Sorbitol Harm (E 420)

Sorbitol adalah pemanis, sakarida, pengemulsi, makanan tambahan E 420. Ia terdapat di banyak tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan. Dianggap sebagai pengganti gula semula jadi..

Bahan tambahan biasanya digunakan untuk penghasilan asid askorbik, ubat, salap sebagai pengisi dan pemekat. Ia termasuk dalam komposisi gula-gula, coklat, permen karet.

Ia boleh didapati dalam produk kosmetik: ubat gigi, ubat kumur, krim muka, syampu dan semburan rambut. Walaupun dalam industri tembakau, E420 digunakan kerana hygroscopicity..

Sifat-sifat sorbitol

Tetapi di Amerika, suplemen ini termasuk dalam senarai bahan berbahaya, kerana meningkatkan kesan toksik dari banyak ubat. Telah diperhatikan bahawa ubat ini mempunyai kesan pencahar yang kuat, disertai dengan perut kembung..

Sirap sorbitol biasanya disyorkan untuk pesakit diabetes yang gemuk. Ini juga dapat digunakan sebagai ubat untuk sembelit, tentu saja berhati-hati.

Sorbitol adalah salah satu ubat yang paling murah. Walaupun ia dianggap semula jadi, anda tidak akan menganggapnya berguna. Overdosis paling sedikit - mengambil sakarida lebih dari 10 g - boleh menyebabkan cirit-birit. Rasanya tidak begitu menyenangkan dan tidak semanis dengan pemanis lain, kerana gula hampir dua kali lebih manis daripada sorbitol.

Kandungan kalori sorbitol juga tinggi berbanding dengan bahan lain yang serupa dan kira-kira sama dengan gula yang sama. Oleh itu, ia sama sekali tidak sesuai sebagai ubat untuk menurunkan berat badan. Sebaliknya, sorbitol berbahaya bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia membantu meningkatkan selera makan, kenaikan berat badan, menyebabkan gangguan gastrousus dan bahkan gangguan metabolik.

Mengapa pemanis membahayakan

Ngomong-ngomong, sorbitol bukan satu-satunya pemanis yang menyebabkan bahaya tersebut. Malah pemanis semula jadi tidak terkecuali. Masalahnya ialah apabila rasa manis memasuki lidah, tubuh mula menunggu pengambilan glukosa - sumber tenaga utama. Dan jika tidak mencukupi, dia cuba mengekstraknya dari sumber lain (produk). Sekiranya glukosa tidak masuk bersama mereka, otak terus memberi isyarat bahawa tidak ada ketepuan. Hasilnya adalah rasa lapar yang tidak tertahankan.

Ingat

Oleh kerana ubat ini disyorkan hanya untuk orang yang menghidap diabetes, jangan gunakannya secara tidak perlu - bahaya sorbitol melebihi kewajaran penggunaannya..

E420 Stabilizer (Sorbitol, Sirap Sorbitol)

Nama: Sirap Sorbitol, E420 Sorbitol
Nama lain: E420, E-420, Ang: E420, E-420, Sorbitol
Kumpulan: Makanan tambahan
Jenis: Penstabil, Pengemulsi, Pemanis
Kesan pada badan: tidak disenaraikan sebagai berbahaya
Dibolehkan di negara: Rusia, Ukraine, EU.

Ciri:
Sirap sorbitol adalah bahan penstabil yang digunakan untuk mengekalkan kelikatan dan konsistensi produk makanan. Pektin mempunyai kesan yang serupa. Sorbitol boleh digunakan sebagai agen penahan kelembapan, pengemulsi dan pemanis. Bahan tambahan E420 adalah bahan struktur dan tekstur yang baik.
Sorbitol yang digunakan mungkin mempunyai struktur larutan pekat berair, sirap atau serbuk putih. E-420 sangat larut dalam air, dan mempunyai rasa manis yang jelas. Ia boleh bertindak sebagai pengganti gula, kerana lebih manis daripada yang terakhir dan mempunyai kandungan kalori yang lebih rendah.
Sirap sorbitol, sorbitol mempunyai sifat berikut:
- agen penahan kelembapan yang digunakan dalam pemprosesan daging,
- pembina meningkatkan kecekapan produk dengan ketara,
- pengemulsi mempromosikan pencampuran produk dan bahan yang tidak dapat dicampur,
- bahan penstabil yang berkesan yang mengekalkan bentuk dan tekstur produk.

Permohonan:
Aditif E-420 digunakan dalam industri gula-gula dalam pembuatan produk untuk pemakanan diet. Sorbitol digunakan sebagai pengganti gula bagi orang yang menghidap diabetes, serta dalam penyediaan jem dan gula-gula..

Kesan pada tubuh manusia:
Sorbitol diluluskan untuk digunakan dalam industri makanan di Persekutuan Rusia. Dalam industri farmaseutikal, ia digunakan secara selektif, kerana dapat mengubah sifat bahan ubat, yang dapat menambahkan sifat toksik ketika E420 ditambahkan. Di Amerika Syarikat, E420 diklasifikasikan sebagai berbahaya bagi kesihatan manusia..
Pada dos sorbitol yang tinggi, mungkin ada: ketidakselesaan pada saluran gastrousus dan pembentukan gas yang teruk. Dos melebihi 50 g dianggap berbahaya. sorbitol sehari. E420 bukan alergen, tetapi boleh menyebabkan kerengsaan pada selaput lendir badan.
Dibuktikan bahawa sorbitol mempunyai kesan negatif terhadap keadaan organ penglihatan. Dengan penggunaan suplemen E420 yang berpanjangan, retinopati diabetes dan disfungsi sel pada tubuh manusia dapat berlaku. Sorbitol dilarang digunakan dalam pengeluaran makanan bayi.

E420 Food Stabilizer E420 Sorbitol - Nilai Harian. Kelemahan E420 Penstabil makanan E420 Sorbitol

Sifat penstabil makanan E420 Sorbitol membolehkan penggunaan aktif sebatian kimia dalam industri makanan. Bahan aktif organik sorbitol atau sorbitol, yang merupakan sebahagian daripada penstabil E420, adalah alkohol dengan struktur enam atom. Sebatian kimia ini mempunyai rasa manis yang khas. Kita boleh mengatakan bahawa bahan tambahan mempunyai kualiti yang luar biasa, kerana ia adalah penstabil E420 Sorbitol digunakan untuk membuat asid askorbik.

Penstabil makanan E420 Sorbitol mendapat khasiat tersendiri dalam proses penerimaan bahan tambahan. Sorbitol disintesis oleh hidrogenasi glukosa. Sebagai hasil reaksi kimia, kumpulan aldehid yang terkandung dalam glukosa digantikan oleh gugus hidroksil, akibatnya, alkohol sorbitol terbentuk, yang telah banyak digunakan dalam industri makanan, kimia, dan pembuatan. Perlu diingat bahawa sorbitol paling sering digunakan bukan sebagai penstabil, tetapi sebagai pengganti gula..

Dalam komposisi kimia kebanyakan makanan diet dan rendah kalori, anda akan menemui penstabil makanan E420 Sorbitol, yang berperanan sebagai pemanis. Sebagai tambahan, penstabil E420 merujuk kepada bahan yang berasal dari semula jadi. Sorbitol dapat ditemukan di habitat semula jadi sebagai sebahagian dari rumput laut, beberapa tanaman, dan juga pada buah-buahan batu. Sorbitol mempunyai tahap nilai tenaga yang lebih rendah. Atas sebab ini, sebatian tersebut digunakan sebagai pengganti gula..

Penstabil makanan E420 Sorbitol merujuk kepada bahan tambahan yang mempunyai aplikasi yang cukup luas. Sebagai contoh, sorbitol adalah penstabil, juga agen penahan air, pengemulsi, tekstur penstabil atau bentuk produk makanan siap. Di samping itu, penstabil makanan E420 Sorbitol dianggap sebagai agen pembentuk struktur yang sangat baik, iaitu. Bahan yang membentuk konsistensi produk makanan siap yang diinginkan.

Penstabil makanan berbahaya E420 Sorbitol

Walaupun makanan tambahan diluluskan untuk digunakan di kebanyakan negara di dunia, beberapa negeri percaya bahawa bahaya penstabil makanan E420 Sorbitol pada tubuh manusia adalah jelas dan terbukti secara saintifik. Atas sebab ini, misalnya, di Amerika Syarikat, penstabil makanan E420 Sorbitol dilarang digunakan dalam proses pengeluaran kumpulan makanan. Dipercayai bahawa bahaya penstabil makanan E420 Sorbitol hanya boleh berlaku sekiranya berlaku pengambilan makanan yang mengandungi bahan tambahan makanan yang tidak selamat.

Doktor mengatakan bahawa dengan overdosis sorbitol terdapat ketidakselesaan pada saluran gastrointestinal manusia, serta peningkatan perut kembung. Walaupun penstabil E420 tidak berlaku untuk bahan yang boleh mencetuskan reaksi alergi, kontak rapat dengan kulit manusia atau selaput lendir yang terdedah boleh menyebabkan kerengsaan, gatal-gatal, terbakar dan rasa tidak selesa. Di samping itu, para penyelidik mengesahkan kaitan antara kemerosotan penglihatan dan makan makanan harian yang mengandungi penstabil E420 yang tidak selamat.

E 420 - sorbitol

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Makanan tambahan Sorbitol E 420 tergolong dalam kumpulan pemanis. Sorbitol adalah serbuk, sirap atau cecair kuning, yang tidak mempunyai aroma tertentu, manis rasanya. Ia berinteraksi dengan baik dengan air.

Makanan tambahan E420 sorbitol digunakan sebagai pengganti gula dalam produk gula-gula yang dihasilkan untuk penghidap diabetes. Sorbitol E 420 ditambahkan ke jem, selai, gula-gula, biskut, coklat.

Selain itu, sorbitol sering menjadi bahagian gula-gula getah. Sorbitol E 420 juga digunakan untuk pengeluaran produk dan kosmetik penjagaan kulit tertentu, terutama yang mempunyai struktur gel..
Sorbitol dibenarkan di wilayah Persekutuan Rusia, walaupun dianggap berbahaya di Amerika Syarikat. Sorbitol E 420 dapat mengubah kesan ubat-ubatan tertentu yang, ketika berinteraksi dengan sorbitol, bahkan dapat menjadi toksik bagi tubuh..

Sorbitol sangat melegakan usus. Lebih-lebih lagi, semakin besar dos sorbitol yang diambil, semakin kuat cirit-birit daripadanya. Semasa mengambil sorbitol dalam jumlah besar, peningkatan pembentukan gas dan rasa sakit di usus dapat berkembang. Jadi, untuk kesan pencahar, dari tiga puluh hingga empat puluh gram sorbitol sehari cukup. Sekiranya jumlahnya melebihi lima puluh gram, maka tidak selamat.

Sorbitol boleh memberi kesan buruk kepada keadaan organ penglihatan. Ini terutama berlaku dengan penggunaan sorbitol yang berpanjangan. Mungkin perkembangan neuropati dan retinopati diabetes. Apabila sorbitol dimakan dalam jumlah besar, fungsi banyak sel dalam tubuh manusia terganggu.

Pengarang: Pashkov M.K. Penyelaras Projek Kandungan.

E420 - Sirap Sorbitol dan Sobrbit

Makanan tambahan di bawah kod kod klasifikasi nombor E 420 adalah wakil yang menarik dari kumpulan penambah rasa makanan yang berasal dari sintetik dan tahap bahaya yang paling rendah bagi kesihatan manusia.

Dalam dokumen pendaftaran, bahan ini boleh masuk dengan nama sirap sorbitol, sorbitol, glukit, sirap dengan sorbitol.

Asal: 2-makmal;

Kategori aditif: penambah rasa;

Bahaya: tahap rendah, hampir tidak hadir;

Nama sinonim: sorbitol, E-420, sorbitol, E 420, glukit, sirap dengan sorbitol, sirap dengan sorbіtol, sirap sorbitol, sorbitol, sorbіt, sorbіtol.

Maklumat am

Dari segi fizikal, bahan tambahan E 420 adalah cecair jernih dengan rasa yang sedikit manis.

Secara kimia, alkohol enam atom tidak lain. Dalam bentuk formula molekul, bahan tambahan akan kelihatan seperti ini: C6H14O6.

E 420 ditambahkan pada produk makanan untuk memberi sedikit rasa manis..

Dapatkan E-420 dengan hidrogenasi glukosa di makmal.

Secara semula jadi, sorbitol terdapat dalam jenis rumput laut tertentu, buah-buahan dengan biji, misalnya, epal, aprikot, dalam buah beri merah (terdapat jumlah terbesar jika dibandingkan dengan buah dan tanaman lain) dan jenis tanaman lain.

Sorbitol juga dihasilkan dalam tubuh manusia..

Kesan pada badan

Sorbitol sintetik tidak dapat diserap dalam tubuh manusia. Dan apabila terdapat lebihan tahap dalam sel tisu, ini menyebabkan disfungsi mereka.

Peningkatan dos sorbitol menyebabkan gangguan usus (ini adalah kesan pencahar E 420 yang digunakan dalam farmakologi, untuk pembuatan ubat dengan kesan pencahar).

Lebihan E 420 dalam badan boleh menyebabkan peningkatan pembentukan gas, cirit-birit, sindrom yang menyakitkan di kawasan epigastrik.

Manfaat

Sekiranya anda menggunakan sorbitol dalam dos yang ditentukan, maka ia boleh dikaitkan dengan komponen yang diperlukan untuk makanan diet, kerana E 420 bukan karbohidrat.

Di samping itu, komponen ini mengurangkan pengambilan vitamin dalam badan B1 dan B6, dan sekaligus meningkatkan mikroklimatnya (mikroflora) di dalam usus.

Dos selamat E 420 yang ditetapkan adalah 30-40 g sehari untuk orang dewasa.

Menggunakan

Dalam pengeluaran makanan, E 420 digunakan sebagai teksturizer, pengemulsi, pemanis dan agen pengompleks. Oleh kerana sorbitol dari udara menarik semua kelembapan, ia membantu produk kekal segar untuk masa yang lama di sana. Oleh itu, bahan tambahan juga digunakan sebagai bahan penahan air..

Sorbitol termasuk dalam produk diabetes di mana gula tidak dapat ditambahkan. Ia juga boleh didapati dalam roti gulung, kek, dan adunan pastri yang lain.

Perundangan

Menurut undang-undang di banyak negara di dunia, suplemen ini dibenarkan dalam menyeragamkan dos untuk pengeluaran makanan. Senarai ini merangkumi Ukraine dan Persekutuan Rusia..

Sorbitol. Makanan tambahan E420

E420 adalah kristal putih kecil atau sirap jernih tanpa bau. Bahan ini sangat larut dalam air, mempunyai rasa manis yang menyenangkan. Sorbitol pertama kali diasingkan pada pertengahan abad ke-19 dari buah dan daun abu gunung. Secara sintetik, bahan tambahan dihasilkan dengan hidrogenasi glukosa. Sumber semula jadi E420 adalah hawthorn, aprikot, rumput laut, epal.

Penggunaan sorbitol dalam industri makanan

Makanan sorbitol digunakan sebagai agen penahan air, mencegah pengeringan cepat produk. Bahan ini menyerap kelembapan dari persekitaran, dengan itu menjaga kelembapan dan memanjangkan jangka hayat produk roti dan gula-gula, buah kering, produk daging, kaviar, produk berdasarkan pati dan gelatin.

Bahan tersebut adalah pengemulsi, memberikan konsistensi tertentu pada produk. Digunakan dalam pembuatan produk berasaskan marjerin, sos, telur dan lemak.

Sorbitol mempunyai kemampuan untuk mencegah penggumpalan pekat kering (jeli, puding, produk berasaskan serbuk).

Sirap sorbitol tidak kehilangan khasiatnya dalam rawatan haba.

Aditif E420 banyak digunakan sebagai pemanis. Gula dua kali lebih manis daripada sorbitol dengan kandungan kalori yang sama, tetapi penambahan E420 tidak berbahaya bagi penderita diabetes, kerana insulin tidak diperlukan untuk penyerapannya. Sorbitol bukan karbohidrat, tetapi berubah menjadi glukosa dalam darah.

Sebagai pengental, sorbitol makanan digunakan dalam pembuatan syampu, semburan rambut, ubat gigi, rokok, ubat-ubatan, makanan tambahan. Bahan tambahan mempunyai keupayaan untuk mengekalkan kelembapan dalam komposisi cat dan kosmetik, tahan mikroba. Dalam farmaseutikal, sorbitol diisi dengan kapsul gelatin dan cengkerang, ia ditambahkan ke sirap batuk, asid askorbik, salap.

Sorbitol: bahaya dan faedah

Penggunaan sorbitol dalam pengeluaran makanan dibenarkan di semua negara tanpa mengehadkan dos harian. Walau bagaimanapun, sorbitol tidak dibenarkan ditambahkan ke makanan bayi. Bagi orang dewasa, bahan tersebut dianggap selamat apabila diminum tidak lebih dari 50 g sehari.

Kebaikan sorbitol untuk tubuh manusia

 • Ia adalah julap yang kuat, membantu membersihkan usus;
 • mengurangkan kehilangan vitamin kumpulan B;
 • mempunyai sifat koleretik, merangsang rembesan jus gastrik;
 • kesan yang baik terhadap kesihatan hati, membantu menghilangkan proses keradangan;
 • berguna untuk diabetes dan hipoglikemia.

Sorbitol berbahaya (apabila dikonsumsi lebih daripada 40 g sehari)

 • merengsakan membran mukus saluran pencernaan;
 • memprovokasi peningkatan pembentukan gas dan kembung perut;
 • memberi kesan negatif kepada organ penglihatan, retina;
 • menimbulkan reaksi alahan.

Selain itu, dibandingkan dengan gula, sirap sorbitol mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi dan potensi bahaya kesihatan dengan rasa kurang manis. Bahan tersebut tidak boleh digunakan serentak dengan julap. Makanan tambahan E 420 dilarang untuk orang yang menghidap penyakit pundi hempedu, saluran pencernaan organ perut.

Kesan E420 pada tubuh manusia

Sorbitol telah terkenal sejak pertengahan abad ke-19, ketika ahli kimia Perancis Brussino mengeluarkan cecair yang mengandung alkohol dari buah-buahan dan daun abu gunung (karenanya namanya).

Pelbagai kemampuan teknologi, kos yang rendah menjadikan bahan itu popular di kalangan pengeluar produk makanan, ubat-ubatan dan kosmetik. Doktor tidak jelas mengenai sorbitol. Nafsu makan tambahan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda..

Nama produk

Makanan tambahan merangkumi dua produk yang ditunjukkan dalam kodifikasi Eropah oleh indeks umum E 420.

Nama rasmi adalah sorbitol dan sirap sorbitol (GOST R 53904-2010. Pemanis makanan. Terma dan definisi).

Edisi Antarabangsa - Sirap Sorbitol dan Sorbitol.

Nama alternatif untuk sorbitol:

Sirap sorbitol dapat ditunjukkan:

 • sirap sorbitol (atau sorbitol);
 • sirap glukitol (sirap glukitol);
 • penyelesaian sorbitol, nama Inggeris;
 • Sorbitsirup atau Nicht kristallisierender Sorbitsirup, Jerman;
 • sirop de sorbitol, perancis.

Pada pembungkusan produk biasanya menunjukkan nama perdagangan umum aditif E 420 - sorbitol.

Jenis bahan

SanPiN 2.3.2.1293-03 dengan fungsi pengeluaran terkemuka mengklasifikasikan makanan tambahan E 420 sebagai pengemulsi dan penstabil konsistensi.

Piawaian Nasional P 53904–2010 mengklasifikasikan bahan tersebut sebagai kumpulan pemanis..

Dalam praktiknya, sorbitol (E 420i) lebih sering digunakan sebagai pemanis dalam makanan diet..

Sirap sorbitol (E 420ii) digunakan sebagai pengemulsi, agen penahan air, pengisi, pelembap tekstur.

Mengikut struktur kimia, bahan tersebut adalah alkohol heksatom.

Bahan tambahan diperoleh dengan hidrogenasi tekanan tinggi D-glukosa yang diasingkan dari pati jagung. Reaksi dibuat berdasarkan penggantian alkohol organik dehidrogenasi (aldehid) dengan kumpulan hidroksil.

Proses ini diteruskan dengan adanya pemangkin (aloi-nikel aluminium, besi, kobalt), oleh itu rasa logam yang tidak menyenangkan dari produk akhir.

Hartanah

Sorbitol

IndeksNilai standard
Warnaputih
Struktursorbitol, formula empirik C6H14O6
Penampilanserbuk kristal halus
Bauhilang
Keterlarutanbaik dalam air, alkohol panas (lemah dalam sejuk); tidak larut dalam lemak
Kandungan bahan utamatidak kurang daripada 91%
Rasamanis, apabila terkena lidah menimbulkan rasa sejuk
Ketumpatanditentukan dalam penyelesaian
Yang lainhygroscopicity tinggi; mengekalkan sifat semasa rawatan haba

Sirap sorbitol

IndeksNilai standard
Warnatidak berwarna, warna kekuningan dibenarkan
Struktursorbitol, maltitol, oligoglucose, maltodextrins
Penampilancecair likat
Bauhilang
Keterlarutanbaik dalam air, etanol
Kandungan bahan utama70% (dari segi produk kering)
Rasamanis, kadang-kadang dengan sentuhan besi
Ketumpatan1.28-1.30 g / cm3 (pada suhu 20ºC)
Yang laintermostabil, tahan asid

Pembungkusan

Aditif E 420 untuk keperluan industri dibungkus dalam bekas dengan bentuk berikut:

 • beg kertas polipropilena atau pelbagai lapisan dengan pelapik tambahan yang diperbuat daripada polietilena (bahan kering);
 • tabung plastik atau tong jenis Open Top (Euro drum);
 • tong keluli tahan karat mengikut GOST R 52267-2004.

Sorbitol kering dibekalkan kepada runcit dalam beg plastik atau kerajang yang ditutup rapat, kotak kadbod, dan beg lilin kertas..

Sirap Sorbitol dibungkus dalam botol plastik atau kaca..

Boleh dijual dalam bentuk jubin padat, dibungkus seperti coklat.

Permohonan

Sorbitol hampir dua kali lebih manis daripada gula.

Ini membolehkan anda menggunakannya sebagai pemanis dalam makanan diet dengan kandungan kalori berkurang:

 • susu dan buah pencuci mulut berperisa;
 • bijirin sarapan berasaskan bijirin;
 • ais krim, ais buah;
 • jem, jeli;
 • gula-gula makanan (gula-gula, dragees, karamel);
 • produk serbuk koko;
 • diet cola dan minuman serupa;
 • gula-gula tepung;
 • gula-gula getah.

Buah kering dirawat dengan sorbitol untuk mempermanis, mengilat dan memanjangkan jangka hayat.

Tambahan E 420 (i) sebagai agen anti-caking mencegah pengerasan dan penggumpalan pekat buah kering (mousses, jeli, puding).

Higroskopi tinggi bahan telah digunakan dalam pembuatan produk berdasarkan gelatin dan pati (marshmallow, pastilles): kualiti ini membantu mengelakkan produk cepat kering, mengekalkan kelembutan, kesegaran dan keanjalannya.

Sirap Sorbitol mempunyai lebih banyak ciri:

 • mencipta sistem koloid dari bahan yang tidak dapat dicerna: digunakan dalam penghasilan marjerin rendah kalori, sos yang diemulsi, pencuci mulut berdasarkan lemak dan telur;
 • sebagai emulsi mencegah penghabluran mentega koko, mengurangkan kelikatan jisim coklat;
 • sifat penyebaran yang tinggi membolehkan bahan tersebut digunakan dalam pengeluaran minuman ringan yang diaromatikkan dengan minyak pati.

E 420 diluluskan di hampir semua negara..

Di Amerika Syarikat diakui berbahaya untuk kesihatan, tetapi tidak dikecualikan dari senarai yang diluluskan untuk digunakan.

Pengambilan sorbitol yang dibenarkan setiap hari tidak dijumpai.

Sorbitol dalam bentuk apa pun dilarang dalam komposisi makanan bayi.

Dalam farmaseutikal, suplemen makanan E 420 digunakan untuk menstabilkan tekstur seragam pasta ubat, salap, krim. Dalam kombinasi dengan gelatin yang digunakan untuk pembuatan kapsul perubatan dan cengkerang untuk penyediaan vitamin.

D-sorbitol sebagai produk perantaraan terlibat dalam penghasilan asid askorbik sintetik.

Sebagai sebahagian daripada ubat-ubatan (sirap batuk, ubat-ubatan untuk rawatan kolesistitis kronik, diabetes mellitus), sirap sorbitol digunakan secara selektif: zat, apabila digabungkan dengan beberapa komponen, dapat memberi mereka kesan toksik.

Dalam kosmetologi, penambahan E 420 menggantikan gliserin (kadang-kadang digunakan dalam kombinasi). Digunakan sebagai agen penahan air dalam serbuk cair, pelindung matahari, pangkalan solek, selepas pencucian.

Sorbitol dalam krim penjagaan kulit menghasilkan tekstur lembut yang lembut pada sentuhan. Bahan yang berlebihan memberikan produk pada kelekatan yang tidak menyenangkan..

Manfaat dan keburukan

Manfaat dan bahaya makanan tambahan E 420 sukar untuk dinilai dengan jelas..

Sorbitol mempunyai sejumlah kualiti positif:

 • hampir sepenuhnya diserap dalam usus besar, memberi kesan yang baik terhadap mikroflora;
 • kesan pencahar (dengan penggunaan yang munasabah!) membantu membersihkan sistem pencernaan;
 • mengurangkan kehilangan vitamin kumpulan B;
 • bukan alergen;
 • boleh bertindak sebagai penawar untuk mabuk alkohol.

Sorbitol adalah ubat koleretik. Ini membolehkan anda menggunakan bahan tersebut sebagai kaedah terapi untuk membersihkan hati, ginjal, saluran empedu dari toksin, yang dikenali sebagai tuba. Prosedur ini mempunyai sejumlah kontraindikasi serius. Sebelum menjalankan berjumpa doktor.

Pengambilan sorbitol yang berlebihan atau berpanjangan boleh menyebabkan:

 • peningkatan flutulensi;
 • cirit-birit (apabila dimakan lebih daripada 30-40 g sehari);
 • kerengsaan membran mukus saluran pencernaan;
 • kerosakan pada saluran retina;
 • neuropati;
 • hiperglikemia pada pesakit diabetes, walaupun zat tersebut bukan karbon.

Penggunaan suplemen E 420 tidak digalakkan untuk digabungkan dengan penggunaan julap: bahan tersebut meningkatkan kesannya.

Sorbitol dilarang sama sekali untuk orang yang menderita asites, cholelithiasis, penyakit kronik saluran pencernaan pada peringkat akut.

Thagener tragacanth adalah bahan semula jadi.

Apakah makanan tambahan E218 dan di mana ia digunakan? Anda boleh mengetahui mengenainya..

Cendana tidak lagi digunakan sebagai pewarna makanan. Kenapa? Ini dijelaskan dalam artikel kami..

Pengilang utama

Ia menghasilkan sorbitol untuk keperluan industri dan perdagangan runcit Marbiopharm OJSC (Saransk).

Pasaran utama dibentuk oleh pengeluar asing.

Lebih 60% daripada jumlah keseluruhan dibekalkan oleh Roquette Frères (Perancis).

 • Syarikat Perancis Cerestar, ahli kumpulan industri Cargill Inc (AS);
 • Syarikat Kasyap (India).

Jumlah sirap sorbitol dan sorbitol dalam komposisi produk tidak melebihi standard yang boleh diterima. Penjualan pemanis secara percuma sering menyebabkan penggunaannya yang tidak terkawal oleh penggemar diet. Ini boleh membahayakan kesihatan yang serius. Menggunakan suplemen E 420 untuk penurunan berat badan tidak berkesan: kandungan kalori sorbitol adalah 354 kcal / 100 g. Untuk gula, angka ini adalah 399 kcal / 100 g.

E420 Sorbitol, sirap sorbitol

Sorbitol, sirap sorbitol (Sorbitol, glukit, Sorbitol, Sirap Sorbitol, E420)

Sorbitol (dari Latin Sorbus - abu gunung) atau sirap sorbitol biasanya disebut makanan tambahan, yang merupakan bagian dari kumpulan pemekat dan pengemulsi. Dalam klasifikasi antarabangsa, bahan diberi indeks E420, bahan tambahan mempunyai sifat pemanis dan agen penahan air.

Ciri umum Sorbitol

Sorbitol, sirap sorbitol kelihatan seperti serbuk putih, kristal lutsinar kecil atau sirap pekat, tidak berbau, rasanya manis dengan aftertaste logam (calorizator). Bahan ini sangat larut dalam air dan alkohol. Formula kimia C6H14O6.

Pembekal utama sorbitol semula jadi adalah abu gunung, dari beri yang sorbitol pertama kali diisolasi pada tahun 1868, beberapa aprikot, epal, duri, cornel, hawthorn dan beberapa jenis rumput laut juga mengandungi beberapa sorbitol. Sorbitol kimia - produk perantaraan sintesis asid askorbik, dibebaskan dari glukosa semasa proses hidrogenasi. Tubuh manusia mampu menghasilkan sorbitol dengan sendirinya..

Kebaikan dan keburukan E420

Gula biasa hampir dua kali lebih manis daripada Sorbitol, jadi sorbitol disyorkan untuk orang yang menghidap diabetes. Bahan ini mempunyai keupayaan untuk merangsang rembesan jus gastrik dan meningkatkan aliran keluar hempedu dengan ketara, tubuh memetabolisme sorbitol lebih cepat daripada glukosa, dan insulin tidak diperlukan. Sirap Sorbitol sebahagiannya menggantikan vitamin B, sehingga mengurangkan keperluan mereka. Sorbitol mempunyai sifat pencahar, jadi ia sering dimasukkan ke dalam ubat-ubatan atau bahan tambahan makanan dengan kesan pencahar. Anda harus sedar bahawa meningkatkan dos sorbitol membawa kepada perut kembung yang teruk.

Pengambilan sorbitol setiap hari belum ditetapkan secara rasmi, tetapi doktor tidak mengesyorkan melebihi dos 30-40 g sehari, jika tidak, gejala yang tidak menyenangkan seperti pedih ulu hati, mual, pening, dan berlakunya reaksi alergi adalah mungkin. E420 adalah produk berkalori tinggi, jadi mereka yang memantau berat badan harus menggunakannya dengan berhati-hati, atau meninggalkan suplemen sepenuhnya. Kontraindikasi untuk penggunaan sorbitol adalah umur 1 tahun.

Permohonan E420

Sorbitol, sirap sorbitol digunakan dalam industri makanan sebagai pemanis, agen pengompleks dan tekstur dalam pembuatan produk gula-gula dan roti, sebagai agen penahan kelembapan - terutama dalam pemprosesan produk daging. Aplikasi utama E420 adalah makanan untuk pesakit diabetes: coklat, jem, bijirin sarapan pagi dan ais krim rendah kalori.

Sorbitol adalah bahagian dari sos, mustard, jeli dan pencuci mulut, beberapa minuman keras, banyak makanan tambahan. Sebagai tambahan kepada industri makanan, sorbitol digunakan dalam tata rias dan pembuatan syampu, pasta gigi, rokok, dalam farmakologi dan pengeluaran cat dan pernis.

Menggunakan E420 di Rusia

Di wilayah Persekutuan Rusia, penggunaan E420 sebagai bahan tambahan-pemanis dan pengemulsi dibenarkan.

Pemanis digunakan dalam proses memasak. Ini termasuk makanan tambahan E420. Pengguna harus tahu mengapa sebilangan doktor menganggapnya berbahaya dan kemungkinan bahaya yang boleh ditimbulkannya..

 • Apa itu - E420
 • Di manakah makanan tambahan E420 digunakan?
 • Adakah bahan tambahan E420 berbahaya?

Apa itu - E420

Sorbitol (sorbitol) dan sirap daripadanya tersembunyi di bawah kod ini. Terdapat nama lain untuk bahan tersebut - heksanol. Merujuk kepada bahan penstabil dan pengemulsi, serta pemanis. Dari sudut pandang kimia, ia adalah alkohol enam atom.

Sebatian kimia diperoleh dengan tindak balas hidrogenasi pelbagai glukosa yang dilepaskan dari pati dari jagung. Proses ini berlaku dengan pemangkin - aluminium, nikel, besi atau kobalt. Ini bermaksud bahawa produk akhir mungkin mempunyai aftertaste kelenjar yang tidak menyenangkan..

 • serbuk kristal putih;
 • dia tidak mempunyai bau;
 • larut dalam air dan alkohol suam;
 • tidak larut dalam minyak;
 • rasanya manis, di lidah menimbulkan rasa sejuk;
 • menyerap kelembapan dengan baik.

Sifat sirap sorbitol:

 • cecair likat hampir tidak berwarna;
 • dia tidak mempunyai bau;
 • larut dalam etanol dan air;
 • rasanya sedikit manis, dengan rasa selepas logam;
 • stabil pada suhu tinggi dan dengan adanya asid.

E 420 dibungkus dalam bekas seperti itu:

 • beg polimer tahan lama;
 • tin plastik atau tong;
 • tangki keluli tahan karat.

Di rangkaian pengedaran, bahan tambahan ini dapat dilihat dalam beg, kotak yang ditutup.

Di manakah makanan tambahan E420 digunakan?

Industri makanan menggunakan khasiat bermanfaat E420 sebagai pemanis dalam makanan rendah kalori. Berikut adalah produk yang mengandungi bahan ini:

 • gula-gula susu dan buah dengan perasa;
 • bijirin sarapan segera;
 • ais krim susu;
 • ais buah beku;
 • jeli;
 • jem dan jem;
 • diet gula-gula rendah kalori, dragees;
 • produk koko;
 • Coca-Cola rendah kalori dan minuman serupa;
 • produk Bakeri;
 • gula-gula tepung;
 • gula-gula getah;
 • buah kering;
 • mousses;
 • jeli;
 • puding.

Kelebihan aditif ini adalah bahawa ia tidak membenarkan pembuatan produk kering dan mencegah kehilangan kelembapan pada beberapa pekat dan produk separuh siap.

Sorbitol juga digunakan dalam pembuatan ubat-ubatan, kosmetik (serbuk, pelindung matahari, asas solek).

Adakah bahan tambahan E420 berbahaya?

Sorbitol, sebagai peraturan, tidak mempunyai akibat negatif bagi tubuh. Walau bagaimanapun, ia boleh memberi kesan berbahaya kepada tubuh anak. Tidak dinyatakan berapa banyak E420 yang tidak menunjukkan bahaya kepada manusia. Tertakluk kepada cadangan WHO, dianggap selamat untuk kesihatan.

Sorbitol memberi kesan yang baik:

 • mikroflora usus;
 • pembersihan usus;
 • Metabolisme vitamin B.

Kadang-kadang digunakan untuk melegakan gejala keracunan alkohol. Ia sering digunakan dalam perubatan sebagai agen koleretik untuk penyakit hati tertentu..

Penggunaan EE-420 yang berlebihan atau berpanjangan mempunyai bahaya berikut bagi tubuh. Ia menyebabkan:

 • peningkatan kembung perut;
 • cirit-birit (dengan penggunaan lebih daripada 30 g bahan);
 • kerengsaan mukosa pencernaan;
 • kerosakan pada saluran retina mata;
 • kerosakan saraf;
 • pengurangan gula darah pada pesakit diabetes.

Gabungan dengan julap menyebabkan peningkatan cirit-birit. Makanan tambahan berbahaya bagi penghidap penyakit pundi hempedu, radang perut dan usus akut.

Sorbitol diluluskan untuk digunakan di semua negara. Tidak ada maklumat di mana ia dilarang. Di Amerika Syarikat, bahan tambahan ini diakui berbahaya, tetapi tidak dikecualikan dari senarai yang dibenarkan.

E420 digunakan sebagai pemanis dan pengemulsi. Tertakluk kepada nasihat perubatan, suplemen tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia..

Tonton video menarik mengenai cara membuat permen karet:

Sorbitol, sirap sorbitol (E420)

E420 sorbitol atau sirap sorbitol adalah bahan tambahan makanan khas yang digunakan sebagai pengemulsi, ejen tekstur, agen kompleks, agen penahan air, pemanis.

Sorbitol sangat stabil dan tidak aktif secara kimia. Ia dapat menahan suhu tinggi dan tidak terlibat dalam reaksi Maillard (coklat). Ini adalah kelebihan, misalnya, dalam pembuatan kuki di mana warna segar diinginkan tanpa warna yang kelihatan. Sorbitol juga sesuai dengan ramuan makanan lain seperti gula, agen gel, protein dan lemak sayuran. Ia berfungsi dengan baik dalam banyak makanan: gula-gula, pencuci mulut beku, biskut, kek, kaca dan topping, serta produk penjagaan mulut, termasuk ubat gigi dan ubat kumur.

Sorbitol sangat mirip dengan glukosa, tetapi, tidak seperti glukosa, ia bertindak sebagai pencahar, menyerap dengan perlahan ke dalam darah. Akibat penyerapan secara beransur-ansur ini, ketika melewati usus, sorbitol cenderung tinggal di atas air. Ini meningkatkan kandungan kelembapan di dalam najis, yang menyebabkan perkumuhan lebih mudah dari badan..

Sorbitol jarang menyebabkan kesan sampingan negatif, namun, kerana terkena usus, ini boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, kembung perut, cirit-birit, dan mual. Ubat yang mengandung sorbitol juga boleh menyebabkan cirit-birit. Bahan tambahan larut dalam air dengan sempurna..

Penggunaan sebagai bahan tambahan makanan E420 dibenarkan di Kanada, Amerika Syarikat, negara-negara EU, Belarus, Ukraine dan Rusia.

Nilai pemakanan

Nilai pemakanan produk berikut ditentukan:

Produk Sorbitol Tinggi

Sorbitol secara semula jadi berlaku dalam jumlah yang banyak dalam anggur, prun, ceri, pic, epal, pir, aprikot dan dalam jus buah yang berair..

Bahan tambahan boleh diperoleh secara separuh buatan dari sirap glukosa, boleh diambil dari gandum, pati kentang. Aditif ini digunakan sebagai pemanis rendah kalori, pelembap, pengisi, pelindung tekstur atau pengganti lemak dalam gula-gula, gula-gula, makanan panggang, jem diabetes, bar berkhasiat, kelapa tanah, permen karet, coklat, minuman ringan diet, surimi atau sosej rebus. E420 dapat digunakan sebagai pemanis dalam ubat gigi, ubat kumur, sirap ubat, lozenges, vitamin dan suplemen mineral atau ubat-ubatan.

Di Kesatuan Eropah, sorbitol ditetapkan sebagai E-nombor E420.

Penggunaan dan metabolisme sorbitol

Sorbitol kurang diserap dalam usus kecil, sehingga bergerak ke usus besar, di mana bakteria usus yang bermanfaat memusnahkannya (fermentasi) menjadi gas dan asid lemak rantai pendek (SCFA), yang dapat diserap dan memberikan sedikit tenaga. Sorbitol dapat memberikan 2.6 kilokalori per gram.

Kemungkinan Manfaat Sorbitol

Pereputan gigi: sorbitol tidak menyumbang kepada perkembangan karies.

Diabetes mellitus: E420 mempunyai indeks glisemik rendah (GI = 9) dan tidak meningkatkan tahap insulin dalam darah dengan ketara. Walaupun begitu, persoalannya ialah apakah sorbitol adalah pengganti gula yang baik, kerana sering menyebabkan kembung..

Pengilang tidak mengesyorkan mengambil lebih daripada empat puluh gram makanan tambahan setiap hari, agar tidak menimbulkan rasa tidak selesa di perut. Di antara sifat berguna sirap sorbitol, saya ingin perhatikan yang berikut: setelah penyerapan E420, badan berhenti memerlukan insulin, lebih diserap berbanding dengan glukosa, mempunyai kesan antiketone, merangsang pengumpulan glikogen di hati, mempunyai kesan merangsang pengeluaran jus gastrik, mempercepat proses aliran hempedu, mempercepat proses pemulihan hati setelah penyakit serius, jenuh badan dengan vitamin B, memberi kesan positif kepada jangka hayat pelbagai produk.

Kesan sampingan, bahaya

Makanan tambahan itu mengambil air dari dinding usus (kesan osmotik), sehingga boleh menyebabkan cirit-birit jika dikonsumsi secara berlebihan. Menurut satu sumber, ambang laktasi untuk satu dos sorbitol pada lelaki yang sihat adalah 0.17 g / kg, dan pada wanita 0.24 g / kg berat badan, atau hingga sekitar 50 g sehari.

Semasa satu kajian pada orang yang sihat, sorbitol pada dos 27 gram hanya menyebabkan lebihan gas (perut kembung).

Sensitiviti atau intoleransi sorbitol terhadap malabsorpsi fruktosa: individu dengan malabsorpsi fruktosa juga sering mengalami penyerapan E420, yang boleh menyebabkan gejala yang sama seperti fruktosa (kembung, sakit atau kekejangan, najis longgar, cirit-birit, yang mengakibatkan penurunan berat badan yang tidak disengaja, sembelit, berlebihan sakit perut dan sakit kepala). Makanan tambahan juga boleh menyebabkan gejala penyakit perut pada individu dengan percambahan bakteria usus besar (SIBO) dan dengan diagnosis sindrom iritasi usus.

Orang dengan intoleransi fruktosa keturunan harus menghindari sirap sorbitol kerana dimetabolisme menjadi fruktosa, yang tidak dapat dimetabolisme lebih lanjut, oleh itu ia terkumpul di hati, yang membawa kepada hipoglikemia dan gejala gastrointestinal yang teruk..

Catatan: kepekaan sorbitol, malabsorpsi atau intoleransi tidak menimbulkan reaksi alergi (ruam, gatal-gatal) terhadap sorbitol. Alergi terhadap sorbitol tidak mungkin. Penting: penggunaan sorbitol dalam makanan dikontraindikasikan dengan ketat pada kanak-kanak di bawah usia satu tahun.

Antara kelemahan utama adalah seperti berikut: ia boleh menyebabkan serangan pening, pedih ulu hati, kembung perut, mual; makanan tambahan berkalori tinggi; Berbanding dengan sukrosa, E420 kurang manis; mempunyai rasa logam yang tidak menyenangkan.

Sifat-sifat sorbitol

E420 adalah serbuk kristal putih, kurang manis daripada sukrosa dan mempunyai kesan penyejukan yang kuat. Sangat hygroscopic - mudah menarik kelembapan. Pelembap yang baik - membantu makanan menahan perubahan kelembapan. Kelarutan dalam air pada 77 ° F (25 ° C) = 70 g / 100 g larutan atau 235 g dalam 100 ml air. Titik lebur = 207 ° F (97 ° C). Rintangan Haba> 320 ° F (> 160 ° C).

Maklumat kesihatan yang lebih segar dan relevan di saluran Telegram kami. Langgan: https://t.me/foodandhealthru

Kami akan berterima kasih jika anda menggunakan butang:

Makanan tambahan E420 (sorbitol): maklumat paling lengkap

Apakah bahan ini?

Perhatian. Di bawah indeks umum aditif makanan E420 - sorbitol - dua bahan ditunjukkan: sorbitol dan sirap sorbitol (GOST 53904-2010), yang merupakan pemanis buatan.

Varieti

Kumpulan dengan kod biasa E420 merangkumi:

 • sorbitol (E 420i) - bahan serbuk;
 • sirap sorbitol (E 420ii) - pelbagai cecair.

Penerangan dan sifat

Makanan tambahan E420 mempunyai sifat berikut:

IndeksPenerangan
SorbitolSirap sorbitol
WarnaPutih.Tidak berwarna, jarang - dengan warna kekuningan.
PenampilanSerbuk kristal halus.Cecair likat.
BauHilang.Hilang.
RasaLidah yang manis dan menyejukkan.Manis, dengan sentuhan besi.
StrukturС6Н14О6 (alkohol heksatomik), kekotoran.
 • Sorbitol.
 • Maltitol.
 • Oligoglukosa.
 • Maltodekstrin.
Keterlarutan
 • Di dalam air, bagus.
 • Dalam lemak - tidak larut.
Di dalam air dan etanol - baik.
Fungsi utamaPemanis - pemanis dalam komposisi produk dan secara bebas.
Stabilizer - pembentukan dan pengekalan konsistensi.
Ejen pelembap - pengekalan kelembapan, mencegah pengeringan, pemeliharaan berat badan.
Texturator - peraturan struktur dan kelikatan.
Pengemulsi - kemuluran yang lebih baik.
Yang lain
 • Higroskopi tinggi.
 • Kestabilan terma.
 • Kestabilan terma.
 • Ketahanan asid.

Pengelasan

Perhatian. Dalam klasifikasi bahan tambahan makanan, sorbitol diberi indeks E420.

Mereka tergolong dalam kumpulan pemanis tiruan, pemanis, yang mempunyai sifat berikut:

 • penstabil;
 • pengemulsi;
 • teksturator;
 • agen penahan air;
 • pengisi.

Proses penerimaan

Pada masa ini, sorbitol diperoleh dengan hidrogenasi glukosa D di bawah tekanan tinggi, akibatnya kumpulan aldehid ditukar menjadi alkohol, dan glukosa menjadi alkohol enam atom manis - sorbitol (sorbitol).

Sirap sorbitol diperoleh dengan hidrogenasi sirap glukosa. Bahan mentah yang digunakan untuk membuat E420 biasanya pati jagung atau sirap. Proses ini berlaku dengan adanya pemangkin:

 • aloi aluminium-nikel;
 • kelenjar;
 • kobalt.

Ini menyebabkan rasa logam yang tidak menyenangkan pada produk akhir..

Dalam keadaan semula jadi, sorbitol mengandungi:

 • di abu gunung;
 • epal
 • Aprikot
 • belok;
 • hawthorn;
 • kayu anjing;
 • rumput laut.

Apabila buah matang, jumlah sorbitol di dalamnya meningkat, dan semasa penyimpanan ia berubah menjadi fruktosa. Sorbitol juga boleh dihasilkan dalam tubuh manusia..

Di Rusia, pengeluar utama sorbitol adalah perusahaan "Marbiofarm" OJSC (Saransk), yang menghasilkan bahan untuk keperluan industri dan runcit.

Pemimpin dunia dalam pengeluaran bahan tambahan makanan E420:

Adakah larangan penggunaan di Rusia dan negara-negara lain?

Penting. Makanan tambahan E420 diluluskan untuk digunakan dalam bidang industri makanan, kosmetik dan farmakologi di Persekutuan Rusia.

Di hampir semua negara, ia juga diluluskan untuk digunakan..

Di Amerika Syarikat, E420 diakui berbahaya untuk kesihatan, tetapi tidak dikecualikan dari senarai pengeluaran yang diluluskan.

Penetapan kehadiran pemanis dalam produk

Pengilang diminta untuk memberikan senarai bahan yang termasuk dalam komposisi mereka pada bungkusan produk. Pemanis buatan dapat ditunjukkan dengan nama kimia lengkapnya - "sorbitol" atau "sorbitol", bersamaan dengan nama kod bahan "E420".

Hanya nama atau kod alfanumerik yang berasingan yang boleh digunakan untuk pembungkusan. Untuk produk yang dimaksudkan untuk penjualan eksport, prasasti diduplikasi dalam bahasa asing - "Sorbitol, E-420".

Semasa menjual sorbitol sebagai pemanis bebas, label amaran "Penggunaan lebih daripada 15-20 g sehari boleh menyebabkan kesan pencahar" harus digunakan pada label produk..

Pengaruh pada tubuh manusia: adakah berbahaya atau tidak?

Kumpulan zat sorbitol tidak berbahaya bagi manusia, jika anda mematuhi jumlah yang disyorkan untuk digunakan dan tidak melampauinya.

Penting. Dos makanan tambahan yang berlebihan ini menyebabkan gangguan pencernaan dan reaksi buruk, terutama pada orang yang menderita penyakit kronik..

Adakah ada faedahnya?

Sorbitol mempunyai kualiti positif berikut:

 • Ia diserap tanpa penyertaan insulin;
 • mempunyai kesan diuretik dan koleretik;
 • membantu membersihkan sistem pencernaan;
 • merangsang rembesan jus gastrik;
 • bertindak sebagai penawar untuk mabuk alkohol;
 • membantu penyakit hati;
 • mengurangkan keperluan badan untuk vitamin B;
 • memanjangkan jangka hayat produk.

Kemungkinan bahaya dan langkah berjaga-jaga

Kesan berbahaya sorbitol ditunjukkan dengan penggunaannya yang berlebihan:

 • menggalakkan kenaikan berat badan;
 • menyebabkan loya, kembung, pedih ulu hati, sedikit pening;
 • memprovokasi penampilan reaksi alergi dan ruam;
 • membawa kepada gangguan saluran gastrousus;
 • memberi kesan negatif terhadap keadaan organ penglihatan;
 • memburukkan lagi neuropati;
 • meningkatkan risiko hiperglikemia pada pesakit diabetes;
 • meningkatkan kesan pencahar;
 • dikontraindikasikan dalam peningkatan penyakit - asites, cholelithiasis, disfungsi pencernaan kronik.

Penting. Penjualan pemanis secara percuma dalam bentuk tulennya sering menyebabkan penggunaan yang tidak terkawal oleh penggemar diet. Tetapi untuk mengurangkan berat badan, suplemen E420 tidak berkesan, kerana mempunyai kandungan kalori tinggi 354 kcal / 100 g.

Pengambilan harian yang dibenarkan (EAF)

Dos maksimum yang dibenarkan untuk pengambilan suplemen makanan E420 sehari belum ditentukan, tetapi jumlah yang disyorkannya tidak melebihi 30-40 g setiap hari. Dos melebihi 50 g sorbitol sehari dianggap berbahaya.

Sorbitol dalam bentuk apa pun dilarang dalam komposisi makanan bayi.

Tujuan penggunaan

Dalam industri makanan, E420 paling sering digunakan sebagai pemanis, baik sebagai bahagian dari pelbagai produk dan sebagai pemanis tulen. Sorbitol juga digunakan sebagai pengemulsi, agen pengkompleks, tekstur dan agen penahan air dalam pembuatan ubat-ubatan, kosmetik dan produk makanan. Ia membantu memperbaiki struktur sebatian dan meningkatkan tindakan komponen tertentu..

Skop permohonan

Makanan tambahan E420 mendapat aplikasi dalam pelbagai bidang pengeluaran.

Industri Makanan

Peranan utama sorbitol dalam industri makanan adalah pemanis dalam komposisi produk dengan kandungan kalori yang dikurangkan:

 • pencuci mulut berperisa susu dan buah;
 • bijirin sarapan berasaskan bijirin;
 • ais krim, ais buah;
 • jem, marmalade, jeli;
 • Alat Manisan
 • produk berdasarkan serbuk koko;
 • minuman diet - minuman ringan, cola;
 • gula-gula tepung;
 • gula-gula getah;
 • sebagai pengganti gula bebas.

Sorbitol juga digunakan:

 • untuk memproses buah kering - memberikan permukaan berkilat dan memanjangkan jangka hayat;
 • sebagai agen anti-caking dalam pekat buah kering - jeli, puding, mousses;
 • sebagai komponen hygroscopic dalam komposisi produk berdasarkan pati dan gelatin (marshmallow, marshmallows), yang membantu mengelakkan pengeringan cepat produk dan mengekalkan kelembutan dan kesegarannya.

Keupayaan sirap sorbitol untuk membuat sistem koloid dari bahan yang tidak dapat dicampur digunakan secara meluas:

 • dalam pengeluaran marjerin rendah kalori, sos yang diemulsi, pencuci mulut berdasarkan lemak dan telur;
 • untuk mengelakkan penghabluran mentega koko;
 • untuk mengurangkan kelikatan jisim coklat.

Penting. Jumlah pemanis buatan E420 dalam produk makanan ditentukan "mengikut arahan teknologi" dan ditetapkan oleh pengeluar barang sesuai dengan kesesuaian teknologi pembuatan.

Pembuatan kosmetik

 • Sebagai bahan hygroscopic dan pengental dalam pembuatan semburan rambut, syampu, ubat gigi dan produk oral, balsem.
 • Sebagai pengganti gliserin dalam krim, gel, formulasi pembalseman.
 • Sebagai agen penahan air dalam serbuk cair, pelindung matahari, pangkalan solekan, selepas mencukur losyen.
 • Untuk membuat tekstur plastik lembut.

Industri farmaseutikal

 • Untuk menstabilkan keseragaman tekstur pasta perubatan, salap, krim.
 • Dalam bentuk aditif kompleks bersama dengan gelatin dalam pembuatan kapsul perubatan dan cengkerang untuk vitamin.
 • Sebagai perantaraan dalam penghasilan asid askorbik sintetik.
 • Sebagai komponen ubat - sirap batuk, ubat untuk rawatan diabetes mellitus dan kolesistitis kronik.

Pengganti

Daripada bahan tambahan makanan E420, bahan lain dari kumpulan pemanis dengan sifat serupa boleh digunakan:

Keistimewaan penggunaannya dalam pengeluaran industri dan kadar dos yang boleh diterima berbeza dengan spesifik penggunaan sorbitol.

Makanan tambahan E420 adalah bahan asal buatan yang disebut sorbitol. Ia diakui sebagai disetujui untuk digunakan, memiliki sifat khusus dan digunakan secara meluas dalam industri makanan dan dalam pengeluaran produk kosmetologi dan farmakologi..

Sekiranya anda menemui ralat, sila pilih potongan teks dan tekan Ctrl + Enter.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes