Nefropati diabetes

Nefropati - penyakit di mana fungsi buah pinggang terganggu.
Nefropati diabetes adalah penyakit buah pinggang yang berkembang akibat diabetes. Kerosakan buah pinggang terdiri daripada sklerosis tisu ginjal, yang menyebabkan kehilangan keupayaan buah pinggang.
Ini adalah salah satu komplikasi diabetes yang paling kerap dan berbahaya. Ia berlaku dengan jenis diabetes yang bergantung kepada insulin (dalam 40% kes) dan bukan insulin (20-25% kes).

Satu ciri nefropati diabetes adalah perkembangannya secara beransur-ansur dan hampir tanpa gejala. Fasa pertama perkembangan penyakit ini tidak menimbulkan sensasi yang tidak menyenangkan, oleh itu, selalunya doktor berunding dengan nefropati diabetes peringkat terakhir, ketika hampir mustahil untuk menyembuhkan perubahan.
Itulah sebabnya, tugas penting adalah pemeriksaan tepat pada masanya dan pengenalan tanda-tanda pertama nefropati diabetes.

Penyebab nefropati diabetes

Sebab utama perkembangan nefropati diabetes adalah dekompensasi diabetes - hiperglikemia berpanjangan.
Hiperglikemia mengakibatkan tekanan darah tinggi, yang juga mempengaruhi fungsi buah pinggang secara negatif..
Dengan gula tinggi dan tekanan darah tinggi, ginjal tidak dapat berfungsi dengan normal, dan bahan yang mesti dikeluarkan oleh ginjal akhirnya terkumpul di dalam badan dan menyebabkan keracunan.
Faktor keturunan juga meningkatkan risiko terkena nefropati diabetes - jika ibu bapa mengalami gangguan fungsi ginjal, risikonya akan meningkat.

Nefropati Diabetes Tahap

Terdapat lima peringkat utama dalam perkembangan nefropati diabetes.

Tahap 1 - berkembang pada permulaan diabetes.
Ia dicirikan oleh peningkatan kadar penapisan glomerular (GFR) lebih dari 140 ml / min, peningkatan aliran darah ginjal (PC) dan albuminuria normal.

Tahap 2 - berkembang dengan pengalaman diabetes pendek (tidak lebih dari lima tahun). Pada peringkat ini, perubahan awal pada tisu ginjal diperhatikan..
Ia dicirikan oleh albuminuria normal, peningkatan kadar penapisan glomerular, penebalan membran bawah tanah dan mesangium glomerular.

Tahap 3 - berkembang dengan diabetes dari lima hingga 15 tahun.
Ia dicirikan oleh peningkatan tekanan darah secara berkala, peningkatan kadar penapisan glomerular atau normal, dan mikroalbuminuria.

Peringkat ke-4 - tahap nefropati yang teruk.
Ia dicirikan oleh kadar penapisan glomerular yang normal atau berkurang, hipertensi arteri dan proteinuria.

Tahap 5 - uremia. Ia berkembang dengan sejarah diabetes yang panjang (lebih dari 20 tahun).
Ia dicirikan oleh penurunan kadar penapisan glomerular, hipertensi arteri. Pada peringkat ini, orang tersebut mengalami gejala mabuk..

Adalah sangat penting untuk mengenal pasti perkembangan nefropati diabetes pada tiga peringkat pertama, ketika rawatan perubahan masih mungkin dilakukan. Di masa depan, tidak mustahil untuk menyembuhkan sepenuhnya perubahan ginjal, hanya mungkin untuk menjaga dari kemerosotan yang lebih lanjut.

Diagnosis nefropati diabetes

Yang sangat penting adalah diagnosis nefropati diabetes tepat pada masanya. Penting untuk mengenal pasti perubahan awal pada peringkat awal..

Kriteria utama untuk menentukan tahap perubahan pada peringkat awal adalah jumlah albumin yang dikeluarkan dalam air kencing - albuminuria.
Biasanya, kurang dari 30 mg albumin diekskresikan pada seseorang setiap hari, keadaan ini disebut albuminuria normal..
Dengan peningkatan pelepasan albumin hingga 300 mg sehari, mikroalbuminuria dirembeskan.
Dengan pelepasan albumin lebih dari 300 mg sehari, makroalbuminuria berlaku.

Mikroalbuminuria berterusan menunjukkan perkembangan nefropati diabetes dalam beberapa tahun akan datang.

Anda harus menguji air kencing anda secara berkala untuk protein untuk mengesan perubahan..
Dengan kerapnya terdapat albumin dalam satu bahagian air kencing, ujian air kencing setiap hari harus dilakukan. Sekiranya protein dalam kepekatan 30 mg dijumpai di dalamnya dan hasil yang sama dinyatakan dalam analisis berulang air kencing harian (setelah dua dan tiga bulan), maka tahap awal nefropati diabetes dimasukkan.
Di rumah, anda juga dapat memantau jumlah protein yang dirembeskan menggunakan jalur ujian visual khas..

Pada peringkat akhir perkembangan nefropati diabetes, kriteria utama adalah proteinuria (lebih dari 3 g / hari), penurunan kadar penapisan glomerular, dan peningkatan hipertensi arteri.
Dari saat perkembangan proteinuria berlimpah, tidak lebih dari 7-8 tahun akan berlalu sehingga perkembangan tahap akhir nefropati diabetes.

Rawatan Nefropati Diabetes

Pada peringkat awal penyakit yang boleh diterbalikkan, mungkin dilakukan tanpa ubat yang serius.
Yang sangat penting adalah pampasan diabetes. Kenaikan gula secara tiba-tiba dan hiperglikemia berpanjangan tidak boleh dibiarkan..
Adalah perlu untuk menormalkan tekanan.
Mengambil langkah untuk meningkatkan peredaran mikro dan pencegahan aterosklerosis (mengurangkan kolesterol darah, berhenti merokok).

Pada tahap selanjutnya, perlu minum ubat, mengikuti diet rendah protein khas, dan, tentu saja, menormalkan gula dan tekanan darah.

Pada peringkat akhir kegagalan buah pinggang, keperluan untuk insulin dikurangkan. Penjagaan mesti diambil untuk mengelakkan hipoglikemia..
Pesakit dengan insulin yang tidak bebas insulin semasa perkembangan kegagalan buah pinggang dipindahkan ke terapi insulin. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua ubat penurun gula oral dimetabolisme di ginjal (kecuali Glyurenorm, penggunaannya mungkin dilakukan dengan kegagalan buah pinggang).

Dengan peningkatan kreatinin (dari 500 μmol / L dan lebih tinggi), persoalannya adalah hemodialisis atau pemindahan buah pinggang.

Pencegahan Nefropati Diabetes

Untuk mengelakkan perkembangan nefropati diabetes, peraturan tertentu mesti dipatuhi:

 • normalisasi glukosa dalam darah. Penting untuk sentiasa mengekalkan kadar gula dalam had normal. Dalam kes-kes dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, ketika diet tidak memberikan hasil yang diinginkan, perlu dilakukan pemindahan ke terapi insulin.
 • normalisasi tekanan darah dengan terapi antihipertensi apabila tekanan meningkat di atas 140/90 mm Hg.
 • kepatuhan terhadap diet rendah protein dengan adanya proteinuria (pengurangan pengambilan protein yang berasal dari haiwan).
 • mematuhi diet rendah karbohidrat. Anda perlu memastikan tahap trigliserida (1,7 mmol / L) dan kolesterol (tidak lebih dari 5,2 mmol / L) dalam batas normal. Sekiranya diet tidak berkesan, perlu minum ubat yang tindakannya bertujuan menormalkan komposisi lipid darah.

Nefropati diabetes

Nefropati diabetes adalah penyakit penyakit buah pinggang pada pesakit diabetes mellitus. Asas penyakit ini adalah kerosakan pada saluran ginjal dan, sebagai akibatnya, mengalami kegagalan organ berfungsi.

Kira-kira separuh daripada pesakit dengan diabetes jenis 1 atau jenis 2 dengan pengalaman lebih dari 15 tahun mempunyai tanda-tanda klinikal atau makmal kerosakan buah pinggang yang berkaitan dengan penurunan survival yang ketara.

Menurut data yang disajikan dalam Daftar Negara Pesakit Diabetes, prevalensi nefropati diabetes di kalangan orang dengan jenis bebas insulin hanya 8% (di negara-negara Eropah penunjuk ini berada pada 40%). Walaupun demikian, sebagai hasil dari beberapa kajian yang luas, didapati bahawa di beberapa wilayah di Rusia, kejadian nefropati diabetes adalah 8 kali lebih tinggi daripada yang dinyatakan.

Nefropati diabetes adalah komplikasi diabetes mellitus yang lewat, tetapi baru-baru ini kepentingan patologi ini di negara maju semakin meningkat kerana peningkatan jangka hayat.

Hingga 50% daripada semua pesakit yang menerima terapi penggantian ginjal (terdiri daripada hemodialisis, dialisis peritoneal, transplantasi ginjal) adalah pesakit dengan nefropati yang berasal dari diabetes.

Punca dan Faktor Risiko

Penyebab utama kerosakan vaskular ginjal adalah tahap glukosa plasma yang tinggi. Kerana kegagalan mekanisme pemanfaatan, glukosa berlebihan disimpan di dinding vaskular, menyebabkan perubahan patologi:

 • pembentukan struktur halus ginjal hasil metabolisme glukosa akhir, yang, terkumpul dalam sel-sel endotelium (lapisan dalam kapal), memprovokasi edema tempatan dan penyusunan semula strukturnya;
 • peningkatan tekanan darah secara progresif pada unsur terkecil ginjal - nefron (hipertensi glomerular);
 • pengaktifan sistem renin-angiotensin (RAS), yang melakukan salah satu peranan penting dalam pengaturan tekanan darah sistemik;
 • albumin atau proteinuria besar-besaran;
 • disfungsi podosit (sel yang menyaring zat di badan ginjal).

Faktor risiko untuk nefropati diabetes:

 • kawalan diri glisemik yang buruk;
 • pembentukan awal diabetes mellitus jenis insulin;
 • peningkatan tekanan darah yang stabil (hipertensi arteri);
 • hiperkolesterolemia;
 • merokok (risiko maksimum untuk mengembangkan patologi adalah ketika merokok 30 atau lebih rokok sehari);
 • anemia;
 • sejarah keluarga yang dibebankan;
 • jantina lelaki.

Kira-kira separuh daripada pesakit diabetes jenis 1 atau tipe 2 dengan pengalaman lebih dari 15 tahun mempunyai tanda-tanda klinikal atau makmal kerosakan buah pinggang.

Bentuk penyakit

Nefropati diabetes boleh berlaku dalam bentuk beberapa penyakit:

 • glomerulosklerosis diabetes;
 • glomerulonefritis kronik;
 • nefritis;
 • stenosis aterosklerotik arteri buah pinggang;
 • fibrosis tubulointerstitial; dan lain-lain.

Sesuai dengan perubahan morfologi, tahap kerosakan buah pinggang (kelas) berikut dibezakan:

 • kelas I - perubahan tunggal pada saluran ginjal, yang dikesan oleh mikroskop elektron;
 • kelas IIa - pengembangan lembut (kurang daripada 25% isipadu) matriks mesangial (satu set struktur tisu penghubung yang terletak di antara kapilari glomerulus vaskular buah pinggang);
 • kelas IIb - pengembangan mesangial berat (lebih daripada 25% isipadu);
 • kelas III - glomerulosklerosis nodular;
 • kelas IV - perubahan aterosklerotik pada lebih daripada 50% glomeruli buah pinggang.

Terdapat beberapa peringkat perkembangan nefropati, berdasarkan gabungan banyak ciri.

1. Tahap A1, praklinikal (perubahan struktur tidak disertai dengan gejala tertentu), tempoh purata - dari 2 hingga 5 tahun:

 • isipadu matriks mesangial adalah normal atau sedikit meningkat;
 • membran bawah tanah menebal;
 • saiz glomerular tidak berubah;
 • tanda-tanda glomerulosklerosis tidak hadir;
 • albuminuria kecil (sehingga 29 mg / hari);
 • proteinuria tidak diperhatikan;
 • kadar penapisan glomerular normal atau meningkat.

2. Tahap A2 (penurunan awal fungsi ginjal), tempoh hingga 13 tahun:

 • terdapat peningkatan jumlah matriks mesangial dan ketebalan membran bawah tanah yang berbeza darjah;
 • albuminuria mencapai 30-300 mg / hari;
 • kadar penapisan glomerular normal atau sedikit berkurang;
 • tiada proteinuria.

3. Tahap A3 (penurunan fungsi ginjal secara progresif), berkembang, sebagai peraturan, setelah 15-20 tahun dari awal penyakit dan dicirikan oleh yang berikut:

 • peningkatan ketara dalam jumlah matriks mesenchymal;
 • hipertrofi membran bawah tanah dan glomeruli buah pinggang;
 • glomerulosklerosis sengit;
 • proteinuria.

Nefropati diabetes adalah komplikasi diabetes yang lewat.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, klasifikasi nefropati diabetes digunakan, yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia pada tahun 2000:

 • nefropati diabetes, mikroalbuminuria tahap;
 • nefropati diabetes, tahap proteinuria dengan fungsi ekskresi nitrogen buah pinggang;
 • nefropati diabetes, tahap kegagalan buah pinggang kronik.

Gejala

Gambaran klinikal nefropati diabetes pada peringkat awal tidak spesifik:

 • kelemahan umum;
 • keletihan, penurunan prestasi;
 • penurunan toleransi senaman;
 • sakit kepala, episod pening;
 • perasaan kepala "basi".

Semasa penyakit itu berkembang, spektrum manifestasi menyakitkan berkembang:

 • sakit kusam di kawasan lumbar;
 • bengkak (sering di muka, pada waktu pagi);
 • gangguan kencing (meningkat pada siang hari atau pada waktu malam, kadang-kadang disertai dengan kesakitan);
 • penurunan selera makan, loya;
 • dahaga;
 • mengantuk pada waktu siang;
 • kekejangan (biasanya otot betis), sakit muskuloskeletal, kemungkinan patah patologi;
 • peningkatan tekanan darah (ketika penyakit ini berkembang, hipertensi menjadi ganas, tidak terkawal).

Pada peringkat kemudian penyakit ini, penyakit ginjal kronik berkembang (nama sebelumnya adalah kegagalan buah pinggang kronik), yang dicirikan oleh perubahan ketara dalam fungsi organ dan ketidakupayaan pesakit: peningkatan azotemia disebabkan oleh ketidakmampuan fungsi perkumuhan, pergeseran keseimbangan asid-basa dengan pengasidan persekitaran dalaman badan, anemia, gangguan elektrolit.

Diagnostik

Diagnosis nefropati diabetes berdasarkan data makmal dan instrumental dengan kehadiran diabetes mellitus jenis 1 atau 2 pada pesakit:

 • analisis air kencing umum;
 • memantau albuminuria, proteinuria (setiap tahun, mengesan albuminuria lebih daripada 30 mg sehari memerlukan pengesahan dalam sekurang-kurangnya 2 ujian berturut-turut daripada 3);
 • penentuan kadar penapisan glomerular (GFR) (sekurang-kurangnya 1 kali setahun pada pesakit dengan tahap I - II dan sekurang-kurangnya 1 kali dalam 3 bulan dengan kehadiran proteinuria berterusan);
 • kajian mengenai kreatinin dan urea serum;
 • analisis lipid darah;
 • pemantauan diri tekanan darah, pemantauan tekanan darah harian;
 • Pemeriksaan ultrabunyi buah pinggang.

Rawatan

Kumpulan ubat utama (sejauh pilihan, dari ubat pilihan hingga ubat tahap terakhir):

 • angiotensin converting (angiotensin converting) enzim inhibitor (ACE inhibitor);
 • penyekat reseptor angiotensin (ARA atau ARB);
 • diuretik thiazide atau gelung;
 • penyekat saluran kalsium perlahan;
 • penyekat α- dan β;
 • ubat pusat.

Di samping itu, disyorkan untuk mengambil ubat penurun lipid (statin), agen antiplatelet dan terapi diet.

Sekiranya kaedah konservatif untuk merawat nefropati diabetes tidak berkesan, menilai kemungkinan terapi penggantian buah pinggang. Sekiranya terdapat prospek transplantasi ginjal, hemodialisis atau dialisis peritoneal dianggap sebagai langkah sementara dalam persiapan pembedahan penggantian organ yang tidak berfungsi.

Hingga 50% daripada semua pesakit yang menerima terapi penggantian ginjal (terdiri daripada hemodialisis, dialisis peritoneal, transplantasi ginjal) adalah pesakit dengan nefropati yang berasal dari diabetes.

Kemungkinan komplikasi dan akibatnya

Nefropati diabetes membawa kepada perkembangan komplikasi teruk:

 • kegagalan buah pinggang kronik (penyakit buah pinggang kronik);
 • kepada kegagalan jantung;
 • hingga koma, membawa maut.

Ramalan

Dengan farmakoterapi yang kompleks, prognosisnya agak baik: mencapai tahap tekanan darah sasaran tidak lebih dari 130/80 mm Hg. Seni. dalam kombinasi dengan kawalan ketat tahap glukosa menyebabkan penurunan bilangan nefropati lebih daripada 33%, kematian kardiovaskular - sebanyak 1/4, dan kematian dari semua kes - sebanyak 18%.

Pencegahan

Langkah pencegahan adalah seperti berikut:

 1. Pemantauan glikemia secara sistematik dan kendiri.
 2. Pemantauan sistematik tahap mikroalbuminuria, proteinuria, kreatinin dan urea darah, kolesterol, penentuan kadar penapisan glomerular (kekerapan kawalan ditentukan bergantung pada tahap penyakit).
 3. Pemeriksaan profilaksis ahli nefrologi, pakar neurologi, optometris.
 4. Mematuhi cadangan perubatan, mengambil ubat dalam dos yang ditetapkan mengikut skema yang ditetapkan.
 5. Berhenti merokok, penyalahgunaan alkohol.
 6. Pengubahsuaian gaya hidup (diet, aktiviti fizikal dos).

Video dari YouTube mengenai topik artikel:

Pendidikan: lebih tinggi, 2004 (GOU VPO "Kursk State Medical University"), khusus "Perubatan Umum", kelayakan "Doktor". 2008-2012 - Pelajar PhD, Jabatan Farmakologi Klinikal, SBEI HPE "KSMU", calon sains perubatan (2013, khusus "Farmakologi, Farmakologi Klinikal"). 2014-2015 - latihan semula profesional, khusus "Pengurusan dalam Pendidikan", FSBEI HPE "KSU".

Maklumat tersebut disusun dan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja. Lihat doktor anda pada tanda pertama penyakit. Ubat diri berbahaya untuk kesihatan.!

Nefropati diabetes atau cara menyelamatkan buah pinggang dengan diabetes

Nefropati diabetes adalah salah satu daripada banyak komplikasi diabetes yang saya senaraikan dalam artikel "Komplikasi diabetes tidak bergantung pada jenisnya." Seberapa berbahaya nefropati diabetes? Anda akan mendapat jawapan untuk ini dan soalan lain dengan membaca artikel hingga akhir. Selamat hari kepada semua!

Seperti yang telah berulang kali saya katakan, perkara yang paling berbahaya bukanlah fakta diabetes itu sendiri, tetapi komplikasinya, kerana ia membawa kepada kecacatan dan kematian awal. Saya juga mengatakan dalam artikel saya sebelumnya, dan saya tidak akan bosan mengulangi bahawa keparahan dan kepantasan perkembangan komplikasi bergantung sepenuhnya kepada pesakit sendiri atau saudara yang prihatin, jika itu adalah anak. Diabetes dengan pampasan yang baik adalah ketika gula darah puasa tidak melebihi 6.0 mmol / l, dan setelah 2 jam tidak melebihi 7,8 mmol / l, dan perbezaan turun naik glukosa pada siang hari tidak boleh melebihi 5 mmol / l. Dalam kes ini, perkembangan komplikasi ditangguhkan untuk waktu yang lama, dan anda menikmati hidup dan tidak mempunyai masalah.

Tetapi tidak selalu mungkin untuk mengimbangi penyakit ini, dan komplikasi tidak lama lagi. Salah satu organ sasaran diabetes adalah buah pinggang. Lagipun, tubuh menyingkirkan glukosa berlebihan dengan mengeluarkannya melalui buah pinggang dengan air kencing. Ngomong-ngomong, walaupun di Mesir kuno dan Yunani kuno, doktor mendiagnosis, merasakan kencing orang sakit, dengan diabetes, rasanya manis.

Terdapat had tertentu untuk peningkatan glukosa darah (ambang ginjal), mencapai mana gula mula dikesan dalam air kencing. Bagi setiap orang, ambang ini adalah individu, tetapi rata-rata angka ini adalah 9 mmol / l. Apabila melebihi tahap ini, ginjal tidak dapat menyerap glukosa kembali, kerana ia menjadi sangat banyak dan ia muncul dalam air kencing sekunder seseorang. By the way, saya akan mengatakan bahawa ginjal pertama kali membentuk air kencing primer, jumlahnya beberapa kali lebih besar daripada jumlah yang dikeluarkan oleh seseorang setiap hari. Melalui sistem tubulus yang kompleks, sebahagian daripada air kencing primer ini, yang mengandungi glukosa (normal), diserap kembali (bersama dengan glukosa), dan bahagian yang anda lihat setiap hari di tandas tetap ada.

Apabila terdapat terlalu banyak glukosa, ginjal menyerap sebanyak yang diperlukan, dan lebihan dikeluarkan. Pada masa yang sama, kelebihan glukosa menarik air bersama dengannya, sehingga pesakit diabetes mellitus mengeluarkan banyak air kencing dibandingkan dengan orang yang sihat. Tetapi peningkatan kencing adalah ciri diabetes tanpa pampasan. Mereka yang menjaga kadar gula mereka normal, mengeluarkan air kencing sebanyak orang yang sihat, kecuali, tentu saja, ada patologi bersamaan.

Seperti yang telah saya nyatakan, masing-masing mempunyai ambang ginjal sendiri, tetapi secara umum menyumbang 9 mmol / L. Sekiranya ambang ginjal menurun, iaitu gula darah muncul walaupun pada nilai yang lebih rendah, ini bermakna bahawa terdapat masalah buah pinggang yang serius. Biasanya, penurunan ambang ginjal untuk glukosa adalah ciri kegagalan buah pinggang..

Glukosa yang berlebihan dalam air kencing mempunyai kesan toksik pada tubulus ginjal, yang menyebabkan sklerosis mereka. Selain itu, hipertensi intra-stellate berlaku, begitu juga dengan hipertensi arteri, yang sering dijumpai pada diabetes jenis 2, juga mempunyai kesan negatifnya. Bersama-sama, faktor-faktor ini membawa kepada kegagalan buah pinggang yang akan berlaku, yang memerlukan pemindahan buah pinggang..

Tahap perkembangan nefropati diabetes (NAM)

Di negara kita, klasifikasi nefropati diabetes berikut digunakan:

 • Nefropati diabetes, mikroalbuminuria tahap.
 • Nefropati diabetes, proteinuria tahap dengan fungsi penapisan buah pinggang yang dipelihara.
 • Nefropati diabetes, tahap kegagalan buah pinggang kronik.

Tetapi di seluruh dunia klasifikasi yang sedikit berbeza telah diadopsi, yang merangkumi tahap praklinikal, iaitu pelanggaran paling awal pada ginjal. Berikut adalah klasifikasi dengan penjelasan mengenai setiap peringkat:

 • Hiperfungsi ginjal (hiperfiltrasi, hiperfusi, hipertrofi ginjal, albuminuria normal hingga 30 mg / hari).
 • Permulaan DN (mikroalbuminuria 30-300 mg / hari, kadar penapisan glomerular normal atau sederhana meningkat).
 • DN yang diucapkan (proteinuria, iaitu gula dapat dilihat dalam analisis urin umum yang biasa, hipertensi arteri, penurunan kadar penapisan glomerular, sklerosis 50-75% glomeruli).
 • Uremia atau kegagalan buah pinggang (penurunan kadar penapisan glomerular kurang dari 10 ml / min., Jumlah glomerulosklerosis).

Hanya sedikit orang yang tahu bahawa pada tahap awal perkembangannya, komplikasi masih dapat dibalikkan, bahkan pada tahap mikroalbuminuria, anda dapat mengembalikan jam, tetapi jika tahap proteinuria dikesan, prosesnya tidak dapat dipulihkan. Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan adalah berhenti pada tahap ini sehingga tidak ada perkembangan komplikasi.

Dan apa yang perlu dilakukan untuk membalikkan perubahan dan menghentikan perkembangan? Betul, anda perlu menormalkan tahap gula terlebih dahulu, dan perkara lain yang akan saya bicarakan dalam perenggan mengenai rawatan NAM.

Diagnosis nefropati diabetes

Pada peringkat awal, komplikasi ini tidak mempunyai manifestasi klinikal, dan oleh itu tidak disedari oleh pesakit itu sendiri. Apabila terdapat banyak kehilangan protein (proteinuria), edema bebas protein, peningkatan tekanan darah dapat terjadi. Saya rasa sudah jelas mengapa anda perlu memantau fungsi ginjal secara berkala..

Sebagai pemeriksaan, semua pesakit diberi urinalisis mikroalbuminuria (MAU). Jangan mengelirukan analisis ini dengan urinalisis umum, kaedah ini tidak dapat mengesan protein "kecil", yang terutama tergelincir melalui membran bawah tanah glomerular. Apabila protein muncul dalam urinalisis, itu bermakna terdapat kehilangan protein "besar" (albumin) dan selaput bawah sudah kelihatan seperti ayakan dengan lubang besar.

Jadi, ujian UIA boleh dilakukan di rumah dan di makmal. Untuk mengukur di rumah, anda perlu membeli jalur ujian khas "Mikral-test", serupa dengan jalur ujian untuk menentukan tahap urin gula dan badan keton. Dengan menukar warna jalur ujian, anda akan mengetahui mengenai jumlah mikroalbumin dalam air kencing.

Sekiranya anda menjumpai mikroalbuminuria, disarankan untuk melakukan analisis di makmal untuk mengenal pasti nombor tertentu. Biasanya mereka memberi air kencing setiap hari kepada UIA, tetapi dalam beberapa cadangan mereka menulis bahawa cukup untuk membuang air kecil pada waktu pagi. Mikroalbuminuria dianggap sebagai pengesanan protein dalam kisaran 30-300 mg / hari.Jika air kencing setiap hari dikumpulkan, dan pengesanan protein pada bahagian air kencing pagi dalam lingkungan 20-200 mg / l menunjukkan MAU. Tetapi pengesanan tunggal mikroalbumin dalam air kencing tidak bermaksud DN bermula.

Peningkatan protein dalam air kencing boleh berlaku dalam keadaan lain yang tidak berkaitan dengan diabetes, contohnya:

 • dengan pengambilan protein yang tinggi
 • selepas senaman fizikal yang berat
 • terhadap latar belakang suhu tinggi
 • terhadap jangkitan kencing
 • semasa mengandung

Oleh itu, sekiranya berlaku pengesanan UIA, disarankan untuk mengambil 2-3 kali lagi dalam sebulan.

Kepada siapa dan kapan analisis dilakukan di UIA

Urinalisis untuk mikroalbuminuria dilakukan apabila protein belum dikesan dalam analisis umum urin, iaitu ketika tidak ada proteinuria yang jelas. Analisis ditetapkan dalam kes berikut:

 • Semua pesakit dengan diabetes jenis 1 berumur lebih dari 18 tahun, bermula dari tahun 5 setelah bermulanya penyakit. Diadakan setahun sekali.
 • Kanak-kanak dengan diabetes jenis 1, tanpa mengira tempoh penyakit ini. Diadakan setahun sekali.
 • Semua pesakit dengan diabetes jenis 2, tanpa mengira tempoh penyakit ini. Diadakan sekali setiap 6 bulan.

Semasa mengesan mikroalbuminuria, anda harus terlebih dahulu memastikan bahawa analisisnya tidak dipengaruhi oleh faktor-faktor yang dibincangkan di atas. Apabila mikroalbuminuria dikesan pada pesakit diabetes mellitus lebih dari 5-10 tahun, diagnosis nefropati diabetes, sebagai peraturan, tidak diragukan lagi, kecuali, tentu saja, ada penyakit ginjal lain.

Apa yang akan datang

Sekiranya mikroproteinuria tidak dikesan, maka anda tidak melakukan apa-apa, kecuali anda masih memantau tahap glukosa dalam darah. Sekiranya mikroalbuminuria disahkan, maka bersama dengan cadangan pampasan, anda perlu memulakan rawatan tertentu, yang akan saya bicarakan kemudian.

Sekiranya anda sudah mengesan proteinuria, iaitu protein muncul dalam analisis umum air kencing, maka analisis tersebut disarankan untuk diulang 2 kali lagi. Sekiranya proteinuria berterusan, penyelidikan lebih lanjut mengenai fungsi buah pinggang diperlukan. Untuk ini, kreatinin darah, kadar penapisan glomerular, dan tekanan darah disiasat. Sampel yang menentukan fungsi penapisan buah pinggang dipanggil ujian Reberg..

Bagaimana ujian Reberg?

Air kencing setiap hari dikumpulkan (pada pukul 6:00, air kencing malam disalirkan ke dalam tandas, sepanjang hari dan malam hingga 6:00 keesokan harinya, air kencing dikumpulkan dalam bekas yang berasingan; jumlah air kencing yang dikumpulkan dikira, dicampur dan dicurahkan kira-kira 100 ml ke dalam balang yang berasingan, yang merujuk ke makmal). Di makmal, anda menderma darah dari vena dan melaporkan jumlah air kencing setiap hari.

Penurunan kadar penapisan glomerular menunjukkan perkembangan DN dan perkembangan awal kegagalan buah pinggang. Peningkatan kadar penapisan glomerular menunjukkan perubahan awal pada buah pinggang yang mungkin dapat dibalikkan. Selepas keseluruhan pemeriksaan, rawatan ditunjukkan mengikut petunjuk.

Tetapi saya mesti mengatakan bahawa ujian Reberg tidak banyak digunakan sekarang, dan formula pengiraan lain yang lebih tepat telah sesuai, misalnya, formula MDRD. Untuk kanak-kanak, formula Schwartz digunakan. Di bawah ini saya memberikan gambar yang menggambarkan formula paling maju untuk mengira GFR.

Adalah dipercayai bahawa formula MDRD lebih tepat daripada formula Cockcroft-Gault. Nilai normal GFR dianggap rata-rata 80-120 ml / min. Bacaan GFR di bawah 60 ml / min menunjukkan kegagalan buah pinggang apabila kreatinin darah dan urea darah mula meningkat. Terdapat perkhidmatan di Internet di mana anda boleh mengira SCF dengan hanya mengganti nilai anda, misalnya, pada perkhidmatan ini.

Adakah mungkin untuk mengesan "minat" buah pinggang lebih awal

Ya awak boleh. Pada awalnya, saya mengatakan bahawa terdapat tanda-tanda jelas mengenai perubahan pertama pada buah pinggang yang dapat disahkan melalui ujian makmal dan yang sering dilupakan oleh doktor. Hiperfiltrasi mungkin menunjukkan bahawa proses patologi bermula di buah pinggang. Hiperfiltrasi, iaitu, kadar penapisan glomerular, juga disebut pelepasan kreatinin, selalu ada pada tahap awal nefropati diabetes.

Peningkatan GFR lebih daripada 120 ml / min mungkin menunjukkan manifestasi komplikasi ini, tetapi tidak selalu. Perlu diingat bahawa kadar penapisan mungkin meningkat disebabkan oleh aktiviti fizikal, pengambilan cecair berlebihan, dan lain-lain. Oleh itu, adalah lebih baik untuk melakukan ujian semula setelah beberapa waktu..

Rawatan Nefropati Diabetes

Oleh itu, kita sampai kepada yang paling penting dalam artikel ini. Apa yang perlu dilakukan apabila terdapat nefropati. Pertama sekali, menormalkan tahap glukosa, kerana jika ini tidak dilakukan, maka rawatan akan sia-sia. Perkara kedua yang harus dilakukan adalah memastikan tekanan darah terkawal, dan jika normal, awasi secara berkala. Tekanan sasaran tidak boleh lebih dari 130/80 mm Hg. st.

Kedua-dua postulat pencegahan dan rawatan DN ini disarankan pada setiap peringkat penyakit. Selanjutnya, bergantung pada tahap, paragraf baru akan ditambahkan pada rekomendasi. Oleh itu, dengan mikroteinuria berterusan, disyorkan penggunaan jangka panjang penghambat ACE (enalapril, perindopril dan "bycatch") yang lain. Inhibitor ACE adalah ubat antihipertensi, tetapi dalam dos kecil mereka tidak mempunyai kesan mengurangkan tekanan, tetapi mereka masih mempunyai kesan angioprotektif yang ketara. Dadah dari kumpulan ini mempunyai kesan positif pada dinding dalaman saluran darah, termasuk saluran ginjal, dan kerana ini, perkembangan proses patologi terbalik di dinding kapal berlaku.

Ubat lain yang disyorkan untuk nefropati diabetes adalah sulodexide (Wessel Du F). Ia juga memberi kesan positif pada mikrovaskular buah pinggang. Pada peringkat ini, ubat-ubatan ini sudah cukup dan tidak ada batasan diet.

Pada tahap proteinuria, sebagai tambahan kepada cadangan sebelumnya, larangan pengambilan protein dan pembetulan lipid darah tinggi ditambahkan..

Pada tahap kegagalan buah pinggang kronik, pembetulan metabolisme fosfor-kalsium dilakukan, kerana terdapat kehilangan kalsium dengan perkembangan osteoporosis, serta pembetulan anemia dengan persiapan zat besi. Pada peringkat akhir, pesakit seperti itu menjalani hemodialisis atau pemindahan buah pinggang..

Itu sahaja untuk saya. Jaga diri dan buah pinggang anda. Langgan kemas kini blog dan dapatkan maklumat terkini.

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Nefropati diabetes - sebab, gejala, klasifikasi peringkat dan rawatan

Istilah nefropati diabetes (sindrom Kimmelstil Wilson, glomerulosklerosis) merujuk kepada gabungan patologi glomeruli, arteri, dan tubulus ginjal yang berlaku sebagai komplikasi diabetes. Penyakit ini mempunyai prevalensi yang besar, dapat berkembang, sering menyebabkan perlunya pemindahan ginjal, kematian.

Apa itu nefropati diabetes

Salah satu komplikasi diabetes yang berbahaya adalah nefropati, yang merupakan pelanggaran atau kehilangan fungsi ginjal sepenuhnya. Patogenesis penyakit ditentukan oleh beberapa faktor:

 • Hiperglikemia - terdapat pelanggaran struktur dan fungsi protein pada membran ginjal, pengaktifan radikal bebas yang mempunyai kesan sitotoksik.
 • Hiperlipidemia - serupa dengan aterosklerosis, pembentukan plak berlaku pada saluran ginjal, yang boleh menyebabkan penyumbatan.
 • Hipertensi intraperitoneal - dimanifestasikan oleh hiperfiltrasi, maka terdapat penurunan fungsi pembersihan ginjal, proporsi tisu penghubung meningkat.

Nefropati yang berasal dari diabetes dalam sejarah perubatan pesakit ditunjukkan sebagai penyakit buah pinggang kronik dengan petunjuk tahapnya. Menurut ICD-10, penyakit ini mempunyai kod berikut:

 • dengan bentuk diabetes yang bergantung kepada insulin yang rumit oleh penyakit buah pinggang - E 10.2;
 • dengan kegagalan buah pinggang dan pergantungan insulin - E 11.2;
 • jika dengan diabetes tidak mencukupi pemakanan, buah pinggang terjejas - E 12.2;
 • dengan gangguan nefropati pada latar belakang bentuk penyakit yang ditentukan - E 13.2;
 • dengan bentuk diabetes yang tidak dinyatakan dengan kerosakan buah pinggang - E 14.2.

Gejala

Manifestasi klinikal penyakit bergantung pada tahap penyakit. Pada peringkat awal, gejala tidak spesifik berlaku:

 • penurunan prestasi, peningkatan keletihan;
 • berlakunya kelemahan umum;
 • toleransi fizikal yang lemah;
 • pening, sakit kepala;
 • sensasi kepala basi.

Semasa sindrom Kimmelstil Wilson berkembang, manifestasi berkembang. Tanda-tanda klinikal penyakit berikut diperhatikan:

 • penampilan pembengkakan wajah pada waktu pagi;
 • kencing yang kerap dan menyakitkan;
 • sakit kusam di kawasan lumbar;
 • dahaga berterusan;
 • peningkatan tekanan darah;
 • kekejangan pada otot betis, sakit, patah patologi;
 • loya dan hilang selera makan.

Punca

Glukosa plasma tinggi adalah penyebab utama perkembangan nefropati diabetes. Deposit bahan pada dinding vaskular menyebabkan beberapa perubahan patologi:

 • Edema tempatan dan pembentukan semula struktur saluran darah yang timbul daripada pembentukan produk metabolisme glukosa di buah pinggang, yang terkumpul di lapisan dalam saluran darah.
 • Hipertensi glomerular - peningkatan tekanan yang berterusan dalam nefron.
 • Gangguan fungsi podosit, yang menyediakan proses penyaringan di badan ginjal.
 • Pengaktifan sistem renin-angiotensin, yang dirancang untuk mencegah peningkatan tekanan darah.
 • Neuropati diabetes - saluran yang terkena pada sistem saraf periferi berubah menjadi tisu parut, jadi terdapat pelanggaran pada buah pinggang.

Penting bagi pesakit diabetes untuk sentiasa memantau kesihatan mereka. Terdapat beberapa faktor risiko yang menyebabkan pembentukan nefropati:

 • kawalan tahap glisemik yang tidak mencukupi;
 • merokok (risiko maksimum berlaku apabila memakan lebih dari 30 batang rokok / hari);
 • perkembangan awal diabetes jenis bergantung kepada insulin;
 • peningkatan tekanan darah yang stabil;
 • kehadiran faktor yang memburukkan dalam sejarah keluarga;
 • hiperkolesterolemia;
 • anemia.

Pengelasan peringkat

Sekiranya tidak dirawat, nefropati terus berkembang. Glomerulosklerosis diabetes mempunyai peringkat berikut:

 1. Hiperfungsi buah pinggang. Pelanggaran berlaku dengan pengesanan awal diabetes. Tahap ini dicirikan oleh peningkatan ukuran sel organ, peningkatan perkumuhan air kencing, dan peningkatan penyaringannya. Tidak ada protein yang dikesan dalam analisis, dan tidak ada manifestasi luaran penyakit ini.
 2. Perubahan struktur awal. Pada peringkat ini, gejala nefropati tidak berlaku. Penebalan dinding saluran ginjal secara beransur-ansur berkembang. Sindrom Kimmelstil Wilson pada tahap ini berlaku kira-kira 2 tahun selepas penubuhan diabetes pada pesakit.
 3. Nefropati permulaan jenis diabetes. Ia dicirikan oleh kerosakan yang ketara pada saluran ginjal. Glomerulosklerosis dapat ditentukan dengan ujian air kencing yang rutin. Kemasukan protein (30-300 mg / hari) muncul dalam cecair. Terdapat tahap selepas 5 tahun perkembangan diabetes. Di samping itu, penunjuk ciri nefropati adalah peningkatan kadar penapisan glomerular. Tahap ketiga penyakit ini adalah peringkat terakhir di mana penyakit ini dianggap boleh dibalikkan..
 4. Nefropati teruk pada diabetes. Pada peringkat ini, tanda-tanda klinikal patologi jelas ditunjukkan. Proteinuria dikesan (pembebasan sejumlah besar protein). Kandungan protein dalam darah dikurangkan dengan ketara. Pesakit mengalami pembengkakan pada muka dan bahagian bawah kaki. Dengan perkembangan nefropati yang lebih jauh, fenomena itu menjadi biasa. Cecair terkumpul di rongga perut dan dada, perikardium. Sekiranya lesi ginjal yang ketara dikesan, dan diuretik tidak memberikan kesan yang diinginkan, tusukan ditetapkan. Ketika badan mula menguraikan proteinnya sendiri, pesakit dengan cepat menurunkan berat badan. Pesakit mengadu mual, dahaga, kelemahan umum, peningkatan tekanan darah, sakit di jantung dan kepala.
 5. Uremik. Tahap akhir nefropati diabetes adalah tahap akhir kegagalan buah pinggang. Organ ini berhenti berfungsi sepenuhnya kerana sklerosis total kapal. Gejala ciri kemajuan tahap 4, mengancam nyawa pesakit. Fenomena Dan-Zabrody dicatat, ditunjukkan dalam peningkatan khayalan. Anda boleh menyingkirkan komplikasi diabetes yang berbahaya hanya dengan bantuan dialisis peritoneal, hemodialisis dan pemindahan buah pinggang..

Diagnostik

Untuk rawatan penyakit yang berjaya, perlu menentukannya tepat pada waktunya. Sebagai sebahagian daripada diagnosis awal glomerulosklerosis diabetes, analisis umum dan biokimia air kencing dan darah, dilakukan pemeriksaan Zimnitsky, Reberg, dan pemeriksaan ultrasound pada saluran ginjal. Kehadiran penyakit ini ditunjukkan oleh mikroalbuminuria dan kadar penyaringan glomeruli buah pinggang..

Apabila pesakit diabetes menjalani pemeriksaan tahunan, nisbah albumin dan kreatinin dalam air kencing pagi diperiksa. Sekiranya peningkatan tahap protein dikesan, doktor mendiagnosis penyakit pada tahap mikroalbuminuria. Perkembangan selanjutnya nefropati diabetes ditentukan oleh kawalan proteinuria. Untuk ini, pakar melakukan kajian berulang mengenai ujian air kencing. Sekiranya terdapat keputusan positif, tahap proteinuria dapat dipastikan..

Nefropati pada diabetes didiagnosis dengan adanya protein dalam air kencing, hipertensi arteri, kerosakan pada saluran mata, menyebabkan gangguan penglihatan, penurunan kadar penapisan glomerular yang berterusan. Penyakit ini mesti dibezakan dengan penyakit buah pinggang yang lain: tuberkulosis, glomerulonefritis, pielonefritis kronik, retinopati diabetes. Untuk melakukan ini, ujian air kencing untuk mikroflora, ultrasound organ, urografi ekskresi dilakukan. Dalam beberapa kes, biopsi buah pinggang ditunjukkan..

Rawatan Nefropati Diabetes

Terapi penyakit ini berdasarkan penggunaan ubat-ubatan, pemakanan khas dan ubat-ubatan rakyat tambahan. Pada peringkat kemudian penyakit ini, hemodialisis atau dialisis peritoneal diperlukan untuk menggantikan fungsi buah pinggang. Dengan tahap kerosakan organ yang melampau, pemindahan diperlukan. Semua langkah rawatan harus ditetapkan oleh doktor setelah pemeriksaan pesakit..

Persediaan

Mengambil ubat adalah bahagian penting dari rawatan kompleks nefropati diabetes. Pakar boleh menetapkan kumpulan ubat berikut:

 1. Penyekat Enzim Penukar Angiotensin (ACE).

Enalapril. Ubat ini mempunyai kesan vasodilating, meningkatkan aliran darah buah pinggang. Antara petunjuk untuk mengambil ubat tersebut adalah pencegahan iskemia, rawatan hipertensi arteri. Enalapril dapat digunakan pada tahap awal nefropati jenis diabetes, kerana ubat ini dikontraindikasikan pada kegagalan buah pinggang.

 1. Antagonis Reseptor Angiotensin.

Losartan adalah ubat yang mempunyai kesan hipotensi. Antara keterangannya ialah perlindungan buah pinggang untuk diabetes jenis 2. Kesan ubat untuk nefropati adalah untuk mengurangkan kadar perkembangan kegagalan buah pinggang kronik. Ubat ini mempunyai banyak senarai reaksi buruk, jadi perlu dilakukan perundingan dengan pakar sebelum digunakan.

 1. Diuretik (thiazide, gelung).

Indapamide adalah diuretik thiazide yang membantu mengeluarkan cecair berlebihan dari badan, dan melawan edema dengan nefropati diabetes. Ubat ini mempunyai banyak kontraindikasi, jadi anda perlu mengambilnya seperti yang diarahkan oleh doktor.

 1. Penyekat Saluran Kalsium perlahan.

Verapamil - ubat ini mempunyai kesan antianginal, antiarrhythmic dan antihipertensi. Ia digunakan untuk nefropati untuk menurunkan tekanan darah. Ubat ini dikeluarkan oleh buah pinggang, tidak mempunyai kontraindikasi yang berkaitan dengan badan ini.

Concor - ubat yang bahan aktifnya adalah bisoprolol. Ubat ini tergolong dalam beta-blocker. Ia harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit diabetes jenis 1. Ubat ini tidak mempunyai kontraindikasi mengenai kerja buah pinggang.

Diet

Pematuhan terhadap diet adalah bahagian penting dari rawatan komprehensif sindrom Kimmelstil Wilson. Senarai produk yang anda boleh atau tidak boleh dimakan ditentukan oleh doktor anda dan bergantung pada tahap perkembangan penyakit buah pinggang. Pakar mengenal pasti beberapa prinsip pemakanan umum untuk nefropati yang berasal dari diabetes:

 • Adalah perlu untuk mengurangkan pengambilan protein harian untuk mengurangkan kepekatan toksin dalam badan. Pesakit seharusnya beralih kepada jenis makanan ikan dan daging. Kemudian, hanya protein berasaskan tumbuhan yang harus dimakan..
 • Dengan nefropati yang berasal dari diabetes, sering disyorkan untuk mengehadkan pengambilan garam. Untuk mengatasi perubahan dalam pemakanan dengan lebih mudah, anda perlu memasukkan bawang, bawang putih, tangkai saderi, jus lemon dan tomato dalam makanan anda.
 • Kemungkinan memakan makanan kaya kalium ditentukan oleh doktor, berdasarkan hasil ujian.
 • Sekiranya pesakit nefropati bimbang dengan pembengkakan yang teruk, dia ditunjukkan sekatan dalam rejim minum.
 • Untuk memasak, mengukus atau mendidih harus digunakan..

Hemodialisis dan dialisis peritoneal

Dialisis adalah pemurnian darah menggunakan alat khas atau melalui peritoneum. Kaedah ini tidak menyumbang kepada rawatan ginjal, penggunaannya bertujuan untuk menggantikan fungsi organ. Untuk hemodialisis, pendali digunakan. Darah yang memasuki alat ini dibersihkan daripada cecair dan toksin yang berlebihan. Proses ini membantu mengekalkan tahap tekanan darah, keseimbangan elektrolit dan alkali yang normal. Prosedur ini dilakukan dengan nefropati 3 kali seminggu, tempohnya adalah 4-5 jam.

Dialisis peritoneal melibatkan pemurnian darah melalui rongga perut. Prosedur sedemikian boleh dilakukan dalam keadaan perubatan atau rumah. Untuk dialisis peritoneal, petunjuk berikut dibuat, di mana hemodialisis tidak mungkin dilakukan:

 • gangguan pendarahan;
 • patologi sistem kardiovaskular;
 • ketidakupayaan untuk memasuki kapal.

Sekiranya doktor atas sebab tertentu menolak pesakit untuk melakukan terapi ginjal seperti nefropati, dia mesti membenarkan keputusannya. Beberapa kontraindikasi boleh berfungsi sebagai faktor tindak balas negatif:

 • penyakit onkologi;
 • gangguan mental;
 • kegagalan hati, sirosis;
 • leukemia;
 • gabungan patologi kardiovaskular dan infark miokard.

Ramalan dan Pencegahan

Hanya 3 peringkat pertama nefropati jenis diabetes yang mempunyai prognosis yang baik dengan rawatan tepat pada masanya. Dengan perkembangan proteinuria, hanya mungkin untuk mencegah perkembangan kegagalan buah pinggang kronik. Tahap akhir penyakit ini adalah petunjuk untuk terapi penggantian atau pemindahan organ. Untuk mengelakkan nefropati, pesakit diabetes harus mengikuti cadangan berikut:

 • sentiasa memantau tahap glukosa dalam darah;
 • mencegah perkembangan aterosklerosis;
 • ikuti diet yang ditetapkan oleh doktor;
 • mengambil langkah-langkah untuk menormalkan tekanan darah.

Video

Nefropati diabetes. Rawatan.

Perhatian! Maklumat yang disampaikan dalam artikel hanya untuk panduan. Bahan artikel tidak memerlukan rawatan diri. Hanya doktor yang berkelayakan yang dapat membuat diagnosis dan memberi cadangan rawatan berdasarkan ciri-ciri individu pesakit tertentu. Terdapat kesilapan dalam teks? Pilihnya, tekan Ctrl + Enter dan kami akan memperbaikinya! Adakah anda suka artikel itu? Beritahu rakan anda: Iklan di laman web ini

Artikel dikemas kini: 05/13/2019

Komen untuk Cackle

Kerosakan buah pinggang pada diabetes mellitus, atau nefropati diabetes, menduduki tempat utama dalam senarai faktor yang membawa kepada perlunya terapi penggantian buah pinggang (hemodialisis). Mengalami kegagalan buah pinggang adalah salah satu penyebab utama kematian pesakit diabetes jenis 1. Inilah sebabnya mengapa ujian fungsi ginjal sangat penting untuk semua jenis diabetes..

Mengapa nefropati diabetes berkembang?

Untuk memahami sebab-sebab nefropati diabetes, pertimbangkan struktur buah pinggang.

Ginjal adalah organ berpasangan yang terletak di bahagian atas punggung bawah. Dalam strukturnya, ia mempunyai tisu khas - parenchyma, dan sistem pelvis yang membuang air kecil. Parenkim terdiri daripada lapisan kortikal dan otak. Lapisan kortikal lebih gelap dan terletak di luar. Lapisan otak lebih ringan dan membentuk piramid buah pinggang.

Unit struktur dan fungsi utama buah pinggang adalah nefron.

Nefron terdiri daripada sistem korpuscle dan tubulus ginjal. Sebilangan besar air kencing tidak pekat, yang disebut primer, disaring di dalam badan. Di dalam tubul, air dan nutrien diserap darinya, dan produk metabolik berbahaya dikeluarkan dalam air kencing sekunder melalui sistem pelvis buah pinggang. Kemudian mereka memasuki pundi kencing melalui ureter dan diekskresikan.

Darah ke ginjal memasuki arteri ginjal, dan dikeluarkan melalui vena renal.

Fungsi utama buah pinggang adalah perkumuhan (air kencing dan produk metabolik). Mereka juga menghasilkan bahan aktif secara biologi - hormon. Ginjal terlibat dalam pengaturan tekanan darah dan menjaga keseimbangan air-elektrolit.

Dalam perkembangan nefropati diabetes, beberapa faktor pemberat boleh dibezakan:

 1. Glukosa darah meningkat. Gula berlebihan mengikat protein ginjal, yang menyebabkan penebalan saluran dan tubulus. Di samping itu, glukosa itu sendiri mempunyai kesan toksik pada tisu, menyebabkan pertumbuhan tisu penghubung di sekitar nefron, sehingga mengganggu kerja mereka.
 2. Kolesterol tinggi merosakkan saluran kecil, kapilari, buah pinggang.
 3. Hipertensi intrakubular adalah peningkatan tekanan darah di kapilari. Dalam usaha mengurangkan kadar glukosa dalam darah, tubuh meningkatkan perkumuhannya dalam air kencing, iaitu jumlah air kencing yang ditapis meningkat. Ini menyebabkan peningkatan tekanan pada nefron dan, sebagai akibatnya, kerosakannya..
 4. Tekanan arteri yang meningkat meningkatkan hipertensi intrakranial, sel nefron mati.

Dengan kerosakan pada lebih daripada 50% nefron, kegagalan buah pinggang berkembang, dalam kes yang teruk yang memerlukan hemodialisis.

Nefropati Diabetes Tahap

Terdapat satu konsep yang sangat penting dalam klasifikasi nefropati diabetes - penyakit buah pinggang kronik (CKD). Istilah ini merujuk kepada kerosakan organ, atau penurunan fungsi mereka dalam tiga atau lebih bulan..

Tahap nefropati diabetes (klasifikasi Rusia):

 1. Tahap mikroalbuminuria.
 2. Proteinuria tahap.
 3. CKD 5 (terapi penggantian buah pinggang).

Biasanya, hanya sebilangan kecil protein yang terdapat dalam air kencing. Apabila kerosakan buah pinggang berlaku, nefron mula mengeluarkan lebih banyak protein albumin. Apabila indikator ini dari 30 hingga 300 mg sehari, mereka membincangkan mengenai mikroalbuminuria, jika lebih dari 300 - mengenai proteinuria.

Mikroalbuminuria (UIA) adalah manifestasi awal kerosakan ginjal pada diabetes mellitus, ketika penapisan air kencing meningkat. Dalam beberapa kes, dengan normalisasi kadar glukosa, ini adalah proses yang boleh diterbalikkan..

By the way, kami mengesyorkan membaca artikel Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Diabetes Steroid?

Proteinuria muncul kemudian dan bercakap mengenai kerosakan organ yang tidak dapat dipulihkan..

Terapi penggantian ginjal bermula pada tahap akhir nefropati dengan perkembangan kegagalan buah pinggang yang teruk. Ini adalah satu set kaedah yang membolehkan anda mengganti sebahagian fungsi tubuh dan membersihkan darah dari produk toksik.

Pengelasan Amerika juga digunakan..

Jadual - Tahap nefropati diabetes
Catatan: GFR - kadar penapisan glomerular; NERAKA - tekanan darah.
Tahap NefropatiTanda-tanda
I - hiperfungsi buah pinggangGinjal meningkat dalam ukuran, aliran darah meningkat di dalamnya, dan GFR meningkat. Tekanan darah adalah normal, tidak ada protein yang dikeluarkan dalam air kencing.
II - perubahan struktur awalKapilari glomerular menebal, GFR meningkat, dengan latihan fizikal yang teruk atau kawalan diabetes yang lemah, UIA muncul.
III - permulaan nefropatiUIA tahan. GFR meningkat atau normal, tekanan darah meningkat secara berkala.
IV - nefropati terukProteinuria, GFR normal atau menurun, peningkatan tekanan darah yang berterusan.
V - uremiaGFR dikurangkan dengan ketara (kurang daripada 10 ml / min). Tekanan darah meningkat, gejala mabuk.

Gejala

Pada peringkat awal, nefropati diabetes tidak simptomatik. Pasien mungkin memperhatikan sedikit peningkatan volume urin yang dikeluarkan, namun, sebagai peraturan, ini dapat dikaitkan dengan peningkatan kadar glukosa dalam darah.

Dan hanya pada tahap IV gambaran klinikal yang jelas berkembang. Tekanan darah meningkat, yang akhirnya mencapai jumlah yang sangat tinggi. Pesakit mengalami edema yang tidak berkurang ketika mengambil diuretik. Dalam analisis umum air kencing, protein dikesan, tahap hemoglobin dalam darah menurun.

Pada tahap V, dengan perkembangan kegagalan buah pinggang yang teruk, gejala mabuk muncul. Kulit pesakit pucat, dengan penyakit kuning, gatal. Kelemahan, kelesuan, kelesuan meningkat. Terdapat bau air kencing dari mulut, mungkin ada muntah dan najis longgar. Organ dalaman terjejas, perkembangan kegagalan jantung adalah mungkin. Pada tahap ini, pesakit sangat memerlukan terapi penggantian buah pinggang.

Cara mengesan nefropati diabetes?

Untuk memulakan rawatan tepat pada waktunya dan meningkatkan prognosisnya, pesakit diabetes harus diperiksa secara berkala oleh ahli endokrinologi mereka. Ini merangkumi kaedah penyelidikan yang diterima umum dan khas:

 • Ujian darah dan air kencing am.
 • Definisi UIA.
 • Penentuan tahap hemoglobin glycated.
 • Ujian darah biokimia, yang mesti merangkumi kolesterol dan pecahannya, petunjuk ginjal, metabolisme zat besi, dan, jika perlu, kalsium, fosforus dan kalium.
 • Elektrokardiogram.
 • Pengukuran tekanan darah, pemeriksaan kaki.
 • Pengiraan GFR dengan formula khas.
 • Pemeriksaan Fundus.
 • Dengan perkembangan kegagalan buah pinggang yang teruk - mengukur tahap hormon paratiroid dan melakukan densitometry.

Dari permulaan diabetes mellitus hingga permulaan UIA, 5 hingga 15 tahun berlalu, 5-10 tahun lagi timbul nefropati teruk dengan proteinuria..

Rawatan

Rawatan nefropati diabetes haruslah menyeluruh, dengan menggunakan beberapa kumpulan ubat dan kaedah bukan ubat. Pertimbangkan peringkat utama dalam rawatan.

1. Pengubahsuaian Gaya Hidup

Setiap pesakit diabetes mesti mengikuti diet, berusaha untuk mengurangkan berat badan menjadi normal, meningkatkan aktiviti fizikal. Berhenti merokok, hadkan alkohol secara drastik.

Dengan perkembangan kegagalan buah pinggang, perlu membatasi makanan protein, fosfat (daging, ikan, keju) dan kalium (kekacang, buah kering, kentang, herba, teh, kopi).

By the way, kami mengesyorkan membaca artikel Jenis insulin dan kaedah terapi insulin untuk diabetes

2. Pampasan untuk diabetes

Petunjuk utama pampasan diabetes adalah tahap hemoglobin glikasi. Dengan perkembangan nefropati diabetes, perlu berusaha untuk mengurangkannya hingga 7% atau lebih rendah.

Pesakit diabetes jenis 1 hanya mendapat rawatan dalam bentuk insulin. Ia diperkenalkan dalam mod dasar-bolus (bahagian - untuk mengekalkan pertukaran utama, bahagian - bolus untuk makan).

Pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 mungkin menerima tablet yang mengandungi agen hipoglikemik, namun, ingat bahawa dengan penurunan GFR dan perkembangan kegagalan buah pinggang, beberapa di antaranya tidak dapat diambil, oleh itu, anda mungkin perlu beralih ke terapi insulin.

Dos insulin untuk diabetes dipilih secara individu. Dengan penurunan GFR, ia menurun sebanyak 20-50%.

3. Pengawalan tekanan darah

Menurunkan tekanan darah ke bilangan normal dapat memperlambat perkembangan nefropati diabetes.

Nilai BP sasaran - kurang dari 130/80 mm Hg, dengan adanya proteinuria - kurang dari 125/75 mm Hg.

Kumpulan ubat yang berbeza dan kombinasinya digunakan untuk mengawal tekanan darah, tetapi perencat ACE (enalapril, lisinopril, dll.) Atau losartan adalah ubat pilihan sekiranya tidak mengalami kegagalan buah pinggang dan peningkatan kadar kalium. Ubat ini tidak hanya menurunkan tekanan darah, tetapi juga mempengaruhi keadaan buah pinggang secara positif..

4. Pengawalan lipid darah

Adalah perlu untuk menormalkan tahap kolesterol, pecahan dan trigliserida. Penerimaan ubat untuk tujuan ini hanya dilakukan di bawah pengawasan doktor, kerana dengan CKD 4 dan 5, ubat tersebut mungkin perlu dibatalkan.

5. Rawatan kegagalan buah pinggang dan akibatnya

Oleh kerana buah pinggang menghasilkan bahan yang terlibat dalam hematopoiesis, anemia sering berlaku dengan perkembangan kegagalan buah pinggang. Anemia menyebabkan kebuluran oksigen kerana sudah mengalami keracunan organ dan tisu. Oleh itu, dalam kes ini, perlu mengambil ubat yang meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah.

Komplikasi lain dari kegagalan buah pinggang adalah pelanggaran metabolisme kalsium dan fosforus, yang menyebabkan osteoporosis dan gangguan kelenjar paratiroid. Untuk membetulkan keadaan ini, persediaan kalsium dan vitamin D ditetapkan.

Untuk mengurangkan keracunan, pesakit dengan kegagalan buah pinggang mengambil adsorben usus (arang aktif, enterosgel) dan persediaan herba (hofitol).

Sekiranya tidak ada kesan positif dari kaedah rawatan ini dan peningkatan kegagalan buah pinggang dengan mabuk, pesakit ditunjukkan permulaan terapi penggantian buah pinggang.

6. Hemodialisis

Hemodialisis yang paling biasa digunakan. Hemodialisis - Ini adalah penyucian darah dari racun di luar badan. Untuk ini, alat khas yang disebut "buatan buah pinggang" digunakan. Ia mempunyai selaput yang membolehkan nutrien penting melewati dan mengekalkan produk metabolik toksik..

Seperti yang anda ketahui, hemodialisis jauh dari prosedur termudah dan termudah, memerlukan peralatan canggih, membran dialisis mahal, dan kekuatan fizikal dan mental pesakit yang luar biasa. Walaupun hemodialisis menghilangkan semua produk toksik, ia cepat terkumpul semula, yang memerlukan pengulangan prosedur yang kerap, 3 kali seminggu.

Alternatif untuk hemodialisis adalah pemindahan buah pinggang penderma, yang secara aktif dilakukan di seluruh dunia. Organ penderma sepenuhnya menjalankan fungsi membersihkan badan dan membuang cecair.

Organ yang ditransplantasikan dapat berfungsi selama 15–20 tahun lagi, memberikan kualiti hidup yang baik kepada penerima dan meningkatkan petunjuk kesihatan.

Nefropati diabetes (atau penyakit buah pinggang kronik) adalah gabungan patologi buah pinggang pada diabetes. Selalunya gejala yang disebabkan oleh penyakit ini menjadi tanda pertama diabetes yang dapat dilihat oleh seseorang.

Kursus diabetes, yang sering disembunyikan pada awalnya, akhirnya menyebabkan gangguan vaskular di seluruh badan: ginjal menderita terlebih dahulu. Selain nefropati, diabetes juga menyebabkan komplikasi dalam bentuk retinopati (untuk mata), neuropati (untuk sistem saraf), arthropati (untuk sendi), angiopati umum (untuk peredaran darah secara umum). Nefropati adalah nama umum untuk pelbagai kecederaan buah pinggang: dari stenosis (penyempitan) arteri ginjal hingga pielonefritis (jangkitan buah pinggang) dan nefronekrosis (kematian buah pinggang).

Nefropati diabetes: Kod ICD-10

Dalam Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, nefropati diabetes dikodkan dalam bahagian “E. Diabetes mellitus ”dan mempunyai kod: E10.2 (untuk bentuk bergantung kepada insulin), E11.2 (untuk bukan insulin), E12.2 (untuk diabetes yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan), E13.2 (untuk bentuk lain yang ditentukan), E14.2 (dengan diabetes yang tidak ditentukan).

Kegagalan buah pinggang selalu membawa kepada akibat buruk. Statistik memberi amaran: lebih daripada 50 juta orang mati setiap tahun akibat penyakit buah pinggang kronik di dunia. Kemungkinan komplikasi diabetes, nefropati diabetes, menyumbang kepada "tanaman" yang menyedihkan ini.

Penyakit ini berkembang untuk masa yang lama "tanpa gejala", tanpa rawatan, ia membawa kepada hasil yang menyedihkan. Komplikasi ini tidak dapat dielakkan pada pesakit diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 dengan diabetes tanpa pampasan. Sukar untuk membalikkan penyakit ini, untuk benar-benar menunda permulaan peringkat akhir.

Nefropati diabetes: Punca

Buah pinggang adalah organ penting. Mereka mengatur keseimbangan asid-basa di dalam badan, membuang toksin, dan bertanggungjawab untuk menstabilkan tekanan darah. Pada pesakit dengan diabetes tanpa pampasan dengan pengalaman, ginjal secara beransur-ansur "menolak" untuk menjalankan fungsi yang diinginkan.

Nefropati - kerosakan buah pinggang dua hala.

Gula darah tinggi menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan ujung saraf. Salah satu sasaran pertama serangan adalah buah pinggang:

 • Glikemia yang meningkat merosakkan saluran darah di buah pinggang;
 • Membangunkan neuropati meningkatkan tekanan buah pinggang.

Akibatnya, "pembengkakan terlalu banyak" saluran ginjal berlaku, fungsi mereka terjejas..

Kemungkinan mengembangkan patologi buah pinggang bergantung pada usia di mana penyakit ini bermula pada pesakit diabetes. Yang paling berisiko adalah pesakit diabetes yang sakit sebelum usia 20 tahun (dalam praktiknya, setiap orang kedua mungkin mengalami nefropati diabetes). Sekiranya diabetes mula-mula muncul selepas 35 tahun, kemungkinan komplikasi tidak melebihi beberapa peratus.

Kumpulan risiko termasuk pesakit diabetes yang saudara-maranya telah didiagnosis dengan penyakit buah pinggang..

Pembacaan tekanan darah tinggi pada pesakit diabetes, menurut beberapa sumber, boleh menyebabkan komplikasi. Menurut sumber lain, indikator ini menunjukkan permulaan perubahan buruk pada buah pinggang..

Gejala Nefropati Diabetik

Penyakit ini dicirikan oleh ketiadaan gejala pada peringkat awal penyakit ini. Hanya pada peringkat terakhir, apabila penyakit ini menyebabkan ketidakselesaan yang jelas, gejala nefropati diabetes muncul:

 • Bengkak;
 • Tekanan darah tinggi;
 • Sakit hati;
 • Dyspnea;
 • Loya;
 • Haus;
 • Selera makan berkurangan;
 • Hilang berat badan;
 • Mengantuk.

Pada peringkat terakhir penyakit ini, pemeriksaan mendiagnosis bunyi geseran perikardial ("cincin penguburan uremik").

Nefropati Diabetes Tahap

Dalam perkembangan penyakit ini, 5 peringkat dibezakan.

PentasApabila timbulCatatan
1 - Hiperfungsi RenalDebut diabetes. Ginjal sedikit membesar, aliran darah di buah pinggang meningkat.
2 - Perubahan struktur awal2 tahun selepas "debut"Penebalan dinding saluran ginjal.
3 - Permulaan nefropati. Mikroalbuminuria (UIA)5 tahun selepas "debut"UIA, (protein dalam air kencing 30-300 mg / hari). Kapal buah pinggang yang rosak. SCF sedang berubah.

Ginjal dapat dipulihkan.

4 - Nefropati yang teruk. Proteinuria.10 - 15 tahun selepas "debut"Banyak protein dalam air kencing. Sedikit protein dalam darah. GFR turun. Retinopati Bengkak. Tekanan darah tinggi. Ubat diuretik tidak berkesan.

Proses pemusnahan buah pinggang dapat "diperlahankan".

5 - Nefropati terminal. Uremia15 - 20 tahun selepas "debut"Sklerosis lengkap saluran ginjal. GFR rendah. Terapi penggantian / pemindahan diperlukan.

Tahap pertama nefropati diabetes (1 - 3) dapat diterbalikkan: pemulihan fungsi ginjal sepenuhnya mungkin. Terapi insulin yang dimulakan dengan betul dan tepat pada masanya membawa kepada normalisasi jumlah buah pinggang.

Kulit gatal dengan diabetes

Tahap terakhir nefropati diabetes (4-5) pada masa ini tidak disembuhkan. Rawatan yang digunakan harus mengelakkan pesakit merosot dan menstabilkan keadaannya.

Diagnostik

Memandangkan gejala nefropati diabetes muncul pada peringkat terakhir penyakit ini, hanya diagnosis nefropati awal akan membantu pesakit mengembalikan fungsi ginjal normal.

Untuk mendiagnosis penyakit, gunakan:

 • Data sejarah - jenis diabetes, tempohnya;
 • Hasil Makmal.

Penanda yang menunjukkan bahawa nefropati diabetes mula berkembang:

 • Mikroalbuminuria (MAU), albumin (protein) 30 - 300 mg / hari.;
 • Kadar penapisan glomerular (GFR)> 140 ml / min.

Kadar penapisan glomerular adalah petunjuk penting bagi keadaan buah pinggang. Petunjuk ini dikira menggunakan formula yang mengambil kira tahap kreatinin yang diukur dalam darah..

Seorang pesakit diabetes mesti kerap mengambil air kencing untuk analisis untuk mengesan mikroalbuminuria:

 • Pesakit dengan diabetes jenis 1 ujian setiap enam bulan;
 • Pesakit dengan diabetes jenis 2 harus diuji setahun sekali.

Untuk analisis pantas mengenai kehadiran protein dalam air kencing di rumah, jalur ujian digunakan..

Pencegahan

Pencegahan nefropati diabetes adalah mematuhi prinsip asas:

  Memantau tahap glisemik, menjaga agar tetap pada tahap optimum (3,5 - 8 mmol / L); Pemantauan dan pembetulan tekanan darah (Diet untuk komplikasi diabetes buah pinggang

Rawatan nefropati diabetes yang berjaya tidak mungkin dilakukan tanpa diet. Pesakit diabetes dengan komplikasi buah pinggang disarankan untuk membatasi penggunaannya:

Garam mengekalkan cecair di dalam badan. Pesakit membengkak, tekanan darahnya meningkat. Beri makanan dalam tin.

Pesakit diabetes boleh mengambil karbohidrat hanya dengan penyesuaian dos insulin yang sesuai.

Protein secara tradisional terhad pada kerosakan buah pinggang.

Doktor yang tepat akan membantu anda memilih diet yang tepat, berdasarkan hasil pemeriksaan.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2011 memberikan hasil yang menarik: kemampuan untuk membalikkan kerosakan ginjal pada tikus menggunakan diet tinggi lemak dan rendah karbohidrat terbukti.

Rawatan Nefropati Diabetes

Jaminan kejayaan adalah memulakan rawatan pada tahap awal kerosakan buah pinggang. Dengan latar belakang diet yang ditetapkan, rawatan ubat dilakukan untuk menyesuaikan:

 • gula darah
 • tekanan darah
 • petunjuk metabolisme lipid;
 • hemodinamik intrarenal.

Rawatan nefropati diabetes yang berkesan hanya mungkin dengan tahap glisemik normal dan stabil. Semua persediaan yang diperlukan akan dipilih oleh doktor yang hadir.

Sekiranya terdapat penyakit ginjal, penggunaan enterosorben, misalnya karbon aktif, ditunjukkan. Mereka “membuang” racun uremik dari darah dan membuangnya melalui usus..

Retinopati diabetes - ingin mengekalkan penglihatan, jangan berlengah dengan rawatan

Ubat penyekat beta-adrenergik untuk menurunkan tekanan darah dan diuretik thiazide tidak boleh digunakan untuk pesakit diabetes dengan kerosakan buah pinggang.

Di Amerika Syarikat, jika nefropati diabetes didiagnosis pada peringkat terakhir, transplantasi ginjal + pankreas kompleks dilakukan. Prognosis untuk penggantian dua organ yang terkena sekaligus sangat baik.

Bagaimana masalah buah pinggang mempengaruhi penjagaan diabetes

Diagnosis nefropati diabetes memaksa tinjauan rejimen rawatan untuk penyakit yang mendasari - diabetes.

 • Pesakit dengan diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 yang menggunakan terapi insulin perlu mengurangkan dos insulin yang diberikan. Ginjal yang terjejas melambatkan metabolisme insulin, dos biasa boleh menyebabkan hipoglikemia.

Anda boleh menukar dos hanya atas cadangan doktor dengan kawalan glikemia mandatori.

 • Pesakit dengan diabetes jenis 2 yang mengambil tablet penurun gula dipindahkan ke terapi insulin. Ginjal yang sakit tidak dapat menghilangkan tubuh dari produk penguraian toksik dari sulfonylurea.
 • Diabetes Komplikasi Ginjal Tidak Disarankan untuk Diet rendah karbohidrat.

Hemodialisis dan dialisis peritoneal

Kaedah rawatan extracorporeal, hemodialisis, membantu memanjangkan umur pesakit dengan nefropati diabetes pada peringkat terakhir. Ia ditetapkan untuk petunjuk berikut:

 • GFR turun ke 15 ml / min
 • Tahap Creatinine (Ujian Darah)> 600 μmol / L.

Hemodialisis - kaedah "membersihkan" darah, menghilangkan penggunaan buah pinggang. Darah yang melalui membran dengan sifat khas dilepaskan dari racun.

Terdapat hemodialisis menggunakan "buah pinggang tiruan" dan dialisis peritoneal. Semasa hemodialisis menggunakan "buah pinggang tiruan", darah disalurkan melalui membran tiruan khas. Dialisis peritoneal melibatkan penggunaan peritoneum pesakit sendiri sebagai membran. Dalam kes ini, penyelesaian khas dipam ke rongga perut.

Apa kebaikan hemodialisis untuk:

 • Dibolehkan melakukannya 3 kali seminggu;
 • Prosedur ini dilakukan di bawah pengawasan kakitangan perubatan dan dengan bantuannya..
 • Kerana kerapuhan kapal, masalah dengan pengenalan kateter adalah mungkin;
 • Penyakit kardiovaskular berkembang;
 • Gangguan hemodinamik bertambah teruk;
 • Sukar mengawal glisemia;
 • Sukar mengawal tekanan darah;
 • Keperluan untuk sentiasa mengunjungi kemudahan perubatan mengikut jadual.

Prosedur ini tidak dilakukan untuk pesakit:

 • Sakit mental;
 • Menghidap tumor ganas;
 • Selepas serangan jantung;
 • Dengan kegagalan jantung:
 • Dengan penyakit paru-paru obstruktif;
 • Selepas 70 tahun.

Statistik: Setahun semasa hemodialisis akan menyelamatkan 82% pesakit, kira-kira separuh akan bertahan dalam 3 tahun, setelah 5 tahun, 28% pesakit akan bertahan berkat prosedur.

Apa itu dialisis peritoneal yang baik:

 • Ia boleh dijalankan di rumah;
 • Hemodinamik yang stabil disokong;
 • Tahap pemurnian darah yang lebih tinggi dicapai;
 • Anda boleh menyuntik insulin semasa prosedur;
 • Kapal tidak terjejas;
 • Lebih murah daripada hemodialisis (3 kali).
 • Prosedur mesti dilakukan setiap hari setiap 6 jam;
 • Peritonitis boleh berkembang;
 • Sekiranya kehilangan penglihatan, mustahil untuk melakukan prosedur sendiri.
 • Penyakit bernanah pada kulit perut;
 • Obesiti;
 • Lekapan pada rongga perut;
 • Kegagalan jantung;
 • Sakit mental.

Dialisis peritoneal dapat dilakukan secara automatik menggunakan alat khas. Peranti (beg pakaian kecil) disambungkan ke pesakit sebelum tidur. Darah dibersihkan pada waktu malam, prosedur berlangsung sekitar 10 jam. Pada waktu pagi, larutan segar dituangkan ke dalam peritoneum melalui kateter dan radas dimatikan.

Dialisis peritoneal dapat menyelamatkan 92% pesakit pada tahun pertama rawatan, setelah 2 tahun 76% akan bertahan, setelah 5 tahun - 44%.

Keupayaan penyaringan peritoneum pasti akan merosot dan setelah beberapa waktu perlu beralih ke hemodialisis.

Nefropati diabetes adalah gangguan neurologi yang berkaitan dengan diabetes. Penyakit ini berlaku akibat kecederaan mikrovaskular kapilari darah yang membekalkan saraf. Berikut adalah penyebab penyakit nefropati diabetes, gejala penyakit dan petunjuk utama rawatan.

Nefropati diabetes adalah sklerosis glomerular (atau glomerular) dan fibrosis tisu, yang disebabkan oleh perubahan hemodinamik dan metabolik pada diabetes mellitus. Penyakit ini menampakkan dirinya sebagai perkembangan lambat albuminuria dengan peningkatan hipertensi dan kegagalan buah pinggang. Albuminuria dicirikan oleh gangguan fungsi ginjal, di mana protein meninggalkan tubuh dengan air kencing.

Nefropati diabetes adalah penyebab kegagalan ginjal peringkat akhir dan sindrom nefrotik pada orang dewasa. Kelaziman keadaan terakhir adalah sekitar 45% daripada semua pesakit dengan diabetes jenis 1. Di kalangan pesakit diabetes jenis 2, gangguan seperti ini berlaku pada sekitar 25% kes. Klasifikasi nefropati diabetes disajikan sedikit lebih jauh..

Kumpulan risiko dan penyebabnya

Faktor risiko merangkumi:

 • hiperglikemia berpanjangan;
 • ketagihan nikotin;
 • darah tinggi
 • sejarah keluarga nefropati diabetes;
 • dislipidemia atau lipid darah yang terlalu tinggi;
 • beberapa polimorfisme yang mempengaruhi sistem renin-angiotensin-aldosteron.

Nefropati diabetes berkembang pada pesakit diabetes selepas 5-10 tahun, dan kemunculan albumin dalam air kencing, yang disebut albuminuria, dan nisbah jumlahnya dengan tahap kreatinin dapat menunjukkan ini. Perubahan komposisi air kencing seperti itu dapat dilihat dengan kegemukan, kehamilan, penyakit demam akut, pengambilan protein berlebihan, hematuria, jangkitan saluran kencing, kegagalan jantung kongestif.

Tanda-tanda Nefropati Diabetik

Pada peringkat awal, penyakit ini tidak simptomatik, dan mikroalbuminuria stabil mungkin merupakan amaran pertama. Dalam penyakit dengan nefropati diabetes, gejala - hipertensi dan pembengkakan - sering timbul pada pesakit yang tidak dirawat. Pada peringkat kemudian, pesakit mungkin menunjukkan tanda-tanda uremia, seperti mual, muntah, anoreksia. Mari kita perhatikan tahap-tahap perkembangan penyakit nefropati diabetes, tahap yang dijelaskan di bawah.

Tahap penyakit ini

Nefropati diabetes, klasifikasi tahap yang ditunjukkan di bawah, mempunyai lima peringkat perkembangan.

Tahap 1. Gejala utama adalah peningkatan saiz buah pinggang dan peningkatan GFR, atau kadar penapisan glomerular. Pada pesakit diabetes mellitus, proses ini sudah ada pada tahap yang kecil, pada waktu yang sama, tekanan darah di dalam ginjal meningkat dan proses normal perfusi glomerular, atau penyaringan darah melalui organ-organ ini terganggu. Pada peringkat awal, kerosakan ginjal dapat dipulihkan, dan rawatan insulin dapat mengembalikan struktur dan fungsi sistem kencing yang betul. Kerosakan tisu patologi pada peringkat pertama tidak ada.

2 tahap. Tahap perkumuhan albumin kencing adalah normal dan tidak melebihi 30 mg sehari. Selepas aktiviti fizikal, penunjuk ini dapat meningkat dan pulih setelah berehat. Pada peringkat perkembangan kedua, perubahan patologi dalam struktur glomerular sudah ada, membran bawah tanah menebal, kadar penapisan glomerular meningkat dan menjadi lebih dari 150 ml per minit. Tahap hemoglobin glikosilasi lebih tinggi daripada 9%, GFR melebihi 150 ml per minit dan perkumuhan albumin dengan air kencing lebih daripada 30 ml sehari dianggap sebagai manifestasi klinikal permulaan kerosakan buah pinggang diabetes pada pesakit dengan nefropati diabetes. Tahap mikroalbuminuria merujuk kepada tahap perkembangan 2-4 penyakit ini.

Tahap 3, atau kerosakan langsung pada tisu ginjal. Jumlah albumin yang diekskresikan disimpan pada tahap tinggi, dari 30 hingga 300 mg sehari. Sebab fisiologi terletak pada fungsi penapisan buah pinggang yang kuat. Penebalan membran sudah dapat dilihat dengan jelas, lesi penyebaran glomerular dan perubahan hyaline pada arteriol diperhatikan.

Tahap 4 adalah peringkat klinikal penyakit ini, dan ciri-cirinya adalah albuminuria tinggi, lebih daripada 200 mg sehari, kehadiran protein dalam air kencing secara berterusan. Tekanan darah meningkat, hipoproteinemia dan edema berkembang. Pada peringkat ini, kadar penapisan glomerular menurun sebanyak 1 ml per minit setiap bulan..

Tahap 5 dicirikan oleh kegagalan buah pinggang. Ekskresi protein yang berterusan dalam air kencing membawa kepada nefropati diabetes yang teruk, peningkatan ketara dalam membran bawah tanah dan kemunculan glomeruli nekrotik kerana penyempitan lumen kapilari pada tisu ginjal. Akibatnya, fungsi penyaringan ginjal berkurang secara beransur-ansur, yang menyebabkan kegagalan buah pinggang yang teruk. Pada kebanyakan pesakit, akibatnya, kadar penyaringan glomerular menurun menjadi 10 ml per minit, peningkatan kadar kreatinin serum dan nitrogen urea disertai oleh hipertensi arteri, edema, dan hipoproteinemia yang teruk. Ini adalah komplikasi yang sangat serius. Orang yang menghidap diabetes perlu memperhatikan tahap penyakit yang disenaraikan dan mengambil semua langkah yang mungkin untuk mencegah nefropati diabetes..

Diagnosis penyakit

Diagnosis dibuat berdasarkan sejarah perubatan, pemeriksaan pesakit dan hasil ujian air kencing - umum dan albumin / kreatinin. Kecurigaan nefropati selalu terdapat pada pesakit diabetes dengan proteinuria. Faktor-faktor berikut menunjukkan perkembangan gangguan buah pinggang yang tidak berkaitan dengan diabetes:

 • ketiadaan retinopati diabetes (ini adalah kerosakan pada saluran retina);
 • hematuria makroskopik;
 • penurunan pesat dalam kadar penapisan glomerular;
 • saiz buah pinggang kecil;
 • proteinuria teruk.

Semua fenomena ini diambil kira dalam diagnosis pembezaan untuk mengenal pasti patologi buah pinggang yang lain. Penting dalam diagnosis adalah kajian mengenai jumlah protein dalam air kencing. Hasil yang tidak boleh dipercayai kadang-kadang dapat diperoleh jika seseorang mempunyai sistem otot yang sangat maju dan sebelum melakukan urin untuk analisis, dia melakukan latihan fizikal yang intensif. Biopsi buah pinggang membantu mengesahkan diagnosis, tetapi kajian ini jarang berlaku..

Nefropati diabetes: Rawatan

Jadi, penyakit ini berkembang sebagai kerosakan buah pinggang akibat diabetes. Sekiranya diabetes tidak dirawat, ia akhirnya boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang yang teruk. Pada tahap awal, ketika tingkat albumin meningkat dalam air kencing, obat-obatan digunakan untuk menormalkan tekanan darah, misalnya, penghambat ACE dapat mengurangi kebocoran protein dalam air kencing. Pada peringkat kemudian perkembangan penyakit seperti nefropati diabetes, rawatan merangkumi pembetulan gula darah dan kadar kolesterol, kawalan tekanan darah.

Pemeriksaan tepat pada masanya dan rawatan yang mencukupi dapat memperlambat perkembangan penyakit dan mencegah perkembangan kegagalan buah pinggang. Oleh kerana nefropati diabetes adalah perkara biasa di kalangan pesakit diabetes, pemeriksaan berkala pada kumpulan orang ini sangat penting..

Pengawalan gula dalam darah

Penyebab utama kerosakan buah pinggang pada penderita diabetes adalah peningkatan gula darah yang tidak terkawal. Pengendalian mandatori penunjuk ini dengan insulin dan ubat penurun gula lain, serta pemakanan yang betul membantu mencegah atau memperlambat perkembangan penyakit nefropati diabetes. Diet sangat penting pada masa yang sama, dan ia menyediakan pemakanan pecahan, sekurang-kurangnya lima kali makan sehari dalam bahagian kecil, penekanan pada sayur-sayuran, terutama bagi orang yang mempunyai berat badan berlebihan, penolakan gula untuk penggantinya. Kepelbagaian makanan penting dengan jumlah protein, karbohidrat dan lemak yang sama.

Telah diketahui bahawa nefropati diabetes berkembang terutamanya pada pesakit yang tidak memberi perhatian terhadap kawalan gula. Rawatan intensif dapat membalikkan proses hipertrofi glomerulus dan melambatkan perkembangan mikroalbuminuria, mencegah kerosakan buah pinggang.

Kawalan tekanan darah

Pemantauan kadar tekanan darah secara berkala membantu melindungi pesakit diabetes dari komplikasi seperti buah pinggang, penyakit jantung. Data menunjukkan bahawa peningkatan tekanan darah untuk setiap 10 mmHg meningkatkan risiko nefropati sebanyak 10-12%. Sebaik-baiknya, tekanan sistolik harus dipertahankan pada tahap tidak lebih tinggi dari 120 mm Hg, dan tekanan diastolik tidak boleh lebih dari 80 mm Hg.

Pengendalian tekanan darah yang intensif memperlambat perkembangan penyakit nefropati diabetes, tahap mikroalbuminuria dapat dicegah, tahap proteinuria dikurangkan. Dalam kes ini, ubat hipotensi digunakan terutamanya..

Mereka lebih unggul daripada penyekat beta, diuretik dan penyekat saluran kalsium. Penggunaan ubat-ubatan tersebut bukan sahaja mengurangkan pengeluaran albumin dalam air kencing, tetapi juga penting dalam menjaga fungsi ginjal. Inhibitor ACE terbukti berkesan dalam memperlambat perkembangan retinopati diabetes dan proliferatif..

Ubat-ubatan ini juga berkesan dalam merawat penyakit. Mereka meningkatkan kebolehtelapan glomerular pada pesakit diabetes jenis 1. Pengatur sistem renin-angiotensin-aldosteron badan mengekalkan keseimbangan kandungan cecair dalam tisu dan menormalkan tekanan darah. Apabila jumlah darah rendah, ginjal mengeluarkan renin, ia mengubah angiotensinogen menjadi angiotensin I. Yang terakhir ini ditukar menjadi angiotensin II, peptida aktif kuat yang merangsang vasokonstriksi, yang menyebabkan peningkatan tekanan darah. Angiotensin II juga menyebabkan pembebasan aldosteron, ini meningkatkan kandungan cecair dan juga meningkatkan tekanan. Inhibitor ACE, seperti Nalapril dan Captopril, menghalang transformasi ini dan membantu menormalkan tekanan darah.

Ini penting untuk mengekalkan kehidupan, termasuk dialisis dan pemindahan buah pinggang. Dialisis mendorong penyingkiran cecair yang lebih berkesan dari badan, tetapi tidak menghentikan perkembangan nefropati. Langkah yang lebih berkesan adalah pemindahan buah pinggang..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes