Gula susu

Diterbitkan dalam Lisa
dalam aplikasi "Semua Tentang Pemakanan"

Mungkin sukar sekarang untuk mencari orang yang akan meragui nilai susu ibu. Walau bagaimanapun, dalam perbualan dengan wanita hamil dan juga dengan ibu yang menyusu, saya telah berulang kali yakin bahawa pengetahuan mereka mengenai produk hebat ini kadang-kadang terdiri daripada beberapa fakta terkenal.

Sebagai contoh, banyak orang tahu bahawa susu ibu mengandungi nutrien yang mencukupi dan beberapa antibodi. Apabila anda mula bertanya, ternyata sebilangan kecil dari mereka menyedari betapa uniknya komposisinya. Kekurangan pengetahuan ini, kadang-kadang menyesatkan seorang wanita dan dia boleh memandang rendah akan kepentingan dan kepentingan tempoh penyusuan bagi bayinya. Mari cuba mengisi jurang ini dan mengetahui apa yang unik dalam susu ibu.

Sebagai permulaan, susu ibu yang matang mengandungi beratus-ratus komponen yang terkenal dan komposisi berbeza bukan hanya pada ibu yang berbeza, tetapi juga pada satu wanita di kelenjar susu yang berbeza. Komposisi susu berbeza dari pemberian makanan hingga makan, dan bahkan selama satu kali makan, belum lagi keseluruhan tempoh penyusuan. Semua perubahan ini tidak sengaja, tetapi secara langsung berkaitan dengan keperluan individu anak-anak yang memberi mereka makan. Contohnya, susu yang dihasilkan oleh wanita yang telah melahirkan bayi pramatang, selama 2 minggu pertama menyusui, komposisi hampir dengan kolostrum.

Wanita yang memberi makan anak kembar, yang mempunyai keutamaan yang jelas untuk setiap satu payudara, kadang-kadang menyedari bahawa kelenjar susu mereka menghasilkan komposisi susu yang berbeza. Oleh kerana penyusuan menyusut dan pembengkakan kelenjar susu, susu yang dihasilkan pada tahap terakhir menyerupai kolostrum dengan tahap imunoglobulin yang tinggi, yang juga melindungi payudara yang disapih dan disapih. Ternyata pada waktu tertentu, kelenjar susu menghasilkan susu dari komposisi yang sangat diperlukan dan penting untuk bayi yang sedang membesar. Untuk sekurang-kurangnya berusaha untuk memberikan perubahan yang cepat dalam komposisi pemakanan secara buatan, ibu saya harus membeli bukan hanya satu, tetapi beberapa lusin jenis susu formula bayi, dan bahkan makmal diagnostik dengan komputer yang kuat sebagai tambahan!

Pada masa yang sama, susu adalah cairan yang sangat kompleks dan semua perubahan komposisinya tunduk pada undang-undang tertentu. Jadi, apa yang terdiri daripada elixir yang menghidupkan ini??

Air, air, air di sekeliling

Sebilangan besar susu ibu adalah air biasa, mengandungi sekitar 87%. Sejumlah besar air memenuhi sepenuhnya keperluan pengambilan cecair untuk bayi. Lebih-lebih lagi, ibu perlu tahu bahawa air ini aktif secara biologi, oleh itu, anak diserap dengan cara yang terbaik.

Ketika International Dairy League (organisasi awam yang mempromosikan penyusuan susu ibu) baru memulakan kerjanya, eksperimen yang luar biasa dalam penglihatannya dilakukan. Kanak-kanak Eropah dibawa ke Afrika, dalam suhu 50 darjah, dan tinggal di sana selama sebulan bersama ibu mereka. Antaranya ialah anak yang dilahirkan secara buatan, kanak-kanak yang diberi susu ibu dan diberi susu, dan anak-anak yang makan susu ibu secara eksklusif. Kumpulan itu merangkumi makmal bergerak dan beberapa doktor pediatrik. Doktor memeriksa kanak-kanak itu dan kerap mengambil ujian darah dan air kencing dari mereka. Ternyata walaupun dalam iklim panas dan kering ini, kanak-kanak yang memberi susu ibu secara eksklusif paling sedikit menderita akibat panas. Tiada kanak-kanak ini mengalami dehidrasi, tidak seperti kanak-kanak dari dua kumpulan yang lain. Lebih-lebih lagi, analisis bayi jauh lebih baik daripada analisis pada kanak-kanak yang, selain payudara, juga mendapat sedikit air. Iaitu, cecair dari susu ibu diserap lebih baik daripada cecair lain dan memenuhi sepenuhnya keperluan air bayi!

Itulah sebabnya mengapa panas tidak menjadi alasan untuk minum bayi dengan air, kecuali penyakit di mana kekeringan badan diperhatikan. Dengan susu ibu, anak itu mabuk dengan sangat baik dan menderita kehausan!

Kemanisan susu

Komponen utama susu seterusnya ialah karbohidrat..

Karbohidrat membentuk kira-kira 7% dari keseluruhan komposisi susu. Lebih-lebih lagi, hampir semua peratusan ini adalah laktosa, gula susu, walaupun galaktosa, fruktosa dan oligosakarida lain juga terdapat dalam jumlah kecil. Laktosa adalah produk makanan khusus pada masa bayi, dan mengandungi lebih banyak susu manusia daripada susu mamalia lain..

Peranan laktosa dalam pertumbuhan dan perkembangan anak sangat besar. Ia menyumbang kepada penyerapan kalsium dan zat besi. Oleh kerana laktosa, bahan-bahan yang diperlukan untuk pengembangan sistem saraf pusat terbentuk. Sebagai tambahan, laktosa susu ibu merangsang pembentukan koloni usus Lactobacillus bifidus, mikroflora bermanfaat yang menghalang pertumbuhan bakteria patogen.

Tidak seperti susu mamalia lain, susu manusia tidak hanya mengandungi karbohidrat laktosa, tetapi juga enzim khas untuk pemprosesannya - laktase. Benar, enzim ini terletak terutamanya di bahagian belakang susu yang kaya dengan lemak, oleh itu hanya bayi yang menyusu yang teratur sesuai dengan skema semula jadi yang menerimanya. Yaitu: bayi menangkap dada dengan betul, menerimanya berdasarkan permintaan dan mempunyai kemampuan untuk memanjangkan masa menghisap semasa tidur. Menghisap payudara yang berpanjangan untuk mendapatkan susu posterior juga berlaku apabila bayi berulang kali disapukan pada payudara yang sama. Oleh itu, untuk memanfaatkan sepenuhnya karbohidrat laktosa yang tidak ternilai harganya, seorang ibu muda mesti mempelajari peraturan memberi makan..

Kawal lemak

Seperti produk berkhasiat, susu ibu mengandungi cukup lemak. Mereka merangkumi 4%. Jumlah ini cukup untuk memberi tenaga tambahan kepada tubuh anak, kerana lemak dalam susu sangat seimbang. Dari 30 hingga 50% daripada norma tenaga harian, bayi menerima lemak ini dengan tepat. Gabungan lemak dan karbohidrat yang optimum menyediakan 100% keperluan tenaga seorang anak pada tahun pertama kehidupan, dan 50% pada tahun kedua dan ketiga kehidupan.

Dalam susu ibu, lemak berbentuk bola mikroskopik lebih kecil daripada susu lembu. Ini memudahkan pencernaan mereka. Mekanisme penyerapan lemak pada bayi masih belum matang, oleh itu, susu ibu, selain lemak itu sendiri, juga mengandungi enzim khas, lipase. Sebilangan besar mamalia tidak mempunyai enzim dalam susu. Lipase membantu bayi memecahkan lemak.

Keseimbangan lemak ideal dalam susu manusia dikaitkan dengan nisbah optimum antara asid lemak tak jenuh tepu dan rantai panjang. Dalam susu ibu, terdapat lebih banyak asid lemak tak jenuh daripada yang tepu. Asid lemak tak jenuh ganda sangat penting untuk perkembangan otak. Yang penting di antaranya adalah linoleik dan arakidonik. Kandungan dua asid lemak ini dalam susu manusia hampir empat kali lebih tinggi daripada pada lembu; Prostaglandin, sintesisnya bergantung pada kehadiran dua asid lemak penting ini, mempengaruhi banyak fungsi fisiologi yang mengaktifkan pencernaan dan mendorong pematangan sel usus.

Lemak adalah komponen yang paling mudah meruap dari semua unsur susu. Tahap lemak berbeza bukan hanya pada siang hari, tetapi juga semasa makan yang sama. Pada sesetengah wanita, kepekatan lemak dalam susu pada akhir penyusuan adalah 4-5 kali lebih tinggi daripada pada awal. Peningkatan lemak pada akhir penyusuan bertindak sebagai sejenis pengatur tepu. Titisan lemak terakhir biasanya tidak mengalir keluar dari dada dalam aliran berterusan. Anak menerimanya melalui penghisap berpanjangan, selalunya semasa tidur. Setelah mendapat isyarat bahawa dia mempunyai cukup lemak, anak biasanya selesai makan sendiri. Ternyata bahagian susu yang paling tinggi kalori datang kepada bayi hanya pada akhir penyusuan, jadi waktu penyusuan tidak boleh dibatasi sewenang-wenangnya! Hanya makan tanpa had atas permintaan kanak-kanak yang akan membekalkan lemak yang mencukupi, dan oleh itu kalori.

Lebih baik kurang, tetapi lebih baik.

Nah, di mana komponen bangunan utama untuk pertumbuhan dan pengembangan tisu saraf, apa yang tinggal pada protein? Ternyata susu ibu mengandungi protein yang jauh lebih sedikit daripada lemak - kira-kira 1%. Susu manusia yang matang mempunyai kandungan protein paling rendah daripada susu semua mamalia lain. Lebih-lebih lagi, tahapnya secara beransur-ansur menurun, dalam proses pertumbuhan dan perkembangan anak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa keperluan protein yang baru lahir dan kanak-kanak berusia satu tahun berbeza lebih dari 3 kali, oleh itu, ketika anak membesar, bayi harus mendapat protein yang lebih sedikit. Pengambilan protein yang berlebihan dari makanan menyebabkan peningkatan beban pada buah pinggang, tekanan metabolik, meningkatkan risiko kegemukan dan diabetes. Oleh itu, alam telah memastikan bahawa dalam susu kita terdapat protein sebanyak yang diperlukan oleh anak dan jumlah ini berbeza-beza bergantung pada usianya.

Alpha-lactalbumin, protein utama susu manusia, secara serentak bertindak sebagai sumber pemakanan dan sebagai agen penting dalam sintesis laktosa.

Sebahagian daripada protein adalah enzim yang sudah kita ketahui, seperti lipase dan laktase, yang memecah bahan utama susu ibu. Sebenarnya, hanya manusia dan gorila dari mamalia yang memberi bayi mereka nutrien dan substrat pada masa yang sama, iaitu susu ibu membantu bayi mencerna dirinya sendiri!

Antara komponen protein lain, perlu diperhatikan asid amino penting, seperti sistin, metionin dan taurin. Taurin diperlukan untuk penyambungan garam hempedu (dan oleh itu penyerapan lemak), dan juga berfungsi sebagai neurotransmitter dan neuromodulator dalam pengembangan sistem saraf pusat.

Kira-kira 30% daripada semua protein susu adalah protein yang tidak memenuhi keperluan pemakanan. Mereka menjalankan fungsi yang sama sekali berbeza - membentuk mekanisme pelindung yang membolehkan bayi melawan jangkitan. Pertama-tama, protein seperti itu termasuk laktoferin, yang mengikat zat besi dan menghalang pertumbuhan sebilangan bakteria berbahaya yang memakannya. Di samping itu, terdapat protein anti-jangkitan khas seperti imunoglobulin sekresi dan lisozim. Imunoglobulin lain, antibodi dari banyak jangkitan biasa yang melindungi anak dari penyakit, selagi sistem kekebalannya tidak dapat menghasilkan antibodi sendiri, harus dikaitkan dengan molekul protein. Sekiranya jangkitan masuk ke dalam badan ibu, antibodi khas akan segera muncul di dalam susu ibu untuk melindungi bayi dari jangkitan ini..

Oleh itu, dengan sebarang penyakit bayi, termasuk semasa cirit-birit, susu ibu memberikannya faktor perlindungan tambahan yang dapat membantu mengatasi penyakit ini. Itulah sebabnya semasa ketidakselesaan anak tidak dapat menghentikan penyusuan. Tindakan susu ibu melindungi dari penyakit dan membantu anak pulih pada tahun kedua dan ketiga kehidupan.

Dan apa yang tinggal?

Kurang daripada 1%, tetapi inilah yang merangkumi jisim unsur mikro, vitamin dan garam mineral, serta banyak bahan bioaktif. Ini adalah bahan Sami yang mempengaruhi tubuh, dalam jumlah minimum..

Sebilangan daripadanya tidak akan ditambahkan ke dalam formula susu kerana bahaya berlebihan dalam dos. Contohnya, susu ibu mengandungi lebih daripada 15 jenis hormon. Sebahagian daripadanya berada dalam kepekatan yang lebih tinggi daripada dalam darah ibu, yang lain dalam kepekatan yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, hormon yang disintesis secara artifisial adalah ubat, jadi dos hormon terkecil juga tidak akan dimasukkan ke dalam campuran susu.

Bahan bioaktif lain sangat sukar untuk disintesis, misalnya, banyak faktor pertumbuhan. Menurut data baru-baru ini, justru kerana hormon dan faktor pertumbuhan susu ibu dapat mengawal metabolisme bayi, dari kehalusan pembelahan sel hingga tingkah lakunya.

Juga mustahil untuk mendapatkan sel-sel hidup susu ibu secara buatan, ada yang membantu bayi melawan jangkitan, dan yang lain membentuk maklumat unik yang dihantar terus dari ibu ini kepada bayi ini.

Bahan yang sama yang boleh disintesis terdapat dalam susu ibu dalam bentuk yang paling mudah untuk asimilasi. Contohnya, susu ibu mengandungi zat besi yang cukup untuk bayi. Ia tidak banyak terdapat dalam susu ibu, tetapi diserap dengan baik dari usus bayi - hingga 70%, berbanding dengan 30% susu lembu, dan hanya 10% pengganti susu ibu. Oleh itu, anak yang diberi susu ibu tidak mengalami anemia kekurangan zat besi.

Semua vitamin dan unsur mikro yang diperlukan untuk bayi dapat diperoleh dari susu ibu, dan susu ibu menyediakan keperluan bayi untuk mereka bukan hanya pada tahun pertama, tetapi juga pada tahun kedua dan ketiga kehidupan. Oleh itu, anak yang diberi susu ibu tidak memerlukan dos vitamin tambahan.

Bahan mineral dalam susu manusia diedarkan sedemikian rupa sehingga anak menerima jumlah garam, kalsium dan fosfat yang diperlukan. Kalsium susu ibu diserap dengan lebih cekap kerana nisbah kalsium dan fosforus yang optimum (2: 1), yang tidak diperhatikan sama ada dalam susu lembu atau campuran buatan.

Ternyata setiap komponen susu ibu tersendiri adalah unik. Ia hanya terdapat dalam susu jenis ini, atau kuantitinya berbeza, atau nisbahnya dengan komponen lain sangat berbeza. Beberapa komponen susu manusia disajikan dalam bentuk yang tidak biasa, iaitu, mereka membentuk struktur bioaktif kompleks, misalnya, air yang sama. Dan jika anda menyatukan semua komponen ini, anda akan mendapat cecair yang tidak ternilai harganya! Dan yang paling penting, anda tidak perlu pergi ke kedai, berjaga-jaga, membayar wang atau menulis preskripsi. Keajaiban alam ini dapat dikembangkan oleh mana-mana wanita, dan sepenuhnya percuma.!

Adakah anda ragu-ragu, pertimbangkan susu ibu - takdir hanya yang beruntung, dan selebihnya ditakdirkan sebagai campuran seumur hidup? Tidak benar, dengan sokongan psikologi yang baik dan mengikuti beberapa peraturan mudah, 97% wanita dapat menyusui. Lebih-lebih lagi, wanita yang berumur lebih tua dan bahkan wanita yang mengalami nulliparous mampu menyusui, bagaimanapun paradoksnya kelihatan. Jangan percayalah - hubungi perunding penyusuan dan anda pasti akan dibantu!

Adakah mungkin minum susu dengan diabetes mellitus jenis 1 dan 2?

Dalam artikel ini anda akan belajar:

Pemakanan yang teratur (terapi diet) adalah asas untuk rawatan diabetes. Menghidap penyakit ini, seseorang melihat keseluruhan dietnya, apa yang boleh dimakan dan apa yang tidak. Mari kita bincangkan susu dan produk tenusu, kerana ia sangat banyak digunakan dalam pemakanan penduduk. Dan adakah susu bermanfaat untuk diabetes??

Susu adalah kehidupan! Kami biasa berfikir begitu sejak kecil. Semua ensiklopedia mengatakan: "Nisbah protein, lemak dan karbohidrat, vitamin dan mineral yang optimum, mengandungi banyak kalsium".
Tetapi pada zaman kita, setelah kajian dunia terkini, idea tentang susu dan kesannya terhadap kesihatan manusia telah terbalik. Sebilangan saintis tidak pasti bahawa ia sangat berguna..

Jadi minum atau tidak minum? Adakah susu menyembuhkan atau melumpuhkan? Mari mula menyusun semuanya mengikut urutan. Yang paling biasa adalah lembu. Kami akan bercakap mengenai dia.

Komposisi kimia susu

Produk ini adalah makanan dan minuman. Mengandungi sekitar 400 nutrien. Bahkan dianggap tidak difahami sepenuhnya. Kami tidak akan menyenaraikan keempat-empat ratus ini, tetapi membincangkan perkara yang paling penting.

Sifat pemakanan susu

Sifat susu yang berguna

 • Kesan positif pada saluran gastrointestinal, mengurangkan keasidan di perut.
 • Menguatkan sistem ketahanan badan.
 • Ia mempunyai sifat bakterisida (mengandungi albumin, globulin, kasein dan enzim (lisozim, peroksidase), yang merupakan bahan antibiotik).
 • Laktosa menghalang pertumbuhan mikroflora berbahaya di dalam usus.
 • Ia mengandungi semua asid amino penting (yang tidak disintesis dalam tubuh manusia, tetapi hanya disertakan dengan makanan).
 • Mengandungi kalsium dan fosforus (berguna untuk tulang dan gigi).
 • Pencernaan nutrien susu di saluran gastrointestinal manusia tinggi. Protein diserap oleh 96%, lemak - sebanyak 95%, karbohidrat - sebanyak 98%.

Data penyelidikan susu baru

Satu kajian dilakukan pada orang yang berumur lebih dari 40 tahun. Kesimpulannya ialah orang yang makan banyak susu mengalami kerusakan tulang (osteoporosis) dan kerap patah tulang.

Terdapat banyak kalsium dalam susu dan penyerapannya sangat tinggi. Tetapi, ternyata badan kita tidak memerlukannya. Susu yang berlebihan tidak menguatkan, tetapi merosakkan tulang.

Ternyata susu mengaktifkan risiko terkena barah prostat dan pada masa yang sama memperlambat perkembangan barah banyak organ lain, seperti barah usus.

Terdapat 2 kontraindikasi ABSOLUT untuk penggunaan susu:

 1. Sekiranya anda alah kepada protein atau gula susu.
 2. Sekiranya terdapat intoleransi susu. (Di seluruh dunia hanya 30% orang boleh minum susu, selebihnya mempunyai intoleransi susu. Di Rusia, 20% penduduk tidak boleh bertoleransi dengan susu).

Seperti yang anda lihat, diabetes tidak termasuk dalam senarai ini dan bukan merupakan kontraindikasi.

Nombor diet 9. Susu dan diabetes

Sekarang pertimbangkan bagaimana susu dan produk tenusu mempengaruhi tubuh, menderita diabetes. Setiap produk (keju kotej, krim masam, mentega, dan lain-lain) tidak akan dinyatakan secara berasingan, kerana bahan mentah untuk penyediaannya adalah susu yang sama.

Produk tenusu adalah makanan diet dengan indeks glisemik rendah (GI). Ini bermaksud bahawa ketika mereka digunakan, tahap glukosa dalam darah naik perlahan, dan tidak meningkat dengan mendadak. Walaupun, susu segar mengandungi lebih banyak gula dan tidak digalakkan untuk diabetes atau penggunaannya disarankan untuk mengurangkan.

Protein dalam susu sangat berharga (mengandungi asid amino penting) dan mudah dicerna. Selalunya, pesakit diabetes memerlukan lebih banyak protein dalam makanan mereka daripada yang sihat. Ini disebabkan kehilangan ginjalnya dengan air kencing..

Tetapi! Pengambilan protein harus dikurangkan sekiranya terdapat kegagalan buah pinggang. (Kemudian, produk pemecahan protein akan terkumpul di dalam badan, yang akan menyebabkan keracunan dan bahkan koma). Jadi penggunaan susu dalam keadaan ini mesti dikurangkan.

Produk tenusu untuk diabetes, dan khususnya 2 jenis, disyorkan untuk dimakan dengan kandungan lemak yang lebih rendah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tahap kolesterol mereka tinggi. Kolesterol tinggi membawa kepada pembentukan plak aterosklerotik di dalam kapal. Ini meningkatkan risiko mengembangkan komplikasi kardiovaskular. Juga, dalam memerangi berat badan berlebihan dengan jenis 2, diet rendah kalori diresepkan, yang mengurangkan kandungan lemak dalam makanan.

Kalsium, seperti vitamin dan unsur surih lain yang terdapat dalam susu, sangat diperlukan untuk penghidap diabetes. Ini hanya mengesahkan bahawa susu dan semua produk tenusu mesti dimasukkan ke dalam makanan mereka..

Produk tenusu lebih senang diserap oleh badan..

Susu kambing

Sekiranya diabetes mellitus, dan terutama 2 jenis susu kambing, minum dibenarkan, tetapi lebih baik membatasi jumlahnya. Ini kerana lebih gemuk daripada lembu. Komposisi kimia mereka masih sangat dekat. Tetapi susu kambing mengandungi lebih banyak protein, lemak, kalsium, zat besi daripada pada lembu dan lebih baik diserap dalam tubuh manusia daripada lembu. Kedua-dua susu bermanfaat. Di sini rasa memainkan peranan yang lebih besar, seperti mana yang lebih disukai.

Susu dan kanak-kanak yang menghidap diabetes

Didapati bahawa minum susu untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun tidak terhad.

Penyusuan susu ibu sahaja.

Ketika memeriksa anak-anak dengan diabetes tipe 1, terungkap bahwa salah satu faktor yang memicu proses autoimun dalam tubuh mereka adalah albumin protein sapi. (Anak-anak diberi susu lembu).

Tetapi ini tidak bermaksud bahawa dengan memberi susu ibu kepada bayi anda, anda melindunginya sepenuhnya dari penyakit ini. Peranan penting dimainkan oleh sama ada dia mempunyai kecenderungan genetik. Tetapi saintis mengatakan bahawa susu lembu dalam diet anak-anak di bawah satu tahun meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 1.

Kesimpulan: produk tenusu apa yang mungkin berlaku dengan diabetes?

Sekiranya anda menyukai susu dan produk tenusu dan anda tidak mempunyai alahan atau intoleransi, maka diabetes bukanlah kontraindikasi untuk penggunaannya. Dengan diabetes, hampir semua produk tenusu disyorkan. Perkara utama adalah mengetahui segala-galanya! Dan dengan kandungan lemak tinggi (contohnya, keju, krim, krim masam, mentega, ais krim) untuk dimakan dalam jumlah terhad.

Berapa banyak gula dalam susu?

Susu adalah cecair nutrien. Ia dihasilkan di kelenjar susu mamalia betina dan bertujuan untuk memberi makan bayi mereka sehingga mereka dapat mencerna makanan lain. Seorang lelaki juga memakan susu haiwan pada masa dewasa.

Susu, seperti bahan kompleks organik lain, mengandungi protein, lemak, vitamin, dan mineral. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan berapa banyak gula dalam susu..

Apa itu gula susu

Susu mana-mana haiwan mengandungi gula semula jadi - laktosa. Ia juga dipanggil gula susu. Laktosa tergolong dalam sejumlah karbohidrat dan in vivo terdapat secara eksklusif dalam susu dan produk tenusu..

Mari lihat berapa banyak gula (karbohidrat, laktosa) yang terdapat dalam pelbagai jenis susu:

 • susu lembu - 4.7 g laktosa setiap 100 g produk;
 • susu kambing - 4.1 g;
 • susu domba - 4.8 g;
 • Susu mare - 6.2 g;
 • susu ibu wanita - 7.1 g.

Berapa banyak gula dalam produk tenusu?

Dalam koumiss, yang diperoleh dengan fermentasi susu dari kelinci, sebahagian laktosa dipecah menjadi asid laktik, etil alkohol, karbon dioksida, dan bahan aromatik. Oleh itu, tahapnya menurun dari 6.2 hingga 3%.

Dalam susu tepung penuh dengan kandungan lemak 25%, bahagian laktosa adalah 36.5%. 100 g susu tepung skim mengandungi 52 g karbohidrat.

Dalam produk yang terkenal seperti susu pekat, gula pasir ditambahkan khas untuk membuatnya terasa manis semasa proses pengeluaran. Dalam kes ini, kandungan gula menjadi tidak lebih rendah daripada 43%.

Santan kelapa eksotik adalah produk herba yang diperoleh dengan mencampurkan bubur kelapa dan air. Jumlah karbohidrat setiap 100 g produk - 3.3 g.

Untuk minat, anda boleh membaca mengenai pilihan lain untuk menggabungkan gula dan susu - Cara memasak gula.

Gula susu - laktosa, baik atau buruk?

Laktosa adalah karbohidrat kompleks yang merupakan gula yang terdapat dalam susu dan produk tenusu. Dalam bentuk semula jadi, ia terbentuk dari sisa molekul galaktosa dan glukosa, dan di makmal - dengan penyejatan whey. Sekiranya tidak ada hipolaktasia - intoleransi laktosa yang disebut, karbohidrat kompleks ini, juga disebut hiposakarida, membawa manfaat yang sangat nyata bagi tubuh manusia. Yang mana, akan kita pertimbangkan dalam artikel kita.

Apakah faedah laktosa untuk badan kita??

Sebab perkembangan kekurangan laktase adalah kekurangan akut dalam tubuh enzim khas - laktase yang terdapat di dalam usus kecil. Pengeluarannya yang tidak mencukupi oleh sel-sel lapisan atasnya menyebabkan perkembangan kekurangannya, dan kemudian intoleransi. Tetapi jika penyakit ini menimpa anda, maka pengambilan glukosa yang mencukupi di dalam badan anda akan memberikan:

 • Pengisian semula sel dengan tenaga yang diperlukan untuk sintesis dan penjanaan semula mereka;
 • Pengaktifan pengeluaran bakteria bermanfaat yang diperlukan untuk mengekalkan mikroflora usus normal;
 • Meningkatkan penyerapan kalsium;
 • Mengekalkan fungsi normal sistem saraf;
 • Menguatkan imuniti;
 • Normalisasi jantung dan saluran darah.

Tetapi kadang-kadang berlaku bahawa gula susu dari bahan yang sangat berguna untuk tubuh kita berubah menjadi racun sebenar. Gejala seperti gemuruh di perut dan kembung, mual, kembung perut dan gangguan dyspeptik lain dalam beberapa jam selepas makan produk tenusu mungkin menunjukkan bahawa anda mengalami intoleransi laktosa. Dan sekarang anda harus meninggalkan penggunaan susu keseluruhan, sehingga tidak membawa akibat yang lebih serius. Tetapi jangan putus asa. Beberapa diet khas telah dikembangkan untuk orang yang menderita intoleransi dan kekurangan laktase. Bahagian seterusnya kami akan dikhaskan untuk mereka..

Diet untuk kekurangan laktase

Sayangnya, gula susu tidak hanya terdapat dalam susu dan produk tenusu, tetapi juga terdapat dalam jumlah besar coklat, koko, gula-gula, dan gula-gula. Dan makanan istimewa ini, yang disukai oleh kita semua, kini juga harus dikecualikan. Tetapi untungnya, pengeluaran susu bebas laktosa, coklat bebas laktosa, gula-gula tanpa laktosa, dan lain-lain, telah dilancarkan. Oleh itu, diet terapeutik ini dengan pendekatan yang betul tidak akan ketat sama sekali.

Pada diet bebas laktosa, anda juga boleh makan lezat dan bervariasi. Dan setelah intoleransi akut hilang, anda boleh mencuba memperbanyakkan diet anda dengan menambahkan keju kotej yang tidak dipasteurisasi, keju keras, coklat koko.

Akan lebih sukar apabila kekurangan laktosa didiagnosis pada bayi yang baru lahir. Tetapi bagi mereka, campuran bebas laktosa khas telah dikembangkan yang mengandungi semua zat yang diperlukan untuk kesihatan dan perkembangannya, tetapi tidak meracuni tubuh mereka dengan gula susu, yang, kerana kekurangan enzim khas, berubah menjadi racun bagi mereka.

11 mitos susu untuk dibendung

Teman-teman, kita memasukkan jiwa kita ke Bright Side. Terima kasih untuk,
bahawa anda menemui keindahan ini. Terima kasih atas inspirasi dan mereda..
Sertailah kami di Facebook dan VK

Sejak kecil, kita semua ingat lagu tentang faedah susu: "Minum susu, anak-anak - anda akan sihat." Dan cara mereka meminumnya. Tetapi secara semula jadi manusia adalah sifat yang meragukan, jadi kita telah dewasa, dan banyak dari kita menjadi ragu-ragu mengenai manfaat produk ini. Lebih-lebih lagi, keraguan ini didorong oleh mitos mengenai susu, yang disebarkan dari mulut ke mulut..

Bright Side memutuskan untuk mengkaji masalah ini dan sekali-sekala membongkar mitos susu yang paling biasa dan menarik. Dan pada akhir artikel, bonus menanti anda - ujian kimia.

Mitos # 1: Kalsium Harian Boleh Diisi Sepenuhnya Dengan Susu

Seorang dewasa perlu menerima 800 hingga 1,200 mg kalsium sehari. 1 cawan susu penuh mengandungi hingga 315 mg kalsium. Oleh itu, untuk mendapatkan norma kalsium harian hanya dengan perbelanjaan susu, anda perlu minum dari 3 hingga 5 gelas sehari. Secara teori, ini mungkin berlaku, tetapi dalam praktiknya tidak mungkin.

Juga dipercayai bahawa setelah usia 3 tahun, tubuh kita kehilangan kemampuannya untuk memecah protein susu (kasein), yang mengganggu penyerapan kalsium dari susu. Dan untuk penyerapan kalsium dari makanan, tubuh memerlukan jumlah vitamin D. yang optimum. Secara amnya, sukar untuk menguruskannya dengan satu susu.

Mitos # 2: Susu dengan jangka hayat lebih dari 5 hari tidak baik.

Ada pendapat bahawa susu yang sihat adalah susu yang cepat merosot. Susu mula masam di bawah pengaruh bakteria. Mereka muncul semasa memerah susu lembu, pengangkutan, penapisan dan sebagainya. Susu yang dipasteurisasi boleh disimpan di dalam peti sejuk dari 3 hari hingga 2 minggu. Lebih-lebih lagi, kerana kaedah rawatan haba adalah sama, susu dengan jangka hayat yang berbeza akan sama bermanfaatnya. Jangka hayat bergantung pada kualiti bahan mentah, peralatan dan pembungkusan moden. Oleh itu, semakin baik produk siap, semakin sedikit bakteria di dalamnya, yang bermaksud jangka hayatnya dapat lebih lama.

Mitos # 3: Kanak-kanak Memerlukan Banyak Susu

Dianjurkan agar kanak-kanak minum 2 cawan susu sehari, kanak-kanak berumur 4 hingga 8 tahun - 2,5 cawan, dan remaja - 3. Tetapi anda perlu mempertimbangkan bahawa 1 cawan susu bersamaan dengan 1 cawan yogurt atau 42,5 g keju. Oleh itu, kanak-kanak tidak boleh minum susu sepanjang hari; diet mereka boleh lebih bervariasi..

Mitos # 4: Jangan minum susu segar

Susu segar dipertimbangkan dalam masa 4 jam selepas memerah susu. Ini adalah produk yang berharga dan berguna. Kelebihan susu segar yang tidak diragukan adalah protein lactoferrin yang terkandung di dalamnya. Ia memberi kesan baik kepada sistem imun. Dalam susu perindustrian, tidak, kerana ia dimusnahkan semasa pemprosesan.

Anda boleh minum susu segar, tetapi dengan tempahan. Lembu mesti sihat sepenuhnya, syarat dan peraturan penyimpanan mesti dipatuhi pada tahap tertinggi. Sekiranya anda tidak pasti mengenai perkara ini, maka anda tidak boleh minum susu segar, kerana ia mungkin mengandungi bakteria berbahaya.

Mitos No. 5: Terdapat banyak vitamin dalam susu sayur seperti susu lembu.

Susu kedelai adalah yang paling hampir dengan lembu dalam komposisinya: mengandungi jumlah protein yang sama. Tetapi jenis produk lain mengandungi sedikit atau tanpa protein..

Jadi, dalam 250 ml badam dan santan mengandungi 4 g protein (semasa dalam lembu - kira-kira 9 g). Vitamin dan mineral juga berbeza. Kira-kira 100 mg kalsium dalam susu keseluruhan dalam 100 g, dan hanya 16 mg santan. Contohnya, susu beras mempunyai kandungan kalium yang sangat rendah berbanding dengan lembu.

Sebaliknya, susu jenis sayur-sayuran juga mempunyai unsur-unsur berguna, satu atau yang lain berlaku di setiap susu. Oleh itu, untuk pemakanan yang baik, perlu bergantian pelbagai jenis produk.

Mitos # 6: Orang Dewasa Tidak Perlu Susu

Mitos ini berpunca dari kepercayaan bahawa susu tidak diserap oleh orang dewasa. Tetapi kajian membuktikan bahawa produk tenusu tidak diserap hanya pada sebahagian penduduk dunia. Sebagai contoh, 10-30% orang Eropah, 90% orang Asia Tenggara, dan hampir 100% orang Afrika Amerika mempunyai intoleransi terhadap gula susu. Sebabnya ialah penurunan aktiviti pembelahan laktase, yang menyebabkan intoleransi laktosa. Bagi orang-orang seperti itu, susu dihasilkan tanpa laktosa, yang juga diperkaya dengan vitamin dan mineral..

Produk tenusu penting untuk manusia pada usia berapa pun: mengandungi bahan yang diperlukan untuk tubuh (protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral). Penolakan produk sedemikian boleh menyebabkan pengambilan kalsium yang tidak mencukupi, yang penuh dengan perkembangan osteoporosis.

Mitos No. 7: Merebus susu mengurangkan khasiatnya yang bermanfaat.

Dipercayai bahawa bersamaan dengan mendidih, bukan sahaja bakteria terbunuh, tetapi juga semua bahan berguna. Ini sebenarnya tidak berlaku. Semasa mendidih, bakteria patogen, beberapa jenis enzim, imunoglobulin dan vitamin tidak stabil, seperti vitamin C, mati, tetapi sudah ada sejumlah kecil dalam susu.

Tetapi setelah mendidih, unsur makro, vitamin, termasuk kalsium, protein susu dan lemak tetap ada. Hanya susu ladang yang mesti direbus - susu kilang tidak perlu direbus.

Mitos # 8: Terdapat banyak gula dalam susu.

Susu mengandungi laktosa, yang dapat disebut "gula susu." Ia adalah karbohidrat semula jadi. Ramai orang membandingkannya dengan gula meja atau susu coklat, yang mengandungi sukrosa. Tetapi ini adalah perbandingan yang tidak betul, kerana dalam keseluruhan produk itu adalah karbohidrat semula jadi, dan dalam coklat, ia ditambah. 100 g susu keseluruhan mengandungi 3-4 g laktosa, dan dalam sukrosa coklat mungkin dua kali lebih banyak.

mengenai gula dan produk tenusu

TENTANG PRODUK RAMBUT

Produk susu masam - hasil penapaian susu segar atau krim dengan batang susu masam.
Produk susu masam yang sihat biasa tidak mempunyai "jangka hayat" (seperti adunan ragi atau potongan daging yang baru disiapkan) - ia mempunyai tempoh matang, jangka hayat (ketika produk harus dimakan), dan kemudian peroksidasi produk yang cukup cepat mesti berlaku walaupun semasa penyimpanan di dalam peti sejuk (tiada pembekuan).
Kegiatan bakteria asid laktik tidak dapat dihentikan dengan rawatan haba, kerana produk itu sendiri akan rosak.
Sekiranya produk susu yang ditapai dapat disimpan selama beberapa hari (atau bahkan berminggu-minggu!), Dan pada masa yang sama peroksidasinya tidak berlaku, maka setelah mencapai jangka hayat:
- atau bahan pengawet diperkenalkan ke dalamnya (bahan toksik yang membunuh tongkat susu masam, juga toksik bagi manusia dan mikroflora usus normal - jadi jangan terkejut melihat kemunculan dysbiosis);
- atau produk, walaupun selepas pembungkusan dalam pembungkusan tertutup, diproses dengan sinaran radioaktif keras, yang membunuh bakteria susu masam. Dalam kes ini, sinaran gamma dari isotop kobalt-60 paling sering digunakan untuk rawatan radiasi mendalam (iaitu, versi tertentu dari "epal dari Chernobyl" diperoleh secara artifisial).
Bagaimanapun, produk seperti itu tidak boleh dianggap sihat..
Produk susu fermentasi biasa tidak boleh mengandungi vitamin C, kerana semestinya diproses oleh bakteria asid laktik hidup bersama dengan gula susu laktosa.

Mengenai bahaya sukrosa - gula C12H22Osebelas

Gula semula jadi adalah sekumpulan besar bahan yang diperlukan untuk pemakanan manusia. Sekiranya tidak ada gula dalam diet setelah 2-2,5 minggu, fenomena hipoglikemia berlaku. Tetapi di antara semua gula (ini terutamanya gula semula jadi, fruktosa dan glukosa), penggunaan sukrosa tidak dapat diterima.

Sukrosa (gula buatan buatan) - imunosupresan yang berkesan.
Semasa memberi anjing yang sihat, walaupun dalam jumlah yang sangat kecil, setelah 2-3 jam menyebabkan mata dan telinganya membengkak..
Seseorang lebih tahan terhadap sukrosa, dan akibatnya lebih lambat..

Ketika orang Eropah menemui orang baru pada abad ke-15-19, mereka mula-mula membekalkan alkohol dan tembakau kepada mereka, kemudian senjata, dan barang-barang mewah kemudian, termasuk gula (sukrosa) dalam perdagangan dengan mereka. Dalam semua kes, 3-4 tahun selepas permulaan bekalan gula secara besar-besaran oleh etnografer, kemerosotan keadaan gigi dan kesihatan yang teruk di kalangan anggota kewarganegaraan ini diperhatikan. (Ini tidak diperhatikan dengan bekalan alkohol dan tembakau.)

13 Mei 1920 di persidangan doktor gigi di Manchester sukrosa pertama kali dinamakan penyebab utama penyakit gigi.

Selepas itu, timbul pelbagai kesan negatif yang lain..

Menurut data terbaru dari penyelidik Amerika
sukrosa (nama dagang "gula"):

1. Membantu mengurangkan imuniti (imunosupresan berkesan).
2. Boleh menyebabkan metabolisme mineral terganggu.
3. Mampu menyebabkan kerengsaan, kegembiraan, gangguan perhatian, keinginan anak.
4. Mengurangkan aktiviti berfungsi enzim.
5. Membantu mengurangkan ketahanan terhadap jangkitan bakteria.
6. Boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang..
7. Mengurangkan lipoprotein berketumpatan tinggi.
8. Membawa kepada kekurangan mikronutrien kromium.
9. Menggalakkan berlakunya barah payudara, ovari, usus, prostat, rektum.
10. Meningkatkan glukosa dan insulin.
11. Menyebabkan kekurangan tembaga unsur surih.
12. Melanggar penyerapan kalsium dan magnesium.
13. Memburukkan lagi penglihatan.
14. Meningkatkan kepekatan serotonin neurotransmitter.
15. Boleh menyebabkan hipoglikemia (menurunkan glukosa).
16. Membantu meningkatkan keasidan makanan yang dicerna.
17. Pada kanak-kanak boleh meningkatkan adrenalin.
18. Menyebabkan kekurangan zat makanan.
19. Mempercepat permulaan perubahan berkaitan dengan usia.
20. Menggalakkan perkembangan alkoholisme.
21. Menyebabkan karies.
22. Menggalakkan Obesiti.
23. Meningkatkan risiko kolitis ulseratif..
24. Memburukkan lagi ulser gastrik dan ulser duodenum..
25. Boleh menyebabkan artritis..
26. Mencetuskan serangan asma.
27. Menggalakkan permulaan penyakit kulat..
28. Mampu menyebabkan batu empedu.
29. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.
30. Menyebabkan pemburukan apendisitis kronik..
31. Menggalakkan penampilan buasir.
32. Meningkatkan kemungkinan vena varikos.
33. Boleh meningkatkan kadar glukosa dan insulin pada wanita yang menggunakan pil kawalan kelahiran hormon..
34. Menggalakkan berlakunya penyakit periodontal.
35. Meningkatkan risiko osteoporosis.
36. Meningkatkan keasidan.
37. Boleh menjejaskan kepekaan insulin.
38. Menurunkan penurunan toleransi glukosa.
39. Boleh mengurangkan pengeluaran hormon pertumbuhan.
40. Mampu meningkatkan kolesterol.
41. Menggalakkan peningkatan tekanan darah sistolik.
42. Mengantuk pada kanak-kanak.
43. Boleh menyebabkan sklerosis berganda..
44. Menyebabkan sakit kepala..
45. Melanggar penyerapan protein.
46. ​​Menyebabkan alahan makanan..
47. Menggalakkan perkembangan diabetes.
48. Boleh menyebabkan toksikosis pada wanita hamil..
49. Menyebabkan eksim pada kanak-kanak..
50. Predisposisi perkembangan penyakit kardiovaskular.
51. Boleh merosakkan struktur DNA.
52. Menyebabkan kerosakan protein..
53. Dengan mengubah struktur kolagen, mempromosikan penampilan awal kedutan.
54. Predisposisi perkembangan katarak.
55. Boleh menyebabkan kerosakan vaskular..
56. Membawa kepada radikal bebas..
57. Membangkitkan perkembangan aterosklerosis..
58. Menggalakkan berlakunya emfisema..

Secara praktikalnya tidak ada sukrosa - dalam jumlah besar ia terdapat di hanya dua tanaman, dengan membiak secara buatan oleh orang - tebu dan bit gula.

Organisme mamalia (dan manusia) tidak dapat merasakan sukrosa; oleh itu, ia pertama kali menguraikan molekulnya oleh enzim (pemangkin semula jadi) menjadi gula semula jadi, glukosa dan fruktosa (isomer yang mempunyai komposisi yang sama C6H12O6, tetapi berbeza struktur):

Pada saat penguraian sukrosa, tepatnya radikal bebas ("ion molekul") terbentuk secara besar-besaran yang secara aktif menyekat tindakan antibodi yang melindungi tubuh daripada jangkitan. Dan badan menjadi hampir tidak terbela. Proses hidrolisis (penguraian) sukrosa sudah bermula di rongga mulut di bawah pengaruh air liur.

Kita hidup di dunia hidup yang mana tubuh manusia hanyalah sebahagian besar nutrien. Setiap saat dengan setiap setitik debu, tubuh dijangkiti sejumlah besar mikroflora, yang sedang berusaha memakannya. Tetapi pertahanan imun secara berterusan dan berterusan menekan aktiviti mereka dan membolehkan anda mengekalkan daya hidup dan kesihatan di persekitaran. Pengambilan sukrosa adalah tusukan di bahagian belakang badan yang bertahan.

Di Rusia, secara historis, madu (secara tradisional dihasilkan dalam kuantiti yang banyak di ladang) dan buah kering manis dijadikan gula-gula. Sehingga pertengahan abad ke-20, sebilangan besar gula (sukrosa) hanya hadir di meja perayaan sebagai makanan istimewa. Dan keadaan gigi di Rusia (Belarus, Ukraine, dll.) Sangat baik. Baru pada tahun 1950-an pengeluaran gula industri secara besar-besaran didirikan di USSR, yang menjadikannya salah satu produk termurah yang terdapat dalam diet harian untuk seluruh penduduk, termasuk yang termiskin.

Di bawah serangan pesaing industri, pengeluaran madu dan buah kering di negara ini turun dengan mendadak, dan harganya meningkat. Madu dan buah kering manis di atas meja orang Rusia dari sumber gula semulajadi harian (fruktosa dan glukosa) berubah menjadi "nikmat untuk memanjakan" yang agak jarang dan mahal.

Ketika pengeluaran sukrosa meningkat, kesihatan penduduk (dan keadaan gigi) mulai merosot dengan cepat, menjadi semakin teruk dan buruk bagi setiap generasi "gula manis". Apa jenis kesihatan yang diharapkan pada orang ketika ibu mereka, semasa kehamilan dan menyusui, diberi makan sukrosa tanpa batasan, dan yang sendiri diberi makan sukrosa sejak tahun pertama kehidupan?!

Kesan negatif sukrosa terhadap kesihatan telah diketahui sejak lama, kerana di USSR pada awal tahun 1950-an dan 60-an, sebuah program dikembangkan untuk mengecualikan sukrosa dari diet orang-orang Soviet dan menggunakannya hanya untuk pemprosesan lebih lanjut pada fruktosa dan glukosa, yang seharusnya telah dijual di kedai-kedai. Malangnya, program ini, seperti banyak program lain, hanya dilaksanakan sebahagiannya - untuk memberi makan kepada elit parti Soviet dan keluarga mereka.

Dalam diet kanak-kanak dan orang dewasa, gula semula jadi sangat penting. Kerana kanak-kanak sangat suka gula-gula, dan tidak perlu menghadkannya dalam gula-gula.

Tetapi perlu untuk selamanya menolak dalam diet (dan terutama untuk kanak-kanak!) Dari sukrosa - racun yang merosakkan secara praktikal - menggantikannya dengan gula semula jadi - fruktosa dan glukosa, madu (campuran semula jadi fruktosa dan glukosa) dan buah-buahan manis, segar dan kering (juga mengandungi hanya gula semula jadi yang sihat).
Fruktosa dalam pemakanan harian lebih baik daripada glukosa, kerana ia diserap dengan lebih perlahan dan lebih sekata mengekalkan tahap yang diperlukan dalam badan.
Glukosa berguna untuk atlet cepat sembuh semasa pertandingan.

Bagaimana untuk mengira berapa banyak gula dalam produk tenusu? 0

Ramai orang secara keliru percaya bahawa jumlah karbohidrat yang ditunjukkan pada produk tenusu menunjukkan jumlah gula putih yang ditambahkan ke produk tersebut, tetapi sebenarnya mengetahui jumlah gula putih sedikit lebih sukar. Ternyata, masih kurang daripada apa yang tertulis di bungkusan. MK-Estonia memahami formula dan pengiraannya.

"Menurut piawaian pelabelan makanan Kesatuan Eropah, bungkusan itu dapat menunjukkan jumlah karbohidrat dan jumlah gula, yang sama sekali tidak sama dengan jumlah putih - yang disebut meja - gula," kata Krista Kalbin, Pengarah Pemasaran di Valio Eesti.

Menurutnya, sebenarnya, produk susu mengandungi tiga jenis gula: laktosa yang terkandung dalam susu, atau gula susu semula jadi, glukosa dan fruktosa yang terdapat dalam buah-buahan, serta gula atau sukrosa tambahan.

Dua menulis, tiga fikiran

Sebagai peraturan, pengiraan jumlah gula yang ditambahkan pada produk, menurut wakil Valio, tidak boleh menimbulkan kesulitan. Pertama sekali, ia harus ditentukan sama ada produk tenusu atau produk tenusu.

“Minum susu dan susu biasa mengandungi kira-kira 5 g gula susu semula jadi, atau laktosa, setiap 100 g produk. Dalam produk susu fermentasi, yogurt atau bakteria kefir menggunakan sebahagian dari laktosa selama proses fermentasi susu fermentasi, menghasilkan produk susu fermentasi yang mengandung rata-rata 3,5 g laktosa per 100 g produk. Untuk mengira jumlah gula tambahan, anda harus terlebih dahulu mengurangkan jumlah laktosa dari jumlah gula, "kata Kalbin.

Dan kemudian dari jumlah gula yang anda perlukan untuk mengurangkan jumlah fruktosa dan glukosa yang terkandung dalam buah beri dan buah-buahan.

"Sebagai peraturan, dalam jumlah buah biasa (3-4%) buah, produk tenusu manis mengandung sekitar 0,3 g fruktosa dan glukosa, dan dalam produk dengan kandungan buah yang sangat tinggi (sekitar 15%), hingga 1,5 g fruktosa dan glukosa per 100 g produk, ”kata Kalbin.

Menurutnya, perhitungan sederhana ini menunjukkan bahawa bahagian gula tambahan dalam yogurt berry boleh menjadi maksimum separuh perkiraan gula yang ditunjukkan pada bungkusan. Dalam kes produk bebas laktosa, situasinya sedikit berbeza, kerana kandungan gula bergantung pada teknologi pengeluaran.

“Tahun lalu, Valio melancarkan program yang bertujuan untuk mengurangkan bahagian gula yang ditambahkan ke produk kami sebanyak 30% pada tahun 2020. Namun, tindakan untuk mengurangkan jumlah gula hanya akan memberikan hasil jika pengguna menyedari perlunya membatasi kadar gula putih dalam menu hariannya dan mulai membaca dengan teliti apa yang tertulis pada pembungkusan produk, ”Kalbin memberi jaminan.

Gula adalah gula!

Pengurus Pemasaran Farmi Piimatööstus Ruta Kallaspoolik mengesahkan logik ini. Pada masa yang sama, dia percaya bahawa perlu memahami bahawa gula adalah gula. Dan tidak penting dalam bentuk apa ia ditambahkan ke produk: sukrosa (dalam bentuk gula meja putih), gula buah (glukosa, fruktosa) atau laktosa (glukosa + galaktosa).

Dari sudut kimia, molekul fruktosa dan glukosa yang terdapat dalam produk adalah serupa. Oleh itu, seseorang harus memantau penggunaan gula total.

“Sejak 2009, Farmi Piimatööstus telah berupaya untuk mengurangkan kandungan gula dalam produk tenusu yang dihasilkan oleh syarikat. Sekiranya anda mengambil produk tenusu tanpa perisa, maka semuanya mempunyai kandungan laktosa yang sama, ”kata Kallaspoolik.

Dan, menurutnya, jika anda membandingkan kandungan gula dalam produk tenusu Farmi dengan faktor yang sama pada tahun 2009, hari ini gula dalam cawan gula dikurangkan sebanyak 24%, dalam yogurt dalam bungkusan sebanyak 21%, dalam krim curd sebanyak 25%.

"Berbanding dengan keju curd lain yang terdapat di pasar, keju Farmi mempunyai kandungan gula terendah, hingga 19% lebih rendah daripada pesaing," Kallaspoolik memberi jaminan.

Walau bagaimana pun, keputusan akhir dibuat oleh pembeli. Dan penting untuk memilih makanan yang lebih sihat dengan kandungan gula terendah..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes