Diagnosis diabetes mellitus jenis 1 dan 2

Diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit metabolik (metabolik) yang dicirikan oleh hiperglikemia, yang berkembang akibat kekurangan insulin mutlak atau relatif dan juga ditunjukkan oleh glukosuria, poliuria, polidipsia, dan gangguan bibir

Diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit metabolik (metabolik) yang dicirikan oleh hiperglikemia, yang berkembang akibat kekurangan insulin mutlak atau relatif dan juga ditunjukkan oleh glukosuria, poliuria, polidipsia, lipid terganggu (hiperlipidemia, dislipidemia), protein (disproteinemia) dan mineral (mis. Hipokalemia) pertukaran, sebagai tambahan, memprovokasi perkembangan komplikasi. Manifestasi klinikal penyakit ini kadang-kadang boleh dikaitkan dengan jangkitan sebelumnya, trauma mental, pankreatitis, dan tumor pankreas. Selalunya, diabetes berkembang dengan obesiti dan beberapa penyakit endokrin lain. Peranan tertentu juga dapat dimainkan oleh keturunan. Mengikut kepentingan perubatan dan sosial, diabetes mellitus terletak sejurus selepas penyakit jantung dan barah..

Terdapat 4 jenis klinikal diabetes mellitus: diabetes mellitus tipe 1, diabetes mellitus tipe 2, jenis lain (dengan kecacatan genetik, endokrinopati, jangkitan, penyakit pankreas, dan lain-lain) dan diabetes kehamilan (diabetes hamil). Klasifikasi baru belum diterima secara umum dan bersifat nasihat. Walau bagaimanapun, keperluan untuk mengkaji semula klasifikasi lama disebabkan terutamanya oleh munculnya data baru mengenai heterogenitas diabetes mellitus, dan ini, pada gilirannya, memerlukan pengembangan pendekatan pembezaan khas untuk diagnosis dan rawatan penyakit. SD

Jenis 1 - penyakit kronik yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak yang disebabkan oleh pengeluaran pankreas yang tidak mencukupi. Diabetes jenis 1 membawa kepada hiperglikemia berterusan dan perkembangan komplikasi. Kekerapan pengesanan adalah 15: 100 000 populasi. Ia berkembang terutamanya pada zaman kanak-kanak dan remaja. SD

2 jenis - penyakit kronik yang disebabkan oleh kekurangan insulin relatif (kepekaan reseptor tisu yang bergantung kepada insulin terhadap insulin dikurangkan) dan dimanifestasikan oleh hiperglikemia kronik dengan perkembangan komplikasi ciri. Diabetes jenis 2 menyumbang 80% daripada semua kes diabetes. Kekerapan kejadian - 300: 100 000 populasi. Umur yang dominan biasanya berusia lebih dari 40 tahun. Lebih kerap didiagnosis pada wanita. Faktor Risiko - Genetik dan Obesiti.

Pemeriksaan Diabetes

Jawatankuasa Pakar WHO mengesyorkan pemeriksaan diabetes untuk kategori warganegara berikut:

 • semua pesakit berusia lebih dari 45 tahun (dengan keputusan peperiksaan negatif, ulangi setiap 3 tahun);
 • pesakit yang lebih muda sekiranya ada: kegemukan; beban diabetes keturunan; etnik / perkauman dengan kumpulan berisiko tinggi; sejarah diabetes kehamilan; kelahiran anak dengan berat lebih daripada 4.5 kg; darah tinggi hiperlipidemia; sebelumnya mengesan NTG atau glisemia puasa berpuasa.

Untuk pemeriksaan diabetes mellitus (berpusat dan terdesentralisasi), WHO mengesyorkan penentuan tahap glukosa dan hemoglobin A1c.

Hemoglobin glikosilasi adalah hemoglobin di mana molekul glukosa terkondensasi dengan β-terminal valine dari rantai β molekul hemoglobin. Hemoglobin glikosilasi mempunyai korelasi langsung dengan glukosa darah dan merupakan petunjuk bersepadu mengenai pampasan metabolisme karbohidrat selama 60-90 hari terakhir sebelum pemeriksaan. Kadar pembentukan HbA1c bergantung pada besarnya hiperglikemia, dan normalisasi tahapnya dalam darah berlaku 4-6 minggu setelah mencapai euglikemia. Sehubungan dengan itu, kandungan HbA1c ditentukan sekiranya perlu untuk mengawal metabolisme karbohidrat dan mengesahkan pampasannya pada pesakit diabetes untuk jangka masa yang panjang. Menurut cadangan WHO (2002), penentuan hemoglobin glikosilasi dalam darah pesakit diabetes harus dilakukan sekali dalam satu perempat. Indikator ini digunakan secara meluas untuk menyaring populasi dan wanita hamil, yang dilakukan untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat, dan untuk memantau rawatan diabetes.

BioChemMack menawarkan peralatan dan reagen untuk analisis hemoglobin HbA1c gliser dari Drew Scientific (England) dan Axis-Shield (Norway) - pemimpin dunia yang mengkhususkan diri dalam sistem klinikal untuk memantau diabetes (lihat akhir bahagian ini). Produk syarikat ini mempunyai standardisasi antarabangsa NGSP untuk mengukur HbA1c.

Pencegahan Diabetes

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun kronik yang disertai dengan pemusnahan sel-sel pulau kecil Langerhans, jadi prognosis awal dan tepat penyakit pada tahap praklinikal (asimtomatik) sangat penting. Ini akan menghentikan pemusnahan sel dan memelihara secara maksimum jisim sel β-sel.

Pemeriksaan berisiko tinggi untuk ketiga-tiga jenis antibodi akan membantu mencegah atau mengurangkan kejadian diabetes. Pada orang yang berisiko mempunyai antibodi terhadap dua atau lebih antigen, diabetes berkembang dalam masa 7-14 tahun.

Untuk mengenal pasti individu yang berisiko tinggi terkena diabetes jenis 1, perlu dilakukan kajian mengenai penanda genetik, imunologi dan metabolik penyakit ini. Perlu diingatkan bahawa disarankan untuk mempelajari indikator imunologi dan hormon secara dinamik - 1 kali dalam 6-12 bulan. Sekiranya pengesanan autoantibodi ke sel-β, dengan peningkatan titernya, tahap C-peptida yang lebih rendah, perlu memulakan langkah pencegahan terapi sebelum bermulanya gejala klinikal.

Penanda untuk Diabetes Jenis 1

 • Genetik - HLA DR3, DR4 dan DQ.
 • Imunologi - antibodi terhadap asid glutamat dekarboksilase (GAD), insulin (IAA) dan antibodi terhadap sel pulau Langerhans (ICA).
 • Metabolik - glikogemoglobin A1, kehilangan fasa pertama rembesan insulin selepas ujian toleransi glukosa intravena.

Menaip HLA

Mengikut konsep moden, diabetes tipe 1, walaupun timbulnya akut, mempunyai tempoh pendam yang lama. Sudah menjadi kebiasaan untuk membezakan enam peringkat dalam perkembangan penyakit ini. Yang pertama, tahap kecenderungan genetik, dicirikan oleh kehadiran atau ketiadaan gen yang berkaitan dengan diabetes jenis 1. Yang sangat penting ialah kehadiran antigen HLA, terutamanya kelas II - DR 3, DR 4 dan DQ. Dalam kes ini, risiko terkena penyakit meningkat berlipat kali ganda. Sehingga kini, kecenderungan genetik terhadap perkembangan diabetes jenis 1 dianggap sebagai gabungan pelbagai alel gen normal.

Penanda genetik diabetes jenis 1 yang paling bermaklumat adalah antigen HLA. Kajian mengenai penanda genetik yang berkaitan dengan diabetes jenis 1 pada pesakit dengan LADA nampaknya sesuai dan perlu untuk diagnosis pembezaan antara jenis diabetes dengan perkembangan penyakit ini setelah 30 tahun. Haplotip "klasik" ciri diabetes jenis 1 dikesan pada 37.5% pesakit. Pada masa yang sama, pada 6% pesakit, haplotip yang dianggap pelindung dijumpai. Mungkin ini dapat menjelaskan perkembangan diabetes yang lebih perlahan dan klinikal dalam kes-kes ini..

Antibodi kepada Sel Pulau Langerhans (ICA)

Perkembangan autoantibodi spesifik terhadap sel-sel pulau Langerhans membawa kepada pemusnahan yang terakhir oleh mekanisme sitotoksisitas yang bergantung pada antibodi, yang, pada gilirannya, menyebabkan pelanggaran sintesis insulin dan perkembangan tanda-tanda klinikal diabetes jenis 1. Mekanisme autoimun pemusnahan sel boleh turun-temurun dan / atau dipicu oleh sejumlah faktor luaran, seperti jangkitan virus, pendedahan kepada bahan toksik dan pelbagai bentuk tekanan. Diabetes jenis 1 dicirikan oleh kehadiran prediabetes tahap asimtomatik, yang dapat berlangsung selama beberapa tahun. Pelanggaran sintesis dan rembesan insulin dalam tempoh ini hanya dapat dikesan menggunakan ujian toleransi glukosa. Dalam kebanyakan kes, pada individu dengan diabetes tipe I tanpa gejala, autoantibodi ke sel pulau Langerhans dan / atau antibodi terhadap insulin dikesan. Kes-kes pengesanan ICA selama 8 atau lebih tahun sebelum bermulanya tanda-tanda klinikal diabetes jenis 1 dijelaskan. Oleh itu, penentuan tahap ICA dapat digunakan untuk diagnosis awal dan mengenal pasti kecenderungan diabetes jenis 1. Pada pesakit dengan ICA, penurunan fungsi sel β secara progresif diperhatikan, yang ditunjukkan oleh pelanggaran fasa awal rembesan insulin. Dengan pelanggaran sepenuhnya fasa rembesan ini, muncul tanda-tanda klinikal diabetes jenis 1.

Kajian menunjukkan bahawa ICA ditentukan pada 70% pesakit dengan diabetes jenis 1 yang baru didiagnosis - berbanding dengan populasi bukan diabetes kawalan, di mana ICA dikesan pada 0.1-0.5% kes. ICA juga ditentukan pada saudara terdekat pesakit diabetes. Individu ini merupakan kumpulan risiko yang meningkat untuk diabetes jenis 1. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa saudara dekat pesakit diabetes yang positif ICA kemudiannya menghidap diabetes jenis 1. Kepentingan prognostik tinggi penentuan ICA juga ditentukan oleh fakta bahawa pesakit dengan kehadiran ICA, walaupun tanpa tanda-tanda diabetes, akhirnya mengembangkan diabetes jenis 1. Oleh itu, penentuan ICA memudahkan diagnosis awal diabetes jenis 1. Telah ditunjukkan bahawa menentukan tahap ICA pada pasien dengan diabetes mellitus tipe 2 dapat membantu mendiagnosis diabetes bahkan sebelum munculnya gejala klinikal yang sesuai dan menentukan perlunya terapi insulin. Oleh itu, pada pesakit diabetes tipe 2 dengan kehadiran ICA, kemungkinan besar menunjukkan perkembangan ketergantungan insulin.

Antibodi insulin

Antibodi terhadap insulin terdapat pada 35-40% pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 yang baru didiagnosis. Korelasi telah dilaporkan antara kemunculan antibodi terhadap insulin dan antibodi terhadap sel pulau. Antibodi terhadap insulin dapat diperhatikan pada tahap prediabetes dan gejala simptom diabetes jenis 1. Dalam beberapa kes, antibodi anti-insulin juga muncul pada pesakit setelah menjalani rawatan dengan insulin.

Decarboxylase asid glutamat (GAD)

Kajian terbaru menunjukkan antigen utama, yang merupakan sasaran utama autoantibodi yang berkaitan dengan perkembangan diabetes yang bergantung pada insulin, asam glutamat decarboxylase. Enzim membran ini yang melakukan biosintesis neurotransmitter penghambat sistem saraf pusat mamalia - asid gamma-aminobutyric, pertama kali ditemui pada pesakit dengan gangguan neurologi umum. Antibodi terhadap GAD adalah penanda yang sangat bermaklumat untuk mengenal pasti prediabetes, serta mengenal pasti individu yang berisiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis 1. Dalam tempoh perkembangan diabetes tanpa gejala, antibodi terhadap GAD dapat dikesan pada pesakit 7 tahun sebelum manifestasi klinikal penyakit ini.

Menurut penulis asing, kekerapan pengesanan autoantibodi pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 "klasik" adalah: ICA - 60-90%, IAA - 16-69%, GAD - 22-81%. Dalam beberapa tahun terakhir, karya telah diterbitkan yang penulisnya menunjukkan bahawa pada pesakit dengan LADA, autoantibodi ke GAD adalah yang paling bermaklumat. Namun, menurut Pusat Tenaga Rusia, hanya 53% pesakit dengan LADA mempunyai antibodi terhadap GAD, berbanding dengan 70% ICA. Yang satu tidak bertentangan dengan yang lain dan dapat berfungsi sebagai pengesahan mengenai keperluan untuk mengenal pasti ketiga-tiga penanda imunologi untuk mencapai tahap kandungan maklumat yang lebih tinggi. Penentuan penanda ini memungkinkan pada 97% kes untuk membezakan diabetes jenis 1 dari jenis 2, apabila klinik untuk diabetes jenis 1 disamar sebagai jenis 2.

Nilai klinikal penanda serologi diabetes jenis 1

Yang paling bermaklumat dan boleh dipercayai adalah pemeriksaan serentak 2-3 penanda dalam darah (ketiadaan semua penanda - 0%, satu penanda - 20%, dua penanda - 44%, tiga penanda - 95%).

Penentuan antibodi terhadap komponen sel β-sel pulau Langerhans, terhadap decarboxylase asid glutamat dan insulin dalam darah periferi penting untuk pengesanan pada populasi individu yang cenderung kepada perkembangan penyakit dan saudara-mara pesakit diabetes dengan kecenderungan genetik untuk diabetes jenis 1. Satu kajian antarabangsa baru-baru ini mengesahkan betapa pentingnya ujian ini untuk diagnosis proses autoimun yang diarahkan terhadap sel-sel pulau..

Diagnosis dan pemantauan diabetes

Ujian makmal berikut digunakan untuk mendiagnosis dan memantau diabetes mellitus (mengikut cadangan WHO dari tahun 2002).

 • Ujian makmal rutin: glukosa (darah, air kencing); keton; ujian toleransi glukosa; HbA1c; fruktosamin; mikroalbumin; kreatinin air kencing; profil lipid.
 • Ujian makmal tambahan untuk memantau perkembangan diabetes: penentuan antibodi terhadap insulin; penentuan peptida C; penentuan antibodi terhadap pulau Langengars; penentuan antibodi terhadap tirosin fosfatase (IA2); penentuan antibodi terhadap dekarboksilase asid glutamat; penentuan leptin, ghrelin, resistin, adiponektin; Menaip HLA.

Untuk masa yang lama, baik untuk mengesan diabetes dan untuk mengawal tahap pampasannya, disarankan untuk menentukan kandungan glukosa dalam darah ketika perut kosong dan sebelum setiap makan. Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa hubungan yang lebih jelas antara glukosa darah, kehadiran komplikasi vaskular diabetes dan tahap perkembangannya dikesan bukan dengan glikemia puasa, tetapi dengan tahap peningkatan dalam tempoh selepas makan - hiperglikemia pasca kelahiran.

Perlu ditekankan bahawa kriteria untuk mengimbangi diabetes telah mengalami perubahan yang signifikan selama bertahun-tahun terakhir, yang dapat ditelusuri berdasarkan data yang disajikan dalam tabel.

Oleh itu, kriteria untuk diagnosis diabetes dan pampasannya, sesuai dengan rekomendasi WHO terbaru (2002), harus "diperketat." Ini disebabkan oleh kajian baru-baru ini (DCCT, 1993; UKPDS, 1998), yang menunjukkan bahawa kekerapan, masa perkembangan komplikasi diabetes vaskular akhir dan kadar perkembangannya mempunyai hubungan langsung dengan tahap pampasan diabetes.

Insulin

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel-sel pulau pankreas Langerhans dan terlibat dalam pengaturan metabolisme karbohidrat dan mengekalkan tahap glukosa yang tetap dalam darah. Insulin pada mulanya disintesis sebagai preprohormone dengan berat molekul 12 kDa, kemudian diproses di dalam sel untuk membentuk prohormone dengan berat molekul 9 kDa dan panjang 86 residu asid amino. Prohormone ini disimpan dalam butiran. Di dalam butiran ini, ikatan disulfida antara rantai insulin A dan B dan peptida C pecah, dan sebagai hasilnya molekul insulin dengan berat molekul 6 kDa dan panjang 51 sisa asid amino terbentuk. Setelah rangsangan, sejumlah insulin dan C-peptida ekuimolar dan sebilangan kecil proinsulin, serta bahan perantaraan lain, dilepaskan dari sel (

E. E. Petryaykina, calon sains perubatan
N. S. Rytikova, Calon Sains Biologi
Hospital Klinik Kanak-kanak Morozov, Moscow

Diagnosis pembezaan jenis diabetes

Untuk menetapkan rawatan yang mencukupi untuk penyakit apa pun, pertama anda perlu melakukan langkah diagnostik untuk menentukan diagnosis yang tepat. Kadang kala perlu dilakukan diagnosis pembezaan antara beberapa patologi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa banyak penyakit boleh mempunyai gejala yang serupa, gambaran klinikal. Untuk memberikan kesimpulan yang betul, perlu dilakukan diagnosis pembezaan diabetes jenis 1 dan 2.

Ciri-ciri Patologi

Diabetes mellitus adalah salah satu patologi yang paling biasa pada masa kini. Tanda utamanya adalah peningkatan glikemia yang berpanjangan dan berterusan, iaitu gula darah. Di satu pihak, kita mempunyai hasil analisis yang mencerminkan fakta ini, iaitu diagnosis dapat difahami. Tetapi untuk gambaran proses yang tepat, satu hasilnya tidak mencukupi, kerana di sisi lain, anda harus tahu bahawa dua jenis utama proses tersebut dibezakan. Adalah sangat penting untuk menentukan jenis diabetes yang tepat untuk memberikan terapi yang mencukupi..

Dalam mekanisme etiopatogenetik penyakit ini terletak disfungsi interaksi normal sistem penurun gula tubuh dengan sel-selnya. Selalunya, ini adalah pelanggaran reaksi sel terhadap insulin, atau penurunan pengeluarannya. Harus diingat bahawa dengan pelbagai jenis diabetes mekanisme ini juga berbeza, tetapi hasilnya selalu sama - hiperglikemia berterusan.

Jenis pertama

Diabetes jenis 1 disebabkan oleh kekurangan insulin yang dihasilkan. Hormon ini membolehkan gula memasuki persekitaran dalaman sel. Pengeluaran insulin berlaku di ekor pankreas, di dalam sel beta yang terletak di pulau Langerhans.

Jenis diabetes yang pertama dicirikan oleh fakta bahawa di bawah pengaruh pelbagai proses, yang sering bersifat autoimun, pemusnahan sel-sel yang sama ini berlaku kerana kekebalan mereka sendiri. Ini membawa kepada fakta bahawa tubuh mula mengalami kekurangan hormon, yang ditunjukkan oleh hiperglikemia berterusan.

Menurut statistik, hari ini bahagian pesakit diabetes jenis 1 di antara semua pesakit dengan penyakit ini adalah sekitar 15%, sementara kebanyakan orang adalah orang muda.

Jenis kedua

Diabetes diabetes jenis 2 dicirikan oleh fungsi normal sel penghasil insulin. Maksudnya, tubuh tidak selalu mengalami kekurangan hormon ini. Walau bagaimanapun, sel-sel yang mesti sensitif terhadapnya kehilangan keupayaan ini. Oleh kerana itu, tubuh harus menghasilkan peningkatan jumlah insulin, sementara itu tidak selalu mencukupi. Iaitu, momen ini dicirikan oleh peningkatan kepekatan insulin dan gula darah.

Lama kelamaan, pankreas habis, jadi terapi penggantian insulin harus diresepkan. Diabetes jenis ini dipanggil jenis kedua, kedua bergantung pada insulin..

Perkembangan varian patologi ini disebabkan oleh kekurangan zat makanan, tabiat buruk, ketidakaktifan fizikal, obesiti, dan pengambilan alkohol. Di antara semua pesakit diabetes, lebih daripada 80% menderita jenis penyakit kedua.

Hiperglikemia sebagai kriteria diagnostik

Kriteria utama untuk menentukan diabetes adalah hiperglikemia yang berterusan. Untuk menentukan simptom ini, anda harus menjalani ujian darah untuk kandungan gula. Sebaiknya lakukan ujian ini semasa perut kosong, maka lebih bermaklumat. Ini disebabkan oleh peningkatan glikemia pasca kelahiran secara normal, yang boleh menyulitkan diagnosis penyakit..

Sekiranya anda mendapat hasil melebihi 7.0 mmol / L, anda boleh mengesyaki kehadiran diabetes. Diagnosis ini tidak dapat dibuat hanya berdasarkan hasil ujian ini, kerana keadaan seperti itu mungkin disebabkan oleh beberapa sebab lain, seperti:

 • tekanan teruk;
 • keadaan selepas kecederaan;
 • proses berjangkit.

Untuk menentukan kehadiran patologi, perlu melakukan langkah diagnostik tambahan.

Kaedah pemeriksaan tambahan

Di antara kaedah pemeriksaan tambahan, ujian toleransi glukosa dianggap sebagai kaedah utama. Ia juga merupakan standard emas untuk menentukan kehadiran diabetes. Ujian dijalankan seperti berikut:

 • glisemia puasa diukur kepada pesakit;
 • sejurus selepas analisis, beban karbohidrat dilakukan - 75 gram glukosa;
 • ujian gula darah diulang setiap jam;
 • dalam kes diagnostik yang sangat teruk, terdapat keperluan untuk menentukan glikemia setiap 30 minit.

Setelah mendapat keputusan setelah 2 jam melebihi 11.1 mmol / l, pesakit disyorkan untuk menjalani ujian itu lagi setelah beberapa hari. Setelah menerima dua keputusan ujian toleransi glukosa berturut-turut, diabetes didiagnosis..

Penentuan jenis patologi

Untuk menjelaskan diagnosis, serta menentukan jenis diabetes, beberapa ujian tambahan dilakukan..

 1. Peptida C. Ujian ini menunjukkan sama ada pengeluaran insulin berlaku pada sel beta. Dengan jenis patologi pertama, hasil analisis yang dikurangkan diperolehi. Jenis kedua dicirikan oleh nilai normal atau sedikit kenaikan. Penting untuk dipertimbangkan bahawa dengan jangka panjang penyakit ini, serta dengan bentuknya yang lebih maju, penurunan tahap C-peptida dapat diperhatikan.
 2. Penentuan antibodi terhadap sel beta. Sekiranya ada, tidak ada keraguan bahawa pesakit mempunyai jenis penyakit pertama.
 3. Kadang kala analisis genetik dilakukan untuk menentukan kehadiran kecenderungan genetik terhadap patologi ini.

Kriteria diagnostik lain

Untuk menentukan jenis diabetes dengan tepat, perlu mengumpulkan jumlah maksimum maklumat mengenai pesakit, manifestasi klinikal patologi, dan juga mengambil kira ciri individu dan fisiologinya.

Oleh itu, diabetes mellitus jenis pertama lebih sering dicirikan oleh gejala berikut:

 • bermula pada usia muda, biasanya berumur hingga 30-35 tahun;
 • penyakit ini selalu bermula secara tiba-tiba, tiba-tiba;
 • pesakit kehilangan banyak berat badan, bahkan dengan mengambil kira bahawa mereka makan secara normal atau lebih banyak daripada biasa;
 • bau aseton dari mulut, menunjukkan dekompensasi diabetes.

Diabetes jenis 2 biasanya dibezakan dengan ciri seperti itu..

 1. Permulaan penyakit selepas usia 40 tahun.
 2. Permulaan penyakit tanpa gejala, dengan kemajuan yang perlahan tetapi stabil. Selalunya, doktor menemui patologi secara tidak sengaja, semasa rawatan proses yang sama sekali berbeza.
 3. Paling biasa pada pesakit dengan berat badan berlebihan.

Diagnosis pembezaan patologi ini dengan betul membolehkan anda menetapkan terapi yang betul, mengembangkan taktik dan diet yang tepat untuk pesakit. Aktiviti ini akan meningkatkan kualiti hidup seseorang yang menghidap diabetes.

Diagnosis pembezaan sd

1. Dengan glukosuria buah pinggang

Glukosuria ginjal disebabkan oleh penurunan ambang ginjal untuk gula. Glukosuria ginjal diperhatikan pada wanita hamil, dengan pielonefritis, glomerulonefritis, nefritis interstisial.

Umum: polidipsia, poliuria, glukosuria.

- glisemia darah puasa

- ujian toleransi glukosa (TSH)

Dengan diabetes buah pinggang

Ia sangat dekat dengan patogenesis yang berdekatan dengan glukosuria buah pinggang dan digambarkan oleh pengarang tunggal sebagai sindrom tunggal. Ia disebabkan oleh asidosis tubular, penurunan tekanan osmotik di medula ginjal, yang menyebabkan penurunan kepekaan tubulus distal terhadap ADH (hormon antidiuretik).

Sindrom ini khas untuk penyakit yang sama yang menyebabkan glukosuria buah pinggang; untuk hiperparatiroidisme, sindrom Cohn; kadang-kadang dijumpai dalam tirotoksikosis.

Umum: poliuria, polidipsia, glukosuria.

ujian toleransi glukosa (TSH)

sederhana hingga tinggi

pergantungan glukosuria pada jumlah karbohidrat yang diperkenalkan

Dengan diabetes insipidus

Ia disebabkan oleh rembesan yang tidak mencukupi atau kesan ADH (hormon antidiuretik) kerana kerosakan pada inti hipotalamus atau saluran hipotalamus-hipofisis.

Umum: poliuria, polidipsia

Graviti khusus air kencing

tinggi atau normal

5. Dengan diabetes gangsa pada hemochromatosis (triad: melasma - sirosis berpigmen - diabetes mellitus).

Diabetes mellitus adalah komplikasi lewat gangguan metabolisme pigmen. Pertama, kulit menjadi gelap, kemudian sirosis berkembang, dan barulah - diabetes.

Rawatan

Prinsip asas rawatan diabetes adalah normalisasi gangguan metabolik.

Kaedah moden untuk merawat diabetes merangkumi: 1) rawatan diet; 2) terapi dengan insulin atau ubat hipoglikemik oral; 3) aktiviti fizikal dos; 4) latihan pesakit dan kawalan diri; 5) pencegahan dan rawatan komplikasi diabetes; 6) penggunaan kaedah rawatan bukan farmakologi: urut, akupunktur, perubatan herba, plasmapheresis, terapi oksigen hiperbarik, penyinaran ultraviolet darah autologous.

Kriteria berikut digunakan untuk menilai keberkesanan rawatan:

klinikal - hilangnya dahaga, poliuria; kesejahteraan umum; penstabilan berat badan; pemulihan kesihatan.

makmal - glisemia puasa; tahap glisemia pada siang hari; glukosuria; kepekatan glikosilasi hemoglobin dan albulin.

5. Soalan dan ujian kawalan penilaian.

5.1. Untuk fungsi pankreas inkretori, rembesan zat adalah ciri:

5.2. Cari kesalahan! Pankreas tidak mensintesis hormon:

3) polipeptida pankreas;

5.3. Tanda anatomi lesi pankreas yang paling ketara pada diabetes adalah:

1) penyusupan sel α-pulau kecil;

2) penyusupan sel-β pulau;

3) penyusupan d-sel pulau kecil;

4) penyusupan tisu penghubung pankreas.

5.4. Untuk ISDM tidak bersifat:

1) peningkatan berat badan;

5.5. Untuk NIDDM tidak bersifat:

1) insulin darah tinggi;

2) peningkatan berat badan;

3) peningkatan reseptor insulin;

5.6. Gejala yang paling ketara dalam diagnosis IDDM adalah:

1) penurunan berat badan;

4) hiperglikemia berpuasa.

5.7. Tanda yang paling ketara dalam diagnosis NIDDM adalah:

1) kenaikan berat badan;

2) diabetes pada salah seorang ibu bapa;

3) hiperglikemia selepas makan;

4) peningkatan kandungan HbA1s (hemoglobin glikasi).

5.8. Cari kesalahan! Polineuropati diabetes ditunjukkan oleh gejala:

1) hyperalgesia malam di bahagian bawah kaki;

2) kencing dengan aliran nipis;

3) hiperhidrolisis bahagian bawah kaki;

4) keguguran rambut di bahagian atas dan bawah kaki.

5.9. Cari kesalahan! Retinopati diabetes ditunjukkan oleh gejala:

1) pengembangan venula;

2) mikroaneurisma kapilari;

3) pengembangan fisur palpebral;

4) detasmen retina.

5.10. Cari kesalahan! Nefropati diabetes dicirikan oleh gejala:

2) glukosuria besar-besaran;

6. Senarai kemahiran praktikal.

Interogasi pesakit dengan penyakit sistem endokrin; pengenalpastian sejarah faktor yang menyumbang kepada perkembangan diabetes; pengenalpastian sindrom diabetes utama diabetes; polidipsia, poliuria, penurunan berat badan, rubeosis diabetes, hiperglikemia, glukosuria. Palpasi dan perkusi organ perut, terutamanya pankreas. Diagnosis awal; merangka rancangan untuk pemeriksaan dan rawatan pesakit diabetes. Penilaian keputusan ujian darah dan air kencing untuk glukosa; penilaian kajian instrumental pankreas (ultrasound, tomografi yang dikira). Diagnosis pembezaan dengan penyakit serupa (glukosuria ginjal, diabetes insipidus, bentuk diabetes mellitus endokrin); rawatan untuk diabetes.

7. Hasil kerja bebas pelajar.

Di wad di sisi katil pesakit, pertanyaan, pemeriksaan umum pesakit. Mengenal pasti aduan, anamnesis, faktor risiko perkembangan bentuk diabetes ini. Mengenal pasti gejala dan sindrom yang mempunyai nilai diagnostik dalam diagnosis diabetes berdasarkan pertanyaan dan pemeriksaan pesakit. Ia memberikan penilaian yang berkelayakan mengenai hasil pemeriksaan makmal dan instrumental mengikut sejarah klinikal penyakit ini. Di bilik belajar dia bekerja dengan alat bantu mengajar mengenai topik ini..

Diagnosis pembezaan diabetes jenis 2

Diabetes mellitus (DM) adalah salah satu penyakit tidak berjangkit yang paling biasa. Kesan negatif diabetes pada manusia adalah pelbagai. Patologi ini mengurangkan kualiti hidup, meningkatkan kematian pada usia muda dan pertengahan, dan mengambil sebahagian besar anggaran kesihatan di semua negara di dunia..

Di Rusia, peningkatan kejadian cukup tinggi. Dari segi rawatan perubatan sahaja, terdapat 4.04 juta pesakit diabetes. Hasil kajian epidemiologi menunjukkan bahawa jumlah pesakit sebenarnya lebih tinggi. Mungkin, kira-kira 7-10% populasi negara kita mengalami metabolisme karbohidrat dalam bentuk eksplisit atau laten.

Apa itu diabetes?

Kaedah pertahanan diri moden adalah senarai objek yang mengagumkan yang berbeza dalam prinsip tindakan. Yang paling popular adalah yang anda tidak memerlukan lesen atau kebenaran untuk membeli dan menggunakan. Di kedai dalam talian Tesakov.com, anda boleh membeli peralatan pertahanan diri tanpa lesen.

Diabetes mellitus adalah sejumlah patologi yang berbeza yang disatukan oleh satu parameter - hiperglikemia kronik.

Gula darah berlebihan boleh dikaitkan dengan:

 • penurunan pengeluaran insulin di dalam badan;
 • penurunan kepekaan tisu terhadap insulin;
 • gabungan faktor-faktor ini.

Biasanya, glukosa adalah sumber tenaga sejagat untuk semua sel di dalam badan. Seseorang menerima karbohidrat, lemak dan protein dengan makanan. Semua komponen ini mampu berubah menjadi glukosa. Pertama sekali, gula darah meningkatkan karbohidrat.

Darah menghantar glukosa ke semua sistem organ. Di dalam kebanyakan sel, bahan ini menembusi dengan bantuan pengantara hormon khas (insulin). Insulin mengikat reseptor di permukaan sel dan membuka saluran khas untuk glukosa.

Hormon ini adalah satu-satunya bahan yang menurunkan gula darah. Sekiranya sintesis insulin tersekat, maka sel-selnya berhenti menyerap glukosa. Gula berkumpul di dalam darah, menyebabkan berlakunya reaksi patologi.

Perubahan yang sama berlaku disebabkan oleh kegagalan fungsi reseptor insulin. Dalam kes ini, hormon dihasilkan, tetapi sel tidak menyedarinya. Hasil kepekaan insulin yang rendah adalah hiperglikemia kronik dan gangguan metabolik ciri..

Kesan langsung dari hiperglikemia:

 • peningkatan kerosakan sel dalam sel;
 • penurunan pH darah;
 • pengumpulan badan keton dalam darah;
 • perkumuhan glukosa kencing;
 • kehilangan cecair yang berlebihan dalam air kencing kerana diuresis osmotik;
 • penyahhidratan;
 • perubahan komposisi elektrolit darah;
 • glikosilasi (kerosakan) protein dinding vaskular dan tisu lain.

Hiperglikemia kronik menyebabkan kerosakan pada hampir semua organ dan sistem. Terutama sensitif terhadap gangguan metabolisme karbohidrat:

 • saluran buah pinggang;
 • kapal fundus;
 • kanta;
 • sistem saraf pusat;
 • deria periferal dan neuron motorik;
 • semua arteri besar;
 • sel hati, dll..

Diagnosis hiperglikemia

Tanda-tanda klinikal

Diabetes dapat dikesan secara kebetulan semasa pemeriksaan rutin atau semasa pemeriksaan di tempat..

Tanda-tanda klinikal hiperglikemia:

Dalam kes yang teruk, apabila pesakit tidak mempunyai insulin sendiri, penurunan berat badan yang ketara berlaku. Pesakit menurunkan berat badan walaupun dengan selera makan yang baik.

Ujian gula darah

Untuk mengesahkan diagnosis diabetes, anda perlu mengenal pasti hiperglikemia.

Untuk melakukan ini, periksa tahap gula dalam darah:

 • semasa perut kosong
 • ketika hari itu;
 • semasa ujian toleransi glukosa oral (OGTT).

Glukosa puasa adalah glisemia setelah 8-14 jam pantang lengkap dari makanan dan minuman (kecuali air minuman). Untuk ketepatan yang lebih besar, pada waktu pagi sebelum analisis, anda perlu berhenti minum ubat, merokok, menggunakan permen karet, dan lain-lain. Biasanya, gula puasa adalah dari 3.3 hingga 5.5 mM / L dalam darah kapilari (Gambar 1) dan hingga 6.1 mM / L dalam plasma vena (Gamb. 2).

Rajah. 1 - Pemeriksaan diabetes 2 dan gangguan glikemia puasa pada darah kapilari keseluruhan.

Gambar 2 - Pemeriksaan diabetes jenis 2 dan gangguan metabolisme karbohidrat lain dalam plasma darah.

Glukosa pada siang hari adalah pengukuran gula darah secara rawak. Pada orang yang sihat, glisemia tidak pernah melebihi 11.1 mM / L.

Ujian toleransi glukosa oral ("kurva gula") - ujian dengan beban. Pesakit mengambil darah semasa perut kosong dan setelah mengambil air manis (75 g glukosa anhidrat dalam 250-300 ml air). Glikemia biasanya diukur 2 jam selepas bersenam..

Semasa ujian, anda tidak boleh makan, minum, bergerak aktif, minum ubat, merokok, bimbang sangat. Semua faktor ini dapat mempengaruhi hasil kajian..

Jangan lakukan ujian toleransi glukosa:

 • jika gula puasa lebih daripada 6.1 mmol / l;
 • semasa selsema dan penyakit akut yang lain;
 • semasa rawatan singkat dengan ubat-ubatan yang meningkatkan gula darah.

Gula hingga 5.5 mM / L (darah kapilari) sebelum bersenam dan hingga 7.8 mM / L 2 jam selepas.

Diabetes mellitus didiagnosis jika:

 • sekurang-kurangnya dua kali hasil 6.1 atau lebih semasa perut kosong;
 • sekurang-kurangnya satu kelebihan 11.1 mM / L pada bila-bila masa sepanjang hari dikesan;
 • semasa ujian, gula puasa lebih daripada 6.1 mmol / l, setelah memuat - lebih daripada 11.1 mmol / l.

Jadual 1 - Kriteria untuk diagnosis diabetes dan gangguan metabolisme karbohidrat lain (WHO, 1999).

Dengan bantuan ujian toleransi glukosa, keadaan prediabetes juga dapat dikesan:

 • hiperglikemia puasa (gula sebelum sampel 5.6-6.0 mmol / l, setelah memuat - hingga 7.8 mmol);
 • toleransi glukosa terganggu (gula puasa hingga 6.1 mmol / l, setelah memuat - dari 7.9 hingga 11.0 mmol / l).

Hemoglobin gliser

Akhir-akhir ini, disarankan untuk mendiagnosis gangguan metabolisme karbohidrat dengan menentukan hemoglobin glikasi (glikosilasi). Analisis ini menganggarkan bahagian hemoglobin yang rosak glukosa. Semakin tinggi gula darah dalam 3-4 bulan terakhir (jangka hayat eritrosit), semakin besar kadar hemoglobin glikasi.

Untuk mendiagnosis diabetes, anda perlu mendapatkan tahap penunjuk ini lebih daripada 6.5%. Norma untuk hemoglobin glycated adalah 4-6%. Keadaan prediabetes sepadan dengan bahagian 6-6.5%.

Sekiranya tahap glukosa darah atau hemoglobin glikasi tinggi dikesan secara kebetulan, para pakar menilai tanda-tanda klinikal hiperglikemia. Ujian gula darah berulang atau ujian tekanan biasanya diperlukan. Ujian khas juga digunakan untuk menentukan jenis penyakit..

Jenis klasifikasi diabetes

Hiperglikemia berkembang disebabkan oleh pelbagai faktor. Pada tahun 1999, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengembangkan klasifikasi diabetes mellitus, bergantung kepada penyebab kejadiannya. Klasifikasi ini diperbaiki dan ditambah..

Pada masa ini terdapat 4 jenis besar:

Sebilangan besar pesakit adalah pesakit dengan penyakit jenis 2. Mereka merangkumi hingga 90-95% daripada semua kes. Yang paling biasa adalah diabetes jenis 1. Mereka menderita sekitar 4-9% pesakit. Semua bentuk lain secara purata menyumbang sekitar 1% pesakit diabetes.

Penyebaran pelbagai jenis penyakit bergantung pada usia dan jantina..

Kanak-kanak lelaki jatuh sakit dengan jenis 1 pada zaman kanak-kanak dan remaja lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan. Kejadian puncak berlaku pada usia 7 dan 14 tahun. Selepas 30 tahun, manifestasi penyakit ini agak jarang berlaku..

Diabetes jenis 2 dikesan 1.5-2 kali lebih jarang pada lelaki berbanding wanita. Perbezaannya sangat tinggi pada kumpulan pesakit yang berumur lebih dari 45 tahun. Pada masa ini, kejadian diabetes jenis 2 pada usia muda semakin meningkat.

Satu dekad yang lalu, kes-kes jenis ini pada kanak-kanak dan remaja adalah casuistry. Sekarang penyakit ini didiagnosis pada orang muda di bawah 30 dengan kekerapan 2-4 kes setiap 100,000 penduduk.

Diabetes jenis 2 sering didiagnosis lewat dan rawatan tidak diberi perhatian sewajarnya. Ini dibuktikan dengan kematian pesakit yang tinggi pada tahun-tahun pertama setelah manifestasi penyakit ini. Oleh itu, dalam tempoh lima tahun, sehingga sepertiga lelaki dan sekitar seperempat wanita mati.

Mungkin, banyak wakil seks yang lebih kuat tidak menjalani pemeriksaan dan rawatan yang diperlukan, kerana sudah menjalani diagnosis diabetes jenis 2.

Jenis diabetes lain yang jarang berlaku sama pada lelaki dan wanita. Pengecualian adalah diabetes pankreatogenik. Pada lelaki, bentuk ini dikesan lebih kerap dan biasanya dikaitkan dengan penyalahgunaan alkohol dan pengganti alkohol. Bahagian wanita adalah hingga 40%. Mereka menghidap diabetes pankreatogenik lebih sering dikaitkan dengan patologi saluran empedu (kolesistitis, kolangitis).

Diabetes kehamilan adalah gangguan metabolisme karbohidrat yang pertama kali berlaku semasa kehamilan. Diagnosis ini, untuk alasan semula jadi, tidak dapat dibuat oleh seorang lelaki. Tetapi kehadiran diabetes kehamilan pada ibu semasa mengandung harus dipertimbangkan pada masa pengumpulan.

Sekiranya seorang lelaki dilahirkan dengan berat lebih dari 4-4,5 kg atau ibunya menghadapi metabolisme karbohidrat yang terganggu semasa kehamilan, maka risiko diabetes jenis 2 jauh lebih tinggi. Ini disebabkan terutamanya oleh keturunan insulin yang membebankan.

Rata-rata, sehingga 50% lelaki dengan sejarah diabetes jenis 2 seperti itu setelah 40 tahun.

Diabetes diabetes jenis 1: ciri, prinsip diagnosis

Diabetes jenis 1 adalah penyakit di mana sintesis insulin sendiri dalam badan hampir tidak ada. Sebabnya ialah pemusnahan sel beta pankreas yang menghasilkan hormon.

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun. Sel beta mati kerana reaksi tidak normal dari pertahanan badan.

Untuk beberapa sebab, imuniti mengambil sel endokrin sebagai asing dan mula memusnahkannya dengan antibodi.

Untuk mendiagnosis penyakit yang anda perlukan:

 • menilai tahap glisemia;
 • memeriksa hemoglobin glikasi;
 • tentukan tahap C-peptida dan insulin;
 • mengesan antibodi (ke sel beta, ke insulin, ke GAD / glutamat decarboxylase).

Jenis 1 dicirikan oleh:

 • hiperglikemia kronik;
 • tahap C-peptida yang rendah;
 • tahap insulin rendah
 • kehadiran antibodi.

Diabetes diabetes jenis 2: klasifikasi dan diagnosis

Penyakit jenis 2 berkembang kerana kekurangan insulin relatif. Rembesan hormon sentiasa terpelihara. Oleh itu, perubahan metabolik dalam bentuk penyakit ini kurang jelas (jadi, ketosis dan ketoasidosis hampir tidak pernah berkembang).

Diabetes diabetes jenis 2 berlaku:

 • terutamanya disebabkan oleh ketahanan insulin;
 • terutamanya disebabkan oleh rembesan yang terganggu;
 • bentuk bercampur.

Untuk diagnosis, koleksi anamnesis, pemeriksaan umum dan ujian makmal digunakan.

Lebih 90% kes menunjukkan berat badan berlebihan atau kegemukan yang berlainan tahap. Biasanya, diabetes berlaku pada pesakit dengan jenis obesiti perut (pemendapan serat yang dominan di perut).

Dalam analisis menunjukkan:

 • gula darah tinggi
 • peningkatan hemoglobin glycated;
 • C-peptida tinggi atau normal;
 • insulin tinggi atau normal;
 • kekurangan antibodi.

Ahli endokrinologi menggunakan indeks khas (HOMO, CARO) untuk mengesahkan ketahanan insulin. Mereka membenarkan secara matematik membuktikan kepekaan rendah tisu terhadap hormon mereka sendiri..

Diagnosis pembezaan diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2

Diabetes diabetes jenis 1 dan jenis 2 mempunyai gambaran klinikal keseluruhan dan, pada masa yang sama, perbezaan yang ketara (lihat jadual 2).

Jadual 2 - Tanda-tanda diagnostik pembezaan utama diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2.

Jenis diabetes lain

Jenis diabetes tertentu adalah kumpulan yang pelbagai yang merangkumi banyak subtipe penyakit..

Memperuntukkan diabetes kerana:

 • kecacatan genetik dalam fungsi sel beta (MODY-1-9, diabetes neonatal sementara, diabetes neonatal kekal, mutasi DNA mitokondria);
 • kecacatan genetik dalam tindakan insulin (ketahanan insulin jenis A, leprechaunism, sindrom Rabson-Mendenhall, diabetes lipoatrophic);
 • penyakit pankreas (pankreatitis, tumor, trauma, fibrosis sista, dll.);
 • penyakit endokrin lain (thyrotoxicosis, hypercorticism, acromegaly, dll.);
 • ubat-ubatan dan bahan kimia (bentuk yang paling biasa adalah steroid);
 • jangkitan (rubella kongenital, sitomegalovirus, dll.);
 • reaksi autoimun yang tidak biasa;
 • sindrom genetik lain (Turner, Wolfram, Down, Kleinfelter, Lawrence-Moon-Beadl, porphyria, Huntington's chorea, Faxreich's ataxia, dll.);
 • sebab lain.

Untuk mendiagnosis bentuk penyakit yang jarang berlaku ini memerlukan:

 • pengambilan sejarah;
 • penilaian beban keturunan;
 • analisis genetik;
 • kajian mengenai glisemia, hemoglobin glikasi, insulin, C-peptida, antibodi;
 • penentuan sejumlah parameter biokimia darah dan hormon;
 • kajian instrumental tambahan (ultrasound, tomografi, dll.)

Bentuk diabetes yang jarang berlaku memerlukan keupayaan diagnostik yang hebat. Sekiranya keadaannya terhad, adalah mustahak untuk mengenal pasti bukan penyebab penyakit dan jenisnya yang tepat, tetapi tahap kekurangan insulin. Taktik rawatan selanjutnya bergantung pada ini..

Ahli endokrinologi Tsvetkova I. G.

 • Janggut tidak tumbuh? Atau adakah dia tidak setebal dan bergaya seperti yang kita mahukan? Semua tidak hilang.
 • Kosmetik dan aksesori untuk menjaga janggut dan misai. Log masuk sekarang!

Diagnosis perbezaan diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2: kriteria utama

Doktor Sains Perubatan, Ketua Institut Diabetologi Tatyana Yakovleva

Selama bertahun-tahun saya mengkaji masalah DIABETES. Sangat menakutkan apabila begitu banyak orang mati, dan lebih-lebih lagi menjadi orang kurang upaya kerana diabetes.

Saya bergegas untuk memberitahu berita baik - Pusat Penyelidikan Endokrinologi Akademi Sains Perubatan Rusia telah berjaya mengembangkan ubat yang dapat menyembuhkan diabetes mellitus sepenuhnya. Pada masa ini, keberkesanan ubat ini menghampiri 100%.

Satu lagi berita baik: Kementerian Kesihatan telah memastikan penggunaan program khas yang mengimbangi keseluruhan kos ubat tersebut. Di Rusia dan negara-negara CIS, pesakit diabetes boleh mendapatkan ubat sebelum 6 Julai - secara PERCUMA!

Untuk menetapkan rawatan yang mencukupi untuk penyakit apa pun, pertama anda perlu melakukan langkah diagnostik untuk menentukan diagnosis yang tepat.

Kadang kala perlu dilakukan diagnosis pembezaan antara beberapa patologi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa banyak penyakit boleh mempunyai gejala yang serupa, gambaran klinikal.

Untuk memberikan kesimpulan yang betul, perlu dilakukan diagnosis pembezaan diabetes jenis 1 dan 2.

Ciri-ciri Patologi

Diabetes mellitus adalah salah satu patologi yang paling biasa pada masa kini. Tanda utamanya adalah peningkatan glikemia yang berpanjangan dan berterusan, iaitu gula darah. Di satu pihak, kita mempunyai hasil analisis yang mencerminkan fakta ini, iaitu diagnosis dapat difahami. Tetapi untuk gambaran proses yang tepat, satu hasilnya tidak mencukupi, kerana di sisi lain, anda harus tahu bahawa dua jenis utama proses tersebut dibezakan. Adalah sangat penting untuk menentukan jenis diabetes yang tepat untuk memberikan terapi yang mencukupi..

Dalam mekanisme etiopatogenetik penyakit ini terletak disfungsi interaksi normal sistem penurun gula tubuh dengan sel-selnya. Selalunya, ini adalah pelanggaran reaksi sel terhadap insulin, atau penurunan pengeluarannya. Harus diingat bahawa dengan pelbagai jenis diabetes mekanisme ini juga berbeza, tetapi hasilnya selalu sama - hiperglikemia berterusan.

Jenis pertama

Diabetes jenis 1 disebabkan oleh kekurangan insulin yang dihasilkan. Hormon ini membolehkan gula memasuki persekitaran dalaman sel. Pengeluaran insulin berlaku di ekor pankreas, di dalam sel beta yang terletak di pulau Langerhans.

Hipertensi akan mengurangkan tekanan pada norma usia tanpa kimia dan kesan sampingan! Maklumat lanjut

Jenis diabetes yang pertama dicirikan oleh fakta bahawa di bawah pengaruh pelbagai proses, yang sering bersifat autoimun, pemusnahan sel-sel yang sama ini berlaku kerana kekebalan mereka sendiri. Ini membawa kepada fakta bahawa tubuh mula mengalami kekurangan hormon, yang ditunjukkan oleh hiperglikemia berterusan.

Menurut statistik, hari ini bahagian pesakit diabetes jenis 1 di antara semua pesakit dengan penyakit ini adalah sekitar 15%, sementara kebanyakan orang adalah orang muda.

Jenis kedua

Diabetes diabetes jenis 2 dicirikan oleh fungsi normal sel penghasil insulin. Maksudnya, tubuh tidak selalu mengalami kekurangan hormon ini. Walau bagaimanapun, sel-sel yang mesti sensitif terhadapnya kehilangan keupayaan ini. Oleh kerana itu, tubuh harus menghasilkan peningkatan jumlah insulin, sementara itu tidak selalu mencukupi. Iaitu, momen ini dicirikan oleh peningkatan kepekatan insulin dan gula darah.

Lama kelamaan, pankreas habis, jadi terapi penggantian insulin harus diresepkan. Diabetes jenis ini dipanggil jenis kedua, kedua bergantung pada insulin..

Perkembangan varian patologi ini disebabkan oleh kekurangan zat makanan, tabiat buruk, ketidakaktifan fizikal, obesiti, dan pengambilan alkohol. Di antara semua pesakit diabetes, lebih daripada 80% menderita jenis penyakit kedua.

Hiperglikemia sebagai kriteria diagnostik

Mungkin bukan diabetes: diagnosis pembezaan

Sebilangan besar daripada kita mengetahui gejala utama diabetes - sebagai kebiasaan, ia adalah dahaga dan kencing berlebihan. Yang kurang terkenal adalah kenaikan berat badan, keletihan, kulit kering dan ruam pustular yang kerap pada kulit. Selalunya, tanda-tanda ini adalah petunjuk untuk pemeriksaan makmal..

Adakah anda tahu simptom-simptom ini??

Tetapi adakah diagnosis diabetes selalu jelas: diagnosis pembezaan penyakit sangat menarik bagi dunia saintifik.

Membezakan jenis diabetes

Perlu diingatkan bahawa dalam perubatan terdapat dua bentuk patologi "gula": SD-1 (jenis pertama, bergantung pada insulin) dan SD-2 (jenis kedua, tidak bergantung pada insulin).

 • Jenis pertama dicirikan oleh ketiadaan insulin yang hampir lengkap di dalam badan kerana pelanggaran sintesisnya pada sel beta pankreas yang mengalami pemusnahan autoimun.
 • Dengan perkembangan CD-2, masalahnya adalah pelanggaran kepekaan reseptor selular: ada hormon, tetapi tubuh tidak menyedarinya.

Perbezaan penting dalam patogenesis

Bagaimana membezakan jenis patologi? Diagnosis pembezaan diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 dilakukan dalam jadual di bawah.

Jadual 1: Diagnosis diabetes pembezaan:

TandaSD-1SD-2
Umur pesakitBawah 30 tahun, selalunya kanak-kanakLebih dari 40 tahun, sering berumur
AliranPantas, cepat maju. Perkembangan komplikasi adalah ciriPerlahan, hampir tanpa gejala
Berat badanBiasanya rendah (disebabkan oleh penyerapan nutrien yang tidak betul)Biasanya Berlebihan, Obeseral Visceral
Kelaziman10-15%85-90%

Penting! Semua simptom penyakit yang mendasari (polyuria, polydipsia, pruritus) serupa dengan IDDM dan NIDDM..

Sindrom dan Penyakit

Diagnosis pembezaan diabetes jenis 2, seperti IDDM, dilakukan mengikut sindrom utama.

Sebagai tambahan kepada diabetes, poliuria dan polidipsia boleh menjadi ciri-ciri:

 • diabetes insipidus;
 • penyakit buah pinggang kronik dan kegagalan buah pinggang kronik;
 • hiperaldosteronisme primer;
 • hiperparatiroidisme;
 • polidepsi neurogenik.

Kehausan yang hebat - usaha oleh badan untuk membetulkan tahap glisemia

Untuk sindrom hiperglikemia, diagnosis pembezaan diabetes jenis 1 dan jenis 2 dilakukan dengan:

 • Penyakit / sindrom Itsenko-Cushing;
 • diabetes steroid;
 • akomegali;
 • hemokromatosis;
 • DTZ;
 • pheochromocytoma;
 • pankreatitis kronik;
 • beberapa penyakit hati dan pankreas;
 • hiperglikemia makanan.

Diagnosis pembezaan diabetes mellitus jenis 1 dan 2

Diagnosis pembezaan diabetes adalah salah satu perkara penting dalam pengawasan setiap pesakit. Nampaknya lebih mudah? Bagaimanapun, glukosa dalam darah mengalir, pesakit terus ke tandas dan ingin minum.

Sebenarnya, dalam kes ini, "penyakit manis" muncul di fikiran pertama doktor. Walau bagaimanapun, masih perlu untuk mengesahkan diagnosis dan menentukan jenis penyakit yang betul..

Variasi penyakit yang berbeza

Segera perlu dinyatakan bahawa terdapat 2 bentuk patologi:

 1. 1 jenis. Ia dicirikan oleh ketiadaan insulin yang lengkap atau hampir lengkap. Kerana kekurangan hormon ini, glukosa tidak diserap dan bebas di dalam darah.
 2. 2 jenis. Masalahnya terletak pada reseptor selular yang tidak dapat menerima isyarat bahawa hormon menghantarnya. Akibatnya, jumlah bahan aktif biologi yang normal atau meningkat, tetapi tidak ada kesannya.

Itulah sebabnya perbezaan diagnosis diabetes memerlukan perhatian khusus dari doktor. Terapi pelbagai jenis penyakit berbeza secara radikal. Asas untuk rawatan pilihan pertama adalah suntikan hormon yang berterusan. Dalam bentuk penyakit kedua, pertama sekali, diet, aktiviti fizikal dan ubat penurun gula digunakan..

Cara membezakan diabetes?

Jenis 1 (diabetes jenis 1) dicirikan oleh ciri khas berikut:

 1. Ia memberi kesan kepada orang yang berumur di bawah 30 tahun. Selalunya berlaku pada kanak-kanak yang ibu bapanya mengalami sindrom hiperglikemia berterusan.
 2. Perkembangan pesat. Kerana kematian sel B pankreas, patologi berkembang dengan sangat cepat..
 3. Pengurangan berat. Walaupun dengan diet seimbang, kebanyakan pesakit menurunkan berat badan. Sebabnya - gangguan metabolik dan penyerapan protein, lemak dan karbohidrat yang tidak betul.
 4. Bau aseton khas dari mulut adalah mungkin, yang menunjukkan peningkatan jumlah dalam serum. Gejala yang muncul hanya dengan varian pertama masalah.

Menurut statistik, kira-kira 10-15% daripada semua kes "penyakit manis" adalah jenis penyakit yang pertama.

Bentuk penyakit kedua (DM 2) mempunyai ciri ciri berikut:

 1. Umur lebih 30-40 tahun.
 2. Kegemukan bersamaan. Petunjuk yang tidak stabil, tetapi selalunya pesakit berlebihan berat badan.
 3. Perkembangan perlahan simptomologi utama. Selama bertahun-tahun, orang mungkin tidak menyedari masalah dan mendapatkan rawatan perubatan hanya jika timbul komplikasi..

85-90% daripada semua pesakit menderita bentuk penyakit ini.

Diagnosis pembezaan diabetes jenis 1 dan jenis 2 adalah berdasarkan ciri-ciri ini sepanjang masalah. Semua simptom asas (poliuria, dahaga, kelaparan, kulit gatal dan lain-lain) adalah sama dan tidak memerlukan pengesahan khas.

Klasifikasi diabetes secara klinikal

Diabetes jenis 1Kemusnahan sel β-pankreas, biasanya mengakibatkan kekurangan insulin mutlak
Diabetes jenis 2Pelanggaran progresif rembesan insulin pada latar belakang ketahanan insulin
Jenis diabetes tertentu yang lain
 • - kecacatan genetik dalam fungsi sel-β;
 • - kecacatan genetik dalam tindakan insulin;
 • - penyakit pankreas eksokrin;
 • - Dipengaruhi oleh ubat-ubatan atau bahan kimia (dalam rawatan HIV / AIDS atau selepas pemindahan organ);
 • - endokrinopati;
 • - jangkitan;
 • - sindrom genetik lain yang digabungkan dengan diabetes
Kencing manis semasa mengandungberlaku semasa kehamilan
Diabetes jenis 1Diabetes jenis 2
Usia muda, permulaan akut (dahaga, poliuria, penurunan berat badan, kehadiran aseton dalam air kencing)Obesiti, darah tinggi, gaya hidup yang tidak menetap, kehadiran diabetes dalam keluarga terdekat
Kemusnahan autoimun sel-sel pulau kecil pankreasRintangan insulin digabungkan dengan disfungsi sel β-sekretori
Dalam kebanyakan kes, tahap rendah IRI, C-peptida, tinggi antibodi spesifik: GAD, IA-2, sel pulau kecilTahap IRI normal, tinggi atau sedikit berkurang, C-peptida dalam darah, ketiadaan antibodi spesifik: GAD, IA-2, sel-sel pulau kecil

Ujian makmal tambahan

Adalah perlu untuk mempertimbangkan secara terpisah beberapa analisis yang akan membantu dengan lebih tepat menentukan patogenesis penyakit yang mendasari.

Sebagai tambahan kepada pengukuran klasik gula darah puasa, ujian toleransi glukosa dan pembentukan hemoglobin glikasi, ini termasuk:

 • Tahap peptida C. Pemeriksaan membolehkan doktor menilai daya maju sel B pankreas. Pada diabetes 1, indikatornya berkurang, yang menunjukkan kehilangan aktiviti struktur endokrin. DM 2 berlaku dengan tahap C-peptida normal atau bahkan tinggi.
 • Pengenalpastian autoantibodi kepada sel B dalam serum. Hasil ujian positif hanya untuk diabetes jenis 1..
 • Pemantauan genetik. Kajian mahal, yang menunjukkan kecenderungan pesakit terhadap perkembangan "penyakit manis". Kehadiran gen dan penanda tertentu diambil kira, yang bertanggungjawab terhadap pelanggaran metabolisme karbohidrat. Jadual khas disusun, di mana kehadiran atau kekurangan zarah tertentu bahan gen direkodkan.

Pilihan diabetes lain

Selalunya dalam praktik perubatan adalah perlu untuk membezakan antara bentuk penyakit yang dijelaskan di atas. Walaupun begitu, seseorang tidak boleh melupakan penyakit yang jarang berlaku dengan gejala yang serupa, tetapi mempunyai sebab dan patogenesis yang berbeza..

Ini termasuk:

 • Diabetes insipidus. Penyakit ini berlaku kerana gangguan dalam kerja "bos" utama semua kelenjar endokrin - hipotalamus. Sekiranya terdapat tumor jinak atau barah pada parenkimnya, rembesan hormon oksitosin dan vasopresin terganggu. Kerana kekurangan yang terakhir, ginjal mulai menyerap lebih sedikit air, dan diekskresikan dalam air kencing dalam jumlah besar. Gejala poliuria terbentuk, seperti "penyakit manis" yang sebenarnya. Rawatan melibatkan terapi penggantian hormon.
 • Diabetes steroid. Patologi berlaku kerana penggunaan glukokortikosteroid atau penyakit kelenjar adrenal yang berpanjangan (sindrom Itsenko-Cushing). Varian bergantung kepada insulin dari pelanggaran metabolisme karbohidrat berkembang. Ciri-ciri utama bentuk patologi ini adalah:
  1. Peningkatan gejala yang perlahan dan beransur-ansur.
  2. Ketiadaan lonjakan glukosa dalam darah secara tiba-tiba. Koma hiperglikemik hampir tidak pernah berlaku pada pesakit seperti itu.
  3. Kesamaan dalam kursus dan terapi dengan varian kedua penyakit ini.

Diagnosis pembezaan diabetes adalah prosedur yang bertanggungjawab bagi mana-mana ahli endokrinologi. Pemilihan ubat-ubatan dan kesihatan pesakit akan bergantung pada kebenaran pembentukan penyakit. Nasib baik, teknologi moden menyediakan semua keupayaan yang diperlukan untuk ini..

Petua & Trik

Diagnosis pembezaan diabetes jenis 2

Pilihan taktik rawatan bergantung pada jenis diabetes yang anda alami..

Untuk berjaya merawat penyakit ini, pertama sekali anda perlu membuat diagnosis yang tepat. Diabetes mellitus adalah penyakit biasa, tanda utamanya adalah peningkatan gula darah yang berterusan. Nampaknya jika fakta kenaikan tersebut telah terbukti, maka diagnosisnya jelas. Namun, penting bukan hanya untuk membuktikan bahawa penyakit ini adalah diabetes, tetapi juga untuk menentukan jenis penyakit.

Penyebab diabetes langsung adalah pelanggaran interaksi hormon insulin dengan sel-sel badan. Tetapi mekanisme pelanggaran interaksi ini pada diabetes jenis 1 dan 2 adalah berbeza.

Diabetes diabetes jenis 1 (DM 1)

Pada diabetes jenis 1, peningkatan gula darah disebabkan oleh kekurangan insulin. Insulin membantu glukosa memasuki sel-sel badan. Ia dihasilkan oleh sel beta pankreas..

Pada diabetes mellitus jenis 1, di bawah pengaruh beberapa faktor yang tidak menguntungkan, sel-sel ini musnah dan pankreas berhenti menghasilkan insulin yang mencukupi.

Ini membawa kepada peningkatan gula darah yang berterusan.

Penyebab kematian sel beta biasanya adalah jangkitan, proses autoimun, tekanan.

Adalah dipercayai bahawa diabetes jenis 1 mempengaruhi 10-15% daripada semua pesakit diabetes.

Diabetes diabetes jenis 2 (diabetes jenis 2)

Pada diabetes mellitus jenis 2, sel pankreas berfungsi dengan normal dan menghasilkan insulin yang mencukupi. Tetapi tisu yang bergantung kepada insulin tidak lagi bertindak balas terhadap hormon ini. Pelanggaran semacam itu membawa kepada kenyataan bahawa terdapat peningkatan dos insulin dalam darah, dan kadar gula darah juga meningkat.

Gaya hidup yang tidak betul, kegemukan menyumbang kepada perkembangan diabetes jenis ini.

Diabetes jenis 2 merupakan sebahagian besar kes diabetes (80-90%).

Gula darah sebagai tanda diagnostik

Tanda utama diabetes adalah peningkatan gula dalam darah. Untuk mengetahui petunjuk ini, perkara pertama adalah ujian darah untuk gula, yang mesti dilakukan semasa perut kosong. Untuk penamaannya, singkatan GPN biasanya digunakan - glukosa plasma puasa.

GPN lebih besar daripada 7 mmol / L menunjukkan bahawa anda benar-benar mempunyai gula darah tinggi dan anda mungkin menghidap diabetes. Mengapa boleh berlaku? Kerana kenaikan gula dalam darah boleh disebabkan oleh beberapa sebab lain. Penyakit berjangkit, kecederaan dan keadaan tertekan boleh menyebabkan kenaikan kadar gula sementara. Oleh itu, untuk menjelaskan keadaan, diagnostik tambahan diperlukan..

Diagnosis diabetes tambahan

Ujian toleransi glukosa oral (PGTT) - kaedah yang akan membantu mengetahui keadaan sebenar. Lakukan ujian ini seperti berikut:

 1. Ujian gula darah puasa.
 2. Penyelesaian 75 g glukosa dalam 250-300 g air diminum.
 3. Selepas 2 jam, ujian darah kedua untuk gula dilakukan..
 4. Dalam beberapa kes, analisis dilakukan setiap setengah jam setelah menggunakan penyelesaiannya.

Sekiranya selepas 2 jam analisis menunjukkan tahap glukosa darah lebih besar daripada 11.1 mmol / L (200 mg / dl), maka tubuh perlahan-lahan memetabolisme glukosa. Dalam kes ini, disarankan agar ujian ini berulang beberapa kali. Dan hanya dengan hasil yang sama berulang, diabetes didiagnosis.

Untuk menjelaskan diagnosis, ujian air kencing setiap hari juga dilakukan..

Cara menentukan jenis diabetes?

Untuk menentukan jenis diabetes, beberapa kajian tambahan ditetapkan:

 • Analisis C-peptida - membantu menentukan sama ada sel pankreas menghasilkan insulin. Dengan diabetes jenis 1, penunjuk ini dikurangkan. Dengan diabetes jenis 2, selalunya meningkat atau normal. Tetapi dalam kes lanjutan, dengan jangka panjang, ia juga dapat diturunkan.
 • Analisis autoantibodi kepada antigen sel pankreas. Antibodi ini menunjukkan adanya diabetes jenis 1..
 • Analisis genetik - membolehkan anda mengetahui kecenderungan keturunan terhadap penyakit ini. Terdapat sebilangan penanda genetik yang dapat mengenal pasti kecenderungan diabetes jenis tertentu..

Semasa membuat diagnosis yang tepat, keseluruhan maklumat mengenai pesakit diambil kira, termasuk gejala penyakit dan ciri fisiologi.

Diabetes jenis 1 dicirikan oleh:

 • Umur pesakit sehingga 30 tahun.
 • Permulaan penyakit secara tiba-tiba.
 • Berat Badan Walaupun Berkhasiat Normal atau Intensif.
 • Bau aseton dari mulut, yang menunjukkan adanya badan keton dalam darah.

Diabetes jenis 2 dicirikan oleh:

 • Umur lebih dari 40 tahun
 • Kursus penyakit yang tidak dapat dilihat. Penyakit ini sering berkembang secara perlahan, tidak simptomatik untuk waktu yang lama dan secara kebetulan dikesan secara kebetulan ketika mengubati penyakit lain, yang sebenarnya sudah terjadi sebagai komplikasi diabetes.

Jenis diabetes yang ditentukan dengan betul akan memungkinkan untuk mengembangkan taktik yang berkesan untuk merawat penyakit ini. Dan ini seterusnya akan membantu anda mengawal diabetes dan meningkatkan kualiti hidup anda dengan ketara.!

Selamat petang ! Tolong beritahu saya sanatorium mana yang paling berkesan merawat diabetes jenis 2 18 Oktober 2013, 17:25 Selamat petang! Tolong beritahu saya di sanatorium mana rawatan yang paling berkesan untuk diabetes jenis 2? Terima kasih !

 • Nefropati diabetes
 • Hepatosis diabetes
 • Cara mengira unit roti

Kuliah 1: diabetes

Kuliah 1: DIABETES MELLITUS Diabetes adalah penyakit yang sangat biasa. Ia mempengaruhi 2 hingga 4% populasi. Menurut statistik Amerika, 50% pesakit diabetes mati akibat infark miokard, dari kebutaan (tempat ke-2), dari aterosklerosis ekstremitas, dari pielonefritis, dari urolithiasis.

 1. Komplikasi diabetes yang akut
 2. Jenis Diabetes
 3. ^
 4. ^

1. Ketoasidosis diabetes. 2. koma hiperosmolar. 3. Hiperglikemia.

Diabetes mellitus adalah penyakit polietiologi kronik, yang dicirikan dari segi gangguan hiperglikemia, katabolisme protein, lemak, dan tanpa mengira penyebabnya, gangguan ini dikaitkan dengan kekurangan insulin (mutlak dan relatif). Pada diabetes mellitus, kadar glukosa darah puasa lebih daripada 7.2 mmol / l dengan kajian berganda (* 18 mg%). 1.

Utama (idiopatik). 2. Sekunder (simptomatik). Ia berlaku dalam patologi sistem endokrin: 1. Penyakit atau gejala Itsenko-Cushing (penyakit berlebihan kortison kronik). 2. Acromegaly (hormon pertumbuhan berlebihan). 3. Pheochromocytoma (tumor yang menghasilkan lebihan katekolamin). 4. Simptom Cohn (hiperaldosteronisme primer).

Di bawah pengaruh aldosteron, kadar kalium menurun, dan diperlukan untuk penggunaan glukosa. 5. Glucogonoma (tumor dari sel-sel L pulau kecil Langerhans). Pesakit keletihan, dengan bisul pada anggota badan. Diabetes pankreas sekunder: selepas penyingkiran pankreas, dengan barah pankreas (badan dan ekor). Penyakit simpanan zat besi (hemachromatosis).

Biasanya, kadar zat besi dalam darah diatur oleh mekanisme maklum balas. Zat besi diserap lebih daripada yang diperlukan, dan ia memasuki hati, pankreas, kulit: Triad: kulit gelap, kelabu, hati yang membesar, diabetes mellitus. Ini adalah penyakit polyetiologis. Peruntukkan: 1. diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin - kekurangan insulin mutlak - jenis 1. 2.

Insulin adalah diabetes mellitus bebas. Ia berlaku dengan kekurangan insulin relatif. Dalam darah pesakit seperti itu, insulin normal atau meningkat. Mungkin gemuk dan berat badan normal. Insulin - diabetes mellitus yang bergantung - adalah penyakit autoimun. Asas perkembangannya adalah:

1. Kecacatan pada kromosom 6 - 1 yang berkaitan dengan sistem NLA - D3, D4. Cacat keturunan ini.

2. Virus penyakit gondok, campak, Coxsackie, keadaan tekanan yang teruk, beberapa bahan kimia. Banyak virus serupa dengan sel beta. Sistem imun yang normal menentang virus. Sekiranya terdapat kecacatan, penyusupan pulau oleh limfosit berlaku. Limfosit B menghasilkan antibodi sitotoksik. sel beta mati, dan kekurangan pengeluaran insulin berkembang - diabetes mellitus. Mellitus diabetes bebas insulin mempunyai kecacatan genetik, tetapi muncul tanpa tindakan faktor luaran. 1. Kecacatan pada sel beta sendiri dan tisu periferal. Rembesan insulin boleh menjadi basal dan dirangsang (dengan kadar glukosa darah 6.5 mmol / l). 2. Kepekaan tisu periferal terhadap insulin menurun. 3. Perubahan struktur insulin. Diabetes bebas insulin dipengaruhi oleh obesiti. Dalam kes ini, sel memerlukan lebih banyak insulin, dan reseptornya dalam sel tidak mencukupi.

 • Manifestasi klinikal
 • Gangguan metabolik
 • ^
 • Polineuropati
 • ^
 • Mikroangiopati
 • ^
 • ^
 • ^
 • ATHEROSCLEROSIS
 • Kuliah 2: ^
 • Faktor Risiko untuk Diabetes
 • Diagnostik makmal.
 • Petunjuk untuk TSH

4 kumpulan gangguan: 1. Gangguan metabolik pelanggaran metabolisme karbohidrat - hiperglikemia, katabolisme protein, katabolisme lemak. 2. Polineuropati, periferal dan autonomi. 3. Mikroangiopati. 4. Makroangiopati (aterosklerosis). Fungsi insulin adalah penggunaan asid amino dan glukosa dari makanan manusia. Hormon tetraanabolik menurunkan glukosa darah. Dia berhadapan dengan: 1. Glucagon. Rangsangan untuk rembesannya adalah penurunan glukosa darah. Bertindak kerana glikogenolisis. Peningkatan glukosa darah merangsang pemecahan protein, glukosa terbentuk dari asid amino. 2. Kortison - merangsang katabolisme protein dan glukoneogenesis. 3. Hormon pertumbuhan - menggalakkan sintesis protein, menjimatkan glukosa untuk sintesis RNA. 4. Adrenalin - merangsang pemecahan glikogen, menghalang rembesan insulin. Kepekatan glukosa normal dalam darah kurang daripada 6.1 mmol / L. Had maksimum pada siang hari ialah 8.9 mmol / l. Dengan peningkatan jumlah glukagon, glukosa dalam sel tidak banyak dikonsumsi, oleh itu, kebolehtelapan menurun. Pesakit mengadu: dahaga, poliuria (dengan diabetes jenis 1), penurunan berat badan, peningkatan selera makan. Polyuria dikaitkan dengan fakta bahawa dengan peningkatan kepekatan glukosa lebih dari 9 - 10 mmol / l, glukosa muncul dalam air kencing. Diuresis osmotik - banyak air kencing dengan graviti spesifik yang besar. Haus: osmolariti darah meningkat, pusat dahaga dirangsang. Penurunan berat badan: Faktor kontrinsular mempunyai kesan lipolitik -> penurunan berat badan. Selera makan meningkat: kerana tisu tidak menggunakan glukosa dengan cekap, pusat kelaparan dirangsang. Dengan diabetes jenis 2, obesiti berkembang. Oleh kerana insulin mencukupi untuk lipogenesis, bagaimanapun, pada 5% pesakit sukar untuk menentukan jenis diabetes yang mereka alami. Sebab: 1. Sistem saraf insulin bebas. Bahan aktif osmotik terbentuk (contohnya, sorbitol). 2. Kekalahan kapilari yang membekalkan darah ke saraf. Tachycardia berterusan, lesi saluran gastrousus: cirit-birit, sembelit, penggantiannya, mati pucuk, pengekalan kencing, dan lain-lain. 2 faktor adalah asas mikroangiopati: 1. Hiperglikemia + kekurangan insulin. 2. Kecacatan yang diwarisi. Perubahan kapilari: ruang bawah kapilari menebal. Jalur diphosphoglucose uridine untuk sintesis glikogen - insulin - adalah bebas. Mucopolysaccharide - asid glukuronik terbentuk. Sekiranya tidak ada cukup insulin, maka jalan ini tidak akan menderita, malah bertambah kuat. Bilangan lapisan membran bawah tanah kerana glikoprotein meningkat. Penebalan berlangsung, fibrin dan sel darah putih disimpan - kapilari mati. Di buah pinggang mengalami glomerulosklerosis diabetes, nefropati diabetes, buah pinggang diabetes. Pada mulanya, mereka sama sekali tidak muncul. 1. Pada pesakit seperti itu, tekanan intracapillary dalam glomeruli meningkat. 2. Terdapat peningkatan penapisan glomerular. Biasanya, ia sama dengan 150 ml / min, di sini - 180-200 ml / min. 3. Proteinuria. Tidak stabil pertama (sementara). Perlu dilakukan 3 hingga 4 kajian. Kehilangan protein setiap hari adalah 1-1,5 g / hari. Pesakit tidak mengeluh. Proteinuria kekal - 1.5 - 2.5 g / hari protein - kehilangan harian. Hipertensi arteri berkembang. Kehilangan protein 4 - 10 g / hari - tahap nefrotik. Dengan sindrom nefrotik - hipoalbuminemia, hiperkolesterolemia, edema, dan lain-lain. Ramai pesakit tidak bertahan dengan kegagalan buah pinggang kronik, tetapi tahap 1, 2 kegagalan buah pinggang kronik disertai oleh sindrom nefrotik: peningkatan kreatinin, peningkatan urea, penurunan penapisan glomerular. Pyelonephritis harus dikesampingkan. Retinopati diabetes adalah ciri. Pada mulanya, pesakit tidak mengadu apa-apa. Rundingan dengan pakar mata diperlukan: 1. Flebopati diabetes (pengembangan urat). 2. Mikroaneurisma pada retina (titik putih dan merah). 3. Mungkin terdapat pendarahan pada retina. Titik ke-2 dan ke-3 merangkumi retinopati. 4. Retinitis proliferatif. Kulit bahagian bawah kaki lebih kerap terkena. Kemunculan bintik-bintik coklat di kaki bawah adalah ciri - kaki bawah berbintik. Ulser terbentuk di bahagian belakang kaki bawah, kaki, dan phalanges jari. Gejala ini dipanggil kaki diabetes. nyata dari ulser hingga gangren, hingga amputasi. 1. Ia berlaku akibat mikroangiopati. 2. Hasil daripada gangguan metabolik. Pada pesakit seperti itu: bunyi jantung, murmur sistolik meredam, rendah, rata, gelombang T isoelektrik pada ECG. Mikroangiopati mengembangkan hipertrofi ventrikel kiri yang tidak dapat dijelaskan. Bagi pesakit seperti itu, adalah ciri: aritmia jantung (aritmia), kegagalan jantung. Lebih kerap berkembang pada pesakit diabetes jenis 2. Insulin adalah faktor pertumbuhan, insulin merangsang percambahan serat otot licin arteri, merangsang sintesis kolesterol, yang disimpan dalam sel otot licin arteri. 1. Obesiti. 2. Keturunan. 3. Kembar yang sama (jika ada yang menghidap diabetes, yang lain perlu diperiksa. 4. Wanita yang telah melahirkan anak yang besar. 1. Tahap glukosa darah lebih daripada 130 mg% (7.2 mmol / L) - diperiksa dua kali. 2. Sekiranya seseorang mempunyai selepas makan, tahap glukosa darah lebih daripada 200 mg% (11.2 mmol / L) 3. Ujian toleransi glukosa (TSH) 4. Glukosa air kencing (dos harian). Tahap glukosa darah kurang daripada 130 mg% dan faktor risiko diabetes mellitus, penyakit bersamaan 1. Ujian glukosa darah 2. Sebelum ujian selama 3 hari anda boleh makan semua 300 g karbohidrat sehari Jangan merokok, jangan risau, jangan minum aspirin, trental, glukokortikoid. Semasa perut kosong, lebih daripada 130 mg%, minum 75 g dalam 200 ml air dengan lemon, kemudian 100 g glukosa dalam 250 ml air dengan lemon. Apabila diabetes dikesan, anda perlu memutuskan sama ada primer atau sekunder.

Ciri perbandingan IDDM (jenis I) dan NIDDM (jenis II)
Saya menaipJenis II
1. Manifestasi klinikalBiasanya permulaan akut.Gejala klasik: dahaga, poliuria, kelemahan, penurunan berat badan.Perkembangan secara beransur-ansur, selalunya tanpa gejala.
2. Kegemukan.Tidak mempunyai ciriSelalunya (70 - 80% pesakit)
3. KetoasidosisSelalunyaJarang sekali
4. KursusSelalunya labil dengan perlakuan yang tidak betulStabil
5. Keperluan untuk rawatan insulinDikehendakiBagi kebanyakan pesakit tidak diperlukan.
II. Epidemiologi
1. Kekerapan15 - 20%80 - 85%
2. SeksSama juga wanita dan lelaki.Lebih kerap daripada wanita
3. Umur permulaan diabetesBerusia lebih dari 40 tahun (diabetes remaja).Sebilangan besar selepas 40 tahun.
III. Perubahan Pathanatomik
1. Jisim pulau kecilKurang daripada 10%Berkurang secara sederhana
2. Jisim sel betaKurang daripada 10%Berkurang secara sederhana
^
1. Pelanggaran imuniti sel35 - 40% pada permulaan penyakitKurang daripada 5%
2. AP antipankreasPada 60 - 85% pesakit pada permulaan penyakitSehingga 55% pesakit
3. Kehadiran gangguan imun yang lainSelalunyaTidak mempunyai ciri
4. Perubahan genetikPada wajahTidak hadir
 1. ^
 2. pengelasan
 3. Komplikasi Akut Diabetes
 4. ^
 5. ^
 6. Permulaan DKA
 7. Data objektif
 8. ^
 9. ^
 10. ^
 11. Kuliah 3: ^
 12. Tugas doktor
 13. Diet. prinsip umum
 14. Diabetes jenis 1
 15. Komplikasi Rawatan Insulin

Diagnosis pembezaan diabetes dengan penyakit lain. Diagnosis pembezaan diabetes jenis 2

Semua jenis diabetes mempunyai simptom yang serupa, iaitu: gula darah tinggi, dahaga teruk, kencing berlebihan, dan kelemahan. Tetapi walaupun demikian, ada perbezaan yang signifikan di antara mereka, yang tidak dapat diabaikan dalam diagnosis dan rawatan penyakit ini.

Faktor-faktor penting seperti kadar perkembangan penyakit, keparahan perjalanannya dan kemungkinan komplikasi bergantung pada jenis diabetes. Di samping itu, hanya dengan menentukan jenis diabetes dapat diketahui penyebab sebenar kejadiannya, yang bermaksud memilih kaedah yang paling berkesan untuk memeranginya.

Hari ini dalam bidang perubatan terdapat lima jenis diabetes utama. Bentuk lain dari penyakit ini jarang berlaku dan biasanya berkembang dalam bentuk komplikasi penyakit lain, seperti pankreatitis, tumor atau kecederaan pankreas, jangkitan virus, sindrom genetik kongenital dan banyak lagi..

Jenis diabetes:

 • Diabetes jenis 1
 • Diabetes jenis 2
 • Diabetes mellitus kehamilan;
 • Diabetes steroid;
 • Diabetes insipidus.

Selalunya, pesakit didiagnosis menghidap diabetes jenis 2. Ia menyumbang lebih dari 90% semua kes penyakit dengan penyakit ini. Kelaziman kedua tertinggi adalah diabetes jenis 1. Ia dikesan pada hampir 9% pesakit. Jenis diabetes yang selebihnya tidak melebihi 1.5% pesakit.

Diagnosis pembezaan diabetes membantu menentukan dengan tepat jenis penyakit yang dihidap oleh pesakit.

Amat penting kaedah diagnostik seperti itu memungkinkan untuk membezakan antara dua jenis diabetes yang paling biasa, yang walaupun mereka mempunyai gambaran klinikal yang serupa, tetapi berbeza dengan banyak cara.

Diabetes jenis 1

Tahap gula LelakiMenentukan gula anda atau memilih jantina untuk cadanganTingkatan0.58 Mencari tidak dijumpaiMenentukan umur lelakiAge45 Mencari Tidak dijumpai Menentukan usia wanitaAge45 Mencari Tidak dijumpai

Diabetes jenis 1 dicirikan oleh penghentian sebahagian atau lengkap pengeluaran hormonnya sendiri, insulin. Selalunya, penyakit ini berkembang kerana pelanggaran serius sistem kekebalan tubuh, akibatnya antibodi muncul di tubuh manusia yang menyerang sel-sel pankreas mereka sendiri.

Akibatnya, terdapat pemusnahan sepenuhnya sel-sel yang mengeluarkan insulin, yang menyebabkan peningkatan gula darah yang mendadak. Diabetes diabetes jenis 1 paling sering menyerang kanak-kanak dalam kumpulan umur dari 7 hingga 14 tahun. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak lelaki mendapat penyakit ini lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan.

Diabetes jenis 1 didiagnosis pada orang berusia lebih dari 30 tahun hanya dalam kes yang luar biasa. Biasanya, risiko mendapat diabetes jenis ini dikurangkan dengan ketara setelah 25 tahun..

Diabetes jenis 1 dicirikan oleh tanda-tanda pembezaan berikut:

 1. Gula darah meningkat secara kronik;
 2. Tahap rendah C-peptida;
 3. Kepekatan insulin rendah;
 4. Kehadiran antibodi di dalam badan.

Diabetes jenis 2

Diabetes mellitus 2 dikembangkan sebagai akibat ketahanan insulin, yang menampakkan diri dalam ketidakpekaan tisu dalaman terhadap insulin. Kadang-kadang ia juga disertai dengan pengurangan sebahagian dari rembesan hormon ini di dalam badan..

Pada diabetes mellitus jenis 2, pelanggaran metabolisme karbohidrat kurang jelas. Oleh itu, pada pesakit dengan diabetes jenis kedua, peningkatan kadar aseton dalam darah sangat jarang berlaku dan terdapat risiko kurang terkena ketosis dan ketoasidosis.

Diabetes diabetes jenis 2 didiagnosis lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Pada masa yang sama, wanita berusia lebih dari 45 tahun adalah kumpulan risiko khas. Diabetes jenis ini pada amnya lebih bersifat pada orang dewasa dan tua..

Namun, baru-baru ini terdapat kecenderungan untuk "meremajakan" diabetes jenis 2. Hari ini, penyakit ini semakin didiagnosis pada pesakit di bawah usia 30 tahun..

Diabetes jenis 2 dicirikan oleh perkembangan yang lebih lama, yang hampir tanpa gejala. Atas sebab ini, penyakit ini sering didiagnosis pada peringkat akhir, ketika pesakit mula menampakkan pelbagai komplikasi, iaitu penurunan penglihatan, penampilan bisul yang tidak sembuh, gangguan fungsi jantung, perut, ginjal dan banyak lagi..

Tanda-tanda pembezaan diabetes jenis 2:

 • Glukosa darah meningkat dengan ketara;
 • Hemoglobin gliserasi meningkat dengan ketara;
 • C-peptida meningkat atau normal;
 • Insulin meningkat atau normal;
 • Kekurangan antibodi terhadap sel β pankreas.

Hampir 90% pesakit diabetes jenis 2 mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti..

Selalunya, penyakit ini memberi kesan kepada orang yang cenderung kepada obesiti jenis perut, di mana simpanan lemak terbentuk terutamanya di perut..

TandaDiabetes jenis 1Diabetes jenis 2
Kecenderungan keturunanJarangBiasa
Berat pesakitDi bawah normalBerat badan berlebihan dan Obesiti
Permulaan penyakitPerkembangan akutPerkembangan perlahan
Umur pesakit semasa permulaanLebih kerap kanak-kanak berumur 7 hingga 14 tahun, orang muda dari 15 hingga 25 tahunOrang dewasa 40 tahun ke atas
GejalaGejala akutManifestasi simptom yang tersirat
Tahap insulinSangat rendah atau hilangDinaikkan
Tahap peptida CHilang atau berkurangTinggi
Antibodi terhadap sel-βDatang ke cahayaTidak hadir
Kecenderungan ketoasidosisTinggiSangat rendah
Rintangan insulinTidak kelihatanSelalu ada
Keberkesanan agen hipoglikemikTidak berkesanSangat berkesan
Keperluan untuk suntikan insulinSepanjang HayatHilang pada permulaan penyakit, kemudian berkembang
Kursus diabetesDengan pemburukan berkalaStabil
Bermusim penyakit iniKerosakan pada musim luruh dan musim sejukTidak kelihatan
Analisis air kencingGlukosa dan asetonGlukosa

Dengan diagnosis diabetes mellitus, diagnosis pembezaan membantu mengenal pasti jenis penyakit lain..

Yang paling biasa di antaranya adalah diabetes kehamilan, diabetes steroid dan diabetes insipidus..

Diabetes steroid

Kencing manis steroid berkembang akibat penggunaan ubat hormon glukokortikosteroid yang berpanjangan. Penyebab lain penyakit ini adalah sindrom Itsenko-Cushing, yang mempengaruhi kelenjar adrenal dan memprovokasi peningkatan pengeluaran hormon kortikosteroid.

Diabetes steroid berkembang sebagai diabetes jenis 1. Ini bermaksud bahawa dengan penyakit ini di tubuh pesakit, pengeluaran insulin dihentikan sebahagian atau sepenuhnya dan terdapat keperluan untuk suntikan persediaan insulin setiap hari.

Keadaan utama untuk rawatan diabetes steroid adalah penghentian ubat hormon sepenuhnya. Selalunya ini cukup untuk menormalkan metabolisme karbohidrat sepenuhnya dan melegakan semua gejala diabetes.

Tanda-tanda pembezaan diabetes steroid:

 1. Perkembangan penyakit yang perlahan;
 2. Peningkatan gejala secara beransur-ansur.
 3. Tiada lonjakan gula darah.
 4. Perkembangan hiperglikemia yang jarang berlaku;
 5. Risiko sangat rendah untuk menghidap koma hiperglikemik.

Permulaan diabetes pada kanak-kanak dan orang dewasa

 • Diabetes jenis 1 dan jenis 2
 • 2 Tanda-tanda pertama diabetes yang baru didiagnosis
 • 3 Langkah diagnostik
 • 4 Rawatan penyakit
  • 4.1 Pertolongan cemas
  • 4.2 Pemakanan yang diperlukan
 • 5 Cara memberi amaran?

Mellitus diabetes yang pertama kali dikesan berlaku pada orang yang mengalami gangguan fungsi pankreas dan disebabkan oleh jumlah hormon insulin yang tidak mencukupi dalam badan.

Penyakit ini berkembang dengan latar belakang penyakit barah dan virus, kerana mabuk badan dan keadaan tertekan. Penyakit pada setiap pesakit berbeza, gejalanya bersifat individu dan bervariasi..

Diabetes jenis 1 dan jenis 2

Diabetes diabetes jenis 1 sering berlaku pada orang di bawah 30 tahun kerana kekurangan insulin dalam darah.

Jenis 1 dipanggil bergantung kepada insulin, ia bermula kerana reaksi pankreas yang tidak mencukupi terhadap sel penghasil insulin, penyakit ini berkembang dengan mendadak, pesakit merasakan kelemahan seluruh organisma dan menurunkan berat badan dengan cepat.

Diabetes jenis ini berlaku pada kanak-kanak, lelaki dan wanita muda. Jenis penyakit ini memerlukan pengawasan perubatan, kerana pesakit berisiko jatuh koma.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes