Aspartame E 951: kesan pada badan, kualiti positif dan negatif, aplikasi

Pada masa ini, orang semakin memperhatikan kesihatan, kualiti pemakanan mereka..

Untuk mengelakkan kemungkinan pengambilan sejumlah besar karbohidrat, mereka memutuskan untuk menjalani diet, mengganti beberapa produk dengan yang lain. Topik ini menyentuh gula kegemaran semua orang..

Menurut kebanyakan, dialah yang menyebabkan berat badan berlebihan, perubahan bentuk badan, dll..

Untuk mengurangkan kesan buruknya pada tubuh, penggantinya, yang disebut aspartam, diciptakan.

Apa

Aspartame adalah unsur kimia yang dipaparkan sebagai metil ester dipeptida. Ia mengandungi asid amino, iaitu fenilalanin dan asam aspartat..

Ia mempunyai formula berikut: CF = C₁₄H₁₈N₂O₅.

Makanan tambahan aspartam berlabel E951 adalah pemanis dan juga pemanis untuk makanan. Bagi rasanya, lebih manis dan rasanya tahan lebih lama. Aspartame adalah produk yang tidak berbau dan tidak larut dalam cecair.

Ia menarik! Natrium pirofosfat e450 - apakah itu dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan manusia

Aspartame boleh digambarkan sebagai bahan yang mempunyai rasa manis yang kaya. Juga, ia tidak mengandungi kekotoran dan warna yang berlebihan. Oleh kerana itu, ia boleh digunakan secara berasingan, yang mustahil untuk pemanis jenis lain.

Aditif E951 hanya dapat digunakan dalam pengeluaran produk yang tidak menjalani rawatan panas. Apabila dipanaskan, ia hancur, dan kemanisannya hilang. Oleh itu, tidak ada gunanya menggunakannya semasa membakar dan menyiapkan pencuci mulut lain yang memerlukan suhu tinggi.

Bahan ini boleh dijual dalam pelbagai bungkusan, dan juga dalam pelbagai jenis. Salah satu contohnya ialah Aspartame Free..

Bidang permohonan

Oleh kerana kualiti yang sangat baik, aspartam adalah pemanis yang paling biasa..

Ia digunakan secara aktif dalam industri makanan, iaitu dalam pengeluaran minuman, produk tenusu, permen karet, ais krim, dll..

Bahan tambahan ini telah mendapat tempat dalam penyediaan produk yang tidak memerlukan proses pemanasan..

Pengganti gula ini mendapat tempat yang istimewa dalam perniagaan gula-gula. Ia adalah sebahagian daripada gula-gula, kue, jeli, dll..

Ia menarik! Pengawet kalium sorbat E202: ciri dan kesan umum pada tubuh manusia

Aspartam yang digunakan secara aktif dalam farmakologi. Ia adalah sebahagian daripada banyak ubat, yang terdapat dalam gula-gula, pelbagai sirap..

Ia juga digunakan dalam minuman diet dan produk diabetes. Permintaannya adalah kerana tahap kalori. Ini memberikan minuman rasa manis ketika menggunakan walaupun sedikit..

Ciri Tambahan

Seperti produk lain, penambahan E951 dicirikan oleh ulasan positif dan negatif..

Dalam penyelidikan, para saintis menyimpulkan bahawa penambahan E951 adalah produk yang sangat berguna..

Norma hariannya juga ditetapkan, iaitu 40-50 mg / kg.

Mereka sebagai bukti membuktikan bahwa, ketika produk ini rusak, asid fenilalanik, asam aspartat dan metanol terbentuk di dalam tubuh.

Yang terakhir ini disebut alkohol kayu dan merupakan racun yang mematikan..

Ia mampu memberi kesan buruk kepada protein yang terdapat di dalam badan, sistem saraf. Kanser mungkin disebabkan oleh pendedahan ini..

Formaldehid, yang ditukarkan dari metanol, juga dapat menyebabkan kebutaan..

Tahap bahaya pada tubuh bergantung pada aspartam, dosnya, yang memasuki tubuh manusia.

Metanol juga boleh terbentuk secara semula jadi di dalam tubuh manusia. Ini berlaku akibat proses metabolik. Pengeluarannya setiap hari adalah sekitar 500 mg. Oleh itu dari 1 kg epal 1.5 g metanol diperoleh. Sebilangan besar terdapat dalam jus dan minuman..

Ia menarik! Keseluruhan kebenaran mengenai suplemen makanan E322: makanan apa yang terkandung dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan manusia

Fungsi pelindung badan bertujuan membersihkannya dari bahan berbahaya. Jangan memintas sisi ini dan metanol.

Bagaimana aspartam menampakkan diri pada pesakit yang bergantung kepada insulin? Sangat bagus untuk memakannya, tetapi pada masa yang sama keburukan dan kebaikannya mungkin..

Bahagian positif penggunaannya adalah, tidak termasuk gula dari makanan manusia, tubuh menerima sejumlah besar makanan yang sihat. Tetapi kesan negatif makanan tambahan ini adalah kekurangan karbohidrat.

Ia menarik! Jadual bahan tambahan E berbahaya dalam makanan: penyahkodan, klasifikasi dan kesan pada tubuh manusia

Ini penting kerana, dengan memakan gula-gula, tubuh bersiap untuk bekerja dengan komponen ini. Oleh itu, hasil dari fenomena ini adalah kelaparan yang berterusan, yang tidak membawa kepada penurunan berat badan, tetapi keinginan berterusan untuk makan.

Ciri negatif lain dari E951 adalah ketidakupayaan untuk menghilangkan dahaga anda. Setelah minum sebotol minuman manis, ada keinginan untuk minum lebih banyak untuk menghilangkan rasa manis. Oleh itu, lingkaran setan terbentuk apabila jumlah minuman yang dimakan hanya meningkatkan rasa dahaga..

Sekiranya anda mengambil sejumlah besar makanan tambahan ini, terdapat risiko berlebihan. Tanda-tanda fenomena ini adalah muntah, keracunan, reaksi alergi, pening, kemurungan, kegelisahan, kebas, dll..

Kesan makanan tambahan pada kategori orang tertentu

Tidak ada maklumat khusus mengenai bahaya atau faedah aspartam pada kanak-kanak dan wanita hamil..

Topik ini sedang dikaji..

Walaupun begitu, terdapat banyak pendapat mengenai bahaya yang dilakukan pada badan..

Juga, aspartam tidak diinginkan untuk orang dengan imuniti yang lemah, kerana badannya sudah sukar untuk bekerja, dan di sini bebannya masih meningkat..

Ia menarik! Stabilizer E452: di mana ia digunakan dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan orang dewasa dan kanak-kanak

Penggunaan pemanis jangka panjang ini juga boleh mempengaruhi kesihatan manusia. Hasil dari kesan ini adalah sakit kepala, tinnitus, penglihatan menurun, insomnia, alergi. Sebelum menggunakannya, anda perlu membaca arahan penggunaannya dengan betul.

Oleh itu, walaupun aspartam adalah bahan yang selamat untuk populasi orang dewasa yang sihat, tetapi jika terdapat sekurang-kurangnya beberapa penyimpangan pada orang yang berkaitan dengan keadaan kesihatan umum, maka produk ini harus dibuang segera.

Juga, perhatian khusus harus diberikan kepada gula-gula kemasan, ikuti maklumat pada pakej. Sebagai contoh, sebilangan gula-gula mungkin termasuk vitamin atau pemanis pemanis.

Tonton video di mana pakar memberikan 5 fakta menakjubkan mengenai bahaya makanan tambahan E 951 - aspartame:

Pembaca yang dihormati! Artikel kami membincangkan cara-cara khas untuk menyelesaikan masalah undang-undang, tetapi setiap kesnya unik. Sekiranya anda ingin mengetahui cara menyelesaikan masalah anda, sila hubungi borang perunding dalam talian di sebelah kanan atau hubungi:

+7 (499) 653-60-72 tambah 583 (Moscow) +7 (812) 426-14-07 tambah 406 (St. Petersburg) 8 (800) 500-27-29 tambah 255 (Rusia)

E951 - Aspartame

Aspartame atau nutrasvit (nama yang lebih jarang) - bahan yang bertindak sebagai tambahan untuk produk makanan dari dokumentasi yang relevan di bawah indeks penandaan E 951.

Ini adalah salah satu wakil kumpulan pemanis yang paling terang, kerana tahap kemanisannya melebihi 180-200 kali ganda dari manisnya fruktosa.

Tetapi, aspartam adalah bahan tambahan buatan, bahan yang tidak melekat pada hidupan liar, dan oleh itu mempunyai tahap bahaya rata-rata terhadap kesihatan manusia.

Asal: 3-buatan;

Kategori bahan tambahan: pemanis dan penambah aroma dan rasa produk;

Bahaya: tahap sederhana;

Nama sinonim: E 951, aspartame, nutrasvit, N-L - aspartyl-L-phenylalanine methyl ether, sulex, L-Aspartyl-L-phenylalanine methyl, E-951, aspartame.

maklumat am

Oleh kerana aspartam adalah produk rekayasa genetik, strukturnya sama sekali berbeza dengan gula. Formula molekul kimia bahan ini akan kelihatan seperti ini: C14Hlapan belasN2O5.

Bahan ini pertama kali diperoleh pada akhir abad yang lalu. Dan hari ini, kerana permintaan yang besar untuk suplemen ini, skala pengeluaran globalnya berjumlah 10,000 tan per tahun..

Aspartame adalah pengganti gula pertama dan paling popular..

Ciri dan ciri fizikal bahan tersebut meliputi: bentuk serbuk kristal, warna putih, rasa manis yang jelas, kurang bau, tahap kelarutan yang tinggi dalam alkohol dan media berair. Pada masa yang sama, bahan ini menunjukkan tahap kestabilan yang tinggi berkenaan dengan lemak dan ester..

Apabila dipanaskan hingga 247 0 C, aspartam mencair, dan rasa manisnya runtuh dan hilang. Sifat bahan ini dikaitkan dengan fakta penggunaannya hanya pada produk yang tidak memerlukan rawatan haba.

Suhu 30 0 C menyebabkan penguraian aspartam dan pembentukan zarah formaldehid dan metanol yang sangat toksik. Adalah sangat penting untuk tidak mendedahkannya kepada panas (dan, dengan demikian, produk yang mengandungi bahan tambahan E 951) untuk menjaga tahap bahaya bahan tertentu ke tahap minimum.

Kaedah mendapatkan aspartam adalah sintesis asid L-amino, atau lebih tepatnya, fenilalanin dengan asid aspartik.

Kesan pada badan

Tahap rata-rata bahaya aditif ini pada tubuh manusia ditentukan oleh sifatnya, yang muncul ketika dipanaskan, dan secara khusus, untuk melepaskan bahan formaldehid yang sangat berbahaya dan berbahaya bagi organisma hidup.

Dengan penggunaan aspartam secara berkala, sakit kepala, mual, berubah menjadi muntah, perkembangan penyakit tumor ganas, kegemukan dapat terjadi.

Dan minuman dengan aspartam bukan sekadar menghilangkan dahaga anda, tetapi sebaliknya, meningkatkannya.

Kontraindikasi untuk mengambil aspartam dan produk yang mengandungi makanan tambahan ini kepada pengidap fenilketonuria.

Manfaat

Tidak terdapat nilai pemakanan dalam makanan tambahan E 951 ini.

Menggunakan

Aspartame digunakan dalam pengeluaran makanan produk seperti: minuman manis berkarbonat, permen karet, coklat panas, gula-gula, dragees, yogurts, produk tenusu manis. Secara keseluruhan, lebih daripada lima ribu item makanan dihasilkan dengan kandungan bahan tambahan E 951.

Dalam farmaseutikal, suplemen ini adalah komponen gula-gula batuk dan sirap, pemanis untuk pesakit kencing manis dan gemuk.

Perundangan

Untuk mengurangkan tahap bahaya bahan ini bagi tubuh manusia, ditetapkan norma harian penggunaannya dalam produk makanan, yang berjumlah 50 mg per kg berat keseluruhan produk siap. Di Eropah, norma ini sedikit berkurang - 40 mg per kg produk.

Dan tertakluk kepada peraturan ini, suplemen tersebut diluluskan untuk digunakan dalam makanan di semua negara di dunia..

E951 - Aspartame

Aspartame (makanan tambahan E951) adalah pemanis bukan sakarida sintetik yang digunakan sebagai pengganti gula dalam pelbagai minuman dan makanan. Aspartame adalah metil ester dipeptida yang terdiri daripada asid amino standard seperti aspartik dan fenilalanin. Formula Molekul Aspartam - C14Hlapan belasN2O5. Kualiti rasa aspartam dibandingkan dengan gula biasa jauh lebih perlahan, tetapi tahan lebih lama. Oleh sifat kimianya, larut dalam air dan tidak berbau. Aspartame 200 kali lebih manis daripada gula. Oleh kerana suhu pemusnahan pemanis ini ialah 80 ° C, ia tidak digunakan dalam produk yang memerlukan rawatan haba. Nilai tambah E951 yang besar adalah sumbangannya yang tidak signifikan terhadap kandungan kalori produk, yang disebabkan oleh kemanisannya yang tinggi dan, sebagai hasilnya, sejumlah kecil aditif.

Aspartame pertama kali disintesis pada tahun 1965 oleh ahli kimia James M. Schlatter. Pada tahun 1981, aspartam mula digunakan di Amerika Syarikat dan Britain sebagai makanan tambahan-pemanis E951. Oleh kerana fakta bahawa aspartam bukan karsinogen, kerana pemanis buatan - sakarin yang digunakan sebelumnya, dinyatakan sebagai alternatif gula, yang memungkinkan untuk makan makanan manis tanpa menambah berat badan.

Asid amino di mana aspartam dipecahkan adalah bahagian penting dari protein yang diperlukan untuk tubuh manusia. Tetapi pada masa yang sama, produk yang mengandungi aditif E951 harus berisi peringatan tentang kandungan fenilalanin, kerana asam amino ini dikontraindikasikan pada orang dengan fenilketonuria penyakit keturunan.

Sejumlah kajian klinikal dan toksikologi aspartam telah mengesahkan keselamatannya, yang dikenakan dos harian tidak lebih daripada 50 mg. sekilogram berat badan (di negara Eropah - 40 mg / kg).

Aspartame digunakan terutamanya dalam makanan dan minuman rendah kalori dan bukannya gula. Makanan tambahan E951 boleh didapati dalam minuman ringan, gula-gula getah, gula-gula, dan gula-gula.

Aspartame (E951): bahaya atau faedah, peraturan kemasukan dan pendapat pakar

Pemanis aspartam (Aspartamum, L-Aspartyl-L-phenylalanine) adalah makanan tambahan dengan kod "E951", dan juga ubat untuk mengatasi berat badan berlebihan. Ini adalah pemanis kedua paling popular, terdapat dalam pelbagai makanan dan minuman berkarbonat. Apabila tertelan, ia terbahagi kepada beberapa komponen, ada yang beracun, yang menimbulkan keraguan mengenai keselamatannya.

Foto: Depositphotos.com. Dihantar oleh: Amaviael.

ciri-ciri

Aspartame adalah pemanis yang berkali-kali (160-200) lebih tinggi daripada rasa manis gula, yang menjadikannya popular dalam pengeluaran makanan.

Dijual boleh didapati di bawah tanda dagangan: Sweetley, Slastilin, Nutrisvit, Shugafri, dan lain-lain. Sebagai contoh, Shugafri telah dibekalkan ke Rusia sejak tahun 2001 dalam bentuk tablet..

Aspartame mengandungi 4 kcal per 1 g, tetapi biasanya kandungan kalori tidak diambil kira, kerana ia memerlukan sangat sedikit rasa manis dalam produk. Sesuai hanya dengan 0.5% kandungan kalori gula dengan tahap pemanis yang sama..

Sejarah penciptaan

Aspartame ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1965 oleh saintis kimia James Schlatter, yang mempelajari pengeluaran gastrin yang bertujuan untuk rawatan ulser perut. Sifat pemanis ditemui bersentuhan dengan bahan yang jatuh di jari saintis..

E951 mula berlaku sejak tahun 1981 di Amerika dan Inggeris. Tetapi setelah penemuan pada tahun 1985 fakta bahawa ia terurai menjadi komponen karsinogenik ketika dipanaskan, pertikaian mengenai keselamatan atau bahaya aspartam bermula.

Kandungan Produk

Oleh kerana aspartam dalam proses pembuatan membolehkan anda memperoleh rasa manis dalam dos yang jauh lebih rendah daripada gula, ia digunakan untuk membuat lebih dari 6,000 ribu nama dagang untuk makanan dan minuman.

E951 juga digunakan sebagai alternatif gula untuk pesakit diabetes dan orang gemuk. Kawasan penggunaan: pengeluaran minuman berkarbonat, produk tenusu, kek, bar coklat, pemanis dalam bentuk tablet untuk tambahan makanan dan barang-barang lain.

Kumpulan produk utama yang mengandungi makanan tambahan ini:

 • Permen karet "bebas gula";
 • minuman berperisa;
 • jus buah rendah kalori;
 • pencuci mulut berperisa berasaskan air;
 • minuman beralkohol dengan kekuatan sehingga 15%;
 • pastri manis dan gula-gula rendah kalori;
 • jem kalori rendah, dll..

Memudaratkan atau baik

Setelah satu siri kajian yang dimulakan pada tahun 1985 yang menunjukkan bahawa E951 berpecah menjadi asid amino dan metanol, banyak kontroversi timbul..

Menurut norma SanPiN 2.3.2.1078-01 semasa, aspartam disetujui untuk digunakan sebagai pemanis dan penambah rasa dan aroma..

Selalunya digunakan dalam kombinasi dengan pemanis lain - Acesulfame, yang membolehkan anda memperoleh rasa manis dengan cepat dan memanjangkannya. Ini perlu kerana aspartam itu sendiri bertahan lama, tetapi tidak langsung dirasakan. Dan pada dos yang meningkat, ia menunjukkan sifat penambah rasa.

Selamat apabila digunakan dalam dos harian yang disyorkan (lihat jadual).

Aditif AspartamePemanis mgHidangan Setiap Hidangan untuk Dos Harian Maksimum
dewasa (67 kg)kanak-kanak (21 kg)
Cola Light (230 ml)190176
Gelatin dengan bahan tambahan (110 g)814214
Pemanis meja (dalam bentuk tablet)3595tiga puluh

Selepas pemberian oral, pemanis ditukar menjadi fenilalanin, aspargin dan metanol, yang cepat diserap dalam usus kecil. Apabila mereka memasuki peredaran sistemik, mereka mengambil bahagian dalam proses metabolik.

Sebahagian besarnya, gembar-gembur yang mengelilingi aspartam dan membahayakan kesihatan manusia dikaitkan dengan sejumlah kecil metanol (selamat apabila dos yang disyorkan diperhatikan). Penasaran bahawa sebilangan kecil metanol dihasilkan dalam tubuh manusia dengan memakan makanan yang paling biasa.

Kelemahan utama E951 adalah bahawa ia tidak boleh dipanaskan di atas 30 ° C, yang menyebabkan penguraian menjadi komponen karsinogenik. Atas sebab ini, tidak digalakkan menambahkannya ke teh, pastri dan produk lain yang melibatkan rawatan panas..

Selalunya, bahaya ditunjukkan oleh produk yang pengeluarnya memberikan maklumat palsu mengenai komposisi produk mereka, yang boleh menimbulkan kesan sampingan.

Menurut ketua doktor Klinik Endokrinologi Mchen Sechenov, Vyacheslav Pronin, pengganti gula ditujukan untuk orang yang menderita obesiti dan diabetes. Pengambilan mereka tidak digalakkan untuk orang yang sihat, kerana mereka tidak membawa manfaat sendiri, kecuali rasa manis. Di samping itu, pemanis sintetik mempunyai kesan koleretik dan kesan negatif yang lain..

Menurut saintis dari Afrika Selatan, yang kajiannya diterbitkan pada tahun 2008 dalam Journal of Dietary Nutrition, elemen pemecahan aspartam dapat mempengaruhi otak, mengubah tahap pengeluaran serotonin yang mempengaruhi faktor tidur, mood dan tingkah laku. Secara khusus, fenilalanin (salah satu produk pembusukan) dapat mengganggu fungsi saraf, mengubah tahap hormon dalam darah, mempengaruhi metabolisme asid amino, dan dapat menyumbang kepada perkembangan penyakit Alzheimer..

Gunakan pada zaman kanak-kanak

Makanan dengan E951 tidak digalakkan untuk kanak-kanak. Pemanis banyak digunakan dalam minuman ringan manis, penggunaannya dapat dikawal dengan buruk. Faktanya adalah bahawa mereka tidak menghilangkan dahaga dengan baik, yang menyebabkan melebihi dos selamat pemanis.

Juga, aspartam sering digunakan dalam kombinasi dengan pemanis dan penambah rasa lain, yang boleh mencetuskan alergi..

Semasa mengandung dan menyusui

Menurut kajian oleh American Quality Quality Authority (FDA), penggunaan aspartam semasa kehamilan dan penyusuan dalam dos yang disyorkan tidak membahayakan.

Tetapi pengambilan pemanis dalam tempoh ini tidak digalakkan kerana kekurangan nilai pemakanan dan energinya. Dan wanita hamil dan menyusu terutama memerlukan nutrien dan kalori.

Adakah aspartam berguna untuk pesakit kencing manis?

Jumlah sederhana E951 tidak berbahaya bagi orang yang kurang sihat, tetapi penggunaannya harus dibenarkan, misalnya, pada diabetes atau kegemukan..

Menurut American Diabetes Association, pengambilan pemanis membolehkan pesakit diabetes mempelbagaikan diet mereka tanpa gula.

Terdapat teori bahawa aspartam boleh membahayakan pesakit seperti itu, kerana kadar gula darah menjadi kurang terkawal. Ini, seterusnya, menyumbang kepada perkembangan retinopati (pelanggaran bekalan darah ke retina dengan penurunan penglihatan hingga kebutaan). Data komunikasi untuk E951 dan gangguan penglihatan tidak disahkan.

Namun, dengan jelas tidak adanya faedah nyata bagi tubuh, andaian seperti itu membuat anda berfikir..

Kontraindikasi dan peraturan kemasukan

 1. Ambil E951 dibenarkan tidak lebih daripada 40 mg setiap 1 kg berat sehari.
 2. Sebatian ini diserap dalam usus kecil, terutamanya dikeluarkan oleh buah pinggang..
 3. Untuk 1 cawan minuman ambil 15-30 g pemanis.

Pada kenalan pertama, aspartam boleh menyebabkan peningkatan selera makan, manifestasi alahan, migrain. Ini adalah kesan sampingan yang paling biasa..

 • fenilketonuria;
 • kepekaan terhadap komponen;
 • kehamilan, penyusuan dan kanak-kanak.

Pemanis Alternatif

Alternatif pemanis aspartam biasa: ubat siklamat sintetik dan ubat semula jadi - stevia.

 • Stevia - dibuat dari tanaman yang sama, yang tumbuh di Brazil. Pemanis tahan terhadap rawatan haba, tidak mengandungi kalori, tidak menyebabkan peningkatan gula dalam darah.
 • Cyclamate adalah pemanis buatan, sering digunakan bersama dengan pemanis lain. Dos harian yang disyorkan tidak melebihi 10 mg. Di dalam usus, sehingga 40% zat diserap, selebihnya isi terkumpul di dalam tisu dan organ. Eksperimen pada haiwan telah menunjukkan tumor pundi kencing dengan penggunaan jangka panjang..

Kemasukan harus dilakukan jika perlu, misalnya, dalam rawatan kegemukan. Bagi orang yang sihat, bahaya aspartam melebihi faedahnya. Dan boleh dikatakan bahawa pemanis ini bukan analog gula yang selamat.

Aspartame - sifat kimia dan bahaya pemanis sintetik, bentuk pelepasan dan kesan sampingan

Orang moden cuba menggunakan aspartam, bukan gula, untuk mengurangkan berat badan, menekan selera makan atau menghidap diabetes, tetapi adakah produknya selamat? Pemanis terdapat dalam banyak makanan dan minuman, ketika dimakan, zat tersebut terbahagi kepada komponen, beberapa di antaranya sangat toksik, oleh itu doktor ragu tentang keselamatan penggunaannya.

Apa itu Aspartame

Makanan tambahan E951 atau aspartam (L-Aspartyl, L-phenylalanine) juga dikenali sebagai Nutrasvit, Sladex, Aspamix adalah pemanis sintetik yang paling popular dan pengganti gula. Sebagai unsur kimia, L-fenilalanin adalah metil ester dipeptida, yang mengandungi asid amino: fenilalanin dan asid aspartik. Dari segi rasa, pemanisnya jauh lebih tinggi daripada gula, sementara rasa manis aditif itu bertahan lebih lama, tetapi lebih perlahan memanifestasikan dirinya. L-Aspartyl tidak berbau dan larut dalam air. Formula kimia - C14H18N2O5.

L-phenylalanine dihancurkan pada suhu di atas 30 ° C, jadi penggunaan ubat itu mungkin dilakukan dalam penghasilan produk-produk yang tidak menjalani rawatan panas. Tujuan utama E951 adalah pengeluaran pengganti gula, minuman ringan manis. Anda boleh memenuhi pemanis sebagai sebahagian daripada banyak makanan: gula-gula, permen karet, dan lolipop. Selepas pentadbiran, bahan tersebut memasuki aliran darah dengan cepat. Pereputan berlaku sama dengan asid amino. Perkumuhan buah pinggang.

Borang pelepasan

Pengganti gula Aspartam boleh didapati dalam bentuk kristal putih, tidak berbau. L-Aspartyl dihasilkan pada skala industri dan dalam bentuk pemanis bebas untuk digunakan dalam industri makanan. Pemanis boleh didapati di rak farmasi dalam bentuk tablet putih masing-masing 18 mg.

Sifat kimia

E951 adalah dua ratus kali lebih manis daripada gula. Bahan ini tidak mempunyai rasa selepasnya yang khas dan larut dalam air dan alkohol. Titik lebur ialah 247 darjah. Apabila dipanaskan, rasa manisnya hilang, dan zat itu sendiri hancur. Berat molekul pemanis adalah 294.3 g / mol, ketumpatan produk kira-kira 1.35 g per cm³. Dengan tahap pemanis yang sama, satu gram produk hanya sesuai dengan 0.5% kandungan kalori gula. Sifat utama L-Aspartyl:

 • tidak meningkatkan kandungan kalori produk siap;
 • kemanisan itu tidak dirasakan dengan segera, tetapi terasa lama sekali;
 • ia sangat larut dalam air panas, sederhana - sejuk, tidak larut dalam pelarut berlemak;
 • kadang-kadang bertindak sebagai penambah rasa;
 • kehilangan rasa manis ketika dimasak.

Kesan pada badan E951

Pemanis Aspartame dianggap sebagai bahan tidak toksik dan selamat yang disyorkan oleh doktor untuk pesakit kencing manis sebagai alternatif diet untuk gula. Banyak pengeluar mendakwa bahawa makanan tambahan tidak banyak membahayakan tubuh, saintis mempunyai pandangan yang berbeza, dengan alasan bahawa E951 memberi kesan negatif kepada kesihatan orang yang selalu menggunakannya dalam makanan.

Dengan pemecahan aspartam, pembentukan metanol (metil alkohol), formaldehid, fenilalanin berlaku di dalam badan. Ini semua adalah karsinogen berbahaya yang mempengaruhi tubuh seperti racun. Apabila menggunakan sebilangan besar makanan rendah kalori dengan makanan tambahan, keracunan boleh berlaku. Selain itu, fenilalanin, yang merupakan sebahagian dari L-Aspartyl, mampu menyerang otak dengan ganas. Di bawah pengaruh asid amino, sel-sel saraf secara beransur-ansur mati, pesakit mungkin kehilangan kesedaran. Pengambilan E951 harian yang dibenarkan ialah 40 mg per kg berat badan..

Bahaya Aspartame

Pemanis L-fenilalanin, seperti aditif sintetik lain, cenderung berkumpul di dalam badan. Fakta ini tidak menimbulkan bahaya bagi orang yang sihat, tetapi bagi kumpulan pesakit tertentu (pesakit diabetes mellitus dan menderita metabolisme yang tidak betul), pengumpulan ini membawa kepada risiko overdosis ubat. Keburukan utama zat tersebut kepada tubuh ialah pengganti gula terbahagi kepada bahan berbahaya: metanol dan formaldehid.

Di samping itu, makan makanan dengan pemanis membawa kepada kenaikan berat badan. Sesungguhnya, apabila aspartam memasuki badan, otak berhenti menghasilkan serotonin, seseorang tidak merasa kenyang, dan oleh itu mula makan lebih banyak. Penggunaan L-Aspartyl berbahaya bagi pesakit dengan penyakit fenilketonuria - penyakit ini dikaitkan dengan gangguan metabolisme asid amino. Penggunaan pemanis yang berpanjangan dapat menyebabkan keracunan metanol, yang menyebabkan sklerosis berganda. Perubatan mempunyai lebih daripada 90 gejala neurologi negatif yang disebabkan oleh E 951..

Metabolisme Aspartam

L-fenilalanin terurai dalam badan menjadi metanol dan dua asid amino, yang merupakan bahagian integral protein. Sebilangan kecil metil alkohol tidak berbahaya bagi tubuh, dalam dos yang besar ia beracun, tetapi mendapatkannya dengan makanan jauh lebih tinggi daripada jumlah karsinogen yang terbentuk dari L-Aspartyl. Dengan metabolisme aspartam, hanya 10% bahan yang ditukar menjadi metanol. Apabila menggunakan satu liter minuman dengan pemanis, hanya 50 mg metil alkohol yang masuk ke dalam tubuh, sementara jus yang dibungkus mengandungi hingga 160 mg karsinogen per 1000 ml.

Dosis tunggal L-fenilalanin dalam dos hingga 34 mg per kilogram berat badan atau 70 mg / kg (8 dos) tidak menyebabkan kemunculan metanol dalam kepekatan berbahaya. Setelah mengambil produk, termasuk L-phenylalanine, zat ini cepat diserap ke dalam usus kecil. Sebagai peraturan, ubat dimetabolismekan melalui reaksi transaminasi (pemindahan) oleh tisu hati. Produk pereputan diekskresikan melalui buah pinggang dan sistem kencing.

Petunjuk untuk digunakan

Dengan menggunakan alat tersebut, anda dapat mengawal tahap gula. Pemanis sering diresepkan untuk pesakit dengan patologi endokrinologi (diabetes mellitus, obesiti) dan penyakit yang memerlukan pengecualian atau batasan penggunaan gula-gula. Selain itu, zat ini mempunyai kesan pemanis, jadi L-Aspartyl dapat digunakan sebagai pengganti gula biasa untuk mengurangkan kandungan kalori makanan dan minuman.

Dos dan pentadbiran

Sebelum mula menggunakan ubat ini, anda mesti berunding dengan pakar mengenai kemungkinan kesan negatif bagi tubuh. Satu tablet pemanis sama dengan satu sudu teh gula. L-Aspartyl mesti diambil secara oral setelah makan, larut dalam segelas air atau minuman (18–36 mg per 250 ml). Dos maksimum ubat adalah 40 mg / kg sehari. Sekiranya anda berhenti mengambil ubat, anda harus menambah jumlahnya hanya apabila dos harian tidak melebihi.

arahan khas

Dengan rawatan haba yang panjang, bahan tersebut terurai dan kehilangan rasa manisnya. Ubat ini tidak digalakkan untuk orang yang sihat secara fizikal. Aspartame adalah sebahagian daripada makanan yang banyak digunakan oleh penduduk. Vitamin kanak-kanak juga tidak dapat dilakukan tanpa komponen ini, sementara tidak ada pendapat yang tegas mengenai kebaikan bahan tersebut. Pengilang harus menunjukkan kehadiran bahan tambahan dalam minuman manis siap pakai dan produk bungkusan pada label, pesakit dengan fenilketonuria harus memberi perhatian khusus kepada ini.

Aspartame semasa kehamilan

Menurut kajian oleh saintis Amerika, penggunaan aspartam semasa menyusu dan semasa kehamilan dalam dos yang disyorkan tidak membahayakan. Walaupun pakar sakit puan tidak mengesyorkan pengambilan Aspartame sebagai pemanis kerana kekurangan tenaga dan nilai pemakanannya, dan wanita hamil sangat memerlukan kalori dan nutrien.

Anda tidak boleh makan pemanis sendiri, kerana sebarang perubahan dalam komposisi kimia tubuh wanita mempengaruhi perkembangan janin. Akibat dari kesan ini belum dikaji, jadi lebih baik menolak pengambilan makanan tambahan, ini tidak akan membawa kepada sekatan terhadap gaya hidup wanita, tetapi pada masa yang sama mewujudkan rasa tenang dalam hubungannya dengan kesihatan bayi masa depan.

E951 untuk penurunan berat badan

Makanan tambahan adalah sebahagian daripada minuman dan makanan diet. Ramai orang percaya bahawa pemanis buatan adalah kaedah terbaik untuk menurunkan berat badan, kerana ia tidak berkalori tinggi. Walaupun ini sama sekali tidak berlaku, kerana setelah memakan minuman yang mengandungi suplemen E951, rasa manis tetap ada di mulut, yang tidak dikeluarkan oleh air liur. Keadaan ini merangsang selera makan, yang menyebabkan munculnya pound tambahan. Di samping itu, satu liter minuman yang manis dengan zat mengandungi 56 mg metanol, yang juga berbahaya bagi kesihatan..

Pengganti gula sering menyebabkan rasa lapar, yang berlangsung selama beberapa jam setelah penggunaan, yang juga tidak menyumbang kepada penurunan berat badan, tetapi hanya kenaikan berat badan tambahan. Pemanis terdapat dalam diet, misalnya, di Ducane, di mana penulis menegaskan perlunya mengambil bahan tambahan untuk menipu otak. Walaupun air manis dengan aspartam meningkatkan keinginan untuk makan. Diet yang betul untuk menurunkan berat badan hanya boleh diresepkan oleh pakar, dan pengambilan E951 yang tidak terkawal memberi kesan negatif kepada kesihatan pesakit.

Interaksi dadah

Makanan tambahan E 951 tidak berinteraksi dengan ubat.

Kesan sampingan

Aspartame adalah ubat selamat yang, apabila dipilih dengan betul, jarang membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini. Sekiranya seseorang secara tidak terkawal mengambil atau melebihi kadar ubat yang dibenarkan, perkara berikut mungkin berlaku:

 • ruam kulit (urtikaria);
 • sakit kepala (migrain);
 • peningkatan selera makan;
 • dahaga;
 • mudah marah;
 • kenaikan berat badan;
 • sklerosis;
 • insomnia;
 • kekejangan
 • hilang ingatan;
 • kebas kaki;
 • kebimbangan tanpa sebab.

Makanan tambahan yang berbahaya atau tidak E951

E951 adalah makanan tambahan dan mempunyai nama lain - Aspartame. Ia adalah pengganti gula atau pemanis yang disebut. Perlu diperhatikan bahawa dalam komposisi kimianya E951 tidak seperti gula. Pemanis adalah metil ester, yang terdiri daripada dua asid, yang sangat terkenal. Ini adalah fenilalanin dan asid amino asparagine. Formula kimia pengganti gula (E951) adalah seperti berikut: C14H18N2O5.

Pemanis makanan pertama kali diperoleh pada tahun 1965 (pertengahan abad kedua puluh) oleh ujian makmal. Ini dilakukan oleh James Schlatter, ahli kimia oleh profesion..

Semasa mengusahakan pengeluaran ubat untuk pesakit ulser perut, dia secara acak menarik perhatian terhadap rasa manis. Pemanis E951 telah menjadi produk perantaraan. Seorang ahli kimia mensintesis produk. Aspartame pertama kali digunakan sebagai pengganti gula di Amerika dan UK..

Isi padu bahan yang dihasilkan di dunia hari ini ialah 10,000 tan setahun. Jumlah ini kira-kira 25% dari keseluruhan pasaran bahan tambahan makanan E951 (Aspartame).

Perlu diingat bahawa satu kilogram pemanis tiruan adalah 200 kilogram gula asli dalam kemanisannya. Rasa pengganti makanan sangat mirip dengan produk sebenar, namun, mereka dapat dengan mudah dibezakan antara satu sama lain. Menambah Aspartame (E951) ke dalam air dan menerima larutannya, rasa buatan yang khas dirasakan di rongga mulut, yang dirasakan untuk jangka masa yang panjang. Kita boleh mengatakan bahawa ia mempunyai rasa yang agak tidak menyenangkan. Dalam hal ini, dalam praktiknya, pengeluar produk sering menggunakan Aspartame E951, menggantikannya dengan gula semula jadi. Mereka menggunakannya dalam kombinasi dengan jenis pemanis lain untuk meningkatkan tahap rasa manis dan rasa..

Perlu diperhatikan, ketika melakukan eksperimen, jika anda dengan hati-hati meletakkan sebutir kecil Aspartame di lidah, rasanya akan sangat pahit dengan sedikit kimia.

Pengganti gula E951 mempunyai kepekaan tinggi terhadap pemanasannya, oleh itu, pada suhu rendah, ia terurai. Sehubungan itu, pemanis digunakan untuk menghasilkan produk makanan yang tidak memerlukan rawatan panas.

Aplikasi E951 dalam produk

Ciri terpenting dan utama pengganti gula adalah tahap rasa manisnya yang tinggi. Perlu diperhatikan bahawa kerana kepekatan E951 dalam produk sangat rendah, oleh itu kandungan kalori mereka rendah dan harga kosnya rendah. Dengan gula semula jadi tidak ada petunjuk seperti itu. Dengan menambahkannya, harga produk meningkat, kandungan kalori juga. Properti Aspartame ini digunakan dengan baik oleh pengiklan, yang menunjukkan bahawa produk yang menggunakan pengganti membolehkan orang itu tidak menambah berat badan. Pada masa ini, isu ini sangat relevan..

Seperti yang anda ketahui, di pasaran tempatan, pemanis E951, yang mengandungi Aspartame, dihasilkan dalam bentuk tablet. Makanan tambahan digunakan oleh penghidap diabetes dan mengehadkan pengambilan gula dalam diet mereka..

Pakar memfokuskan pembaca pada fakta bahawa pemanis makanan E951 adalah komponen produk, serta minuman, yang mempunyai kandungan kalori rendah. Senarai ini mengandungi kira-kira 5,000 item. Sehingga kini, pengganti gula mempunyai permintaan yang tinggi. Ia digunakan dalam pengeluaran:

 • minuman bebas alkohol;
 • gula-gula getah;
 • coklat (panas);
 • gula-gula;
 • yogurt;
 • pengganti gula untuk pesakit kencing manis;
 • serpihan pelbagai jenis;
 • teh sejuk;
 • koktel kecergasan;
 • makanan diet;
 • vitamin, tablet batuk;
 • pencuci mulut;
 • jus dan ais krim.

Perlu diperhatikan bahawa pemanis E951 juga digunakan dalam pembuatan ubat gigi. Semasa membeli produk dari senarai di atas dan dilabel "bebas gula", anda mesti segera memperhatikan komposisi produk ini. Pengilang pasti menggunakan bahan tambahan E951.

Kesan makanan tambahan E951 pada badan

Para pakar menarik perhatian pada kenyataan bahawa, ketika memasuki tubuh manusia, iaitu sistem makanan, pemanis E951 melepaskan bahan-bahan yang tidak berbahaya seperti asam amino aspartik dan fenilalanin. Jangan lupa bahawa dengan mereka, pengganti mengeluarkan metil alkohol, juga dipanggil: kayu dan metanol.

Penting untuk diingat bahawa fenilalanin yang diperuntukkan adalah asid amino, kehadirannya diperlukan dalam tubuh setiap orang dalam jumlah tertentu. Ia mesti digabungkan dengan protein yang terdapat dalam makanan. Aspartate (asid amino asparagine) tidak hanya berguna. Ia selalu terdapat di dalam tubuh manusia dan terkandung dalam protein dalam komposisi bebas. Aspartate sangat diperlukan untuk fungsi keseluruhan organisma yang stabil..

Persoalan mengenai pembebasan metanol sebagai pengganti E951, yang terkandung dalam dosis yang baik dalam tubuh dan dapat menyebabkan hasil yang fatal, tetap menjadi isu kontroversi. Menurut sifatnya, metanol selanjutnya ditukar menjadi formaldehid, yang seterusnya, adalah karsinogen yang baik. Pakar menarik perhatian kepada fakta bahawa semua perkara di atas menunjukkan sejumlah kecil metanol dalam makanan, terutama dengan jus atau buah-buahan. Seperti yang anda ketahui, dalam dos kecil, metil alkohol muncul di dalam tubuh manusia dengan gaya hidup yang sihat. Terdapat kebimbangan mengenai penggunaan suplemen makanan E951. Ia boleh mempengaruhi metabolisme hormon seperti serotonin dan mengganggu keseimbangannya..

Penggunaan suplemen E951 kadang-kadang berbahaya bagi kesihatan orang yang:

 1. Menderita penyakit keturunan di mana tidak ada enzim yang mengubah fenilalanin menjadi tirosin. Penyakit ini dipanggil "phenylketonuria." Penggunaan makanan tambahan seperti ini boleh memberi kesan buruk kepada otak..
 2. Mereka berada di tahap melahirkan anak (hamil). Dalam dos yang sangat kecil, suplemen makanan E951 boleh membahayakan perkembangan embrio sepenuhnya.

Perlu diingat bahawa bahan mentah yang digunakan dalam pengeluaran pengganti gula adalah produk yang diubahsuai secara genetik..

Pakar mengesyorkan mengurangkan jumlah makanan dalam makanan yang mengandungi E951. Untuk ini, terdapat standard di seluruh dunia untuk penggunaan pemanis ini dengan selamat. Maksimum 40-50 mg sehari per kilogram berat badan manusia. Sebagai contoh, untuk berat badan sekitar 75-80 kilogram, boleh memakan sekitar 30 liter cola sehari, yang mengandungi pengganti gula (E951) dan dianggap sebagai minuman diet. Dalam kes ini, Aspartame akan berada pada dos maksimum.

Aspartame

Tajuk:Aspartame
Jenis:Makanan tambahan
Kategori:Ejen antiflaming, glazing
Penerangan Kumpulan:Ejen antiflaming, agen glazing - bahan tambahan dengan indeks (E-900 - E-999) menghalang pembentukan busa, membantu mencapai konsistensi produk yang seragam.

Undang-undang dan dokumen makanan tambahan:

Penggunaan bahan tambahan mengikut negara:

Penerangan tentang Makanan Tambahan

Pengganti gula Aspartam (E-951) adalah pemanis rendah kalori yang dapat dicerna, hampir 200 kali lebih manis daripada gula. Dia adalah pemanis kimia yang paling biasa, tetapi, dalam keadaan tertentu, dan salah satu yang paling berbahaya. Ia boleh didapati di pasaran Rusia dengan jenama "Aspamix", NutraSweet, Miwon (Korea Selatan), Enzimologa (Mexico), Ajinomoto (Jepun) dan lain-lain. Aspartame menempati sekitar 25% jumlah pemanis buatan global dan digunakan dalam pengeluaran lebih dari 5000 item makanan dan minuman.

Aspartame (E-951) adalah pengganti gula sintetik..

Apabila dipanaskan hingga + 30 ° C, aspartam terurai dengan pembentukan formaldehid (karsinogen kelas A) dan metanol yang sangat toksik.

Ciri-ciri penggunaan aspartame

Minum minuman aspartam tidak menghilangkan dahaga anda. Air liur mengeluarkan sisa pengganti gula aspartam dengan teruk dari mukosa mulut, jadi setelah memakan minuman seperti itu di dalam mulut, masih ada sensasi kegembiraan yang tidak menyenangkan, yang ingin saya keluarkan dengan bahagian minuman yang baru. Ini buruk bagi pengguna, tetapi baik untuk pengeluar cecair tersebut. Jangan cuba menghilangkan dahaga anda dengan soda yang sering diiklankan. Minum air pekat.

Baru-baru ini, di beberapa negara, misalnya, di AS, perhatian yang sangat baik terhadap pemanis, khususnya aspartam.

Kajian bebas (dalam semua kajian "dibuat khusus", ini tentu saja tidak disahkan) menunjukkan kesan negatif penggunaan aspartam yang berpanjangan pada tubuh manusia dan haiwan. Sebilangan besar pakar bebas mengesahkan bahawa penggunaan aspartam yang berpanjangan dapat menyebabkan sakit kepala, migrain, tinitus, alergi, kemurungan, insomnia dan juga barah otak.

Penggunaan aspartam oleh orang yang mempunyai berat badan berlebihan untuk menurunkan berat badan boleh menyebabkan kesan yang sebaliknya dan kenaikan berat badan yang lebih besar pada masa berikutnya.

Aspartame mengandungi hampir semua minuman ringan dan minuman berkarbonat, terutama yang mempunyai jangka hayat yang panjang..

Peraturan

Aspartame termasuk dalam senarai bahan tambahan makanan yang tidak memberi kesan berbahaya kepada kesihatan manusia apabila digunakan untuk pembuatan produk makanan sesuai dengan Keputusan Ketua Doktor Sanitasi Negara Persekutuan Rusia pada 14 November 2001 N 36 (SanPiN 2.3.2.1078-01) sebagai pemanis, penguat rasa dan aroma

Pemanis Aspartam: faedah dan bahaya makanan tambahan

Aspartame adalah makanan tambahan yang digunakan sebagai pengganti gula. Walau bagaimanapun, keselamatan produk ini diragui banyak pihak. Apa itu aspartam berbahaya? Adakah berbaloi untuk dimasukkan ke dalam menu diet untuk menurunkan berat badan?

Aspartame - Pemanis Makanan Popular

Makanan tambahan e951 - aspartam pemanis buatan, dihasilkan secara kimia dari pelbagai asid amino. Ia 200 kali lebih manis daripada gula dan mempunyai 0 kalori. Oleh kerana itu, popularitinya di kalangan pengeluar minuman buah dan soda adalah tinggi. Sebilangan kecil pemanis sudah cukup - dan banyak minuman menjadi manis. Lebih-lebih lagi, dalam komposisi cecair, sebatian itu terkenal kerana kestabilannya yang baik..

Aspartame berbeza dengan gula dalam rasa dan intensiti..

Di mana aspartam digunakan? Dalam pengeluaran minuman, coklat panas, yogurt, gula-gula dan gula-gula getah. Dalam farmaseutikal - dalam sirap batuk dan dalam bentuk serbuk. Pengganti gula ini boleh ditambah ke teh, kopi dan minuman lain. Pada label produk ditunjukkan sebagai e951. Pengganti gula tepung ini mempunyai nama dagang NutraSweet® dan Equal® dan AminoSweet®. Kehadirannya dalam produk memberi label "ringan", "produk rendah kalori" atau "tidak mengandungi gula".

Kerana keunikannya, ia disebut "pemanis jangka panjang" lebih lama di mulut pekerja makanan. Sukar untuk menghilangkan dahaga dengan minuman dengan aspartam: mereka memprovokasi dengan rasa manis di mulut. Kehadirannya dalam gula-gula dan minuman "soda" mudah ditebak kerana rasanya yang istimewa..

Walaupun pemanisnya disetujui di banyak negara oleh pihak keselamatan makanan, ia sering dikritik dan dikaitkan dengan penggunaannya untuk perkembangan penyakit degeneratif tertentu dan juga barah.

Dan semakin banyak seseorang mengambil aspartam, semakin banyak dia membahayakan kesihatannya.

Ketidakstabilan sebatian semasa pemanasan dan peningkatan pH

Sebatian tiruan kehilangan kestabilan pada suhu tinggi, oleh itu, aspartam tidak digunakan dalam makanan panggang dan produk lain yang memerlukan rawatan haba. Apabila dipanaskan, protein akan hancur, dan produk tersebut dapat memperoleh rasa masam pahit. Oleh itu, dalam pengeluaran produk roti dan gula-gula, pengganti gula semula jadi digunakan, bukan buatan. Stevia dan agave sangat sesuai untuk rawatan haba..

Pada tahap pH yang tinggi, pemanis aspartam juga terurai. Sebilangan besar minuman soda mempunyai tahap keasidan yang rendah, yang membolehkan pemanis tetap stabil untuk waktu tertentu. Oleh itu, mereka semua mempunyai tarikh luput yang tertera pada label. Produk yang sudah luput tidak semestinya berbahaya, tetapi rasanya mungkin akan merosot..

Sekiranya tertulis "minum dingin" pada sebotol air berkilau, ini menunjukkan bahawa pada suhu normal aspartam tidak stabil terurai menjadi sebatian kimia berbahaya.

Pemanis serbuk sesuai untuk dimakan selama kira-kira satu tahun dari tarikh pembuatan, sementara kondisinya akan cukup stabil dan stabil.

Kebaikan dan keburukan bahan tambahan e951

Pertikaian saintis mengenai faedah dan bahaya gula dan analognya tidak mereda. Ada yang yakin bahawa produk semula jadi, termasuk gula, lebih disukai untuk dimakan, dan aspartam berbahaya. Yang lain menyebut sebilangan aspek positif pengganti gula tiruan dan berpendapat bahawa faedahnya melebihi kesan sampingan kecil. Mereka memanipulasi hasil kajian untuk mengkaji pelbagai kesan pada tubuh manusia aspartam, yang menunjukkan keselamatannya.

Memang makanan tambahan ini selamat dan faedahnya jelas jika dimakan secara sederhana dan berkala. Penggunaan e951 yang berpanjangan menimbulkan sakit kepala, reaksi alergi, insomnia, tinitus, penglihatan kabur, penurunan kecerdasan. Terdapat kajian yang mengesahkan penurunan kecerdasan 15% pada bayi jika seorang wanita tidak mengabaikan aspartam semasa kehamilan. Di samping itu, seorang wanita mempunyai risiko peningkatan kelahiran pramatang. 4 tin minuman berkarbonat dengan pemanis ini setiap hari meningkatkan risiko sebanyak 78%!

Terdapat sekumpulan orang tertentu di mana sebilangan aspartam membawa bahaya yang nyata. Ini adalah penghidap fenilketonuria. Apabila fenilalanin memasuki badan, mereka mula menghasilkan sejumlah besar tirosin. Dalam kategori yang tinggal, sejumlah besar pemanis yang diambil sekaligus boleh menyebabkan cirit-birit dalam kes-kes yang melampau..

Kerosakan utama aspartam adalah keupayaan untuk mengganggu kimia otak, yang menyebabkan penurunan pengeluaran serotonin, mood yang merosot dan tidur yang buruk. Menurut beberapa laporan, makanan tambahan e951 merosakkan sel-sel saraf dan boleh menyebabkan Alzheimer.

Komposisi kompaun dan cadangan untuk kemasukan

Aspartame mengandungi fenilalanin, asid aspartik dan metanol. Fenilalanin dapat mengganggu keseimbangan hormon seseorang, yang merupakan bahaya mutlak bagi wanita hamil dan anak-anak, serta pesakit diabetes dan orang lain yang metabolisme terganggu. Lebih-lebih lagi, pengumpulan fenilalanin berlaku selama bertahun-tahun, dan barulah ia memberi kesan berbahaya kepada tubuh.

Asid aspartik menyebabkan pengujaan sistem saraf, dan metanol membentuk diketopiperazine dalam badan - karsinogen dan formaldehid. Arahan penggunaan aspartam mengandungi maklumat mengenai dos penggunaan yang disyorkan. Melebihi norma boleh membahayakan tubuh. Kanak-kanak dan remaja dikontraindikasikan dalam penggunaan pemanis sintetik.

Dan satu perkara lagi: kemungkinan besar, ia tidak akan berjaya menurunkan berat badan dengan aspartam. Walaupun 0 kalori dalam kompaun itu sendiri, apabila dikonsumsi, seseorang mungkin mengalami kekurangan rasa kenyang.

Jangan mengelirukan insulin Aspart, analog insulin dengan tindakan ultrashort, dengan aspartam. Aspartame adalah pemanis makanan buatan, faedah dan bahaya yang telah dibincangkan di atas, dan Insulin Aspart adalah ubat yang diperlukan untuk pesakit diabetes.

Aspartame dan bahaya kesihatannya

Aspartame adalah pengganti gula buatan yang disintesis secara aktif yang digunakan secara aktif dalam pengeluaran makanan. Nombor kodnya dalam klasifikasi bahan tambahan adalah E951. Aspartame sama sekali berbeza dengan gula dalam struktur kimianya, dan rasanya 200 kali lebih kuat daripada gula halus biasa..

Secara kimia, aspartam, yang merupakan metil ester, terdiri daripada dua asid amino - aspartik dan fenilalanin. Ini pertama kali diciptakan pada pertengahan abad ke-20, dan hari ini jumlah pengeluaran aditif adalah 10.000 tan per tahun di seluruh dunia, yang membentuk satu perempat dari pasaran pengganti gula. Penampilan fizikal - jisim kristal putih tanpa bau.

Aspartame sedikit berbeza dalam rasa dari gula; ia dicirikan sebagai lebih kosong, kimia, dengan kepahitan ringan, meninggalkan rasa di mulut untuk waktu yang lama. Atas sebab ini, syarikat pembuatan menggunakannya dalam kombinasi dengan pemanis lain untuk memberikan rasa yang lebih menyenangkan..

Satu ciri tambahan makanan adalah kepekaannya yang tinggi terhadap suhu tinggi dan rawatan haba, di mana ia segera hancur. Apabila dipanaskan di atas 30 darjah, formaldehid karsinogenik dan metanol toksik dilepaskan. Oleh itu, L-aspartyl hanya digunakan dalam produk yang tidak menjalani rawatan haba..

Kebaikan dan keburukan E951

Menurut dokumen peraturan Rusia, Amerika, Ukraine, negara-negara EU, bahan tambahan makanan E951 secara rasmi dibenarkan dalam sektor pengeluaran makanan.

Sifat positifnya merangkumi:

• kandungan kalori rendah, kerana bahan tersebut sering digunakan dalam produk makanan. Ingat bahawa rasa aditif lebih manis daripada gula itu sendiri, oleh itu kepekatannya dalam produk adalah minimum, kerana kandungan kalori sering tidak diambil kira;
• Ketidakupayaan untuk mempengaruhi lonjakan gula darah. Makanan tambahan diluluskan untuk digunakan oleh pesakit diabetes;
• tidak merosakkan enamel gigi dan tidak memprovokasi kerosakan gigi, memelihara kesihatan gigi.

Di sinilah manfaat zat berakhir, dan kesan berbahaya pada tubuh baru bermula.

Setelah memasuki saluran gastrointestinal, bahan tersebut cepat diserap dan dipecah menjadi asid amino dan metanol (alkohol kayu). Komponen terakhir adalah toksin terkuat, yang dalam dos tertentu boleh membawa maut kepada manusia..

Kepekatan yang dikeluarkan dari aspartam rendah dan tidak menyebabkan bahaya yang membawa maut, tetapi dengan penyalahgunaan produk yang mengandungnya secara berpanjangan, hasilnya mungkin paling menyedihkan. Norma harian aspartam yang dibenarkan dalam badan adalah sehingga 50 mg per 1 kg berat badan.

Bahaya sebenar L-aspartyl adalah bagi orang yang menderita penyakit seperti fenilketonuria. Ini adalah penyakit, yang sering menular pada tahap genetik, di mana tubuh manusia kekurangan enzim yang mampu mengubah fenilalanin menjadi tirosin. Pemanis dalam tubuh orang yang sakit memprovokasi perkembangan kerosakan otak yang serius.

Kesan negatif penggunaan makanan tambahan E951 dalam jumlah banyak:

• loya;
• pening;
• kemurungan dan insomnia;
• kelemahan umum badan;
• gangguan dalam sistem pencernaan;
• ketidakseimbangan hormon.

Pemanasan produk yang mengandungi zat, atau overdosis yang ketara boleh menyebabkan perkembangan tumor ganas pundi kencing, gangguan sistem kardiovaskular dan saraf.

Doktor secara tegas melarang wanita hamil dan anak kecil daripada memakan makanan dengan E951.

Di manakah pemanis E951 digunakan??

Aspartame banyak ditambahkan oleh pengeluar ke makanan rendah kalori dan makanan diet..

Selalunya ia terdapat dalam gula-gula, gula-gula, bar kecergasan dan koktel, yogurt, bijirin sarapan, jus, kerepek, minuman ringan dan minuman beralkohol, teh ais, vitamin dan persediaan perubatan lain.

Kadang-kadang E951 boleh didapati walaupun pada ubat gigi. Lollipop, dragees, coklat panas, permen karet tergolong dalam kumpulan produk makanan yang sama. Mengehadkan produk dengan E951 adalah keprihatinan sebenar untuk kesihatan dan panjang umur anda.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes