Pengemulsi E433 dan E566 menyebabkan kegemukan dan diabetes, kata para saintis

Sekiranya anda menggunakan E433 dan E566 yang terkandung dalam makanan yang diproses, maka tubuh dapat menyebabkan kegemukan, diabetes dan radang usus. Data tersebut diterbitkan oleh New Scientist berikutan pertemuan para saintis di Royal Society di London.

Para saintis mendapati bahawa pengemulsi adalah bahan tambahan makanan yang menghalang air daripada berpisah dari campuran makanan. Beberapa waktu yang lalu, kajian menunjukkan bahawa penggunaannya oleh tikus menyebabkan perkembangan keradangan usus baru-baru ini. Dalam kajian mereka, para pakar mensimulasikan keadaan in vitro yang berlaku di usus manusia.

Para saintis telah menyiasat kesan terhadap kesihatan manusia karboksimetil selulosa - E566 pada label EU dan polysorbate-80 - E433.

Kepekatan sebatian yang tinggi ini menunjukkan adanya proses keradangan di usus manusia.

Menurut saintis, terdapat bukti yang meyakinkan tentang kemungkinan pengemulsi pengemulsi E433 dan E566 dengan risiko kegemukan, diabetes dan radang usus. Para saintis ingin bereksperimen dengan sukarelawan untuk mengesahkan hasilnya.

Saintis: obesiti dan diabetes memprovokasi makanan tambahan E433 dan E566

22:16, 11 Februari 2016, Persatuan 1211

Pengemulsi yang digunakan dalam makanan boleh menyebabkan kegemukan, diabetes, dan gangguan radang usus. Saintis Baru menerbitkan hasil kajian mengenai bagaimana suplemen makanan mempengaruhi kesihatan manusia.

Eksperimen ini dilakukan dengan menggunakan termos yang mensimulasikan keadaan di saluran gastrointestinal manusia. Pengemulsi terpakai E433 dan E566.

Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat peningkatan kandungan flagellin dalam bakteria semula jadi. Mereka diketahui menyebabkan keradangan pada kepekatan tinggi..

Perhatikan bahawa peningkatan penggunaan pengemulsi bertepatan dengan peningkatan obesiti dan diabetes. Oleh itu, saintis menganggap percubaan mereka bukti yang meyakinkan bahawa ini bukan hanya kebetulan..

Sekarang mereka mencari sukarelawan untuk ujian pertama, di mana kesan pengemulsi pada usus dan kesihatan metabolik akan dinyatakan.

Trafik kereta api dipulihkan di Krai Altai

Kereta api penumpang ditahan di Altai Krai kerana kecemasan di atas panggung

Para saintis secara rasmi mengumumkan penemuan gelombang graviti

Makanan tambahan E433 dan E566 mengancam kegemukan dan diabetes - saintis Britain

Pembukaan yang tidak menyenangkan dirancang untuk memeriksa sukarelawan.

Pengemulsi E433 dan E566 dalam makanan boleh menyebabkan kegemukan, diabetes dan radang usus. Ini dilaporkan oleh para saintis dalam satu pertemuan di Royal Society di London, tulis Lenta.ru dengan merujuk kepada Saintis Baru.

Penyelidik sebelum ini mendapati bahawa pengemulsi - bahan yang menghalang pemisahan campuran makanan dari air - menyebabkan perkembangan keradangan usus pada tikus.

Baru-baru ini, pakar cuba mengetahui bagaimana arboxymethyl cellulose (E566 pada label EU) dan polysorbate-80 (E433) mempengaruhi seseorang. Untuk melakukan ini, mereka mencipta keadaan in vitro seperti pada usus manusia. Ternyata di bawah tindakan E, bakteria semula jadi untuk manusia menghasilkan lebih banyak flagellin, yang menunjukkan proses keradangan.

Para saintis percaya bahawa mereka telah memberikan bukti kuat mengenai kemungkinan hubungan E433 dan E566 dengan risiko kegemukan, diabetes dan radang usus. Mereka merancang untuk membuktikan kebenaran mereka dengan bantuan sukarelawan.

Saintis: E433 dan E566 - Punca Obesiti dan Diabetes

Pengemulsi E433 dan E566 digunakan untuk mencegah pembebasan air dari komposisi keseluruhan produk. Penyelidikan awal oleh saintis menunjukkan bahaya bahan tambahan makanan, yang olehnya oleh tikus menyebabkan radang usus pada tikus. Dalam eksperimen baru, tabung uji dengan komposisi yang hampir dengan kandungan kimia usus digunakan sebagai ganti tikus makmal.

Ketika pengemulsi E433 dan E566 ditambahkan ke tabung uji dengan bakteria bermanfaat, para saintis melihat peningkatan kandungan flagellin dalam Escherichia coli yang berguna. Petunjuk ini dengan jelas menunjukkan adanya keradangan di usus. Untuk bukti yang lebih meyakinkan mengenai bahaya pengemulsi E433 dan E566, penyelidik Britain mencadangkan bereksperimen dengan sukarelawan yang menggunakan bahan tambahan makanan ini..

Polyoxyethylene sorbitan monooleate (E433) tidak termasuk dalam senarai bahan tambahan makanan yang dibenarkan di banyak negara dunia kecuali Rusia. Pada masa ini, E433 dapat dijumpai dalam penghasilan minyak tanpa lemak, marjerin dan emulsi yang mengandung lemak lainnya, dan juga sebagai penstabil, bahan tambahan makanan dapat dilihat pada produk gula-gula dan produk roti. E566 juga digunakan sebagai penstabil, tetapi bahan tambahan ini tidak dibenarkan digunakan di Rusia. E566 hanya digunakan dalam makanan haiwan untuk mencegah penggumpalan produk..

Saintis: pengemulsi E433 dan E566 boleh menyebabkan kegemukan dan diabetes

Para saintis yakin bahawa pengemulsi E433 dan E566 dapat menyebabkan kegemukan pada pengguna produk dan diabetes. Pakar juga yakin bahawa suplemen pemakanan seperti itu boleh menyebabkan radang usus, yang boleh memakan masa yang sangat lama..

Ramai orang tahu bahawa sebutan pada pembungkusan produk makanan dalam bentuk E dan nombor bukanlah sebutan yang baik untuk tubuh manusia. Para saintis juga percaya bahawa beberapa pengemulsi berbahaya bagi tubuh, dan, menurut mereka, mereka boleh menyebabkan kegemukan dan diabetes..

Pakar mengatakan bahawa mereka dapat menentukan bahawa pengemulsi boleh menyebabkan kegemukan, diabetes, dan radang usus. Kajian terdahulu pada tikus menunjukkan bahawa makan makanan dengan pengemulsi E433 dan E566 dapat menyebabkan radang pada usus. Kajian ini dilakukan pada tikus..

Kali ini, para saintis memutuskan untuk meniru di makmal keadaan yang sama seperti usus manusia. Dalam tabung uji di mana keadaan seperti itu dibuat secara buatan, pengemulsi ditambahkan. Akibatnya, para ahli mengatakan bahawa flagellin meningkat dalam bakteria yang semula jadi untuk usus. Ini menunjukkan bahawa terdapat proses keradangan di usus.

Menurut para saintis yang menjalankan eksperimen tersebut, bukti kesan negatif pengemulsi pada usus manusia diberikan oleh mereka sepenuhnya. Untuk akhirnya mengakhiri kajian ini, para saintis merancang untuk melakukan eksperimen ke atas sukarelawan.

Penyelidikan masih dijalankan. Pakar merancang untuk mendapatkan data baru mengenai kesan pengemulsi pada usus manusia.

Makanan Tambahan dalam Makanan dan Kesannya terhadap Kesihatan Manusia

Di dunia moden, praktisnya tidak ada orang yang hanya makan makanan semula jadi. Sekiranya anda tidak tinggal jauh dari peradaban, di suatu tempat di hutan, tundra, hutan atau tempat-tempat eksotik lain, maka nasihatnya adalah tidak menyesuaikan diri dengan kehidupan tanpa bahan tambahan makanan (E-aditif). Setiap pengguna harus tahu bahawa mereka boleh berada dalam hampir semua produk dan mengambil kira fakta ini..

Artikel ini akan menjadi panduan tetap anda untuk suplemen pemakanan dalam makanan (lihat jadual di bawah). Ini akan membantu anda dengan cepat mencari maklumat yang diperlukan dan menentukan tahap bahaya produk yang dibeli.

Untuk menjawab persoalan bagaimana berkaitan dengan penggunaan makanan dengan suplemen pemakanan dengan betul, perlu mengenali dan menimbang keburukan dan kelebihan utama penggunaannya. Kelebihan - produk ini dijaga dengan lebih baik, mempunyai penampilan yang menggoda. Kekurangan - tubuh anda lesu dengan memproses pelbagai bahan kimia, dengan mudah - ia membahayakan kesihatan anda. Dan pada dos tertentu, ia sudah menjadi berbahaya.

Setiap orang mempunyai sikap mereka sendiri terhadap kesihatan dan keutamaan mereka dalam hidup. Banyak orang menggunakan makanan setiap hari dengan bahan tambahan, dan sebaliknya, banyak yang secara sedar menolak hampir semua barang di kedai. Tetapi hakikat bahawa tidak ada yang mahu diracuni oleh overdosis pelbagai bahan kimia atau mati kelaparan pasti. Oleh itu, nasihat utama adalah mengkaji dengan teliti komposisi yang ditunjukkan pada label produk makanan, dan mengetahui ukuran penggunaannya.

Juga mustahil untuk mempercayai secara buta bahawa kebenaran itu tertulis di label. Pengilang sering menambah bahan tambahan secara harfiah "dengan mata", yang boleh menyebabkan pembuatan produk dengan kepekatan yang jauh lebih tinggi. Tetapi kebetulan pengeluar sengaja melampaui norma untuk menyembunyikan kekurangan produk (bahan baku berkualiti rendah, basi).

Malangnya, komposisi yang tepat hanya terdapat di makmal moden khusus. Tugas pembeli adalah mengumpulkan maklumat produk yang ada dan membuat kesimpulan yang tepat. Semakin banyak pengalaman dan pengetahuan untuk menentukan kualiti produk makanan, semakin besar kemungkinan membeli produk jinak.

Harus dikatakan bahawa tidak semua suplemen pemakanan adalah bahan kimia. Ada yang semula jadi, yang jauh lebih kecil. Pada label, anda juga sering menemui frasa misteri seperti "serupa dengan semula jadi." Jangan salah - bahan tambahan ini tidak semula jadi dan ia juga dihasilkan oleh sintesis. Bahan tambahan semula jadi disintesiskan dengan rupa bahan semula jadi. Dan bahan tambahan buatan adalah bahan yang tidak ada di alam semula jadi, tetapi boleh meniru rasa, warna, bau. Mereka harus dilayan dengan berhati-hati..

Belajar hidup dengan makanan tambahan

Jangan mengelakkan semua produk dengan bahan tambahan secara fanatik, dan juga jangan memakan periuk kerepek dan Coca-Cola. Untuk mengurangkan kesan berbahaya bahan kimia pada kesihatan anda, ikuti petua berguna berikut:

- makan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Serat makanan (serat) pektin (serat larut yang memberikan kekerasan) membantu tubuh membersihkan diri dari bahan toksik.

- jangan gunakan kimia semasa badan lemah (sakit, lemah imuniti).

- dan sekali lagi mengenai ukurannya - jangan segera makan banyak makanan dengan makanan tambahan. Tubuh dapat memproses kimia dalam jumlah terhad tertentu. Melebihi norma bahan kimia, kesihatan manusia dapat terganggu dan tidak berfungsi.

- elakkan makanan dengan warna terang yang luar biasa - tanda jelas adanya warna tiruan. Pewarna boleh menjadi semula jadi. Tidak biasa untuk musim ini, sayur-sayuran dan buah-buahan segar yang diimport juga menjadi alasan untuk berfikir.

- Jangan biarkan makanan yang diisi dengan bahan kimia menjadi panas atau bentuk pemprosesan lain, yang boleh mengakibatkan pembentukan bahan berbahaya. Sekiranya anda masih perlu memanaskan (menggoreng, misalnya), pertama-tama kaji komposisi produk dan kemungkinan reaksi bahannya. Aspartam pengganti gula (E-951), natrium nitrit (E-250) adalah contoh yang jelas apabila, apabila dipanaskan, bahan terbentuk yang jauh lebih berbahaya daripada bahan tambahan itu sendiri.

Maklumat Tambahan - Senjata di Tangan Pembeli

Setiap aditif mempunyai dos harian yang dibenarkan (DSD), yang mesti dipertimbangkan semasa membuat produk. Tetapi pengeluar tidak menunjukkan jisim bahan tambahan pada bungkusan produk dan tidak menunjukkan jumlah produk di mana dos aditif yang dibenarkan tidak akan dilampaui. Oleh itu, angka DSD tidak akan membawa apa-apa faedah kepada pengguna biasa.

Perlu diketahui: senarai semua ramuan produk (termasuk makanan tambahan) yang tertera pada bungkusan disusun mengikut urutan kuantiti menurun. Dengan kata lain, produk paling banyak mengandungi ramuan yang disenaraikan pertama, dan paling penting - yang terakhir.

Berikut adalah jadual bahan tambahan makanan, yang akan sangat berguna bagi pengguna dan akan membantunya dalam pilihan produk makanan yang tepat. Jadual sentiasa dikemas kini - data baru ditambahkan untuk setiap makanan tambahan. Sekiranya maklumat bahaya tidak tersedia, ini tidak bermakna suplemen itu selamat..

Beri perhatian khusus kepada bahan tambahan yang diserlahkan dengan warna merah di dalam jadual - ia sangat berbahaya dan dilarang. Sekiranya anda menjumpai produk dalam komposisi makanan, segera tolak untuk membeli. Elakkan produk dengan bahan tambahan berbahaya, ditandakan dengan warna kuning. Tahap bahaya rata-rata harus memberi amaran kepada pembeli mengenai ketidakamanan. Ia juga tidak layak untuk bereksperimen dengan bahan tambahan "mencurigakan" dan tidak dibenarkan. Beri perhatian khusus pada bahan tambahan yang diserlahkan dengan warna merah - ia sangat berbahaya dan dilarang. Sekiranya anda menjumpai produk dalam komposisi makanan, segera tolak untuk membeli. Elakkan makanan dengan bahan tambahan berbahaya yang ditandakan dengan warna kuning. Tahap bahaya rata-rata harus memberi amaran kepada pembeli mengenai ketidakamanan. Bahan tambahan yang mencurigakan dan tidak dibenarkan juga tidak boleh dicuba..

Ingat bahawa kesan negatif zat terhadap kesihatan manusia berlaku jika tidak digunakan secara sederhana. Tidak ada bahan tambahan makanan yang benar-benar selamat dan berbahaya. Sebagai contoh, garam dan gula dianggap sebagai bahan tambahan yang selamat, tetapi apabila digunakan sebaik mungkin, mereka boleh membahayakan tubuh manusia dengan ketara. Perkara yang sama berlaku untuk makanan tambahan yang berbahaya - dengan dos yang kecil, tubuh anda dapat mengatasinya tanpa akibat. Jangan panik ketika mengkaji komposisi produk - berakal dan pilih yang terbaik.

Juga, ingat bahawa beberapa bahan tambahan tidak mempunyai izin, bukan kerana bahaya dan bahaya, tetapi hanya kerana ujian yang diperlukan belum dijalankan..

Harap maklum bahawa pada label produk, bahan tambahan makanan dapat ditunjukkan dengan cara yang berbeza: pengekodan, nama penuh atau separa bahan, atau mungkin keduanya. Malah kodnya dapat dijelaskan dengan cara yang berbeza - melalui ruang, melalui tanda sempang atau bersama. Contoh: E-101, E101, E 101. Anda boleh menemui komponen yang diperlukan dalam jadual, jika tidak mengikut kod, maka dengan nama.

Untuk mencari makanan tambahan dalam jadual dengan cepat, gunakan kombinasi utama "CTRL + F". Cukup tekan nombor atau nama. Jadual sentiasa dikemas kini dengan data baru..

Para saintis menamakan makanan tambahan yang menyebabkan kegemukan dan diabetes

Juga, penggunaan pengemulsi E433 dan E566 dapat menyebabkan radang usus..

Penyelidik Eropah mendapati bahawa makan pengemulsi E433 dan E566, yang terdapat dalam makanan, boleh menyebabkan kegemukan, diabetes dan radang usus. Ia dilaporkan oleh "Lenta.ru".

"Saintis telah mengkaji kesan terhadap kesihatan manusia karboksimetil selulosa - E566 dan polysorbate-80 - E433. Kepekatan sebatian yang tinggi ini bermaksud adanya proses keradangan di usus manusia, ”lapor Siberian News Agency.

Telah diperhatikan bahawa hasil kajian diperoleh setelah melakukan eksperimen pada tikus. Para saintis kini merancang untuk melakukan ujian ke atas sukarelawan.

Katalog Tambahan Makanan Lengkap (E-Suplemen)

Senarai Makanan Tambahan yang Sangat Berbahaya:

Pertumbuhan tumor malignan:

E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E143, E152, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E240, E330, E447

Penyakit saluran gastrousus:

E221, E222, E223, E224, E225, E226, E320, E321, E322, E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E462, E463, E464, E465, E466

E230, E231, E232, E239, E311, E312, E313

Penyakit hati dan buah pinggang:

E171, E173, E320, E321, E322

Pewarna

Tidak.Tahap
bahaya
Tajuk penuhJenisDigunakan diKesan pada badanDilarang
di negara-negara
E100tidak berbahayaCurcuminPewarna / Jingga, Kuning / AsliAlat gula-gula, minuman keras, hidangan daging
E101tidak berbahayaRiboflavin (Vitamin B2)Pewarna / kuningRaspberry, ceri plum, stroberi, quinces, epal, aprikot, terung, paprika, pasli, asparagus, dill, kacang, saladIni mempengaruhi penyerapan protein dan karbohidrat, terlibat dalam sintesis sejumlah enzim yang menyediakan pengangkutan oksigen dalam tubuh
E102sangat bahayaTatrazinepewarna / kuning keemasan

Ais krim, gula-gula, gula-gula, jeli, kentang tumbuk, sup, yogurt, mustard, minuman

berita

E433 boleh menyebabkan diabetes

Penggunaan pengemulsi E433 dan E566 yang terkandung dalam makanan yang diproses mungkin berkaitan dengan risiko kegemukan, diabetes dan radang usus..

Hasil yang dikemukakan oleh para saintis dalam pertemuan baru-baru ini di Royal Society di London dilaporkan oleh Lenta.ru, memetik New Scientist.

Pengemulsi adalah bahan tambahan makanan yang menghalang air berpisah dari campuran makanan. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa penggunaannya oleh tikus menyebabkan perkembangan keradangan usus. Dalam kajian baru, saintis mensimulasikan keadaan in vitro di usus manusia..

Pakar meneliti kesan pada kesihatan manusia karboksimetil selulosa (E566 pada label EU) dan polysorbate-80 (E433). Para pakar telah melihat peningkatan kandungan flagellin dalam bakteria usus. Kepekatan sebatian yang tinggi ini menunjukkan adanya proses keradangan di usus manusia.

Para saintis mengatakan bahawa mereka telah memberikan bukti kuat tentang kemungkinan pengemulsi pengemulsi E433 dan E566 dengan risiko kegemukan, diabetes dan radang usus. Pakar merancang untuk melakukan eksperimen dengan sukarelawan untuk mengesahkan hasilnya.

Makanan tambahan E433 adalah polioksidetilena sorbitan monooleate, penstabil yang digunakan untuk mengekalkan konsistensi produk dan meningkatkan kelikatannya. Ia diperbuat daripada etilena oksida dan asid stearat. Ia digunakan terutamanya dalam sos, juga terdapat dalam ais krim. Penggunaannya dibenarkan di Rusia.

Aditif E566 untuk ditambahkan ke produk yang diedarkan di wilayah Persekutuan Rusia adalah dilarang. Pengemulsi ini adalah natrolit - phonolite, bahan yang mencegah penggumpalan. Saat ini di negara kita hanya digunakan untuk makanan haiwan.

Doktor: Pengemulsi Makanan E433 dan E566 menyebabkan kegemukan dan diabetes

Saintis Britain telah menyatakan risiko kesihatan pengemulsi makanan.

Menurut New Scientist, hasil penyelidikan diumumkan pada pertemuan Royal Society di London. Para saintis memutuskan untuk memeriksa bagaimana pengemulsi E433 dan E566, yang terkandung dalam makanan diproses, mempengaruhi mikroflora usus.

Ingatlah bahawa pengemulsi adalah bahan tambahan makanan yang menghalang pemisahan air dari campuran produk. Para saintis mencipta secara in vitro keadaan ciri usus manusia. Apabila karboksimetil selulosa (E566 pada label EU) dan polysorbate-80 (E433) ditambahkan ke tabung uji, para saintis mendapati peningkatan kandungan flagelin dalam bakteria usus.

Kepekatan sebatian yang tinggi ini menunjukkan adanya proses keradangan di dalam usus. Oleh itu, produk E433 dan E566 dapat menyebabkan bukan hanya mikroflora usus yang terganggu, tetapi juga bersamaan dengan kegemukan dan diabetes.

Langgan saluran Zen kami! Hanya berita peribadi yang dimakan di ruang digital baru!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes