Glikogen untuk kenaikan berat badan dan pembakaran lemak

Proses pembakaran lemak dan pertumbuhan otot bergantung pada banyak faktor, termasuk glikogen. Bagaimana ia mempengaruhi tubuh dan hasil latihan, apa yang perlu dilakukan untuk mengisi semula bahan ini dalam tubuh - ini adalah soalan yang harus diketahui oleh setiap atlet..

Glikogen - apakah itu?

Sumber tenaga untuk mengekalkan fungsi tubuh manusia, terutamanya, adalah protein, lemak dan karbohidrat. Ia memerlukan sejumlah masa untuk memecah dua makronutrien pertama, oleh itu mereka disebut sebagai bentuk tenaga yang "perlahan", dan karbohidrat yang dipecah dengan segera "cepat".

Kelajuan penyerapan karbohidrat disebabkan oleh fakta bahawa ia digunakan dalam bentuk glukosa. Ia disimpan dalam tisu-tisu tubuh manusia dalam bentuk yang terikat dan tidak murni. Ini mengelakkan berlebihan yang boleh memprovokasi perkembangan diabetes. Glikogen dan merupakan bentuk utama di mana glukosa disimpan.

Di mana glikogen terkumpul?

Jumlah glikogen dalam badan ialah 200-300 gram. Kira-kira 100-120 gram bahan terkumpul di hati, selebihnya disimpan di otot dan membentuk maksimum 1% dari jumlah jisim tisu ini.

Glikogen dari hati merangkumi keseluruhan keperluan tenaga tenaga dari glukosa. Cadangan ototnya digunakan untuk penggunaan tempatan, dikeluarkan ketika melakukan latihan kekuatan.

Berapa banyak glikogen pada otot?

Glikogen berkumpul di cecair nutrien otot sekitarnya (sarkoplasma). Pembentukan otot sebahagian besarnya disebabkan oleh jumlah sarkoplasma. Semakin tinggi, semakin banyak cecair yang diserap oleh serat otot..

Peningkatan sarkoplasma berlaku dengan aktiviti fizikal aktif. Dengan peningkatan permintaan glukosa, yang berlaku untuk pertumbuhan otot, jumlah simpanan simpanan glikogen juga meningkat. Dimensinya tetap tidak berubah jika seseorang tidak bersenam.

Ketergantungan Pembakaran Lemak pada Glikogen

Selama sejam latihan aerobik dan anaerobik, badan memerlukan sekitar 100-150 gram glikogen. Apabila simpanan bahan ini habis, urutan memasuki reaksi, yang melibatkan pemusnahan serat otot, dan kemudian tisu adiposa.

Untuk menghilangkan lemak berlebihan, sangat berkesan untuk berlatih setelah berehat lama sejak makan terakhir, ketika simpanan glikogen habis, misalnya, pada waktu perut kosong pada waktu pagi. Berolahraga untuk menurunkan berat badan pada kadar purata.

Bagaimana glikogen mempengaruhi pembinaan otot?

Kejayaan latihan kekuatan untuk pertumbuhan otot secara langsung bergantung pada ketersediaan jumlah glikogen yang mencukupi baik untuk bersenam dan untuk pemulihan simpanannya selepas itu. Sekiranya keadaan ini tidak dipenuhi, semasa latihan otot tidak membesar, tetapi terbakar.

Makan sebelum pergi ke gim juga tidak digalakkan. Selang waktu antara makanan dan latihan kekuatan secara beransur-ansur meningkat. Ini membolehkan badan belajar bagaimana mengurus rizab yang ada dengan lebih cekap. Selang puasa berdasarkan ini..

Cara mengisi glikogen?

Glukosa yang diubah, terkumpul oleh tisu hati dan otot, terbentuk sebagai hasil daripada pemecahan karbohidrat kompleks. Pertama, mereka memecah nutrien sederhana, dan kemudian menjadi glukosa yang memasuki aliran darah, yang ditukar menjadi glikogen.

Karbohidrat dengan indeks glisemik rendah memberi tenaga lebih perlahan, yang meningkatkan peratusan pembentukan glikogen, bukan lemak. Anda tidak harus memfokuskan hanya pada indeks glisemik, melupakan kepentingan jumlah karbohidrat yang dimakan..

Pengisian Glikogen Selepas Bersenam

"Tingkap karbohidrat" yang terbuka setelah latihan dianggap waktu terbaik untuk mengambil karbohidrat untuk mengisi simpanan glikogen dan memicu mekanisme pertumbuhan otot. Dalam proses ini, karbohidrat berperanan lebih penting daripada protein. Kajian terbaru menunjukkan bahawa pemakanan selepas latihan lebih penting daripada sebelumnya.

Kesimpulannya

Glikogen adalah bentuk utama penyimpanan glukosa, yang jumlahnya dalam tubuh orang dewasa bervariasi dari 200 hingga 300 gram. Latihan kekuatan yang dilakukan tanpa glikogen yang cukup dalam serat otot menyebabkan pembakaran otot.

Glikogen dan fungsinya dalam tubuh manusia

Tubuh manusia adalah mekanisme yang diselaraskan dengan baik yang beroperasi mengikut undang-undangnya sendiri. Setiap skru di dalamnya berfungsi, melengkapkan keseluruhan gambar.

Sebarang penyimpangan dari kedudukan awal boleh menyebabkan kerosakan seluruh sistem dan bahan seperti glikogen juga mempunyai fungsi dan norma kuantitatif sendiri..

Apa itu glikogen?

Glikogen dalam struktur kimianya termasuk dalam kumpulan karbohidrat kompleks, yang asasnya adalah glukosa, tetapi tidak seperti pati, ia disimpan dalam tisu haiwan, termasuk manusia. Tempat utama di mana glikogen disimpan oleh manusia adalah hati, tetapi di samping itu, ia terkumpul di otot rangka, memberikan tenaga untuk kerja mereka.

Peranan utama yang dimainkan oleh zat adalah pengumpulan tenaga dalam bentuk ikatan kimia. Apabila sejumlah besar karbohidrat memasuki tubuh, yang tidak dapat disedari dalam waktu terdekat, kelebihan gula dengan penyertaan insulin, yang memberikan glukosa ke sel, berubah menjadi glikogen, yang menyimpan tenaga untuk digunakan di masa depan.

Skema umum untuk homeostasis glukosa

Situasi sebaliknya: apabila karbohidrat tidak mencukupi, misalnya, semasa berpuasa atau selepas banyak aktiviti fizikal, sebaliknya, bahan tersebut dipecah dan ditukar menjadi glukosa, yang mudah diserap oleh badan, memberikan tenaga tambahan semasa pengoksidaan.

Cadangan pakar menunjukkan dos harian minimum 100 mg glikogen, namun, dengan tekanan fizikal dan mental yang aktif, ia dapat ditingkatkan.

Peranan zat dalam tubuh manusia

Fungsi glikogen sangat pelbagai. Sebagai tambahan kepada komponen ganti, ia memainkan peranan lain..

Hati

Glikogen di hati membantu mengekalkan gula darah normal dengan mengatur pembebasan atau penyerapan glukosa berlebihan dalam sel. Sekiranya simpanan menjadi terlalu besar, dan sumber tenaga terus mengalir ke dalam darah, ia mula disimpan dalam bentuk lemak di hati dan lemak subkutan.

Bahan ini membolehkan sintesis karbohidrat kompleks berlaku, mengambil bahagian dalam peraturannya dan, oleh itu, dalam proses metabolik badan.

Pemakanan otak dan organ lain sebahagian besarnya disebabkan oleh glikogen, oleh itu kehadirannya memungkinkan anda melakukan aktiviti mental, memberikan tenaga yang mencukupi untuk aktiviti otak, memakan hingga 70 persen glukosa yang dihasilkan di hati.

Otot

Glikogen juga penting untuk otot, di mana ia terkandung dalam jumlah yang sedikit lebih kecil. Tugas utamanya di sini adalah untuk memastikan pergerakan. Semasa tindakan, tenaga dikonsumsi, yang terbentuk kerana pemecahan karbohidrat dan pengoksidaan glukosa, semasa rehat dan kemasukan nutrien baru ke dalam badan - penciptaan molekul baru.

Lebih-lebih lagi, ini berlaku bukan hanya pada kerangka, tetapi juga pada otot jantung, kualiti kerja yang banyak bergantung pada kehadiran glikogen, dan orang yang kekurangan berat badan mengalami patologi otot jantung.

Dengan kekurangan zat pada otot, bahan lain mula pecah: lemak dan protein. Kerosakan yang terakhir sangat berbahaya, kerana ia membawa kepada pemusnahan asas otot dan degenerasi.

Dalam situasi yang sukar, tubuh dapat keluar dari keadaan dan membuat glukosa untuk dirinya sendiri dari bahan bukan karbohidrat, proses ini disebut glikoneogenesis.

Namun, nilainya untuk tubuh jauh lebih rendah, kerana kehancuran berlaku mengikut prinsip yang sedikit berbeza, tanpa memberikan jumlah tenaga yang diperlukan tubuh. Pada masa yang sama, bahan-bahan yang digunakan dapat digunakan untuk proses penting yang lain.

Di samping itu, bahan ini mempunyai sifat mengikat air, juga mengumpulkannya. Itulah sebabnya semasa latihan intensif, atlet banyak berkeringat, ia dilepaskan berkaitan dengan air karbohidrat.

Apakah bahaya defisit dan lebihan?

Dengan pemakanan yang sangat baik dan kekurangan aktiviti fizikal, keseimbangan antara pengumpulan dan pemecahan butiran glikogen terganggu dan penyimpanannya yang banyak berlaku.

 • pembekuan darah;
 • kepada pelanggaran di hati;
 • untuk meningkatkan berat badan;
 • kepada kerosakan usus.

Glikogen yang berlebihan pada otot mengurangkan kecekapan kerja mereka dan secara beransur-ansur membawa kepada penampilan tisu adiposa. Pada atlet, glikogen pada otot sering terkumpul sedikit lebih banyak daripada orang lain, ini adalah penyesuaian dengan keadaan latihan. Namun, mereka juga menyimpan oksigen, yang memungkinkan mereka mengoksidasi glukosa dengan cepat, membebaskan sekumpulan tenaga yang lain.

Pada orang lain, pengumpulan glikogen berlebihan, sebaliknya, mengurangkan fungsi jisim otot dan membawa kepada satu set berat tambahan.

Kekurangan glikogen juga memberi kesan negatif kepada badan. Oleh kerana ini adalah sumber tenaga utama, tidak mencukupi untuk menjalankan pelbagai jenis pekerjaan.

Akibatnya, seseorang mempunyai:

 • kelesuan, apatis muncul;
 • imuniti semakin lemah;
 • ingatan bertambah buruk;
 • penurunan berat badan berlaku, kerana jisim otot;
 • keadaan kulit dan rambut bertambah buruk;
 • nada otot menurun;
 • terdapat penurunan daya hidup;
 • keadaan yang sering tertekan.

Tekanan fizikal atau psikoemosi yang besar dengan pemakanan yang tidak mencukupi boleh menyebabkannya..

Video dari pakar:

Oleh itu, glikogen melakukan fungsi penting dalam tubuh, memberikan keseimbangan tenaga, mengumpul dan memberikannya pada waktu yang tepat. Kelebihannya, serta kekurangan, memberi kesan buruk terhadap kerja sistem tubuh yang berbeza, terutamanya otot dan otak.

Dengan berlebihan, perlu mengehadkan pengambilan produk yang mengandungi karbohidrat, lebih memilih protein.

Dengan kekurangan, sebaliknya, anda perlu makan makanan yang memberikan sejumlah besar glikogen:

 • buah-buahan (kurma, buah ara, anggur, epal, jeruk, kesemak, persik, kiwi, mangga, strawberi);
 • gula-gula dan madu;
 • sebilangan sayur-sayuran (lobak merah dan bit);
 • produk tepung;
 • kacang.

Konsep glikogen dan fungsinya dalam bina badan

Hai semua! Bagi atlet, terutama mereka yang bukan hanya melakukan latihan fizikal untuk kesihatan, tetapi berusaha untuk meningkatkan jisim otot atau meningkatkan prestasi di gim, glikogen adalah sesuatu yang baik untuk diketahui. Dalam artikel ini, anda akan mengetahui apa itu glikogen, apa kesannya, mengapa anda memerlukannya, di mana mendapatkannya dan banyak lagi..

Apa itu glikogen

Apabila kita makan makanan yang kaya dengan karbohidrat, dalam badan kita merosot menjadi bahan yang lebih sederhana (glukosa, fruktosa dan galaktosa). Setelah bahan-bahan ini diserap ke dalam usus kecil, ia masuk ke dalam badan melalui darah. Tubuh, pada gilirannya, bertindak balas terhadap peningkatan jumlah bahan ini dan mula memberi isyarat kepada sel.

Sekiranya tubuh tidak memerlukan tenaga dan glukosa, maka ia terkumpul di hati dan otot dalam bentuk glikogen (selepas ini G.) dan sebaik sahaja sel-sel itu terlalu tepu, lemak akan terkumpul.

Glikogen adalah polimer bercabang yang sangat besar dari residu glukosa yang dapat dicerna menjadi glukosa, jika perlu untuk tenaga.

Ia tidak kaya dengan tenaga seperti asid lemak, tetapi lebih mudah dipecah menjadi glukosa. Degradasi glikogen dan pelepasan glukosa penting untuk tahap normal yang terakhir antara waktu makan.

G. berfungsi untuk mengekalkan glukosa darah.

Tidak seperti asid lemak, glikogen dapat memberikan tenaga tanpa oksigen, yang bermaksud bahawa ia dapat digunakan dalam aktiviti anaerobik (misalnya, untuk latihan dengan berat badan).

Mengapa sangat penting untuk kecergasan?

Apabila badan memerlukan lebih banyak tenaga (seperti semasa bersenam), ia menggunakan adenosin trifosfat (ATP), tetapi simpanan ini cepat habis.

Tubuh kita menghasilkan ATP dengan melampirkan molekul kreatin fosfat ke adenosin difosfat, tetapi kreatin fosfat juga cepat habis..

Agar otot anda bekerja lebih lama, ATP mesti dibuat oleh G. pada otot semasa glikolisis. Oleh kerana itu, glikogen secara langsung berkaitan dengan seberapa baik anda dapat mengendalikan latihan semasa latihan..

Ramai atlet takut keletihan dan bergantung pada nasihat untuk makan karbohidrat cepat sejurus selepas latihan, sehingga memulihkan bekalannya.

Mitos Pembakaran Lemak

Seperti yang diketahui semua orang, otot memerlukan tenaga untuk menjalankan tugasnya. Tisu adiposa adalah salah satu komponen tenaga utama tubuh manusia..

Dari satu gram lemak, tubuh manusia mensintesis hampir empat kali lebih banyak tenaga daripada jumlah karbohidrat yang sama.

Satu-satunya kelemahan penggunaan lemak untuk tenaga adalah keadaan di mana ia dioksidakan..

Mitos No. 1. Hanya latihan yang sangat kuat yang membakar lemak yang tidak diperlukan.

Agar tubuh dapat menerima tenaga untuk bekerja otot dari transformasi tenaga berdasarkan pengoksidaan lemak, jumlah oksigen yang mencukupi mesti memasuki badan.

Dalam keadaan di mana intensiti usaha fizikal sangat tinggi, mustahil untuk memberikan dos oksigen yang optimum. Dalam keadaan seperti itu, kerana keadaan fisiologi metabolisme lemak, tubuh "mengubah" proses tenaga menjadi pengoksidaan karbohidrat anaerob, sementara simpanan lemak yang tersimpan di dalam tubuh tetap utuh..

Oleh itu, sangat penting untuk mengekalkan intensiti latihan pada tahap yang sepenuhnya memenuhi keperluan oksigen tubuh.

Namun, bagaimana anda tahu bahawa intensiti latihan mencukupi? Nadi anda akan membantu anda dalam hal ini. Dengan menggunakan petunjuknya, kita dapat mengawal intensiti latihan dengan sempurna. Dalam kes latihan yang bertujuan untuk membakar tisu lemak yang tidak perlu, bukan intensiti tinggi mereka yang penting, tetapi jangka masa mereka.

Diasumsikan bahawa lemak membentuk substrat tenaga utama hanya sekitar 20-25 minit setelah bermulanya usaha fizikal. Sebelum ini, tenaga berasal dari pengoksidaan karbohidrat (glikogen pada otot, glikogen di hati dan glukosa).

Nombor mitos 2. Latihan kekuatan membakar lemak dengan sangat berkesan.

Latihan kekuatan, kerana kekhususannya, termasuk dalam latihan anaerobik. Ini adalah sekumpulan latihan di mana jumlah oksigen yang masuk ke dalam badan tidak memenuhi keperluannya..

Akibatnya, transformasi tenaga anaerobik mendominasi semasa melakukan latihan kekuatan. Mereka terutamanya menggunakan simpanan karbohidrat di dalam badan (glikogen pada otot, glikogen di hati dan glukosa).

Melakukan senaman kekuatan sejurus sebelum senaman kardio meningkatkan keberkesanannya - sepanjang masa, pengoksidaan lemak lebih cepat.

Ingat bahawa tanpa latihan kardio, anda tidak akan membakar lemak berlebihan.

Karbohidrat dan pertukarannya

Bahan utama yang merangkumi perbelanjaan tenaga badan adalah karbohidrat.

Di dalam badan, karbohidrat dibakar hingga ke produk akhir - air dan karbon dioksida. Karbohidrat boleh terbentuk dari lemak dan protein di dalam badan. Dalam karbohidrat mereka sendiri, mereka hanya boleh ditukar menjadi lemak.

Makanan tumbuhan adalah sumber karbohidrat utama.

Polisakarida kompleks adalah bahagian penting dalam pati bijirin. Karbohidrat sederhana seperti disakarida dan monosakarida terdapat dalam pati buah-buahan dan sayur-sayuran. Disakarida asal haiwan - laktosa terdapat dalam susu.

Hampir tidak ada karbohidrat dalam ikan dan daging.

Gula sederhana - monosakarida - terbentuk dalam proses memakan karbohidrat. Dari usus kecil, monosakarida memasuki aliran darah, kemudian ke hati membentuk polisakarida kompleks baru - pati haiwan, yang disebut glikogen.

Glikogen membentuk simpanan karbohidrat, dimakan sesuai keperluan untuk seluruh organisma. Glikogen disimpan di hati, kira-kira 150g. Dalam jumlah yang sama seperti di hati, glikogen disimpan di otot. 300gr adalah jumlah bekalan glikogen di seluruh badan.

Karbohidrat berlebihan ditukar menjadi lemak. Pati dan gula diserap pada kelajuan yang berbeza. Gula adalah karbohidrat larut dalam air, dan mereka cepat memasuki usus ke dalam aliran darah dan kemudian ke hati. Pati tidak larut dalam air memerlukan masa untuk memecah kepada monosakarida larut. Yang sangat penting dalam membina diet adalah perbezaan kadar penyerapan karbohidrat.

Sebilangan kecil gula selalu dijumpai dalam darah, dan tetap pada tahap yang tetap. Sekiranya gula darah meningkat dengan ketara, gula akan dikeluarkan dalam air kencing.

Hiperglikemia - peningkatan gula dalam darah.

Pada orang yang sihat, kerana gula ditukar menjadi glikogen, ia menurun menjadi bilangan normal. Pankreas menghasilkan insulin, yang penting dalam metabolisme karbohidrat. Pelepasan insulin ke dalam darah disebabkan oleh peningkatan gula dalam darah. Insulin Membantu Menukar Glukosa menjadi Glikogen.

Hipoglikemia - penurunan gula dalam darah.

Bagi orang yang tidak mengaitkan aktiviti mereka dengan aktiviti fizikal, 400-500 g sehari cukup. karbohidrat.

Dalam penyakit sistem pencernaan dan gangguan metabolik badan, serta pelanggaran fungsi kelenjar endokrin, peningkatan kadar gula darah yang tinggi dan penurunan yang tajam dapat dilihat, disebabkan oleh patologi badan.

Merumuskan perkara di atas, kita dapat merumuskan: nisbah protein, lemak dan karbohidrat adalah seperti berikut:

1: 1: 4 -5 (100 g protein - 100 g lemak - (400 - 450) g ​​karbohidrat).

Penggunaan bahan penting utama bergantung pada usia seseorang, pekerjaannya dilakukan dalam kehidupan sebenar.

Aktiviti fizikal memberi kesan yang besar terhadap kos tenaga badan.

Karbohidrat cepat (indeks glisemik tinggi) adalah sumber tenaga yang baik untuk tubuh. Semakin cepat karbohidrat diserap, semakin mudah rizab otot G. dipulihkan. Ia juga meningkatkan tahap cecair pada otot dengan menyuntikkan air, sehingga kelihatan lebih kenyang dan lebih besar..

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa walaupun latihan intensif (siri dengan 16-20 pengulangan) tidak dapat membakar sejumlah besar G. (kurang dari 1/3 dari apa yang ada di otot). Ini bermaksud bahawa tidak perlu mengesan simpanan glikogen di dalam badan dan bimbang akan mengisi semula dalam keadaan latihan biasa..

Pengambilan karbohidrat yang optimum


Sudah tentu, elok makan beberapa jam sebelum latihan untuk memastikan kita mendapat kerja yang optimum.

Sekiranya anda memulakan latihan dan stok kosong, ia akan membahayakan pembangunan dan kemajuan..

Makan karbohidrat yang sihat adalah idea yang baik untuk mengisi depot otot untuk keadaan optimum dan tenaga yang cukup untuk perkembangan otot semasa anda bersenam..

Selepas itu, ada baiknya makan lagi dengan jumlah tertentu, tetapi ini tidak perlu dilakukan seketika, kerana kadar glikogen tidak turun dengan cepat.

Kesan insulin terhadap pengambilan glukosa

Oleh kerana persekitaran kebanyakan organisma sentiasa berubah, reaksi metabolik mesti diatur dengan baik untuk mengekalkan keadaan tetap dalam sel, suatu keadaan yang disebut homeostasis.

Peraturan metabolik juga membolehkan organisma bertindak balas terhadap isyarat dan membentuk interaksi aktif dengan persekitaran. Dua konsep yang berkait rapat adalah penting dalam memahami bagaimana laluan metabolik dikawal..

 1. Pertama, pengawalseliaan enzim dalam jalur biokimia adalah cara untuk meningkatkan dan menurunkan aktivitinya sebagai tindak balas kepada isyarat.
 2. Kedua, kawalan yang dilakukan oleh enzim ini terdiri dari pengaruh perubahan aktiviti ini pada kelajuan total lintasan (aliran melalui lintasan). Sebagai contoh, enzim boleh mempunyai perubahan aktiviti yang signifikan (iaitu, ia sangat terkawal), tetapi jika perubahan ini sedikit mempengaruhi aliran jalur metabolik, maka enzim ini tidak terlibat dalam pengendalian jalur ini.

Insulin mengikat reseptornya, yang kemudian memulakan banyak lata pengaktifan protein. Ini termasuk: memindahkan transporter ke membran sel dan kemasukan glukosa, sintesis glikogen, glikolisis dan sintesis asid lemak.

Terdapat beberapa tahap regulasi metabolik.

Dalam peraturan dalaman, jalur metabolik itu sendiri mengatur tindak balas terhadap perubahan tahap substrat atau produk; sebagai contoh, pengurangan jumlah produk dapat meningkatkan aliran sepanjang jalan untuk mengimbangi perubahan tersebut. Jenis peraturan ini sering melibatkan peraturan alosterik aktiviti banyak enzim sepanjang perjalanan..

Kawalan luaran merangkumi sel dalam organisma multisel yang mengubah metabolisme sebagai tindak balas kepada isyarat dari sel lain. Isyarat ini biasanya dalam bentuk utusan larut, seperti hormon dan faktor pertumbuhan, dan dikesan oleh reseptor tertentu di permukaan sel.

Isyarat ini kemudian dihantar dalam sel melalui sistem pesanan sekunder, yang sering melibatkan fosforilasi protein.

Contoh kawalan luaran yang sangat terkenal adalah pengaturan metabolisme glukosa oleh hormon insulin.

Insulin dihasilkan sebagai tindak balas kepada peningkatan glukosa darah.

Pengikatan hormon dengan reseptor insulin pada sel kemudian mengaktifkan lata protein kinase, menyebabkan sel menyerap glukosa dan mengubahnya menjadi molekul penyimpanan seperti asid lemak dan glikogen. Metabolisme glikogen dikendalikan oleh aktiviti fosforilase, enzim pengurai glikogen dan enzim sintase glikogen, yang menjadi perantaraan pembentukannya.

Enzim ini diatur bersama, di mana fosforilasi menghalang glikogen sintase dan mengaktifkan fosforilase. Insulin menyebabkan sintesis glikogen dengan mengaktifkan fosfatase protein dan menyebabkan penurunan fosforilasi enzim ini.

Enzim pengatur biasanya merupakan yang pertama dalam urutan sistem multi-enzim: produk reaksi yang dikatalisis oleh enzim pertama adalah substrat enzim kedua, sehingga sel dapat mengendalikan jumlah produk yang diperoleh dengan mengatur aktiviti enzim pertama dari jalur metabolik.

Terdapat beberapa strategi untuk mengaktifkan dan menyahaktifkan enzim pengawalseliaan. Enzim pengawalseliaan memerlukan proses pengaktifan tambahan dan harus mengalami beberapa perubahan dalam struktur spatialnya agar dapat berfungsi, misalnya, mengkatalisis enzim (enzim pengawalseliaan).

Peraturan pengaktifan katalitik enzim diperlukan untuk mengendalikan kadar reaksi keseluruhan dan untuk mendapatkan jumlah produk yang diperlukan pada waktu tertentu, dan oleh itu enzim pengawalseliaan sangat penting.

Itu pada dasarnya semua lelaki. Rekod baru untuk anda dalam latihan!

Glikogen - fungsi dan peranannya dalam otot dan hati manusia

Glikogen adalah polisakarida berasaskan glukosa yang melakukan fungsi simpanan tenaga dalam badan. Sebatian tersebut merujuk kepada karbohidrat kompleks, hanya terdapat pada organisma hidup dan bertujuan untuk mengisi kos tenaga semasa bersenam.

Dari artikel tersebut, anda akan belajar mengenai fungsi glikogen, ciri-ciri sintesisnya, peranan zat ini dalam sukan dan diet.

Apa ini

Secara sederhana, glikogen (terutama untuk atlet) adalah alternatif kepada asid lemak, yang digunakan sebagai bahan simpanan. Intinya adalah bahawa dalam sel otot terdapat struktur tenaga khas - "depot glikogen". Mereka menyimpan glikogen, yang, jika perlu, cepat menjadi glukosa sederhana dan menyuburkan tubuh dengan tenaga tambahan.

Sebenarnya, glikogen adalah bateri utama yang digunakan secara eksklusif untuk melakukan pergerakan dalam keadaan tertekan..

Sintesis dan Transformasi

Sebelum mempertimbangkan faedah glikogen sebagai karbohidrat kompleks, kita akan melihat mengapa alternatif seperti itu muncul di dalam badan - glikogen otot atau tisu adiposa. Untuk melakukan ini, pertimbangkan struktur jirim. Glikogen adalah sebatian beratus molekul glukosa. Sebenarnya, ini adalah gula tulen, yang dinetralkan dan tidak memasuki aliran darah sehingga badan itu sendiri memintanya (sumber - Wikipedia).

Glikogen disintesis dalam hati, yang memproses gula dan asid lemak masuk sesuai yang difikirkan sesuai..

Asid lemak

Apakah asid lemak, yang diperoleh daripada karbohidrat? Sebenarnya, ini adalah struktur yang lebih kompleks, di mana karbohidrat bukan sahaja terlibat, tetapi juga mengangkut protein. Yang terakhir mengikat dan mengembunkan glukosa ke keadaan pemecahan yang lebih sukar.

Ini seterusnya membolehkan anda meningkatkan nilai tenaga lemak (dari 300 hingga 700 kcal) dan mengurangkan kemungkinan kerosakan secara tidak sengaja.

Semua ini dilakukan semata-mata untuk mewujudkan simpanan tenaga sekiranya berlaku kekurangan kalori yang serius. Glikogen berkumpul di dalam sel, dan memecah menjadi glukosa pada tekanan yang sedikit. Tetapi sintesisnya lebih mudah.

Kandungan glikogen dalam tubuh manusia

Berapa banyak glikogen yang boleh dikandung oleh badan? Itu semua bergantung pada melatih sistem tenaga anda sendiri. Pada mulanya, ukuran depot glikogen orang yang tidak terlatih adalah minimum, kerana keperluan motornya.

Di masa depan, setelah 3-4 bulan menjalani latihan dengan volume tinggi, depot glikogen di bawah pengaruh pengepaman, ketepuan darah dan prinsip pemulihan super secara beransur-ansur meningkat.

Dengan latihan intensif dan berpanjangan, simpanan glikogen dalam badan meningkat beberapa kali.

Ini seterusnya, membawa kepada hasil berikut:

 • stamina meningkat;
 • jumlah tisu otot meningkat;
 • turun naik berat badan yang ketara diperhatikan semasa proses latihan

Glikogen tidak secara langsung mempengaruhi prestasi kekuatan seseorang atlet. Sebagai tambahan, untuk meningkatkan ukuran depot glikogen, latihan khas diperlukan. Oleh itu, sebagai contoh, pengangkut kuasa kekurangan cadangan glikogen serius dan ciri-ciri proses latihan.

Glikogen berfungsi dalam tubuh manusia

Pertukaran glikogen berlaku di hati. Fungsi utamanya bukan mengubah gula menjadi nutrien berguna, tetapi menyaring dan melindungi tubuh. Sebenarnya, hati bertindak balas negatif terhadap peningkatan gula darah, kemunculan asid lemak tepu dan aktiviti fizikal.

Semua ini secara fizikal merosakkan sel-sel hati, yang, untungnya, tumbuh semula.

Pengambilan manis (dan berlemak) yang berlebihan, digabungkan dengan aktiviti fizikal yang kuat bukan sahaja disfungsi pankreas dan masalah hati, tetapi juga gangguan metabolik yang serius dari hati.

Tubuh sentiasa berusaha menyesuaikan diri dengan keadaan yang berubah dengan kehilangan tenaga yang minimum..

Sekiranya anda membuat keadaan di mana hati (mampu memproses tidak lebih dari 100 gram glukosa pada satu masa) akan mengalami lebihan gula secara kronik, sel-sel yang baru dipulihkan akan mengubah gula secara langsung menjadi asid lemak, melewati tahap glikogen.

Proses ini disebut "degenerasi lemak hati." Dengan degenerasi lemak lengkap, hepatitis berlaku. Tetapi degenerasi separa dianggap norma bagi banyak pengurangan berat badan: perubahan peranan hati dalam sintesis glikogen menyebabkan penurunan metabolisme dan penampilan lemak badan yang berlebihan.

Di samping itu, tanpa mengira sifat aktiviti fizikal dan kehadirannya secara umum, hati berlemak adalah asas untuk pembentukan:

 • sindrom metabolisme;
 • aterosklerosis dan komplikasinya dalam bentuk serangan jantung, strok, embolisme;
 • diabetes mellitus;
 • hipertensi arteri;
 • penyakit jantung koronari.

Sebagai tambahan kepada perubahan dalam hati dan sistem kardiovaskular, kelebihan glikogen menyebabkan:

 • pembekuan darah dan kemungkinan trombosis berikutnya;
 • disfungsi pada tahap mana-mana saluran gastrousus;
 • kegemukan.

Sebaliknya, kekurangan glikogen tidak kurang berbahaya. Oleh kerana karbohidrat ini adalah sumber tenaga utama, kekurangannya boleh menyebabkan:

 • gangguan ingatan, persepsi maklumat;
 • mood yang tidak baik, apatis, yang membawa kepada pembentukan pelbagai sindrom depresi;
 • kelemahan umum, kelesuan, keupayaan berkurang untuk bekerja, yang mempengaruhi hasil aktiviti manusia setiap hari;
 • penurunan berat badan kerana kehilangan jisim otot;
 • melemahkan nada otot sehingga perkembangan atrofi.

Kekurangan glikogen pada atlet sering ditunjukkan oleh penurunan frekuensi dan tempoh latihan, penurunan motivasi.

Cadangan dan sukan glikogen

Glikogen dalam badan melakukan tugas sebagai pembawa tenaga utama. Ia terkumpul di hati dan otot, dari mana ia memasuki sistem peredaran darah secara langsung, memberi kita tenaga yang diperlukan (sumber - NCBI - Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional).

Pertimbangkan bagaimana glikogen secara langsung mempengaruhi kerja atlet:

 1. Glikogen cepat habis kerana tekanan. Sebenarnya, sehingga 80% daripada semua glikogen dapat disia-siakan dalam satu latihan yang sengit..
 2. Ini seterusnya menyebabkan "tingkap karbohidrat" apabila badan memerlukan karbohidrat cepat untuk dipulihkan.
 3. Di bawah pengaruh mengisi otot dengan darah, depot glikogen diregangkan, ukuran sel yang dapat menyimpannya meningkat.
 4. Glikogen masuk ke dalam darah hanya sehingga nadi melintasi tanda 80% daripada kadar denyut jantung maksimum. Sekiranya ambang ini terlampaui, kekurangan oksigen menyebabkan pengoksidaan asid lemak yang cepat. Berdasarkan prinsip ini, "mengeringkan badan".
 5. Glikogen tidak mempengaruhi petunjuk kekuatan - hanya daya tahan.

Fakta menarik: sebilangan besar manis dan berbahaya boleh digunakan dengan selamat di tingkap karbohidrat, kerana badan pertama kali memulihkan depot glikogen.

Hubungan antara prestasi glikogen dan atletik sangat sederhana. Semakin banyak pengulangan - semakin banyak keletihan, lebih banyak glikogen pada masa akan datang, yang bermaksud lebih banyak pengulangan pada akhirnya.

Glikogen dan penurunan berat badan

Sayangnya, pengumpulan glikogen tidak menyumbang kepada penurunan berat badan. Namun, jangan berhenti dari latihan dan menjalani diet..

Pertimbangkan keadaan dengan lebih terperinci. Latihan berkala membawa kepada peningkatan depot glikogen.

Secara keseluruhan selama setahun ia dapat meningkat 300-600%, yang dinyatakan dalam kenaikan berat badan sebanyak 7-12%. Ya, ini adalah kilogram dari mana banyak wanita berusaha untuk berlari..

Tetapi sebaliknya, kilogram ini tidak menetap di sisi, tetapi tetap berada di tisu otot, yang menyebabkan peningkatan otot itu sendiri. Contohnya, pantat.

Sebaliknya, kehadiran dan pengosongan depot glikogen membolehkan atlet menyesuaikan berat badannya dalam masa yang singkat..

Sebagai contoh, jika anda perlu menurunkan berat badan sebanyak 5-7 kilogram dalam beberapa hari, pengurangan depot glikogen dengan senaman aerobik yang serius akan membantu anda memasuki kategori berat badan dengan cepat.

Satu lagi ciri penting pemecahan dan pengumpulan glikogen adalah pengagihan semula fungsi hati. Khususnya, dengan peningkatan ukuran depot, kalori berlebihan mengikat rantai karbohidrat tanpa mengubahnya menjadi asid lemak. Apakah maksudnya? Sederhana - seorang atlet terlatih kurang terdedah untuk mendapatkan tisu adiposa. Jadi, walaupun bagi ahli bina badan yang terhormat, yang beratnya di luar musim sekitar 140-150 kg, peratusan lemak badan jarang mencapai 25-27% (sumber - NCBI - Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi).

Faktor Yang Mempengaruhi Tahap Glikogen

Penting untuk difahami bahawa bukan sahaja latihan mempengaruhi jumlah glikogen di hati. Ini difasilitasi oleh peraturan utama hormon insulin dan glukagon, yang berlaku kerana pengambilan jenis makanan tertentu..

Oleh itu, karbohidrat cepat dengan ketepuan umum badan cenderung berubah menjadi tisu adiposa, dan karbohidrat perlahan akan berubah menjadi tenaga, dengan melewati rantai glikogen.

Jadi bagaimana menentukan bagaimana makanan yang dimakan diedarkan?

Untuk melakukan ini, pertimbangkan faktor berikut:

 1. Indeks glisemik. Kadar yang tinggi menyumbang kepada pertumbuhan gula darah, yang sangat perlu dijaga dalam lemak. Indikator rendah mendorong peningkatan glukosa dalam darah secara beransur-ansur, yang menyumbang kepada pemecahannya sepenuhnya. Dan hanya petunjuk purata (dari 30 hingga 60) yang menyumbang kepada penukaran gula menjadi glikogen.
 2. Beban glisemik. Kebergantungan berkadar songsang. Semakin rendah muatan, semakin besar peluang menukar karbohidrat menjadi glikogen.
 3. Jenis karbohidrat itu sendiri. Itu semua bergantung pada seberapa sederhana sebatian karbohidrat menjadi monosakarida sederhana. Jadi, sebagai contoh, maltodextrin lebih cenderung berubah menjadi glikogen, walaupun mempunyai indeks glisemik yang tinggi. Polisakarida ini memasuki hati secara langsung, melewati proses pencernaan, dan dalam hal ini lebih mudah dipecah menjadi glikogen daripada mengubahnya menjadi glukosa dan memasang kembali molekul.
 4. Jumlah karbohidrat. Sekiranya anda betulkan jumlah karbohidrat dalam satu hidangan, malah dengan memakan coklat dan mufin, anda akan dapat mengelakkan lemak badan.

Jadual kebarangkalian untuk penukaran karbohidrat kepada glikogen

Oleh itu, karbohidrat tidak sama dalam kemampuannya untuk menukar menjadi glikogen atau asid lemak tak jenuh ganda. Apa yang akan berubah menjadi glukosa bergantung pada berapa banyak yang dilepaskan semasa pecahan produk. Oleh itu, sebagai contoh, karbohidrat yang sangat perlahan cenderung tidak berubah menjadi asid lemak atau glikogen sama sekali. Pada masa yang sama, gula tulen akan masuk ke lapisan lemak hampir keseluruhannya.

Catatan Pengarang: Senarai produk di bawah tidak boleh dianggap sebagai kebenaran mutlak. Proses metabolik bergantung pada ciri-ciri individu orang tertentu. Kami hanya menunjukkan peratusan kebarangkalian bahawa produk ini akan lebih berguna atau lebih berbahaya bagi anda..

Glikogen hormon: untuk apa??

Glikogen adalah satu bentuk simpanan tenaga dalam badan. Struktur bahan adalah seratus molekul glukosa yang dihubungkan, sehingga disebut karbohidrat kompleks. Hormon glikogen juga dianggap sebagai pati haiwan, kerana ia hanya makhluk hidup di dalam badan. Sekiranya kepekatan glukosa menurun, tubuh mula menghasilkan enzim khas. Dan mereka mengubah glikogen menjadi molekul glukosa, yang memperbaharui bekalan tenaga dan memastikan fungsi tubuh yang betul. Lebih terperinci mengenai fungsi, sifat jirim - kita akan bercakap di bawah.

Ciri dan metabolisme glikogen

Glikogen dalam tubuh manusia bertindak sebagai simpanan tenaga yang siap menebus kekurangan glukosa setiap saat. Tetapi hanya dengan syarat ia disimpan di hati. Sebagai kesimpulan, kita boleh mengatakan bahawa kita bercakap mengenai gula tulen, yang tidak memasuki aliran darah tanpa perlu. Ia berfungsi seperti ini:

 • selepas makan, glukosa memasuki aliran darah, dan selebihnya ditukar menjadi glikogen;
 • semasa bersenam, kepekatan glukosa menurun dan hormon memasuki kes, yang mengembalikan keseimbangan.

Tetapi jangan mengelirukan glikogen dan glukogen, yang dihasilkan di pankreas dan, bersama dengan insulin, mengawal glukosa.

Sekiranya kita bercakap tentang tempat pengumpulan bahan, maka ia tertumpu di hati dan otot. Isipadu purata ialah 300 g, bergantung pada keadaan fizikal orang tersebut.

Glikogenogenesis adalah jalan untuk sintesis glukogen dan glukosa, yang berlaku dengan pengeluaran sumber tenaga. Ini berlaku selepas makan, pada masa pencernaan, memakan masa sekitar dua jam. Nama lain untuk proses ini adalah metabolisme glikogen, dan sering berlaku bersamaan dengan kerosakan hormon. Ini berlaku di bawah kawalan sistem saraf dan hormon lain. Tetapi dengan pelanggaran, penyimpangan dan sindrom berbahaya muncul, misalnya, glikogenosis.

Fungsi dan Ciri

Sifat utama glikogen adalah transformasi menjadi glukosa untuk memenuhi keperluan tubuh di bawah pengaruh polisakarida hepatosida. Sekiranya kita membincangkan fungsinya, fungsi ini sangat pelbagai, kerana hormon tersebut terdapat dalam dua cadangan.

Glikogen, yang disimpan di hati, memindahkan jumlah glukosa yang mencukupi ke tubuh dan memastikan kadar gula normal. Dengan aktiviti dan aktiviti fizikal yang kuat, tahap glukosa menurun, jadi hormon itu terbahagi kepada molekul dan menunjukkan petunjuk.

Fungsi glikogen pada otot adalah pemeliharaan sistem muskuloskeletal. Dan jangan lupa bahawa jantung juga otot, jadi dengan anoreksia atau dengan kelaparan yang berpanjangan, sejumlah patologi kardiovaskular dapat berkembang. Tetapi jangan berfikir bahawa anda perlu menyalahgunakan makanan berlemak dan manis. Oleh kerana glikogen juga mempunyai had pengumpulan. Dan dengan aktiviti yang tidak mencukupi dalam kombinasi dengan makan berlebihan, glukosa berlebihan akan berubah menjadi lemak, bukan simpanan tenaga.

Fungsi penting lain glikogen dalam tubuh adalah penyertaan dalam proses metabolik dan katabolisme karbohidrat kompleks.

Keperluan badan

Semasa menggunakan stok glikogen, ia mesti diisi semula. Bagaimanapun, ini dipenuhi dengan penurunan aktiviti mental dan kemerosotan kualiti hidup. Selalunya dengan kekurangan simpanan yang lengkap menyebabkan diet bebas karbohidrat yang panjang atau latihan sukan yang sengit.

Keperluan minimum sehari adalah 100 g, tetapi kos dapat meningkat selama:

 • keluar dari diet yang ketat;
 • kerja keras atau tekanan;
 • peningkatan aktiviti fizikal.

Tahap glikogen dapat ditentukan walaupun terdapat tanda-tanda luaran, walaupun lebih baik menjalani pemeriksaan pencegahan dan menjalani ujian. Oleh kerana sebarang penyimpangan dari norma menyebabkan sejumlah pelanggaran. Sebagai contoh, dengan bahan berlebihan berkembang:

 • pembekuan darah;
 • penyakit hati dan usus;
 • kegemukan.

Dengan kekurangan glikogen, keadaan psikoemosi terganggu dan kemurungan, apatis, penurunan imuniti, perhatian yang terganggu dan anoreksia diperhatikan. Di samping itu, keadaan kulit dan rambut bertambah buruk, nada otot menurun.

Oleh itu, sekiranya terdapat gejala dan gangguan seperti itu, anda harus segera pergi ke hospital. Biasanya penyesuaian pemakanan dan perubahan gaya hidup yang mencukupi untuk mengembalikan tahap glikogen sepenuhnya.

Apa yang mempengaruhi tahap zat dalam badan?

Jenis makanan yang dimakan mempengaruhi prestasi zat dalam badan:

 • karbohidrat cepat menepu badan, tetapi lebihan berubah menjadi deposit subkutan;
 • karbohidrat perlahan segera bertukar menjadi tenaga, tetapi jangan melalui jalan "glikogen".

Oleh itu, semasa memilih makanan, anda mesti ingat perkara berikut:

 • Indeks glisemik. Anda perlu memilih produk dengan prestasi purata - sehingga 60 unit.
 • Beban glisemik. Tahap glikogen rendah.
 • Jenis karbohidrat. Spesies kompleks segera muncul di hati dan berubah menjadi pati haiwan.
 • Jumlah karbohidrat. Dengan menu yang betul dan seimbang, risiko mendapatkan kg tambahan adalah minimum.

Terdapat kes apabila bahan terkumpul tidak diubah menjadi glukosa walaupun dengan kekurangan tenaga, tetapi tetap berada di dalam sel. Ini berlaku dengan disfungsi enzim dan disebut glikogenesis. Konsep ini merangkumi kira-kira sepuluh penyakit yang berbeza, banyak di antaranya hampir tidak dapat dijelajahi. Pesakit dengan gangguan tersebut harus dipantau oleh doktor untuk memantau keadaannya..

Sintesis dan pemecahan glikogen adalah proses penting yang memastikan fungsi penuh seluruh organisma. Oleh kerana zat ini bertanggungjawab untuk menambah simpanan tenaga, fungsi normal sistem muskuloskeletal dan juga metabolisme.

Cukup untuk memantau pemakanan dan menjalani gaya hidup yang sihat, sehingga kadar glikogen tetap berada dalam batas yang dapat diterima!

Glikogen adalah bahan bakar utama otot. Cara meningkatkan kandungannya dalam badan?

Glikogen adalah salah satu bentuk utama simpanan tenaga dalam badan dan bahan bakar utama untuk otot. Di mana glikogen berkumpul dan bagaimana meningkatkan kandungannya dalam otot?

Apa itu glikogen?

Glikogen adalah simpanan karbohidrat yang terkumpul di otot dan hati yang dapat digunakan sesuai dengan keperluan metabolik. Dengan strukturnya, glikogen mewakili ratusan molekul glukosa yang saling berkaitan, sehingga dianggap sebagai karbohidrat kompleks. Bahan ini kadang-kadang disebut sebagai "pati binatang", kerana strukturnya serupa dengan pati biasa..

Ingatlah bahawa penyimpanan glukosa dalam bentuk tulennya tidak dapat diterima untuk metabolisme - kandungannya yang tinggi dalam sel menimbulkan persekitaran yang sangat hipertonik, yang membawa kepada kemasukan air dan perkembangan diabetes. Sebaliknya, glikogen tidak larut dalam air dan tidak termasuk reaksi yang tidak diingini¹. Bahan disintesis di hati (karbohidrat diproses), dan terkumpul di dalam otot.

Sekiranya tahap glukosa darah menurun (contohnya, setelah beberapa jam selepas makan atau dengan aktiviti fizikal yang aktif), tubuh mula menghasilkan enzim khas. Hasil dari proses ini, glikogen yang terkumpul di dalam otot mula terurai menjadi molekul glukosa, menjadi sumber tenaga cepat.

Indeks makanan glikogen dan glisemik

Karbohidrat yang dikonsumsi semasa pencernaan dipecah menjadi glukosa, setelah itu memasuki aliran darah. Perhatikan bahawa lemak dan protein tidak dapat ditukar menjadi glukosa (dan glikogen). Glukosa yang disebutkan di atas digunakan oleh tubuh baik untuk keperluan tenaga semasa (contohnya, semasa latihan fizikal), dan untuk membuat simpanan tenaga simpanan - iaitu simpanan lemak.

Kualiti memproses karbohidrat menjadi glikogen secara langsung bergantung kepada indeks glisemik makanan. Walaupun karbohidrat sederhana meningkatkan kadar glukosa dalam darah secepat mungkin, sebahagian besar daripadanya ditukar menjadi lemak. Sebaliknya, tenaga karbohidrat kompleks, yang diperoleh oleh badan secara beransur-ansur, ditukar sepenuhnya menjadi glikogen yang terkandung dalam otot.

Di mana glikogen terkumpul?

Di dalam badan, glikogen terkumpul terutamanya di hati (sekitar 100-120 g) dan dalam tisu otot (dari 200 hingga 600 g) ¹. Adalah dipercayai bahawa kira-kira 1% daripada jumlah berat otot jatuh ke atasnya. Perhatikan bahawa nilai jisim otot secara langsung berkaitan dengan kandungan glikogen dalam tubuh - orang yang tidak bersukan dapat memiliki simpanan 200-300 g, sementara atlet berotot dapat memiliki hingga 600 g.

Perlu juga disebutkan bahawa simpanan glikogen hati digunakan untuk memenuhi keperluan tenaga glukosa di seluruh tubuh, sementara kedai glikogen otot tersedia secara eksklusif untuk penggunaan tempatan. Dengan kata lain, jika anda melakukan squats, tubuh dapat menggunakan glikogen secara eksklusif dari otot kaki, dan bukan dari otot bisep atau trisep.

Fungsi glikogen otot

Dari sudut pandang biologi, glikogen tidak terkumpul di serat otot itu sendiri, tetapi di sarkoplasma - cecair nutrien di sekitarnya. Fitseven telah menulis bahawa pertumbuhan otot sebahagian besarnya dikaitkan dengan peningkatan jumlah cecair nutrien tertentu - otot serupa strukturnya dengan spons yang menyerap sarkoplasma dan peningkatan ukuran.

Latihan kekuatan secara berkala secara positif mempengaruhi ukuran depot glikogen dan jumlah sarkoplasma, menjadikan otot secara visual lebih besar dan lebih besar. Lebih-lebih lagi, bilangan serat otot ditentukan terutamanya oleh jenis fizikal dan praktikalnya tidak berubah semasa hidup seseorang, tanpa mengira latihan - hanya kemampuan tubuh untuk mengumpulkan lebih banyak perubahan glikogen.

Glikogen di hati

Hati adalah organ penyaring utama badan. Khususnya, ia memproses karbohidrat yang berasal dari makanan - namun, pada satu masa, hati dapat memproses tidak lebih dari 100 g glukosa. Sekiranya terdapat karbohidrat cepat yang berlebihan dalam diet, angka ini meningkat. Akibatnya, sel hati dapat mengubah gula menjadi asam lemak. Dalam kes ini, tahap glikogen dikecualikan, dan degenerasi lemak pada hati bermula.

Kesan glikogen pada otot: biokimia

Latihan yang berjaya untuk membina otot memerlukan dua keadaan: pertama, kehadiran kandungan glikogen yang mencukupi dalam otot sebelum latihan, dan kedua, kejayaan pemulihan depot glikogen pada penghujungnya. Melakukan senaman kekuatan tanpa simpanan glikogen dengan harapan "mengering", anda terlebih dahulu memaksa badan untuk membakar otot.

Untuk pertumbuhan otot, sangat penting untuk tidak mengambil protein kerana mempunyai banyak karbohidrat dalam makanan. Khususnya, pengambilan karbohidrat yang mencukupi sebaik sahaja berlatih dalam tempoh "tingkap karbohidrat" diperlukan untuk menambah simpanan glikogen dan menghentikan proses katabolik. Sebaliknya, anda tidak dapat membina otot dengan diet bebas karbohidrat..

Cara meningkatkan simpanan glikogen?

Stor glikogen otot diisi semula sama ada dengan karbohidrat dari makanan atau dengan penggunaan penambah sukan (campuran protein dan karbohidrat dalam bentuk maltodekstrin). Seperti yang kita sebutkan di atas, dalam proses pencernaan karbohidrat kompleks dipecah menjadi sederhana; pertama mereka memasuki darah dalam bentuk glukosa, dan kemudian diproses oleh tubuh menjadi glikogen.

Semakin rendah indeks glisemik karbohidrat tertentu, semakin perlahan ia memberikan tenaga kepada darah dan semakin tinggi peratusan penukarannya ke depot glikogen, dan bukan lemak subkutan. Peraturan ini sangat penting pada waktu petang - malangnya, karbohidrat sederhana yang dimakan ketika makan malam akan menjadi lemak pada perut..

Apa yang meningkatkan kandungan glikogen pada otot:

 • Latihan kekuatan berkala
 • Pengambilan karbohidrat glisemik rendah
 • Penambahan berat badan selepas latihan
 • Urut otot pemulihan

Kesan glikogen pada pembakaran lemak

Sekiranya anda ingin membakar lemak melalui latihan, ingatlah bahawa badan pertama kali menggunakan simpanan glikogen, dan hanya kemudian pergi ke kedai lemak. Berdasarkan kenyataan ini, saranan ini dibuat bahawa latihan pembakaran lemak yang berkesan harus dilakukan sekurang-kurangnya 40-45 minit dengan nadi sederhana - pertama tubuh menghabiskan glikogen, kemudian pergi ke lemak.

Amalan menunjukkan bahawa lemak membakar paling cepat semasa melakukan kardiotrain pada waktu pagi ketika perut kosong atau menggunakan selang puasa. Oleh kerana dalam kes-kes ini tahap glukosa dalam darah sudah berada pada tahap minimum, dari minit latihan pertama, simpanan glikogen otot (dan kemudian lemak) dihabiskan, dan bukan tenaga glukosa dari darah.

Glikogen adalah bentuk utama menyimpan tenaga glukosa dalam sel haiwan (tidak ada glikogen pada tumbuhan). Di dalam tubuh orang dewasa, kira-kira 200-300 g glikogen terkumpul, disimpan terutamanya di hati dan otot. Glikogen dimakan semasa latihan kekuatan dan kardio, dan untuk pertumbuhan otot sangat penting untuk mengisi semula simpanannya dengan betul.

 1. Asas metabolisme glikogen untuk jurulatih dan atlet, sumber

Glikogen: untuk apa??

Apa itu glikogen?

Glikogen adalah salah satu bentuk utama tenaga simpanan dalam tubuh manusia. Strukturnya beratus-ratus molekul glukosa yang saling berkaitan.

Sekiranya penurunan glukosa darah, tubuh mulai menghasilkan enzim khas, akibatnya, glikogen yang terkumpul di otot mulai terurai menjadi molekul glukosa, menjadi sumber tenaga.

Kepentingan karbohidrat untuk badan.

Semasa pencernaan, karbohidrat dipecah menjadi glukosa, setelah itu masuk ke dalam darah.

Lemak dan protein tidak boleh ditukar menjadi glukosa!

Selanjutnya, glukosa digunakan oleh tubuh untuk penggunaan tenaga semasa, atau disimpan dalam simpanan rizab - lemak. Dalam kes ini, tubuh pertama kali mengikat glukosa menjadi molekul glikogen dan mengisinya dengan depot glikogen, sebaik sahaja penuh, tubuh mengubah kelebihan menjadi lemak.

Di mana glikogen terkumpul?

Glikogen terkumpul terutamanya di hati (

100-120g) dan dalam tisu otot (

1% daripada jumlah berat otot). Jumlah simpanan glikogen di dalam badan

200-300 g, bagaimanapun, semakin banyak jisim otot, semakin banyak pengumpulan (hingga 500 g).

Glikogen di hati berfungsi sebagai sumber tenaga untuk seluruh tubuh, dan kedai glikogen otot tersedia secara eksklusif untuk kegunaan tempatan (setiap kumpulan otot mempunyai bekalannya sendiri).

Fungsi glikogen otot.

Secara biologi, glikogen tidak terkumpul dalam serat otot, tetapi dalam cecair sekitarnya - sarkoplasma. Struktur ototnya serupa dengan spons, yang menyerap sarkoplasma dan peningkatan saiznya..

Latihan kekuatan secara berkala meningkatkan saiz depot glikogen dan jumlah sarkoplasma, secara visual otot menjadi lebih besar dan lebih besar..

Bilangan serat otot ditentukan terutamanya oleh jenis genetik fizikal dan hampir tidak berubah sepanjang hayat..

Kesan Glikogen pada Otot: Biokimia.

Untuk mendapatkan jisim otot, diperlukan dua keadaan: 1. Jumlah simpanan glikogen yang mencukupi di otot SEBELUM latihan. 2. Berjaya pemulihan depot glikogen SELEPAS latihan. Melakukan latihan kekuatan tanpa simpanan glikogen dengan harapan "mengering", pertama sekali, tubuh membakar tisu otot.

Penting! Untuk pertumbuhan otot, protein BCAA dan asid amino tidak begitu penting kerana mempunyai jumlah karbohidrat yang betul dalam makanan anda, terutamanya pengambilan karbohidrat cepat yang mencukupi pada akhir latihan anda..

Tubuh tidak akan dapat membina otot semasa menjalani diet bebas karbohidrat..

Cara meningkatkan simpanan glikogen?

Anda boleh mengisi karbohidrat dari makanan, atau menggunakan penambah sukan (campuran protein dan karbohidrat). Semakin rendah indeks glisemik (GI - kadar penyerapan karbohidrat oleh badan dan peningkatan gula darah), semakin lambat karbohidrat memindahkan tenaga mereka ke darah dan semakin tinggi kemungkinan penukaran ke depot glikogen..

Kesan glikogen pada pembakaran lemak.

Untuk menyingkirkan lemak subkutan dengan berkesan, anda perlu ingat bahawa badan pertama kali menggunakan simpanan glikogen, dan kemudian pergi ke kedai lemak. Yang paling berkesan untuk membakar lemak adalah latihan semasa perut kosong, latihan sekurang-kurangnya 40 minit sambil mengekalkan kadar denyutan jantung yang sederhana (rehat jangka pendek, hanya untuk memulihkan pernafasan).

Sebaiknya berlari sekurang-kurangnya dua batu semasa perut kosong.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes