LFK - Gimnastik terapeutik

Diabetes mellitus adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan insulin secara mutlak atau relatif dalam tubuh, yang disertai dengan pelanggaran serius metabolisme karbohidrat dengan hiperglikemia (peningkatan gula darah), serta glukosuria (munculnya gula dalam air kencing). Kerana penggunaan glukosa oleh tisu sukar dilakukan, fungsi sistem saraf pusat (CNS), serta sistem kardiovaskular, hati, tisu otot terganggu - akibatnya, kemampuan kerja pesakit menurun. Oleh kerana metabolisme lemak terganggu, oksidasi lemak yang dipercepat untuk pembentukan badan keton berlaku, dan kelebihannya dalam darah mempunyai kesan toksik pada sistem saraf pusat. Di samping itu, dengan diabetes, sintesis protein terganggu, terdapat penurunan tahap metabolisme tenaga. Sebaliknya, metabolisme tenaga yang terganggu pada pesakit diabetes menyebabkan penurunan aktiviti otot. Diabetes mellitus berkembang sebagai akibat dari pelanggaran peraturan saraf pusat, penyakit berjangkit, gangguan makan, dan juga kerana pengambilan karbohidrat yang berlebihan.

Terapi fizikal untuk diabetes mellitus, sebagai bagian integral dari perawatan kompleks pasien dengan diabetes mellitus, karena latihan fizikalnya, memiliki efek merangsang pada metabolisme tisu, penggunaan gula dalam tubuh dan pengendapannya pada otot.
Telah terbukti secara klinikal bahawa latihan diabetes mellitus menyebabkan penurunan kadar gula darah dalam beberapa kasus ke nilai normal. Melakukan senaman fizikal dos menyebabkan peningkatan tindakan insulin dan memungkinkan untuk mengurangkan dosnya. Sekiranya pesakit berlebihan berat badan, maka latihan fisioterapi dan fisioterapi untuk diabetes menyumbang kepada normalisasi metabolisme lemak, yang mengakibatkan penurunan lemak secara signifikan.
Pada pesakit diabetes mellitus, sebagai peraturan, adynamia dan kelemahan otot muncul, dan latihan fizikal pada diabetes membantu melawan penyakit ini, dan juga meningkatkan daya tahan tubuh terhadap faktor buruk.

Terdapat tiga bentuk penyakit: diabetes ringan, sederhana dan teruk.
Sekiranya pesakit mempunyai bentuk diabetes yang ringan, maka dalam kes ini latihan untuk semua kumpulan otot termasuk dalam kelas terapi senaman untuk diabetes mellitus. Pergerakan dalam latihan ini dilakukan dengan amplitud yang besar, pada kecepatan perlahan dan sederhana, dan untuk kumpulan otot kecil laju pelaksanaannya cukup cepat. Kemudian latihan mula diperkenalkan lebih kompleks (dari segi koordinasi), latihan dengan objek, dengan berat dan pada alat - bangku, dinding gimnastik, dll. Kelas terakhir, sebagai peraturan, 30-45 minit, ketumpatan kelas cukup tinggi. Sebagai tambahan kepada PH pada diabetes mellitus, perlu menggunakan berjalan kaki dengan dos, sementara jaraknya harus ditingkatkan secara beransur-ansur dari 5 km menjadi 10-12 km. Juga di kompleks terapi latihan untuk diabetes harus merangkumi latihan sukan, seperti bermain ski, luncur ais, berenang, mendayung, berlari, jangan lupa tentang permainan sukan (bola tampar, badminton, tenis). Tetapi semua aktiviti dan permainan ini mesti dijalankan di bawah pengawasan perubatan yang ketat..
Dengan diabetes mellitus sederhana, terapi senaman dan peraturan rejimen motor menyumbang kepada fakta bahawa dos ubat stabil. Dalam kes ini, latihan diabetes harus digunakan untuk semua kumpulan otot dan harus berintensiti sederhana atau rendah. Kelas berlangsung tidak lebih dari 25-30 minit pada ketumpatan rendah. Sebagai tambahan kepada latihan terapeutik untuk diabetes mellitus sederhana, perlu menggunakan jarak berjalan kaki secara meluas sejauh 2-7 km.
Sekiranya pesakit mempunyai bentuk diabetes mellitus yang teruk, serta jika penyakit pada orang tua dan tua disertai dengan penyakit sistem kardiovaskular, maka terapi senaman pertama untuk diabetes harus dilakukan sesuai dengan kaedah terapi latihan untuk penyakit kardiovaskular. Dalam kes ini, perlu memastikan bahawa jumlah beban pada badan adalah kecil atau sederhana. Dalam kes ini, latihan digunakan secara meluas untuk kumpulan otot kecil dan sederhana. Ketika badan menyesuaikan diri dengan beban, latihan fizikal untuk kumpulan otot besar secara beransur-ansur dimasukkan ke dalam kompleks terapi senaman dan LH pada diabetes mellitus yang teruk.
Semasa memberi beban, seseorang harus mempertimbangkan fakta bahawa jika latihan fizikal dilakukan untuk waktu yang lama dengan kecepatan yang lambat, maka kadar gula darah akan menurun, kerana dengan latihan ini, tidak hanya glikogen otot yang dikonsumsi, tetapi juga gula darah.

Latihan fisioterapi untuk diabetes harus dilakukan tidak lebih awal dari satu jam setelah pesakit diberi suntikan insulin dan bagaimana dia mengambil sarapan ringan. Jika tidak, keadaan mungkin bertambah buruk kerana hipoglikemia..

Pemulihan fizikal untuk diabetes merangkumi tugas-tugas berikut:
a) bantu mengurangkan hiperglikemia, dan jika pesakit bergantung pada insulin, maka - menggalakkan tindakan insulin
b) menyumbang untuk meningkatkan fungsi sistem kardiovaskular dan pernafasan
c) menyumbang kepada peningkatan kecekapan
g) menyumbang kepada normalisasi nada psikoemosi pada pesakit.

Pemulihan fizikal harus ditetapkan sekiranya pesakit mempunyai petunjuk berikut:
- proses pampasan (untuk diabetes mellitus ringan hingga sederhana)
- ketiadaan turun naik tajam dalam glisemia semasa latihan fizikal
- tindak balas fisiologi terhadap aktiviti fizikal.
Terdapat juga kontraindikasi, seperti berikut:
- diabetes mellitus dekompensasi dan teruk
- tahap prestasi fizikal pesakit yang rendah
- turun naik tajam glisemia semasa latihan, kegagalan peredaran darjah B kedua dan lebih tinggi, penyakit jantung koronari (kelas fungsi ketiga dan kelima), kehadiran hipertensi tahap kedua dan ketiga dengan perubahan ketara pada organ dalaman dan dengan krisis.

Latihan terapeutik untuk diabetes mellitus di hospital dilakukan mengikut kaedah yang biasa diterima, sementara bebannya akan meningkat secara beransur-ansur.
Tempoh keseluruhan pelajaran ditentukan sesuai dengan keparahan penyakit:
a) bentuk diabetes ringan - 30-40 minit
b) bentuk diabetes biasa - 20-30 minit
c) diabetes mellitus teruk - sehingga 10-15 minit kelas.

Pada tahap penyakit yang ringan, latihan diabetes mellitus merangkumi pergerakan yang dilakukan pada semua kumpulan otot dengan amplitud besar pada kadar perlahan dan sederhana. Lebih-lebih lagi, dalam arti koordinasi, latihan harus berbeza dalam kerumitan. Latihan dengan objek dan latihan pada cengkerang berleluasa. Ketumpatan kelas agak tinggi - hingga 60-70%.
Juga, pesakit disyorkan berjalan, berlari, bermain ski, berenang, pelbagai permainan - semuanya di bawah pengawasan ketat doktor.
Dengan tahap rata-rata penyakit, latihan rawatan untuk diabetes harus merangkumi pergerakan intensiti sederhana dan sederhana, beban harus meningkat secara beransur-ansur, kecepatan pelaksanaannya lambat, amplitudnya diucapkan, tetapi tidak maksimum. Ketumpatan kelas mestilah di bawah purata - 30-40%. Anda juga boleh menggunakan jalan kaki atau berenang terapi. Untuk diabetes sederhana, pesakit juga disyorkan untuk berjoging selama 3-5 minit (intensiti - 110-120 langkah seminit).
Sekiranya pesakit mempunyai tahap penyakit yang teruk, maka dalam hal ini latihan fizikal untuk diabetes dilakukan dengan beban kecil dan dengan rehat di tempat tidur. Pesakit perlu melakukan latihan untuk kumpulan otot kecil dan sederhana, yang harus digabungkan dengan latihan pernafasan. Dalam kes ini, perlu memantau dos beban, agar kelas tidak melelahkan pesakit. Laju pelaksanaannya perlahan, kepadatan pekerjaan kecil. Sebagai tambahan kepada LH pada diabetes, ada baiknya menggunakan prosedur tempering dan urut.

Kompleks terapi senaman teladan untuk diabetes mellitus:
1. Lakukan berjalan dengan lentur dari pinggul (bukan dari lutut), punggungnya rata. Bernafas melalui hidung. Bernafaslah ke dalam akaun - satu, dua; menghembuskan nafas ke dalam akaun - tiga, empat, lima, enam; jeda - tujuh, lapan. Lakukan selama 3-5 minit.
2. Berjalan di kaki, di tumit, di bahagian luar dan dalam kaki. Semasa berjalan, lakukan menyebarkan lengan ke sisi, memerah dan melepaskan jari, gerakan melingkar tangan ke depan dan ke belakang. Nafas sewenang-wenangnya. Lakukan 5-6 minit.
3. I. P. - berdiri, kaki selebar bahu, lengan ke sisi. Lakukan pergerakan bulat pada sendi siku ke arah diri sendiri, kemudian jauhkan dari anda (ketegangan otot). Nafas sewenang-wenangnya. Ulangi 5-6 kali.
4. I.P - berdiri, kaki selebar bahu, lengan di sepanjang badan. Tarik nafas dalam-dalam, bengkok, pegang lutut dengan tangan anda, kemudian hembuskan. Dalam kedudukan ini, lakukan pergerakan bulat pada sendi lutut ke kanan dan kiri. Nafas adalah percuma. Lakukan putaran 5-6 pada setiap arah.
5. I.P. - berdiri, kaki selebar bahu, lengan ke sisi (keadaan lengan tegang). Tarik nafas dalam-dalam, kemudian hembuskan nafas, sambil melakukan pergerakan bulat pada sendi bahu ke hadapan (berapa banyak masa yang anda ada semasa menghembuskan nafas) Julat gerakan pertama minimum, kemudian secara beransur-ansur meningkat menjadi maksimum. Ulangi 6-8 kali.
6. I.P. - duduk di atas lantai, kaki diluruskan dan maksimum diceraikan ke sisi. Tarik nafas - lakukan kecenderungan lembut yang lembut, sambil menarik kaki kanan dengan kedua tangan, kemudian menghembuskan nafas. Kembali ke kedudukan permulaan - menyedut. Kemudian lakukan pergerakan yang sama, sampai ke hujung kaki yang lain. Berlari 4-5 kali pada setiap arah.
7. I.P. - berdiri, kaki selebar bahu. Angkat tongkat gimnastik. Memegang tongkat di depan dada dengan kedua tangan di hujungnya, buat gerakan regangan (meregangkan tongkat seperti mata air). Nafas adalah percuma. Tangan lurus. Letakkan semula tongkat. Naikkan tongkat ke atas - menyedut, turun - hembuskan. Ulangi 3-4 kali.
8. I.P adalah sama. Ambil tongkat di hujungnya, angkat tangan ke belakang - tarik nafas, kemudian bersandar ke kanan, mendorong tongkat ke atas dengan tangan kanan - menghembuskan nafas, kembali ke kedudukan awal - tarik nafas. Ulangi perkara yang sama ke arah lain. Buat setiap arah 5-6 kali.
9. I.P adalah sama. Pegang tongkat dengan siku anda di belakang. Untuk membongkok - tarik nafas, kemudian dengan lembut, pegas, condong ke hadapan - hembuskan (kepala lurus). Ulangi 5-6 kali.
10. I.P adalah sama. Ambil tongkat di hujungnya, gosokkannya dengan punggung dari bawah ke atas: dari bilah bahu hingga ke leher, kemudian dari sakrum ke bilah bahu, kemudian punggung. Nafas sewenang-wenangnya. Ulangi 5-6 kali.
11. I.P adalah sama. Gosokkan perut dengan tongkat mengikut arah jam. Nafas sewenang-wenangnya. Ulangi 5-6 kali.
12. I.P - duduk di atas kerusi. Gosokkan dengan tongkat kaki: dari lutut ke kawasan inguinal, kemudian dari kaki ke lutut (4-5 kali). Perhatian! Dengan vena varikos, latihan ini dikontraindikasikan. Kemudian letakkan tongkat di lantai dan gulungkannya di kaki beberapa kali (pada tapak kaki, di dalam dan di luar kaki). Pernafasan sewenang-wenangnya.
13. I.P. - duduk di atas kerusi. Lakukan urutan telinga seperti cubitan. Nafas sewenang-wenangnya. Lakukan selama 1 minit.
14. I.P. - berbaring, kaki bersama-sama, lengan di sepanjang badan, bantal di bawah kepala. Lakukan mengangkat gantian satu atau kaki yang lain. Nafas sewenang-wenangnya. Ulangi 5-6 kali.
15. I.P adalah sama. Lakukan gerakan bulat dengan kaki anda, mensimulasikan perjalanan basikal (pergi dan balik). Nafas sewenang-wenangnya. Berlari 10 kali.
16. I. P. - berbaring di perutnya, lengan di sepanjang badan. Letakkan tangan anda di lantai - tarik nafas, kemudian bengkok, berlutut - menghembuskan nafas. Ulangi 4-6 kali. Kemudian berehat selama 20 saat.
17. Tarik nafas dalam-dalam, kemudian hembuskan perlahan dan panjang. Kemudian - berjalan santai sehingga pernafasan pulih sepenuhnya..

Semasa anda melatih, anda dapat menjadikan terapi terapi senaman dan LH yang dianjurkan untuk diabetes mellitus menjadi lebih tertekan, iaitu meningkatkan jumlah pengulangan latihan, mempercepat laju pergerakan. Tetapi perlu berjumpa doktor.
Jadi, anda boleh:
Dalam latihan No. 3, lakukan pergerakan dengan kecepatan yang lebih cepat, bawa jumlah pengulangan menjadi 10.
Dalam latihan No. 4, meningkatkan tekanan pada lutut, meningkatkan amplitud pergerakan.
Dalam latihan No. 5, bawa bilangan pengulangan menjadi 2-3 pada setiap arah.
Selepas 5-10 minit selepas melakukan satu set latihan, anda mesti makan.

Pemulihan Diabetes

Perkaitan

Langkah pemulihan untuk diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2 adalah tahap wajib rawatan komprehensif yang berkesan. Kaedah spa moden bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan fizikal, meningkatkan keadaan emosi dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Di Sanatorium Vorovskiy Wilayah Yaroslavl, pemulihan diabetes melibatkan pendekatan komprehensif berdasarkan gabungan kaedah pemulihan yang berbeza:

 • Tabiat sihat,
 • Makanan seimbang yang dipilih khas,
 • Prosedur penyembuhan yang berkesan,
 • Latihan fizikal,
 • Terapi ubat.

Kelebihan kami

Vorovskiy Sanatorium menyediakan semua peluang untuk pemulihan pesakit diabetes mellitus. Doktor sanatorium yang berpengalaman dan berkelayakan mempunyai kaedah perubatan dan pemulihan yang berkesan, dan pangkalan perubatan sepenuhnya menyediakan pelbagai langkah pemulihan perubatan.

Semasa kursus pemulihan, pesakit kami mendapat bantuan psikologi semasa berunding dengan psikoterapis. Menurut statistik perubatan, pesakit diabetes lebih cenderung menderita kemurungan. Teknik relaksasi yang dipilih dengan betul membantu mengurangkan tahap gula dan bahkan menghilangkan keadaan emosi..

Prosedur hidroterapi, baik kursus luaran dan minum, menyumbang kepada detoksifikasi umum badan dan kelonggaran otot licin, sambil meningkatkan aliran darah ke otot. Oleh itu, prosedur air ditunjukkan, termasuk untuk pesakit kurang upaya..

Urut adalah bahagian terpenting dalam pemulihan pesakit diabetes. Terapi urut menormalkan tahap gula, sementara memberi manfaat kepada sistem kardiovaskular dan tekanan darah. Selepas sesi urut, kegelisahan menurun dengan ketara dan mobiliti bertambah baik..

Aktiviti fizikal memainkan peranan yang sangat penting dalam pemulihan pesakit diabetes, terutama jenis 2. Latihan yang dipilih dengan betul mempunyai kesan yang baik dalam beberapa arah sekaligus:

 • penurunan daya tahan insulin,
 • peningkatan mood emosi,
 • mengekalkan berat badan yang optimum,
 • peningkatan metabolisme,
 • peningkatan aliran darah,
 • mengurangkan risiko kejadian dan perkembangan penyakit kardiovaskular dan strok,
 • peningkatan pergerakan sendi dan nada otot.

Aromaterapi, yang terkenal dengan kesan menenangkan, sangat berguna untuk pesakit diabetes mellitus dan berjaya digunakan di Sanatorium Vorovskyovsky sekiranya tiada kontraindikasi individu.

Petunjuk untuk kursus pemulihan pesakit diabetes:

 • keadaan selepas koma ketoasidotik atau ketoasidosis diabetes (termasuk dalam penampilan diabetes jenis 1);
 • keadaan selepas koma hipoglikemik (hipoglikemia teruk);
 • keadaan selepas pembedahan untuk diabetes.

Tempoh Kursus: 14-21 hari.

Komponen utama kursus:

 • Penerimaan dan perundingan pakar perubatan: ahli endokrinologi, ahli terapi, ahli fisioterapi, doktor terapi senaman, psikoterapis, ahli dermatologi.
 • Diagnosis: darah, air kencing, ECG, ultrasound.
 • Fisioterapi: magnetoterapi, electrosleep, SMT, elektroforesis, terapi laser, sinaran inframerah.
 • Mandi dan pancuran mandian.
 • Mandi gas.
 • Minum Rawatan Air Mineral.
 • Kursus Terapi Urut.
 • Latihan fisioterapi: kelas di kolam air mineral, berjalan kaki Nordik, kelas di gim dengan tenaga pengajar.
 • Terapi diet.
 • Climatotherapy.
 • Aromaterapi.
 • Terapi ubat.
 • Mengurangkan risiko pemburukan penyakit.
 • Meningkatkan metabolisme.
 • Berat badan hingga prestasi optimum.
 • Pembentukan kemahiran pemakanan dan aktiviti fizikal yang betul.
 • Peningkatan kardiovaskular.
 • Peningkatan umum keadaan fizikal dan kualiti hidup.

PROGRAM RAWATAN (asas) untuk pesakit jabatan penjagaan (pemulihan) dengan diabetes mellitus jenis I dan II selama 14 hari, 21 hari

Pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2, yang dapat mengimbangi dan mengompensasi metabolisme karbohidrat, dapat sampai ke sanatorium secara langsung dari hospital untuk rawatan selepas rawatan (pemulihan), mereka secara bebas dapat mencapai sanatorium dengan pengangkutan awam.

Petunjuk untuk merujuk pesakit untuk rawatan selepas rawatan (pemulihan) ke sanatorium adalah:

 • keadaan selepas koma ketoasidotik atau ketoasidosis diabetes (termasuk dalam penampilan diabetes jenis 1);
 • keadaan selepas koma hipoglikemik (hipoglikemia teruk);
 • keadaan selepas pembedahan untuk diabetes.

Penjagaan selepas rawatan (pemulihan) untuk pesakit bukan penduduk boleh dilakukan:

Terapi Fizikal untuk Diabetes

Diabetes mellitus disertai oleh gangguan metabolik dalam tubuh manusia, yang sering menyebabkan kenaikan berat badan.

Oleh itu, dalam rawatan penyakit ini peranan penting diberikan kepada aktiviti fizikal yang dipilih khas dan perubahan sepenuhnya dalam diet dan gaya hidup.

Hanya dengan mengikuti nasihat doktor, pesakit boleh mendapatkan hasil terapi dari diet dan terapi senaman.

Kepentingan terapi senaman untuk diabetes

Aktiviti fizikal merangsang proses pengedaran dan penggunaan gula dalam tisu badan, mengurangkan pemendapan glukosa dalam otot, meningkatkan tindakan insulin, yang membolehkan anda mengurangkan dos ubat. Terutama penting adalah terapi senaman untuk diabetes jenis 2, kerana dengan jenis penyakit ini, pesakit cenderung mengalami obesiti.

Satu set latihan yang dipilih khas semasa latihan biasa bukan sahaja mengatasi kenaikan berat badan, tetapi juga menormalkan gula darah.

Ia juga membantu menguatkan sistem imun dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap faktor-faktor negatif, meningkatkan fungsi sistem pernafasan dan jantung, menormalkan keadaan psiko-emosi, dan meningkatkan keupayaan bekerja..

Gimnastik biasa membantu melambatkan permulaan patologi yang berkaitan dengan metabolisme glukosa yang terganggu, seperti gangren, aterosklerosis, penyakit buah pinggang, dll..

Latihan Diabetes

Terlepas dari jenis diabetes, kompleks latihan harus menimbulkan beban pada semua kumpulan otot. Pergerakan dilakukan dalam gerakan perlahan atau kecepatan rata-rata dengan amplitud lebar. Semasa anda menyesuaikan diri dengan beban, peningkatan bertahap harus dilakukan, serta penyertaan dinding gimnastik dan alat lain dalam pelajaran. Bergantung pada tahap perkembangan penyakit, tempoh pelajaran yang disyorkan adalah:

 • 30-40 minit dengan bentuk penyakit yang ringan;
 • 25 minit untuk penyakit sederhana;
 • tidak lebih dari 15 minit dalam keadaan serius.

Elemen wajib terapi senaman untuk diabetes adalah berjalan. Laju dan jangka masa berjalan harus ditingkatkan secara beransur-ansur. Dianjurkan untuk memulakan latihan dari jarak 5 km, secara beransur-ansur membawanya ke 11 km ketika otot menguat. Di samping itu, hasil positif dari latihan sukan seperti:

 • tenis dan badminton;
 • berenang;
 • bermain ski dan luncur ais.

Dalam patologi yang teruk, disertai oleh sebilangan besar penyakit bersamaan, ia dibenarkan untuk memulakan aktiviti fizikal dengan perkembangan otot sederhana dan halus, latihan untuk otot besar dapat ditambahkan hanya setelah tubuh menyesuaikan diri dengan beban biasa.

Keadaan utamanya ialah pendidikan jasmani harus mencetuskan proses oksidatif dalam badan. Oleh kerana paling kerap gula darah melebihi normal pada waktu pagi, terapi senaman disarankan pada separuh pertama hari, jika memungkinkan, dianjurkan untuk mengulangi kompleks pada waktu petang.

Sebagai tambahan kepada latihan aktif, doktor boleh menetapkan pesakit untuk melakukan latihan pernafasan. Terapi senaman seperti ini sesuai untuk pesakit yang diberi rehat di tempat tidur..

Ciri terapi senaman untuk diabetes jenis 2

Diabetes jenis 2 adalah keadaan di mana tubuh menjadi tidak peka terhadap tindakan insulin, oleh itu, tujuan utama terapi senaman untuk penyakit tersebut adalah untuk mengurangkan hiperglikemia dan mengaktifkan proses metabolik, serta menurunkan berat badan.

Dengan berat pesakit yang besar, latihan dengan ergometer basikal dianggap optimum. Beban jenis ini mempunyai kelebihan yang signifikan berbanding jalan biasa. Ini termasuk:

 • kos tenaga tinggi;
 • kekurangan tekanan sendi yang ketara.

Aktiviti otot, mengembangkan daya tahan, memberikan peningkatan glikogenolisis dan lipolisis, yang menjadikan terapi senaman untuk diabetes mellitus jenis 2 sangat penting bagi pesakit.

Ciri terapi senaman untuk diabetes pada kanak-kanak

Bagi kanak-kanak, terapi senaman dapat membantu bukan sahaja meningkatkan kepekaan tubuh terhadap insulin, tetapi juga memperlambat perjalanan penyakit dan mencegah perkembangan diabetes jenis 2.

Adalah mustahak untuk menurunkan beban dengan betul dan melakukan latihan di bawah pengawasan perubatan, kerana kanak-kanak tidak dapat secara bebas memberikan penilaian yang mencukupi mengenai kesan kelas pada badan.

Dianjurkan untuk memastikan bahawa pada hari-hari ketika tidak ada latihan, puncak aktiviti fizikal anak jatuh pada waktu yang sama dengan kompleks terapi latihan biasanya dilakukan.

Kompleks senaman

Untuk melakukan dalam keadaan pegun, pakar mengembangkan kompleks terapi latihan senaman berikut untuk diabetes mellitus:

 1. Berjalan springy. Perhatikan postur badan yang betul dan bernafas melalui hidung. Tempoh - sehingga 7 minit.
 2. Bersilih ganti dengan kaki dan tumit. Tempoh - sehingga 7 minit.
 3. Berdiri dengan tangan, putar pada sendi siku menjauh dari anda, dan kemudian ke arah diri sendiri.
 4. Semasa memberi inspirasi, bengkok dan pegang lutut anda, hembuskan nafas dan teruskan pernafasan dengan irama sewenang-wenangnya untuk melakukan pergerakan putaran di lutut, pertama dalam satu arah, kemudian sebaliknya.
 5. Posisi permulaan berdiri, tangan tersebar. Lakukan putaran pada sendi bahu. Anda harus memulakan dengan amplitud kecil, secara beransur-ansur meningkatkannya secara maksimum.
 6. Posisi permulaan duduk di atas lantai, kaki dapat disebarkan secara maksimum. Pada inspirasi, bengkokkan ke satu kaki, hembuskan nafas, kemudian kembali ke kedudukan semula. Lakukan condong yang serupa dengan kaki yang lain..
 7. Posisi permulaan berdiri, tongkat gimnastik harus dipegang di depan anda dengan tangan lurus dan cuba meregangkannya.
 8. Pegang tongkat di tepi, bawa ke belakang dan bersandar ke kiri, gerakkan tongkat ke atas, kemudian luruskan, ulangi ke sisi lain.
 9. Letakkan tongkat di belakang punggung anda dan pegang dengan siku anda. Tarik nafas, bengkok punggung, sambil menghembuskan nafas ke hadapan.
 10. Setelah meletakkan tongkat di belakang, buat gerakan menggosok terlebih dahulu di sepanjang bilah bahu, kemudian punggung bawah, kemudian punggung.
 11. Dengan memegang tongkat di tangan anda, lakukan gerakan menggosok di perut.
 12. Duduk di atas kerusi, gosokkan kaki anda dengan tongkat gimnastik. Pergerakan dari lutut ke pangkal paha, kemudian dari pangkal paha ke pergelangan kaki. Dengan urat varikos, latihan ini mesti dikecualikan..
 13. Duduk di atas kerusi, gulungkan tongkat yang terbaring di lantai.
 14. Urut telinga dengan pinset.
 15. Dari kedudukan permulaan, berbaring di lantai dengan kaki diluruskan, bergantian mengangkat kaki ke atas.
 16. Lakukan senaman "basikal".
 17. Dari kedudukan permulaan, berbaring di perut, bengkok, berehat di lantai dengan tangan, kemudian naik ke lutut.
 18. Berjalan di tempat, disertai dengan pernafasan dalam. Tempoh - 5 minit.

Sebagai tambahan kepada terapi senaman umum untuk diabetes mellitus, penting untuk menambah kompleks latihan dengan mengkaji bahagian bawah kaki, kerana kawasan ini berisiko tinggi mengalami kerosakan tisu dan perkembangan gangren. Latihan berikut disyorkan:

 • mengetatkan dan meluruskan jari;
 • berguling dari tumit ke kaki dan belakang;
 • pergerakan putaran dengan stoking, dilakukan dengan tumit ditekan ke lantai;
 • putaran pada sendi pergelangan kaki dilakukan semasa berdiri di jari kaki.

Juga, berisiko terkena kaki diabetes, peregangan disarankan: dari posisi awal berbaring di punggung dengan kaki bengkok, angkat kaki kanan, luruskan dan tarik diri. Ulangi ke kiri. Kemudian lakukan latihan ini dengan mengangkat kedua kaki pada masa yang sama..

Oleh kerana salah satu komplikasi adalah penurunan ketajaman penglihatan, disarankan untuk memasukkan terapi latihan untuk diabetes mellitus latihan khas yang bertujuan untuk menguatkan otot mata:

 • juling dengan usaha, kemudian buka matanya dan tidak berkelip selama mungkin;
 • fokus pada objek yang jauh, setelah 5 saat memindahkannya ke objek yang terletak berdekatan;
 • 1-2 minit berkelip, pergerakan kelopak mata harus cepat;
 • urut kelopak mata anda, kemudian duduk dengan mata tertutup selama 2 minit.

Peraturan Latihan

Kompleks latihan untuk diabetes mellitus dapat dimulai tidak lebih awal dari satu jam setelah suntikan insulin dan makanan. Pelanggaran peraturan ini boleh menyebabkan koma hipoglikemik. Sekiranya semasa terapi senaman ada gementar di tangan atau serangan kelaparan akut, anda harus berhenti bersenam dan makan makanan manis.

Di samping itu, diperlukan untuk melakukan aktiviti fizikal dengan cukup, kerja berlebihan tidak boleh dibiarkan. Sekiranya selepas latihan anda merasa sangat letih, intensiti latihan harus dikurangkan.

Kontraindikasi utama

Keadaan berikut dianggap sebagai kontraindikasi mutlak untuk kelas pendidikan jasmani:

 • bentuk diabetes decompensated yang teruk;
 • keupayaan bekerja rendah, kelemahan teruk;
 • perubahan mendadak dalam tahap glukosa yang disebabkan oleh beban;
 • kehadiran penyakit bersamaan seperti penyakit koronari dekompensasi, kegagalan jantung dan hipertensi kelas 3.

Penting untuk diingat bahawa dengan kepekatan glukosa dalam darah melebihi 14 mmol / L, terapi senaman dikontraindikasikan. Yang sangat penting ialah pematuhan parameter ini untuk terapi senaman untuk diabetes jenis 2.

Pemulihan pesakit selepas diabetes

Dengan penyakit ini, anda boleh menjalani kehidupan yang penuh

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin yang kompleks di mana pesakit harus mengubah imej tingkah laku dan tabiat seharian mereka. Oleh itu, selalunya penyakit ini membahagi jalan hidup pesakit sebelum dan sesudahnya.

Pemulihan selepas diabetes membantu mempelajari bagaimana menjalani patologi ini, mengawalnya, dan mengurangkan risiko komplikasi. Sekiranya berjaya dijalankan, pesakit mempunyai peluang untuk hidup yang panjang dan penuh tanpa sekatan yang signifikan dan penurunan kualiti.

Apa itu diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin, yang ditunjukkan oleh peningkatan kadar glukosa dalam darah dan pelanggaran semua jenis metabolisme. Mekanisme pencetus untuk pengembangannya adalah pelanggaran pengambilan glukosa kerana pengurangan pengeluaran insulin atau peningkatan daya tahan terhadapnya.

Berdasarkan ini, dua jenis penyakit ini dibezakan:

 • Diabetes diabetes jenis 1 (bergantung kepada insulin),
 • Diabetes diabetes jenis 2 (tidak bergantung kepada insulin).

Jadual 1. Dua jenis diabetes

Dalam kes pertama, pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Sedikit dan banyak glukosa dijumpai di dalam darahnya.

Dalam kes kedua, rembesan hormon ini kekal pada tahap normal atau bahkan meningkat, tetapi tisu tidak sensitif terhadapnya. Oleh itu, jumlah insulin yang normal atau meningkat ditentukan dalam darah, tetapi kepekatan glukosa masih di atas normal.

Lama kelamaan, kerana hipersecretion, pankreas habis, dan kemudian pada pesakit diabetes tipe 2 juga terdapat pengeluaran insulin yang tidak mencukupi.

Gejala Diabetes

Gula darah yang berlebihan selalu menyebabkan gangguan semua jenis metabolisme. Pesakit dengan penyakit ini menderita berat badan berlebihan, penyakit buah pinggang (nefropati diabetes), mata (ophthalmopathy diabetes), sistem saraf (neuropati), saluran darah (mikroangiopati, makroangiopati), gangguan sistem genitouriner, dll..

Mereka mempunyai kecenderungan untuk penyakit berjangkit dan penyembuhan luka dan luka kulit yang lama, risiko jangkitan mereka lebih tinggi daripada biasanya. Tetapi yang paling teruk adalah kemungkinan menghidap koma hipoglikemik atau hiperglikemik.

Oleh itu, jika pesakit didiagnosis menghidap diabetes mellitus, pemulihan menjadi langkah terpenting dalam rawatannya. Tugasnya untuk mengajar pesakit untuk hidup dan mengatasi penyakit yang kompleks ini, mencegah perkembangan komplikasi dan patologi yang berkaitan.

Apakah pemulihan diabetes dan jenisnya

Langkah-langkah pemulihan diabetes termasuk pengambilan ubat, menetapkan diet, fisioterapi, fisioterapi, bekerja dengan psikologi.

Bergantung pada tujuan, mereka membezakan:

 • pemulihan perubatan,
 • pemulihan fizikal,
 • pemulihan psikologi,
 • pemulihan industri.

Semuanya bersama-sama menjalankan fungsi penting - mereka mengajar pesakit untuk mengatasi penyakit ini dan mencegah berlakunya pemburukan.

Pemulihan perubatan adalah tahap yang paling penting

Pemulihan perubatan

Rehabilitasi perubatan melibatkan sejumlah langkah dan temu janji terapi yang membantu mengurangkan gejala penyakit dan mencegah komplikasi. Ini termasuk pengambilan makanan, ubat-ubatan, kompleks vitamin dan makanan tambahan..

Diet untuk diabetes

Pemakanan diabetes harus mengandungi sebanyak mungkin karbohidrat, terutama gula, kerana ia menyebabkan peningkatan glukosa darah. Oleh itu, pesakit kencing manis dilarang makan gula-gula (coklat, gula-gula, susu pekat, madu, jem, gula, marmalade, dll.) Dan pastri yang terbuat dari tepung gandum.

Hadkan diet yang anda perlukan:

 • makanan berminyak,
 • hidangan goreng, salai, pedas,
 • jumlah garam dan rempah,
 • buah-buahan manis (tembikai, pisang, anggur, dll.),
 • sebilangan bijirin (beras, semolina, dll.),
 • makanan dalam tin dan acar,
 • semua jenis alkohol.

Diet untuk diabetes

Makanan dengan penyakit ini mestilah pecahan (sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari), dalam bahagian kecil. Salah satu peraturan utama - jangan sesekali melangkau sarapan, makan tengah hari dan makan malam.

Dan sangat penting untuk memantau nisbah lemak, protein dan karbohidrat yang betul dalam makanan, serta pemakanan dari segi kandungan semua vitamin dan mineral yang diperlukan. Sekiranya perlu, doktor akan menetapkan untuk mengambilnya sebagai sebahagian daripada kompleks vitamin-mineral.

Mematuhi diet dengan teliti akan membantu mengekalkan tahap glukosa darah yang stabil, menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan, mengurangkan berat badan berlebihan dan mencegah perkembangan komplikasi diabetes.

Jadual 2. Kira-kira menu satu hari

Sokongan farmakologi

Selain menetapkan vitamin dan mineral, pemulihan pesakit diabetes ini melibatkan penggunaan ubat-ubatan untuk mengurangkan gula darah. Sekiranya varian penyakit bebas insulin, matlamat ini dicapai melalui penggunaan persediaan tablet. Doktor memilih dos ubat harian yang diperlukan untuk pesakit, dengan mengambil kira diet hariannya dan mengajar anda untuk menyesuaikannya sendiri semasa menukar pemakanan.

Pemulihan perubatan untuk diabetes jenis 1 jauh lebih sukar, kerana bentuk patologi yang bergantung kepada insulin memerlukan penggunaan suntikan insulin setiap hari. Setiap pesakit mesti belajar mengira dos ubat yang diperlukan, bergantung pada kalori yang habis dan habis.

Kesalahan dalam pemilihan dos boleh menyebabkan koma, oleh itu, setiap pesakit harus mengetahui pentingnya pengiraan ini dan ketepatan masa suntikan. Hanya dengan pendekatan yang bertanggungjawab terhadap masalah ini, dapat memanjangkan umur dan mengelakkan berlakunya komplikasi.

Diabetes jenis 1 memerlukan suntikan insulin yang berterusan

Untuk mengetahui cara mengira dos insulin untuk setiap suntikan dan kuantiti mereka pada siang hari, serta untuk dapat menentukan tanda-tanda pertama keadaan berbahaya (koma), setiap pesakit menjalani tahap pemulihan pegun untuk diabetes mellitus jenis pertama. Latihan ini berada di bawah pengawasan doktor, yang memungkinkan pesakit untuk belajar kebebasan secepat mungkin dan kembali ke gaya hidup masyarakat.

Pemulihan fizikal

Pemulihan fizikal merangkumi penggunaan latihan terapi dan fisioterapi pada pesakit diabetes mellitus.

Fisioterapi

Dengan bantuannya, pesakit lebih mudah mengawal berat badan mereka, terutama bagi pesakit diabetes jenis kedua. Bersenam secara berkala juga membantu menurunkan kadar glukosa darah, meningkatkan daya tahan, menguatkan otot jantung dan saluran darah, meningkatkan imuniti dan daya tahan tubuh secara keseluruhan.

Sebelum meneruskan latihan terapi, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini akan membantu anda memilih sukan yang sesuai mengikut minat pesakit..

Juga perlu untuk mengukur tahap glukosa dalam darah sebelum bersukan, sejurus selepas mereka dan setelah satu jam. Semasa bersenam, kadar gula pada semua orang berubah secara berbeza..

Dengan bantuan pengukuran secara berkala, kita dapat menentukan tahap pengaruh sukan pada pesakit tertentu. Ini penting baik dari sudut pemilihan dos ubat dan dari sudut pemakanan (untuk menentukan jumlah makanan yang diperlukan pada hari latihan).

Sebelum memulakan senaman, anda perlu mengukur glukosa

Pada beberapa pesakit, semasa bersukan, tahap glukosa turun terlalu banyak, yang boleh menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik. Dalam kes sedemikian, doktor mengesyorkan agar pesakit minum segelas jus atau makan pisang semasa kelas.

Bergantung pada tahap reaksi badan, pemakanan tambahan mungkin diperlukan bukan sahaja semasa gimnastik, tetapi juga sebelum dan segera selepasnya. Temujanji tepat hanya boleh dibuat oleh doktor setelah mempelajari petunjuk glukosa sebelum dan selepas latihan.

Fisioterapi

Pemulihan pesakit diabetes termasuk pelantikan kaedah fisioterapeutik yang membawa kepada relaksasi, relaksasi pesakit, dan juga meningkatkan pengeluaran semula jadi insulin dan menstabilkan keadaan umum.

Tindakan sedemikian disediakan oleh:

 • urut,
 • elektroforesis (asid nikotinik, magnesium dan ubat lain),
 • aplikasi parafin,
 • rawatan balneologi,
 • akupunktur,
 • aromaterapi.

Dengan menggunakan kaedah ini, mungkin untuk mengurangkan gangguan metabolik, menstabilkan kadar glukosa darah, meningkatkan peredaran darah dan peredaran mikro (pencegahan angiopati), dan meningkatkan daya tahan tubuh secara umum.

Fisioterapi untuk diabetes

Pemulihan psikologi

Pemulihan psikologi adalah yang paling penting untuk diabetes yang bergantung kepada insulin. Sangat menakutkan untuk membayangkan kehidupan di mana anda perlu memberi suntikan pada setiap hidangan, dan anda tidak boleh membuat kesilapan semasa mengira dos. Oleh itu, orang yang telah menemui penyakit ini pada awalnya berada dalam keadaan sangat tertekan..

Adalah sangat penting untuk meyakinkan mereka bahawa dengan pendekatan yang tepat adalah mungkin untuk menjalani kehidupan yang penuh, bahawa sekatan tidak akan menghilangkan semua kegembiraan dan faedah. Untuk melakukan ini, semua pesakit dengan diagnosis ini disyorkan menjalani kursus psikoterapi. Bekerja dengan ahli psikologi yang kompeten akan membantu menyelesaikan semua ketakutan dan mendapatkan kembali keyakinan pada hari esok dan kegembiraan dalam hidup..

Bekerja dengan ahli psikologi adalah perlu dan penting

Pemulihan psikologi untuk diabetes mellitus jenis 2 jarang berlaku, kerana pesakit mengambil pil harian lebih mudah daripada suntikan harian sepanjang hayat mereka. Tetapi dalam beberapa kes, bantuan ahli psikologi juga diperlukan untuk diabetes jenis ini..

Pemulihan dalam negeri dan industri

Pemulihan rumah tangga lebih mementingkan pesakit dengan diabetes jenis pertama. Mereka perlu belajar menentukan kadar glukosa mereka setiap hari dan menyuntik diri, menyimpan buku harian pemakanan untuk hidup dalam keadaan rumah yang normal dan bukannya di hospital, dan menjalani gaya hidup yang biasa.

Juga, keperluan untuk tusukan berterusan boleh mempengaruhi pilihan profesion - tidak setiap pekerjaan mempunyai syarat untuk suntikan biasa dan kemampuan untuk makan mengikut jadual (yang penting untuk semua jenis diabetes). Ramai majikan bersimpati dengan masalah perubatan pekerja mereka dan membantu mewujudkan keadaan untuk melakukan semua manipulasi yang diperlukan..

Sekiranya pesakit tidak dapat melakukan pekerjaan sebelumnya setelah diabetes dikesan, pemulihan industri membantunya mempelajari profesion baru.

Pesakit kencing manis memerlukan buku harian makanan

Langkah-langkah pemulihan setelah pengesanan diabetes mellitus sangat penting bagi peluang untuk menjalani kehidupan yang kaya dan memuaskan. Ini adalah penyakit sukar yang membuat penyesuaian dengan tabiat harian setiap pesakit. Oleh itu, mereka semua memerlukan pertolongan, yang merupakan tujuan utama pemulihan diabetes.

Pemulihan perubatan pesakit diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin yang dicirikan oleh

sindrom hiperglikemia kronik, yang disebabkan oleh pengeluaran atau tindakan insulin yang tidak mencukupi, yang menyebabkan pelanggaran terhadap semua

jenis metabolisme, terutamanya karbohidrat, kerosakan vaskular (angiopati), sistem saraf (neuropati), serta organ dan sistem lain.

Diabetes mellitus diakui oleh pakar WHO sebagai wabak tidak berjangkit dan mewakili masalah perubatan dan sosial yang serius. Jadi di

Pada masa ini, 2.1% penduduk dunia menderita diabetes jenis II dan, menurut ramalan Institut diabetes antarabangsa pada tahun 2015, jumlah mereka mungkin melebihi

lebih daripada 250 juta atau 3% daripada jumlah penduduk. Kematian pesakit dengan jenis diabetes

II 2.3 kali lebih tinggi kematian pada populasi umum.

Kajian mengenai ciri genetik, etiologi, patogenetik, dan klinikal diabetes memungkinkan untuk membezakan dua jenis utamanya: diabetes bergantung kepada insulin atau diabetes jenis I dan diabetes bukan insulin atau diabetes jenis II.

Minimum diagnostik wajib untuk diabetes adalah: peningkatan glukosa darah puasa, kehadiran glukosa dalam air kencing, meningkat

tahap glukosa darah pada siang hari.

Untuk menentukan jumlah terapi yang mencukupi, diperlukan penilaian objektif tahap disfungsi yang betul. Dengan diabetes

petunjuk utama fungsi terganggu adalah: metabolisme karbon-air terganggu, fungsi organ penglihatan terjejas, buah pinggang, jantung, saluran darah

sistem kaki dan saraf.

Tahap keadaan fungsi pelbagai sistem badan sesuai dengan gangguan FC tertentu.

Pada diabetes, 4 FC diasingkan mengikut keparahan penyakit:

- FC - I - dengan diabetes yang ringan.

- FC - II - dengan tahap keparahan sederhana.

- FC-III - dalam bentuk kursus yang teruk, terdapat turun naik glukosa darah yang ketara pada siang hari dari hiperglikemia hingga hipoglikemia, gangguan ketara dari mata, saluran ginjal,

- FC-IV - sekiranya berlaku pelanggaran berat dengan kebutaan, amputasi ekstremitas yang menghalang pergerakan, uremia.

Matlamat MR adalah untuk meningkatkan kualiti hidup, mencegah komplikasi, dan mengurangkan keparahan gangguan pada organ sasaran (mata, ginjal, saluran darah jantung, otak, dan sistem saraf periferal).

Pemulihan pesakit diabetes tipe II dilakukan terutamanya pada

Setelah memeriksa pesakit, IPR disusun yang menunjukkan waktu dan kaedah pemantauan keberkesanan klinikal, makmal dan fungsional

aktiviti berterusan dengan mengambil kira cadangan yang diterima sebelumnya

peringkat rawatan dan kesihatan umum, penyakit yang berkaitan.

Keberkesanan MR dinilai mengikut kriteria berikut, yang mencerminkan:

 pencapaian pampasan lestari (normoglikemia, aglikosuria);

 tahap penguasaan kaedah kawalan diabetes sendiri melalui sekolah pesakit;

 pampasan maksimum dari organ yang terjejas;

 penurunan 30% atau lebih jumlah insulin yang disuntik atau pengambilan tablet penurun gula;

 penurunan berat badan berlebihan dan tekanan darah tinggi;

 kemungkinan membetulkan dislipidemia bersamaan;

 pengurangan jumlah terapi penyelenggaraan kerana pampasan

 pengurangan tanda vital sebanyak 10–25% atau oleh FC

Program pemulihan individu pada tahap poliklinik pesakit luar merangkumi: rejimen, diet, normalisasi berat badan, penghapusan tabiat buruk, terapi senaman, pembetulan perubatan oleh

mengambil insulin dan ubat lain.

Pesakit dikenakan tindakan susulan, menjalankan kursus anti-kambuh 3-4 kali setahun: pelantikan ubat-ubatan vitamin, lipotropik, hepatotropik, hipolipidemik.

Program pemulihan individu untuk pesakit diabetes dengan metabolisme karbohidrat gangguan kecil (FC-I)

Pemulihan perubatan pesakit diabetes dengan pelanggaran kecil metabolisme karbohidrat dalam keadaan pampasan dan subkompensasi yang jarang berlaku (1-2 kali setahun) dan mempunyai batasan hidup kecil termasuk:

I. Terapi diet dengan penurunan nilai tenaga, membatasi kandungan karbohidrat dan lemak yang mudah dicerna dalam makanan. Asas pemakanan haruslah makanan berkanji dengan kandungan serat makanan yang tinggi, diedarkan secara merata pada setiap hidangan.

II. Kinesitherapy Kegiatan fizikal yang memberi kesan positif terhadap penstabilan glukosa darah, status mental pesakit. Perlu memasukkan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 1 jam dalam

hari (latihan fisioterapi dos, fisioterapi, berjalan kaki, urut sendiri, mandi, mandi, dll.).

III. Aspek psikologi pemulihan bertujuan untuk pembentukan pada pesakit persepsi yang aktif, sedar, positif

cadangan doktor dan pengembangan penyelesaian yang bebas dan mencukupi di

kehidupan berdasarkan pengetahuan yang diperoleh.

IV. Fisioterapi harus digunakan sebagai kaedah mengimbangi metabolisme karbohidrat dan lemak (hidroterapi, magnetoterapi, terapi haba, dll.).

V. Kaedah alternatif.

Perubatan herba - sebagai kaedah pemulihan yang bebas, digunakan dalam kombinasi dengan terapi diet setelah beberapa minggu selepas itu

memulakan rawatan untuk mencapai pampasan. Persediaan herba berikut dengan aktiviti hipoglikemik digunakan:

 memperkaya badan dengan radikal alkali (chicory liar),

bunga jagung, daun laurel mulia, jus bawang, dan lain-lain);

 sediaan yang mengandungi guanidine (kacang, kacang polong, biskut);

 Fitopreparasi yang menyumbang kepada pemulihan sel-sel p-pankreas (ekor kuda ladang, dll.);

 sediaan herba yang terlibat dalam pengawalan imuniti

(eleutherococcus, aralia, anggur magnolia Cina, ginseng, radiola dan lain-lain);

 sediaan galen dari daun blueberry, lingonberry, jus segar

burdock, potongan kacang, kambing, dll.).

Sebagai tambahan kepada perubatan herba, kaedah bukan tradisional lain (IRT, akupunktur dan lain-lain) banyak digunakan..

VI. Belajar diabetes di sekolah pengurusan diri diabetes

(pengiraan diet, kawalan glukosa darah dan air kencing menggunakan jalur ujian,

glukometer, pencegahan komplikasi diabetes).

Wajib adalah pengetahuan awal pesakit mengenai peraturan.

menyimpan buku harian pesakit diabetes, di mana dia menggambarkan tahap glisemia, tekanan darah, berat badan, dll..

VII. Pemulihan vokasional merangkumi vokasional

diagnostik, latihan fungsi penting secara profesional, serta

memperuntukkan, jika perlu, peruntukan sekatan dalam kerja institusi perubatan VKK, sekiranya berlaku kerugian

profesion –– bimbingan kerjaya, pemilihan profesional untuk kesimpulan

Program pemulihan individu untuk pesakit dan orang kurang upaya

dengan diabetes sederhana jenis II dengan obesiti (FC-II).

Pemulihan perubatan pesakit dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin

dengan obesiti harus ditujukan untuk menghilangkan keadaan ketahanan insulin dengan secara bertahap mengurangi berat badan, membatasi dan melarang merokok, mengikuti diet dan aktiviti fizikal dosis.

Kaedah utama rawatan pemulihan adalah:

Diet hipokalori (800–1200 kkal), yang memberikan penurunan berat badan secara beransur-ansur. Dalam diet seperti itu, lemak, terutama yang tepu, adalah terhad. Harus ada nisbah dalam diet

antara asid lemak tak jenuh dan tak jenuh 1: 1. Pesakit dengan hiperkolesterolemia sederhana (5.2-6.5 mmol) disyorkan.

diet di mana lemak merangkumi 30% daripada jumlah kalori, kolesterol

kurang daripada 300 mg sehari, produk protein dengan penggunaan daging tidak melebihi 200 g

sehari, tidak termasuk lemak badan dan jeroan. Produk gula-gula terhad dari karbohidrat (diet penurun lipid No. 1).

Dengan hiperkolesterolemia yang lebih teruk (6.5-7.8 mmol), diet diresepkan dengan kandungan lemak kurang dari 25% kalori, kurang kolesterol

250 mg sehari, dengan produk protein terhad (penggunaan daging dikurangkan menjadi 150 g sehari dalam bentuk daging tanpa lemak). Produk karbohidrat terhad kepada makanan kaya gula, pastri, gula dan gula-gula: coklat, madu, jus manis, minuman buah, adunan manis, dll. (diet nombor 2).

Dalam hiperkolesterolemia yang teruk (lebih daripada 7.8 mmol), diet diresepkan dengan kandungan lemak kurang dari 20% daripada jumlah kandungan kalori, kurang daripada kolesterol

150 mg sehari, dengan produk protein terhad (tidak melebihi 85 g sehari).

Hanya minyak sayuran, marjerin dalam jumlah yang sedikit digunakan. Batasan karbohidrat adalah sama seperti dalam diet No. 1 (diet No. 3).

Aspek fizikal memainkan peranan penting dalam pemulihan pesakit dengan

Diabetes dan kegemukan. Aktiviti fizikal mempunyai kesan yang baik terhadap diabetes. Beban berterusan yang berterusan membantu mencapai pampasan diabetes dan mengekalkan keadaan pampasan berterusan, menyumbang kepada

mengurangkan keperluan ubat penurun gula, meningkatkan prestasi

lemak dan jenis metabolisme yang lain, perkembangan penyakit diabetes vaskular. Adakah dia

termasuk peningkatan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 1 jam sehari dalam bentuk pekerjaan dengan latihan terapeutik, latihan fisioterapi, berjalan dosis,

fisioterapi dengan air dan prosedur lain, urut. Semasa memilih

isipadu dan jenis aktiviti fizikal harus mengambil kira tahap glisemia,

yang tidak boleh melebihi 15 mmol / l. Keamatan dan jangka masa kelas ditentukan oleh keadaan umum pesakit, degupan jantung diambil kira,

tahap tekanan darah dan, jika boleh, data VEM. Pesakit juga ditunjukkan.

kaedah bukan tradisional (ИРТ, akupresur, akupunktur).

III. Aspek psikologi pemulihan.

Fokus utama adalah psikoterapi berorientasikan keperibadian dan sug-gestive, tujuan utamanya adalah pembetulan

gangguan keperibadian yang menjadi penyebab ketidakpatuhan diet dan cadangan lain. Kedua-dua kelas individu dan kumpulan berkesan secara jangka panjang. Tahap pemulihan psikologi

dan bertujuan membentuk sikap yang memadai terhadap penyakit dan perawatannya, terhadap peranannya dalam keluarga dan bekerja.

IV. Kaedah tidak konvensional.

Ubat herba digunakan secara bersendirian atau bersama dengan tablet penurun gula. Bahan tumbuhan digunakan yang memperkaya tubuh dengan radikal alkali, mempromosikan pertumbuhan semula sel β, dan pengatur imuniti.

IRT juga digunakan secara meluas..

V. Aspek pemulihan dadah.

Rawatan ubat harus diresepkan kepada pesakit diabetes

sederhana sekiranya tidak dapat mencapai tahap yang baik atau memuaskan untuk kawalan glisemik dengan kombinasi diet dan

Sekumpulan pesakit seperti itu menunjukkan rawatan dengan biguanides, tetapi yang mana

digunakan lebih jarang kerana banyak kesan sampingan

dan kontraindikasi. Mereka sering diresepkan kepada orang yang mempunyai dia kecil-

jenis II beta, berat badan berlebihan (metformin, buformin). Kumpulan ini

ubat penurun gula disyorkan untuk pesakit tanpa komplikasi

Diabetes dan penyakit kardiovaskular bersamaan dan untuk pertengahan

umur. Keberkesanan biguanides dalam rawatan dinilai dengan memperbaiki keadaan pesakit dalam 2–4 minggu ke depan dari awal rawatan.

Ejen hipoglikemik utama untuk diabetes jenis II adalah persediaan sulfonylurea. Adalah disarankan agar persediaan sulfonylurea generasi kedua berikut diresepkan:

 gliklazida (diamicron, diabetesone, predian);

 glinisida (minidiab, glibenesis);

 glibenclamide (maninil, daonyl, euglucon);

 glisidon (glurenorm). Ini adalah satu-satunya ubat yang 95%

diekskresikan melalui saluran gastrointestinal, dan ditunjukkan untuk pesakit dengan patologi buah pinggang yang bersamaan.

Terapi ubat juga merangkumi:

 pengambilan derivatif asid fibroik (eicolon fibrates, bezafibrate, gemfibozol, fenofibrate);

 penggunaan sediaan resin pertukaran anion (cholestyramine, colestinol, dll.);

 pengambilan asid nikotinat dan turunannya;

 pemberian inhibitor hidroksimetilglutarida –– koenzim A reduktase

(lovastatin, levacor, simvastatin);

 mengambil ubat trombosit (aspirin).

VI. Program pendidikan.

Latihan di sekolah diabetes penting dalam merawat diabetes.

pemantauan sendiri glukosa darah, yang diperlukan untuk pemahaman yang lebih baik mengenai penyakit seseorang oleh pesakit, saudara mereka, untuk memilih diet, fizikal

aktiviti, rawatan dadah.

Perlu merumuskan peraturan dan kemahiran untuk bertindak balas terhadap keadaan kecemasan (hipoglikemia, hiperglikemia).

Keberkesanan MR dinilai oleh petunjuk:

 penurunan berat badan sebanyak 3-5 kg ​​dalam masa 3 bulan. Jisim badan disyorkan untuk dikira menggunakan formula berikut:

P– (100 × P - 100) untuk wanita;

P– (100 × P - 100) untuk lelaki;

di mana P ialah tinggi dalam cm.

 penurunan kepekatan kolesterol serum sebanyak 0.5-1.5 mmol

dalam masa 3 bulan.;

 mencapai normoglikemia dan aglikosuria sebelum makan;

 penggunaan dan pengurangan agen diabetesogenik dengan teliti, dan dengan

kemungkinan dan pengecualian dari rawatan.

Kelas di "sekolah diabetes":

1. Diabetes: pemahaman umum mengenai penyakit, etiologi, patogenesis.

2. Pemakanan untuk diabetes, diabetes yang bergantung kepada insulin, unit roti.

3. Pemakanan, pengambilan kalori, diabetes yang tidak bergantung kepada insulin.

4. Terapi insulin, jenis insulin.

5. Komplikasi terapi insulin, pencegahannya.

6. Rawatan diabetes dengan ubat hipoglikemik oral, terapi fitto.

7. Komplikasi diabetes.

8. Keadaan kecemasan untuk diabetes.

9. SD –– gaya hidup: mod motor, fisioterapi di rumah,

pekerjaan profesional, rawatan spa.

10. Pencegahan diabetes.

VII. Pemulihan sosial dilakukan atas permintaan pesakit.

Ini mungkin: penurunan jumlah lantai ketika tinggal di tingkat tinggi

tiada lif, bantuan kewangan.

Pesakit diabetes diberi tablet penurun gula percuma..

Orang kurang upaya kumpulan II dan III diberikan ubat dengan potongan harga

90 dan 50% pada preskripsi.

Viii. Pemulihan vokasional memperuntukkan pemilihan dan pekerjaan rasional dalam profesion yang berkaitan dengan aktiviti fizikal yang tidak signifikan (bagi orang yang mempunyai buruh fizikal) atau tekanan mental yang sederhana sambil mengurangkan hari kerja sebanyak 1/3 atau 1/2, iaitu, sesuai -tidak, I dan II kategori keparahan dan ketegangan (untuk orang kurang upaya kumpulan III dan II).

IX. Kepakaran perubatan dan sosial.

Anggaran (minimum optimum) syarat VN dengan diabetes:

 Retinopati diabetes: rawatan pesakit dalam –– 18–20 hari,

istilah am HH ––– 18–20 hari.

 DM, jenis 1, pertama kali dikesan: rawatan pesakit dalam –– 10–21 hari,

rawatan pesakit luar –– 5–7 hari, terma umum VN –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 15–28 hari ini).

 Diabetes jenis 2, pertama kali dikesan dengan ketoasidosis: rawatan pesakit dalam ––

10-15 hari, rawatan pesakit luar –– 3-4 hari, syarat umum VN ––– 13–18 hari.

 Diabetes diabetes jenis 1 (dekompensasi klinikal dan metabolik): rawatan dalam pesakit– 14–16 hari, tempoh HL umum –– 14–16 hari, jika perlu, rujuk ke MREC.

 Diabetes diabetes jenis 2 (dekompensasi klinikal dan metabolik): rawatan dalam pesakit– 10–14 hari, tempoh HL umum –– 10–14 hari, jika perlu, rujuk ke MREC.

 Diabetes jenis 1 dan 2 (kursus labil, kecenderungan ketosis): rawatan

di hospital –– 12–14 hari, istilah umum HH –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– هي ini لاءِ t جا MR yang Yang general 12 necessary);.

 Diabetes jenis 2 –- memakan insulin (ketahanan sulfanilamide sekunder), ketika dipindahkan ke terapi insulin: rawatan di hospital ––

12–14 hari, rawatan pesakit luar –– 5–7 hari, istilah umum VN ––– 17–21

jika perlu, hala tuju ke MREC.

Semasa merujuk pesakit diabetes kepada MREC,

Gangguan FC (ciri klinikal dan instrumental mereka), batasan hidup dan tahap keterukannya.

Kriteria kecacatan bergantung kepada keparahan diabetes dan ditentukan oleh:

 keparahan gangguan metabolik;

 tahap gangguan CVS dan sistem saraf, organ penglihatan.

Dos insulin yang diambil tidak dapat menentukan tahap keparahannya

SD ITU dijalankan bergantung kepada tahap pelanggaran.

Gangguan metabolisme karbohidrat ringan (8 mmol / l, setiap hari

glukosa tidak lebih daripada 20 g) dan tahap fungsi angioneuropathy dikompensasikan oleh diet. Pada masa yang sama, pekerjaan mengikut VKK ditunjukkan. Kontraindikasi

buruh fizikal yang sukar, bekerja pada shift kedua, shift malam.

Keterukan yang sederhana merangkumi karbohidrat yang lemah, lemak

dan metabolisme protein, hiperglikemia puasa adalah 9-16 mmol / l, glukosa harian adalah 20-40 g / l, tahap polinuropati diabetes, glukosuria. Pengambilan gula secara oral dikontraindikasikan. Jadi

pesakit diberi terapi insulin kombinasi (60-80 unit)

insulin sehari) dan buruh fizikal yang sukar, tenaga kerja di

langkah yang ditentukan, kerja fizikal sederhana besar, kerja dengan mekanisme bergerak, kerja pemasangan tinggi. Pesakit ini

dihantar ke MREC, yang menentukan kumpulan kecacatan III.

Dengan diabetes sederhana dan kursus yang tidak dapat dikompensasi

ditentukan oleh kumpulan II.

Bentuk diabetes yang teruk disertai dengan pelanggaran semua jenis metabolisme,

glukosuria, kecenderungan untuk kambuh, pelanggaran CCC,

penglihatan, rawatan dengan dos insulin yang tinggi. Dalam kes ini, semua orang menderita

bentuk komunikasi. MREC menentukan kumpulan kecacatan II, tetapi mungkin

be dan saya kumpulan.

Pesakit diabetes diberi tablet penurun gula percuma..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes