Farmasulin (Farmasulin)

Bentuk pelepasan, komposisi dan pembungkusan

• rr d / masuk. 100 IU / ml fl. 10 ml, No. 1

• rr d / masuk. 100 IU / ml kartrij 3 ml, No. 5

• Insulin manusia 100 IU / ml

Bahan-bahan lain: m-cresol suling, gliserol, larutan asid hidroklorik 10% atau larutan natrium hidroksida 10% (hingga pH 7.0-7.8), air untuk suntikan.

• 1 ml Farmasulin N mengandungi 100 IU insulin biosintetik manusia yang dibuat menggunakan teknologi rekombinan DNA.

No. UA / 2318/01/01 dari 03/03/2009 hingga 03/03/2014

PHARMASULIN H NP

• susp. d / dalam. 100 IU / ml fl. 10 ml, No. 1

• susp. d / dalam. 100 IU / ml kartrij 3 ml, No. 5

• Insulin manusia 100 IU / ml

Bahan-bahan lain: m-cresol suling, gliserol, fenol, protamin sulfat, zink oksida, natrium fosfat dibasik, larutan asid hidroklorik 10% atau larutan natrium hidroksida 10% (hingga pH 6.9-7.5), air untuk suntikan.

• 1 ml Farmasulin N NP mengandungi 100 IU insulin biosintetik manusia yang dibuat menggunakan teknologi rekombinan DNA.

No. UA / 2320/01/01 dari 10/22/2009 hingga 10/22/2014

FARMASULIN H 30/70

• susp. d / dalam. 100 IU / ml fl. 10 ml, No. 1

• susp. d / dalam. 100 IU / ml kartrij 3 ml, No. 5

• Insulin manusia 100 IU / ml

Bahan-bahan lain: m-cresol suling, gliserol, fenol, protamin sulfat, zink oksida, natrium fosfat dibasik, larutan asid hidroklorik 10% atau larutan natrium hidroksida 10% (hingga pH 6.9-7.5), air untuk suntikan.

• 1 ml Farmasulin H 30/70 mengandungi 100 IU insulin biosintetik manusia yang dibuat menggunakan teknologi rekombinan DNA.

No. UA / 2319/01/01 dari 10/22/2009 hingga 10/22/2014

kesan farmakologi

Farmakodinamik Tindakan utama insulin adalah untuk mengatur metabolisme glukosa.
Sebagai tambahan, insulin mempengaruhi beberapa proses anabolik dan anti-katabolik dalam tisu yang berbeza. Dalam tisu otot, kesan ini termasuk peningkatan sintesis glikogen, asid lemak, gliserol dan protein, serta peningkatan penyerapan asid amino dan penurunan glikogenolisis, neo-glukogenesis, ketogenesis, lipolisis, protein dan katabolisme asid amino.

Farmakokinetik Farmasulin N - insulin bertindak pantas, adalah penyediaan insulin manusia yang diperoleh dengan teknologi DNA rekombinan.

Farmakokinetik insulin tidak menggambarkan aktiviti metabolik hormon. Oleh itu, aktivitinya lebih baik ditunjukkan oleh kemampuan ubat untuk menggunakan glukosa dan mengurangkan glisemia..

Permulaan kesannya adalah 30 minit selepas pentadbiran sc. Kepekatan maksimum puncak diperhatikan antara 1 dan 3 jam selepas suntikan. Tempoh mengekalkan kepekatan terapi adalah 5-7 jam.

Semasa kajian toksikologi, tidak ada kesan buruk yang diketahui berkaitan dengan penggunaan ubat tersebut.

Oleh itu, aktivitinya lebih baik ditunjukkan oleh kemampuan ubat untuk menggunakan glukosa dan mengurangkan glisemia..

Farmasulin N NP. Masa permulaan kesan Farmasulin N NP adalah 1 jam selepas pentadbiran. Kepekatan maksimum puncak diperhatikan antara 2 hingga 8 jam selepas suntikan. Tempoh kesan hipoglikemik adalah 18-20 jam, kadang-kadang hingga 24 jam.Kegiatan insulin berbeza-beza bergantung pada dos, tempat suntikan, suhu persekitaran dan aktiviti fizikal pesakit..

Farmasulin H 30/70. Permulaan kesannya adalah 30 min - 1 jam selepas pentadbiran. Kepekatan maksimum puncak diperhatikan antara 1 dan 8.5 jam selepas suntikan. Tempoh kesan hipoglikemik adalah 14-15 jam, kadang-kadang hingga 24 jam.Kegiatan insulin berbeza-beza bergantung pada ukuran dosnya, tempat suntikan, suhu persekitaran dan aktiviti fizikal pesakit..

Dos

Farmasulin N

Dos dan masa pentadbiran ditentukan oleh doktor, dengan mengambil kira keperluan individu setiap pesakit.

Farmasulin N diberikan s / c atau iv. Farmasulin N boleh diberikan melalui suntikan intramuskular, walaupun cara pentadbiran ini tidak digalakkan.

Suntikan subkutan dilakukan di bahu, paha, punggung atau perut. Suntikan dilakukan di tempat yang berlainan badan sehingga suntikan di tempat yang sama dilakukan tidak lebih dari 1 kali sebulan. Kemasukan jarum ke saluran darah harus dielakkan. Selepas pemberian ubat, tempat suntikan tidak boleh digosok. Taklimat terperinci harus diberikan kepada pesakit mengenai teknik suntikan..

Petunjuk penggunaan ubat

Larutan suntikan dalam kartrij 3 ml mesti digunakan dengan pena-penyuntik, yang bertanda "CE" sesuai dengan cadangan pengeluar pen-penyuntik.

Ubat Pharmasulin N dalam kartrij tidak memerlukan penegasan semula; ia harus digunakan hanya jika larutan itu telus, tidak berwarna, tidak mengandungi zarah-zarah yang kelihatan dan mempunyai rupa air.
Untuk mengisi semula kartrij ke dalam suntikan pen, pasangkan jarum dan suntikan insulin, rujuk kepada arahan pengeluar untuk penyuntik pen untuk pemberian insulin.

Kartrij tidak dirancang untuk mencampurkan insulin yang berbeza. Sebagai alternatif, penyuntik pen berasingan harus digunakan untuk memberikan dos yang diperlukan bagi setiap ubat.

Farmasulin N dan untuk Farmasulin N NP.

Kartrij kosong tidak boleh digunakan semula.

Anda mesti memastikan bahawa jarum suntik digunakan, penggredannya sesuai dengan kepekatan insulin yang ditetapkan. Jarum suntik jenis dan jenama yang sama harus digunakan. Perhatian yang tidak mencukupi semasa menggunakan picagari boleh menyebabkan dos insulin yang tidak betul.

1) Sebelum mengambil insulin dari botol, perlu memeriksa ketelusan larutan. Dengan munculnya serpihan, kekeruhan larutan, curah hujan atau munculnya plak pada gelas botol, penggunaan ubat tersebut dilarang!
2) Insulin dikumpulkan dari botol dengan menusuk dengan jarum suntik steril, gabus yang sebelumnya disapu dengan alkohol. Insulin yang disuntik hendaklah pada suhu bilik.
3) Udara ditarik ke dalam jarum suntik ke tanda yang sesuai dengan dos insulin yang diperlukan, dan kemudian udara ini dilepaskan ke dalam botol.
4) jarum suntik dengan botol dipusingkan sedemikian rupa sehingga botol terbalik dan dos insulin yang diperlukan dikumpulkan.
5) Tanggalkan jarum dari botol. Jarum suntik dibebaskan dari udara dan dos insulin yang betul diperiksa..

Semasa menyuntik, anda mesti mengikuti peraturan asepsis. Untuk mengelakkan komplikasi radang purulen, anda tidak boleh menggunakan jarum suntik berulang kali.

Untuk pengenalan dos yang diinginkan setiap ubat, perlu menggunakan picagari berasingan untuk Farmasulin N dan Farmasulin N NP.

Pengenalan ubat. Masukkan dos insulin yang diperlukan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Farmasulin N NP dan Farmasulin N 30/70

Ubat Farmasulin N 30/70 adalah campuran insulin yang sedia digunakan Farmasulin N dan Farmasulin N NP, yang direka khas supaya pesakit tidak menyediakan campuran insulin sendiri.

Rejimen rawatan untuk setiap pasien ditetapkan sesuai dengan kebutuhannya untuk regulasi metabolik.

Dos dan masa pentadbiran ditentukan oleh doktor, dengan mengambil kira keperluan individu setiap pesakit.

Farmasulin N NP dan Farmasulin N 30/70 diberikan s / c, mereka tidak boleh dimasukkan ke dalam / masuk.

Anda perlu mematuhi peraturan asepsis dengan ketat. Suntikan subkutan dilakukan di bahu, paha, punggung atau perut. Suntikan dilakukan di tempat yang berlainan badan supaya suntikan di tempat yang sama dilakukan tidak lebih dari 1 kali sebulan.

Dengan adanya penyediaan insulin apa pun, kemasukan jarum ke saluran darah harus dielakkan. Taklimat terperinci diperlukan pada pesakit mengenai teknik suntikan..

Adalah perlu untuk memeriksa penampilan kandungan botol atau kartrij secara berkala dan tidak menggunakan ubat jika, setelah digoncang, suspensi mengandungi serpihan atau jika zarah-zarah putih menetap di bahagian bawah atau dinding botol, membentuk kesan corak beku.
Anda mesti memastikan bahawa jarum suntik digunakan, penggredannya sesuai dengan kepekatan insulin yang ditetapkan. Gunakan picagari jenis dan jenama yang sama..

Perhatian yang tidak mencukupi semasa menggunakan picagari boleh menyebabkan dos insulin yang tidak betul.

Kesan percampuran insulin manusia dengan insulin haiwan atau dengan insulin manusia dari pengeluar lain belum disiasat.

Ubat ini diberikan dari satu hingga beberapa kali sehari. Selang antara suntikan SC dan pengambilan makanan tidak boleh lebih dari 45-60 minit untuk Farmasulin N NP dan tidak lebih dari 30 minit untuk Farmasulin H 30/70. Penggunaan ubat harus dilakukan dengan diet wajib. Semasa menentukan kandungan kalori makanan (biasanya, 1700-3000 kkal), perlu dipandu oleh berat badan pesakit, serta sifat aktivitasnya. Semasa menentukan dos awal Farmasulin N NP dan Farmasulin H 30/70, tahap glisemia puasa dan sepanjang hari, serta tahap glukosuria sepanjang hari harus diambil kira. Dalam pengiraan anggaran dos ubat, seseorang harus dipandu oleh pertimbangan seperti itu: jika tahap glisemia melebihi 9 mmol / L, 2-4 IU insulin diperlukan untuk pembetulan setiap glukosa darah 0.45–0.9 mmol / L berikutnya. Pemilihan terakhir dos insulin dilakukan di bawah kawalan keadaan umum pesakit dan mengambil kira glukosuria dan glikemia, yang diperhatikan dengan latar belakang penggunaan ubat tersebut. Bagi pesakit dengan diabetes yang baru didiagnosis, Farmasulin N NP atau Farmasulin H 30/70 diresepkan pada dos 0.5 IU setiap 1 kg berat badan sehari; semasa pengampunan - 0,4 IU / kg, dan untuk pesakit dengan pampasan diabetes yang buruk - hingga 0,7-0,8 IU / kg / hari. Dos harian untuk kanak-kanak tidak boleh melebihi 0.7 IU / kg. Sebagai peraturan, dos harian 1 IU / kg per hari menunjukkan overdosis insulin, kecuali trimester ketiga kehamilan dan masa baligh, apabila peningkatan jumlah insulin diperlukan untuk mengekalkan metabolisme karbohidrat. Pada pesakit dengan jenis penyakit labil, anak-anak, semasa kehamilan, perubahan dos insulin tidak boleh melebihi 2-4 IU setiap suntikan.

Segera sebelum suntikan, goncangkan botol atau kartrij dengan ampaian insulin di antara tapak tangan sehingga kekeruhan larutan di seluruh botol menjadi seragam. Jangan goncang botol dengan tajam, kerana ini boleh menyebabkan pembentukan busa, yang akan mengganggu pengukuran dos yang tepat.

Teknik Dos untuk Menggunakan Insulin dalam Vial

1) Insulin dikumpulkan dari botol dengan menusuk dengan jarum suntik steril, gabus yang sebelumnya disapu dengan alkohol. Insulin yang disuntik hendaklah pada suhu bilik.
2) Udara ditarik ke dalam jarum suntik ke tanda yang sesuai dengan dos insulin yang diperlukan, dan kemudian udara ini dikeluarkan ke dalam botol.
3) Jarum suntik dengan botol dibalik sehingga botol terbalik, dos insulin yang diperlukan dikumpulkan.
4) Jarum dikeluarkan dari botol. Jarum suntikan dilepaskan dari udara dan dos insulin yang betul diperiksa..

Pegang kulit di lipatan di antara jari-jari, masukkan jarum ke dalam lipatan pra-disinfeksi kulit pada sudut sekitar 45 ° dan kenalkan dos sc yang diperlukan.

Jarum dikeluarkan dan tempat suntikan ditekan dengan ringan selama beberapa saat untuk mengelakkan aliran insulin. Selepas suntikan, jangan menggosok tempat suntikan.

Tapak suntikan mesti diubah setiap masa.

Kartrij tidak boleh dicampurkan dengan insulin lain. Kartrij kosong tidak boleh digunakan semula. Untuk mengisi semula kartrij, menguatkan jarum, dan memberi insulin, ikuti arahan pengeluar pen jarum suntik.

Jarum hanya boleh digunakan sekali sahaja. Jarum terpakai harus dibuang untuk mengelakkan kemalangan. Jarum dan jarum suntikan hanya boleh digunakan secara individu. Kartrij boleh digunakan sebelum dikosongkan dan kemudian dibuang dengan betul..

Berlebihan

dimanifestasikan oleh kesan hipoglikemik yang teruk. Tidak ada definisi khusus untuk overdosis insulin, kerana interaksi yang kompleks antara tahap insulin dalam serum darah, kehadiran glukosa dan proses metabolik mempengaruhi tahap glukosa dalam darah. Penyebabnya adalah kekurangan zat makanan (melewatkan makan setelah suntikan insulin), senaman berlebihan dan alkohol. Ini sangat mungkin terjadi dengan penyakit yang sukar dilakukan, pada pesakit tua, dengan gangguan fungsi ginjal.

Dimanifestasikan secara klinikal dengan reaksi berpeluh, gemetar dan autonomi lain, kehilangan kesedaran yang cepat. Rawatan merangkumi pengambilan glukosa tepat pada masanya (pada peringkat awal hipoglikemia). Untuk mencegah hipoglikemia, pesakit diberi teh manis atau sedikit gula batu. Sekiranya perlu, larutan glukosa 40% disuntik secara intravena atau 1 mg glukagon disuntik secara intramuskular. Sekiranya pesakit tidak pulih dari koma setelah menormalkan tahap glukosa darah, perlu diberikan manitol atau dos kortikosteroid yang tinggi untuk mencegah edema serebrum.

Interaksi dadah

sebilangan ubat mempengaruhi metabolisme glukosa. Doktor harus dimaklumkan mengenai sebarang rawatan bersamaan yang diterima oleh pesakit bersama dengan penggunaan insulin manusia..

Keperluan untuk insulin boleh meningkat dengan penggunaan ubat-ubatan dengan aktiviti hiperglikemik, iaitu kesan hipoglikemik insulin mengurangkan kontraseptif oral, glukokortikoid, ubat tiroid, agonis β-2-adrenoreceptor (misalnya ritodrine, salbutamol, terbutaline), litium, heparin, heparin, hidarin diuretik, ubat antiepileptik.

Keperluan untuk insulin boleh berkurang jika anda mengambil ubat dengan aktiviti hipoglikemik, iaitu kesan hipoglikemik insulin ditingkatkan dengan ubat hipoglikemik oral, salisilat (mis. Asid asetilsalisilat), sulfanilamida, beberapa antidepresan (penghambat MAO, beberapa perencat ACE), captopril ? -adrenoreceptors, octreotide, alkohol, clofibrate, tetracyclines, steroid anabolik, strophanthin K, phenylbutazone, cyclophosphamide.

Kesan sampingan

hipoglikemia adalah kesan sampingan terapi insulin yang paling biasa pada pesakit diabetes. Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, dalam kes yang melampau - hingga mati. Data mengenai frekuensi hipoglikemia tidak diberikan, kerana hipoglikemia dikaitkan dengan dos insulin dan dengan faktor lain, misalnya: diet pesakit dan tahap aktiviti fizikal. Sekiranya terdapat penggunaan insulin yang cukup tinggi atau berhenti makan, serta dengan aktiviti fizikal yang berlebihan, hipoglikemia mungkin timbul. Hipoglikemia yang tidak terkawal yang teruk juga boleh berkembang dengan penggunaan alkohol oleh pesakit diabetes..

Rintangan insulin, reaksi hipersensitif kadang-kadang mungkin berlaku. Semasa terapi insulin jangka panjang di tempat suntikan, atrofi atau hipertrofi lapisan lemak subkutan dapat diperhatikan. Manifestasi ini sebahagian besarnya dapat dicegah dengan terus menukar tempat suntikan..

Alahan tempatan boleh berlaku dalam bentuk kemerahan pada kulit, pembengkakan, atau keguguran di tempat suntikan. Sudah tentu, ia berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Dalam beberapa kes, keadaan ini dikaitkan bukan dengan insulin, tetapi dengan faktor lain, misalnya, dengan perengsa pada pembersih kulit atau kekurangan pengalaman dengan suntikan.

Reaksi alahan tempatan sering berlaku (1/100, ‹1/10) dalam bentuk kemerahan pada kulit, bengkak, atau gatal di tempat suntikan. Mereka biasanya berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Dalam beberapa kes, penampilan keadaan ini tidak berkaitan dengan insulin, tetapi dengan faktor lain, misalnya, dengan perengsa dalam komposisi pembersih kulit atau kekurangan pengalaman dengan suntikan.

Alergi sistemik yang sangat jarang berlaku (‹1 / 10,000), tetapi berpotensi menjadi kesan sampingan yang serius, adalah bentuk alergi umum terhadap insulin, di mana ruam kulit muncul di seluruh permukaan badan, sesak nafas, berdehit di paru-paru, penurunan tekanan darah, peningkatan denyut jantung dan berpeluh meningkat. Kes alahan umum yang teruk mengancam nyawa. Dalam beberapa kes alahan teruk yang luar biasa

Farmasulin mesti diambil dengan segera. Mungkin ada keperluan untuk penggantian insulin atau terapi desensitizing..

Selalunya, lipodistrofi mungkin berlaku di tempat suntikan (1/1000, ‹1/100).

Terma dan syarat penyimpanan

di tempat yang gelap pada suhu 2-8 ° С. Insulin tidak boleh dibekukan atau terkena cahaya matahari! Sekiranya kekeruhan atau kemunculan warna supernatan setelah menyelesaikan isi botol, ubat ini tidak boleh digunakan..
Setelah dibuka, simpan botol insulin pada suhu di bawah 30 ° C, lindungi dari panas dan cahaya matahari yang berlebihan..

Setelah mula digunakan, simpan kartrij insulin pada suhu bilik (15–20 ° C), melindungi dari panas dan cahaya matahari yang berlebihan. Kartrij yang digunakan tidak boleh didinginkan..

Selepas permulaan penggunaan, jangka hayat ubat adalah 28 hari.

Hayat rak - 2 tahun..

Petunjuk

Farmasulin N. Rawatan pesakit diabetes yang memerlukan insulin sebagai kaedah untuk mengekalkan kadar glukosa darah yang normal. Sebagai kaedah untuk penstabilan awal pesakit diabetes dan untuk rawatan wanita dengan diabetes semasa kehamilan.

Farmasulin N NP dan Farmasulin N 30/70. Diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin (jenis I).

Diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin (jenis II), jika tidak mungkin untuk mengimbangi penyakit ini dengan menggunakan diet dan ubat hipoglikemik oral.

Kontraindikasi

hipoglikemia, alergi terhadap ubat.

arahan khas

sebarang penggantian jenis atau jenama insulin mesti berlaku di bawah pengawasan perubatan yang ketat.

Perubahan kepekatan, jenama (yang sesuai dengan pengeluar tertentu), jenis (tindakan pantas, jangka masa sederhana, tindakan lambat, dll.), Jenis (insulin haiwan, insulin manusia, analog insulin manusia) dan / atau kaedah penyediaannya (insulin diperoleh menggunakan teknologi rekombinan DNA, tidak seperti insulin yang berasal dari haiwan) mungkin memerlukan perubahan dalam dos.

Dos dalam rawatan pesakit dengan insulin manusia mungkin berbeza dengan dos yang digunakan dalam rawatan insulin yang berasal dari haiwan. Pada beberapa pesakit yang melaporkan reaksi hipoglikemik setelah memindahkannya dari rejimen pemberian insulin asal haiwan ke insulin manusia, gejala amaran awal hipoglikemia kurang jelas atau berbeza dengan gejala yang sebelumnya diperhatikan pada pasien ini ketika dirawat dengan insulin haiwan. Pada pesakit dengan penurunan glukosa darah yang ketara (misalnya, kerana intensifikasi terapi insulin), beberapa atau tidak ada gejala amaran awal hipoglikemia mungkin tidak dapat dikesan di masa depan, yang mana mereka perlu diberitahu terlebih dahulu. Gejala amaran awal hipoglikemia juga mungkin berbeza atau kurang ketara pada pesakit dengan diabetes dan neuropati diabetes yang berpanjangan atau pada pesakit yang mengambil ubat lain, seperti? Penyekat adrenoreceptor, selari dengan rawatan yang digunakan. Kekurangan rawatan pembetulan untuk hipoglikemia atau reaksi hiperglikemik boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, perkembangan koma dan kematian.

Dosis atau penghentian rawatan yang tidak betul (terutama bagi pesakit diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin) boleh menyebabkan hiperglikemia dan ketoasidosis diabetes yang berpotensi membawa maut.

Rawatan dengan insulin manusia boleh menyebabkan antibodi, walaupun pada kepekatan yang lebih rendah daripada dengan insulin haiwan yang dimurnikan..

Keperluan untuk insulin berubah dengan ketara dengan gangguan fungsi adrenal, hipofisis, tiroid, ginjal atau hati.
Permintaan insulin juga boleh meningkat semasa sakit atau di bawah pengaruh tekanan emosi..

Keperluan untuk penyesuaian dos mungkin timbul sekiranya terdapat perubahan intensitas aktiviti fizikal atau diet normal.

Sekiranya terdapat reaksi alergi umum terhadap jenis insulin lain dalam sejarah pesakit, persediaan insulin ini diberikan setelah menerima ujian intradermal negatif.

Ketidaksesuaian

Jangan campurkan Farmasulin N dengan insulin pengeluar lain dan dengan insulin asal haiwan.

Gunakan semasa mengandung dan menyusui. Mengekalkan tahap glukosa darah yang diperlukan pada wanita selama kehamilan yang menerima insulin (dengan bentuk diabetes yang bergantung kepada insulin dan berkaitan dengan kehamilan) sangat penting..

Keperluan untuk insulin biasanya berkurang pada trimester pertama kehamilan, selepas itu meningkat semasa trimester kedua dan ketiga.

Wanita yang menghidap diabetes harus memberitahu doktor tentang kehamilan atau niat untuk hamil..

Pengawalan ketat glukosa darah dan kesihatan keseluruhan sangat penting bagi pesakit diabetes semasa kehamilan. Wanita dengan diabetes semasa menyusu mungkin perlu mengatur dos dan / atau diet insulin.

Anak-anak. Insulin boleh digunakan sejak lahir jika diabetes didiagnosis dan pesakit memerlukan insulin untuk bertahan hidup. Dos, jadual pentadbiran dan jumlah suntikan ditentukan oleh doktor berdasarkan keperluan khusus dan kes klinikal individu..

Pengaruh keupayaan memandu kenderaan dan mekanisme lain. Hipoglikemia boleh memberi kesan buruk kepada reaksi konsentrasi dan refleks, iaitu faktor risiko dalam situasi yang diperlukan semasa memandu kereta atau mengendalikan alat mekanik. Pesakit harus diberitahu tentang langkah-langkah apa yang harus diambil untuk mengelakkan berlakunya hipoglikemia, terutama jika tanda-tanda amaran awal hipoglikemia tidak ada atau ringan, atau jika keadaan hipoglikemia sering diperhatikan. Dalam kes sedemikian, jangan memandu..

Farmasulin: ulasan, arahan penggunaan ubat

Petunjuk untuk digunakan

Farmasulin N digunakan untuk merawat orang yang didiagnosis menderita diabetes mellitus ketika insulin diperlukan untuk menstabilkan glukosa darah. Ubat ini sering diresepkan untuk rawatan awal pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin dan untuk rawatan wanita hamil dengan diabetes..

Nota! Ubat N 30/70 dan N NP diresepkan untuk diabetes jenis 1 dan jenis 2 dengan diet yang tidak berkesan dan sedikit kesan ubat hipoglikemik.

Kaedah permohonan

Farmasulin n:

Ubat ini diberikan secara subkutan dan intravena. Lebih-lebih lagi, ia boleh diberikan secara intramuskular, tetapi dua kaedah pertama digunakan lebih kerap. Dos dan kekerapan pentadbiran ditentukan oleh doktor, dengan mengambil kira keperluan individu setiap pesakit.


Di bawah kulit, ubat disuntik ke perut, bahu, punggung atau paha. Pada masa yang sama, suntikan tidak dapat dilakukan secara berterusan di satu tempat (tidak lebih dari 1 kali dalam 30 hari). Tempat di mana suntikan dibuat tidak boleh digosok, juga semasa suntikan mesti dipastikan bahawa larutan tidak memasuki kapal.

Cecair untuk suntikan dalam kartrij digunakan dengan pen jarum suntik khas, bertanda "CE". Anda hanya boleh menggunakan larutan bersih yang tidak mempunyai warna dan kekotoran.

Sekiranya ada keperluan untuk memperkenalkan beberapa produk yang mengandung insulin sekaligus, maka prosedur tersebut dilakukan dengan menggunakan berbagai pen jarum suntik. Kaedah pengisian kartrij dijelaskan dalam arahan yang disertakan dengan pen jarum suntik..

Untuk pengenalan larutan yang terkandung dalam botol, jarum suntik digunakan, penggredannya mesti sesuai dengan jenis insulin. Untuk memberi ubat H, disyorkan untuk menggunakan jarum suntik insulin dengan jenis dan pengeluar yang sama, seperti penggunaan picagari lain boleh menyebabkan dos yang tidak betul.

Anda hanya boleh menggunakan larutan tulen tanpa warna yang tidak mengandungi kekotoran. Sebaiknya suhu ubat sesuai dengan suhu bilik..

Penting! Suntikan mesti dilakukan dalam keadaan dibasmi kuman..

Untuk membuat suntikan, dia terlebih dahulu menarik udara ke dalam jarum suntik ke tahap larutan yang diinginkan, dan kemudian jarum dimasukkan ke dalam botol dan udara dilepaskan. Selepas botol mesti terbalik dan kumpulkan jumlah insulin yang diperlukan. Sekiranya perlu diberikan pelbagai jenis insulin, jarum dan jarum suntik yang terpisah digunakan untuk setiap jenis..

Farmasulin H 30/70 dan Farmasulin H NP

Formalin H 30/70 adalah gabungan larutan H NP dan N. Alat ini membolehkan anda memasukkan pelbagai jenis insulin tanpa penyediaan sendiri formulasi insulin..

Larutan campuran diberikan secara subkutan, memerhatikan semua langkah aseptik yang diperlukan. Suntikan dibuat di perut, bahu, paha atau punggung. Dalam kes ini, tapak suntikan mesti sentiasa diubah.

Penting! Perhatian mesti diambil agar larutan tidak memasuki rongga vaskular semasa suntikan.


Hanya larutan yang jelas dan tanpa warna yang bebas dari kekotoran dan pemendakan yang dapat digunakan. Sebelum menggunakan botol, anda perlu menggosoknya sedikit di telapak tangan, tetapi anda tidak boleh menggoncangnya, kerana busa terbentuk, dan ini akan menyebabkan kesukaran dalam mengumpulkan dos yang diperlukan.

Sebaiknya gunakan jarum suntik yang mempunyai kelulusan yang sesuai dengan dos insulin. Selang antara pengenalan ubat dan penggunaan makanan tidak boleh lebih dari 1 jam untuk larutan N NP dan tidak lebih dari setengah jam untuk kaedah H 30/70.

Penting! Semasa penggunaan, ubat mesti mematuhi diet yang ketat..

Untuk menentukan dos, perlu mengambil kira tahap glukosuria dan glisemia selama 24 jam dan untuk mengawal kadar glikemia semasa perut kosong.

Untuk menarik larutan ke dalam jarum suntik, anda mesti terlebih dahulu menarik udara ke dalamnya hingga tanda yang menentukan dos yang diinginkan. Kemudian jarum dimasukkan ke dalam botol, dan udara dilepaskan. Setelah ampul dibalik dan isipadu larutan yang dikehendaki dikumpulkan.

Adalah perlu untuk memasukkan suspensi ke dalam kulit yang terjepit di antara jari-jari, dan jarum harus dimasukkan pada sudut 45 darjah. Agar insulin tidak habis, segera setelah pemberian ubat, tempat tanda jarum tetap harus ditekan sedikit.

Nota! Penggantian bentuk pelepasan, jenis dan syarikat insulin mesti dipersetujui dengan doktor yang hadir.

Kesan sampingan

Semasa rawatan ubat, kesan sampingan yang paling biasa adalah hipoglikemia. Komplikasi seperti itu menyebabkan ketidaksadaran dan bahkan kematian..

Selalunya hipoglikemia berkembang kerana:

 • kekurangan zat makanan;
 • berlebihan insulin;
 • senaman fizikal yang kuat;
 • minum alkohol.

Untuk mengelakkan kejadian buruk, pesakit diabetes harus mematuhi diet yang betul dan memerhatikan dos ubat yang jelas seperti yang ditetapkan oleh doktor yang merawat.

Juga, dengan penggunaan ubat yang berpanjangan dapat menyebabkan perkembangan:

 1. atrofi lemak subkutan di tempat suntikan;
 2. hipertrofi lapisan lemak subkutan di tempat suntikan;
 3. ketahanan insulin;
 4. hipersensitiviti;
 5. reaksi sistemik dalam bentuk hipotensi;
 6. urtikaria;
 7. bronkospasme;
 8. hiperhidrosis.

Sekiranya terdapat komplikasi, anda harus segera berjumpa pakar, kerana beberapa akibatnya memerlukan penggantian ubat dan pelaksanaan rawatan pemulihan.

Kontraindikasi

Ubat tersebut tidak boleh diresepkan kepada pesakit dengan hipersensitiviti terhadap komponen ubat. Juga, ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan sekiranya terdapat hipoglikemia..


Orang yang menghidap diabetes jangka panjang, pesakit yang menerima beta-blocker dan pesakit dengan neuropati diabetes harus menggunakan ubat ini dengan sangat berhati-hati. Lagipun, pada seseorang yang berada dalam salah satu keadaan ini, gejala hipoglikemia dapat diubah atau tidak diucapkan.

Sekiranya terdapat bentuk penyakit akut, dengan pelanggaran kelenjar adrenal, kelenjar tiroid, kelenjar pituitari dan buah pinggang, perlu berjumpa doktor mengenai dos ubat. Bagaimanapun, komplikasi ini boleh menyebabkan keperluan untuk menyesuaikan jumlah insulin.

Dalam kes tertentu, penggunaan farmasulin untuk rawatan anak yang baru lahir dibenarkan.

Nota! Semasa memandu kenderaan dan mekanisme lain semasa rawatan dengan farmasulin, penjagaan mesti diambil.

Kehamilan dan penyusuan

Wanita hamil boleh menggunakan farmasulin, tetapi dos insulin harus dipilih dengan sebetul mungkin. Sesungguhnya, semasa penyusuan dan kehamilan, keperluan insulin mungkin berubah.

Oleh itu, seorang wanita harus berjumpa doktor sebelum merancang, semasa dan selepas kehamilan.

Nota! Semasa mengandung, anda mesti sentiasa memantau kepekatan gula dalam darah.

Interaksi dadah

Kesan terapi boleh berkurang jika farmasulin diambil bersama dengan:

 1. pil kawalan kelahiran;
 2. ubat tiroid;
 3. hidantoin;
 4. kontraseptif oral;
 5. diuretik;
 6. ubat glukokortikosteroid;
 7. heparin;
 8. persediaan litium;
 9. agonis beta 2 -adrenoreceptor.

Keperluan insulin dikurangkan sekiranya penggunaan farmasulin gabungan dengan:

 • ubat peroral antidiabetik;
 • etil alkohol;
 • fenilbutazon;
 • salisit;
 • siklofosfamid;
 • perencat monoamine oksidase;
 • steroid anabolik;
 • agen sulfonamida;
 • strophanthin K;
 • perencat enzim angiotensin;
 • clofibrate;
 • penyekat reseptor beta adrenergik;
 • tetrasiklin;
 • oktreotida.

Berlebihan


Dos farmasulin yang berlebihan boleh menyebabkan perkembangan hipoglikemia yang teruk. Overdosis juga menyumbang kepada komplikasi sekiranya pesakit tidak makan dengan betul atau membebani badan dengan banyak sukan. Lebih-lebih lagi, permintaan insulin dapat berkurang, jadi overdosis berkembang walaupun menggunakan dos insulin yang biasa.

Juga, sekiranya berlaku overdosis insulin, hiperhidrosis, gegaran kadang-kadang muncul, atau bahkan pengsan berlaku. Sebagai tambahan, glukosa oral (minuman bergula) dikontraindikasikan dalam kes seperti itu..

Sekiranya berlaku overdosis yang teruk, 40% glukosa atau IM 1 mg glukogan diberikan iv kepada pesakit. Sekiranya terapi seperti itu tidak membantu, maka glukokortikosteroid atau manitol diberikan kepada pesakit untuk mencegah edema serebrum..

Borang pelepasan

Pharmasulin yang dimaksudkan untuk penggunaan parenteral boleh didapati di:

 • dalam pembungkusan yang diperbuat daripada kadbod (1 botol sama ada);
 • dalam botol kaca (dari 5 hingga 10 ml);
 • dalam bungkusan kadbod (5 kartrij diletakkan di dalam bekas kontur);
 • dalam kartrij kaca (3 ml).

Ketidaksesuaian

Jangan campurkan Farmasulin â H NP dengan insulin pengeluar lain dan dengan insulin asal haiwan.

Interaksi dengan ubat lain:

Beberapa ubat mempengaruhi metabolisme glukosa. Doktor harus dimaklumkan mengenai rawatan bersamaan dengan insulin..

Keperluan untuk insulin meningkat dengan penggunaan ubat-ubatan dengan aktiviti hiperglikemik, seperti glukokortikoid, hormon tiroid dan hormon pertumbuhan, danazol, β2-simpatomimetik (contohnya: ritodrin, salbutamol, terbutaline), thiazides.

Keperluan untuk insulin dapat berkurang dengan penggunaan ubat-ubatan dengan aktiviti hipoglikemik, seperti ubat hipoglikemik oral, salisilat (contohnya, asam asetilsalisilat), beberapa antidepresan (penghambat monoamine oksidase), beberapa perencat enzim penukaran angiotensin (captopril, eneloceptor) alkohol. Analog Somatostatin (octreotide, lanreotide) dapat meningkatkan dan mengurangkan keperluan insulin.

Keadaan simpanan:

Jangka hayat. secara pukal: 2 tahun dari tarikh pembuatan secara pukal. Farmak OJSC: 2 tahun. Jangan gunakan ubat selepas tarikh luput yang tertera pada bungkusan. Jangka hayat ubat dalam kartrij dan botol selepas dibuka 28 hari.

Simpan di tempat yang gelap dan jauh dari jangkauan kanak-kanak pada suhu 2 ° C hingga 8 ° C (di dalam peti sejuk). Jangan beku.

Keadaan penyimpanan semasa penggunaan.

Setelah dibuka, simpan kartrij insulin pada suhu 15 ° C hingga 25 ° C, melindungi dari terlalu panas dan cahaya matahari.

Kartrij yang digunakan tidak boleh didinginkan..

Setelah dibuka, simpan botol insulin pada suhu 15 ° C hingga 25 ° C, melindunginya dari terlalu panas dan cahaya matahari..

Jangka hayat

Jangka hayat ubat dalam kartrij dan botol selepas dibuka adalah 28 hari pada suhu 15 ° C hingga 25 ° C, melindunginya dari terlalu panas dan cahaya matahari. Kartrij yang digunakan tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk. Jangan gunakan selepas tarikh luput yang dicetak pada bungkusan.

Sifat farmakologi:

Farmakodinamik Tindakan utama insulin adalah untuk mengatur metabolisme glukosa.

Sebagai tambahan, insulin mempengaruhi beberapa proses anabolik dan anti-katabolik dalam pelbagai tisu. Dalam tisu otot, kesan ini termasuk peningkatan sintesis glikogen, asid lemak, gliserin dan protein, serta peningkatan penyerapan asid amino dan glikogenolisis yang lemah, neo-glukogenesis, ketogenesis, peningkatan lipolisis, katabolisme protein dan penyingkiran asid amino.

Farmakokinetik Farmasulin® N NP adalah insulin bertindak sederhana yang diperoleh menggunakan teknologi DNA rekombinan. Farmakokinetik insulin tidak menggambarkan aktiviti metabolik hormon.

Masa permulaan kesan Farmasulin® N NP adalah 1 jam selepas pentadbiran. Kepekatan maksimum puncak diperhatikan antara 2 hingga 8 jam selepas suntikan. Tempoh kesan hipoglikemik adalah 18-20 jam, kadang-kadang hingga 24 jam.

Semasa kajian toksikologi, tidak ada akibat serius yang diketahui berkaitan dengan penggunaan ubat tersebut.

Sifat-sifat fizikokimia utama: ampaian putih, yang apabila diselesaikan dibahagikan kepada endapan putih dan supernatan yang tidak berwarna atau hampir tidak berwarna. Apabila digoncang, endapan mudah digantung.

Jangan campurkan Farmasulin® N NP dengan insulin pengeluar lain dan dengan insulin asal haiwan.

Interaksi dengan ubat lain dan jenis interaksi lain

Beberapa ubat mempengaruhi metabolisme glukosa. Doktor harus dimaklumkan mengenai sebarang rawatan bersamaan dengan penggunaan insulin manusia..

Sekiranya anda perlu menggunakan ubat lain, anda harus berjumpa doktor.

Keperluan untuk insulin boleh meningkat dengan penggunaan ubat-ubatan dengan aktiviti hiperglikemik, seperti pil kontraseptif, glukokortikoid, hormon tiroid dan hormon pertumbuhan, danazol, β 2 -sympathomimetics (mis. Ritodrin, salbutamol, terbutaline), thiazides.

Keperluan untuk insulin boleh berkurang dengan penggunaan ubat-ubatan dengan aktiviti hipoglikemik, seperti ubat hipoglikemik oral, salisilat (mis. Asid asetilsalisilat), antibiotik sulfa, beberapa antidepresan (perencat MAO), beberapa perencat ACE (captopril, enalapril), reseptor tanpa penyekat, penyekat reseptor β-penyekat atau alkohol.

Analog Somatostatin (octreotide, lanreotide) dapat meningkatkan dan melemahkan keperluan insulin.

arahan khas

Sebelum memulakan rawatan, anda perlu melakukan semua ujian alahan yang diperlukan untuk menentukan bagaimana tubuh akan merasakan jenis insulin ini. Risiko hipoglikemia meningkat pada penyakit jantung dan saluran darah. Kegagalan untuk mengikuti diet atau dos ubat yang terlewat menyebabkan hipoglikemia yang teruk.

Gunakan pada usia tua

Gunakan ubat dengan berhati-hati.

Pada usia tua, gunakan ubat dengan berhati-hati.

Tugasan kepada anak-anak

Awas. Ia mesti digunakan dengan ketat mengikut petunjuk, menggunakan picagari steril. Dos dan tempoh rawatan dikira dengan mengambil kira tahap keparahan keadaan kanak-kanak, tetapi tidak lebih daripada 0.7 unit.

Gunakan semasa mengandung dan menyusui

Ia dibenarkan minum ubat semasa kehamilan, tetapi penyesuaian dos diperlukan sepanjang kehamilan.

Ubat ini juga digunakan semasa penyusuan. Tetapi pada masa ini, anda juga perlu sentiasa memantau glukosa.

Permohonan fungsi buah pinggang terjejas

Penggunaan ubat bergantung pada pelepasan kreatinin.

Permohonan gangguan fungsi hati

Ubat ini tidak digunakan untuk kegagalan hati kronik.

Pengilang

Kategori Percutian

Pembungkusan

3 ml setiap kartrij. 5 kartrij setiap lepuh, 1 lepuh setiap pek. 5 ml atau 10 ml dalam sebotol. 1 botol setiap pek.

Cara pengambilan Farmasulin?

Digunakan untuk suntikan subkutan. Pentadbiran ubat intramuskular juga dibenarkan. Penggunaan intravena dilarang sama sekali..

Suntikan subkutan dibuat di bahu, otot gluteus atau rongga perut. Selalunya diinginkan untuk menukar tempat suntikan untuk mengelakkan perkembangan reaksi tempatan yang tidak diingini. Penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa jarum tidak memasuki saluran darah semasa penyisipan..

Suntikan subkutan dilakukan di bahu.

Suspensi dalam kartrij masing-masing 3 ml. Mereka hanya digunakan dengan penyuntik busa khas bertanda CE. Segera sebelum digunakan, ubat itu disuntikkan semula dengan menggosok kartrij dengan telapak tangan. Kemudian dibalikkan kira-kira 10 kali sehingga kekeruhan seragam atau warna susu muncul. Sekiranya warna yang diinginkan tidak muncul, semua manipulasi dilakukan lagi.

Jangan goncangkan botol untuk mengelakkan pembentukan busa, yang akan mengganggu pengiraan dos yang tepat. Kartrij tidak boleh digunakan semula. Anda tidak boleh mencampurkan pelbagai jenis insulin dalam picagari yang sama.

Kadang kala suntikan dilakukan menggunakan picagari insulin khas. Suntikan diberikan hanya pada dos yang ditetapkan dengan ketat..

Dengan diabetes

Apabila patologi diabetes didiagnosis pertama kali, ditetapkan 0.5 U / kg berat sehari. Kepada orang yang mempunyai pampasan diabetes yang tidak memuaskan - 0,7-0,8 unit.

Kursus patologi yang sukar dilakukan, wanita hamil dan kanak-kanak - tidak lebih daripada 2-4 IU setiap 1 suntikan.

Apabila patologi diabetes didiagnosis untuk pertama kalinya, ditetapkan 0,5 U / kg berat sehari.

Analog

Terdapat pengganti yang mempunyai komposisi yang serupa atau mempunyai kesan terapi yang serupa:

 • Actrapid;
 • Actrapid MS;
 • Actrapid NM;
 • Actrapid NM Penfill;
 • Iletin;
 • Insulrap SPP;
 • Insan Cepat;
 • SPP Intral;
 • NM orang dalam;
 • Monosuinsulin;
 • Homorap;
 • Humalogue;
 • Humulin Biasa.

Dos dan pentadbiran:

Dos dan masa pentadbiran ditentukan oleh doktor, dengan mengambil kira keperluan individu setiap pesakit.

Farmasulin® N 30/70 diberikan secara subkutan.

Farmasulin® H 30/70 tidak boleh diberikan secara intravena!

Farmasulin® H 30/70 boleh diberikan secara intramuskular, walaupun kaedah pentadbiran ini tidak digalakkan.

Suntikan subkutan diberikan ke bahu, paha, punggung atau perut. Suntikan dibuat di pelbagai bahagian badan supaya suntikan di tempat yang sama dilakukan tidak lebih dari sekali sebulan. Kemasukan jarum ke saluran darah harus dielakkan. Selepas pemberian ubat, tempat suntikan tidak boleh digosok. Taklimat terperinci harus diberikan kepada pesakit mengenai teknik suntikan..

1. Petunjuk penggunaan ubat.

Suspensi untuk suntikan dalam kartrij 3 ml mesti digunakan dengan penuntik pena yang mempunyai tanda CE sesuai dengan cadangan pengeluar penyuntik pen.

Sebelum digunakan, ubat Pharmasulin® H 30/70 harus dihidupkan semula dengan mengepam kartrij di antara tapak tangan 10 kali dan memutar 180 ° 10 kali sehingga penggantungan memperoleh kekeruhan yang seragam atau warna susu. Sekiranya cecair tidak mempunyai warna yang diinginkan, ulangi operasi sehingga kandungan kartrij dicampur sepenuhnya. Kartrij mengandungi bebola kaca untuk memudahkan pengadukan. Jangan goncangkan kartrij dengan tajam, kerana ini boleh menyebabkan pembentukan busa dan akan mengganggu pengukuran dos yang tepat. Periksa penampilan kandungan kartrij secara berkala dan jangan gunakannya jika suspensi mengandungi serpihan atau jika zarah putih melekat di bahagian bawah atau dinding kartrij, sehingga kaca menjadi buram.

Untuk memasukkan kartrij ke dalam suntik pena, pasangkan jarum dan suntikan insulin, rujuk arahan pengeluar untuk penyuntik pen untuk pemberian insulin.

Kartrij tidak boleh dicampurkan dengan insulin lain..

Kartrij kosong tidak boleh digunakan semula.

Adalah perlu untuk memeriksa penampilan kandungan botol secara berkala dan jangan menggunakan ubat jika, setelah digoncang, suspensi mengandungi serpihan atau jika zarah-zarah berwarna putih melekat di bahagian bawah atau dinding botol, membentuk kesan corak beku.

Jarum suntik insulin digunakan, penggredannya sesuai dengan dos insulin yang digunakan. Anda perlu menggunakan picagari dengan jenis dan jenama yang sama. Perhatian yang tidak mencukupi semasa menggunakan picagari boleh menyebabkan dos insulin yang tidak betul.

1) Segera sebelum suntikan, botol dengan suspensi insulin digulung di antara telapak tangan sehingga kekeruhan di seluruh botol menjadi seragam. Jangan goncang botol dengan tajam, kerana ini boleh menyebabkan pembentukan busa, yang akan mengganggu pengukuran dos yang tepat.

2) Insulin dikumpulkan dari botol dengan menusuk dengan jarum suntik steril, gabus yang sebelumnya disapu dengan alkohol. Suhu insulin yang diberikan mestilah pada suhu bilik.

3) Udara ditarik ke dalam jarum suntik ke nilai yang sesuai dengan dos insulin yang diperlukan, dan kemudian udara dilepaskan ke dalam botol.

4) jarum suntikan dengan botol dibalikkan sehingga botol berada di bawah, dan dos insulin yang diperlukan dikumpulkan.

5) Jarum dikeluarkan dari botol. Jarum suntik dibebaskan dari udara dan dos insulin yang betul diperiksa..

Semasa suntikan, peraturan asepsis harus dipatuhi. Untuk mengelakkan komplikasi radang purulen, jangan gunakan semula picagari boleh guna.

2. Pengenalan ubat.

Masukkan dos insulin yang diperlukan seperti yang diarahkan oleh doktor anda..

Suntikan dilakukan di bahagian tubuh yang berlainan sehingga suntikan di tempat yang sama dilakukan tidak lebih dari sebulan sekali.

Kesan sampingan:

Hipoglikemia adalah kesan sampingan terapi insulin yang paling biasa pada pesakit diabetes. Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan kehilangan kesedaran dan, dalam beberapa kes yang melampau, hingga mati. Data mengenai frekuensi hipoglikemia tidak diberikan, kerana hipoglikemia dikaitkan dengan dos insulin dan dengan faktor lain, misalnya: diet pesakit dan tahap aktiviti fizikal.

Reaksi alahan tempatan boleh berlaku dengan kerap (> 1/100, 1/1000, reaksi buruk

Hipoglikemia adalah kesan sampingan biasa dari terapi insulin pada pesakit diabetes. Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, dalam beberapa kes yang melampau - hingga mati. Data mengenai frekuensi hipoglikemia tidak diberikan, kerana hipoglikemia dikaitkan dengan dos insulin dan dengan faktor lain, misalnya, diet pesakit dan tahap aktiviti fizikal.

Manifestasi alahan tempatan boleh muncul sebagai perubahan di tempat suntikan, kemerahan kulit, bengkak, gatal. Mereka biasanya berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Dalam beberapa kes, ia tidak berkaitan dengan insulin, tetapi dengan faktor lain, misalnya, dengan perengsa dalam komposisi pembersih kulit atau kekurangan pengalaman dengan suntikan.

Alergi sistemik adalah kesan sampingan yang berpotensi serius dan merupakan bentuk alergi terhadap insulin secara umum, termasuk ruam pada seluruh permukaan badan, sesak nafas, berdehit, penurunan tekanan darah, peningkatan kadar jantung dan peningkatan berkeringat. Kes alahan umum yang teruk mengancam nyawa. Dalam beberapa kes alahan teruk yang luar biasa terhadap Farmasulin ® H 30/70, langkah-langkah yang sesuai harus segera diambil. Mungkin perlu untuk menggantikan insulin atau terapi desensitisasi.

Lipodistrofi jarang berlaku di tempat suntikan..

Kasus edema dilaporkan dengan penggunaan terapi insulin, khususnya dalam kasus metabolisme yang sebelumnya diturunkan, peningkatan dengan terapi insulin intensif.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Terdapat sebagai penyelesaian dan penggantungan untuk suntikan.

Farmasulin N - arahan penggunaan, analog, komposisi, petunjuk

Mengenai ubat

Farmasulin N - agen antidiabetik.

Petunjuk dan dos

Petunjuk ubat Farmasulin N:

Rawatan pesakit diabetes yang memerlukan insulin sebagai alat untuk mengekalkan gula darah normal.

Dos dan masa pentadbiran ditentukan oleh doktor, dengan mengambil kira keperluan individu setiap pesakit.

Farmasulin ® N diberikan secara subkutan atau intravena.

Farmasulin ® N dapat diberikan melalui suntikan, walaupun kaedah pemberian ini tidak digalakkan.

Suntikan subkutan di bahu, paha, punggung atau perut. Suntikan dilakukan di tempat yang berlainan badan sehingga suntikan di tempat yang sama dilakukan tidak lebih dari 1 kali sebulan. Elakkan memasukkan jarum ke dalam saluran darah. Selepas pemberian ubat, tempat suntikan tidak boleh digosok. Taklimat terperinci harus diberikan kepada pesakit mengenai teknik suntikan..

1. Petunjuk penggunaan ubat.

Larutan suntikan dalam kartrij 3 ml mesti digunakan dengan pen injektor, ditandai dengan penandaan "SE" sesuai dengan saranan pengeluar penyuntik pen.

Ubat Farmasulin ® N dalam kartrij tidak memerlukan penegasan semula; ia harus digunakan hanya jika larutan itu jernih, tidak berwarna, tidak mengandungi zarah yang kelihatan dan mempunyai rupa air.

Untuk memasukkan kartrij ke dalam suntikan pen, pasangkan jarum dan suntikan insulin, rujuk arahan pengeluar untuk suntikan pen untuk pemberian insulin.

Kartrij tidak dirancang untuk mencampurkan insulin yang berbeza. Sebagai alternatif, untuk memasukkan dos setiap ubat yang diinginkan, perlu menggunakan suntikan pen yang berasingan untuk Farmasulin ® N dan untuk Farmasulin ® N NP.

Kartrij kosong tidak boleh digunakan semula.

Gunakan jarum suntik insulin yang mana bahagiannya sesuai dengan dos insulin yang sedang digunakan. Anda perlu menggunakan picagari dengan jenis dan jenama yang sama. Berhati-hati semasa menggunakan jarum suntik boleh menyebabkan dos insulin yang salah.

1) Sebelum memasukkan insulin dari botol, perlu memeriksa ketelusan larutan. Apabila serpihan muncul, dengan pengaburan larutan, curah hujan atau munculnya endapan zat pada gelas botol, dilarang menggunakan ubat tersebut.!

Ubat Farmasulin ® N tidak memerlukan penegasan semula; ia harus digunakan hanya jika larutan itu jernih, tidak berwarna, tidak mengandungi zarah yang kelihatan dan kelihatan seperti air.

2) Kumpulkan insulin dari botol dengan menusuk dengan jarum jarum suntik steril yang sebelumnya disapu dengan alkohol. Suhu insulin yang diberikan mestilah pada suhu bilik.

3) Di dalam jarum suntik, tarik udara ke tanda yang sesuai dengan dos insulin yang diperlukan, dan kemudian lepaskan udara ke dalam botol.

4) Putar jarum suntik dengan botol sedemikian rupa sehingga botol terbalik dan kumpulkan dos insulin yang diperlukan.

5) Tanggalkan jarum dari botol. Lepaskan jarum suntik dari udara dan periksa kebenaran dos insulin.

Semasa suntikan, peraturan asepsis harus dipatuhi. Untuk mengelakkan komplikasi radang purulen, jangan gunakan semula picagari sekali pakai.

Untuk memasukkan dos setiap ubat yang diinginkan, anda mesti menggunakan jarum suntik yang terpisah untuk Farmasulin ® N dan untuk Farmasulin ® N NP.

2. Pengenalan ubat.

Masukkan dos insulin yang diperlukan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Suntikan dilakukan di tempat yang berlainan badan supaya suntikan di tempat yang sama dilakukan tidak lebih dari 1 kali sebulan.

Dos, jadual pentadbiran dan jumlah suntikan untuk kanak-kanak ditentukan oleh doktor berdasarkan keperluan tertentu dan, dengan itu, untuk setiap kes tertentu.

Berlebihan

Overdosis ubat Farmasulin N:

Gejala Tidak ada definisi khusus untuk overdosis insulin, kerana interaksi yang kompleks antara tahap insulin dalam serum darah, glukosa dan proses metabolik lain mempengaruhi tahap glukosa dalam darah. Insulin berlebihan boleh menjadi penyebab hipoglikemia, memandangkan intensiti penyerapan karbohidrat dan tahap aktiviti fizikal..

Manifestasi hipoglikemia adalah apatis, kekeliruan, berdebar-debar, sakit kepala, peningkatan berpeluh dan muntah.

Rawatan. Dalam kes hipoglikemia ringan, pesakit diberi glukosa atau produk lain yang mengandung gula di dalamnya. Dengan hipoglikemia sederhana, pesakit harus dirawat secara intramuskular atau subkutan dengan glukagon, diikuti dengan pengenalan karbohidrat dengan makanan setelah pemulihan keadaan pesakit yang mencukupi. Namun, jika glukagon tidak ada atau jika tubuh pesakit tidak bertindak balas terhadap pemberiannya, glukosa harus diberikan. Sejurus setelah sedar, pesakit harus diberi makanan. Mungkin perlu terus memberi karbohidrat kepada pesakit dan untuk memantau tahap glukosa dalam darah lebih lanjut, kerana hipoglikemia mungkin muncul setelah pemulihan klinikal.

Kesan sampingan

Reaksi buruk ubat Farmasulin N:

Hipoglikemia adalah kesan sampingan yang biasa dari terapi insulin pada pesakit diabetes. Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan kehilangan kesedaran, dan dalam beberapa kes yang melampau, kematian. Data mengenai frekuensi hipoglikemia tidak diberikan, kerana hipoglikemia dikaitkan dengan dos insulin dan dengan faktor lain, misalnya, diet pesakit dan tahap aktiviti fizikal.

Manifestasi alahan tempatan boleh muncul sebagai perubahan di tempat suntikan, kemerahan kulit, bengkak, gatal. Mereka biasanya berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Dalam beberapa kes, ia dikaitkan bukan dengan insulin, tetapi dengan faktor lain, misalnya, perengsa dalam komposisi pembersih kulit atau kurang pengalaman dengan suntikan.

Alergi sistemik adalah kesan sampingan yang berpotensi serius dan merupakan bentuk alergi umum terhadap insulin, termasuk ruam di seluruh permukaan badan, sesak nafas, berdehit, penurunan tekanan darah, peningkatan kadar jantung, dan peningkatan berkeringat. Kes alahan umum yang teruk mengancam nyawa. Dalam beberapa kes alahan teruk yang luar biasa terhadap Farmasulin â N, langkah-langkah yang sesuai harus segera diambil. Terapi penggantian insulin atau terapi desensitisasi mungkin diperlukan..

Lipodystrophy boleh berlaku di tempat suntikan..

Kes edema dilaporkan dengan penggunaan terapi insulin, khususnya pada kasus dengan metabolisme yang sebelumnya berkurang, peningkatan dengan terapi insulin intensif.

Kontraindikasi

Kontraindikasi ubat Farmasulin N:

Hipoglikemia, hipersensitiviti terhadap Pharmasulin â N dan kepada sebarang penerima ubat, kecuali kes terapi desensitisasi.

Interaksi dengan ubat-ubatan dan alkohol lain

Beberapa ubat mempengaruhi metabolisme glukosa. Doktor harus dimaklumkan mengenai sebarang rawatan bersamaan dengan penggunaan insulin manusia..

Sekiranya anda perlu menggunakan ubat lain, anda harus berjumpa doktor.

Keperluan untuk insulin boleh meningkat dengan penggunaan ubat-ubatan dengan aktiviti hiperglikemik, seperti kontraseptif oral, glukokortikoid, hormon tiroid dan hormon pertumbuhan, danazole, β 2 -simpatomimetik (mis. ritodrin, salbutamol, terbutaline), thiazides.

Keperluan untuk insulin boleh berkurang dengan penggunaan ubat-ubatan dengan aktiviti hipoglikemik, seperti ubat hipoglikemik oral, salisilat (mis. Asid asetilsalisilat), antibiotik sulfa, beberapa antidepresan (perencat MAO), beberapa perencat ACE (captopril, enalapril), reseptor tanpa penyekat, penyekat reseptor β-penyekat atau alkohol.

Analog Somatostatin (octreotide, lanreotide) dapat meningkatkan dan melemahkan keperluan insulin.

Komposisi dan sifat

bahan aktif: manusia insulin;

1 ml insulin biosintetik manusia (rekombinan DNA) 100 IU

eksipien: metacresol, gliserin, asid hidroklorik cair atau larutan natrium hidroksida, air untuk suntikan.

Bentuk pelepasan: Penyelesaian untuk suntikan.

Tindakan utama insulin adalah untuk mengatur metabolisme glukosa. Sebagai tambahan, insulin mempengaruhi beberapa proses anabolik dan anti-katabolik dalam pelbagai tisu. Dalam tisu otot, kesan ini termasuk peningkatan sintesis glikogen, asid lemak, gliserol dan protein, serta peningkatan penyerapan asid amino dan glikogenolisis yang lemah, neo-glukogenesis, ketogenesis, lipolisis, katabolisme protein dan penyingkiran asid amino.

Farmasulin â N - insulin bertindak pantas.

Pharmasulin â H adalah insulin manusia yang dibuat menggunakan teknologi DNA rekombinan.

Farmakokinetik insulin tidak menggambarkan aktiviti metabolik hormon.

Permulaan kesan Farmasulin â N adalah 30 minit selepas pentadbiran. Kepekatan maksimum puncak diperhatikan antara jam pertama dan ke-3 selepas suntikan. Tempoh - dari 5 hingga 7:00.

Semasa kajian toksikologi, tidak ada kesan buruk yang serius yang berkaitan dengan penggunaan ubat tersebut..

Simpan Farmasulin N dalam bungkusan asalnya pada suhu 2 ° C hingga 8 ° C (di dalam peti sejuk).

Jangan beku. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes