Penstabil E440 (pektin)

Nama: Pectin E440
Nama lain: E440, E-440, Ang: E440, E-440, Pectins
Kumpulan: Makanan tambahan
Jenis: Penstabil, Pemekat
Kesan pada badan: tidak berbahaya
Dibolehkan di negara: Rusia, Ukraine, EU.

Ciri:
Pektin adalah bahan penstabil yang mampu mengekalkan kelikatan dan tekstur produk makanan. Aditif E440 diluluskan untuk digunakan di Persekutuan Rusia dan dianggap berguna..
Pektin adalah hidrokarbon yang diperoleh dengan pengambilan pulpa buah sitrus, epal atau bit. Ia mempunyai sifat penstabil, agen penahan kelembapan, bahan pembentuk gel dan pemekat.
Dua jenis pektin biasanya digunakan: tidak larut dan larut. Jenis larut adalah bahagian dari jus tanaman, dan jenis yang tidak larut terdapat dalam serat. Semasa buah masak semasa penyimpanan, pektin tidak larut dapat masuk ke pektin larut.

Permohonan:
Pectin adalah makanan tambahan yang dikenali dan digemari oleh semua orang. Aditif E440 diluluskan untuk digunakan di semua negara di dunia. Pektin digunakan dalam industri makanan secara meluas dan digunakan dalam pengeluaran:
- pelbagai jenis gula-gula,
- pastri dan isi buah,
- produk jeli dan jeli,
- produk tenusu,
- ais krim dan pencuci mulut,
- lemak dan minyak masak,
- mayonis, saus tomat dan sos,
- marmalade,
- makanan bayi dan makanan,
- kapsul dan cengkerang dalam industri farmaseutikal,
- marshmallow.

Kesan pada tubuh manusia:
Pektin semula jadi dan halus tidak menyebabkan pembentukan rizab tenaga, kerana benar-benar neutral. Pektin dan produknya yang mengandungi mampu mengeluarkan garam logam berat dari tubuh manusia. Logam seperti itu termasuk: merkuri, plumbum dan zink. Isotop Yttrium dan strontium juga diturunkan. Aditif E440 mendorong penyerapan dan perkumuhan pelbagai toksin, kolesterol, asid hempedu, urea dan banyak bahan biologi berbahaya lain dari badan. Pektin sangat berguna untuk kanak-kanak, jadi penggunaannya dalam penghasilan makanan bayi dan makanan telah disetujui oleh banyak pakar. Walaupun terdapat banyak khasiat tambahan dari suplemen E440, perhatian harus diambil ketika memakan produk yang mengandung pektin, kerana reaksi alergi dapat terjadi. Sangat digalakkan menggunakan produk dengan penambahan E440 kepada orang yang mengalami gangguan metabolik dalam badan. Pengambilan suplemen harian yang dibenarkan tidak terhad, tetapi tidak boleh melebihi 50 mg.

Makanan Penstabil E440 Pektin. Kebaikan dan khasiat penstabil E440 Pectin

Suplemen pemakanan semula jadi, secara amnya, mempengaruhi tubuh manusia, sementara rakan sintetiknya cukup mampu menyebabkan bahaya serius. Mengenai sifat penstabil makanan Pectin E440, kita dapat mengatakan bahawa bahan asal semula jadi ini dikenali sebagai berguna kerana banyak kesannya yang bermanfaat..

Secara amnya, penstabil makanan E440 Pectin tergolong dalam kategori bahan penstabil penstabil, yang tugasnya adalah menjaga tahap kelikatan dan konsistensi produk makanan tertentu. Sebagai tambahan, makanan tambahan itu tidak dilarang secara rasmi untuk digunakan di Rusia, EU dan Ukraine, kerana dianggap bermanfaat untuk kesihatan manusia.

Ciri-ciri fizikal penstabil makanan Pectin E440 disebabkan oleh penghasilannya - ia adalah hidrokarbon yang terbentuk akibat pengekstrakan pulpa dari buah sitrus, bit atau epal. Makanan tambahan ini dicirikan oleh sifat penstabil, agen penahan air, bahan pemekat dan bahan gel.

Dalam banyak bidang kehidupan manusia moden, penstabil makanan E440 Pectin digunakan dalam dua bentuk: tidak larut dan larut. Jenis pektin pertama terdapat dalam serat, dan larut adalah sebahagian daripada jus banyak tumbuhan. Lebih-lebih lagi, ketika buahnya matang, dan juga semasa penyimpanannya, pektin yang tidak larut dapat berubah menjadi bahan larut.

Penstabil makanan E440 Pectin dianggap sebagai makanan tambahan yang terkenal dan sangat popular. Industri utama penggunaannya adalah industri makanan, di mana pektin digunakan secara meluas. Selalunya ia ditambah dengan komposisi makanan seperti pelbagai jenis gula-gula, pastri dan isi buah, marmalade, marshmallow, jeli dan pastille, produk tenusu, ais krim dan pencuci mulut lain.

Sebagai tambahan, selalunya penstabil makanan E440 Pectin digunakan sebagai pengental dalam pembuatan lemak dan minyak masak, saus tomat, mayonis dan sos, serta makanan bayi dan makanan. Pektin diketahui terdapat dalam kapsul dan cengkerang di farmasi..

Kelebihan penstabil makanan E440 Pectin

Seperti yang anda ketahui, pektin tulen dalam bentuk tulennya tidak dapat menyebabkan pembentukan rizab tenaga kerana peneutralannya. Walau bagaimanapun, penggunaan penstabil makanan E440 Pectin untuk tubuh manusia adalah jelas, kerana bahan ini, serta produk dengannya, menghilangkan garam logam berat, dan ini adalah zink, timbal, merkuri, isotop strontium dan yttrium. Selain itu, bahan tambahan membantu menyerap dan membuang dari badan banyak toksin, asid hempedu, kolesterol, urea.

Manfaat penstabil makanan E440 Pectin juga relevan untuk kanak-kanak, dan oleh itu digunakan secara meluas dalam pengeluaran makanan bayi di industri. Pada masa yang sama, untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya reaksi alergi, tidak lebih daripada 50 mg bahan semula jadi per kg berat badan manusia dianggap sebagai pengambilan makanan tambahan harian yang boleh diterima.

Sekiranya anda menyukai maklumat tersebut, sila klik

E440 - Pektin

Pektin (dari bahasa Yunani. Pectos - beku, melengkung) - adalah polisakarida struktur yang terkandung di dalam sel dinding semua tumbuhan terestrial dan beberapa jenis alga. Pectin pertama kali diasingkan dan dijelaskan pada tahun 1825 oleh Henri Braconnot Perancis. Kilang perindustrian pertama untuk pengeluaran pektin dibina pada tahun-tahun abad XX. Kini di industri, suplemen makanan E440 diperoleh dari kek minyak buah sitrus, epal, bit gula dan buah-buahan tumbuhan lain. Di seluruh dunia menghasilkan kira-kira 40 ribu tan pektin setiap tahun. Produk siap adalah serbuk dari putih hingga warna, tidak berbau, lendir secukup rasa. Dari sudut pandang kimia, pektin adalah polisakarida kompleks yang terbentuk terutamanya oleh residu asid galakturonik.

Pektin secara semula jadi memasuki tubuh manusia dengan pemakanan normal. Apabila memakan kira-kira setengah kilogram sayur-sayuran dan buah-buahan sehari, pengambilan pektin dapat mencapai 5 gram. Pektin melalui usus kecil hampir utuh. Oleh kerana sifat penyerapnya, penggunaan pektin bermanfaat secara perubatan. Makanan pektin tinggi disyorkan untuk menurunkan kolesterol darah. Melalui usus bersama dengan produk lain, pektin menyerap kolesterol dan bahan berbahaya, yang kemudian dikeluarkan dari badan. Molekul pektin juga mengikat ion logam radioaktif dan berat. Ia mesti dimasukkan dalam makanan orang-orang di lingkungan yang tercemar atau bersentuhan dengan logam berat. Dos harian ramuan pektin mestilah 4 gram. Dalam keadaan radiasi, dos ini harus meningkat hingga sekurang-kurangnya 15 gram. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) tidak menetapkan pengambilan pektin maksimum yang dibenarkan, kerana makanan tambahan dianggap selamat.

Produk yang kaya dengan pektin:

 • kulit sitrus - 30%
 • lobak merah - 1.4%
 • epal - 1–1.5%
 • aprikot - 1%
 • oren - 0.5-3.5%
 • ceri - 0.4%

Dalam industri makanan, E440 digunakan sebagai agen gelling, penstabil, agen penahan air, dan pemekat. Ini adalah salah satu makanan tambahan yang paling popular kerana khasiatnya yang bermanfaat dan kos yang rendah. Aditif E440 digunakan dalam pengeluaran marmalade, gula-gula, isi buah dan jeli, produk tenusu, mayonis, marshmallow, ais krim dan banyak produk lain.

Kegunaan pektin lain:

 • dalam perubatan (ubat untuk menormalkan usus, pil, menenangkan tekak, agen penyembuhan, dan lain-lain);
 • dalam kosmetologi sebagai penstabil;
 • pengeluaran cerut (digunakan sebagai gam untuk memperbaiki kepingan tembakau yang rosak).

Nutrisi tambahan

Apa itu makanan tambahan - kejahatan yang jelas atau tidak ada yang sangat mengerikan di dalamnya? Baca bahan ini sebelum anda pergi ke kedai runcit lagi!

Apa itu suplemen pemakanan??

Nampaknya kita bahawa bahan tambahan makanan adalah fenomena yang agak baru dalam industri makanan, namun, sejarah penggunaannya beribu-ribu tahun. Secara semula jadi, ini bukan hanya mengenai E-shki, tetapi juga mengenai garam meja, rempah, asid asetik dan laktik, dll..

Bahan tambahan makanan adalah bahan yang ditambahkan ke makanan semasa pengeluaran, pembungkusan, pengangkutan atau penyimpanan. Dengan menggunakan bahan ini, pengeluar memberikan produk (atau meningkatkan) sifat yang diinginkan: aroma, warna, rasa, tekstur, jangka hayat, dll..

Untuk klasifikasi bahan tambahan makanan dalam Komuniti Eropah, sistem penomboran dengan indeks E dikembangkan (dari perkataan Eropah).

Kumpulan utama bahan tambahan makanan:

1. Bahan yang bertanggungjawab terhadap rasa produk.

 • pemanis (pengganti gula, pemanis: dari E950 hingga E969)
 • aditif perasa, perasa (dari E620 hingga E642),
 • pelbagai asid (dari E500 hingga E509),
 • pengatur keasidan (dari E520 hingga E599).


2. Bahan yang memperbetulkan (memperbaiki) penampilan produk.

 • pewarna, peluntur, penstabil warna (dengan indeks dari E100 hingga E182).


3. Bahan yang bertanggungjawab untuk konsistensi dan pembentukan tekstur produk. :

 • pemekat, penstabil dan pengemulsi (dari E400 hingga E500),
 • agen gelling dan pengencer (tergolong dalam kumpulan E400 dan E1400),
 • ejen berbuih (dari E990 hingga E999)
 • serbuk penaik yang mencegah penggumpalan dan pencampuran produk (dari E510 hingga E520)


4. Bahan yang meningkatkan jangka hayat dan meningkatkan kualiti keselamatan makanan untuk jangka masa yang ditentukan.

 • pengawet (E200 hingga E300),
 • antioksidan dan antioksidan (dari E300 hingga E400),
 • ejen penahan air (E1200, E1203, E1517, E1518, E1520)
 • pembentuk filem (terutamanya tergolong dalam kumpulan E400, E900 dan E1400)

Jenis bahan tambahan makanan: sihat, neutral, berbahaya

Makanan tambahan yang berguna:
Bertentangan dengan kepercayaan popular bahawa semua suplemen pemakanan berbahaya, yang berguna masih ada, misalnya:

 • E100 - Curcumin (membantu mengawal berat badan).
 • E101 - Riboflavin (Vitamin B2). Terlibat secara aktif dalam metabolisme dan sintesis hemoglobin.
 • E160d - likopena. Membantu menguatkan sistem imun.
 • E270 - asid laktik. Ia mempunyai sifat antioksidan..
 • E300 - asid askorbik (vitamin C). Menggalakkan Kekebalan.
 • E440 - pektin. Ikut serta dalam pembersihan usus, membuang toksin.
 • E916 - kalsium iodat. Digunakan untuk menguatkan makanan dengan yodium..

Bahan tambahan makanan neutral (tidak berbahaya):

 • E140 - klorofil (bahan yang menyebabkan tumbuhan berubah menjadi hijau).
 • E162 - pewarna merah (betanin). Diterima dari bit.
 • E170 - kalsium karbonat (kapur).
 • E202 - Potassium sorbate (pengawet semula jadi).
 • E290 - karbon dioksida yang mengubah minuman menjadi soda.
 • E500 - baking soda.
 • E913 - Lanolin. Ia digunakan sebagai agen kaca; ia digunakan secara aktif dalam produk gula-gula..

Bahan tambahan makanan berbahaya dalam penyakit kronik:

 • Penghidap alergi tidak disyorkan produk yang mengandungi E131, E132, E160b, E210, E214, E217, E230, E231, E232, E239, E311, E312, E313, E951.
 • Asma adalah produk terlarang dengan kandungan E102, E107, E122, E123, E124, E155, E211, E212, E213, E214, E217, E221 - E227, kerana boleh mencetuskan sawan.
 • Orang yang menghidap penyakit tiroid tidak digalakkan menggunakan produk dengan penambahan E127.
 • Dengan peningkatan kolesterol darah, E320 dikontraindikasikan.
 • Sekiranya anda sensitif terhadap aspirin, jangan gunakan makanan yang mengandungi E107, E110, E121 - E124, E155, E214, E217.
 • Untuk penyakit kulit, buang produk yang mengandungi E320 - E233
 • Orang yang mempunyai penyakit hati dan buah pinggang tidak disyorkan produk yang mengandungi E171 - E173, E220, E302, E320 - E332, E510, E518.

Bahan tambahan makanan berbahaya yang dilarang di beberapa negara:

 • E123 - Amaranth. Menyebabkan kecacatan pada janin. Mengarah kepada pengumpulan kapur di buah pinggang.
 • E211 - natrium benzoat. Karsinogen berpotensi.
 • E220 - sulfur dioksida. Menyebabkan kerengsaan usus. Seperempat penduduk dunia tidak boleh bertoleransi dengan sulfur.
 • E249 - Kalium nitrit. Mungkin karsinogen. Ia dilarang dalam makanan bayi.
 • E322 - lesitin. Adalah pelik bahawa lesitin itu sendiri adalah bahan berguna, tetapi sebagai bahan tambahan, sebagai peraturan, mereka menggunakan lesitin yang berpotensi berbahaya dan diubahsuai secara genetik dari soya transgenik.
 • E450 - pirofosfat (sering terdapat dalam produk tenusu). Penggunaan berlebihan mengancam osteoporosis (melonggarkan tulang) dan munculnya batu ginjal, sementara di Rusia makanan tambahan ini dibenarkan.
 • E621 - monosodium glutamat. Ini menyebabkan ketergantungan makanan, mempengaruhi fungsi sel otak, dan juga dapat menyebabkan kesan yang tidak dapat dipulihkan di dalamnya. Banyak pengeluar daging "berdiri di tepi gunung" untuk suplemen ini, kerana ia dapat menindas rasa tidak menyenangkan dari produk, hingga rasa daging busuk. Ia dilarang sama sekali untuk wanita hamil, kanak-kanak dan remaja.
 • E622 - kalium glutamat (suplemen "makanan segera" yang paling biasa, yang sering diracun ketika makan berlebihan). Boleh menyebabkan mual, cirit-birit, kolik, kelemahan. Di negara-negara EU, bahan tambahan dibenarkan, di Rusia - dilarang.
 • E951 - aspartam (sering digunakan dalam pengganti gula dan minuman berkarbonat). Boleh menyebabkan migrain, ruam kulit, dan gangguan aktiviti otak. Mungkin diubahsuai secara genetik.
 • E952 - siklikat. 200 kali lebih manis daripada gula. Dilarang di banyak negara, sebagai ujian menunjukkan sifat karsinogenik aditif, sementara di Rusia tidak dilarang.

Perhatian!
Selalunya, pengeluar tidak menunjukkan ramuan dengan indeks E pada bungkusan. Mereka mengganti kod huruf dengan penyahkodan bahan tambahan, misalnya, "sodium glutamat" dan bukan E621. Baca dengan teliti komposisi produk makanan dan cuba pilih yang mengandungi lebih sedikit komponen dengan nama kimia kompleks yang tidak dapat difahami ketika membaca.

E440 - Pektin

Meringkuk, beku - begini kata Pectos diterjemahkan dari bahasa Yunani kuno. Nama inilah yang mengandungi zat unik - pektin, dan mengikut klasifikasi antarabangsa - suplemen makanan E 440.

Kaitkannya dengan kategori penstabil. Di antara semua bahan tambahan makanan yang ada, pektin atau E-440 dianggap salah satu yang paling popular.

Ini digunakan sebagai bahan pengental, gel, sebagai bahan untuk enkapsulasi, alat pembersih, dan juga alat untuk memudahkan penyaringan dan agen penahan air..

Asal: semula jadi;

Kategori bahan tambahan: penstabil-pengemulsi;

Bahaya: tiada;

Nama sinonim: pektin, pektin, E-440, amidopektin, E 440, pektin, pektin.

maklumat am

Asid galakturonik, atau lebih tepatnya residu, secara langsung berkaitan dengan pembentukan pektin. Pektin sebenarnya adalah polisakarida kompleks. Mereka dijumpai di semua tumbuhan terestrial (di sel dinding) dan di beberapa alga.

Yang paling kaya dengan bahan ini (30%) adalah kulit sitrus. Dari 0.5 hingga 3.5% mengandungi pektin dalam jeruk itu sendiri. 1.4% - dalam wortel, hingga 1.5% - dalam epal, serta 1% pada aprikot dan 0.4% dalam ceri.

Maklumat awal mengenai pektin, kemanusiaan diterima beberapa abad yang lalu, iaitu pada tahun 1825. Dan yang pertama tidak hanya menonjolkan mereka, tetapi juga menggambarkan orang Perancis Henri Braconno (ahli farmasi, ahli kimia yang berpengalaman). Pengeluaran pektin dalam skala industri hanya bermula pada awal abad yang lalu. Dan untuk ketepatan yang lebih besar, perlu diperhatikan bahawa kilang-kilang pertama muncul dalam 20-30 tahun.

Skala pengeluaran semasa adalah sekitar 40,000 tan produk siap per tahun (pektin dalam bentuk bahan tambahan untuk produk makanan). Mereka mendapatkannya terutama dari buah-buahan tanaman, atau lebih tepatnya dari kek minyak mereka. Ia boleh menjadi epal, buah sitrus, bit gula, tanaman lain.

Dalam bentuk siap, E-440 (pektin) mempunyai konsistensi serbuk dan rapuh. Skema warna serbuk ini berbeza dari krim keputihan hingga nada coklat, kebanyakannya ringan. Serbuknya terasa lendir, hampir tidak berbau.

Kesan pada badan

Mematuhi diet normal, tubuh mendapat jumlah pektin yang mencukupi. Contohnya, jika dalam diet harian kandungan buah-buahan dan sayur-sayuran mencapai sekurang-kurangnya setengah kilo, maka kira-kira 5 g pektin memasuki tubuh. Norma purata (profilaksis) adalah 4 g sehari.

Keistimewaan produk ini adalah, apabila memasuki usus kecil, zat tersebut tetap ada, setelah melewati, hampir tidak tersentuh. Oleh kerana sifat penyerapnya, pektin menyerap unsur berbahaya dan seterusnya menyingkirkannya dari badan.

Produk ini sangat berharga bagi orang-orang di kawasan yang cukup tercemar (radioaktif), serta mereka yang mempunyai hubungan langsung dengan logam, dalam hal ini, berat. Bagaimanapun, pektin, lebih tepatnya molekulnya, mengikat tepat ion logam (berat), bahan radioaktif. Sehubungan dengan itu, jumlah pektin yang memasuki badan harus mencapai 15 g atau lebih.

E-440 dianggap sebagai makanan tambahan yang selamat. Kekotoran berbahaya yang terbentuk semasa penghasilan bahan ini boleh memberi kesan negatif..

Pengambilan E-440 yang berlebihan juga boleh memudaratkan badan. Selalunya ini adalah reaksi alahan tempatan.

Manfaat

Dari sudut perubatan, pektin adalah bahan yang sangat berguna. Sifatnya sebagai penyerap disambut dan digunakan secara meluas. Dianjurkan untuk mengurangkan jumlah kolesterol ("buruk") dalam darah, membersihkan badan dari bahan berbahaya lain, dan lebih khusus lagi - logam berat dan unsur toksik lain. Ia boleh menjadi plumbum, merkuri, zink, isotop strontium, bahan lain.

Menggunakan

Pectin, atau E-440, digunakan dalam pelbagai industri. Makanan tambahan yang paling popular dalam industri makanan. Pengilang pelbagai jenis jeli, serta marshmallow, marmalade, marshmallow dan sebagainya, sangat aktif menggunakan E-440. Produk ini juga terdapat dalam senarai ramuan dalam mayonis, sos lain, produk tenusu tertentu, ais krim, isian pastri, gula-gula.

Pektin digunakan sebagai penstabil dan dalam kosmetologi. Dan ahli farmasi tidak meninggalkan sifat khasnya. Banyak ubat-ubatan, terutama ubat-ubatan yang menyumbang kepada fungsi normal usus, dan juga ubat-ubatan yang mempunyai kesan penyembuhan, mengandungi tepat E-440.

Pektin juga digunakan dalam industri lain, khususnya cerut. Dalam hal ini, ia digunakan sebagai agen pelekat untuk kepingan tembakau yang rosak..

Perundangan

Di peringkat perundangan, E 440 dapat digunakan untuk makanan di banyak negara di dunia. Ukraine, negara-negara Kesatuan Eropah, Persekutuan Rusia tidak terkecuali dalam kes ini.

Pektin. Makanan tambahan E440

Di antara bahan tambahan makanan yang sihat, pektin (pektat, pektin amidated) dianggap salah satu yang paling biasa. Bahan ini mempunyai indeks E440, dan merupakan bahan tambahan makanan universal yang menjalankan fungsi pemekat, agen pewarna, agen gel dan agen penahan air.

Pektin makanan adalah polisakarida, dan merupakan serbuk halus dan tidak berbau dengan rasa yang sedikit berasid. Warna serbuk bergantung pada bahan makanan, dan berbeza dari kelabu muda hingga kuning air. Pektin diperoleh dengan mengekstrak zat dari pulpa buah atau bit menggunakan pengekstrak (pelarut).

Penggunaan makanan tambahan E440

Pektin paling banyak digunakan dalam pembuatan gula-gula, pengeluaran roti dan industri tenusu. Pektin memanjangkan jangka hayat produk apa pun, menghalang perkembangan mikrob dan bakteria..

 • Dalam produk jeli, marshmallow, pastilles, penambahan E440 membantu memberi bahan mentah struktur dan konsistensi yang diperlukan. Pektin menghalang pengeringan produk, menekankan aroma produk, memberikan keasidan yang menyenangkan.
 • Dalam penghasilan jem dan pengisian buah, zat ini menghalang pembentukan gelembung udara, menjaga homogenitas produk, memberikan ketahanan terhadap suhu tinggi dan rendah, memperbaiki warna.
 • Dalam penghasilan produk roti, pektin memberikan keliangan serbuk, meningkatkan jumlah produk, bertindak sebagai agen penahan air.
 • Pektin ditambahkan pada komposisi keju, mentega dan marjerin untuk menstabilkan emulsi dan menebal. Pektin memberikan produk rasa lembut, sebahagiannya menggantikan lemak.
 • Aditif E440 terdapat dalam: makanan diet, produk tenusu, sos, makanan pelengkap untuk kanak-kanak, ais krim.

Dalam farmaseutikal, pektin ditambahkan pada komposisi kapsul ubat, supositoria, ubat-ubatan dan gel terapi. Bahan ini mempunyai keupayaan untuk mengurangkan kesan sampingan negatif ubat..

Pektin makanan: membahayakan dan memberi manfaat kepada badan

Makanan tambahan E440 diakui benar-benar selamat untuk dimakan. Pektin makanan mempunyai sifat antioksidan, menormalkan metabolisme, menurunkan kolesterol, dan memperlambat penyerapan lemak. Kajian terbaru menunjukkan bahawa pektin membantu menghilangkan logam berat, toksin, dan asid hempedu dari badan..

Pengambilan pektin harian yang disyorkan tidak boleh melebihi 50 mg, jika tidak, reaksi alergi mungkin berlaku. Untuk penggunaan sehari-hari, bahan ini disyorkan untuk orang-orang yang, berdasarkan sifat pekerjaan, selalu bersentuhan dengan logam bukan ferus, serta anak-anak.

Pektin

Tajuk:Pektin
Jenis:Makanan tambahan
Kategori:Penstabil
Penerangan Kumpulan:Penstabil - bahan tambahan dengan indeks (E-400 - E-499) mengekalkan ketekalan produk, meningkatkan kelikatannya. Contohnya pektin E440.

Undang-undang dan dokumen makanan tambahan:

Penggunaan bahan tambahan mengikut negara:

Penerangan tentang Makanan Tambahan

Aditif diluluskan

Pektin (E-440)

Pectin, (E-440) - hidrokarbon yang disucikan yang diperoleh dengan pengambilan sitrus, epal atau pulpa bit. Ia adalah ejen pembentuk gel, penstabil, pemekat, agen penahan air, klarifikasi, alat penapis dan agen enkapsulasi..

Pektin boleh menyebabkan reaksi alahan.!

permohonan

Pektin adalah salah satu makanan tambahan pemakanan yang paling popular. Ia digunakan dalam pembuatan gula-gula, pengeluaran isi buah, jeli gula-gula dan pastel, produk tenusu, pencuci mulut, ais krim, mentega kombinasi, mayonis, saus tomat, marmalade, marshmallow, marshmallow untuk gula-gula, pastille

Pektin tulen apabila dikonsumsi dengan makanan tidak menghasilkan simpanan tenaga dalam badan, pektin ini bersifat neutral, yang secara fungsinya berbeza dengan polisakarida lain. Tetapi pektin telah mendapat kepentingan khusus dalam tiga dekad terakhir, ketika maklumat muncul mengenai kemampuan pektin untuk membentuk kompleks untuk menghilangkan logam berat (plumbum, merkuri, zink, kobalt, molibdenum, dll.) Dan berumur panjang (dengan separuh hayat beberapa puluhan tahun) dari tubuh manusia. ) isotop cesium, strontium, yttrium, dan lain-lain, serta keupayaan untuk menyerap dan membuang toksin biogenik, anabolik, xenobiotik, produk metabolik dan bahan berbahaya secara biologi yang dapat terkumpul di dalam badan: kolesterol, asid hempedu, urea, produk sel mast. Para saintis dari seluruh dunia sedang berusaha untuk mengkaji sifat pektin, menemui lebih banyak kebaikan penyembuhannya..

Maklumat tambahan

Pektin adalah polisakarida dengan berat molekul tinggi yang merupakan bahagian dinding sel dan formasi tumbuhan antara sel. Buah dan tanaman akar mengandungi jumlah pektin yang paling banyak. Pektin diperoleh dari bit, epal, bunga matahari. Pektin larut dan tidak larut (protopectins) diasingkan. Pektin yang tidak larut adalah bahagian membran sel dan ruang antara sel. Pektin larut terdapat dalam getah tumbuhan. Pektin yang tidak larut boleh berubah menjadi larut. Ini berlaku semasa buah-buahan matang dan disimpan, serta ketika buah-buahan dilunakkan. Tertakluk kepada perkadaran tertentu, dengan adanya asid dan gula, zat pektin membentuk gel. Bergantung pada tahap esterifikasi kumpulan karboksil, pektin esterifikasi tinggi dan rendah dibezakan. Pektin yang sangat etherified digunakan dalam industri gula-gula dalam pembuatan jeli, marmalade, ais krim, jus, mayonis, dan ikan kalengan. Pektin rendah etherified digunakan dalam minuman, jeli, dan jeli sayur..

E440 apa itu

E440i adalah pektin biasa mengikut klasifikasi bahan tambahan makanan antarabangsa.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bahan mentah pektin, lihat artikel di bawah..

Makanan tambahan E440 Pektin Makanan tambahan Pectin dengan indeks E440 tergolong dalam kumpulan penstabil (E400-E499). Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pektin mentah, lihat di sini. Bahan tambahan ini dari sudut pandang teknologi adalah: agen penahan air dan ejen gel, hidrokoloid - tertakluk kepada peraturan tertentu, mengikat air dan membentuk gel dengannya; pemekat - dengan mengikat air, bahan pektin meningkatkan kelikatannya..

Pengumuman:

Wakil rasmi menawarkan bahan mentah dari pengeluar terkenal: Givaudan (perasa), Symrise (perasa), Pektowin (pektin), SilvaTeam (Itali, pektin), Ceamsa (Sepanyol, pektin), B dan V (agar, penstabil makanan), Sensient (warna makanan ), Dr. Suwelack (makanan dan perasa tambahan). Harga yang fleksibel, sampel percuma, sokongan teknologi. Tel: +38 (098) 095 53 44

Stabilizer E440 Pectin

Pektin (E440), terutama metoksilasi rendah, mempunyai kemampuan membentuk kompleks yang tinggi, yang membantu menghilangkan logam berat dan radionuklida dari badan. Pengambilan pektin harian yang disyorkan dalam diet orang dewasa yang sihat ialah 5.6 g.

Hampir semua agen pemekat dan gel, kecuali pati dan gelatin, adalah zat pemberat larut. Mereka tidak diserap atau dicerna. Dalam jumlah 4. 5 g sekaligus untuk seseorang, mereka biasanya adalah julap ringan. Sesuai dengan cadangan JECFA, DSD sebahagian besar agen pemekat dan gel tidak terhad. Jangka hayat pemekat kering dan agen pembentuk gel, sesuai dengan keperluan Pengawasan Kebersihan dan Epidemiologi Negeri Persekutuan Rusia, adalah dari enam bulan hingga dua tahun. Mereka mesti disimpan di tempat yang kering dan dilindungi dari cahaya matahari langsung dan terdedah kepada panas yang berpanjangan. Bekas di mana bahan tambahan disimpan mesti ditutup rapat setelah setiap hidangan diambil. Semua hidrokoloid adalah persekitaran yang baik untuk pengembangan mikroorganisma, oleh itu, ketika bekerja dengannya, peraturan kebersihan dan kebersihan industri harus dipatuhi dengan teliti.

Tingkah laku hidrokoloid utama dalam sistem berair

Kelarutan dalam air

Pada suhu bilik

Di hadapan ion Ca 2+ (> 200 mg / L), pada suhu di bawah

Apabila dipanaskan> 40 ° C (membengkak pada suhu bilik)

[Makanan dan bahan tambahan aktif secara biologi: panduan kajian L.A. Mayurnikova, M.S. Kurakin 2006.]

Pektin, bersama dengan galactomannans (guar gum dan carob gum), adalah wakil utama kumpulan heteroglikan tumbuhan yang lebih tinggi.

Pectin (E440) adalah sekumpulan heteroglikan berat molekul tinggi (pektos - Yunani beku, beku), yang merupakan bahagian dinding sel dan formasi antar sel tumbuhan yang lebih tinggi, dan dihubungkan melalui sel hematopoietik ke hemiselulosa, misalnya galaktan, dan kemudian serat selulosa. Dalam bentuk terikat yang disebut "protopectins", mereka tidak larut dalam air. Dengan sifat kimianya, pektin adalah hetero-polisakarida, yang asasnya adalah ramnogalacturonans. Rantai utama molekul polimer dibentuk oleh turunan asid polygalacturonic (pectic) (polyuronides), di mana residu asid D-ra-lacturonic dihubungkan oleh ikatan 1,4-α-glikosidik. Rantai utama asid polygalacturonic dalam larutan mempunyai bentuk lingkaran yang mengandungi tiga molekul asid galakturonik dalam satu putaran. Dalam rantai asid polygalacturonic, molekul L-ramnose (6-deoxy-L-mannopyranose) dimasukkan secara tidak seragam melalui ikatan 1,2-α-glikosidik, yang memberikan molekul polimer sebagai zigzag.

Sebilangan kumpulan karboksil asid polygalacturonic biasanya diesterifikasi dengan metanol (asid pektik), dan beberapa kumpulan alkohol sekunder (C2 dan C3) diasetilasi dalam beberapa kes. Molekul pektin biasanya mengandungi dari beberapa ratus hingga seribu residu monomer, yang sepadan dengan berat molekul rata-rata dari 50 hingga 150 ribu. Dengan pengubahsuaian kimia, sebahagian daripada kumpulan karboksil bebas dapat ditukar menjadi bentuk amidasi (pektin amidasi).

Fragmen molekul asid pektik dan pektik ditunjukkan dalam Rajah. 9.4. Garam asid pektik disebut pektat, garam pektik - pektinat.

Dalam industri, pektin diperoleh dengan hidrolisis asid atau enzimatik (reaksi pertukaran antara bahan, dalam hal ini, bahan yang mengandung pektin, dan air) di bawah keadaan yang memberikan pembelahan ikatan glikosidik yang menghubungkan molekul pektin dengan polisakarida neutral dan tidak mempengaruhi ikatan glikosidik yang lebih kuat dalam molekul polimer pektin, juga ikatan ester dalam molekul pektin yang sangat esterifikasi.

Dalam kaedah klasik, hidrolisis dilakukan dengan larutan asid mineral (HC1, H2SO4, HNO3, H3PO4) pada pH sekitar 2 dan suhu sekitar 85 ° C selama 2-2.5 jam. Pada masa yang sama, molekul multigalacturonin menjadi larutan, dari mana, setelah pembersihan dan kepekatan, mereka diekstrak dengan pelbagai kaedah teknologi, misalnya, dengan pemendakan dari etanol. Pektin yang diendapkan dikeringkan, dihancurkan dan diseragamkan dengan penambahan glukosa (dextrose) atau retardator, garam kation monovalen dan asid makanan (laktik, tartarik, sitrik), yang memperlambat proses gelasi.

Dalam beberapa kes, tahap esterifikasi pektin terpencil dikurangkan secara khusus, di mana ekstrak cecair pekat dikenakan deesterifikasi terkawal dengan kaedah asid, alkali atau enzimatik (menggunakan enzim pektin esterase). Yang terpantas adalah kaedah deesterifikasi alkali di bawah tindakan natrium hidroksida atau amonia (proses ammonolisis).

Bergantung pada tahap esterifikasi, pektin secara konvensional dibahagikan kepada dua subkumpulan: sangat esterifikasi (tahap esterifikasi lebih daripada 50%) dan esterifikasi rendah (tahap esterifikasi kurang daripada 50%).

Pada masa ini, beberapa jenis pektin dihasilkan, diasingkan dari pelbagai sumber bahan mentah dan berbeza dari segi komposisi dan sifat fungsinya: sangat esterifikasi (epal, sitrus), rendah esterifikasi (bit, dari bakul bunga matahari), serta pektin gabungan dari bahan mentah campuran pelbagai peringkat esterifikasi.

Pektin ini juga berbeza dalam sifat penyebaran kumpulan karboksil sepanjang molekul pektin: dalam pektin epal, taburan ini seragam, tetapi, misalnya, dalam buah sitrus tidak.

Dari pektin rendah esterifikasi, yang bukan amid lebih dituntut, yang digunakan dalam penyediaan, misalnya, agar-agar kering, gula-gula diabetes.

Ciri-ciri struktur kimia molekul pektin, khususnya, tahap esterifikasi, menentukan perbezaan sifat fizikokimia mereka, yang utama adalah kelarutan, kemampuan membentuk gel dan keupayaan untuk berinteraksi dengan kation logam dan protein.

Kelarutan pektin dalam air meningkat dengan peningkatan tahap esterifikasi molekul mereka dan penurunan berat molekul. Asid pektik, dalam molekul yang tidak mengandungi gugus karboksil yang diesterifikasi, tidak larut dalam air.

Pada suhu bilik, dengan pengadukan intensif, 100 ml air larut dari 4 hingga 8 g pektin, pada suhu 60-80 ° С - kira-kira 10 g, iaitu kepekatan maksimum larutan pektin berair dapat 10%. Kelarutan meningkat dalam Kehadiran Gula.

Oleh kerana terdapatnya molekul pektin yang memisahkan kumpulan karboksil bebas, larutan berairnya mempunyai tindak balas asid (untuk larutan pektin 2.5%, pH sekitar 3).

Struktur gel dalam larutan pektin terbentuk sebagai hasil interaksi molekul pektin antara satu sama lain dan bergantung pada ciri struktur molekul - berat molekul, tahap esterifikasi, sifat taburan kumpulan karboksil. Selain itu, suhu, pH medium dan kandungan zat penyahhidratan mempengaruhi proses gelasi..

Struktur spasial gel dapat dibentuk dengan dua cara: a) disebabkan oleh perubahan daya tolakan elektrostatik molekul pektin dengan adanya zat penyahhidratan (sukrosa) di persekitaran berasid (gula-asam gelasi); b) dengan penyertaan ion logam polivalen.

Jenis persatuan molekul pektin ditentukan oleh tahap esterifikasi. Pektin yang sangat esterifikasi membentuk gel dengan adanya asid (pH 3.1-3.5) dengan kandungan pepejal (sukrosa) sekurang-kurangnya 65%, yang rendah esterifikasi, baik dalam jenis pertama dan di hadapan ion logam polivalen, misalnya, kalsium, tanpa mengira kandungan sukrosa dalam julat pH yang luas (2.5 hingga 6.5). Pektin esterifikasi tinggi membentuk gel elastik yang cenderung kembali ke keadaan asalnya setelah pergeseran bentuk dengan ricih mekanikal.

Pektin dengan tahap esterifikasi yang rendah, bergantung kepada kepekatan ion kalsium, dapat menghasilkan gel dengan pelbagai konsistensi - dari yang sangat likat (tidak memulihkan bentuk asalnya setelah ubah bentuk) hingga sangat elastik.

Keupayaan kompleks (pembentukan kompleks siklik logam polyvalent) pelbagai pektin bergantung kepada kandungan kumpulan karboksil bebas, iaitu tahap pengesteran molekul pektin, dan tidak bergantung pada berat molekulnya.

Keupayaan molekul pektin untuk mengikat kation polyvalent meningkat dengan penurunan tahap esterifikasi mereka dan peningkatan tahap pemisahan kumpulan karboksil bebas (iaitu, dengan peningkatan pH medium), dan berbeza-beza berkenaan dengan pelbagai logam [Paskins-Hurlburt A.J. et al., 1977]:

Pektin E440a. Pektin tergolong dalam kumpulan heteroglikan. Rantai utama molekul polimer adalah asid polygalacturonic (pektik), beberapa molekul di esterifikasi dengan metanol - asid galakturonik metoksilasi (pektik). Rantai kepala pektin juga merangkumi ramnose (deoximannopyranose), arabinose, xylose.

Bergantung pada tahap esterifikasi, pektin dibahagikan kepada subkumpulan:

- sangat diuji dengan tahap pengesahan lebih daripada 50%;

- esterifikasi rendah dengan tahap esterifikasi kurang daripada 50%. Industri ini menghasilkan pektin dari pelbagai jenis dan sifat: epal, sitrus, bit, dari bunga matahari. Kelarutan pektin dalam air meningkat dengan peningkatan tahap esterifikasi dan penurunan berat molekul. Asid pektik, di mana tidak ada kumpulan esterifikasi, tidak larut dalam air. Kelarutan pektin meningkat dengan adanya gula dan dalam persekitaran berasid pada pH 3.5. Sifat utama pektin adalah keupayaan membentuk, menstabilkan gel, yang digunakan dalam industri gula-gula dan pengetinan, pengeluaran produk tenusu, ais krim.

Struktur gel terbentuk dalam dua cara:

- disebabkan oleh perubahan daya tolakan elektrostatik zat pektin di hadapan bahan penyahhidratan (sukrosa, asid organik);

- dengan penyertaan logam polyvalent (biasanya kalsium).

Bahan tambahan pektin tidak berbahaya, kandungannya dalam produk adalah 0.03 - 2.0%. Pektin esterifikasi rendah mampu membentuk sebatian kompleks dengan ion zink, plumbum, kobalt, strontium, dan radionuklida dan mengeluarkannya dari badan. Pektin mengurangkan tahap kolesterol dalam darah, menormalkan aktiviti saluran gastrousus. Oleh itu, mereka disyorkan untuk digunakan untuk membersihkan badan dari bahan asing. Papan zarah adalah 5-6 g pektin setiap hari.

[Bahan pengajaran "Pekat makanan dan aditif produk yang diproses" Kasymov S.K., Ph.D., 2013]

Buku ini memaparkan data mengenai peranan dan tempat bahan tambahan makanan aktif secara biologi (BAAF) dalam sukan aktif.

Ciri-ciri bahan makanan yang digunakan sekarang (bahan tambahan makanan, perasa, alat pemprosesan) dan makanan tambahan dipertimbangkan.

Pektin sebagai makanan tambahan E440

Nama berbeza makanan tambahan e440:

Penerangan dan ciri aditif makanan E440 (pektin)

Asal: Pektin (pektin, aditif e440) adalah polisakarida dengan berat molekul tinggi yang sangat umum di dunia tumbuhan, menjadi bahagian yang tidak terpisahkan dari dinding sel dan tisu antar sel banyak buah, beri, tanaman akar, sayur-sayuran dan tanaman lain. Kulit sitrus adalah yang paling kaya dengan pektin - 30%, wortel - 1,4%, epal - 1,5%, aprikot - 1%, jeruk - 0,5-3,5%, ceri - 0,4%. Asas pektin adalah sisa asid galakturonik. Sebagai tambahan kepada asid galakturonik, zat pektin termasuk rhamnose, galactose, arabinose, glukosa, xylose. Komposisi pektin yang tepat bergantung pada sumbernya. Sekarang dalam industri, pektin (aditif E440) diperoleh dari kek minyak buah sitrus, epal, bit gula dan buah-buahan tumbuhan lain..

Fungsi: Dalam industri makanan, bahan tambahan E440 (pektin) dapat digunakan sebagai pengemulsi, agen gel, penstabil, pemekat.

Sifat: Putih, kekuningan, kelabu muda atau serbuk coklat muda, tidak berbau, rasa berlendir.

Produk apa yang digunakan: Aditif E440 digunakan dalam pembuatan gula-gula, pengeluaran isi buah, jeli gula-gula dan produk pastille, produk tenusu, pencuci mulut, ais krim, mentega gabungan, mayonis, saus tomat, marmalade, marshmallow, isian jeli untuk gula-gula, pastille.

Dos harian: tidak ditentukan.

Makanan tambahan E440: kesan pada badan

Tambahan E440 (pektin) melewati usus kecil hampir tidak tersentuh, tetapi kembung perut mungkin terjadi kerana penapaian pada usus besar. Juga, pektin sebagai pemekat boleh menyebabkan masalah pada usus apabila terdapat dalam kepekatan tinggi. Oleh kerana sifat penyerapnya, penggunaan pektin bermanfaat secara perubatan. Pektin dapat membuang logam berat, racun biogenik, anabolik, xenobiotik, produk metabolik dan bahan berbahaya secara biologi dari tubuh manusia.

Baca lebih lanjut mengenai artikel pektin. div>.uk-panel '> "data-uk-grid-margin>

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes