Diuretik: senarai ubat, tindakan

Diuretik (diuretik) adalah ubat yang meningkatkan pembentukan dan perkumuhan air kencing dari badan. Perjanjian mereka diperlukan untuk pesakit dengan sindrom edematous kerana penyakit jantung, ginjal atau hati, serta dalam keadaan keadaan akut yang memerlukan penurunan segera dalam jumlah cairan dalam tubuh.

Mekanisme tindakan

Semua diuretik, walaupun terdapat kesan diuretik tunggal, berbeza dalam mekanisme pencapaiannya. Tindakan ubat-ubatan ini tertumpu di epitel, yang membentuk tubulus ginjal, di mana air kencing terbentuk. Juga, sebahagian diuretik mempengaruhi aktiviti hormon dan enzim tertentu yang terlibat dalam pengaturan fungsi ginjal. Dengan kata mudah, mekanisme diuretik memenuhi tujuannya telah dipelajari dari semua pihak dan meletakkan asas untuk klasifikasi mereka..

Kelas diuretikMekanisme
ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka menghalang penyerapan kation natrium, anion klorin dan molekul air secara terbalik ke dalam darah, meningkatkan jumlah pengeluaran air kencing. Selain itu meningkatkan perkumuhan kation kalium dan magnesium, menangguhkan kation kalsium.
Seperti ThiazideBeraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Tindakannya serupa dengan diuretik thiazide. Selain itu, daya tahan dinding vaskular kapilari dikurangkan kerana penurunan kandungan natrium dalam darah dan kepekaan saluran terhadap kesan angiotensin II. Indapamide merujuk kepada diuretik yang menyedari kesan vasodilating dan disebabkan peningkatan prostacyclin.
Gelung balikAksi di bahagian menaik dari gelung Henle. Ia menghalang pengembalian ion natrium dan molekul air ke dalam aliran darah. Meningkatkan rembesan ion kalsium, kalium, magnesium, bikarbonat ke dalam lumen tubulus buah pinggang.
Antagonis Aldosteron (hemat kalium)Beraksi di bahagian bawah tubulus buah pinggang. Mereka mempunyai kesan sebaliknya dari aldosteron: meningkatkan perkumuhan kation natrium, anion klorin dan molekul air, menghalang pengeluaran kation kalium.
Inhibitor karbonatBeraksi di bahagian atas tubulus buah pinggang. Menghambat aktiviti anhidrat karbonik ginjal - enzim yang bertanggungjawab terhadap tindak balas kimia pembentukan ion bikarbonat. Aliran terbalik dari air kencing kation bikarbonat, natrium dan kalium, molekul air menurun.
OsmotikMeningkatkan tahap tekanan osmotik dalam plasma darah, memastikan peralihan cecair ke aliran darah (peningkatan jumlah darah yang beredar). Ini juga meningkatkan tekanan osmotik pada tubulus ginjal, yang menyebabkan pengekalan ion air, natrium dan klorin dalam air kencing tanpa mempengaruhi perkumuhan kalium.

Pengelasan diuretik

Prinsip klasifikasi diuretik merangkumi mekanisme tindakannya, serta kekuatan kesan diuretik. Beberapa diuretik paling sesuai untuk pesakit dengan hipertensi dan kegagalan jantung, dan beberapa untuk edema kerana kegagalan hati atau buah pinggang.

1. Thiazide

Diuretik Thiazide terutamanya mempunyai kesan antihipertensi yang mencukupi. Dengan kekuatan diuretik sederhana, mereka adalah kelas utama diuretik dalam rawatan hipertensi (paling sering digabungkan dengan perencat ACE, penyekat reseptor angiotensin). Petunjuk sekunder untuk pelantikan mereka juga merangkumi:

 • bengkak pada latar belakang kegagalan jantung atau buah pinggang, obesiti;
 • glaukoma;
 • diabetes insipidus.

Dengan peningkatan dos, kesan diuretik ini tidak meningkat, dan risiko kesan sampingan (ketidakseimbangan elektrolit, aritmia, penyakit kuning, pening, dll.) Meningkat. Dalam dos yang tinggi, diuretik thiazide memberi kesan negatif terhadap metabolisme karbohidrat dan lemak, meningkatkan kepekatan glukosa, kolesterol total, dan urea darah. Ia tidak boleh diresepkan untuk:

 • disfungsi hepatik dan buah pinggang yang teruk;
 • diabetes mellitus yang tidak terkawal, gout;
 • alahan terhadap sulfonamida.

Hidroklorotiazida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

100-140

Cyclopentiazide

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil (I trimester) dan wanita menyusui

60-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (25, 100 mg): ambil 25-50 mg secara lisan; dos purata sehari - 25-100 mg.
Untuk meredakan bengkak, minum 500 mikrogram secara oral pada waktu pagi, dengan keperluan klinikal, adalah mungkin untuk meningkatkan dos hingga 1,0-1,5 mg. Untuk mengawal tekanan darah, 500 mcg secara lisan setiap pagi.

2. Seperti Thiazide

Mereka juga bertindak sebagai ubat diuretik utama untuk terapi kombinasi hipertensi. Mengikut ciri dan senarai kontraindikasi, ia serupa dengan diuretik thiazide..

Indapamide

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk pesakit yang menyusui, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

100-130

320-380

340-390

20-40

Chlortalidone

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2-4 jam, berlangsung 2-2,5 hari; dikontraindikasikan pada pesakit yang menyusu, dengan berhati-hati untuk wanita hamil

25-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah penggunaan (tablet, dos harian)
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (1.5 mg): minum 1.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Tablet (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan tablet keseluruhan.
Kapsul (2.5 mg): ambil 2.5 mg pada waktu pagi; telan keseluruhan kapsul.
Tablet (50 mg): Untuk melegakan bengkak, minum 50 mg x 2 kali sehari pada waktu pagi (2 tablet) setiap hari; untuk mengawal tekanan darah 1 tablet 3 kali seminggu.

3. Gelung balik

Ubat-ubatan yang membentuk kelas diuretik gelung berbeza dengan ketara dan secara langsung bergantung kepada kesan dos yang diberikan. Dengan peningkatan dos furosemide atau torasemide, termasuk risiko reaksi buruk (penurunan tekanan darah, aritmia, gangguan elektrolit air, dispepsia, gangguan kesedaran, dll.). Diuretik gelung mempunyai kesan neutral terhadap metabolisme lemak karbohidrat.

Furosemide adalah diuretik terbaik dalam keadaan akut yang memerlukan pengurangan segera dalam darah yang beredar (edema paru, dekompensasi jantung kronik, kegagalan buah pinggang atau hati, luka bakar, keracunan, eklampsia). Dengan pengenalan furosemide, kesan diuretik intravena berkembang selepas 5 minit dan berlangsung sekitar 2 jam, dengan pemberian oral - selepas 15-30 minit berlangsung hingga 8 jam. Ia dikontraindikasikan dalam:

 • alahan, termasuk sulfonamida;
 • hepatik teruk, kegagalan buah pinggang;
 • ketidakseimbangan elektrolit yang teruk (terutamanya hiperkalemia);
 • penyahhidratan pelbagai asal;
 • keracunan glikosida jantung.

Torasemide bertindak sebagai diuretik paling selamat, tanpa menyebabkan peningkatan kalium darah yang kuat, kesannya agak lama. Torasemide juga dapat melambatkan proses penyusunan semula miokardium, yang menjadikannya diuretik jantung terbaik (bersama dengan spironolactone) dalam kegagalan jantung kronik..

Furosemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah umur 3 tahun (oral)

Torasemide

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

BahanNama daganganKaedah permohonan, harga (gosok.)
LasixTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 40-60 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 80-100 gosok.
FurosemideTablet (40 mg): diambil secara lisan semasa perut kosong pada kadar 20-80 mg; dos berulang mungkin dilakukan lebih awal selepas 6-8 jam. 20-30 gosok.
Penyelesaian untuk pentadbiran parenteral: pentadbiran intravena 20-40 mg; dos berulang mungkin tidak lebih awal dari 2 jam. 20-30 gosok.
TorasemideTablet (2.5; 5; 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 240-300 gosok.
PenyelamTablet (5, 10 mg): dalam 5 mg sehari pada waktu pagi; untuk rawatan hipertensi arteri, permulaannya adalah dari 2.5 mg sehari, dengan keperluan klinikal, peningkatan dos hingga 5 mg sehari adalah mungkin. 360-1100 gosok.
Britomar

4. Antagonis Aldosteron (kalium-hemat)

Spironolactone dan eplerenone adalah kumpulan utama diuretik untuk edema yang berasal dari jantung. Mereka mempunyai kesan diuretik yang lemah dan ringan, meningkatkan metabolisme lipid dan karbohidrat. Kesan hemat kalium kumpulan diuretik ini membolehkan mereka digunakan sebagai terapi jangka pendek untuk hipokalemia, namun, ini menimbulkan kontraindikasi bagi pesakit yang menerima persediaan kalium.

Anda harus menahan diri dari menetapkan antagonis aldosteron pada pesakit dengan penyakit Addison, yang dinyatakan dalam kegagalan buah pinggang. Eplerenone dengan penggunaan yang berpanjangan boleh menyebabkan ginekomastia dan mati pucuk pada lelaki, ketidakseimbangan dalam kitaran haid dan gangguan kesuburan pada wanita.

Spironolakton

Ciri-ciri: kesannya muncul dengan terapi 2-5 hari; tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 3 tahun

90-310

Eplerenone

Ciri-ciri: tidak termasuk untuk wanita hamil, menyusui, kanak-kanak di bawah 18 tahun

2700-2900

650-700

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Kapsul (25, 50,100 mg): dalam 0.5-1.0 gr. sehari pada waktu pagi.
Tablet (25, 50 mg): dalam 25-50 mg sehari, tanpa mengira pengambilan makanan.

5. Osmotik

Mannitol, satu-satunya wakil kelas diuretik osmotik, kini tidak digunakan dalam latihan kardiologi. Pentadbiran intravena ditunjukkan untuk pesakit dengan:

 • serangan glaukoma;
 • kegagalan hati akut dengan fungsi buah pinggang yang dipelihara;
 • keracunan (bromida, salisilat, litium).

Senarai kontraindikasi untuk diuretik osmotik termasuk:

 • kegagalan buah pinggang kronik;
 • jenis strok hemoragik;
 • alahan terhadap ubat;
 • kekeringan teruk;
 • gangguan elektrolit air.

Ciri-ciri: dengan berhati-hati untuk wanita hamil dan menyusui

100-160

115-150

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Penyelesaian infusi: pengenalan titisan perlahan atau intravena 1-1,5 g. per kg berat badan; dos harian tidak boleh lebih tinggi daripada 140-180 gr.; untuk tujuan pencegahan - 0,5 g. per kg berat badan.

6. Perencat anhidrat karbon

Penerimaan diuretik kelas ini ditujukan terutamanya kepada pesakit yang menderita glaukoma dan sindrom edematous dengan latar belakang kegagalan jantung. Inilah diuretik paling selamat di pasaran sekarang. Dalam kes ini, tetes dengan dorzolamide bertujuan untuk melegakan serangan glaukoma akut, tetapi bukan terapi glaukoma yang berpanjangan. Senarai kontraindikasi serupa dengan antagonis aldosteron..

Asetazolamida

Ciri-ciri: kesannya muncul selepas 2 jam, berlangsung selama 12 jam; tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

240-300

Ciri-ciri: tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui

400-440

700-1300

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Tablet (250 mg): di dalam, 1 tablet x 1 kali sehari pada waktu pagi setiap hari atau dua hari berturut-turut dengan rehat satu hari lagi; sekiranya terdapat serangan akut glaukoma di dalam, 1 tablet x 4 kali sehari.
Titis mata: tanamkan 1 titisan ke mata tiga kali sehari; tanpa menyentuh hujung botol mata atau konjunktiva.

Asal tumbuhan diuretik

Bahan kimia yang membentuk beberapa tumbuh-tumbuhan juga boleh menyebabkan penyingkiran lebihan cecair dari badan. Selalunya ini adalah flavonoid, glikosida, alkaloid, asid silikat. Diuretik tumbuhan yang boleh digunakan di rumah termasuk:

 1. Ekor Kuda. 1-2 gram ramuan ekor kuda tuangkan air mendidih, biarkan hingga mendidih. Ambil secara lisan 3-4 kali sehari.
 2. Lingonberry. Kaedah penyediaan rebusan daunnya serupa dengan resipi menggunakan ekor kuda.
 3. Jus birch. Adalah disyorkan untuk minum 1 gelas tiga kali sehari.

Anda juga boleh mendapatkan diuretik asal tumbuhan dalam persediaan farmasi (lihat senarai lengkap semua diuretik herba):

70-120

Koleksi: ambil kuahnya dalam 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

100-130

Pengumpulan diuretik nombor 2

70-110

BahanNama dagang, harga (sapu.)Kaedah permohonan
Bearberry + Calendula + Dill + Eleutherococcus + Pudina
Lingonberry + St. John's wort + penggantian + dogroseKoleksi: ambil kuahnya dalam 3-4 kali sehari.
Bearberry + akar licorice + juniperKoleksi: pengambilan 60-70 ml x 3 kali sehari; kursus 2-4 minggu.

Penurunan Berat Badan Diuretik

Pada masa ini, banyak pesakit yang berlebihan berat badan berusaha menggunakan diuretik untuk penurunan berat badan. Lebih kerap mereka adalah diuretik gelung, yang dicirikan oleh kesan diuretik yang paling ketara. Walau bagaimanapun, amalan ini pada asasnya salah.

Dengan menggunakan diuretik, seseorang yang mengalami obesiti satu darjah atau yang lain hanya membuang cecair dan beberapa elektrolit penting dari badan. Dalam kes ini, jisim tisu adiposa tidak berkurang. Sekiranya anda menebus kehilangan cecair, jumlah berat badan pasti akan bertambah semula.

Pada masa yang sama, terdapat risiko tindak balas buruk kerana ketidakseimbangan elektrolit. Itulah sebabnya penurunan berat badan harus merangkumi diet yang betul, penolakan mabuk berbahaya (merokok, alkohol, dadah) dan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Ubat diuretik adalah ubat preskripsi yang serius. Apa itu diuretik dan jenis diuretik yang harus digunakan dalam situasi klinikal tertentu hanya dapat dijelaskan oleh pakar yang berkelayakan.

Senarai ubat diuretik Thiazide

Diuretik adalah ubat yang menghasilkan kesan diuretik. Dadah yang paling popular dan sering digunakan adalah dua kumpulan diuretik - thiazide dan diuretik seperti thiazide. Bidang penggunaan ubat-ubatan tersebut biasanya terbatas pada penyakit ginjal dan saluran kencing, tetapi juga digunakan untuk membetulkan keseimbangan asid-basa dan air-elektrolit. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mereka mendapati aplikasi mereka dalam kardiologi untuk mengurangkan tekanan darah dan mengurangkan beban pada jantung..

Mekanisme tindakan, petunjuk untuk penggunaan diuretik thiazide.

Dalam kebanyakan kes, ubat-ubatan kumpulan ini digunakan untuk merawat patologi sistem kencing dan saluran kencing. Ubat-ubatan ini bertindak dengan kekuatan sederhana, kesannya muncul setelah satu hingga tiga jam, dan jangka masa berlanjutan hingga kira-kira setengah hari. Mekanisme tindakan adalah penghambatan penyerapan semula natrium dan air terbalik pada tubulus ginjal proksimal, akibatnya mereka diekskresikan dalam air kencing dengan laju dipercepat. Selain itu, diuretik thiazide mengurangkan perkumuhan kalsium, serta kadar dan intensiti pembentukan asid urik di buah pinggang..

Jenis diuretik ditunjukkan dalam keadaan patologi berikut:

 • sindrom edematous;
 • hipertensi arteri, yang tidak dihentikan dengan cara konvensional, mengurangkan angka tekanan;
 • kegagalan jantung akut dan kronik.

Ubat utama kumpulan ini dianggap chlortiazide dan hydrochlorothiazide, permulaan tindakan berkesan yang berlaku pada jam pertama, dan kesannya berlangsung hingga 12-13 jam.

Kesan sampingan dan kontraindikasi.

Kesan sampingan merangkumi beberapa gangguan metabolik kecil, termasuk perubahan metabolisme unsur surih dan vitamin. Juga, hipokalemia (penurunan kepekatan kalium dalam darah) kadang-kadang dijumpai dari kesan sampingan, sekiranya ubat tersebut dihentikan sementara dan ubat-ubatan dengan kandungan unsur surih ini (panangin, asparkum) ditetapkan. Anda juga dapat melihat penurunan kadar natrium plasma yang kerap, serta peningkatan kepekatan asid urik. Yang terakhir, pada gilirannya, menyebabkan artritis sendi, dan juga mempengaruhi parenchyma buah pinggang. Setelah menghentikan penggunaan ubat ini, semua fungsi badan menjadi normal..

Sekiranya pesakit bersama dengan diuretik mengambil beta-blocker, maka kesan sampingan yang lain mungkin adalah gangguan metabolisme glukosa.

Daripada kontraindikasi, perkara berikut harus diperhatikan:

 • penyakit sendi radang;
 • gangguan penapisan glomerular di buah pinggang;
 • penurunan tahap kalium dan natrium dalam plasma darah;
 • kehamilan dan tempoh penyusuan;
 • tindak balas alahan atau intoleransi terhadap komponen ubat.

Hari ini, mana-mana farmasi mempunyai pelbagai jenis ubat ini, yang boleh anda beli dengan sedikit wang tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, sangat penting bahawa pelantikan ubat-ubatan serius ini ditetapkan oleh doktor yang berkelayakan, yang menunjukkan dos, kekerapan dan jangka masa pentadbiran yang tepat. Seterusnya, kami akan memberitahu anda secara ringkas mengenai ubat utama kumpulan ini..

Senarai ubat diuretik Thiazide.

Sehingga kini, diuretik thiazide termasuk hidroklorotiazid, indapamide, chlortalidone, dan clopamide. Kami akan memberitahu anda mengenai dua yang pertama dengan lebih terperinci..

Doktor menetapkan ubat ini kepada pesakit dengan edema dan hipertensi, jika mereka tidak termasuk dalam kategori wanita hamil, ibu menyusu, dan juga orang tua. Ia digunakan secara aktif pada pesakit dengan kegagalan jantung dan hati, dengan kecenderungan untuk urolithiasis. Dengan hipertensi, dos harian biasanya 1 tablet, dengan edema yang teruk, dos ini dapat mencapai empat tablet sehari. Kesan sampingan termasuk loya, muntah, aritmia, aktiviti kejang, alergi, tetapi harus dikatakan bahawa mereka sangat jarang berlaku. Selama mengambil ubat ini, disarankan untuk kurang di bawah sinar matahari langsung, kerana ubat ini menyebabkan peningkatan kepekaan kulit manusia terhadap radiasi ultraviolet.

Ubat ini digunakan untuk darah tinggi. Ia diminum pada waktu pagi sekali sehari. Kesan sampingan termasuk kelemahan, keletihan, sakit kepala, kemurungan, kekejangan perut. Jangan mengambil ibu mengandung dan menyusui. Sekiranya terdapat ubat yang berlebihan, mual, muntah, pening dan kesedaran yang lemah mungkin muncul. Dalam kes ini, anda mesti memanggil ambulans dan minum arang aktif secara selari dan cuba membilas perut anda.

Penggunaan diuretik thiazide dalam patologi nefrologi

Kumpulan diuretik ini juga disebut saluretik, ia digunakan secara meluas untuk rawatan hipertensi, kegagalan jantung dan patologi nefrologi..

Penting bagi pesakit untuk mengetahui tentang petunjuk, kontraindikasi dan kesan sampingan ubat-ubatan ini..

maklumat am

Ubat-ubatan kumpulan ini tidak hanya melawan edema di dalam badan, tetapi juga menurunkan tekanan darah secara perlahan, yang meningkatkan jumlah petunjuk penggunaan.

Ubat-ubatan boleh diterima dengan baik oleh pesakit, termasuk orang tua, sangat berkesan.

Mekanisme tindakan

Diuretik Thiazide dan thiazide menyekat saluran di dinding sel di mana pengangkutan natrium berlaku. Jumlah yang terakhir berkurang, osmolariti plasma menurun.

Kerana ini, terdapat penurunan tekanan darah. Saluretik mengganggu pembentukan semula vaskular, meningkatkan kelonggaran mereka.

Juga, ubat ini menyerap kalsium, yang secara positif mempengaruhi keadaan pesakit dengan adanya osteoporosis, penyakit batu ginjal..

Petunjuk untuk digunakan

Kumpulan diuretik ini mempunyai pelbagai petunjuk untuk digunakan. Dalam urologi dan nefrologi mereka kelihatan seperti berikut:

 1. Kejadian bengkak dengan sindrom nefrotik. Satu ubat tidak mempunyai keberkesanan yang diinginkan, terapi kompleks selalu diresepkan, yang terdiri daripada gabungan beberapa diuretik.
 2. Ubat-ubatan mempromosikan penyerapan semula kalsium, oleh itu, dapat diresepkan dalam rawatan nefrolithiasis.
 1. Bengkak disebabkan oleh kegagalan hati. Saluretik juga digunakan sebagai sebahagian daripada terapi diuretik kombinasi..
 2. Penggunaan wajib thiazide dan diuretik seperti thiazide dalam kegagalan jantung. Dadah dalam kumpulan ini menyumbang kepada penstabilan tekanan yang cepat. Faktor penting ialah ubat boleh bertindak pada waktu siang. Penting untuk diperhatikan kesan saluretik kalium, yang sangat penting dalam kegagalan jantung kronik.
 3. Hipertensi arteri. Diuretik digunakan untuk penyakit yang stabil, biasanya satu ubat cukup untuk mengawal tekanan. Kumpulan ubat ini menyumbang kepada normalisasi keadaan pesakit yang cepat, yang dicirikan oleh tindakan yang panjang.

Diuretik hanya diresepkan oleh doktor am atau pakar kardiologi. Mereka terlibat dalam pemilihan dos dan pembetulannya.

Kontraindikasi

Seperti semua ubat, saluretik mempunyai sejumlah kontraindikasi.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa mekanisme tindakan mereka didasarkan pada pengaruh pada keseimbangan elektrolit dan proses metabolik dalam tubuh.

Jangan gunakan diuretik ini untuk hipokalemia dan aritmia ventrikel. Ini mengancam pesakit dengan serangan jantung, jadi saluretik dikontraindikasikan dalam situasi seperti itu..

Sekiranya semasa pengambilan terdapat penurunan kadar kalium dalam darah, maka diuretik segera dibatalkan.

Apabila saluretik digunakan, pengumpulan garam asid urik diperhatikan, sehingga tidak digunakan untuk gout dan nefropati.

Dilarang meresepkan ubat ini semasa kehamilan dan sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap komponen ubat.

Kesan sampingan

Dadah dari kumpulan thiazide dan thiazide seperti diuretik boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan pada pesakit yang mengambilnya. Selalunya didiagnosis:

 1. Reaksi hipersensitiviti dengan keparahan yang berbeza-beza. Dalam keadaan seperti itu, ubat harus segera dihentikan.
 2. Natrium dan kalium darah menurun. Ini mengancam dengan komplikasi serius dalam kerja jantung, jadi penerimaan saluretik dihentikan, perlu mengatur keseimbangan elektrolit badan. Selepas itu, doktor yang hadir memilih rejimen rawatan yang optimum.
 3. Dalam beberapa kes, metabolisme asid urik terganggu, ditunjukkan oleh pengendapan garamnya di tisu-tisu sendi dan buah pinggang.
 4. Kadang-kadang peningkatan kolesterol dalam ujian darah biokimia didiagnosis. Ini boleh menyebabkan kemunculan plak aterogenik di dinding saluran darah. Dalam situasi seperti itu, anda perlu mengambil statin yang menormalkan kolesterol..
 5. Dadah boleh mengganggu metabolisme karbohidrat.

Doktor harus sentiasa berhati-hati semasa menetapkan thiazides, mulakan rawatan dengan dos kecil, awasi keadaan pesakit dengan teliti (ini akan membantu membetulkan terapi tepat pada waktunya).

Senarai ubat

Terdapat 3 generasi saluretik. Ubat ini dihasilkan oleh sebilangan besar syarikat dengan nama dagang yang berbeza. Berikut adalah wakil utama yang digunakan dalam urologi, nefrologi dan kardiologi.

Hidroklorotiazida

Hydrochlorothiazide mungkin mengandungi 25 dan 100 mg bahan aktif dalam 1 tablet.

Ubat ini termasuk ubat kekuatan sederhana, ia digunakan untuk rawatan hipertensi arteri, kegagalan jantung, bengkak dengan sirosis hati, untuk pencegahan batu ginjal.

Biasanya, pengambilan 1 tablet pada waktu pagi selepas makan sudah mencukupi. Dalam kes bengkak yang teruk, dos ubat boleh meningkat menjadi 4 tablet sehari.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan: kelemahan, gejala dyspeptik, reaksi alergi, perubahan keseimbangan elektrolit air, aritmia.

Indapamide

Ia digunakan untuk rawatan hipertensi arteri dan pembengkakan pada kegagalan jantung. 1 tablet mengandungi 2.5 mg bahan aktif.

Pengambilan oral sekali sahaja sudah mencukupi.

Ubat ini mampu menyebabkan kesan sampingan: alergi, reaksi dyspeptik, kemurungan, kelemahan umum, gangguan metabolisme asid urik, peningkatan keletihan, sakit kepala dan pening muncul.

Clopamide

Ubat ini digunakan untuk merawat hipertensi arteri, edema pada kegagalan jantung..

Ia mempunyai kesan tahan lama, mendorong penyingkiran kalium dan magnesium dari badan. 1 tablet mengandungi 20 mg clopamide.

Ubat ini diambil secara lisan pada waktu pagi 1 atau 2 kali sehari. Banyaknya bergantung kepada keparahan bengkak.

Clopamide dibenarkan semasa kehamilan dan semasa menyusu, tetapi hanya seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Chlortalidone

Ubat ini digunakan untuk merawat hipertensi, kegagalan jantung, pembengkakan dengan sirosis dan hipoproteinemia, kegemukan. 1 tablet mungkin mengandungi 25, 50 dan 100 mg bahan aktif.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan: kelemahan, sakit kepala dan pening, mengantuk, terlalu banyak kerja, merasa mual, muntah, sakit perut.

Ubat lain

Ubat-ubatan berikut dari kumpulan ini lebih jarang diresepkan - Metolazone, Prazosin,
Chlortiazide. Ubat pertama digunakan untuk merawat pembengkakan dengan kegagalan jantung, hipertensi 1-2 darjah. 1 tablet diresepkan pada waktu pagi.

Chlortiazide digunakan untuk kegagalan jantung, sirosis, nefritis, toksikosis wanita hamil. Kekerapan pentadbiran bergantung pada patologi, boleh sampai 4 kali sehari.

Prazosin berkesan untuk hipertensi kelas 1-2, sindrom nefrotik, dan kegagalan jantung. Ubat itu diminum dari 1 hingga 4 kali sehari. Banyaknya bergantung kepada keparahan bengkak. Dos semasa rawatan diselaraskan oleh doktor.

Kesimpulannya

Saluretik boleh diterima dengan baik oleh pesakit, sangat berkesan, digabungkan dengan ubat-ubatan kumpulan lain. Berkesan apabila digunakan untuk merawat pesakit tua.

Diuretik kumpulan ini telah membuktikan diri mereka baik, oleh itu, digunakan secara meluas dalam rawatan pelbagai patologi badan.

Diuretik Thiazide

Piawaian jawapan

Ke peperiksaan komprehensif

Dalam disiplin "Asas Farmakologi Klinikal"

1. Pengelasan diuretik. Ciri klinikal dan farmakologi diuretik gelung dan kalium. Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan. Wakil individu. Ciri-ciri penggunaan diuretik gelung dan kalium. Kesan sampingan dan langkah pencegahannya. Interaksi diuretik gelung dan kalium dengan ubat kumpulan lain.

Standard jawapan

Diuretik - ubat-ubatan yang mempengaruhi diuresis, mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza dan mempengaruhi proses di bahagian yang berbeza dari nefron.

Tubulus proksimal nefron.Penyerapan semula natrium aktif berlaku di kawasan nefron ini, disertai dengan aliran air isotonik ke ruang interstisial. Diuretik osmotik dan perencat anhidrasa karbonik mempengaruhi penyerapan semula ion dalam bahagian ini..

1. Diuretik osmotik (mannitol) - sekumpulan ubat yang disaring dalam glomeruli nefron, tetapi tidak dapat diserap semula pada masa akan datang. Di tubulus proksimal nefron, mereka meningkatkan tekanan osmotik filtrat dan diekskresikan oleh ginjal tidak berubah dengan jumlah air isosmotik.

2. Inhibitor karbonat anhidrase.Penyediaan kumpulan ini (diacarb) mengurangkan penyerapan semula bikarbonat dalam tubulus proksimal dengan menghalang proses hidrasi karbon dioksida.

Ion hidrogen yang terbentuk akibat proses ini memasuki lumen tubulus sebagai pertukaran ion natrium. Peningkatan kepekatan natrium dalam lumen tubulus menyebabkan peningkatan rembesan kalium. Kehilangan bikarbonat oleh badan boleh menyebabkan asidosis metabolik, tetapi aktiviti diuretik penghambat anhidrat karbonik juga berkurang..

Bahagian menaik dari gelung Henle. Bahagian nefron ini tidak tahan terhadap air, tetapi penyerapan semula ion klorin dan natrium berlaku di dalamnya. Ion klorin secara aktif masuk ke ruang interstisial, menyeret sepanjang ion natrium dan kalium. Penyerapan semula air berlaku secara pasif di sepanjang kecerunan tekanan osmotik melalui bahagian menurun gelung nefron. Inilah titik penerapan tindakan diuretik gelung.

Diuretik gelung (furosemide) secara selektif menyekat pengangkutan Na +, K +, yang menyebabkan peningkatan diuresis. Pada masa yang sama, perkumuhan ion magnesium dan kalsium meningkat..

Distal tubule: Di segmen pembiakan gelung nefron, pengangkutan aktif ion natrium dan klorin ke ruang interstitial berlaku, akibatnya tekanan osmotik filtrat menurun. Di sini, penyerapan semula kalsium berlaku, yang dalam sel bergabung dengan protein tertentu, dan kemudian kembali ke darah sebagai pertukaran ion natrium. Inilah titik penerapan tindakan diuretik thiazide.

Diuretik Thiazide (benzthiazide, chlorothiazide) menghalang pengangkutan ion natrium dan klorin, yang mengakibatkan peningkatan perkumuhan ion dan air ini. Peningkatan kandungan ion natrium dalam lumen tubulus merangsang pertukaran ion natrium untuk kalium dan H +, yang boleh menyebabkan hipokalemia dan alkalosis.

Tiub pengumpul adalah kawasan yang bergantung pada aldosteron nefron, di mana proses yang mengendalikan homeostasis kalium berlaku. Aldosteron mengatur pertukaran ion natrium ke ion H + dan kalium. Inilah titik penerapan tindakan diuretik hemat kalium.

Diuretik hemat kalium mengurangkan penyerapan semula ion natrium dengan bersaing dengan aldosteron untuk reseptor sitoplasma (spironolactone) atau menyekat saluran natrium (amiloride). Dadah dalam kumpulan ini boleh menyebabkan hiperkalemia..

Pengelasan diuretik. Diuretik dikelaskan berdasarkan tindakannya:

• diuretik yang menyebabkan terutamanya diuresis air (penghambat anhidrat karbonik, diuretik osmotik), bertindak terutamanya pada tubulus proksimal nefron;

• diuretik gelung dengan kesan diuretik yang paling ketara, menghalang penyerapan semula natrium dan air di bahagian menaik dari gelung Henle. Meningkatkan perkumuhan natrium sebanyak 15-25%;

• diuretik thiazide, bertindak terutamanya di kawasan tubulus distal nefron. Meningkatkan perkumuhan natrium sebanyak 5-10%;

• Diuretik hemat kalium, yang bertindak terutamanya dalam bidang pengumpulan saluran. Meningkatkan perkumuhan natrium tidak lebih dari 5%.

Prinsip terapi rasional dan pilihan ubat diuretik. Perkara asas dalam rawatan diuretik:

• pelantikan diuretik berkesan paling lemah pada pesakit ini;

• penunjukan diuretik dalam dos minimum, memungkinkan untuk mencapai diuresis yang berkesan (diuresis aktif melibatkan peningkatan 800 - 1000 ml / hari, terapi penyelenggaraan tidak lebih dari 200 ml / hari);

• penggunaan kombinasi diuretik dengan mekanisme tindakan yang berbeza dengan keberkesanan yang tidak mencukupi.

Pilihan diuretik bergantung pada sifat dan keparahan penyakit.

Ø Dalam situasi mendesak, seperti edema paru, diuretik gelung kuat dan cepat diberikan secara intravena.

Ø Sekiranya terdapat sindrom edematous yang teruk (misalnya, pada pesakit dengan dekompensasi kegagalan jantung kronik), terapi juga dimulakan dengan suntikan diuretik gelung intravena, dan kemudian pesakit dipindahkan untuk menerima furosemide di dalam.

Effectiveness Sekiranya keberkesanan monoterapi tidak mencukupi, kombinasi diuretik dengan mekanisme tindakan yang berbeza digunakan: furosemide + hydrochlorothiazide, furosemide + spironolactone.

Combination Kombinasi furosemide dengan diuretik hemat kalium juga digunakan untuk mencegah ketidakseimbangan kalium.

Therapy Untuk terapi jangka panjang (contohnya, dengan hipertensi arteri), diuretik thiazide dan potassium hemat digunakan.

Di Diuretik osmotik ditunjukkan untuk meningkatkan diuresis air dan mencegah anuria, untuk mengurangkan tekanan intrakranial dan intraokular.

Inhib Inhibitor karbonat anhidrase digunakan untuk glaukoma (mengurangkan pengeluaran cairan intraokular), untuk epilepsi, untuk penyakit ketinggian akut, untuk meningkatkan perkumuhan fosfat urin pada hiperfosfatemia teruk.

Memantau keberkesanan dan keselamatan terapi diuretik. Keberkesanan terapi dinilai dengan pengurangan gejala (sesak nafas dengan edema paru, edema pada kegagalan jantung kronik, dll.), Serta peningkatan diuresis. Kaedah yang paling dipercayai untuk mengawal keberkesanan terapi diuretik jangka panjang adalah penimbangan pesakit.

Untuk memantau keselamatan rawatan, perlu dilakukan penilaian keseimbangan air-elektrolit dan tekanan darah secara berkala.

Farmakologi klinikal thiazide dan diuretik seperti thiazide

Diuretik thiazide merangkumi hidroklorotiazida, bendroflumethiazide, benzthiazide, chlorothiazide, cyclothiazide, hydroflumethiazide, methicothiazide, polythiazide, trichloromethiazide, thiazide-like chlortalidone, clopamide, inzamide,.

Farmakokinetik.Tiazid dan diuretik seperti thiazide diserap dengan baik di saluran gastrointestinal apabila diambil secara oral. Klorotiazid kurang larut dalam lipid, klorortalidon perlahan-lahan diserap dan bertahan lama..

Pengikatan protein tinggi. Ubat-ubatan tersebut terdedah pada ginjal terhadap rembesan tubular aktif dan oleh itu adalah pesaing untuk mengeluarkan asid urik, yang dikeluarkan dari badan menggunakan mekanisme yang sama. Diuretik diekskresikan hampir sepenuhnya oleh buah pinggang; indapamide diekskresikan terutamanya dengan hempedu.

Petunjuk: Hipertensi arteri, pengekalan cecair, edema yang berkaitan dengan kegagalan jantung, sirosis, edema dalam rawatan glukokortikosteroid dan estrogen, beberapa fungsi ginjal terjejas, pencegahan batu ginjal kalsium, rawatan diabetes insipidus pusat dan nefrogenik.

Kontraindikasi Anuria atau kerosakan buah pinggang yang teruk, diabetes mellitus, gout atau hiperurisemia, gangguan fungsi hati, hiperkalsemia atau hiperlatridemia, hiponatremia. Hipersensitiviti terhadap diuretik thiazide atau ubat sulfa yang lain.

Hydrochlorothiazide (hipotiazid)

Farmakokinetik. Menyerap dengan baik di saluran gastrousus. Dalam darah, ia mengikat protein sebanyak 60%, melintasi penghalang plasenta dan masuk ke dalam susu ibu, dan diekskresikan oleh buah pinggang. Permulaan tindakan selepas 30-60 minit, maksimum dicapai setelah 4 jam, berlangsung 6-12 jam. T1 / 2 fasa cepat adalah 1.5 jam, fasa perlahan adalah 13 jam. Tempoh kesan hipotensi adalah 12-18 jam. Hydrochlorothiazide diekskresikan selama lebih dari 95 % tidak berubah, terutamanya dengan air kencing (60-80%).

NLR: Kebanyakan NLR bergantung kepada dos. Mungkin perkembangan hipokalemia, kelemahan, paresthesia, hiponatremia (jarang) dan alkalosis metabolik, glukosuria dan hiperglikemia, hiperurisemia, hiperlipidemia. Gejala dyspeptik, reaksi alergi, anemia hemolitik, penyakit kuning kolestatik, edema paru, vaskulitis nekrotik nodular.

Interaksi dengan L C. lain Dengan penggunaan serentak dengan amiodarone, digoxin, quinidine, peningkatan risiko aritmia yang berkaitan dengan hipokalemia diperhatikan. Ubat anti-radang nonsteroid, terutamanya indomethacin, dapat mengatasi natriuresis dan peningkatan renin plasma yang disebabkan oleh diuretik thiazide, dapat mengurangkan kesan antihipertensi dan jumlah urin, mungkin dengan menekan sintesis prostaglandin atau menunda natrium dan cecair. Kepekaan silang diperhatikan dengan ubat sulfonamide, furosemide dan inhibitor karbonat anhidrase. Dengan penggunaan serentak dengan sediaan kalsium, hiperkalsemia mungkin.

Clopamide (Brinaldix)

Farmakokinetik. Ubat ini diserap dengan baik di saluran gastrointestinal, tempoh pendam adalah 1 jam, kepekatan maksimum dalam darah ditentukan setelah 1.5 jam, jangka masa tindakan adalah 12 jam. 60% ubat diekskresikan tidak berubah dalam air kencing.

Interaksi dengan ubat lain.Dengan penggunaan serentak, mengurangkan keberkesanan insulin dan agen lain yang mengandungi gula.

Indapamide (Arifon)

Farmakodinamik: Tidak hanya mempunyai kesan diuretik yang lemah, tetapi juga memperluas arteri sistemik dan ginjal. Mempunyai kesan hipotensi.

Penurunan tekanan darah dijelaskan oleh penurunan kepekatan natrium dan penurunan daya tahan total periferal akibat penurunan kepekaan dinding vaskular terhadap norepinefrin dan angiotensin II, dan peningkatan sintesis prostaglandin (E,). Dengan penggunaan yang berpanjangan pada pesakit dengan hipertensi arteri sederhana dan fungsi ginjal yang terganggu, indapamide mempercepat penapisan tisu. Indapamide terutamanya digunakan sebagai ubat hipotensi..

Indapamide memberikan kesan hipotensi yang berpanjangan tanpa kesan yang signifikan terhadap diuresis. Tempoh pendam 2 minggu. Kesan maksimum ubat yang berterusan dapat berkembang selepas 4 minggu.

Pharmacokinetka. Ubat ini diserap dengan baik di saluran gastrointestinal, kepekatan maksimum dalam darah ditentukan setelah 2 jam. Di dalam darah ia mengikat protein sebanyak 75% dan dapat mengikat sel darah merah secara terbalik. T1 / 2 selama lebih kurang 14 jam. 70% diekskresikan melalui buah pinggang, selebihnya melalui usus..

NLR dengan penggunaan indapamide diperhatikan pada 5-10% pesakit. Kemungkinan mual, cirit-birit, ruam kulit, kelemahan.

Senarai diuretik thiazide

Sejak zaman kuno, persoalan keberkesanan diuretik telah menjadi topik perbahasan bagi banyak saintis. Sebahagiannya berkait negatif dengan kumpulan ubat ini kerana kesan sampingannya pada buah pinggang. Yang lain cuba mencipta ubat yang disasarkan yang hanya akan bertindak pada bahagian nefron tertentu, namun teori ini juga hancur. Sebarang ubat aktif di seluruh nefron..

Setelah itu, ketika perkembangan perubatan mulai berjalan dengan cepat, sekumpulan penyelidik menyimpulkan bahawa adalah paling efektif untuk mengklasifikasikan ubat mengikut mekanisme tindakannya. Begitulah munculnya kumpulan diuretik thiazide.

Apa itu diuretik thiazide?

Seperti yang anda ketahui, semua diuretik mempengaruhi kandungan garam di dalam badan dengan teruk, yang seterusnya menyukarkan kerja jantung. Diuretik jenis thiazide - ubat untuk meningkatkan perkumuhan air kencing yang tidak membatasi pengambilan garam pesakit, walaupun dengan kegagalan jantung kecil.

Sebagai peraturan, diuretik thiazide diresepkan untuk pentadbiran oral, dan kesannya bermula selepas 1-2 jam. Penyingkiran residu sepenuhnya berlaku selepas 12 minggu terapi berterusan.

Mekanisme tindakan diuretik thiazide tidak seberat diuretik gelung, yang secara signifikan mengurangkan keberkesanannya dari masa ke masa. Namun, tepatnya diuretik seperti itu dapat digunakan oleh hampir semua orang kecuali pesakit dengan kegagalan buah pinggang akut. Dalam kes yang terakhir, sifat ubat yang lemah tidak akan dapat mengatasi faktor yang berlawanan..

Sifat ubat

Diuretik Thiazide direka untuk membantu merawat penyakit sistem kardiovaskular. Bergantung pada jenis dan kelas ubat, mereka boleh diresepkan untuk pelbagai komplikasi jantung..

Di bawah ini kami mempertimbangkan sifat utama diuretik dalam rawatan penyakit vaskular:

  Diuretik jenis ini untuk rawatan hipertensi arteri telah digunakan sejak awal penemuan mereka, dan sehingga kini, tidak ada analog yang diciptakan. Di hampir semua negara di dunia, diuretik thiazide adalah ubat barisan pertama untuk rawatan hipertensi..

Senarai ubat

Di farmasi, anda kini boleh menemui sebilangan besar ubat kencing pelbagai jenis.

Sebelum anda pergi membeli-belah, yang semestinya tidak boleh dilakukan tanpa cadangan doktor, anda harus mengetahui apa yang berkaitan dengan diuretik thiazide?

 • Dichlothiazide diresepkan untuk hipertensi, namun, anda harus berhati-hati dengan pengambilannya dengan kegagalan hati dan buah pinggang. Sebagai peraturan, ambil tablet dan kapsul. Penggunaan dosis standard dapat menyebabkan peningkatan setelah 4 hari, namun, apabila mengambil dos yang berkurang, keberkesanan rawatan akan berkurang.
  Pengambilan dichlothiazide secara berkala melemahkan hipertensi dan juga mencegah timbulnya serangan jantung. Kesan sampingan ubat dengan penurunan kadar kalium adalah peningkatan gula, namun dapat dihindari jika dosis diuretik dikurangkan.
 • Indapamide akan jauh lebih berkesan daripada ubat sebelumnya. Ubat ini praktikal selamat, kerana tidak mempengaruhi metabolisme dan tidak bergantung pada tahap kolesterol, insulin dan glukosa dalam tubuh manusia.
  Anda juga boleh mengambil analog ubat yang dijelaskan: Arifon Retard, Indap dan Acripamide. Dadah tahap ini berfungsi dengan baik dengan kegagalan buah pinggang, bagaimanapun, ia boleh menyebabkan gangguan fungsi sistem saraf, sakit kepala.
 • Chlorothiazide adalah salah satu diuretik thiazide pertama. Praktisnya adalah yang paling lemah, dan, pada gilirannya, mempunyai kesan yang paling baik pada buah pinggang dan jantung. Ini dilepaskan, sebagai peraturan, dalam tablet 250 g dan 500 g.
 • Bendroflumethiazide lebih baik daripada chlorothiazide, tetapi ada kontraindikasi terhadap penggunaannya. Jangan gunakan ubat ini semasa menyusu, juga jika terdapat lupus erythematosus sistemik.
 • Hydroflumethiazide - dihasilkan dalam bentuk tablet 50 g dan diresepkan sekali sehari. Ubat ini diekskresikan oleh ginjal, dan oleh itu, sekiranya penyakit mereka, premnya harus dibatasi pada dos kecil atau dihilangkan sama sekali..
 • Chlortalidone adalah ubat yang mempunyai kesan yang sangat baik untuk menurunkan tekanan darah. Terdapat dalam tablet 15 mg. Walau bagaimanapun, ubat yang berkesan memerlukan kesihatan buah pinggang..

Petunjuk untuk digunakan

Mekanisme tindakan diuretik thiazide menentukan petunjuk perubatan utama mereka:

 1. edema badan yang berlaku semasa perkembangan kegagalan jantung, sirosis hati dan sindrom nefrotik;
 2. hipertensi, semasa rawatan ubat antihipertensi juga digunakan;
 3. penyakit batu karang.

Kontraindikasi

Semasa mengambil diuretik thiazide, perlu diingat bahawa ada penyakit di mana tidak dianjurkan untuk menggunakan ubat itu, dan dalam beberapa kes, bahkan kontraindikasi.

Penyakit utama di mana penggunaan ubat-ubatan tersebut dikontraindikasikan:

 • Gout, yang merupakan akibat gangguan metabolik, yang bermaksud bahawa jika mereka mempercepat perkembangan penyakit ini juga akan mempercepat;
 • Hyperuricemia adalah penyakit di mana jumlah asid urik melebihi norma. Dengan penyakit ini, mempercepat pengambilan cecair dari badan akan memperburuk kepekatan asid urik.
 • Hipokalemia, hiponatremia - kekurangan kalium dan natrium dalam badan. Dengan peningkatan pengeluaran air kencing cecair, semakin banyak kalium atau natrium akan dikeluarkan..
 • Hiperkalsemia - kandungan kalsium dalam badan lebih tinggi daripada biasa, ubat boleh menyebabkan kalsifikasi batu ginjal, yang akan memperburuk urolithiasis.
 • Kegagalan ginjal dan hati dalam bentuk akut adalah kontraindikasi langsung untuk mengambil diuretik. Ginjal tidak dapat mengatasi aliran cecair yang besar..
 • Penyakit Addison adalah keradangan bilateral korteks adrenal yang mengganggu pengeluaran kortikosteroid.

Cara memohon?

 1. Memohon diuretik thiazide sangat berhati-hati. Walaupun diuretik jenis ini adalah salah satu yang paling setia mengenai pendedahan kepada sistem dan organ lain, ubat ini harus diambil hanya seperti yang diarahkan oleh doktor dan jumlah yang ditunjukkan dalam arahan.
 2. Sebelum mengambil ubat, anda mesti menjalani pemeriksaan penuh untuk mengenal pasti penyakit sekiranya ubat tersebut dikontraindikasikan.
 3. Bergantung pada bentuk hipertensi dan keadaan umum pesakit, ubat boleh bertindak dengan cara yang berbeza. Dalam beberapa kes, kesan ubat bermula pada hari pemberian ubat, dan bagi yang lain perlu mengambil ubat lebih dari seminggu.
 4. Sekiranya anda merasa tidak sihat semasa mengambil ubat, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan selanjutnya.

Kelebihan dan kekurangan diuretik thiazide

Semua ubat mempunyai kesan sampingan, kelebihan, dan kekurangan. Untuk lebih memahami proses rawatan yang diresepkan oleh doktor, dan untuk mengelakkan kesan sampingan, anda harus memahami semua nuansa pengambilan ubat diuretik.

Kelebihan: diuretik thiazide adalah diuretik lembut. Sebagai peraturan, ubat-ubatan inilah yang diresepkan kepada pesakit yang mempunyai penyimpangan kecil dalam fungsi ginjal, hati dan organ lain. Gelung dan diuretik lain dikontraindikasikan untuk digunakan dalam kes ini..

Kekurangan: jenis diuretik mempunyai farmakologi klinikal yang sangat lemah, dan pesakit harus menjalani rawatan hipertensi yang kompleks. Diuretik gelung dapat mempercepat proses, tetapi tidak ditunjukkan kepada semua orang..

Kos ubat

Bergantung pada pengeluar ubat dan dos bahan aktif, kosnya mungkin berbeza.

Berikut adalah jadual anggaran harga ubat-ubatan sebilangan diuretik thiazide:

DichlothiazideDihentikan
IndopamideDari 20 hingga 60 rubel
HidroklorotiazidaDari 46 hingga 120 rubel
Bendroflumethiazide125 rubel
Hidroflumetiazida129 rubel
ChlortalidoneDari 180 hingga 200 rubel

Kesimpulan dari artikel ini adalah sebutan ringkas mengenai semua perkara yang dinyatakan di atas:

 • Diuretik siri thiazide bertujuan untuk rawatan hipertensi kardiovaskular.
 • Keistimewaan mereka adalah kesan ringan, yang, dalam satu kes, mencegah ginjal dan organ lain menjadi berlebihan, dan yang lain, memperlambat proses rawatan, yang dapat memakan waktu beberapa minggu.
 • Kontraindikasi utama untuk rawatan dengan diuretik thiazide adalah kegagalan buah pinggang dan jantung..
 • Mustahil untuk mengambil ubat seperti itu sendiri, kerana kesannya terhadap kerja seluruh badan harus dikawal dengan jelas oleh doktor yang merawat.
 • Anda boleh membeli ubat siri ini di setiap farmasi, mengikut preskripsi doktor. Sebelum pergi ke farmasi, nyatakan analog ubat yang sesuai untuk rawatan bentuk penyakit anda. Ini perlu supaya dari beberapa pilihan anda dapat memilih yang sesuai dengan harga dan dos anda.
  Jangan lupa bahawa murah tidak selalu baik, bagaimanapun, seperti mahal. Baca arahan dengan teliti..
 • Jangan sekali-kali menukar ubat kepada analognya sendiri dan atas cadangan ahli farmasi. Yang terakhir mungkin tidak mengetahui tentang penyakit anda yang lain dan memburukkan keadaan badan..
 • Sentiasa dengarkan kesihatan anda ketika menggunakan ubat. Apabila ubat tidak sesuai, badan akan bertindak balas dan memberitahu anda..
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes