Diuretik untuk darah tinggi. Klasifikasi dan mekanisme tindakan. Petunjuk, kontraindikasi dan kesan sampingan.

Diuretik adalah kumpulan ubat tradisional yang banyak digunakan untuk merawat hipertensi arteri (AH). Mereka paling popular di Amerika Syarikat dan negara berbahasa Inggeris yang lain. Kemajuan yang mengesankan dalam rawatan hipertensi telah ditunjukkan dalam percubaan rawak besar di mana diuretik adalah asas atau pelengkap penting untuk terapi antihipertensi selama bertahun-tahun. Sikap terhadap diuretik pada masa ini sangat kabur. Ramai pakar terus mempertimbangkannya, bersama dengan beta-blocker, antihipertensi lini pertama. Yang lain menganggap diuretik sebagai salah satu kumpulan ubat antihipertensi yang setara. Masih ada yang cenderung menganggapnya sebagai cara semalam. Bersama dengan kelebihan yang tidak diragukan - kesan hipotensi yang ketara, kemudahan dos, kos rendah, banyak diuretik juga mempunyai sejumlah kelemahan yang berkaitan dengan gangguan keseimbangan elektrolit, metabolisme lipid dan karbohidrat dan pengaktifan CAS.

Pengelasan

Tiga kumpulan diuretik diketahui yang berbeza dalam struktur kimia dan penyetempatan tindakan di nefron:

 • thiazide;
 • gelung balik;
 • diuretik hemat kalium.

Kesan farmakologi thiazide dan thiazide-like diuretik direalisasikan pada tahap tubulus distal, diuretik gelung - pada tahap bahagian menaik gelung Henle, kalium-hemat - di bahagian yang paling jauh dari tubulus distal.

Semua diuretik, kecuali spironolactone, "bekerja" di permukaan menghadap lumen nefron. Oleh kerana diuretik beredar di dalam darah dalam bentuk terikat protein, mereka tidak melalui penapis glomerular, tetapi sampai ke tempat tindakan mereka dengan secara aktif merembeskan bahagian nefron yang sesuai oleh epitel. Ketidakupayaan epitel buah pinggang untuk mengeluarkan satu atau kumpulan diuretik yang lain dalam keadaan patologi tertentu (misalnya, dengan asidosis) sangat penting dan menentukan pilihan mereka.

Mekanisme tindakan

Kesan antihipertensi diuretik ditentukan oleh tindakan natriuretik dan diuretik itu sendiri. Kumpulan diuretik ini mempunyai petunjuk yang berbeza untuk digunakan. Kaedah pilihan dalam rawatan hipertensi tanpa komplikasi adalah diuretik siri thiazide. Diuretik gelung untuk hipertensi hanya digunakan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik (CRF) atau kegagalan peredaran darah. Sebatian hemat kalium tidak mempunyai nilai bebas dan hanya digunakan dalam kombinasi dengan gel atau diuretik thiazide.

Mekanisme tindakan dan profil kesan sampingan diuretik thiazide dan loop adalah sama dan akan dipertimbangkan bersama. Kesan antihipertensi diuretik berlaku pada awal terapi, secara beransur-ansur meningkat dan mencapai maksimum setelah 24 minggu pentadbiran sistematik. Pada hari-hari pertama perawatan, penurunan tekanan darah disebabkan oleh penurunan volume plasma dan output jantung. Kemudian, jumlah plasma darah meningkat sedikit (tidak mencapai tahap awal), dan output jantung hampir normal. Kesan antihipertensi ditingkatkan, yang dikaitkan dengan penurunan OPSS. Penyebabnya diyakini penurunan kandungan natrium di dinding pembuluh darah, yang menyebabkan kereaktifannya menurun sebagai tindak balas terhadap pengaruh tekanan. Oleh itu, diuretik boleh dikaitkan (tentu saja, sangat bersyarat) kepada vasodilator dengan mekanisme tindakan yang pelik. Keadaan yang sangat diperlukan untuk vasodilatasi ini adalah pemeliharaan stabil dari jumlah plasma darah yang agak berkurang. Akibat yang tidak dapat dielakkan dari penurunan ini adalah pengaktifan RAAS dan peningkatan nada CAS. Pengaktifan mekanisme penekan neurohumoral ini membatasi keberkesanan diuretik dan mendasari kesan sampingan seperti hipokalemia, hiperlipidemia, gangguan toleransi karbohidrat.

Kesan sampingan

Kesan sampingan diuretik sangat banyak dan boleh menjadi sangat penting klinikal. Kesan sampingan yang biasa diketahui ialah hipokalemia. Ini disebabkan oleh pengaktifan refleks RAAS, iaitu peningkatan rembesan aldosteron. Hipokalemia dianggap penurunan kepekatan K + dalam plasma kurang dari 3,7 mmol / L. Namun, ada kemungkinan penurunan K + yang kurang ketara berpotensi tidak menguntungkan.

Gejala hipokalemia adalah kelemahan otot, hingga paresis, poliuria, kekejangan tonik, serta kesan aritmogenik, yang berkaitan dengan risiko kematian mendadak. Kemungkinan sebenar terjadinya hipokalemia terdapat pada semua pesakit yang menggunakan diuretik, yang memaksa seseorang untuk menentukan tahap K + dalam darah sebelum rawatan dengan diuretik dan memantau secara berkala. Salah satu langkah untuk mencegah hipokalemia dalam terapi diuretik adalah dengan membatasi pengambilan garam. Cadangan klasik tetap menggunakan makanan yang kaya dengan kalium. Menjaga nilai tertentu dan pengambilan kalium dalam kapsul. Salah satu langkah terbaik untuk mencegah hipokalemia adalah dengan menggunakan diuretik dos berkesan yang minimum. Kemungkinan hipokalemia dan kesan sampingan lain dari diuretik dikurangkan dengan ketara apabila digabungkan dengan perencat ACE atau ubat kalium.

Kira-kira separuh daripada pesakit dengan hipokalemia juga mempunyai hipomagnesemia (tahap magnesium kurang dari 1.2 meq / l), yang menyumbang kepada terjadinya aritmia. Penting untuk diperhatikan bahawa dalam beberapa kes hipokalemia tidak dapat dihilangkan tanpa pembetulan kekurangan magnesium. Untuk tujuan ini, magnesium oksida diresepkan pada 200-400 mg sehari..

Diuretik menyebabkan hiperurisemia dengan meningkatkan penyerapan semula asid urik. Masalah ini sangat relevan, kerana walaupun tanpa pengambilan ubat diuretik, tahap asid urik meningkat pada sekitar 25% pesakit. Pelantikan diuretik kepada pesakit dengan hiperurisemia tidak diingini, dan dengan gout adalah kontraindikasi. Asimptomatik, peningkatan asid urik yang ringan tidak memerlukan penyingkiran diuretik.

Terapi diuretik boleh menyebabkan perubahan buruk dalam komposisi lipid: peningkatan jumlah kolesterol, kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah dan trigliserida. Kandungan lipoprotein berketumpatan tinggi tidak berubah. Mekanisme kesan diuretik ini tidak jelas. Sejumlah penyelidik percaya bahawa kesan hiperlipidemi diuretik berkorelasi dengan hipokalemia dan tidak berkembang dengan pencegahannya yang berkesan..

Mengambil ubat diuretik menyebabkan peningkatan glukosa darah puasa dan setelah kenaikan gula, serta perkembangan ketahanan insulin. Oleh itu, diuretik tidak diresepkan untuk pesakit diabetes.

Hipotensi postural (penurunan tekanan darah yang tajam ketika bergerak dari mendatar ke menegak) berlaku pada 5-10% pesakit yang menggunakan diuretik, terutama pada usia tua. Kesan ini disebabkan oleh hipovolemia relatif dan penurunan output jantung..

Diuretik Thiazide

Diuretik Thiazide merangkumi sebatian yang mempunyai kumpulan thiazide siklik. Non-thiazide sulfonamides yang kekurangan kumpulan ini sangat dekat dengan diuretik thiazide dan akan dipertimbangkan bersama. Diuretik Thiazide mula digunakan sebagai ubat antihipertensi pada akhir 50-an abad yang lalu. Dalam tempoh ini, ada tinjauan semula ideologi mengenai dos efektif mereka. Oleh itu, jika 30 tahun yang lalu, dos harian diuretik thiazide yang paling popular - hidroklorotiazida dianggap 200 mg, maka pada masa ini - 12.5-25 mg.

Keluk dos-tindak balas kesan diuretik thiazide mempunyai cerun yang lembut - dengan peningkatan dos, kesan hipotensi meningkat minimum, dan risiko kesan sampingan meningkat dengan ketara. Memaksa diuresis tidak bermakna, kerana penting untuk memastikan penurunan jumlah darah yang beredar yang relatif kecil tetapi stabil untuk mengoptimumkan penurunan tekanan darah..

Dalam rawatan hipertensi, kombinasi diuretik thiazide dengan ubat lain digunakan secara meluas (beta-blocker, ACE inhibitor, alpha-blocker. Pada masa yang sama, kombinasi diuretik dengan antagonis kalsium tidak begitu berkesan, kerana yang terakhir ini mempunyai beberapa kesan natriuretik..

Penyebab utama refraktori diuretik thiazide adalah pengambilan natrium klorida yang berlebihan dan kegagalan buah pinggang kronik. Metabolit asid terbentuk sekiranya berlaku kegagalan buah pinggang yang berlebihan (asid laktik dan piruvik) bersaing dengan diuretik thiazide, yang merupakan asid lemah, untuk laluan rembesan biasa di epitel tubulus ginjal.

Diuretik xipamide (akuaphor), secara struktural serupa dengan thiazides, muncul di pasaran farmaseutikal. Akuarium di luar negara dipelajari dengan baik dan telah digunakan dalam amalan klinikal selama 25 tahun. Mekanisme tindakan akuaphor adalah untuk menekan penyerapan semula natrium di bahagian awal tubulus distal, namun, tidak seperti thiazides, titik penerapan akuaphor adalah bahagian peritubular nefron. Properti ini memastikan pemeliharaan keberkesanan akuarium dalam kegagalan buah pinggang apabila diuretik thiazide tidak berfungsi. Apabila diambil, akuaphor cepat diserap, puncak kepekatan dicapai setelah 1 jam, waktu paruh adalah 7-9 jam. Kesan diuretik akuarium mencapai maksimum antara 3 dan 6 jam, dan kesan natriuretik berlangsung 12-24 jam. Untuk rawatan hipertensi, ubat ini diresepkan selama 5 10 mg sekali sehari. Kesan antihipertensi aquaphor berterusan pada pesakit dengan kegagalan peredaran darah bersamaan. Dengan sindrom edematous, dos akuaphor dapat ditingkatkan hingga 40 mg sehari. Telah ditunjukkan bahawa ubat ini berkesan pada pesakit dengan kegagalan peredaran darah kronik, serta kegagalan buah pinggang kronik, refraktori thiazide dan diuretik gelung.

Tempat yang istimewa di kalangan ubat-ubatan siri ini adalah diuretik indapamide (arifon) seperti thiazide. Kerana adanya kumpulan indolin siklik, arifon mengurangkan OPSS ke tahap yang lebih besar daripada diuretik lain. Kesan antihipertensi arifon diperhatikan dengan latar belakang kesan diuretik yang agak lemah dan perubahan minimum dalam keseimbangan elektrolit. Oleh itu, kesan sampingan hemodinamik dan metabolik yang terdapat pada diuretik thiazide dan sulfanilamides yang berdekatan dengannya secara praktikal tidak ada atau sedikit dinyatakan semasa terapi arifon. Arifon tidak mempengaruhi output jantung, aliran darah ginjal dan tahap penyaringan glomerular, tidak melanggar toleransi karbohidrat dan komposisi lipid darah. Arifon tidak kalah keberkesanannya dengan ubat antihipertensi lain dan dapat diresepkan kepada pelbagai pesakit, termasuk pesakit dengan diabetes bersamaan dan hiperlipoproteinemia. Arifon membandingkan dengan diuretik thiazide dengan keupayaan yang didokumentasikan dengan jelas untuk mendorong perkembangan hipertrofi ventrikel kiri secara terbalik. Waktu hayat arifon adalah sekitar 14 jam, jadi ia mempunyai kesan hipotensi yang berpanjangan. Terapi Arifon memberikan kawalan tekanan darah selama 24 jam, termasuk pada awal pagi. Arifon diresepkan dalam dos standard - 2.5 mg (1 tablet) sekali sehari.

Diuretik gelung

Tiga ubat disebut sebagai diuretik gelung - furosemida, asid etakrilik dan bumetanida. Diuretik gelung mempunyai kesan saluretik yang kuat kerana sekatan sistem pengangkutan bersama Ma2 + / K + / Cl- di bahagian menaik dari gelung Henle. Petunjuk utama untuk mereka dalam hipertensi adalah kegagalan buah pinggang, di mana diuretik thiazide tidak berkesan. Pelantikan diuretik gelung kepada pesakit dengan hipertensi yang tidak rumit tidak bermakna kerana tempoh tindakan dan ketoksikan yang singkat. Semua kesan sampingan khas diuretik thiazide tidak kurang terdapat dalam diuretik gelung, yang juga mempunyai kesan ototoksik..

Ubat yang paling popular dari kumpulan diuretik gelung - furosemide mempunyai kesan kuat, tetapi jangka pendek (4-6 jam), jadi ia harus diminum dua kali sehari. Dalam hipertensi dengan kegagalan buah pinggang kronik, dos furosemide dipilih secara individu, mengikut peraturan menggandakan dos (40, 80, 160, 320 mg).

Diuretik hemat kalium

Kumpulan ubat ini terdiri daripada spironolactone (veroshpiron), amiloride dan triamteren, yang mempunyai nilai tambahan murni dalam darah tinggi. Triamteren dan amiloride adalah penghambat langsung rembesan kalium pada tubulus distal dan mempunyai kesan diuretik dan hipotensi yang sangat lemah. Mereka digunakan dalam kombinasi dengan diuretik thiazide untuk mencegah hipokalemia. Doktor biasa dengan triampur (gabungan 25 mg hipotiazid dan 50 mg triamteren). Yang kurang terkenal adalah ubat moduretik, mengandungi 50 mg hipotiazida dan 5 mg amilorida. Triamteren dan amiloride dikontraindikasikan dalam kegagalan buah pinggang kronik kerana risiko hiperkalemia yang tinggi. Telah diketahui bahawa penggunaan gabungan triamteren dan indomethacin boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang akut yang boleh dibalikkan. Semasa merawat amiloride, kesan sampingan seperti loya, kembung perut, ruam kulit kadang-kadang berlaku.

Mekanisme tindakan spironolactone adalah antagonisme kompetitif dengan aldosteron, analog strukturnya. Dalam dos yang cukup tinggi (100 mg sehari) spironolactone mempunyai kesan diuretik dan hipotensi yang ketara. Walau bagaimanapun, spironolactone tidak mempunyai kepentingan bebas dalam rawatan hipertensi, kerana pentadbiran jangka panjangnya sering disertai dengan perkembangan kesan sampingan hormon (ginekomastia pada lelaki dan amenore pada wanita). Semasa mengambil dos yang lebih rendah (50 mg sehari), kekerapan kesan sampingan menurun, tetapi kedua-dua kesan diuretik dan hipotensi secara signifikan melemahkan.

Diuretik apa yang digunakan untuk merawat pesakit dengan hipertensi?

Ubat utama kelas ini dalam rawatan hipertensi adalah thiazides dan diuretik seperti thiazide. Ubat yang paling biasa digunakan termasuk hidroklorotiazid, klorortalidon dan indapamide (Arifon retard).

Diuretik Thiazide dapat digunakan pada banyak pesakit, baik dengan AH yang tidak rumit dan rumit. Situasi klinikal di mana penggunaan diuretik lebih disukai:

 • Kegagalan jantung
 • Penyakit jantung iskemia
 • Diabetes
 • Hipertensi sistolik
 • Pencegahan Pukulan Berulang
 • Postmenopause
 • Penyakit serebrovaskular
 • Umur lanjut usia
 • Perlumbaan hitam

Potensi penggunaan thiazides dianggap hanya kehamilan dan hipokalemia. Perlu berhati-hati ketika digunakan pada pasien dengan gout, dislipidemia, diabetes mellitus, dan gagal ginjal yang teruk..

Dadah mana dari kumpulan ini yang terbaik?

Minat yang ketara terhadap diuretik antihipertensi, yang mempunyai kesan diuretik yang lemah dan kesan vasoprotektif yang ketara, Arifon-retard (indapamide), kini difahami dan dibenarkan. Kebimbangan metabolik mengenai diuretik thiazide tidak menyangkut Arifon-retard, yang dalam dos yang dikurangkan menjadi 1.5 mg tidak memburukkan lagi parameter metabolisme lipid dan karbohidrat dan oleh itu lebih disukai ketika memilih diuretik. Bagi pesakit dengan hipertensi dalam kombinasi dengan diabetes mellitus, penggunaan Arifon-retard untuk rawatan kombinasi adalah suatu keharusan, memandangkan tahap sasaran tekanan darah rendah yang rendah (130/80) dan neutralitas metabolik.

Diuretik: senarai ubat, mekanisme tindakan, klasifikasi

Diuretik (diuretik) adalah ubat yang diperlukan oleh kebanyakan orang dengan patologi pundi kencing dan buah pinggang. Aktiviti organ kencing yang tidak betul menyumbang kepada pengumpulan sejumlah besar cecair di dalam badan, beban kuat pada jantung, edema, dan tekanan darah tinggi. Mudah didapati diuretik sintetik dan tumbuhan di rantai farmasi. Senarai mereka merangkumi pelbagai jenis diuretik. Senarai ubat diuretik cukup luas..

Ubat mana yang terbaik untuk pesakit? Apakah perbezaan antara pelbagai jenis diuretik? Mana yang paling kuat? Adakah terdapat komplikasi dengan rawatan diri menggunakan ubat diuretik??

Diuretik apa yang paling berkesan untuk hipertensi dan kegagalan jantung? Mari cuba memahami artikel di bawah.

Intipati diuretik

Ubat jenis ini mengeluarkan cecair yang berlebihan dengan air kencing, membersihkan badan pesakit, dan mencuci pundi kencing dan ginjal. Diuretik diresepkan bukan hanya untuk patologi buah pinggang: formulasi herba dan sintetik diperlukan untuk menghilangkan bengkak pada penyakit hati dan sistem kardiovaskular.

Mekanisme tindakan diuretik adalah seperti berikut:

 • mengurangkan penyerapan garam dan air di tubulus buah pinggang;
 • membuang jumlah cecair yang berlebihan, sehingga mengurangkan pembengkakan tisu;
 • meningkatkan pengeluaran dan kelajuan perkumuhan air kencing;
 • mencegah peningkatan tekanan pada organ kencing dan jantung;
 • menurunkan tekanan darah.

Kesan positif ramuan dalam komposisi diuretik adalah:

 • menjadikan tekanan fundus normal;
 • mengurangkan risiko sawan epilepsi;
 • penstabilan tekanan darah hipertensi;
 • normalisasi tekanan intrakranial;
 • penghapusan toksin yang lebih cepat dari badan dengan jenis mabuk tertentu;
 • mengurangkan kepekatan kalsium dalam darah sambil mengekalkan tahap magnesium yang diperlukan.

Akibatnya, beban pada jantung berkurang, dan peredaran mikro ginjal dan tisu juga bertambah baik..

Mekanisme tindakan diuretik dijelaskan secara terperinci dalam arahan.

Perlu diingat bahawa, selain membuang cecair yang terkumpul di dalam tisu, diuretik mempengaruhi banyak proses, membuang air kencing dan magnesium, natrium dan kalium. Penggunaan bahan kimia yang tidak betul sering menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Oleh kerana itu, pembelian dan pentadbiran diuretik dilarang sehingga berunding dengan pakar. Bergantung pada jenis penyakit, diperlukan nasihat pakar urologi, ahli kardiologi, ahli nefrologi atau gastroenterologi. Selalunya, pesakit mungkin memerlukan pemeriksaan menyeluruh.

Ciri-ciri klasifikasi diuretik

Sebaik-baiknya, klasifikasi harus mengambil kira semua aspek kesannya. Walau bagaimanapun, pada masa ini ia tidak wujud, kerana diuretik pada asasnya berbeza dalam struktur kimianya. Itulah sebabnya mereka terlalu berbeza antara satu sama lain dari segi jangka masa kesan pada tubuh manusia dan mekanisme.

Tidak semestinya pakar melarang pesakit memilih diuretik sendiri: setiap jenis diuretik mempunyai kekhususan pengaruh, kesan sampingan dan kontraindikasi sendiri. Penggunaan sebatian yang kuat dapat menyebabkan penghapusan kalium secara aktif dari tubuh atau pengumpulan unsur, sakit kepala yang teruk, dehidrasi, dan krisis hipertensi. Overdosis diuretik loopback yang kuat semasa rawatan diri boleh berakhir dengan sangat menyedihkan.

Oleh itu, mari kita beralih ke klasifikasi diuretik.

Diuretik glomerular

"Eufillin" membolehkan anda mengembang saluran di buah pinggang dan meningkatkan aliran darah di tisu ginjal. Kerana ini, penurasan diuresis dan glomerular meningkat. Ubat ini paling sering digunakan untuk meningkatkan pengaruh diuretik lain. Sebagai tambahan, glikosida jantung meningkatkan penyaringan glomerular dan menghalang penyerapan semula natrium di saluran proksimal..

Hemat kalium

Diuretik hemat kalium mengurangkan tekanan darah tinggi (sistolik), mengurangkan pembengkakan, meningkatkan pengaruh ubat lain dan mengekalkan kalium di dalam badan. Selalunya terdapat kesan yang tidak diingini, seperti ketika menggunakan ubat hormon. Kalium yang berlebihan boleh menyebabkan serangan jantung atau kelumpuhan otot. Dengan kegagalan buah pinggang, diabetes, kumpulan ubat ini tidak sesuai. Adalah perlu untuk menyesuaikan dos secara individu, serta diperhatikan oleh ahli nefrologi dan ahli kardiologi. Ubat yang berkesan - Veroshpiron, Aldacton.

Yang pertama adalah diuretik hemat kalium, ia mempunyai kesan diuretik yang ketara dan berpanjangan. Bahan aktif dalam ubat ini adalah spironolactone (hormon korteks adrenal). Bahan ini menghalang pengekalan air dan natrium dalam tubulus ginjal. Ubat "Veroshpiron" tidak banyak mempengaruhi peredaran darah di buah pinggang, mengurangkan keasidan air kencing dan mengurangkan perkumuhan kalium dari badan. Kesan diuretik membantu menormalkan tekanan darah.

Thiazide

Ditetapkan untuk penyakit buah pinggang, kegagalan jantung, glaukoma, dan hipertensi.

Diuretik thiazide bertindak pada tubulus renal distal, mengurangkan penyerapan garam magnesium dan natrium terbalik, mengurangkan pengeluaran asid urik, dan juga mengaktifkan perkumuhan kalium dan magnesium. Untuk mengurangkan kekerapan manifestasi yang tidak diingini, ia digabungkan dengan diuretik gelung. Persediaan thiazide adalah seperti berikut: Indapamide, Clopamide, Chlortalidone, Indap.

Diuretik untuk hipertensi dan kegagalan jantung sememangnya sangat diperlukan.

Osmotik

Dalam kumpulan ini, mekanisme tindakan adalah untuk mengurangkan tekanan dalam plasma darah, aliran aktif cairan melalui glomeruli ginjal, dan untuk meningkatkan tahap penyaringan. Akibatnya, bengkak dihilangkan, dan air yang berlebihan juga dikeluarkan. Diuretik osmotik adalah agen lemah yang bertahan sehingga 6-8 jam. Sebaiknya berikannya secara intravena. Petunjuk adalah seperti berikut: edema serebrum dan paru-paru, glaukoma, overdosis ubat, keracunan darah, luka bakar yang teruk. Yang paling berkesan ialah Sorbitol, Urea, dan Mannitol..

Ubat apa yang juga termasuk dalam senarai ubat diuretik?

Gelung balik

Ubat yang sangat kuat dengan kesan diuretik. Komponen ubat mempengaruhi gelung Gengle - tubulus ginjal, yang diarahkan ke pusat organ. Pembentukan ini dalam bentuk gelung menyerap cecair belakang dengan pelbagai jenis bahan. Ubat-ubatan kumpulan ini menyumbang kepada kelonggaran dinding saluran darah, mengaktifkan aliran darah buah pinggang, secara beransur-ansur mengurangkan isi padu cecair di antara sel, mempercepat penapisan glomerular. Diuretik gelung mengurangkan penyerapan garam kalium, natrium, klorin dan magnesium terbalik.

Kelebihan ubat ini:

 • kecekapan cepat (sehingga setengah jam selepas permohonan);
 • pengaruh kuat;
 • sesuai untuk rawatan kecemasan;
 • bekerja sehingga enam jam.

Formulasi yang paling berkesan: Asid etakrin, Pyrethanide, tablet Furosemide.

Yang terakhir adalah diuretik gelung, menyebabkan timbulnya cepat, diuresis kuat dan jangka pendek. Penyerapan semula ion natrium dan klorin disekat di bahagian proksimal dan distal tubulus ginjal, serta di bahagian tebal bahagian menaik gelung Gentle. "Furosemide" dalam tablet mempunyai tindakan diuretik, natriuretik dan kloruretik yang ketara.

Perlu diingat bahawa ubat semacam itu hanya digunakan dalam situasi kritikal. Mengambil ubat diuretik sering menyebabkan komplikasi serius: edema paru dan serebrum, krisis hipertensi, keradangan hati yang teruk, kalium yang berlebihan, kegagalan jantung dan buah pinggang.

Sayur-sayuran

Pertimbangkan diuretik berasaskan tumbuhan ringan. Kelebihan:

 • kesan diuretik yang jelas;
 • kesan lembut pada saluran darah, jantung dan buah pinggang;
 • membuang lebihan cecair dari badan;
 • menunjukkan kesan pencahar yang sedikit;
 • buah pinggang dan pundi kencing yang dibasuh;
 • tepu badan dengan komponen berguna: vitamin, garam mineral, bahan aktif secara biologi, boleh digunakan dalam jangka masa yang lama (kursus).

Diuretik tumbuhan semula jadi (tumbuhan perubatan) adalah seperti berikut:

 • beri cranberry;
 • lungwort;
 • daun lingonberry;
 • bearberry;
 • pudina;
 • tunas dan daun birch;
 • ekor kuda;
 • akar chicory;
 • rumput gandum yang menjalar;
 • yarrow;
 • adas;
 • beri strawberi.

Apa lagi yang berkaitan dengan diuretik?

Labu, sayur-sayuran dan buah-buahan: tembikai, mangga, timun, tomato, kesemek, pir, kaldu rosehip, jus labu.

Cat Air

Kumpulan ubat ini meningkatkan perkumuhan air. Ubat-ubatan seperti itu melawan hormon antidiuretik. Mereka digunakan untuk kegagalan jantung kongestif, sirosis, polydipsia psikogenik. Wakil utama adalah Demeclocycline. Antara kesan sampingannya ialah kepekaan, perubahan kuku, demam, eosinofilia. Ubat ini boleh merosakkan tisu ginjal dengan penapisan glomerular yang berkurang. Cat air merangkumi antagonis garam vasopressin dan litium.

Apa lagi yang termasuk dalam senarai ubat diuretik?

Diuretik Uricosuric

Dari kumpulan ini, Indacrinone paling kerap digunakan. Sebagai perbandingan dengan Furosemide, ia mengaktifkan diuresis dengan lebih kuat. Ubat ini digunakan untuk tekanan darah tinggi dan sindrom nefrotik. Penggunaannya dalam rawatan kegagalan jantung kronik juga mungkin.

Kesan diuretik

Perkumuhan air kencing aktif berlaku selepas jangka masa tertentu:

 • diuretik cepat - tiga puluh minit ("Torasemide", "Furosemide", "Triamteren");
 • sederhana - dua jam ("Diacarb", "Amyloride").

Setiap jenis diuretik mempunyai jangka masa kesan yang berbeza..

Kerja panjang (hingga empat hari) "Eplerenone", "Veroshpiron".

Tempoh pertengahan adalah Indapamide, Triamteren, Diacarb, dan diuretik Hypothiazide. (Empat belas jam).

Hingga pukul lapan - diuretik "Lasix", "Mannitol", "Furosemide", "Torasemide". Komposisi berbeza dalam kesan diuretiknya..

Lemah: Veroshpiron, Diakarb. Sederhana: Hypothiazide, Oxodoline. Kuat: "Bumetanida", "Asid etakrilik", "Furosemide", tablet "Trifas".

"Trifas" adalah diuretik kuat yang melegakan edema pada patologi buah pinggang, jantung dan penyakit vaskular. Ubat ini mengatasi fungsinya walaupun ubat lain tidak berkesan. Dianjurkan untuk mengambil tablet Trifas pada kadar 5 mg sehari.

Petunjuk untuk digunakan

Diuretik diresepkan untuk penyakit dan keadaan yang disertai dengan pengekalan cecair. Ia:

 • osteoporosis;
 • pembengkakan tisu;
 • sindrom nefrotik;
 • kegagalan jantung kongestif;
 • pembengkakan kaki yang ketara dengan kegagalan jantung;
 • glaukoma;
 • hipertensi arteri (tekanan darah tinggi);
 • rembesan berlebihan hormon aldosteron.

Kontraindikasi

Semasa memilih ubat diuretik, pakar mengambil kira semua sekatan. Mana-mana ubat mempunyai kontraindikasi tertentu, yang ditunjukkan dalam arahan. Semasa kehamilan, tidak semua ubat diuretik sintetik dapat diresepkan: dengan peningkatan tekanan darah, gangguan kencing, edema yang diucapkan, diuretik dengan ekstrak tumbuhan ubat dan rebusan ramuan diresepkan.

Batasan utama: penyusuan susu ibu, masa kanak-kanak, kehamilan, kepekaan berlebihan terhadap unsur-unsur diuretik sintetik atau phytoextracts, kegagalan buah pinggang yang teruk, diabetes mellitus.

Adakah ubat diuretik selalu selamat??

Kesan sampingan

Sebelum memulakan rawatan, pesakit perlu mengetahui bahawa diuretik dalam beberapa kes menyebabkan kesan yang tidak diingini. Masalah timbul dengan pilihan ubat bebas, terutama diuretik gelung yang paling kuat, serta dengan pemanjangan kursus rawatan dan peningkatan dos. Tempoh dan kekuatan kejadian buruk ditentukan oleh jenis diuretik.

Kesan sampingan berikut lebih biasa daripada yang lain:

 • kehilangan kalium yang berlebihan;
 • loya;
 • krisis hipertensi;
 • sakit kepala;
 • peningkatan nitrogen darah;
 • edema serebrum dan paru-paru (diuretik gelung);
 • sakit di sternum;
 • kegagalan buah pinggang;
 • kekejangan
 • sirosis hati.

Diuretik untuk penyakit saluran kencing dan buah pinggang

Alat yang optimum akan dipilih oleh ahli urologi atau pakar neurologi. Rundingan pakar kardiologi sering diperlukan: pesakit dengan patologi buah pinggang mengalami masalah saluran darah dan jantung, hipertensi arteri. Untuk pencegahan edema dan penggunaan yang berpanjangan, decoctions berdasarkan ramuan perubatan, atau diuretik yang lemah sesuai. Anda tidak boleh memilih bahan kimia diuretik sendiri atau atas nasihat jiran dan saudara-mara.

Ubat diuretik hanya ditetapkan secara individu. Pelanggaran peraturan sering menimbulkan akibat yang serius bagi pesakit, menyebabkan krisis hipertensi. Ubat diuretik yang paling berkesan dari senarai:

 • "Cyston." Ubat yang berkesan dan selamat untuk nefrolithiasis, urolithiasis dan pielonefritis. Tablet ditetapkan walaupun untuk wanita hamil dan kanak-kanak.
 • "Furosemide." Diuretik gelung kuat dengan keberkesanan yang baik, yang dengan cepat menghilangkan bengkak. Digunakan hanya di bawah pengawasan perubatan..
 • "Fitolizin". Penyediaan dengan minyak semula jadi dan phytoextracts untuk penggunaan oral. Kesan anti-radang, diuretik dan bakteria. Menguatkan sistem imun, mencegah kemungkinan kambuh pada pyelonephritis dan sistitis.
 • "Monurel". Ubat dengan kesan antimikroba, anti-radang dan diuretik. Tablet mengandungi banyak ekstrak cranberry kering dan asid askorbik.

Dengan patologi pundi kencing dan buah pinggang, decoctions herba digunakan. Pakar menasihatkan pembuatan adas, rumput bearberry, tunas birch dan daun, daun lingonberry, pudina. Jus cranberry dan rebusan rosehip membantu dengan baik.

Diuretik (diuretik): penggunaan, klasifikasi, tindakan, petunjuk dan kontraindikasi, kesan sampingan

Ubat diuretik secara khusus mempengaruhi buah pinggang dan mempercepat perkumuhan air kencing dari badan. Tindakan kebanyakan diuretik dikaitkan dengan keupayaan untuk menghalang penyerapan elektrolit terbalik di buah pinggang (tubulus ginjal). Peningkatan pelepasan elektrolit disertai dengan pembebasan sejumlah cecair yang sesuai.

Pada abad ke-19, penyediaan merkuri muncul, yang banyak digunakan untuk merawat sifilis. Ubat ini ternyata lemah berkaitan dengan penyakit ini. Tetapi doktor menyedari kesan diuretiknya. Tidak lama kemudian, sebatian merkuri digantikan oleh diuretik yang kurang toksik. Pengubahsuaian lebih lanjut struktur diuretik menyebabkan penciptaan diuretik yang lebih berkesan.

Diuretik digunakan untuk apa??

Ubat diuretik digunakan terutamanya untuk:

 • pengurangan edema pada kekurangan jantung dan vaskular;
 • dengan penyakit buah pinggang;
 • mengurangkan tekanan darah tinggi;
 • penghapusan toksin sekiranya berlaku keracunan.

Edema boleh menjadi akibat daripada pelbagai penyakit jantung, vaskular dan sistem kencing. Patologi ini dikaitkan dengan pengekalan natrium di dalam badan. Diuretik menghilangkan natrium berlebihan dari badan, sehingga mengurangkan bengkak.

Dengan peningkatan tekanan, kelebihan natrium mempengaruhi nada otot-otot kapal, yang berkontraksi dan berkontraksi. Diuretik yang digunakan sebagai antihipertensi mencuci natrium keluar dari badan dan membiarkan pembuluh darah mengembang, yang menyebabkan penurunan tekanan darah.

Ginjal mengeluarkan sebilangan bahan toksik semasa keracunan. Untuk mempercepat proses ini, diuretik digunakan. Dalam perubatan praktikal, kaedah ini disebut "diuresis paksa." Pertama, sebilangan besar larutan diberikan secara intravena kepada pesakit, dan kemudian ubat diuretik yang sangat berkesan diberikan, yang dengan cepat mengeluarkan racun dari badan bersama dengan cecair.

Jenis-jenis Diuretik

Untuk pelbagai patologi, diuretik tertentu disediakan, yang mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza..

Klasifikasi diuretik:

 1. Persediaan yang mempengaruhi fungsi epitel tubulus ginjal: hidroklorotiazid, siklomethiazida, bendroflumethiozide, metiklotiazid, klorortalidon, metolazon, clopamide, indapamide, flurosemide, bumetamide, torasemide, etacrylamide, triacrimidamide, atacrimidamide.
 2. Ubat penyekat kalium - Spironolactone (Veroshpiron). Berkaitan dengan antagonis reseptor mineralokortikoid.
 3. Diuretik osmotik: Monitol.

Dengan mencuci natrium dari badan, diuretik dibahagikan kepada:

 1. Sangat berkesan, membuang lebih daripada 15% sodium.
 2. Kecekapan Sederhana Membuang 10% Natrium.
 3. Tidak berkesan, membuang natrium 5%.

Bagaimana diuretik berfungsi?

Tindakan diuretik boleh dianggap sebagai contoh kesan farmakodinamiknya. Penurunan tekanan darah dikaitkan dengan dua mekanisme: penurunan kadar natrium dan kesan pada saluran darah. Begitu juga, hipertensi arteri dapat ditekan dengan mengurangkan isi kandungan cecair dan mengekalkan nada vaskular yang berpanjangan.

Penurunan permintaan oksigen miokard dengan penggunaan diuretik dikaitkan dengan kelonggaran sel-sel miokardium, penurunan lekatan platelet, peredaran mikro yang lebih baik di ginjal, dan penurunan beban pada ventrikel kiri jantung. Beberapa diuretik (Mannitol) bukan sahaja dapat meningkatkan perkumuhan cecair, tetapi juga meningkatkan tekanan osmolar cecair interstitial. Kerana sifat diuretik untuk merehatkan otot licin bronkus, arteri, saluran empedu, ubat-ubatan menunjukkan kesan antispasmodik.

Petunjuk untuk penggunaan diuretik

Petunjuk utama untuk pelantikan diuretik adalah hipertensi arteri, terutama pada orang tua. Diuretik diresepkan untuk pengekalan natrium di dalam badan. Keadaan seperti itu termasuk: kegagalan jantung dan buah pinggang kronik, asites. Thiazides disyorkan untuk osteoporosis. Ubat penghemat kalium diresepkan untuk sindrom Liddle kongenital (pengekalan natrium dan penghapusan sejumlah besar kalium). Diuretik yang mempengaruhi fungsi ginjal (Diacarb, Acetamoc, Diluran) diresepkan untuk mengurangkan tekanan intraokular, dengan glaukoma, sirosis, edema jantung.

Untuk pencegahan dan rawatan hipertensi, diuretik seperti thiazide diresepkan. Dalam dos yang kecil, mereka mempunyai kesan ringan pada pesakit dengan peningkatan tekanan yang sederhana. Dosis profilaksis ubat ini terbukti dapat mengurangkan risiko strok. Pada dos yang lebih tinggi, pengambilan thiazides secara berterusan tidak digalakkan, kerana hipokalemia mungkin muncul. Untuk mengelakkan kehilangan kalium, thiazides boleh digabungkan dengan diuretik yang tidak mengandungi kalium..

Dalam rawatan diuretik, terapi aktif dan sokongan dibezakan. Dengan terapi aktif, dos diuretik kuat (Furosemide) ditetapkan, dengan pemeliharaan - penggunaan diuretik berterusan.

Kontraindikasi terhadap pelantikan diuretik

Pesakit dengan hipokalemia, sirosis hati dekompensasi, penggunaan diuretik dikontraindikasikan. Jangan memberi ubat diuretik kepada pesakit dengan intoleransi terhadap derivatif sulfonamida tertentu (ubat antibakteria dan penurun gula).

Diuretik dikontraindikasikan pada pesakit dengan kegagalan pernafasan, ginjal akut dan kegagalan pernafasan. Dadah kumpulan thiazide (hidroklorotiazid, siklomethiazid, bendroflumethiozide, methiclotiazide) tidak diresepkan untuk diabetes mellitus, kerana pesakit mungkin mengalami kenaikan gula darah yang tajam.

Kontraindikasi relatif untuk pentadbiran diuretik adalah aritmia ventrikel. Pesakit yang mengambil glikosida jantung dan garam litium diberi ubat diuretik dengan berhati-hati. Diuretik osmotik tidak digunakan untuk kegagalan jantung.

Kesan sampingan dan kemungkinan risiko kesihatan

Diuretik dari kumpulan thiazide boleh menyebabkan kepekatan asid urik dalam darah. Oleh itu, pesakit yang menderita gout mungkin mengalami keadaan yang semakin teruk dan penyakit yang memburuk. Dadah dari kumpulan kecekapan sederhana (Hypothiazide, Hydrochlorothiazide) boleh membawa akibat yang tidak diingini. Dengan dos atau intoleransi yang salah, pesakit mungkin mengantuk, mulut kering, lemah, mual, cirit-birit yang mungkin berlaku, sakit kepala. Ketidakseimbangan ion menyebabkan aritmia, kelemahan otot, kekejangan pada otot rangka, peningkatan gula darah, alergi, dan penurunan libido pada lelaki.

Kesan sampingan Furosemide adalah kerap membuang air kecil, mulut kering, mual, pening, penurunan kadar kalsium, magnesium, kalium. Dengan pelanggaran pertukaran ion, tahap kalsium, glukosa, asid urik meningkat. Semua ini menyebabkan kehilangan pendengaran, ruam kulit, parestesi. Diuretik Ureghit boleh menjejaskan pendengaran dan menjengkelkan..

Kesan sampingan antagonis aldosteron ialah: cirit-birit, muntah, sakit kepala, kekejangan, ginekomastia, ruam kulit. Pada wanita dengan preskripsi yang tidak betul, haid, hirsutisme diperhatikan, pada lelaki - mati pucuk. Diuretik osmotik dengan rawatan kegagalan jantung yang tidak mencukupi boleh menyebabkan peningkatan jumlah plasma dan peningkatan tekanan pada jantung. Ini boleh menyebabkan edema paru pada kegagalan jantung..

Adakah diuretik membantu menurunkan berat badan?

Baru-baru ini, ubat diuretik telah digunakan untuk menurunkan berat badan. Mitos bahawa anda dapat menurunkan berat badan dari diuretik adalah masalah besar bagi mereka yang mempercayainya. Kesalahan ini dibenarkan secara saintifik kerana tisu adiposa adalah 90% air. Oleh itu, kesimpulan yang salah bahawa dengan mengambil ubat diuretik, anda dapat menghilangkan pound tambahan.

Sebenarnya, semuanya berbeza. Diuretik dan, bagaimanapun, mempunyai kesan anti-aterogenik, iaitu pemusnahan plak kolesterol. Contohnya, indapamide dapat menurunkan kolesterol darah. Tetapi dengan mengambil ubat diuretik, anda hanya boleh membuang cecair tersebut, lemaknya tetap ada. Ubat ini dapat mempengaruhi saluran darah dengan berkesan dan mengurangkan risiko kegagalan jantung, strok dan aterosklerosis..

Seperti yang anda ketahui, diuretik mempengaruhi banyak sistem badan, khususnya saluran kencing. Penggunaan yang betul seperti yang diarahkan membantu mengembalikan keseimbangan air dan nisbah elektrolit. Pengambilan yang tidak terkawal boleh mengakibatkan akibat yang menyedihkan dan membahayakan nyawa.

Perlu difahami bahawa, bersama dengan cecair, tubuh kehilangan ion terpenting yang mengatur kerja semua organ. Kehilangan berat badan yang disebut hanya berlaku kerana dehidrasi. Sekiranya keseimbangan ion terganggu, gangguan pada irama jantung, kelemahan, hipotensi, pening, dan penurunan penglihatan mungkin muncul. Dalam kes yang teruk, dos diuretik yang berlebihan boleh menyebabkan keruntuhan atau halusinasi..

Bagi mereka yang ingin menggunakan diuretik sebagai alat untuk menurunkan berat badan, seseorang harus tahu bahawa ubat ini telah lama dilarang dalam sukan setelah kematian seorang atlet yang menyalahgunakan diuretik kerana kesan "melegakan otot". Hanya amatur yang jauh dari perubatan boleh mengesyorkan ubat ini sebagai pembakar lemak.

Diuretik yang popular dan kesannya pada badan

Ubat diuretik yang mempengaruhi fungsi tubulus ginjal menghalang natrium memasuki badan dan mengeluarkannya dengan air kencing. Diuretik seperti Thiazide (Cyclomethiazide, Bendroflumethiozide, Methiclothiazide) menyukarkan penyerapan bukan sahaja natrium, tetapi juga klorin. Sehubungan dengan tindakan ini, mereka juga disebut saluretik (dari perkataan Inggeris garam).

Diuretik kecekapan sederhana (Hypothiazide) diresepkan terutamanya untuk pembengkakan, kegagalan jantung, atau penyakit buah pinggang. Selalunya, hipotiazid diresepkan sebagai agen hipotensi. Ubat ini menghilangkan natrium berlebihan dan menurunkan tekanan darah. Di samping itu, diuretik keberkesanan sederhana dapat meningkatkan kesan ubat terhadap hipertensi arteri. Sekiranya dos diuretik yang lebih tinggi ditetapkan, perkumuhan cecair dapat meningkat tanpa mengubah tekanan darah. Di samping itu, hypothiazide digunakan untuk urolithiasis dan diabetes insipidus. Bahan aktif diuretik ini mengurangkan kepekatan ion kalsium dan mencegah pembentukan garam di buah pinggang..

Ia berbeza dengan ubat diuretik Arifon (Indapamide) yang lain dalam kemampuannya untuk tidak hanya membuang cecair berlebihan, tetapi juga melegakan kekejangan dan melebarkan saluran darah. Salah satu diuretik yang paling berkesan adalah Lasix atau Furosemide. Dengan pengenalan ubat ini secara intravena, tindakan bermula selepas 10 minit. Ia digunakan secara meluas dalam kegagalan ventrikel kiri akut, disertai dengan edema paru, hipertensi, edema periferal, untuk menghilangkan toksin. Ureghit (asid etakrilik) hampir dengan Lasix dalam tindakan, tetapi tahan lebih lama..

Antagonis Aldosteron (Veroshpiron, Aldacton) mengganggu penyerapan ion natrium dan mengurangkan rembesan ion kalium dan magnesium. Dadah kumpulan ini diresepkan untuk kegagalan jantung kongestif, edema dan hipertensi. Diuretik osmotik secara praktikal tidak menembusi membran. Monitol diuretik yang paling popular diberikan secara intravena. Ia meningkatkan tekanan osmotik plasma dan mengurangkan tekanan intraokular dan intrakranial. Sehubungan itu, ubat ini berkesan dalam oliguria, yang menyebabkan kehilangan darah, luka bakar atau trauma akut. Petunjuk untuk pelantikan diuretik osmotik adalah: edema serebrum, serangan glaukoma dan pembedahan glaukoma.

Diuretik semula jadi

Sebelum bahan dengan kesan diuretik ditemui, orang menggunakan kaedah semula jadi. Mereka bertindak lebih lemah daripada diuretik buatan, tetapi lebih lembut dan tidak berbahaya. Sekiranya anda memilih dos decoctions, anda boleh menggunakannya dalam jangka masa yang lama tanpa kesan yang tidak diingini. Tetapi sebelum menggunakan ubat-ubatan rakyat, perlu untuk mengetahui punca pengekalan cecair.

Sebagai contoh, sekiranya berlaku pelanggaran jantung dan bengkak, disarankan untuk minum rebusan strawberi atau daun birch. Kompres dari daun birch digunakan untuk pembengkakan hujung kaki. Ciri penyembuhan beg gembala, lingonberry, tansy membantu radang ginjal dan pundi kencing. Ubat popular untuk edema adalah biji rami, dogrose, bearberry, orthosiphon. Selepas pembedahan, untuk pencegahan aliran keluar atau dengan terapi antibakteria yang berpanjangan, disarankan untuk minum teh dari pinggul mawar.

Teh ginjal tradisional yang diresepkan adalah orthosiphon. Ia bukan sahaja mempunyai kesan diuretik, tetapi juga bertindak sebagai antispasmodik dan anti-radang. Selain ramuan perubatan, tembikai, labu, pasli, dan saderi digunakan untuk menghilangkan cairan. Sebagai alternatif untuk salad hijau dengan bengkak, anda boleh membuat salad daun dandelion dan timun.

Ciri-ciri penggunaan diuretik pada kehamilan dan penyusuan

Edema untuk wanita hamil sangat biasa. Sebagai peraturan, ia berlaku dalam beberapa bulan terakhir, ketika rahim menekan vena cava dengan jisimnya. Bengkak pada ibu hamil tidak dapat diabaikan, kerana ini boleh menjadi isyarat yang luar biasa untuk kegagalan buah pinggang dan perkembangan histosis. Sekiranya diet tidak membantu, diuretik sintetik atau semula jadi mesti diresepkan..

Sebilangan besar diuretik dikontraindikasikan untuk wanita hamil, jadi anda tidak boleh mengambilnya tanpa preskripsi. Pada peringkat awal, diuretik hampir semua kumpulan dilarang. Di kemudian hari, pelantikan diuretik dilakukan dengan sangat berhati-hati. Mengambil ubat yang mengeluarkan cecair dari badan, seorang wanita hamil membahayakan dirinya dan anaknya. Diuretik yang dipilih dengan tidak betul atau dosnya boleh menyebabkan gangguan komposisi darah, masalah buah pinggang, penyakit kuning, gangguan pendengaran dan penglihatan.

Diuretik rakyat juga tidak berbahaya bagi wanita hamil, jadi anda perlu berhati-hati dengannya. Penggunaan yuran renal yang berterusan boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dan secara langsung mempengaruhi kehamilan seterusnya. Wanita harus mengecualikan akar pasli, strawberi, dan buah juniper. Diuretik herba paling selamat termasuk orthosiphon. Penggunaannya dibenarkan untuk penyusuan..

Sekiranya ubat diuretik tidak dapat dikeluarkan, doktor boleh menetapkan ubat gabungan Kanefron dalam bentuk tablet (titisan mengandungi alkohol!). Ia boleh diambil pada hampir semua peringkat kehamilan. Fitopreparasi lain yang dibenarkan diambil adalah Phytolysin. Ia diresepkan sekiranya tiada keradangan akut di buah pinggang..

Doktor boleh menetapkan Eufillin dan bukannya diuretik. Walaupun ubat ini tergolong dalam brocholytics, ia mempunyai kesan diuretik. Semasa menyusu sebelum temu janji, doktor mesti membandingkan keperluan ubat dan kemungkinan risiko. Eufillin dikontraindikasikan pada wanita dengan serangan epilepsi, hipotensi, dan masalah jantung.

Diuretik

Kandungan

Diuretik meningkatkan kencing (diuresis). Ubat ini mempunyai kesan langsung pada buah pinggang: menyekat penyerapan NaCI dan air terbalik, mereka meningkatkan perkumuhan air kencing.

Petunjuk utama untuk penggunaan diuretik Edit

Edema (A): edema adalah pembengkakan tisu kerana peningkatan kandungan cecair, yang paling sering dijumpai di interstitium (di ruang ekstraselular). Semasa mengambil ubat diuretik, perkumuhan Na + dan air meningkat, dan jumlah plasma menurun. Ia menjadi lebih "pekat": kandungan protein meningkat, tekanan osmotik meningkat, yang menyebabkan aliran cairan dari tisu ke dalam darah; oleh itu, kandungan cecair dalam tisu menurun, dan pembengkakan berkurang. Penurunan isipadu plasma dan isipadu interstisial bermaksud penurunan jumlah ekstraselular (VO). Diuretik berikut digunakan bergantung pada jenis patologi: thiazides, diuretik gelung, antagonis aldosteron, diuretik osmotik.

Menurunkan tekanan darah: diuretik - pertolongan cemas untuk tekanan darah tinggi. Sudah pada dos yang rendah, mereka mengurangkan daya tahan vaskular periferal (walaupun tidak mempengaruhi VO) dan dengan itu menurunkan tekanan darah.

Rawatan kegagalan jantung: penurunan daya tahan vaskular periferal, yang berlaku di bawah pengaruh diuretik, memudahkan pengeluaran darah oleh jantung (penurunan selepas bebanan); output jantung meningkat sebagai akibat penghapusan cecair, jumlah ekstraselular menurun, serta aliran darah ke jantung (penurunan preload). Tanda-tanda genangan peredaran darah, seperti pembengkakan kaki dan hati yang membesar, hilang. Thiazida yang paling biasa digunakan (dalam kombinasi dengan diuretik hemat kalium) atau diuretik gelung.

Profilaksis ginjal kejutan: sekiranya berlaku kegagalan peredaran darah (kejutan), misalnya, kerana kehilangan darah yang besar, ada bahaya untuk menghentikan pengeluaran air kencing (anuria). Dengan bantuan diuretik, anda dapat menyokong fungsi perkumuhan buah pinggang. Diuretik osmotik atau gelung yang paling kerap diresepkan.

Kesan Sampingan Edit Diuretik

 • penurunan jumlah plasma boleh menyebabkan penurunan tekanan darah dan keruntuhan;
 • peningkatan kepekatan sel darah merah dan trombosit meningkatkan kelikatan darah, akibatnya terdapat bahaya pembekuan dan trombosis intravaskular.

Sekiranya, di bawah pengaruh diuretik, kandungan NaCI dan air menurun, begitu juga dengan VO, maka sistem renin-angiotensin-aldosteron diaktifkan sebagai peraturan kontra (B). Penurunan jumlah plasma membawa kepada melemahnya peredaran darah di ginjal, pelepasan renin berlaku, yang merangsang pengeluaran angiotensin I. Di bawah pengaruh enzim penukar angiotensin (ACE), angiotensin I masuk ke angiotensin II. Di samping itu, pembebasan aldosteron dipertingkatkan. Mineralocorticoid meningkatkan penyerapan terbalik NaCI dan air di buah pinggang dan mengatasi aktiviti diuretik. Inhibitor ACE dan antagonis angiotensin II mengganggu peraturan kontra ini dan meningkatkan kesan diuretik.

Nefron adalah unit fungsi buah pinggang terkecil. Urin primer terbentuk sebagai hasil ultrafiltrasi plasma melalui kapilari ginjal ke dalam kapsul Bowman. Dalam tubulus proksimal, akibat penyerapan NaCI dan air, kira-kira 70% cecair yang disaring diserap semula. Di bahagian tebal gelung Henle, hanya NaCI tanpa air yang diangkut pada lutut menaik. Pelbagai sifat kedua-dua lutut gelung Henle bersama dengan saluran rektum selari mewujudkan syarat-syarat pelaksanaan prinsip urin kontra, yang membolehkan anda mengekalkan kepekatan NaCI yang sangat tinggi di medula ginjal. Di tubulus distal dan di saluran pengumpulan, Na + diserap semula. Terkait dengan ini adalah rembesan K +. Adiuretin meningkatkan kebolehtelapan dinding pengumpulan tubulus untuk air, memudahkan penembusan molekul aquaporin ke dalam membran luminal. Akibat hiperosmolariti, air mengalir ke bahan otak dan kekal di dalam badan. Pada akhirnya, air kencing pekat memasuki pelvis renal dan boleh meninggalkan ginjal. Keberkesanan mekanisme penghisap ini membawa kepada fakta bahawa dari 150-180 liter air kencing primer setiap hari, 1.5 liter air kencing akhir dilepaskan.

Pengangkutan Na + melalui sel tubul berlaku di bahagian nefron yang berlainan mengikut prinsip yang sama. Kepekatan intraselular Na + jauh lebih rendah daripada dalam air kencing primer, kerana Na-K-ATPase membran basolateral sentiasa mengepam ion Na + dari sel ke interstitium. Na + memasuki sitosol sel tubul dalam kecerunan kepekatan. Terdapat mekanisme membran khas untuk mengangkut Na +. Ini membebaskan tenaga yang digunakan untuk mengangkut bahan lain terhadap kecerunan kepekatan. Na + diangkut dari sel ke ruang ekstraselular menggunakan Na-K-ATPase dengan perbelanjaan tenaga (pembelahan ATP). Enzim ini terletak pada membran basolateral, tetapi tidak terdapat pada membran luminal, yang menghalang penembusan Na + dari sel kembali ke dalam air kencing. Diuretik menyekat pengangkutan Na +. Pada prinsipnya, anda dapat mempengaruhi input dan output Na+.

Membran sel tahan air dalam struktur, tetapi mempunyai liang-liang khas yang memungkinkan air melaluinya. Pori-pori dibina dari protein aquaporin (AKP), protein tumbuhan dan haiwan yang berleluasa dengan kebolehubahan yang besar. Pada buah pinggang manusia dijumpai:

 • AKP jenis 1 di tubulus proksimal dan di bahagian menaik gelung Henle
 • AKP jenis 2 di tubulus distal dan saluran pengumpul; ketumpatannya pada membran luminal dikawal oleh adiuretin
 • ACP type 3 dan ACP type 4 di kawasan membran basolateral di mana air boleh memasuki interstitium.

Penyediaan: mannitol, sorbitol. Tempat: tubulus proksimal terutamanya.

Mekanisme tindakan: pada tubulus proksimal mengganggu penyerapan air. Badan ini tidak mempunyai sistem pengangkutan alkohol gula, seperti manitol dan sorbitol, dan oleh itu zat ini tidak dapat menembusi melalui membran sel. Mereka diberikan infus. Selepas penapisan glomerular, ubat-ubatan juga tidak mengalami penyerapan terbalik dari air kencing primer. Gula alkohol secara osmotik mengikat air dan memerangkapnya di dalam tubulus. Ion Na + diserap semula tanpa air, oleh itu, kepekatan Na + dalam air kencing menurun dan penyerapan Na + terbalik dihambat. Hasil diuresis osmotik adalah pelepasan sejumlah besar air kencing yang dicairkan, seperti pada diabetes dekompensasi, yang dicirikan oleh hiperglikemia dan glikosuria.

Petunjuk: pencegahan kejutan pada buah pinggang, edema serebrum, serangan glaukoma.

Bahan ini mengandungi kumpulan sulfanilamide -SO2NH2; digunakan secara lisan; menembusi ke dalam ginjal bukan sahaja dengan penapisan glomerular, tetapi juga rembesan tiub. Kepekatan ubat ini dalam air kencing lebih tinggi daripada dalam darah. Mereka mempengaruhi epitel tubulus dari membran luminal, iaitu dari air kencing. Ubat yang paling kuat adalah diuretik gelung. Thiazides yang paling kerap ditetapkan. Inhibitor karbonat anhidrasi kerana diuretik tidak digunakan pada masa ini; mereka mempunyai nilai terapi yang berbeza. Mekanisme tindakan mereka dibincangkan di sini..

Acetazolamide carbonic anhydrase inhibitor bertindak terutamanya pada tubulus proksimal. Mekanisme tindakan asetazolamida dapat dijelaskan sebagai berikut. Penyerapan Na + dikurangkan kerana terdapat kurang Na + pada pelupusan Na / H + antiporter. Hasil: pengurangan output Na dan H20. Enzim karbonik anhidrase (KA) memangkinkan tindak balas, mempercepat pembentukan keseimbangan:

Н + + нСО3- Н2С03 -> Н20 + С02

Dalam sel tubul, CA mendorong pembentukan H +, yang sebagai ganti Na + memasuki air kencing, di mana ia mengikat HCO3, dan dalam bentuk CO2 dapat menembusi membran tubul. HC03 terbentuk di sana lagi

. Oleh kerana anhidrasa karbon yang dilokalisasikan dalam membran luminal, H20 dan CO2 timbul lagi, yang mudah menembusi membran sel. Di dalam sel, H + dan HCO3 terbentuk semula. Apabila CA dihambat, reaksi ini berjalan dengan sangat perlahan, dan akibatnya, Na +, HC03 dan air tidak mempunyai masa untuk menyerap semula air kencing dengan cepat melalui tubulus (tidak ada penyerapan terbalik). Kehilangan HC03 membawa kepada asidosis. Dengan penggunaan yang berpanjangan, kesan diuretik penghambat CA berkurang. CA terlibat dalam pembentukan kelembapan di ruang mata. Petunjuk untuk pelantikan perencat CA adalah: serangan glaukoma akut, epilepsi, penyakit ketinggian.

Dorzolamide digunakan secara topikal untuk glaukoma untuk mengurangkan tekanan intraokular.

Bahan-bahan ini bertindak di tubulus distal dan di kawasan proksimal tubulus pengumpul, di mana Na + diserap semula sebagai pertukaran untuk K. Ubat-ubatan tersebut tidak memberi kesan yang kuat. Berbeza dengan diuretik sulfanilamide, dalam kes ini, K + tidak diekskresikan; sebaliknya, terdapat bahaya hiperkalemia. Ditadbir secara lisan.

a) Triamteren dan amiloride disaring di glomeruli ginjal dan dirembeskan oleh tubulus proksimal; bertindak pada sel-sel tubulus dari air kencing dan menyekat pembebasan Na + sebagai pertukaran untuk K. Ubat ini paling sering digunakan dalam kombinasi dengan diuretik thiazide (contohnya, hidroklorotiazid), kerana mereka saling mengimbangi kesan satu sama lain pada K + dan saling melengkapi dalam mempengaruhi perkumuhan NaCI dan air,

b) Antagonis Aldosteron. Mineralocorticoid aldosteron meningkatkan sintesis protein saluran Na dan Na-K-ATPase sel epitel, sehingga meningkatkan penyerapan Na + (Cl

dan air ikut bersama) sebagai pertukaran untuk K +. Hasil daripada tindakan hormon, kapasiti penyerapan semula tubulus meningkat. Spironolactone, serta metabolitnya canrenone, adalah antagonis reseptor aldosteron dan melemahkan kesan aldosteron. Kesan diuretik berkembang hanya beberapa hari selepas permulaan spironolactone. Ini mungkin disebabkan oleh perkara berikut: a) dari spironolactone, metabolit canrenone terbentuk, yang dikeluarkan secara perlahan dan oleh itu berkumpul; b) kelemahan sintesis protein ditunjukkan hanya apabila protein yang ada kehilangan aktiviti dan mesti diganti dengan yang baru disintesis.

Kesan sampingan khas adalah tindakan yang menyerupai tindakan hormon seks, yang membawa kepada ginekomastia (peningkatan kelenjar susu pada lelaki). Petunjuk: penyakit yang berlaku dengan peningkatan pengeluaran aldosteron, misalnya, sirosis hati dengan asites, serta kegagalan jantung kronik.

Peptida ADH 9-amino asid dirembeskan oleh kelenjar pituitari posterior dan merangsang penyerapan semula air di buah pinggang. Kesan antidiuretik ini dimediasi oleh reseptor vasopresin jenis U2. ADH meningkatkan kebolehtelapan epitel tubulus pengumpul untuk air (tetapi bukan untuk garam). Protein saluran air (akuaporin jenis kedua) terletak di epitel tubulus dalam bentuk vesikel. Apabila ADH melekat pada reseptor U2, vesikel ini larut bersama dengan membran luminal dan mengalirkan air di sepanjang kecerunan osmotik (kawasan bahan otak adalah hiperosmolar). ADH mengurangkan jumlah urin, yang di zon nefron ini adalah 15 l / sug, hingga jumlah akhir 1.5 l / sug. Aquaptorin jenis ini setelah internalisasi dapat digunakan semula di dalam sel. Nikotin meningkat dan alkohol menurunkan pembebasan ADH. Dalam kepekatan tinggi, ADH merangsang otot licin, termasuk di dalam saluran (vasopressin). Kesan ini dimediasi oleh reseptor Vi. Tekanan darah meningkat, penyempitan saluran koronari menyebabkan serangan angina pectoris.

Lipressin (8-1-lysine-vasopressin) bertindak serupa dengan ADH.

Desmopressin digunakan untuk merawat diabetes insipidus (kekurangan ADH); ia diberikan melalui suntikan atau melalui mukosa hidung.

Felipressin atau ornipressin adalah vasokonstriktor dan digunakan dalam kombinasi dengan anestetik tempatan..

Diuretik adalah diuretik yang sering digunakan dalam bina badan untuk mengeluarkan lebihan cecair dari badan untuk memberi kelegaan. Biasa digunakan sebelum pertandingan, kerana kesannya agak pendek..

Diuretik boleh diambil semasa kitaran steroid, kerana steroid anabolik menyebabkan pengumpulan cecair yang berlebihan. Diuretik juga ditunjukkan untuk wanita yang rentan terhadap edema, jika ini tidak dikaitkan dengan penyakit. Baca lebih lanjut: Diuretik dalam sukan.

Selalunya, kompleks diuretik merangkumi:

Suntingan Pemakanan Sukan

 • Xpel oleh MHP
 • MusrazTech Hydrazide
 • Waktu tayangan oleh SciVation

Kompleks diuretik yang paling popular menurut BB.com

Suntingan Farmakologi

Selalunya, atlet menggunakan penggunaan diuretik farmakologi, yang paling popular adalah furosemide (sangat kuat), hipotiazida, triampur, veroshpiron dan banyak lagi.

Veroshpiron (spironalokton) mempunyai kesan antiandrogenik. Penggunaannya menyebabkan kehilangan jisim otot dan gangguan fungsi seksual pada lelaki.

Edit Kesihatan Kesihatan

Tidak dianjurkan untuk menggunakan diuretik farmakologi secara umum, kerana ia menyebabkan dehidrasi badan, dengan pelanggaran metabolisme elektrolit. Perkembangan penyakit serius adalah mungkin. Kes maut diketahui ketika diuretik digunakan secara aktif dalam bina badan. Keutamaan harus diberikan kepada diuretik hemat kalium dengan kesan ringan dari veroshpiron atau triampur. Pemakanan sukan dengan diuretik biasanya tidak menyebabkan kesan sampingan, kerana kesannya sangat ringan dan tidak menyebabkan gangguan metabolik yang ketara, namun keberkesanannya jauh lebih rendah.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes