Gensulin r

Nama Latin: Gensulin R.

Bahan aktif: Larut insulin [direkayasa genetik manusia] (Insulin larut [biosintetik manusia]]

Kumpulan farmaseutikal Gensulin P

Ejen hipoglikemik - insulin bertindak pendek (insulin)

Pengelasan anatomi-terapeutik-kimia

Insulin manusia

Pengelasan nosologi Gensulin P

Diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin. Diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin

Komposisi Gensulin P

Penyelesaian untuk suntikan: 1 ml. mengandungi

bahan aktif: insulin rekombinan manusia - 100 IU

eksipien: metacresol - 3 mg; gliserol - 16 mg; asid hidroklorik / natrium hidroksida - q.s. hingga pH 7–7.6; air untuk suntikan - sehingga 1 ml

Penerangan Gensulin P

Penyelesaian: jelas, tidak berwarna.

Tindakan farmakologi Gensulin P

Hipoglikemik.

Farmakodinamik Gensulin P

Gensulin P - insulin manusia yang diperoleh menggunakan teknologi DNA rekombinan. Ia adalah persediaan insulin bertindak pendek. Ia berinteraksi dengan reseptor khusus pada membran sitoplasma luar sel dan membentuk kompleks reseptor insulin yang merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim utama (termasuk heksokinase, piruvat kinase, glikogen sintetase). Penurunan glukosa darah disebabkan oleh termasuk meningkatkan pengangkutan intraselularnya, meningkatkan pengambilan dan asimilasi tisu, merangsang lipogenesis, glikogenogenesis, dan menurunkan kadar pengeluaran glukosa oleh hati.

Tempoh tindakan sediaan insulin terutamanya disebabkan oleh kadar penyerapan, yang bergantung pada beberapa faktor (contohnya, dos, kaedah dan tempat pentadbiran), dan oleh itu profil tindakan insulin mengalami turun naik yang ketara, baik pada orang yang berlainan dan pada orang yang sama.

Profil tindakan untuk suntikan sc (angka anggaran): permulaan tindakan selepas 30 minit, kesan maksimum adalah antara 1 dan 3 jam, jangka masa tindakan hingga 8 jam.

Farmakokinetik Gensulin P

Kelengkapan penyerapan dan permulaan kesan insulin bergantung pada dari tempat suntikan (perut, paha, punggung), dos (jumlah insulin yang disuntik), kepekatan insulin dalam ubat. Ia disebarkan secara tidak rata ke seluruh tisu: ia tidak menembusi penghalang plasenta dan ke dalam susu ibu. Ia dihancurkan oleh insulinase, terutamanya di hati dan buah pinggang. Diekskresikan oleh buah pinggang (30-80%).

Aplikasi Gensulin P

 • Diabetes mellitus jenis 1;
 • diabetes mellitus jenis 2: tahap penentangan terhadap agen hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat-ubatan ini (semasa terapi kombinasi), penyakit bersamaan;
 • keadaan kecemasan pada pesakit diabetes, disertai dengan dekompensasi metabolisme karbohidrat.

Kontraindikasi Gensulin P

 • Peningkatan kepekaan individu terhadap insulin atau komponen ubat lain;
 • hipoglikemia.

Kesan sampingan Gensulin P

Kerana kesan pada metabolisme karbohidrat: keadaan hipoglikemik (pucat kulit, peningkatan berpeluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, pergolakan, paresthesia di mulut, sakit kepala). Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik.

Reaksi alahan: jarang - ruam kulit, edema Quincke; sangat jarang berlaku - kejutan anafilaksis.

Reaksi tempatan: hiperemia, bengkak dan gatal di tempat suntikan; dengan penggunaan yang berpanjangan - lipodistrofi di tempat suntikan.

Lain-lain: edema, kesalahan bias sementara (biasanya pada awal terapi).

Interaksi Gensulin P

Kesan hipoglisemik insulin dipertingkatkan dengan ubat-ubatan lisan hipoglisemik, perencat MAO, perencat ACE, inhibitors anhydrase karbonik, bukan terpilih β-adrenergic ejen menyekat, bromocriptine, Octreotide, sulfanilamides, steroid anabolik, tetracyclin, phenylphosphonidin, ketofilfindofolindofilindin, phenylphosphonidine, phenylephosphonidine, phenylephosphonidine, phenylephosphonidine, phenylephosphonidine, ketofilfindolofen, phenylphosphonazole, phenylephosphonidine, phenylephosphonidine, tetrafinolamine, phenylacetamide sediaan etanol.

Kontraseptif oral, kortikosteroid, hormon tiroid, diuretik thiazide, heparin, antidepresan trisiklik, simpatomimetik, danazole, klonidin, BKK, diazoksida, morfin, fenitoin, nikotin melemahkan kesan hipoglikemik insulin..

Di bawah pengaruh reserpine dan salisilat, kedua-dua kelemahan dan peningkatan tindakan ubat adalah mungkin.

Arahan Gensulin P

P / K / in / m dan / in. Biasanya s / c di dinding perut anterior. Suntikan juga boleh dilakukan di kawasan paha, punggung, atau deltoid bahu. Adalah perlu untuk menukar tempat suntikan dalam kawasan anatomi untuk mencegah perkembangan lipodistrofi.

V / m dan IV Gensulin P boleh diberikan hanya di bawah pengawasan perubatan.

Dos dan cara pemberian ubat ditentukan oleh doktor secara individu dalam setiap kes, berdasarkan tahap glukosa dalam darah. Rata-rata, dos harian ubat berkisar antara 0,5 hingga 1 IU / kg (bergantung pada ciri individu pesakit dan tahap glukosa dalam darah).

Ubat ini diberikan 30 minit sebelum makan atau makanan ringan yang mengandungi karbohidrat.

Suhu insulin yang disuntik harus sesuai dengan suhu bilik.

Dengan monoterapi dengan ubat, kekerapan pemberian adalah 3 kali sehari (jika perlu, 5-6 kali sehari). Pada dos harian melebihi 0.6 IU / kg, perlu dimasukkan dalam bentuk 2 atau lebih suntikan di pelbagai kawasan badan.

Gensulin P adalah insulin bertindak pendek dan biasanya digunakan dalam kombinasi dengan insulin bertindak sederhana (Gensulin N).

Arahan khas Gensulin P

Gensulin P tidak boleh digunakan jika, setelah gemetar, suspensi tidak berubah menjadi putih dan keruh secara seragam.

Terhadap latar belakang terapi insulin, perlu dilakukan pemantauan berterusan terhadap kadar glukosa darah.

Penyebab hipoglikemia sebagai tambahan kepada overdosis insulin boleh menjadi: penggantian ubat, berhenti makan, muntah, cirit-birit, peningkatan aktiviti fizikal, penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (gangguan fungsi hati dan ginjal, hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan tempat suntikan, serta interaksi dengan ubat lain.

Dosis atau gangguan pentadbiran insulin yang tidak betul, terutama pada pesakit diabetes jenis 1, boleh menyebabkan hiperglikemia. Biasanya, simptom pertama hiperglikemia berkembang secara beransur-ansur selama beberapa jam atau hari. Ini termasuk dahaga, kencing yang meningkat, mual, muntah, pening, kemerahan dan kekeringan kulit, mulut kering, hilang selera makan, bau aseton di udara yang dihembus. Sekiranya tidak dirawat, hiperglikemia pada diabetes jenis 1 boleh menyebabkan ketoasidosis diabetes yang mengancam nyawa.

Dos insulin mesti diperbetulkan sekiranya gangguan fungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, gangguan fungsi hati dan ginjal dan diabetes pada orang yang berumur 65 tahun ke atas.

Pembetulan dos insulin juga diperlukan jika pesakit meningkatkan intensitas aktiviti fizikal atau mengubah diet biasa.

Penyakit bersamaan, terutamanya jangkitan dan keadaan yang disertai oleh demam, meningkatkan keperluan untuk insulin.

Peralihan dari satu jenis insulin ke yang lain harus dilakukan di bawah kawalan glukosa darah.

Ubat ini menurunkan toleransi alkohol.

Oleh kerana kemungkinan pemendakan di beberapa kateter, tidak disarankan untuk menggunakan ubat tersebut di pam insulin.

Pengaruh keupayaan memandu kenderaan dan bekerja dengan mekanisme. Berkaitan dengan tujuan utama insulin, perubahan jenisnya atau adanya tekanan fizikal atau mental yang signifikan, adalah mungkin untuk mengurangkan kemampuan memandu kereta atau mengawal pelbagai mekanisme, serta melakukan aktiviti berpotensi berbahaya lain yang memerlukan peningkatan perhatian dan kecepatan reaksi mental dan motor.

Bentuk pelepasan Gensulin P

Suntikan, 100 IU / ml. Dalam sebotol gelas tanpa warna lutsinar (jenis 1), ditutup dengan penyumbat getah, digulung dalam penutup aluminium dengan penutup snap-off atau tanpa itu, 10 ml. 1 fl. dalam kotak kadbod.

Dalam kartrij kaca (jenis 1), dilengkapi dengan piston getah, cakera getah, digulung dalam penutup aluminium, 3 ml. 5 kartrij dalam lepuh. 1 lepuh dalam kadbod.

Keadaan penyimpanan Gensulin P

Pada suhu 2-8 ° C (jangan beku). Jangka hayat: 2 tahun. Setelah membuka bungkusan - pada suhu tidak melebihi 25 ° C, di tempat yang gelap selama 28 hari.

Pengilang Gensulin P

BIOTON S.A. st. Starostinsk 5, 02-516 Warsaw, Poland.

Untuk maklumat lebih lanjut, hubungi: GlaxoSmithKline Trading CJSC. 121614, Moscow, st. Krylatskaya, 17, bldg. 3, tingkat 5. Taman Perniagaan "Krylatsky hills".

Pangkalan data farmakologi

Dimensi Lain

Gensulin r

Kod ATX:

Nama Bukan Milik Antarabangsa (Bahan Aktif):

Cari harganya:

Borang pelepasan:

Suntikan, jelas, tidak berwarna.

1 ml
insulin larut (kejuruteraan genetik manusia)100 IU

Eksipien: metacresol - 3 mg, gliserol - 16 mg, asid hidroklorik atau natrium hidroksida - q.s. hingga pH 7.0-7.6, air d / i - hingga 1 ml.

3 ml - kartrij (5) - pembungkusan sel kontur (1) - bungkusan kadbod.
10 ml - botol (1) - bungkusan kadbod.

Kumpulan farmakoterapi:

Sifat farmakologi:

Farmakodinamik

Gensulin P - insulin manusia yang diperoleh menggunakan teknologi DNA rekombinan. Ia adalah persediaan insulin bertindak pendek. Ia berinteraksi dengan reseptor tertentu pada membran sitoplasma luar sel dan membentuk kompleks reseptor insulin yang merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim utama (heksokinase, piruvat kinase, glikogen sintetase). Penurunan glukosa darah disebabkan oleh peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan dan asimilasi tisu, rangsangan lipogenesis, glikogenogenesis, dan penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati.

Tempoh tindakan sediaan insulin terutama disebabkan oleh kadar penyerapan, yang bergantung pada beberapa faktor (contohnya, pada dos, kaedah dan tempat pemberian), dan oleh itu profil tindakan insulin mengalami turun naik yang ketara, baik pada orang yang berbeza dan yang sama lelaki.

Profil tindakan dengan suntikan sc (angka anggaran): permulaan tindakan selepas 30 minit, kesan maksimum adalah dalam selang waktu antara 1 dan 3 jam, jangka masa tindakan hingga 8 jam.

Farmakokinetik

Kelengkapan penyerapan dan permulaan kesan insulin bergantung pada jalan pemberian (s / c, i / m), tempat suntikan (perut, paha, punggung), dos (jumlah insulin yang diberikan), dan kepekatan insulin dalam sediaan. Ia disebarkan secara tidak rata ke seluruh tisu: ia tidak menembusi penghalang plasenta dan ke dalam susu ibu. Ia dihancurkan oleh insulinase terutamanya di hati dan buah pinggang. T1/2 adalah beberapa minit. Ia dikeluarkan oleh buah pinggang (30-80%).

Petunjuk untuk digunakan:

- diabetes mellitus jenis 1;

- diabetes mellitus jenis 2: tahap penentangan terhadap agen hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat-ubatan ini (semasa terapi kombinasi), penyakit bersamaan;

- keadaan mendesak pada pesakit diabetes, disertai dengan dekompensasi metabolisme karbohidrat.

Berkaitan dengan penyakit:

Kontraindikasi:

- peningkatan kepekaan individu terhadap insulin atau mana-mana komponen ubat.

Dos dan pentadbiran:

Gensulin P bertujuan untuk pentadbiran sc, i / m dan iv. Dos dan cara pemberian ubat ditentukan oleh doktor secara individu dalam setiap kes, berdasarkan tahap glukosa dalam darah.

Rata-rata, dos harian ubat berkisar antara 0,5 hingga 1 IU / kg berat badan (bergantung pada ciri individu pesakit dan tahap glukosa darah).

Ubat ini diberikan 30 minit sebelum makan atau makanan ringan yang mengandungi karbohidrat.

Suhu insulin yang disuntik harus sesuai dengan suhu bilik.

Dengan monoterapi dengan ubat, kekerapan pemberian adalah 3 kali / hari (jika perlu, 5-6 kali / hari). Pada dos harian melebihi 0.6 IU / kg, perlu dimasukkan dalam bentuk 2 atau lebih suntikan di pelbagai kawasan badan.

Gensulin P biasanya disuntikkan ke dinding perut anterior. Suntikan juga boleh dilakukan di paha, punggung, atau kawasan otot deltoid bahu. Adalah perlu untuk menukar tempat suntikan dalam kawasan anatomi untuk mencegah perkembangan lipodistrofi.

V / m dan IV Gensulin P boleh diberikan hanya di bawah pengawasan perubatan.

Gensulin P adalah insulin bertindak pendek dan biasanya digunakan dalam kombinasi dengan insulin bertindak sederhana (Gensulin N).

Arahan yang harus diberikan kepada pesakit

Teknik suntikan untuk insulin dalam botol

Sekiranya pesakit hanya menggunakan satu jenis insulin

1. Membasmi membran getah pada botol.

2. Tuangkan udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sesuai dengan dos insulin yang diinginkan. Masukkan udara ke dalam botol insulin.

3. Putar botol dengan jarum suntik terbalik dan masukkan dos insulin yang diinginkan ke dalam picagari. Keluarkan jarum dari botol dan keluarkan udara dari picagari. Sahkan Dos Insulin.

4. Suntik dengan segera.

Sekiranya pesakit perlu mencampurkan dua jenis insulin

1. Membasmi membran getah pada botol.

2. Segera sebelum mendail, gulung botol insulin yang bertindak panjang ("berawan") di antara telapak tangan anda sehingga insulin menjadi putih dan keruh.

3. Tuangkan udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sesuai dengan dos insulin berawan. Masukkan udara ke dalam botol insulin yang keruh dan keluarkan jarum dari botol..

4. Tarik udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sesuai dengan dos insulin bertindak pendek ("telus"). Masukkan udara ke dalam sebotol insulin jernih. Putar botol dengan jarum suntik terbalik dan tekan dos insulin jernih yang dikehendaki. Keluarkan jarum dan keluarkan udara dari picagari. Periksa dos yang betul..

5. Masukkan jarum ke dalam botol dengan insulin "keruh", putar botol dengan jarum suntik terbalik dan tekan dos insulin yang dikehendaki. Keluarkan udara dari jarum suntik dan periksa apakah dosnya betul. Suntikan campuran insulin yang disuntik dengan segera.

6. Sentiasa mengambil insulin mengikut urutan yang sama seperti yang dinyatakan di atas..

Teknik Suntikan Kartrij

Kartrij dengan ubat Gensulin R ditujukan untuk digunakan hanya dengan pena jarum suntik dari Owen Mumford (Great Britain). Pesakit harus diberi amaran mengenai perlunya mengikuti petunjuk dalam arahan penggunaan pen jarum suntik dengan berhati-hati untuk pemberian insulin.

Sebelum digunakan, pastikan tidak ada kerosakan (contohnya, retakan) pada kartrij dengan penyediaan Gensulin P. Jangan gunakan kartrij jika terdapat kerosakan yang dapat dilihat. Setelah kartrij dimasukkan ke dalam pen jarum suntik, jalur berwarna harus kelihatan melalui tingkap pemegang kartrij.

Selepas suntikan, jarum harus berada di bawah kulit sekurang-kurangnya 6 saat. Pastikan butang ditekan sehingga jarum dikeluarkan sepenuhnya dari bawah kulit, sehingga memastikan pemberian dos yang betul dan kemungkinan darah atau limfa masuk ke jarum atau kartrij insulin adalah terhad.

Kartrij dengan ubat Gensulin R ditujukan untuk penggunaan individu sahaja dan tidak boleh diisi semula.

1. Dengan menggunakan dua jari, ambil lipatan kulit, masukkan jarum ke dasar lipatan pada sudut sekitar 45 °, dan suntikan insulin di bawah kulit.

2. Selepas suntikan, jarum harus berada di bawah kulit sekurang-kurangnya 6 saat, untuk memastikan insulin dimasukkan sepenuhnya.

3. Sekiranya darah muncul di tempat suntikan setelah mengeluarkan jarum, tekan perlahan tempat suntikan dengan jari anda.

4. Adalah perlu untuk menukar tempat suntikan.

Kesan sampingan:

Kerana kesan pada metabolisme karbohidrat: keadaan hipoglikemik (pucat kulit, peningkatan berpeluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, pergolakan, paresthesia di mulut, sakit kepala). Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik.

Reaksi alahan: jarang - ruam kulit, edema Quincke; sangat jarang berlaku - kejutan anafilaksis.

Reaksi tempatan: hiperemia, bengkak dan gatal di tempat suntikan, dengan penggunaan yang berpanjangan - lipodistrofi di tempat suntikan.

Lain-lain: edema, kesalahan bias sementara (biasanya pada awal terapi).

Overdosis:

Gejala: kemungkinan timbulnya hipoglikemia.

Rawatan: pesakit dapat menghilangkan hipoglikemia ringan dengan memakan gula atau makanan kaya karbohidrat. Oleh itu, adalah disyorkan bagi pesakit diabetes untuk selalu membawa gula, gula-gula, kue atau jus buah manis.

Dalam kes yang teruk, apabila pesakit kehilangan kesedaran, larutan dekstrosa 40% diberikan iv. dalam / m, s / c, dalam / dalam - glukagon. Setelah sedar, pesakit disyorkan untuk makan makanan kaya karbohidrat untuk mencegah perkembangan semula hipoglikemia.

Gunakan semasa mengandung dan menyusui:

Data mengenai penggunaan ubat semasa kehamilan dan penyusuan tidak diberikan.

Interaksi dengan ubat lain:

Kesan hipoglikemik insulin meningkatkan ubat hipoglikemik oral, perencat MAO, perencat ACE, perencat anhidrasa karbonik, beta-adrenoblokagori selektif, bromokriptin, oktreotida, sulfonamid, steroid anabolik, tetrasiklin, clofibrate, ketoconazole, mebendazine, pylofoxine, pylofoxine, pylofoxine sediaan etanol.

Kontraseptif oral, GCS, hormon tiroid, diuretik thiazide, heparin, antidepresan trisiklik, simpatomimetik, danazole, klonidin, penyekat saluran kalsium, diazoksida, morfin, fenitoin, nikotin melemahkan kesan hipoglikemik insulin..

Di bawah pengaruh reserpine dan salisilat, kedua-dua kelemahan dan peningkatan tindakan ubat adalah mungkin.

Arahan dan langkah berjaga-jaga khas:

Jangan gunakan Gensulin R jika, setelah gegaran, suspensi tidak berubah menjadi putih dan tidak sekata.

Terhadap latar belakang terapi insulin, perlu dilakukan pemantauan berterusan terhadap kadar glukosa darah. Penyebab hipoglikemia sebagai tambahan kepada overdosis insulin boleh menjadi: penggantian ubat, berhenti makan, muntah, cirit-birit, peningkatan aktiviti fizikal, penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (gangguan fungsi hati dan ginjal, hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan tempat suntikan, serta interaksi dengan ubat lain.

Dosis atau gangguan pentadbiran insulin yang salah, terutama pada pesakit diabetes jenis 1, boleh menyebabkan hiperglikemia. Biasanya, simptom pertama hiperglikemia berkembang secara beransur-ansur selama beberapa jam atau hari. Ini termasuk dahaga, kencing yang meningkat, mual, muntah, pening, kemerahan dan kekeringan kulit, mulut kering, hilang selera makan, bau aseton di udara yang dihembus. Sekiranya tidak dirawat, hiperglikemia pada diabetes jenis 1 boleh menyebabkan ketoasidosis diabetes yang mengancam nyawa.

Dos insulin mesti diperbetulkan sekiranya gangguan fungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, gangguan fungsi hati dan ginjal dan diabetes pada orang yang berumur 65 tahun ke atas.

Pembetulan dos insulin juga diperlukan jika pesakit meningkatkan intensitas aktiviti fizikal atau mengubah diet biasa.

Penyakit bersamaan, terutamanya jangkitan dan keadaan yang disertai oleh demam, meningkatkan keperluan untuk insulin.

Peralihan dari satu jenis insulin ke yang lain harus dilakukan di bawah kawalan glukosa darah.

Ubat ini menurunkan toleransi alkohol.

Oleh kerana kemungkinan pemendakan di beberapa kateter, tidak disarankan untuk menggunakan ubat tersebut di pam insulin.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Berkaitan dengan tujuan utama insulin, perubahan jenisnya, atau dengan adanya tekanan fizikal atau mental yang signifikan, adalah mungkin untuk mengurangkan kemampuan memandu kereta atau mengawal pelbagai mekanisme, serta melakukan aktiviti berpotensi berbahaya lain yang memerlukan perhatian dan kecepatan reaksi mental dan motor yang meningkat.

Dengan gangguan fungsi buah pinggang

Dos insulin mesti diperbaiki untuk gangguan fungsi ginjal..

Dengan gangguan fungsi hati

Dos insulin mesti diperbaiki untuk gangguan fungsi hati..

Gunakan pada usia tua

Dos insulin mesti diperbaiki untuk diabetes pada orang yang berusia lebih dari 65 tahun.

Keadaan simpanan:

Ubat tersebut harus disimpan di luar jangkauan kanak-kanak pada suhu 2 ° hingga 8 ° C. Jangan beku. Setelah membuka bungkusan, simpan ubat pada suhu tidak melebihi 25 ° C selama 28 hari, di tempat yang gelap.

Gensulin r

Arahan penggunaan

Nama antarabangsa

Gabungan kumpulan

Penerangan bahan aktif (INN)

Bentuk dos

kesan farmakologi

Persediaan insulin bertindak pendek. Berinteraksi dengan reseptor tertentu pada membran luar sel, membentuk kompleks reseptor insulin. Dengan meningkatkan sintesis cAMP (dalam sel lemak dan sel hati) atau secara langsung meresap ke dalam sel (otot), kompleks reseptor insulin merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim utama (heksokinase, piruvat kinase, glikogen sintase, dll.). Penurunan kepekatan glukosa dalam darah disebabkan oleh peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan dan asimilasi oleh tisu, rangsangan lipogenesis, glikogenogenesis, sintesis protein, penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati (penurunan pemecahan glikogen), dll..

Selepas suntikan sc, kesannya berlaku dalam 20-30 minit, mencapai maksimum setelah 1-3 jam dan berlangsung, bergantung pada dos, 5-8 jam. Tempoh ubat bergantung pada dos, kaedah, tempat pentadbiran dan mempunyai ciri-ciri individu yang signifikan.

Petunjuk

Diabetes diabetes jenis 1, diabetes mellitus jenis 2: tahap penentangan terhadap ubat hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat hipoglikemik oral (terapi kombinasi);

ketoasidosis diabetes, ketoasidotik dan koma hyperosmolar; diabetes mellitus yang berlaku semasa kehamilan (dengan tidak berkesannya terapi diet);

untuk penggunaan sekejap pada pesakit diabetes mellitus dengan latar belakang jangkitan disertai dengan suhu tinggi; dengan operasi pembedahan yang akan datang, kecederaan, kelahiran anak, gangguan metabolik, sebelum beralih ke rawatan dengan persediaan insulin yang berpanjangan.

Kontraindikasi

Kesan sampingan

Reaksi alergi (urtikaria, angioedema - demam, sesak nafas, penurunan tekanan darah);

hipoglikemia (pucat kulit, peningkatan berpeluh, berpeluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, pergolakan, kegelisahan, parestesi di mulut, sakit kepala, mengantuk, insomnia, ketakutan, mood tertekan, mudah marah, tingkah laku yang tidak biasa, kekurangan pergerakan, gangguan pertuturan dan pertuturan dan penglihatan), koma hipoglikemik;

hiperglikemia dan asidosis diabetes (pada dos yang rendah, suntikan yang tidak dijawab, diet yang buruk, dengan latar belakang demam dan jangkitan): mengantuk, dahaga, penurunan selera makan, memerah muka);

kesedaran terjejas (sehingga perkembangan precomatose dan koma);

gangguan penglihatan sementara (biasanya pada awal terapi);

tindak balas silang imunologi dengan insulin manusia; peningkatan titer antibodi anti-insulin dengan peningkatan glisemia berikutnya;

hiperemia, gatal-gatal dan lipodistrofi (atrofi atau hipertrofi lemak subkutan) di tempat suntikan.

Pada awal rawatan - pembengkakan dan pembiasan terganggu (bersifat sementara dan hilang dengan rawatan berterusan).

Permohonan dan dos

Dos dan cara pemberian ubat ditentukan secara berasingan dalam setiap kes berdasarkan kandungan glukosa dalam darah sebelum makan dan 1-2 jam selepas makan, serta bergantung pada tahap glukosuria dan ciri-ciri perjalanan penyakit ini.

Ubat ini diberikan s / c, in / m, in / in, 15-30 minit sebelum makan. Jalan pentadbiran yang paling biasa adalah sc. Dengan ketoasidosis diabetes, koma diabetes, semasa campur tangan pembedahan - masuk / masuk dan / m.

Dengan monoterapi, kekerapan pemberian biasanya 3 kali sehari (jika perlu, hingga 5-6 kali sehari), tempat suntikan diubah setiap kali untuk mengelakkan perkembangan lipodistrofi (atrofi atau hipertrofi lemak subkutan).

Dos harian purata ialah 30-40 PIECES, pada kanak-kanak - 8 PIECES, kemudian dalam dos harian purata - 0,5-1 PIECES / kg atau 30-40 PIECES 1-3 kali sehari, jika perlu - 5-6 kali sehari. Pada dos harian melebihi 0,6 U / kg, insulin mesti diberikan dalam bentuk 2 atau lebih suntikan di pelbagai kawasan badan.

Adalah mungkin untuk digabungkan dengan insulin lama.

Penyelesaian insulin dikumpulkan dari botol dengan menusuk dengan jarum jarum suntik steril, penyumbat getah, disapu setelah melepaskan penutup aluminium dengan etanol.

arahan khas

Sebelum mengambil insulin dari botol, perlu memeriksa ketelusan larutan. Apabila benda asing muncul, mendung atau mendapan bahan pada gelas botol, ubat tersebut tidak dapat digunakan.

Suhu insulin yang diberikan mestilah pada suhu bilik. Dos insulin mesti disesuaikan dalam kes penyakit berjangkit, sekiranya gangguan fungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, kegagalan ginjal kronik dan diabetes mellitus pada orang yang berusia lebih dari 65 tahun.

Penyebab hipoglikemia boleh berlaku: overdosis insulin, penggantian ubat, makan lewat, muntah, cirit-birit, tekanan fizikal; penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (penyakit ginjal dan hati yang jauh, serta hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan tempat suntikan (contohnya, kulit di perut, bahu, paha), serta interaksi dengan ubat lain. Kemungkinan penurunan kepekatan glukosa darah ketika memindahkan pesakit dari insulin haiwan ke insulin manusia.

Pemindahan pesakit ke insulin manusia harus selalu dibenarkan secara perubatan dan dilakukan hanya di bawah pengawasan doktor. Kecenderungan untuk mengembangkan hipoglikemia boleh menjejaskan kemampuan pesakit untuk berpartisipasi aktif dalam lalu lintas, serta penyelenggaraan mesin dan mekanisme.

Pesakit diabetes boleh menghentikan sedikit hipoglikemia yang mereka rasakan dengan memakan gula atau makanan yang tinggi karbohidrat (disarankan agar anda selalu mempunyai sekurang-kurangnya 20 g gula). Adalah perlu untuk memberitahu doktor yang hadir mengenai hipoglikemia yang dipindahkan untuk memutuskan perlunya pembetulan rawatan.

Dalam rawatan insulin bertindak pendek dalam kes terpencil, penurunan atau peningkatan jumlah tisu adiposa (lipodystrophy) di kawasan suntikan adalah mungkin. Fenomena ini sebahagian besarnya dapat dielakkan dengan terus menukar tempat suntikan. Semasa mengandung, perlu mengambil kira penurunan (I trimester I) atau peningkatan (trimester II-III) keperluan insulin. Semasa dan sejurus selepas kelahiran, keperluan insulin mungkin menurun secara mendadak. Semasa menyusui, pemantauan harian selama beberapa bulan diperlukan (sehingga keperluan insulin stabil).

Pesakit yang menerima lebih dari 100 IU insulin setiap hari, ketika menukar ubat memerlukan kemasukan ke hospital.

Interaksi

Secara farmasi tidak sesuai dengan penyelesaian ubat lain.

Kesan hipoglikemik ditingkatkan oleh sulfonamida (termasuk ubat hipoglikemik oral, sulfonamides), perencat MAO (termasuk furazolidone, procarbazine, selegiline), perencat anhidrasa karbonik, perencat ACE, NSAID (termasuk salisilat), anabolik (termasuk stanozolol, oxandrolone, methanedienone), androgen, bromocriptine, tetracyclines, clofibrate, ketoconazole, mebendazole, theophylline, cyclophosphamide, phenfluramine, persiapan Li +, pyridoxine, quinidine, quinine, chloroquinine, ethane.

Kesan hipoglikemik dikurangkan oleh glukagon, somatropin, GCS, kontraseptif oral, estrogen, diuretik thiazide dan loopback, BMKK, hormon tiroid, heparin, sulfinpirazon, simpatomimetik, danazole, antidepresan trisiklik, Moronine, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, moronidin, epinefrin, penyekat reseptor H1-histamin.

Penyekat beta, reserpin, oktreotida, pentamidin dapat meningkatkan dan melemahkan kesan hipoglikemik insulin.

Gensulin P: arahan penggunaan

Struktur

1 ml ubat mengandungi:
Bahan aktif: insulin rekombinan manusia - 100 ME;
Eksipien: metacresol, gliserol, asid hidroklorik atau natrium hidroksida hingga pH 7.0-7.6, air untuk suntikan.

Penerangan

Penyelesaian yang jelas dan tidak berwarna.

Kumpulan farmakoterapeutik

Ejen hipoglikemik, insulin bertindak pendek.

SIFAT FARMAKOLOGI


Gensulin P - insulin manusia yang diperoleh menggunakan teknologi DNA rekombinan. Ia adalah persediaan insulin bertindak pendek. Ia berinteraksi dengan reseptor tertentu pada membran sel sitoplasma luar dan membentuk kompleks reseptor insulin yang merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim utama (heksokinase, piruvat kinase, glikogen sintetase, dll.). Penurunan glukosa dalam darah disebabkan oleh peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan dan penyerapan oleh tisu, rangsangan lipogenesis, glikogenogenesis, penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati, dll..
Tempoh tindakan sediaan insulin terutama disebabkan oleh kadar penyerapan, yang bergantung pada beberapa faktor (contohnya, pada dos, kaedah dan tempat pemberian), dan oleh itu profil tindakan insulin mengalami turun naik yang ketara, baik pada orang yang berbeza dan yang sama lelaki.
Profil tindakan untuk suntikan subkutan (angka anggaran): permulaan tindakan selepas 30 minit, kesan maksimum adalah dalam selang waktu antara 1 dan 3 jam, jangka masa tindakan hingga 8 jam.


Kelengkapan penyerapan dan permulaan kesan insulin bergantung kepada cara pentadbiran (subkutan, intramuskular), tempat pentadbiran (perut, paha, punggung), dos (jumlah insulin yang disuntik), kepekatan insulin dalam ubat, dan lain-lain. Ia disebarkan secara tidak merata ke seluruh tisu; tidak melintasi penghalang plasenta dan masuk ke dalam susu ibu. Ia dihancurkan oleh insulinase terutamanya di hati dan buah pinggang. Separuh hayat penghapusan membuat beberapa minit. Ia dikeluarkan oleh buah pinggang (30-80%).

Petunjuk untuk digunakan

 • Diabetes jenis 1.
 • Diabetes diabetes jenis 2: tahap penentangan terhadap terapi kombinasi hipoglikemik oral), penyakit bersamaan
 • Keadaan kecemasan pada pesakit diabetes mellitus disertai dengan dekompensasi metabolisme karbohidrat

Kontraindikasi

 • Peningkatan kepekaan individu terhadap insulin atau komponen ubat apa pun
 • Hipoglikemia
Dos dan pentadbiran


Gensulin P bertujuan untuk pentadbiran subkutan, intramuskular dan intravena. Dos dan cara pemberian ubat ditentukan oleh doktor secara individu dalam setiap kes berdasarkan tahap glukosa dalam darah.
Rata-rata, dos harian ubat berkisar antara 0,5 hingga 1 IU / kg berat badan (bergantung pada ciri individu pesakit dan tahap glukosa darah).
Ubat ini diberikan 30 minit sebelum makan atau makanan ringan yang mengandungi karbohidrat. Suhu insulin yang disuntik harus sesuai dengan suhu bilik.
Dengan monoterapi dengan ubat, kekerapan penggunaannya adalah 3 kali sehari (jika perlu, 5-6 kali sehari). Pada dos harian melebihi 0.6 IU / kg, perlu dimasukkan dalam bentuk 2 atau lebih suntikan di pelbagai kawasan badan.
Gensulin P biasanya disuntik secara subkutan ke dinding perut anterior. Suntikan juga boleh dilakukan di paha, punggung, atau kawasan otot deltoid bahu. Adalah perlu untuk menukar tempat suntikan dalam kawasan anatomi untuk mengelakkan perkembangan lipodistrofi. Gensulin P secara intramuskular dan intravena boleh diberikan hanya di bawah pengawasan perubatan.
Gensulin P adalah insulin bertindak pendek dan biasanya digunakan dalam kombinasi dengan insulin bertindak sederhana (Gensulin N).

Kesan sampingan

Kerana kesan pada metabolisme karbohidrat: keadaan hipoglikemik (pucat kulit, peningkatan berpeluh, berdebar-debar, gegaran, kelaparan, pergolakan, paresthesia di mulut, sakit kepala). Hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik.
Reaksi alergi: jarang - ruam kulit, edema Quincke, sangat jarang berlaku - kejutan anafilaksis.
Reaksi tempatan: hiperemia, bengkak dan gatal di tempat suntikan, dengan penggunaan yang berpanjangan - lipodistrofi di tempat suntikan.
Lain - edema, kesalahan bias sementara (biasanya pada awal terapi).

Berlebihan


Dengan overdosis, hipoglikemia boleh berkembang..
Rawatan: pesakit dapat menghilangkan hipoglikemia ringan dengan memakan gula atau makanan kaya karbohidrat. Oleh itu, adalah disyorkan bagi pesakit diabetes untuk selalu membawa gula, gula-gula, kue atau jus buah manis.
Dalam kes yang teruk, apabila pesakit kehilangan kesedaran, 40% larutan dekstrosa diberikan secara intravena; intramuskular, subkutan, intravena - glukagon. Setelah sedar, pesakit disyorkan untuk makan makanan kaya karbohidrat untuk mencegah perkembangan semula hipoglikemia.

Interaksi dengan ubat lain


Terdapat sebilangan ubat yang mempengaruhi keperluan insulin. Kesan hipoglikemik insulin ditingkatkan dengan ubat hipoglikemik oral, inhibitor monoamine oxidase, inhibitor enzim penukaran angiotensin, inhibitor anhidrasa karbonik, beta-blocker non-selektif. bromokriptin, oktreotida, sulfonamida, steroid anabolik, heterosiklin. clofibrate, ketoconazole, mebendazole, pyridoxine, theophylline, cyclophosphamide. fenfluramine, sediaan litium, sediaan yang mengandungi etanol. Kesan hipoglikemik insulin dilemahkan oleh kontraseptif oral, glukokortikosteroid. hormon tiroid, diuretik thiazide, heparin, antidepresan trisiklik, simpatomimetik, danazole, clonidine, penyekat saluran kalsium, diazoksida, morfin, fenitoin, nikotin. Di bawah pengaruh reserpine dan salisilat, kedua-dua kelemahan dan peningkatan tindakan ubat adalah mungkin.

arahan khas


Jangan gunakan Gensulin R jika ia menjadi keruh, berwarna, atau jika zarah pepejal dikesan.
Terhadap latar belakang terapi insulin, perlu dilakukan pemantauan berterusan terhadap kadar glukosa darah. Penyebab hipoglikemia sebagai tambahan kepada overdosis insulin boleh menjadi: penggantian ubat, berhenti makan, muntah, cirit-birit, peningkatan aktiviti fizikal, penyakit yang mengurangkan keperluan insulin (gangguan fungsi hati dan ginjal, hipofungsi korteks adrenal, hipofisis atau kelenjar tiroid), perubahan tempat suntikan, serta interaksi dengan ubat lain.
Dosis atau gangguan pentadbiran insulin yang tidak betul, terutama pada pesakit diabetes jenis 1, boleh menyebabkan hiperglikemia. Biasanya, simptom pertama hiperglikemia berkembang secara beransur-ansur selama beberapa jam atau hari. Ini termasuk dahaga, kencing yang meningkat, mual, muntah, pening, kemerahan dan kekeringan kulit, mulut kering, hilang selera makan, bau aseton di udara yang dihembus. Sekiranya tidak dirawat, hiperglikemia pada diabetes jenis 1 boleh menyebabkan ketoasidosis diabetes yang mengancam nyawa.
Dos insulin mesti diperbetulkan sekiranya gangguan fungsi tiroid, penyakit Addison, hipopituitarisme, gangguan fungsi hati dan ginjal dan diabetes pada orang yang berumur 65 tahun ke atas.
Pembetulan dos insulin juga diperlukan jika pesakit meningkatkan intensitas aktiviti fizikal atau mengubah diet biasa.
Penyakit bersamaan, terutamanya jangkitan dan keadaan yang disertai oleh demam, meningkatkan keperluan untuk insulin.
Peralihan dari satu jenis insulin ke yang lain harus dilakukan di bawah kawalan glukosa darah.
Ubat ini menurunkan toleransi alkohol.
Oleh kerana kemungkinan pemendakan di beberapa kateter, tidak disarankan untuk menggunakan ubat tersebut di pam insulin.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan


Berkaitan dengan tujuan utama insulin, perubahan jenisnya, atau dengan adanya tekanan fizikal atau mental yang signifikan, adalah mungkin untuk mengurangkan kemampuan memandu kereta atau mengawal pelbagai mekanisme, serta melakukan aktiviti berpotensi berbahaya lain yang memerlukan perhatian dan kecepatan reaksi mental dan motor yang meningkat.

Borang pelepasan


Penyelesaian suntikan 100 IU / ml, 10 ml dalam botol kaca atau 3 ml dalam kartrij. 1 botol, bersama dengan arahan penggunaan perubatan, diletakkan di dalam kotak kadbod. 5 kartrij diletakkan di dalam lepuh dan, bersama dengan arahan penggunaan, diletakkan di dalam kotak kadbod.

Keadaan simpanan


Pada suhu 2 hingga 8 ° C. Jangan beku. Setelah membuka bungkusan, simpan ubat pada suhu tidak melebihi 25 ° C selama 28 hari, di tempat yang gelap. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangka hayat


2 tahun. Jangan gunakan selepas tarikh luput.

Syarat Percutian di Farmasi


BIOTON S.A. (BIOTON S.A.)
Alamat: st. Starostinsk 5.02-516 Warsaw, Poland
VOSTOK BIJI CJSC
302518, Rusia, Wilayah Oryol, Daerah Oryol, pos. Kulikovsky, st. Livenskaya, 1


Syarikat pengeluaran No. 1 Cawangan di tempatan. Matsezhish
Alamat: Matsezhish, Poznanska St. 12, 05-850 Ozarov Mazowiecki

Tuntutan kualiti diterima di


302518, Rusia, Wilayah Oryol, Daerah Oryol, pos. Kulikovsky, st. Livenskaya, 1

Rinsulin P

Nama Latin: Rinsulin R

Kod ATX: A10AB01

Bahan aktif: larut dalam insulin (manusia direkayasa secara genetik) [Insulin larut (biosintetik manusia)]

Pengilang: GEROPHARM OJSC (Rusia)

Kemas kini keterangan dan foto: 12/14/2019

Harga di farmasi: dari 1570 rubel.

Rinsulin P - ubat hipoglikemik; insulin bertindak pendek.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Ubat ini dibebaskan dalam bentuk larutan untuk suntikan: cecair jernih tanpa warna (masing-masing 10 ml dalam sebotol kaca tidak berwarna, digulung dalam topi yang terbuat dari aluminium dan plastik dengan cakera getah atau disegel dengan penyumbat getah dengan penutup gabungan run-in dengan pad plastik koyak, 1 botol dalam bundel kadbod; 3 ml dalam kartrij kaca dengan pelocok getah, digulung dalam penutup aluminium dengan cakera getah, dalam paket lepuh 5 kartrij, dalam paket kadbod 1 bungkus; 3 ml dalam kartrij kaca yang dipasang dalam pen jarum suntik plastik dosis sekali pakai untuk beberapa suntikan Rinastra atau Rinastra II, dalam bungkusan kadbod 5 pen jarum suntikan multidosis yang telah diisi sebelumnya. Setiap pek juga mengandungi arahan penggunaan Rinsulin P).

1 ml larutan mengandungi:

 • bahan aktif: insulin manusia - 100 unit Antarabangsa (ME);
 • bahan tambahan: gliserol (gliserin), metacresol, air untuk suntikan.

Sifat farmakologi

Farmakodinamik

Rinsulin P - insulin manusia bertindak pendek yang diperoleh menggunakan teknologi DNA rekombinan.

Berinteraksi dengan reseptor khusus yang terletak di bahagian luar membran sitoplasma sel, ubat ini membentuk kompleks reseptor insulin yang merangsang proses intraselular, termasuk sintesis sejumlah enzim penting (piruvate kinase, hexokinase, glycogen synthase, dll.).

Penurunan kadar glukosa dalam darah dikaitkan dengan peningkatan pengangkutan intraselularnya, peningkatan penyerapan dan asimilasi tisu, pengaktifan lipogenesis, glikogenogenesis, penurunan kadar pengeluaran glukosa oleh hati, dan penyebab lain. Tempoh kesan sediaan insulin bergantung terutamanya pada kadar penyerapan, yang dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti dos, kaedah dan tempat pentadbiran. Hasilnya, profil tindakan insulin pada individu yang berbeza dan pesakit yang sama mengalami turun naik yang mengagumkan..

Selepas suntikan subkutan (s / c), kesan ubat muncul selepas kira-kira 30 minit dan berlangsung sekitar 8 jam. Kesan maksimum dicatatkan 1-3 jam selepas pentadbiran.

Farmakokinetik

Kelengkapan penyerapan dan permulaan tindakan insulin ditentukan oleh kaedah pemberian [s / c, intramuskular (i / m) atau intravena (i / v)], jumlah insulin yang diberikan, kandungan yang terakhir dalam penyediaan, dan kawasan pentadbiran (paha, perut, punggung).

Melalui tisu, produk diedarkan secara tidak rata, tidak melalui plasenta dan tidak diekskresikan dalam susu ibu. Ia dipecah terutamanya di hati dan ginjal oleh enzim insulinase.

Insulin ginjal diekskresikan (30-80%), penghapusan separuh hayat (T1/2) ubat itu beberapa minit.

Petunjuk untuk digunakan

 • diabetes mellitus jenis I;
 • diabetes mellitus jenis II: tahap penentangan terhadap ubat hipoglikemik oral, ketahanan separa terhadap ubat-ubatan ini (semasa terapi kombinasi), penyakit bersamaan;
 • diabetes jenis II pada wanita hamil;
 • keadaan kecemasan pada pesakit diabetes mellitus yang berlaku dengan dekompensasi metabolisme karbohidrat.

Kontraindikasi

Rinsulin P dikontraindikasikan pada pesakit dengan hipoglikemia dan dengan hipersensitiviti yang terbukti terhadap salah satu komponen ubat.

Rinsulin R, arahan penggunaan: kaedah dan dos

Rinsulin P diberikan s / c, in / m dan in / in.

Jalan pemberian dan dos larutan ditetapkan secara berasingan berdasarkan kepekatan glukosa dalam darah. Dos harian secara purata boleh berbeza dari 0,5 hingga 1 IU / kg, bergantung pada ciri individu pesakit dan glukosa darah.

Suntikan dibuat 30 minit sebelum makan yang mengandungi karbohidrat. Insulin yang disuntik hendaklah pada suhu bilik.

Pada individu yang mempunyai ketahanan insulin (semasa akil baligh, pada pesakit dengan obesiti), keperluan untuk insulin mungkin lebih tinggi, dan pada individu yang mempunyai sisa rembesan insulin endogen - lebih rendah. Anda perlu menyesuaikan dos insulin dalam penyakit / keadaan berikut: disfungsi tiroid, hipopituitarisme, penyakit Addison, disfungsi hati dan / atau ginjal, berusia lebih dari 65 tahun. Sekiranya tahap aktiviti fizikal meningkat atau diet biasa berubah, mungkin juga perlu mengubah dos Rinsulin R. Penyakit bersamaan, terutamanya jangkitan dan keadaan yang berlaku dengan demam, menyebabkan peningkatan keperluan insulin.

Apabila ubat digunakan dalam monoterapi, kekerapan suntikan biasanya 3 kali sehari (jika perlu, 5-6 kali). Sekiranya dos harian melebihi 0.6 IU / kg, perlu diberikan larutan dua kali atau lebih di kawasan tubuh yang berlainan. Sebagai peraturan, suntikan dibuat di dinding perut anterior; suntikan ke punggung, paha atau bahu dalam unjuran otot deltoid juga dibenarkan.

Untuk mengelakkan lipodistrofi, perlu sentiasa menukar tempat suntikan di dalam kawasan anatomi. Semasa suntikan s / c, penjagaan mesti diambil agar tidak masuk ke saluran darah. Tempat suntikan tidak boleh diurut selepas suntikan.

Pesakit harus belajar bagaimana menggunakan alat ini dengan betul untuk pemberian insulin. Masukkan Rinsulin P di / in dan / m dibenarkan hanya di bawah pengawasan doktor.

Penyelesaiannya hanya dapat digunakan jika cairan, ketika diperiksa secara visual, tidak berwarna dan benar-benar telus, tanpa partikel yang dapat dilihat. Sekiranya terdapat sedimen, ubat tersebut tidak boleh digunakan.

Rinsulin P merujuk kepada insulin bertindak pendek dan, sebagai peraturan, digunakan dalam kombinasi dengan insulin bertindak sederhana (Rinsulin NPH). Ubat yang digunakan harus disimpan tidak lebih dari 28 hari pada suhu 15-25 ° C.

Penggunaan Rinsulin P dalam botol

Teknik suntikan dan prosedur pemberian dos menggunakan satu jenis insulin:

 1. Bersihkan membran botol.
 2. Kumpulkan udara ke dalam jarum suntik dalam isipadu yang sesuai dengan dos insulin yang diperlukan dan masukkan ke dalam botol.
 3. Putar botol terbalik tanpa mengeluarkan jarum suntik dan isikan dos terakhir yang diperlukan Rinsulin R. Keluarkan jarum dari botol dan keluarkan udara dari jarum suntik, periksa sama ada dos yang ditetapkan betul..
 4. Kumpulkan lipatan dengan dua jari di kawasan kulit yang sebelumnya telah dibersihkan dan, memasukkan jarum ke pangkalnya pada sudut sekitar 45 °, buat suntikan sc.
 5. Selepas suntikan, biarkan jarum di bawah kulit sekurang-kurangnya 6 saat untuk memastikan larutan disuntik sepenuhnya..
 6. Tanggalkan jarum dan peras tapak suntikan dengan kapas yang dibasahkan dengan alkohol atau larutan pembasmi kuman lain.

Teknik suntikan, jika perlu, gabungan dua jenis insulin:

 1. Bersihkan membran kedua-dua botol.
 2. Gulung botol insulin (penggantungan) yang bertindak panjang sebelum prosedur di antara tapak tangan sehingga sediaan menjadi putih dan keruh.
 3. Ambil udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sama dengan dos insulin yang bertindak panjang, dan masukkan botol dengan insulin berawan, keluarkan jarum dari botol.
 4. Tarik udara ke dalam jarum suntik dalam jumlah yang sama dengan dos insulin bertindak pendek (telus). Masukkan udara ke dalam botol dengan yang terakhir, putar botol dengan jarum suntik terbalik dan kumpulkan dos insulin jernih yang diperlukan. Keluarkan jarum dari botol dan keluarkan gelembung udara dari picagari..
 5. Masukkan jarum ke dalam botol yang mengandungi insulin "keruh", putar botol dengan jarum suntik terbalik dan lukiskan dos yang diperlukan Rinsulin R. Keluarkan udara dari jarum suntik dan segera masukkan campuran insulin yang terkumpul.

Penggunaan Rinsulin P dalam kartrij

Secara langsung di dalam kartrij, kandungannya tidak dicampur dengan jenis insulin lain. Kartrij tidak bertujuan untuk mengisi semula.

Kartrij dengan Rinsulin R dapat digunakan dengan pen jarum suntik yang boleh digunakan semula:

 • Autopen Classic [Autopen Classic 3 ml 1 Unit (1-21 unit) AN3810, Autopen Classic 3 ml 2 Unit (2-42 unit) AN3800] dihasilkan oleh Owen Mumford Ltd., Great Britain;
 • jarum pena BiomaticPen dihasilkan oleh Ipsomed AG / Ypsomed AG, Switzerland;
 • penyuntik busa untuk pentadbiran insulin HumaPen (Ergo II dan Luxur) yang dihasilkan oleh Eli Lilly and Company, Amerika Syarikat;
 • pen jarum suntik insulin OptiPen Pro 1 yang dihasilkan oleh Aventis Pharma Deutschland GmbH / Aventis Pharma Deutschland GmbH, Jerman.

Anda perlu mematuhi arahan pengeluar pen jarum suntik dengan ketat mengenai pemasangan kartrij, mengikat jarum dan mentadbir.

Sejurus selepas suntikan, jarum mesti dicabut menggunakan penutup luarnya dan dibuang dengan cara yang selamat. Melepaskan jarum memastikan kemandulan, mencegah kebocoran, udara, dan kemungkinan penyumbatan jarum. Selepas itu, pasangkan penutup pada pemegang.

Aplikasi Rinsulin P dalam pen jarum suntikan yang telah diisi sebelumnya

Sebelum penggunaan pertama pen pen jarum suntikan pelbagai dos pra-suntikan untuk suntikan berulang, perlu mengeluarkannya dari peti sejuk dan membiarkan larutan mencapai suhu bilik.

Rinsulin P dalam pen jarum suntik dan jarum hanya untuk satu pesakit. Mengisi semula kartrij pen jarum suntik dan menggunakan semula jarum dilarang. Pena tidak boleh digunakan oleh lebih daripada satu orang..

Jangan simpan Rinsulin R terpakai di pen jarum suntik di dalam peti sejuk.

Adalah perlu untuk mengikuti arahan penggunaan pena jarum suntik dengan teliti untuk memperkenalkan insulin, yang dikemukakan oleh pengeluarnya.

Arahan untuk menggunakan multi-dos sekali pakai untuk suntikan berulang pen jarum suntik Rinastra yang dibekalkan dengan Rinsulin R:

 1. Pemasangan: sambil memegang pen jarum suntik dengan satu tangan, tarik penutup dengan tangan yang lain dan lepaskan. Rawat membran getah dengan lap alkohol. Pilih jarum dari kit dan keluarkan pelekat pelindung daripadanya. Pasang jarum terus ke pemegang kartrij menggunakan muncung luaran dan ketatkan dengan kuat. Tarik sedikit, lepaskan muncung luar dan simpan untuk penyingkiran jarum terpakai lebih lanjut..
 2. Penyediaan: tanggalkan muncung dalaman dengan teliti dan kemudian buang, pegang pen jarum suntik dengan jarum ke atas (jarum menjadi kelihatan setelah mengeluarkan muncung dalam). Ketuk kartrij dengan perlahan sehingga gelembung udara naik, gelembung kecil yang tersisa dibenarkan. Menggulir pemilih dos, tetapkan dos supaya nombor 2 di tetingkap dos bertepatan dengan penunjuk. Set setiap unit harus disertakan dengan satu klik (jika pemilih secara tidak sengaja melewati dos yang diinginkan, anda harus menyesuaikannya dengan menatal pemilih ke arah yang berlawanan; ketika menetapkan dos, anda tidak perlu menekan butang mula). Pegang jarum suntik dengan jarum ke atas, tekan butang mula sepanjang jalan, apabila pemilih mencapai angka 0, satu klik akan didengar. Pastikan setetes larutan muncul di hujung jarum, jika tidak keluar, disarankan untuk mengulangi penggulungan pemilih dos dan menetapkan dos, tetapi tidak lebih dari 6 kali. Sekiranya titisan tidak muncul, lepaskan jarum dan pilih yang baru dengan mengulangi semua langkah di atas. Titik keluar dari jarum mesti diperiksa sebelum setiap penyisipan..
 3. Penetapan dos: tatal pemilih dos sehingga dos yang ditetapkan sesuai dengan petunjuk di tetingkap dos. Sebagai contoh, jika dos yang diperlukan adalah 40 unit, adalah perlu untuk menatal pemilih ke tanda 40. Sekiranya pemilih tidak menatal, maka tidak ada cukup ubat dalam pen jarum suntik. Dalam kes ini, pen jarum suntik harus dibuang atau unit dos yang tinggal harus diberikan, dan kemudian pen jarum suntik baru harus digunakan untuk menggunakan dos yang hilang..
 4. Dos: pastikan dos yang diperlukan telah dinilai. Lap kulit dengan lap alkohol di tempat suntikan dan tahan di tempat yang betul, kemudian dengan satu gerakan berterusan masukkan jarum di bawah kulit. Untuk mengelakkan kecederaan tidak sengaja dari suntikan jarum, jepit sekurang-kurangnya 2.5 cm kulit dan jangan masukkan jarum pada sudut ke arah jari. Tekan butang mula sehingga tanda 0 berada pada tahap penunjuk pada tetingkap dos. Pegang pen jarum suntik di tempat suntikan dan terus tekan butang selama 10 saat setelah klik berhenti didengar untuk memasukkan dos insulin yang diperlukan sepenuhnya. Sekiranya larutan terus bocor setelah suntikan, semasa suntikan berikutnya adalah perlu untuk menyimpan jarum di kulit untuk waktu yang lebih lama.
 5. Membuang jarum dan menyimpan pen jarum suntik: tarik perlahan muncung luaran ke jarum sehingga berhenti, kemudian buka jarum dan buang dengan muncung. Letakkan penutup pada pen jarum suntik dan simpan sehingga suntikan seterusnya dari cahaya matahari langsung. Pena picagari kosong tidak dibenarkan digunakan semula.

Kesan sampingan

Semasa menggunakan Rinsulin P, kesan sampingan berikut mungkin timbul:

 • reaksi tempatan: bengkak, gatal-gatal, hiperemia di tempat suntikan; dengan kursus panjang - lipodistrofi di tempat suntikan;
 • reaksi alahan: ruam kulit, kejutan anaphylactic, edema Quincke;
 • kesan yang disebabkan oleh kesan pada metabolisme karbohidrat: keadaan hipoglikemik - peningkatan berpeluh, kelemahan, pucat kulit, sakit kepala, pening, berdebar-debar, penurunan ketajaman penglihatan, kelaparan, gegaran, pergolakan, menggigil, paresthesia mukosa mulut; hipoglikemia yang teruk boleh menyebabkan perkembangan koma hipoglikemik;
 • lain: edema, kemerosotan sementara dalam ketajaman penglihatan (dalam kebanyakan kes, pada awal terapi).

Sekiranya perkembangan hipoglikemia dicatat atau episod kehilangan kesedaran direkodkan, atau terdapat reaksi lain yang tidak diingini berlaku yang tidak dijelaskan di atas, anda mesti segera memaklumkan kepada doktor anda.

Berlebihan

Sekiranya terdapat overdosis Rinsulin P, hipoglikemia mungkin berlaku (gejala di bahagian "Kesan Sampingan").

Dengan hipoglikemia ringan, gejala dapat dihentikan dengan memakan makanan kaya gula atau karbohidrat. Pesakit diabetes mesti selalu mendapat gula-gula, gula, atau jus buah manis..

Dalam hipoglikemia yang teruk, jika pesakit telah kehilangan kesedaran, iv pemberian larutan dekstrosa (glukosa) 40% dan pemberian glukagon IM, iv atau SC ditunjukkan. Untuk mengelakkan berulang hipoglikemia setelah sembuh, anda harus mengambil makanan kaya karbohidrat..

arahan khas

Semasa terapi insulin, diperlukan pemantauan glukosa darah secara berterusan.

Peralihan pesakit ke penggunaan jenis insulin baru atau penyediaan insulin pengeluar lain harus dilakukan hanya di bawah pengawasan pakar.

Penyakit / keadaan berikut boleh menimbulkan kemunculan hipoglikemia sebagai tambahan kepada overdosis insulin: gangguan hati dan ginjal, kelenjar pituitari, korteks adrenal atau korteks tiroid (penyakit yang mengurangkan keperluan insulin), muntah, cirit-birit, melewatkan makan, menggantikan ubat, meningkatkan aktiviti fizikal, perubahan bidang pentadbiran, interaksi dengan cara lain.

Untuk perkembangan hiperglikemia, terutama pada orang dengan diabetes tipe I, kelalaian pemberian insulin dan pemberian dos yang tidak betul dapat menyebabkan. Gejala pertama komplikasi ini berlaku secara beransur-ansur selama beberapa jam atau hari, dan merangkumi gangguan seperti kemerahan dan kekeringan pada kulit, dahaga, mulut kering, hilang selera makan, mual, muntah, peningkatan kencing, pening, bau aseton di udara yang dihembus. Sekiranya rawatan tepat pada masanya tidak tersedia untuk diabetes jenis I, hiperglikemia memperburuk risiko ketoasidosis diabetes, komplikasi yang mengancam nyawa.

Perlu menggunakan ubat dengan sangat berhati-hati sekiranya terdapat stenosis arteri koronari dan serebral yang teruk kerana peningkatan ancaman komplikasi jantung dan serebrum hipoglikemia. Rinsulin R juga harus digunakan dengan hati-hati pada pasien dengan retinopati proliferatif, terutama mereka yang tidak menerima rawatan menggunakan photocoagulation laser (pembekuan laser), kerana risiko terkena amaurosis (kebutaan lengkap).

Apabila persediaan insulin diresepkan untuk diabetes mellitus jenis II dalam kombinasi dengan thiazolidinediones, pengekalan cecair di dalam badan adalah mungkin, yang meningkatkan kemungkinan mengembangkan dan memperhebat kegagalan jantung kronik (CHF), terutamanya dengan penyakit bersamaan sistem kardiovaskular dan adanya faktor risiko CHF. Pesakit yang menerima rawatan tersebut harus diperiksa secara berkala untuk kemungkinan tanda-tanda kegagalan jantung. Sekiranya penyakit ini berlaku, terapi diperlukan mengikut standard rawatan semasa. Ia juga perlu dipertimbangkan untuk menghentikan atau mengurangkan dos thiazolidinedione.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme yang kompleks

Terhadap latar belakang tujuan utama insulin, perubahan jenisnya, atau dengan tekanan fizikal atau mental yang teruk, penurunan kemampuan memandu kenderaan atau mengawal pelbagai mekanisme bergerak dapat diperhatikan.

Kehamilan dan penyusuan

Tidak ada sekatan terhadap rawatan diabetes mellitus dengan insulin semasa kehamilan, kerana tidak menembusi penghalang plasenta. Sekiranya merancang kehamilan dan sepanjang perjalanannya, rawatan diabetes yang lebih intensif diperlukan. Pada trimester pertama kehamilan, keperluan untuk insulin, sebagai peraturan, menurun, dan pada trimester kedua - ketiga, secara beransur-ansur meningkat..

Semasa dan sejurus selepas kelahiran, keperluan untuk persediaan insulin dapat menurun secara mendadak. Namun, segera setelah dilahirkan, dia dengan cepat mencapai tahap yang diperhatikan sebelum kehamilan..

Semasa menyusui, tidak ada batasan untuk rawatan insulin untuk diabetes mellitus. Pada saat yang sama, perlu untuk mempertimbangkan kemungkinan penurunan dosis insulin yang diperlukan; akibatnya, kandungan gula harus dipantau dengan hati-hati selama beberapa bulan hingga kebutuhan akan insulin stabil.

Dengan gangguan fungsi buah pinggang

Pesakit dengan gangguan fungsi buah pinggang kerana peningkatan risiko hipoglikemia mungkin memerlukan penyesuaian dos Rinsulin P yang lebih kerap dan peningkatan kawalan glukosa darah.

Dengan gangguan fungsi hati

Pesakit dengan fungsi hati yang terganggu, kerana peningkatan risiko hipoglikemia, mungkin memerlukan perubahan yang lebih kerap dalam dos Rinsulin P dan kawalan glukosa darah.

Gunakan pada usia tua

Orang yang berumur lebih dari 65 tahun perlu menyesuaikan dos Rinsulin R, kerana mereka berisiko tinggi terkena hipoglikemia kerana adanya patologi bersamaan dan penggunaan gabungan beberapa ubat.

Interaksi dadah

 • hormon tiroid yang mengandungi iodin, kontraseptif oral, estrogen, glukagon, somatropin, glukokortikosteroid, diuretik gelung dan thiazide, antidepresan trisiklik, simpatomimetik, heparin, penyekat H1-reseptor histamin, epinefrin, danazole, clonidine, penyekat saluran kalsium perlahan (BMCC), morfin, diazoksida, nikotin, fenitoin: melemahkan kesan hipoglikemik insulin;
 • perencat monoamine oksidase (IMAO), agen hipoglikemik oral, perencat enzim penukar angiotensin (perencat ACE), penyekat β selektif, perencat anhidrasa karbonik, steroid anabolik, sulfonamida, bromokriptin, tetrafinfilofenfoldofinfilofinfetin, tetinfinfinfinfinfinfinfinfinfinfinfinfinfin persiapan litium, agen yang mengandungi etanol: meningkatkan kesan hipoglikemik insulin;
 • salisilat, reserpin: melemahkan atau meningkatkan kesan Rinsulin P;
 • etanol: toleransi terhadap bahan ini menurun.

Analog

Analog Rinsulin R termasuk Actrapid HM, Biosulin R, Monoinsulin CR, Vozulim-R, Insuran R, Gensulin R, Insuman Rapid GT, Rosinsulin R, Humodar R 100, Humulin Regular, dll..

Terma dan syarat penyimpanan

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak, dilindungi dari cahaya, pada suhu 2–8 ° C, jangan membeku.

Hayat rak - 2 tahun..

Syarat Percutian di Farmasi

Preskripsi Ada.

Ulasan mengenai Rinsulin R

Ulasan mengenai Rinsulin P dalam kebanyakan kes adalah positif. Pesakit memperhatikan bahawa ubat itu berkesan mengurangkan glukosa darah tinggi dan dapat diterima dengan baik tanpa menyebabkan reaksi buruk yang tidak diingini. Kelebihan ubat ini juga termasuk bentuk pelepasan yang mudah - kartrij dan pen jarum suntik yang sudah diisi, siap digunakan, yang sangat memudahkan pentadbiran insulin. Walau bagaimanapun, Rinsulin R disyorkan untuk digunakan hanya setelah lulus pemeriksaan menyeluruh, seperti yang ditentukan oleh doktor yang hadir dan dalam dos yang ditentukan olehnya.

Harga Rinsulin R di farmasi

Harga anggaran penyelesaian suntikan Rinsulin R (100 IU / ml) ialah 350–400 rubel untuk 1 botol 10 ml, 850–1300 rubel untuk 5 kartrij 3 ml.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes