Cara menggunakan caliper vernier

Caliper - alat berketepatan tinggi yang digunakan untuk mengukur dimensi linear luaran dan dalaman, kedalaman lubang dan alur, menandakan. Peranti sejagat ini mendapat namanya dari batang garisan, yang menjadi asas untuk reka bentuknya.

Penentuan petunjuk oleh orang bukan bijak

Untuk menentukan pembacaan kaliper, perlu menambah nilai skala utama dan tambahannya.

 1. Bilangan milimeter keseluruhan diukur pada skala bar dari kiri ke kanan. Penunjuk adalah sifar sifar dari orang bukan bijak.
 2. Untuk mengira pecahan milimeter, perlu dijumpai sebatan nonius yang paling hampir dengan salah satu sebatan pada skala utama. Selepas itu, anda perlu mengalikan nombor siri stroke vernier yang dijumpai (tidak dikira sifar) dengan harga membahagi skala.

Hasil pengukuran sama dengan jumlah dua kuantiti: jumlah keseluruhan milimeter dan pecahan mm. Sekiranya pukulan sifar vernier bertepatan dengan salah satu pukulan skala utama, ukuran yang dihasilkan dinyatakan sebagai bilangan bulat.

Rajah di atas menunjukkan pembacaan kaliper SHTs-1. Dalam kes pertama, mereka adalah: 3 + 0,3 = 3,3 mm, dan yang kedua - 36 + 0,8 = 36,8 mm.

Nonius dengan nilai pembahagian 0.05 mm

Skala peranti dengan harga pembahagian 0.05 mm ditunjukkan di bawah. Contohnya, dua petunjuk berbeza diberikan. Yang pertama ialah 6 mm + 0,45 mm = 6,45 mm, yang kedua adalah 1 mm + 0,65 mm = 1,65 mm.

Sama seperti contoh pertama, adalah perlu untuk mencari sebatan vernier dan bar, yang betul-betul bertepatan antara satu sama lain. Dalam gambar itu diserlahkan masing-masing dengan warna hijau dan hitam.

Peranti caliper mekanikal

Peranti caliper dua hala dengan tolok kedalaman ditunjukkan dalam gambar. Had pengukuran alat ini ialah 0-150 mm. Dengan bantuannya dimungkinkan untuk mengukur dimensi luaran dan dalaman, kedalaman lubang dengan ketepatan 0,05 mm.

Elemen utama

 1. Barbell.
 2. Rangka.
 3. Span untuk ukuran luaran.
 4. Span untuk pengukuran dalaman.
 5. Garis tolok kedalaman.
 6. Skru pengunci untuk memasang bingkai.
 7. Skala Vernier. Digunakan untuk mengira pecahan milimeter.
 8. Skala boom.

Span untuk ukuran dalaman 4 berbentuk pisau. Oleh kerana itu, ukuran lubang ditentukan dalam skala tanpa pengiraan tambahan. Sekiranya rahang caliper dilangkah, seperti pada peranti ShTs-2, maka ketika mengukur alur dan lubang, ketebalan totalnya harus ditambahkan pada pembacaan..

Besarnya bacaan vernier untuk model instrumen yang berbeza mungkin berbeza. Jadi, sebagai contoh, untuk SHTs-1 adalah 0.1 mm, untuk ShTs-II ia adalah 0,05 atau 0,1 mm, dan ketepatan instrumen dengan nilai nonius 0,02 mm mendekati ketepatan mikrometer. Perbezaan struktur dalam reka bentuk kaliper dapat dinyatakan dalam bentuk bingkai bergerak, had pengukuran, misalnya: 0–125 mm, 0–500 mm, 500–1600 mm, 800–2000 mm, dll. Ketepatan pengukuran bergantung pada pelbagai faktor: besarnya bacaan vernier, kemahiran, keadaan kerja instrumen.

Prosedur pengukuran, pemeriksaan kesihatan

Sebelum bekerja, periksa keadaan teknikal kaliper dan, jika perlu, sesuaikannya. Sekiranya alat ini mempunyai bibir miring, anda tidak boleh menggunakannya. Torehan, kakisan dan calar pada permukaan kerja juga tidak dibenarkan. Adalah perlu bahawa hujung rod dan pembaris tolok kedalaman bertepatan dengan rahang gabungan. Skala instrumen hendaklah bersih, mudah dibaca..

 • Rahang caliper dengan erat dengan sedikit usaha, tanpa jurang dan penyelewengan ditekan ke bahagian tersebut.
 • Menentukan ukuran diameter luar silinder (poros, bolt, dll.), Pastikan bahawa bidang bingkai tegak lurus dengan paksinya.
 • Semasa mengukur lubang silinder, bibir caliper terletak pada titik yang bertentangan secara diametrik, yang dapat dijumpai dengan memfokuskan pada pembacaan skala maksimum. Dalam kes ini, satah bingkai harus melalui paksi lubang, iaitu. pengukuran pada akord atau pada sudut ke paksi tidak dibenarkan.
 • Untuk mengukur kedalaman lubang, batang dipasang di pinggirnya yang berserenjang dengan permukaan bahagian. Julat pengukur kedalaman diperluas hingga ke bawah menggunakan bingkai yang boleh bergerak.
 • Ukuran yang diperoleh diperbaiki dengan skru pengunci dan bacaan ditentukan.

Semasa bekerja dengan caliper, mereka memantau kelancaran bingkai. Dia harus duduk dengan kuat, tanpa bergoyang, di bar, sambil bergerak tanpa menyentak dengan kekuatan sederhana, yang diatur oleh skru pengunci. Adalah perlu bahawa dengan rahang gabungan sifar pukulan vernier bertepatan dengan pukulan sifar batang. Jika tidak, vernier perlu dipasang semula, di mana skru yang melekat pada bingkai dilonggarkan, pukulan digabungkan dan skru dipasang kembali.

Cara menggunakan caliper vernier mekanikal?

Caliper adalah alat yang cukup popular dan biasa untuk ukuran ketepatan tinggi. Banyak yang melihatnya, tetapi hanya sedikit yang menggunakannya, kerana kurangnya keperluan untuk pengukuran yang sangat tepat, terbatas pada rolet sederhana. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan peranti kaliper mekanikal, kemampuannya dan menganalisis bagaimana membaca bacaan hingga sepersepuluh milimeter terdekat.

Peranti caliper

Apa yang boleh diukur dengan caliper?

1) Saiz luaran bahagian (subjek)

Contohnya, menggunakan span untuk ukuran luaran, anda boleh mengukur diameter luar paip:

2) Ketebalan bahagian (subjek)

Sebagai contoh, dengan menggunakan rahang untuk ukuran luaran, anda boleh mengukur ketebalan dinding paip:

3) Ukuran dalaman bahagian (subjek)

Contohnya, dengan menggunakan rahang untuk pengukuran dalaman, anda boleh mengukur diameter dalaman paip:

4) Kedalaman bahagian (subjek)

Kaliper mempunyai pengukur kedalaman khas yang membolehkan anda mengukur kedalaman bahagian:

Cara mengambil bacaan?

Soalan yang paling menarik mengenai kerja dengan kaliper adalah penghapusan nilai yang diperoleh dari pengukuran.

Artikel ini meneliti kaliper vernier dengan ketepatan 0.1 mm. Iaitu, dia dapat mengukur dimensi bahagian hingga sepersepuluh milimeter terdekat.

Pertimbangkan proses pembacaan kaliper semasa mengukur diameter luar paip, yang kita lakukan di atas (lihat perenggan 1).

Untuk menentukan bilangan bulat bilangan bulat, kita perlu melihat nilai apa pada skala bar yang sesuai dengan risiko sifar pada skala nonius. Kami melihat bahawa risiko sifar adalah antara 26 dan 27 mm pada skala utama. Maksudnya, diameter luar paip adalah 26 mm, tetapi kesepuluh masih perlu ditentukan.

Untuk melakukan ini, kita perlu melihat risiko mana yang paling sesuai dengan risiko pada skala bar. Kami melihat bahawa ini adalah risiko ketujuh orang nonius yang paling sesuai dengan risiko pada skala utama (dalam kes ini, empat sentimeter, tetapi nilai skala utama tidak penting), jadi jumlah pecahannya adalah 0,7 mm.

Oleh itu, diameter luar paip adalah 26 + 0,7 = 26,7 mm, yang benar, kerana ini adalah paip yang diimport dengan diameter ¾ inci, yang sesuai dengan nilai yang kami peroleh dalam milimeter.

Peraturan untuk menentukan ukuran kaliper dapat dirumuskan sebagai berikut:

Kaliper

Kaliper adalah alat untuk mengambil dimensi tepat dari pelbagai bahagian di luar dan di dalam, mengukur diameter lubang, kedalamannya, dan lain-lain. Ia digunakan di pelbagai kawasan: pembaikan bahagian mesin dan pelbagai peralatan, pemprosesan produk dari pelbagai bahan, pembinaan, dll. apabila data yang tepat diperlukan, hingga sepersepuluh dan bahkan seperseratus milimeter. Peranti ini membolehkan anda membuat pengukuran seperti itu, tidak seperti pembaris biasa atau ukuran pita.

Reka bentuk caliper Vernier

Memahami ciri reka bentuk peranti ini adalah perlu untuk memahami cara menggunakannya dengan betul. Kaliper terdiri daripada bahagian-bahagian berikut.

 1. Tetapkan bar atau pembaris (bar). Ini mewakili asas reka bentuk. Skala ditandakan di atasnya..
 2. Bar bergerak yang boleh bergerak di sepanjang bar. Terdapat skala vernier di bar ini. Ini membolehkan anda mendapatkan ukuran yang sangat tepat, iaitu ia mengira pecahan milimeter.
 3. Rahang atas dan bawah. Ini adalah bahagian bergerak yang membolehkan anda mengukur objek, dan mengetahui dimensi di luar dan di dalam. Apabila rahang diselaraskan dengan tepat, tanda sifar pada kedua-dua skala mesti sama.
 4. Skru pengunci atau skru pengapit. Ia diperlukan untuk memperbaiki tali.
 5. Tolok kedalaman. Batang yang boleh ditarik nipis, dengan kedalaman pertolongannya diukur.
  Alat pengukur elektronik juga dilengkapi dengan bateri, mekanisme bergerak.

Di samping itu, terdapat model di bahagian atas yang terdapat skala pengukur inci bergerak. Menggunakannya adalah mudah dan senang..

Jenis Kaliper

Terdapat tiga jenis utama peranti tersebut. Penggunaannya untuk jenis pekerjaan tertentu adalah kerana ciri-cirinya.

 1. Kaliper Vernier adalah vernier atau analog. Pengukuran dibuat pada skala vernier. Alat mekanikal ini mudah dan murah. Mereka adalah yang paling biasa.
 2. Dail atau anak panah kaliper. Untuk mengukurnya, bukan skala, ada dail yang menunjukkan hasilnya dan tidak memerlukan pengiraan. Kos mereka lebih tinggi daripada model analog. Mudah untuk digunakan.
 3. Kaliper digital atau elektronik. Ini adalah peranti yang terdapat paparan digital kristal cair dengan bateri yang boleh dicas semula. Penggunaan peranti sedemikian membolehkan anda mendapatkan hasil yang paling tepat. Mereka menunjukkan data dalam milimeter dan inci..

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, terdapat juga model kaliper tujuan khas. Mereka digunakan untuk kerja khas. Sebagai contoh, SHTsD, di mana bahagian dengan tonjolan diukur, atau ShTsTsP adalah reka bentuk untuk mengukur corak tayar tayar, dll. Peranti ini tidak dijual di kedai biasa, ia boleh dibeli di laman web khas jika perlu. Pengrajin profesional menggunakannya.

Semua jenis kaliper mempunyai sebutan tersendiri bergantung pada aplikasi tertentu.

 1. Caliper SHC-1. Dia mengukur perincian, dimensi luaran dan dalaman mereka menggunakan dua pasang span. Ia juga dapat digunakan ketika mengukur ukuran lubang menggunakan alat pengukur kedalaman..
 2. ШЦ-1С. Peranti sedemikian dilengkapi dengan panah, menjadikan proses pengukuran lebih mudah.
 3. ShCC. Reka bentuk dengan dail dengan mekanisme pegas. Ia dapat digunakan untuk pengukuran ketika ketepatan sempurna tidak diperlukan..
 4. SHTST-I. Peranti yang dilengkapi dengan rahang bersalut karbida untuk mengelakkan lelasan permukaan. Tahan untuk dipakai, ia boleh digunakan dalam jangka masa yang lama..
 5. ШЦ-II. Selain rahang, alat tersebut juga memiliki mekanisme untuk memberi makan bingkai. Terima kasih kepada ini, anda boleh membuat markup.
 6. ШЦ-III. Peranti ini besar. Span di atasnya adalah satu sisi. Tidak sesuai untuk pengukuran kedalaman.
 7. SHTsT. Peranti bacaan digital.

Setiap jenis caliper vernier dihasilkan sesuai dengan GOST 166-89 semasa dan mempunyai tanda yang sesuai.

Diamerid

Perhatian! Ubat ini mungkin sangat tidak diingini untuk berinteraksi dengan alkohol! Maklumat lanjut.

Petunjuk untuk digunakan

Diabetes diabetes jenis 2 dengan tidak berkesannya diet dan senaman yang telah ditetapkan sebelumnya.

Sekiranya monoterapi dengan glimepiride tidak berkesan, ia boleh digunakan dalam terapi kombinasi dengan metformin atau insulin.

Kemungkinan analog (pengganti)

Bahan aktif, kumpulan

Bentuk dos

Kontraindikasi

- ketoasidosis diabetes, precoma diabetes dan koma;

- keadaan yang disertai dengan penyerapan makanan dan perkembangan hipoglikemia (termasuk penyakit berjangkit);

- disfungsi hati yang teruk;

- gangguan buah pinggang yang teruk (termasuk pesakit yang menjalani hemodialisis);

- hipersensitiviti terhadap glimepiride atau beberapa komponen ubat yang tidak aktif, kepada derivatif sulfonylurea lain atau terhadap ubat sulfa (risiko reaksi hipersensitiviti);

- kehamilan dan tempoh penyusuan;

- intoleransi laktosa, kekurangan laktase, malabsorpsi glukosa-galaktosa;

- kanak-kanak di bawah 18 tahun.

Perlu berhati-hati: pada minggu pertama kemasukan (peningkatan risiko hipoglikemia); dengan adanya faktor risiko hipoglikemia; semasa mengubah gaya hidup pesakit (mengubah diet dan waktu makan, meningkatkan atau mengurangkan aktiviti fizikal); dengan penyakit bersamaan dan dalam tempoh pemulihan badan selepas keadaan tertekan; kekurangan glukosa-6-fosfat hidrogenase; keadaan yang memerlukan pemindahan pesakit ke terapi insulin (luka bakar yang meluas, luka yang teruk, campur tangan pembedahan besar, serta penyerapan makanan dan ubat-ubatan yang tidak betul di saluran gastrointestinal - penyumbatan usus, paresis gastrik, dll.).

Cara penggunaan: dos dan kaedah rawatan

Sebagai peraturan, dos ubat ditentukan oleh sasaran kepekatan glukosa dalam darah. Dos terkecil yang mencukupi untuk mencapai kawalan metabolik yang diperlukan harus digunakan..

Semasa rawatan, perlu secara berkala menentukan kepekatan glukosa dalam darah. Di samping itu, disyorkan untuk memantau tahap hemoglobin glikosilasi secara berkala..

Pengambilan ubat yang tidak betul, misalnya, melewatkan dos seterusnya, tidak boleh ditambah dengan pengambilan dos yang lebih tinggi. Tindakan pesakit sekiranya berlaku kesilapan ketika mengambil ubat (khususnya, ketika melewati dos berikutnya atau melewatkan makan) atau dalam situasi di mana tidak mungkin mengambil ubat harus dibincangkan oleh pesakit dan doktor terlebih dahulu.

Ubat ini diambil secara oral, tanpa mengunyah, dengan jumlah cecair yang mencukupi (kira-kira 0,5 cawan).

Dos awal adalah 1 mg glimepiride sekali sehari. Sekiranya perlu, dos harian dapat ditingkatkan secara beransur-ansur (pada selang 1-2 minggu). Sebaiknya kenaikan dos dilakukan di bawah pemantauan konsentrasi glukosa darah secara berkala dan sesuai dengan langkah peningkatan dos berikut: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg (- 8 mg).

Julat dos pada pesakit diabetes mellitus yang terkawal dengan baik: biasanya dos harian pada pesakit diabetes mellitus terkawal adalah 1-4 mg glimepiride. Dos harian lebih daripada 6 mg lebih berkesan hanya pada sebilangan kecil pesakit..

Masa kemasukan dan pengedaran dos sepanjang hari ditentukan oleh doktor, bergantung pada gaya hidup pesakit pada waktu tertentu (waktu tulis, jumlah aktiviti fizikal).

Biasanya, satu dos ubat pada siang hari sudah mencukupi. Sebaiknya, dalam kes ini, keseluruhan dos ubat harus diambil segera sebelum sarapan pagi penuh atau, jika tidak diambil pada waktu itu, tepat sebelum makanan utama pertama.

Adalah sangat penting untuk tidak melangkau makanan setelah mengambil ubat.

Oleh kerana kawalan metabolik yang lebih baik dikaitkan dengan peningkatan kepekaan insulin, keperluan glimepiride dapat berkurang semasa rawatan. Untuk mengelakkan perkembangan hipoglikemia, perlu mengurangkan dos tepat pada masanya atau berhenti mengambil ubat.

Keadaan di mana penyesuaian dos ubat juga diperlukan:

- penurunan berat badan pada pesakit;

- perubahan gaya hidup pesakit (perubahan dalam diet, waktu makan, jumlah aktiviti fizikal);

- berlakunya faktor-faktor lain yang membawa kepada kecenderungan perkembangan hipoglikemia atau hiperglikemia.

Rawatan glimepiride biasanya dilakukan dalam jangka masa yang lama..

Pemindahan pesakit daripada mengambil ubat hipoglikemik oral yang lain untuk mengambil ubat: tidak ada hubungan yang tepat antara dos glimepiride dan agen hipoglikemik lain untuk pentadbiran oral. Apabila agen hipoglikemik lain untuk pemberian oral digantikan dengan glimepiride, disarankan agar prosedur untuk menetapkannya sama dengan janji temu awal, iaitu rawatan harus dimulakan dengan dos awal 1 mg (walaupun pesakit dipindahkan ke glimepiride dengan dos maksimum ubat hipoglikemik lain untuk pentadbiran lisan). Sebarang kenaikan dos harus dilakukan secara bertahap, dengan mempertimbangkan respons terhadap glimepiride, sesuai dengan saranan di atas.

Adalah perlu untuk mengambil kira kekuatan dan jangka masa kesan agen hipoglikemik sebelumnya untuk pentadbiran oral. Gangguan rawatan mungkin diperlukan untuk mengelakkan penjumlahan kesan yang dapat meningkatkan risiko hipoglikemia..

Gunakan bersama dengan metformin

Pada pesakit dengan diabetes mellitus yang tidak terkawal, apabila mengambil dos harian maksimum glimepiride atau metformin, rawatan dengan kombinasi kedua-dua ubat ini dapat dimulakan. Dalam kes ini, rawatan sebelumnya dengan glimepiride atau metformin berterusan pada tahap dos yang sama, dan dos tambahan metformin atau glimepiride dimulakan dengan dos yang rendah, yang kemudian dititrasi bergantung pada tahap sasaran kawalan metabolik hingga dos harian maksimum. Terapi gabungan harus dimulakan di bawah pengawasan perubatan yang ketat..

Gunakan bersama dengan insulin

Pada pesakit dengan diabetes mellitus yang tidak terkawal, insulin dapat diberikan pada masa yang sama ketika mengambil glimepiride dos harian maksimum. Dalam kes ini, dos glimepiride terakhir yang ditetapkan kepada pesakit tetap tidak berubah. Dalam kes ini, rawatan insulin bermula dengan dos yang rendah, yang secara beransur-ansur meningkat di bawah kawalan kepekatan glukosa dalam darah. Rawatan gabungan memerlukan pengawasan perubatan yang ketat.

Gunakan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang

Terdapat maklumat terhad mengenai penggunaan ubat pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang. Pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu mungkin lebih sensitif terhadap kesan hipoglikemik glimepiride..

Gunakan pada pesakit dengan kegagalan hati

Terdapat maklumat terhad mengenai penggunaan ubat untuk kegagalan hati.

Gunakan pada kanak-kanak

Data mengenai penggunaan kanak-kanak tidak mencukupi.

kesan farmakologi

Ubat (glimepiride) mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah, terutamanya disebabkan oleh rangsangan pelepasan insulin dari sel beta pankreas. Kesannya terutama berkaitan dengan peningkatan kemampuan sel beta pankreas untuk bertindak balas terhadap rangsangan fisiologi dengan glukosa. Berbanding glibenclamide, pengambilan glimepiride dosis rendah menyebabkan kurang insulin yang dilepaskan sambil mencapai penurunan kepekatan glukosa darah yang hampir sama. Fakta ini menunjukkan adanya kesan hipoglikemik extrapancreatic dalam glimepiride (peningkatan kepekaan tisu terhadap insulin dan kesan insulinomimetik).

Kesan sampingan

Gangguan metabolik: akibat kesan hipoglikemik ubat, hipoglikemia boleh berkembang, yang, seperti penggunaan turunan sulfonilurea lain, dapat berpanjangan.

Gejala hipoglikemia adalah: sakit kepala, kelaparan, mual, muntah, keletihan, mengantuk, gangguan tidur, kegelisahan, keagresifan, gangguan perhatian, kewaspadaan dan kelajuan reaksi, kemurungan, kekeliruan, gangguan pertuturan, afasia, gangguan visual, gegaran, paresis, gangguan deria, pening, kehilangan kawalan diri, kecelaruan, kekejangan serebrum, mengantuk atau kehilangan kesedaran hingga koma, pernafasan cetek, bradikardia. Selain itu, manifestasi penolakan adrenergik sebagai tindak balas terhadap hipoglikemia, seperti penampilan sejuk, peluh melekit, kegelisahan, takikardia, peningkatan tekanan darah, angina pectoris, berdebar-debar, dan gangguan irama jantung, dapat terjadi..

Gambaran klinikal hipoglikemia yang teruk mungkin serupa dengan strok..

Gejala glisemia hampir selalu hilang setelah penghapusannya.

Gangguan organ penglihatan: semasa rawatan (terutama pada awal), gangguan penglihatan sementara akibat perubahan kepekatan glukosa dalam darah dapat diperhatikan. Penyebab mereka adalah perubahan sementara pada pembengkakan lensa, bergantung pada kepekatan glukosa dalam darah, dan disebabkan oleh ini, perubahan indeks biasan lensa.

Gangguan saluran gastrousus: dalam kes yang jarang berlaku: loya, muntah, rasa berat atau meluap di epigastrium, sakit perut, cirit-birit. Dalam beberapa kes: hepatitis, peningkatan aktiviti enzim 'hati' dan / atau kolestasis dan penyakit kuning, yang dapat berkembang menjadi kegagalan hati yang mengancam nyawa, tetapi mungkin mengalami perkembangan terbalik dengan penarikan ubat.

Gangguan dari sistem darah dan limfa: jarang - trombositopenia. Dalam beberapa kes: leukopenia, anemia hemolitik, eritrositopenia, granulositopenia, agranulositosis dan pancytopenia.

Dalam penggunaan ubat selepas pemasaran, kes trombositopenia teruk dengan jumlah platelet kurang dari 10,000 / μL dan trombositopenik purpura (frekuensi tidak diketahui) telah dilaporkan..

Gangguan dari sistem imun: dalam kes yang jarang berlaku, reaksi alergi dan pseudo-alergi, seperti pruritus, urtikaria, ruam kulit, adalah mungkin. Reaksi seperti itu hampir selalu ringan, namun, ia boleh menjadi reaksi yang teruk dengan sesak nafas, penurunan tekanan darah yang tajam, yang kadang-kadang mengalami kejutan anafilaksis. Sekiranya gejala urtikaria muncul, berjumpa doktor dengan segera. Dalam beberapa kes, mungkin terdapat penurunan kepekatan natrium serum, vaskulitis alergi, fotosensitiviti.

Overdosis: setelah pengambilan dos yang besar, perkembangan hipoglikemia adalah mungkin, berlangsung dari 12 hingga 72 jam, yang dapat diulang setelah pemulihan awal kepekatan glukosa dalam darah. Overdosis akut, serta rawatan berpanjangan dengan dos glimepiride yang terlalu tinggi, boleh menyebabkan hipoglikemia yang mengancam nyawa yang teruk.

Gejala hipoglikemia: peningkatan berpeluh, kegelisahan, takikardia, peningkatan tekanan darah, berdebar-debar, sakit di jantung, aritmia, sakit kepala, pening, peningkatan selera makan yang tajam, mual, muntah, apatis, mengantuk, kegelisahan, agresif, gangguan perhatian, kemurungan, gegaran, paresis, gangguan kepekaan, kejang dari pusat. Selain itu, gejala seperti sejuk, peluh melekit, pernafasan cetek, bradikardia, gangguan pertuturan dan penglihatan, afasia, kecelaruan, kawalan diri yang terganggu, kewaspadaan dan kelajuan reaksi, gangguan kesedaran atau kehilangan kesedaran, hingga koma, boleh berlaku. Kadang kala gambaran klinikal hipoglikemia mungkin menyerupai strok.

Hipoglikemia dapat dihentikan dengan pengambilan karbohidrat segera (glukosa atau sepotong gula, jus buah manis atau teh). Dalam kebanyakan kes, disyorkan pemantauan di hospital..

Rawatan merangkumi aruhan muntah, minum berat dengan arang aktif (adsorben) dan natrium picosulfat (pencahar). Semasa mengambil sejumlah besar glimepiride, lavage gastrik ditunjukkan, diikuti dengan sodium picosulfate dan arang aktif. Secepat mungkin, pemberian dekstrosa bermula, jika perlu dalam bentuk suntikan jet intravena 50 ml larutan 40%, diikuti dengan infus larutan 10%, dengan pemantauan hati-hati terhadap kepekatan glukosa darah. Sebagai alternatif kepada orang dewasa, pemberian glukagon intravena, subkutan atau intramuskular dalam dos 0.5-1 mg adalah mungkin. Rawatan lebih lanjut mestilah tanpa gejala.

Dalam rawatan hipoglikemia kerana pemberian glimepiride secara tidak sengaja oleh bayi atau anak kecil, dos dekstrosa yang diberikan harus disesuaikan dengan hati-hati dari segi kemungkinan hiperglikemia berbahaya; pentadbiran dekstrosa harus dilakukan di bawah pemantauan berterusan terhadap kepekatan glukosa darah.

Setelah pemulihan kepekatan glukosa dalam darah dengan cepat, perlu dilakukan infus intravena larutan dekstrosa pada kepekatan yang lebih rendah untuk mencegah kembalinya hipoglikemia. Kepekatan glukosa dalam darah pada pesakit seperti itu harus selalu dipantau selama 24 jam. Dalam kes-kes yang teruk dengan hipoglikemia yang berpanjangan, bahaya penurunan kepekatan glukosa dalam darah ke tahap hipoglikemik dapat berterusan selama beberapa hari.

arahan khas

Ubat tersebut harus diambil dalam dos yang disyorkan dan pada waktu yang ditentukan. Pesakit harus segera memberitahu doktor sekiranya mengambil dos ubat yang terlalu tinggi.

Perkembangan hipoglikemia pada pesakit setelah mengambil 1 mg glimepiride sehari bermaksud glikemia hanya dapat dikendalikan dengan diet.

Apabila pampasan diabetes jenis 2 dicapai, sensitiviti insulin meningkat. Sehubungan dengan itu, keperluan glimepiride dapat berkurang semasa proses rawatan. Untuk mengelakkan perkembangan hipoglikemia, perlu mengurangkan dos atau membatalkan ubat untuk sementara waktu. Penyesuaian dos juga harus dilakukan dengan perubahan berat badan pesakit, gaya hidupnya, atau dengan munculnya faktor lain yang meningkatkan risiko terkena hipo- atau hiperglikemia.

Diet yang mencukupi, senaman teratur dan mencukupi, dan, jika perlu, penurunan berat badan sama pentingnya dalam mencapai kawalan kepekatan glukosa darah yang optimum seperti glimepiride biasa.

Gejala klinikal hiperglikemia adalah: peningkatan kekerapan membuang air kecil, dahaga yang teruk, mulut kering dan kulit kering.

Pada minggu-minggu pertama rawatan, risiko terkena hipoglikemia mungkin meningkat, yang memerlukan pemantauan pesakit secara berhati-hati. Semasa rawatan dengan glimepiride dengan makanan yang tidak teratur atau melewatkan makan, hipoglikemia mungkin timbul. Faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan hipoglikemia termasuk:

- keengganan atau (terutama pada usia tua) kemampuan pesakit yang tidak mencukupi untuk bekerjasama dengan doktor;

- pemakanan yang tidak mencukupi, tidak teratur, melangkau makanan, berpuasa, mengubah diet biasa;

- ketidakseimbangan antara aktiviti fizikal dan pengambilan karbohidrat;

- minum alkohol, terutamanya dalam kombinasi dengan melangkau makanan;

- fungsi buah pinggang terjejas;

- fungsi hati terjejas teruk;

- beberapa penyakit dekompensasi sistem endokrin, menyediakan

kesan pada metabolisme karbohidrat (contohnya, disfungsi kelenjar tiroid dan kelenjar pituitari anterior atau kekurangan adrenal);

- penggunaan ubat-ubatan tertentu yang serentak.

Doktor harus dimaklumkan mengenai faktor-faktor di atas dan mengenai episod hipoglikemia, kerana mereka memerlukan pemantauan yang ketat terhadap pesakit. Sekiranya terdapat faktor-faktor seperti itu yang meningkatkan risiko hipoglikemia, dos glimepiride atau keseluruhan rejimen rawatan harus disesuaikan. Perkara ini juga mesti dilakukan sekiranya berlaku penyakit bersamaan atau perubahan gaya hidup pesakit. Gejala hipoglikemia dapat dihilangkan atau tidak hadir sepenuhnya pada orang tua, pada pesakit dengan neuropati autonomi, atau menerima rawatan bersamaan dengan beta-blocker, clonidine, reserpine, guanethidine. Hipoglikemia hampir selalu dapat dihentikan dengan cepat dengan pengambilan karbohidrat segera (glukosa atau gula, misalnya, dalam bentuk sekeping gula, jus buah manis atau teh). Sehubungan dengan itu, pesakit harus selalu mempunyai sekurang-kurangnya 20 g glukosa (4 keping gula). Pemanis tidak berkesan dalam rawatan hipoglikemia.

Dari pengalaman menggunakan sediaan sulfonylurea lain, diketahui bahawa, walaupun kejayaan awal menghentikan hipoglikemia, kambuhnya mungkin terjadi. Sehubungan itu, pemantauan pesakit secara berterusan dan teliti perlu dilakukan. Hipoglikemia yang teruk memerlukan rawatan segera di bawah pengawasan doktor, dan dalam keadaan tertentu dan dimasukkan ke hospital pesakit.

Sekiranya pesakit dengan diabetes dirawat oleh doktor yang berbeza (contohnya, semasa tinggal di hospital selepas kemalangan, dengan penyakit pada hujung minggu), dia mesti memberitahu mereka mengenai penyakitnya dan rawatan sebelumnya.

Rawatan dengan derivatif sulfonylurea, yang termasuk glimepiride, dapat menyebabkan perkembangan anemia hemolitik, oleh itu, pada pesakit dengan kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase, perhatian khusus harus diambil ketika menetapkan glimepiride, dan lebih baik menggunakan agen hipoglikemik yang bukan turunan sulfonilurea..

Semasa rawatan dengan glimepiride, diperlukan pemantauan berkala terhadap fungsi hati dan gambar darah periferal (terutama jumlah leukosit dan platelet).

Dalam keadaan tertekan (misalnya, dengan trauma, pembedahan, penyakit berjangkit disertai demam), mungkin perlu memindahkan pesakit ke terapi insulin buat sementara waktu.

Tidak ada pengalaman dengan glimepiride pada pesakit dengan gangguan hati dan ginjal yang teruk atau pada pesakit hemodialisis. Pesakit dengan fungsi ginjal dan hepatik yang teruk ditunjukkan beralih ke terapi insulin. Semasa rawatan dengan glimepiride, diperlukan pemantauan berkala kepekatan glukosa dalam darah, dan juga kepekatan hemoglobin glikosilasi,.

Kesan sampingan tertentu (hipoglikemia teruk, perubahan serius pada gambar darah, reaksi alergi yang teruk, kegagalan hati), dalam keadaan tertentu, boleh menjadi ancaman kepada kehidupan pesakit. Sekiranya berlaku reaksi yang tidak diingini atau teruk, pesakit mesti segera memberitahu doktor yang hadir mengenai mereka dan tidak akan terus mengambil ubat tersebut tanpa cadangannya.

Pada awal rawatan, ketika beralih dari satu ubat ke ubat lain, atau dengan pemberian ubat yang tidak teratur, penurunan konsentrasi perhatian dan kelajuan reaksi psikomotor pesakit akibat hipo- atau hiperglikemia mungkin terjadi. Ini boleh menjejaskan kemampuan memandu kenderaan atau mengendalikan pelbagai mesin dan mekanisme. Pesakit harus dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah untuk mencegah perkembangan hipoglikemia dan hiperglikemia ketika mengemudi kenderaan dan bekerja dengan mekanisme. Ini amat penting bagi pesakit yang tidak mempunyai atau mengurangkan gejala pendahulu hipoglikemia atau menderita episod hipoglikemia yang kerap. Dalam kes-kes ini, kemungkinan pekerjaan tersebut harus dipertimbangkan..

Kehamilan dan penyusuan

Glimepiride dikontraindikasikan pada kehamilan. Sekiranya kehamilan atau kehamilan yang dirancang, wanita itu harus dipindahkan ke terapi insulin.

Kerana Oleh kerana glimepiride diekskresikan dalam susu ibu, ia tidak boleh diresepkan semasa menyusui. Dalam kes ini, perlu beralih ke terapi insulin atau menghentikan penyusuan..

Interaksi

Penggunaan glimepiride secara serentak dengan beberapa ubat boleh menyebabkan kesan hipoglikemik ubat meningkat dan melemahkan. Oleh itu, ubat lain boleh diambil hanya setelah berunding dengan doktor.

Peningkatan kesan hipoglisemik dan kemungkinan hipoglisemia yang berkaitan dengan ini dapat dilihat dengan penggunaan serentak glimepiride dengan insulin, metformin atau lain-lain ubat hipoglisemik oral, perencat angiotensin converting enzyme (ace), allopurinol, steroid anabolik dan hormon seks lelaki, kloroform phosphoryfrom, kloroform phosphoride, kloroform phosphoride, kloroform phosphoride, kloroform phosphoride, kloroform phosphoride, kloroform phosphoride, cyclophosphamide, kloroform phosphoride, cyclophosphamide, kloroform phosphoride, cyclophosphamide, kloroform phosphoride, cyclophosphamide, cyclophosphamide, chloramphenamine, dan isophosphamide, disopyramide, fenfluramine, fibrates, fluoxetine, sympatholytics (guanethidine), inhibitor monoamine oxidase (MAO), miconazole, pentoxifylline (dengan pemberian parenteral dalam dos yang tinggi), phenylbutazone, azapropazone aminobenzoic aminobenzo aminobenzo aminobenzo aminobenzo sulfinpyrazone, clarithromycin, beberapa sulfonamida yang bertindak berpanjangan, tetracyclines, tritocqualin, fluconazole.

Kelemahan kesan hipoglikemik dan peningkatan kepekatan glukosa darah yang berkaitan dapat dilihat dengan penggunaan glimepiride secara serentak dengan asetazolamid, barbiturat, glukokortikosteroid, diazoksida, saluretik, diuretik thiazide, epinefrin dan agen simpatomimetik lain, glukagon, julap (dengan penggunaan yang berpanjangan) (dalam dos tinggi) dan derivatifnya, estrogen dan progestogen, derivatif fenotiazin, termasuk klorpromazin, fenitoin, rifampisin, hormon tiroid, garam litium.

Penyekat reseptor histamin H2, klonidin dan reserpin mampu meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik glimepiride.

Di bawah pengaruh beta-blocker, clonidine, guanethidine dan reserpine, kelemahan atau ketiadaan tanda-tanda klinikal hipoglikemia adalah mungkin.

Pada latar belakang pengambilan glimepiride, peningkatan atau penurunan tindakan derivatif kumarin dapat diperhatikan.

Dengan penggunaan serentak dengan ubat-ubatan yang menghalang hematopoiesis sumsum tulang, risiko myelosuppression meningkat.

Penggunaan alkohol tunggal atau kronik dapat meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik glimepiride.

Urutan asid hempedu: pengikat roda mengikat glimepiride dan mengurangkan penyerapan glimepiride dari saluran gastrointestinal. Sekiranya penggunaan glimepiride, sekurang-kurangnya 4 jam sebelum pengambilan kadeloam, tidak ada interaksi yang diperhatikan. Oleh itu, glimepiride mesti diambil sekurang-kurangnya 4 jam sebelum mengambil penggemar roda.

Keadaan simpanan

Di tempat yang tidak dapat diakses oleh kanak-kanak, kering, terlindung dari cahaya, pada suhu tidak lebih tinggi dari 25 ° C.

Demetrine, arahan penggunaan

Komposisi dan bentuk pelepasan. Satu tablet mengandungi 10 mg prazepam. Satu kotak mengandungi 20 tablet.

 • kesan farmakologi
 • Petunjuk untuk digunakan
 • Kontraindikasi
 • Kesan sampingan
Kesan farmakologi. Demetrine menstabilkan kereaktifan afektif, mengurangkan ketegangan dan rasa takut, meningkatkan mood, menormalkan tidur, dan pada masa yang sama tidak mengurangkan tumpuan dan refleks. Menghilangkan gangguan autonomi berfungsi dalam pelbagai gangguan psikosomatik. Demetrine tidak mengurangkan kepekatan, tidak membawa kepada kelonggaran otot atau tekanan berlebihan, dan tidak mengurangkan keparahan reaksi, kerana ia mempunyai penyerapan yang perlahan, seragam dan pengedaran yang optimum, dengan tindakan selektif pada reseptor sistem limbik. Dengan penggunaan dalaman, Demetrine diserap sepenuhnya, diikuti oleh metabolisme di hati. Nordiazepam adalah produk metabolik aktif. Laluan utama penghapusan ubat melalui buah pinggang, dan waktu paruh adalah sekitar 40 jam.

Petunjuk untuk mengambil demetrin. Pelbagai gangguan neuropsikiatri, ketakutan, pergolakan dan emosi, peningkatan kerengsaan, kemurungan dan mood yang tidak stabil, penurunan prestasi). Pelbagai gangguan psikosomatik (gangguan fungsi kardiovaskular, paru dan gastrousus): takikardia dan keluhan di jantung, perasaan mual dan ketegangan saraf, sindrom hiperventilasi dan perasaan tekanan di dada. Sindrom Pantang Alkohol.

Rejimen dos dan kaedah penggunaan. Bergantung pada ciri individu tubuh pesakit, dosnya dipilih oleh doktor. Dos harian sebanyak 20 mg disarankan, iaitu 2 tablet (1/2 tablet pada waktu pagi, 1/2 tablet pada waktu makan tengah hari dan 1 tablet pada waktu petang) Untuk kanak-kanak berumur 3-12 tahun, ubat ini diresepkan 10-15 mg sehari, t 2-3 kali sehari untuk 1/2 tablet. Untuk pemecahan tablet yang lebih mudah terdapat ciri khas.

Kesan sampingan. Kejadian buruk mungkin berlaku pada pesakit yang kekurangan zat makanan dan orang tua pada awal rawatan (perasaan keletihan ringan, ataksia dan pening).

Kontraindikasi semasa menggunakan demetrine. Myasthenia gravis malignan dan disfungsi hati yang teruk.

Arahan khas. Ubat itu harus diresepkan dengan berhati-hati dan di bawah kawalan pesakit yang memandu kereta atau bekerja dengan mesin lain. Semasa mengandung dan menyusui, Demetrine hanya boleh diresepkan jika perlu (kesan teratogenik ubat tidak diperhatikan). Dosis Demetrin yang besar dapat meningkatkan kesan ubat penenang dan hipnotik analgesik, serta alkohol. Dengan penggunaan Demetrine yang berpanjangan, risiko ketagihan adalah minimum.

Pengilang. INEX HEMOFARM bekerjasama dengan GODECKE, Jerman

Penggunaan ubat Demetrine hanya seperti yang ditentukan oleh doktor, arahan diberikan untuk rujukan!

PMS-Ursodiol

Struktur

bahan aktif: asid ursodeoxycholic (asid ursodeoxycholic)

1 tablet mengandungi asid ursodeoxycholic 250 mg atau 500 mg

eksipien: pati natrium (jenis A), povidone, natrium lauril sulfat, selulosa mikrokristal, polietilena glikol, magnesium stearat, lapisan tablet (hidroksipropil metil selulosa, polietilena glikol).

Bentuk dos

Tablet bersalut.

Sifat fizikal dan kimia asas:

250 mg tablet tablet biconvex elips berwarna putih, disalut dengan cetakan "250" di satu sisi dan logo "P" dengan atau tanpa yang lain;

500 mg tablet

tablet bersalut biconvex elips putih dengan tulisan hitam "UR 500" atau dengan cetakan "500" di satu sisi dan dengan pantulan "P" atau halus di sisi lain.

Kumpulan farmakologi

Sarana yang digunakan untuk merawat penyakit hati dan saluran empedu. Bermakna digunakan dalam patologi bilier.

Kod ATX A05A A02.

Dadah yang digunakan untuk penyakit hati, bahan lipotropik.

Sifat farmakologi

Ursodiol adalah komponen kecil semula jadi asid hempedu. Pentadbiran ursodiol secara lisan membawa kepada peningkatan bergantung pada dos kandungan pecahan ini dalam komposisi asid hempedu.

Ketika menggunakan Ursodiol pada pasien dengan sirosis bilier primer, penurunan kolesterol diperhatikan, yang disebabkan oleh peningkatan kolestasis dan perubahan metabolisme kolesterol. Proses yang biasa berlaku ialah perubahan komposisi asid hempedu endogen semasa mengambil ubat.

Pengguna dari laporan klinikal, berkenaan penggunaan asid ursodeoxycholic jangka panjang (untuk jangka masa sehingga 10 tahun) dalam rawatan kanak-kanak dengan gangguan hepatobiliari yang berkaitan dengan fibrosis sista. Terdapat bukti bahawa penggunaan asid ursodeoxycholic dapat mengurangkan percambahan pada saluran empedu, menghentikan perkembangan perubahan histologi dan bahkan menghilangkan perubahan hepatobiliari, dengan syarat terapi dimulakan pada tahap awal fibrosis kistik.

Ursodiol menyumbang hingga 5% dari keseluruhan komposisi asid hempedu. Apabila diberikan secara lisan, sebahagian besar Ursodiol diserap oleh penyebaran pasif; penyerapan tersebut tidak lengkap. Selepas penyerapan, Ursodiol diekstraksi di hati sekitar 50% jika tidak ada patologi hati. Penyakit hati yang lebih ketara, semakin rendah penunjuk ini. Di hati, Ursodiol berkonjugasi dengan glisin atau taurin, dan kemudian disembunyikan dengan hempedu. Konjugat Ursodiol diserap dalam usus kecil kerana mekanisme pasif dan aktif. Konjugasi boleh pecah di ileum oleh enzim. Ursodiol bebas yang terbentuk semula dapat diserap dan disambung dalam hati. Ursodiol yang tidak berkembang melewati usus besar, di mana ia terutamanya terdedah kepada 7-dehidroksilasi kepada asid litokolik. Sebilangan ursodiol ditiru menjadi henodiol melalui produk 7-hidroksi-perantaraan. Chenodiol juga mengalami 7-dehidroksilasi dengan pembentukan asid litokolik. Metabolit ini kurang larut dan dikeluarkan dalam tinja. Sebilangan kecil asid litokolik diserap semula dan disambungkan ke dalam hati dengan glisin atau taurin dan sulfat pada kedudukan 3. Derivatif sulfat dari asid litokolik dan konjugatnya diekskresikan dalam hempedu, dan kemudian diekskresikan dalam tinja.

Dengan penggunaan kronik pada haiwan, asid lithochole menyebabkan kerosakan hati kolestatik, boleh menyebabkan kematian haiwan di mana tidak ada proses pembentukan konjugat sulfat. Ursodiol mengalami 7-dehydroxyluvanne lebih perlahan daripada chenodiol. Apabila membandingkan jumlah Equimolar Ursodiol dan Henodiol, tahap keseimbangan asid litokolik dalam campuran asid hempedu lebih rendah ketika menggunakan Ursodiol. Pada manusia dan primata, asid lithochole dapat sulfatuvate. Walaupun Ursodiol tidak mengalami lesi kolestatik hati pada manusia, perlu diingat bahawa perbezaan individu dalam tahap sulfasi asid litokolik adalah mungkin, walaupun, kemungkinan, keadaan kekurangan dari segi kemampuan untuk sulfat asid lithokolik sebenarnya sangat jarang berlaku dan praktikalnya tidak dijumpai. walaupun mempunyai pengalaman klinikal yang luas dengan ursodiol.

Pada orang yang sihat, kira-kira 70% Ursodiol tidak terkonjugasi mengikat protein plasma. Maklumat mengenai tahap pengikatan Ursodiol konjugasi dengan protein plasma tidak ada.

Dengan pemberian Ursodiol kronik, ia menjadi komponen utama asid hempedu, dengan dos 13-15 mg / kg / hari, bahagiannya dalam komposisi asid hempedu hingga 30-50%.

Separuh hayat asid ursodeoxycholic adalah 3.5-5.8 hari.

Petunjuk

Untuk melarutkan batu empedu kolesterol negatif sinar-X yang tidak lebih besar dari diameter 15 mm pada pesakit dengan pundi hempedu yang berfungsi, walaupun terdapat batu empedu di dalamnya.

Untuk rawatan gastritis dengan refluks empedu.

Untuk rawatan simptomatik sirosis bilier primer (PBC) sekiranya sirosis hati tidak terkompensasi.

Untuk rawatan gangguan hepatobiliari pada fibrosis sista pada kanak-kanak berumur 6 hingga 18 tahun.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap sebarang bahan yang merupakan sebahagian daripada ubat.

Keradangan akut pada pundi hempedu atau saluran empedu.

Halangan saluran empedu (penyumbatan saluran empedu atau saluran empedu biasa).

Episod kolik hepatik yang kerap.

Batu pundi hempedu berkontras sinar-X.

Pelanggaran kontraktiliti pundi hempedu.

Sirosis hati dekompensasi.

Hasil portoenterostomi yang tidak berjaya atau kekurangan aliran keluar hempedu yang mencukupi pada kanak-kanak dengan atresia saluran empedu.

Interaksi dengan ubat lain dan jenis interaksi lain

PMS-Ursodiol tidak dapat digunakan serentak dengan sediaan kolestiramin, colestipol atau antasid yang mengandung aluminium hidroksida dan / atau smektit (aluminium oksida), kerana ubat ini mengikat asid ursodeoxycholic di dalam usus dan, dengan demikian, menghalang penyerapannya dan mengurangkan keberkesanannya. Sekiranya penggunaan ubat yang mengandungi salah satu daripada bahan ini diperlukan, ia mesti diambil sekurang-kurangnya 2:00 sebelum atau 2:00 setelah mengambil PMS-Ursodiol.

PMS-Ursodiol dapat meningkatkan tanah liat siklosporin usus. Pada pesakit yang menggunakan siklosporin, doktor harus memeriksa kepekatan zat ini dalam darah dan, jika perlu, menyesuaikan dos siklosporin.

Dalam beberapa kes, ubat boleh mengurangkan penyerapan ciprofloxacin.

Asid ursodoksikolik mengurangkan kepekatan maksimum (C maks ) dalam plasma darah dan kawasan di bawah kurva "masa tumpuan" (AUC) untuk antagonis kalsium nitrendipine.

Oleh itu, sekiranya penggunaan bersama ubat-ubatan yang dimetabolisme dengan penyertaan enzim ini, seseorang harus berhati-hati dan perlu diingat bahawa, jika perlu, pemilihan dos mungkin.

Ciri aplikasi

Tablet PMS-Ursodiol harus diambil di bawah pengawasan perubatan.

Sekiranya terdapat pendarahan varikos, ensefalopati hepatik, asites, dan juga, jika perlu, pemindahan hati, pesakit harus mendapat rawatan khusus yang sesuai.

Gunakan untuk orang yang berumur 65 tahun ke atas. Tidak ada kajian khas yang dijalankan. Namun, mengingat data yang diketahui, tidak diharapkan akan ada masalah khusus untuk orang tua, yang dapat membatasi penggunaan Ursodiol.

Data pemantauan dan makmal.

Memantau keberkesanan Ursodiol dalam rawatan penyakit hati kolestatik didasarkan pada analisis parameter biokimia kolestasis, serta pengesanan tanda-tanda sitolisis hati (peningkatan aktiviti aspartate aminotransferase dan alanine aminotransferase), sering menyertai perkembangan kolestasis.

Selama 3 bulan pertama terapi, doktor harus memantau penunjuk fungsi hati AST (SGOT), ALT (SGPT) dan γ-GT setiap 4 minggu, kemudian setiap 3 bulan.

Apabila digunakan untuk melarutkan batu empedu kolesterol:

untuk menilai kesan terapeutik dan untuk mengesan kalsifikasi batu empedu tepat pada masanya, bergantung pada ukuran batu, adalah perlu untuk membayangkan (menggunakan kolesistografi oral) pandangan umum dan jenis penyumbatan pundi hempedu dalam keadaan berdiri dan berbaring di belakangnya (kawalan ultrasound) 6-10 bulan selepas permulaan rawatan.

Sekiranya pundi hempedu tidak dapat dilihat pada sinar-x atau dalam kes kalsifikasi batu, pelanggaran pundi hempedu kontraktil atau kolik empedu yang kerap tidak dapat diambil dengan asid ursodeoxycholic.

Rawatan pesakit dengan PBC peringkat akhir

Kes-kes dekompensasi sirosis hati yang jarang sekali dilaporkan, yang sebahagiannya mengalami kemunduran setelah penamatan terapi.

Pada pesakit dengan PBC, sangat mungkin untuk meningkatkan gejala pada awal rawatan, misalnya, gatal mungkin meningkat.

Sekiranya cirit-birit, dos harus dikurangkan; jika cirit-birit menjadi kekal, rawatan harus dihentikan.

Gunakan semasa mengandung atau menyusui.

Tidak ada data yang mencukupi mengenai penggunaan asid ursodeoxycholic, khususnya pada trimester pertama kehamilan. Asid ursodoksikolat tidak boleh diminum semasa kehamilan melainkan ia benar-benar diperlukan. Hanya doktor yang boleh memutuskan perkara ini..

Wanita usia reproduktif boleh diberi rawatan hanya dengan kontrasepsi yang boleh dipercayai.

Kontraseptif oral atau hormon estrogen rendah disyorkan. Pesakit yang menerima asid ursodeoxycholic untuk melarutkan batu empedu harus menggunakan kontraseptif bukan hormon yang berkesan, kerana kontraseptif oral hormon dapat meningkatkan pembentukan batu empedu. Sebelum memulakan rawatan, kemungkinan kehamilan harus dikecualikan.

Menurut beberapa kes penggunaan ubat semasa penyusuan, kandungan asid ursodeoxycholic dalam susu sangat rendah, jadi kita tidak boleh mengharapkan perkembangan kesan yang tidak diingini pada bayi.

Keupayaan untuk mempengaruhi kadar reaksi semasa memandu kenderaan atau mekanisme lain.

Tidak ada kesan terhadap kemampuan memandu kenderaan atau ketika bekerja dengan mekanisme lain yang diamati.

Dos dan pentadbiran

PMS-Ursodiol secara lisan.

Tidak ada batasan umur untuk penggunaan ubat tersebut. Bagi pesakit yang mempunyai berat badan yang kurang

47 kg atau yang sukar menelan tablet, asid ursodeoxycholic harus digunakan dalam penggantungan.

Untuk melarutkan batu empedu kolesterol

Kira-kira 10 mg asid ursodeoxycholic / kg, bersamaan dengan:

hingga 60 kg 500 mg

81-100 kg 1000 mg

melebihi 100 kg 1250 mg

Tablet harus ditelan keseluruhan, dibasuh dengan air, 1 kali sehari pada waktu petang sebelum tidur.

Tablet mesti diambil secara berkala.

Masa yang diperlukan untuk melarutkan batu empedu biasanya adalah 6-24 bulan. Sekiranya penurunan ukuran batu empedu tidak diperhatikan setelah 12 bulan pentadbiran, terapi tidak boleh dilanjutkan..

Kejayaan rawatan harus diperiksa setiap 6 bulan menggunakan pemeriksaan ultrasound atau sinar-X. Kajian tambahan perlu mengesahkan bahawa kalsifikasi batu dari masa ke masa tidak berlaku. Sekiranya ini berlaku, rawatan harus dihentikan..

Untuk rawatan gastritis dengan refluks empedu

250 mg sekali sehari dengan sejumlah cecair pada waktu malam sebelum tidur.

Biasanya, untuk rawatan gastritis dengan refluks empedu, ubat tersebut harus diambil dalam masa 10-14 hari. Tempoh rawatan bergantung kepada keadaan pesakit. Doktor mesti memutuskan tempoh rawatan dalam setiap kes secara individu.

Untuk rawatan simptom sirosis bilier primer (PBC)

Dos harian bergantung pada berat badan dan berbeza dari 750 mg hingga 1750 mg (14 ± 2 mg asid ursodeoxycholic / kg berat badan).

Dalam 3 bulan pertama rawatan, ubat harus diambil dengan mengagihkan dos harian menjadi 3 dos sepanjang hari. Dengan peningkatan fungsi hati, dos dapat diambil 1 kali sehari pada waktu malam.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes