Cara memilih jarum suntikan yang tepat secara subkutan, intramuskular, intravena?

Ubat-ubatan yang memasuki perut, seperti yang anda ketahui, sering memberi kesan buruk kepada organ ini. Atau bertindak terlalu perlahan ketika bantuan kecemasan diperlukan. Dalam kes ini, jarum suntik perubatan menjadi alat yang sangat diperlukan. Seperti, bagaimanapun, dalam rawatan diabetes, vaksinasi, rongga pembilasan dan prosedur lain. Apa picagari ada, siapa yang membuatnya, dan berapa harga alat ini hari ini?

Jenis Jarum Suntik Perubatan

Kita semua tahu bahawa jarum suntik adalah silinder, piston dan jarum. Tetapi tidak semua orang tahu bahawa alat ini mempunyai banyak perbezaan dalam beberapa cara. Memahami...

Reka bentuk

 • Dua komponen. Komposisi: silinder + omboh. Isipadu klasik: 2 dan 5 ml, 10 ml atau 20 ml.
 • Tiga komponen. Komposisi: silinder + piston + pelocok (kira-kira - gasket untuk pergerakan omboh yang lancar di sepanjang silinder). Alat berbeza mengikut jenis dan saiz sambungan.

Isipadu silinder

 • Hingga 1 ml: digunakan untuk ujian intradermal, untuk vaksinasi, untuk pentadbiran ubat.
 • 2-22 ml: biasanya digunakan untuk suntikan subkutan (hingga 3 ml), intramuskular (hingga 10 ml) dan intravena (hingga 22 ml).
 • 30-100 ml: alat ini diperlukan untuk sanitasi, untuk aspirasi cecair, ketika mencuci rongga dan untuk memperkenalkan larutan nutrien.

Pemasangan jarum

 • Luer: dengan jenis sambungan ini, jarum diletakkan pada picagari. Ini adalah standard untuk instrumen kelantangan 1-100 ml.
 • Luer Lock: di sini jarumnya disekat ke alat. Jenis sebatian ini sangat berharga dalam anestesiologi, dengan pengenalan ubat ke dalam tisu padat, sekiranya diperlukan pengambilan sampel biomaterial, dll..
 • Jenis kateter: digunakan semasa memberi makan melalui tiub atau semasa memberi ubat melalui kateter.
 • Jarum bersepadu: jarum tidak boleh ditanggalkan, sudah disatukan ke dalam badan itu sendiri. Biasanya ini adalah picagari hingga 1 ml.

Bilangan kegunaan

 • Pakai: ini biasanya jarum suntikan yang diperbuat daripada plastik dan dengan jarum keluli tahan karat.
 • Boleh digunakan semula: biasanya alat kaca. Ini termasuk model usang seperti Record, serta picagari, pen, pistol, dll..

Panjang jarum

Dikenali pembedahan dan suntikan. Ciri pilihan ke-2: berlubang di dalam, pilihannya mengikut kaliber dan jenis tip.

 • Untuk jarum suntik 1 ml - jarum 10 x 0,45 atau 0,40 mm.
 • Untuk 2 ml - jarum 30 x 0.6 mm.
 • Untuk 3 ml - jarum 30 x 06 mm.
 • Untuk 5 ml - jarum 40 x 0,7 mm.
 • Untuk 10 ml - jarum 40 x 0,8 mm.
 • Untuk 20 ml - jarum 40 x 0,8 mm.
 • Untuk 50 ml - jarum 40 x 1.2 mm.
 • Untuk Janet Syringe 150 ml - 400 x 1.2 mm.

Mengimbangi kon

 • Konsentrik: lokasi kon di tengah silinder. Biasanya, petua seperti ini terdapat dalam jarum suntik 1-11 ml.
 • Eksentrik: untuk kedudukan kon ini, susunan lateral kon (di sisi silinder) adalah ciri. Dengan alat seperti itu (22 ml) darah biasanya diambil dari vena..

Keutuhan

Jenis, tujuan dan harga

 • Insulin

Seperti namanya, mereka diperlukan semasa menyuntik insulin. Alat semacam itu berbeza dalam jumlah hingga 1 ml, dengan jarum pendek tipis, tanda di ED, dan bentuk piston khas. Ia boleh guna. Harga: kira-kira 150-300 rubel untuk 10 pcs.

Ia dianggap terbesar (jumlahnya hingga 150 ml). Ini digunakan untuk menyedut cairan atau rongga pencucian, serta untuk pemakanan enteral, pengenalan larutan melalui probe, dll. Ia adalah tiga komponen. Harga: 50-90 rubel untuk 1 pc.

Tujuan: suntikan besar-besaran, program imunisasi, tusukan diagnostik, dan lain-lain. Fitur alat: penggunaan berulang dikecualikan kerana reka bentuk, yang melibatkan menyekat piston setelah digunakan dan menarik kembali jarum ke dalam labu. Dengan demikian risiko jangkitan / kecederaan tidak dapat dikurangkan, dan masalah pembuangan diselesaikan. Harga: kira-kira 10 rubel untuk 1 pc.

Tujuan: satu suntikan ubat. Ciri-ciri: alat elastik ini sudah mengandungi dos ubat, steril dan tahan bocor. Jarum suntik tersebut boleh didapati di setiap paramedik dalam peti pertolongan cemas. Harganya bergantung pada ubat.

Ciri-ciri: silinder kaca, jarum logam + omboh dengan gasket, isipadu 1-20 ml. Pelantikan: penggunaan berulang, kemungkinan pensterilan. Pada masa kini, praktikalnya tidak dihasilkan dan tidak digunakan. Harga: kira-kira 50-100 rubel.

Tujuan alat: pengenalan insulin. Digunakan oleh pesakit diabetes. Ciri-ciri: kemiripan luaran dengan pen konvensional, jarum nipis, kemudahan pentadbiran ubat, mekanisme dos, pertukaran kartrij yang mudah. Reka bentuk: sarung, jarum yang boleh ditanggalkan, mekanisme omboh, kartrij insulin, kotak. Pena sedemikian disimpan pada suhu 18-26 darjah. Harga: kira-kira 1800-3000 rubel setiap 1 keping.

Pelantikan: menjalankan prosedur radiopaque. Mereka biasanya diperbuat daripada plastik polimer. Harga: 1500-3000 rubel untuk 1 pc.

 • Picagari karpule

Temujanji: digunakan terutamanya dalam pergigian untuk pengenalan anestesia. Ciri-ciri: boleh digunakan semula dan digunakan sekali, jarum nipis, ampul. Harga: 400-600 rubel untuk 1 pc.

Ciri-ciri: alat untuk mereka yang takut suntikan. Jarum suntik dipasang dalam reka bentuk (hingga 5 ml) dan dengan menekan pemicu ubat diperkenalkan. Pelantikan: pemberian ubat yang cepat dan tidak menyakitkan (termasuk pentadbiran diri). Harga: kira-kira 400-2000 rubel setiap 1 keping.

Pelantikan: penggunaan dalam perubatan veterinar untuk pemberian ubat kepada haiwan atau euthanasia sementara mereka. Mereka digunakan dalam senjata khas dan bukannya kartrij. Harga: 60-200 rubel dan ke atas untuk 1 pc..

Temujanji: kemasukan ubat di rongga, mencuci amandel, ginekologi, dan lain-lain. Ciri-ciri: petua khas, kehadiran cincin seperti jarum suntik Janet, kepala memanjang. Harga: kira-kira 500-700 rubel untuk 1 pc.

 • Picagari kaca jenis Luer

Ciri-ciri: sarung kaca, kemungkinan pensterilan, 2 silinder, omboh panjang, isi padu: dari 2 hingga 100 ml. Temujanji: digunakan untuk tusukan, infusi dalaman.

Pengilang picagari perubatan yang paling terkenal

Tiada kemudahan perubatan yang boleh dilakukan tanpa jarum suntik. Untuk hospital dan klinik, alat ini dipilih, dengan fokus pada tujuan, harga dan, tentu saja, pengeluarnya.

Pengilang picagari yang paling terkenal di negara kita

Salah satu pengeluar bekalan perubatan terkemuka di CIS dan Ukraine. Syarikat ini mengeluarkan jarum suntik klasik dan insulin, 2- dan 3 komponen, berbentuk kerucut untuk kateter.

Pengilang khas Poland yang menghasilkan produk perubatan (jarum, jarum suntik) di bawah jenama BogMark. Dia adalah pemenang pertandingan antarabangsa "Syringe of the Year". Pelbagai: jarum suntikan 1-20 ml, dengan dan tanpa jarum, tuberkulin, insulin + jarum dalam panjang dan diameter yang berbeza (termasuk jarum untuk pengairan, mesoterapi, dll.).

Pengilang domestik menghasilkan alat sesuai dengan standard antarabangsa. Pelbagai jenis: jarum suntik Luer, pakai buang, komponen 2 dan 3, pelbagai reka bentuk dan saiz, isi padu: 2-20 ml.

 • Becton Dickinson (Ibu Pejabat AS)

Salah satu pengeluar peralatan perubatan antarabangsa dan produk perubatan lain. Pelbagai jenis: jarum suntik 2 dan 3 komponen dengan isipadu standard, jarum besar + yang merosakkan diri sendiri.

Syarikat perkilangan, terkenal di seluruh dunia. Kelebihan jarum suntik Terumo: jarum ultra tajam dengan pemprosesan laser, kelancaran jarum yang sempurna, kesakitan minimum, pukulan omboh halus, ketepatan dos, ketelusan kes yang sempurna. Assortment: jarum suntik 2-dan 3 komponen, tuberculin dan jarum suntikan insulin, Luer, Luer-Lock.

 • SFM. Syarikat ini, sejak tahun 1997, menyediakan perkhidmatan dalam bidang peralatan dan persediaan perubatan di Rusia, CIS dan negara-negara lain

Ciri-ciri picagari dari SFM: ketelusan, pembungkusan instrumen dengan jarum yang sudah usang, skala yang jelas, penggunaan yang tidak menyakitkan. Pelbagai jenis: jarum suntik 3 komponen, insulin, pakai buang, tuberkulin, LUER LOCK, LUER SLIP.

Pengilang yang menawarkan pelbagai jenis produk pembedahan inovatif, termasuk picagari endodontik Monoject.

Pengilang madu / instrumen tertua domestik. Pelbagai jenis: jarum suntik sekali pakai, insulin, doktor haiwan dengan termos, dll..

Pengilang jarum suntikan Rusia, selama lebih dari 10 tahun menduduki kedudukan utama yang stabil di pasaran domestik. Pelbagai jenis: jarum suntik sekali pakai dengan jarum pengeluaran domestik / import, jarum suntik 2-komponen sekali pakai, jarum suntik dengan skala tambahan.

Pengilang Tyumen menawarkan beberapa picagari berkualiti tinggi di Rusia. Instrumen mematuhi piawaian Rusia dan antarabangsa. Pelbagai jenis: picagari boleh guna, jarum suntik Janet (Luer Lock dan untuk kateter), jarum suntik 3 komponen, sepusat insulin, bekas 2 komponen dan sepusat. Ciri-ciri: bahan hypoallergenic, jarum NIPRO Jepun dengan penajam tiga dan lapisan khas, ketelusan badan, kekuatan hubungan dengan jarum, kejelasan skala, pembungkusan yang mudah.

Salah satu peneraju dalam pasaran produk perubatan antarabangsa. Pelbagai jenis: jarum suntik 10 dan 20 ml, Luer Lock, jarum suntik angiografi, jarum suntik Angiodin, Inject Duo, 2-komponen sekali pakai, Omnifix Solo.

Pengilang Jerman dari kumpulan syarikat Vogt Medical GmbH. Lebih dari 10 tahun di pasaran Rusia. Pelbagai jenis: jarum suntik 2 dan 3 komponen, untuk suntikan dan tusukan, insulin, dll..

Syarikat itu, wujud sejak tahun 1923. Hari ini - peneraju rawatan diabetes. Sebagai tambahan kepada ubat untuk rawatan diabetes, ia menghasilkan jarum, analog insulin dan pen jarum suntik.

Jarum suntik 3 ml: apa bezanya dan untuk apa ia digunakan

Apa itu jarum suntik dan mengapa diperlukan, mungkin, diketahui oleh semua orang. Walau bagaimanapun, jarum suntik bukanlah perkara mudah seperti yang kelihatannya pada pandangan pertama. Terdapat sebilangan besar perbezaan antara jarum suntik yang berbeza, yang paling jelas adalah perbezaan kelantangan. Suntikan 3 ml, 5 ml, 10 ml dan 20 ml adalah jenis yang paling popular. Mari kita bincangkan yang terkecil dari mereka.

Apa itu picagari

Alat seperti jarum suntik boleh berbeza: dua atau tiga komponen, dengan jumlah yang berbeza, dengan ketebalan jarum yang berbeza. Terdapat sistem yang lebih kecil daripada jarum suntik 3 ml (aka "gred C"), misalnya, dua mililiter atau 1 ml (insulin dan tuberculin). Walau bagaimanapun, jarum suntik tiga mililiter juga dianggap sebagai salah satu alat terkecil untuk suntikan.

Sebagai tambahan kepada isi padu, jarum suntik boleh terdiri daripada tiga komponen (terdiri daripada tiga bahagian) dan dua komponen (dua bahagian). Yang pertama, selain perumahan picagari dan piston, juga mempunyai sisipan getah di dalamnya.

Jarum suntik berukuran 3 ml boleh berupa dua komponen atau tiga komponen, tetapi dalam kes kedua, harganya, walaupun tidak terlalu ketara, lebih tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa teknologi untuk membuat sistem pengenalan terkini jauh lebih rumit daripada yang pertama. Tetapi sistem tiga komponen juga mempunyai kelebihannya, yang akan dibincangkan kemudian.

Untuk apa mereka digunakan?

Seperti yang lain, jarum suntik 3 ml digunakan untuk dos ubat suntikan yang tepat. Boleh digunakan menggunakan picagari seperti itu dalam latihan kanak-kanak, tetapi dalam hal ini lebih baik memilih sistem tiga komponen, ia memberikan pengenalan yang lebih lancar daripada dua komponen.

Juga, jarum suntik boleh guna 3 ml boleh digunakan untuk membersihkan rongga badan dari kandungan yang tidak diperlukan. Proses ini, serta suntikan ubat, harus dipimpin oleh pakar yang berpengalaman. Ukuran picagari yang kecil membolehkan anda membuang semua cecair patologi dengan lebih tepat, sambil menyebabkan ketidakselesaan minimum kepada pesakit.

Apakah perbezaan antara jarum suntik 3 ml dan yang lain?

Peranti sedemikian adalah salah satu yang disebut picagari isipadu standard. Jarum suntik 3 ml memungkinkan dos yang lebih tepat, kerana jumlah ubat yang diberikan jauh lebih sedikit. Kumpulan ini juga merangkumi semua sistem dari 2 ml hingga 20 ml.

Juga dalam jarum suntik 3 ml terdapat jarum yang lebih nipis dan lebih pendek, yang menjadikan suntikan sedikit kurang menyakitkan. Oleh itu, walaupun jarum suntik yang lebih besar mungkin sesuai untuk pengenalan larutan 3 ml, anda tidak boleh membelinya sebagai alternatif. Di samping itu, jumlah yang lebih besar sudah bernilai wang lain (lebih mahal), dan dalam kes ini pastinya tidak bernilai membayar lebih.

Pengilang

Terdapat sebilangan besar pengeluar jarum suntik yang dapat menawarkan produk dengan sebilangan besar sifat khusus. Terdapat jarum suntik di pasaran dengan perlindungan daripada terdedah kepada cahaya (untuk pengenalan ubat yang dimusnahkan oleh cahaya), alat tanpa lateks (untuk orang yang mengalami alahan), serta jarum yang paling tidak menyakitkan.

Setiap pengeluar berusaha untuk memaksimumkan produk mereka, menjadikannya lebih selamat, lebih selamat dan lebih mudah digunakan..

Jarum suntik dihasilkan di hampir semua negara di dunia. Terdapat jarum suntik Eropah, Cina dan domestik, sementara picagari berkualiti tinggi adalah dari pengeluar Eropah. Mereka selalunya dapat menyediakan produk untuk sebarang permintaan. Malangnya, pengeluar domestik lebih tertumpu pada picagari versi "standard". Walau bagaimanapun, kilang kami menghasilkan picagari yang lebih murah, yang sesuai untuk orang yang tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk membeli picagari yang lebih mahal..

Pengelasan picagari yang paling biasa

Jarum suntik sekali pakai adalah produk perubatan murah yang terdapat dalam pelbagai jenis farmasi. Rawatan banyak patologi kronik, yang rumitnya disebabkan oleh berulang, tidak dapat dilakukan tanpanya. Pesakit lebih suka memberikan suntikan di rumah, jadi mereka memilih picagari dengan berhati-hati. Bagaimanapun, prosedur tidak boleh berlangsung terlalu lama, memberikan sensasi yang tidak selesa.

Untuk apa jarum suntik?

Jarum suntik - tiub berongga yang dilengkapi dengan jarum, di dalamnya piston bergerak dengan lancar. Dalam amalan perubatan, ia digunakan untuk pelbagai tujuan:

melakukan suntikan intravena, subkutan, intramuskular, intrakavitasi;

pensampelan biomaterial untuk prosedur diagnostik seterusnya;

penyingkiran kandungan patologi rongga, misalnya, eksudat purulen;

lavage rongga dengan penyelesaian dengan sifat antibakteria, antiseptik, anti-radang, analgesik.

Prosedur perubatan seperti ini lebih kerap dilakukan di hospital oleh pegawai perubatan yang berkelayakan. Tetapi jika penyakit itu kronik atau jangkitan pernafasan berlaku terlalu kerap, aktiviti boleh dilakukan di rumah. Perkara utama adalah memilih picagari berkualiti tinggi.

Pencari jarum suntik

Suntikan membolehkan anda memasukkan ubat ke dalam tubuh manusia tanpa menjejaskan saluran pencernaan. Penyembuh mengesyaki keberkesanan kaedah rawatan ini beberapa tahun yang lalu. Pada pertengahan abad ke-17, doktor Boyle dan Verne, berlatih di sebuah bandar kecil Inggeris, mencipta alat yang samar-samar mengingatkan pada picagari moden. Tetapi kejayaan penemu pergi ke Prazavets dari Perancis dan Scotsman Wood. Pada pertengahan abad ke-19, mereka secara bebas mencipta peranti yang serupa dari segi penampilan dan juga prinsip operasi..

Jarum suntik sekali pakai dibuat oleh Murdoch dari Selandia Baru, yang mengujinya pada haiwan - dia adalah doktor haiwan mengikut profesion. Percubaan itu berjaya, dan hak paten tersebut diperoleh oleh Becton, Dickinsonand Company, setelah menghasilkan banyak produk. Pekerja perubatan menghargai kebaruan ini, kerana sekarang jarum suntikan tidak perlu disterilkan selepas setiap prosedur.

Pemilihan picagari yang betul

Perkara pertama yang perlu anda maklumkan kepada ahli farmasi ialah jumlah jarum suntik yang diperlukan. Untuk pengenalan vitamin, antispasmodik atau analgesik, produk tidak lebih daripada 3 ml diperlukan. Sekiranya beberapa larutan ubat dicampurkan, mungkin diperlukan jarum suntik dengan jumlah 10 atau bahkan 20 ml. Oleh itu, ada baiknya memeriksa dengan doktor mengenai ukuran produk. Bagaimanapun, terlalu besar adalah tidak selesa untuk digunakan, dan membeli yang kecil akan membazirkan wang. Cara menggunakannya akan membantu anda menavigasi dengan jumlah picagari:

subkutan - 1 ml;

intramuskular - 2-5 ml;

intravena - 10-20 ml.

Ahli farmasi dapat menjelaskan model mana yang diperlukan - dua komponen atau tiga komponen. Lebih baik memilih yang terakhir dilengkapi dengan pelocok. Sealant getah ini memberikan pengenalan penyelesaian dengan lancar tanpa kerugian. Tidak mungkin pekerja farmasi berminat dengan jenis alat jarum, tetapi berguna untuk mengetahui mengenai mereka:

Luer - jarum hanya diletakkan di bahagian silinder yang menonjol;

Luer-Lock - jarum disekat ke elemen logam yang terletak di bahagian bawah silinder;

jarum yang tidak boleh ditanggalkan hanya tersedia untuk jarum suntikan insulin.

Sebelum pembayaran, disarankan untuk memeriksa ketatnya bungkusan. Dalam beg yang diperbuat daripada polietilena dan kertas lilin tidak boleh mencuci lubang dan microcrack.

Jenis Jarum Suntik

Sebagai tambahan kepada picagari standard yang dijual di rangkaian farmasi, terdapat banyak produk yang hanya menjalankan fungsi tertentu. Sebagai contoh, jarum suntikan insulin diperlukan untuk pesakit diabetes untuk mengekalkan kadar gula darah pada tahap normal. Ia ringkas, dilengkapi dengan jarum yang paling nipis dan pendek. Bagaimanapun, ia hanya diperlukan untuk menusuk kulit. Pengijazahan diberikan pada sarung agar seseorang dapat mengambil insulin dengan senang. Jenis picagari apa yang masih ada:

batuk kering. Secara luarannya serupa dengan insulin, tetapi berbeza dengan jarum yang sedikit miring. Hal ini sangat diminati dalam praktik phisiisi untuk menjalankan ujian tuberkulin;

Jane. Isi padu silinder boleh melebihi 300 ml. Dengan pertolongannya, eksudat patologi dihisap, larutan nutrien, ubat, media khas diberikan. Adalah perlu untuk menghilangkan pengumpulan udara patologi dari rongga pleura;

karpulny. Ia terbuat dari kaca atau logam, memiliki bukaan sisi untuk meletakkan ubat. Digunakan untuk menghilangkan rasa sakit sebelum prosedur pergigian;

pistol picagari. Penyuntik untuk suntikan larutan yang selesa ke lapisan otot dalam. Ia popular pada pesakit yang terpaksa membuat suntikan di rumah;

merosakkan diri. Dengan semua keinginan, suntikan tidak akan dapat dilakukan lagi kerana sekatan jarum dan omboh tersekat seketika. Ia digunakan dalam epidemiologi dan untuk pencegahan penyebaran HIV, hepatitis C.

Secara berasingan, perlu diperhatikan jarum suntik dart. Dia berada di peti pertolongan pertama setiap doktor haiwan yang pergi merawat haiwan ternakan. Jarum suntik anak panah menembak beberapa meter, membantu menarik kuda yang gelisah atau lembu yang marah di kejauhan.

Cara memilih jarum

Di rumah, kebanyakan jarum suntik sekali pakai digunakan. Sudah tentu, mereka boleh digunakan semula, tetapi prosedurnya akan menyakitkan. Jarum sekali pakai direka untuk menusuk satu kulit, segera menjadi tidak steril. Oleh itu, picagari harus dibuang dengan segera..

Tetapi di farmasi, jarum juga dijual secara berasingan, diletakkan dalam bungkusan ringkas. Agar tidak membuat kesilapan dengan pilihan mereka, anda perlu mempertimbangkan kaedah memperkenalkan penyelesaiannya:

subkutan - panjang hingga 16 mm, diameter tidak lebih daripada 0.5 mm;

intramuskular - panjang hingga 40 mm, diameter - 0,6-0,8 mm. Tetapi dalam kes ini

secara intravena - panjang hingga 49 mm, diameter 0.8-1.1 mm.

Terdapat pengecualian. Oleh itu, bagi seorang kanak-kanak adalah bernilai membeli jarum nipis dengan panjang kecil. Dan orang yang berlebihan berat badan memerlukan orang panjang dengan diameter terbesar.

Beli picagari di Moscow tidak sukar. Cukup dengan menggunakan farmasi dalam talian kami dan mendapatkan barang dari giliran.

Produk SFM Syringe Tiga Komponen Sekali Pakai GmbH 20ml 21G Needle - Ulasan

Saya menggunakan picagari SFM 20ml untuk memberi makan dan penitis ke layu binatang.

Hai semua. Saya biasa membeli jarum suntik, tetapi harganya agak mahal. Dan baru-baru ini, penggunaannya meningkat, dan ahli farmasi di farmasi kelihatan curiga apabila anda meminta 30 sekaligus, tetapi anda tidak dapat menjelaskan kepada semua orang mengapa anda memerlukan begitu banyak.

Oleh itu, saya memutuskan untuk membuat pesanan melalui kedai dalam talian dengan segera dengan kotak. Dengan penghantaran ini, ahli farmasi biasanya tidak peduli apa pesanannya.

Sebagai permulaan, saya memutuskan untuk mencuba picagari SFM. Saya tidak memerlukan jarum, jadi ukurannya tidak diambil kira semasa memilih syarikat.

Pengilang: SFM Hospital Products GmbH / Germany

Jenis Produk: Jarum suntikan sekali pakai

Saiz Jarum: 21G (0.8mmx40mm)

Saya memesannya di Farmasi. Harga: 451 rubel untuk 50 keping (1 pc = 9.02 rubel). Di sana anda boleh membelinya satu demi satu dan sekotak. Saya membeli banyak dengan segera, kerana kira-kira 16 picagari mengambil masa seminggu. Di sini terdapat kotak kadbod tanpa filem pelindung tambahan. Penutup ditutup dengan pita di satu sisi sahaja..

Di bahagian depan, isipadu picagari adalah 20 ml dan ukuran jarum ialah 21G.

Penyambung jenis Luer / Luer adalah jenis penyambung jarum ke laras jarum suntikan, di mana jarum "sesuai" ke bahagian silinder yang menonjol.

Maklumat di sisi kotak. Picagari boleh guna.

Jarum suntik terdapat dalam lepuh individu, dalam pita 7 keping. Terdapat perforasi antara setiap bungkusan yang mudah memisahkannya..

Pada pembungkusan setiap jarum suntik terdapat maklumat lengkap mengenai jumlah dan ukuran jarum.

Jarum boleh ditanggalkan, terletak secara berasingan dalam bungkusan. Panjang jarum suntik ialah 13cm, dengan piston memanjang 20. Jarum di penutupnya ialah 6cm. Skala pada jarum suntik berwarna hitam, jumlah keseluruhannya adalah 20 ml, tetapi anda boleh menghubungi sedikit lagi, hingga kira-kira 22 ml. Terdapat markah 5, 10, 15 dan 20.

Jarum suntik adalah tiga komponen. Ini bermakna terdapat lengan getah di hujung omboh. Dengan bantuannya, pukulan omboh lebih lancar..

Panjang cerat 1cm, lebar 2mm.

Panjang jarum itu sendiri ialah 3.5cm. Secara luaran, ia cukup besar dan kuat, tetapi pada masa yang sama elastik. Diperbuat daripada keluli tahan karat. Duduk dengan baik pada picagari.

Panjang lubang di jarum adalah 3mm, cukup besar.

Mengasah kelihatan sangat bagus. Saya belum mencubanya pada kulit, hanya pada penyumbat getah dalam larutan botol. Mereka cukup padat, jarum masuk dan masuk dengan mudah.

Menggunakan

Penitis ke layu binatang

Untuk prosedur perubatan, selain jarum suntik, anda juga memerlukan kateter di mana ubat akan diberikan. Dalam terapi jangka panjang, penitis di layu biasanya diresepkan dengan jarum rama-rama. Saya sangat suka bagaimana ubat-ubatan mengalir melalui jarum suntik dengan lancar, omboh meluncur dengan lembut. Inilah rupa prosedur prosedur.

Untuk memberi makan

Saya juga menggunakannya untuk memberi makan untuk mengetahui dengan pasti bahawa ubat dan makanan tambahan pemakanan dimakan. Tetapi di sini anda perlu mengambil makanan supaya tidak tersumbat di hidung. Sekiranya dalam tin, cairkan dengan air rebusan ke pulpa dan uli semua ketulan dengan sudu. Sekiranya kering, rendam dengan baik dalam air mendidih dan juga kisar dengan sudu. Bilas piston dengan baik sebelum penggunaan pertama..

Kadang-kadang setelah makan pertama piston mula tersekat, maka anda perlu sedikit memotong tepi gusi yang menonjol. Tepi kiri dipotong di beberapa tempat.

Akibatnya, Produk SFM Hospital tidak menemui kekurangan pada jarum suntik, kualitinya bagus, selalu ada, ada stok untuk harganya, lebih baik membeli melalui farmasi dalam talian.

Coldact Flu Plus untuk selesema dan selesema

 • Ketersediaan
 • Kotak 50 keping
 • Sesuai untuk makan
 • Omboh yang selesa
 • Harga

Di sana, perkara utama adalah tidak memotong terlalu banyak, jika tidak piston akan tergantung.

Jarum rama-rama mempunyai ketebalan dari 18G (tebal) hingga 27G (nipis).
Saya mencuba 27G yang paling tonik, jarum memasuki layu dengan sangat mudah, kucing tidak berkedut, tetapi jarumnya sangat, sangat nipis dan larutan itu sendiri melaluinya dengan perlahan, tangan hanya mati rasa untuk menekan pelocok jarum suntik.

25G juga berjalan dengan baik di layu, kucing tidak berkedut, tetapi sekali lagi usaha diperlukan untuk mendorong penyelesaian melalui jarum tipis.

Saya juga mencuba 21G, 22G - pada pendapat saya mereka sensitif terhadap kulit, penyelesaiannya cepat, anda perlu meluangkan masa. 23G terlalu tebal.

Semasa saya berhenti di Vogt Medical 24G (jarum 0,55x19 mm), ketika tidak ada dehidrasi dan layu meregang dengan baik, jarum masuk tanpa rasa sakit, kadar suntikan juga normal.
Tetapi saya juga ingin mencuba SF-Medical 25G (jarum 0,5x19 mm) untuk menentukan jarum yang tepat.

Jarum suntik 2 kiub

Jarum suntik 2-komponen 2 ml dengan jarum 0,6х25 "Progress"

Syringe SitekMed: 3 komponen 2 ml hingga 2.5 ml jarum 0.6x30mm

LLC "Company Sun" menawarkan untuk membeli jarum suntik 2 kiub dari pembekal berbeza di kedai dalam talian kami. Kami juga menghasilkan alat perubatan di kilang kami sendiri, memperkenalkan perkembangan inovatif dan menjamin produk berkualiti tinggi. Anda boleh memesan produk secara pukal dalam kuantiti apa pun dengan harga murah dengan potongan harga.

Apa itu picagari??

Jarum suntik adalah alat untuk memberikan ubat dan cairan lain secara subkutan, intravena dan intramuskular, yang juga digunakan untuk mengalirkan, menghirup, dan membilas rongga. Alat ini mempunyai kelantangan yang berbeza. Jarum suntik 2 cc merujuk kepada standard dan digunakan untuk suntikan. Hari ini, reka bentuk tiga komponen lebih disukai, yang terdiri daripada silinder telus, omboh dengan rod, dan segel getah pada omboh. Komposisi inilah yang dapat memastikan kes yang ketat, pemberian ubat yang lancar dan tidak menyakitkan tanpa tersentak. Jarum sekali pakai biasanya disertakan..

Cara memilih?

LLC "Company Sun" menawarkan anda pilihan produk dari pengeluar yang berbeza dan dalam kategori harga yang berbeza. Semasa membeli picagari, kami mengesyorkan memberi perhatian kepada:

 • jenis pembinaan dan kehadiran unsur-unsur yang menjadikan penggunaan lebih terkawal dan selesa;
 • skala pembahagian yang tepat dan kelihatan, dicetak pada badan, di mana ketepatan dos ubat bergantung;
 • ketelusan dinding silinder, yang diperlukan untuk mengawal tahap ubat dan kehadiran udara dalam cecair;
 • ketersediaan sijil yang mengesahkan pematuhan produk dengan standard industri, standard kebersihan.

Kami menawarkan dua cara untuk memesan jarum suntik 2 kiub: hubungi kami di nombor telefon yang tertera di laman web, atau buat pesanan dalam talian. Prosedur yang mudah, perkhidmatan kelas pertama dan proses perniagaan yang mantap di syarikat kami - semua ini menjamin penyempurnaan pesanan dengan tepat dan penghantaran cepat ke alamat penerima.

Picagari perubatan sekali pakai

Jarum suntik pakai tiga komponen perubatan

Sekiranya anda memerlukan jarum suntik perubatan berkualiti tinggi, sila hubungi syarikat Zdravtorg. Dengan kami, anda boleh membeli jarum suntikan tiga komponen pengeluaran Rusia dalam jumlah besar dan kecil (dari kotak) dengan harga terbaik. Kami menawarkan jarum suntik dalam jumlah yang paling banyak diminta di pasaran: 1 ml, 2 ml, 5 ml, 10 ml, 20 ml. Produk-produk ini selalu tersedia dalam jumlah yang mencukupi di gudang di St Petersburg.

Alat suntik pakai steril untuk penggunaan tunggal mempunyai reka bentuk tiga bahagian - batang omboh, silinder dan sarung getah. Cuff yang terbuat dari getah semula jadi mempunyai bentuk kerucut, yang memberikan perlindungan terhadap aliran ubat-ubatan dan mewujudkan sesak picisan. Skala hitam digunakan pada tong picagari. Jarum jarum suntik dan Luer-Slip sesuai dengan kemas. Jarum penajam laser trihedral diperbuat daripada keluli tahan karat perubatan berkualiti tinggi dan disalut dengan minyak silikon.

Jarum suntik sekali pakai lengkap dengan jarum dibungkus secara hermetik dalam bungkusan jenis lepuh individu, yang terdiri daripada filem dan kertas khas. Suntikan tiga komponen sekali pakai disterilkan dengan kaedah gas - etilena oksida. Semua picagari diuji untuk kemandulan, bebas pirogen dan ketoksikan. Jangka hayat picagari selepas pensterilan sekurang-kurangnya 5 tahun.

Suntikan tiga komponen sekali pakai dengan isipadu 1 ml boleh terdapat dalam pelbagai reka bentuk: untuk suntikan insulin dan tuberkulin. Suntikan insulin boleh mempunyai skala 40 unit atau 100 unit insulin - U-40 dan U-100. Jarum suntik tuberkulin mempunyai skala 1 ml. Kon penghubung jenis Luer terletak di tengah (sepusat). Jarum suntik dilengkapi dengan jarum berdinding nipis 27G (0.4x12).

Jarum suntik sekali pakai 2 ml, 5 ml, 10 ml, 20 ml mempunyai lokasi sepusat (tengah) atau eksentrik (lateral) hujung Luer dan dilengkapi dengan jarum dengan diameter 0,6-1,2 mm dan panjang 25 hingga 40 mm. Warna pelocok jarum suntik berwarna putih atau kontras warna (hijau, biru).

Semua jarum suntikan sekali pakai yang disediakan didaftarkan dalam daftar alat perubatan dan mempunyai semua izin yang diperlukan: Perisytiharan Kesesuaian dan Perakuan Pendaftaran Agensi Persekutuan untuk Pengawasan Penjagaan Kesihatan dan Pembangunan Sosial. Jarum suntik mematuhi GOST ISO 7886-1-2011, GOST ISO 7864-2011, GOST ISO 10993, GOST R 52770-2007.

Picagari sekali pakai dari syarikat Zdravtorg | Ciri-ciri dan manfaat

 • Sarung getah asli melindungi daripada kebocoran dan membuat sesak sepenuhnya
 • Jarum penajam laser trihedral keluli tahan karat perubatan dengan minyak silikon
 • Penggredan hitam kontras yang jelas pada silinder polipropilena lutsinar
 • Sambungan Luer-Slip memberikan kesesuaian antara jarum dan jarum suntik
 • Jarum suntik yang lengkap dengan jarum ditutup dalam pembungkusan jenis lepuh individu
 • Pensterilan dilakukan dengan kaedah gas - etilena oksida
 • Jangka hayat selepas pensterilan sekurang-kurangnya 5 tahun

Picagari tiga komponen perubatan sekali pakai | Senarai harga

Nama

Isipadu

Saiz
jarum, mm

Makanan.
ism.

Kuantiti
dalam kotak

Harga,
sapu.

Jarum suntik insulin tiga komponen U-100

Tuberculin tiga komponen jarum suntik sekali pakai

Dua picagari tong

Atau log masuk menggunakan perkhidmatan ini

  30 Ogos 2017

Oleh kerana soalan ini benar-benar mendapat saya, tidak ada kekuatan yang tersisa, bukan hanya yang satu ini, tetapi ada yang lain seperti itu:

dan berapa banyak kiub untuk dimasukkan ke dalam jarum suntik? Dan 500 mg berapakah bilangan mililiter? Cara mendail?

Secara amnya, saya memutuskan bahawa saya perlu membuat artikel dengan gambar dan sebagainya.

Anda dengan tegas memutuskan untuk melakukan lelucon, atau sudah mencucuk, tidak mengapa, itu penting - anda tidak tahu berapa banyak suntikan yang perlu anda masukkan ke dalam pantat anda dan bagaimana dan berapa banyak untuk disuntik ke dalam jarum suntik.

Temui picagari ini:

Dalam kes ini, ia adalah jarum suntik 5 cc (5 mililiter cecair atau, seperti dalam kes kita, minyak terkandung dalam picagari ini).

Oleh itu, saya atau orang lain mengatakan bahawa anda perlu memasukkan 500 mg Sustanon setiap minggu, anda pergi dan melihat pek Sustanon anda, atau di botol, atau di ampul (saya tidak tahu apa yang anda ada di sana) dan melihat apa yang ada di sana ia ditulis, dan tertulis di sana, emas rakan saya adalah:

250 mg dalam 1 ml, jadi anda, rakan saya harus meletakkan dua ampul seperti itu setiap minggu, SATU AMPULAN ADALAH 1 CUBE (1 ML) DALAM SYRINGE.

Sekarang saya rasa ia menjadi lebih jelas bagi anda, jika tidak, maka letakkan picagari, baca buku-buku mengenai cinta. sihat.

Diubah suai pada 30 Ogos 2017 oleh Perunding pengguna

10 picagari terbesar di farmasi

Anda tidak perlu menggunakan picagari sekali lagi. Peraturan ini juga berlaku untuk mereka yang percaya bahawa pesakit yang sama dapat menggunakannya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa setelah membuka pembungkusan tertutup dan penggunaan pertama, jarum suntikan kehilangan kemandulannya, dan jarum mungkin menjadi kusam sejak penggunaan pertama.

Berikut adalah senarai picagari terbesar di farmasi yang aktif digunakan dalam perubatan (bergantung pada jumlah).

10.2 ml


Ia digunakan terutamanya untuk pemberian ubat intradermal..

9.3 ml


Ia boleh digunakan untuk suntikan intradermal dan intramuskular.

8.5 ml


Ia digunakan untuk pemberian ubat intramuskular dan intravena.

7.10 ml


Digunakan untuk pemberian ubat secara intravena.

6.20 ml


Ia digunakan dalam perubatan untuk pemberian ubat intravena-jet.

5.30 ml


Ini digunakan dalam obat untuk sanitasi, untuk menyedut cairan, ketika mencuci rongga atau untuk memperkenalkan cairan nutrien.

4. 50 ml


Skopnya sama seperti untuk jarum suntik dengan isipadu 30, 60 dan 100 ml.

3. 60 ml


Skopnya sama seperti untuk jarum suntik dengan isipadu 30, 50 dan 100 ml.

2.100 ml


Skopnya sama seperti untuk jarum suntik dengan isipadu 30, 50 dan 60 ml.

1.150 ml


Jeanne Syringe tidak digunakan untuk suntikan cecair. Skop penerapannya adalah mencuci rongga badan, dan juga kadang-kadang digunakan untuk pemakanan enteral.

Juga, jarum suntik seperti itu dapat digunakan untuk mengalirkan rongga pleura untuk menghirup udara. Di samping itu, dengan alat ini adalah mungkin dalam beberapa kes untuk melakukan infus intravena, intraperitoneal dan intratracheal..

Sedikit sejarah

Jarum suntik adalah alat yang terdiri daripada tiub dengan pelocok untuk memasukkan cecair ke dalam badan. Perkataan "jarum suntik" sendiri berasal dari bahasa Latin "syringa" dan dari bahasa Yunani "jarum suntik", yang diterjemahkan sebagai "reed" atau "tabung".

Latar belakang sejarah picagari adalah pengairan. Namun, setelah menguasai pengenalan cecair ke dalam rongga semula jadi, umat manusia mulai memikirkan penemuan alat yang mampu memasukkan cecair ke dalam tisu.

Mungkin seorang lelaki primitif menyedari bahawa dengan bantuan suntikan, seperti yang berlaku selepas gigitan ular atau gigitan serangga, zat dapat dimasukkan ke dalam tubuh. Orang Mesir mempunyai banyak pengalaman pembalseman. Galen menggunakan pen untuk menyuntik bahan ke dalam otak.

Semasa Renaissance, Leonardo da Vinci menggunakan pengenalan lilin cair ke dalam rongga manusia untuk eksperimen anatominya. Pengairan menggunakan kanula dan instrumen tiub, yang diperbaiki dan semakin tipis dari masa ke masa..

Christopher Wren pada tahun 1657 mencipta alat yang terdiri dari bulu burung dan pundi kencing haiwan untuk pentadbiran ubat.

Pada tahun 1713, Anel mengembangkan jarum suntik nipis untuk rawatan saluran lakrimal..

Hunter pada tahun 1776 di London mencipta jarum suntik, yang digunakan untuk inseminasi buatan wanita.

Braum menggunakan picagari Christa dengan permukaan logam untuk suntikan intrauterin.

Jarum suntik pertama, yang dijelaskan oleh pakar bedah Perancis Charles Gabriel Pravoz pada tahun 1851, adalah silinder di mana trokar emas atau tembaga terpasang. Jenis jarum suntik ini kemudian mulai menyebar: pada mulanya ia digunakan untuk menyuntikkan koagulan kimia ke dalam saluran darah haiwan, bukan manusia, untuk mengesan dan merawat aneurisma secara berkesan..

Kemudian, titik pemotongan jarum diubah, dan jarum suntik digunakan untuk pemberian opioid intramuskular untuk neuralgia. Selanjutnya, jarum nipis dan kelulusan dibuat, yang membolehkan anda mengira dos ubat yang diberikan dengan tepat.

Alexander Wood mencipta kanula tajam pada tahun 1853, yang digunakan untuk menyuntik morfin pada wanita yang menghidap barah..

Anak perempuan pembuat alat Luer bernama Jeanne membantu mesin pembuat kaca dari kilang Fourniernya mencipta silinder lulus dua keping. Kemudian, suaminya German membuat beberapa paten di negara yang berbeza. Kemudian mereka mencipta pelbagai jenis jarum suntik. Tetapi penemuannya yang sangat hebat adalah jarum suntik kaca yang tahan pada suhu tertentu. Itulah kunci untuk pensterilan..

Penemuan kedua rumah Luer adalah sambungan tirus untuk menyesuaikan jarum. Kemudian, semua jarum suntik di dunia menggunakan sistem sambungan Luer..

Pada tahun 1897, keluarga Luer-Wulfing Amerika dikunjungi oleh orang Amerika Maxwell Becton Dickinson dan Fairleg, yang melakukan perjalanan ke Eropah untuk mencari peralatan perubatan untuk Amerika Utara. Mereka membeli daripadanya hak eksklusif untuk jarum suntiknya untuk Amerika Utara..

Manuel Jalon Korominas mencipta jarum suntik sekali pakai. Pada tahun 1980-1990, sehubungan dengan pengembangan produksi plastik, ia mengembangkan jarum suntik dengan tepi bulat untuk kemudahan penggunaan dan pencegahan pelanggaran antiseptik oleh pegawai perubatan. Jarum suntik seperti ini senang dibuat, dan oleh itu sangat menjimatkan..

Jarum pakai dipatenkan di Amerika Syarikat oleh Arthur E. Smith pada tahun 1950. Selepas itu, Becton Dicinson mula menghasilkannya dalam kuantiti yang banyak. Syarikat alat besar seperti Tiemman, Autenriewth, Gemrig dan Letz menjalankan pemasaran secara besar-besaran dan mengedarkannya ke seluruh dunia..

Louis Brunet pada tahun 1990 mencipta jarum suntikan pelindung, yang dilengkapi dengan selongsong tapak dan elastik.

Jarum suntik keselamatan untuk pesakit AIDS kemudian dibuat. Mereka terdiri daripada jarum suntik dengan penyambung jarum, yang mempunyai ruang udara dengan tulang rusuk yang dapat ditarik di hujungnya.

Fakta menarik: pada masa ini terdapat jarum suntikan yang dikunci sendiri. Mereka berbeza dengan jarum suntikan biasa kerana penggunaannya tidak mungkin. Berkat mekanisme ini, kebarangkalian jangkitan tidak sengaja dikurangkan dengan ketara dan masalah pelupusan bekalan perubatan sekali pakai diselesaikan. Jarum suntik seperti ini terutama digunakan dalam pelaksanaan suntikan massa, dalam imunisasi penduduk, dll..

Bagi farmasi Rusia moden, menurut statistik, 30% picagari pembuatan Rusia dijual di sini, selebihnya adalah import. Jarum suntik ini berbeza di antara mereka bukan sahaja mengikut negara pengeluaran, tetapi juga mengikut reka bentuk, ukuran, tujuan.

Pada masa ini, jarum suntik dari 0.3 hingga 150 ml tersedia. Terdapat pendapat bahawa mereka hanya berbeza dalam jumlah kubus dalam silinder, tetapi pernyataan ini tidak betul: terdapat perbezaan tertentu dalam reka bentuknya. Ini disebabkan oleh perbezaan penggunaan picagari. Walaupun, tidak ada ketergantungan ketat dari jarum suntik pada jenis kanula, iaitu jarum.

Jenis jarum perubatan:

 • untuk suntikan intramuskular, jarum dengan diameter 0,6-0,8 mm digunakan. Panjangnya 3 - 40 mm;
 • untuk titisan intravena, diameter jarum biasanya dipilih dari 0,8 hingga 1,1 mm, dan panjangnya 40 mm;
 • untuk suntikan subkutan, diameter jarum tidak boleh lebih dari 0.5 mm, dan panjangnya tidak boleh melebihi 16 mm.

Jarum tertipis melakukan prosedur mesoterapi dan prosedur perubatan profil sempit yang lain.

Penting untuk memahami bahawa jarum yang salah dapat memprovokasi terjadinya kesakitan tajam pada pesakit semasa manipulasi itu sendiri. Di samping itu, ubat itu sendiri mungkin lebih mendalam atau lebih dekat daripada yang diperlukan..

Jarum suntik sekali pakai 2.0 ml

30 Item Item

Telah lulus hingga 2.5 ml
Kedudukan cerat "Luer" - sentris.
Ia semestinya dilengkapi dengan jarum pembuatan asing berukuran 0.6x25 mm atau 0.6x30 mm.

Produk ini tidak dijual secara individu. Anda mesti memilih sekurang-kurangnya 1 kuantiti untuk produk ini.

Perhatian: jumlah stok yang terhad!

Tweet Kongsi Google+ Pinterest

Telah lulus hingga 2.5 ml
Kedudukan cerat "Luer" - sentris.
Ia semestinya dilengkapi dengan jarum pembuatan asing berukuran 0.6x25 mm atau 0.6x30 mm.

Pengilang:
CJSC "Sterin", Rusia
CJSC Medpolymer LTD, Rusia
GNPRKTS "TsSKB-Progress", Rusia
"Vogt Medical", Jerman

Harga picagari sekali pakai 2.0 ml:
$ 1.85 (Rusia)
$ 2.95 ("Vogt Medical, Jerman)
$ 2.65 ("KDM", Jerman)

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes