086u bantuan untuk pemohon

Sijil perubatan 086y adalah dokumen rasmi yang diperlukan hari ini dari pemohon untuk masuk ke institusi pendidikan tinggi dan menengah dan sekolah teknik.

Di mana dan bagaimana mendapatkan sijil

Pada awal musim panas, lulusan sekolah biasanya mula bimbang tentang persoalan: di mana dan bagaimana mendapatkan sijil ini. Sekiranya pemohon belum mencapai usia 18 tahun, sijil dikeluarkan di klinik kanak-kanak di tempat kediaman. Sekiranya anda berumur 18 tahun - di klinik dewasa. Kini perkhidmatan ini juga disediakan oleh klinik berbayar..

Untuk mendapatkan sijil ini diperlukan

 • Diisi sijil inokulasi. Dia perlu dijemput dari sekolah..
 • Borang 63 adalah borang perakaunan di mana semua vaksinasi kanak-kanak dibuat. Ia boleh disimpan di sekolah atau klinik kanak-kanak, di mana sekolah anda berkaitan secara geografi. Anda perlu mengambilnya dan membuat beberapa fotokopi (2-3).
 • Hasil fluorografi (berlaku selama 1 tahun).
 • Sekiranya seorang kanak-kanak diperiksa oleh doktor di sekolah pada tahun akademik yang lalu, data dari pemeriksaan ini.

086 Bantuan Di mana untuk mendapatkan borang ?

Borang bantuan 086y boleh didapati dari paramedik sekolah. Dalam kes ini, paramedik mesti mengisi sijil sebahagiannya. Bahagian pasport, maklumat mengenai penyakit masa lalu. Sekiranya seorang doktor di sekolah telah diperiksa oleh pakar (ENT, optometris, pakar bedah, dan lain-lain) selama setahun yang lalu, pembantu sekolah akan menambahkan keputusan peperiksaan di sekolah ke bentuk 086y. Kemudian sayang. pemeriksaan untuk pemohon yang memohon sijil dikurangkan dengan ketara. Borang pertanyaan juga boleh didapati dari pakar pediatrik tempatan (ahli terapi) di tempat kediaman.

Bahagian pasport pada sijil: nama, tarikh lahir, alamat rumah, nama institusi pendidikan tempat perakuan itu diberikan - anda boleh mengisinya sendiri.

Data mengenai penyakit masa lalu dibuat oleh pakar pediatrik daerah, pengamal am atau pembantu sekolah dari kad pesakit luar.

Borang bantuan 086/2019

Ia tidak jauh berbeza dengan yang lama (Soviet) dan versi sebelumnya juga diterima di universiti.

Bantu 086 pemeriksaan perubatan

 • Semua pemohon diwajibkan menjalani pemeriksaan pakar berikut: pakar neurologi, pakar bedah, pakar mata, ENT, kanak-kanak perempuan - pakar sakit puan.
 • Sekiranya kanak-kanak berada di bawah pengawasan doktor (ahli alergi, nefrologi, ahli gastroenterologi, dll.), Pemeriksaan pakar ini diperlukan.
 • Setiap doktor ini menuliskan pendapatnya dalam sijil, meletakkan tandatangan dan cap peribadi. Pemeriksaan perubatan berlaku untuk satu tahun kalendar.
 • Sekiranya kad pesakit luar kanak-kanak mengandungi pendapat pakar untuk tahun lalu, kad itu hanya akan dipindahkan ke sijil oleh pakar pediatrik (ahli terapi). Dan diperakui oleh tandatangan dan meterainya.
 • Perlu dilakukan analisis umum mengenai darah, air kencing dan tinja. Hasil ujian juga disertakan dalam sijil..
 • Data fluorografi dimasukkan dalam sijil. Di samping itu, hasil asal fluorografi melekat padanya.
 • Semua institusi pendidikan memerlukan kehadiran meterai pada sijil bahawa pemohon tidak berada di bawah pengawasan di dispensari psikiatri. Di bandar Penza, cap maklumat seperti itu boleh diletakkan di 28 Lermontov St., Hospital Psikiatri Wilayah. Dan di klinik rawatan ubat di Penza, Zavodskoye Shosse 4, Hospital Rawatan Dadah Wilayah. Untuk meletakkan meterai seperti itu tidak memerlukan kehadiran peribadi anak. Mana-mana ibu bapa boleh melakukan ini. Data pasport pemohon disahkan dengan komputer, sekiranya tidak ada orang dalam senarai yang didaftarkan, meterai diletakkan di atas sijil.

Ciri-ciri pengisian

Pakar pediatrik tempatan (ahli terapi) selesai mengisi sijil. Dia membuat kesimpulan mengenai keadaan kesihatan dan kesesuaian untuk latihan di institusi pendidikan ini, menentukan kumpulan kesihatan, kumpulan untuk pendidikan jasmani. Tanda dan cap sebagai orang yang mengisi sijil.

Selanjutnya, sijil diperakui oleh tandatangan dan meterai peribadi ketua klinik dan meterai klinik: segi empat tepat di bahagian depan sijil dan segitiga di bahagian belakang.

Garis: nama institusi di mana sijil diberikan diperlukan. Tanpa mengisi bidang ini, cetakan tidak disediakan untuk mendapatkan maklumat. Ini diperlukan untuk menentukan kemampuan. Di samping itu, terdapat perbezaan ketika memohon sijil: jika seorang kanak-kanak melakukan perjalanan ke luar kawasan tempat tinggalnya untuk belajar (misalnya, pergi belajar dari Penza ke Moscow atau Saratov), ​​sijil mesti ditandatangani juga oleh ketua doktor institusi perubatan dan cap bulat institusi perubatan, sebagai gantinya segi tiga.

Sebagai tambahan kepada hasil fluorografi, sijil vaksinasi dan borang 63 (borang vaksinasi) dilampirkan pada sijil. Sekiranya daripada borang 63 fotokopi dilampirkan, ia disahkan dengan tandatangan dan meterai pediatrik (ahli terapi) dan segitiga segitiga klinik.

Rujukan 086 sah selama 1 tahun. Pada tahun 2019, proses mengeluarkan sijil 086y sudah bermula, anda kini boleh datang ke klinik mengenai masalah ini untuk melakukan semuanya dengan perlahan dan bukan semasa peperiksaan. Tetapi anda boleh mengeluarkan sijil kemudian, pada bulan Ogos, apabila akan diketahui dengan tepat institusi pendidikan yang dimasukkan oleh orang tersebut.

Cara mendapatkan pertolongan 086 / y

Apa yang digunakan untuk

086 / y, sijil (borang baru 2020) digunakan untuk mengesahkan keadaan kesihatan warganegara Rusia yang memuaskan. Dokumen seperti itu perlu diberikan kepada pelajar semasa masuk ke institusi pendidikan pendidikan vokasional yang lebih tinggi atau menengah.

Juga, borang itu mesti disediakan untuk warganegara kecil yang mendapat pekerjaan. Oleh itu, pegawai telah menetapkan bahawa orang Rusia yang berumur 15-17 tahun perlu menjalani pemeriksaan perubatan yang sesuai ketika mereka bekerja. Dan pengesahan ini adalah tepat bentuk 086 / y.

Keperluan ditetapkan sekaligus dalam beberapa peruntukan peraturan perundang-undangan:

Harap maklum bahawa sijil adalah salah satu dokumen yang diperlukan untuk pekerjaan anak di bawah umur atau untuk masuk ke latihan. Tidak sah menjalankan prosedur tanpa dokumen yang dilaksanakan dengan betul. Pada masa akan datang, ini boleh menyebabkan pengusiran pemohon atau pemecatan pekerja di bawah artikel berkaitan Kanun Buruh Persekutuan Rusia.

Bentuk sebenar

Anda hanya boleh mengesahkan keadaan kesihatan warganegara dalam organisasi perubatan khusus. Lebih-lebih lagi, klinik perubatan mesti mempunyai lesen yang sesuai, yang sah untuk tempoh berlalunya pakar yang diperlukan.

Sijil perubatan 086 / y dikeluarkan (anda boleh memuat turun borang di bawah) pada borang khas. Dokumen ini memiliki struktur bersatu, yang disetujui dengan Perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 12.15.2014 No. 834n (seperti yang dipinda pada 01/09/2018).

Harap maklum bahawa perubahan terbaru pada struktur semasa dibuat pada Januari 2018..

Beginilah rupa sijil 086 / y untuk kemasukan sekarang (anda boleh memuat turun borang 2020, mencetaknya pada pencetak dua sisi dan membawanya ke organisasi perubatan untuk mempercepat semua prosedur rasmi).

Kesahan

Dokumen perubatan mesti dikeluarkan pada borang terkini. Format ketinggalan zaman tidak dibenarkan. Di samping itu, sijil ini mempunyai jangka hayat terhad enam bulan dari tarikh dikeluarkan.

Sekiranya warganegara terlambat dan sijil perubatan 086 / for untuk kemasukan (sampel) atau untuk pekerjaan sudah lapuk, anda perlu mengisi borang lagi. Iaitu, untuk lulus semula semua pakar, sekali lagi untuk lulus ujian klinikal.

Cara membuat

Untuk memohon borang 086 / y, hubungi institusi perubatan khusus. Contohnya, di klinik di tempat kediaman, pendaftaran sebenar warganegara. Sekiranya tidak ada lampiran ke klinik tempatan, misalnya, tidak ada pendaftaran tetap di kota tempat tinggal, maka anda boleh membuat dokumen di klinik berbayar mana pun. Iaitu dalam organisasi perubatan swasta.

Bawa pasport atau dokumen pengenalan diri yang lain. Anda mungkin juga memerlukan kad perubatan, yang disimpan di klinik di tempat lampiran pesakit. Tetapi untuk mengesahkan tempat belajar atau pekerjaan tidak diperlukan. Doktor akan mengisi maklumat ini hanya dengan kata-kata anda.

Doktor macam mana yang harus dilalui

Senarai pakar yang mesti menjalankan tinjauan ini terdapat dalam sijil 086 / y itu sendiri. Oleh itu, anda perlu melalui doktor berikut:

 • ahli terapi;
 • pakar bedah
 • pakar neurologi;
 • Pakar ENT;
 • pakar oftalmologi.

Data fluorografi juga diperlukan, dan tidak lebih dari setahun yang lalu. Masih memerlukan data makmal. Sekiranya kajian ini dijalankan mengikut arahan doktor yang menghadiri (ahli terapi klinik tempatan), maka anda tidak perlu membayarnya. Ini akan mengurangkan kos kertas kerja dengan ketara.

Berapa banyak

Kos sijil bergantung pada tempat pendaftarannya. Contohnya, jika anda membuat permohonan kepada agensi kerajaan di tempat pendaftaran, pendaftaran akan menelan belanja kira-kira 1,500 rubel. Harap maklum bahawa ini dapat menjimatkan dengan ketara. Sebagai contoh, anda mungkin tidak perlu membayar beberapa pemeriksaan dan ujian sekiranya telah ditetapkan oleh doktor tempatan anda di klinik tempatan anda..

Klinik swasta akan menawarkan harga yang lebih tinggi. Contohnya, organisasi Moscow, dengan pemeriksaan penuh pesakit, mungkin memerlukan sehingga 15,000 rubel untuk mendapatkan sijil. Dalam kes ini, tidak mungkin dapat disimpan.

Cara menjimatkan wang dan tidak masuk penjara

Jadi, untuk mengurangkan kos sijil, hubungi organisasi kesihatan kerajaan. Institusi belanjawan menawarkan harga yang paling baik untuk perkhidmatan perubatan berbayar. Di samping itu, anda boleh melalui beberapa peperiksaan secara percuma. Contohnya, fluorografi. Atau dapatkan rujukan untuk ujian dari GP anda.

Sebilangan organisasi tidak menawarkan untuk menghabiskan waktu beratur di klinik, tetapi untuk membeli sijil perubatan siap pakai 086 / y (contoh di bawah). Sesungguhnya, dokumen sedemikian memenuhi syarat semasa untuk struktur dan peraturan pengisian. Hanya di sini meterai dan tandatangan doktor palsu. Walaupun kosnya sesuai (kadang-kadang lebih rendah daripada bentuk undang-undang).

Membeli palsu atau memformalkan bentuk undang-undang adalah pilihan semua orang. Ingat saja hukuman yang mengancam untuk menyediakan kertas rekaan:

 1. Denda hingga 80,000 rubel.
 2. Denda dalam jumlah pendapatan asas atau pendapatan lain selama enam bulan terakhir.
 3. Kerja wajib sehingga 480 jam.
 4. Perbaikan pembetulan sehingga dua tahun.
 5. Tangkapan sehingga enam bulan.

Norma-norma tanggungjawab pentadbiran dan jenayah ini termaktub dalam artikel 19.23 Kanun Kesalahan Pentadbiran dan artikel 327 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia. Adakah kertas yang tidak penting ini boleh dihukum, anda boleh memutuskannya..

Bantuan 086y Untuk Kemasukan: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Sebilangan besar apabila dimasukkan ke universiti memberitahu dalam senarai dokumen keperluan untuk memberikan maklumat 086u. Adalah perlu untuk mengesahkan kesihatan yang memuaskan. Sijil untuk masuk ke borang pengajian 086t dikeluarkan di hampir mana-mana klinik.

Seterusnya, kita akan bercakap dengan lebih terperinci mengenai nuansa memperolehnya..

Siapa yang memerlukan pertolongan 086y dan mengapa?

Bantuan 086y adalah pengesahan bahawa bakal pelajar sesuai untuk menamatkan pengajian di sekolah, kolej atau universiti. Ini perlu untuk menentukan sama ada seseorang memenuhi syarat yang diperlukan. Sebagai contoh, adalah penting bahawa kaunselor mempunyai jiwa yang stabil dan tentera mempunyai penglihatan yang baik..

Kehadiran sijil adalah jaminan bahawa semasa latihan atau kemalangan kerja tidak akan berlaku kerana masalah kesihatan. Itulah sebabnya institusi pendidikan bertanggungjawab untuk pengesahannya.

Di manakah sijil 086u dikeluarkan??

Anda boleh mengeluarkan dokumen seperti itu di tempat berikut:

 • Hospital negeri. Di tempat seperti itu, anda boleh mendapatkan bantuan dengan bayaran atau percuma. Pengecasan bergantung pada polisi klinik. Harap maklum bahawa kebanyakan kemudahan menyediakan semua prosedur secara percuma. Tetapi perlu dipertimbangkan bahawa ini mungkin memerlukan beberapa hari.
 • Pusat persendirian. Institusi sedemikian cekap, yang membolehkan anda mendapatkan bantuan secepat mungkin. Perlu diingat tahap perkhidmatan pusat perubatan yang tinggi.

Bagaimana rupa 086 bantuan?

Bantuan diberikan dalam borang, yang harus mengandungi maklumat berikut:

 • Nombor rujukan.
 • Hari, bulan dan tahun penerimaan sijil.
 • Nama institusi perubatan.
 • Nama penuh.
 • Tarikh lahir.
 • Tempat tinggal.
 • Nama institusi pendidikan masa depan.
 • Senarai penyakit kronik.
 • Senarai penyakit masa lalu.
 • Senarai vaksinasi.
 • Kesimpulan dari semua pakar.
 • Pendapat ahli terapi.
 • Fluorografi.
 • Hasil semua analisis.
 • Meterai hospital.

Untuk menyerahkan dokumen ke universiti tepat pada waktunya, ada baiknya melakukan pra-perolehan dalam mendapatkan sijil 086u. Penting untuk pemeriksaan kesihatan dilakukan di pusat perubatan berkualiti yang mempunyai semua lesen yang diperlukan.

Sepupu Svetlana

Sekiranya anda menyukai artikel tersebut, jangan lupa memberikan komen;)

086 sijil perubatan

Apakah bantuan 086 / y? Di mana saya boleh mendapatkannya??

Dokumen ini diperlukan untuk kemasukan ke universiti, kolej, sekolah teknik. Ia adalah sijil komisen perubatan yang didokumentasikan mengenai kesesuaian / ketidaksesuaian pemohon untuk belajar atau bekerja dalam bidang khusus.

Maklumat apa yang perlu ada dalam sijil 086 / y?

Dokumen ini harus menunjukkan penyakit kronik (jika ada), serta maklumat mengenai penyakit yang dialami pemohon pada masa kanak-kanak, remaja. Sijil mesti menunjukkan:
• nama penuh institusi perubatan;
• Nama, jawatan, tandatangan dan meterai setiap doktor, komisen perubatan yang menjalankan pemeriksaan perubatan;
• maklumat mengenai orang yang diperiksa: nama belakang, nama depan, nama tengah, tarikh lahir, alamat tempat kediaman;
• tujuan mendapatkan sijil, tempat persembahan.

Di mana saya boleh mendapatkan sijil perubatan untuk kemasukan ke sekolah menengah?

Sijil perubatan boleh didapati di institusi perubatan khusus (biasanya di klinik di tempat kediaman atau di klinik di universiti).

Dokumen apa yang diperlukan untuk mendapatkan bantuan 086 / U?
1. Pasport
2. Fluorografi (tidak lebih dari 1 tahun).
3. Perakuan vaksinasi.

Apakah jenis pakar yang perlu saya lalui untuk mendapatkan bantuan 086 / U?
1. Ahli terapi.
2. Oculist.
3. Ahli neurologi.
4. Pakar bedah.
5. Laura.
6. Ahli endokrinologi.

Apabila anda lulus ujian yang diperlukan, melalui pakar, sijil mesti disahkan dengan meterai institusi perubatan. Senarai pakar untuk pemeriksaan perubatan ditunjukkan oleh doktor am. Resit berjaya!

Sijil perubatan 086y: apa itu dan bagaimana mendapatkannya?

Kandungan

Dokumen perubatan borang 086y adalah borang yang mengandungi maklumat mengenai keadaan kesihatan manusia. Dokumen ini paling kerap diperlukan untuk masuk ke universiti, dengan pekerjaan. Pemohon, sebagai tambahan kepada dokumen lain, mesti melampirkan sijil untuk sampel ini, yang boleh didapati dari doktor keluarga. Adalah perlu sekiranya pemohon akan memasuki universiti, kolej atau institusi pendidikan lain. Juga, borang diperlukan untuk mereka yang mendapat pekerjaan.

Pangkalan normatif

Mendapatkan sijil perubatan di peringkat perundangan dicatat dalam beberapa dokumen undang-undang:

Sijil borang ini adalah dokumen wajib bagi semua kategori warganegara yang berkaitan dengan bentuk pekerjaan dan aktiviti pendidikan di atas dan di atas. Sekiranya pemohon tidak mengetahui cara mendapatkan sijil, dia boleh menghubungi universiti atau terus ke doktor keluarga.

Isi borang untuk 2020

Pemohon, untuk memasuki universiti, mesti menyediakan dokumen terlebih dahulu. Bantuan disarankan untuk dilakukan pada musim bunga, kerana banyak doktor harus melalui dan mendapatkan nasihat. Sebahagian daripadanya adalah dengan janji temu, yang akan berlangsung dari 2 hingga 6 minggu. Sekiranya penyakit dikesan, anda harus menjalani rawatan, selepas itu anda akan diberi nasihat dan mendapatkan tanda untuk dimasukkan ke dalam borang mengenai kesihatan manusia.

Organisasi swasta juga boleh mengeluarkan dokumen. Sijil perubatan sah jika dikeluarkan oleh institusi penjagaan kesihatan berlesen, dan doktor mempunyai lesen untuk menjalankan pemeriksaan. Borang menunjukkan arahan kepada pakar yang harus menandakan entri di baris yang sesuai. Sekiranya pemohon tidak mendapat sekurang-kurangnya satu markah, sijil akan dianggap tidak sah.

Penting! Sekiranya sijil perubatan dibuat pada bulan April, ia akan sah selama 3 bulan lagi. Ini cukup untuk memasuki gelombang pertama. Pada bulan Ogos, sudah semestinya membuat semula dokumen tersebut, menjalani semua pemeriksaan perubatan sekali lagi.

Bentuk borang bantuan telah diubah pada tahun 2018, jadi anda perlu memperhatikan usia percetakan, yang ditandakan pada helaian.

Contoh rujukan borang 086y

Dalam dokumen yang ditunjukkan di atas, petunjuk umum ditunjukkan di mana doktor keluarga menandatangani.

Bantuan jenis lama

Jenis borang ini mengandungi grafik peribadi doktor pakar, yang di komisi menandakan pemerhatian mereka secara langsung pada dokumen tersebut. Pada tahun 2020, sijil dikeluarkan untuk mereka yang telah lulus semua perundingan, jadi kehadirannya menunjukkan bahawa ada nota seperti itu, tetapi mereka dipindahkan ke kad pesakit.

Cara mendapatkan pertolongan?

Untuk mendapatkan sijil 086u untuk universiti, anda perlu membuat temu janji dengan doktor keluarga atau berunding dengan klinik swasta. Tujuan mendapatkan dokumen adalah kesesuaian profesional dari segi kesihatan seseorang yang ingin belajar atau pergi bekerja. Sijil yang sama tidak boleh dihantar ke universiti serentak dengan tempat kerjanya, kerana dokumennya mestilah asli. Tetapi anda boleh mendapatkan beberapa sijil yang menunjukkan "pekerjaan" dan "belajar":

 • Ahli terapi klinik atau organisasi swasta mesti mengeluarkan arahan untuk semua perundingan dengan doktor.
 • Borang tersebut mempunyai 12 item yang mesti diisi.
 • Sijil tersebut mesti menunjukkan larangan dan sekatan yang, tetapi bukan alasan penolakan pendidikan.
 • Sijil ini juga mengandungi data mengenai semua penyakit yang berlaku pada zaman kanak-kanak dan remaja.
 • Vaksinasi yang bertanda kad kuning dipindahkan ke borang dalam bentuk 086.
 • Kesimpulan harus dibuat oleh semua doktor yang dinyatakan dalam klausa perundangan: pakar THT, pakar oftalmologi, doktor umum, pakar bedah, pakar neurologi.
 • Nombor rujukan dokumen mengenai petikan fluorografi "segar" dilampirkan. Gambar lama tidak dapat ditambahkan ke pangkalan data, anda harus membuat yang baru.
 • Kajian makmal juga dilakukan dalam klasifikasi umum. Hasilnya ditunjukkan pada masa mengeluarkan sijil.

Setelah melepasi semua doktor, pemohon menerima dokumen perubatan. Ia dinilai oleh komisi pakar, yang juga memberikan pendapat tentang keadaan kesehatan. Nota itu ditandakan pada kad peribadi pesakit. Sijil tersebut juga mesti diluluskan oleh doktor lain:

 • Doktor keluarga mesti mengesahkan dokumen tersebut dengan doktor kepala.
 • Doktor kepala juga harus memperhatikan tandatangan oleh ketua jabatan dan orang yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan sijil. Jika tidak, ia akan dirampas..
 • Dokumen itu juga basah dicap pada salah satu dari dua sisi..

Penting! Dokumen yang dikeluarkan untuk bekerja adalah sah selama 6 bulan. Untuk kajian - 3 bulan, bagaimanapun, dapat diperpanjang untuk masuk semula atau untuk menyerahkan dokumen ke jabatan surat-menyurat. Anda boleh sampai ke sana setelah menghantar dokumen pada musim luruh setelah mendaftarkan pelajar sepenuh masa.

Prosedur pengisian dan pemfailan

Sijil itu mengandungi barang yang diisi oleh doktor dan pesakit. Item 1-3 harus diisi berdasarkan data pasport. Baki barang harus diisi oleh doktor. Sekiranya sijil perlu dihantar ke universiti yang berbeza, maka anda perlu menjalankan prosedur mengikut algoritma berikut:

 1. Bantuan boleh dibuat dalam beberapa keadaan. Doktor harus membuat rakaman semula, tidak kira bagaimana mereka menolaknya.
 2. Anda juga boleh membuat beberapa pertanyaan pada peringkat penerimaan borang. Anda perlu mendapatkan satu yang asli, tetapi sebelum menandatangani doktor kepala dan mencetak di penerimaan tetamu, anda boleh meminta borang kosong. Mereka akan dianggap sebagai pendua asli, tetapi bukan salinan dokumen utama..
 3. Sekiranya pendaftaran tidak mahu mencatat pendua, mereka boleh dibawa ke universiti bersama-sama dengan yang asal, supaya mereka dapat disahkan di sana.
 4. Sijil asal sudah boleh dihantar ke universiti di mana pemohon mendaftar.

Sekarang, setelah mengetahui bagaimana mendapatkan sijil, seorang pelajar berhak menyerahkan dokumen ke beberapa universiti. Kemasukan tanpa dokumen ini tidak boleh dilakukan. Juga, beberapa institusi bersedia mempertimbangkan pencalonan dengan penyerahan dokumen perubatan berikutnya.

Sijil perubatan 086 / y pada tahun 2020: doktor mana yang harus dilalui, ujian mana yang perlu dilakukan?

Undang-undang semasa Persekutuan Rusia mengenai pendidikan dan buruh memperuntukkan kewajiban pemohon dan warganegara kecil untuk memberikan sijil kesihatan semasa masuk ke sekolah, bekerja, perkhidmatan.

Bentuk dokumen ini mempunyai nama - "sijil perubatan 086 / y untuk kemasukan ke universiti", contoh tahun 2020 dapat dilihat dan dimuat turun dari pautan di akhir artikel. Seterusnya, kami akan memberitahu anda apa jenis bantuan, bagaimana dan di mana anda boleh mendapatkannya.

Peraturan perundangan

Borang siasatan telah diluluskan oleh Perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia No. 834n pada 15 Disember 2014. Lampiran No. 19 untuk pesanan ini - ini adalah sijil 086 / y (sampel). Borang baru tidak diperkenalkan pada tahun 2020, perubahan terbaru pada pesanan dibuat pada tahun 2018. Kemudian didapati bahawa sijil tersebut dibentuk dalam bentuk dokumen elektronik dan (atau) di atas kertas, ditandatangani oleh doktor.

Sesuai dengan Lampiran No. 20 perintah itu, sijil dikeluarkan:

 • pemohon memasuki institusi pendidikan tinggi, iaitu ke institusi pendidikan tinggi, dan juga ke organisasi pendidikan vokasional menengah;
 • kanak-kanak di bawah umur memasuki pekerjaan atau perkhidmatan, berumur 15 hingga 17 tahun.

Ketentuan ini sesuai dengan kehendak perundangan industri mengenai hubungan buruh dan pendidikan.

Oleh itu, piawaian berikut menyediakan pemeriksaan perubatan wajib oleh pemohon dan pemohon:

 1. Bahagian 7 Seni. 55 FZ-273 29 Disember 2012 "On Education".
 2. Artikel 69 dan 266 Kanun Buruh Persekutuan Rusia.

Oleh itu, sijil diperlukan untuk kemasukan ke tempat kerja atau di institusi pendidikan.

Perubahan Bentuk Terkini

Seperti yang telah disebutkan, pada tahun 2018 (Perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia No. 2n bertarikh 01/09/2018) telah ditetapkan bahawa sijil dikeluarkan dalam bentuk dokumen elektronik. Ini tidak bermaksud bahawa pemohon (pemohon atau pemohon) tidak dapat menerima dokumen kertas.

Oleh itu, borang baru tidak diperkenalkan pada tahun 2020, borang yang sama berlaku..

Bagaimana sijil diisi

Bagaimana sijil perubatan dikeluarkan dalam borang 086 / y, doktor dan ujian apa yang diperlukan - semua ini ditunjukkan dalam borang itu sendiri. Sebagai tambahan, penjelasan mengenai prosedur pengisian terkandung secara terpisah dalam Lampiran No. 20 dalam Perintah..

Peraturan untuk mengisi dan mengisi sijil:

 • maklumat mengenai nama, nama keluarga dan patronimik diisi berdasarkan dokumen yang mengenal pasti orang itu, serta maklumat mengenai alamatnya;
 • untuk mengisi maklumat mengenai penyakit dan vaksinasi masa lalu, mungkin perlu menyediakan buku perubatan atau rekod perubatan. Arahan untuk mengisi menunjukkan bahawa data ini diambil "dari sejarah perkembangan kanak-kanak";
 • data mengenai institusi pendidikan dan tempat kerja diisi mengikut penerima sijil (atau ibu bapa / wakil sahnya);
 • item di bahagian belakang diisi berdasarkan hasil pemeriksaan, data mengenai tingkah laku fluorografi (sesuai dengan frekuensi yang telah ditetapkan).

Hanya organisasi perubatan yang boleh mengisi sijil. Ini bermaksud bahawa sesuai dengan Art. 2 FZ-323, organisasi ini mesti mempunyai lesen yang sesuai untuk menjalankan aktiviti.

Anda boleh memuat turun borang bantuan untuk membiasakan diri dengan pautan di sini.

Jawapan untuk soalan popular

Adakah mungkin untuk membeli sijil 086 / u tanpa melalui doktor?

Sesungguhnya, cadangan untuk "membuat" sijil tanpa doktor dan analisis dapat dijumpai, termasuk sumber di ruang maklumat, di domain awam. Tetapi anda perlu mempertimbangkan bahawa sijil ini adalah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh organisasi perubatan yang mempunyai lesen (kebenaran khas untuk aktiviti perubatan), ia didaftarkan dengan betul, menerima nombor unik. Sangat mudah bagi badan yang berwenang untuk memeriksa maklumat mengenai pertanyaan berdasarkan permintaan ke institusi perubatan.

Penerbitan sijil tanpa lulus peperiksaan yang ditentukan mengandungi tanda-tanda kesalahan dan kejahatan seperti pemalsuan dokumen (dokumen rasmi), yang hukumannya diperuntukkan dalam Art. 19.23 Kod Pentadbiran dan Seni. 327 Kanun Jenayah. Walaupun tanggungjawab ditetapkan terutamanya untuk entiti undang-undang, tetapi dalam Art. 327 Kanun Jenayah menjatuhkan hukuman bagi pemerolehan dan penggunaan borang palsu. Palsu bukan hanya pembetulan perenggan tertentu dari dokumen, tetapi juga pemalsuannya yang lengkap.

Maklumat yang terkandung dalam sijil palsu mungkin tidak sesuai dengan kenyataan, yang kemudiannya boleh mengakibatkan akibat negatif bagi pelajar atau pekerja. Penyampaian palsu secara semula jadi akan menyebabkan pengusiran dan pemecatan.

Apa ujian yang saya perlukan untuk mendapatkan bantuan 086 / y?

Dalam bentuk itu sendiri, dalam perenggan 7, ditunjukkan bahwa hasil studi makmal harus diberikan. Apa yang sebenarnya perlu diuji tidak dinyatakan. Dalam praktiknya, rumusan ini biasanya merujuk kepada hasil analisis umum darah dan air kencing, kadang-kadang kajian lain.

Doktor mana yang perlu pergi untuk mengeluarkan sijil 086 / y?

Mereka juga ditunjukkan dalam perenggan 7 dari formulir. Senarai pakar:

 • ahli terapi (dan dia membuat sijil);
 • pakar neurologi;
 • pakar oftalmologi (pakar dalam rawatan penyakit mata);
 • pakar bedah;
 • Pakar THT ("telinga, tekak, hidung").

Berapakah kos sijil 086 / y?

Kosnya bergantung pada tempat pendaftaran, di institusi awam, pemeriksaan dapat dilakukan secara percuma berdasarkan janji temu doktor. Secara amnya, kosnya bermula dari 1,000 rubel. Di klinik swasta, harga lebih tinggi.

Berapakah tempoh sah sijil perubatan 086 / y untuk pelajar dan pemohon pekerjaan? Sekiranya tempoh sah dilangkau, boleh dilanjutkan?

Secara berasingan, dalam klausa perintah Kementerian Kesihatan No. 834n, tempoh sah dokumen tidak dinyatakan. Dalam borang yang diluluskan di bahagian belakang, di bahagian paling bawah, anda dapat membaca bahawa sijil itu sah selama 6 bulan dari tarikh dikeluarkan.

Sekiranya borang yang telah habis masa berlakunya diserahkan semasa masuk bekerja atau institusi pendidikan, borang tersebut tidak dapat diterima. Anda perlu menerima dokumen baru dengan semua kajian dan doktor.

Sijil perubatan untuk kemasukan ke universiti

Sijil 086 / y mewakili, sebenarnya, kesimpulan komisen perubatan mengenai kesesuaian profesional mereka yang memohon pekerjaan, ke universiti atau kolej. Ahli terapi mengeluarkannya berdasarkan catatan yang dibuat dalam rekod perubatan dan berdasarkan borang khas oleh pakar sempit setelah pemeriksaan dan kajian.

Sijil perubatan untuk kemasukan ke universiti mengandungi maklumat berikut:

 1. Nama penuh poliklinik yang mengeluarkan dokumen tersebut.
 2. Maklumat mengenai doktor yang melakukan pemeriksaan fizikal. Sijil tersebut mesti menunjukkan kedudukan dan kedudukan F. I. O., serta melekatkan tandatangan dan cap mereka.
 3. Maklumat mengenai orang yang menjalani pemeriksaan fizikal. F.I.O., alamat dan tarikh lahirnya.
 4. Tujuan mendapatkan dokumen ditunjukkan, serta institusi di mana ia akan dibentangkan.

Untuk apa sijil perubatan untuk pemohon?

Syarat untuk pelajar universiti dan universiti untuk menjalani pemeriksaan perubatan terkandung dalam bahagian ke-7 dari artikel ke-55 undang-undang mengenai pendidikan. Hasil tinjauan dikeluarkan dalam bentuk sijil 086 / y, dan bentuk standardnya disetujui dengan perintah Kementerian Kesihatan No. 834n pada 15 Disember 2014.

Sebelum bermulanya kempen pengenalan, menjangkakan aliran pemohon, terutama untuk pemprosesan sijil operasi 086 / y, banyak institusi perubatan membuat komisen perubatan yang terlibat dalam pemeriksaan komprehensif mengenai status kesihatan pemohon. Doktor melakukan serangkaian ujian dan analisis, hasilnya membuat keputusan dalam bentuk kesimpulan, yang menentukan kemungkinan calon untuk kepakaran mereka yang dipilih.

Bantuan 086 / y tidak diperlukan untuk kemasukan ke semua bidang persiapan. Senarai kepakaran yang tidak akan diterima oleh pemohon tanpa dokumen perubatan ini diluluskan oleh Kerajaan Persekutuan Rusia dalam Keputusan No. 697. Senarai mereka yang mesti diperiksa oleh doktor sebelum memasuki universiti atau kolej termasuk guru, doktor, teknologi pengeluaran makanan, pengangkut, pembangun, juruterbang, ahli geologi, elektro-mekanik, jurutera nuklear - dengan kata lain, semua pakar masa depan yang keadaan kesihatannya, dengan alasan yang jelas, mempunyai syarat khas.

Sebelum memohon, anda mesti mengkaji peraturan kemasukan ke universiti tertentu dengan teliti dan senarai dokumen yang mesti dilampirkan pada permohonan. Sekiranya untuk sijil khas yang dipilih 086 / y termasuk dalam senarai, tetapi pemohon "lupa" mengenainya, komisen mempunyai hak penuh untuk tidak menerima permohonan itu. Keadaan juga mungkin berlaku di mana masa terbuang dan pemeriksaan perubatan dapat dikeluarkan: misalnya, semasa masuk ke Universiti Negeri Moscow, sijil 086 / y diperlukan hanya untuk kepakaran "pedagogi tingkah laku menyimpang", "perniagaan perubatan" dan "farmasi", dan di Universiti Negeri St. Petersburg mengenai "pergigian" dan "rawatan perubatan".

Senarai doktor

Untuk mendapatkan sijil 086 / u, pemohon mesti melawat beberapa doktor dan menjalani ujian asas. Apakah jenis pakar yang perlu anda lalui?

Ahli saraf

Ahli neurologi mengenal pasti subjek dengan kontraindikasi neurologi yang boleh menghalang perkembangan profesion pilihannya. Sebagai peraturan, hasil pemeriksaan fizikal yang buruk dikaitkan dengan gangguan seperti epilepsi dan kemalangan serebrovaskular..

Pakar Bedah

Doktor ini memeriksa pemohon untuk mengetahui adanya patologi yang mungkin memerlukan campur tangan pembedahan, misalnya, hernia. Dia juga memeriksa anggota badan subjek mengenai kehadiran atau ketiadaan kecacatan..

Pakar psikiatri

Sekiranya pemohon tidak berdaftar dengan pakar ini, maka untuk lulus pemeriksaan perubatan, cukup untuk menjawab beberapa soalan mudah. Sekiranya seseorang mempunyai penyakit jiwa, dia tidak mungkin dapat memasuki universiti, kerana penyakit seperti ini sangat mempengaruhi kemampuan untuk melaksanakan tugas profesional dengan secukupnya.

Pakar Otorhinolaryngologi

Pemeriksaan dengan doktor ENT cukup mudah, kerana terdapat sedikit penyakit di bidang penyakit telinga, tekak dan hidung yang boleh menjadi kontraindikasi untuk belajar di universiti secara umum dan dalam bidang khusus khususnya.

Pakar dalam bidang narkologi

Sekiranya ahli narkologi mengesan ketagihan dadah atau alkohol pada pemohon yang akan datang, semua peluang masuk akan hilang dengan segera. Sekiranya subjek itu sebelumnya didaftarkan dengan ahli narkologi, tetapi kemudian dia dikeluarkan dari pemantauan berterusan, maka dalam hal ini pakar mesti menandatangani sijil 086 / u.

Pakar Oftalmologi

Sekiranya kepakaran masa depan memerlukan penglihatan yang tajam, maka pemeriksaan oleh pakar oftalmologi boleh menjadi masalah sebenarnya. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pakar tidak mengenakan larangan masuk, tetapi melakukan beberapa langkah untuk membetulkan penglihatan, yang akan membantu pemohon untuk belajar sepenuhnya di universiti.

Ahli terapi

Pakar utama profil luas yang menjalankan pemeriksaan untuk mengenal pasti sejumlah penyakit. Selalunya ahli terapi tidak menandatangani sijil sekiranya pemohon mempunyai penyakit seperti asma bronkial dan hipertensi, jika, misalnya, pemohon berhasrat untuk pergi ke sekolah penerbangan atau ke ahli farmasi.

Di samping itu, sijil tersebut hendaklah menunjukkan maklumat mengenai penyakit kronik pemohon dan tentang penyakit yang dihidapinya sebelum menjalani pemeriksaan perubatan. Dokumen tersebut harus memberikan maklumat mengenai semua vaksinasi..

Senarai analisis

Untuk mendapatkan sijil perubatan borang 086 / y, anda perlu menjalani beberapa ujian. Paling kerap diperlukan:

 • Ujian HIV
 • ujian sifilis;
 • analisis darah umum;
 • fluorografi;
 • menguji keberadaan zat narkotik dan psikotropik dalam darah.

Daftar analisis yang tepat terkandung dalam peraturan kemasukan universiti, jika mereka membuktikan ketersediaan sijil 086 / y dalam pakej dokumen untuk kemasukan.

Di mana anda mendapatkan bantuan 086 / y

Sebelum memasuki universiti, dewan perubatan boleh dihantar di klinik bandar atau daerah (klinik pesakit luar, hospital) di tempat pendaftaran anda. Sekiranya anda menjalani pemeriksaan perubatan di agensi kerajaan, anda tidak perlu membayarnya. Namun, untuk menjimatkan masa, ada yang memilih untuk menjalani ujian di pusat dan klinik swasta, tetapi dengan bayaran. Setelah membuat keputusan yang memihak kepada hospital komersial, pastikan untuk bertanya mengenai ketersediaan lesen dari institusi tersebut, dan juga mengetahui apakah kakitangannya memiliki semua pakar yang anda perlukan.

Setelah menjalani semua doktor dan lulus ujian asas, anda akan menerima sijil di tangan anda, yang mesti disahkan dengan meterai institusi perubatan. Oleh itu, anda akan menerima dokumen yang akan berfungsi sebagai pengesahan tidak adanya kontraindikasi untuk kemasukan dan belajar di universiti dalam bidang yang dipilih.

Bantu tarikh luput

Penting: borang bantuan 086 / y sah selama enam bulan dari tarikh dikeluarkan.

Oleh itu, lebih baik menjalani pemeriksaan fizikal tidak lebih awal dari bulan Mac-April, kerana setelah tamatnya dokumen tersebut, anda harus memeriksa semula semua doktor dan menjalani ujian.

Berhati-hati: walaupun dalam keadaan tekanan masa yang teruk, anda tidak boleh menggunakan perkhidmatan institusi pseudo-perubatan yang tidak bertanggungjawab yang mengeluarkan sijil 086 / u tanpa pemeriksaan dan analisis dalam setengah jam dan dengan harga yang berpatutan. Untuk penggunaan dokumen palsu, sekatan artikel 327 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia dan 19.23 Kanun Kesalahan Pentadbiran menjatuhkan denda sebanyak 80,000 rubel / penangkapan sehingga enam bulan / buruh pembetulan selama dua tahun / kerja wajib selama 480 jam. Tidak mungkin sekurang-kurangnya salah satu daripada ini mendapat manfaat daripada kerjaya masa depan..

Perhatian kepada pemohon! Apakah pertolongan 086??

Selalunya, setelah tamat pengajian, pemohon menghadapi beberapa kesulitan yang berkaitan dengan menyerahkan dokumen ke institusi pendidikan. Perlu secepat mungkin untuk mengumpulkan dokumen-dokumen yang diperlukan dan menyerahkannya ke institusi pendidikan agar dapat diterima masuk dalam peperiksaan masuk. Dalam bahan penerbitan ini, kami akan berusaha mencari tahu apa dokumen perubatan yang diperlukan untuk ini.

Di antara dokumen utama harus ada sijil 086 / u (jika tidak ada, kemasukan ke institusi pendidikan tidak mungkin), salinan polisi insurans perubatan. Sijil borang 086 / y juga sering disebut "sijil pengajian", "sijil kemasukan ke universiti" atau "sijil untuk pelajar", "sijil pekerjaan", "sijil pekerjaan" atau "sijil kesesuaian profesional". Sijil ini selalu diperlukan dari pemohon dan lulusan sekolah untuk kemasukan ke universiti, sekolah teknik atau sekolah vokasional.

Apakah pertolongan 086??

Sijil 086y adalah dokumen perubatan yang diperlukan untuk kemasukan ke mana-mana institusi pendidikan menengah, khas, tinggi, yang dikeluarkan semasa pemeriksaan perubatan, kadang-kadang diperlukan untuk pekerjaan, dalam kes individu lain. Sijil ini dibuat oleh komisen perubatan khas dalam bentuk kesimpulan di mana keputusan dibuat mengenai kesesuaian atau ketidaksesuaian orang itu untuk belajar atau bekerja dalam bidang yang diinginkan. Sebenarnya, ini adalah pengiktirafan perubatan kesihatan untuk profesion tertentu.

Sijil perubatan dalam bentuk 086 y adalah bentuk pelaporan ketat borang yang telah ditetapkan. Untuk mendapatkannya, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan. Sijil perubatan borang 086 / y semestinya mengandungi data mengenai semua penyakit kronik dan penyakit yang dihidapi oleh pesakit pada saat melahirkan madu. komisen (pada zaman kanak-kanak, remaja). Maklumat Perubatan 086 boleh dikeluarkan dengan beberapa larangan dan sekatan. Contohnya, jika subjek tersebut mengalami kecacatan atau jika dia didaftarkan untuk jenis penyakit tertentu yang tidak mengganggu aktiviti profesionalnya, maka dia akan menerima borang 086 / y, tetapi dengan batasan tertentu.

Sijil perubatan kesesuaian profesional tidak boleh mendedahkan data mengenai langkah-langkah terapeutik yang telah diterapkan pada subjek untuk penyakit seperti jangkitan HIV, barah, difteria, meningitis, jenis jangkitan virus yang teruk, tetapi mesti bergantung sepenuhnya pada data ini dan mengandungi penjelasan khas dan sekatan yang membenarkan jenis aktiviti tertentu atau melarangnya. Borang bantuan 086 mesti secara jelas menunjukkan larangan dan sekatan aktiviti fizikal yang ada.

Sijil perubatan 086 dikeluarkan mengikut model yang ditetapkan oleh standard negeri, yang melibatkan susunan rekod tertentu. Sijil perubatan untuk kemasukan ke institusi pendidikan mengandungi maklumat berikut:

 1. Nama penuh institusi perubatan tempat dokumen dikeluarkan.
 2. Maklumat mengenai orang yang menjalani pemeriksaan fizikal. Nama, alamat dan tarikh lahirnya.
 3. Kesimpulan mengenai keadaan kesihatan, hasil pemeriksaan, maklumat mengenai vaksinasi. Sijil tersebut mesti menunjukkan nama doktor yang mengeluarkan madu tersebut. pemeriksaan, kedudukan mereka, serta tandatangan dan meterai peribadi. Di samping itu, cap juga perlu ada pada borang yang menunjukkan bahawa pemeriksaan fluorografi selesai tidak lebih awal dari satu tahun yang lalu.
 4. Tujuan mendapatkan dokumen ditunjukkan, serta institusi di mana ia akan dibentangkan.

Untuk apa madu? bantuan untuk pemohon? Rujukan 086 adalah kesimpulan dari suruhanjaya penasihat perubatan perubatan mengenai apakah subjek dapat bekerja atau belajar di bidang yang dipilih untuk alasan kesihatan, dan jika dia tidak menderita penyakit pendam yang boleh menjadi akut (dengan jenis aktiviti tertentu) dan penyebabnya kerosakan pada kesihatan atau bahkan mengakibatkan kecacatan.

Di mana saya boleh mendapatkan bantuan 086? Sebelum memasuki institusi pendidikan, dewan perubatan boleh dihantar ke klinik di tempat pendaftaran anda. Sekiranya anda menjalani pemeriksaan perubatan di agensi kerajaan, anda tidak perlu membayarnya. Secara berbayar, anda boleh menjalani pemeriksaan perubatan di institusi perubatan lain, klinik swasta. Setelah membuat keputusan yang memihak kepada institusi perubatan komersial, pastikan untuk bertanya mengenai ketersediaan lesen untuk institusi ini, dan juga mengetahui apakah ia mempunyai semua pakar yang anda perlukan.

Pemilihan profesion adalah tahap penting dalam kehidupan graduan sekolah. Untuk membantu pelajar menentukan pilihan kepakaran sesuai dengan keinginan, pengetahuan dan kemampuan fizikal (kesihatan), anda perlu membiasakan diri dengan semua fakulti dan kepakaran, syarat-syarat untuk lulus komisen perubatan. Sebelum anda memintas doktor, tanyakan kepada institusi pendidikan (di laman web atau pada hari terbuka institusi pendidikan) doktor mana yang perlu anda lalui untuk memasuki institusi pendidikan yang dipilih. Bagi beberapa institusi pendidikan, cukup untuk membawa sijil 0866, di mana terdapat catatan pakar perubatan bahawa anda sihat. Beberapa institusi pendidikan (mis. Sekolah tentera) mungkin memerlukan pemeriksaan tambahan dari pakar dermatologi, ahli narkologi dan pakar lain, ujian HIV, ujian untuk kehadiran ubat-ubatan yang bersifat narkotik dan psikotropik dalam darah, dll..

Apa yang perlu anda bawa ke klinik untuk pemeriksaan perubatan?

 • pasport;
 • polisi insurans perubatan;
 • fluorografi untuk tempoh tidak lebih awal dari 1 tahun.

Anda perlu memulakan pemeriksaan perubatan dengan mengunjungi doktor tempatan atau pakar pediatrik (di bawah usia 18 tahun), yang bukan sahaja akan melakukan pemeriksaan pertama, tetapi juga menulis rujukan kepada semua pakar lain: doktor ENT, pakar neurologi, pakar oftalmologi, dan pakar bedah, kecuali dari ini, lelaki muda mengunjungi ahli urologi, pakar sakit puan wanita, ujian makmal (ujian klinikal darah, air kencing), pemeriksaan: RW (sifilis), fluorografi. Sekiranya perlu (kehadiran penyakit kronik, dll.), Doktor tempatan boleh memperluas senarai pemeriksaan dan doktor pakar lain. Pada 1 Januari 2018, perintah Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia pada 10 Ogos 2017 No. 514n "Mengenai prosedur untuk melakukan pemeriksaan perubatan pencegahan kanak-kanak di bawah umur" berkuatkuasa, yang mana, pada usia 17 tahun, doktor berikut mesti diperiksa: pakar pediatrik, pakar bedah, ahli urologi pakar andrologi, doktor gigi, ahli endokrinologi, pakar neurologi, traumatologi ortopedik, oftalmologi, doktor ENT, pakar obstetrik-ginekologi, psikiatri remaja. Anda juga perlu mempunyai keputusan ujian makmal (urin am, ujian darah), EKG, ujian sifilis dan fluorografi untuk tempoh tidak lebih dari 1 tahun.

Setelah anda menjalani semua doktor dan lulus ujian, berdasarkan semua data di atas, doktor daerah (lebih jarang ketua doktor institusi perubatan) membuat kesimpulan mengenai keadaan kesihatan subjek dan kesesuaian profesionalnya. Bagi pemohon ke institusi pendidikan, doktor daerah menentukan kumpulan kesihatan dan kumpulan pendidikan jasmani. Mereka akan dikeluarkan sijil perubatan borang 086y, yang mesti disahkan dengan meterai institusi perubatan. Jadi, anda akan menerima dokumen yang akan memberi anda hak untuk masuk dan belajar di institusi pendidikan dalam bidang pilihan anda. Penting untuk mengetahui bahawa sijil borang 086 / y sah selama enam bulan dari tarikh dikeluarkan. Tarikh akhir penyerahan dokumen ditetapkan oleh institusi pendidikan itu sendiri: tarikh anggaran adalah dari pertengahan Jun hingga pertengahan Ogos. Oleh itu, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan selewat-lewatnya pada bulan Mac-April, kerana setelah tamatnya dokumen, anda perlu diperiksa semula oleh semua doktor dan menjalani ujian.

Warganegara yang mempunyai sekatan kerana keadaan kesihatan mereka memberikan dokumen lain untuk masuk ke institusi pendidikan. Ini adalah sijil kecacatan dan dua kesimpulan, salah satunya dari suruhanjaya perubatan-psikologi-pedagogi, satu lagi pengesahan perubatan bahawa pemohon tidak mempunyai kontraindikasi untuk belajar di institusi pendidikan yang dipilih.

Pengumpulan ujian, penerimaan semua tandatangan doktor memerlukan sedikit masa. Merancang pemeriksaan perubatan perlu dilakukan terlebih dahulu. Jaga dokumen yang perlu diserahkan kepada jawatankuasa kemasukan institusi tepat pada waktunya.

Timbalan ketua doktor untuk kerja pesakit luar
KGBUZ "Hospital Klinik Kanak-kanak No. 9"
Ivchenko Inna Olegovna

Mengapa anda memerlukan pertolongan 086 y

Tinggalkan permintaan dan pengurus kami akan menghubungi anda sebentar lagi!

Sekiranya kita mengambil kira bahawa di kebanyakan klinik perbandaran, penerimaan sekarang dilakukan mengikut kupon, dan juga pada akhir musim panas, ketika pemohon mula mengumpulkan sijil perubatan secara pukal, kebanyakan pakar bercuti. Ia menghancurkan bencana. Anda mempunyai setiap peluang untuk "terbang" dengan belajar di universiti. Perkara yang paling menjengkelkan ialah anda tidak boleh melakukannya bukan kerana kurangnya pengetahuan, tetapi atas alasan ceteknya kekurangan sijil perubatan 086.

Masalah yang sama menemani warga yang terlibat dalam pekerjaan. Terdapat kekosongan, wawancara telah selesai, perlu pergi bekerja setiap hari, tetapi semuanya hancur hanya kerana pada hakikat bahawa dalam satu hari adalah mustahil untuk mengeluarkan sijil perubatan 086 secara bebas, atau buku perubatan yang diperlukan untuk pekerjaan.

Komplikasi tambahan dalam penyediaan sijil 086 adalah hakikat bahawa perlu menjalani pemeriksaan perubatan lengkap, yang merangkumi pemeriksaan oleh pakar oftalmologi, pakar bedah, ahli endokrinologi, ahli saraf dan, tentu saja, seorang ahli terapi. Anda juga harus lulus beberapa ujian dan melakukan fluorografi. Adakah anda sangat kekurangan masa lapang ini? Hubungi syarikat kami. Kami akan menghasilkan dokumentasi perubatan yang anda perlukan dengan cepat dan cekap. Tidak perlu lagi risau tentang sijil dan sekali lagi bertanya-tanya mengapa sijil 086 diperlukan - untuk kemasukan atau pekerjaan. Isi saja aplikasi di laman web kami secara dalam talian, dan dokumen yang telah siap akan dihantar ke alamat anda.

Sekiranya anda berencana untuk memasuki ibu kota, dan semasa mengisi permohonan, anda masih berada di kampung halaman anda, tidak ada masalah, kami akan memberikan anda dokumen siap untuk rujukan 086y untuk penerimaan melalui surat Rusia ke mana-mana bandar di negara kita.

Kualiti dan keaslian sijil perubatan yang diperoleh dengan bantuan kami dijamin oleh fakta bahawa semuanya dikeluarkan oleh doktor yang berlatih di klinik Moscow dan, dengan itu, memenuhi semua kehendak perundangan Rusia.

Pemeriksaan perubatan untuk kemasukan: sijil perubatan 086 / U

Perincian mengenai pemeriksaan perubatan yang mesti dilalui oleh pemohon kepakaran tertentu

 • pemohon untuk kemasukan ke beberapa kepakaran mesti menjalani pemeriksaan fizikal;
 • ini mesti dilakukan sebelum kemasukan (beberapa universiti boleh memberi masa selepas itu, melihat laman web mereka, dokumen yang diperlukan semasa kemasukan);
 • ini boleh dilakukan di klinik tempat anda berada, atau di klinik berbayar;
 • sebenarnya, anda diberi sijil 086-U atau 026-U *, yang mesti diberikan kepada pejabat dekan;

  Doktor apa yang diperlukan untuk kemasukan ke universiti:

  ahli terapi
  memeriksa ketinggian, berat, tekanan

  ENT
  memeriksa telinga, tekak, hidung

  pakar neuropatologi
  memukul lutut dengan tukul

 • pakar sakit puan
 • jika dalam proses itu ternyata anda perlu melalui tambahan. doktor, maka anda dirujuk kepada mereka;

  Apa yang perlu anda bawa ke klinik:

 • pasport;
 • polisi insurans;
 • fluorografi tidak lebih dari 1 tahun;
 • sijil vaksinasi dengan semua vaksinasi (tersedia di klinik anda);

  Jawapan untuk soalan:

  Tempat meminta pertolongan?

  Bantuan boleh didapati di klinik di tempat kediaman;

  Adakah saya memerlukan pemeriksaan perubatan di universiti?

  pemeriksaan fizikal mesti dilakukan semasa kemasukan ke beberapa kepakaran:

  • Pendidikan dan pedagogi
  • Pendidikan Guru
  • Pendidikan psikologi dan pedagogi
  • Pendidikan khas (defectological)
  • Latihan vokasional (mengikut industri)
  • Penjagaan kesihatan
  • Kesihatan Awam
  • Kejururawatan
  • Pertanian dan perikanan
  • Kejuruteraan pertanian
  • Tenaga, kejuruteraan tenaga dan kejuruteraan elektrik
  • Kejuruteraan tenaga haba dan kejuruteraan haba
  • Kejuruteraan Kuasa dan Elektrik
  • Tenaga Nuklear dan Termofizik
  • Fizik dan Teknologi Nuklear
  • Penyejukan, peralatan kriogenik dan sistem sokongan hidup
  • Teknologi marin
  • Navigasi
  • Pengoperasian loji janakuasa kapal
  • Operasi peralatan dan automasi elektrik kapal
  • Kenderaan
  • Kompleks pengangkutan darat dan teknologi
  • Pengoperasian mesin dan kompleks pengangkutan-teknologi
  • Teknologi pengangkutan
  • Kejuruteraan Elektronik, Kejuruteraan Radio dan Komunikasi
  • Sistem dan kompleks radio-elektronik
  • Teknologi produk makanan dan barangan pengguna
  • Produk makanan berasaskan tumbuhan
  • Makanan Haiwan
  • Teknologi Produk dan Katering

  Adakah pemeriksaan perubatan untuk kemasukan??

  Ia bergantung pada ke mana anda akan pergi. Di klinik anda, kemungkinan besar, percuma. Di bayar masing-masing dibayar.

 • Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes