Pam insulin diabetes: jenis, prinsip operasi, faedah dan ulasan pesakit diabetes

Orang yang menghidap diabetes kadang-kadang mengalami masa yang sukar dan keseluruhan kesalahan adalah suntikan insulin secara berkala. Itu semua tidak akan menjadi apa-apa, tetapi ada satu peringatan - keperluan untuk mengambil ubat mungkin timbul pada saat yang paling tidak sesuai. Sebagai contoh, dalam pengangkutan awam, bahawa seseorang yang menghidap penyakit tersebut menyebabkan ketidakselesaan psikologi. Nasib baik, ubat-ubatan pada masa kini telah melangkah maju, dan sekarang ada satu alat - pam insulin.

Ini adalah pencapaian yang wajar dibanggakan oleh penciptanya. Alternatif yang lebih baik untuk suntikan harian dengan jarum suntik belum diciptakan. Lebih-lebih lagi, ciri peranti ini ialah memberikan rawatan berterusan, tetapi selain itu juga mengatur jumlah gula dalam darah dan mengawasi karbohidrat memasuki tubuh. Apakah jenis alat ajaib ini? Perkara ini akan dibincangkan dalam artikel ini..

Apakah peranti itu?

Peranti input insulin adalah alat yang diletakkan di tempat kompak yang bertanggungjawab menyuntik sejumlah ubat ke dalam tubuh manusia. Dos ubat yang diperlukan dan kekerapan suntikan dimasukkan ke dalam memori peranti. Hanya sekarang untuk melakukan manipulasi ini hanya boleh dilakukan oleh doktor yang hadir dan tidak ada orang lain. Ini disebabkan oleh fakta bahawa setiap orang mempunyai parameter individu semata-mata.

Reka bentuk pam insulin untuk diabetes terdiri daripada beberapa komponen:

 • Pam - ini adalah pam yang sebenarnya, yang tugasnya adalah tepat untuk membekalkan insulin.
 • Komputer - mengawal keseluruhan operasi peranti.
 • Kartrij adalah bekas di mana ubat itu berada..
 • Set infus adalah jarum atau kanula semasa ubat disuntik di bawah kulit. Ini juga termasuk tiub yang menghubungkan kartrij ke kanula. Setiap tiga hari, set itu mesti diganti..
 • Bateri.

Di tempat di mana, sebagai peraturan, suntikan insulin dilakukan dengan jarum suntik, kateter dengan jarum dipasang. Biasanya ini adalah kawasan pinggul, perut, bahu. Peranti itu sendiri dipasang pada tali pinggang pakaian dengan menggunakan klip khas. Agar jadual penghantaran ubat tidak dilanggar, kartrij mesti diganti sebaik sahaja kosong.

Peranti ini bagus untuk kanak-kanak, kerana dosnya kecil. Di samping itu, ketepatan adalah penting di sini, kerana kesalahan dalam pengiraan dos membawa kepada akibat yang tidak diingini. Oleh kerana komputer menguruskan operasi peranti, hanya dia yang dapat mengira jumlah ubat yang diperlukan dengan tahap ketepatan yang tinggi.

Membuat tetapan untuk pam insulin juga menjadi tanggungjawab doktor, yang mengajar pesakit bagaimana menggunakannya. Kebebasan dalam hal ini dikecualikan sepenuhnya, kerana kesalahan apa pun boleh menyebabkan koma diabetes. Anda boleh menanggalkan alat semasa mandi, tetapi hanya selepas prosedur, perlu mengukur jumlah gula dalam darah untuk memastikannya normal.

Prinsip pam

Peranti sedemikian kadang-kadang dipanggil pankreas buatan. Dalam keadaan sihat, organ hidup ini bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin. Lebih-lebih lagi, ini dilakukan dalam mod pendek atau ultrashort. Maksudnya, bahan tersebut memasuki aliran darah sebaik sahaja makan. Sudah tentu, ini adalah perbandingan kiasan dan alat itu sendiri tidak menghasilkan insulin, dan fungsinya adalah untuk memberi terapi insulin.

Sebenarnya, mudah difahami bagaimana peranti berfungsi. Di dalam pam terdapat piston yang menekan bahagian bawah bekas (kartrij) dengan ubat dengan kelajuan yang diprogramkan oleh komputer. Daripadanya, ubat bergerak di sepanjang tiub dan mencapai kanula (jarum). Dalam kes ini, terdapat beberapa cara untuk menguruskan ubat, yang mana lebih jauh lagi.

Kaedah operasi

Kerana setiap orang mempunyai keperibadian yang berbeza, pam insulin dapat berfungsi dengan cara yang berbeza:

Dalam mod operasi basal, insulin dibekalkan ke tubuh manusia secara berterusan. Peranti dikonfigurasikan secara individu. Ini membolehkan anda mengekalkan tahap glukosa dalam had normal sepanjang hari. Peranti dikonfigurasikan sedemikian rupa sehingga ubat itu terus diberikan pada kelajuan tertentu dan sesuai dengan selang waktu yang ditandakan. Dos minimum dalam kes ini ialah sekurang-kurangnya 0.1 unit dalam 60 minit.

Terdapat beberapa peringkat:

Buat pertama kalinya, mod ini disiapkan bersama dengan pakar. Selepas itu, pesakit telah beralih secara bebas di antara mereka, bergantung pada mana yang diperlukan dalam jangka waktu tertentu.

Rejimen bolus pam insulin sudah menjadi satu suntikan insulin, yang berfungsi untuk menormalkan peningkatan jumlah gula dalam darah. Cara operasi ini, pada gilirannya, juga dibahagikan kepada beberapa jenis:

Mod standard bermaksud pengambilan satu jumlah insulin yang diperlukan dalam tubuh manusia. Sebagai peraturan, menjadi mustahak ketika memakan makanan yang kaya dengan karbohidrat, tetapi dengan kurang protein. Dalam kes ini, tahap glukosa darah menormalkan..

Dalam mod segiempat, insulin diedarkan ke seluruh badan dengan sangat perlahan. Ini relevan dalam kes-kes apabila terdapat banyak protein dan lemak dalam makanan yang anda makan..

Mod dwi atau pelbagai gelombang menggabungkan kedua-dua jenis di atas, dan pada masa yang sama. Mula-mula, dos insulin yang tinggi (dalam lingkungan normal) tiba, tetapi pengambilannya ke dalam badan menjadi perlahan. Mod ini disyorkan untuk digunakan dalam kes makan makanan di mana sejumlah besar karbohidrat dan lemak.

Superbolus adalah mod operasi standard tambahan, akibatnya kesan positifnya meningkat.

Bagaimana anda dapat memahami operasi pam insulin medtronik (misalnya) bergantung pada kualiti makanan yang dimakan. Tetapi kuantitinya berbeza-beza bergantung pada produk tertentu. Sebagai contoh, jika jumlah karbohidrat dalam makanan melebihi 30 gram, anda harus menggunakan mod berganda. Walau bagaimanapun, apabila menggunakan makanan dengan indeks glisemik tinggi, perlu menukar peranti ke superbolus.

Faedah pam

Walaupun peranti ini mempunyai dimensi yang padat, ia mempunyai banyak kelebihan. Mungkin, yang paling penting adalah peningkatan kualiti hidup seseorang yang menderita diabetes. Tidak perlu lagi melakukan suntikan insulin di tempat yang terhad oleh pesanan.

Antara kelebihan lain, ketepatan dos yang tinggi dapat dibezakan, di mana orang itu sendiri tidak perlu mengambil bahagian. Dalam banyak cara, ini tidak termasuk faktor manusia. Lebih-lebih lagi, untuk mengubah cara operasi, tidak perlu selalu berjumpa doktor. Cukup untuk mengkonfigurasi peranti sekali dengan pakar, dan kemudian pesakit boleh menukar mod secara bebas. Dan berdasarkan beberapa ulasan pesakit diabetes, pam insulin sangat berguna, walaupun harganya (lebih lanjut kemudian).

Kelebihan lain yang tidak ternilai adalah suntikan insulin bertindak pendek. Oleh kerana itu, anda boleh mengikuti diet biasa. Selain itu, peranti di bawah pakaian peranti tidak kelihatan lagi kerana ukurannya yang kecil. Oleh itu, hakikat penyakit ini dapat disembunyikan dari mata kasar. Dan bagi sebilangan orang, ia sangat penting dari sudut psikologi.

Di samping itu, jumlah suntikan yang menyakitkan dikurangkan, yang juga merupakan kelebihan yang tidak diragukan.

Sejumlah kekurangan

Malangnya, peranti yang luar biasa ini juga mempunyai kekurangannya. Tapi, kenapa mereka tidak punya ?! Dan yang paling penting, kita bercakap mengenai kos tinggi peranti. Di samping itu, perlu menukar barang habis secara berkala, yang seterusnya meningkatkan kos. Sudah tentu, adalah dosa untuk menjimatkan kesihatan anda, tetapi kerana beberapa sebab, dana tidak mencukupi.

Oleh kerana ini masih merupakan alat mekanikal, dalam beberapa kes mungkin terdapat nuansa teknikal semata-mata. Sebagai contoh, dengan memotong jarum, pengkristalan insulin, sistem dos mungkin gagal. Oleh itu, sangat penting bahawa peranti ini dibezakan dengan kebolehpercayaan yang sangat baik. Jika tidak, pesakit mungkin mengalami pelbagai jenis komplikasi seperti ketoasidosis pada waktu malam, hipoglikemia yang teruk, dll..

Tetapi selain harga pam insulin, ada risiko jangkitan di tempat suntikan, yang kadang-kadang boleh menyebabkan abses yang memerlukan campur tangan pembedahan. Juga, sebilangan pesakit melihat ketidakselesaan mencari jarum di bawah kulit. Kadang-kadang ini menjadikannya sukar untuk melakukan prosedur air, seseorang mungkin mengalami kesukaran dengan alat ketika berenang, bermain sukan atau berehat setiap malam.

Jenis peranti

Produk syarikat terkemuka dibentangkan di pasaran Rusia moden:

Perlu diingat bahawa sebelum memberi keutamaan kepada jenama tertentu, anda perlu berjumpa pakar. Mari pertimbangkan beberapa model dengan lebih terperinci..

Roche

Sebuah syarikat dari Switzerland mengeluarkan produk bernama Accu Chek Combo Spirit. Model ini mempunyai 4 mod bolus dan 5 program dos asas. Kekerapan pemberian insulin adalah 20 kali sejam.

Di antara kelebihannya dapat diperhatikan adanya langkah kecil basal, memantau jumlah gula dalam mod jauh, ketahanan air dari casing. Di samping itu, terdapat alat kawalan jauh. Tetapi pada masa yang sama, mustahil untuk memasukkan data dari peranti meter lain, yang mungkin satu-satunya kelemahan.

Pam insulin Medtronic

Syarikat ini mempunyai dua peranti. Salah satunya mudah digunakan - Medtronic Paradigm MMT-715, yang lain adalah Medtronic Paradigm MMT-754 adalah model yang lebih maju.

Peranti, dengan nama kode MMT-715, memiliki layar yang menunjukkan tahap glukosa dalam aliran darah, dan dalam waktu nyata. Ini dimungkinkan oleh sensor khas yang melekat pada badan. Untuk lebih selesa pengguna berbahasa Rusia, model ini dilengkapi dengan menu berbahasa Rusia, pembetulan glisemia dilakukan secara automatik, termasuk penggunaan insulin ketika makan makanan. Antara kelebihannya ialah pemberian dos bahan dan dimensi padat. Kekurangan - kos penggunaan agak tinggi.

Peranti MMT-754 lain dilengkapi dengan sistem pemantauan glukosa. Langkah dos bolus adalah 0.1 unit, dos basal adalah 0.025 unit. Memori pam insulin Medtronic dirancang selama 25 hari, terdapat kunci butang dari penekanan secara tidak sengaja.

Sekiranya tahap glukosa dikurangkan, isyarat khas akan memberitahu mengenai perkara ini, yang boleh dianggap sebagai nilai tambah. Namun, dalam tempoh aktiviti fizikal dan rehat malam, alat ini dapat menyebabkan ketidakselesaan, yang sudah menjadi minus.

Pengawal kesihatan Korea

SOOIL ditubuhkan pada tahun 1981 oleh ahli endokrinologi Korea, Soo Bong Choi, yang merupakan pakar terkemuka dalam kajian diabetes. Anak sulungnya adalah alat Dana Diabecare IIS, yang ditujukan untuk khalayak kanak-kanak. Kelebihan model ini adalah ringan dan padat. Pada masa yang sama, sistem ini mengandungi 24 mod basal selama 12 jam, paparan LCD.

Bateri pam insulin seperti itu untuk kanak-kanak dapat membekalkan tenaga selama kira-kira 12 minggu agar alat ini berfungsi. Di samping itu, sarung peranti kalis air sepenuhnya. Tetapi ada kekurangan yang ketara - barang habis dijual hanya di farmasi khusus.

Pilihan dari Israel

Terdapat dua model bagi orang yang menderita penyakit ini:

 • Omnipod UST 400.
 • Omnipod UST 200.

UST 400 adalah model canggih generasi terkini. Kemuncaknya ialah ia adalah tanpa wayar dan tanpa wayar, yang sebenarnya berbeza dari peranti pelepasan sebelumnya. Untuk membekalkan insulin, jarum diletakkan terus pada alat. Glukometer Freestyl dimasukkan ke dalam model, sebanyak 7 mod untuk dos asas tersedia untuk anda, paparan warna di mana semua maklumat mengenai pesakit dipaparkan. Peranti ini mempunyai kelebihan yang sangat penting - bahan habis pakai untuk pam insulin tidak diperlukan..

UST 200 dianggap sebagai pilihan anggaran, yang mempunyai ciri yang hampir sama dengan UST 400, kecuali beberapa pilihan dan berat (10 gram lebih berat). Antara kelebihannya, perlu diperhatikan ketelusan jarum. Tetapi data pesakit untuk beberapa sebab tidak dapat dilihat di layar.

Harga terbitan

Di zaman moden kita ini, apabila terdapat pelbagai penemuan berguna di dunia, harga pengeluaran produk tidak berhenti menggembirakan banyak orang. Perubatan dalam hal ini tidak terkecuali. Kos pam suntikan insulin boleh kira-kira 200 ribu rubel, yang jauh dari yang mampu dimiliki oleh semua orang. Dan jika anda mempertimbangkan bahan habis pakai, maka ini adalah nilai tambah sekitar 10,000 rubel lagi. Hasilnya, jumlahnya cukup mengagumkan. Lebih-lebih lagi, keadaannya rumit oleh fakta bahawa pesakit diabetes perlu mengambil ubat mahal yang diperlukan..

Berapa kos pam insulin sekarang dapat difahami, tetapi pada masa yang sama, ada peluang untuk mendapatkan peranti yang sangat diperlukan hampir tanpa apa-apa. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan paket dokumen tertentu, sesuai dengan keperluan penggunaannya untuk memastikan kehidupan normal.

Terutama kanak-kanak dengan diabetes mellitus memerlukan pembedahan insulin seperti ini. Untuk mendapatkan peranti secara percuma untuk anak anda, anda mesti menghubungi Dana Bantuan Rusia dengan permintaan. Dokumen perlu dilampirkan pada surat:

 • Perakuan yang mengesahkan keadaan kewangan ibu bapa dari tempat kerja.
 • Ekstrak yang boleh diperoleh dari dana pencen untuk membuktikan fakta akrual dana dalam mewujudkan kecacatan anak.
 • Sijil kelahiran.
 • Kesimpulan dari pakar dengan diagnosis (meterai dan tandatangan diperlukan).
 • Foto kanak-kanak dalam jumlah beberapa keping.
 • Surat jawapan dari institusi perbandaran (jika pihak berkuasa pertahanan tempatan enggan membantu).

Ya, mendapatkan pam insulin di Moscow atau di bandar lain, walaupun pada zaman moden ini, masih banyak masalah. Namun, jangan berputus asa dan dengan segala cara untuk mencapai alat yang diperlukan.

Ulasan

Banyak pesakit diabetes telah memperhatikan bahawa kualiti hidup mereka memang bertambah baik setelah memperoleh alat insulin. Beberapa model mempunyai meter bawaan, yang sangat meningkatkan keselesaan menggunakan peranti ini. Alat kawalan jauh membolehkan anda mengotomatisasi proses sekiranya tidak mungkin mendapatkan peranti dengan alasan apa pun.

Sejumlah tinjauan mengenai pam insulin sebenarnya mengesahkan manfaat sepenuhnya dari peranti ini. Seseorang membelinya untuk anak-anak mereka dan berpuas hati dengan hasilnya. Bagi yang lain, ini adalah keperluan pertama, dan sekarang mereka tidak perlu lagi menjalani suntikan yang menyakitkan di hospital.

Kesimpulannya

Peranti insulin mempunyai kelebihan dan kekurangan, tetapi industri perubatan tidak berhenti dan terus berkembang. Dan kemungkinan harga pam insulin menjadi lebih berpatutan bagi kebanyakan orang yang menderita diabetes. Dan Tuhan melarang, masa ini akan datang seawal mungkin.

Pam insulin diabetes

Orang yang menderita diabetes sukar kerana mereka memerlukan suntikan insulin secara berkala. Kadang-kadang keperluan untuk membuat suntikan berlaku di tempat yang sangat tidak selesa, sehingga penyakit ini sering sukar ditoleransi secara psikologi. Untuk mengatasi masalah ini, pam insulin, misalnya, Medtronic, membantu, yang, berdasarkan ulasan, sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Alat diabetes tidak hanya memberikan terapi berterusan, tetapi juga mengatur tahap glukosa, menghitung jumlah karbohidrat yang memasuki tubuh pesakit..

Apa itu pam insulin

Peranti ini adalah peranti bertenaga bateri kecil yang menyuntikkan dos insulin yang ditentukan (hormon protein) ke dalam tubuh pesakit. Dos dan kekerapan pentadbiran ditetapkan oleh doktor dalam ingatan peranti. Pakar memasukkan data berdasarkan parameter individu setiap orang. Pesakit dengan diabetes menunjukkan kelebihan peranti ini:

 • pentadbiran sederhana dos insulin kecil;
 • tidak perlu suntikan insulin yang diperpanjang.

Peranti

Pam diabetes terdiri daripada beberapa bahagian:

 1. Pam air. Ia adalah komputer di mana terdapat sistem kawalan dan pam yang membekalkan insulin.
 2. Kartrij. Tangki simpanan insulin.
 3. Set infusi. Ini terdiri daripada kanula (jarum nipis) dengan mana hormon dan tiub penghubung (kateter) dimasukkan di bawah kulit. Mereka perlu ditukar setiap tiga hari.
 4. Sensor untuk mengukur tahap gula. Pada peranti dengan fungsi pemantauan.
 5. Bateri Di pam berbeza berbeza.

Bagaimana pam insulin berfungsi

Pam diabetes bersaiz kecil dan ringan. Insulin dihantar melalui kateter dengan kanula di hujung yang menghubungkan alat ini ke lemak subkutan manusia. Peranti itu sendiri dipasang pada pakaian pesakit dengan klip khas. Untuk memastikan bahawa pola pembekalan hormon protein tidak dilanggar, keupayaan untuk insulin berubah sebaik sahaja selesai. Pam dikeluarkan hanya semasa mandi, selepas itu pesakit diabetes perlu mengukur tahap gula untuk memastikan bahawa ia tidak kritikal.
Petunjuk untuk digunakan

Pam insulin direka untuk orang yang menghidap diabetes pada usia berapa pun. Di samping itu, terdapat petunjuk tertentu di mana doktor sangat mengesyorkan menggunakan peranti ini:

 • tahap glukosa yang tidak stabil;
 • tanda-tanda hipoglikemia (gula rendah);
 • umur pesakit sehingga 18 tahun;
 • kehamilan atau perancangannya;
 • sindrom subuh pagi (peningkatan glukosa sebelum bangun tidur);
 • pesakit perlu memberi hormon protein dengan kerap dalam dos yang kecil;
 • perjalanan penyakit yang teruk;
 • komplikasi diabetes.

Kelebihan dan kekurangan

Pam untuk diabetes mempunyai kelebihan besar kerana ia memperkenalkan dos hormon tertentu dengan sendirinya. Seperti yang diperlukan, peranti ini mempunyai bekalan bolus (dos) tambahan yang diperlukan untuk penyerapan karbohidrat. Pam memastikan kesinambungan dan ketepatan pemberian insulin dalam tetes mikro. Dengan menurunkan atau meningkatkan permintaan hormon, alat ini akan mengukur kadar suapan dengan cepat, yang membantu mengekalkan glikemia..

Akibatnya, dengan penggunaan perangkat yang tepat, kadar gula darah menjadi lebih mudah diramalkan, sehingga pengguna berpeluang menghabiskan lebih sedikit masa dan tenaga untuk memerangi diabetes. Perlu diingat bahawa alat ini, walaupun moden, tetapi tidak menggantikan pankreas, jadi terapi insulin berasaskan pam mempunyai kekurangannya:

 • adalah perlu untuk menukar lokasi pemasangan sistem setiap 3 hari;
 • glukosa darah perlu diukur sekurang-kurangnya 4 kali / hari;
 • alat untuk belajar mengurus.

Jenis Pam Insulin

Pengilang menawarkan pengguna pam dengan pelbagai fungsi tambahan, kehadirannya mempengaruhi harga alat insulin. Jadi, beberapa model dilengkapi dengan kalkulator dos yang menyesuaikan dos menjadi 0.1 unit. Terdapat kriteria untuk jumlah minimum dos basal yang diberikan dalam satu jam. Fungsi ini penting dalam terapi insulin untuk anak kecil. Pilihan tambahan pada pam insulin moden:

 • langkah penghantaran bolus;
 • bilangan selang basal;
 • menetapkan jumlah hormon yang diberikan pada hari yang berbeza;
 • pemberitahuan kerosakan peranti;
 • petunjuk ingatan glukosa dan dos yang diberikan;
 • kehadiran alat kawalan jauh;
 • fungsi kunci butang.

Medtronik

Syarikat Amerika Medtronic mencipta yang terkenal di kalangan pesakit diabetes Paradigm. Pam memaparkan data glukosa masa nyata di skrin. Ini mungkin berlaku kerana adanya sensor khas yang terpasang pada badan dengan cara yang sama seperti kanula yang menghantar data ke peranti menggunakan teknologi frekuensi radio. Model pengeluar terbaik:

 • nama model: MMT-715
 • ciri: kehadiran menu berbahasa Rusia, pengiraan insulin secara automatik untuk pembetulan makanan dan glisemia;
 • plus: saiz miniatur, bekalan hormon dos;
 • kontra: kos penggunaan yang tinggi.

Medtronic baru-baru ini memperkenalkan model insulin yang lebih maju, dilengkapi dengan sistem pemantauan glukosa berterusan. Ini adalah alat insulin pertama di dunia untuk mencegah hiperglikemia..

 • nama model: MMT-754
 • ciri: basal insulin langkah 0.025 unit, bolus step - 0.1 unit, kunci kunci, memori - 25 hari;
 • ditambah: dengan penurunan kepekatan glukosa, pam memberikan isyarat amaran;
 • Kekurangan: ketidakselesaan semasa tidur, aktiviti fizikal.

Kombo Accu Chek

Peranti insulin syarikat Switzerland Roche sangat terkenal di kalangan rakan senegara, kerana bahan habis pakai dengan mudah dapat dibeli di wilayah Persekutuan Rusia. Antara model terbaik Accu Chek Combo termasuk:

 • nama model: Semangat;
 • ciri: kekerapan pentadbiran 20 kali sejam, 5 program dos basal, 4 pilihan bolus;
 • tambahan: kehadiran alat kawalan jauh, kawalan gula penuh, langkah kecil basal, ketahanan air penuh;
 • kontra: tiada input data dari meter lain.

Omnipod

Pam tanpa wayar dan tiub tanpa wayar pertama di dunia yang dikeluarkan oleh Omnipod (Israel). Berkat sistem ini, diabetes menjadi lebih mudah untuk mengimbangi. Perbezaan utama dari peranti insulin generasi sebelumnya adalah bahawa hormon diberikan tanpa tiub. AML dilekatkan pada tampalan pada bahagian badan di mana seharusnya pengenalan insulin. Hormon dihantar melalui kanula yang dibina ke dalam alat. Ciri-ciri sistem Omnipod baru:

 • nama model: UST 400;
 • Ciri-ciri: Meter glukosa darah terbina dalam Freestyl, skrin kawalan warna, 7 program tahap asas, pilihan untuk maklumat pesakit peribadi;
 • tambah: tidak ada keperluan untuk perbelanjaan;
 • Kekurangan: di Rusia sukar dibeli.

Model anggaran yang lain, tetapi lebih banyak dengan ciri yang serupa. Ini berbeza dalam jumlah perapian (lebih banyak dengan 10 g) dan ketiadaan beberapa pilihan.

 • nama model: UST-200
 • ciri: satu lubang untuk mengisi, pembatalan bolus yang diperpanjang, peringatan;
 • plus: kanula telus, tidak dapat dilihat melalui AML;
 • tolak: data peribadi mengenai keadaan pesakit tidak dipaparkan di skrin.

Untuk kanak-kanak

Kelebihan pam untuk kanak-kanak ialah ia dapat mengukur mikrodosis dengan lebih tepat dan, lebih tepat lagi, memasukkannya ke dalam badan. Peranti insulin dengan mudah dipasang di dalam beg galas yang tidak pantas sehingga tidak mengganggu pergerakan bayi. Di samping itu, penggunaan peranti ini akan mengajar anak dari usia dini untuk mengawal dan disiplin diri. Model terbaik untuk kanak-kanak:

 • Nama Model: Medtronic Paradigm PRT 522
 • ciri: kehadiran modul pemantauan berterusan, program untuk pengiraan dos automatik;
 • plus: dimensi kecil, tangki 1.8.
 • kontra: anda memerlukan sebilangan besar bateri mahal.

Model seterusnya adalah nilai terbaik untuk wang. Bagus untuk terapi pam pediatrik, kerana sistemnya adalah yang paling ringkas dan ringan:

 • nama model: Dana Diabecare IIS
 • Ciri-ciri: paparan LCD, 24 profil basal selama 12 jam;
 • plus: kalis air, hayat bateri yang panjang - sehingga 12 minggu;
 • kontra: ketersediaan bekalan hanya di farmasi khusus.

Arahan penggunaan pam insulin

Memasang pam diabetes adalah mudah. Untuk mengendalikan peranti, anda mesti mematuhi urutan tindakan berikut:

 • buka tangki kosong dan keluarkan omboh dari dalamnya;
 • membiarkan udara masuk dari dalam bekas ke dalam kapal untuk mengelakkan berlakunya kekosongan semasa pengambilan hormon;
 • masukkan insulin ke dalam takungan menggunakan piston, kemudian keluarkan jarum;
 • mengeluarkan gelembung udara dari kapal, kemudian keluarkan omboh;
 • pasangkan tiub set infusi ke takungan;
 • kenal pasti unit yang dipasang di pam, isi tiub;
 • pam mesti diputuskan dari orang semasa langkah di atas;
 • selepas pengumpulan, alat mesti disambungkan ke tempat suntikan insulin subkutan (perut, paha, bahu).

Cara memilih pam insulin

Semasa memilih alat untuk pemberian insulin secara berterusan, disarankan untuk memperhatikan nuansa berikut:

 1. Isi padu tangki. Pesakit harus mempunyai cukup insulin selama 3 hari.
 2. Kontras dan kecerahan skrin. Sekiranya huruf dan angka tidak dapat dilihat, pesakit mungkin salah menafsirkan maklumat, dan ini adalah ancaman bagi kehidupan.
 3. Kalkulator terbina dalam. Untuk kemudahan dan kemudahan penggunaan dalam model moden ada parameter seperti itu.
 4. Isyarat kritikal. Pesakit perlu merasakan getaran atau mendengar bunyi ketika insulin disuntik.
 5. Kalis air. Ciri tambahan yang membantu mempermudah kehidupan pesakit. Peranti ini memberi peluang yang sangat baik untuk mandi dan berenang tanpa perlu mengeluarkannya dari badan..
 6. Kemudahan. Salah satu perkara yang paling penting. Sekiranya pesakit tidak selesa untuk terus menggunakan dispenser untuk beberapa suntikan, maka tidak ada gunanya memakai pam.

Harga pam insulin

Anda boleh membeli alat insulin untuk diabetes di farmasi khusus di Moscow atau St. Petersburg. Penduduk di pelosok Rusia boleh membeli sistem ini melalui kedai dalam talian. Dalam kes ini, harga pam mungkin lebih rendah, bahkan dengan mengambil kira kos penghantaran. Anggaran kos peranti untuk suntikan berterusan:

Adakah berbaloi untuk memasang pam insulin? Kelebihan dan kekurangan

Sekiranya anda menghidap diabetes dalam keluarga, anda mungkin tahu bagaimana rasanya memantau gula darah anda secara berterusan. Kadang-kadang anda harus mengukurnya hampir setiap jam, tetapi menghitung karbohidrat biasanya menjadi kebiasaan. Bagi kes diabetes yang kompleks, kaedah terapi insulin pompa diciptakan. Mari cuba cari tahu: adakah masuk akal untuk beralih ke pam?

maklumat am

Jadi, pam insulin adalah peranti ringkas dengan kawalan elektronik. Rata-rata, berat alat sedemikian ialah 65-100 gram dan, pada dasarnya, ini adalah prostesis elektronik yang meniru fungsi normal sistem endokrin. Pesakit mesti selalu memakai pam.

Perbezaan utama dari suntikan standard ialah pam hanya memberikan analog insulin bertindak pantas (terapi insulin basal-bolus).

Cara menggunakan pam insulin

Pam insulin terdiri daripada tiga bahagian:

  sebenarnya, pam dengan sistem kawalan elektronik;

takungan yang boleh diganti untuk insulin;

set infusi dengan sistem kanula dan tiub.

Kanula adalah jarum khas (logam, plastik atau seramik) yang berada di bawah kulit pesakit secara berterusan. Melaluinya, pada selang waktu yang ditentukan, dos insulin yang telah ditentukan disuntik.

Bergantung pada modelnya, tangki insulin boleh guna dan boleh diganti, atau boleh digunakan semula. Dalam kes kedua, pesakit mesti mengisinya secara bebas dengan ubat sebelum digunakan.

Memasang pam insulin adalah seperti berikut:

Buka takungan dan keluarkan omboh yang menyuntik ubat;

Masukkan jarum ke dalam ampul dengan insulin;

Masukkan udara ke dalam ampul untuk mengelakkan vakum dalam sistem;

Masukkan insulin ke dalam takungan dan kemudian keluarkan jarum;

Picit gelembung udara dari takungan dan kemudian keluarkan omboh;

Sambungkan tiub set infusi ke sistem;

Pasang unit yang dipasang ke dalam pam dan isi tiub (drive insulin dan (jika ada) gelembung udara melalui tiub). Dalam kes ini, pam mesti terputus dari orang tersebut untuk mengelakkan bekalan insulin secara tidak sengaja.

Sambungkan ke tempat suntikan (dan isi semula kanula jika kit baru telah dimasukkan).

Apakah petunjuk penggunaan pam?

Tidak dalam semua kes, pesakit diabetes mempunyai petunjuk untuk memasang pam. Perlu difahami bahawa keputusan itu dibuat oleh ahli endokrinologi anda berdasarkan gejala dan keparahan penyakit. Pertama sekali, dia akan memperhatikan beberapa perkara:

lonjakan gula yang besar pada siang hari dan ketidakupayaan untuk mengimbangi metabolisme karbohidrat melalui suntikan standard;

penurunan kualiti hidup, keletihan tinggi, sesak nafas, dan serangan hipoglikemia yang lebih kerap, walaupun pengambilan insulin secara berkala;

melompat gula pada waktu pagi - apa yang disebut "fenomena subuh pagi";

gaya hidup aktif dan senaman teratur.

Antara lain, doktor mungkin mengesyorkan pam jika pesakit mempunyai ketakutan yang jelas terhadap jarum suntik (akupunktur) - adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Pada masa yang sama, hakikat minoriti adalah petunjuk untuk memasang pam, mereka tidak mempunyai batasan umur.

Secara amnya, tidak menjadi masalah bila hendak memasang pam. Sekiranya anda sudah mempunyai diagnosis diabetes jenis I atau tipe II dan masalah dengan penyerapan insulin dari suntikan biasa, anda boleh menggunakannya dengan segera.

Walau bagaimanapun, doktor masih mengesyorkan beralih ke pam lebih awal selepas 6 bulan. Selama ini, pesakit atau ibu bapanya mesti belajar bagaimana mereka harus mengawal gula darah.

Ahli endokrinologi, pada prinsipnya, akan bersetuju untuk memindahkan anda ke pam sebaik sahaja dia melihat bahawa anda dapat menguruskan diabetes anda, tidak terlepas insulin, mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk diet, dll..

Kegagalan akan berlaku dalam dua kes: sama ada anda tidak mahu belajar bagaimana mengawal diabetes, atau anda tidak peduli dengan kesihatan. Seorang doktor juga boleh menolak keluarga asosial dan tidak berfungsi (alkoholisme, ketagihan dadah, suasana yang tidak menyenangkan), atau kepada ibu bapa kanak-kanak dengan gangguan mental yang jelas.

Adakah mungkin untuk mendapatkan pam insulin secara percuma?

Ya awak boleh. Menurut perintah Kerajaan Persekutuan Rusia No. 2762-R bertarikh 12/29/2014, pam insulin termasuk dalam senarai alat perubatan yang disediakan di bawah program insurans perubatan wajib. Di samping itu, dana dapat dialokasikan ke pam dari anggaran wilayah subjek persekutuan.

Pesakit perlu membuat dokumen pilihan untuknya, tetapi, seperti yang dikatakan oleh pesakit diabetes yang berpengalaman, untuk mencapainya tidak begitu mudah.

Pertama, ahli endokrinologi kemungkinan besar akan menolak anda dengan pelbagai alasan. Dan dapat difahami: seorang doktor boleh diberhentikan dengan keras jika syarikat insurans memutuskan bahawa dia terlalu bebas untuk menguruskan wang mereka dari dana insurans perubatan wajib.

Kedua, anda perlu membuktikan bahawa anda dapat menguruskan kesihatan, mengikuti diet, mengetahui bagaimana dan kapan meletakkan insulin. Anda harus melakukan ini di hadapan komisen khas jika anda merancang untuk menerima pam bukan dari anggaran wilayah, tetapi dari dana insurans kesihatan wajib.

Wakil insurans akan memerlukan:

  kesimpulan komisen yang ditandatangani oleh semua anggota dan doktor yang menghadiri;

merujuk kepada institusi perubatan negeri sistem CHI, yang berhak memasang pam insulin.

Ketiga, di klinik mereka boleh memasukkan kertas pada tandatangan anda yang mengatakan bahawa bekalan untuk pam insulin tidak ada dalam senarai preskripsi dan harus dibeli dengan perbelanjaan pesakit. Dilarang menandatangani apa-apa! Adalah perlu untuk memastikan bahawa keputusan komisen perubatan menunjukkan penyediaan bahan habis pakai.

Kekurangan pam insulin

Di Rusia, jumlah pesakit diabetes yang menggunakan pam insulin meningkat setiap tahun - kira-kira seribu pesakit setiap tahun. Namun, jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat, jumlahnya masih sedikit. Kira-kira 80% pesakit diabetes telah memasang pam di Amerika, 70% di Eropah.

Sebab utama ialah kos peranti yang tinggi. Dan ini adalah kelemahan utama pam insulin, yang harganya di pasaran berkisar antara 70 hingga 250 ribu rubel. Perbelanjaan berkala untuk insulin dan set infus yang boleh ditukar ganti (jarum, takungan, dll.) Mesti ditambahkan pada ini; secara purata, perbelanjaan akan berjumlah 10-15 ribu rubel sebulan.

Kelemahan lain: pam memerlukan pengendalian yang teliti dan sikap yang lebih berhati-hati. Selepas pemasangan, anda perlu memantau dos insulin dengan teliti - terdapat risiko terkena hiperglikemia, atau sebaliknya - ketoasidosis. Dalam kes ini, pam apa pun secara lalai memperlihatkan pengenalan insulin selepas tiga hidangan biasa. Anda perlu menyesuaikannya dengan diet anda.

Terdapat kekurangan yang kurang jelas, seperti kesulitan. Walaupun pam tidak lebih besar daripada ukuran pager, ia boleh mengganggu aktiviti seharian.

Apa itu pam insulin

Pam insulin adalah alat untuk menguruskan insulin dalam rawatan diabetes. Ini adalah alternatif yang baik untuk suntikan harian dengan picagari atau pen. Alat perubatan membolehkan anda membuat suntikan di tempat yang tidak dapat diakses semasa menggunakan alat lain. Dia tidak hanya melakukan perawatan yang berterusan, tetapi juga mengatur kepekatan gula dalam darah, menghitung jumlah karbohidrat yang masuk ke dalam tubuh pasien. Cara menggunakan pam dan mengekalkannya?

Prinsip operasi

Pam insulin terdiri daripada beberapa bahagian:

 • komputer dengan pam insulin dan sistem kawalan,
 • kartrij simpanan ubat,
 • jarum khas (kanula),
 • kateter,
 • meter gula dan bateri.

Dengan prinsip operasi, alat ini serupa dengan fungsi pankreas. Insulin dibekalkan dalam mod basal dan bolus melalui sistem tiub yang fleksibel. Yang terakhir mengikat kartrij di dalam pam dengan lemak subkutan.

Kompleks yang terdiri daripada kateter dan takungan disebut sistem infusi. Setiap 3 hari disyorkan untuk mengubahnya. Perkara yang sama berlaku untuk tempat bekalan insulin. Kanula plastik dimasukkan di bawah kulit di kawasan yang sama dengan suntikan insulin biasa..

Analog insulin bertindak pendek diberikan melalui pam insulin. Sekiranya perlu, insulin manusia bertindak pendek digunakan. Insulin diberikan dalam dosis kecil - dari 0.025 hingga 0.100 unit pada satu masa (bergantung pada model peranti).

Petunjuk untuk terapi insulin pam

Pakar menunjukkan petunjuk berikut untuk pelantikan terapi insulin pam.

 • Tahap glukosa yang tidak stabil, penurunan tajam penunjuk di bawah 3.33 mmol / l.
 • Umur pesakit adalah sehingga 18 tahun. Pada kanak-kanak, pemasangan dos hormon tertentu sukar. Kesalahan dalam jumlah insulin yang diberikan boleh menyebabkan komplikasi serius..
 • Sindrom subuh pagi - peningkatan mendadak dalam kepekatan glukosa dalam darah sebelum bangun tidur.
 • Tempoh kehamilan.
 • Keperluan untuk pemberian insulin secara kerap dalam dos kecil.
 • Kencing manis yang teruk.
 • Keinginan pesakit untuk menjalani gaya hidup aktif dan menggunakan pam insulin sendiri.

Jenis Pam Insulin

Accu Check Combo Spirit

Pengilang - syarikat Switzerland Roche.

Ciri-ciri: 4 pilihan bolus, 5 program dos basal, kekerapan pentadbiran - 20 kali sejam.

Kelebihan: langkah kecil basal, kawalan jauh penuh gula, ketahanan air penuh, kehadiran alat kawalan jauh.

Kekurangan: input data dari meter lain tidak mungkin.

Dana Diabecare IIS

Model ini bertujuan untuk terapi pam pediatrik. Ia adalah sistem yang paling ringan dan padat..

Ciri-ciri: 24 profil basal selama 12 jam, LCD.

Kelebihan: hayat bateri yang panjang (sehingga 12 minggu), kalis air penuh.

Kekurangan: bekalan hanya boleh dibeli di farmasi khusus.

Omnipod UST 400

Pam tanpa wayar dan tanpa wayar generasi terkini. Pengilang - Syarikat Omnipod (Israel). Perbezaan utama dari pam insulin generasi sebelumnya adalah bahawa ubat diberikan tanpa tiub. Pembekalan hormon berlaku melalui kanula di dalam alat.

Ciri-ciri: meter glukosa darah terbina dalam Freestyl, 7 program peringkat asas, skrin kawalan warna, pilihan maklumat peribadi pesakit.

Tambahan: tidak perlu habis pakai.

Omnipod UST 200

Model anggaran yang lebih banyak dengan ciri yang serupa. Ia dibezakan dengan ketiadaan beberapa pilihan dan jumlah perapian (lebih daripada 10 g).

Plus: kanula telus.

Kekurangan: data peribadi pesakit tidak dipaparkan di skrin.

Paradigma Medtronic MMT-715

Pada skrin pam insulin memaparkan data mengenai tahap gula dalam darah (dalam masa nyata). Ini mungkin berkat sensor khas yang melekat pada badan..

Ciri-ciri: Menu berbahasa Rusia, pembetulan glisemia automatik dan pengiraan insulin untuk makanan.

Kelebihan: penghantaran hormon dos, kekompakan.

Kekurangan: kos bekalan yang tinggi.

Paradigma Medtronic MMT-754

Model yang lebih maju berbanding model sebelumnya. Dilengkapi dengan sistem pemantauan glukosa.

Ciri-ciri: langkah bolus - 0,1 unit, langkah insulin basal - 0,025 unit, memori - 25 hari, kunci kunci.

Kelebihan: isyarat amaran semasa menurunkan tahap glukosa.

Kekurangan: ketidakselesaan semasa melakukan aktiviti fizikal dan tidur.

Kontraindikasi

Kontraindikasi penggunaan pam insulin:

 • penggunaan insulin yang berpanjangan, menyebabkan glisemia;
 • gangguan psikologi yang tidak membenarkan pesakit menggunakan sistem dengan secukupnya;
 • penglihatan yang lemah, menyukarkan membaca maklumat di monitor;
 • sikap tidak betul dan tidak betul terhadap kesihatan (pengabaian peraturan penggunaan pam, pemakanan tidak seimbang).

Arahan penggunaan

Untuk pengoperasian pam insulin adalah penting untuk mengikuti urutan tindakan tertentu.

 1. Buka kartrij kosong dan keluarkan omboh..
 2. Tiup udara dari bekas ke dalam kapal. Ini akan mengelakkan pembentukan vakum semasa pengumpulan insulin..
 3. Masukkan hormon ke dalam takungan menggunakan omboh. Kemudian keluarkan jarum.
 4. Picit keluar gelembung udara dari kapal, kemudian keluarkan omboh.
 5. Pasang tiub set infusi ke takungan.
 6. Letakkan unit dan tiub yang dipasang ke dalam pam. Putuskan pam dari diri anda semasa langkah-langkah yang dijelaskan..
 7. Selepas pengumpulan, sambungkan alat ini ke lokasi pemberian insulin subkutan (bahu, paha, perut).

Pengiraan dos insulin

Pengiraan dos insulin dilakukan mengikut peraturan tertentu. Dalam rejimen basal, kadar penghantaran hormon bergantung pada dos ubat yang diterima pesakit sebelum memulakan terapi pam insulin. Jumlah dos harian dikurangkan sebanyak 20% (kadang-kadang sebanyak 25-30%). Semasa menggunakan pam dalam mod basal, kira-kira 50% daripada jumlah insulin harian disuntik.

Sebagai contoh, dengan banyak suntikan insulin, pesakit menerima 55 unit ubat setiap hari. Semasa beralih ke pam insulin, anda perlu memasukkan 44 unit hormon setiap hari (55 unit x 0.8). Dalam kes ini, dos basal mestilah 22 unit (1/2 daripada jumlah dos harian). Kadar awal pemberian insulin basal ialah 0.9 unit per jam.

Pertama, pam disetel sedemikian rupa untuk memastikan penerimaan dos basal insulin yang sama setiap hari. Selanjutnya, kelajuan berubah siang dan malam (setiap kali tidak lebih dari 10%). Ia bergantung pada hasil pemantauan glukosa darah secara berterusan.

Dosis insulin bolus yang diberikan sebelum makan diprogramkan secara manual. Ia dikira dengan cara yang sama seperti terapi insulin suntikan..

Kebaikan

Pam insulin mempunyai banyak kelebihan.

 1. Pertumbuhan kualiti hidup pesakit. Seseorang tidak perlu risau untuk mendapatkan suntikan tepat pada masanya. Hormon itu sendiri dimasukkan ke dalam badan..
 2. Insulin bertindak pendek digunakan di pam. Berkat ini, anda boleh melakukannya tanpa sekatan diet yang ketat. Juga, menggunakan peranti ini membolehkan anda menyembunyikan penyakit anda daripada orang lain. Bagi sesetengah pesakit, ini penting secara psikologi..
 3. Jumlah suntikan yang menyakitkan dikurangkan. Tidak seperti picagari insulin, pam mengira dos dengan ketepatan maksimum. Dalam kes ini, pesakit sendiri memilih rejimen input insulin yang diperlukan.

keburukan

Antara kekurangan pam insulin dapat dikenal pasti:

 • kos perkhidmatan yang tinggi.
 • Selalunya anda perlu menukar bekalan.
 • Kadang kala semasa menggunakan peranti, timbul masalah teknikal: tergelincirnya kanula, penghabluran insulin, kegagalan sistem dos. Kerana alat yang tidak boleh dipercayai, pesakit diabetes mungkin mengalami ketoasidosis pada waktu malam, hipoglikemia yang teruk, atau komplikasi lain. Terdapat juga peningkatan risiko jangkitan di tempat penyisipan kanula. Abses yang memerlukan campur tangan pembedahan tidak dikecualikan.
 • Ramai pesakit mengadu ketidakselesaan yang disebabkan oleh kehadiran kanula yang berterusan di bawah kulit. Mereka juga sukar tidur, berenang, prosedur air atau bermain sukan..

Kriteria pilihan

Semasa memilih pam insulin, perhatikan jumlah kartrij. Ia harus mengandungi sebanyak hormon yang diperlukan selama 3 hari. Kaji juga dos insulin maksimum dan minimum yang dapat ditetapkan. Adakah mereka khusus untuk anda?.

Tanya sama ada peranti mempunyai kalkulator terbina dalam. Ia membolehkan anda menetapkan data individu: pekali karbohidrat, tempoh tindakan ubat, faktor kepekaan terhadap hormon, tahap gula darah sasaran. Yang sama pentingnya adalah keterbacaan huruf yang baik, serta kecerahan dan kontras paparan yang mencukupi.

Ciri yang berguna ialah penggera. Periksa sama ada getaran atau penggera terdengar ketika masalah berlaku. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan peranti ini dengan kelembapan tinggi, pastikan ia benar-benar kalis air.

Kriteria terakhir adalah interaksi dengan peranti lain. Beberapa pam berfungsi bersamaan dengan alat pemantau glukosa darah dan meter glukosa darah..

Sekarang anda tahu apa itu pam insulin. Sayangnya, satu alat diabetes tidak dapat diselamatkan. Penting untuk mengikuti diet, menjaga gaya hidup sihat, mengikuti arahan doktor.

Apa itu pam insulin: kelebihan peranti dan penggunaannya dalam diabetes jenis 1

Suntikan insulin setiap hari pada diabetes mellitus jenis 1 merumitkan kehidupan pesakit. Keperluan berterusan untuk membawa pen jarum suntik dan ingat tentang pemberian hormon secara mandatori adalah tugas yang membosankan yang bergantung kepada keberadaan pesakit.

Penyelamat pam insulin untuk pesakit kencing manis. Menggunakan alat mudah alih membuat anda melupakan suntikan: sebahagian bahan yang mengawal gula darah memasuki badan pada masa yang tepat dan dalam dos yang tepat. Sebelum membeli, anda perlu mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai peranti moden, bersama dengan doktor untuk memilih model dan aksesori tambahan yang optimum (meter tanpa wayar, alat kawalan jauh untuk pam, kalkulator dos bolus, elemen lain).

maklumat am

Apabila jenis diabetes yang bergantung kepada insulin dikesan, pesakit panik ketika mereka mengetahui tentang keperluan untuk menyuntik insulin setiap hari. Melewatkan dos seterusnya boleh menyebabkan koma hiperglikemik. Insulin pen dan ketidakselesaan adalah penderita diabetes yang berterusan, jika pesakit tidak mengetahui mengenai keberadaan alat automatik atau belum memutuskan untuk membelinya.

Ramai pesakit dan saudara-mara mereka berminat sama ada senang menggunakan pam insulin, apa adanya, sama ada terdapat kekurangan pada alat ini. Penting untuk mengetahui sama ada bernilai menghabiskan banyak wang untuk membeli peranti. Ahli diabetes menasihatkan untuk mengkaji maklumat mengenai alat inovatif yang menjadikan hidup lebih mudah dengan patologi endokrin jenis 1.

Komponen Pam:

 • unit utama, yang terdiri daripada mekanisme kawalan dan sistem pemprosesan maklumat automatik + set bateri,
 • bekas kecil untuk diisi dengan insulin. Dalam model yang berbeza, kelantangan kamera berbeza,
 • set yang boleh ditukar ganti: kanula untuk pemberian hormon penyimpanan dan tiub penyambung subkutan.

Ketahui mengenai hipoglikemia pada diabetes dan cara merawat patologi.

Baca mengenai gejala diabetes pada wanita dan kadar gula darah sebelum dan selepas makan dalam artikel ini..

Cara peranti berfungsi

Perbezaan utama dari jarum suntik adalah keupayaan untuk memilih program pentadbiran insulin individu. Beberapa rejimen rawatan dapat diprogramkan, bergantung pada perubahan nutrisi, aktiviti fizikal, atau nilai glukosa..

Pesakit membetulkan alat kecil di bahagian perut. Orang lain tidak menyedari bahawa seseorang menerima sebahagian hormon sepanjang hari untuk mengekalkan tahap gula yang optimum dan mencegah hiperglikemia. Dengan bantuan pam insulin, insulin ultra pendek dapat diperoleh secara berterusan untuk menghasilkan semula kerja pankreas. Kekerapan pentadbiran pengatur dan jumlah bahan dipilih untuk pesakit tertentu.

Elemen penting ialah keupayaan untuk mengisi dengan insulin. Dengan menggunakan tubulus, reservoir disambungkan ke jarum plastik yang memasuki tisu lemak di bawah kulit di perut. Elemen piston lain, pada selang waktu tertentu, menekan bahagian bawah tangki, jumlah hormon yang diperlukan memasuki badan. Butang khas digunakan untuk memberikan bolus dos insulin sebelum makan.

Beberapa model dilengkapi dengan sensor, di layar di mana maklumat mengenai kepekatan glukosa pada saat ini ditampilkan. Peranti berguna untuk glukometer dan kalkulator tanpa wayar untuk mengira dos hormon sejurus sebelum makan.

Petunjuk untuk setiap model menunjukkan cara menggunakan pam insulin, kapan harus menukar bekalan, untuk kategori pesakit yang dimaksudkan oleh alat ini. Pastikan anda mempertimbangkan kontraindikasi.

Untuk kemudahan penggunaan, doktor dan pesakit disarankan untuk membeli alat kawalan jauh. Penggunaan peranti ini membolehkan anda menghentikan penggunaan insulin untuk jangka masa tertentu tanpa mengeluarkan peranti tersebut. Fungsi ini sangat penting bagi penderita diabetes pada musim sejuk, apabila tidak selalu dan tidak di mana-mana sahaja anda boleh mendapatkan alat dari bawah pakaian anda..

Kebaikan

Pam insulin adalah alat moden yang berkesan untuk penggunaan yang selesa:

 • tidak perlu selalu membawa pena suntikan,
 • senang memilih program untuk pengeluaran hormon bergantung pada jenis beban dan diet,
 • sebelum makan, klik pada butang khas, dan dos tambahan insulin (bolus) masuk ke dalam badan,
 • lebih mudah bagi peranti dengan tetapan automatik untuk meniru fungsi pankreas sepanjang hari, dos optimum hormon diberikan bergantung pada nilai gula darah,
 • perkakas hampir tidak kelihatan di bawah pakaian. Untuk kemudahan penggunaan, syarikat pembuatan menawarkan penutup yang selesa untuk membawa peranti di pelbagai bahagian badan. Anda boleh memilih bahan yang berbeza untuk penutup, bergantung pada tempat penetapan dan tujuannya: neoprene, pelekap klip, alcatran base, penutup stoking, aksesori kulit,
 • penggunaan automatik hormon-penumpuk membolehkan pesakit menjalani gaya hidup yang biasa, tidak terganggu dengan mengira dos hormon dan prosedur sepanjang hari,
 • meningkatkan kualiti hidup dengan ketara selepas permulaan penggunaan pam insulin,
 • sindrom subuh pagi hilang: pada waktu malam badan juga menerima dos hormon yang diperlukan, tidak ada hiperglikemia setelah bangun tidur,
 • Beberapa model pam insulin diluluskan untuk digunakan oleh kanak-kanak diabetes. Peranti ini membolehkan pesakit kecil berkembang dengan lebih aktif, melakukan aktiviti biasa, menghadiri kebun dan sekolah tanpa rasa takut bahawa anda boleh melewatkan suntikan insulin yang lain atau memilih dos yang salah.

Penting! Pam insulin tidak dapat menggantikan penglibatan manusia sepenuhnya. Untuk pampasan diabetes yang baik, sangat penting untuk memantau diet, ingat tentang aktiviti fizikal. Peluang dimasukkan ke dalam kalkulator oleh pesakit.

keburukan

Penting untuk mengetahui tentang nuansa:

 • kos peranti automatik, bergantung pada jenama dan model, antara 90 hingga 130 ribu rubel,
 • secara berkala anda perlu membeli bekalan yang agak mahal. Kos mengendalikan pam insulin mencapai 7 ribu rubel sebulan,
 • jarum untuk dimasukkan ke bawah kulit sangat nipis, tersumbat semasa operasi mungkin. Ganti 1 kali dalam 3 hari,
 • terdapat kontraindikasi untuk penggunaan pam insulin: keradangan tisu atau manifestasi alahan pada perut, gangguan mental, kekurangan glukometer, kualiti penglihatan yang buruk: pesakit tidak dapat melihat nombor di skrin dengan baik, tidak dapat membuat keputusan cepat bergantung pada perubahan nilai.

Bahan yang boleh dibelanjakan

Sebelum membeli peranti, anda perlu mengetahui elemen mana yang perlu diubah secara berkala. Item perbelanjaan yang agak mahal: penting untuk mengetahui tentang nuansa ini.

Bahan yang boleh dibelanjakan:

 • tangki insulin,
 • kateter menyambungkan peranti ke jarum,
 • kanula subkutan,
 • sensor untuk kepekatan gula.

Gambaran Keseluruhan Model

Beberapa pengeluar peralatan perubatan dan elektronik mempunyai pengalaman bertahun-tahun dan reputasi yang baik di pasaran peralatan perubatan. Semasa memilih peranti, anda perlu menganalisis banyak parameter. Penting untuk berunding dengan ahli endokrinologi, untuk mengetahui pendapat doktor dan pesakit yang mempunyai alat moden.

Sebaiknya beli peranti yang mahal dan aksesori tambahan bukan melalui Internet, tetapi di kedai Medtekhnika. Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan nasihat profesional pekerja dengan pendidikan perubatan..

Jenama popular:

 • Accu-Chek dari Roche. Kos 60 ribu rubel. Dalam versi paling mudah, bukannya takungan, terdapat penfulin insulin. Terdapat jenis dan model kalis air yang lebih mahal dengan fungsi kawalan tambahan dan peringatan tentang pelbagai proses dalam tubuh terhadap diabetes. Mudah untuk membeli bekalan: terdapat pejabat perwakilan di pelbagai wilayah.
 • Kombo Accu-Chek Spirit. Perkembangan yang berkesan mempunyai banyak kelebihan: meter terbina dalam dan kalkulator bolus, paparan warna, dos asas 0,05 unit per jam, pecahan 20 selang. Pelbagai mod dan tahap pengguna, peringatan automatik dan disesuaikan. Kos peranti adalah 97 ribu rubel.
 • Medtronik. Produk berkualiti dari USA. Terdapat pilihan berharga dari 80 ribu rubel dan lebih tinggi, jenis dari 508 (yang paling mudah) hingga 722 (pembangunan baru). Kadar minimum pemberian hormon adalah 0.05 unit / jam. Terdapat beberapa model yang memberitahu pesakit mengenai perubahan tahap glukosa. Perkembangan baru Paradigm menunjukkan perubahan tahap gula setiap lima minit. Kos peranti moden dari 120 ribu rubel.

Pandangan:

 • infusi,
 • pengesanan glukosa automatik masa nyata,
 • kalis air,
 • dengan penfulin insulin.

Menjelang selang penggunaan:

 • sementara (pilihan percubaan),
 • kekal.

Bagaimana cara mengambil kunyit untuk diabetes dan apa penggunaan rempah? Kami ada jawapannya!

Bagaimana merawat hipotiroidisme pada wanita selepas 50 tahun? Pilihan terapi yang berkesan disusun dalam artikel ini..

Di halaman https://fr-dc.ru/zabolevaniya/diabet/produkty-snizhayushie-sahar.html lihat senarai makanan sihat yang menurunkan gula darah.

Semasa memilih pam insulin, anda perlu memperhatikan beberapa parameter:

 • kalkulator dos,
 • nada bolus dan dos basal,
 • bilangan selang asas,
 • pemberitahuan kerosakan peranti,
 • penyegerakan peranti dengan PC,
 • fungsi kunci butang automatik untuk mengelakkan tekanan tidak sengaja,
 • memori yang mencukupi untuk membandingkan maklumat mengenai insulin yang disuntik untuk jangka masa tertentu,
 • profil jenis insulin asas untuk hari yang berlainan (dengan mengambil kira pengambilan karbohidrat, hari kerja dan cuti),
 • jauh.

Dos insulin

Setiap pesakit mempunyai sifat dan ciri-ciri perjalanan diabetes. Anda perlu memilih kadar insulin yang optimum sepanjang hari..

Peranti moden mempunyai dua kaedah operasi: bolus dan dos basal:

 • Kepekatan insulin bolus diberikan sejurus sebelum makan. Untuk mengira petunjuk dengan mengambil kira aktiviti fizikal, jumlah anggaran XE, kepekatan glukosa, pesakit menemui aplikasi pembantu dalam menu peranti.
 • Dos basal. Sebilangan hormon secara berterusan dimasukkan ke dalam tisu tisu adiposa mengikut skema yang dipilih secara individu, untuk mengekalkan nilai glukosa yang optimum antara waktu makan dan semasa tidur. Langkah minimum untuk menetapkan pentadbiran insulin ialah 0.1 unit / jam.

Pam insulin untuk kanak-kanak

Semasa membeli peranti automatik, ibu bapa harus menjelaskan beberapa perkara:

 • kadar penghantaran insulin: untuk kanak-kanak anda perlu memilih model dengan penunjuk 0.025 atau 0.05 unit penumpuk hormon setiap jam,
 • titik penting ialah isipadu tangki. Remaja memerlukan banyak kapasiti,
 • kemudahan dan kemudahan penggunaan,
 • isyarat bunyi mengenai perubahan kepekatan glukosa,
 • pemantauan glukosa berterusan,
 • pentadbiran automatik dos bolus sebelum makan seterusnya.

Ulasan diabetes

Setelah memperoleh alat automatik untuk pemberian insulin, kehidupan menjadi lebih selesa, seperti yang difikirkan oleh kebanyakan pesakit diabetes. Kehadiran meter terbina dalam yang menghantar dos utama dan bolus ke kalkulator meningkatkan kebolehgunaan peranti dengan ketara. Dianjurkan untuk membeli alat kawalan jauh untuk mengawal peranti automatik di mana sahaja, jika tidak selesa untuk mengeluarkan peranti dari bawah sweater atau baju.

Dengan pam insulin, kehidupan baru bermula; pendapat ini disokong oleh semua pesakit yang beralih dari suntikan insulin ke penggunaan alat moden. Walaupun kos tinggi alat ini, dan operasi bulanan (pembelian bahan habis pakai), pesakit diabetes menganggap pemerolehan itu dibenarkan. Terdapat lebih banyak masa untuk aktiviti yang menarik, anda boleh bermain sukan dengan selamat, anda tidak perlu bimbang untuk mengira dos, bimbang tentang kenaikan gula pada waktu malam dan pagi.

Kehadiran kalkulator membolehkan anda memilih dos seterusnya dengan tepat sekiranya pesakit melatih atau memakan produk terlarang pada tempoh sebelumnya. Kelebihan yang tidak diragukan adalah kemampuan untuk mengkonfigurasi mod dos yang berbeza untuk hari kerja dan hari cuti, ketika sukar untuk menahan arus.

Penting untuk menjadikan perjalanan diabetes lebih hemat, dan kehidupan pesakit lebih santai. Pam insulin melakukan ini. Anda perlu mematuhi peraturan operasi, mengubah barang habis pada waktunya, ingat aktiviti fizikal dan diet. Penggunaan alat automatik yang betul dapat mengurangkan kemungkinan berlakunya komplikasi akibat hiperglikemia.

Arahan video untuk memasang pam insulin untuk diabetes:

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes