Lakukan Glucophage?

Helo! Saya memerlukan nasihat wanita atau pakar sakit puan yang berpengalaman.

Saya mempunyai peningkatan indeks insulinoresis (5.4), testosteron (0.485 ng / ml), globulin (17.54 nmol / l), indeks testosteron percuma (9.59%), dan banyak berat badan (dengan kenaikan 170, 101 -. Kg berat badan). Doktor menetapkan, tentu saja, diet dengan pemberian Reduxine (preskripsi) dan Glucofage secara serentak dalam dos 500 mg (1 minggu 1 kali sehari, 2 minggu 2 kali sehari, dari 3 minggu 3 kali sehari, rawatan 6 bulan).

1. Adakah berbaloi untuk minum Glucophage begitu kerap, kerana ia adalah untuk pesakit diabetes?

2. Atau mungkin saya sudah menghidap diabetes atau kecenderungan untuk menghidapnya?

3. Mengapa arahan itu mengatakan bahawa tidak boleh dibatalkan? Dan saya telah melepaskannya selama 6 bulan. Adakah ia akan menjadi ketagihan dan sepanjang hidup saya, saya harus mengekalkan gula sedemikian rupa, yang, by the way, adalah normal (5.6)? Apa yang akan berlaku apabila saya berhenti meminumnya?

4. Mengapa saya hanya menetapkan Glucophage, dan bukan Glucophage Long, seberapa banyak? Sama ada tindakan mereka serupa atau mereka salah saya tulis.

Apa yang mereka perlakukan dengan kita: Glucophage. Adakah ubat diabetes akan membantu menurunkan berat badan?

Adakah pengertian biohacker untuk minum metformin, adakah ubat ini dapat mencegah penyakit jantung yang berkaitan dengan obesiti, adakah anda tidak dapat sembuh dari antidepresan dan apa yang akan berlaku jika anda mengambil ubat dari senarai Organisasi Kesihatan Sedunia untuk tujuan lain, baca di bahagian "Bagaimana kita dirawat" pada Petunjuk.Ru.

Berfikir untuk menurunkan berat badan pada musim panas, banyak yang kecewa dengan keberkesanan diet (selepas itu anda mahu makan lagi) dan sukan (yang juga tidak mengurangkan selera makan). Dengan menolak, selalunya melalui percubaan dan kesilapan, puluhan makanan tambahan yang meragukan, anda boleh pergi ke "artileri berat" - ubat sebenar. Di forum untuk mereka yang menurunkan berat badan, Glyukofage akan menjadi peserta yang hampir wajib dalam semua 10/20 teratas bersama dengan Reduxin - dan dia boleh sampai di sana dua atau tiga kali dengan nama yang berbeza. Mari kita lihat apakah dia layak mendapat penghormatan seperti itu.

Dari apa, dari apa

Siofor, Glucofage, Mohammed, Glycon, Glyformin, Metformin, Pramlintil - semua ubat ini mempunyai satu persamaan: bahan aktif metformin dari kumpulan biguanide. Ia diciptakan untuk merawat diabetes pada orang dengan ginjal yang berfungsi normal, tetapi penyokong biohacking, dipimpin oleh Sergei Fage (yang kami kaji dalam artikel yang terpisah), mendesak orang yang sihat meminumnya untuk mengurangkan gula darah.

Metformin hidroklorida tidak mungkin menakutkan bahkan orang baru dalam kimia organik: dalam strukturnya - rangka karbon, dua ikatan berganda, lima atom nitrogen dan hidrogen.

M. Hariharan et. al./Acta Crystallographica 1989

Tahap glukosa darah mesti selalu seimbang: tahap gula yang tinggi adalah khas untuk diabetes jenis 2, di mana sel menjadi tahan terhadap insulin dan tidak mahu menyimpan glukosa dalam bentuk glikogen (lebih lanjut mengenai mekanisme dan kaitan diabetes dengan barah dan rasa manis bagi kita diceritakan dalam temu bual dengan Lewis Cantley). Pada pesakit seperti itu, pengeluaran glukosa dari sebatian bukan karbohidrat (secara saintifik disebut glukoneogenesis) meningkat tiga kali ganda - dan metformin, seperti yang ditunjukkan oleh penulis artikel dalam jurnal Diabetes, membantu mengurangkannya sekitar sepertiga. Kemungkinan besar, ubat membuat sel lebih sensitif terhadap insulin, yang memerintahkan mereka untuk menyimpan glukosa, mengeluarkannya dari darah dan mengirimkannya ke "gudang" dalam bentuk glikogen. Pada masa yang sama, ada kemungkinan ubat juga bertarung dengan cara lain untuk mengisi darah dengan glukosa, mengganggu kerja hormon glukagon, yang melepaskan glukosa yang sudah tersimpan di hati.

Tetapi apa sebenarnya yang berkaitan dengan Metformin untuk mempengaruhi proses ini belum sepenuhnya difahami. Eksperimen dijalankan secara in vitro dan juga pada tikus, tetapi persoalannya masih terbuka. Walau apa pun, metformin di dalam tubuh mengikat sedikit protein plasma darah dan segera masuk ke dalam sel, di mana ia menyerang sasaran yang belum kita ketahui, ia tidak diproses di dalam badan, dan 24 jam selepas pemberian, ia sudah meninggalkan tubuh dan tidak dikesan dalam plasma darah (Untuk maklumat lebih lanjut mengenai farmakokinetik, lihat Diabetes & Metabolisme). Tetapi lebih penting bagi kita bahawa ubat itu berfungsi. Adakah metformin membantu untuk tujuan yang dimaksudkan? Dan bagi orang yang tidak menghidap diabetes, tetapi berat badan berlebihan?

Jalan seratus tahun dari diabetes hingga kegemukan

Metformin, yang ditemui pada tahun 1922 dan kemudian diusulkan kepada ahli farmakologi sebagai pengganti untuk "saudara," phenformin dan buformin yang berkesan, tetapi kadang-kadang membawa kepada pesakit untuk waktu yang lama. Percubaan ke atas orang bermula pada tahun lima puluhan, dan ia mula dijual di Amerika Syarikat hanya pada tahun 1995. Tetapi ubat itu mendapat kemasyhurannya sepenuhnya. Pada tahun 80-an dan 90-an, doktor melakukan kajian mengenai keberkesanan ubat tersebut pada tujuh ratus pesakit dari berpuluh-puluh pusat perubatan dan mendapati bahawa metformin mengurangkan risiko serangan jantung dan kematian akibat penyakit jantung yang berkaitan dengan diabetes lebih baik daripada ubat-ubatan berasaskan insulin dan sulfonylurea.. Namun, dia cenderung untuk mengancam hipoglikemia (penurunan gula darah yang tajam dan berbahaya). Hasilnya berjaya diterbitkan dalam The Lancet. Kajian yang lebih baru telah mengguncang keyakinan terhadap metformin sebagai ubat untuk pencegahan penyakit jantung, dan dalam garis panduan Eropah dan Amerika moden, iaitu, untuk doktor (contohnya, 1 dan 2), bukti sifat ubat ini masih dipertanyakan..

Tetapi tidak ada yang menyangkal bahawa dia menurunkan gula darah selama bertahun-tahun, jadi sekarang mereka terus meresepkan metformin kepada pesakit diabetes. Di AS, ubat itu dengan yakin berada dalam lima ubat paling banyak diresepkan. Tidak hairanlah: ia menjadi "barisan pertama" rawatan, iaitu ubat pertama yang diresepkan dalam keadaan ini. Sekarang dia berada dalam senarai ubat penting menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Terdapat spekulasi bahawa metformin telah menjadi ubat diabetes yang paling banyak diresepkan di dunia..

Oleh itu, metformin telah menjadi salah satu ubat yang paling popular untuk memerangi diabetes, dan pesakit dengan diabetes jenis 2, seperti yang anda ketahui, sering menderita kegemukan. Semasa menguji ubat baru, para saintis menyedari bahawa pesakit kurang lapar dan kadang-kadang kehilangan berat badan. Ini memunculkan minat masyarakat perubatan dengan semangat baru. Adakah ubat yang terkenal dan berdaftar untuk kegemukan, yang mengancam kesihatan, akan membantu? Mungkin ia akan menjadi harapan bagi mereka yang tidak diselamatkan oleh pembedahan bariatrik (operasi untuk mengubah jumlah perut), diet dan sukan? Tetapi bagaimana jika metformin ternyata menjadi pil ajaib yang membantu menurunkan berat badan dengan mudah (dan menjanjikan sejumlah besar kepada pengeluar)? Terinspirasi oleh prospek yang memikat, para saintis di seluruh dunia telah memulai ujian klinikal yang sedang kita bincangkan..

Disenaraikan (tidak) disenaraikan

Dalam sebuah kajian (artikel 2017), pada 100 wanita berusia 35–65 tahun dengan diabetes dan berat badan berlebihan yang menerima 850 miligram metformin dua kali sehari, mereka berjaya menurunkan purata indeks jisim badan pesakit dalam kumpulan metformin sebanyak 26 selama 26 minggu. Gula darah, lilitan pinggang dan daya tahan insulin wanita juga menurun.

Dalam jangka masa 12 bulan yang lebih lama, sekumpulan wanita yang serupa dalam kajian lain (sebuah artikel dalam Amalan Endokrin) kehilangan sekitar 10% berat badan mereka (8-9 kg), namun, ubat tersebut tidak berfungsi sendirian, tetapi dengan diet rendah karbohidrat. Sejumlah ujian klinikal (misalnya, 1, 2) menunjukkan bahawa metformin membantu untuk tidak menambah berat badan ketika mengambil ubat antipsikotik yang mempunyai kesan sampingan, dan kadang-kadang mengurangkannya. Pada masa yang sama, perubahan gaya hidup (diet dan senaman) dan metformin berkesan secara berasingan, tetapi kesannya semakin meningkat.

Dalam sebuah kajian Cina (sebuah artikel diterbitkan pada tahun 2012), yang melibatkan 360 pesakit dengan obesitas dan hipertensi, tetapi tanpa diabetes, kadar gula darah dari ubat pada pasien tidak menurun, dan tekanannya juga tidak turun. Walau bagaimanapun, para peserta menurunkan kolesterol dan menurunkan lemak badan - subkutan dan di sekitar organ dalaman, yang dinilai menggunakan tomografi yang dikira. Penurunan berat badan, yang disebut oleh penyelidik, tidak mengesankan: pesakit kehilangan 0.7 kg dalam 24 minggu. Walaupun, mungkin, masalahnya ada dalam dos: pesakit hanya menerima 500 mg metformin sehari.

Beberapa artikel (1, 2) dan bahkan tinjauan Cochrane mengesahkan kesan kecil metformin terhadap obesiti pada kanak-kanak dan remaja.

Satu tinjauan merangkum kesan-kesan ini dalam International Journal of Obesity: kesan metformin pada berat badan berbeza-beza di seluruh populasi, dan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai mereka. Untuk menurunkan berat badan, metformin dapat membantu pesakit yang sihat dan diabetes, tetapi tidak mungkin mencegah penyakit kardiovaskular. Segala-galanya menjadi rumit jika anda ingat bahawa diabetes jenis kedua sahaja boleh menyebabkan penurunan berat badan yang tajam, dan sukar untuk mengetahui di mana "terima kasih" penyakit dan di mana ubatnya.

Petunjuk.Ru mengesyorkan: pertimbangkan sama ada anda memerlukan ubat

Kami mempunyai berita yang agak baik untuk anda. Walaupun Glucophage tidak disetujui untuk digunakan sebagai ubat untuk obesiti, kemungkinan ia akan membantu menurunkan berat badan - baik dengan diabetes dan tanpanya. Di samping itu, dia tidak membenarkan kenaikan berat badan semasa rawatan dengan ubat-ubatan di mana ini boleh menjadi kesan sampingan. Kesan metformin berbeza dalam populasi yang berbeza. Ringkasnya, ia dapat membantu orang yang sihat menurunkan berat badan (tetapi ini tidak tepat) atau mencegah diabetes (yang lebih mungkin), dan sekurang-kurangnya ia tidak akan membiarkan pesakit diabetes pulih, tidak seperti banyak ubat diabetes yang lain. Walau bagaimanapun, menurunkan berat badan dengan cepat dan kuat dengannya tidak akan berjaya: beberapa kilogram dalam empat hingga enam bulan tidak akan memberi kesan kepada sesiapa. Oleh itu, pengarang ujian klinikal mengesyorkan untuk memperkuat tindakan metformin dengan perubahan gaya hidup: diet dan penambahan aktiviti fizikal. Tetapi adakah metformin diperlukan jika anda pasti menurunkan berat badan tanpanya, mengubah gaya hidup anda? Perkara lain: kemurnian percubaan ketika menggabungkan metformin dengan diet dan senaman diragukan. Anda boleh membuat pil palsu dan bukannya metformin untuk kumpulan kawalan. Tetapi bagaimana untuk menggantikan diet dan aktiviti fizikal?

Ubat ini dikontraindikasikan untuk orang dengan penyakit ginjal yang teruk dan berbahaya bagi orang yang mengalami kegagalan jantung, alkoholisme atau penyakit sistem pernafasan, kerana mereka mempunyai peningkatan risiko asidosis laktik - komplikasi akibat pengumpulan asid laktik di otot, yang mengancam koma. Lebih-lebih lagi, bagi pesakit yang sihat, dia, berbeda dengan biguanide yang sudah menarik diri dari pasar, tidak menimbulkan bahaya seperti itu. Di samping itu, metformin lebih kerap daripada kebanyakan ubat diabetes (seperti yang ditunjukkan oleh banyak kajian, misalnya, 1) menyebabkan gangguan gastrointestinal dengan sekumpulan gejala yang tidak menyenangkan - cirit-birit, muntah dan mual. Penggunaan ubat jangka panjang menghalang penyerapan vitamin B12 (untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel). Adakah ini layak untuk tujuan yang diinginkan (dan bahkan tanpa jaminan) mangsa seperti itu atau lebih baik menurunkan berat badan dengan cara lama - anda memutuskan.

Kesimpulannya, kita tidak boleh melakukan tanpa penyimpangan. Kami mengingatkan anda bahawa lemak ternyata kurang jahat daripada karbohidrat “cepat”, kerana kolesterol yang terkenal (lebihan di dalam darah lebih merupakan gejala aterosklerosis daripada penyebabnya) akan dihasilkan di dalam tubuh itu sendiri, walaupun tidak ada sama sekali. Sekiranya diet dengan kandungan gula yang berkurang dan jumlah kalori yang dikurangkan, serta perubahan gaya hidup menjadi lebih aktif dan aktif, tidak membantu anda, ini adalah peluang untuk berfikir. Mungkin anda mengalami gangguan latar belakang hormon, yang mungkin merupakan tanda pelbagai gangguan metabolik, dan di sini anda perlu mencari dan menghilangkan penyebabnya, dan bukannya menutup akibatnya. Perkara lain adalah jika anda memutuskan, misalnya, untuk bersukan, tetapi anda ingin makan lebih banyak dari ini dan anda mendapat semua kalori yang anda habiskan. Metformin membantu mengurangkan selera makan sehingga dapat menjadi penyelesaian.

Bagaimanapun, jika anda bertekad untuk menurunkan berat badan, ingatlah bahawa matlamat anda tidak boleh menjadi indeks berharga atau jumlah yang cantik, tetapi kesihatan, kesejahteraan dan kecergasan fizikal yang lebih baik. Adakah perlu diingat bahawa orang dengan indeks jisim badan yang sama boleh kelihatan sama sekali berbeza? Anda boleh menimbang 80 kilogram dengan tinggi 180, dan dengan tinggi 150, sambil mempunyai badan yang telah tersebar dari hipodinamik dan ditarik dengan cara yang sporty. Jelas, orang-orang ini akan mempunyai petunjuk kesihatan yang berbeza. Walaupun berusaha untuk indeks jisim badan yang diingini, di mana pertumbuhan diambil kira, jangan lupa tentang perlembagaan (bukan Persekutuan Rusia, tetapi mengenai ciri-ciri fizikal), terutamanya jika anda menurunkan berat badan kerana alasan estetik semata-mata.

Mengenai masalah berat badan yang dapat diterima untuk kesihatan dan kepuasan anda, semuanya sangat individu, dan penting untuk berhenti tepat pada waktunya menuju kesempurnaan khayalan agar anda tidak kehilangan kesihatan ini - bersama dengan rambut, kuku, kulit yang baik dan keinginan untuk hidup. Sekiranya anda membenarkan bintang Instagram yang difoto dan penerbitan "40 kg" membawa diri mereka untuk terus menerus terbayang-bayang di cermin, tetapi badan anda berada dalam norma perubatan, maka anda perlu meminta pertolongan bukan dari pakar pemakanan, tetapi seorang psikoterapis: gangguan makan bukanlah orang lain dibawa ke kebaikan. Pada akhirnya, jumlah kilogram yang dibenci tidak ditulis di dahi anda, dan keletihan daripada memakan satu soba dan kemarahan di seluruh dunia dari sekatan berterusan cukup ketara dengan mata kasar.

Saranan kami tidak dapat disamakan dengan pelantikan doktor. Sebelum anda mula mengambil ubat ini atau ubat itu, pastikan anda berjumpa dengan pakar.

Glucophage 1000 mg hilang dari farmasi. Analog ubat.

Sepanjang tahun 2019, kami melihat penarikan ubat-ubatan tertentu. Kadang-kadang sangat penting untuk kesihatan pesakit. Sebabnya ialah masalah kewangan dan undang-undang, gangguan dalam pengeluaran dan pembekalan ubat-ubatan. Disember 2019 juga memperlihatkan "kejutan", kali ini untuk pesakit diabetes - Glucofage 1000 mg tablet hilang dari penjualan, yang bagi banyak pesakit menjadi prasyarat untuk kehidupan normal mereka.

Apa alasan untuk apa yang berlaku dan jalan keluar dari situasi ini? Pertimbangkan kemungkinan penyelesaian yang boleh digunakan pesakit semasa ketiadaan glukofag di farmasi Persekutuan Rusia.

Apa itu Glucophage

Ini adalah agen hipoglikemik (hipoglikemik) dari kumpulan biguanide, yang digunakan untuk rawatan dan pencegahan diabetes jenis 2 pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 10 tahun. Ubat ini digunakan sebagai monoterapi (rawatan dengan satu ubat), dan dalam kombinasi dengan ubat diabetes lain, termasuk insulin.

Ciri penting Glucophage adalah bahawa ia menurunkan gula darah ke tahap normal dan tidak membawa kepada keadaan hipoglikemik. Ia hanya memberi kesan kepada pesakit diabetes dan tidak memberi kesan kepada orang yang sihat. Ubat ini mengurangkan penyerapan gula dari usus, meningkatkan kepekaan sel terhadap insulin dan merangsang proses penggunaan glukosa di dalamnya..

Ia mempunyai kesan terapi tambahan: di bawah pengaruh Glucofage, profil lipid dan kepekatan kolesterol dalam darah dinormalisasi, berat badan menurun atau tidak berubah.

Mengapa Glucofage 1000 mg hilang

Sejak akhir tahun 2019, pesakit, memenuhi ambang farmasi dengan pertanyaan "Mengapa Glucophage 1000 hilang?", Mereka mendengar sebagai respons dari ahli farmasi: "Glucophage dihentikan, ini sementara. Apabila ia muncul, kita tidak tahu. ".

Sesungguhnya, ubat itu hilang dengan cepat - pesakit secara beransur-ansur memperoleh semua bungkusan, dan pembekal tidak menerima kumpulan baru.

Pada 01.01.2020, tidak ada aplikasi rasmi dari pengilang (Merck Santé SAAS, Perancis). Dadah itu disita "tanpa suara yang tidak semestinya." Namun, diketahui bahawa sebelumnya (khususnya pada bulan Mac 2015) Merck telah menarik beberapa siri ubat Glucofage 1000 mg, 850 mg dan 500 mg sekaligus.

Harus diandaikan bahawa penarikan beberapa siri ubat hanya dapat dilakukan hanya jika pelanggaran dilakukan semasa pengeluaran ubat itu dan menjadi tidak berkesan atau bahkan membahayakan kesihatan. Kami meminta penjelasan daripada wakil rasmi Merck di Rusia.

Menerima maklum balas dari pejabat perwakilan Merck, petikan: Sebagai tindak balas kepada rayuan anda, izinkan saya memberitahu anda bahawa untuk mengoptimumkan jumlah bentuk metformin INN yang dihasilkan pada tahun 2020, Merck menghentikan pengeluaran di Persekutuan Rusia bentuk dan dos tertentu ubat Glucofage® (INN metformin ) Keperluan pesakit untuk ubat Glucofage® (INN metformin) akan diimbangi oleh peningkatan pengeluaran bentuknya yang berpanjangan - Glucofage® Long (INN metformin).

Dos harian Glucofage® Long adalah setara dengan dos Glucofage®. Sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut. Di lampiran anda akan mendapat surat rasmi dari Merck kepada Kementerian Perindustrian dan Perdagangan dan Roszdravnadzor. Petikan akhir.

Apabila Glucofage 1000 mg muncul di farmasi

Berdasarkan pengalaman masa lalu, khususnya tahun 2015, ubat tersebut kembali ke pasaran farmaseutikal dalam tempoh 6-8 bulan (bergantung pada wilayahnya). Berdasarkan maklumat ini, dapat diandaikan bahawa Glucofage 1000 mg akan kembali ke rak farmasi kami pada akhir musim panas 2020.

Kemas kini pada 9 Januari 20: Pengilang Glucofage membuat keputusan untuk menarik dos 1000 mg (30 dan 60 tablet) dari pengeluaran. Untuk menggantikan ubat tersebut, pesakit ditawarkan menggunakan ubat Glucofage Long 1000 mg.

Tetapi, tentu saja pesakit harus menerima terapi penyelenggaraan berterusan dengan agen hipoglikemik. Mari lihat bagaimana pesakit keluar dari keadaan ini..

Analog dan pengganti glukofag

 • Apa yang boleh menggantikan glukofag 1000 mg pada prinsipnya?

Pertama, Merck tidak menarik Glucophage dalam dos 500 mg dan 850 mg. Dengan bantuan ubat-ubatan ini, pesakit sudah dapat keluar dari keadaan defisit semasa. Walau bagaimanapun, secara adil, harus diperhatikan bahawa kerana peningkatan permintaan untuk dos ini, mereka hanya boleh berakhir di farmasi.

Kedua, hari ini kita mempunyai beberapa ubat di gudang ubat serupa: Siofor (dikeluarkan oleh Berlin-Chemie, Jerman), Formmetin (Pharmstandart, Rusia) dan ubat-ubatan yang kurang biasa: Bagomet, Gliformin, Merifatin, Novoformin.

 • Bolehkah Glucophage diganti dengan metformin?

Jawapannya adalah ya: "Ya, anda boleh." INN atau nama bukan proprietari antarabangsa untuk Glucofage (iaitu bahan aktifnya) adalah Metformin, yang ditunjukkan secara terbuka pada bungkusan ubat. Satu-satunya syarat untuk penggantian seperti itu ialah metformin tanpa jenama mesti berkualiti dan memberikan keberkesanan terapi yang baik..

 • Bolehkah Glucophage diganti dengan Glucophage Long?

Walaupun jumlah bahan aktif yang sama, yang biasa dan bentuk Long berbeza antara satu sama lain. Eksipien yang termasuk dalam bentuk Glucofage Long yang berpanjangan memberikan kesan terapeutik yang lebih lama selepas satu dos berbanding dengan bentuk biasa. Walau bagaimanapun, dos terapi (terapi) dalam darah semasa mengambil Glucofage Long lebih perlahan.

Beberapa fakta mengenai ubat-ubatan:

 1. Kepekatan maksimum metformin dalam darah diperhatikan 2.5 jam selepas mengambil ubat Glucophage dan 5 jam setelah mengambil Glucophage Long.
 2. Sekiranya pesakit mengambil Glucofage dalam dos 1000 mg 2 kali sehari, maka dia boleh mengambil Glucofage Long dalam dos 2000 mg (2 tablet 1000 mg) sekali sehari pada waktu petang (kesan terapi akan keesokan harinya). Dalam kes ini, kesan terapi kedua-dua pilihan rawatan akan serupa.
 3. Glucophage Long diambil semasa makan malam, Glucophage biasa - pada waktu siang.

Anda boleh menggantikan Glucophage dengan Glucophage Long. Untuk melakukan ini, ambil keseluruhan dos harian pada malam sebelumnya. Maksudnya, jika anda mengambil 1 tablet glukofag normal, maka ambil Long 1000 mg - 1 tablet pada waktu malam. Sekiranya anda minum Glucofage 1000 mg biasa 2 kali sehari, minum Long 1000 mg - 2 tablet pada waktu petang. Begitu juga, anda boleh bertindak sekiranya terdapat dos lain. Untuk perundingan yang lebih terperinci mengenai dos ubat harus berjumpa doktor.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk keluar dari keadaan ini. Kami berharap ubat yang penting dan terbukti berulang ini akan cepat kembali ke rak farmasi domestik, dan pesakit dapat meneruskan terapi biasa.

Glucophage dan Glucophage Long: mana yang lebih baik?

Ramai orang berminat dengan perbezaan antara ubat Glucofage dan Glucophage Long. Kedua-dua ubat tersebut dianggap biguanides, iaitu menurunkan gula darah.

Sarana diresepkan untuk menstabilkan metabolisme pada manusia, ketika kepekaan struktur sel terhadap insulin menjadi lebih buruk, dan kepekatan glukosa meningkat, simpanan lemak meningkat. Kesan terapi kedua-dua ubat adalah serupa..

Bagaimana glukofag berfungsi?

Ubat itu adalah ubat hipoglikemik. Ini mengurangkan jumlah gula dalam darah, yang digunakan dalam rawatan diabetes. Tablet berwarna keputihan, bulat dan bujur.

Glucophage dan Glucophage Long dianggap biguanides, iaitu menurunkan gula darah.

Bahan aktif utama dalam komposisi glukofag adalah metformin. Kompaun ini adalah biguanide. Mempunyai kesan hipoglikemik kerana:

 • kerentanan struktur sel terhadap insulin meningkat, glukosa lebih baik diserap;
 • intensiti pengeluaran glukosa dalam struktur sel hati menurun;
 • terdapat kelewatan penyerapan karbohidrat oleh usus;
 • metabolisme lemak bertambah baik, kadar kolesterol menurun.

Metformin tidak mempengaruhi intensiti sintesis insulin oleh struktur sel pankreas, ubat tidak dapat memprovokasi hipoglikemia.

Setelah menggunakan ubat, komponen aktif melewati usus ke aliran darah umum. Ketersediaan bio sekitar 60%, tetapi jika anda makan, maka indikatornya akan menurun. Jumlah maksimum metformin dalam darah diperhatikan selepas 2.5 jam. Sebatian ini sebahagiannya diproses di hati dan diekskresikan oleh buah pinggang. Separuh keseluruhan dos tinggal dalam 6-7 jam.

Perbandingan model meter Accu-Chek - lebih banyak lagi dalam artikel ini.

Ciri-ciri Glucophage Panjang

Ia adalah agen hipoglikemik dari kumpulan biguanide. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dengan tindakan yang berpanjangan. Alat ini juga bertujuan untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Komponen aktif ubat ini juga metformin..

Alat ini bertindak serupa dengan Glucofage: ia tidak meningkatkan pengeluaran insulin, tidak dapat memprovokasi hipoglikemia.

Semasa menggunakan Glucofage Long, penyerapan metformin lebih lambat daripada pada tablet dengan tindakan biasa. Kepekatan maksimum komponen aktif dalam darah akan dicapai setelah 7 jam, tetapi jika jumlah zat yang diambil adalah 1500 mg, maka jangka waktu jangka masa tersebut mencapai 12 jam.

Semasa menggunakan Glucophage Long, penyerapan metformin lebih lambat daripada pada tablet dengan tindakan biasa.

Glucophage dan Glucophage Long adalah satu dan sama?

Glucophage adalah ubat yang berkesan untuk hiperglikemia. Kerana peningkatan metabolisme, lemak berbahaya tidak terkumpul. Ubat ini tidak mempengaruhi intensiti pengeluaran insulin, jadi ubat ini diresepkan kepada orang yang tidak menghidap diabetes.

Ejen hipoglikemik lain ialah Glucophage Long. Ini hampir sama dengan ubat sebelumnya. Ubat ini mempunyai sifat yang sama, hanya kesan terapi yang lebih tahan lama. Kerana jumlah komponen aktif yang besar, ia diserap lebih lama di dalam badan, dan kesannya adalah jangka panjang.

 • membantu dalam rawatan diabetes;
 • menstabilkan kepekatan glukosa dan insulin;
 • kesan yang baik terhadap metabolisme dan penggunaan karbohidrat oleh badan;
 • mencegah penyakit vaskular, mengurangkan kolesterol.

Kedua-dua ubat tersebut hanya boleh diminum setelah diresepkan oleh doktor, untuk mengelakkan perkembangan gangguan pada tubuh.

Perbandingan Glucophage dan Glucophage of Long

Walaupun kedua-dua ubat itu dianggap sama, kedua-duanya mempunyai persamaan dan perbezaan.

Kesamaan

Kedua-dua produk ini dihasilkan oleh MERCK SANTE dari Perancis. Di farmasi, mereka tidak dikeluarkan tanpa preskripsi. Kesan terapeutik ubat serupa, komponen utama kedua-duanya adalah metformin. Bentuk dos - tablet.

Kedua-dua ubat tersebut hanya boleh diminum setelah diresepkan oleh doktor, untuk mengelakkan perkembangan gangguan pada tubuh.

Penggunaan ubat-ubatan tersebut menyebabkan penindasan cepat terhadap gejala yang berlaku dengan keadaan hiperglikemik. Tindakan lembut membolehkan anda mempengaruhi perjalanan penyakit, petunjuk gula, dan melakukan ini tepat pada waktunya.

Petunjuk utama untuk digunakan dalam ubat adalah sama. Ubat semacam itu digunakan dalam kes berikut:

 • diabetes jenis 2 apabila terapi diet tidak membantu;
 • kegemukan.

Dadah diresepkan untuk diabetes pada kanak-kanak berumur lebih dari 10 tahun. Bagi kanak-kanak yang lebih muda dari usia ini (termasuk bayi baru lahir), ubat itu tidak sesuai.

Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat adalah sama:

 • koma;
 • ketofasidosis diabetes;
 • fungsi buah pinggang terjejas;
 • masalah dalam fungsi hati;
 • pemburukan pelbagai penyakit;
 • demam;
 • penyakit yang disebabkan oleh jangkitan;
 • penyahhidratan;
 • pemulihan selepas kecederaan;
 • pemulihan selepas operasi;
 • mabuk alkohol;
 • gejala asidosis laktik;
 • kehamilan dan penyusuan;
 • hipersensitiviti terhadap komponen ubat.

Kadang-kadang ubat menimbulkan kesan sampingan:

 • masalah saluran pencernaan: loya, hilang selera makan, cirit-birit, perut kembung;
 • asidosis laktik;
 • anemia;
 • gatal-gatal.

Glucophage - pil untuk diabetes dan obesiti

Glucophage adalah ubat yang digunakan untuk merawat diabetes sebagai sebahagian daripada terapi yang kompleks. Bahan aktifnya adalah metrofin, yang membantu mengurangkan berat badan..

Arahan penggunaan ubat menunjukkan bahawa ubat tersebut juga berjaya digunakan untuk memerangi kegemukan. Sebelum menggunakan produk, anda harus berjumpa dengan ahli endokrinologi.

Apakah ubat ini: ciri utama

Glucophage adalah ubat yang membolehkan anda menjaga kesihatan yang normal pada pesakit diabetes. Ini mengandungi komponen yang mengurangkan kandungan insulin dan gula dalam plasma darah, yang menyebabkan pemusnahan lemak subkutan.

Kerana ciri ini, ubat ini telah digunakan untuk memerangi berat badan berlebihan. Tidak seperti ubat lain dengan kemampuan membakar lemak, Glucofage hampir tidak mempunyai kesan sampingan. Manifestasi yang tidak diingini hanya boleh berlaku akibat penggunaan ubat yang tidak betul.

Matlamat utama Glucophage adalah penyingkiran glukosa dan kolesterol jahat dari darah, petunjuk yang paling sering melebihi norma yang dibenarkan pada pesakit gemuk. Ubat ini membolehkan anda mengembalikan metabolisme dan menormalkan penyerapan komponen berguna yang mempunyai kesan yang baik pada tubuh secara keseluruhan.

Glucophage: mekanisme tindakannya

Ubat hipoglikemik, kerana bahan aktif yang terkandung dalam komposisinya, mengurangkan manifestasi hiperglikemia tanpa menyumbang kepada pembentukan hipoglikemia.

Glucophage juga mempunyai kesan berikut:

 • Mengembalikan metabolisme lipid dengan menurunkan trigliserida, LDL dan kolesterol;
 • Meningkatkan reaksi reseptor periferal terhadap banyak ubat (insulin);
 • Merangsang prestasi tisu otot untuk pencernaan glukosa dengan mudah oleh mereka;
 • Melambatkan proses memproses karbohidrat oleh saluran pencernaan dan glukoneogenesis di hati.

Satu lagi sifat ubat adalah penurunan keinginan untuk makanan. Tetapi, semasa mengambil ubat, rasa logam di rongga mulut mungkin muncul, mual.

Cadangan Glucophage

Untuk kesan maksimum metformin, ia mesti diminum secara sistematik, mengikut skema tertentu. Tempoh rawatan untuk kegemukan tidak boleh melebihi 22 hari, walaupun hasilnya tidak sesuai dengan pesakit, anda perlu berehat - 2 bulan dan hanya kemudian mengulangi rawatan.

Dianjurkan untuk mengambil Glucophage sebelum setiap hidangan, dibasuh dengan cecair bersih. Dos ubat adalah 500 mg, tetapi jika loya selalu dirasakan, jumlahnya mesti dikurangkan sebanyak 1/3. Semasa rawatan, anda harus meninggalkan alkohol, gula dan karbohidrat.

Kemungkinan kontraindikasi dan kesan yang tidak diingini

Sekiranya anda mengikuti arahan semasa rawatan, glukofag secara praktikal tidak menyebabkan reaksi buruk. Tetapi masih ada kontraindikasi terhadap penggunaan ubat tersebut:

 • Diabetes jenis 1;
 • Harapan kanak-kanak, penyusuan;
 • Tempoh pasca trauma dan pasca operasi;
 • Patologi saluran darah, jantung;
 • Penyakit buah pinggang
 • Ketagihan alkohol kronik.

Manifestasi yang tidak diingini yang kadang-kadang berlaku semasa rawatan serupa dengan mabuk. Gejala kesan sampingan adalah seperti berikut:

 • Serangan migrain;
 • Rasa mual, muntah;
 • Pembentukan gas;
 • Najis longgar;
 • Demam;
 • Laktociadosis;
 • Kolik di usus, kelemahan berlebihan.

Pada dasarnya, kesan sampingan muncul pada awal rawatan dan dikaitkan dengan penggunaan ubat yang tidak betul dan pemakanan yang buruk. Pada tanda pertama kejadian buruk, disyorkan untuk mengurangkan dosnya. Sekiranya tidak ada peningkatan, berjumpa doktor.

Tablet glucophage termasuk dalam penilaian pil diet berkesan

Arahan penggunaan Glucofage

Struktur

Satu tablet mengandungi:

Bahan aktif: metformin hidroklorida - 500/850/1000 mg;

Bahan bantu: povidone 20/34/40 mg, magnesium stearate 5.0 / 8.5 / 10.0 mg. Sarung filem:

Dos 500 mg dan 850 mg: hypromellose 4.0 / 6.8 mg.

Dos 1000 mg: Opadry net 21 mg (hypromellose 90.90%, macrogol 400 4.550%, macrogol 8000 4.550%).

Penerangan

Dos 500 mg, 850 mg:
Tablet bersalut filem putih, bulat, biconvex.
Keratan rentas - jisim putih homogen.
Dos 1000 mg:
Tablet putih, bujur, biconvex, dilapisi filem, dengan tanda di kedua sisi dan terukir "1000" di satu sisi.
Keratan rentas - jisim putih homogen.

kesan farmakologi

Glucofage® mengurangkan hiperglikemia, tanpa membawa kepada perkembangan hipoglikemia. Tidak seperti derivatif sulfonylurea, ia tidak merangsang rembesan insulin dan tidak

kesan hipoglikemik pada individu yang sihat. Meningkatkan kepekaan reseptor periferal terhadap insulin dan penggunaan glukosa oleh sel. Mengurangkan pengeluaran glukosa hati dengan menghalang glukoneogenesis dan glikogenolisis. Melambatkan penyerapan glukosa usus.

Metformin merangsang sintesis glikogen dengan bertindak pada sintase glikogen. Meningkatkan kapasiti pengangkutan semua jenis pengangkut glukosa membran.

Selain itu, ia mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme lipid: menurunkan kolesterol total, lipoprotein berketumpatan rendah dan trigliserida.

Semasa mengambil metformin, berat badan pesakit sama ada tetap stabil atau menurun secara sederhana.

Farmakokinetik

Selepas pemberian oral, metformin diserap dari saluran gastrointestinal sepenuhnya. Ketersediaan bio mutlak adalah 50-60%. Kepekatan maksimum (Stax) (kira-kira 2 μg / ml atau 15 μmol) dalam plasma dicapai selepas 2.5 jam.

Dengan pengambilan serentak, penyerapan metformin dikurangkan dan ditangguhkan. Metformin diedarkan dengan cepat di dalam tisu, praktikalnya tidak mengikat protein plasma.

Ia dimetabolisme ke tahap yang sangat lemah dan diekskresikan oleh buah pinggang. Pelepasan metformin pada subjek yang sihat adalah 400 ml / min (4 kali lebih banyak daripada pelepasan kreatinin), yang menunjukkan adanya rembesan kanal aktif.

Waktu paruh lebih kurang 6.5 jam. Dengan kegagalan buah pinggang, ia meningkat, terdapat risiko terkumpulnya ubat.

Petunjuk untuk digunakan

Diabetes diabetes jenis 2, terutama pada pesakit dengan obesiti, dengan ketidakberkesanan terapi diet dan aktiviti fizikal:
• pada orang dewasa, sebagai monoterapi atau dalam kombinasi dengan agen hipoglikemik oral lain, atau dengan insulin;
• pada kanak-kanak berumur 10 tahun sebagai monoterapi atau bersama dengan insulin.

Kontraindikasi

• Hipersensitiviti terhadap metformin atau sebarang eksipien;

• ketoasidosis diabetes, precoma diabetes, koma;

• kegagalan buah pinggang atau fungsi ginjal yang terganggu (pelepasan kreatinin kurang daripada 60 ml / min);

• keadaan akut dengan risiko p

dehidrasi (dengan cirit-birit, muntah), teruk

• manifestasi penyakit akut atau kronik yang dinyatakan secara klinikal yang boleh menyebabkan perkembangan hipoksia tisu (termasuk kegagalan jantung atau pernafasan, infark miokard akut);

• operasi dan kecederaan pembedahan yang luas apabila terapi insulin ditunjukkan (lihat bahagian "Arahan Khas");

• kegagalan hati, gangguan fungsi hati;

• alkoholisme kronik, keracunan alkohol akut;

• asidosis laktik (termasuk sejarah);

• gunakan kurang dari 48 jam sebelum dan dalam 48 jam setelah melakukan kajian radioisotop atau sinar-x dengan pengenalan media kontras yang mengandung iodin (lihat bahagian "Interaksi dengan ubat lain");

• mematuhi diet rendah kalori (kurang dari 1000 kcal / hari).

Gunakan ubat ini pada orang berusia lebih dari 60 tahun yang melakukan kerja fizikal yang berat, yang dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena asidosis laktik pada mereka; semasa menyusu.

Kehamilan dan penyusuan

Diabetes mellitus yang tidak dikompensasi semasa kehamilan dikaitkan dengan peningkatan risiko kecacatan kelahiran dan kematian perinatal. Sejumlah data menunjukkan bahawa pengambilan metformin pada wanita hamil tidak meningkatkan risiko kecacatan kongenital pada kanak-kanak.

Semasa merancang kehamilan, begitu juga dengan kehamilan semasa mengambil Metformin, ubat tersebut harus dibatalkan, dan terapi insulin harus diresepkan. Adalah perlu untuk mengekalkan tahap glukosa darah pada tahap yang paling dekat dengan normal untuk mengurangkan risiko kecacatan janin.

Metformin diekskresikan dalam susu ibu. Kesan sampingan pada bayi baru lahir semasa menyusu semasa mengambil metformin tidak diperhatikan. Walau bagaimanapun, kerana jumlah data yang terhad, penggunaan ubat semasa penyusuan tidak digalakkan. Keputusan untuk menghentikan penyusuan susu ibu harus diambil dengan mengambil kira faedah penyusuan dan kemungkinan risiko

kesan sampingan pada kanak-kanak.

Dos dan pentadbiran

Monoterapi dan terapi kombinasi dalam kombinasi dengan agen hipoglikemik oral lain:

• Dos permulaan biasa ialah 500 mg atau 850 mg 2-3 kali sehari selepas atau semasa makan. Peningkatan dos secara beransur-ansur adalah mungkin bergantung pada kepekatan glukosa dalam darah.

• Dos pemeliharaan ubat biasanya 1500-2000 mg / hari. Untuk mengurangkan kesan sampingan dari saluran gastrointestinal, dos harian harus dibahagikan kepada 2-3 dos. Dos maksimum adalah 3000 mg / hari, dibahagikan kepada tiga dos.

• Peningkatan dos yang perlahan dapat membantu meningkatkan toleransi gastrousus..

• Pesakit yang menggunakan metformin dalam dos 2000-3000 mg / hari boleh dipindahkan ke ubat Glyukofazh 1000 mg. Dos maksimum yang disyorkan ialah 3000 mg / hari, dibahagikan kepada 3 dos.

Sekiranya merancang peralihan daripada mengambil agen hipoglikemik lain: anda mesti berhenti mengambil ubat lain dan mula mengambil Glucofage® dalam dos yang dinyatakan di atas.

Gabungan dengan insulin:

Untuk mencapai kawalan glukosa darah yang lebih baik, metformin dan insulin dapat digunakan sebagai terapi kombinasi. Dos awal Glucofage® yang biasa adalah 500 mg atau 850 mg 2-3 kali sehari, sedangkan dos insulin dipilih berdasarkan kepekatan glukosa dalam darah.

Terbang dan remaja: pada kanak-kanak dari usia 10 tahun, Glucofage® boleh digunakan dalam monoterapi dan bersama dengan insulin. Dos permulaan biasa ialah 500 mg atau 850 mg 1 kali sehari selepas atau semasa makan. Selepas 10-15 hari, dos mesti disesuaikan berdasarkan kepekatan glukosa darah. Dos harian maksimum ialah 2000 mg, dibahagikan kepada 2-3 dos.

Paten lanjut usia: kerana kemungkinan penurunan fungsi ginjal, dos metformin mesti dipilih di bawah pemantauan rutin indikator fungsi ginjal (untuk menentukan kepekatan kreatinin dalam serum darah sekurang-kurangnya 2-4 kali setahun). Tempoh rawatan

Glucofage® harus diambil setiap hari, tanpa gangguan. Sekiranya penghentian rawatan, pesakit harus memberitahu doktor.

Kesan sampingan

Kekerapan kesan sampingan ubat dianggarkan seperti berikut:

Sangat kerap:> 1/10 Kerap:> 1/100, 1/1000, 1/10 000, P ', K "J

Chlorpromazine: apabila diambil dalam dosis besar (100 mg sehari) meningkatkan kepekatan glukosa dalam darah, mengurangkan pelepasan insulin. Dalam rawatan antipsikotik dan setelah menghentikan yang terakhir, penyesuaian dos diperlukan di bawah kawalan kepekatan glukosa darah.

Glukokortikosteroid (GCS) tindakan sistemik dan tempatan mengurangkan toleransi glukosa, meningkatkan kepekatan glukosa dalam darah, kadang-kadang menyebabkan ketosis. Dalam rawatan kortikosteroid dan setelah menghentikan pengambilan yang terakhir, penyesuaian dos ubat Glucofage® di bawah kawalan kepekatan glukosa darah.

Diuretik: penggunaan diuretik "gelung" secara serentak dapat menyebabkan perkembangan asidosis laktik kerana kemungkinan kegagalan buah pinggang berfungsi. Glucofage® tidak boleh diresepkan jika pelepasan kreatinin di bawah 60 ml / min..

Agonis beta2-adrenergik yang boleh disuntik: meningkatkan kepekatan glukosa dalam darah kerana rangsangan reseptor betag-adrenergik. Dalam kes ini, perlu untuk mengawal kepekatan glukosa dalam darah. Sekiranya perlu, insulin disyorkan..

Dengan penggunaan ubat-ubatan di atas secara serentak, mungkin diperlukan pemantauan glukosa darah yang lebih kerap, terutama pada awal rawatan. Sekiranya perlu, dos metformin dapat disesuaikan semasa rawatan dan selepas penamatannya.

Inhibitor enzim penukar angiotensin dan ubat antihipertensi lain dapat menurunkan glukosa darah. Sekiranya perlu, dos metformin harus disesuaikan..

Dengan penggunaan serentak ubat Glucofage® dengan derivatif sulfonylurea, insulin, acarbose, salisilat, perkembangan hipoglikemia adalah mungkin.

Nifedipine meningkatkan penyerapan dan Ctah metformin.

Ubat kationik (amiloride, digoxin, morphine, procainamide, quinidine, quinine, ranitidine, triamteren, trimethoprim and vancomycin) yang dirembeskan dalam tubulus ginjal bersaing dengan metformin untuk pengangkutan tiub

sistem dan boleh menyebabkan peningkatan C, arahan khasnya

Asidosis laktik adalah komplikasi yang jarang berlaku tetapi serius (kematian tinggi sekiranya tidak ada rawatan kecemasan) yang mungkin berlaku disebabkan oleh pengumpulan metformin. Kes asidosis laktik semasa mengambil metformin berlaku terutamanya pada pesakit diabetes mellitus dengan kegagalan buah pinggang yang teruk.

Faktor risiko lain yang berkaitan, seperti dekompensasi, harus dipertimbangkan.
diabetes mellitus, ketosis, puasa berpanjangan, alkoholisme, kegagalan hati, dan sebarang keadaan yang berkaitan dengan hipoksia yang teruk. Ini dapat membantu mengurangkan kejadian asidosis laktik..

Anda harus mengambil kira risiko asidosis laktik dengan munculnya tanda-tanda yang tidak spesifik, seperti kekejangan otot, disertai dengan gangguan dyspeptik, sakit perut dan asthenia yang teruk. Asidosis laktik dicirikan oleh sesak nafas asidotik, sakit perut dan hipotermia diikuti oleh koma. Parameter makmal diagnostik adalah penurunan pH darah (kurang dari 7,25), kandungan laktat dalam plasma darah lebih dari 5 mmol / l, peningkatan jurang anion dan nisbah laktat / piruvat. Sekiranya disyaki asidosis metabolik, perlu berhenti mengambil ubat dan segera berjumpa doktor.

Metformin harus dihentikan 48 jam sebelum pembedahan elektif dan dapat dilanjutkan tidak lebih awal dari 48 jam setelahnya, dengan syarat fungsi ginjal didapati normal semasa pemeriksaan..

Oleh kerana metformin diekskresikan oleh ginjal, sebelum memulakan rawatan dan secara berkala selepas itu, pelepasan kreatinin mesti ditentukan: sekurang-kurangnya sekali setahun pada pesakit dengan fungsi ginjal normal, dan 2-4 kali setahun pada pesakit tua, serta pada pesakit dengan pembersihan kreatinin pada had norma yang lebih rendah.

Hati-hati harus diberikan sekiranya terdapat kemungkinan gangguan fungsi ginjal pada pesakit tua, sementara penggunaan ubat antihipertensi, diuretik atau ubat anti-radang bukan steroid.

Kanak-kanak dan remaja

Diagnosis diabetes jenis 2 mesti disahkan sebelum rawatan dengan metformin.

Kawalan yang paling berhati-hati diperlukan untuk kanak-kanak

Langkah berjaga-jaga lain:

• Pesakit disarankan untuk meneruskan diet.

Dalam ujian klinikal yang berlangsung selama 1 tahun, menunjukkan bahawa metformin tidak mempengaruhi pertumbuhan dan akil baligh. Walau bagaimanapun, kerana kekurangan data jangka panjang, pemantauan berhati-hati terhadap kesan metformin seterusnya terhadap parameter ini pada kanak-kanak dianjurkan, terutama pada pematangan melahirkan anak.

karbohidrat sepanjang hari. Pesakit yang berlebihan berat badan disarankan untuk terus mengikuti diet rendah kalori (tetapi tidak kurang dari 1000 kkal / hari) • Disarankan agar ujian makmal rutin dilakukan secara berkala untuk memantau diabetes.

• Metformin tidak menyebabkan hipoglikemia semasa monoterapi, tetapi berhati-hati apabila digunakan bersama dengan insulin atau agen hipoglikemik lain (contohnya, sulfonylureas, repaglinide, dll.).

Kesan terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme

Monoterapi dengan Glucofage® tidak menyebabkan hipoglikemia, oleh itu, tidak mempengaruhi keupayaan untuk memandu kenderaan dan mekanisme.

Walau bagaimanapun, pesakit harus diberi perhatian mengenai risiko hipoglikemia ketika menggunakan metformin dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik lain (sulfonylureas, insulin, repaglinide, dll.).

Borang pelepasan

Tablet bersalut filem 500 mg:
10 tablet per lepuh PVC / aluminium foil, 3 atau 5 lepuh berserta arahan penggunaan diletakkan di dalam kotak kadbod;
15 tablet dalam lepuh PVC / aluminium foil, 2 lepuh berserta arahan penggunaan diletakkan di dalam kotak kadbod;
20 tablet per lepuh PVC / aluminium foil, 3 atau 5 lepuh berserta arahan penggunaan diletakkan di dalam kotak kadbod.
Tablet bersalut filem 850 mg:
15 tablet dalam lepuh PVC / aluminium foil, 2 lepuh berserta arahan penggunaan diletakkan di dalam kotak kadbod;
20 tablet per lepuh PVC / aluminium foil, 3 atau 5 lepuh berserta arahan penggunaan diletakkan di dalam kotak kadbod.
Tablet bersalut filem 1000 mg
10 tablet per lepuh PVC / aluminium foil, 3, 5, 6 atau 12 lepuh, bersama dengan arahan penggunaan, diletakkan di dalam kotak kadbod;
15 tablet dalam lepuh PVC / aluminium foil, 2, 3 atau 4 lepuh, bersama dengan arahan penggunaan, diletakkan di dalam kotak kadbod.

Keadaan simpanan

Simpan pada suhu tidak melebihi 25 ° C. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangka hayat

Dos 500 mg dan 850 mg: 5 tahun.
Dos 1000 mg: 3 tahun.
Jangan gunakan selepas tarikh luput.

Kesan Sampingan Glucophage: Mengapa Anda Sakit Dari Pil?

Walaupun sifat positif ubat, Glucophage, kesan sampingan yang harus diketahui oleh semua orang, mempunyai beberapa ciri penggunaan.

Di samping itu, pengeluar menghasilkan Glucofage Long, ubat oral yang digunakan untuk meningkatkan reaksi reseptor terhadap hormon penurun gula, serta untuk penggunaan glukosa oleh sel.

Artikel ini akan membantu anda memahami masalah penting seperti ciri penggunaan, kesan sampingan dari glukofag, kontraindikasi, ulasan, harga dan analog.

Sifat farmakologi

Ubat Glucophage ditunjukkan untuk diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, apabila aktiviti fizikal dan pemakanan khas tidak membantu menurunkan kadar glukosa. Arahan mengatakan bahawa agen antidiabetes berkesan dalam kegemukan ketika ketahanan sekunder dikembangkan. Dalam praktiknya, ia digabungkan dengan terapi insulin dan pelbagai ubat penurun gula..

Pengilang menghasilkan agen antidiabetik Glucophage dalam bentuk tablet dengan dos yang berbeza: 500, 850 dan 1000 mg. Komponen utama ubat adalah metformin hidroklorida - wakil kelas biguanide. Setiap tablet ubat tersebut mengandungi bahan seperti povidone, macrogol (4000, 8000), hypromellose dan magnesium stearate.

Bentuk pelepasan khas adalah ubat bertindak panjang. Tablet dihasilkan dalam dos yang berbeza (Glucofage Long 500 dan Glucofage Long 750).

Glukofag tidak menyebabkan perkembangan hipoglikemia, dan juga tidak ada lonjakan tajam dalam petunjuk glukosa darah. Semasa mengambil Glucofage pada orang yang sihat, tidak ada penurunan glisemia di bawah had 3.3-5.5 mmol / L. Normalisasi kandungan gula dicapai kerana sifat ubat berikut:

 1. Penghasilan insulin beta oleh sel beta.
 2. Peningkatan kerentanan "sel sasaran" protein dan tisu adiposa terhadap insulin.
 3. Mempercepat proses gula dengan struktur otot.
 4. Penurunan pencernaan karbohidrat oleh sistem pencernaan.
 5. Penurunan pemendapan glukosa di hati.
 6. Meningkatkan metabolisme.
 7. Mengurangkan kepekatan kolesterol berbahaya, lipoprotein berketumpatan rendah dan trigliserida.
 8. Berat badan pada pesakit dengan obesiti teruk (Glucofage mengasidkan asid lemak).

Dengan penggunaan metformin Glucofage secara oral, hidroklorida cepat diserap di saluran gastrointestinal, dan kandungan maksimumnya diperhatikan selepas dua setengah jam. Glucophage Long, sebaliknya, diserap dalam jangka masa yang lama, jadi ia hanya diminum 1-2 kali sehari.

Komponen aktif tidak berinteraksi dengan protein, menyebar dengan cepat ke semua struktur sel badan. Metformin diekskresikan bersama dengan air kencing.

Orang yang mengalami disfungsi buah pinggang harus menyedari kemungkinan perencatan ubat dalam tisu..

Arahan penggunaan tablet

Kedua-dua ubat (Glucophage dan Glucophage Long) dibeli di farmasi, mempunyai preskripsi ahli endokrinologi. Doktor menetapkan dos berdasarkan besarnya glukosa dan simptom diabetes.

Pada permulaan terapi, disyorkan untuk menggunakan 500 mg dua kali tiga kali sehari. Selepas dua minggu, ia dibenarkan untuk meningkatkan dos. Harus diingat bahawa setelah mengambil Glucofage 10-14 hari pertama terdapat kesan sampingan yang berkaitan dengan penyesuaian badan dengan komponen aktif. Pesakit mengadu pelanggaran saluran pencernaan, iaitu serangan mual atau muntah, sembelit atau, sebaliknya, cirit-birit, rasa logam di rongga mulut.

Dos penyelenggaraan adalah 1500-2000 mg sehari. Untuk mengurangkan kesan sampingan daripada mengambil ubat, anda perlu membahagikan dos harian dengan 2-3 kali. Sehingga 3000 mg dibenarkan setiap hari..

Sekiranya pesakit menggunakan ubat hipoglikemik lain, maka dia perlu membatalkan pengambilannya dan memulakan rawatan dengan Glucofage. Semasa menggabungkan ubat dengan terapi insulin, anda harus mematuhi dos 500 atau 850 mg dua kali atau tiga kali sehari, serta 1000 mg sekali sehari. Individu yang mengalami kegagalan buah pinggang atau penyakit ginjal lain, disarankan untuk memilih dos ubat secara individu. Dalam kes sedemikian, pesakit diabetes mengukur kreatinin setiap 3-6 bulan sekali..

Gunakan Glucofage Long 500 diperlukan sekali sehari pada waktu petang. Ubat itu diselaraskan dua minggu sekali. Glucophage Long 500 dilarang menggunakan lebih dari dua kali sehari. Mengenai dos 750 mg, perlu diperhatikan bahawa dos maksimum adalah dua kali sehari.

Bagi pesakit kanak-kanak dan remaja (lebih dari 10 tahun) dibenarkan untuk mengambil sehingga 2000 mg sehari. Bagi pesakit yang berumur lebih dari 60 tahun, doktor memilih dos secara individu kerana kemungkinan penurunan fungsi buah pinggang.

Tablet dicuci dengan segelas air biasa, tanpa menggigit atau mengunyah. Sekiranya anda berhenti mengambil ubat, anda tidak boleh menggandakan dos. Untuk melakukan ini, anda mesti segera mengambil dos Glucofage yang diperlukan.

Bagi pesakit yang minum lebih daripada 2000 mg glukofag, tidak perlu mengambil ubat yang lama.

Semasa membeli agen antidiabetes, periksa tarikh luputnya, iaitu 500 tahun dan 500 mg untuk Glucofage, dan lima tahun untuk Glucofage 1000 mg - tiga tahun. Rejim suhu di mana pembungkusan disimpan tidak boleh melebihi 25 ° C.

Oleh itu, bolehkah Glucophage menyebabkan kesan sampingan, dan adakah terdapat kontraindikasi? Mari cuba mengetahuinya lebih jauh.

Ubat hipoglikemik kontraindikasi

Ubat yang biasa dan tindakan yang berpanjangan mempunyai kontraindikasi khas dan kesan sampingan..

Untuk mengelakkan reaksi negatif yang berlaku setelah mengambil Glucofage, pesakit diabetes perlu membincangkan semua penyakit bersamaan dengan doktor mereka.

Setiap bungkusan ubat disertakan dengan risalah sisipan yang mengandungi semua kemungkinan kontraindikasi dengan ubat Glucophage.

Kontraindikasi utama adalah:

 • peningkatan kerentanan terhadap komponen terkandung;
 • ketoasidosis diabetes;
 • koma, precoma dengan diabetes;
 • perkembangan patologi yang membawa kepada kemunculan hipoksia tisu (infark miokard, kegagalan pernafasan / jantung);
 • disfungsi hati atau kegagalan hati;
 • gangguan fungsi buah pinggang atau kegagalan buah pinggang (kreatinin kurang daripada 60 ml seminit);
 • keadaan akut yang meningkatkan kemungkinan disfungsi buah pinggang (cirit-birit, muntah), kejutan, patologi berjangkit;
 • kecederaan yang meluas, serta campur tangan pembedahan;
 • tempoh kehamilan dan penyusuan;
 • keracunan alkohol yang teruk, serta alkoholisme kronik;
 • dua hari sebelum dan selepas pemeriksaan radioisotop dan sinar-x dengan pengenalan komponen kontras yang mengandungi iodin;
 • laktasidemia, terutamanya dalam sejarah.

Di samping itu, dilarang mengambil ubat jika diet hipokalori digunakan (kurang dari 1000 kcal sehari).

Kesan sampingan dan overdosis

Apakah reaksi buruk ubat tersebut?

Seperti disebutkan sebelumnya, glukofag mempengaruhi fungsi saluran gastrointestinal pada awal terapi.

Ketagihan badan disertai dengan gejala seperti loya, muntah, najis longgar, sembelit, rasa logam, mulut kering, hilang selera makan, bulimia.

"Kesan sampingan" lain dikaitkan dengan pelbagai gangguan dalam fungsi sistem organ dalaman.

Pertama sekali, kesan sampingan ditunjukkan:

 1. Perkembangan asidosis laktik.
 2. Kejadian kekurangan vitamin B12, yang mesti diberi perhatian serius dalam anemia megaloblastik.
 3. Reaksi kulit dan subkutan seperti pruritus, ruam, dan eritema.
 4. Kesan negatif pada hati, perkembangan hepatitis.

Dengan overdosis, perkembangan keadaan hipoglikemik tidak diperhatikan. Walau bagaimanapun, asidosis laktik kadang-kadang boleh berlaku. Gejala yang mungkin berlaku termasuk kesedaran kabur, pingsan, muntah, mual, pening, sakit kepala, dan lain-lain..

Apa yang perlu dilakukan sekiranya pesakit menunjukkan tanda-tanda asidosis laktik? Ia mesti dihantar ke hospital secepat mungkin untuk menentukan kepekatan laktat. Sebagai peraturan, doktor menetapkan hemodialisis sebagai prosedur yang paling berkesan untuk menghilangkan laktat dan metformin hidroklorida dari badan. Terapi simptomatik juga dilakukan..

Arahan menunjukkan produk dan bahan yang tidak disyorkan yang, apabila digunakan bersamaan dengan Glucofage, dapat memprovokasi peningkatan atau penurunan kadar gula yang cepat. Anda tidak boleh menggabungkan rawatan Glucofage dengan:

 • antipsikotik;
 • danazol;
 • klorpromazin;
 • beta2-simpatomimetik
 • terapi hormon;
 • Diuretik "gelung";
 • etanol.

Di samping itu, tidak digalakkan menggabungkan pentadbiran Glucofage dengan komponen kontras yang mengandungi iodin.

Penggunaan ubat untuk menurunkan berat badan dan kesihatan wanita

Ramai pesakit tertanya-tanya mengapa Glucophage mempengaruhi penurunan berat badan. Oleh kerana ubat ini mendorong pengasidan asid lemak dan mengurangkan penggunaan karbohidrat, ia secara langsung menyebabkan penurunan berat badan berlebihan.

Salah satu kesan sampingan, kehilangan selera makan, banyak pesakit diabetes merasa berguna, kerana mereka mengurangkan pengambilan makanan harian mereka. Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat dapat dikurangkan akibat peningkatan persekitaran berasid di dalam badan. Oleh itu, semasa mengambil Glucofage, tidak digalakkan untuk membebani diri anda dengan latihan yang melelahkan. Tetapi tidak ada yang membatalkan diet seimbang. Perlu meninggalkan makanan berlemak dan karbohidrat yang mudah dicerna.

Tempoh terapi untuk menurunkan berat badan tidak boleh melebihi 4-8 minggu. Sebelum mengambil ubat, anda perlu berunding dengan profesional penjagaan kesihatan anda untuk mengelakkan kemungkinan bahaya dan perkembangan hipoglikemia pada diabetes.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa pengambilan ubat berkesan dalam kemandulan. Di samping itu, ia diambil dengan polikistik, yang menyebabkan dalam 57% kes ketidakupayaan untuk mempunyai anak. Patologi ini mungkin disebabkan oleh sindrom metabolik atau ketahanan insulin..

Pada mulanya, banyak pesakit mengalami gejala seperti kelewatan, tempoh tidak teratur, dan sistitis. Tanda-tanda ini tidak memberi pertanda baik dan memerlukan hubungan segera dengan pakar sakit puan.

Gabungan Glucophage dan Duphaston membantu menstabilkan tahap hormon.

Kos, ulasan dan seumpamanya

Glucophage mengejutkan bukan sahaja dengan keberkesanannya, tetapi juga dengan harga yang menyenangkan. Jadi, kos 1 paket Glyukofage berbeza dari 105 hingga 310 rubel Rusia, dan tindakan yang berpanjangan - dari 320 hingga 720 rubel, bergantung pada bentuk pelepasan.

Ulasan pesakit yang mengambil ubat ini kebanyakannya positif. Glukofag tidak menyebabkan hipoglikemia dan menstabilkan tahap gula pada pesakit diabetes. Juga, banyak ulasan menunjukkan keberkesanan ubat untuk menurunkan berat badan. Di sini, sebagai contoh, adalah salah satu komen:

Lyudmila (59 tahun): “Melihat Glucofage sejak tiga tahun kebelakangan ini, gula tidak melebihi 7 mmol / L. Ya, pada awal rawatan saya sakit, tetapi saya rasa jika anda merasa sakit, itu dapat diatasi. Sekiranya anda terus mengambil ubat, reaksi seperti itu akan berlalu. Tiga tahun yang lalu, berat badan saya adalah 71 kg, dengan bantuan alat ini, berat badan saya turun menjadi 64 kg. Setuju, hasil yang baik. Sudah tentu, anda tidak boleh melakukan tanpa diet dan kos terapi. ".

Walau bagaimanapun, terdapat ulasan negatif mengenai ubat tersebut. Mereka berkaitan dengan gangguan pencernaan dan tindak balas buruk badan yang lain. Sebagai contoh, peningkatan tekanan, kesan negatif pada buah pinggang. Juga, ubat ini boleh menyebabkan perkembangan kolesistitis, fibrilasi atrium, peningkatan gejala psoriasis, pada orang yang menderita penyakit ini. Walaupun hubungan yang tepat antara penyakit dan pengambilan ubat tidak sepenuhnya terjalin.

Oleh kerana Glucofage mengandungi bahan yang popular di seluruh dunia - metformin, ia mempunyai banyak analog. Contohnya, Metformin, Bagomet, Metfogamma, Formmetin, Nova Met, Gliformin, Siofor 1000 dan lain-lain.

Glucophage (500, 850, 1000), dan juga Glucophage 500 dan 750 adalah ubat yang berkesan untuk diabetes jenis 2. Pada amnya, ubat-ubatan yang menyebabkan reaksi negatif hanya disalahgunakan. Apabila digunakan dengan tepat, mereka baik untuk kesihatan dan menghilangkan glikemia tinggi pada penderita diabetes.

Maklumat mengenai Glucofage disediakan dalam video dalam artikel ini..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes