Dos insulin

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang mana (hari ini) mustahil untuk sembuh. Tetapi, jika anda mengikuti diet rendah karbohidrat dan menyuntik insulin tepat pada waktunya, seseorang dapat menjalani kehidupan penuh normal. Dan perubahan yang tidak dapat dipulihkan yang berlaku di dalam tubuh dengan diabetes mellitus akan berlaku dengan sangat perlahan dan tidak jelas.

Mengekalkan glukosa darah pada tahap normal akan membantu pengiraan insulin glukosa yang betul. Diabetes yang belajar mengira dos insulin yang diperlukan bergantung pada diet dan tahap gula akan dapat mengelakkan banyak masalah yang berkaitan dengan hipoglikemia dan hiperglikemia..

Jenis Suntikan Insulin

Asasnya disebut insulin bertindak panjang (jangka masa tindakan adalah 8-24 jam). Ubat semacam itu menghasilkan latar belakang kepekatan insulin dalam darah dan dirancang untuk mengekalkan kadar glukosa darah puasa yang normal..

Bolus adalah suntikan insulin cepat. Ia dilakukan sebelum makan supaya paras gula tidak meningkat setelah makan. Bolus makanan adalah suntikan insulin, yang diperlukan oleh pesakit untuk menyerap makanan. Bolus pembetulan adalah suntikan insulin yang digunakan untuk menurunkan glukosa darah menjadi normal..

Cara mengira dos insulin?

Pengiraan insulin yang betul akan menunda permulaan komplikasi diabetes yang serius dan mengurangkan intensiti manifestasi mereka. Seorang pesakit diabetes sering perlu mengukur glukosa dengan glukometer (dalam kes ini anda tidak boleh bergantung pada kesejahteraan anda). Sekiranya tahap glukosa tiba-tiba melonjak, maka anda perlu menyuntik bolus tanpa menunggu makanan seterusnya. Anda juga perlu melakukan suntikan insulin untuk tujuan pencegahan sebelum berlakunya tekanan (misalnya, bercakap di depan umum).

Untuk mengira dos insulin dengan betul, anda memerlukan:

1) beli skala dapur dan timbang semua makanan anda sebelum makan;

2) tuliskan di buku nota berapa banyak karbohidrat, protein dan lemak yang anda makan dengan setiap hidangan: makanan boleh berubah, tetapi anda perlu memastikan bahawa setiap hari jumlah karbohidrat, protein dan lemak adalah hampir sama;

3) selama seminggu, ukur kadar gula setiap hari dengan glukometer 10-12 kali dan catat hasil pengukuran - ini akan membantu menentukan sama ada suntikan insulin diperlukan sebelum makan.

Untuk mengira dos insulin, anda perlu menentukan pekali karbohidrat anda (pekali ini menunjukkan berapa banyak karbohidrat yang diambil oleh pesakit diserap oleh 1 UNIT insulin) dan faktor kepekaan insulin (berapa banyak glukosa darah menurun semasa menyuntik 1 UNIT insulin). Petunjuk ini ditentukan secara eksperimen dan tidak bertepatan dengan petunjuk yang dinyatakan dalam rujukan.

Untuk mengira dos optimum untuk suntikan insulin sebelum makan, anda perlu mula bereksperimen dengan petunjuk permulaan. Suntikan harus dilakukan 20-45 minit sebelum makan. Sebelum makan, anda perlu mengukur tahap glukosa, kemudian makan, dan kemudian mengukur tahap gula selepas 2, 3, 4 dan 5 jam. Bergantung pada sama ada gula meningkat atau menurun selepas makan, keesokan harinya anda perlu menyesuaikan dos insulin sebanyak 1-2 unit. Sekiranya gula tetap stabil pada tahap normal, maka dos insulin yang dipilih adalah yang tepat..

Dosis tinggi insulin diperlukan untuk pesakit diabetes jika dia mengalami kecederaan serius, pembedahan atau tekanan. Semasa mengira dos insulin, faktor berikut mesti diambil kira:

 • berapa lama seseorang menderita diabetes: semakin lama penyakitnya, semakin tinggi dos insulin yang diperlukan pesakit untuk menormalkan tahap glukosa dalam darah;
 • keadaan hati dan ginjal: dengan perkembangan kegagalan hati atau buah pinggang, pesakit memerlukan dos insulin yang lebih rendah;
 • berat badan: orang dengan berat badan berlebihan memerlukan dos insulin yang besar per kilogram berat badan, pada orang dengan berat badan rendah, penyerapan insulin jauh lebih cepat;
 • mengambil ubat: banyak ubat dapat meningkatkan atau mengurangkan penyerapan ubat dengan ketara.

Memandangkan semua faktor ini, formula untuk mengira insulin tidak boleh digunakan oleh pesakit untuk menetapkan sendiri dos untuk suntikan: dos ditentukan oleh doktor yang hadir oleh ahli endokrinologi, dan pembetulannya mesti dilakukan di bawah pengawasannya.

Terdapat beberapa formula untuk mengira insulin, yang masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Sebagai contoh, anda boleh menentukan dos yang perlu anda masukkan untuk membetulkan tahap glukosa menggunakan formula: (tahap glukosa darah semasa adalah tahap glukosa normal) / (faktor sensitiviti insulin) Walau bagaimanapun, nilai yang diperoleh perlu disesuaikan bergantung pada usia pesakit, berat badannya, penyakit bersamaan, ubat-ubatan yang diambil, dll..

Kira-kira dos insulin harian

Semasa menentukan dos insulin individu anda, anda perlu dipandu oleh data anggaran seperti:

 • pada permulaan diabetes mellitus jenis 1, dos harian insulin adalah kira-kira 0,5 U / kg berat badan pesakit;
 • dengan diabetes mellitus jenis 1 yang berlangsung lebih dari satu tahun, pesakit memerlukan sekitar 0.6-0.7 U / kg insulin sehari;
 • dos harian untuk gejala dekompensasi adalah kira-kira 0.8-0.9 U / kg.

Dos insulin yang mematikan bagi seseorang bergantung pada berat badan orang itu dan keparahan diabetes mellitus: ada yang koma dengan pengenalan 100 PIECES insulin, yang lain biasanya bertolak ansur dengan pengenalan 300-500 PIECES. Overdosis insulin menyebabkan perkembangan hipoglikemia, edema serebrum dan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada sistem saraf pusat. Sekiranya terdapat overdosis bahan ini, pesakit perlu diberi gula-gula, gula atau teh manis, dan menghubungi ambulans.

Dos insulin diabetes jenis 1

Semua orang dengan diabetes jenis 1, serta beberapa orang dengan diabetes jenis 2, menggunakan terapi insulin bolus awal. Ini bermaksud bahawa mereka menyuntikkan insulin lama (basal) (Lantus, Levemir, Tresiba, NPH, dan lain-lain), yang diperlukan untuk glukosa yang disintesis dalam badan kita di antara waktu makan, dan juga suntikan pendek (Actrapid NM, Humulin R, Insuman Rapid) atau ultrashort insulin (Humalog, Novorapid, Apidra), iaitu bolus yang diperlukan untuk menurunkan kadar glukosa yang kita dapat dengan makanan (Gbr. 1). Dalam pam insulin, insulin ultrashort melakukan kedua fungsi ini..

Rajah 1 Terapi insulin Basis-bolus

Mengenai pengiraan dos insulin harian dan dos basal insulin dijelaskan secara terperinci dalam artikel "Pengiraan dosis insulin basal". Dalam kerangka artikel ini, kita hanya akan fokus pada pengiraan dos insulin bolus.

Penting untuk diingat bahawa kira-kira 50-70% dos harian insulin harus menggunakan bolus insulin, dan 30-50% pada basal. Saya menarik perhatian anda kepada kenyataan bahawa jika dos insulin basal (panjang) anda tidak dipilih dengan betul, maka sistem pengiraan yang dijelaskan di bawah tidak akan memberi anda faedah tambahan dalam mengawal glukosa darah. Kami mengesyorkan bermula dengan pembetulan insulin basal.

Kembali ke insulin bolus.

Dosis bolus insulin = insulin untuk pembetulan glukosa + insulin per makan (XE)

Mari kita analisis setiap item dengan lebih terperinci.

1. Insulin untuk pembetulan glukosa

Sekiranya anda telah mengukur tahap glukosa anda, dan lebih tinggi daripada nilai sasaran yang disyorkan oleh ahli endokrinologi anda, maka anda perlu memasukkan sejumlah insulin untuk menurunkan tahap glukosa darah anda.

Untuk mengira jumlah insulin untuk pembetulan glukosa, anda perlu mengetahui:

- glukosa darah semasa

- nilai glukosa sasaran anda (anda boleh mendapatkannya dari ahli endokrinologi anda dan / atau mengira menggunakan kalkulator)

Pekali kepekaan menunjukkan berapa mmol / l 1 unit insulin menurunkan glukosa darah. Untuk mengira pekali sensitiviti (ISF), "peraturan 100" digunakan, 100 dibahagikan dengan Dosis Harian Insulin (SDI).

Pekali Sensitiviti (CN, ISF) = 100 / LED

CONTOH: anggap SDI = 39 ED / hari, maka Pekali Sensitiviti = 100/39 = 2.5

Pada prinsipnya, anda boleh meninggalkan satu pekali kepekaan sepanjang hari. Tetapi selalunya, dengan mengambil kira fisiologi dan masa pengeluaran hormon kontra-hormon, sensitiviti insulin pada waktu pagi lebih teruk daripada pada waktu petang. Iaitu, pada waktu pagi badan kita memerlukan lebih banyak insulin daripada pada waktu petang. Dan jika berdasarkan data CONTOH kami, kami mengesyorkan:

- kurangkan pekali hingga 2.0 pada waktu pagi,

- tinggalkan pekali 2.5 pada sebelah petang,

- kenaikan petang menjadi 3.0.

Sekarang mari kita hitung dos insulin untuk pembetulan glukosa:

Insulin pembetulan glukosa = (nilai sasaran glukosa semasa) / pekali kepekaan

CONTOH: seseorang dengan diabetes jenis 1, pekali sensitiviti 2.5 (dikira di atas), nilai glukosa sasaran dari 6 hingga 8 mmol / L, tahap glukosa darah semasa adalah 12 mmol / L.

Pertama, tentukan nilai sasaran. Kami mempunyai selang antara 6 hingga 8 mmol / L. Oleh itu, apakah maksud formula itu? Selalunya, ambil nilai aritmetik dua nilai. Iaitu, dalam contoh kita (6 + 8) / 2 = 7.
Insulin untuk pembetulan glukosa = (12-7) / 2.5 = 2 PIECES

2. Insulin untuk makanan (pada XE)

Ini adalah jumlah insulin yang perlu anda suntikan untuk menutup karbohidrat yang disertakan dengan makanan..

Untuk mengira dos insulin untuk makanan, anda perlu mengetahui:

- berapa unit roti atau gram karbohidrat yang akan anda makan, ingat bahawa di negara kita 1XE = 12 gram karbohidrat (di dunia 1XE sepadan dengan 10-15 gram HC)

- nisbah insulin / karbohidrat (atau nisbah karbohidrat).

Nisbah insulin / karbohidrat (atau pekali karbohidrat) menunjukkan berapa gram karbohidrat merangkumi 1 unit insulin. Untuk pengiraan, "peraturan 450" atau "500" digunakan. Dalam amalan kami, kami menggunakan "peraturan 500". Yaitu, 500 dibahagikan dengan dos insulin harian.

Nisbah insulin / karbohidrat = 500 / LED

Kembali ke CONTOH kami, di mana SDI = 39 ED / hari

nisbah insulin / karbohidrat = 500/39 = 12.8

Maksudnya, 1 unit insulin merangkumi 12.8 gram karbohidrat, yang sepadan dengan 1 XE. Oleh itu, nisbah karbohidrat insulin 1ED: 1XE

Anda juga dapat mengekalkan satu nisbah insulin / karbohidrat sepanjang hari. Tetapi, berdasarkan fisiologi, pada kenyataan bahawa lebih banyak insulin diperlukan pada waktu pagi daripada pada waktu petang, kami mengesyorkan untuk meningkatkan nisbah ins / sudut pada waktu pagi dan menurunkan pada waktu petang.

Berdasarkan CONTOH kami, kami mengesyorkan:

- Pada waktu pagi, tingkatkan jumlah insulin sebanyak 1 XE, iaitu 1.5 PIECES: 1 XE

- pada waktu petang cuti 1U: 1XE

- pada waktu petang juga tinggalkan 1U: 1XE

Sekarang mari kita kira dos insulin setiap hidangan

Dos insulin setiap hidangan = Nisbah Ince / Angle * Jumlah XE

CONTOH: semasa makan tengah hari, seseorang akan makan 4 XE, dan nisbah insulin / karbohidratnya adalah 1: 1.

Dos insulin setiap hidangan = 1 × 4XE = 4ED

3. Hitung jumlah dos insulin bolus

Seperti yang dinyatakan di atas

DOS BOLUS INSULIN = INSULIN PADA PEMBETULAN TINGKAT GLUKOSE + INSULIN PADA MAKANAN (ON XE)

Berdasarkan CONTOH kami, ternyata

Dosis bolus insulin = (12-7) / 2.5 + 1 × 4XE = 2ED + 4 ED = 6ED

Sudah tentu, pada pandangan pertama, sistem pengiraan ini mungkin kelihatan rumit dan sukar bagi anda. Masalahnya dalam praktiknya, perlu selalu dipertimbangkan untuk membawa pengiraan dos insulin bolus ke automatisme.

Sebagai kesimpulan, saya ingin mengingat bahawa data di atas adalah hasil pengiraan matematik berdasarkan dos insulin harian anda. Dan ini tidak bermaksud bahawa mereka mesti sesuai untuk anda. Kemungkinan besar, semasa permohonan, anda akan memahami di mana dan pekali apa yang dapat ditingkatkan atau diturunkan untuk meningkatkan kawalan diabetes. Hanya semasa pengiraan ini, anda akan mendapat nombor yang boleh anda fokuskan, dan tidak memilih dos insulin secara empirik.

Kami harap artikel ini berguna untuk anda. Kami mendoakan kejayaan anda dalam mengira dos insulin dan tahap glukosa yang stabil!

Pengiraan dos insulin tunggal dan harian

—0.4–0.5 U / kg berat badan bagi pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 yang baru didiagnosis;

- 0,6 U / kg berat badan untuk pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 yang bertahan lebih dari satu tahun dengan pampasan yang baik;

-0.7 U / kg berat badan untuk pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 yang bertahan lebih dari satu tahun dengan pampasan yang tidak stabil;

-0.8 U / kg berat badan untuk pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 dalam keadaan dekompensasi;

-0.9 U / kg berat badan untuk pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 dalam keadaan ketoasidosis;

-1.0 U / kg berat badan untuk pesakit dengan diabetes jenis 1 pada masa baligh atau pada trimester kehamilan III.

Sebagai peraturan, dos insulin harian lebih besar daripada 1 U / kg sehari menunjukkan overdosis insulin. Dengan diabetes jenis 1 yang baru didiagnosis, keperluan untuk dos insulin harian adalah 0.5 unit per kilogram berat badan. Pada tahun pertama setelah debut diabetes, mungkin ada penurunan sementara dalam keperluan harian insulin - ini adalah apa yang disebut "bulan madu" diabetes. Pada masa akan datang, ia meningkat sedikit, rata-rata 0.6 unit. Dengan dekompensasi, dan terutamanya apabila terdapat ketoasidosis, dos insulin kerana ketahanan insulin (toksisitas glukosa) meningkat dan biasanya berjumlah 0.7-0.8 PIECES insulin per kilogram berat badan.

Pengenalan tindakan lanjutan insulin harus meniru rembesan basal normal insulin pada orang yang sihat. Ia diberikan 2 kali sehari (sebelum sarapan, sebelum makan malam atau malam) pada kadar tidak lebih dari 50% daripada jumlah dos harian insulin. Pengenalan insulin pendek atau ultrashort sebelum makanan utama (sarapan, makan tengah hari, makan malam) dilakukan dalam dos yang dikira oleh XE. Keperluan harian untuk karbohidrat ditentukan oleh jumlah kalori yang diperlukan oleh pesakit tertentu, dan boleh dari 70 hingga 300 g karbohidrat, iaitu dari 7 hingga 30 XE: untuk sarapan pagi - 4-8 XE, untuk makan tengah hari - 2-4 XE, untuk makan malam - 2-4 XE; 3-4 DIA harus diringkaskan dalam sarapan pagi ke-2, makanan ringan petang dan makan malam lewat.

Insulin semasa makan tambahan, sebagai peraturan, tidak diberikan. Dalam kes ini, keperluan harian untuk tindakan pendek atau ultrashort mestilah dalam lingkungan 14 hingga 28 unit. Dos insulin tindakan pendek atau ultrashort boleh dan harus berbeza bergantung pada keadaan dan sesuai dengan petunjuk glukosa darah. Ini harus dipastikan dengan hasil kawalan diri. Contoh: pesakit diabetes jenis 1, sakit 5 tahun, pampasan. Berat 70 kg, tinggi 168 cm.

Pengiraan dos insulin: keperluan harian 0.6 PIECES x 70 kg = 42 PIECES insulin. IPD 50% dari 42 PIECES = 21 (bulat hingga 20 PIECES): sebelum sarapan - 12 PIECES, pada waktu malam 8 PIECES. ICD 42-20 = 22 PIECES: sebelum sarapan, 8-10 PIECES, sebelum makan tengah hari, 6-8 PIECES, sebelum makan malam, 6-8 PIECES. Penyesuaian dos lebih lanjut Dan PD - mengikut tahap glikemia, ICD - mengikut glisemia dan penggunaan XE. Pengiraan ini bersifat indikatif dan memerlukan pembetulan individu yang dilakukan di bawah kawalan tahap glisemia dan penggunaan karbohidrat dalam XE. Harus diingat bahawa dalam pembetulan glisemia, perlu mengambil kira dos insulin bertindak pendek untuk mengurangkan penunjuk yang meningkat, berdasarkan data berikut:

1 unit tindakan pendek atau ultrashort insulin mengurangkan glisemia sebanyak 2.2 mmol / l;

1 XE (10 g karbohidrat) meningkatkan tahap glisemia dari 1,7 hingga 2,7 mmol / l, bergantung pada indeks glisemik produk. Contoh: pesakit dengan diabetes jenis 1, 5 tahun sakit, subkompensasi. Berat 70 kg, tinggi 168 cm. Pengiraan dos insulin:

keperluan harian 0.6 PIECES x 70 kg = 42 PIECES insulin. Dan PD 50% daripada 42 PIECES = 21 (bulat hingga 20 PIECES): sebelum sarapan -12 PIECES, pada waktu malam 8 PIECES. ICD 42 -20 = 22 IU: sebelum sarapan 8-10 IU, sebelum makan tengah hari 6-8 IU, sebelum makan malam 6-8 IU. Penyesuaian dos IPD lebih lanjut - mengikut tahap glisemia, ICD - mengikut glisemia dan penggunaan XE. Glisemia pagi 10,6 mmol / l, diandaikan penggunaan 4 XE. Dosis ICD hendaklah 8 PIECES per 4 XE dan 2 PIECES hingga “lebih rendah” (10.6 - 6 = 4.6 mmol / L: 2.2 = 2 PIECES insulin). Maksudnya, dos ICD pagi mestilah 10 unit.

Hal ini dapat diandaikan bahawa penggunaan cadangan yang tepat untuk rawatan dan pematuhan tahap glukosa darah yang diinginkan akan membantu pesakit hidup lebih lama dan lebih baik. Walaupun begitu, mereka harus yakin akan keperluan untuk membeli glukometer peribadi dan pemantauan berterusan glisemia dan tahap hemoglobin glikasi.

PENGIRAAN DOSA INSULIN

PENGIRAAN DOSA INSULIN

Insulin yang diberikan sebagai terapi pengganti adalah keselamatan bagi berjuta-juta orang, tetapi ia adalah langkah yang diperlukan. Walaupun tidak banyak, tetapi sediaan insulin yang disintesis secara buatan berbeza dari yang semula jadi, dan jika ini berlaku, ia bahkan meningkatkan kereaktifan sistem imun dengan meningkatkan tindak balas autoimun tubuh terhadap bahan asing, sediaan insulin. Doktor yang jarang memberitahu kebenaran tentang perkara ini, dan juga fakta bahawa sering kali anda tidak perlu memilih dos terapi insulin yang sebenar untuk pesakit tertentu, tetapi terlalu tinggi dos ubat yang diberikan dan "memberi makan" sebagai tambahan kepada XE pesakit untuk mengelakkan keadaan hipoglikemia..

Dreval Alexander Vasilievich, ahli endokrinologi, doktor sains perubatan, profesor, ketua ahli endokrinologi wilayah Moscow, ketua jabatan endokrinologi terapi MONIKI, ketua. Jabatan Endokrinologi FUV MONIKI.

Amaran: jangan membawanya di luar konteks, ini hanya mengenai fakta bahawa ubat-ubatan tersebut bukan ubat mujarab, ini adalah keperluan yang perlu, tanpanya pesakit hanya akan mati.

Pengiraan dos insulin harian pada pesakit dengan diabetes mellitus tipe 1 dilakukan dengan menggunakan pekali yang berbeza: anggaran jumlah insulin dalam satu unit dikira per kilogram berat badan sebenar, jika terdapat lebihan berat badan - pekali menurun sebanyak 0.1, dengan kekurangannya meningkat sebanyak 0.1:

• 0.4-0.5 U / kg berat badan untuk pesakit dengan diabetes jenis 1 yang baru didiagnosis;
• Berat badan 0.6 U / kg untuk pesakit diabetes jenis 1 yang bertahan lebih dari satu tahun dengan pampasan yang baik;
• 0.7 IU / kg berat badan untuk pesakit diabetes jenis 1 yang bertahan lebih dari satu tahun dengan pampasan yang tidak stabil;
• Berat badan 0,8 U / kg untuk pesakit diabetes jenis 1 dalam keadaan dekompensasi;
• 0.9 IU / kg berat badan untuk pesakit diabetes jenis 1 dalam keadaan ketoasidosis;
• 1,0 IU / kg berat badan untuk pesakit dengan diabetes jenis 1 pada masa baligh atau pada trimester III kehamilan.

Sebagai peraturan, dos insulin harian lebih besar daripada 1 U / kg sehari menunjukkan overdosis insulin. Dengan diabetes jenis 1 yang baru didiagnosis, keperluan untuk dos insulin harian adalah 0.5 unit per kilogram berat badan. Pada tahun pertama setelah debut diabetes, mungkin ada penurunan sementara dalam keperluan harian insulin - ini adalah apa yang disebut "bulan madu" diabetes. Pada masa akan datang, ia meningkat sedikit, rata-rata 0.6 unit. Dengan dekompensasi, dan terutamanya apabila terdapat ketoasidosis, dos insulin kerana ketahanan insulin (toksisitas glukosa) meningkat dan biasanya berjumlah 0.7-0.8 PIECES insulin per kilogram berat badan.

Pengenalan tindakan lanjutan insulin harus meniru rembesan basal normal insulin pada orang yang sihat. Ia diberikan 2 kali sehari (sebelum sarapan, sebelum makan malam atau malam) pada kadar tidak lebih dari 50% daripada jumlah dos harian insulin. Pengenalan insulin pendek atau ultrashort sebelum makan utama (sarapan, makan tengah hari, makan malam) dilakukan dalam dos yang dikira oleh XE.

Keperluan harian untuk karbohidrat ditentukan oleh jumlah kalori yang diperlukan oleh pesakit tertentu, dan boleh dari 70 hingga 300 g karbohidrat, iaitu dari 7 hingga 30 XE: untuk sarapan pagi - 4-8 XE, untuk makan tengah hari - 2-4 XE, untuk makan malam - 2-4 XE; 3-4 DIA harus diringkaskan dalam sarapan pagi ke-2, makanan ringan petang dan makan malam lewat.

Insulin semasa makan tambahan, sebagai peraturan, tidak diberikan. Dalam kes ini, keperluan harian untuk tindakan pendek atau ultrashort mestilah dalam lingkungan 14 hingga 28 unit. Dos insulin tindakan pendek atau ultrashort boleh dan harus berbeza bergantung pada keadaan dan sesuai dengan petunjuk glukosa darah. Ini harus dipastikan dengan hasil kawalan diri. Harus diingat bahawa dalam pembetulan glisemia, perlu mengambil kira dos insulin bertindak pendek untuk mengurangkan penunjuk yang meningkat, berdasarkan data berikut:
• 1 IU insulin tindakan pendek atau ultrashort mengurangkan glisemia sebanyak 2.2 mmol / l;
• 1 XE (Karbohidrat Selatan) meningkatkan tahap glisemia dari 1.7 hingga 2.7 mmol / L, bergantung pada indeks glisemik produk.

INSULIN BASAL DAN BOLUS HUBUNGAN SEBENAR
Dalam manual klasik, nisbah ditunjukkan sebagai: 50/50. Tetapi semua orang berbeza. Berikut adalah beberapa contoh pembetulan:

Insulin basal 30%:
- banyak karbohidrat dalam makanan (lebih daripada 200 gram sehari);
- tahap aktiviti fizikal yang tinggi;
- 9 atau lebih perubahan glukosa sehari;
- pengenalan mikrobolus yang kerap, sekiranya menggunakan pam;
- perubahan tetapan yang kerap bergantung pada bagaimana hari berjalan.

50% insulin basal:
- 120-200 g karbohidrat sehari;
- 3-6 bolus sehari;
- penggunaan peraturan 350 (untuk pekali karbohidrat) / 120 (untuk pekali kepekaan) - untuk mengira bolus.

Pengiraan dos insulin: jawapan kepada soalan

Pengiraan dos insulin: ketahui semua yang anda perlukan. Ketahui cara membuang dos minimum dan mengekalkan gula 3.9-5.5 mmol / L stabil 24 jam sehari. Anda boleh menghentikan kenaikan kadar glukosa darah walaupun pada diabetes jenis 1 yang teruk pada orang dewasa dan kanak-kanak. Dan lebih banyak lagi, jaga gula normal, seperti pada orang yang sihat, dengan diabetes jenis 2. Fahami cara memilih dos insulin yang terbaik, dengan mengambil kira diabetes secara individu.

Baca jawapan kepada soalan:

Perlu beberapa hari untuk memerhatikan tingkah laku gula darah dalam diabetes pada waktu yang berlainan, dan kemudian memilih rejimen terapi insulin.

Insulin dalam rawatan diabetes jenis 2 dan jenis 2

Perhatikan bahawa dos insulin yang besar tidak stabil dan tidak dapat diramalkan. Kekuatan aksi mereka pada hari yang berbeza mungkin berbeza ± 56%. Untuk mengawal diabetes dengan baik, anda perlu mengatasi masalah ini. Alat utama adalah peralihan ke diet rendah karbohidrat, yang menurunkan dos 2-8 kali.

Pesakit kencing manis yang membatasi pengambilan karbohidrat tidak boleh menyuntik insulin lebih daripada 8 unit pada satu masa. Sekiranya anda memerlukan dos yang lebih tinggi, bahagikannya kepada 2-3 suntikan lebih kurang sama. Buat satu demi satu di tempat yang berbeza dengan picagari yang sama.

Ramai pesakit diabetes yang dirawat dengan insulin percaya bahawa episod gula darah rendah tidak dapat dielakkan. Mereka berpendapat bahawa serangan hipoglikemia yang dahsyat adalah kesan sampingan yang tidak dapat dielakkan. Sebenarnya, anda dapat mengekalkan gula normal yang stabil walaupun dalam penyakit autoimun yang teruk. Dan lebih-lebih lagi, dengan diabetes jenis 2 yang agak ringan. Tidak perlu meningkatkan kadar glukosa darah anda secara artifisial untuk memastikan diri anda terhadap hipoglikemia berbahaya. Tonton video di mana Dr. Bernstein membincangkan isu ini. Ketahui cara mengimbangkan pemakanan dan dos insulin.

Berikut adalah jawapan kepada soalan yang sering timbul pada pesakit..

Makanan apa yang mengandungi insulin??

Tidak ada produk makanan yang mengandungi insulin. Tablet yang mengandungi hormon ini belum ada. Kerana apabila diberikan melalui mulut, ia hancur di saluran gastrointestinal, tidak memasuki aliran darah dan tidak mempengaruhi metabolisme glukosa. Sehingga kini, insulin untuk mengurangkan gula dalam darah dapat dimasukkan ke dalam badan hanya dengan bantuan suntikan. Terdapat ubat dalam bentuk aerosol untuk penyedutan, tetapi ubat tersebut tidak boleh digunakan kerana tidak memberikan dos yang tepat dan stabil. Berita baik: jarum pada jarum suntik insulin dan pen jarum suntik sangat tipis sehingga anda dapat belajar bagaimana membuat suntikan insulin tanpa rasa sakit.

Apa petunjuk gula darah yang ditetapkan untuk menyuntik insulin?

Sebagai tambahan kepada kes yang paling teruk, penderita diabetes pertama kali perlu beralih ke diet rendah karbohidrat dan duduk selama 3-7 hari, memerhatikan gula darah mereka. Anda mungkin tidak memerlukan suntikan insulin sama sekali..

Beralih ke diet yang sihat dan mula mengambil metformin, anda perlu mengumpulkan maklumat mengenai tingkah laku gula setiap hari selama 3-7 hari. Setelah mengumpulkan maklumat ini, mereka digunakan untuk memilih dos insulin yang optimum.

Diet, metformin dan aktiviti fizikal harus menjadikan tahap glukosa kembali normal, seperti pada orang yang sihat - 3,9-5,5 mmol / l stabil 24 jam sehari. Sekiranya petunjuk ini tidak dapat dicapai, sambungkan suntikan insulin yang lain..

Jangan setuju untuk hidup dengan gula 6-7 mmol / l, dan lebih tinggi lagi, lebih tinggi! Angka-angka ini secara rasmi dianggap normal, tetapi sebenarnya mereka meningkat. Dengan mereka, komplikasi diabetes berkembang, walaupun perlahan. Ratusan ribu pesakit kencing manis yang mengalami masalah pada kaki, ginjal dan penglihatan mereka sangat menyesal kerana mereka terlalu malas atau takut untuk menyuntik insulin. Jangan mengulangi kesilapan mereka. Gunakan dos yang rendah dan dikira dengan teliti untuk mencapai hasil yang stabil di bawah 6.0 mmol / L.

Selalunya perlu untuk menyuntikkan insulin yang diperpanjang semalam untuk mendapatkan gula normal pada keesokan harinya semasa perut kosong. Baca cara mengira dos insulin panjang. Pertama sekali, ketahui apakah anda memerlukan suntikan ubat-ubatan lama. Sekiranya perlu, mulailah melakukannya.

Tresiba adalah ubat yang luar biasa sehingga pihak pentadbiran laman web menyediakan klip video mengenainya.

Mula menyuntik insulin, jangan cuba menolak diet. Sekiranya anda berlebihan berat badan, teruskan mengambil tablet metformin. Cuba cari masa dan tenaga untuk bersenam.

Ukur gula anda sebelum setiap makan, serta 3 jam selepasnya. Adalah perlu untuk menentukan dalam beberapa hari selepas makan tahap glukosa secara berkala meningkat sebanyak 0.6 mmol / l atau lebih. Sebelum makan ini, anda perlu menyuntik insulin pendek atau ultra pendek. Ini menyokong pankreas dalam keadaan di mana ia sendiri tidak berfungsi dengan baik. Baca di sini lebih lanjut mengenai pemilihan dos optimum sebelum makan.

Penting! Semua sediaan insulin sangat rapuh, mudah merosot. Ketahui peraturan penyimpanan dan ikuti dengan teliti.

Gula 9.0 mmol / L dan lebih tinggi dapat dikesan, walaupun diet dipatuhi dengan ketat. Dalam kes ini, anda perlu segera mengambil suntikan, dan hanya kemudian menghubungkan metformin dan ubat lain. Juga, pesakit diabetes jenis 1 dan orang kurus yang telah didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 mula menggunakan insulin sejurus selepas diet rendah karbohidrat, melewati tablet.

Dengan kadar glukosa yang tinggi dalam darah, anda perlu segera memulakan terapi insulin, berbahaya untuk mengambil masa.

Berapakah dos maksimum insulin setiap hari?

Tidak ada sekatan pada dos maksimum insulin harian. Ia dapat ditingkatkan hingga kadar glukosa pada pasien diabetes menjadi normal. Dalam jurnal profesional, kes dijelaskan ketika pesakit diabetes jenis 2 menerima 100-150 unit sehari. Soalan lain ialah dos hormon yang tinggi merangsang pemendapan lemak di dalam badan dan memperburuk perjalanan diabetes..

Laman web endocrin-patient.com mengajar bagaimana menjaga gula stabil 24 jam sehari dan pada masa yang sama menguruskan dengan dos minimum. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat rancangan rawatan diabetes jenis 2 langkah demi langkah dan program kawalan diabetes jenis 1. Pertama sekali, anda harus beralih kepada diet rendah karbohidrat. Pesakit kencing manis yang sudah dirawat dengan insulin, setelah beralih ke diet baru, anda perlu segera mengurangkan dos sebanyak 2-8 kali.

Berapa banyak insulin yang diperlukan setiap 1 unit roti (XE) karbohidrat?

Dipercayai bahawa untuk satu unit roti (XE), yang dimakan untuk makan tengah hari atau makan malam, anda perlu menyuntikkan 1.0-1.3 unit insulin. Untuk sarapan pagi - lebih, sehingga 2.0-2.5 unit. Sebenarnya, maklumat ini tidak tepat. Lebih baik tidak menggunakannya untuk pengiraan sebenar dos insulin. Kerana pada pesakit diabetes yang berbeza, kepekaan terhadap hormon ini dapat berbeza beberapa kali. Ia bergantung pada usia dan berat badan pesakit, serta faktor lain yang disenaraikan dalam jadual di bawah..

Dos insulin sebelum makan yang sesuai untuk orang dewasa atau remaja boleh menghantar anak diabetes ke dunia. Sebaliknya, dos yang tidak dapat diabaikan, yang akan mencukupi untuk anak, secara praktikalnya tidak akan mempengaruhi pesakit diabetes jenis 2 dewasa yang berlebihan berat badan.

Anda perlu dengan teliti menentukan secara percubaan dan kesilapan berapa gram karbohidrat yang dimakan merangkumi 1 unit insulin. Data anggaran diberikan dalam metodologi untuk mengira dos insulin pendek sebelum makan. Mereka perlu dinyatakan secara individu untuk setiap diabetes, mengumpulkan statistik mengenai kesan suntikan pada tubuhnya. Hipoglikemia (gula darah rendah) adalah bahaya yang nyata dan serius. Untuk mengelakkannya mulakan rawatan dengan dos yang jelas rendah dan tidak mencukupi. Mereka dibesarkan secara perlahan dan hati-hati pada selang 1-3 hari.

Endocrin-patient.com menerangkan cara menggunakan diet rendah karbohidrat untuk diabetes. Dengan beralih ke diet ini, anda dapat menghentikan kenaikan kadar glukosa dan menjaga gula darah tetap stabil 3,9-5,5 mmol / L, seperti pada orang yang sehat.

Pesakit kencing manis yang mengikuti diet yang sihat menganggap pengambilan karbohidratnya bukan dalam unit roti, tetapi dalam gram. Kerana unit roti hanya mengelirukan, tanpa faedah. Pada diet rendah karbohidrat, pengambilan karbohidrat maksimum tidak melebihi 2.5 XE hari. Oleh itu, tidak masuk akal untuk mengambil dos insulin oleh unit roti.

Berapa banyak 1 unit insulin mengurangkan gula?

Bahan Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan "Pusat Ilmiah Endokrinologi" Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia mengatakan bahawa 1 unit insulin mengurangkan gula darah dengan purata 2.0 mmol / l. Angka ini jelas dipandang rendah. Gunakan maklumat yang dinyatakan tidak berguna dan bahkan berbahaya. Kerana insulin mempunyai kesan yang berbeza pada semua pesakit diabetes. Pada orang dewasa kurus dengan diabetes jenis 1, dan juga pada kanak-kanak, ia bertindak lebih kuat. Kecuali ketika peraturan penyimpanan dilanggar dan insulin merosot.

Ubat-ubatan hormon yang berbeza ini mempunyai kekuatan yang ketara. Sebagai contoh, jenis insulin ultrashort Humalog, NovoRapid dan Apidra lebih kurang 1.5 kali lebih kuat daripada Actrapid pendek. Jenis insulin tindakan ekstra panjang, panjang, sederhana, pendek dan ultrashort berfungsi masing-masing dengan cara tersendiri. Mereka mempunyai kesan yang berbeza pada gula darah. Tujuan pengenalan mereka dan kaedah mengira dos sama sekali tidak serupa. Tidak mungkin menggunakan beberapa jenis petunjuk prestasi rata-rata untuk kesemuanya.

Contohnya. Andaikan percubaan dan kesilapan anda mendapati bahawa 1 unit NovoRapid mengurangkan tahap glukosa anda sebanyak 4.5 mmol / L. Selepas itu, anda belajar tentang diet rendah karbohidrat yang menakjubkan dan beralih ke diet itu. Bernstein mengatakan bahawa insulin pendek lebih baik untuk diet rendah karbohidrat daripada ultra-pendek. Oleh itu, anda akan menukar NovoRapid menjadi Actrapid, yang kira-kira 1.5 kali lebih lemah. Untuk mengira dos permulaan, anda menganggap bahawa 1 PIECE akan menurunkan gula anda sebanyak 4.5 mmol / L / 1.5 = 3.0 mmol / L. Kemudian, dalam beberapa hari, jelaskan angka ini berdasarkan hasil suntikan pertama.

Setiap pesakit diabetes perlu belajar secara percubaan dan ralat berapa tahap glukosa yang dikurangkan oleh 1 unit insulin yang disuntiknya. Tidak digalakkan menggunakan angka purata yang diambil dari Internet untuk mengira dos individu anda. Walau bagaimanapun, anda perlu bermula di suatu tempat. Untuk mengira dos awal, anda boleh menggunakan maklumat berikut yang diberikan oleh Dr. Bernstein.

Pada orang dewasa dengan berat badan 63 kg, 1 U insulin ultrashort Humalog, Apidra atau NovoRapid mengurangkan gula darah sekitar 3 mmol / L. Semakin berat badan pesakit dan semakin tinggi kandungan lemak di badannya, semakin lemah tindakan insulin. Hubungan antara berat badan dan kekuatan insulin berkadar songsang, linear. Sebagai contoh, pada pesakit obes dengan diabetes jenis 2, dengan berat badan 126 kg, 1 unit ubat Humalog, Apidra atau NovoRapid akan mengurangkan gula sebanyak 1.5 mmol / l.

Untuk mengira dos yang sesuai, anda perlu membuat perkadaran berdasarkan berat badan pesakit diabetes. Sekiranya anda tidak tahu membuat bahagian, dan tidak tahu cara mengira tanpa kesilapan, lebih baik jangan mencuba. Dapatkan pertolongan dengan seseorang yang mahir dalam aritmetik. Kerana kesalahan dalam dos insulin cepat yang kuat boleh membawa akibat yang serius, bahkan dapat membunuh pesakit.

Contoh latihan. Anggap diabetes seberat 71 kg. Insulinnya yang pantas - contohnya, NovoRapid. Setelah mengira perkadarannya, anda dapat mengetahui bahawa 1 unit ubat ini akan mengurangkan gula sebanyak 2.66 mmol / l. Adakah jawapan anda setuju dengan nombor ini? Sekiranya ya, tidak mengapa. Kami mengulangi bahawa kaedah ini hanya sesuai untuk mengira dos permulaan yang pertama. Angka yang anda peroleh, mengira perkadaran, mesti diperjelaskan dengan hasil suntikan.

Berapa banyak gula yang mengurangkan 1 unit - ia bergantung pada berat badan, usia, tahap aktiviti fizikal orang tersebut, ubat yang digunakan dan banyak faktor lain.

Gula darahGula darah melebihi 10-11 mmol / L mengurangkan kepekaan insulin dengan ketara. Sebagai contoh, pesakit diabetes perlu menyuntik 1 unit untuk mengurangkan gula dari 8 hingga 5 mmol / l. Namun, untuk mengurangkan gula dari 13 hingga 10 mmol / L, dia mungkin memerlukan dos 25-50% lebih banyak.
Berat badan, simpanan lemak badanSemakin banyak lemak dalam badan, semakin rendah kepekaan terhadap insulin. Malangnya, dos tinggi hormon ini merangsang pemendapan lemak. Dan kegemukan pada gilirannya. Terdapat lingkaran setan. Anda boleh memecahkannya dengan diet rendah karbohidrat, pendidikan jasmani dan mengambil metformin.
Umur DiabetesPada kanak-kanak, kepekaan insulin sangat tinggi. Sebagai contoh, terdapat dua pesakit diabetes jenis 1 - seorang dewasa dengan berat 60 kg, dan seorang kanak-kanak dengan berat badan 20 kg. Ini boleh diandaikan bahawa dos untuk anak adalah 3 kali lebih rendah daripada untuk orang dewasa. Sebenarnya, kanak-kanak itu memerlukan dos insulin 7-10 kali lebih rendah. Semasa cuba menyuntik 1/3 dos dewasa, hipoglikemia teruk akan berlaku.
Mengambil pil diabetesMetformin adalah pil yang digunakan untuk meningkatkan kepekaan insulin pada pesakit diabetes yang berlebihan berat badan. Terdapat juga ubat-ubatan yang merangsang pankreas untuk menghasilkan lebih banyak hormon ini. Tetapi mereka tidak boleh diambil. Untuk lebih lanjut, lihat senarai pil berbahaya untuk diabetes jenis 2..
Ubat-ubatan lainDiuretik, beta-blocker, ubat anti-radang bukan steroid, kontraseptif hormon, L-tiroksin sedikit sebanyak dapat meningkatkan gula darah dan dos insulin yang diperlukan. Inhibitor MAO dan antidepresan mungkin mempunyai kesan yang sebaliknya. Bercakap dengan doktor anda!
Masa HariDari sekitar jam 4 pagi hingga 9 pagi, permintaan insulin meningkat disebabkan fenomena subuh pagi. Oleh kerana itu, sukar untuk menormalkan gula pada waktu pagi semasa perut kosong. Dos insulin cepat sebelum sarapan mestilah lebih kurang 20% ​​lebih tinggi daripada jumlah karbohidrat yang sama yang dimakan ketika makan tengah hari dan makan malam. Baca dengan lebih terperinci bagaimana menormalkan gula pada waktu pagi semasa perut kosong.
Gastroparesis dan masalah pencernaan lainGastroparesis adalah pelanggaran pergerakan makanan dari perut ke usus. Ia disebabkan oleh luka diabetes sistem saraf autonomi yang mengawal pencernaan. Masalah ini boleh merumitkan pemilihan rejimen suntikan dan ubat yang sesuai. Baca lebih lanjut mengenai artikel "Gastroparesis diabetes".
Penyakit berjangkit yang meradangKeradangan akut dan kronik mengurangkan kepekaan insulin dengan ketara. Semasa selesema dan penyakit berjangkit lain, dos perlu ditingkatkan 1.5-2 kali untuk memastikan glukosa darah tetap normal. Penyebab biasa gula tinggi yang tidak dapat dijelaskan - jangkitan virus atau bakteria terpendam, kerosakan gigi.
Cuaca, suhu udaraDalam cuaca panas, kepekaan terhadap insulin yang panjang dan cepat lebih tinggi. Oleh itu, dosnya mesti lebih rendah. Dalam cuaca sejuk - sebaliknya. Mungkin cuaca mendung, kekurangan cahaya matahari sama seperti sejuk.
Aktiviti fizikalSenaman sukar mempengaruhi gula darah. Sebagai peraturan, mereka mengurangkan dos insulin yang diperlukan, tetapi kadang-kadang mereka dapat meningkatkannya. Sebaiknya pilih jenis aktiviti fizikal yang tidak merangsang pembebasan hormon stres ke dalam darah.
Tekanan, tempoh dan kualiti tidurTekanan akut menyebabkan gula pada pesakit diabetes melambung tinggi. Bernstein mengesyorkan mengambil propranolol untuk profilaksis sebelum peperiksaan dan keadaan akut yang lain. Kurang tidur mengurangkan kepekaan insulin. Tekanan kronik tidak boleh dijadikan alasan untuk melepaskan diri dari rejimen rawatan.
Dosis besar kafeinPengambilan kafein yang berlebihan meningkatkan gula darah dan dos insulin yang diperlukan. Hadkan diri anda dengan dua hingga tiga cawan kopi setiap hari. Singkirkan ketagihan kafein.
Tempat dan kedalaman suntikanAdalah perlu untuk menukar tempat suntikan secara berkala agar penyerapan hormon tidak bertambah buruk. Pesakit kencing manis yang paling berpengalaman dan maju kadang-kadang menyuntik insulin secara intramuskular apabila mereka perlu menurunkan gula tinggi dengan cepat. Jangan cuba melakukannya sendiri. Biarkan doktor mengajar anda jika anda mahu. Lihat juga cara mendapatkan suntikan insulin tanpa rasa sakit..
Latar belakang hormon pada wanitaSebelum haid, wanita sering mengalami pengekalan cairan di dalam badan dan peningkatan berat badan hingga 2 kg. Sensitiviti terhadap insulin menurun. Dosnya perlu sedikit meningkat. Pada separuh pertama kehamilan, kepekaan insulin meningkat dengan banyak, sehingga pengampunan diabetes. Tetapi pada babak kedua dan sehingga kelahirannya dia jatuh.
Pengambilan alkoholPengambilan minuman beralkohol bebas karbohidrat sederhana tidak memberi kesan yang signifikan terhadap gula darah. Tetapi jika anda banyak mabuk, risiko hipoglikemia (gula darah rendah) meningkat berkali-kali. Pesakit kencing manis yang dirawat dengan insulin tidak boleh mabuk. Baca artikel "Alkohol untuk Diabetes" untuk maklumat lebih lanjut..

Semakin tinggi kepekaan, semakin kuat setiap unit insulin yang disuntik (U) menurunkan gula. Angka indikatif diberikan dalam kaedah untuk mengira insulin panjang pada waktu malam dan pagi, serta dalam formula untuk mengira dos insulin pendek sebelum makan. Data ini hanya dapat digunakan untuk mengira dos permulaan. Selanjutnya, mereka perlu dinyatakan secara individu untuk setiap diabetes mengikut hasil suntikan sebelumnya. Jangan malas untuk memilih dengan teliti dos yang optimum untuk memastikan tahap glukosa 4.0-5.5 mmol / l stabil 24 jam sehari.

Berapa banyak unit insulin yang diperlukan untuk mengurangkan gula sebanyak 1 mmol / l?

Jawapan untuk soalan ini bergantung pada faktor berikut:

 • Umur diabetes
 • berat badan;
 • tahap aktiviti fizikal.

Beberapa faktor yang lebih penting disenaraikan dalam jadual di atas. Setelah mengumpulkan maklumat selama 1-2 minggu suntikan, anda dapat mengira bagaimana 1 unit insulin menurunkan gula. Hasilnya akan berbeza untuk ubat tindakan panjang, pendek dan ultrashort. Mengetahui angka-angka ini, mudah untuk mengira dos insulin, yang akan menurunkan gula darah sebanyak 1 mmol / l.

Menyimpan buku harian dan pengiraannya menyusahkan dan memerlukan sedikit masa. Walau bagaimanapun, ini adalah satu-satunya cara untuk mencari dos yang optimum, menjaga tahap glukosa anda stabil, dan melindungi diri anda dari komplikasi diabetes..

Bilakah hasil suntikan akan muncul?

Soalan ini memerlukan jawapan terperinci, kerana pelbagai jenis insulin mula bertindak dengan kelajuan yang berbeza..

Persediaan insulin dibahagikan kepada:

 • dilanjutkan - Lantus, Tujeo, Levemir, Tresiba;
 • medium - Protafan, Biosulin N, Insuman Bazal GT, Rinsulin NPH, Humulin NPH;
 • tindakan pantas - Actrapid, Apidra, Humalog, NovoRapid, domestik.

Terdapat juga campuran dua fasa - contohnya, Humalog Mix, NovoMix, Rosinsulin M. Walau bagaimanapun, Dr. Bernstein tidak mengesyorkan menggunakannya. Mereka tidak dibincangkan di laman web ini. Untuk mencapai kawalan diabetes yang baik, anda perlu beralih dari ubat ini kepada penggunaan dua jenis insulin secara serentak - berpanjangan dan cepat (pendek atau ultrashort).

Lebih difahami bahawa diabetes mematuhi diet rendah karbohidrat dan menerima dos insulin rendah yang sesuai dengannya. Dos ini 2-7 kali lebih rendah daripada yang biasa dilakukan oleh doktor. Rawatan diabetes dengan insulin mengikut kaedah Dr Bernstein membolehkan anda mencapai tahap gula darah yang stabil iaitu 3,9-5,5 mmol / L. Ini nyata walaupun dengan metabolisme glukosa yang teruk. Walau bagaimanapun, insulin dalam dos rendah mula berfungsi kemudian dan berhenti bertindak lebih awal daripada pada dos tinggi standard.

Insulin cepat (pendek dan ultrashort) mula bertindak 10-40 minit selepas suntikan, bergantung pada ubat yang diberikan dan dosnya. Namun, ini tidak bermaksud bahawa setelah 10-40 minit meter akan menunjukkan penurunan gula. Untuk menunjukkan kesannya, anda perlu mengukur tahap glukosa tidak lebih awal daripada selepas 1 jam. Lebih baik melakukannya kemudian - dalam 2-3 jam.

Pastikan untuk memeriksa gula sebelum memberikan insulin untuk mengira dosnya. Mengukur semula itu masuk akal tidak selepas 30-60 minit, tetapi 3 jam selepas suntikan. Atau bahkan kemudian, sebelum makan seterusnya. Kecuali dalam keadaan di mana anda merasakan gejala gula darah rendah. Dalam kes ini, segera periksa tahap anda. Sekiranya hipoglikemia berlaku, ambil beberapa gram glukosa dalam tablet. Lihat juga artikel "Pencegahan dan perawatan gula rendah (hipoglikemia)".

Baca artikel terperinci mengenai pengiraan dos insulin pendek dan ultrashort. Jangan suntik dos besar ubat ini untuk mendapatkan kesan yang cepat. Anda pasti akan menyuntik hormon anda lebih banyak daripada yang sepatutnya, dan ini akan menyebabkan hipoglikemia. Terdapat gegaran tangan, kegelisahan dan gejala tidak menyenangkan yang lain. Bahkan mungkin kehilangan kesedaran dan kematian. Kendalikan insulin yang bertindak pantas dengan berhati-hati! Sebelum menggunakan, fahami dengan teliti bagaimana ia berfungsi dan bagaimana menentukan dos yang sesuai..

Persediaan insulin sederhana dan berpanjangan mula berfungsi 1-3 jam selepas suntikan. Mereka memberikan kesan halus, yang sukar dijejaki dengan glukometer. Satu ukuran gula mungkin tidak menunjukkan apa-apa. Anda perlu melakukan pemantauan sendiri glukosa darah beberapa kali setiap hari.

Pesakit kencing manis yang memberikan suntikan insulin yang diperpanjang pada waktu pagi, melihat hasilnya pada waktu petang, berikutan keputusan sepanjang hari. Ia berguna untuk membina grafik visual penunjuk gula. Pada hari-hari ketika mereka menggunakan insulin yang diperpanjang, mereka akan berbeza secara signifikan menjadi lebih baik. Sudah tentu, jika dos ubat dipilih dengan betul.

Suntikan insulin lanjutan, yang dilakukan pada waktu malam, memberikan hasilnya keesokan harinya. Gula puasa bertambah baik. Selain pengukuran pagi, anda juga dapat mengawal tahap glukosa di tengah malam. Dianjurkan untuk memeriksa gula pada malam hari pada hari-hari awal perawatan, jika ada risiko berlebihan dengan dosis awal. Tetapkan penggera untuk bangun pada waktu yang tepat. Ukur gula, catat hasilnya dan tidurlah.

Baca artikel mengenai pengiraan dos insulin panjang dan purata sebelum memulakan rawatan diabetes dengan ubat ini..

Berapa banyak insulin yang perlu disuntik jika diabetes mempunyai gula yang sangat tinggi?

Dos yang diperlukan tidak hanya bergantung pada gula darah, tetapi juga pada berat badan, dan juga pada kepekaan individu pesakit. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kepekaan insulin. Mereka disenaraikan di atas di halaman ini..

Artikel mengenai pengiraan dos insulin pendek dan ultrashort berguna untuk anda. Persediaan pendek dan ultrashort diberikan kepada pesakit diabetes apabila perlu menurunkan gula tinggi dengan cepat. Insulin bertindak panjang dan sederhana tidak boleh digunakan dalam keadaan seperti itu..

Sebagai tambahan kepada suntikan insulin, pesakit diabetes akan banyak minum air atau teh herba. Sudah tentu, tanpa madu, gula dan gula-gula lain. Minum cecair mencairkan darah, mengurangkan kepekatan glukosa di dalamnya, dan juga membantu ginjal membuang sebahagian kelebihan glukosa dari badan.

Pesakit kencing manis mesti ditentukan dengan tepat berapa banyak unit insulin mengurangkan tahap glukosa. Ini dapat dijumpai dalam beberapa hari atau minggu melalui percubaan dan kesilapan. Angka yang dihasilkan untuk setiap pengiraan dos perlu disesuaikan untuk cuaca, penyakit berjangkit dan faktor lain..

Terdapat situasi ketika gula sudah naik, anda perlu segera menurunkannya, dan belum berjaya mengumpulkan data yang tepat melalui percubaan dan kesilapan. Bagaimana cara mengira dos insulin dalam kes ini? Perlu menggunakan maklumat petunjuk.

Anda boleh menggunakan kaedah pengiraan dos di bawah dengan risiko anda sendiri. Overdosis insulin boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan, kesedaran terganggu dan bahkan kematian..

Pada orang dewasa dengan berat badan 63 kg, 1 U insulin ultrashort Humalog, Apidra atau NovoRapid mengurangkan gula darah sekitar 3 mmol / L. Semakin banyak berat badan dan semakin tinggi kandungan lemak di dalam badan, semakin lemah kesan insulin. Sebagai contoh, pada pesakit obes dengan diabetes jenis 2, berat 126 kg, 1 unit ubat Humalog, Apidra atau NovoRapid akan mengurangkan gula sebanyak 1.5 mmol / l. Anda perlu membuat perkadaran berdasarkan berat badan pesakit diabetes.

Sekiranya anda tidak tahu membuat perbandingan, dan tidak pasti bahawa anda dapat mengira dengan tepat, lebih baik jangan mencuba. Minta pertolongan dari orang yang berpengetahuan. Kesalahan dalam dos insulin pendek atau ultrashort boleh membawa akibat yang serius, bahkan boleh membunuh pesakit.

Katakan diabetes yang beratnya 71 kg. Insulinnya yang pantas - contohnya, Apidra. Setelah membuat perkadaran, anda mengira bahawa 1 unit akan mengurangkan gula sebanyak 2,66 mmol / l. Katakan pesakit mempunyai tahap glukosa darah 14 mmol / L. Ia mesti dikurangkan menjadi 6 mmol / L. Perbezaan dengan sasaran: 14 mmol / L - 6 mmol / L = 8 mmol / L. Dos insulin yang diperlukan: 8 mmol / L / 2.66 mmol / L = 3.0 PIECES.

Sekali lagi, ini adalah dos yang menunjukkan. Dijamin tidak sempurna. Anda boleh menyuntik 25-30% lebih sedikit untuk mengurangkan risiko hipoglikemia. Kaedah pengiraan yang ditentukan harus digunakan hanya jika pesakit belum mengumpulkan maklumat tepat melalui percubaan dan kesilapan..

Actrapid kira-kira 1.5 kali lebih lemah daripada Humalog, Apidra atau NovoRapid. Dia juga mula bertindak kemudian. Walau bagaimanapun, Dr. Bernstein mengesyorkan menggunakannya. Kerana insulin pendek lebih sesuai dengan diet rendah karbohidrat daripada ultra pendek.

Kaedah untuk mengira dos insulin yang diberikan di atas tidak sesuai untuk kanak-kanak diabetes. Kerana mereka mempunyai kepekaan terhadap insulin beberapa kali lebih tinggi daripada pada orang dewasa. Suntikan insulin cepat dalam dos yang dikira mengikut kaedah yang ditentukan berkemungkinan menyebabkan hipoglikemia teruk pada anak.

Apakah ciri-ciri mengira dos insulin untuk kanak-kanak diabetes?

Pada kanak-kanak diabetes hingga remaja, kepekaan insulin beberapa kali lebih tinggi daripada pada orang dewasa. Oleh itu, kanak-kanak memerlukan dos yang boleh diabaikan berbanding dengan pesakit dewasa. Sebagai peraturan, ibu bapa yang mengawal diabetes pada anak-anak mereka harus mencairkan insulin dengan garam, yang dibeli di farmasi. Ini membantu menyuntik dos 0.25 unit dengan tepat.

Di atas, kami meneliti cara mengira dos insulin untuk orang dewasa dengan berat badan 63 kg. Katakan kanak-kanak diabetes beratnya 21 kg. Dapat diandaikan bahawa dia akan memerlukan dos insulin 3 kali lebih sedikit daripada orang dewasa, dengan kadar glukosa yang sama dalam darah. Tetapi anggapan ini akan salah. Dos yang sesuai berkemungkinan bukan 3, tetapi 7-9 kali lebih sedikit.

Bagi kanak-kanak diabetes, terdapat risiko besar episod gula rendah disebabkan oleh berlebihan insulin. Untuk mengelakkan overdosis, suntikan insulin dengan dos yang jelas rendah. Kemudian perlahan-lahan dinaikkan sehingga tahap glukosa darah menjadi normal. Tidak wajar menggunakan ubat kuat Humalog, Apidra dan NovoRapid. Cuba Actrapid sebagai gantinya..

Kanak-kanak berumur sehingga 8-10 tahun boleh mula menyuntik insulin dengan dos 0.25 unit. Ramai ibu bapa meragui bahawa dos "homeopati" akan memberi kesan. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar, mengikut petunjuk glukometer, anda akan melihat kesannya dari suntikan pertama. Sekiranya perlu, tingkatkan dos sebanyak 0.25-0.5 PIECES setiap 2-3 hari.

Maklumat pengiraan dos insulin di atas sesuai untuk kanak-kanak diabetes yang mengikuti diet rendah karbohidrat. Buah-buahan dan makanan terlarang lain harus dikecualikan sepenuhnya. Kanak-kanak itu perlu menjelaskan akibat memakan makanan ringan. Tidak perlu menggunakan pam insulin. Walau bagaimanapun, disarankan untuk memakai sistem pemantauan glukosa berterusan sekiranya anda mampu membelinya..

Baca juga artikel:

Apa yang berlaku jika anda menyuntik dos yang terlalu banyak?

Dosis berlebihan hormon ini dapat menurunkan gula darah secara berlebihan. Komplikasi terapi insulin ini disebut hipoglikemia. Bergantung pada keparahannya, ia boleh menyebabkan pelbagai gejala - dari rasa lapar, mudah marah dan berdebar-debar hingga kehilangan kesedaran dan kematian. Baca artikel "Gula Darah Rendah (Hipoglikemia)" untuk maklumat lanjut. Fahami gejala komplikasi ini, bagaimana memberi rawatan kecemasan, apa yang perlu dilakukan untuk pencegahan.

Untuk mengelakkan hipoglikemia, anda perlu belajar cara mengira dos suntikan dan tablet yang sesuai untuk pesakit diabetes. Juga, semakin rendah dos yang diperlukan, semakin rendah risiko hipoglikemia. Dalam pengertian ini, beralih ke diet rendah karbohidrat bermanfaat kerana mengurangkan dos sebanyak 2-10 kali.

Berapa kali sehari anda perlu menyuntik insulin?

Ia bergantung kepada keparahan penyakit. Ramai pesakit diabetes yang telah beralih ke diet rendah karbohidrat sejak awal berjaya mengekalkan gula normal tanpa insulin setiap hari. Mereka hanya perlu diberi suntikan semasa penyakit berjangkit apabila keperluan insulin badan meningkat..

Dengan diabetes sederhana, diperlukan 1-2 suntikan insulin tambahan setiap hari. Dalam gangguan metabolisme glukosa yang teruk, anda perlu menyuntik insulin cepat sebelum setiap makan, serta ubat yang bertindak panjang pada waktu pagi dan petang. Ternyata 5 suntikan sehari. Dengan syarat anda makan 3 kali sehari tanpa makanan ringan.

Jam berapa lebih baik untuk menguruskan insulin?

Berikut ini menerangkan algoritma tindakan untuk dua situasi:

 1. Diabetes jenis 2 yang agak ringan.
 2. Diabetes autoimun yang teruk - gula darah melebihi 13 mmol / l dan, mungkin, pesakit telah menjalani rawatan intensif kerana kesedaran yang lemah.

Persoalan mengenai jadual suntikan insulin mesti diputuskan secara individu. Pada diabetes jenis 2, sebelum memulakan terapi insulin, perhatikan tingkah laku gula darah pesakit selama 3-7 hari setiap hari. Dengan penyakit ringan hingga sederhana, anda akan mendapati bahawa pada beberapa jam tahap glukosa meningkat secara berkala, sementara pada yang lain tetap kurang lebih normal.

Selalunya, kadar glukosa darah meningkat pada waktu pagi ketika perut kosong dan selepas sarapan. Ia juga boleh naik sebelum makan siang, 2-3 jam selepas makan siang, sebelum makan malam, atau pada waktu malam. Pada masa-masa ketika pankreas tidak dapat mengatasi, ia mesti dijaga dengan suntikan insulin.

Pada diabetes yang teruk, tidak ada waktu untuk memerhatikan, tetapi anda perlu segera menyuntik insulin yang diperpanjang pada waktu pagi dan malam, serta ubat bertindak cepat sebelum setiap makan. Jika tidak, pesakit diabetes akan koma dan boleh mati.

Jenis insulin yang panjang (Lantus, Tujeo, Levemir, Protafan, Tresiba) dirancang untuk menormalkan gula pada waktu malam, pada waktu pagi sebelum makan, dan juga pada waktu petang ketika perut kosong. Jenis tindakan pendek dan ultrashort lain digunakan untuk menjadikan indikator glukosa menjadi normal selepas makan. Tidak dapat diresepkan untuk menetapkan rejimen terapi insulin yang sama kepada semua pesakit berturut-turut tanpa mengambil kira ciri-ciri individu diabetes mereka.

Berapa lama selepas suntikan harus diukur gula?

Pesakit kencing manis yang mengikuti diet rendah karbohidrat dan menetapkan insulin cepat pada dos rendah yang sesuai perlu mengukur gula 3 jam selepas suntikan. Atau anda boleh mengukurnya kemudian, sebelum makan seterusnya. Namun, jika anda mengesyaki glukosa darah anda terlalu rendah, segera periksa..

Adakah saya perlu menyuntik insulin sebelum makan jika gula diabetes adalah normal atau rendah?

Secara amnya ya. Anda perlu menyuntik insulin untuk mengimbangi kenaikan gula darah yang disebabkan oleh makanan yang dimakan. Katakan anda mempunyai gula di bawah 3.9 mmol / L sebelum makan. Dalam kes ini, ambil beberapa gram glukosa dalam tablet. Selepas itu, makan makanan rendah karbohidrat yang anda rancangkan. Dan suntikan insulin untuk mengimbangi penyerapannya. Baca artikel mengenai pengiraan dos insulin sebelum makan..

Katakan pesakit diabetes tidak menyuntik insulin sebelum makan tengah hari. Dia mengukur tahap glukosa 3 jam selepas makan tengah hari atau sebelum makan malam - dan hasilnya tidak lebih tinggi daripada 5.5 mmol / L. Ini berulang selama beberapa hari berturut-turut. Dalam kes ini, pesakit melakukan semuanya dengan betul. Dia sebenarnya tidak perlu menyuntik insulin sebelum makan tengah hari. Walau bagaimanapun, ini mungkin diperlukan semasa selesema dan penyakit berjangkit lain. Kerana dalam tempoh ini, keperluan tubuh untuk insulin meningkat dengan ketara.

Makan malam hendaklah tidak lewat dari jam 18:00. Periksa gula darah anda pada malam sebelum tidur. Ia mesti stabil di bawah 5.6 mmol / L. Sekiranya tahap glukosa dijaga dalam had ini, anda tidak boleh menyuntik insulin sebelum makan malam. Untuk sarapan pagi, anda perlu mengukur gula 3 jam selepasnya atau sebelum makan tengah hari.

Mengapa gula tidak turun selepas suntikan insulin?

Sebab, dalam susunan kekerapan yang menurun:

 • Penyelesaian hormon merosot kerana pelanggaran penyimpanan.
 • Sensitiviti terhadap insulin menurun kerana penyakit berjangkit - kerosakan gigi, selsema, masalah dengan saluran kencing, ginjal, dan jangkitan lain.
 • Diabetes tidak memahami bagaimana insulin yang berpanjangan berfungsi, dan mengharapkan dia menurunkan gula darah dengan cepat.
 • Pesakit terlalu kerap melakukan suntikan di tempat yang sama. Akibatnya, parut kulit telah terbentuk yang mengganggu penyerapan insulin.

Kemungkinan besar, insulin merosot kerana peraturan penyimpanan dilanggar. Walau bagaimanapun, biasanya tetap telus. Dalam penampilan, mustahil untuk menentukan bahawa larutan di kartrij atau di dalam botol telah merosot. Ketahui peraturan umum untuk menyimpan insulin, serta syarat khas dalam arahan untuk ubat yang anda gunakan. Produk mungkin dibekukan atau terlalu panas secara tidak sengaja semasa pengangkutan.

Ramai pesakit diabetes mengambil insulin yang panjang dan mengharapkannya dapat menurunkan gula setelah makan. Ini secara semula jadi tidak berlaku. Fahami perbezaan antara jenis insulin panjang, pendek dan ultrashort, apa tujuannya, bagaimana mengira dosnya dengan betul..

Mungkin mereka menyuntik ubat yang sesuai, tetapi dos yang terlalu kecil, yang tidak memberi kesan yang jelas pada gula. Ini berlaku pada pesakit diabetes dewasa yang baru memulakan terapi insulin. Lain kali tingkatkan dos, tetapi jangan terlalu berhati-hati terhadap hipoglikemia. Ini biasanya tidak berlaku pada kanak-kanak. Bahkan dos terkecil menurunkan gula darah mereka dengan ketara.

Pelajari teknik pemberian insulin tanpa rasa sakit dan berikan suntikan seperti yang dinyatakan. Setiap kali, ubah tempat suntikan. Menggunakan pam insulin selalu menyebabkan parut dan penyerapan. Masalah ini hanya dapat diselesaikan dengan menolak pam dan kembali menggunakan jarum suntik lama..

Pada dos yang ditetapkan oleh doktor, insulin tidak berfungsi. Kenapa? Dan apa yang perlu dibuat?

Sangat jarang doktor mengesyorkan dos insulin yang terlalu rendah. Sebagai peraturan, mereka menetapkan dos yang terlalu tinggi yang terlalu banyak bertindak dan menyebabkan hipoglikemia. Ini benar terutamanya bagi pesakit diabetes yang mengikuti diet rendah karbohidrat. Mereka perlu mengira dos insulin menggunakan kaedah yang dijelaskan di laman web ini..

Kemungkinan besar, ubat anda telah merosot kerana pelanggaran syarat penyimpanan. Anda mungkin membelinya atau menerimanya secara percuma sudah dimanjakan. Pelajari artikel "Peraturan Penyimpanan Insulin" dan lakukan apa yang tertulis.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya disuntik dua kali ganda?

Simpan glukometer, jalur ujian untuknya, serta tablet glukosa dan air di tangan. Sekiranya anda merasakan simptom hipoglikemia (gula darah rendah), periksa tahap anda. Sekiranya perlu, ambil dos glukosa yang dikira dengan tepat untuk menaikkan gula menjadi normal. Jangan gunakan produk selain tablet glukosa untuk menghentikan hipoglikemia. Cuba memakannya tidak lebih daripada yang diperlukan.

Sekiranya anda menyuntikkan insulin panjang dua kali ganda pada waktu malam, anda perlu menetapkan penggera di tengah malam, bangun dan periksa semula gula. Sekiranya perlu, ambil dos glukosa dalam tablet.

Berapakah dos insulin apabila aseton muncul dalam air kencing?

Aseton (keton) dalam air kencing sering dijumpai pada orang dewasa dan kanak-kanak yang menjalani diet rendah karbohidrat. Selagi glukosa darah anda normal, anda tidak perlu melakukan apa-apa selain minum cecair. Pengiraan dos insulin tetap sama. Anda tidak boleh mengubah dos atau menambahkan karbohidrat ke dalam diet. Dos hormon penurun gula bergantung pada glukosa darah, dan lebih baik tidak mengukur keton sama sekali.

Kemunculan keton dalam air kencing dan bau aseton di udara yang dihembuskan bermaksud bahawa tubuh membakar simpanan lemaknya. Bagi pesakit diabetes jenis 2 yang gemuk, inilah yang anda perlukan. Ibu bapa kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 juga tidak boleh panik..

Kemungkinan besar, anak akan mempunyai selera makan yang baik. Beri dia produk yang dibenarkan. Hitung dos suntikan pengambilan protein dan karbohidrat, serta petunjuk gula darah. Jangan berikan karbohidrat cepat untuk menghilangkan aseton, walaupun doktor atau nenek berkeras. Isu ini dibincangkan dengan lebih terperinci dalam artikel "Diabetes pada Kanak-kanak." Periksa glukosa darah anda lebih kerap. Jalur ujian untuk keton lebih baik tidak disimpan di rumah.

32 komen mengenai "Pengiraan dos insulin: jawapan kepada soalan"

Bagaimana jika gula puasa di bawah 5, tetapi selepas sarapan naik hingga 9? Saya mempunyai sarapan pagi yang sederhana - contohnya telur orak, keju dan kefir 30 gram. Adakah anda memerlukan insulin panjang atau pendek? Saya menghidap diabetes jenis 2, seperti sederhana. Saya biasa menyuntik insulin. Setelah beralih ke diet rendah karbohidrat, dia berhenti menggunakannya. Tetapi petunjuk gula tidak begitu memberangsangkan, mungkin sudah tiba masanya untuk memulakannya lagi.

Pertama sekali, kefir harus dibatalkan. Ini adalah produk terlarang yang menaikkan gula darah dengan cepat dan kuat..

Anda mungkin perlu menyuntik insulin cepat untuk menutup makanan yang anda makan. Anda menulis bahawa anda mengikuti diet rendah karbohidrat. Berbanding dengan pesakit diabetes yang diberi makan standard, dos insulin anda akan sangat rendah, hampir homeopati. Anda boleh bermula dengan 0.5 unit, dan kemudian anda akan melihat.

Helo! Saya berumur 33 tahun, tinggi 165 cm, berat 71 kg. Saya telah menderita diabetes jenis 1 selama 4 tahun. Mungkin anda boleh memberi nasihat mengenai masalah saya dengan insulin. Pada waktu petang saya meletakkan Tujeo pada 26 unit, tetapi pada waktu pagi gula kurang dari 9.0-9.5 hampir tidak pernah berlaku. Sepanjang hari saya mengira XE sebelum sarapan, makan tengah hari, makan malam dan makanan ringan. Novorapid harus ditusuk bukan hanya untuk makanan, tetapi juga sering menurunkan gula tinggi. Selepas suntikan tambahan, gula boleh turun, misalnya, menjadi 8. Tetapi saya biasanya gagal menurunkannya menjadi 6.0. Nampaknya saya melakukan semuanya dengan betul, tetapi hasilnya buruk. Kesihatan saya masih normal, tetapi saya takut komplikasi diabetes semakin meningkat. Saya akan senang menerima nasihat, terima kasih terlebih dahulu!

Pada waktu pagi, gula kurang dari 9.0-9.5 hampir tidak pernah berlaku. Saya merasa normal setakat ini, tetapi saya takut komplikasi diabetes semakin meningkat.

Mungkin anda akan memberi nasihat mengenai masalah saya dengan insulin.

Pertama sekali, anda perlu beralih ke diet rendah karbohidrat. Sekiranya anda tidak mahu melakukan ini, anda tidak mungkin dapat meningkatkan kawalan diabetes anda..

Kaji juga peraturan untuk menyimpan insulin - https://endocrin-patient.com/hranenie-insulina/ - mungkin beberapa ubat anda telah merosot, kehilangan kekuatannya.

Umur 51 tahun, tinggi 159 cm, berat 69 kg.
Diabetes jenis 2 didiagnosis di sebuah hospital (hospital 1.5 bulan) setelah banyak penitis. Setelah sebulan menjalani rawatan di hospital, gula menjadi lebih tinggi daripada norma 13-20. Selepas pembuangan, saya menyuntikkan Tujeo 18 unit pada waktu pagi, Humalog 3 kali sehari, 8 unit, seperti yang ditetapkan. Selama 4 hari terakhir gula berada dalam lingkungan normal, hanya Tujeo yang ditetapkan pada waktu pagi dan itu sahaja. Adakah saya melakukan perkara yang betul? Tolong beritahu saya, jika tidak, saya seorang pemula. Sebulan selepas hospital, saya mengikuti diet.

Setelah habis, saya menusuk Tujeo 18 unit pada waktu pagi, Humalog 3 kali sehari selama 8 unit, seperti yang ditetapkan.

Sekiranya anda ingin hidup, anda perlu memasukkan otak, dan jangan bodoh melakukan apa yang anda tetapkan

Bergantung pada gula darah anda. Sekiranya ia stabil 3.9-5.5 mmol / l 24 jam sehari - maka semuanya teratur.

Saya berumur 52 tahun, diabetes jenis 2 sejak 2005. Dua bulan yang lalu, dia berada di hospital, doktor memindahkan saya ke insulin. Saya tidak dapat keluar dari makan malam selepas 18 jam, kerana saya pulang dari kerja selepas 19 jam. Oleh itu, gula puasa di bawah 7 tidak berlaku. Dalam ekstrak, doktor menunjukkan had gula yang disyorkan 6-9. Saya menyuntik insulin 3 kali sehari sebelum makan selama 12, 8 dan 8 unit bertindak pendek, serta 12 unit panjang sebelum tidur. Dan pada siang hari, gula jarang 6, biasanya selalu lebih tinggi. Apa yang perlu saya perhatikan? Cara membuat gula yang baik?

Saya tidak dapat makan malam selepas 18 jam, kerana saya pulang dari kerja selepas 19 jam.

Pesakit kencing manis yang bermotivasi menyediakan makan malam di tempat kerja, sebelum meninggalkannya, pada waktu yang tepat.

Apa yang perlu saya perhatikan? Cara membuat gula yang baik?

Pelajari dengan teliti artikel yang anda tuliskan komennya, dan lakukan apa yang dinyatakan.

Gula saya meningkat terutamanya pada jam 24 hingga 18 mmol / l. Saya duduk selama 2 tahun menggunakan insulin. Setelah membaca nota mengenai insulin, saya membuat beberapa kesimpulan untuk diri saya sendiri. Terima kasih atas petua yang berguna..

Terima kasih atas maklum balas. Akan ada soalan - tanya, jangan malu.

Helo, Sergey. Sejak diabetes mellitus baru-baru ini, saya mula demam, walaupun musim panas. Suhu meningkat sedikit hingga 37.5 dan semalam herpes melompat keluar dari mulutnya. Saya perhatikan bahawa gula lebih tinggi daripada biasa pada dos insulin yang sama. Contohnya, sekarang adalah 8, walaupun dalam keadaan normal tanpa makanan ringan sudah pasti ada hipoglikemia. Apa nak buat? Makan lebih sedikit atau lebih banyak insulin?

semalam herpes di bibir muncul. Saya perhatikan bahawa gula lebih tinggi daripada biasa dengan dos insulin yang sama.

Ini adalah biasa. Gula meningkat pada sebarang penyakit berjangkit, virus dan bakteria. Selalunya ini berlaku 1-2 hari sebelum selesema yang jelas bermula..

Apa nak buat? Makan lebih sedikit atau lebih banyak insulin?

Sebaliknya, tingkatkan dos insulin. Makan - mengikut selera makan.

Marina. Umur 48 tahun. Diabetes jenis 2 ditemui 10 tahun yang lalu. Tidak mengganggu dengan cara apa pun. Gula sangat tinggi (16-21) sentiasa. Saya tidak merasakannya. Kencing selalu normal. Menganalisis hampir semuanya - juga. Saya tahu mengenai gula dari bacaan glukometer. Tetapi saya faham bahawa anda tidak boleh hidup dengan gula tinggi. Beralih kepada ahli endokrinologi, dia memberikan sebilangan besar pil. Saya meminta insulin - tidak, saya tidak. Kemudian, ketika saya menggunakan gula 29.8, saya memutuskan untuk menetapkan levemir. Dia tidak memberi ubat insulin pendek. Baiklah, saya menusuknya, seperti yang ditulisnya, 12 unit pada pukul 10 malam, tetapi pada waktu pagi tidak ada kurang dari 18 gula. Seorang rakan diabetes menasihati saya untuk membeli Novorapid, membelinya, gula diukur - itu adalah 19.8. Saya membuat 2 unit untuk ujian, saya tidak makan, saya tidak minum, saya mengukur dalam 2 jam - saya melonjak ke 21! Dia mengatakan tidak boleh, periksa meter. Saya memeriksa suami saya - semuanya baik-baik saja, dia mempunyai 4.8, seperti biasa. Kenapa begitu? Bagaimana mungkin dari dua kali makan, gula Novorapid naik, tidak jatuh? Saya tidak mengikuti diet. Saya tinggal dan makan biasanya. Tolong jangan bersumpah, jawab mengapa gula naik dari insulin?

mengapa gula melonjak dari insulin?

Saya berumur 62 tahun, tinggi 152 cm, berat 50 kg. Tahun ini, buat pertama kalinya, mereka didiagnosis menghidap diabetes jenis 2. Setelah keluar dari hospital, doktor menetapkan insulin Apidra SoloStar pada pukul 8 pagi pada pukul 8, pukul 13 pada pukul 8, pada waktu malam pada jam 18:00 pada jam 8, dengan mengambil kira unit roti, dan Levemir pada waktu malam pada pukul 22 malam pada 14:00. Gula bermula pada waktu pagi dengan perut kosong dengan cara yang berbeza 3.4-5.5-8.2. Pada waktu petang saya mengukur gula pada pukul 21 - ia berlaku 8.7, 6.7, 5.4. Kadang kala saya bangun dengan kuat pada waktu pagi, kerana tidak baik jika mereka tidak membangunkan saya. Gula pagi ini adalah 11.4, dan pada waktu malam 10.5. Saya mengecualikan gula, penaik, jem dari diet. Cara mengira insulin petang dengan betul supaya gula tidak melonjak dan tidak buruk?

Cara mengira insulin petang dengan betul supaya gula tidak melonjak dan tidak buruk?

Anda perlu membaca laman web ini dengan teliti dan mengikuti cadangannya.

Helo! Saya berumur 45 tahun, tinggi 172 cm, berat 54 kg. Sebulan setengah yang lalu, diabetes Lada dikesan, gula adalah 15, glikasi hemoglobin 12%. Segera beralih ke diet rendah karbohidrat anda. Gula puasa 4.3-5.7. Tetapi 2-3 jam selepas makan harganya hingga 7.5, terutamanya selepas makan malam. Saya makan malam sebelum jam 19-00. Pada waktu pagi gula biasanya rendah. Doktor mengatakan bahawa ujiannya bagus, insulin tidak diperlukan. Tetapi, seperti yang saya faham, diperlukan untuk pemeliharaan pankreas. Sekarang C-peptida adalah 0.36 pada kadar 0.79-4.19, insulin puasa adalah 1.3 (2.6-24.9). Apa yang awak cadangkan?

Doktor mengatakan bahawa ujiannya bagus, insulin tidak diperlukan. Tetapi, seperti yang saya faham, diperlukan untuk pemeliharaan pankreas.

Adakah anda faham bahawa akan ada lebih banyak pesakit seperti itu

Dilihat dari hasil analisis pada C-peptida, serta nisbah tinggi dan berat badan, anda perlu menyuntik insulin, selain mengikuti diet.

Cuba dapatkan insulin yang diimport secara percuma, serta faedah lain. Hasil ujian untuk hemoglobin dan C-peptida glikasi semestinya membantu..

Adakah benar suntikan insulin pada pesakit diabetes menebal?

Adakah benar suntikan insulin pada pesakit diabetes menebal?

Minum banyak cecair. Sekiranya anda takut serangan jantung dan strok, anda boleh mengambil ujian darah untuk fibrinogen, dan pada masa yang sama untuk protein homosistein dan C-reaktif.

Helo! Saya berumur 61 tahun, menghidap diabetes jenis 2 selama 15 tahun. 3 tahun yang lalu dipindahkan ke insulin. Kolola Insuman Bazal pada waktu petang 15 unit dan pada waktu pagi 10 unit. Gula melompat. Komplikasi berkembang. Retinopati, nefropati, dan sebulan yang lalu, kaki diamputasi. Saya memutuskan untuk beralih ke diet rendah karbohidrat. Selama seminggu sekarang, tahap gulanya berbeza. Dari 5.5 hingga 7.0. Saya menusuk actrapid bergantung pada kadar gula selama 6-8 unit sebelum makan 3 kali sehari. Saya makan malam selewat-lewatnya 19 jam. Pada waktu pagi, gula berada dalam lingkungan yang sama. Tidak ada doktor yang akan memilih skema ini. Pihak hospital juga tidak menjelaskan insulin mana dan cara menyuntik. Soalan: Adakah saya perlu menyuntik insulin lama jika saya tidak makan selepas 19 jam pada waktu malam? Saya makan 3 kali sehari pada waktu yang ditentukan dengan ketat.

Retinopati, nefropati, dan sebulan yang lalu, kaki diamputasi. Memutuskan untuk beralih ke diet rendah karbohidrat.

Pertama sekali, anda perlu menjalani ujian yang memeriksa fungsi buah pinggang - https://endocrin-patient.com/diabet-nefropatiya/ - pastikan kereta api belum pergi, belum terlambat untuk beralih ke diet.

Tidak ada doktor yang akan memilih skema ini. Pihak hospital juga tidak menjelaskan insulin mana dan cara menyuntik.

Doktor tidak tahu bagaimana dan tidak mahu menolong pesakit diabetes rendah karbohidrat.

Adakah saya perlu menyuntik insulin lama jika saya tidak makan selepas 19 jam pada waktu malam?

Umur 69 tahun, menghidap diabetes selama 15 tahun. Dipindahkan ke insulin 3 tahun yang lalu. Sebelum itu, saya hanya mengambil metformin, ada sehingga 18 gula. Saya mendapat tahu laman web anda, saya menyesal kerana sudah lewat. Sudah operasi pada mata, kaki, luka tidak sembuh, buah pinggang sakit. Sekarang saya menjalani diet rendah karbohidrat. Menurunkan berat badan dalam 8 bulan sebanyak 31 kg. Saya sangat berterima kasih kepada anda. Tetapi ada persoalan. Gula puasa 3.5-5.1. Tetapi menjelang petang, 7.4-10.0. Saya meletakkan insulin pada 4-8 unit pada waktu petang. Bagaimana untuk menghilangkan pertumbuhan gula malam? Tunduk besar untuk laman web ini, untuk kerja anda. Sekiranya doktor memahami perkara ini! Setelah semua yang saya nasihatkan, saya tidak mahu pergi kepada mereka lagi. Dengan hormat dan terima kasih kepada anda, Vera.

Cara menyingkirkan pertumbuhan gula malam?

Anda perlu menyuntik sedikit insulin terlebih dahulu supaya ia berfungsi pada waktu petang ketika gula biasanya naik. Sekiranya insulin panjang, maka dalam 2-3 jam. Dosis kecil insulin panjang, yang biasanya disuntik oleh pembaca saya, dengan cepat terungkap, dan kemudian tindakan mereka berhenti dengan cepat.

Sekiranya ubat cepat, maka dalam 30-90 minit.

Perkara utama di sini adalah menyuntikkan dos insulin yang sedikit lebih awal, secara profilaksis, dan tidak memadamkan api ketika sudah berlaku.

Menyelesaikan masalah kenaikan gula pada waktu malam jauh lebih mudah daripada mengambil kawalan glukosa pada waktu pagi dengan perut kosong. Kerana di sana anda harus bangun dengan jam penggera di tengah malam untuk menyuntik sedikit insulin, dan kemudian cuba tertidur lagi dan tidur hingga pagi.

Diabetes jenis 2 dengan tahap keparahan sederhana, saya sakit selama 11 tahun, saya berumur 56 tahun, berat 111 kg dengan tinggi 165 cm.Kolya 36 unit insulin panjang Rinsulin NPH pada waktu pagi dan petang, serta insulin bertindak sederhana selama 14 unit tiga kali sehari, pada waktu malam tablet tambahan metformin 1000 mg. Tinggi gula, rata-rata sekitar 13. Apa yang perlu dilakukan? Mungkin dos insulin tidak dikira dengan betul?

Baca laman web ini dengan teliti dan ikuti cadangannya dengan teliti jika anda mahu hidup.

Mungkin dos insulin tidak dikira dengan betul?

Dan dosnya salah (tidak fleksibel) dan ubatnya tidak baik.

Helo. Diabetes dijumpai baru-baru ini. Tolong beritahu saya, jika anda menyuntikkan 2 U dengan jarum suntik insulin (40-U), adakah semua insulin ini tidak akan tinggal di dalam jarum suntik tanpa suntikan, dos yang kecil?

jika anda menyuntik 2 unit dengan jarum suntikan insulin (40-U)

Jangan sekali-kali menggunakan picagari 40-U, hanya 100-U! Jika tidak, anda akan sangat keliru dengan dos insulin.

adakah semua insulin ini akan kekal di dalam picagari tanpa suntikan, seperti dos yang kecil?

Tidak akan. Terdapat puluhan ribu pesakit diabetes di dunia yang menyuntikkan dos yang rendah..

Selamat petang! Saya menghidap diabetes jenis 1 selama 7 tahun, saya berumur 26 tahun. Tinggi 180 cm, berat 70 kg. Pada siang hari, gula disimpan dalam norma relatif (4-7), termasuk gula pagi (3,5-5), untuk malam yang saya tusuk lama, sebelum makan - pendek (novorapid). Tetapi jadual gula meningkat dengan ketara pada waktu makan tengah hari. Saya menusuk selama 30 minit sebelum makan (dari 8 hingga 12 unit), tetapi selepas makan tengah hari gula boleh meningkat hingga 12-15 dan kekal pada tahap ini. Saya menggali 2-3 unit, ia tidak membantu. Yang tinggi berlangsung hingga 7 malam, dan kemudian tiba-tiba menurun, seolah-olah semua insulin "mencapai" hanya pada masa ini.

Saya menyimpan pen dalam bekas termal, dan pada masa lain dalam masa yang sama insulin berfungsi dengan baik. Pada hujung minggu, jadual gula lebih baik, kerana bergerak lebih banyak. Mungkinkah ini berkaitan dengan kerja tidak aktif? Apa yang boleh dilakukan sekiranya tidak ada kemungkinan untuk melakukan aktiviti fizikal selepas makan tengah hari?

Saya menusuk selama 30 minit sebelum makan (dari 8 hingga 12 unit), tetapi selepas makan tengah hari gula boleh meningkat hingga 12-15 dan kekal pada tahap ini. Saya menggali 2-3 unit, ia tidak membantu. Tahan tinggi hingga jam 7 malam, dan kemudian tiba-tiba menurun,

Ini adalah dos insulin kuda. Anda mempunyai masalah khas pesakit diabetes yang mempercayai doktor dan berusaha untuk mengikuti kaedah standard untuk mengimbangi penyakit mereka..

Teliti laman web ini dengan teliti dan sertai "mazhab" pengikut Dr. Bernstein.

Saya berumur 56 tahun, diabetes jenis 2, 11 tahun pengalaman
Beralih ke insulin
Pada waktu malam pada pukul 10 malam gula 8
Dan pada 24 jam 3
Kolyu Lantus 17 u dan rinliz 14 u
Lebih banyak metformin 1000
Pada siang hari, gula 7-8 unit
Cara penyelesaian ?

Pada waktu malam pada pukul 10 malam gula 8
Dan pada 24 jam 3
Cara penyelesaian ?

Terlalu banyak insulin pada waktu malam

Anda perlu mengurangkan dos pada waktu malam, tetapi pada waktu pagi bangun pada jam penggera, lakukan suntikan tambahan, dan kemudian tidurlah..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes