Jardins - arahan penggunaan, analog, ulasan dan borang pelepasan (tablet 10 mg dan 25 mg) ubat untuk rawatan diabetes jenis 2 yang tidak bergantung pada insulin pada orang dewasa, kanak-kanak dan semasa kehamilan. Struktur

Dalam artikel ini, anda boleh membaca arahan untuk menggunakan ubat Jardins. Memberi maklum balas dari pengunjung laman web ini - pengguna ubat ini, serta pendapat pakar perubatan mengenai penggunaan Jardins dalam latihan mereka. Permintaan besar adalah untuk secara aktif menambahkan ulasan anda mengenai ubat tersebut: ubat itu membantu atau tidak membantu menghilangkan penyakit ini, komplikasi dan kesan sampingan apa yang diperhatikan, mungkin tidak diumumkan oleh pengeluar dalam anotasi. Analog Jardins dengan adanya analog struktur yang ada. Gunakan untuk rawatan diabetes jenis 2 yang tidak bergantung pada insulin pada orang dewasa, kanak-kanak, serta semasa kehamilan dan menyusui. Komposisi ubat.

Jardins adalah ubat hipoglikemik oral. Empagliflozin (bahan aktif dalam penyediaan Jardins) adalah perencat yang boleh dibalik, sangat aktif, selektif, dan kompetitif dari pengangkut glukosa yang bergantung kepada natrium jenis 2 dengan kepekatan yang diperlukan untuk menghalang 50% aktiviti enzim (IC50) 1.3 nmol. Selektiviti empagliflozin adalah 5,000 kali lebih tinggi daripada selektiviti pengangkut glukosa bergantung natrium jenis 1 yang bertanggungjawab untuk penyerapan glukosa usus.

Di samping itu, didapati bahawa empagliflozin mempunyai selektiviti yang tinggi untuk pengangkut glukosa lain yang bertanggungjawab untuk homeostasis glukosa dalam pelbagai tisu.

Pengangkut glukosa bergantung natrium jenis 2 adalah protein pembawa utama yang bertanggungjawab untuk penyerapan semula glukosa dari glomeruli ginjal kembali ke aliran darah.

Jardins meningkatkan kawalan glisemik pada pesakit diabetes jenis 2 dengan mengurangkan penyerapan semula glukosa buah pinggang. Jumlah glukosa yang dikeluarkan oleh buah pinggang menggunakan mekanisme ini bergantung kepada kepekatan glukosa dalam darah dan GFR. Penghambatan pengangkut glukosa jenis 2 yang bergantung pada natrium pada pesakit diabetes jenis 2 dan hiperglikemia menyebabkan penghapusan glukosa berlebihan oleh buah pinggang.

Dalam kajian klinikal, didapati bahawa pada pesakit diabetes jenis 2, perkumuhan glukosa oleh ginjal meningkat segera setelah penggunaan dos pertama Jardins; kesan ini berlangsung selama 24 jam.Peningkatan ekskresi glukosa oleh buah pinggang kekal sehingga akhir tempoh rawatan 4 minggu, dengan empagliflozin pada dos 25 mg sekali sehari, rata-rata, sekitar 78 g sehari. Pada pesakit dengan diabetes tipe 2, peningkatan ekskresi glukosa oleh ginjal menyebabkan penurunan kepekatan glukosa dalam plasma darah dengan segera.

Jardins mengurangkan glukosa plasma dalam puasa dan selepas makan.

Mekanisme tindakan Jardins tidak bergantung pada keadaan fungsi sel beta pankreas dan metabolisme insulin. Kesan positif empagliflozin pada penanda pengganti aktiviti fungsional sel beta diperhatikan, termasuk indeks HOMA-beta (model untuk menilai homeostasis) dan nisbah proinsulin terhadap insulin. Sebagai tambahan, penghapusan glukosa tambahan oleh buah pinggang menyebabkan kehilangan kalori, yang disertai dengan penurunan jumlah tisu adiposa dan penurunan berat badan.

Glukosuria yang diamati semasa penggunaan empagliflozin disertai dengan sedikit peningkatan diuresis, yang dapat menyumbang kepada penurunan tekanan darah yang sederhana..

Dalam kajian klinikal di mana Jardins digunakan sebagai monoterapi; terapi gabungan dengan metformin; terapi kombinasi dengan metformin pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 yang baru didiagnosis; terapi gabungan dengan metformin dan sulfonylureas; terapi kombinasi dengan pioglitazone +/- metformin; terapi kombinasi dengan linagliptin pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 yang baru didiagnosis; terapi kombinasi dengan linagliptin, ditambah dengan terapi metformin; terapi kombinasi dengan metformin berbanding dengan glimepiride (data dari kajian 2 tahun); terapi kombinasi dengan insulin (rejimen pelbagai suntikan insulin) +/- metformin; terapi gabungan dengan insulin basal; terapi kombinasi dengan perencat dipeptidil peptidase-4 (DPP-4), metformin +/- ubat oral hipoglikemik lain menunjukkan penurunan yang signifikan secara statistik dalam hemoglobin glikosilasi (HbA1c), penurunan kepekatan glukosa plasma puasa, serta penurunan tekanan darah dan berat badan.

Struktur

Empagliflozin + Pengambilan.

Farmakokinetik

Farmakokinetik empagliflozin telah dikaji secara komprehensif pada sukarelawan yang sihat dan pada pesakit diabetes jenis 2.

Selepas pemberian oral, empagliflozin cepat diserap. Makan tidak memberi kesan yang signifikan secara klinikal terhadap farmakokinetik empagliflozin. Jalur utama metabolisme empagliflozin pada manusia adalah glukuronidasi dengan penyertaan uridine-5-diphospho-glucuronosyltransferases UGT2B7, UGT1A3, UGT1A8 dan UGT1A9. Metabolit empagliflozin yang paling kerap dikesan adalah tiga konjugat glukuronik (2-O, 3-O dan 6-O glucuronide). Kesan sistemik setiap metabolit adalah kecil (kurang daripada 10% daripada keseluruhan kesan empagliflozin). Setelah pengambilan empagliflozin yang dilabel pada sukarelawan yang sihat, kira-kira 96% daripada dos diekskresikan (melalui usus - 41%, oleh ginjal - 54%). Melalui usus, sebahagian besar ubat berlabel dikeluarkan tidak berubah. Hanya separuh daripada ubat berlabel yang dikeluarkan tidak berubah oleh buah pinggang.

Indeks jisim badan, jantina, bangsa dan usia tidak mempunyai kesan yang signifikan secara klinikal terhadap farmakokinetik empagliflozin.

Kajian mengenai farmakokinetik empagliflozin pada kanak-kanak belum dijalankan.

Petunjuk

Diabetes diabetes jenis 2 (tidak bergantung kepada insulin atau diabetes insipidus):

 • sebagai monoterapi pada pesakit dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi hanya terhadap latar belakang diet dan senaman, pelantikan metformin yang dianggap tidak sesuai kerana tidak bertoleransi (termasuk untuk mengurangkan berat badan berlebihan atau menurunkan berat badan);
 • sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi dengan agen hipoglikemik lain, termasuk insulin, apabila terapi yang digunakan bersama dengan diet dan senaman tidak memberikan kawalan glikemik yang diperlukan.

Borang Pelepasan

Tablet bersalut filem 10 mg dan 25 mg.

Arahan penggunaan dan dos

Ubat ini diambil secara lisan, pada bila-bila masa sepanjang hari, tanpa mengira pengambilan makanan.

Dos permulaan yang disyorkan ialah 10 mg sekali sehari. Sekiranya dos harian 10 mg tidak memberikan kawalan glisemik yang mencukupi, dos dapat ditingkatkan menjadi 25 mg sekali sehari.

Dos harian maksimum ialah 25 mg.

Apabila melewatkan dos, pesakit harus mengambil ubat itu sebaik sahaja dia mengingatnya. Jangan mengambil dos berganda dalam satu hari.

Pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang dengan kadar penapisan glomerular kurang dari 45 ml / min / 1,73 m2, tidak digalakkan menggunakan ubat.

Pesakit dengan fungsi hati yang terganggu tidak memerlukan penyesuaian dos.

Kesan sampingan

Kejadian keseluruhan kejadian buruk pada pesakit yang menerima empagliflozin atau plasebo adalah serupa dalam kajian klinikal. Reaksi buruk yang paling biasa adalah hipoglikemia, diperhatikan dengan penggunaan empagliflozin dalam kombinasi dengan sulfonylurea atau derivatif insulin:

 • kandidiasis faraj;
 • vulvovaginitis;
 • balanitis dan jangkitan genital lain;
 • jangkitan saluran kencing;
 • hipoglikemia (apabila digabungkan dengan derivatif sulfonylurea atau insulin);
 • hipovolemia;
 • kencing kerap;
 • disuria;
 • kulit gatal.

Penerangan mengenai tindak balas buruk yang dipilih

Kekerapan hipoglikemia bergantung pada terapi hipoglikemik bersamaan yang digunakan dan serupa pada pesakit yang menggunakan empagliflozin atau plasebo sebagai monoterapi, begitu juga ketika empagliflozin ditambahkan ke metformin dan ketika empagliflozin ditambahkan ke pioglitazone (+/- metformin). Dalam kes empagliflozin dalam kombinasi dengan metformin dan derivatif sulfonylurea, dan dalam kes empagliflozin dalam kombinasi dengan insulin (+/- metformin dan +/- sulfonylurea derivatif), kejadian hipoglikemia lebih tinggi daripada dengan plasebo dalam kombinasi yang sama.

Hipoglikemia yang teruk (keadaan yang memerlukan campur tangan perubatan). Kejadian hipoglikemia teruk adalah rendah (kurang dari 1%) dan serupa pada pesakit yang menggunakan empagliflozin dan plasebo sebagai monoterapi, begitu juga ketika empagliflozin ditambahkan ke metformin dan ketika empagliflozin ditambahkan ke pioglitazone (+/- metformin). Dalam kes penggunaan empagliflozin dalam kombinasi dengan metformin dan derivatif sulfonylurea, dalam kombinasi dengan insulin (+/- metformin dan +/- sulfonylurea derivatif), kejadian hipoglikemia lebih tinggi daripada ketika menggunakan plasebo yang sama.

Kekerapan peningkatan kencing (gejala seperti pollakiuria, poliuria, nokturia dinilai) lebih tinggi dengan empagliflozin (pada dos 10 mg: 3.5%, pada dos 25 mg: 3.3%) daripada dengan plasebo (1.4%). Kejadian nokturia dibandingkan dengan kumpulan pesakit yang mengambil Jardins dan kumpulan pesakit yang mengambil plasebo (kurang dari 1%). Keamatan kesan sampingan ini ringan atau sederhana..

Jangkitan saluran kencing

Kejadian jangkitan saluran kencing serupa dengan Jardins 25 mg dan plasebo (masing-masing 7.0% dan 7.2%), tetapi lebih tinggi dengan empagliflozin 10 mg (8.8%). Seperti plasebo, jangkitan saluran kencing dengan empagliflozin lebih kerap diperhatikan pada pesakit dengan sejarah jangkitan saluran kencing yang kronik dan berulang. Kejadian jangkitan saluran kencing serupa pada pesakit yang mengambil empagliflozin dan plasebo. Jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada wanita.

Kejadian kejadian buruk seperti kandidiasis vagina, vulvovaginitis, balanitis dan jangkitan genital lain lebih tinggi semasa menggunakan Jardins (pada dos 10 mg: 4.0%, pada dos 25 mg: 3.9%) daripada dengan plasebo (1.0%). Jangkitan genital lebih kerap berlaku pada wanita. Keamatan jangkitan genital adalah ringan atau sederhana..

Kejadian hipovolemia (yang dimanifestasikan oleh penurunan tekanan darah, hipotensi arteri ortostatik, dehidrasi, pengsan) serupa dalam kes empagliflozin (pada dos 10 mg: 0,6%, pada dos 25 mg: 0,4%) dan plasebo (0,3%). Pada pesakit berusia lebih dari 75 tahun, kejadian hipovolemia setanding pada pesakit yang mengambil empagliflozin pada dos 10 mg (2,3%) dan plasebo (2,1%), tetapi lebih tinggi pada pesakit yang mengambil empagliflozin pada dos 25 mg (4,3%).

Kontraindikasi

 • diabetes mellitus jenis 1;
 • ketoasidosis diabetes;
 • gangguan keturunan yang jarang berlaku (kekurangan laktase, intoleransi laktosa, malabsorpsi glukosa-galaktosa);
 • kegagalan buah pinggang dengan kadar penapisan glomerular berterusan kurang dari 45 ml / min / 1.73 m2;
 • gunakan dalam kombinasi dengan analog peptida-1 seperti glukagon (kerana kekurangan data mengenai keberkesanan dan keselamatan);
 • kehamilan;
 • penyusuan (penyusuan susu ibu);
 • berumur lebih dari 85 tahun;
 • kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun (kerana data yang mencukupi mengenai keberkesanan dan keselamatan);
 • hipersensitiviti terhadap sebarang komponen ubat.

Kehamilan dan penyusuan

Penggunaan Jardins semasa kehamilan dikontraindikasikan kerana data yang mencukupi mengenai keberkesanan dan keselamatan.

Penggunaan empagliflozin semasa menyusu adalah kontraindikasi. Data yang diperoleh dalam kajian praklinikal pada haiwan menunjukkan pengasingan empagliflozin dengan susu ibu. Risiko pendedahan kepada bayi dan anak yang disusui tidak dikecualikan. Sekiranya perlu menggunakan empagliflozin semasa menyusui, penyusuan susu ibu harus dihentikan.

Gunakan pada kanak-kanak

Penggunaan ubat ini pada kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun adalah kontraindikasi (kerana data mengenai keberkesanan dan keselamatan tidak mencukupi).

Gunakan pada pesakit tua

Pesakit berumur 75 tahun ke atas mempunyai risiko peningkatan dehidrasi. Pada pesakit yang menerima Jardins, reaksi buruk yang disebabkan oleh hipovolemia lebih kerap berlaku (berbanding dengan pesakit yang menerima plasebo)..

Pengalaman dengan empagliflozin pada pesakit yang berusia lebih dari 85 tahun adalah terhad, oleh itu, tidak digalakkan untuk memberi ubat Jardins kepada pesakit dari kumpulan umur.

arahan khas

Jardins tidak digalakkan untuk pesakit diabetes jenis 1 dan untuk rawatan ketoasidosis diabetes.

Dengan penggunaan perencat pengangkut glukosa jenis 2, termasuk empagliflozin, kes ketoasidosis diabetes jarang dilaporkan. Dalam beberapa kes ini, manifestasi tidak normal dan dinyatakan sebagai peningkatan kepekatan glukosa darah yang sederhana (tidak melebihi 14 mmol / l (250 mg / dl)).

Risiko terkena ketoasidosis diabetes harus dipertimbangkan sekiranya munculnya gejala yang tidak spesifik seperti mual, muntah, kurang selera makan, sakit perut, dahaga yang teruk, sesak nafas, disorientasi, keletihan atau mengantuk yang tidak dimotivasi. Sekiranya gejala seperti itu timbul, pesakit harus segera diperiksa ketoasidosis, tanpa menghiraukan kepekatan glukosa darah. Penggunaan ubat Jardins harus dihentikan atau ditangguhkan sehingga diagnosis ditetapkan..

Risiko yang lebih tinggi untuk menghidap ketoasidosis diabetes adalah mungkin pada pesakit dengan diet karbohidrat yang sangat rendah, pesakit dengan dehidrasi yang teruk, riwayat ketoasidosis, atau pesakit dengan aktiviti sekretori rendah sel beta pankreas. Pada pesakit seperti itu, ubat Jardins harus digunakan dengan berhati-hati. Perlu berhati-hati semasa mengurangkan dos insulin..

Jardins mengandungi laktosa, oleh itu, ubat tersebut tidak boleh digunakan pada pesakit dengan gangguan keturunan yang jarang berlaku seperti kekurangan laktase, intoleransi laktosa, malabsorpsi glukosa-galaktosa.

Kajian klinikal menunjukkan bahawa rawatan dengan empagliflozin tidak menyebabkan peningkatan risiko kardiovaskular. Penggunaan empagliflozin pada dos 25 mg tidak menyebabkan pemanjangan selang QT.

Dengan penggunaan bersama ubat Jardins dengan derivatif sulfonylurea atau dengan insulin, pengurangan dos sulfonilurea / derivatif insulin mungkin diperlukan kerana risiko hipoglikemia.

Empagliflozin belum dikaji dalam kombinasi dengan analog peptida-1 seperti glukagon (GLP-1).

Keberkesanan ubat Jardins bergantung pada fungsi ginjal, jadi disarankan untuk memantau fungsi ginjal sebelum temu janji dan secara berkala semasa rawatan (sekurang-kurangnya 1 kali setahun), serta sebelum pelantikan terapi bersamaan, yang dapat mempengaruhi fungsi ginjal. Penggunaan ubat pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang (GFR kurang dari 45 ml / min) tidak digalakkan..

Pesakit berumur 75 tahun ke atas mempunyai risiko peningkatan dehidrasi, oleh itu, Jardins harus diresepkan dengan berhati-hati kepada pesakit dalam kategori ini. Pada pesakit seperti yang dirawat dengan empagliflozin, tindak balas buruk yang disebabkan oleh hipovolemia lebih kerap diperhatikan (berbanding dengan pesakit yang menerima plasebo). Pengalaman dengan empagliflozin pada pesakit yang berusia lebih dari 85 tahun adalah terhad, oleh itu, tidak digalakkan untuk memberi ubat Jardins kepada pesakit dari kumpulan usia ini.

Menurut mekanisme tindakan, penggunaan ubat Jardins dapat menyebabkan penurunan tekanan darah yang sederhana. Oleh itu, ubat harus digunakan dengan berhati-hati dalam kes di mana penurunan tekanan darah tidak diingini, misalnya, pada pesakit dengan penyakit kardiovaskular; pesakit yang mengambil ubat antihipertensi (dengan riwayat hipotensi arteri), dan juga pada pesakit berusia lebih dari 75 tahun.

Sekiranya pesakit yang mengambil Jardins mengalami keadaan yang boleh menyebabkan kehilangan cairan (misalnya, dengan penyakit gastrointestinal), pemantauan hati-hati terhadap keadaan pesakit, tekanan darah, dan keseimbangan hematokrit dan elektrolit harus dilakukan. Mungkin memerlukan sementara, hingga mengembalikan keseimbangan air, penghentian ubat.

Kejadian kesan sampingan seperti jangkitan saluran kencing adalah setanding dengan empagliflozin pada dos 25 mg dan plasebo, dan lebih tinggi dengan empagliflozin pada dos 10 mg. Jangkitan saluran kencing yang rumit (seperti pielonefritis dan urosepsis) diperhatikan dengan kekerapan yang serupa pada pesakit yang mengambil empagliflozin dan plasebo. Sekiranya jangkitan saluran kencing yang rumit, penamatan sementara terapi empagliflozin diperlukan.

Menurut mekanisme tindakan, pada pesakit yang menggunakan ubat Jardins, glukosa dalam air kencing ditentukan.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Kajian klinikal mengenai kesan empagliflozin terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme belum dijalankan. Pesakit harus berhati-hati ketika memandu kenderaan dan mekanisme, seperti semasa menggunakan ubat Jardins (terutama dalam kombinasi dengan derivatif sulfonylurea dan / atau insulin), hipoglikemia mungkin timbul.

Interaksi dadah

Jardins dapat meningkatkan kesan diuretik thiazide dan gel diuretik, yang seterusnya dapat meningkatkan risiko dehidrasi dan hipotensi arteri.

Insulin dan ubat-ubatan yang meningkatkan rembesannya, seperti sulfonilurea, dapat meningkatkan risiko hipoglikemia. Oleh itu, dengan penggunaan empagliflozin secara serentak dengan insulin dan ubat-ubatan yang meningkatkan rembesannya, mungkin perlu mengurangkan dosnya, untuk mengelakkan risiko hipoglikemia.

Penilaian interaksi ubat in vitro

Empagliflozin tidak menghalang, tidak aktif, atau menyebabkan isoenzim CYP450. Laluan utama metabolisme empagliflozin pada manusia adalah glukuronidasi yang melibatkan Uridin-5-diphospho-glucuronosyltransferases UGT2B7, UGT1A3, UGT1A8 dan UGT1A9. Empagliflozin tidak menghalang UGT1A1, UGT1A3, UGT1A8, UGT1A9 atau UGT2B7. Interaksi ubat empagliflozin dan ubat-ubatan yang merupakan substrat isoenzim CYP450 dan UGT1A1 dianggap tidak mungkin.

Empagliflozin adalah substrat untuk P-glikoprotein dan protein penentu ketahanan barah payudara (BCRP), tetapi tidak menghalang protein ini pada dos terapeutik. Berdasarkan data yang diperoleh dalam kajian, dipercayai bahawa keupayaan empagliflozin untuk berinteraksi dengan ubat-ubatan yang merupakan substrat untuk P-glikoprotein tidak mungkin. Empagliflozin adalah substrat untuk pembawa anionik organik: OAT3, OATP1B1 dan OATP1B3, tetapi bukan substrat untuk pembawa anionik organik 1 (OAT1) dan pembawa kationik organik 2 (OST2). Walau bagaimanapun, interaksi ubat empagliflozin dengan ubat-ubatan yang merupakan substrat untuk protein pembawa yang dinyatakan di atas dianggap tidak mungkin.

Penilaian interaksi ubat in vivo

Dengan gabungan penggunaan empagliflozin dengan ubat lain yang biasa digunakan, tidak ada interaksi farmakokinetik yang signifikan secara klinikal. Hasil kajian farmakokinetik menunjukkan bahawa tidak perlu mengubah dos ubat Jardins sementara penggunaannya dengan ubat yang biasa digunakan.

Farmakokinetik empagliflozin tidak berubah pada sukarelawan yang sihat apabila digunakan bersama dengan metformin, glimepiride, pioglitazone, sitagliptin, linagliptin, warfarin, verapamil, ramipril, simvastatin, torasemide dan hidroklorotiazid. Penggunaan gabungan empagliflozin dengan gemfibrozil, rifampicin dan probenecid menunjukkan peningkatan AUC empagliflozin masing-masing sebanyak 59%, 35% dan 53%, namun, perubahan ini tidak dianggap signifikan secara klinikal.

Empagliflozin tidak mempunyai kesan yang signifikan secara klinikal terhadap farmakokinetik metformin, glimepiride, pioglitazone, sitagliptin, linagliptin, warfarin, digoxin, ramipril, simvastatin, hidroklorotiazid, torasemide dan kontraseptif oral pada sukarelawan yang sihat.

Analog ubat Jardins

Ubat Jardins tidak mempunyai analog struktur untuk bahan aktif.

Analog untuk kesan terapeutik (ubat untuk rawatan diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin):

 • Amaryl;
 • Anvistat;
 • Arfazetin;
 • B. Insulin S.Ts. Berlin Chemie;
 • Bagomet;
 • Berlsulin;
 • Biosulin P;
 • Vipidia;
 • Galvus;
 • Galvus Bertemu;
 • Gensulin;
 • Glemaz;
 • Glibamide;
 • Glibenesis;
 • Glibenclamide;
 • Glibomet;
 • Glimepiride;
 • Glyformin;
 • Glukofag;
 • Glukofag Panjang;
 • Depot insulin C;
 • Diabeton;
 • Diabreside;
 • Dibicor;
 • Insulin C;
 • Xenikal
 • Levemir;
 • Daun;
 • Maninil;
 • Metfogamma;
 • Metformin;
 • Mikstard;
 • Monotard;
 • NovoMiks;
 • NovoNorm;
 • NovoRapid;
 • NovoFormin;
 • Pensulin;
 • Protafan;
 • Rysodeg FlexTouch;
 • Reduxin Met;
 • Mengundurkan;
 • Rinsulin;
 • Saxenda;
 • Silubin retard;
 • Siofor;
 • Starlix;
 • Tricor
 • Ultratard;
 • Formin;
 • Formin Pliva;
 • Chitosan Evalar;
 • Humalogue;
 • Humulin;
 • Gipsi;
 • Erbisol;
 • Euglucon;
 • Januvia.

Perubatan Diabetes Jardins: Analog, Harga, dan Ulasan

Jardins adalah ubat diabetes yang digunakan untuk menurunkan gula darah apabila diperlukan. Sebatian aktif aktif ubat adalah empagliflozin. Sebatian ini menekan aktiviti protein yang bertanggungjawab untuk mengangkut glukosa dari buah pinggang ke aliran darah..

Penonaktifan protein menyumbang kepada fakta bahawa kelebihan glukosa dalam badan mula dikeluarkan daripadanya bersama dengan air kencing. Penggunaan ubat ini memungkinkan untuk memantau gula darah dengan berkesan sekiranya terdapat diabetes mellitus jenis II.

Ubat Jardins tidak mempengaruhi aktiviti hormon insulin. Sifat farmakologi ubat dapat mengurangkan kemungkinan mengembangkan keadaan hipoglikemik pada pesakit ke tahap minimum.

Jardins adalah ubat diabetes, penggunaannya memungkinkan pengambilan glukosa berlebihan dari badan dengan air kencing, yang menyebabkan peningkatan jumlahnya, dan ini seterusnya menyumbang kepada sedikit penurunan tekanan darah.

Maklumat umum mengenai ubat, komposisinya

Ubat Jardins digunakan untuk mengawal gula darah semasa monoterapi. Di samping itu, alat ini dapat digunakan sebagai komponen selama terapi kompleks dalam rawatan diabetes.

Alat ini boleh digunakan bersama dengan beberapa ubat hipoglikemik lain. Ubat-ubatan tersebut mungkin termasuk insulin atau metformin.

Ubat di pasaran produk farmakologi dijual dalam dua versi yang berbeza dalam jumlah sebatian kimia aktif..

Bergantung pada dos sebatian aktif utama, satu tablet sediaan mungkin mengandungi 10 atau 30 mg bahan aktif.

Sebagai tambahan kepada sebatian aktif utama, komponen berikut termasuk dalam satu tablet ubat:

 • laktosa monohidrat;
 • selulosa mikrokristal;
 • hyprolosis;
 • natrium croscarmellose;
 • silika;
 • magnesium stearat.

Tablet ubat itu dilapisi, yang mengandungi komponen berikut:

 1. Opadra kuning;
 2. hypromellose;
 3. titanium dioksida;
 4. talc;
 5. makrogol 400;
 6. besi oksida kuning.

Semasa menggunakan ubat ini, harus diingat bahawa penggunaan Jardins untuk menormalkan tahap gula dalam darah pesakit dengan diabetes jenis 2 tidak dapat menyelamatkan seseorang dari penyakit ini.

Sifat farmakologi utama ubat

Ubat Jardins sering digunakan dalam perubatan moden untuk membetulkan gula darah tinggi pada seseorang yang menghidap diabetes jenis 2.

Ulasan pakar perubatan menunjukkan bahawa alat ini memungkinkan untuk mengawal kandungan gula dalam tubuh pesakit dengan berkesan dan mencapai hasil yang sangat baik.

Empagliflozin, sebagai sebatian aktif utama ubat, adalah perencat daya saing selektif aktif yang boleh diterbalikkan dari pengangkut glukosa bergantung protein.

Sebatian ini meningkatkan keupayaan untuk mengawal tahap gula dalam tubuh pesakit yang menghidap diabetes jenis 2. Kesan zat aktif ubat adalah membantu mengurangkan tahap penyerapan semula glukosa dalam struktur buah pinggang. Semasa menggunakan ubat, kandungan gula dalam air kencing meningkat, yang menyumbang kepada penghapusan glukosa berlebihan dari badan dengan cepat.

Penggunaan ubat tidak memberi kesan buruk terhadap aktiviti sel beta. Sebatian aktif mempunyai kesan yang baik pada tisu pankreas, yang membantu meningkatkan fungsinya.

Pengenalan empagliflozin ke dalam badan mempengaruhi proses pembakaran lemak dan membantu mengurangkan berat badan pesakit dengan diabetes jenis 2. Kesan tambahan dari penggunaan ubat ini sangat penting bagi orang yang berlebihan berat badan dengan diabetes jenis 2.

Separuh hayat komponen aktif ubat dijalankan selama 12 jam. Dos yang stabil dalam badan bahan aktif dengan satu dos ubat setiap hari dicapai setelah mengambil dos kelima ubat.

Dari tubuh manusia, sehingga 96% ubat yang diambil dikeluarkan. Ekskresi metabolit dilakukan menggunakan usus dan buah pinggang. Melalui usus, sebatian aktif ditarik tidak berubah. Semasa diekskresikan melalui buah pinggang, hanya 50% komponen aktif ubat yang dikeluarkan tidak berubah.

Kepekatan sebatian aktif dalam badan sangat dipengaruhi oleh kehadiran pesakit gangguan fungsi ginjal atau hati..

Berat badan manusia, jantina dan usia tidak mempengaruhi farmakokinetik komponen aktif ubat secara signifikan.

Arahan penggunaan ubat tersebut

Ubat ini digunakan untuk terapi mono - atau kompleks. Dos yang disyorkan ialah 10 mg - satu tablet sehari. Ubat ini diberikan secara lisan.

Sekiranya dos harian 10 mg tidak dapat memberikan kesan glisemik normal, dos yang digunakan dapat ditingkatkan menjadi 25 mg sehari. Dos maksimum ubat yang dibenarkan boleh mencapai 25 mg.

Ubat ini dibenarkan diminum pada bila-bila masa, tanpa mengira dietnya.

Sekiranya anda terlepas waktu mengambil ubat, anda tidak boleh mengambil dos dua kali sehari.

Dengan tahap kegagalan buah pinggang yang tinggi, ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan, kerana kurangnya keberkesanan penggunaan ubat tersebut.

Sekiranya pesakit mempunyai kelainan pada hati, yang dinyatakan sebagai kegagalan hati, penyesuaian dos ubat yang diambil tidak diperlukan.

Tidak digalakkan menggunakan ubat ketika membawa anak dan menyusui, kerana kekurangan data mengenai keberkesanan dan keselamatan ubat untuk ibu dan anak dalam tempoh ini.

Sekiranya kegagalan buah pinggang, keberkesanan ubat bergantung pada tahap kegagalan tidak berfungsi.

Dianjurkan untuk memeriksa fungsi ginjal sebelum terapi ubat dengan ubat, di samping itu, disarankan untuk memeriksa fungsi ginjal sekurang-kurangnya sekali setahun selama penggunaan Jardins.

Dilarang menggunakan ubat ini pada masa kanak-kanak. Larangan penggunaan berlaku untuk semua pesakit di bawah usia 18 tahun. Ini disebabkan oleh kurangnya kajian mengenai keberkesanan dan keselamatan ubat.

Tidak digalakkan menggunakan ubat tersebut dalam rawatan pesakit yang berusia lebih dari 75 tahun. Ini paling sering dikaitkan dengan tahap dehidrasi yang tinggi.

Anda tidak boleh menggunakan alat ini ketika merawat pesakit yang menghidap diabetes tipe 1 dan jika pesakit mengalami ketoasidosis diabetes.

Semasa menggunakan dos maksimum ubat Jardins, kira-kira 113 mg laktosa memasuki tubuh pesakit.

Alat ini tidak boleh digunakan jika pesakit mengalami kekurangan laktase, intoleransi laktosa atau penyerapan glukosa-galaktosa dalam badan.

Kesan sampingan dan kontraindikasi semasa menggunakan ubat

Kesan sampingan yang paling biasa dalam pengambilan empagliflozin adalah permulaan gejala hipoglikemia..

Selalunya, kesan sampingan dalam bentuk hipoglikemia menampakkan dirinya apabila menggunakan ubat tersebut dengan kombinasi sulfonilurea atau dengan insulin.

Selain hipoglikemia, pesakit yang menggunakan empagliflozin dapat mengalami sejumlah kesan sampingan..

Kesan sampingan yang paling biasa semasa menggunakan ubat adalah seperti berikut:

 1. Kemunculan penyakit berjangkit dan parasit seperti vulvovaginitis, balanitis, kandidiasis vagina, dan jangkitan saluran kencing.
 2. Akibat perubahan dalam proses metabolik dalam tubuh, hipovolemia mungkin berlaku.
 3. Peningkatan kencing yang ketara.
 4. Kejadian tanda-tanda dehidrasi, yang paling sering diperhatikan ketika menggunakan ubat pada orang tua.

Ulasan mengenai ubat, orang yang menggunakannya, menunjukkan bahawa kesan sampingan yang lebih serius di tubuh pesakit sangat jarang berlaku. Apabila tanda-tanda kesan sampingan pertama muncul, berhenti mengambil ubat dan dapatkan bantuan daripada doktor anda.

Kontraindikasi utama penggunaan ubat adalah seperti berikut:

 • diabetes mellitus jenis 1;
 • kadar penapisan glomerular yang sangat rendah;
 • ketoasidosis diabetes;
 • intoleransi laktosa;
 • kehamilan dan penyusuan;
 • penyahhidratan.

Sebelum mengambil ubat, anda harus berjumpa dengan doktor anda dan melakukan pemeriksaan badan untuk mendapatkan kontraindikasi.

Analog ubat, kos dan interaksi dengan ubat lain

Di pasaran farmakologi Rusia, hanya ubat Jardins, yang dibuat berdasarkan empagliflozin, yang dijual. Dari mana kita dapat menyimpulkan bahawa tidak ada analog ubat ini di pasaran Rusia. Ejen lain dengan kualiti hipoglikemik mempunyai kesan yang berbeza pada badan..

Kos ubat bergantung pada wilayah penjualan ubat, dan juga pada pembekal ubat tersebut. Kos purata ubat Jardins di Rusia adalah dari 850 hingga 1030 rubel.

Semasa menggunakan ubat, harus diingat bahawa ia dapat meningkatkan kesan diuretik dari penggunaan diuretik thiazide tertentu, yang dapat menyumbang kepada perkembangan dehidrasi dan hipotensi arteri.

Adalah tidak diinginkan untuk menggabungkan Jardins dengan ubat-ubatan yang dirancang untuk meningkatkan tekanan darah.

Penggunaan serentak insulin sintetik, Jardins dan ubat-ubatan yang mengaktifkan pengeluaran hormon semula jadi boleh mencetuskan munculnya tanda-tanda hipoglikemia. Semasa menjalankan terapi kompleks, penyesuaian dos ubat dengan teliti dan pemberian ubat di bawah pengawasan doktor yang hadir diperlukan. Dan video dalam artikel ini akan membincangkan mengenai rawatan diabetes..

Cara menggantikan jardin

Soalan Berkaitan dan Disyorkan

16 jawapan

Helo, Leonid Yakovlevich.

Jardins adalah salah satu ubat yang paling moden dan berkesan dalam rawatan diabetes, analognya lengkap yang tidak ada sekarang. Ubat dari kumpulan yang sama - Forksig, anda boleh mencubanya setelah bersetuju dengan doktor anda (dos harian - 10 mg).

Namun, saya secara peribadi meragui perlunya penggantian tersebut. "Kelemahan" adalah keluhan yang tidak spesifik untuk dapat menyesuaikan rejimen rawatan berdasarkannya. "Kelemahan" boleh berlaku kerana berpuluh-puluh sebab yang sama sekali berbeza..

Yang benar, Nadezhda Sergeevna.

Ivanisova Nadezhda Sergeevna
ahli endokrinologi 2019-05-20 16: 45
Helo, Leonid Yakovlevich.

Jardins adalah salah satu ubat yang paling moden dan berkesan dalam rawatan diabetes, analognya lengkap yang tidak ada sekarang. Ubat dari kumpulan yang sama - Forksig, anda boleh mencubanya setelah bersetuju dengan doktor anda (dos harian - 10 mg).

Namun, saya secara peribadi meragui perlunya penggantian tersebut. "Kelemahan" adalah keluhan yang tidak spesifik untuk dapat menyesuaikan rejimen rawatan berdasarkannya. "Kelemahan" boleh berlaku kerana berpuluh-puluh sebab yang sama sekali berbeza..

Yang benar, Nadezhda Sergeevna.

Nadezhda Sergeevna, tetapi adakah saya akan menanam buah pinggang saya dengan mengambil JARDINS? Terima kasih terlebih dahulu!

Leonid Yakovlevich, anda tidak perlu menyalin teks mesej terakhir, masukkan sahaja mesej anda.

Tidak, tentu saja, jangan "tanam". Menurut hasil kajian klinikal, tidak ada kesan negatif Jardins pada buah pinggang..

Leonid Yakovlevich, Maninil aktif digunakan dalam rawatan diabetes 15-20 tahun yang lalu. Sekarang ubat ini tidak diresepkan kepada sesiapa pun. Ubat ini mengurangkan pankreas. Saya mempunyai beberapa pesakit yang mengambilnya "dari ingatan lama", tetapi tidak lebih.

Saya ulangi bahawa skema Siofor + Jardins sesuai untuk anda. Jardins "baru" di Ukraine; di Amerika Syarikat dan Eropah, ubat ini telah lama digunakan. Ia adalah sebahagian daripada protokol rawatan diabetes moden..
Sekiranya atas sebab tertentu anda selaras dengan ubat-ubatan kumpulan ini, maka anda boleh mencuba menggantikan Jardins Gliptar (atau ubat vildagliptin yang tersedia untuk anda).

 1. "Seperti yang saya faham, saya perlu kembali kepada 100 mg sehari lagi?" - jika anda telah mengambil dos ubat lain selama 25 hari, maka anda tidak dapat mengurangkannya secara tidak terkawal. Selepas 2-3 minggu, lulus ujian darah kawalan untuk TSH dan T4 percuma dan hubungi ahli endokrinologi anda dengan hasilnya untuk menentukan taktik untuk tindakan selanjutnya.
 2. "Saya faham bahawa sukar untuk memberi nasihat dan resep ubat apa pun di Internet, tetapi bagaimana membuat pilihan yang tepat?!" - pilihannya bukan anda, tetapi doktor anda. Menurut hasil analisis.
 3. "Berdasarkan analisis yang anda sarankan, bolehkah saya katakan bahawa saya berpotensi mengembangkan atau mungkin menghidap diabetes?" - Ya, mengingat adanya berat badan berlebihan dan peningkatan glikemia puasa.
Untuk masa depan, jika anda mengemukakan beberapa soalan dalam satu mesej, dan bukan satu, seperti biasa di laman web ini, maka nomborkannya, seperti yang saya lakukan untuk anda sekarang (ini sangat memudahkan kerja kami dan mempercepat jawapan). Semua ini dalam bentuk yang dapat diakses ditunjukkan dalam peraturan untuk menambahkan pertanyaan ke laman web, yang seharusnya Anda kenali.

Pencarian laman web

Apa yang harus saya lakukan sekiranya saya mempunyai soalan yang serupa tetapi berbeza?

Sekiranya anda tidak menemui maklumat yang diperlukan di antara jawapan untuk soalan ini, atau jika masalah anda sedikit berbeza dengan yang dikemukakan, cuba tanyakan kepada doktor soalan tambahan di halaman yang sama jika dia berada di topik soalan utama. Anda juga boleh mengemukakan soalan baru, dan setelah beberapa lama doktor kami akan menjawabnya. Ianya percuma. Anda juga boleh mencari maklumat yang relevan mengenai masalah serupa di halaman ini atau melalui halaman carian laman web ini. Kami akan sangat berterima kasih jika anda mengesyorkan kami kepada rakan anda di rangkaian sosial.

Portal perubatan 03online.com menyediakan perundingan perubatan dalam hubungan dengan doktor di laman web ini. Di sini anda mendapat jawapan dari pengamal sebenar di bidang anda. Pada masa ini, laman web ini memberi nasihat dalam 50 bidang: alergis, ahli anestesiologi, resusitasi, ahli venereologi, ahli gastroenterologi, ahli hematologi, ahli genetik, pakar sakit puan, homeopati, pakar dermatologi, pakar ginekologi pediatrik, pakar neurologi pediatrik, ahli urologi pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar penyakit berjangkit, pakar kardiologi, ahli kosmetik, ahli terapi pertuturan, pakar THT, pakar mamologi, peguam perubatan, ahli narkologi, ahli saraf, pakar bedah saraf, ahli nefrologi, pakar pemakanan, ahli onkologi, pakar onkologi, pakar bedah trauma ortopedik, pakar oftalmologi, pakar pediatrik, pakar bedah plastik, psikologi, proctologist, ahli prokologi, radiologis, andrologist, doktor gigi, trichologist, urologist, pharmacist, phytotherapist, phlebologist, pakar bedah, endokrinologi.

Kami menjawab 96.67% soalan..

Jardins - arahan penggunaan, analog, ulasan dan bentuk pelepasan tablet 10 mg dan 25 mg ubat untuk rawatan diabetes jenis 2 yang tidak bergantung pada insulin pada orang dewasa, kanak-kanak dan semasa kehamilan. Struktur

Kesan sampingan

Pesakit dalam ujian klinikal yang menggunakan pil dan plasebo ini mempunyai reaksi buruk yang serupa, dalam bentuk hipoglikemia yang tidak diingini. Reaksi ini diperhatikan dengan pemberian bersama insulin. Masalah kesihatan utama yang disebabkan oleh empagliflozin:

 • sistem kardiovaskular - hipovolemia, dinyatakan dalam penurunan tekanan darah, dehidrasi, pengsan;
 • sistem kencing - kencing kerap (pollakiuria, polyuria, nocturia), disuria, jangkitan saluran kencing (peningkatan risiko pada pesakit dengan sejarah penyakit buah pinggang);
 • proses metabolik - hipoglikemia;
 • kulit - gatal dan mengelupas;
 • jangkitan berjangkit dan kulat pada organ genital - kandidiasis vagina, vulvovaginitis, balanitis dan jangkitan genital lain (lebih kerap berlaku pada wanita).

Analog Jardins

Analog ubat Jardins muncul di pasaran Rusia. Analog yang paling biasa di antaranya adalah ubat Forsig. Tablet Jardins atau Forsig: mana yang lebih baik?

 • Kedua-dua ubat mempunyai kesan yang sama untuk menurunkan glukosa darah;
 • Tablet Forsig lebih awal dijual di Rusia, jadi di laman web ini anda boleh mendapatkan lebih banyak ulasan mengenai penggunaan ubat ini;
 • Semasa membandingkan Forsigi dengan Jardins, anda hanya dapat menunjukkan harganya yang lebih rendah di farmasi;
 • Dengan kegagalan buah pinggang yang kompleks, ubat Forsig dikontraindikasikan dengan ketat, dan Jardins boleh diambil di bawah pengawasan pakar yang ketat.

Jardins mnn (nama bukan milik antarabangsa) - empagliflosin, untuk Forsigi mnn - dapagliflosin. Oleh itu, kedua-dua ubat tersebut tergolong dalam kumpulan farmakoterapeutik agen hipoglikemik oral.

Apa analog lain yang dimiliki Jardins di pasaran farmaseutikal moden? Di forum, anda boleh mendapatkan ulasan pesakit yang menggunakan Jardins dan boleh membincangkan analog ubat tersebut. Tablet rakan sejenis yang popular di Rusia mengikut petunjuk dan kaedah penggunaannya adalah Trulicity (kos purata ubat adalah hingga 500 rubel setiap pek), Invokana (berharga hingga 200 rubel setiap pek) dan Saksenda (analog ubat Jardins yang paling murah, harga pembungkusan dalam 100 rubel).

Analog lain yang popular dan murah adalah Diaglinide, yang tersedia dalam bentuk tablet dalam dos 0.5, 1 dan 2 miligram. Diagninide juga merupakan ubat kumpulan hipoglikemik, yang mengandungi zat aktif repaglinide.

Interaksi dadah

Ini meningkatkan kesan diuretik pelbagai diuretik, yang meningkatkan risiko dehidrasi dan hipotensi arteri. Derivatif insulin dan sulfonylurea boleh menyebabkan hipoglikemia. Dengan penggunaan gabungan ubat dengan insulin, pengurangan dos diperlukan untuk mengelakkan keadaan hipoglikemik. Interaksi ubat empagliflozin dan ubat-ubatan yang merupakan substrat isoenzim dianggap selamat.

Empagliflozin - bahan aktif dalam tablet, tidak mempengaruhi sifat farmakologi ubat berikut: Metformin, Glimepiride, Pioglitazone, Warfarin, Digoxin, Ramipril, Simvastatin, Hydrochlorothiazide, Torasemide dan pil perancang. Apabila digunakan bersamaan dengan ubat-ubatan yang biasa digunakan ini, perubahan dos tidak diperlukan.

Arahan penggunaan Jardins

Bagaimanakah ia berfungsi
Biasanya, buah pinggang mula mengeluarkan glukosa bersama dengan air kencing dari badan apabila kepekatannya dalam darah mencapai 9-11 mmol / L. Mengambil ubat Jardins menyumbang kepada fakta bahawa glukosa mula diekskresikan oleh buah pinggang walaupun kepekatannya dalam darah mencapai 6-7 mmol / l.
Ini membolehkan anda mengekalkan kadar gula pada tahap rendah baik selepas makan dan ketika perut kosong..
Empagliflozin sendiri tidak terkumpul di dalam badan dan meninggalkannya dengan bantuan sistem kencing dan hepatobiliari.
Bila hendak mengambil ubat
Jardins diresepkan untuk pesakit diabetes mellitus jenis 2, jika mustahil untuk mengawal perkembangan penyakit menggunakan diet dan aktiviti fizikal.
Jardins dapat digunakan dalam rejimen rawatan yang kompleks dengan suntikan metformin dan insulin. Walau bagaimanapun, tidak dapat digabungkan dengan agonis reseptor peptida-1 seperti glukagon (Baeta, Trulicity, Lixumia, Victoza).
Bila tidak boleh menerima

Kontraindikasi untuk mengambil ubat:
Diabetes jenis 1.
Ketoasidosis diabetes.
Gangguan dalam kerja ginjal dengan penurunan kadar penyusupan glomerular di bawah 45 ml / min.
Intoleransi individu terhadap komponen yang membentuk ubat.
Bawah 18 tahun

Terdapat juga syarat-syarat di mana Jardins diresepkan dengan berhati-hati. Ini termasuk:
Umur melebihi 75 tahun

Diet rendah karbohidrat pesakit.

Tekanan darah tinggi.
Jangkitan saluran genitouriner.
Kekeringan
Apa yang anda perlu beri perhatian khusus
Jardins, apabila diambil bersama dengan derivatif sulfonylurea atau suntikan insulin, boleh mencetuskan hipoglikemia. Gejala gangguan ini pelbagai.
Orang itu boleh meningkatkan kegelisahan, jantung akan mula berdegup lebih kerap. Dalam kes yang teruk, dia koma dan mungkin mati.
Dos
Pada peringkat awal rawatan setiap hari, cukup untuk mengambil 10 mg ubat. Pada masa akan datang, doktor dapat meningkatkan dos ini menjadi 25 mg, tetapi hanya dengan syarat sebelumnya tidak dapat mencapai hasil yang diinginkan.
Anda perlu minum 1 tablet sehari. Ini harus dilakukan pada masa yang sama, tanpa mengira pengambilan makanan..
Reaksi buruk

Mengambil ubat tidak boleh menyebabkan penurunan glukosa dalam darah, jika tidak digabungkan dengan ubat pembakar gula yang lain. Kesan sampingan ubat Jardins termasuk:
Risiko menghidap pielonefritis.
Risiko menghidap jangkitan genital kulat.
Peningkatan dahaga.
Peningkatan kencing.
Risiko dehidrasi.

Menurunkan tekanan darah.

Menyusukan dan melahirkan bayi
Semasa mengandung dan semasa menyusu, ubat ini dilarang untuk digunakan. Sekiranya seorang wanita dalam keadaan itu menghidap diabetes, maka dia harus mengambil suntikan insulin dalam dos kecil..
Pentadbiran bersama dengan ubat lain
Tidak digalakkan mengambil ubat dengan ubat diuretik.
Dengan penggunaan Jardins secara serentak dengan derivatif sulfonylurea dan dengan insulin, kemungkinan timbulnya hipoglikemia meningkat.
Dengan ubat lain, Jardins tidak bertindak balas. Namun, sebelum memulakan rawatan, anda perlu berjumpa doktor.
Berlebihan
Sekiranya seseorang telah mengambil dos ubat yang tinggi, maka dia perlu pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan simptomatik. Selain peningkatan pengeluaran air kencing, tidak ada reaksi buruk lainnya yang dilaporkan..
Bentuk pelepasan, keadaan penyimpanan dan komposisi
Ubat ini dikeluarkan dalam bentuk tablet dengan dos 10 dan 25 mg. Asas ubat adalah empagliflozin. Komponen tambahan: selulosa, laktosa monohidrat, magnesium stearat, koloid silikon dioksida, hypromellose, titanium dioxide, talc, macrogol 400, yellow oxide.
Ubat tersebut tidak memerlukan syarat penyimpanan khas. Ia mesti dipastikan bahawa anak itu tidak menerimanya. Jangka hayat adalah 3 tahun..

Kesan sampingan pengambilan Jardins yang kerap adalah perkembangan jangkitan genital yang bersifat mikotik, radang ginjal dan pundi kencing. Lebih-lebih lagi, menyingkirkan pielonefritis sangat sukar dan terapi antibiotik tidak selalu berjaya. Adalah sukar untuk mengatakan seberapa selamat Jardins dan analognya (Forsig, Invokana) adalah ubat yang selamat, kerana ia digunakan baru-baru ini.

Selain masalah kesihatan yang teruk, pesakit yang mengambil Jardins mempunyai banyak masalah kecil. Ini berlaku untuk perjalanan kerap ke tandas, menurunkan tekanan darah. Oleh itu, sebelum memutuskan terapi seperti itu, perlu dipertimbangkan dengan doktor semua hujah "untuk dan menentang".

Pil Jardins

Ini adalah tablet bersalut filem. Rupa: kuning muda, bujur atau bulat (bergantung pada dos), reka bentuk - tablet biconvex dengan tepi miring dan simbol terukir syarikat pengeluar di satu sisi. Satu ubat dihasilkan di Jerman untuk menurunkan glukosa darah pada diabetes jenis 2..

Struktur

Ubat hipoglikemik oral, dengan bahan aktif - empagliflozin. Komposisi dan dos terperinci ditunjukkan dalam jadual:

Arahan penggunaan ubat Jardins dan ulasan pesakit

Kontraindikasi Jardins penting untuk diketahui

Arahan tersebut menyenaraikan semua komplikasi yang mungkin timbul. Jauh sebelum permulaan terapi, anda perlu membacanya dengan teliti, jika tidak, mungkin berlaku sejumlah pelanggaran serius dalam tubuh, yang sangat berbahaya bagi diabetes.

Sekatan pengambilan tablet ditunjukkan dalam jadual.

Penyambut tetamu tidak digalakkanMengapa
Diabetes jenis 1Tidak ada keberkesanan yang diperhatikan
Ketoasidosis diabetesIa berlaku dengan latar belakang diabetes jenis 1
Hipersensitiviti terhadap bahan tertentuKomposisi harus diperiksa sebelum digunakan untuk alergi terhadap komponen..
Penyakit keturunanKekurangan laktase,

Persepsi negatif terhadap laktosa.

Kegagalan ginjalBeberapa bentuk penyakit ini menghalang ubat daripada memberikan kesan rawatan yang diinginkan..
UmurTidak diuji pada pesakit di bawah 18 tahun dan lebih dari 85 tahun.
Beberapa penyakit jantung atau saluran darahUbat ini dapat membantu menurunkan tekanan darah..
Kehamilan, penyusuan susu ibuWanita dalam tempoh ini berisiko, kerana keselamatan masuk tidak terbukti.

Sebagai tambahan kepada kontraindikasi ketat yang disebutkan di atas, ubat Jardins dalam arahan penggunaannya mengandungi senarai penyakit, kehadirannya memerlukan pemantauan berterusan oleh doktor ketika menggunakan arahan rawatan ini.

Ini termasuk yang berikut:

 • Risiko hipovolemia,
 • Pengambilan insulin sintetik,
 • Penyakit pencernaan yang menyebabkan kehilangan cecair yang teruk.
 • Kehadiran jangkitan pada organ genitouriner,
 • Umur melebihi 75 tahun.

Sekiranya anda mempunyai penyakit lain yang berkembang selari dengan diabetes jenis 2, tetapi anda tidak menjumpainya dalam senarai, anda mesti memberitahu doktor mengenai perkara ini. Pakar akan memberitahu anda bagaimana melindungi diri anda semaksimum mungkin semasa rawatan.

Anda tahu bahawa sebarang ubat boleh menyebabkan bahaya kepada tubuh anda. Secara semula jadi, terdapat beberapa risiko semasa mengambil jardin..

Selalunya, komplikasi berikut adalah mungkin:

 • risiko hipoglikemia. Dorongan untuk keadaan ini adalah pemberian insulin secara serentak (atau turunan sulfonylurea) dan empagliflosin;
 • jangkitan atau penyakit lain pada organ genitouriner;
 • kemunculan hipovolemia;
 • membuang air kecil terlalu kerap;
 • penyahhidratan badan. Lebih biasa pada pesakit tua.

Akibat negatif seperti itu paling mungkin terjadi semasa menjalankan terapi dengan ubat ini. Banyak ulasan mengenai ubat Jardins, bagaimanapun, menunjukkan bahawa komplikasi sangat jarang berlaku. Walau apa pun, dengan sedikit perubahan, anda harus segera mendapatkan bantuan doktor. Mungkin, anda mesti mengubah dos harian, dan semua reaksi buruk akan hilang. Kadang-kadang, doktor mengesyorkan agar anda sepenuhnya meninggalkan rawatan dengan empagliflozin, menggantikannya dengan ubat yang lebih sesuai untuk anda.

Bagaimana ubat itu berinteraksi dengan ubat lain

Ujian menunjukkan bahawa dos yang betul dan rejimen rawatan yang tepat meminimumkan risiko kesihatan yang buruk. Tetapi setiap orang adalah individu, dan dia bereaksi berbeza terhadap perlakuan yang rumit..

Kesan sampingan yang mungkin:

 • Tablet yang diambil dapat meningkatkan kesan diuretik thiazide, yang menyebabkan dehidrasi.
 • Akibatnya, pengurangan tekanan pada latar belakang hipotensi arteri. Oleh itu, anda tidak boleh menggabungkan pil Jardianc dan pil untuk meningkatkan tekanan darah.
 • Telah disebutkan di atas bahawa meningkatkan risiko hipoglikemia semasa mengambil bahan dengan insulin sintetik.

Tetapi doktor dalam kedua kes tersebut dapat memilih dos yang tepat dan meminimumkan risikonya. Pemerhatian klinikal dan penyelidikan berterusan diperlukan. Sami juga mengkaji dengan teliti ubat Jardins, arahan penggunaannya.

Kesan sampingan dan kontraindikasi semasa menggunakan ubat

Kesan sampingan yang paling biasa dalam pengambilan empagliflozin adalah permulaan gejala hipoglikemia..

Selalunya, kesan sampingan dalam bentuk hipoglikemia menampakkan dirinya apabila menggunakan ubat tersebut dengan kombinasi sulfonilurea atau dengan insulin.

Selain hipoglikemia, pesakit yang menggunakan empagliflozin dapat mengalami sejumlah kesan sampingan..

Kesan sampingan yang paling biasa semasa menggunakan ubat adalah seperti berikut:

 1. Kemunculan penyakit berjangkit dan parasit seperti vulvovaginitis, balanitis, kandidiasis vagina, dan jangkitan saluran kencing.
 2. Akibat perubahan dalam proses metabolik dalam tubuh, hipovolemia mungkin berlaku.
 3. Peningkatan kencing yang ketara.
 4. Kejadian tanda-tanda dehidrasi, yang paling sering diperhatikan ketika menggunakan ubat pada orang tua.

Ulasan mengenai ubat, orang yang menggunakannya, menunjukkan bahawa kesan sampingan yang lebih serius di tubuh pesakit sangat jarang berlaku. Apabila tanda-tanda kesan sampingan pertama muncul, berhenti mengambil ubat dan dapatkan bantuan daripada doktor anda.

Kontraindikasi utama penggunaan ubat adalah seperti berikut:

 • diabetes mellitus jenis 1;
 • kadar penapisan glomerular yang sangat rendah;
 • ;
 • intoleransi laktosa;
 • kehamilan dan penyusuan;
 • penyahhidratan.

Sebelum mengambil ubat, anda harus berjumpa dengan doktor anda dan melakukan pemeriksaan badan untuk mendapatkan kontraindikasi.

Arahan rasmi untuk digunakan

Terdapat kontraindikasi! Baca arahan sebelum digunakan.

Jardins

Nombor pendaftaran:

Nama dagang penyediaan:

Nama Bukan Milik Antarabangsa:

Bentuk dos:

Struktur

1 tablet bersalut filem mengandungi:Bahan aktif Penerima Amplop Penerangan 10 mg tablet 25 mg tablet

Kumpulan farmakoterapeutik

Sifat farmakologi

Farmakokinetik

Taburan Sedutan 14 Perkumuhan Metabolisme 14Farmakokinetik pada populasi pesakit khasFungsi buah pinggang terjejas 2 Kerosakan hepatik Indeks jisim badan, jantina, bangsa dan umur

Petunjuk untuk digunakan

sebagai monoterapi pada pesakit dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi hanya terhadap latar belakang diet dan senaman, pelantikan metformin yang dianggap tidak sesuai kerana tidak bertoleransi;
sebagai terapi kombinasi dengan agen hipoglikemik lain, termasuk insulin, apabila terapi yang diterapkan bersama dengan diet dan senaman tidak memberikan kawalan glikemik yang diperlukan.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti terhadap sebarang komponen ubat;
Diabetes jenis 1
Ketoasidosis diabetes;
Gangguan keturunan yang jarang berlaku (kekurangan laktase, intoleransi laktosa, malabsorpsi glukosa-galaktosa);
Kegagalan ginjal dengan Tanda GFR dan terapi untuk overdosis dan interaksi dengan ubat lain

Sejumlah kajian terkawal di klinik membuktikan bahawa satu dos ubat, yang melebihi norma harian lebih dari 30 kali, pada orang yang tidak mempunyai masalah kesihatan dan beberapa dos melebihi 4 kali normal pada orang yang menderita penyakit jenis II tidak. Ia mempunyai kesan negatif yang ketara pada tubuh. Tidak ada bukti mengambil dos yang lebih tinggi.

Sekiranya berlaku overdosis, terapi pemeliharaan dianjurkan, yang dilakukan berdasarkan gejala yang ada. Proses perkumuhan bahan aktif menggunakan hemodialisis belum disiasat..

Kemungkinan komponen aktif ubat akan meningkatkan kesan diuretik kebanyakan ubat di kelas ini. Kesan yang serupa boleh menyebabkan dehidrasi dan penurunan tekanan arteri yang ketara..

Insulin dan ubat-ubatan yang meningkatkan pengeluarannya, seperti sulfonilurea, dapat meningkatkan risiko penurunan glukosa patologi. Dengan penggunaan serentak mereka, pengurangan dos sering disyorkan. Tidak disarankan mengambil tablet Jardins dan analog glukon peptida-I pada masa yang sama, kerana tidak ada data mengenai bagaimana kombinasi mereka berkesan dan selamat.

Senarai analog

Nota! Senarai itu mengandungi sinonim Jardins yang mempunyai komposisi yang serupa, jadi anda boleh memilih pengganti sendiri, dengan mengambil kira bentuk dan dos ubat yang ditetapkan oleh doktor. Beri keutamaan kepada pengeluar dari Amerika Syarikat, Jepun, Eropah Barat, dan juga syarikat terkenal dari Eropah Timur: Krka, Gideon Richter, Actavis, Aegis, Lek, Hexal, Teva, Zentiva.
.
Borang pelepasan (mengikut populariti)
Harga, sapu.
Jardins 10mg No. 30 tab s / pl. (Beringer Ingelheim Pharma GmbH (Jerman)
3201.30
Empagliflozin * (Empagliflozin *)

Borang pelepasan (mengikut populariti)Harga, sapu.
Jardins
10mg No. 30 tab p / pl. (Beringer Ingelheim Pharma GmbH (Jerman)3201.30
Empagliflozin * (Empagliflozin *)

Bagaimana agen bertindak di dalam badan

Sekali di dalam badan, bahan aktif ubat diserap dengan sangat cepat. Kepekatan maksimum empagliflozin dalam plasma darah mencapai selepas 90 minit. Selepas itu, indikator menurun selama dua fasa.

Sifat farmakokinetik ubat dalam tubuh orang yang sihat dan pesakit dengan diabetes tipe II menurut hasil kajian adalah serupa.

Separuh hayat bahan aktif berlangsung rata-rata 12 jam. Sekiranya pesakit terbukti mengambil ubat sekali dalam 24 jam, maka kepekatan komponen yang stabil dalam plasma darah dicapai setelah 4-6 dos.

Ketika ubat itu diambil secara oral, sekitar 94-96% norma dikeluarkan dari tubuh orang yang sihat: beberapa melalui saluran pencernaan, selebihnya melalui ginjal. Sebilangan besar ubat memasuki usus dalam bentuk yang tidak diproses. Hanya 50% ubat yang dilepaskan melalui buah pinggang tidak berubah.

Farmakokinetik bahan aktif empagliflozin tidak dipengaruhi oleh parameter peribadi pesakit - umur, jantina, berat badan, bangsa. Bagaimana ubat itu bertindak dalam tubuh kanak-kanak tidak jelas, kerana kajian seperti itu belum dilakukan.

Kesan sampingan yang mungkin

Jumlah kejadian buruk pada pesakit yang mengambil ubat dengan empagliflozin dan plasebo dalam hasil penyelidikan hampir sama. Selalunya, hipoglikemia menampakkan diri jika seseorang mengambil empagliflozin dan agen yang mengandungi komponen derivatif sulfonylurea atau insulin.

Di samping itu, keadaan berikut mungkin berlaku:

 • perkembangan penyakit yang disebabkan oleh patogen berjangkit atau parasit;
 • hipoglikemia, jarang berlaku - hipovolemia;
 • peningkatan kencing - pollakiuria, poliuria, nokturia.

Jangkitan pada saluran kencing ditunjukkan ketika mengambil plasebo dan ubat, tetapi dalam kes terakhir ini adalah kejadian yang lebih biasa. Menurut statistik, kesan sampingan yang serupa lebih membimbangkan wanita.

Nocturia dinyatakan dengan frekuensi yang sama ketika mengambil ubat dan plasebo, frekuensi kurang dari 1%. Keamatan manifestasi lemah atau sederhana. Banyak tinjauan mengesahkan bahawa penggunaan ubat ini jarang disertai dengan kesan sampingan..

arahan khas

Dengan munculnya sakit perut, muntah, mual, dahaga dan masalah lain, perhatian harus diberikan kepada kemungkinan bentuk ketoasidosis diabetes..

Keserasian alkohol

Dilarang minum alkohol semasa rawatan dengan ubat tersebut.

Dilarang minum alkohol semasa rawatan dengan ubat tersebut.

Kesan terhadap kemampuan mengawal mekanisme

Semasa menggunakan ubat, perlu berhati-hati ketika melakukan pekerjaan yang berpotensi berbahaya dan memandu kenderaan.. Gunakan semasa mengandung dan menyusui

Gunakan semasa mengandung dan menyusui

Dilarang mengambil dengan menyusui dan kehamilan. Dalam kes yang luar biasa, penyusuan susu ibu harus dihentikan..

Janji Jardin untuk Kanak-kanak

Kapsul bersalut filem dikontraindikasikan untuk digunakan pada bayi baru lahir dan anak-anak.

Gunakan pada usia tua

Pada usia tua, ubat harus diambil dengan sangat berhati-hati dan di bawah pengawasan doktor.

Dilarang menggunakan pil untuk kegagalan hati yang teruk.

Gunakan untuk gangguan fungsi hati

Dilarang menggunakan pil untuk kegagalan hati yang teruk.

Gunakan untuk gangguan fungsi buah pinggang

Ia dikontraindikasikan untuk mengambil pil untuk kegagalan buah pinggang akut atau teruk dan gangguan buah pinggang yang ketara.

Petunjuk dan kontraindikasi

Fungsi utama ubat ini dianggap sebagai kawalan glukosa darah pada pesakit diabetes.

Ia ditetapkan untuk diabetes jenis 2 dalam keadaan seperti:

 • monoterapi (jika tidak ada hasil dari diet dan intoleransi terhadap ubat berdasarkan Metformin);
 • terapi kombinasi (gabungan ubat ini dengan ubat lain, termasuk insulin, jika diet tidak berkesan).

Terdapat kes apabila dilarang menggunakan alat ini:

 • diabetes mellitus jenis 1;
 • perkembangan ketoasidosis pada diabetes;
 • kegagalan buah pinggang;
 • intoleransi laktosa;
 • kekurangan laktase;
 • penyusuan dan kehamilan;
 • usia pikun (dari 85 tahun);
 • umur kanak-kanak (sehingga 18 tahun);
 • kehadiran kepekaan terhadap komponen.

Sebagai tambahan kepada kontraindikasi yang ketat, ada situasi di mana penggunaan ubat itu dibenarkan, tetapi di hadapan pengawasan perubatan.

Ini termasuk:

 • penyakit gastrousus disertai dengan kecenderungan dehidrasi;
 • jangkitan genitouriner;
 • keperluan untuk diet rendah karbohidrat;
 • kemungkinan hipovolemia;
 • gangguan dalam fungsi sel beta pankreas;
 • sejarah ketoasidosis diabetes;
 • umur pesakit melebihi 75 tahun.

Dalam kes ini dan serupa, ubat boleh diresepkan, tetapi hanya dengan alasan yang baik untuk ini.

Semua analog Jardins

Analog mengikut petunjuk dan kaedah penggunaan

TajukHarga di RusiaHarga di Ukraine
Lixumia lixisenatide-2498 UAH
Resin Guarem Guar-24 UAH
Insvada repaglinide--
Repaglinide Novonorm47 gosok7 UAH
Repodiab Repaglinide--
Baeta Exenatide71 gosok4600 UAH
Baeta Long Exenatide305 gosok-
Viktoza liraglutide156 gosok4 UAH
Saxenda liraglutide19822 gosok13773 UAH
Forksiga Dapagliflozin-7 UAH
Forsiga Dapagliflozin2023 gosok3200 UAH
Invocana canagliflozin2548 gosok3200 UAH
Trulicity Dulaglutide15 gosok-

Komposisi yang berbeza, mungkin bertepatan dengan petunjuk dan kaedah aplikasi

TajukHarga di RusiaHarga di Ukraine
Avantomed rosiglitazone, metformin hidroklorida--
Bagomet Metformin-30 UAH
Metformin glucofage30 gosok7 UAH
Glukofag xr metformin-7 UAH
Reduxin Met Metformin, Sibutramine9 gosok-
Dianormet-7 UAH
Diaformin metformin-5 UAH
Metformin metformin13 gosok7 UAH
Metformin sandoz metformin-7 UAH
Siofor54 gosok7 UAH
Formin metformin hidroklorida--
Metformin EP tidak normal--
Megifort Metformin-7 UAH
Metamine Metformin-7 UAH
Metamine SR Metformin-7 UAH
Metfogamma metformin114 gosok17 UAH
Tefor metformin--
Glycometer--
Glycomet SR--
Formetin27 gosok-
Metformin Canon metformin, ovidone K 90, pati jagung, crospovidone, magnesium stearate, talc50 gosok-
Insuffor metformin hidroklorida-7 UAH
Metformin-teva metformin78 gosok7 UAH
Diaformin SR metformin-7 UAH
Mepharmil Metformin-7 UAH
Metformin Ladang Metformin--
Glibenclamide Glibenclamide36 gosok7 UAH
Maninil Glibenclamide68 gosok7 UAH
Glibenclamide-Kesihatan Glibenclamide-7 UAH
Glyurenorm glisidon65 gosok7 UAH
Bisogamma Glyclazide67 gosok182 UAH
Glidiab Glyclazide45 gosok170 UAH
Diabeton MR-7 UAH
Diagnizide mr Gliclazide-15 UAH
Glidia MV Gliclazide--
Glykinorm Gliclazide--
Gliclazide Gliclazide91 gosok7 UAH
Glyclazide 30 MV-Indar Glyclazide--
Glyclazide-Kesihatan Gliclazide-36 UAH
Glioral Glyclazide--
Diagnizide Gliclazide-7 UAH
Diazide MV Gliclazide-46 UAH
Osliklid Gliclazide-68 UAH
Diadeon gliclazide--
Glyclazide MV Gliclazide4 sapu-
Amaril150 gosok4 UAH
Glemaz glimepiride--
Glian glimepiride-81 UAH
Glimepiride Glyride-149 UAH
Glimepiride diapiride-7 UAH
Mezbah-7 UAH
Glimax glimepiride-7 UAH
Glimepiride-Lugal glimepiride-67 UAH
Tanah liat glimepiride-7 UAH
Diabrex glimepiride-142 UAH
Meglimide glimepiride--
Melpamide Glimepiride-84 UAH
Perinel glimepiride--
Glempid--
Tersekat-sekat--
Glimepiride glimepiride22 gosok42 UAH
Glimepiride-teva glimepiride-13 UAH
Glimepiride Canon glimepiride48 gosok-
Glimepiride Pharmstandard glimepiride--
Dimaril glimepiride-7 UAH
Glamepiride diamerid80 gosok-
Amaryl M Limepiride Micronized, Metformin Hydrochloride756 gosok7 UAH
Glibomet glibenclamide, metformin108 gosok7 UAH
Glucovans glibenclamide, metformin22 gosok7 UAH
Dianorm-m Glyclazide, Metformin-7 UAH
Dibizid-m glipizide, metformin-7 UAH
Douglimax glimepiride, metformin-7 UAH
Duotrol glibenclamide, metformin--
Glukonorm51 gosok-
Glibofor metformin hidroklorida, glibenclamide-7 UAH
Avandamet--
Avandaglim--
Janumet metformin, sitagliptin142 gosok1 UAH
Velmetia metformin, sitagliptin--
Galvus Met vildagliptin, metformin25 gosok1195 UAH
Tripride glimepiride, metformin, pioglitazone-7 UAH
Comboglize XR metformin, saxagliptin-424 UAH
Comboglyz Prolong metformin, saxagliptin237 gosok-
Gentadueto linagliptin, metformin--
Metformin Vipdomet, alogliptin262 gosok1750 UAH
Oksida Voglibose-7 UAH
Glutazone pioglitazone-7 UAH
Dropia Sanovel pioglitazone--
Januvia sitagliptin296 gosok277 UAH
Galvus vildagliptin25 gosok895 UAH
Onglisa saxagliptin43 gosok7 UAH
Nesina alogliptin--
Vipidia alogliptin14 gosok1250 UAH
linagliptin652 gosok1434 UAH

Untuk membuat senarai analog ubat mahal yang murah, kami menggunakan harga yang memberi kami lebih daripada 10,000 farmasi di seluruh Rusia. Pangkalan data ubat-ubatan dan analognya dikemas kini setiap hari, jadi maklumat yang diberikan di laman web kami sentiasa terkini dari hari ini. Sekiranya anda belum menemui analog yang menarik bagi anda, sila gunakan carian di atas dan pilih ubat yang menarik bagi anda dari senarai. Pada halaman masing-masing, anda akan menemui semua kemungkinan pilihan untuk analog ubat yang diinginkan, serta harga dan alamat farmasi di mana ia tersedia..

Bentuk dan komposisi pelepasan

Jardins boleh didapati dalam bentuk dos berikut:

 • tablet bersalut filem, 10 mg: biconvex, bulat, chamfered, dengan cangkang kuning muda, terukir di kedua sisi (di satu sisi adalah lambang syarikat, di sisi lain - "S10");
 • tablet bersalut filem, 25 mg: biconvex, oval, chamfered, dengan cangkang kuning muda, terukir di kedua sisi (di satu sisi adalah simbol syarikat, di sisi lain - "S25").

Ubat ini dibungkus dalam lepuh PVC / Al (10 tablet dalam lepuh, satu atau tiga lepuh dengan arahan penggunaan dalam pek kadbod).

1 tablet mengandungi:

 • bahan aktif: empagliflozin - 10/25 mg;
 • komponen tambahan: laktosa monohidrat - 162,5 / 113 mg, selulosa mikrokristalin - 62,5 / 50 mg, hyprolose (hidroksipropil selulosa) - 7,5 / 6 mg, natrium croscarmellose - 5/4 mg, silikon dioksida koloid - 1,25 / 1 mg, magnesium stearat - 1,25 / 1 mg;
 • shell: opadra kuning (02B38190) - 7/6 mg (hypromellose 2910 - 3,5 / 3 mg, talc - 1,4 / 1,2 mg, titanium dioksida - 1,733 / 1,485 mg, pewarna besi oksida kuning - 0,018 / 0,015 mg, makrogol 400 - 0.35 / 0.3 mg).

Sifat farmakologi utama ubat

Ubat Jardins sering digunakan dalam perubatan moden untuk membetulkan gula darah tinggi pada seseorang yang menghidap diabetes jenis 2.

Ulasan pakar perubatan menunjukkan bahawa alat ini memungkinkan untuk mengawal kandungan gula dalam tubuh pesakit dengan berkesan dan mencapai hasil yang sangat baik.

Empagliflozin, sebagai sebatian aktif utama ubat, adalah perencat daya saing selektif aktif yang boleh diterbalikkan dari pengangkut glukosa bergantung protein.

Sebatian ini meningkatkan keupayaan untuk mengawal tahap gula dalam tubuh pesakit yang menghidap diabetes jenis 2. Kesan zat aktif ubat adalah membantu mengurangkan tahap penyerapan semula glukosa dalam struktur buah pinggang. Semasa menggunakan ubat, kandungan gula dalam air kencing meningkat, yang menyumbang kepada penghapusan glukosa berlebihan dari badan dengan cepat.

Penggunaan ubat tidak memberi kesan buruk terhadap aktiviti sel beta. Sebatian aktif mempunyai kesan yang baik pada tisu pankreas, yang membantu meningkatkan fungsinya.

Pengenalan empagliflozin ke dalam badan mempengaruhi proses pembakaran lemak dan membantu mengurangkan berat badan pesakit dengan diabetes jenis 2. Kesan tambahan dari penggunaan ubat ini sangat penting bagi orang yang berlebihan berat badan dengan diabetes jenis 2.

Separuh hayat komponen aktif ubat dijalankan selama 12 jam. Dos yang stabil dalam badan bahan aktif dengan satu dos ubat setiap hari dicapai setelah mengambil dos kelima ubat.

Dari tubuh manusia, sehingga 96% ubat yang diambil dikeluarkan. Ekskresi metabolit dilakukan menggunakan usus dan buah pinggang. Melalui usus, sebatian aktif ditarik tidak berubah. Semasa diekskresikan melalui buah pinggang, hanya 50% komponen aktif ubat yang dikeluarkan tidak berubah.

Kepekatan sebatian aktif dalam badan sangat dipengaruhi oleh kehadiran pesakit gangguan fungsi ginjal atau hati..

Berat badan manusia, jantina dan usia tidak mempengaruhi farmakokinetik komponen aktif ubat secara signifikan.

Petunjuk untuk digunakan

 • monoterapi dalam rawatan pesakit yang dietnya dan pendidikan jasmani tidak memberikan hasil dalam kawalan gula, sementara terdapat intoleransi terhadap metformin;
 • terapi kombinasi dengan ubat antidiabetik lain apabila kawalan glukosa tidak mencukupi untuk diet dan senaman.

Ubat Dzhardins untuk diabetes ditetapkan dalam rawatan pesakit yang tidak bergantung kepada insulin yang berisiko mengalami komplikasi kardiovaskular.

Apabila ubat tidak digunakan.

Adakah terdapat sekatan untuk mengambil kontraindikasi utama?

Tidak semua pesakit dibenarkan mendapatkan rawatan dengan tablet Jardins. Arahan menunjukkan bahawa ubat ini mempunyai sejumlah kontraindikasi. Anda pasti harus membiasakan diri dengan senarai mereka sebelum memulakan terapi, kerana jika tidak, sejumlah komplikasi mungkin timbul. Jadi, ubat tersebut tidak boleh digunakan dalam kes berikut:

 • diabetes mellitus jenis 1;
 • kehadiran ketoasidosis diabetes;
 • ubat "Jardins" tidak diresepkan sekiranya terdapat hipersensitiviti terhadap mana-mana komponen penyusunnya (pastikan untuk memeriksa komposisi sebelum mengambil);
 • Kontraindikasi merangkumi beberapa penyakit keturunan yang agak jarang berlaku, misalnya, intoleransi laktosa, malabsorpsi glukosa-galaktosa, kekurangan laktase (enzim yang memecah molekul laktosa), dll.
 • dalam beberapa bentuk kegagalan buah pinggang, tablet ini juga tidak boleh digunakan, kerana ia tidak memberi kesan;
 • ubat ini mempunyai beberapa had umur, khususnya, ubat ini tidak ditetapkan untuk pesakit di bawah usia 18 tahun, kerana kajian dengan kumpulan ini belum dijalankan; Juga, ubat ini dikontraindikasikan pada orang tua (berumur lebih dari 85 tahun);
 • ubat boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang sederhana, dan oleh itu beberapa penyakit kardiovaskular dianggap sebagai kontraindikasi;
 • semasa kehamilan dan penyusuan, ubat tersebut dilarang diambil, kerana tahap keselamatan tablet selama tempoh kehidupan wanita tidak ditentukan.

Ubat "Jardins" mempunyai apa yang disebut sebagai kontraindikasi relatif. Ini bermakna pengambilan ubat boleh dilakukan, tetapi hanya di bawah pengawasan perubatan yang ketat, kerana terdapat risiko komplikasi. Berisiko adalah pesakit yang berisiko terkena hipovolemia

Juga, tablet digunakan dengan berhati-hati dengan insulin sintetik..

Kontraindikasi relatif merangkumi penyakit saluran pencernaan, yang disertai dengan kehilangan cecair (cirit-birit, muntah). Tablet diresepkan dengan berhati-hati sekiranya terdapat lesi berjangkit pada sistem genitouriner. Pesakit berusia lebih dari 75 tahun juga harus dirawat di bawah pengawasan. Walau apa pun, anda mesti memberitahu doktor mengenai kehadiran penyakit tertentu - hanya dengan cara ini pakar dapat memberikan rawatan yang paling selamat.

Penerangan ringkas mengenai ubat Jardins

Populariti ubat penyembuhan seperti ini menunjukkan bahawa maklumat mengenainya semakin diminati. Sebagai contoh:

 • adakah terdapat kesan sampingan.
 • apa jenis tablet.
 • berapa harganya dan adakah pengganti.

Selalunya, pertanyaan carian ini mendorong di Yandex atau Google, atau mereka akan menghubungi pegawai farmasi di farmasi.

Anda boleh mendapatkan idea umum mengenai Jardins dari jadual.

Jardiance Empagliflozin

Ciri-ciriPenerangan
BorangKedua-dua sisi cembung, bulat
CengkerangDari filem
WarnaKuning pucat
Bahan utamaEmpagliflozin
Dos10 mg atau 30 mg
Komponen tambahanTitanium dioksida

Hypromellose dan lain-lain.

Preskripsi farmakokinetik dan farmakologi Jardins (Jardianc)

Penggunaan alat ini dengan kerap oleh doktor adalah kerana hasil yang dicapai dengan penggunaannya benar-benar baik. Sehubungan itu, di semua klinik, ubat ini paling kerap diresepkan dalam temu janji.

Tetapi bagaimana Jardins (empagliflozin) menjalankan kesannya pada pesakit?

Baca lebih lanjut: Jardiance melindungi daripada serangan jantung

Inhibitor transporter glukosa jenis dua ini, seperti yang ditunjukkan oleh banyak kajian, menyumbang kepada:

 • peningkatan kawalan glisemik,
 • mengurangkan tahap penyerapan glukosa terbalik oleh buah pinggang.
 • meningkatkan semua aktiviti sel beta,
 • pembakaran lemak,
 • mengurangkan risiko hipoglikemia,
 • penurunan berat badan, yang sangat membantu jika pesakit gemuk.
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes