Diagnosis pembezaan diabetes

Selalunya orang dirawat dengan gejala penyakit "gula" yang teruk, yang tidak menyulitkan proses membuat diagnosis. Lebih kerap, diagnosis pembezaan diabetes diperlukan pada peringkat awal, ketika gambaran klinikal kabur. Untuk mengesahkan atau membantah, dan juga untuk menentukan jenis patologi, ujian darah dan air kencing di makmal digunakan. Kajian yang lebih terperinci membezakan diabetes dari gangguan metabolik yang serupa.

Tanda dan perjalanan diabetes

Bilangan pesakit diabetes mellitus (DM) berkembang pesat, jadi penting untuk mengetahui tanda-tanda utama untuk lulus kajian yang diperlukan pada waktunya. Tanda-tanda pertama penyakit ini adalah mulut kering, kencing kerap dan gangguan pada keadaan umum badan dalam bentuk keletihan, penurunan berat badan tanpa selera makan, perlahan-lahan menyembuhkan luka.

Diabetes jenis 1

Jenis patologi ini terdapat pada orang di bawah usia 35 tahun dan dianggap bergantung kepada insulin, kerana mekanisme pengembangan ditentukan oleh pelanggaran pengeluaran insulin, hormon yang diperlukan untuk pemecahan glukosa di pankreas. Diabetes jenis 1 dikesan secara tidak dijangka dan sering bermula dengan koma diabetes. Sakitnya menurunkan berat badan, gatal-gatal pada kulit dan bisul muncul.

Diabetes jenis 2

Tidak seperti diabetes jenis 1, orang yang menghidap diabetes didiagnosis menghidap diabetes selepas 40. Permulaan penyakit ini didahului oleh gangguan berat badan berlebihan dan metabolik. Diabetes jenis 2 muncul secara beransur-ansur dan hampir tidak kelihatan. Pada mulanya, penyakit ini jarang dapat ditentukan. Selepas 5-6 tahun, gejala menjadi lebih jelas: keletihan, dahaga dan kelemahan yang cepat, dan penglihatan merosot..

Diabetes mellitus: diagnosis pembezaan

Penting untuk menilai sindrom yang menyertai diabetes - neurotik, angiopatik, atau gabungan. Untuk penyakit "gula" khas, pembezaan lebih berorientasi pada kadar insulin dalam darah, bukan gula. Dengan tahap hormon yang tinggi, glukosa sama ada normal atau meningkat, maka diabetes disahkan. Dengan kekurangan gula, tetapi dengan berlebihan insulin, hiperinsulinemia berkembang - keadaan prediabetik.

Apakah kriteria untuk membezakan?

Diagnosis diabetes dibuat berdasarkan ujian darah dengan definisi gula. Diagnosis diabetes dilakukan pada waktu pagi dengan perut kosong dan pada siang hari setelah makan sewenang-wenangnya. Data penting dalam ujian dengan muatan karbohidrat. Untuk mengawal tahap glukosa dalam serum darah ditentukan di makmal atau di rumah. Gunakan jalur ujian atau meter glukosa darah. Norma di mana diabetes jenis 1 dan jenis 2 dibezakan diberikan dalam jadual:

IndeksTaip SD, mmol / l
12
Pada perut kosong3,5-5,5hingga 6.1
Selepas makan11,29.0
Selepas muatan karbohidrattidak lebih tinggi daripada 7.811.1
Doktor mengambil kira keputusan ujian air kencing glukosa.

Indikatif adalah diagnosis diabetes dengan penentuan glukosa dalam air kencing. Dalam komponen yang sihat, penunjuk mestilah sifar. Untuk penilaian yang lebih teliti, ujian aseton dilakukan. Peningkatan metabolit bahan ini dalam biofluid menunjukkan perkembangan penyakit yang teruk. Untuk pembezaan, kajian mengenai darah pada peptida C dianggap penting. Dengan adanya atau tidaknya mereka menilai jenis diabetes, tahap pampasan. Hasilnya akan menentukan dos insulin dalam jenis patologi yang bergantung kepada insulin..

Uji imunosorben yang berkaitan dengan enzim akan menunjukkan: C-peptida lebih rendah dengan diabetes jenis 1, dan dengan jenis 2 normal atau sedikit lebih tinggi. Bahan menunjukkan potensi pankreas.

Diagnosis pembezaan jenis penyakit pertama dan kedua dibuat mengikut tanda-tanda seperti berat badan, umur dan sifat kursus. Perbandingan diberikan dalam jadual:

IndeksTaip SD, mmol / l
12
BeratDiturunkanDi atas norma, hingga kegemukan
Umur tahunSehingga 35Selepas 40
Alam pembangunanTajam, pantasLambat dengan gambar yang kabur
ciri-ciriPergantungan insulin sepanjang hayatPada peringkat awal, ketergantungan insulin tidak diperhatikan, kemudian ia berkembang
Bau aseton berbau berterusan dari badan dan air kencing
Kembali ke senarai kandungan

Penyakit yang serupa

Pembezaan dengan patologi seperti itu penting:

Diagnosis pembezaan diabetes dilakukan dengan steroid, buah pinggang, diabetes insipidus dan diabetes pada wanita hamil. Steroid berkembang akibat pemberian glukokortikoid secara berkala. Tanda pembezaan adalah normalisasi keadaan setelah penarikan dadah. Diabetes hamil biasanya berkembang pada usia 6 bulan di bawah pengaruh hormon. Lebih berisiko untuk wanita gemuk. Sugarless dicirikan oleh ketiadaan hormon antidiuretik di dalam badan. Dia bertanggungjawab mengawal kencing. Gejala ginjal termasuk sembelit, muntah, dan demam. Dalam kes ini, peningkatan jumlah kalium akan dicatat dalam darah.

Diagnosis diabetes mellitus jenis 1 dan 2

Diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit metabolik (metabolik) yang dicirikan oleh hiperglikemia, yang berkembang akibat kekurangan insulin mutlak atau relatif dan juga ditunjukkan oleh glukosuria, poliuria, polidipsia, dan gangguan bibir

Diabetes mellitus adalah sekumpulan penyakit metabolik (metabolik) yang dicirikan oleh hiperglikemia, yang berkembang akibat kekurangan insulin mutlak atau relatif dan juga ditunjukkan oleh glukosuria, poliuria, polidipsia, lipid terganggu (hiperlipidemia, dislipidemia), protein (disproteinemia) dan mineral (mis. Hipokalemia) pertukaran, sebagai tambahan, memprovokasi perkembangan komplikasi. Manifestasi klinikal penyakit ini kadang-kadang boleh dikaitkan dengan jangkitan sebelumnya, trauma mental, pankreatitis, dan tumor pankreas. Selalunya, diabetes berkembang dengan obesiti dan beberapa penyakit endokrin lain. Peranan tertentu juga dapat dimainkan oleh keturunan. Mengikut kepentingan perubatan dan sosial, diabetes mellitus terletak sejurus selepas penyakit jantung dan barah..

Terdapat 4 jenis klinikal diabetes mellitus: diabetes mellitus tipe 1, diabetes mellitus tipe 2, jenis lain (dengan kecacatan genetik, endokrinopati, jangkitan, penyakit pankreas, dan lain-lain) dan diabetes kehamilan (diabetes hamil). Klasifikasi baru belum diterima secara umum dan bersifat nasihat. Walau bagaimanapun, keperluan untuk mengkaji semula klasifikasi lama disebabkan terutamanya oleh munculnya data baru mengenai heterogenitas diabetes mellitus, dan ini, pada gilirannya, memerlukan pengembangan pendekatan pembezaan khas untuk diagnosis dan rawatan penyakit. SD

Jenis 1 - penyakit kronik yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak yang disebabkan oleh pengeluaran pankreas yang tidak mencukupi. Diabetes jenis 1 membawa kepada hiperglikemia berterusan dan perkembangan komplikasi. Kekerapan pengesanan adalah 15: 100 000 populasi. Ia berkembang terutamanya pada zaman kanak-kanak dan remaja. SD

2 jenis - penyakit kronik yang disebabkan oleh kekurangan insulin relatif (kepekaan reseptor tisu yang bergantung kepada insulin terhadap insulin dikurangkan) dan dimanifestasikan oleh hiperglikemia kronik dengan perkembangan komplikasi ciri. Diabetes jenis 2 menyumbang 80% daripada semua kes diabetes. Kekerapan kejadian - 300: 100 000 populasi. Umur yang dominan biasanya berusia lebih dari 40 tahun. Lebih kerap didiagnosis pada wanita. Faktor Risiko - Genetik dan Obesiti.

Pemeriksaan Diabetes

Jawatankuasa Pakar WHO mengesyorkan pemeriksaan diabetes untuk kategori warganegara berikut:

 • semua pesakit berusia lebih dari 45 tahun (dengan keputusan peperiksaan negatif, ulangi setiap 3 tahun);
 • pesakit yang lebih muda sekiranya ada: kegemukan; beban diabetes keturunan; etnik / perkauman dengan kumpulan berisiko tinggi; sejarah diabetes kehamilan; kelahiran anak dengan berat lebih daripada 4.5 kg; darah tinggi hiperlipidemia; sebelumnya mengesan NTG atau glisemia puasa berpuasa.

Untuk pemeriksaan diabetes mellitus (berpusat dan terdesentralisasi), WHO mengesyorkan penentuan tahap glukosa dan hemoglobin A1c.

Hemoglobin glikosilasi adalah hemoglobin di mana molekul glukosa terkondensasi dengan β-terminal valine dari rantai β molekul hemoglobin. Hemoglobin glikosilasi mempunyai korelasi langsung dengan glukosa darah dan merupakan petunjuk bersepadu mengenai pampasan metabolisme karbohidrat selama 60-90 hari terakhir sebelum pemeriksaan. Kadar pembentukan HbA1c bergantung pada besarnya hiperglikemia, dan normalisasi tahapnya dalam darah berlaku 4-6 minggu setelah mencapai euglikemia. Sehubungan dengan itu, kandungan HbA1c ditentukan sekiranya perlu untuk mengawal metabolisme karbohidrat dan mengesahkan pampasannya pada pesakit diabetes untuk jangka masa yang panjang. Menurut cadangan WHO (2002), penentuan hemoglobin glikosilasi dalam darah pesakit diabetes harus dilakukan sekali dalam satu perempat. Indikator ini digunakan secara meluas untuk menyaring populasi dan wanita hamil, yang dilakukan untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat, dan untuk memantau rawatan diabetes.

BioChemMack menawarkan peralatan dan reagen untuk analisis hemoglobin HbA1c gliser dari Drew Scientific (England) dan Axis-Shield (Norway) - pemimpin dunia yang mengkhususkan diri dalam sistem klinikal untuk memantau diabetes (lihat akhir bahagian ini). Produk syarikat ini mempunyai standardisasi antarabangsa NGSP untuk mengukur HbA1c.

Pencegahan Diabetes

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun kronik yang disertai dengan pemusnahan sel-sel pulau kecil Langerhans, jadi prognosis awal dan tepat penyakit pada tahap praklinikal (asimtomatik) sangat penting. Ini akan menghentikan pemusnahan sel dan memelihara secara maksimum jisim sel β-sel.

Pemeriksaan berisiko tinggi untuk ketiga-tiga jenis antibodi akan membantu mencegah atau mengurangkan kejadian diabetes. Pada orang yang berisiko mempunyai antibodi terhadap dua atau lebih antigen, diabetes berkembang dalam masa 7-14 tahun.

Untuk mengenal pasti individu yang berisiko tinggi terkena diabetes jenis 1, perlu dilakukan kajian mengenai penanda genetik, imunologi dan metabolik penyakit ini. Perlu diingatkan bahawa disarankan untuk mempelajari indikator imunologi dan hormon secara dinamik - 1 kali dalam 6-12 bulan. Sekiranya pengesanan autoantibodi ke sel-β, dengan peningkatan titernya, tahap C-peptida yang lebih rendah, perlu memulakan langkah pencegahan terapi sebelum bermulanya gejala klinikal.

Penanda untuk Diabetes Jenis 1

 • Genetik - HLA DR3, DR4 dan DQ.
 • Imunologi - antibodi terhadap asid glutamat dekarboksilase (GAD), insulin (IAA) dan antibodi terhadap sel pulau Langerhans (ICA).
 • Metabolik - glikogemoglobin A1, kehilangan fasa pertama rembesan insulin selepas ujian toleransi glukosa intravena.

Menaip HLA

Mengikut konsep moden, diabetes tipe 1, walaupun timbulnya akut, mempunyai tempoh pendam yang lama. Sudah menjadi kebiasaan untuk membezakan enam peringkat dalam perkembangan penyakit ini. Yang pertama, tahap kecenderungan genetik, dicirikan oleh kehadiran atau ketiadaan gen yang berkaitan dengan diabetes jenis 1. Yang sangat penting ialah kehadiran antigen HLA, terutamanya kelas II - DR 3, DR 4 dan DQ. Dalam kes ini, risiko terkena penyakit meningkat berlipat kali ganda. Sehingga kini, kecenderungan genetik terhadap perkembangan diabetes jenis 1 dianggap sebagai gabungan pelbagai alel gen normal.

Penanda genetik diabetes jenis 1 yang paling bermaklumat adalah antigen HLA. Kajian mengenai penanda genetik yang berkaitan dengan diabetes jenis 1 pada pesakit dengan LADA nampaknya sesuai dan perlu untuk diagnosis pembezaan antara jenis diabetes dengan perkembangan penyakit ini setelah 30 tahun. Haplotip "klasik" ciri diabetes jenis 1 dikesan pada 37.5% pesakit. Pada masa yang sama, pada 6% pesakit, haplotip yang dianggap pelindung dijumpai. Mungkin ini dapat menjelaskan perkembangan diabetes yang lebih perlahan dan klinikal dalam kes-kes ini..

Antibodi kepada Sel Pulau Langerhans (ICA)

Perkembangan autoantibodi spesifik terhadap sel-sel pulau Langerhans membawa kepada pemusnahan yang terakhir oleh mekanisme sitotoksisitas yang bergantung pada antibodi, yang, pada gilirannya, menyebabkan pelanggaran sintesis insulin dan perkembangan tanda-tanda klinikal diabetes jenis 1. Mekanisme autoimun pemusnahan sel boleh turun-temurun dan / atau dipicu oleh sejumlah faktor luaran, seperti jangkitan virus, pendedahan kepada bahan toksik dan pelbagai bentuk tekanan. Diabetes jenis 1 dicirikan oleh kehadiran prediabetes tahap asimtomatik, yang dapat berlangsung selama beberapa tahun. Pelanggaran sintesis dan rembesan insulin dalam tempoh ini hanya dapat dikesan menggunakan ujian toleransi glukosa. Dalam kebanyakan kes, pada individu dengan diabetes tipe I tanpa gejala, autoantibodi ke sel pulau Langerhans dan / atau antibodi terhadap insulin dikesan. Kes-kes pengesanan ICA selama 8 atau lebih tahun sebelum bermulanya tanda-tanda klinikal diabetes jenis 1 dijelaskan. Oleh itu, penentuan tahap ICA dapat digunakan untuk diagnosis awal dan mengenal pasti kecenderungan diabetes jenis 1. Pada pesakit dengan ICA, penurunan fungsi sel β secara progresif diperhatikan, yang ditunjukkan oleh pelanggaran fasa awal rembesan insulin. Dengan pelanggaran sepenuhnya fasa rembesan ini, muncul tanda-tanda klinikal diabetes jenis 1.

Kajian menunjukkan bahawa ICA ditentukan pada 70% pesakit dengan diabetes jenis 1 yang baru didiagnosis - berbanding dengan populasi bukan diabetes kawalan, di mana ICA dikesan pada 0.1-0.5% kes. ICA juga ditentukan pada saudara terdekat pesakit diabetes. Individu ini merupakan kumpulan risiko yang meningkat untuk diabetes jenis 1. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa saudara dekat pesakit diabetes yang positif ICA kemudiannya menghidap diabetes jenis 1. Kepentingan prognostik tinggi penentuan ICA juga ditentukan oleh fakta bahawa pesakit dengan kehadiran ICA, walaupun tanpa tanda-tanda diabetes, akhirnya mengembangkan diabetes jenis 1. Oleh itu, penentuan ICA memudahkan diagnosis awal diabetes jenis 1. Telah ditunjukkan bahawa menentukan tahap ICA pada pasien dengan diabetes mellitus tipe 2 dapat membantu mendiagnosis diabetes bahkan sebelum munculnya gejala klinikal yang sesuai dan menentukan perlunya terapi insulin. Oleh itu, pada pesakit diabetes tipe 2 dengan kehadiran ICA, kemungkinan besar menunjukkan perkembangan ketergantungan insulin.

Antibodi insulin

Antibodi terhadap insulin terdapat pada 35-40% pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 yang baru didiagnosis. Korelasi telah dilaporkan antara kemunculan antibodi terhadap insulin dan antibodi terhadap sel pulau. Antibodi terhadap insulin dapat diperhatikan pada tahap prediabetes dan gejala simptom diabetes jenis 1. Dalam beberapa kes, antibodi anti-insulin juga muncul pada pesakit setelah menjalani rawatan dengan insulin.

Decarboxylase asid glutamat (GAD)

Kajian terbaru menunjukkan antigen utama, yang merupakan sasaran utama autoantibodi yang berkaitan dengan perkembangan diabetes yang bergantung pada insulin, asam glutamat decarboxylase. Enzim membran ini yang melakukan biosintesis neurotransmitter penghambat sistem saraf pusat mamalia - asid gamma-aminobutyric, pertama kali ditemui pada pesakit dengan gangguan neurologi umum. Antibodi terhadap GAD adalah penanda yang sangat bermaklumat untuk mengenal pasti prediabetes, serta mengenal pasti individu yang berisiko tinggi untuk menghidap diabetes jenis 1. Dalam tempoh perkembangan diabetes tanpa gejala, antibodi terhadap GAD dapat dikesan pada pesakit 7 tahun sebelum manifestasi klinikal penyakit ini.

Menurut penulis asing, kekerapan pengesanan autoantibodi pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 "klasik" adalah: ICA - 60-90%, IAA - 16-69%, GAD - 22-81%. Dalam beberapa tahun terakhir, karya telah diterbitkan yang penulisnya menunjukkan bahawa pada pesakit dengan LADA, autoantibodi ke GAD adalah yang paling bermaklumat. Namun, menurut Pusat Tenaga Rusia, hanya 53% pesakit dengan LADA mempunyai antibodi terhadap GAD, berbanding dengan 70% ICA. Yang satu tidak bertentangan dengan yang lain dan dapat berfungsi sebagai pengesahan mengenai keperluan untuk mengenal pasti ketiga-tiga penanda imunologi untuk mencapai tahap kandungan maklumat yang lebih tinggi. Penentuan penanda ini memungkinkan pada 97% kes untuk membezakan diabetes jenis 1 dari jenis 2, apabila klinik untuk diabetes jenis 1 disamar sebagai jenis 2.

Nilai klinikal penanda serologi diabetes jenis 1

Yang paling bermaklumat dan boleh dipercayai adalah pemeriksaan serentak 2-3 penanda dalam darah (ketiadaan semua penanda - 0%, satu penanda - 20%, dua penanda - 44%, tiga penanda - 95%).

Penentuan antibodi terhadap komponen sel β-sel pulau Langerhans, terhadap decarboxylase asid glutamat dan insulin dalam darah periferi penting untuk pengesanan pada populasi individu yang cenderung kepada perkembangan penyakit dan saudara-mara pesakit diabetes dengan kecenderungan genetik untuk diabetes jenis 1. Satu kajian antarabangsa baru-baru ini mengesahkan betapa pentingnya ujian ini untuk diagnosis proses autoimun yang diarahkan terhadap sel-sel pulau..

Diagnosis dan pemantauan diabetes

Ujian makmal berikut digunakan untuk mendiagnosis dan memantau diabetes mellitus (mengikut cadangan WHO dari tahun 2002).

 • Ujian makmal rutin: glukosa (darah, air kencing); keton; ujian toleransi glukosa; HbA1c; fruktosamin; mikroalbumin; kreatinin air kencing; profil lipid.
 • Ujian makmal tambahan untuk memantau perkembangan diabetes: penentuan antibodi terhadap insulin; penentuan peptida C; penentuan antibodi terhadap pulau Langengars; penentuan antibodi terhadap tirosin fosfatase (IA2); penentuan antibodi terhadap dekarboksilase asid glutamat; penentuan leptin, ghrelin, resistin, adiponektin; Menaip HLA.

Untuk masa yang lama, baik untuk mengesan diabetes dan untuk mengawal tahap pampasannya, disarankan untuk menentukan kandungan glukosa dalam darah ketika perut kosong dan sebelum setiap makan. Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa hubungan yang lebih jelas antara glukosa darah, kehadiran komplikasi vaskular diabetes dan tahap perkembangannya dikesan bukan dengan glikemia puasa, tetapi dengan tahap peningkatan dalam tempoh selepas makan - hiperglikemia pasca kelahiran.

Perlu ditekankan bahawa kriteria untuk mengimbangi diabetes telah mengalami perubahan yang signifikan selama bertahun-tahun terakhir, yang dapat ditelusuri berdasarkan data yang disajikan dalam tabel.

Oleh itu, kriteria untuk diagnosis diabetes dan pampasannya, sesuai dengan rekomendasi WHO terbaru (2002), harus "diperketat." Ini disebabkan oleh kajian baru-baru ini (DCCT, 1993; UKPDS, 1998), yang menunjukkan bahawa kekerapan, masa perkembangan komplikasi diabetes vaskular akhir dan kadar perkembangannya mempunyai hubungan langsung dengan tahap pampasan diabetes.

Insulin

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel-sel pulau pankreas Langerhans dan terlibat dalam pengaturan metabolisme karbohidrat dan mengekalkan tahap glukosa yang tetap dalam darah. Insulin pada mulanya disintesis sebagai preprohormone dengan berat molekul 12 kDa, kemudian diproses di dalam sel untuk membentuk prohormone dengan berat molekul 9 kDa dan panjang 86 residu asid amino. Prohormone ini disimpan dalam butiran. Di dalam butiran ini, ikatan disulfida antara rantai insulin A dan B dan peptida C pecah, dan sebagai hasilnya molekul insulin dengan berat molekul 6 kDa dan panjang 51 sisa asid amino terbentuk. Setelah rangsangan, sejumlah insulin dan C-peptida ekuimolar dan sebilangan kecil proinsulin, serta bahan perantaraan lain, dilepaskan dari sel (

E. E. Petryaykina, calon sains perubatan
N. S. Rytikova, Calon Sains Biologi
Hospital Klinik Kanak-kanak Morozov, Moscow

Diagnosis pembezaan sd

1. Dengan glukosuria buah pinggang

Glukosuria ginjal disebabkan oleh penurunan ambang ginjal untuk gula. Glukosuria ginjal diperhatikan pada wanita hamil, dengan pielonefritis, glomerulonefritis, nefritis interstisial.

Umum: polidipsia, poliuria, glukosuria.

- glisemia darah puasa

- ujian toleransi glukosa (TSH)

Dengan diabetes buah pinggang

Ia sangat dekat dengan patogenesis yang berdekatan dengan glukosuria buah pinggang dan digambarkan oleh pengarang tunggal sebagai sindrom tunggal. Ia disebabkan oleh asidosis tubular, penurunan tekanan osmotik di medula ginjal, yang menyebabkan penurunan kepekaan tubulus distal terhadap ADH (hormon antidiuretik).

Sindrom ini khas untuk penyakit yang sama yang menyebabkan glukosuria buah pinggang; untuk hiperparatiroidisme, sindrom Cohn; kadang-kadang dijumpai dalam tirotoksikosis.

Umum: poliuria, polidipsia, glukosuria.

ujian toleransi glukosa (TSH)

sederhana hingga tinggi

pergantungan glukosuria pada jumlah karbohidrat yang diperkenalkan

Dengan diabetes insipidus

Ia disebabkan oleh rembesan yang tidak mencukupi atau kesan ADH (hormon antidiuretik) kerana kerosakan pada inti hipotalamus atau saluran hipotalamus-hipofisis.

Umum: poliuria, polidipsia

Graviti khusus air kencing

tinggi atau normal

5. Dengan diabetes gangsa pada hemochromatosis (triad: melasma - sirosis berpigmen - diabetes mellitus).

Diabetes mellitus adalah komplikasi lewat gangguan metabolisme pigmen. Pertama, kulit menjadi gelap, kemudian sirosis berkembang, dan barulah - diabetes.

Rawatan

Prinsip asas rawatan diabetes adalah normalisasi gangguan metabolik.

Kaedah moden untuk merawat diabetes merangkumi: 1) rawatan diet; 2) terapi dengan insulin atau ubat hipoglikemik oral; 3) aktiviti fizikal dos; 4) latihan pesakit dan kawalan diri; 5) pencegahan dan rawatan komplikasi diabetes; 6) penggunaan kaedah rawatan bukan farmakologi: urut, akupunktur, perubatan herba, plasmapheresis, terapi oksigen hiperbarik, penyinaran ultraviolet darah autologous.

Kriteria berikut digunakan untuk menilai keberkesanan rawatan:

klinikal - hilangnya dahaga, poliuria; kesejahteraan umum; penstabilan berat badan; pemulihan kesihatan.

makmal - glisemia puasa; tahap glisemia pada siang hari; glukosuria; kepekatan glikosilasi hemoglobin dan albulin.

5. Soalan dan ujian kawalan penilaian.

5.1. Untuk fungsi pankreas inkretori, rembesan zat adalah ciri:

5.2. Cari kesalahan! Pankreas tidak mensintesis hormon:

3) polipeptida pankreas;

5.3. Tanda anatomi lesi pankreas yang paling ketara pada diabetes adalah:

1) penyusupan sel α-pulau kecil;

2) penyusupan sel-β pulau;

3) penyusupan d-sel pulau kecil;

4) penyusupan tisu penghubung pankreas.

5.4. Untuk ISDM tidak bersifat:

1) peningkatan berat badan;

5.5. Untuk NIDDM tidak bersifat:

1) insulin darah tinggi;

2) peningkatan berat badan;

3) peningkatan reseptor insulin;

5.6. Gejala yang paling ketara dalam diagnosis IDDM adalah:

1) penurunan berat badan;

4) hiperglikemia berpuasa.

5.7. Tanda yang paling ketara dalam diagnosis NIDDM adalah:

1) kenaikan berat badan;

2) diabetes pada salah seorang ibu bapa;

3) hiperglikemia selepas makan;

4) peningkatan kandungan HbA1s (hemoglobin glikasi).

5.8. Cari kesalahan! Polineuropati diabetes ditunjukkan oleh gejala:

1) hyperalgesia malam di bahagian bawah kaki;

2) kencing dengan aliran nipis;

3) hiperhidrolisis bahagian bawah kaki;

4) keguguran rambut di bahagian atas dan bawah kaki.

5.9. Cari kesalahan! Retinopati diabetes ditunjukkan oleh gejala:

1) pengembangan venula;

2) mikroaneurisma kapilari;

3) pengembangan fisur palpebral;

4) detasmen retina.

5.10. Cari kesalahan! Nefropati diabetes dicirikan oleh gejala:

2) glukosuria besar-besaran;

6. Senarai kemahiran praktikal.

Interogasi pesakit dengan penyakit sistem endokrin; pengenalpastian sejarah faktor yang menyumbang kepada perkembangan diabetes; pengenalpastian sindrom diabetes utama diabetes; polidipsia, poliuria, penurunan berat badan, rubeosis diabetes, hiperglikemia, glukosuria. Palpasi dan perkusi organ perut, terutamanya pankreas. Diagnosis awal; merangka rancangan untuk pemeriksaan dan rawatan pesakit diabetes. Penilaian keputusan ujian darah dan air kencing untuk glukosa; penilaian kajian instrumental pankreas (ultrasound, tomografi yang dikira). Diagnosis pembezaan dengan penyakit serupa (glukosuria ginjal, diabetes insipidus, bentuk diabetes mellitus endokrin); rawatan untuk diabetes.

7. Hasil kerja bebas pelajar.

Di wad di sisi katil pesakit, pertanyaan, pemeriksaan umum pesakit. Mengenal pasti aduan, anamnesis, faktor risiko perkembangan bentuk diabetes ini. Mengenal pasti gejala dan sindrom yang mempunyai nilai diagnostik dalam diagnosis diabetes berdasarkan pertanyaan dan pemeriksaan pesakit. Ia memberikan penilaian yang berkelayakan mengenai hasil pemeriksaan makmal dan instrumental mengikut sejarah klinikal penyakit ini. Di bilik belajar dia bekerja dengan alat bantu mengajar mengenai topik ini..

Mungkin bukan diagnosis pembezaan diabetes mellitus

Bagaimana mengenali diabetes

Gejala utama diabetes adalah seperti berikut:

 • kencing kerap;
 • makan berlebihan;
 • kehausan berterusan;
 • penyembuhan luka yang panjang;
 • penyakit kulit: jerawat, kulat, gatal-gatal;
 • keletihan berterusan;
 • gangguan penglihatan dan ingatan;
 • untuk wanita - penampilan seriawan yang kerap;
 • penurunan berat badan tanpa sebab atau kenaikan berat badan.

Kehadiran beberapa gejala dari senarai ini bersama-sama dengan gula tinggi hampir pasti bahawa orang itu sakit.

Terdapat juga sejumlah masalah kesihatan yang boleh menyebabkan perkembangan penyakit ini..

 • kegemukan;
 • penyakit kronik;
 • pemakanan yang tidak seimbang;
 • masalah dengan pankreas;
 • keadaan tertekan;
 • menopaus, kehamilan;
 • alkoholisme;
 • kehadiran jangkitan virus;
 • saudara mara diabetes mellitus.

Setelah menjalankan kajian awal, tinjauan terperinci mengenai gejala diabetes yang disebutkan di atas dan hasil kawalan analisis, doktor akan bersedia membuat kesimpulan.

Bila berjumpa doktor

Gambaran klinikal diabetes cukup luas. Apabila seseorang terganggu oleh beberapa gejala yang mungkin menjadi pendahulu "penyakit manis", pengenalannya harus segera.

Jadi, bagaimana mengenali diabetes jenis 1 atau jenis 2? Tanda-tanda utama penyakit ini adalah kerap membuang air kecil dan dahaga yang tidak dapat dilenyapkan. Proses sedemikian berlaku kerana tekanan pada buah pinggang. Terima kasih kepada organ ini, tubuh menyingkirkan semua toksin dan bahan berbahaya..

Untuk membuang gula berlebihan, buah pinggang memerlukan banyak cecair, sehingga mereka mula mengambilnya dari tisu. Dan kerana seseorang yang belum mengetahui mengenai penyakitnya mempunyai tahap glisemik yang tinggi, glukosa mesti dikeluarkan secara berterusan. Lingkaran setan seperti itu menimbulkan kemunculan kedua-dua gejala ini.

Tetapi ada tanda-tanda diabetes yang kurang jelas yang juga perlu ditangani:

 1. Kerengsaan, pening dan keletihan. Gejala ini berkaitan dengan fungsi otak. Hasil daripada pemecahan glukosa, toksin dilepaskan - badan keton. Apabila kepekatan mereka meningkat, mereka mula mempengaruhi fungsi otak. Selain itu, kerana kekurangan glukosa, yang disebut "sumber tenaga", ada kelaparan sel, sehingga seseorang cepat letih.
 2. Kemerosotan radas visual. Oleh kerana penebalan dinding vaskular berlaku pada diabetes, peredaran darah normal terganggu. Retina mempunyai pembuluh darah sendiri, dan dengan perubahan patogen, ia menjadi radang. Akibatnya, gambar di depan mata menjadi kabur, pelbagai kecacatan muncul. Dengan perkembangan proses, perkembangan retinopati diabetes mungkin.
 3. Kesemutan dan kebas pada bahagian bawah kaki. Sama seperti kes penglihatan, ia berkaitan dengan peredaran darah. Oleh kerana kaki adalah tempat yang jauh, mereka paling menderita. Dengan rawatan yang tidak tepat waktu kepada doktor, pelbagai komplikasi mungkin berlaku: nekrosis tisu, gangren, kaki diabetes, dan juga kematian.
 4. Gejala lain - mulut kering, tekanan darah meningkat, penurunan berat badan yang cepat, kelaparan berterusan, masalah seksual, ketidakteraturan haid, ruam kulit dan gatal-gatal, penyembuhan luka dan bisul yang berpanjangan.

Setelah memeriksa doktor, pesakit dengan sekurang-kurangnya satu daripada gejala yang disenaraikan didiagnosis menghidap diabetes.

Kencing manis semasa mengandung

Diabetes kehamilan hanya berlaku pada wanita semasa kehamilan. Gejala pertama penyakit ini, sebagai peraturan, mula muncul pada usia kehamilan 6 bulan. Diabetes kehamilan sering menyerang wanita yang benar-benar sihat yang, sebelum mengandung, tidak mempunyai masalah dengan gula darah tinggi.

Sebab perkembangan penyakit ini adalah hormon yang dirembeskan oleh plasenta. Mereka diperlukan untuk perkembangan normal anak, tetapi kadang-kadang mereka menyekat tindakan insulin dan mengganggu penyerapan gula secara normal. Akibatnya, tisu dalaman wanita menjadi tidak sensitif terhadap insulin, yang memprovokasi perkembangan daya tahan insulin.

Diabetes kehamilan sering hilang sepenuhnya selepas melahirkan, tetapi secara signifikan meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2 pada seorang wanita. Sekiranya diabetes kehamilan diperhatikan pada seorang wanita semasa kehamilan pertama, maka dengan kemungkinan 30% ia akan berkembang pada yang berikutnya. Diabetes jenis ini sering menyerang wanita pada kehamilan lewat - 30 tahun ke atas..

Risiko menghidap diabetes kehamilan meningkat dengan ketara sekiranya ibu mengandung berlebihan berat badan, terutamanya tahap kegemukan yang tinggi.

Di samping itu, kehadiran sindrom ovarium polikistik boleh mempengaruhi perkembangan penyakit ini..

Pertanyaan kepada doktor

Diabetes tanpa gejala

Helo! Saya berumur 45 tahun, seorang wanita, tidak ada dan tidak ada aduan khas. Gula yang baru diukur - 8.3. Saya menderma darah bukan semasa perut kosong, mungkin inilah sebabnya.

Tidak lama kemudian, saya memutuskan untuk menjalani analisis semula. Urat puasa hasilnya juga meningkat - 7,4 mmol / L. Adakah itu benar-benar diabetes? Tetapi saya sama sekali tidak mempunyai gejala.

Helo! Hiperglikemia dalam ujian makmal paling kerap menunjukkan perkembangan diabetes. Pastikan anda berunding dengan ahli endokrinologi secara langsung untuk memutuskan pemeriksaan tambahan (pertama sekali, saya akan menasihati anda untuk menderma darah untuk HbAc1, ultrasound pankreas).

Diagnosis diri

Selamat petang! Beritahu saya, adakah tanda-tanda yang boleh dipercayai yang akan membantu menentukan diabetes saya. Baru-baru ini menyedari bahawa saya mula makan banyak gula-gula. Ini mungkin bukan gejala masalah kesihatan..

Helo! Keinginan untuk gula-gula tidak dianggap sebagai manifestasi diabetes. Dari sudut pandang fisiologi, keperluan seperti ini menunjukkan kekurangan tenaga yang terlalu banyak bekerja, tekanan, hipoglikemia.

Pada diabetes, pada gilirannya, mungkin menunjukkan:

 • mulut kering
 • dahaga yang kuat;
 • kencing yang kerap dan banyak;
 • kelemahan, prestasi menurun;
 • kadang-kadang - manifestasi kulit (kekeringan teruk, penyakit pustular).

Sekiranya anda mengalami simptom seperti ini, saya mengesyorkan agar anda menjalani pemeriksaan sederhana - menderma darah untuk gula. Norma yang diterima umum adalah 3.3-5.5 mmol / l.

Tanda-tanda diabetes pada kanak-kanak

Dengan orang dewasa, semuanya lebih kurang jelas. Dan bagaimana mengesyaki diabetes pada kanak-kanak? Saya mendengar bahawa pada bayi penyakit ini sangat sukar, sehingga koma dan kematian.

Helo! Sesungguhnya, kanak-kanak adalah kategori pesakit yang memerlukan perhatian dari kedua-dua pekerja perubatan dan ibu bapa mereka..

Perkara pertama yang menarik perhatian dengan penyakit pada masa kanak-kanak adalah dahaga: anak mula minum lebih banyak, kadang-kadang bahkan boleh bangun pada waktu malam, meminta air.. Gejala diabetes "kanak-kanak" yang kedua adalah kencing dan enuresis yang kerap

Tongkat dari air kencing dapat dilihat di periuk atau di dekat tandas jika bayi memakai lampin, kerana kandungan gula dalam air kencing yang tinggi dapat menempel pada kulit.

Tanda diabetes "kanak-kanak" yang kedua biasa adalah kencing dan enuresis. Tongkat dari air kencing dapat dilihat di periuk atau di dekat tandas jika bayi memakai lampin, kerana kandungan gula dalam air kencing yang tinggi dapat menempel pada kulit.

Kemudian, penurunan berat badan menjadi ketara: bayi dengan cepat menurunkan berat badan walaupun mempunyai selera makan yang baik. Di samping itu, tanda-tanda asthenization muncul: bayi menjadi lesu, mengantuk, jarang mengambil bahagian dalam permainan.

Semua ini harus memberi amaran kepada ibu bapa. Gejala seperti ini memerlukan pemeriksaan segera dan nasihat perubatan..

Bagaimana mengenali diabetes dengan gejala

Sebagai tambahan kepada kaedah makmal, diabetes jenis pertama dan kedua cukup realistik untuk dikenali oleh gejala luaran. Sekiranya mereka dikesan, pesakit harus segera memberikan sekurang-kurangnya darah untuk gula untuk memeriksa tahapnya. Semakin cepat penyakit dikesan, semakin berkesan langkah-langkah yang menyokong kesihatan. Sifat gambaran simptomatik mungkin bergantung pada jenis diabetes..

1 jenis

Gejala adalah spesifik dan paling kerap dinyatakan. Ini termasuk:

 • Pesakit selalu haus dan boleh minum sehingga 5 liter air sehari;
 • Terdapat bau yang serupa dengan aseton dari mulut;
 • Kelaparan yang tidak dapat diatasi, sementara semua kalori dimakan dengan cepat dan pesakit menurunkan berat badan;
 • Menyembuhkan dengan teruk semua kerosakan pada kulit;
 • Selalunya anda mahu menggunakan tandas, sebilangan besar air kencing setiap hari;
 • Pelbagai luka pada kulit (termasuk bisul dan kulat);
 • Gambaran simtomatik berkembang dengan sangat tajam dan tiba-tiba.

2 jenis

Gambaran simptomatik dalam keadaan ini lebih rahsia. Oleh itu, dengan diabetes jenis 2, anda tidak perlu menunggu gejala bertambah buruk dan segera menjalani ujian. Tanda-tanda diabetes jenis ini:

 • Penglihatan jatuh;
 • Pesakit mula cepat letih;
 • Haus juga;
 • Enuresis nokturnal;
 • Formasi ulser pada bahagian bawah kaki (kaki diabetes);
 • Paresthesia;
 • Kesakitan tulang semasa pergerakan;
 • Sariawan yang tidak dapat diatasi pada pesakit;
 • Gejala seperti gelombang;
 • Gejala jelas: masalah jantung muncul dengan ketara, hingga serangan jantung atau strok.

Apa jenis penyakit dan mengapa ia timbul

Diabetes mellitus dianggap sebagai patologi kronik yang disebabkan oleh kekurangan pengeluaran hormon insulin atau gangguan fungsi dalam tubuh manusia. Pilihan pertama khas untuk penyakit jenis 1 - bergantung kepada insulin. Kerana beberapa sebab, alat insulin pankreas tidak dapat mensintesis jumlah zat aktif hormon yang diperlukan untuk pengedaran molekul gula dari aliran darah ke dalam sel di pinggiran.

Penting! Insulin menyediakan pengangkutan glukosa dan "membuka" pintu ke dalamnya di dalam sel. Ini penting untuk mendapatkan tenaga yang mencukupi..
. Dalam pilihan kedua (diabetes yang tidak bergantung kepada insulin), zat besi menghasilkan hormon yang mencukupi, tetapi kesannya pada sel dan tisu tidak membenarkan dirinya sendiri.

Kawasan ini tidak "melihat" insulin, yang bermaksud bahawa gula tidak dapat memasuki sel dengan pertolongannya. Hasilnya adalah bahawa tisu mengalami kelaparan tenaga, dan semua glukosa kekal dalam jumlah besar dalam darah.

Dalam varian kedua (diabetes yang tidak bergantung kepada insulin), zat besi menghasilkan hormon yang mencukupi, tetapi kesannya pada sel dan tisu tidak membenarkan dirinya sendiri. Kawasan ini tidak "melihat" insulin, yang bermaksud bahawa gula tidak dapat memasuki sel dengan pertolongannya. Hasilnya adalah bahawa tisu mengalami kelaparan tenaga, dan semua glukosa kekal dalam jumlah besar dalam darah.

Sebab-sebab patologi yang bergantung kepada insulin adalah:

 • keturunan - jika ada saudara yang sakit, kemungkinan "mendapat" penyakit yang sama meningkat beberapa kali;
 • penyakit yang berasal dari virus - kita bercakap mengenai penyakit gondok, virus Coxsackie, rubella, enterovirus;
 • kehadiran antibodi terhadap sel pankreas yang terlibat dalam pengeluaran hormon insulin.

Jenis 1 "penyakit manis" diwarisi oleh jenis resesif, jenis 2 - oleh yang dominan

Diabetes jenis 2 mempunyai senarai kemungkinan penyebab yang lebih penting. Ini termasuk:

 • kecenderungan keturunan;
 • berat badan tinggi - faktornya sangat mengerikan apabila digabungkan dengan aterosklerosis, tekanan darah tinggi;
 • gaya hidup tidak aktif;
 • pelanggaran peraturan pemakanan sihat;
 • patologi sistem kardiovaskular pada masa lalu;
 • kesan tekanan berterusan;
 • rawatan jangka panjang dengan ubat-ubatan tertentu.

Komplikasi penyakit

Diabetes sendiri tidak membawa maut, tetapi komplikasi dan akibat penyakit ini berbahaya.

Salah satu akibat yang paling serius dianggap sebagai koma diabetes, tanda-tanda yang muncul dengan cepat. Pesakit mengalami perencatan tindak balas atau kehilangan kesedaran. Pada gejala koma pertama, pesakit kencing manis mesti dimasukkan ke hospital di kemudahan perubatan.

Selalunya, pesakit kencing manis mengalami koma ketoasidotik, ia dikaitkan dengan pengumpulan bahan toksik dalam badan yang mempunyai kesan buruk pada sel saraf. Kriteria utama koma jenis ini adalah bau aseton yang berterusan dari mulut.

Dengan koma hipoglikemik, pesakit juga kehilangan kesedaran, badan ditutupi dengan peluh sejuk. Walau bagaimanapun, penyebab keadaan ini adalah overdosis insulin, yang menyebabkan penurunan glukosa darah yang kritikal.

Kerana gangguan fungsi ginjal pada pesakit kencing manis, pembengkakan organ luaran dan dalaman muncul. Lebih-lebih lagi, semakin teruk nefropati diabetes, semakin kuat pembengkakan pada badan. Sekiranya edema terletak secara asimetris, hanya pada satu kaki atau kaki, pesakit didiagnosis dengan mikroangiopati diabetes pada bahagian bawah kaki, disokong oleh neuropati.

Dengan angiopati diabetes, pesakit kencing manis mengalami kesakitan yang teruk di kaki. Sensasi kesakitan semakin bertambah dengan sebarang aktiviti fizikal, jadi pesakit harus berhenti ketika berjalan. Neuropati diabetes menyebabkan sakit malam di kaki. Dalam kes ini, anggota badan mati rasa dan sebahagiannya kehilangan kepekaan. Kadang-kadang sensasi terbakar sedikit berlaku di bahagian bawah kaki atau kaki..

Pembentukan ulser trofik pada kaki menjadi tahap lebih lanjut dalam perkembangan angiopati dan neuropati. Ini membawa kepada perkembangan kaki diabetes. Dalam kes ini, perlu memulakan rawatan apabila tanda-tanda pertama penyakit muncul, jika tidak, penyakit ini dapat menyebabkan amputasi anggota badan.

Oleh kerana angiopati diabetes, batang arteri kecil dan besar terjejas. Akibatnya, darah tidak dapat mencapai kaki, yang menyebabkan perkembangan gangren. Kaki menjadi merah, rasa sakit yang teruk dirasakan, setelah beberapa lama sianosis muncul dan kulit ditutup dengan lepuh.

Diagnosis pembezaan diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah penyakit yang agak jarang berlaku dengan gambaran klinikal yang jelas, yang, sebagai peraturan, berlaku pada usia yang cukup awal. Sekiranya terdapat gejala penyakit ini, ujian glukosa darah cukup untuk membuat diagnosis.

Tanda-tanda utama diabetes jenis pertama adalah:

 • had umur - bawah 30 tahun;
 • permulaan penyakit secara tiba-tiba;
 • penurunan berat badan yang ketara, walaupun pemakanan yang mencukupi atau berlebihan;
 • bau aseton di udara yang dihembuskan, yang menunjukkan adanya badan keton dalam darah.

Namun, dalam beberapa kes, terutama pada anak kecil, yang reaksi imunologi terhadap rangsangan sangat tidak dijangka, kajian tambahan harus dilakukan untuk menyelesaikan diagnosis..

Pertama, analisis air kencing setiap hari membantu mengesahkan diagnosis diabetes jenis 1, dan kedua, ini adalah ujian toleransi glukosa oral, yang dilakukan dalam urutan berikut:

 • Gula darah puasa.
 • Penerimaan larutan "gula" (75 g glukosa kering per 250-300 ml air).
 • Ujian darah berulang 2 jam selepas mengambil penyelesaiannya.

Tahap gula 11.1 mmol / L atau lebih tinggi menunjukkan adanya diabetes. Kadang-kadang, mengikut urutan ujian, darah diambil untuk penyelidikan beberapa kali dengan selang waktu setengah jam. Ujian diulang setelah beberapa waktu untuk mengecualikan segala macam kemalangan, pengaruh faktor yang tidak berkaitan dengan penyakit ini..

Sekiranya ujian makmal menunjukkan hiperglikemia sederhana, dan gejala diabetes yang lain sedikit nyata, dan juga apabila tanda-tanda diabetes jenis 1 muncul pada usia muda (yang tidak biasa untuk jenis penyakit ini), ujian darah untuk tahap C-peptida digunakan untuk DD. Analisis ini menunjukkan sama ada pankreas menghasilkan insulin, yang bermaksud membantu menentukan jenis diabetes dengan jelas - pada jenis pertama, tahap C-peptida dikurangkan.

Dalam kerangka diabetes DD tipe 1, analisis juga dapat dilakukan untuk adanya antibodi auto terhadap antigen sel pankreas. Kehadiran tersebut menunjukkan diabetes jenis 1. Dan akhirnya, kaedah tambahan lain untuk DD jenis diabetes pertama adalah analisis genetik, dalam proses penanda genetik yang menentukan kecenderungan keturunan terhadap penyakit ini diperiksa.

Diabetes jenis 2

Diabetes mellitus 2 dikembangkan sebagai akibat ketahanan insulin, yang menampakkan diri dalam ketidakpekaan tisu dalaman terhadap insulin. Kadang-kadang ia juga disertai dengan pengurangan sebahagian dari rembesan hormon ini di dalam badan..

Pada diabetes mellitus jenis 2, pelanggaran metabolisme karbohidrat kurang jelas. Oleh itu, pada pesakit dengan diabetes jenis kedua, peningkatan kadar aseton dalam darah sangat jarang berlaku dan terdapat risiko kurang terkena ketosis dan ketoasidosis.

Diabetes diabetes jenis 2 didiagnosis lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Pada masa yang sama, wanita berusia lebih dari 45 tahun adalah kumpulan risiko khas. Diabetes jenis ini pada amnya lebih bersifat pada orang dewasa dan tua..

Namun, baru-baru ini terdapat kecenderungan untuk "meremajakan" diabetes jenis 2. Hari ini, penyakit ini semakin didiagnosis pada pesakit di bawah usia 30 tahun..

Diabetes jenis 2 dicirikan oleh perkembangan yang lebih lama, yang hampir tanpa gejala. Atas sebab ini, penyakit ini sering didiagnosis pada peringkat akhir, ketika pesakit mula menampakkan pelbagai komplikasi, iaitu penurunan penglihatan, penampilan bisul yang tidak sembuh, gangguan fungsi jantung, perut, ginjal dan banyak lagi..

Tanda-tanda pembezaan diabetes jenis 2:

 • Glukosa darah meningkat dengan ketara;
 • meningkat dengan ketara;
 • C-peptida meningkat atau normal;
 • Insulin meningkat atau normal;
 • Kekurangan antibodi terhadap sel β pankreas.

Hampir 90% pesakit diabetes jenis 2 mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti..

Selalunya, penyakit ini memberi kesan kepada orang yang cenderung kepada obesiti jenis perut, di mana simpanan lemak terbentuk terutamanya di perut..

TandaDiabetes jenis 1Diabetes jenis 2
Kecenderungan keturunanJarangBiasa
Berat pesakitDi bawah normalBerat badan berlebihan dan Obesiti
Permulaan penyakitPerkembangan akutPerkembangan perlahan
Umur pesakit semasa permulaanLebih kerap kanak-kanak berumur 7 hingga 14 tahun, orang muda dari 15 hingga 25 tahunOrang dewasa 40 tahun ke atas
GejalaGejala akutManifestasi simptom yang tersirat
Tahap insulinSangat rendah atau hilangDinaikkan
Tahap peptida CHilang atau berkurangTinggi
Antibodi terhadap sel-βDatang ke cahayaTidak hadir
Kecenderungan ketoasidosisTinggiSangat rendah
Rintangan insulinTidak kelihatanSelalu ada
Keberkesanan agen hipoglikemikTidak berkesanSangat berkesan
Keperluan untuk suntikan insulinSepanjang HayatHilang pada permulaan penyakit, kemudian berkembang
Kursus diabetesDengan pemburukan berkalaStabil
Bermusim penyakit iniKerosakan pada musim luruh dan musim sejukTidak kelihatan
Analisis air kencingGlukosa dan asetonGlukosa

Dengan diagnosis diabetes mellitus, diagnosis pembezaan membantu mengenal pasti jenis penyakit lain..

Yang paling biasa di antaranya adalah diabetes kehamilan, diabetes steroid dan diabetes insipidus..

Kriteria untuk menentukan keparahan penyakit

Sekiranya diagnosis patologi diabetes dibuat, doktor harus menjelaskan keparahannya

Ini penting untuk memantau keadaan dinamika pesakit dan untuk pemilihan rejimen rawatan yang betul. Diabetes ringan disahkan apabila angka gula tidak melepasi ambang 8 mmol / l, dan dalam air kencing sama sekali tidak ada

Pampasan keadaan dicapai dengan membetulkan diet individu dan gaya hidup aktif. Komplikasi penyakit tidak ada atau tahap awal kerosakan vaskular diperhatikan..

Keterukan yang sederhana dicirikan oleh angka glukosa hingga 14 mmol / L; sebilangan kecil gula juga diperhatikan dalam air kencing. Keadaan ketoasidotik mungkin sudah berlaku. Tidak mungkin mengekalkan tahap glisemia dengan terapi diet tunggal. Doktor menetapkan terapi insulin atau mengambil tablet ubat penurun gula.

Dengan latar belakang tahap yang teruk, hiperglikemia didiagnosis dengan angka di atas 14 mmol / l, sejumlah besar glukosa dikesan dalam air kencing. Pesakit mengadu bahawa paras gula mereka sering melonjak, dan di atas dan bawah, ketoasidosis muncul.

Penting! Pakar mendiagnosis perubahan patologi pada retina, alat ginjal, otot jantung, arteri periferal, sistem saraf.

Komplikasi dan pengenalannya

 • Ujian darah biokimia - untuk mengenal pasti pelbagai patologi pada peringkat awal. Kajian ini merangkumi jumlah kolesterol dan protein, pecahan protein, urea, kreatin dan spektrum lipid.
 • Mikroalbium dalam air kencing - menentukan kehadiran protein dalam air kencing. Hasil positif menunjukkan fungsi buah pinggang terjejas (nefropati diabetes). Ia dikesan oleh urinalisis setiap enam bulan sekali..
 • Ultrasound buah pinggang - diresepkan untuk hasil positif mikroalbinum dalam air kencing. Membantu mengenal pasti penyakit buah pinggang awal kerana diabetes.
 • Pemeriksaan Fundus - untuk diabetes jenis II dan adanya keluhan penglihatan yang merosot, pakar oftalmologi harus diperiksa setiap enam bulan.
 • Elektrokardiogram - untuk pengesanan tepat pada masanya masalah sistem kardiovaskular yang disebabkan oleh diabetes. Sebagai contoh, terdapat peningkatan risiko kardiomiopati atau penyakit jantung koronari.
 • Pemeriksaan ultrabunyi terhadap urat dan arteri - membolehkan pengesanan trombosis urat tepat pada masanya. Doktor memantau kesedaran, aliran darah mereka.
 • Analisis fruktosamin - menunjukkan purata selama empat belas hari terakhir. Normal boleh dianggap 2-2.8 mmol / l.

Diabetes adalah penyakit berbahaya, terutamanya disebabkan oleh komplikasinya. Yang paling berbahaya boleh dianggap sebagai koma diabetes. Pesakit mengalami kebas pada anggota badan, dihambat, bertindak balas terhadap apa yang berlaku, kehilangan kesedaran. Masalah ginjal juga boleh membawa akibat yang serius jika pesakit diabetes mengalami pembengkakan pada organ dalaman..

Sebagai kesimpulan, perlu diperhatikan bahawa kaedah diagnosis dan rawatan moden membolehkan pesakit diabetes menikmati kehidupan yang panjang dan memuaskan, yang utama adalah mengikuti semua arahan doktor.

Cara mencegah perkembangan diabetes

Sekiranya diabetes jenis 1 berlaku akibat faktor genetik pada usia dini, maka diabetes jenis 2 berkembang terutamanya disebabkan oleh berat badan berlebihan. Tidak ada yang dapat dilakukan dengan kecenderungan keturunan, tetapi anda boleh dan mesti melawan berat badan tambahan.

Salah satu komponen utama pencegahan dan rawatan diabetes adalah diet seimbang dan mengekalkan berat badan yang normal.

Untuk ini, pesakit harus mengecualikan produk berbahaya berikut dari diet:

 • coklat, pastri, kek dan gula-gula lain;
 • buah-buahan manis: anggur, pisang, gooseberry, aprikot dan lain-lain;
 • sosej, sosej, daging asap, pasta, sprats;
 • apa-apa makanan berlemak dan goreng.

Untuk mencapai penurunan berat badan, pesakit diabetes harus kerap menjalani terapi fizikal. Terapi senaman untuk diabetes boleh dilakukan setiap hari. Sekiranya pesakit sudah lama tidak terlibat dalam sukan, anda boleh memulakan dengan berjalan kaki sederhana. Terdapat banyak teknik berjalan, misalnya, Skandinavia atau terrenkur. Lama kelamaan, pesakit dapat meningkatkan tekanan dengan mengawal glisemia mereka. Kemudian anda boleh pergi berenang, bersukan, berlari, yoga, Pilates, dll. Kerana senaman meningkatkan risiko penurunan glukosa yang tajam, penderita diabetes harus selalu mempunyai sepotong gula, kue, atau gula-gula dengannya..

Untuk mengelakkan akibat negatif, pesakit harus pergi ke pejabat doktor dan berunding mengenai sukan dan diet. Untuk memastikan pemakanan yang betul semasa diabetes didiagnosis, anda mesti memasukkan dalam diet anda:

 1. Buah tanpa gula: pic, lemon, oren, epal hijau.
 2. Sayuran segar (sayur-sayuran, tomato, timun).
 3. Produk susu skim.
 4. Daging dan ikan rendah lemak (daging lembu, ayam, hake, dll.).
 5. Roti kasar.

Selain itu, orang yang berisiko menghidap diabetes harus memeriksa kadar glukosa mereka secara berkala. Untuk melakukan ini, anda memerlukan alat glukometer, dengan mana pesakit dapat mengetahui tahap glisemia dengan cepat. Sekiranya anda mendapat keputusan yang tidak diingini, pemeriksaan doktor tidak boleh ditangguhkan.

Agar pakar dapat mendiagnosis diabetes jenis 2 atau 1, dia mesti yakin akan peningkatan kepekatan glukosa. Untuk melakukan ini, penyelidikan sedang dijalankan. Untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat, disarankan untuk melakukan analisis dua hingga tiga kali. Berdasarkan pemeriksaan, doktor membuat kesimpulan yang tepat.

Perlu diingatkan bahawa terdapat banyak kaedah untuk mendiagnosis penyakit ini. Perkara yang paling penting adalah menentukan pilihan terbaik untuk diri sendiri. Di sini anda perlu mempertimbangkan kelajuan dan kualiti analisis. Oleh itu, ujian gula darah dianggap paling berkesan. Video dalam artikel ini akan membantu anda mengetahui apa yang dianggap sebagai norma gula dalam diabetes..

Bagaimana untuk memahami bahawa saya menghidap diabetes

Kami akan memeriksa dengan lebih terperinci mengenai tahap gula darah doktor yang mendiagnosis diabetes.

 • Biasa - hingga 5.5. Tahap yang dibenarkan selepas makan ialah 7.7 mmol / l.
 • Dari 5.5 hingga 6.7 (7.8 - 11.1 selepas makan) sesuai dengan prediabetes. Prediabetes merujuk kepada keadaan seseorang di mana kadar gula dalam darah lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak kritikal.
 • Apabila nilai lebih besar daripada 6.7 dan 11.1, masing-masing sebelum dan selepas makan, diabetes didiagnosis.

Peranti pemantauan moden - glukometer, membolehkan anda menentukan gula darah dengan cepat dan tepat tanpa meninggalkan rumah anda. Oleh itu, anda boleh memantau penunjuk ini setiap hari. Tetapi jangan ubat sendiri atau mengabaikan kadar gula yang tinggi. Lebih dari 6 mmol gula puasa, segera pergi ke hospital.

Apabila doktor mendiagnosis diabetes, ia dikelaskan mengikut keparahan, yang bergantung pada gula darah puasa. Faktor lain dalam menentukan keparahan gula tertentu ialah komplikasi yang didiagnosis menghidap diabetes. Jadi, diabetes terbahagi kepada empat darjah keparahan:

  Yang pertama adalah gula darah. Kita membezakan antara jenis diabetes

Perlu diingatkan bahawa dalam perubatan terdapat dua bentuk patologi "gula": SD-1 (jenis pertama, bergantung pada insulin) dan SD-2 (jenis kedua, tidak bergantung pada insulin).

 • Jenis pertama dicirikan oleh ketiadaan insulin yang hampir lengkap di dalam badan kerana pelanggaran sintesisnya pada sel beta pankreas yang mengalami pemusnahan autoimun.
 • Dengan perkembangan CD-2, masalahnya adalah pelanggaran kepekaan reseptor selular: ada hormon, tetapi tubuh tidak menyedarinya.

Perbezaan penting dalam patogenesis

Bagaimana membezakan jenis patologi? Diagnosis pembezaan diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 dilakukan dalam jadual di bawah.

Jadual 1: Diagnosis diabetes pembezaan:

TandaSD-1SD-2
Umur pesakitBawah 30 tahun, selalunya kanak-kanakLebih dari 40 tahun, sering berumur
AliranPantas, cepat maju. Perkembangan komplikasi adalah ciriPerlahan, hampir tanpa gejala
Berat badanBiasanya rendah (disebabkan oleh penyerapan nutrien yang tidak betul)Biasanya Berlebihan, Obeseral Visceral
Kelaziman10-15%85-90%

Penting! Semua simptom penyakit yang mendasari (polyuria, polydipsia, pruritus) serupa dengan IDDM dan NIDDM...

Apa itu diabetes

Diabetes mellitus adalah sejumlah patologi yang berbeza yang disatukan oleh satu parameter - hiperglikemia kronik.

Gula darah berlebihan boleh dikaitkan dengan:

 • penurunan pengeluaran insulin di dalam badan;
 • penurunan kepekaan tisu terhadap insulin;
 • gabungan faktor-faktor ini.

Biasanya, glukosa adalah sumber tenaga sejagat untuk semua sel di dalam badan. Seseorang menerima karbohidrat, lemak dan protein dengan makanan. Semua komponen ini mampu berubah menjadi glukosa. Pertama sekali, gula darah meningkatkan karbohidrat.

Darah menghantar glukosa ke semua sistem organ. Di dalam kebanyakan sel, bahan ini menembusi dengan bantuan pengantara hormon khas (insulin). Insulin mengikat reseptor di permukaan sel dan membuka saluran khas untuk glukosa.

Hormon ini adalah satu-satunya bahan yang menurunkan gula darah. Sekiranya sintesis insulin tersekat, maka sel-selnya berhenti menyerap glukosa. Gula berkumpul di dalam darah, menyebabkan berlakunya reaksi patologi.

Perubahan yang sama berlaku disebabkan oleh kegagalan fungsi reseptor insulin. Dalam kes ini, hormon dihasilkan, tetapi sel tidak menyedarinya. Hasil kepekaan insulin yang rendah adalah hiperglikemia kronik dan gangguan metabolik ciri..

Kesan langsung dari hiperglikemia:

 • peningkatan kerosakan sel dalam sel;
 • penurunan pH darah;
 • pengumpulan badan keton dalam darah;
 • perkumuhan glukosa kencing;
 • kehilangan cecair yang berlebihan dalam air kencing kerana diuresis osmotik;
 • penyahhidratan;
 • perubahan komposisi elektrolit darah;
 • glikosilasi (kerosakan) protein dinding vaskular dan tisu lain.

Hiperglikemia kronik menyebabkan kerosakan pada hampir semua organ dan sistem. Terutama sensitif terhadap gangguan metabolisme karbohidrat:

 • saluran buah pinggang;
 • kapal fundus;
 • kanta;
 • sistem saraf pusat;
 • deria periferal dan neuron motorik;
 • semua arteri besar;
 • sel hati, dll..

Kaki diabetes DD

Dalam proses DD, penting untuk mengesampingkan kemungkinan kerosakan lain pada kulit bahagian bawah yang tidak berkaitan dengan diabetes. Sekiranya diagnosis kaki diabetes disahkan, perlu menentukan bentuk penyakit ini:.
Neuropati

dimanifestasikan oleh kurangnya kepekaan kaki, kebas dan kesemutan, terutama pada waktu malam. Pada masa yang sama, kaki terasa hangat, kulit mempunyai warna normal, kawasan kulit di tempat peningkatan beban dikeraskan, stratum corneum menebal. Deformasi jari, kaki dan pergelangan kaki, pembengkakan berkembang. Di kawasan yang sama, bisul yang tidak menyakitkan dilokalisasi, gangren lembap dapat berkembang..

Iskemia. Pesakit dengan bentuk kaki diabetes ini mengalami klaudikasi sekejap-sekejap. Kulit bahagian bawah kaki, bermula dari kaki, pucat dengan warna biru, atropik, cenderung retak. Deformasi jari, nekrosis jari dan tumit yang menyakitkan, gangren kering mungkin timbul.

 • Neuropati. dimanifestasikan oleh kurangnya kepekaan kaki, kebas dan kesemutan, terutama pada waktu malam. Pada masa yang sama, kaki terasa hangat, kulit mempunyai warna normal, kawasan kulit di tempat peningkatan beban dikeraskan, stratum corneum menebal. Deformasi jari, kaki dan pergelangan kaki, pembengkakan berkembang. Di kawasan yang sama, bisul yang tidak menyakitkan dilokalisasi, gangren lembap dapat berkembang..
 • Iskemia. Pesakit dengan bentuk kaki diabetes ini mengalami klaudikasi sekejap-sekejap. Kulit bahagian bawah kaki, bermula dari kaki, pucat dengan warna biru, atropik, cenderung retak. Deformasi jari, nekrosis jari dan tumit yang menyakitkan, gangren kering mungkin timbul.

Diagnosis pembezaan kaki diabetes yang betul membolehkan anda memulakan rawatan tepat pada masanya untuk mengelakkan komplikasi teruk yang boleh menyebabkan amputasi.

Tidak diragukan lagi, diagnosis pembezaan diabetes dan komplikasinya sangat penting untuk memberi rawatan tepat pada masanya dan tepat kepada pesakit, mencegah perkembangan keadaan serius, dan memastikan kualiti hidup yang mencukupi. Sains perubatan moden mempunyai semua alat dan teknik yang diperlukan untuk melakukan diagnosis seperti itu, anda hanya perlu menghubungi kemudahan perubatan tepat pada waktunya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes