Diuretik: senarai ubat, tindakan

Diuretik (diuretik) adalah ubat yang meningkatkan pembentukan dan perkumuhan air kencing dari badan. Perjanjian mereka diperlukan untuk pesakit dengan sindrom edematous kerana penyakit jantung, ginjal atau hati, serta dalam keadaan keadaan akut yang memerlukan penurunan segera dalam jumlah cairan dalam tubuh.

Mekanisme tindakan

Semua diuretik, walaupun terdapat kesan diuretik tunggal, berbeza dalam mekanisme pencapaiannya. Tindakan ubat-ubatan ini tertumpu di epitel, yang membentuk tubulus ginjal, di mana air kencing terbentuk. Juga, sebahagian diuretik mempengaruhi aktiviti hormon dan enzim tertentu yang terlibat dalam pengaturan fungsi ginjal. Dengan kata mudah, mekanisme diuretik memenuhi tujuannya telah dipelajari dari semua pihak dan meletakkan asas untuk klasifikasi mereka..

Kelas diuretikMekanisme
ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka menghalang penyerapan kation natrium, anion klorin dan molekul air secara terbalik ke dalam darah, meningkatkan jumlah pengeluaran air kencing. Selain itu meningkatkan perkumuhan kation kalium dan magnesium, menangguhkan kation kalsium.
Seperti ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Tindakannya serupa dengan diuretik thiazide. Selain itu, daya tahan dinding vaskular kapilari dikurangkan kerana penurunan kandungan natrium dalam darah dan kepekaan saluran terhadap kesan angiotensin II. Indapamide merujuk kepada diuretik yang menyedari kesan vasodilating dan disebabkan peningkatan prostacyclin.
Gelung balikAksi di bahagian menaik dari gelung Henle. Ia menghalang pengembalian ion natrium dan molekul air ke dalam aliran darah. Meningkatkan rembesan ion kalsium, kalium, magnesium, bikarbonat ke dalam lumen tubulus buah pinggang.
Antagonis Aldosteron (hemat kalium)Beraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka mempunyai kesan sebaliknya dari aldosteron: meningkatkan perkumuhan kation natrium, anion klorin dan molekul air, menghalang pengeluaran kation kalium.
Inhibitor karbonatBeraksi di bahagian atas tubulus buah pinggang. Menghambat aktiviti anhidrat karbonik ginjal - enzim yang bertanggungjawab terhadap tindak balas kimia pembentukan ion bikarbonat. Aliran terbalik dari air kencing kation bikarbonat, natrium dan kalium, molekul air menurun.
OsmotikMeningkatkan tahap tekanan osmotik dalam plasma darah, memastikan peralihan cecair ke aliran darah (peningkatan jumlah darah yang beredar). Ini juga meningkatkan tekanan osmotik pada tubulus ginjal, yang menyebabkan pengekalan ion air, natrium dan klorin dalam air kencing tanpa mempengaruhi perkumuhan kalium.

Pengelasan diuretik

Prinsip klasifikasi diuretik merangkumi mekanisme tindakannya, serta kekuatan kesan diuretik. Beberapa diuretik paling sesuai untuk pesakit dengan hipertensi dan kegagalan jantung, dan beberapa untuk edema kerana kegagalan hati atau buah pinggang.

1. Thiazide

Diuretik Thiazide terutamanya mempunyai kesan antihipertensi yang mencukupi. Dengan kekuatan diuretik sederhana, mereka adalah kelas utama diuretik dalam rawatan hipertensi (paling sering digabungkan dengan perencat ACE, penyekat reseptor angiotensin). Petunjuk sekunder untuk pelantikan mereka juga merangkumi:

 • bengkak pada latar belakang kegagalan jantung atau buah pinggang, obesiti;
 • glaukoma;
 • diabetes insipidus.

Dengan peningkatan dos, kesan diuretik ini tidak meningkat, dan risiko kesan sampingan (ketidakseimbangan elektrolit, aritmia, penyakit kuning, pening, dll.) Meningkat. Dalam dos yang tinggi, diuretik thiazide memberi kesan negatif terhadap metabolisme karbohidrat dan lemak, meningkatkan kepekatan glukosa, kolesterol total, dan urea darah. Ia tidak boleh diresepkan untuk:

 • disfungsi hepatik dan buah pinggang yang teruk;
 • diabetes mellitus yang tidak terkawal, gout;
 • alahan terhadap sulfonamida.

Hidroklorotiazida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

100-140

Cyclopentiazide

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

60-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (25, 100 mg): ambil 25-50 mg secara lisan; dos purata sehari - 25-100 mg.
Untuk meredakan bengkak, minum 500 mikrogram secara oral pada waktu pagi, dengan keperluan klinikal, adalah mungkin untuk meningkatkan dos hingga 1,0-1,5 mg. Untuk mengawal tekanan darah, 500 mcg secara lisan setiap pagi.

2. Seperti Thiazide

Mereka juga bertindak sebagai ubat diuretik utama untuk terapi kombinasi hipertensi. Mengikut ciri dan senarai kontraindikasi, ia serupa dengan diuretik thiazide..

Indapamide

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk pesakit yang menyusui, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

100-130

320-380

340-390

20-40

Chlortalidone

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 2-2,5 hari; dikontraindikasikan pada pesakit yang menyusu, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

25-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah penggunaan (tablet, dos harian)
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (1.5 mg): minum 1.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Tablet (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (50 mg): Untuk melegakan bengkak, minum 50 mg x 2 kali sehari pada waktu pagi (2 tablet) setiap hari; untuk mengawal tekanan darah 1 tablet 3 kali seminggu.

3. Gelung balik

Ubat-ubatan yang membentuk kelas diuretik gelung berbeza dengan ketara dan secara langsung bergantung kepada kesan dos yang diberikan. Dengan peningkatan dos furosemide atau torasemide, termasuk risiko reaksi buruk (penurunan tekanan darah, aritmia, gangguan elektrolit air, dispepsia, gangguan kesedaran, dll.). Diuretik gelung mempunyai kesan neutral terhadap metabolisme lemak karbohidrat.

Furosemide adalah diuretik terbaik dalam keadaan akut yang memerlukan pengurangan segera dalam darah yang beredar (edema paru, dekompensasi jantung kronik, kegagalan buah pinggang atau hati, luka bakar, keracunan, eklampsia). Dengan pengenalan furosemide, kesan diuretik intravena berkembang selepas 5 minit dan berlangsung sekitar 2 jam, dengan pemberian oral - selepas 15-30 minit berlangsung hingga 8 jam. Ia dikontraindikasikan dalam:

 • alahan, termasuk sulfonamida;
 • hepatik teruk, kegagalan buah pinggang;
 • ketidakseimbangan elektrolit yang teruk (terutamanya hiperkalemia);
 • penyahhidratan pelbagai asal;
 • keracunan glikosida jantung.

Torasemide bertindak sebagai diuretik paling selamat, tanpa menyebabkan peningkatan kalium darah yang kuat, kesannya agak lama. Torasemide juga dapat melambatkan proses penyusunan semula miokardium, yang menjadikannya diuretik jantung terbaik (bersama dengan spironolactone) dalam kegagalan jantung kronik..

Furosemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah umur 3 tahun (oral)

Torasemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

BahanNama daganganKaedah permohonan, harga (gosok.)
LasixTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 40-60 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 80-100 gosok.
FurosemideTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 20-30 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 20-30 gosok.
TorasemideTablet (2.5; 5; 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 240-300 gosok.
PenyelamTablet (5, 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 360-1100 gosok.
Britomar

4. Antagonis Aldosteron (kalium-hemat)

Spironolactone dan eplerenone adalah kumpulan utama diuretik untuk edema yang berasal dari jantung. Mereka mempunyai kesan diuretik yang lemah dan ringan, meningkatkan metabolisme lipid dan karbohidrat. Kesan hemat kalium kumpulan diuretik ini membolehkan mereka digunakan sebagai terapi jangka pendek untuk hipokalemia, namun, ini menimbulkan kontraindikasi bagi pesakit yang menerima persediaan kalium.

Anda harus menahan diri dari menetapkan antagonis aldosteron pada pesakit dengan penyakit Addison, yang dinyatakan dalam kegagalan buah pinggang. Eplerenone dengan penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan ginekomastia dan mati pucuk pada lelaki, ketidakseimbangan dalam kitaran haid dan gangguan kesuburan pada wanita.

Spironolakton

Ciri-ciri: kesannya muncul dengan terapi 2-5 hari; tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 3 tahun

90-310

Eplerenone

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

2700-2900

650-700

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Kapsul (25, 50,100 mg): dalam 0.5-1.0 gr. sehari pada waktu pagi.
Tablet (25, 50 mg): dalam 25-50 mg sehari, tanpa mengira pengambilan makanan.

5. Osmotik

Mannitol, satu-satunya wakil kelas diuretik osmotik, kini tidak digunakan dalam latihan kardiologi. Pentadbiran intravena ditunjukkan untuk pesakit dengan:

 • serangan glaukoma;
 • kegagalan hati akut dengan fungsi buah pinggang yang dipelihara;
 • keracunan (bromida, salisilat, litium).

Senarai kontraindikasi untuk diuretik osmotik termasuk:

 • kegagalan buah pinggang kronik;
 • jenis strok hemoragik;
 • alahan terhadap ubat;
 • kekeringan teruk;
 • gangguan elektrolit air.

Ciri-ciri: dengan berhati-hati untuk wanita hamil dan menyusui

100-160

115-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Penyelesaian infusi: pengenalan titisan perlahan atau intravena 1-1,5 g. per kg berat badan; dos harian tidak boleh lebih tinggi daripada 140-180 gr.; untuk tujuan pencegahan - 0,5 g. per kg berat badan.

6. Perencat anhidrat karbon

Penerimaan diuretik kelas ini ditujukan terutamanya kepada pesakit yang menderita glaukoma dan sindrom edematous dengan latar belakang kegagalan jantung. Inilah diuretik paling selamat di pasaran sekarang. Dalam kes ini, tetes dengan dorzolamide bertujuan untuk melegakan serangan glaukoma akut, tetapi bukan terapi glaukoma yang berpanjangan. Senarai kontraindikasi serupa dengan antagonis aldosteron..

Asetazolamida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

240-300

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

400-440

700-1300

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (250 mg): di dalam, 1 tablet x 1 kali sehari pada waktu pagi setiap hari atau dua hari berturut-turut dengan rehat satu hari lagi; sekiranya terdapat serangan akut glaukoma di dalam, 1 tablet x 4 kali sehari.
Titis mata: tanamkan 1 titisan ke mata tiga kali sehari; tanpa menyentuh hujung botol mata atau konjunktiva.

Asal tumbuhan diuretik

Bahan kimia yang membentuk beberapa tumbuh-tumbuhan juga boleh menyebabkan penyingkiran lebihan cecair dari badan. Selalunya ini adalah flavonoid, glikosida, alkaloid, asid silikat. Diuretik tumbuhan yang boleh digunakan di rumah termasuk:

 1. Ekor Kuda. 1-2 gram ramuan ekor kuda tuangkan air mendidih, biarkan hingga mendidih. Ambil secara lisan 3-4 kali sehari.
 2. Lingonberry. Kaedah penyediaan rebusan daunnya serupa dengan resipi menggunakan ekor kuda.
 3. Jus birch. Adalah disyorkan untuk minum 1 gelas tiga kali sehari.

Anda juga boleh mendapatkan diuretik asal tumbuhan dalam persediaan farmasi (lihat senarai lengkap semua diuretik herba):

70-120

Koleksi: ambil kuahnya dalam 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

100-130

Pengumpulan diuretik nombor 2

70-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Bearberry + Calendula + Dill + Eleutherococcus + Pudina
Lingonberry + St. John's wort + penggantian + dogroseKoleksi: ambil kuahnya dalam 3-4 kali sehari.
Bearberry + akar licorice + juniperKoleksi: pengambilan 60-70 ml x 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

Penurunan Berat Badan Diuretik

Pada masa ini, banyak pesakit yang berlebihan berat badan berusaha menggunakan diuretik untuk penurunan berat badan. Lebih kerap mereka adalah diuretik gelung, yang dicirikan oleh kesan diuretik yang paling ketara. Walau bagaimanapun, amalan ini pada asasnya salah.

Dengan menggunakan diuretik, seseorang yang mengalami obesiti satu darjah atau yang lain hanya membuang cecair dan beberapa elektrolit penting dari badan. Dalam kes ini, jisim tisu adiposa tidak berkurang. Sekiranya anda menebus kehilangan cecair, jumlah berat badan pasti akan bertambah semula.

Pada masa yang sama, terdapat risiko tindak balas buruk kerana ketidakseimbangan elektrolit. Itulah sebabnya penurunan berat badan harus merangkumi diet yang betul, penolakan mabuk berbahaya (merokok, alkohol, dadah) dan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Ubat diuretik adalah ubat preskripsi yang serius. Apa itu diuretik dan jenis diuretik yang harus digunakan dalam situasi klinikal tertentu hanya dapat dijelaskan oleh pakar yang berkelayakan.

Diuretik yang tidak mengeluarkan kalium dari badan - senarai lengkap dengan keterangan, komposisi dan harga

Kelemahan kebanyakan diuretik adalah bahawa, bersama dengan cecair berlebihan, mereka juga menghilangkan unsur surih penting, termasuk kalium, dari badan. Untuk mengelakkan ini, ubat diuretik khas boleh digunakan. Mereka dipanggil kalium-hemat dan dianggap lebih selamat daripada diuretik lain..

Penggunaan diuretik hemat kalium

Kelebihan utama diuretik yang tidak mengeluarkan kalium adalah bahawa mereka tidak menyebabkan hipokalemia. Patologi ini menyebabkan kelemahan otot jantung. Untuk menghilangkan berlakunya kekurangan kalium, diuretik hemat kalium digunakan. Mereka mempengaruhi badan dengan lebih lembut, oleh itu kesannya lebih lemah. Atas sebab ini, diuretik hemat kalium diresepkan bersama dengan diuretik thiazide dan loop. Ini diperlukan untuk mencegah hipokalemia. Diuretik yang tidak menghilangkan unsur surih kalium digunakan untuk:

 • darah tinggi
 • kegagalan jantung (sebagai sebahagian daripada terapi kompleks);
 • hiperaldosteronisme primer;
 • edema kerana gangguan sintesis hormon adrenal;
 • gout.

Dengan darah tinggi

Diuretik mengeluarkan lebihan cairan dari badan, sehingga mengurangkan jumlah darah yang beredar, yang menyebabkan penurunan tekanan pada pembuluh darah. Dengan hipertensi, penggunaan diuretik thiazide dan potassium lebih kerap digunakan. Yang terakhir diresepkan dalam dos yang tidak terlalu tinggi. Mereka tidak meningkat walaupun tidak ada kesan diuretik yang tidak mengeluarkan kalium. Sebabnya adalah bahawa ini tidak menyebabkan penurunan tekanan, tetapi hanya meningkatkan jumlah kesan sampingan. Dalam kes ini, diuretik tambahan diresepkan atau rawatan sudah dilakukan dengan diuretik thiazide atau loop.

Dengan kegagalan jantung

Pada tahap ketiga kegagalan jantung, pesakit mengalami edema di seluruh badan, yang penuh dengan komplikasi. Diuretik membantu mencegahnya. Oleh kerana diuretik biasa menghilangkan kalium, mereka hanya boleh memperburuk keadaan jantung. Atas sebab ini, pilihannya bergantung pada ubat penghilang kalium. Untuk rawatan jangka panjang, diuretik tersebut adalah penyelesaian yang optimum, kerana ia mempunyai kesan lembut dan mengekalkan tahap kalium yang diinginkan.

Diuretik semasa kehamilan

Puffiness sering menemani wanita hamil, terutama pada peringkat terakhir. Asal mereka dikaitkan dengan rahim yang tumbuh, yang memampatkan saluran darah. Akibatnya, aliran darah yang normal terganggu. Rahim juga memberikan tekanan pada ureter, menyebabkan pengekalan cecair. Arah utama rawatan adalah diet khas yang menghadkan jumlah makanan yang masuk ke dalam badan. Dalam kombinasi dengan pemakanan khas, ubat diuretik yang tidak mengeluarkan kalium dapat digunakan. Unsur jejak ini penting bagi wanita hamil, sebab itulah doktor berusaha untuk memastikan tahapnya tetap normal..

Diuretik untuk edema

Kemunculan edema juga dapat dikaitkan dengan hipertensi arteri, gangguan metabolik, diabetes mellitus, osteoporosis dan sindrom nefrotik. Dalam penyakit seperti itu, diuretik yang tidak mengeluarkan kalium juga digunakan. Mereka boleh digunakan dalam kes penyakit berjangkit atau alergi. Diuretik diresepkan hanya untuk pembengkakan yang berpanjangan. Kesan agen penyekat kalium muncul selepas 2-3 hari. Selalunya ia digunakan dalam kombinasi dengan thiazides untuk mencegah hipokalemia, walaupun diuretik ini kurang selamat untuk edema..

Bagaimana ubat berfungsi?

Berbanding dengan diuretik lain, diuretik hemat kalium dianggap lebih hemat, kerana peningkatan diuresis hanya 20% dari normal. Kesan utama ubat-ubatan tersebut adalah menyekat tindakan aldosteron. Ini adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal, yang mengambil bahagian aktif dalam metabolisme garam air. Aldosteron menghilangkan natrium dari badan, yang membantu meningkatkan tekanan. Diuretik hemat kalium menyekat hormon ini dengan dua cara:

 • menghalang sintesis aldosteron kerana kesan pada reseptor tertentu;
 • menghalang pengangkutan ion natrium, bertindak berlawanan dengan aldosteron.

Kesan sampingan

Diuretik yang tidak membuang kalium jarang menyebabkan kesan sampingan, kerana ia sering digunakan dalam dos yang rendah. Dalam beberapa kes, hiperkalemia berkembang - peningkatan jumlah kalium melebihi tahap yang dibenarkan iaitu 5.3 mmol / L. Patologi seperti itu boleh menyebabkan aritmia dan kesan sampingan berikut:

 • memperburuk ereksi;
 • mulut kering
 • loya muntah
 • urolithiasis;
 • pening;
 • sakit kepala;
 • penyelewengan haid;
 • cirit-birit atau sembelit;
 • keletihan;
 • kekejangan
 • kepekaan terhadap cahaya matahari;
 • ruam;
 • mengantuk.

Senarai diuretik

Ubat diuretik yang hemat kalium mempunyai sifat umum untuk mengekalkan kalium dalam badan, tetapi ia berbeza dalam struktur kimia. Perbezaannya terletak pada mekanisme tindakan. Jadi, semua diuretik yang tidak mengeluarkan kalium dibahagikan kepada dua kumpulan utama:

 • Antagonis Aldosteron. Mempengaruhi secara langsung reseptor aldosteron. Kerana penyekat mereka, pengeluaran aldosteron diperlahankan.
 • Inhibitor rembesan kalium tiub, atau penyekat saluran natrium. Kurangkan kebolehtelapan membran epitel tubulus kolektif untuk ion natrium. Akibatnya, jumlah kalium yang dikeluarkan dapat dikurangkan..

Antagonis Aldosteron

Salah satu diuretik yang paling popular di kalangan antagonis aldosteron adalah spironolactone. Sehingga 90-an abad yang lalu, ubat ini digunakan secara eksklusif untuk kegagalan jantung untuk mencegah hipokalemia. Kemudian ia mula digunakan untuk rawatan darah tinggi. Harga ubat adalah 20-50 p. Faedah Spironolactone:

 • Penurunan tekanan yang lancar. Kesan diuretik ditunjukkan secara beransur-ansur, kira-kira 3-4 hari kemasukan. Ini membantu mengurangkan risiko strok dan serangan jantung..
 • Kemungkinan mengambil wanita hamil, tetapi untuk jangka masa 3 bulan.
 • Kesan Pacemaking. Ini disebabkan oleh fakta bahawa spironolactone meningkatkan kepekatan digoxin dalam darah.

Fakta terakhir dapat dikaitkan dengan kekurangan: alasannya adalah bahawa kelebihan digoxin dapat menyebabkan aritmia. Purata dos ubat adalah 100-200 mg, dibahagikan kepada 2-3 dos. Dengan hiperaldosteronisme, pengambilan hingga 300 mg diambil, bahkan dengan penurunan kadar kalsium dan magnesium dalam plasma (hipokalsemia, hipomagnesemia). Spironolactone adalah bahan aktif diuretik lain - Veroshpiron (70-100 p.). Petunjuk utama untuk penggunaan ubat-ubatan ini:

 • hipertensi arteri;
 • sindrom nefrotik;
 • bengkak pada 2-3 trimester kehamilan;
 • kegagalan jantung;
 • sirosis hati;
 • hiperaldosteronisme primer;
 • sindrom ovari polikistik.

Antagonis aldosteron lain adalah eplerenone. Kelebihan - tidak seperti Spironolactone, secara selektif mempengaruhi reseptor aldosteron dan tidak mempengaruhi hormon steroid dengan cara apa pun. Oleh kerana itu, ubat ini menunjukkan kesan sampingan yang lebih sedikit. Minus Eplerenone adalah tindakan tertunda yang berkembang dalam 2 minggu. Kelemahan lain ialah peningkatan kolesterol. Harga ubat tersebut ialah 2200–2500 p. Eplerenone diambil terlebih dahulu pada 25 mg sekali sehari. Pada masa akan datang, dosnya meningkat, tetapi tidak lebih tinggi daripada 50 mg / hari. Petunjuk penggunaan eplerenone:

 • tanda-tanda klinikal kegagalan jantung selepas serangan jantung;
 • mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan disfungsi ventrikel kiri yang stabil (dalam kombinasi dengan beta-blocker).

Inhibitor Tubular Kalium

Salah satu wakil kumpulan diuretik ini adalah ubat Triampur Compositum. Bahan aktif dalam komposisinya adalah triamteren dan hidroklorotiazida. Bahan-bahan ini meningkatkan perkumuhan ion natrium dari badan dan mengurangkan kehilangan kalium. Dari kekurangan Triamur, dapat diperhatikan bahawa ia dilarang semasa kehamilan dan menyusui. Kelebihan ubat - ia termasuk dalam kategori gabungan, yang memungkinkan untuk mengurangkan dos komponen aktifnya dan mengurangkan jumlah kesan sampingan. Harga produk ialah 320 r.

Hydrochlorothiazide di Triampur adalah diuretik thiazide, triamteren adalah potassium-hemat. Oleh itu, tidak perlu ada preskripsi dua ubat yang berasingan. Dos Triampur bergantung pada petunjuknya. Ubat ini digunakan untuk:

 • hipertensi arteri;
 • edema pada latar belakang penyakit jantung, hati, buah pinggang;
 • pencegahan kehilangan kalium.

Ubat Triamteren mempunyai kesan yang sama, tetapi hanya zat diuretik yang hemat kalium yang terdapat dalam komposisinya. Kelebihan diuretik ini adalah bahawa ia cepat diserap dari saluran gastrointestinal, oleh itu, kesan ubat itu muncul dalam masa yang singkat (selepas kira-kira 4 jam). Daripada kekurangan Triamteren, sebilangan besar kesan sampingan dari sistem kencing dapat diperhatikan. Dos ubat adalah 150-250 mg / hari..

Kelemahan Triamteren termasuk jangka masa tindakan yang pendek - kira-kira 12 jam.Harga ubat adalah sekitar 170 p. Petunjuk penggunaan Triamteren:

 • sindrom nefrotik;
 • sirosis hati;
 • hipertensi arteri;
 • pencegahan hipokalemia semasa rawatan dengan saluretik;
 • kegagalan jantung kronik;
 • sindrom edematous pelbagai etiologi.

Amiloride adalah ubat lain dari kumpulan diuretik yang tidak membuang kalium. Harga ubat itu sekitar 200 p. Komponen utama dalam komposisi adalah amiloride. Selain itu, ubat tersebut merangkumi bikarbonat dan hidroklorotiazida. Oleh kerana komposisi ini, Amiloride boleh dikaitkan dengan kategori dana gabungan. Ubat ini termasuk diuretik thiazide dan potassium-hemat. Ini boleh dianggap sebagai kelebihan Amilorida..

Di antara kelemahan ubat, keperluan untuk pengeluarannya secara beransur-ansur dapat dibezakan. Untuk ubat ini diambil pada dos terendah setiap hari. Regimen dos standard bergantung pada penyakit. Petunjuk penggunaan Amilorida:

 • darah tinggi;
 • bengkak yang disebabkan oleh sirosis hati, kegagalan jantung;
 • sindrom nefrotik.

Senarai tablet diuretik untuk darah tinggi dan tekanan darah tinggi

Penggunaan diuretik dalam hipertensi mengurangkan beban pada sistem kardiovaskular, menormalkan peredaran darah, sehingga menstabilkan tekanan darah. Ubat ini juga melawan pembengkakan dan merupakan sebahagian daripada gabungan terapi yang disyorkan untuk pesakit dengan hipertensi yang didiagnosis..

Apa itu diuretik - petunjuk untuk digunakan

Diuretik adalah diuretik yang mendorong peningkatan perkumuhan air kencing oleh alat ginjal. Ubat ini membolehkan anda mencapai hasil terapi berikut:

 • pengurangan cecair pada rongga organ dalaman dan struktur tisu;
 • perkumuhan garam dari badan;
 • kesan dekongestan;
 • penstabilan tekanan darah.

Oleh kerana spektrum tindakan yang luas, diuretik diresepkan dalam rawatan sejumlah penyakit yang berbeza.

Doktor membezakan petunjuk klinikal berikut untuk penggunaan ubat ini:

 • darah tinggi;
 • osteoporosis;
 • pelanggaran peredaran darah;
 • bengkak yang disebabkan oleh penyakit kardiologi, patologi buah pinggang, hipertensi arteri;
 • glaukoma;
 • sirosis hati;
 • diabetes;
 • pelanggaran proses metabolik;
 • kegagalan jantung akut;
 • peningkatan rembesan aldosteron;
 • kegagalan buah pinggang akut.

Diuretik dengan tekanan darah tinggi hanya boleh diresepkan oleh doktor anda, setelah diagnosis awal dan pemeriksaan perubatan! Pentadbiran diuretik yang tidak dibenarkan boleh menyebabkan komplikasi yang tidak diingini dan malah memperburuk keadaan pesakit, dengan hipertensi!

Mekanisme tindakan pada tekanan tinggi

Diuretik mengurangkan tekanan darah, dan oleh sebab itulah ubat-ubatan ini diresepkan dalam rawatan hipertensi. Kesan terapeutik diuretik adalah kerana kemampuan komponen utama mereka untuk mengembang saluran darah, meningkatkan nada dinding vaskular, sambil mengurangkan kadar natrium darah.

Penurunan jumlah cecair dan kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular membantu menormalkan tekanan darah, memperbaiki keadaan umum pesakit dengan hipertensi.

Sebagai tambahan, ubat ini mempunyai sifat farmakologi berikut yang sangat penting dalam memerangi darah tinggi dan tekanan darah tinggi:

 • pengurangan beban pada ventrikel jantung kiri;
 • kesan antispasmodik, menyumbang kepada kelonggaran otot-otot arteri, bronkus dan saluran empedu;
 • kelonggaran miokardium;
 • normalisasi peredaran darah dan peredaran mikro;
 • penurunan permintaan oksigen miokardium.

Dalam kebanyakan kes, diuretik untuk hipertensi diresepkan untuk orang tua yang menderita tekanan darah tinggi..

Jenis-jenis Diuretik

Di pasaran farmaseutikal moden, pelbagai jenis diuretik disajikan, yang mempunyai ciri dan sifat tertentu. Terdapat beberapa jenis klasifikasi diuretik:

 1. Dengan tempoh tindakan:
 • jangka panjang (Chlortalidone, Veroshpiron, Eplerenone - kesan ubat ini berlangsung selama 4 hari;
 • jangka sederhana (clopamide, hypothiazide, diacarb) - bertindak selama 12-12 jam;
 • tindakan pendek (Furosemide, beckons, asid Etakrin) - kesan terapi diuretik dalam kumpulan ini berlangsung tidak lebih dari 8 jam.
 1. Mengikut tahap keberkesanan dan kekuatan kesan terapi:
 • kuat (Furosemide, Lasix);
 • sederhana (Oxodolin, Gigroton, Hypothiazide);
 • lemah (Triamteren, Diacarb, Veroshpiron).
 1. Dengan kepantasan tindakan:
 • cepat (Torasemide, Furosemide, Triamteren) - mula bertindak selepas setengah jam dari saat penggunaan ubat;
 • sederhana (Diacarb, Amiloride) - kesan terapi dicapai dalam masa 2 jam;
 • lambat (Eplerinone, Veroshpiron) - hasil penggunaan ubat-ubatan kumpulan ini menjadi ketara setelah 2 hari.

Terdapat juga klasifikasi kerana tindakan farmakologi dan sifat diuretik.

Diuretik hemat kalium

Diuretik hemat kalium adalah diuretik paling selamat kerana kemampuannya untuk mengekalkan kalium di dalam tubuh pesakit. Biasanya ia diresepkan bersama ubat lain untuk meningkatkan kesannya..

Diuretik hemat kalium mengurangkan sistolik (tekanan darah rendah), menghilangkan edema, mencegah perkembangan kegagalan jantung, yang digunakan untuk merawat hipertensi sebagai salah satu komponen terapi kompleks.

Dadah yang paling popular adalah Amiloride dan Aldactone. Walaupun kesannya lembut, diuretik harus diambil dengan berhati-hati. Dengan penggunaan yang berpanjangan atau melebihi dos yang disyorkan, reaksi buruk berikut mungkin berlaku:

 • pelanggaran fungsi ereksi pada seks yang lebih kuat;
 • pendarahan rahim dan ketidakteraturan haid pada wanita;
 • kesakitan dilokalisasi di kawasan kelenjar susu.

Dengan kursus terapi yang berpanjangan, kemungkinan terkena hiperkalemia meningkat - peningkatan kepekatan kalium dalam darah. Keadaan patologi ini sangat berbahaya, kerana boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba, kelumpuhan lengkap atau separa.

Dengan penjagaan khas, diuretik yang hemat kalium untuk hipertensi diresepkan kepada pesakit yang menderita diabetes mellitus, gangguan fungsi ginjal. Rawatan pesakit sedemikian harus berada di bawah pengawasan perubatan yang ketat.!

Persediaan Thiazide

Diuretik Thiazide paling popular untuk darah tinggi dan meluas. Kesan terapi semasa menggunakan ubat jenis ini dicapai secara harfiah selama beberapa jam dan disimpan selama setengah hari. Akibatnya, cukup untuk minum pil sekali sehari, yang sangat mudah.

Persediaan thiazide mempunyai sifat berikut:

 • menghalang perkumuhan asid urik;
 • mengelakkan badan menyerap semula klorin dan natrium;
 • mengaktifkan proses perkumuhan kalium dengan magnesium dengan ketara.

Doktor menawarkan senarai diuretik bertindak thiazide yang paling berkesan dan selamat untuk hipertensi:

Diuretik ini diresepkan bukan hanya untuk tekanan darah tinggi dan hipertensi, tetapi juga untuk rawatan glaukoma, penyakit ginjal, patologi hati, hipertensi penting, gangguan yang disebabkan oleh fenomena kongestif dan pengumpulan lebihan cairan di dalam badan.

Diuretik gelung

Diuretik gelung dianggap diuretik paling kuat dan kuat. Prinsip tindakan ubat-ubatan ini didasarkan pada kemampuan komponen aktifnya untuk mempengaruhi salah satu tubulus ginjal, yang diarahkan ke pusat ginjal dan bertanggungjawab untuk proses penyerapan mineral, cecair secara terbalik.

Diuretik gelung mempunyai sifat terapeutik berikut:

 • pengaktifan aliran darah buah pinggang;
 • kelonggaran otot vaskular;
 • penurunan jumlah cecair ekstraselular;
 • rangsangan penapisan glomerular;
 • menyekat proses penyerapan natrium, magnesium, klorin dan kalium terbalik.

Persediaan gelung bertindak pantas. Kesan terapi berlaku secara harfiah 30 minit selepas penggunaan diuretik dan berlangsung selama 7 jam.

Jenis diuretik untuk hipertensi dan tekanan darah tinggi sangat jarang ditentukan kerana sebilangan besar kemungkinan kesan sampingan..

Ubat-ubatan berikut adalah diuretik gelung yang paling popular dan mapan:

 • asid etakrin;
 • Furosemide;
 • Bumetanida.

Mengambil ubat diuretik ini hanya dibenarkan seperti yang diarahkan oleh doktor, dengan ketat memerhatikan dos dan tempoh kursus terapi yang disyorkan.!

Osmotik

Diuretik osmotik membantu mengurangkan tekanan dalam plasma darah, kerana kelebihan cecair meninggalkan badan, edema dan pembengkakan dihilangkan. Di rantai farmasi, anda boleh membeli ubat osmotik diuretik berikut:

Mannitol paling popular, kerana ubat ini mempunyai kesan terapeutik yang berpanjangan.

Diuretik osmotik diresepkan kepada pesakit dengan patologi teruk berikut:

 • keracunan akut badan;
 • keadaan kejutan;
 • peritonitis;
 • keracunan darah;
 • edema serebrum;
 • kurang membuang air kecil;
 • edema paru;
 • permulaan glaukoma akut.

Ubat ini mempunyai kesan kuat, dan oleh itu digunakan sekali dan tidak sesuai untuk menjalankan rawatan kursus. Oleh itu, diuretik osmotik tidak digunakan untuk menurunkan tekanan darah atau terapi hipertensi.!

Antagonis Aldosteron

Tablet diuretik tekanan ini mempunyai kesan yang menyekat pada reseptor aldosteron, menghalang pengeluaran hormon ini, yang mempengaruhi alat ginjal.

Ujian saintifik menunjukkan bahawa antagonis aldosteron menyekat reseptor tertentu yang dilokalisasikan dalam miokardium, menghalang penggantian struktur tisu otot dengan tisu penghubung. Penggunaan diuretik jenis ini sebagai salah satu unsur penyusun terapi kompleks dapat mengurangkan kemungkinan kematian pesakit setelah infark miokard, sebanyak 30%!

Ubat ini termasuk Veroshpiron, Spironolactone, Veroshlpilakton. Diuretik sedemikian ditetapkan bersama dengan diuretik thiazide atau loop.

Inhibitor karbonat

Dadah yang paling popular dalam kumpulan diuretik ini adalah Diacarb. Tindakan diuretik ini didasarkan pada penekanan pengeluaran enzim karbonik anhidrase, yang bertanggungjawab untuk pembentukan asid karbonik di buah pinggang. Akibatnya, kelebihan natrium dan lebihan cairan dikeluarkan dari tubuh pesakit, tekanan darah stabil.

Doktor membezakan petunjuk klinikal berikut untuk pelantikan ubat ini:

 • mabuk badan;
 • berlebihan barbiturat;
 • peningkatan tekanan intrakranial;
 • gout;
 • peningkatan tekanan intraokular.

Diuretik kumpulan ini memberikan kesan ringan yang berlangsung selama 8-10 jam.

Diuretik Herba

Diuretik herba banyak digunakan dalam rawatan hipertensi untuk menstabilkan tekanan darah dan melawan penyakit lain bersamaan dengan diuretik. Ubat-ubatan semula jadi ini bertindak pada tubuh pesakit dengan lebih lembut, praktikalnya tidak mempunyai kontraindikasi dan ciri-ciri kesan sampingan ubat-ubatan.

Produk berikut mempunyai kesan diuretik yang baik:

Decoctions dan infusions dibuat berdasarkan tansy, beg gembala, plat daun birch membantu menghilangkan bengkak dan mengurangkan tekanan..

Sebaiknya gunakan diuretik tumbuhan dengan kursus pendek untuk mengelakkan ketagihan dan mengurangkan keberkesanan rawatan.

Kesan sampingan

Diuretik yang menurunkan tekanan darah boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • kolesistitis;
 • kekurangan selera makan tetap;
 • kelemahan, peningkatan keletihan, penurunan prestasi;
 • penurunan tekanan darah yang berlebihan, hingga krisis hipotonik;
 • sakit kepala;
 • serangan pening;
 • pankreatitis
 • kepekaan berlebihan terhadap cahaya;
 • loya dan muntah;
 • peningkatan tahap glukosa dalam darah;
 • disfungsi seksual.

Sekiranya terdapat reaksi yang tidak diingini semasa mengambil ubat diuretik, anda harus segera berjumpa pakar yang berkelayakan! Amalan menunjukkan bahawa dalam kebanyakan kes, kesan sampingan berlaku apabila pesakit memberikan ubat sendiri, melebihi dos dan tempoh terapi yang disyorkan.

Kontraindikasi

Diuretik untuk rawatan hipertensi dan penyakit lain dilarang mengambilnya dengan adanya kontraindikasi berikut:

 • hipokalemia;
 • diabetes;
 • intoleransi individu dan hipersensitiviti terhadap bahan aktif ubat;
 • kegagalan buah pinggang;
 • sirosis hati;
 • kegagalan pernafasan;
 • aritmia ventrikel;
 • kegagalan jantung.

Ubat diuretik juga dikontraindikasikan untuk wanita hamil dan ibu yang menyusui!

Diuretik adalah ubat diuretik yang digunakan untuk rawatan hipertensi kompleks dan penstabilan tekanan darah. Oleh kerana ubat-ubatan ini mempunyai banyak jenis, kontraindikasi dan kesan sampingan, hanya doktor yang hadir harus memilih ubat secara individu!

Diuretik hemat kalium: senarai ubat dan nuansa penggunaannya

Diuretik direka untuk meningkatkan fungsi perkumuhan buah pinggang.

Ini dilakukan untuk menghilangkan pengekalan air di dalam badan, yang dapat diperhatikan dalam bentuk edema ekstremitas, tetes rongga perut.

Asas tindakan kebanyakan diuretik adalah kemampuan mereka untuk meningkatkan perkumuhan ion natrium dan klorin dalam air kencing, yang menyebabkan pengekalan air. Kadang-kadang diuretik diresepkan untuk membuang bahan toksik dalam keracunan teruk..

Sebagai ubat yang sangat berkesan, diuretik telah membuktikan bahawa mereka mengekalkan air di dalam badan kerana kegagalan jantung. Dengan tekanan yang meningkat, kepekatan natrium yang berlebihan memberi kesan negatif pada nada dinding otot kapal. Dan hanya dengan mencuci natrium dari badan dapat dicapai vasodilatasi, yang akan menyebabkan penurunan tekanan darah.

 • 1 Diuretik dengan kesan pengawetan kalium
 • 2 Petunjuk
 • 3 Varieti
 • 4 rejimen rawatan
 • 5 Kontraindikasi
 • 6 senarai kesan sampingan
 • 7 Penerimaan semasa mengandung
 • 8 Seberapa selamat semua diuretik
 • 9 Video berkaitan

Diuretik penahan kalium

Mengikut keberkesanan larutan natrium, semua ubat dibahagikan kepada tiga kategori:

 • sangat berkesan, yang mengeluarkan lebih daripada 15% sodium;
 • purata kecekapan, mereka menyumbang 10% natrium;
 • tidak berkesan, hampir tidak mencapai ambang 5% daripada jumlah natrium yang dikeluarkan.

Bersama dengan air kencing, bukan sahaja kation natrium diekskresikan, tetapi juga unsur surih penting seperti magnesium, kalium, kalsium, kekurangannya mempengaruhi peraturan banyak proses dalam tubuh.

Sebagai contoh, kalium, sebagai elemen penting, terlibat dalam penghantaran impuls elektrik. Kekurangannya membawa kepada penyakit seperti hipokalemia, yang menyebabkan kelemahan, sakit otot, degupan jantung tidak teratur, sembelit. Ubat penghemat kalium diuretik, senarai yang sangat luas, akan membantu mengekalkan unsur penting ini dalam tubuh..

Ubat penyekat kalium tidak mempunyai kesan diuretik yang kuat.

Kesan penggunaannya harus menunggu lebih dari satu hari, tetapi ia berterusan untuk waktu yang lama. Kelebihan penting diuretik kalium adalah bahawa, berbanding dengan saluretik, mereka tidak menyebabkan hipokalemia..

Kawasan tindakan diuretik hemat kalium adalah tubulus distal, di mana pertukaran ion natrium dan kalium berlaku. Terima kasih kepada mereka, air, garam, sebatian kimia berbahaya dari tisu dan membran tisu penghubung dihapuskan, dan pemeliharaan kation kalium mempunyai kesan positif terhadap keadaan otot jantung.

Petunjuk untuk digunakan

Perlu diingat bahawa sebagai ubat bebas untuk memerangi edema, ubat penghilang kalium untuk hipertensi tidak digunakan. Mereka terlalu lemah untuk ini. Hanya dalam kombinasi dengan diuretik yang lebih kuat anda dapat mencapai hasil yang diinginkan.

Bercakap mengenai skop diuretik hemat kalium, senarai indikasi penggunaannya adalah seperti berikut:

 • rawatan hipertensi arteri;
 • diabetes mellitus;
 • gout
 • mendiagnosis hiperaldosteronisme primer;
 • hiperaldosteronisme berulang, yang penampilannya berkaitan dengan sirosis hati, nefropati, kegagalan jantung dalam bentuk kronik;
 • mengambil glikosida jantung, seperti Korglikon, Digoxin, untuk meningkatkan kesannya;
 • kelewatan sejumlah besar natrium dalam badan dan pencucian kalium (sindrom Liddle kongenital).

Varieti

Semua ubat boleh dibahagikan dengan syarat kepada dua kumpulan: hormon dan bebas hormon. Hormonal merangkumi Amiloride, Triampur.

Komponen ubat-ubatan tersebut bersifat neutral terhadap hormon aldosteron, jadi disarankan untuk meresepkannya kepada pesakit yang melanggarnya. Dari penggunaannya tidak ada kemungkinan kesan sampingan.

Sekiranya kita membincangkan mengenai diuretik yang tidak mengandungi hormon kalium, senarai ubat adalah seperti berikut: Aldactone, Veroshpiron, Spironolactone.

Rejimen rawatan

Dalam rawatan hipertensi dengan diuretik, skema berikut diikuti:

 1. pada peringkat pertama, diuretik jenis gelung kuat digunakan dalam dos sederhana, seperti Torasemide, Furosemide, apabila pembengkakan teruk diperhatikan pada anggota badan, muka, perut dan perlu segera menghilangkan sindrom edematous;
 2. pada peringkat kedua, ketika edema dikeluarkan, terapi pemeliharaan kompleks diresepkan dengan bantuan thiazides (Chlortalidone) dan ubat diuretik hemat kalium sehingga sindrom edema tidak kembali. Ligamen sedemikian mengurangkan kemungkinan strok.

Kontraindikasi

Diuretik yang tidak mengeluarkan kalium dikontraindikasikan sekiranya terdapat penyakit berikut:

 • tahap kalium yang tinggi dalam darah (hiperkalemia);
 • kekurangan natrium (hiponatremia);
 • kegagalan buah pinggang akut;
 • bentuk kegagalan hati yang kronik, termasuk sirosis.

Kumpulan risiko khas merangkumi pesakit diabetes mellitus dan penyakit ginjal, kerana kepekatan kalium yang berlebihan dalam kumpulan orang ini boleh menyebabkan komplikasi yang tidak dapat dipulihkan. Banyak ubat dari kumpulan thiazide meningkatkan gula darah. Sebagai ubat untuk tekanan, mereka diresepkan ACE inhibitor.

Senarai kesan sampingan

Kencing cepat mungkin merupakan ketidakselesaan mengambil ubat diuretik, sementara beberapa sistem penting dapat bertindak balas seperti berikut:

 • sistem kencing - perkembangan urolithiasis;
 • saluran gastrousus - kehilangan selera makan, loya dan keinginan untuk muntah, sembelit atau cirit-birit;
 • sistem saraf akan mengingatkan dirinya sendiri dengan sakit kepala, pening, kegelisahan, fenomena kejang pada otot betis, mengantuk, kebingungan;
 • pengambilan ubat boleh menyebabkan perubahan suara;
 • ruam kulit boleh muncul sebagai manifestasi reaksi alergi terhadap ubat;
 • ubat hormon boleh menyebabkan gangguan ereksi dan pengetatan kelenjar susu (ginekomastia) pada lelaki, pada wanita menyebabkan kelewatan haid dan sensasi kesakitan pada kelenjar susu.

Penerimaan semasa kehamilan

Selalunya semasa kehamilan, wanita membengkak di bawah pengaruh zat aktif hormon dan biologi. Ingin menyingkirkan edema, mereka mula mencari dana yang dengan cepat akan mengembalikannya menjadi normal..

Tetapi diuretik dilarang sama sekali kepada wanita hamil kerana fakta bahawa ia menyebabkan perubahan keseimbangan garam-air dalam organisma dua orang sekaligus - seorang ibu dan seorang anak. Lebih-lebih lagi, perubahan ini tidak menunjukkan sisi terbaiknya..

Malah ubat diuretik yang paling lemah yang tidak mengeluarkan kalium boleh menyebabkan:

 • kepada kekeringan katil vaskular;
 • peningkatan ketumpatan darah;
 • penampilan trombosis;
 • pelepasan separa plasenta;
 • pembekuan janin.

Edema semasa kehamilan dalam kebanyakan kes hanya perlu diperhatikan oleh doktor, kerana ia adalah reaksi normal tubuh terhadap perubahan hormon. Sekiranya sindrom edematous meningkat, disertai oleh hipertensi arteri dan merupakan ancaman bagi kehidupan wanita, penggunaan diuretik menjadi keperluan.

Betapa selamatnya semua diuretik

Dalam kes ini, tidak mustahil untuk membincangkan keselamatan diuretik sepenuhnya.

Kesemuanya menyumbang kepada perubahan keseimbangan elektrolit dalam badan, yang menyumbang kepada penampilan kesan sampingan..

Sekiranya berlaku pelanggaran dos dan masa pengambilan ubat, timbul situasi yang boleh menyebabkan kematian pesakit.

Keberkesanan ubat hanya bergantung pada tujuan penggunaan yang dirumuskan dengan betul dan dos yang tepat. Sekiranya perlu untuk mengurangkan tekanan, melegakan bengkak, dan tetap menjaga pemeliharaan kalium, maka senarai panjang diuretik akan dikurangkan dengan tajam menjadi dua atau tiga item.

Video-video yang berkaitan

Mengenai nuansa penggunaan diuretik untuk hipertensi:

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes