Galvus - arahan penggunaan, ulasan, analog dan bentuk dos (tablet 50 mg, dengan metformin 50 + 500, 50 + 850, 50 + 1000 Met) ubat untuk rawatan diabetes jenis 2 pada orang dewasa, kanak-kanak dan kehamilan. Struktur

Dalam artikel ini, anda boleh membaca arahan untuk menggunakan ubat Galvus. Memberi maklum balas daripada pengunjung laman web ini - pengguna ubat ini, serta pendapat pakar perubatan mengenai penggunaan Galvus dalam latihan mereka. Permintaan besar adalah untuk secara aktif menambahkan ulasan anda mengenai ubat tersebut: ubat itu membantu atau tidak membantu menghilangkan penyakit ini, komplikasi dan kesan sampingan apa yang diperhatikan, mungkin tidak diumumkan oleh pengeluar dalam anotasi. Analog Galvus dengan adanya analog struktur yang ada. Gunakan untuk rawatan diabetes jenis 2 pada orang dewasa, kanak-kanak, dan juga semasa kehamilan dan menyusui. Komposisi ubat.

Galvus adalah ubat hipoglikemik oral. Vildagliptin (bahan aktif ubat Galvus) adalah wakil kelas perangsang radas insular pankreas, secara selektif menghalang enzim dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4). Penghambatan aktiviti DPP-4 yang cepat dan lengkap (lebih daripada 90%) menyebabkan peningkatan rembesan basal dan rangsangan makanan peptida seperti glukagon jenis 1 (GLP-1) dan polipeptida insulinotropik (HIP) yang bergantung pada glukosa dari usus ke dalam peredaran sistemik sepanjang hari.

Dengan meningkatkan kepekatan GLP-1 dan HIP, vildagliptin menyebabkan peningkatan kepekaan sel beta pankreas terhadap glukosa, yang menyebabkan peningkatan dalam rembesan insulin yang bergantung pada glukosa..

Semasa menggunakan vildagliptin pada dosis 50-100 mg sehari pada pesakit diabetes mellitus tipe 2, peningkatan fungsi sel-sel pankreas diperhatikan. Tahap peningkatan fungsi sel beta bergantung pada tahap kerosakan awal mereka; jadi pada individu yang tidak menderita diabetes mellitus (dengan glukosa plasma normal), vildagliptin tidak merangsang rembesan insulin dan tidak mengurangkan glukosa.

Dengan meningkatkan kepekatan GLP-1 endogen, vildagliptin meningkatkan kepekaan sel-α terhadap glukosa, yang membawa kepada peningkatan regulasi sekresi glukagon yang bergantung pada glukosa. Penurunan tahap glukagon berlebihan semasa makan, seterusnya, menyebabkan penurunan daya tahan insulin.

Peningkatan nisbah insulin / glukagon terhadap latar belakang hiperglikemia, disebabkan peningkatan kepekatan GLP-1 dan HIP, menyebabkan penurunan pengeluaran glukosa oleh hati baik pada masa prandial dan setelah makan, yang menyebabkan penurunan kepekatan glukosa dalam plasma darah.

Selain itu, dengan penggunaan vildagliptin, penurunan tahap lipid dalam plasma darah diperhatikan, namun, kesan ini tidak dikaitkan dengan pengaruhnya pada GLP-1 atau HIP dan peningkatan fungsi sel beta pankreas..

Telah diketahui bahawa peningkatan GLP-1 dapat memperlambat pengosongan gastrik, tetapi kesan ini tidak diperhatikan dengan penggunaan vildagliptin.

Galvus Met adalah ubat hipoglikemik oral gabungan. Komposisi ubat Galvus Met merangkumi dua agen hipoglikemik dengan mekanisme tindakan yang berbeza: vildagliptin, tergolong dalam kelas perencat dipeptidyl peptidase-4, dan metformin (dalam bentuk hidroklorida), wakil kelas biguanide. Kombinasi komponen ini membolehkan anda mengawal kepekatan glukosa dalam darah dengan lebih berkesan pada pesakit diabetes jenis 2 selama 24 jam.

Struktur

Vildagliptin + Eksipien (Galvus).

Vildagliptin + Metformin hidroklorida + eksipien (Galvus Met).

Farmakokinetik

Apabila diambil semasa perut kosong, vildagliptin cepat diserap. Dengan pengambilan serentak dengan makanan, kadar penyerapan vildagliptin menurun sedikit, namun pengambilan makanan tidak mempengaruhi tahap penyerapan dan AUC. Ubat ini diedarkan secara merata antara plasma dan sel darah merah. Biotransformasi adalah laluan utama perkumuhan vildagliptin. Di dalam tubuh manusia, 69% dos ubat ditukar. Setelah pengambilan ubat, kira-kira 85% daripada dos diekskresikan oleh buah pinggang dan 15% melalui usus, perkumuhan ginjal vildagliptin yang tidak berubah adalah 23%.

Jantina, indeks jisim badan dan etnik tidak mempengaruhi farmakokinetik vildagliptin.

Ciri farmakokinetik vildagliptin pada kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun belum dapat dipastikan.

Terhadap latar belakang makan, tahap dan kadar penyerapan metformin agak berkurang. Ubat ini secara praktikal tidak mengikat protein plasma, sementara derivatif sulfonylurea mengikatnya lebih dari 90%. Metformin menembusi sel darah merah (mungkin pengukuhan proses ini dari masa ke masa). Dengan pemberian intravena tunggal kepada sukarelawan yang sihat, metformin dikeluarkan oleh buah pinggang tidak berubah. Ia tidak dimetabolisme di hati (tidak ada metabolit yang terdeteksi pada manusia) dan tidak diekskresikan dalam hempedu. Apabila tertelan, kira-kira 90% daripada dos yang diserap dikeluarkan melalui buah pinggang selama 24 jam pertama.

Jantina pesakit tidak mempengaruhi farmakokinetik metformin.

Ciri farmakokinetik metformin pada kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun belum dapat dipastikan.

Kesan makanan terhadap farmakokinetik vildagliptin dan metformin dalam komposisi ubat Galvus Met tidak berbeza dengan pengambilan ubat secara berasingan.

Petunjuk

Diabetes diabetes jenis 2:

 • sebagai monoterapi dalam kombinasi dengan terapi diet dan senaman;
 • pada pesakit yang sebelumnya menerima terapi kombinasi dengan vildagliptin dan metformin dalam bentuk ubat tunggal (untuk Galvus Met);
 • dalam kombinasi dengan metformin sebagai terapi ubat awal dengan keberkesanan terapi diet dan senaman yang tidak mencukupi;
 • sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi dua komponen dengan metformin, derivatif sulfonylurea, thiazolidinedione atau dengan insulin sekiranya berlaku ketidakcekapan terapi diet, senaman fizikal dan monoterapi dengan ubat-ubatan ini;
 • sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi tiga: dalam kombinasi dengan derivatif sulfonylurea dan metformin pada pesakit yang sebelumnya dirawat dengan derivatif sulfonylurea dan metformin dengan latar belakang diet dan senaman dan yang belum mencapai kawalan glisemik yang mencukupi;
 • sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi tiga: dalam kombinasi dengan insulin dan metformin pada pesakit yang sebelumnya menerima insulin dan metformin dengan latar belakang diet dan senaman dan tidak mencapai kawalan glisemik yang mencukupi.

Borang Pelepasan

50 mg tablet (Galvus).

Tablet bersalut 50 + 500 mg, 50 + 850 mg, 50 + 1000 mg (Galvus Met).

Arahan penggunaan dan dos

Galvus diambil secara oral, tanpa mengira pengambilan makanan.

Rejimen dos ubat harus dipilih secara individu bergantung pada keberkesanan dan toleransi..

Dos ubat yang disyorkan semasa monoterapi atau sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi dua komponen dengan metformin, thiazolidinedione atau insulin (dalam kombinasi dengan metformin atau tanpa metformin) adalah 50 mg atau 100 mg sehari. Pada pesakit dengan diabetes jenis 2 yang lebih teruk yang menerima rawatan insulin, Galvus disyorkan pada dos 100 mg sehari.

Dos ubat yang disyorkan Galvus sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi tiga (derivatif vildagliptin + sulfonylurea + metformin) adalah 100 mg sehari.

Dos 50 mg sehari harus ditetapkan dalam 1 dos pada waktu pagi. Dos 100 mg sehari harus ditetapkan 50 mg 2 kali sehari pada waktu pagi dan petang.

Apabila digunakan sebagai sebahagian daripada terapi kombinasi dua komponen dengan derivatif sulfonylurea, dos Galvus yang disyorkan adalah 50 mg 1 kali sehari pada waktu pagi. Apabila diresepkan bersama dengan derivatif sulfonylurea, keberkesanan terapi ubat pada dos 100 mg sehari adalah serupa dengan dos 50 mg sehari. Dengan kesan klinikal yang tidak mencukupi terhadap latar belakang penggunaan dos harian maksimum yang disarankan sebanyak 100 mg, untuk kawalan glikemia yang lebih baik, mungkin terdapat resep tambahan ubat hipoglikemik lain: metformin, derivatif sulfonylurea, thiazolidinedione atau insulin.

Pada pesakit dengan fungsi ginjal dan hati yang ringan, penyesuaian dos tidak diperlukan. Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang sederhana atau teruk (termasuk tahap akhir kegagalan buah pinggang kronik pada hemodialisis), ubat tersebut harus digunakan pada dos 50 mg sekali sehari.

Pada pesakit tua (lebih dari 65 tahun), tidak diperlukan pembetulan rejimen dos Galvus.

Oleh kerana tidak ada pengalaman dengan penggunaan ubat ini pada kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun, tidak digalakkan menggunakan ubat tersebut dalam kategori pesakit ini..

Ubat ini diberikan secara lisan. Rejimen dos ubat Galvus Met harus dipilih secara individu bergantung pada keberkesanan dan toleransi. Semasa menggunakan Galvus Met, jangan melebihi dos harian maksimum yang disyorkan vildagliptin (100 mg).

Dos permulaan ubat yang disyorkan Galvus Met harus dipilih, dengan mempertimbangkan rejimen rawatan pesakit dengan vildagliptin dan / atau metformin. Untuk mengurangkan keparahan kesan sampingan dari ciri sistem pencernaan metformin, Galvus Met diambil bersama makanan.

Dosis awal Galvus Met dengan keberkesanan monoterapi dengan vildagliptin: rawatan dengan Galvus Med boleh dimulakan dengan satu tablet dengan dos 50 mg / 500 mg 2 kali sehari, dan setelah menilai kesan terapi, dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur.

Dos awal Galvus Met dengan keberkesanan monoterapi metformin: bergantung kepada dos metformin yang telah diambil, rawatan dengan Galvus Met boleh dimulakan dengan satu tablet dengan dos 50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg atau 50 mg / 1000 mg 2 kali sehari.

Dosis awal Galvus Met pada pesakit yang sebelumnya telah menerima terapi kombinasi dengan vildagliptin dan metformin sebagai tablet berasingan: bergantung kepada dos vildagliptin atau metformin yang telah diambil, rawatan dengan Galvus Met harus dimulakan dengan tablet sedekat mungkin dengan rawatan yang ada 50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg atau 50 mg / 1000 mg, dan dititrasi secara berkesan.

Dosis awal Galvus Met sebagai terapi awal pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 dengan keberkesanan terapi diet dan latihan yang tidak mencukupi: sebagai terapi permulaan, Galvus Met harus diresepkan dalam dos awal 50 mg / 500 mg sekali sehari dan secara beransur-ansur setelah menilai kesan terapi tetapkan dos hingga 50 mg / 100 mg 2 kali sehari.

Terapi kombinasi dengan Galvus Met bersama dengan derivatif sulfonylurea atau insulin: dos Galvus Met dikira dari dos vildagliptin 50 mg 2 kali sehari (100 mg sehari) dan metformin pada dos yang sama dengan yang sebelumnya diambil sebagai ubat tunggal.

Penggunaan Galvus Met dikontraindikasikan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang atau gangguan fungsi ginjal..

Metformin diekskresikan oleh buah pinggang. Oleh kerana pesakit berusia lebih dari 65 tahun sering mengalami penurunan fungsi ginjal, Galvus Met diresepkan dalam kategori pesakit ini dalam dos minimum yang memastikan normalisasi kepekatan glukosa hanya setelah menentukan QC untuk mengesahkan fungsi ginjal yang normal. Semasa menggunakan ubat pada pesakit berusia lebih dari 65 tahun, perlu memantau fungsi ginjal secara berkala.

Oleh kerana keselamatan dan keberkesanan ubat Galvus Met pada kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun belum dikaji, penggunaan ubat ini dikontraindikasikan pada kategori pesakit ini..

Kesan sampingan

 • sakit kepala;
 • pening;
 • gegaran;
 • menggigil;
 • loya muntah;
 • refluks gastroesophageal;
 • sakit perut;
 • cirit-birit, sembelit;
 • kembung perut;
 • hipoglikemia;
 • hiperhidrosis;
 • keletihan
 • ruam;
 • gatal-gatal;
 • gatal
 • arthralgia;
 • edema periferal;
 • hepatitis (boleh diterbalikkan apabila penghentian terapi);
 • pankreatitis
 • pengelupasan kulit setempat;
 • lepuh;
 • penurunan penyerapan vitamin B12;
 • asidosis laktik;
 • rasa logam di mulut.

Kontraindikasi

 • kegagalan buah pinggang atau fungsi buah pinggang terjejas: dengan tahap kreatinin serum lebih daripada 1.5 mg% (lebih daripada 135 μmol / l) untuk lelaki dan lebih daripada 1.4 mg% (lebih daripada 110 μmol / l) untuk wanita;
 • keadaan akut dengan risiko menghidap disfungsi buah pinggang: dehidrasi (dengan cirit-birit, muntah), demam, penyakit berjangkit yang teruk, keadaan hipoksia (kejutan, sepsis, jangkitan buah pinggang, penyakit bronkopulmonari);
 • kegagalan jantung akut dan kronik, infark miokard akut, kegagalan kardiovaskular akut (kejutan);
 • kegagalan pernafasan;
 • fungsi hati terjejas;
 • asidosis metabolik akut atau kronik (termasuk ketoasidosis diabetes dalam kombinasi dengan atau tanpa koma). Ketoasidosis diabetes harus diperbetulkan dengan terapi insulin;
 • asidosis laktik (termasuk sejarah);
 • ubat tersebut tidak diresepkan 2 hari sebelum pembedahan, radioisotop, kajian sinar-x dengan pengenalan agen kontras dan dalam masa 2 hari selepas ia dijalankan;
 • kehamilan;
 • tempoh penyusuan;
 • diabetes mellitus jenis 1;
 • alkoholisme kronik, keracunan alkohol akut;
 • mematuhi diet hipokalori (kurang daripada 1000 kcal sehari);
 • kanak-kanak di bawah umur 18 tahun (keberkesanan dan keselamatan penggunaannya belum terbukti);
 • hipersensitiviti terhadap vildagliptin atau metformin atau komponen lain dari ubat.

Oleh kerana pada beberapa pesakit dengan fungsi hati yang terganggu, asidosis laktik diperhatikan dalam beberapa kes, yang mungkin merupakan salah satu kesan sampingan metformin, Galvus Met tidak boleh digunakan pada pasien dengan penyakit hati atau parameter biokimia hepatik yang terganggu.

Dengan berhati-hati, disarankan untuk menggunakan ubat-ubatan yang mengandung metformin pada pasien yang berusia lebih dari 60 tahun, serta ketika melakukan pekerjaan fisik yang berat kerana peningkatan risiko asidosis laktik.

Kehamilan dan penyusuan

Oleh kerana tidak ada data yang mencukupi mengenai penggunaan obat Galvus atau Galvus Met pada wanita hamil, penggunaan ubat tersebut selama kehamilan adalah kontraindikasi.

Dalam kes metabolisme glukosa yang terganggu pada wanita hamil, terdapat peningkatan risiko terkena anomali kongenital, serta frekuensi morbiditas dan kematian neonatal. Untuk menormalkan kepekatan glukosa darah semasa kehamilan, disyorkan monoterapi insulin..

Dalam kajian eksperimental, apabila menetapkan vildagliptin dalam dos 200 kali lebih tinggi daripada yang disyorkan, ubat ini tidak menyebabkan kesuburan terganggu dan perkembangan awal embrio dan tidak memberikan kesan teratogenik pada janin. Semasa menetapkan vildagliptin dalam kombinasi dengan metformin dalam nisbah 1:10, tidak ada kesan teratogenik pada janin.

Oleh kerana tidak diketahui sama ada vildagliptin atau metformin diekskresikan dalam susu manusia, penggunaan ubat Galvus semasa penyusuan adalah kontraindikasi.

Gunakan pada kanak-kanak

Kontraindikasi pada kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun (keberkesanan dan keselamatan penggunaan belum terbukti).

Gunakan pada pesakit tua

Dengan berhati-hati, disarankan untuk menggunakan ubat-ubatan yang mengandung metformin pada pesakit yang berusia lebih dari 60 tahun..

arahan khas

Pada pesakit yang menerima insulin, Galvus atau Galvus Met tidak dapat menggantikan insulin..

Sejak menggunakan vildagliptin, peningkatan aktiviti aminotransferases (biasanya tanpa manifestasi klinikal) dicatat lebih kerap daripada pada kumpulan kawalan, sebelum menetapkan ubat Galvus atau Galvus Met, dan juga secara berkala semasa rawatan dengan ubat, disarankan untuk menentukan parameter biokimia fungsi hati. Sekiranya pesakit mempunyai aktiviti aminotransferase yang meningkat, hasil ini harus disahkan oleh kajian kedua, dan kemudian secara berkala menentukan parameter biokimia fungsi hati hingga normal. Sekiranya lebihan aktiviti AST atau ALT adalah 3 atau lebih kali lebih tinggi daripada VGN yang disahkan oleh kajian kedua, disyorkan untuk membatalkan ubat.

Asidosis laktik adalah komplikasi metabolik yang sangat jarang berlaku tetapi teruk yang berlaku dengan pengumpulan metformin di dalam badan. Laktasidosis dengan penggunaan metformin diperhatikan terutamanya pada pesakit diabetes mellitus dengan kegagalan buah pinggang yang tinggi. Risiko terkena asidosis laktik meningkat pada pesakit diabetes mellitus yang tidak dapat diobati, dengan ketoasidosis, kelaparan yang berpanjangan, penyalahgunaan alkohol yang berpanjangan, kegagalan hati, dan penyakit yang menyebabkan hipoksia.

Dengan perkembangan asidosis laktik, sesak nafas, sakit perut dan hipotermia diperhatikan, diikuti oleh koma. Petunjuk makmal berikut mempunyai nilai diagnostik: penurunan pH darah, kepekatan serum laktat melebihi 5 nmol / l, serta peningkatan selang anionik dan peningkatan nisbah laktat / piruvat. Sekiranya disyaki asidosis metabolik, ubat harus dihentikan dan pesakit dimasukkan ke hospital dengan segera..

Oleh kerana metformin diekskresikan oleh buah pinggang, risiko pengumpulannya dan perkembangan asidosis laktik lebih tinggi, maka fungsi ginjal semakin terganggu. Semasa menggunakan ubat, Galvus Met harus kerap menilai fungsi ginjal, terutama dalam keadaan berikut yang menyumbang kepada pelanggarannya: fasa awal rawatan dengan ubat antihipertensi, agen hipoglikemik, atau NSAID. Sebagai peraturan, fungsi ginjal harus dinilai sebelum memulakan rawatan dengan Galvus Met, dan kemudian sekurang-kurangnya 1 kali setahun untuk pesakit dengan fungsi ginjal normal dan sekurang-kurangnya 2-4 kali setahun untuk pesakit dengan kreatinin serum di atas VGN. Pada pesakit yang berisiko tinggi mengalami gangguan fungsi ginjal, ia harus dipantau lebih dari 2-4 kali setahun. Sekiranya tanda-tanda gangguan fungsi ginjal muncul, Galvus Met harus dihentikan..

Semasa menjalankan kajian sinar-x yang memerlukan pentadbiran intravaskular agen kontras radiopaque yang mengandung iodin, Galvus Met harus dihentikan sementara (48 jam sebelum dan juga dalam 48 jam selepas kajian), kerana pentadbiran intravaskular agen radiopaque yang mengandung yodium dapat menyebabkan kemerosotan fungsi ginjal yang tajam dan meningkatkan risiko perkembangan asidosis laktik. Anda boleh meneruskan pengambilan Galvus Met hanya setelah penilaian fungsi buah pinggang kedua.

Dalam kegagalan kardiovaskular akut (kejutan), kegagalan jantung akut, infark miokard akut dan keadaan lain yang dicirikan oleh hipoksia, perkembangan asidosis laktik dan kegagalan buah pinggang akut prerenal adalah mungkin. Sekiranya keadaan di atas berlaku, ubat harus segera dihentikan.

Semasa campur tangan pembedahan (kecuali operasi kecil yang tidak berkaitan dengan mengehadkan pengambilan makanan dan cecair), Galvus Met harus dihentikan. Anda boleh meneruskan pengambilan ubat setelah pesakit mula mengambil makanan sendiri dan akan ditunjukkan bahawa fungsi ginjalnya tidak terganggu..

Telah ditetapkan bahawa etanol (alkohol) meningkatkan kesan metformin terhadap metabolisme laktat. Pesakit harus diberi amaran mengenai ketidaksesuaian penyalahgunaan alkohol semasa penggunaan ubat Galvus Met.

Didapati bahawa metformin pada sekitar 7% kes menyebabkan penurunan asimtomatik dalam kepekatan vitamin B12 serum. Penurunan dalam kes yang sangat jarang berlaku menyebabkan perkembangan anemia. Nampaknya, setelah penghentian terapi penggantian metformin dan / atau vitamin B12, kepekatan vitamin B12 dalam serum dengan cepat menormalkan. Pesakit yang menerima Galvus Met, disarankan sekurang-kurangnya 1 kali setahun untuk melakukan ujian darah umum dan jika ada pelanggaran yang dikenal pasti, tentukan penyebabnya dan ambil langkah yang sesuai. Nampaknya, beberapa pesakit (misalnya, pesakit dengan pengambilan yang tidak mencukupi atau kekurangan penyerapan vitamin B12 atau kalsium) mempunyai kecenderungan untuk menurunkan kepekatan vitamin B12 dalam serum. Dalam kes seperti itu, disarankan untuk menentukan kepekatan vitamin B12 dalam serum sekurang-kurangnya 1 kali dalam 2-3 tahun.

Sekiranya pesakit dengan diabetes mellitus tipe 2, yang sebelumnya menanggapi terapi, menunjukkan tanda-tanda memburuk (perubahan parameter makmal atau manifestasi klinikal), dan gejala tidak jelas dinyatakan, ujian harus segera dilakukan untuk mengesan ketoasidosis dan / atau asidosis laktik. Sekiranya asidosis dalam satu bentuk atau yang lain disahkan, Galvus Met harus segera dihapuskan dan langkah-langkah yang sesuai diambil..

Biasanya, pada pesakit yang hanya menerima Galvus Met, hipoglikemia tidak diperhatikan, namun, ia boleh berlaku dengan latar belakang diet rendah kalori (apabila aktiviti fizikal yang kuat tidak dikompensasi oleh nilai kalori makanan), atau terhadap latar belakang pengambilan alkohol. Hipoglikemia berkemungkinan besar pada pesakit tua, lemah atau lemah, serta terhadap latar belakang hipopituitarisme, kekurangan adrenal atau mabuk alkohol. Pada pesakit tua dan pesakit yang menerima beta-blocker, diagnosis hipoglikemia mungkin sukar.

Dengan tekanan (demam, trauma, jangkitan, pembedahan) yang timbul pada pesakit yang menerima agen hipoglikemik secara stabil, penurunan yang berkesan dalam keberkesanannya untuk beberapa waktu adalah mungkin. Dalam kes ini, mungkin perlu membatalkan Galvus Met dan menetapkan insulin. Anda boleh meneruskan rawatan dengan Galvus Met setelah berakhirnya tempoh akut.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Kesan ubat Galvus atau Galvus Met terhadap kemampuan memandu kenderaan dan bekerja dengan mekanisme belum dipelajari. Dengan perkembangan pening dengan latar belakang penggunaan ubat, seseorang harus menahan diri dari memandu kenderaan dan bekerja dengan mekanisme.

Interaksi dadah

Dengan penggunaan vildagliptin secara serentak (100 mg 1 kali sehari) dan metformin (1000 mg 1 kali sehari), tidak ada interaksi farmakokinetik yang signifikan secara klinikal di antara mereka. Dalam ujian klinikal, atau semasa penggunaan klinikal Galvus Met secara meluas pada pesakit yang menerima ubat dan bahan bersamaan, tidak ada interaksi yang tidak dijangka.

Vildagliptin mempunyai potensi rendah untuk interaksi ubat. Oleh kerana vildagliptin bukan substrat isoenzim sitokrom P450, juga tidak menghalang atau mendorong isoenzim ini, interaksinya dengan ubat-ubatan yang merupakan substrat, perencat, atau pemicu P450 tidak mungkin. Dengan penggunaan vildagliptin secara serentak tidak mempengaruhi kadar metabolisme ubat-ubatan yang merupakan substrat enzim: CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1 dan CYP3A4 / 5.

Tidak ada interaksi klinikal yang signifikan vildagliptin dengan ubat-ubatan yang paling sering digunakan dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2 (glibenclamide, pioglitazone, metformin) atau mempunyai julat terapi yang sempit (amlodipine, digoxin, ramipril, simvastatin, valsartan, warfarin).

Furosemide meningkatkan Cmax dan AUC metformin, tetapi tidak mempengaruhi pelepasan buah pinggang. Metformin mengurangkan Cmax dan AUC furosemide dan tidak mempengaruhi pelepasan buah pinggang.

Nifedipine meningkatkan penyerapan Cmax dan AUC metformin; sebagai tambahan, ia meningkatkan perkumuhan dalam air kencing. Metformin secara praktikal tidak mempengaruhi parameter farmakokinetik nifedipine.

Glibenclamide tidak mempengaruhi parameter farmakokinetik / farmakodinamik metformin. Metformin secara amnya mengurangkan Cmax dan AUC glibenclamide, tetapi besarnya kesannya sangat berbeza. Atas sebab ini, kepentingan klinikal interaksi ini masih belum jelas..

Kation organik, misalnya, amiloride, digoxin, morphine, procainamide, quinidine, quinine, ranitidine, triamteren, trimethoprim, vancomycin, dan lain-lain, diekskresikan oleh ginjal oleh rembesan tiub, boleh secara teoritis berinteraksi dengan metformin, kerana mereka bersaing untuk sistem pengangkutan tubulus renal yang biasa. Cimetidine meningkatkan kepekatan metformin dalam plasma / darah dan AUC masing-masing sebanyak 60% dan 40%. Metformin tidak mempengaruhi parameter farmakokinetik cimetidine.

Perlu berhati-hati semasa menggunakan Galvus Met bersama dengan ubat-ubatan yang mempengaruhi fungsi buah pinggang atau pengedaran metformin di dalam badan..

Beberapa ubat boleh menyebabkan hiperglikemia dan mengurangkan keberkesanan ubat hipoglikemik, ubat tersebut termasuk thiazides dan diuretik lain, glukokortikosteroid (GCS), fenotiazin, sediaan hormon tiroid, estrogen, kontraseptif oral, fenitoin, asid nikotinik, simpatomimetik, dan antagonis kalsium. Semasa menetapkan ubat bersamaan, atau, sebaliknya, jika ia dibatalkan, disyorkan untuk memantau keberkesanan metformin (kesan hipoglikemiknya) dengan teliti dan, jika perlu, sesuaikan dos ubat.

Penggunaan danazol secara serentak tidak digalakkan untuk mengelakkan kesan hiperglikemik yang terakhir. Sekiranya rawatan dengan danazol diperlukan dan setelah menghentikan yang terakhir, penyesuaian dos metformin diperlukan di bawah kawalan tahap glukosa.

Chlorpromazine apabila diambil dalam dos tinggi (100 mg sehari) meningkatkan glikemia, mengurangkan pelepasan insulin. Dalam rawatan antipsikotik dan setelah menghentikan yang terakhir, penyesuaian dos diperlukan di bawah kawalan tahap glukosa.

Kajian radiologi menggunakan agen radiopaque yang mengandung iodin boleh menyebabkan perkembangan asidosis laktik pada pesakit diabetes mellitus dengan kegagalan buah pinggang berfungsi.

Ditugaskan sebagai suntikan, beta2-simpatomimetik meningkatkan glikemia kerana rangsangan reseptor beta2-adrenergik. Dalam kes ini, kawalan glisemik diperlukan. Sekiranya perlu, insulin disyorkan..

Dengan penggunaan metformin secara serentak dengan derivatif sulfonylurea, insulin, acarbose, salicylates, peningkatan kesan hipoglikemik adalah mungkin.

Oleh kerana penggunaan metformin pada pesakit dengan keracunan alkohol akut meningkatkan risiko asidosis laktik (terutama semasa kelaparan, keletihan, atau kegagalan hati), pesakit harus menahan diri dari minum alkohol dan ubat-ubatan yang mengandung etanol (Gal) ketika menggunakan Galvus Met..

Analog ubat Galvus

Analog struktur bahan aktif:

Analog dalam kumpulan farmakologi (agen hipoglikemik):

 • Avandamet;
 • Avandia
 • Arfazetin;
 • Bagomet;
 • Betanase;
 • Bukarban;
 • Victoza;
 • Glemaz;
 • Glibenesis;
 • Glibenclamide;
 • Glibomet;
 • Glidiab;
 • Gliklada;
 • Gliclazide;
 • Glimepiride;
 • Glyminfor;
 • Glitisol;
 • Glyformin;
 • Glucobay;
 • Glukobena;
 • Glukonorm;
 • Glukofag;
 • Glukofag Panjang;
 • Diabetalong
 • Diabeton;
 • Diaglitazone;
 • Diaformin;
 • Langerine;
 • Maninil;
 • Meglimide;
 • Metadiena;
 • Metglib;
 • Metfogamma;
 • Metformin;
 • Nova Met;
 • Pyoglitis;
 • Mengundurkan;
 • Roglit;
 • Siofor;
 • Sofamet;
 • Subetta;
 • Trazenta;
 • Formin;
 • Formin Pliva;
 • Klorpropamida;
 • Euglucon;
 • Januvius;
 • Janumet.

Digunakan untuk merawat penyakit: diabetes, diabetes

Tablet Galvus Met untuk diabetes jenis 2

Galvus Metformin - ubat untuk rawatan diabetes jenis 2.

Pil sangat membantu pesakit, mengurangkan gula plasma, tetapi tidak mengurangkan berat badan.

Untuk mengalami kesan ubat ajaib, anda perlu mengkaji petunjuk penggunaan Galvus Met, mengetahui harganya (ubat mahal), mengkaji ulasan dan segera memilih analog (sekiranya kekurangan keberkesanan).

Mengenai ubat

Alat ini hipoglikemik. Ia tergolong dalam kumpulan farmakologi perencat dipeptidyl peptidase-4.

Ubat ini digunakan sebagai monoterapi dan digabungkan dengan ubat lain.

Tablet berwarna kuning muda. Diambil secara lisan.

Ubat ini cepat diserap, jumlah maksimum bahan aktif dalam tubuh dicapai setelah 2 jam. Ubat ini dikeluarkan oleh buah pinggang dan usus.

Pengilang Galvus Met - syarikat Novartis, negara - Switzerland.

Petunjuk untuk digunakan

Ubat ini diresepkan kepada pesakit untuk menormalkan glukosa pada jenis diabetes yang tidak bergantung kepada insulin. Diterima dalam kombinasi dengan pemakanan yang betul dan gaya hidup aktif.

Ia juga diresepkan kepada pesakit dalam kombinasi dengan derivatif sulfonylurea dan metformin, insulin dan metformin sambil menjaga pemakanan dan fisioterapi yang betul.

Borang pelepasan

Ubat ini dijual dalam bentuk tablet. Pil dibungkus dalam lepuh selama 6 atau 10 keping. Dijual dalam kadbod.

Galvus di farmasi Rusia berharga 828 rubel.

Galvus Met lebih mahal. Ini adalah alat yang lebih baru, harganya dari 1550 hingga 3000 rubel.

Struktur

Pil mengandungi dua bahan aktif. Ini adalah vildagliptin dan metformin hidroklorida.

Sebagai komponen tambahan Hyprolose, Hypromellosum, Mg (C17H35COO) 2, TiO2 - TitaniumDioxide, Macrogolum 4000, Fe2O3 * H2O, Mg3Si4O10 (OH) 2.

Arahan penggunaan

Dos dipilih secara individu, bergantung pada toleransi dan keberkesanannya..

Galvus digunakan untuk diabetes pada kadar 50 mg dua kali sehari. Makan tidak menjadi masalah.

Galvus Met mula minum dengan dos 50 mg / 850 mg 2 kali sehari. Setelah menilai kecukupan rawatan, dosnya meningkat.

Ciri aplikasi

Penggunaan dikontraindikasikan pada kanak-kanak di bawah 18 tahun. Kecekapan penggunaan tidak terbukti oleh doktor dan saintis.

Pada usia tua dibenarkan minum ubat. Penyesuaian dos tidak diperlukan.

Dengan berhati-hati, anda harus minum tablet dengan fungsi buah pinggang yang terganggu, tidak diinginkan untuk digunakan untuk masalah hati.

Galvus Met tidak mempengaruhi pemanduan dan mekanisme lain.

Kesan sampingan

Ubat gabungan boleh diterima dengan baik oleh pesakit diabetes. Kesan sampingan dari penggunaan ubat tidak sering dicatat, bagaimanapun, untuk mengecualikan kehadirannya dan mendengar badan semasa rawatan.

Apa kesan negatif yang disebabkan oleh Galvus:

 • Dari sisi sistem saraf pusat, gangguan vestibular dalam koordinasi pergerakan diperhatikan. Dengan ini difahami asimetri dan pelanggaran ketepatan pergerakan, penurunan kekuatan.
 • Pada otot dan sendi, rasa sakit muncul, semakin meningkat dengan penggunaan ubat yang berpanjangan.
 • Asidosis laktik berkembang, koma asidosis laktik adalah mungkin. Ia berlaku kerana dominasi metabolisme anaerob dextrose dalam darah.
 • Menderita Galvus dan hati. Hepatitis berkembang, kerosakan organ.
 • Dari saluran gastrointestinal terdapat pedih ulu hati, rasa logam, cobalamin kurang diserap.

Selalunya, reaksi alergi berkembang, disertai ruam kulit, lepuh, demam dan edema Quincke. Kurang biasa adalah hipoglikemia dengan peluh sejuk, menggigil, dan gegaran tangan..

Kontraindikasi

Pil diabetes Galvus Met mempunyai banyak kontraindikasi. Pertama sekali, ubat tidak boleh diambil dengan hipersensitiviti terhadap komponen sedia ada atau tambahan. Itulah sebabnya penting untuk membaca arahan dan memberitahu doktor mengenai alahan..

Ia dikontraindikasikan untuk membawa ubat tersebut kepada pesakit dalam kes berikut:

 • kegagalan buah pinggang,
 • kegagalan pernafasan,
 • asidosis metabolik,
 • diabetes bergantung kepada insulin,
 • mabuk alkohol,
 • kanak-kanak di bawah 18 tahun,
 • penyakit yang boleh menyebabkan hipoksia tisu.

Tablet gula Galvus diuji pada haiwan. Kajian tidak menunjukkan teratogenik, tetapi mendedahkan fetotoksisitas. Ubat ini tidak digalakkan digunakan semasa kehamilan dan semasa makan.

Berlebihan

Dengan penggunaan yang betul dan mengikut arahan doktor, dos berlebihan tidak akan berlaku. Vildagliptin dalam dos melebihi 400 mg / hari membawa kepada kemunculan gejala berikut:

 • myalgia,
 • bengkak,
 • peningkatan lipase,
 • peningkatan kepekatan protein dan myoglobin C-reaktif.

Tanda-tanda overdosis hilang setelah menghentikan ubat.

Metformin kelihatan berbeza. Sekiranya berlaku overdosis, pesakit mengadu mual, muntah dan cirit-birit. Kemungkinan perubahan suhu badan, ia akan turun. Di samping itu, sakit perut dan mialgia muncul..

Sekiranya anda tidak berhenti mengambil ubat, pernafasan menjadi lebih cepat, kepala anda akan mula pening. Kemungkinan terjejas kesedaran dan perkembangan koma.

Analog

Sekiranya ubat tidak sesuai, menyebabkan banyak kesan sampingan atau terlalu mahal bagi pesakit, doktor akan mencadangkan untuk menggantinya dengan ubat yang serupa.

Analog Galvus Met 500 mg dan 100 mg:

 1. Avandamet meningkatkan kawalan metabolik dengan menurunkan glukosa plasma. Mengurangkan glukosa basal dan postprandial, meningkatkan kepekaan tisu otot terhadap insulin. Jangan ambil semasa perut kosong. Dos awal adalah tiga kali sehari. Selepas 2 minggu terapi, doktor menyesuaikan dos ubat, dengan fokus pada hasil indeks glisemik.
 2. Glimecomb mempunyai dua komponen aktif dalam komposisinya - glyclazide dan metmorphine. Ubat itu merangsang rembesan hormon oleh pankreas. Glimecomb mengurangkan selang waktu dari saat makan hingga permulaan rembesan insulin. Dos diberikan secara individu. Biasanya, 1-3 tablet diresepkan setiap hari. Secara beransur-ansur, dos diselaraskan sehingga pampasan patologi endokrin stabil dicapai..
 3. Comboglyz Prolong sebagai bahan aktif mempunyai metmorfin hidroklorida dan saxagliptin. Ubat ini diresepkan untuk meningkatkan kawalan glisemik, memulihkan ketidakaktifan incretin.

Ubat dari siri ini lebih murah. Avandamet berharga 210 rubel, Glimecomb - 440 rubel, dan Combogliz lebih mahal daripada Galvus - 2941 rubel.

Apa yang lebih baik Galvus Met atau Yanumet

Kedua-dua ubat ini digunakan untuk merawat diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin. Galvus Met dan Yanumet meningkatkan kepekatan insulin dalam darah. Sintesis incretin bermula sebagai tindak balas terhadap makan.

Mekanisme tindakan kedua-dua ubat ini bertujuan untuk menyekat tindakan enzim DPP-4, yang meningkatkan jangka masa tindakan hormon ingotin pesakit.

Kedua-dua ubat itu baik kerana dijual dalam bentuk tablet; tidak banyak pesakit diabetes yang suka mengambil beberapa suntikan insulin setiap hari..

Kontraindikasi dan indikasi adalah sama. Dilarang digunakan untuk diabetes jenis 1.

Bagi komposisi farmasi, di Yanumet, bukan vildagliptin, sitagliptin fosfat monohidrat hadir. Ini berpunca dari ini, jika pesakit mempunyai reaksi alergi terhadap Glavus Met, ia boleh digantikan oleh Janumet.

Kedua-dua ubat ini berkesan, menyebabkan minimum reaksi buruk. Mereka berada dalam kedudukan yang sama dalam senarai ubat untuk diabetes.

Galvus Met dan Yanumet adalah sama. Satu ubat boleh menggantikan yang lain.

Ubat kedua mengatasi yang pertama hanya dengan kos. Galvus Met berharga 2100 rubel. secara purata, dan Yanumet - 1550-1639 rubel. Jika tidak, kedua-dua ubat berfungsi dengan baik..

Ulasan

Ulasan mengenai ubat Galvus Met radar 50 mg dan 1000 mg kebanyakannya positif. Rawatan diabetes.

Anna Igorevna, 28 tahun, Voronezh:

Mereka telah membeli Galvus selama beberapa tahun. Ia bertindak dengan berkesan, tidak mengalirkan pankreas. Ini adalah keselamatan bagi pesakit diabetes.

Kristina Miroshnichenko, 40 tahun, Moscow:

Saya gembira dengan rawatannya, saya berasa seronok. Pengambilan ubat bulanan membuktikan harganya yang mahal. Galvus bertindak lebih baik daripada ubat-ubatan sebelumnya, lebih-lebih lagi, lebih menguntungkan.

Terdapat ulasan negatif pesakit diabetes mengenai Galvus Met. Sebilangan besar pesakit mengadu kos yang mahal..

Galvus dan Galvus Met: bagaimana menerima, apa yang harus diganti, kontraindikasi

Galvus dan Galvus Met digunakan untuk merawat diabetes jenis 2. Mereka mempunyai petunjuk tertentu untuk masuk, dan ada juga kes ketika mereka tidak dapat diresepkan.

Galvus adalah pil yang menurunkan gula darah. Ubat ini berdasarkan bahan yang disebut vildagliptin. Walaupun kos ubatnya tinggi, ia sangat popular di kalangan pesakit, kerana ia sangat berkesan dan jarang menimbulkan perkembangan kesan sampingan..

Galvus Met adalah ubat yang diwakili oleh gabungan dua bahan aktif. Ubat ini mengandungi vildagliptin dan metformin.

Berikut adalah maklumat untuk pesakit yang telah diresepkan Galvus atau Galvus Met sebagai rawatan diabetes.

Galvus boleh dianggap sebagai ubat "muda", sejak dilancarkan tidak lebih dari 10 tahun yang lalu. Sehingga kini, analog ubat ini tidak tersedia untuk dijual. Walau bagaimanapun, syarikat lain menghasilkan ubat yang serupa, yang juga mempunyai kos yang tinggi. Ini adalah kaedah seperti: Januvia dan Yanumet, Onglisa dan Vipidiya, serta beberapa yang lain.

Arahan penggunaan untuk persediaan Galvus dan Galvus Met

Bagaimana ubat itu berfungsi?

Bahan aktif utama (vildagliptin) meningkatkan kepekaan sel beta pankreas terhadap glukosa, dan juga merangsang pengeluaran glukagon.
Metformin, yang terdapat dalam ubat Galvus Met, mengurangkan pengeluaran glukosa di hati, mencegah penyerapan karbohidrat yang berlebihan di saluran pencernaan, dan meningkatkan kemampuan sel untuk menyerap insulin. Hasil ubat adalah tahap gula dalam darah yang stabil baik selepas makan dan ketika perut kosong.
Vildagliptin diekskresikan terutamanya oleh buah pinggang (sehingga 85%), selebihnya 15% meninggalkan tubuh melalui usus. Metformin hampir sepenuhnya dihapuskan oleh sistem kencing..

Bila hendak mengambil ubat

Petunjuk untuk resep ubat adalah diabetes mellitus jenis 2, jika menggunakan gaya hidup dan diet yang aktif untuk mengawal gula darah.
Ubat Galvus Met dapat digabungkan dengan suntikan insulin, serta ubat yang merupakan turunan sulfonilurea.

Bila tidak boleh menerima

Kontraindikasi untuk penerimaan adalah syarat berikut:

Diabetes jenis 1.

Kegagalan ginjal dengan penurunan kreatinin darah kurang dari 135 μmol / L (untuk pesakit lelaki) dan kurang daripada 110 μmol / L (untuk pesakit wanita).

Pemburukan Penyakit Berjangkit.

Kekurangan nutrien dalam badan dan penurunan kandungan kalori harian kurang dari 1000 kcal.

Bawah 18 tahun.

Intoleransi individu terhadap komponen yang membentuk ubat.

Apa yang perlu anda perhatikan

Terapi insulin tidak boleh diganti dengan Galvus dan Galvus Met. Untuk mencegah perkembangan kesan sampingan, sebelum memulakan terapi, perlu menjalani pemeriksaan yang akan memberikan maklumat mengenai kerja hati dan ginjal. Ujian darah semasa rawatan perlu dilakukan secara berkala.
Sekiranya pesakit menjalani operasi atau pemeriksaan sinar-X menggunakan agen kontras, maka Metformin ditolak 2 hari sebelum prosedur.

Lebih daripada 100 mg vildagliptin dan lebih daripada 2000-3000 mg metformin tidak boleh diambil setiap hari. Arahan khusus mengenai dos ubat akan diberikan di bawah..

Sekiranya ubat Galvus atau Galvus Met digabungkan dengan suntikan insulin atau dengan turunan sulfonylurea, maka kemungkinan hipoglikemia meningkat. Keadaan ini dicirikan oleh penurunan gula darah yang tajam. Sekiranya gejala menunjukkan hipoglikemia, ambulans mesti dipanggil.
Menerima vildagliptin kadang-kadang boleh menimbulkan sakit kepala, pening, gegaran ekstremitas. Metformin juga kadang-kadang menyebabkan beberapa kesan sampingan. Walau bagaimanapun, secara umum, Galvus Met adalah ubat yang selamat.

Kehamilan dan penyusuan

Ubat ini dilarang untuk digunakan oleh wanita hamil dan menyusui. Dalam tempoh ini, mereka diberi dos insulin rendah dan diet.

Interaksi dengan ubat lain

Sebelum mengambil ubat, anda perlu mendapatkan nasihat perubatan. Ini berlaku terutama bagi orang yang mengambil ubat berasaskan hormon untuk merawat penyakit tiroid atau menurunkan tekanan darah, kerana metformin dapat bertindak balas terhadapnya. Vildagliptin jarang berinteraksi dengan ubat lain.

Sekiranya berlaku overdosis

Overdosis vildagliptin menyebabkan kemunculan myalgia, demam, lonjakan ALT dan AST dalam darah. Metformin, apabila diambil dalam dos tinggi, menyebabkan asidosis laktik. Keadaan ini mengancam nyawa. Oleh itu, sekiranya berlaku overdosis, anda mesti menghubungi ambulans. Untuk mengeluarkan ubat dari badan, dialisis diresepkan, dan juga menghilangkan gejala negatif yang muncul pada mangsa.

Bentuk pelepasan, keadaan penyimpanan dan komposisi

Ubat Galvus mengandungi vildagliptin pada kepekatan 50 mg.
Ubat Galvus Met mengandungi vildagliptin pada kepekatan 50 mg dan metformin (tablet mungkin mempunyai dos dalam jumlah 500, 850 dan 1000 mg).
Komponen tambahan: hyprolose, magnesium stearate, hypromellose, titanium dioxide, macrogol 4000, talc, iron oxide.
Ubat tersebut tidak memerlukan syarat penyimpanan khas. Penting agar suhu persekitaran tidak melebihi 30 ° C, dan anak-anak tidak mempunyai akses ke tablet.
Jangka hayat ubat adalah 1 tahun 6 bulan.

Sebilangan besar pesakit yang menggunakan Galvus Met memberikan maklum balas positif mengenainya. Mereka menunjukkan bahawa ia membolehkan anda membawa gula darah ke tahap yang anda inginkan. Pada masa yang sama, kesejahteraan pesakit bertambah baik, yang bermaksud bahawa kualiti hidup mereka meningkat.

Namun, untuk mencapai kesan terapeutik maksimum, tidak cukup hanya mengambil Galvus atau Galvus Met. Pesakit mesti mengikuti diet dan menjalani gaya hidup sihat. Sekiranya penyakit ini teruk, maka tidak mungkin untuk mengatasinya hanya dengan mengambil tablet pembakar gula, suntikan insulin diperlukan.

Apa yang harus dipilih: Galvus atau Galvus Met? Apakah perbezaannya?

Galvus adalah ubat berdasarkan vildagliptin, dan Galvus Met adalah ubat gabungan yang dilengkapi dengan metformin. Dalam kombinasi dengan metformin, vildagliptin lebih berkesan mengurangkan gula darah. Walau bagaimanapun, ia hanya boleh digunakan jika pesakit tidak mempunyai kontraindikasi untuk mengambil metformin. Kesan sampingan yang biasa dari bahan ini adalah: cirit-birit, kembung perut dan gangguan lain dalam sistem pencernaan. Jangan segera menolak rawatan. Sebagai peraturan, reaksi yang tidak diingini ini muncul hanya pada peringkat awal dari permulaan terapi, dan kemudian berlalu.

Apa yang perlu dipilih Galvus Met atau Yanumet?

Yanumet dan Galvus Met adalah dua ubat yang mempunyai kesan yang setara. Kedua-duanya direka untuk menurunkan gula darah. Pada masa ini, mustahil untuk menjawab ubat mana yang lebih baik, kerana belum ada kajian mengenai perkara ini..

Kos ubat adalah sama. Anda perlu membayar lebih banyak untuk membungkus Yanumet, tetapi jumlah tablet di dalamnya juga akan lebih banyak.

Kedua-dua Galvus Met dan Yanumet dilindungi oleh paten, ia jarang menyebabkan kesan sampingan dan merupakan ubat yang selamat. Anda boleh mendapatkan ulasan positif mengenai ubat satu dan lain-lain..

Galvus atau metformin - apa yang harus dipilih?

Dalam ubat Galvus Met, vildagliptin bertindak sebagai bahan aktif utama, metformin adalah komponen tambahan. Terdapat anggapan bahawa penurunan gula darah yang berkesan berlaku tepat kerana tindakan kompleks kedua bahan ini.

Walaupun Galvus Met lebih mahal daripada ubat berdasarkan hanya satu metformin, ia menjalankan tugasnya dengan lebih baik. Oleh itu, jika keadaan material pesakit membolehkannya menggunakan ubat bertindak kompleks untuk rawatan, maka lebih baik memberi keutamaan kepadanya. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, maka anda harus memilih persediaan metformin (Glucofage atau Siofor). Perlu diperhatikan bahawa kedua-dua Glucofage dan Siofor adalah ubat yang diimport. Anda juga boleh membeli rakan mereka yang murah yang dihasilkan di Rusia, tetapi harganya tidak akan banyak perbezaan..

Mengenai ubat Galvus, ia tidak boleh disebut alat yang ampuh untuk mengurangkan gula darah. Galvus Met untuk rawatan diabetes lebih baik digunakan. Galvus diresepkan hanya jika pesakit mempunyai kontraindikasi untuk mengambil metformin. Sekiranya rawatan tidak membawa hasil yang diinginkan, maka anda perlu memulakan terapi insulin.

Ciri-ciri ubat Galvus Met

Untuk mengelakkan gangguan pencernaan dalam bentuk cirit-birit dan perut kembung, perlu mengambil Galvus Met dengan betul. Dos permulaan mestilah minimum, tingkatkan dengan lancar. Rejimen rawatan ini membolehkan tubuh menyesuaikan diri dan menyerap zat yang baru dengannya. Ini adalah metformin yang menyebabkan gangguan pencernaan, bukan vildagliptin.

Cara mencegah kesan sampingan?

Untuk mengelakkan berlakunya kesan sampingan, anda perlu memulakan rawatan dengan dos ubat yang kecil. Sebaiknya beli sebungkus tablet Galvus Met dengan dos 50 + 500 mg dan ambil 1 tablet sekali sehari. Sekiranya badan bertindak balas dengan baik terhadap rawatan sedemikian, maka setelah seminggu atau 10 hari, anda perlu mengambil 2 tablet ubat - pada waktu pagi dan sebelum tidur. Apabila pembungkusan selesai, anda harus membeli ubat dengan dos 50 + 850 mg. Ambil ubat juga 2 kali sehari. Tahap ketiga rawatan adalah peralihan ke ubat dengan dos 50 + 1000 mg. Tablet juga diminum 2 kali sehari. Dos harian terakhir ubat adalah 100 mg vildagliptin dan 2000 mg metformin.

Sekiranya, selain diabetes, pesakit didiagnosis dengan obesiti, maka dos metformin harian dapat ditingkatkan menjadi 3000 mg. Untuk ini, pada waktu tengah hari, semasa makan, pesakit juga perlu mengambil metformin dalam dos 850 atau 1000 mg. Anda boleh menggunakan ubat Glucofage atau Siofor untuk ini. Ini boleh menimbulkan kesulitan kepada seseorang, kerana bukannya satu ubat, dia perlu mengambil dua ubat yang berbeza. Walau bagaimanapun, untuk mengurangkan berat badan yang berlebihan harus sesuai dengan fakta ini..

Galvus Met diminum semasa makan, ini disebabkan kandungan metformin di dalamnya. Dalam ubat tersebut, Galvus metformin tidak boleh diambil sebelum makan dan selepas makan. Tidak menjadi masalah.

Galvus hampir 2 kali lebih murah daripada Galvus Met. Sekiranya anda ingin berjimat, anda boleh membeli ubat Galvus dan metformin ubat secara berasingan (Glucofage atau Siofor). Walau bagaimanapun, anda mesti mematuhi semua cadangan pengambilan ubat ini, yang memerlukan lebih banyak disiplin pesakit.

Sekiranya pesakit mengalami peningkatan gula darah secara mendadak tepat pada waktu pagi, maka anda perlu mengambil 1 tablet ubat Galvus pada waktu pagi dan petang, dan sebelum tidur, juga minum ubat berdasarkan metformin, dengan dos 2000 mg (Glucofage Long). Kesannya yang berpanjangan memungkinkan untuk memastikan bahawa pada waktu pagi tahap gula tidak naik ke tahap kritikal.

Adakah mungkin mengambil alkohol?

Setelah mempelajari arahannya, anda mungkin tidak memahami sama ada minuman beralkohol dibenarkan semasa rawatan dengan Galvus dan Galvus Met. Mengambil alkohol dalam dos yang besar jelas dilarang, kerana ini meningkatkan kemungkinan terjadinya pankreatitis, kerusakan hati, penurunan gula darah yang tajam. Seseorang boleh berakhir di hospital atau mati.

Bagi dos alkohol yang kecil, tidak ada kejelasan yang lengkap. Arahan tersebut tidak secara langsung membenarkan atau melarang penggabungan ubat dengan alkohol. Oleh itu, seseorang boleh minum, tetapi hanya dengan risiko dan risiko anda sendiri. Sekiranya setelah meminum alkohol, keupayaan untuk mengawal diri hilang, maka anda harus menolaknya sepenuhnya.

Adakah mungkin untuk menurunkan berat badan semasa rawatan?

Kajian yang dilakukan mengenai perkara ini menunjukkan bahawa Galvus dan Galvus Met tidak mempengaruhi berat badan. Namun, sebagai pengalaman praktikal dengan penggunaan metformin, ia masih mampu melawan kegemukan. Oleh itu, kemungkinan pesakit akan menurunkan berat badan tetap tinggi.

Cara mengganti ubat Galvus Met?

Situasi di mana Galvus Met mungkin perlu diganti:

Ubat ini tidak mengurangkan gula darah, yang disimpan pada tahap tinggi..

Ubat ini mengurangkan gula darah, tetapi tahapnya tidak turun kurang dari 6 mmol / l.

Seseorang tidak mampu meneruskan rawatan dengan ubat ini kerana kemampuan kewangan.

Sekiranya Galvus Met tidak berfungsi, maka ini hanya boleh disebabkan oleh fakta bahawa rizab pankreas habis sepenuhnya. Dalam keadaan ini, tidak ada ubat lain yang dapat membantu, pesakit sangat memerlukan suntikan insulin. Jika tidak, dia akan mengalami komplikasi serius penyakit ini dalam masa terdekat..

Biasanya, gula darah tidak boleh melebihi 5.5 mmol / L. Nilai sedemikian harus tetap stabil dan tidak berubah pada siang hari. Sekiranya mengambil Galvus Met membolehkan anda membawa gula darah ke tahap 6.5-8 mmol / l, maka anda perlu menyambungkan suntikan insulin dalam dos yang kecil. Skema dipilih bergantung pada ciri-ciri individu perjalanan diabetes pada pesakit tertentu. Juga, pesakit mesti mengikuti diet dan senaman. Seseorang harus memahami bahawa dengan kadar gula darah 6.0 mmol / L, komplikasi penyakit terus berkembang, tetapi dalam keadaan perlahan.

Sekiranya tidak mungkin untuk membeli ubat Galvus Met?

Sekiranya ubat Galvus dan Galvus Met mahal untuk pesakit, dan dia tidak mampu membelinya, maka anda perlu mengambil metformin dalam bentuk paling tulen. Ini mungkin ubat Glucofage atau Siofor. Mereka dibuat di luar negara. Rakan sejawat Rusia mereka lebih murah.

Pastikan anda mengikuti diet rendah karbohidrat. Jika tidak, penyakit ini akan berlanjutan..

Mengenai doktor: Dari tahun 2010 hingga 2016 Pengamal hospital terapi unit kesihatan pusat No. 21, bandar elektrostal. Sejak 2016 dia bekerja di pusat diagnostik No. 3.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes