Ciri-ciri umum diabetes

Diabetes mellitus telah terkenal dengan perubatan sejak zaman berzaman. Gambaran klinikal pertama mengenai diabetes diberikan oleh doktor Rom kuno Arateus Cappadocia (90-30 tahun SM atau, menurut sumber lain, 138-81 SM) [24]. Dia, menggambarkan penyakit ini sebagai "aliran daging dan anggota badan ke dalam air kencing," memperkenalkan istilah "diabetes" ke dalam praktik perubatan (dari kata Yunani diabaio - "Saya lalui").

Sejak zaman kuno, telah diperhatikan bahawa air kencing pesakit yang menderita penyakit ini manis. Ciri ini "dicatatkan pada namanya pada akhir abad ke-17, ketika Thomas Willis, tabib Raja Charles II, menambahkan kata Latin mellitus - madu, manis" pada kata Yunani "diabetes". Semua istilah yang sama - diabetesus mellitus, diabetes mellitus - penyakit ini disebut sekarang ”[24].

Pada akhir abad ke-19, sebagai hasil eksperimen pada haiwan, peranan pankreas dalam pencernaan telah ditetapkan, dan diabetes dibuat secara buatan dengan menghilangkan pankreas pada anjing. Pada masa yang sama, peranan sel beta yang disebut pankreas dalam penghasilan hormon insulin, yang mengatur metabolisme karbohidrat dan fungsi lain dalam tubuh, diperjelaskan. Dengan nama saintis Jerman yang pertama kali menggambarkan sekumpulan sel ini, mereka disebut pulau Langerhans, dan peranan mereka dalam penghasilan insulin (dari Latin insula - "islet") ditubuhkan pada tahun 1901 oleh ahli patologi Rusia L.V. Sobolev [24; 26].

Pada tahun 1922, orang Kanada F. Bunting dan C. Terbaik berjaya mendapatkan insulin dari tisu pankreas, yang mana mereka dianugerahkan Hadiah Nobel. "Insulin yang dihasilkan berkesan untuk merawat pesakit diabetes mellitus dan pada dasarnya mengubah taktik rawatan, status kesihatan dan jangka hayat mereka" [26].

Biasanya, sel beta pulau Langerhans mensintesis hormon insulin, mengatur metabolisme karbohidrat di dalam badan. Karbohidrat melakukan beberapa fungsi, yang paling penting adalah bekalan tenaga semua organ dan tisu, setiap sel. Fungsi insulin adalah menurunkan gula darah. Ketika kadar gula darah meningkat, insulin dari pankreas masuk ke aliran darah dan memastikan aliran glukosa ke dalam sel, di mana ia digunakan sebagai sumber tenaga, dan tahap tetapnya dipertahankan dalam darah. Sebagai tambahan, insulin menyediakan penciptaan simpanan glukosa di hati dan otot dalam bentuk glikogen. "Oleh itu, proses metabolisme... karbohidrat berjalan dalam dua arah: penukaran nutrien menjadi tenaga dan pemindahan kelebihannya menjadi rizab tenaga yang diperlukan di luar pengambilan makanan. Sekiranya proses ini berjalan dengan betul, maka gula darah disimpan pada tahap normal - tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah ”[26].

Dengan kekurangan insulin di dalam badan, glukosa tidak diserap oleh sel, tahap gula dalam darah meningkat. Sekiranya aktiviti keseluruhan mekanisme pengeluaran insulin terganggu, maka tahap glukosa dalam darah terus meningkat - hiperglikemia berkembang. Pada masa yang sama, sebahagian glukosa masuk ke dalam air kencing dan membawa air bersamanya. Akibatnya, jumlah air kencing yang diekskresikan - diuresis - meningkat, yang menyebabkan dehidrasi dan, sebagai akibatnya, menjadi dahaga yang teruk. Sel-sel tubuh pada masa yang sama mengalami rasa lapar, kerana glukosa adalah substrat tenaga utama untuk sel-sel tubuh. Kerana kehilangan karbohidrat, seseorang menurunkan berat badan walaupun dengan diet yang banyak. Tubuh mula menggunakan jenis bahan bakar lain, termasuk lemak dan protein. Tetapi kerana insulin juga mempengaruhi pembelahan mereka, dan sangat kecil, lemak tidak akan terbakar sepenuhnya, dengan pembentukan badan keton yang disebut, yang menyebabkan keracunan badan dan boleh menimbulkan komplikasi teruk - ketoasidosis diabetes dan koma diabetes, yang boleh menyebabkan kematian pesakit. Ini adalah mekanisme diabetes.

Diabetes mellitus adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak atau relatif, yang pertama kali menyebabkan pelanggaran metabolisme karbohidrat, dan kemudian semua jenis metabolisme, yang akhirnya membawa kepada kerosakan pada semua sistem fungsi tubuh [15]. Diabetes mellitus adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan secara praktikal, dan apabila tempoh penyakit ini meningkat, keadaan objektif pesakit bertambah buruk [11].

Dalam kes-kes ringan atau pada permulaan penyakit, diabetes boleh menjadi hampir tanpa gejala. Gejala utama diabetes termasuk peningkatan gula darah dan kemunculannya dalam air kencing, dahaga, peningkatan kencing, penurunan berat badan, kelemahan umum, dan kecenderungan penyakit kulit (eksim, gatal-gatal, furunculosis), penyembuhan luka yang kerap, potensi penurunan dan haid kitar. Dengan berlakunya penyakit ini, jangkitan kencing kronik dan gangguan peredaran periferal dapat terjadi akibat perubahan sklerotik awal pada kapal. Komplikasi serius adalah koma diabetes: kerosakan proses metabolik secara tiba-tiba, disertai dengan kehilangan kesedaran [22; 24; 53].

Terdapat dua jenis diabetes [15; 24; 54 et al.]:

 1. Diabetes diabetes jenis I (bergantung pada insulin), di mana rembesan insulin oleh sel-sel pulau kecil pankreas Langerhans terganggu (kekurangan insulin mutlak). Jenis diabetes mellitus ini paling sering menyerang kanak-kanak (termasuk bayi baru lahir dan bayi), remaja dan orang muda (di bawah 30 tahun), oleh itu ia juga disebut "diabetes remaja." Dari semua kes diabetes, diabetes jenis I hanya menyumbang 15-20%.
 2. Diabetes mellitus jenis II (tidak bergantung kepada insulin), disebabkan oleh ketahanan relatif organ periferal terhadap insulin (kekurangan insulin relatif). Diabetes jenis ini paling biasa. Ia juga disebut "diabetes tua" kerana selalunya ia berkembang pada orang berusia lebih dari 40 tahun, sementara pada setiap kumpulan umur berikutnya, prevalensi diabetes mellitus jenis 2 meningkat dengan ketara.

Hiperglikemia diperhatikan dan merupakan gejala utama dalam kedua kes tersebut. Tanda diabetes yang boleh dipercayai dianggap glukosa (berpuasa) melebihi 7.2 mmol / l (di atas 130 mg / dl) [24].

Etiologi dan patogenesis diabetes mellitus pada tahap perkembangan sains sekarang tidak difahami sepenuhnya. "Hal ini dianggap telah ditetapkan bahawa prasyarat adalah kecenderungan keturunan yang sesuai, yang, bagaimanapun, jarang sekali menyebabkan manifestasi penyakit ini" [Luban-Plotza et al., Cit. oleh: 24]. Terdapat diabetes idiopatik (etiologi dan patogenesis tidak diketahui) dan autoimun (kerana pencerobohan autoimun) jenis I. Sel beta pankreas mempunyai persamaan dengan beberapa virus: gondok (gondok), rubella, virus Coxsackie, dll., Sehingga mereka dapat menjadi sasaran sistem imun tubuh sendiri. Kadang-kadang diabetes mellitus jenis pertama berkembang sebagai akibat penyakit di mana radas pulau pankreas rosak. Diabetes jenis 2 berkembang dengan latar belakang kecenderungan genetik dan ciri-ciri gaya hidup: dalam 80-90% kes ia digabungkan dengan kepenuhan dan berkembang di lebih daripada 10% orang gemuk [15; 24; 26].

Oleh kerana penyebab diabetes tidak sepenuhnya jelas, rawatan diabetes tidak berkesan. "Dalam bidang perubatan, ada tiga ikan paus yang mendukung kehidupan seseorang yang menderita diabetes: insulin, diet dan olahraga... Rawatan untuk diabetes tipe II sering terbatas pada... diet dan senaman. Hanya jika tidak dapat mengawal tahap glukosa dalam darah, ubat-ubatan diresepkan: ubat hipoglikemik oral dan / atau, dengan petunjuk tertentu, insulin ”[24].

Tesis: Peranan jururawat dalam pencegahan komplikasi diabetes jenis I

Tahun ditulis: 2016

Bilangan Halaman: 51

Kandungan

PENGENALAN

Masalah penyelidikan. Diabetes adalah nama biasa untuk diabetes. Diabetes mellitus jenis I adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh tahap glukosa yang tinggi dalam darah, baik disebabkan oleh masalah dalam pengeluaran insulin atau kerana kekebalan sel-sel tubuh terhadapnya. Oleh itu, sel mengalami rasa lapar tenaga. Diabetes jenis 1 adalah gangguan metabolik yang paling teruk yang berkaitan dengan kekurangan insulin mutlak. Nama lain untuk penyakit ini: diabetes yang bergantung pada imun, bergantung kepada insulin..

Diabetes jenis I biasanya berkembang pada kanak-kanak, remaja, dan orang muda, tetapi boleh bermula pada usia berapa pun. Ini menyumbang kira-kira 5% daripada semua kes diabetes. Sebilangan besar kes adalah orang di bawah 30 tahun. Puncak kejadian berlaku pada usia 7 dan 14 tahun.

Di seluruh dunia terdapat peningkatan yang berterusan dalam jumlah pesakit diabetes jenis I. Kadar pertumbuhan kejadian adalah 2-3% setahun. Peningkatan prevalensi dikaitkan dengan perubahan ekologi dan gaya hidup. Pada masa ini, isu pencegahan, diagnosis awal dan kawalan diabetes jenis I adalah masalah perubatan dan sosial yang penting. Masalah ini di Persekutuan Rusia, seperti di kebanyakan negara di dunia, dikenal pasti antara bidang keutamaan dalam pembangunan penjagaan kesihatan.

Kesesuaian karya ini disebabkan oleh fakta bahawa komplikasi diabetes jenis I boleh menjadi yang paling serius. Dalam kes yang teruk, kekurangan insulin dalam darah dengan diabetes mellitus yang bergantung pada insulin pada kanak-kanak dan orang dewasa boleh menyebabkan koma diabetes dan kematian. Proses kejururawatan yang teratur memainkan peranan penting dalam pencegahan komplikasi diabetes jenis I..

Kerja keperawatan dengan pesakit dalam pencegahan komplikasi diabetes mellitus tipe I terdiri dari menjelaskan dan menyampaikan kepada pesakit betapa pentingnya menjaga diet yang betul; belajar mengambil kira diet dan aktiviti fizikal; belajar melakukan ujian darah dan air kencing secara berkala untuk gula, keupayaan untuk menganalisis hasilnya; mengajar pesakit untuk menyesuaikan dos insulin bergantung pada gula darah dalam pelbagai situasi. Oleh itu, peranan jururawat dalam rawatan dan pencegahan komplikasi diabetes jenis I sangat relevan dan penting. Yang membawa kepada kesesuaian karya ini..

Tahap pengetahuan topik. Aspek utama topik adalah objek penyelidikan moden yang relevan. Etiologi, gambaran klinikal, gejala, diagnosis, rawatan, faktor risiko dan kemungkinan komplikasi diabetes mellitus jenis I telah dikaji secara terperinci oleh penulis seperti: Bolevich SB, Vertkin AL, Gurvich MM, Dedov II, Demicheva O.Yu., Dreval A.V., Zakharov Yu.A., Karamysheva T.E., Kruglov V.I., Kulagina T.I., Larina V.N., Mayorov A.Yu., Mishina T.P., Pak I.V., Fadeev P.A., Farkhutdinova L.M., Fedorova A.V., Yarkova N.A. dan lain-lain.

Kumpulan sumber kedua dikhaskan untuk aktiviti kejururawatan, pengarang: Gurova O.Yu., Efremova V.E., Kasimovskaya N.A., Kamynina N.N., Koryagina N.Yu., Kuleshova L.I., Morozova G.I., Obukhovets T.P., Ostrovskaya I.V., Petrov V., Pustovetova E.V., Runova G.E., Sokolova N., Shirokova N.V. dan yang lain menyelidiki organisasi perkhidmatan kejururawatan, algoritma dan peringkat proses kejururawatan dalam diabetes jenis I.

Objektif kajian adalah aktiviti jururawat dengan diabetes jenis I. Subjek kajian adalah proses kejururawatan dalam pencegahan komplikasi diabetes jenis I.

Tujuan kajian adalah analisis aktiviti kejururawatan dalam pencegahan komplikasi diabetes jenis I.

Objektif kajian:

 1. Pertimbangkan aspek teori dan ciri utama diabetes jenis I.
 2. Untuk mengkaji ciri-ciri penjagaan kejururawatan bagi pesakit dengan diabetes jenis I.
 3. Untuk menentukan peranan jururawat dalam mengajar pesakit mengawal diri dalam rawatan diabetes jenis I.
 4. Untuk menganalisis proses kejururawatan dalam organisasi kerja pencegahan komplikasi diabetes jenis I.
 5. Mengenal pasti kesedaran pesakit mengenai pencegahan komplikasi diabetes jenis I.

Kaedah kerja - kaedah tinjauan-analitik digunakan: analisis dan sintesis literatur ilmiah mengenai isu-isu yang dikenal pasti; penyelidikan saintifik pakar dalam bidang ini, panduan belajar, sumber dalam talian; pada bahagian praktikal, kaedah soal selidik diaplikasikan.

Tempat belajar - Jabatan Klinikal Pembedahan Endokrin dinamakan F.I. Inozemtseva (Hospital Klinikal Bandar No. 36) DZM.

Kepentingan teori kajian ini terletak pada fakta bahawa ciri utama diabetes mellitus jenis I disistematik: etiologi, persembahan klinikal, gejala, diagnosis, rawatan, faktor risiko dan kemungkinan komplikasi. Makalah ini membentangkan tahap dan algoritma penjagaan kejururawatan bagi pesakit dengan diabetes mellitus jenis I, pentingnya mengajar pesakit mengawal diri.

Kepentingan praktikal kajian ini terletak pada fakta bahawa bahan penyelidikan, kesimpulan dan generalisasi yang dirumuskan dalam makalah ini dapat digunakan baik dalam aktiviti kejururawatan dalam pencegahan komplikasi diabetes tipe I dan dalam kajian lebih lanjut mengenai algoritma yang berkesan untuk pekerjaan perawat ketika bekerja dengan pesakit dengan diagnosis diabetes jenis I.

Struktur karya terdiri daripada pengenalan, dua bab, dibahagikan kepada perenggan, kesimpulan, senarai rujukan dan aplikasi.

Diabetes

Contoh tesis yang selesai dalam subjek: Perubatan

Kandungan

1. BAHAGIAN THEORETICAL 5

1.1 Definisi dan pengelasan 5

1.2. Etiologi 10

1.3. Gambar klinikal 11

1.4. Aktiviti perubatan dan diagnostik pembantu perubatan 13

1.5. Diagnostik 13

1.6. Diagnostik Pembezaan 15

1.8. Komplikasi 20

1.9. Pencegahan 21

2. BAHAGIAN PRAKTIKAL 22

2.1. Sejarah perubatan 22

2.1.1. Pasport 22

2.1.4. Penyelidikan objektif 25

2.1.3. Penyelidikan makmal 31

2.1.4. Justifikasi untuk diagnosis 34

2.1.5. Etiopatogenesis 36

RUJUKAN DAN SUMBER INTERNET 42

SENARAI Singkatan 43

Lampiran 1 44

Lampiran 2 45

Petikan dari teks

Diabetes mellitus (DM), tanpa berlebihan, menempati salah satu halaman perubatan dunia yang dramatik sebagai penyakit yang berkaitan dengan tahap kerugian manusia dan ekonomi yang tinggi. Menurut pakar WHO, "diabetes adalah masalah bagi semua usia dan orang," kerana taburan geografinya yang luas, peningkatan morbiditi yang sangat cepat, dan kematian yang tinggi dari komplikasinya, yang, setelah timbul, secara beransur-ansur berkembang, secara signifikan mengurangkan kualiti hidup dan memendekkan tempohnya. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, di hampir semua negara di dunia telah terjadi peningkatan yang tinggi dalam kejadian dan prevalensi diabetes mellitus, yang telah memungkinkan penulis asing untuk memenuhi syarat proses ini sebagai wabak baru abad ke-21. Menurut pakar dari Organisasi Kesihatan Sedunia, jika ada saat ini

18. juta pesakit diabetes, yang merupakan 2-3% dari jumlah populasi planet ini, maka pada tahun 2025 jumlah mereka akan mencapai

33. juta orang. Masalah ini tidak kurang hebatnya di Rusia, di mana patologi juga berkembang. Lebih-lebih lagi

70. pesakit berada dalam keadaan dekompensasi diabetes yang kronik, tanpa mengira jenisnya. Walau bagaimanapun, walaupun terdapat di Rusia Daftar Negara Pesakit Diabetes, yang meliputi 73 wilayah, tidak ada penilaian yang dapat dipercayai mengenai keadaan diabetes di negara kita dan 1 terdapat terlalu rendah asumsi kejadian dan kecacatan, sehingga, menurut para pakar, prevalensi diabetes yang sebenarnya dan komplikasi 3-4 kali lebih tinggi daripada yang direkodkan. Kecacatan akibat diabetes pada masa kanak-kanak adalah masalah yang sangat ketara yang mengubah keseluruhan gaya hidup pesakit, memerlukan usaha fizikal dan emosi yang besar, kos ekonomi pesakit dan pekerja kesihatan dan masyarakat secara keseluruhan. Meningkatkan rawatan terapeutik bagi pesakit diabetes harus berdasarkan pada kesinambungan antara khidmat nasihat kesihatan utama dan nasihat, pemulihan, pusat pemulihan, perkhidmatan sanatorium, pusat (jabatan) pencegahan.

Adalah perlu untuk meningkatkan tahap kesedaran perubatan dan profesional penduduk mengenai patologi endokrin, gangguan dismetabolik dan faktor risiko. Keperluan rawatan perubatan bagi pesakit diabetes mellitus tidak dapat dipahami dengan baik, sedangkan organisasi rawatan perubatan jenis ini tidak mustahil tanpa analisis berdasarkan saintifik mengenai keberkesanan klinikal rawatan pesakit diabetes mellitus. Kekurangan dana untuk industri ini memerlukan pengembangan dan pelaksanaan model yang efektif dan rasional untuk mengatur perawatan perubatan untuk pesakit diabetes

Penyampaian pengetahuan moden mengenai etiologi, patogenesis, manifestasi klinikal, komplikasi diabetes.

Kegiatan perubatan dan diagnostik paramedik dalam patologi ini.

Untuk mencapai objektif penyelidikan ini, perlu mengkaji:

 • etiologi dan faktor predisposisi diabetes;
 • gambaran klinikal dan ciri diagnosis diabetes;
 • prinsip penjagaan primer untuk komplikasi;
 • kaedah peperiksaan dan persediaan untuk mereka;
 • prinsip rawatan dan pencegahan penyakit;
 • untuk mengenal pasti ciri-ciri perjalanan diabetes.

Untuk mencapai tujuan kajian ini, perlu menganalisis: sejarah perubatan pesakit dengan patologi ini;

Hasil utama pemeriksaan dan rawatan pesakit yang dijelaskan di hospital.

Objek kajian - aktiviti perubatan dan diagnostik paramedik dalam diabetes.

Subjek kajian - pesakit diabetes.

Sejarah kes pesakit dalam

Senarai rujukan

RUJUKAN DAN SUMBER INTERNET

1. Balabolkin M. I., Klebanova E. M., Kreminskaya V. M. Pembezaan diagnosis dan rawatan penyakit endokrin: Panduan. - M.: Perubatan, 2012.

2. Balabolkin M. I. Kaedah dan pendekatan moden untuk rawatan diabetes mellitus // Medafarm Holding.

3. Gorodetsky VV Rawatan polyneuropathy diabetes dan penyakit degeneratif distrofik dan penyakit radang sistem saraf periferi dengan ubat metabolik: Medafarm Holding.

4. Cadangan kaedah. M.: Medpraktika, 2005.

Dedov I.I., Demidova I.Yu. Prinsip asas rawatan diabetes mellitus jenis 2 // Diabetes mellitus. - 2013, No. 2.5. Dzobelov V.Kh., Belikova I.M., Sabanova Z.V., Abramyants Z.A., Zits S.V. Penyakit sistem pernafasan dan sistem kardiovaskular Koleksi perkembangan metodologi untuk menjalankan latihan praktikal di kursus terapi fakulti. - Vladikavkaz, 2013.

6. Panduan diagnostik ahli terapi: Gejala klinikal, program pemeriksaan pesakit, tafsiran data / A. A. Chirkin, A. N. Okorokov, I. I. Goncharik. - Edisi ke-2. - М.: Belarus, 2013.

7. Endokrinologi klinikal - panduan (edisi ke-3) / Ed. N.T. Starkova. - St. Petersburg: Peter, 2012.

8. Rawatan diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin. Saranan Institut untuk Peningkatan Bantuan Perubatan 2003 // Piawaian Perubatan Dunia. - 2014, No.

39. Myasnikov A.L. Asas diagnosis dan patologi swasta (propaedeutics penyakit dalaman).

10. Buku rujukan diagnostik ahli terapi, disunting oleh Ch.A. Chirkina,

Minsk, ed. Bellarus, 2013.

11. Penyakit dalaman dalam 2 jilid. Ed. A.I. Martynova M.: GEOTARD, 2014. (cap UMO)

12. Penyakit dalaman. Buku teks untuk sekolah perubatan, ed. S.I. Ryabova edisi ke-4. SPb. Pakar. Lit, 2016. (cap Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia)

13. Vinogradov A.V. Diagnosis pembezaan penyakit dalaman. M.: MIA. 2011.

14. Makolkin V.I. Penyakit dalaman. Buku teks untuk pelajar. Edisi ke-5. M.: Perubatan, 2015. (cap UMO).

15. Murashko V.V., Strutinsky A.V. Elektrokardiografi Tutorial. M.: Perubatan, 2014. (cap UMO).

16. Cadangan klinikal. Pulmonologi. Ed. A.G. Chuchalina. - M. GEOTARD-Media, 2010.

17. Cadangan klinikal. Rheumatologi. Ed. E.L. Nasonova- M. GEOTARD-Media, 2016.

18. Orlov V.N. Panduan untuk elektrokardiografi. M.: MIA, 2013.

19. Panduan untuk doktor ambulans sayang. menolong. Disunting oleh V.A. Mikhailovich, A.G. Miroshnichenko. Edisi ke-3. SPb, 2015.

20. Sumin S.A. Keadaan kecemasan. Buku teks untuk pelajar universiti perubatan dan fakulti. Edisi ke-3, Moscow: MIA, 2012. (cap МЗ).

21. Tabletok G.D., Ivanova N.A. Patologi sindromik, diagnosis pembezaan dan farmakoterapi. M.: Forum-Infra-M. 2014 (cap tandatangan UMO).

Diabetes

Dihantar oleh pengguna pada 02 Januari 2012 jam 2:26 petang, kerja kursus

Penerangan Ringkas

Diabetes mellitus adalah penyakit yang dicirikan oleh pelanggaran semua jenis metabolisme dan, terutamanya, karbohidrat, perubahan patologi pada pelbagai organ yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak atau relatif. Ini adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa di dunia..

Kaitan topik ini tidak dapat disangkal lagi. Dalam struktur penyakit endokrin, diabetes mellitus menempati sekitar 60-70%. Kontinjen menyumbang sehingga 8% pesakit diabetes. Menurut data terbaru dari pakar WHO, kejadian diabetes di negara perindustrian adalah 1.5-4% daripada populasi. Dengan kes yang tidak didiagnosis, kira-kira 6% penduduk menderita diabetes. Jumlah pesakit di seluruh dunia sekitar 60 juta.

Isi kandungan

Senarai konvensyen ……………………………………………

Gambaran umum kerja …………………………………………..

Bab 1 Analisis literatur saintifik dan metodologi ……………………….

1.1 Data anatomi dan fisiologi ringkas …………………..

1.2 Etiologi diabetes.............

1.3 Anatomi patologi dan patogenesis …………………………………

1.4 Fisiologi patologi …………………………………………..

1.5 Klasifikasi penyakit …………………………………………………

1.6 Gambar klinikal …………………………..

1.8. Ubat Fizikal untuk Gula

1.8.2 Kelas bebas ……………………………….

1.8.3 Berjalan dosis ………………………………..

1.8.4. Teknik urut untuk diabetes mellitus …………….

1. 9. Rawatan fitoterapeutik diabetes mellitus...........

Bab 2 Kaedah dan organisasi penyelidikan …………………………

2.1.1 Analisis literatur saintifik dan metodologi

2.1.2 Eksperimen Pedagogi ……………………………………….

2.1.3 Kaedah penyelidikan bioperubatan ……………….

2.1.4 Kaedah statistik matematik ………………………….

2.2 Organisasi kajian ……………………………………………

Bab 3 Hasil kajian dan perbincangan mereka ……………..

3.1 Program pemulihan fizikal yang komprehensif

sekiranya diabetes mellitus ………………………

3.2 Analisis hasil kajian …………………………………

Senarai literatur terpakai …………………………………………….

Fail: 1 fail

KEMENTERIAN SUKAN DAN PELANCONGAN REPUBLIK BELARUS1.doc

KEMENTERIAN SUKAN DAN PELANCONGAN REPUBLIK BELARUS

PENUBUHAN PENDIDIKAN "UNIVERSITI NEGERI BELARUSIA BUDAYA FIZIKAL"

Fakulti Kesihatan Budaya dan Pelancongan Fizikal

Jabatan terapi fizikal

Mengenai topik: "Pemulihan fizikal untuk diabetes"

Pelajar tahun 3 034 kumpulan

Dudko Tatyana Tadeushevna

Sipailo Olga Iosifovra

Kerja dilindungi dengan penilaian: "________"

Tarikh perlindungan: "__" ____________ 20_g.

No Protokol.__ dari "__" ____________ 20_.

Senarai konvensyen ……………………………………………

Gambaran umum kerja …………………………………………..

Bab 1 Analisis literatur saintifik dan metodologi ……………………….

1.1 Data anatomi dan fisiologi ringkas …………………..

1.2 Etiologi diabetes.............

1.3 Anatomi patologi dan patogenesis …………………………………

1.4 Fisiologi patologi …………………………………………..

1.5 Klasifikasi penyakit …………………………………………………

1.6 Gambar klinikal …………………………..

1.8. Ubat Fizikal untuk Gula

1.8.2 Kelas bebas ……………………………….

1.8.3 Berjalan dosis …………………………….....

1.8.4. Teknik urut untuk diabetes mellitus …………….

1. 9. Rawatan fitoterapeutik diabetes mellitus...........

Bab 2 Kaedah dan organisasi penyelidikan …………………………

2.1.1 Analisis literatur saintifik dan metodologi

2.1.2 Eksperimen Pedagogi ……………………………………….

2.1.3 Kaedah penyelidikan bioperubatan ……………….

2.1.4 Kaedah statistik matematik ………………………….

2.2 Organisasi kajian ……………………………………………

Bab 3 Hasil kajian dan perbincangan mereka ……………..

3.1 Program pemulihan fizikal yang komprehensif

sekiranya diabetes mellitus ………………………

3.2 Analisis hasil kajian …………………………………

Senarai literatur terpakai …………………………………………….

Senarai Legenda

Diabetes mellitus adalah penyakit yang dicirikan oleh pelanggaran semua jenis metabolisme dan, terutamanya, karbohidrat, perubahan patologi pada pelbagai organ yang disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak atau relatif. Ini adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa di dunia..

Kaitan topik ini tidak dapat disangkal lagi. Dalam struktur penyakit endokrin, diabetes mellitus menempati sekitar 60-70%. Kontinjen menyumbang sehingga 8% pesakit diabetes. Menurut data terbaru dari pakar WHO, kejadian diabetes di negara perindustrian adalah 1.5-4% daripada populasi. Dengan kes yang tidak didiagnosis, kira-kira 6% penduduk menderita diabetes. Jumlah pesakit di seluruh dunia sekitar 60 juta.

Kejadiannya lebih tinggi di kalangan warga tua. Pada usia 65 tahun ke atas, prevalensi diabetes (terbuka dan tersembunyi) meningkat kepada kira-kira 16%. Peratusan morbiditi yang sama tinggi dilihat pada orang yang mengalami kegemukan. Jadi, pada orang dengan tahap obesiti sederhana, kekerapan diabetes meningkat sebanyak 4 kali, dengan kegemukan yang ketara - sebanyak 30 kali. Oleh itu, kegemukan dan usia tua adalah antara faktor risiko yang cenderung kepada perkembangan diabetes. Menurut kebanyakan penulis, kejadian sebenar diabetes adalah 2 kali atau lebih tinggi daripada yang didaftarkan. Ini disebabkan oleh besarnya bentuk diabetes laten (laten).

Gabungan aerobik biasa dan jenis aktiviti fizikal yang lain, diet seimbang, dan pandangan yang lebih munasabah mengenai kehidupan yang penuh dengan pelbagai situasi tertekan sangat diperlukan. Lagipun, terapi ubat tidak cukup untuk merasa baik dan menjalani kehidupan yang penuh.

Idea menggunakan senaman untuk merawat diabetes dan sembuh bukanlah perkara baru. Kembali pada tahun 600 SM, ia dinyatakan oleh orang India

Doktor Sushrut. Selama berabad-abad berikutnya, sikap untuk bersenam sebagai rawatan untuk diabetes terus berubah. Hari ini, para saintis mengetahui bahawa idea untuk menggunakan rehat di tempat tidur sebagai rawatan diabetes adalah satu kesalahan. Kajian menunjukkan bahawa selepas berehat selama 7 hari, metabolisme gula darah terganggu dengan ketara.

Pada awal tahun 1900, para penyelidik akhirnya menemui bukti untuk membuktikan penggunaan latihan dalam proses pemulihan bagi penghidap diabetes. Pada tahun 1919, ketika mengukur kadar glukosa darah menjadi prosedur yang biasa, para saintis membuktikan bahawa aktiviti fizikal yang singkat dapat menyebabkan penurunan kadar glukosa darah. Persiapan insulin muncul pada tahun 1921. Tidak lama kemudian (1926), sebuah artikel oleh R. D. Lawrence diterbitkan dalam British Medical Journal, di mana dinyatakan bahawa senaman dapat membantu menurunkan glukosa darah di bawah pengaruh jumlah yang disuntikkan ke dalam tubuh. insulin, dengan itu mengurangkan keperluan insulin pada pesakit diabetes tipe I.

Hasil Lawrence menandakan permulaan penyelidikan intensif mengenai kesan latihan biasa sebagai sebahagian daripada rawatan diabetes..

penerangan umum mengenai kerja

Tujuan kerja: Meningkatkan pemulihan fizikal diabetes.

Berdasarkan tujuan kerja, tugas-tugas berikut:

1. Berdasarkan analisis literatur saintifik dan metodologi untuk mengenal pasti kaedah pemulihan fizikal yang paling berkesan bagi pesakit diabetes.

2. Membangunkan program pemulihan fizikal yang komprehensif untuk diabetes.

3. Tunjukkan keberkesanan program pemulihan fizikal yang komprehensif untuk diabetes.

Struktur dan skop tesis.

Tesis terdiri daripada bahagian berikut:

 • Pengenalan
 • penerangan umum mengenai kerja

-BAB 1. Analisis literatur saintifik dan metodologi.

-BAB 2. Kaedah dan organisasi penyelidikan.

-BAB 3. Hasil kajian dan perbincangan mereka.

- Senarai sumber yang digunakan.

Analisis literatur saintifik dan metodologi

1.1 Data anatomi dan fisiologi ringkas

Pankreas adalah zat besi kedua terbesar dalam sistem pencernaan, jisimnya 60-100 g, panjang 15-22 cm. Kelenjar mempunyai warna merah keabu-abuan, lobed, terletak retroperitoneally, memanjang ke arah melintang dari duodenum ke limpa. Kepalanya yang lebar terletak di dalam tapal kuda yang dibentuk oleh duodenum, dan masuk ke dalam badan, melintasi vertebra lumbar I dan berakhir dengan ekor yang menyempit di pintu limpa. Kelenjar ditutup dengan kapsul tisu penghubung yang nipis.

Pankreas pada dasarnya terdiri daripada 2 kelenjar: eksokrin dan endokrin. Bahagian kelenjar eksokrin pada seseorang menghasilkan 500-700 ml sehari. jus pankreas, yang mengandungi enzim proteolitik trypsin dan chymotrypsin, dan enzim amilolitik: amilase, glikosidase, galaktosidase, bahan lipolitik - lipase, dan lain-lain, yang terlibat dalam pencernaan protein, lemak dan karbohidrat. Bahagian endokrin pankreas menghasilkan hormon yang mengatur metabolisme karbohidrat dan lemak (insulin, glukagon, somatostatin, dll.)

Bahagian eksokrin pankreas adalah kelenjar alveolar-tubular kompleks, dibahagikan kepada segmen oleh septa interlobular tisu penghubung yang sangat tipis yang memanjang dari kapsul. Lobula berukuran dekat dengan acini berukuran 100-150 mikron, dibentuk oleh satu lapisan acinosit piramidal besar (keseluruhan 10-12). Sel bersentuhan rapat antara satu sama lain dan terletak di membran bawah tanah. Nukleus bulat yang mengandungi nukleolus besar terletak di bahagian bawah sel. Lumen sempit kelihatan di tengah-tengah acinus. Sitoplasma di sekitar nukleus adalah basofilik. Di bahagian apikal sel terdapat sebilangan besar butiran zymogen, masing-masing dengan diameter hingga 80 nm. Sel mengandungi unsur retikulum endoplasma berbutir dengan kandungan RNA ribosom dan ribosom bebas yang tinggi. Kompleks Golgi yang dibangunkan dengan baik terletak di atas teras. Terdapat banyak mitokondria di dalam sel. Hubungan antara sel serupa dengan kenalan sel epitelium usus usus.

Acinus dengan saluran interkalari adalah unit struktur dan fungsi bahagian eksokrin pankreas. Rahsia memasuki lumen acinus melalui permukaan sel apikal (rembesan merokrin). Di tengah-tengah acinus, sel-sel epitelium sentroacinous khas pankreas terletak, yang membentuk dinding saluran keluar yang keluar dari saluran. Sel centroacinous yang rata mempunyai bentuk tidak teratur, inti bujur.

Diabetes

Pengarang karya: Pengguna menyembunyikan nama, 02 Julai 2013 pada 21:55, tesis

Penerangan Ringkas

Tujuan tesis ini adalah untuk mengkaji hubungan metabolisme karbohidrat dan lipid dengan parameter darah biokimia pesakit diabetes.
Tugas:
1. Kajian mengenai kepekatan glukosa dalam serum darah pesakit diabetes.
2. Kajian mengenai kepekatan kolesterol total dalam serum darah pesakit diabetes.

Kandungan

Pengenalan 5
BAB 1. BAHAGIAN UTAMA 7
1.1. Penerangan ringkas mengenai jenis diabetes dan keadaan yang berkaitan 7
1.1.1. Klasifikasi diabetes dan lain-lain
gangguan toleransi glukosa 7
1.1.2. Huraian ringkas dan huraian perbandingan
jenis diabetes utama dan keadaan yang serupa dengannya 11
1.2. Aspek utama etiologi diabetes mellitus 14
1.2.1. Aspek genetik 14
1.2.2. Jangkitan virus dan faktor persekitaran lain 16
1.2.3. Proses autoimun 16
1.2.4. Obesiti dan pemakanan sebagai aspek kecenderungan
untuk diabetes 17
1.3 Epidemiologi diabetes mellitus 17
BAB 2. PATOLOGI PROSES FISIOLOGI DAN BIOKMIK DALAM ORGANISME DENGAN METIT DIABETES 19
2.1. Pankreas sebagai sumber utama penyakit 19
2.2. Pencirian hormon pankreas dan mereka
normal dan diabetes 22
2.2.1. Insulin 22
2.2.2. Glucagon 29
2.2.3. Somatostatin 32
2.2.4. Polipeptida pankreas 33
2.2.5. Polipeptida Amiloid 33
2.3. Gangguan metabolik pada diabetes mellitus di
hasil tindakan patologi hormon pankreas 34

2.3.1. Pelanggaran metabolisme karbohidrat ……………………………………… 34
2.3.2. Gangguan metabolisme lipid ………………………………………..49
2.3.3. Gangguan metabolisme protein ……………………………………… 41
2.3.4. Pelanggaran metabolisme garam air …………………………………..43
BAB 3. KARAKTERISTIK RINGKAS KOMPLIKASI
MEKANISME DIABETES DAN BIOCHEMICAL
ASAL MEREKA …………………………………………………………….44
3.1. Mikroangiopati dan makroangiopati sebagai komplikasi diabetes mellitus ……………………………………………………………… 49
3.2. Penyakit jantung koronari..............................
3.3. Patologi organ penglihatan pada diabetes mellitus ………………………… 49
3.4. Kasih sayang buah pinggang …………………………………………………………….
BAB 4. EKSPERIMEN ……………………………..56
4.1. Bahan penyelidikan …………………………………………… 56
4.2. Kaedah penyelidikan ………………………………………………… 56
4.2.1. Kaedah penentuan glukosa oksidase glukosa …………………..56
4.2.2. Definisi kolesterol serum ………………………… 57
4.2.3. Penentuan jumlah trigliserida dalam serum darah...................... 57

BAB 5. HASIL PENYELIDIKAN DAN PERBINCANGAN MEREKA ……..58
5.1. Petunjuk biokimia metabolisme karbohidrat ………………………… 58
5.2. Parameter biokimia metabolisme lipid...................................... 65
KESIMPULAN …………………………………………………………………………….74
KESIMPULAN 75
RUJUKAN …………………………………………………………… 77

Diabetes

Pengarang: Pengguna menyembunyikan nama, 09 September 2011 jam 10:02, kertas kerja

Penerangan mengenai kerja

Diabetes mellitus adalah masalah perubatan dan sosial yang mendesak pada zaman kita, yang dari segi kelaziman dan kejadiannya mempunyai semua ciri wabak yang merangkumi kebanyakan negara maju di dunia. Pada masa ini, menurut WHO, di dunia sudah ada lebih dari 175 juta pesakit, jumlah mereka terus meningkat dan menjelang 2025 akan mencapai 300 juta. Rusia tidak terkecuali dalam hal ini. Sejak 15 tahun yang lalu, jumlah pesakit diabetes meningkat dua kali ganda.

Kandungan

Pengenalan …………………………………………………………….3
Bab 1. Gambaran klinikal diabetes sebagai salah satu
penyakit yang paling biasa di dunia.
1. Maklumat umum mengenai diabetes mellitus ………………………… 5
2. Klasifikasi diabetes mellitus …………………………… 8
3. Pencegahan diabetes mellitus …………………………. 10
4. Rawatan diabetes mellitus ……………………………………… 13
5. Gaya hidup sihat …………………………………………… 14
6. Pemakanan sihat ……………………………………………….14
1.7 Maksud latihan untuk menormalkan
berat badan ……………………………………………………………..16
Bab 2. Peranan terapi senaman dalam rawatan diabetes.
2.1 penggunaan terapi fizikal untuk
diabetes mellitus …………………………………………………….17
2.2 Anggaran pelajaran gimnastik terapeutik
diabetes mellitus ………………………………………. 21
2.3 Kelas pesakit bebas ……………………………..27
2.4 Ciri-ciri pendidikan jasmani dalam diabetes ………………………. 28

Kerja mengandungi 1 fail

DIABETES GULA.doc

LFK PADA DIABETES GULA

Bab 1. Gambaran klinikal diabetes sebagai salah satu

penyakit yang paling biasa di dunia.

  1. Maklumat umum mengenai diabetes mellitus ………………………… 5
  2. Klasifikasi diabetes mellitus …………………………… 8
  3. Pencegahan diabetes mellitus …………………………. 10
  4. Rawatan diabetes mellitus …………………………………… 13
  5. Gaya hidup sihat …………………………………………… 14
  6. Pemakanan sihat …………………………………………………………… 14

1.7 Maksud latihan untuk menormalkan

Bab 2. Peranan terapi senaman dalam rawatan diabetes.

2.1 penggunaan terapi fizikal untuk

2.2 Anggaran pelajaran gimnastik terapeutik

diabetes mellitus ……………………………………….. 21

2.3 Kelas pesakit bebas ……………………………..27

2.4 Ciri-ciri pendidikan jasmani dalam diabetes ………………………. 28

Diabetes mellitus adalah masalah perubatan dan sosial yang mendesak pada zaman kita, yang dari segi kelaziman dan kejadiannya mempunyai semua ciri wabak yang merangkumi kebanyakan negara maju di dunia. Pada masa ini, menurut WHO, di dunia sudah ada lebih dari 175 juta pesakit, jumlah mereka terus meningkat dan menjelang 2025 akan mencapai 300 juta. Rusia tidak terkecuali dalam hal ini. Sejak 15 tahun yang lalu, jumlah pesakit diabetes meningkat dua kali ganda.

DM meningkatkan kematian sebanyak 2-3 kali, risiko terkena penyakit jantung koronari dan infark miokard meningkat sebanyak 2 kali, patologi buah pinggang - sebanyak 17 kali, gangren pada bahagian bawah kaki sebanyak 20 kali, hipertensi - sebanyak lebih dari 3 kali. Selalunya dengan diabetes, infark miokard, pelanggaran peredaran serebrum, berkembang. Penyebab utama kematian pesakit adalah penyakit kardiovaskular dan serebrovaskular, aterosklerosis (67%), kegagalan buah pinggang kronik (6.7%), jangkitan (11.1%).

Kemajuan dalam diagnosis dan rawatan telah menyebabkan peningkatan jangka hayat, yang telah menyebabkan sejumlah besar komplikasi penyakit ini. Menurut laporan Jawatankuasa Pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai diabetes, jangka hayat semasa perkembangan patologi pada masa kanak-kanak adalah sekitar 30 tahun (kira-kira 50% daripada norma) untuk diabetes jenis I, dan untuk diabetes jenis II, rata-rata, sekitar 70% jangka hayat orang yang sihat.

Perjuangan melawan diabetes mellitus dan komplikasinya tidak hanya bergantung pada kerja terkoordinasi semua bahagian perkhidmatan perubatan khusus, tetapi juga pada pesakit itu sendiri, tanpa penyertaan siapa sasaran untuk mengimbangi metabolisme karbohidrat pada diabetes mellitus tidak dapat dicapai, dan pelanggarannya menyebabkan perkembangan komplikasi vaskular.

Telah diketahui bahawa masalah dapat diselesaikan dengan jayanya hanya apabila semuanya diketahui mengenai sebab, tahap dan mekanisme penampilan dan perkembangannya.

Peranan terapi dalam latihan gangguan metabolik terutamanya disebabkan oleh kesan trofiknya. Aktiviti otot meningkatkan perbelanjaan tenaga badan dan meningkatkan metabolisme. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, pengaruh terapi fizikal tidak terhad kepada ini. Penggunaan senaman secara sistematik membantu mengembalikan refleks motor-viseral normal yang mengatur metabolisme.

Perkaitan: kesesuaian mempelajari masalah diabetes ditentukan oleh peningkatan kadar insiden yang sangat pesat dan tahap kecacatan pesakit yang tinggi, terutamanya mereka yang sakit pada masa kanak-kanak.

Tujuan: mengkaji peranan terapi fizikal dalam rawatan diabetes. Tujuan kerja dinyatakan melalui beberapa tugas:

1. menerangkan konsep diabetes.

2. untuk menggambarkan penggunaan budaya fizikal terapeutik dalam diabetes;

3. untuk mengenal pasti ciri latihan terapi diabetes;

4. membuat kesimpulan yang relevan mengenai topik tersebut.

Semasa melaksanakan karya, kaedah analisis data literatur digunakan.

Objektif kajian: pencegahan penstabilan kadar gula darah menggunakan kaedah latihan fisioterapi

Subjek kajian: ubat untuk terapi fizikal pada peringkat rawatan diabetes yang berlainan.

Bab 1. KETERANGAN KLINIKAL DIABETES SEBAGAI SATU PENYAKIT PALING UMUM DI DUNIA.

1.1. Gambaran Keseluruhan Diabetes.

Diabetes mellitus adalah salah satu penyakit yang paling biasa yang berkaitan dengan gangguan metabolisme karbohidrat kerana pengeluaran insulin pankreas yang tidak mencukupi. Pada diabetes mellitus, pembentukan glikogen di hati dan otot menurun, akibatnya, kadar gula darah (hiperglikemia) meningkat dan ia mula dikeluarkan dalam air kencing (glukosuria). Perkembangan diabetes difasilitasi oleh pelanggaran peraturan saraf pusat (selalunya setelah trauma mental), gangguan makan, pengambilan karbohidrat yang berlebihan, penyakit berjangkit, kecenderungan keturunan dan faktor lain. Penyebab penyakit ini boleh menjadi tumor, keradangan dan perubahan sklerotik pada pankreas.

Dengan hiperglikemia yang ketara, tisu badan mengalami dehidrasi, pesakit mengalami rasa haus yang berterusan, mengambil sejumlah besar cecair dan mengeluarkan banyak air kencing. Gangguan metabolisme lemak di latar belakang diabetes membawa kepada banjir darah dengan lemak. Kandungan kolesterol dalam darah meningkat. Pesakit mengalami penurunan turgor kulit, kulit kering dan membran mukus diperhatikan, daya tahan tubuh terhadap jangkitan menurun, pelbagai penyakit dan komplikasi bersamaan (lesi kulit pustular, hipertensi, aterosklerosis, ginjal, penyakit darah, dll.). Pada usia tua, diabetes boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk gangren pada bahagian bawah kaki.

Pesakit kencing manis sering menderita dan pelanggaran metabolisme protein dan lemak. Akibatnya, bahan toksik berkumpul di dalam badan, yang boleh menyebabkan komplikasi yang paling berbahaya, seperti kejutan hipoglikemik dan koma diabetes. Kejutan hipoglikemik diperhatikan dengan penurunan gula darah yang tajam di bawah pengaruh ubat-ubatan dan dicirikan oleh penampilan perasaan lemah, berdebar-debar jantung, kelaparan, peningkatan kegembiraan motorik, kekejangan dan kehilangan kesedaran. Koma diabetes disebabkan oleh keracunan badan oleh produk pembakaran lemak yang tidak lengkap. Ia dicirikan oleh muntah, mengantuk, dan kehilangan kesedaran yang mendalam. (A.V. Sumarkova; 1993)

Diabetes mellitus adalah penyakit sepanjang hayat. Pesakit harus sentiasa menunjukkan ketabahan dan disiplin diri, dan ini secara psikologi boleh mematahkan sesiapa sahaja. Dalam rawatan dan perawatan pesakit diabetes, kegigihan, kemanusiaan, keyakinan yang berhati-hati juga diperlukan; jika tidak, tidak mustahil untuk menolong pesakit mengatasi semua rintangan dalam jalan hidup mereka.

Diabetes mellitus berlaku sama ada dengan kekurangan atau dengan pelanggaran tindakan insulin. Dalam kedua kes tersebut, kepekatan glukosa darah meningkat (hiperglikemia berkembang), digabungkan dengan banyak gangguan metabolik lain: sebagai contoh, dengan kekurangan insulin dalam darah yang ketara, kepekatan badan keton meningkat.

Diabetes mellitus dalam semua kes didiagnosis hanya dengan hasil menentukan kepekatan glukosa dalam darah di makmal yang diperakui.

Ujian toleransi glukosa biasanya tidak digunakan dalam praktik klinis biasa, tetapi dilakukan hanya dengan diagnosis yang meragukan pada pasien muda atau untuk mengesahkan diagnosis pada wanita hamil. Untuk mendapatkan hasil yang boleh dipercayai, ujian toleransi glukosa harus dilakukan pada waktu pagi ketika perut kosong; pesakit harus duduk dengan tenang semasa pengambilan sampel darah, dia dilarang merokok; dalam masa 3 hari sebelum ujian, dia mesti mengikuti diet yang normal, bukannya bebas karbohidrat. Dalam tempoh pemulihan selepas sakit dan berehat di tempat tidur yang berpanjangan, keputusan ujian mungkin salah. Ujian dilakukan seperti berikut: pada perut kosong mereka mengukur tahap glukosa dalam darah, memberikan 75 g glukosa yang diperiksa dalam 250-300 ml air (untuk anak-anak - 1,75 g per 1 kg berat badan, tetapi tidak lebih dari 75 g; untuk rasa yang lebih menyenangkan) anda boleh menambah, sebagai contoh, jus lemon semulajadi), dan mengulangi pengukuran glukosa darah selepas 1 atau 2 jam. Ujian air kencing dikumpulkan tiga kali - sebelum mengambil larutan glukosa, 1 jam dan 2 jam selepas pentadbiran.

Gangguan toleransi glukosa Doktor menentukan perlunya rawatan untuk gangguan toleransi glukosa secara individu. Biasanya, pesakit tua tidak dirawat, sementara pesakit yang lebih muda disyorkan diet, senaman, dan penurunan berat badan. Dalam hampir separuh kes, toleransi glukosa yang merosot menyebabkan diabetes mellitus selama 10 tahun, dalam satu perempat ia tetap tanpa kemerosotan, pada seperempatnya hilang. Wanita hamil yang mengalami toleransi glukosa terganggu sama seperti diabetes mellitus. (. Golubev M.A., Belyaeva I.F. 1997)

1.2 Klasifikasi diabetes.

Terdapat dua jenis diabetes utama - jenis 1 dan jenis 2.

Diabetes jenis I adalah pelanggaran kronik metabolisme karbohidrat kerana pelanggaran pengeluaran insulin. Pada diabetes jenis 1, sel beta pankreas musnah, yang menyebabkan kekurangan insulin. Ini berlaku dengan latar belakang kecenderungan keturunan khas, yang apabila terdedah kepada faktor luaran (jangkitan, virus, pembedahan) menyebabkan perubahan keadaan sistem kekebalan tubuh dan, pada masa akan datang, terhadap perkembangan diabetes.

Dalam kebanyakan kes, diabetes jenis 1 berlaku pada orang muda (berumur hingga 35 tahun), tetapi terdapat kes penyakit pada usia kemudian..

Pemusnahan 80-90% sel beta membawa kepada gejala diabetes berikut: kencing cepat; dahaga teruk dan mulut kering; keletihan; pengurangan berat; ketidaksinambungan kencing pada kanak-kanak dan remaja.

Gejala ini hilang sekiranya seseorang mula menerima insulin, yang merupakan satu-satunya rawatan berkesan untuk diabetes jenis 1. Tujuan rawatan insulin adalah untuk mengekalkan kadar glukosa darah normal sepanjang masa..

Diabetes jenis II

Diabetes jenis 2 adalah bentuk diabetes yang paling biasa. 9 daripada 10 kes diabetes adalah diabetes jenis 2. Selalunya, ia bermula selepas 40 tahun, walaupun jumlah orang muda dengan diabetes jenis 2 terus meningkat.

Terdapat banyak sebab untuk perkembangan diabetes mellitus tipe II, kerana istilah ini merujuk kepada pelbagai penyakit dengan sifat kursus dan manifestasi klinikal yang berbeza. Mereka disatukan oleh patogenesis umum: penurunan rembesan insulin (kerana disfungsi pulau Langerhans yang digabungkan dengan peningkatan daya tahan periferal terhadap insulin, yang menyebabkan penurunan pengambilan glukosa oleh tisu periferal) atau peningkatan pengeluaran glukosa oleh hati. Dalam 98% kes, penyebab perkembangan diabetes mellitus tipe II tidak dapat ditentukan - dalam kes ini, mereka berbicara tentang diabetes "idiopatik". Lesi yang manakah (penurunan rembesan insulin atau ketahanan insulin) yang utama, tidak diketahui; mungkin patogenesis berbeza pada pesakit yang berbeza. Selalunya, ketahanan insulin disebabkan oleh kegemukan;

Tesis mengenai diabetes

Diabetes mellitus - lat. Diabetes mellitus adalah penyakit heterogen sistemik. Penyakit ini adalah salah satu masalah paling serius pada zaman kita. Ia mendapat tempat ketiga antara penyebab langsung kematian selepas penyakit kardiovaskular dan onkologi. Perkaitan. Pada masa ini, lebih daripada 150 juta pesakit diabetes tinggal di planet kita. Lebih-lebih lagi, 80 - 95% pesakit dengan diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin. Diabetes mellitus disebabkan oleh kekurangan insulin mutlak (DM I) atau relatif (DM II), yang pertama kali menyebabkan pelanggaran metabolisme karbohidrat, dan kemudian perubahan metabolisme dalam tubuh semua bahan tenaga utama (karbohidrat, lemak, protein). Sebagai peraturan, pada diabetes mellitus, terdapat pelanggaran sekresi pelbagai hormon pankreas, khususnya insulin, dan kepekaan terhadapnya. Akibat kekurangan insulin adalah gangguan metabolik, di antaranya gangguan metabolisme karbohidrat yang paling ketara. Kriteria utama dalam diagnosis diabetes adalah tahap glukosa dalam darah (glikemia), khususnya tahap glikemia puasa. Tetapi betul untuk membuat diagnosis (terutama untuk menentukan jenis diabetes mellitus) berdasarkan data makmal hanya dengan memahami faktor metodologi dan ciri fisiologi subjek yang mempengaruhi keputusan menentukan kepekatan glukosa. Hipotesis: kandungan glukosa, kadar kolesterol total, tahap TG dalam serum darah pada pesakit diabetes mellitus jenis 2. berbeza dengan tahap orang yang sihat.Tujuan tesis ini adalah untuk mengkaji hubungan antara metabolisme karbohidrat dan lipid dengan parameter darah biokimia pesakit dengan diabetes mellitus. Tugas: 1. Kajian mengenai kepekatan glukosa dalam serum darah pesakit diabetes. 2. Kajian mengenai kepekatan kolesterol total dalam serum darah pesakit diabetes. 3. Kajian kandungan trigliserida, lipoprotein berketumpatan sangat rendah, lipoprotein berketumpatan rendah, lipoprotein berketumpatan tinggi dalam serum darah pesakit diabetes mellitus. Subjek kajian adalah organisasi penjagaan pesakit diabetes. Objek kajian - orang yang sihat dan pesakit diabetes mellitus, berdaftar dengan doktor. Kajian dilakukan berdasarkan makmal GUZ OKB. Sekumpulan 70 orang berumur antara 35 hingga 70 tahun telah dipilih. Perkaitan praktikal: cadangan untuk membantu pesakit diabetes mellitus jenis 2 dapat digunakan dalam kelas teori dan praktikal, mempelajari disiplin mengikut metodologi penyelidikan di kolej perubatan, klinik, dll. Kaedah penyelidikan berdasarkan kajian literatur saintifik dan perubatan dan analisisnya, kaedah statistik pemprosesan data, gambaran grafik hasil penyelidikan.

Diabetes mellitus adalah penyakit yang sangat serius, yang difahami sebagai sindrom hiperglikemia kronik yang berkaitan dengan sekresi insulin yang tidak mencukupi atau pelanggaran tindakannya. Penyakit ini, ternyata, bersifat heterogen, yang mungkin berdasarkan faktor genetik, imunologi, dan juga pengaruh buruk terhadap persekitaran. Penyebab diabetes tidak selalu cukup jelas. Dalam perkembangan kekurangan insulin, patologi keturunan memainkan peranan pertama, faktor predisposisi adalah kelahiran anak dengan berat badan yang besar, serta lesi virus sel-sel pankreas. Obesiti, aterosklerosis, hipertensi arteri, pemakanan karbohidrat yang berlebihan adalah faktor penentu permulaan penyakit ini. Manifestasi klinikal diabetes jenis I dan jenis 2 adalah serupa, tetapi keparahannya berbeza. Gejala yang lebih jelas dan perkembangan pesat tanda-tanda penyakit diperhatikan pada diabetes jenis I. Setelah mengkaji kesan penyakit ini pada organ dan sistem badan individu, dapat disimpulkan bahawa diabetes adalah penyebab kecacatan dan kematian yang tinggi dari komplikasi vaskular, yang merangkumi infark miokard, strok serebrum, gangren di bahagian bawah kaki, kehilangan penglihatan dan kerosakan buah pinggang - nefropati. Diagnosis awal dan kecukupan rawatan untuk penyakit ini adalah tugas yang paling penting, kerana hiper dan hipoglikemia berfungsi sebagai titik permulaan banyak mekanisme patologi yang menyumbang kepada perkembangan komplikasi vaskular yang teruk. Matlamat rawatan diabetes adalah untuk mencapai tahap glukosa darah sepanjang hari yang secara praktikalnya tidak berbeza dengan yang diperhatikan pada orang yang sihat. Kajian prospektif pada tahun 1993 menunjukkan bahawa kedua-dua kekerapan komplikasi vaskular diabetes dan masa penampilannya jelas berkorelasi dengan tahap pampasannya. Satu kajian dilakukan, berdasarkan hasil yang: 1. Didapati dalam kumpulan kajian individu yang sihat bahawa kepekatan glukosa dalam serum darah adalah 4,45 ± 0,15 mmol / L.; kepekatan kolesterol total ialah 4.34 ± 0.07 mmol / l; tahap trigliserida rata-rata 0,87 ± 0,11 mmol / l, indikator sesuai dengan norma. 2. Dalam kumpulan pesakit dengan NTG, kepekatan glukosa dalam serum darah menurut hasil kajian adalah 6.72 ± 0.14 mmol / L, yang 51% lebih tinggi dibandingkan dengan tahap glukosa dalam serum darah penderma yang sihat, tahap kolesterol bebas adalah 6, 3 ± 0.2 mmol / L, yang 45% lebih tinggi daripada penderma yang sihat. Peningkatan kandungan TG sudah diperhatikan dengan penurunan toleransi glukosa 2.0 ± 0.12 mmol / L dan 130% lebih tinggi daripada kumpulan kawalan. 3. Dalam kumpulan pesakit dengan diabetes mellitus jenis II, tahap glukosa dalam serum darah rata-rata 79 ± 0,34 mmol / L, yang 75% lebih tinggi dibandingkan dengan tahap glukosa penderma yang sihat. Pada kumpulan pesakit diabetes mellitus-II, kandungan kolesterol tertinggi adalah 7.31 ± 0.23 mmol / l, 68% lebih tinggi berbanding dengan kumpulan kawalan. Dalam kumpulan ini, tahap TG dalam serum darah melebihi had normal maksimum 2,4 ± 0,06 mmol / l, yang mengakibatkan peningkatan 175% daripada pada kumpulan penderma yang sihat. Dengan mengekalkan kepekatan glukosa darah yang normal (atau hampir normal) untuk jangka masa yang panjang, adalah mungkin untuk menunda atau menunda permulaan komplikasi yang lewat. Sayangnya, terapi insulin, atau penggunaan ubat oral, atau diet pada dasarnya dapat menyelesaikan masalah menyembuhkan diabetes. Para saintis di seluruh dunia secara aktif mencari alat tersebut. Sebagai contoh, kaedah imunosupresi diabetes mellitus tipe I telah dicadangkan, yang bertujuan untuk menekan imuniti humoral (pembentukan autoantibodi terhadap insulin, proinsulin). Salah satu bidang pencarian adalah transplantasi sel sel pankreas, bahagian organ, serta transplantasi lengkap pankreas. Kemungkinan terapi gen memberangsangkan, yang dibuktikan dengan kemajuan teknologi genetik molekul. Walau bagaimanapun, penyelesaian untuk masalah ini adalah persoalan masa depan dan kemungkinan besar.

1. Ametov A. C. Diabetes jenis 2. Asas patogenesis dan terapi. - M., 2003 2. Ametov A.S., Demidova T.Yu., Doskina E.V., Chernikova N. A,. Algoritma untuk diagnosis dan pengurusan diabetes jenis 2. Cadangan klinikal untuk doktor yang berlatih. - M., 2007 3. Anisonyan, M. Penyakit gula / M. Anisonyan // Kehidupan sukan Rusia. - 2007.- No. 5 4. Anosova L.N. Sindrom hiperglikemik. - M.: Perubatan, 1964 5. Balabolkin M.I. Endokinologi. - M.: Perubatan, 1994 6. Balabolkin M.I., Dedov I.I. Aspek genetik diabetes. // Diabetes. - 2000. - No. 1 (6). - S.6-11 7. Vanyukov D.A. Prediabetes: diagnosis dan rawatan // Pesakit sukar. - 2006. - No. 12 8. Germaniuk E.L. Protein darah glikosilasi pada diabetes. // Perubatan klinikal. - 1982. - T. 6. - No. 10. - S. 17-21. Danilova A.I., Dektereva O.S. // Masalah endokrinologi. - 1984. - t.Z. - No. 5. - P. 29 10. Danis Yu.K., Norkus A.V., Ostrauskis R.V., Dargis V.V. semasa menjalankan dan mentafsirkan ujian toleransi glukosa. // Arkib terapeutik. - 1985. - V. 57. - No. 10. - P. 142-14 11. Dedov II, Shestakova MV. Algoritma rawatan perubatan khusus untuk pesakit diabetes; Moscow 2007 12. Efimov A.S. // Angiopati diabetes. - M.: Perubatan, 1989 13. Kamysheva EP, Pokalev G.M. Diabetes mellitus: persembahan moden, gejala klinikal, sindrom, taktik perubatan, - N. Novgorod, 1999 14. Kamyshnikov VS Buku panduan diagnostik makmal klinikal dan biokimia. T.2. - Len.: Belarus, 2000. - P.82-87 15. Kamysheva E.P., Pokalev G.M. Diabetes mellitus: pandangan moden, gejala klinikal, sindrom, taktik perubatan, - N. Novgorod, 1999 16. Lesnichiy A.V. Parameter biokimia pada pesakit diabetes mellitus. - Perniagaan perubatan, 1997. - No. 5. - S. 78-80 17. Mazovetsky A.G., Velikov V.K. Diabetes. - M.: Perubatan, 1987. - S. 103 18. Ostapova V.V. Diabetes. - M.: Perubatan, 1994 19. Radkevich, V.E. Diabetes mellitus / V.E. Radkevich.- Moscow: Gregory, 2008 20. Watkins P. J. Diabetes mellitus / edisi ke-2. - Per. dari bahasa Inggeris M.: Rumah penerbitan BINOM, 2006

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes