Hipotiroidisme kongenital

Hipotiroidisme kongenital (VH) adalah penyakit tiroid yang berlaku dengan kekerapan 1 kes setiap 4000-5000 bayi baru lahir. Pada kanak-kanak perempuan, penyakit ini dikesan 2-2,5 kali lebih kerap daripada kanak-kanak lelaki. Di tengah-tengah

Hipotiroidisme kongenital (VH) adalah penyakit tiroid yang berlaku dengan kekerapan 1 kes setiap 4000-5000 bayi baru lahir. Pada kanak-kanak perempuan, penyakit ini dikesan 2-2,5 kali lebih kerap daripada kanak-kanak lelaki.

Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan hormon tiroid yang lengkap atau separa yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid, yang menyebabkan kelewatan dalam pengembangan semua organ dan sistem. Pertama sekali, sistem saraf pusat mengalami kekurangan hormon tiroid. Hubungan langsung telah terjalin antara usia di mana rawatan dimulakan dan indeks perkembangan intelektual anak di masa depan. Perkembangan mental yang baik (mencukupi) dapat diharapkan hanya jika terapi penggantian dimulakan pada bulan pertama kehidupan anak.

Diagnosis tepat pada masanya dibuat, dan oleh itu, rawatan dapat dimulakan tepat pada waktunya hanya dengan pemeriksaan awal (pada hari-hari pertama kehidupan) semua bayi yang baru lahir.

Pemeriksaan besar-besaran (saringan) untuk hipotiroidisme kongenital pertama kali dilakukan di Kanada pada tahun 1971. Hari ini merupakan kaedah pemeriksaan biasa di kebanyakan negara maju. Di Rusia, pemeriksaan serupa telah dilakukan selama 12 tahun terakhir..

Prinsip asas pemeriksaan neonatal untuk HB adalah seperti berikut. Semua varian hipotiroidisme kongenital disertai dengan tahap hormon tiroid yang rendah (T4, T3), peningkatan kadar hormon perangsang tiroid (TSH) adalah ciri hipotiroidisme primer. Tetapi kerana ini adalah varian penyakit yang paling umum (hingga 90% dari semua kes), di kebanyakan negara penyaringan berdasarkan definisi TSH. Di Amerika Syarikat dan Kanada, penyaringan berdasarkan definisi T4. Penentuan kedua-dua parameter akan optimum, namun, ini secara signifikan meningkatkan kos pemeriksaan.

Matlamat utama pemeriksaan hipotiroidisme kongenital adalah pengesanan awal semua bayi yang baru lahir dengan peningkatan tahap TSH dalam darah. Semua bayi yang baru lahir dengan TSH tinggi tidak normal memerlukan pemeriksaan mendalam yang mendesak untuk diagnosis akhir penyakit dan permulaan terapi penggantian segera (optimum - dalam 3 minggu pertama kehidupan).

Semua bayi yang baru lahir pada hari ke-4 - ke-5 (bayi pramatang pada hari ke-7 hingga ke-14) mengambil darah (biasanya dari tumit) dan 6-8 tetes digunakan pada kertas saringan berpori khas. Sampel darah yang diterima dan kering dihantar ke makmal khusus di mana TSH ditentukan..

Kepekatan TSH bergantung pada kaedah penentuan. Tahap ambang TSH tertakluk kepada turun naik dan ditetapkan secara berasingan untuk setiap makmal, bergantung pada kaedah penentuan yang dipilih. Sebilangan besar makmal berfungsi dengan alat diagnostik Delphia, yang ambangnya adalah tahap TSH 20 mU / l. Oleh itu, semua sampel TSH hingga 20 mU / L adalah varian norma. Semua sampel dengan kepekatan TSH di atas 20 mU / L harus diuji semula, kepekatan TSH di atas 50 mU / L membolehkan hipotiroidisme disyaki, dan tahap TSH di atas 100 mU / L menunjukkan kebarangkalian penyakit yang tinggi. Oleh itu, perlu segera menjelaskan diagnosis pada semua bayi yang baru lahir dengan tahap TSH di atas 20 mU / L, ini mungkin dilakukan dengan pengambilan darah berulang dan penentuan TSH dan St. T4 dalam serum.

Selepas pengumpulan darah, kanak-kanak dengan tahap TSH di atas 50 mU / L segera diresepkan (tanpa menunggu hasil) terapi penggantian levothyroxine (eutirox, L-tiroksin, tirro-4, L-tirrox, L-tiroksin-Ekar, L-tiroksin-Farmak). Rawatan boleh dibatalkan setelah mendapat hasil yang normal. T4 dan TTG.

Persoalan untuk menetapkan rawatan untuk kanak-kanak dengan tahap TSH 20-50 mU / L diputuskan setelah menderma darah berulang dan memperoleh petunjuk tahap TSH dan St. T4.

Kanak-kanak yang tidak diberi rawatan segera memerlukan pemeriksaan berulang dengan penentuan tahap TSH dan T.4 (setelah seminggu, kemudian setelah sebulan), dan jika tahap TSH meningkat, terapi penggantian tiroid harus diresepkan dengan pemantauan yang lebih teliti terhadap anak.

Etiologi hipotiroidisme kongenital

Hipotiroidisme kongenital adalah kumpulan penyakit etiologi yang cukup heterogen yang disebabkan oleh ketidakmatangan morfofungsi sistem hipotalamus-hipofisis, kelenjar tiroid atau kerosakan anatomi mereka dalam tempoh pranatal.

Dalam beberapa tahun terakhir, sehubungan dengan pengembangan kaedah analisis genetik molekul, pandangan mengenai etiologi hipotiroidisme kongenital telah banyak berubah. Dalam sebilangan besar kes (85-90%), hipotiroidisme kongenital primer berlaku. Kira-kira 85% kes hipotiroidisme primer adalah sporadis, 15% adalah keturunan. Sebilangan besar kes sporadis disebabkan oleh disgenesis kelenjar tiroid, dan kes ektopia kelenjar tiroid lebih biasa daripada ketiadaan lengkapnya (agenesis) atau hipoplasia kelenjar tiroid. Menurut pelbagai penulis, agenesis tiroid berlaku pada 22-42% kes, tisu ektopik kelenjar tiroid diperhatikan pada 35-42%, hipoplasia tiroid terjadi pada 24–36%.

Mungkin, kedua-dua faktor genetik dan faktor persekitaran boleh menjadi penyebab disgenesis tiroid, namun asas molekulnya belum banyak dikaji. Sehingga kini, 3 faktor transkripsi telah dikenal pasti yang terlibat dalam peletakan dan pembezaan kelenjar tiroid - PAX-8 (homeobox domain berpasangan), TTF-1 dan TTF-2 (faktor transkripsi tiroid 1 dan 2). Dalam eksperimen pada tikus, peranan TTF-1 dengan adanya agenesis kelenjar tiroid, malformasi parah paru-paru dan bahagian anterior otak ditunjukkan. Gen TTF-1 dilokalisasikan di wilayah 14q13.

TTF-2 diperlukan untuk morfogenesis tiroid normal. Penyertaan TTF-2 dalam penghijrahan kelenjar tiroid dan pertumbuhan lelangit keras telah terbukti secara eksperimen. Selain itu, TTF-2 mengatur ekspresi tiroglobulin dan tiroid peroksidase pada kelenjar tiroid, seperti halnya PAX-8.

Sebilangan besar kes hepatitis B keluarga adalah "kesalahan" kongenital yang mengganggu sintesis T4 atau mengikat organ sasaran, varian penyakit ini paling sering ditunjukkan oleh gondok kongenital. Sehingga kini, gangguan kongenital pembentukan hormon berikut pada kelenjar tiroid diketahui: penurunan kepekaan terhadap hormon perangsang tiroid; kekurangan keupayaan untuk menumpukan iodida; pelanggaran organisasi iodin (kerana kecacatan peroksidase atau sistem yang menghasilkan H2O2); pelanggaran iodotyrosine deiodinase; pelanggaran sintesis atau pengangkutan thyroglobulin.

Skala Apgar untuk diagnosis hipotiroidisme kongenital pada bayi baru lahir

Mutasi dalam gen peroksidase tiroid dan tiroglobulin dijelaskan. Kekurangan aktiviti peroksidase tiroid menyebabkan penurunan pengambilan iodida oleh tirosit, gangguan dalam organisasi iodida, yang seterusnya, menyebabkan penurunan sintesis hormon tiroid. Bayi yang baru lahir dengan kekurangan enzimatik TPO mempunyai tahap TSH yang sangat tinggi dan tahap T4 yang sangat rendah, kemudian mereka membentuk gondok.

Lebih jarang (5-10% kes), hipotiroidisme kongenital sekunder berlaku, yang ditunjukkan oleh kekurangan sintesis TSH atau hipopituitarisme yang terpencil. Dalam beberapa kes, penyebab hipotiroidisme sekunder adalah kecacatan pada gen Pit-1, faktor transkripsi pituitari-1, mutasi yang menyebabkan kekurangan gabungan hormon pertumbuhan, prolaktin dan hormon perangsang tiroid. Peranan kecacatan gen Prop-1 dikaji - faktor transkripsi yang menyebabkan kekurangan bukan sahaja TSH, STH dan prolaktin, tetapi juga gonadotropin.

Kekurangan TSH terpencil kongenital adalah gangguan resesif autosomal yang sangat jarang disebabkan oleh mutasi gen TSH. Kami memberikan klasifikasi yang paling biasa setakat ini mengenai penyebab hipotiroidisme kongenital..

 • Disgenesis tiroid: agenesis (aterosis); hipogenesis (hipoplasia); dystopia.
 • Gangguan pembentukan hormon pada kelenjar tiroid: kekurangan (kecacatan) reseptor TSH; kecacatan dalam pengangkutan iodida; kecacatan pada sistem peroksidase; kecacatan dalam sintesis atau pengangkutan thyroglobulin; pelanggaran iodotyrosine deiodinase.
 • Panhypopituitarism.
 • Kekurangan sintesis TSH terpencil.

Rintangan terhadap hormon tiroid. Hipotiroidisme sementara

 • Hipotiroidisme ubat (ibu mengambil ubat antitiroid).
 • Hipotiroidisme Dipengaruhi oleh Antibodi Ibu untuk Menyekat Penerima TSH.
 • Pendedahan kepada yodium dalam tempoh sebelum atau selepas bersalin.

Diagnosis hipotiroidisme kongenital

Sebelum era penyaringan hipotiroidisme kongenital, penggunaan meluas dalam amalan klinikal kaedah radioimunologi untuk penentuan hormon dalam serum darah, diagnosis hipertensi dibuat berdasarkan data sejarah klinikal dan perubatan, yang menjelaskan permulaan terapi penggantian yang agak lewat.

Gambaran klinikal tipikal hipotiroidisme kongenital pada bayi baru lahir, anak-anak bulan pertama kehidupan, ketika sangat penting untuk membuat diagnosis, diperhatikan hanya pada 10-15% kes. Tanda-tanda penyakit yang paling biasa pada tempoh awal selepas bersalin adalah: kehamilan selepas bersalin (lebih daripada 40 minggu); berat badan yang besar semasa lahir (lebih daripada 3500 g); bengkak muka, bibir, kelopak mata, mulut separuh terbuka dengan lidah "rata" yang lebar; edema setempat dalam bentuk "pad" padat di supraslavikular fossa, permukaan belakang tangan, kaki; tanda-tanda tidak matang dengan kehamilan jangka panjang; suara rendah dan kasar ketika menangis, menjerit; pemergian mekonium lewat; pelepasan tali pusat lewat, epitel luka pusar yang lemah; penyakit kuning yang berpanjangan.

Di masa depan, pada 3-4 bulan kehidupan, jika rawatan tidak dimulakan, gejala klinikal penyakit lain muncul: penurunan selera makan, kesukaran menelan, kenaikan berat badan yang lemah; kembung perut, sembelit; kekeringan, pucat, pengelupasan kulit; hipotermia (tangan, kaki sejuk); rambut rapuh, kering, kusam; hipotensi otot.

Di kemudian hari, selepas bulan ke-5 kehidupan, peningkatan kelewatan psikomotor, perkembangan fizikal kanak-kanak, kemudian tumbuh gigi muncul.

Perkadaran badan pada kanak-kanak dengan hipotiroidisme mendekati yang chondrodystrophic, perkembangan kerangka wajah tertinggal (jambatan hidung tenggelam lebar, hipertelorisme, penutupan fontanelles lewat). Gigi ditangguhkan, dan kemudian perubahan gigi. Yang perlu diperhatikan adalah kardiomegali, tuli suara jantung, penurunan tekanan darah, penurunan tekanan nadi, bradikardia (pada anak-anak bulan pertama, kadar jantung mungkin normal). Kanak-kanak dengan hipotiroidisme kongenital dicirikan oleh suara yang rendah dan kasar, mereka sering mengalami sianosis segitiga nasolabial, pernafasan yang kuat.

Meringkaskan tanda-tanda klinikal hipotiroidisme kongenital di atas, kami menunjukkan skala Apgar, yang membantu dalam pemeriksaan klinikal awal HBV (jadual). Walau bagaimanapun, hanya pemeriksaan hipotiroidisme kongenital yang membolehkan anda membuat diagnosis pada hari-hari pertama kehidupan kanak-kanak, sebelum gambaran klinikal terperinci mengenai penyakit ini muncul dan dengan itu mengelakkan akibat serius dari penyakit ini, yang utama adalah kelewatan dalam perkembangan mental dan fizikal anak. Dari segi ekonomi, kos pemeriksaan dan kos rawatan kanak-kanak kurang upaya dalam kes-kes yang didiagnosis lewat dihubungkan sebagai 1: 4.

Terapi penggantian natrium Levothyroxine

Pemerhatian kanak-kanak dengan HB pada tahun pertama kehidupan harus dilakukan oleh ahli endokrinologi, pakar pediatrik, ahli neuropatologi.

Sampel darah kawalan diambil 2 minggu dan 1.5 bulan setelah bermulanya terapi penggantian. Perlu sentiasa diingat kemungkinan overdosis sodium levothyroxine. Dos natrium levothyroxine dipilih secara individu, dengan mengambil kira data klinikal dan makmal.

Pada anak-anak tahun pertama kehidupan, penting untuk fokus pada tahap T4, kerana pada bulan-bulan pertama kehidupan pelanggaran peraturan rembesan TSH oleh prinsip maklum balas adalah mungkin. Menilai tahap TSH sahaja boleh menyebabkan pengambilan sodium levothyroxine dalam dos yang terlalu besar. Dalam kes tahap TSH yang agak tinggi dan tahap normal dari jumlah T4 atau St. Dos T4 natrium levothyroxine boleh dianggap mencukupi. Penentuan kawalan lebih lanjut mengenai kepekatan TSH, tahap T4 harus dilakukan pada tahun pertama kehidupan setiap 2-3 bulan kehidupan, setelah setahun - setiap 3-4 bulan.

Oleh itu, sebaik sahaja diagnosis dibuat, dan juga dalam kes-kes yang diragukan, terapi penggantian dengan sediaan natrium levothyroxine (eutirox, L-thyroxine, thyro-4, L-thyro, L-thyroxine-Acre, L-thyroxine-Pharmac) harus dimulakan. Rawatan di kebanyakan negara bermula selewat-lewatnya pada bulan pertama kehidupan, rata-rata, pada minggu ke-2, misalnya, di Jerman, rawatan bermula pada hari ke-8-9 di UK - pada hari ke-11-15.

Ubat lini pertama dalam rawatan hipotiroidisme kongenital adalah natrium levothyroxine. Ubat ini boleh dihasilkan dalam pelbagai dos - 25, 50 dan 100 μg dalam satu tablet. Sekiranya terdapat pelbagai dos ubat, ibu bapa harus memberi perhatian dan menunjukkan dos levothyroxine yang ditetapkan dalam mikrogram, dan bukan hanya pada bahagian tablet.

Levothyroxine sama dengan hormon manusia tiroksin semula jadi, yang merupakan kelebihan utamanya berbanding ubat sintetik lain. Selain itu, setelah mengambil levothyroxine (eutirox, L-thyroxine, thyro-4, L-thyrox, L-thyroxine-Acre, L-thyroxine-Farmak), "depot" ubat ini diciptakan dalam darah, yang dikonsumsi sesuai keperluan oleh deiodinasi tiroksin dan mengubahnya menjadi T3. Oleh itu, tahap triiodothyronine dalam darah yang tinggi dapat dielakkan..

Keseluruhan dos harian harus diberikan pada waktu pagi 30 minit sebelum sarapan, dengan sedikit cecair. Untuk kanak-kanak kecil, ubat itu harus diresepkan semasa makan pagi, dihancurkan.

Dos awal levothyroxine ialah 12.5–25–50 μg / hari atau 10–15 μg / kg / hari. Di samping itu, keperluan anak untuk hormon tiroid berkorelasi dengan permukaan badan. Dianjurkan agar bayi yang baru lahir diberi levothyroxine pada dosis 150-200 mcg / m 2 permukaan badan, dan untuk kanak-kanak berusia lebih dari 100-150 mcg / m 2.

Walau bagaimanapun, dengan mengambil kira gejala klinikal, perlu diingat bahawa tahap normal TSH dalam serum darah berfungsi sebagai petunjuk yang paling boleh dipercayai mengenai kecukupan rawatan yang diterima oleh kanak-kanak untuk hipotiroidisme, dan tahap tiroksin pada anak-anak tahun pertama kehidupan. Perlu diingat bahawa tahap T4 biasanya menormalkan dalam 1-2 minggu setelah permulaan rawatan, tahap TSH - 3-4 minggu selepas permulaan terapi penggantian. Dengan rawatan yang berpanjangan, indikator kecukupan dos natrium levothyroxine yang digunakan adalah data mengenai dinamika pertumbuhan, perkembangan keseluruhan anak, dan pembezaan kerangka.

V. A. Peterkova, profesor, doktor sains perubatan
O. B. Bezlepkina, calon sains perubatan
GU ENTS RAMS, Moscow

Cara merawat hipotiroidisme untuk mengelakkan akibatnya?

Dalam artikel ini anda akan belajar:

Di dunia sekarang ini, semakin banyak orang menderita hipotiroidisme setiap tahun. Menurut kajian, dari 5 hingga 15% populasi orang dewasa mempunyai peningkatan tahap hormon perangsang tiroid (TSH). Hipotiroidisme mempunyai akibat yang serius dan komplikasi serius pada wanita. Sekiranya ia tidak dapat dirawat tepat pada waktunya, semua sistem dan organ manusia menderita.

Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan hormon tiroid dalam badan. Ia boleh dikaitkan dengan pelbagai sebab, mulai dari patologi kelenjar tiroid hingga penyakit di kawasan hipotalamus-hipofisis yang mengatur kerjanya.

Rawatan

Walaupun terdapat pelbagai alasan, rawatan hipotiroidisme adalah sama dalam semua kes. Memandangkan kekurangan hormon, ia mesti diisi semula. Ini boleh dilakukan dengan bantuan hormon sintetik, analog tiroksin (T4) yang dihasilkan oleh zat besi - sediaan natrium levothyroxine, dan dalam beberapa keadaan - analog triiodothyronine (T3).

T4 dan T3 adalah hormon tiroid utama. Mereka berbeza antara satu sama lain dalam satu atom yodium dan terlibat dalam pertukaran protein, lemak, karbohidrat, pembentukan DNA, hormon dan bahan aktif secara biologi. Dalam sel, tiroksin ditukar menjadi triiodothyronine aktif secara biologi.

Untuk mengimbangi penyakit ini, natrium levothyroxine biasanya mencukupi (nama dagang adalah eutirox, L-tiroksin). Dos ubat dipilih secara individu untuk setiap pesakit oleh doktor. Ia bergantung pada usia, berat badan, tahap TSH, keadaan badan (kehamilan, penyusuan, kehadiran penyakit kronik). Setelah menetapkan ubat, peraturan untuk mengambilnya dijelaskan kepada setiap pesakit.

Peraturan untuk mengambil natrium levothyroxine dalam rawatan hipotiroidisme:

 • ubat itu diambil setiap hari pada waktu pagi dengan perut kosong sekurang-kurangnya 30-40 minit sebelum sarapan;
 • semasa menetapkan dos yang besar, rawatan bermula dengan 25-50 mikrogram ubat, dengan peningkatan dos secara beransur-ansur sebanyak 25 mikrogram setiap 3-5 hari;
 • pada usia tua, rawatan bermula dengan dos kecil, mereka meningkat lebih perlahan daripada pada orang muda yang sihat, 12.5-25 mikrogram setiap 7-10 hari;
Natrium Levothyroxine
 • semasa kehamilan, keperluan hormon tiroid meningkat, jadi seorang wanita perlu berjumpa doktor untuk membetulkan rawatan;
 • penyediaan zat besi dan kalsium harus diambil tidak lebih awal dari 4 jam setelah mengambil natrium levothyroxine, mereka melambatkan penyerapannya;
 • hipotiroidisme adalah penyakit kronik, oleh itu, pengambilan hormon harus seumur hidup, tanpa jalan keluar untuk "memberi badan berehat", rehat seperti itu hanya akan memperburuk masalah yang ada.

Semasa rawatan, perlu memantau dan menyesuaikan dos ubat. Untuk ini, bergantung pada jenis hipotiroidisme, tahap TSH dan / atau T4 bebas dalam darah ditentukan. Pengendalian sedemikian dilakukan setiap 6-12 bulan, dan pada awal rawatan dan semasa kehamilan - lebih kerap.

Darah untuk hormon tiroid diberikan dengan ketat semasa perut kosong, untuk wanita, tanpa mengira hari kitaran haid. Tablet natrium Levothyroxine mesti diambil sejurus selepas analisis.

Matlamat rawatan hipotiroidisme adalah untuk mencapai kesejahteraan dan status hormon normal. Tahap optimum TSH semasa terapi penggantian hormon adalah 0,5-2,0 μIU / ml.

Denyut nadi, perubahan ECG, dan komposisi lipid darah juga dinilai. Dengan pampasan penyakit yang baik, rasa sakit di jantung dan degupan jantung tidak boleh terganggu, tahap kolesterol dalam darah dinormalisasi, kesihatan keseluruhan bertambah baik.

Akibat dan Komplikasi

Sekiranya tidak ada rawatan untuk hipotiroidisme, wanita mengalami komplikasi, terutamanya dalam tempoh ketika dia masih tidak mengetahui tentangnya. Kerana kekurangan hormon, metabolisme melambat, kadar kolesterol dalam darah meningkat, dan cairan terkumpul di dalam tisu. Fungsi kognitif dan mental menderita, mood menurun.

  Kekalahan sistem kardiovaskular. Pada pesakit, nadi semakin cepat, gangguan dalam kerja jantung muncul. Kerana peningkatan kolesterol darah, aterosklerosis awal berkembang. Ini boleh menyebabkan penyakit jantung koronari walaupun pada usia muda. Selalunya, pada pesakit seperti itu, ubat untuk menurunkan kolesterol darah tidak berkesan. Selalunya tekanan darah tinggi.

 • Kerosakan sistem saraf. Berfikir melambatkan, ingatan berkurang, mood bertambah buruk, sehingga keadaan tertekan. Mungkin rasa mati rasa, merayap di anggota badan, penurunan kepekaan. Bimbang dengan rasa mengantuk yang berterusan, peningkatan keletihan.
 • Penyakit saluran gastrousus. Masalah biasa pesakit hipotiroidisme adalah sembelit. Dengan kekurangan hormon, pergerakan usus dan perut berkurang, mereka berlebihan dan menyebabkan sensasi limpahan yang tidak menyenangkan. Selera makan dikurangkan. Kemungkinan mual dan muntah.
 • Pembengkakan muka, lengan, kaki, keguguran rambut. Pertambahan berat badan.
 • Disfungsi pembiakan. Dalam darah pesakit dengan hipotiroidisme, tahap prolaktin meningkat. Pada wanita, ini menyebabkan pelanggaran kitaran haid, kekurangan ovulasi, kemandulan. Pada lelaki, spermatogenesis menderita, libido menurun.
 • Anemia. Dengan kekurangan tiroksin dalam badan, penyerapan zat besi dalam usus terganggu. Selain itu, hormon tiroid merangsang pembentukan sel darah, proses ini terganggu apabila kekurangannya.
 • Ophthalmopathy - kerosakan mata. Pada masa yang sama, kelopak mata dan konjunktiva membengkak; Bimbang dengan mata kering, penglihatan berganda mungkin.
 • Pada kanak-kanak kecil, hipotiroidisme kongenital dapat menyebabkan perkembangan cretinism, penyakit yang disertai dengan kelewatan perkembangan fizikal dan mental. Kanak-kanak seperti ini mempunyai fizikal yang tidak proporsional, ciri-ciri wajah yang spesifik, sering mengurangkan organ dalaman dan kelenjar seks yang kurang berkembang. Kecerdasan terjejas dari kebodohan ringan hingga teruk.
 • Akibat utama dan paling serius adalah koma hipotiroid..

  Koma hipotiroid adalah keadaan yang mengancam nyawa, disertai dengan peningkatan semua gejala hipotiroidisme dan kesedaran yang merosot. Kematian dalam kes ini adalah dari 60 hingga 90%.

  Penyakit berjangkit yang teruk, kecederaan, campur tangan pembedahan, kehilangan darah, hipotermia, penyalahgunaan alkohol menimbulkan perkembangan koma hipotiroid. Ia lebih biasa pada orang tua yang sudah lama tidak mengambil natrium levothyroxine atau mengambilnya dalam dos yang tidak mencukupi.

  Koma dalam kes ini berkembang secara beransur-ansur. Ia bermula dengan penurunan suhu badan yang ketara, peningkatan kelemahan, mengantuk. Kulit pucat, bengkak, tekanan darah rendah, nadi dan pernafasan jarang berlaku. Pada peringkat akhir, suhu badan berada di bawah 35 ° C, tekanan sangat rendah, pernafasan cetek, pengekalan kencing dan najis, kehilangan kesedaran berlaku.

  Rawatan koma hipotiroid dilakukan hanya di hospital di unit rawatan rapi. Pesakit disuntik secara intravena dengan dos natrium levothyroxine yang besar, serta hormon adrenal. Terapi simptomatik dijalankan bertujuan menormalkan fungsi semua organ dan sistem..

  Gejala, rawatan dan akibat hipotiroidisme pada kanak-kanak

  Pembaca yang dihormati, hari ini kita akan mempertimbangkan apa itu hipotiroidisme pada kanak-kanak, gejala keadaan ini. Anda akan mengetahui mengapa penyakit ini berkembang, ketahui bagaimana ia didiagnosis. Anda akan mengetahui kaedah rawatan dan langkah berjaga-jaga..

  Pengelasan

  Mungkin lahir atau diperolehi.

  1. Hipotiroidisme kongenital pada kanak-kanak kemudiannya mengalami gangguan genetik atau luka pada masa pranatal. Kesan negatif dari kehamilan keempat hingga minggu kesembilan menyebabkan kecacatan semasa perkembangan anak:
  • mengambil ubat-ubatan kumpulan tertentu dalam tempoh melahirkan anak;
  • penyinaran;
  • kecederaan
  • penyakit tiroid semasa hamil.
  • kekurangan kelenjar tiroid;
  • lokasi tidak biasa;
  • mengurangkan saiznya.

  Ini membawa kepada penurunan rembesan hormon..

  Di antara bentuk hipotiroidisme kongenital, sementara dibezakan. Ini adalah ciri kanak-kanak yang dilahirkan di tempat dengan kandungan yodium rendah dalam makanan dan air, serta pada ibu yang mempunyai masalah dengan pengeluaran hormon. Bentuk ini dapat disembuhkan setelah penghapusan sepenuhnya sebab-sebab yang diprovokasi.

  1. Apabila anda bertambah tua di dalam badan bayi, perubahan boleh berlaku yang akan mempengaruhi fungsi kelenjar tiroid. Kemudian kita akan bercakap mengenai bentuk hipotiroidisme yang diperoleh. Sebab yang paling umum untuk perkembangannya termasuk:
  • pengambilan sebatian litium, serta bromin dan iodida;
  • trauma di leher, juga radioaktif;
  • proses keradangan berjangkit atau autoimun;
  • kekurangan yodium dalam diet bayi.
  1. Perlu difahami bahawa perubahan dapat diperhatikan pada sistem hipotalamus-hipofisis, yang mengawal fungsi kelenjar tiroid.

  Berdasarkan tahap hormon yang dikurangkan, terdapat tiga bentuk hipotiroidisme:

  • primer - pengeluaran tiroksin dan triiodothyronine tidak mencukupi, kerosakan pada kelenjar tiroid;
  • sekunder - kekurangan pengeluaran hormon perangsang tiroid, proses patologi pada kelenjar pituitari;
  • tersier - pelanggaran pada hipotalamus, kekurangan hormon perangsang tiroid.

  Hipotiroidisme subklinikal pada kanak-kanak juga dibezakan. Ia dapat menunjukkan perkembangan otak yang kurang maju dan bahkan mengakibatkan kerusakan tulang. Ia tidak mempunyai manifestasi klinikal; hanya dapat dikesan dengan ujian darah. Dengan diagnosis ini, kanak-kanak diberi terapi kompleks, yang asasnya adalah pengambilan hormon.

  Punca

  1. Proses patologi pada kelenjar pituitari, hipotalamus atau tiroid.
  2. Keabnormalan genetik.
  3. Perpindahan atau kekurangan kelenjar tiroid. Ini adalah kerana:
  • kekurangan yodium dalam tubuh wanita hamil;
  • ekologi buruk;
  • jangkitan janin semasa perkembangan janin;
  • tiroiditis autoimun pada ibu hamil atau gondok endemik;
  • pengambilan oleh seorang wanita dalam tempoh kehamilan ubat penenang, tiroid, garam litium atau brahmana.
  1. Faktor-faktor berikut mempengaruhi perkembangan hipotiroidisme yang diperoleh:
  • penyingkiran kelenjar tiroid;
  • strok;
  • pembentukan tumor dalam sistem hipotalamus-hipofisis;
  • keradangan kelenjar pituitari dan kelenjar tiroid;
  • kecederaan
  • kelainan hipotalamus dan kelenjar pituitari;
  • kekurangan iodin wabak.

  Gejala

  Hipotiroidisme pada kanak-kanak di bawah usia satu tahun dicirikan oleh adanya gejala berikut:

  • pekak;
  • ubah bentuk rangka;
  • cretinisme endemik;
  • kekurangan kelenjar seks;
  • kerdil;
  • kekejangan otot;
  • bengkak lidah, kelopak mata;
  • pernafasan yang sukar;
  • penyembuhan luka umbilik yang berpanjangan;
  • refleks menghisap lemah;
  • penyakit kuning yang berpanjangan;
  • penampilan hernia umbilik tidak dikecualikan;
  • mengantuk;
  • kurang berat badan;
  • pertumbuhan fontanel yang lewat;
  • gigi lewat;
  • ketinggalan dalam pembentukan kemahiran duduk, merangkak, memegang kepala;
  • bradypsychia (emosi yang tidak dicat dan jarang).

  Kanak-kanak dari satu tahun hingga usia remaja dicirikan oleh:

  • anemia;
  • masalah dengan jantung;
  • pucat kulit;
  • sembelit yang kerap;
  • suhu badan rendah.

  Pada remaja, mungkin terdapat:

  • berat badan berlebihan, kadang-kadang kegemukan;
  • akil baligh;
  • Suara yang teruk;
  • kulit kering;
  • kelewatan dalam pengembangan kerangka;
  • perubahan emosi;
  • bradikardia;
  • keguguran rambut;
  • perhatian perlahan, berfikir, yang mengurangkan prestasi sekolah.

  Diagnostik

  • biokimia darah, analisis umum;
  • ujian darah imunologi;
  • penentuan tahap TSH;
  • kajian mengenai hormon tiroid;
  • MRI otak;
  • pemeriksaan ultrasound kelenjar tiroid;
  • scintigraphy;
  • x-ray tulang dan sendi.

  Kemungkinan komplikasi

  Sekiranya kita menganggap hipotiroidisme, akibatnya bagi anak, maka mereka akan menyedihkan sekiranya tidak mendapat rawatan tepat pada masanya:

  • kegagalan jantung;
  • koma hipotiroid;
  • gangguan metabolik lengkap;
  • infarksi miokardium;
  • kesukaran bernafas;
  • aritmia;
  • gangguan menelan.

  Rawatan

  Hipoteriosis, rawatan kanak-kanak adalah ubat hormon. Sebagai tambahan kepada hormon, perlu:

  • terapi vitamin;
  • mengambil ubat nootropik;
  • massoterapi;
  • Terapi senaman;
  • suplemen natrium.

  Ubat hormon boleh menetapkan:

  • Tiroksin;
  • Tireocomb;
  • Tiroidin yang berasal dari haiwan.

  Pembedahan hanya akan diperlukan sekiranya terdapat tumor.

  Pencegahan

  1. Pengurusan kehamilan yang betul.
  2. Lawatan ke pakar sakit puan dalam tempoh melahirkan anak.
  3. Perundingan dengan ahli genetik.
  4. Pengayaan tubuh dengan yodium, baik pada ibu hamil dan juga anak.

  Ramalan

  1. Apa yang akan menyebabkan penyakit bergantung kepada faktor-faktor tersebut:
  • usia kanak-kanak;
  • seberapa cepat penyakit itu didiagnosis;
  • bentuk hipotiroidisme;
  • rawatan yang betul;
  • dos ubat hormon yang mencukupi.
  1. Sekiranya terdapat diagnosis yang tepat pada masanya, mungkin dengan cepat menyingkirkan manifestasi klinikal penyakit ini, menormalkan keadaan, memperbaiki perkembangan mental dan fizikal.
  2. Tanpa rawatan tepat pada masanya - membawa kepada perkembangan komplikasi.

  Hypotheriosis bukanlah diagnosis yang mengerikan. Walaupun pada hakikatnya dalam banyak kes, anda mesti mengambil hormon seumur hidup. Jangan lupa bahawa tanpa rawatan dan terapi yang mencukupi, keadaan anak akan bertambah buruk, dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang tidak dapat diperbaiki. Sekiranya anda melihat gejala ciri hipotiroidisme pada anak kecil anda, jangan menangguhkan lawatan ke doktor, ingat perlunya diagnosis awal.

  Hipotiroidisme kongenital: gejala, pencegahan dan rawatan

  Hipotiroidisme kongenital adalah penyakit kronik di mana fungsi kelenjar tiroid terganggu. Akibatnya, yang terakhir menghasilkan sejumlah kecil hormon. Mengapa ini berlaku pada bayi? Apakah bahaya penyakit ini? Dan bagaimana merawat hipotiroidisme kongenital pada kanak-kanak?

  Apa itu penyakit??

  Kelenjar tiroid adalah organ terpenting yang memasuki sistem endokrin manusia. Ia melaksanakan banyak fungsi yang diperlukan untuk perkembangan penuh anak. Otak menerima semua maklumat dari luar melalui persepsi bunyi, bau, cahaya. Tubuh manusia berfungsi dengan bantuan hormon - bahan biokimia. Sistem neuroendokrin bertindak sebagai perantara antara otak dan badan.

  Organ utama yang memproses semua maklumat adalah pituitari dan hipotalamus. Mereka memberi kelenjar tiroid "perintah" mengenai jenis hormon yang diperlukan oleh tubuh.

  Sukar untuk membayangkan berapa banyak fungsi yang dilakukan oleh besi tertentu. Yang utama adalah seperti berikut:

  • mengawal suhu dan metabolisme badan;
  • sintesis vitamin A di hati;
  • penyertaan dalam pengembangan kecerdasan;
  • menurunkan kolesterol;
  • rangsangan proses pertumbuhan pada kanak-kanak;
  • peraturan metabolisme kalsium, serta lemak, karbohidrat dan protein.

  Oleh itu, organ ini menyumbang kepada perkembangan tubuh bayi sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, dalam pembentukan sistem saraf dan kerangka, dia memainkan salah satu peranan yang dominan. Zat besi yang sihat menghasilkan dua jenis hormon:

  • tiroksin (T4);
  • triiodothyronine (T3).

  Cuba fikirkan apa yang berlaku pada tubuh sekiranya kelenjar tiroid terganggu. Sememangnya, dengan diagnosis hipotiroidisme kongenital pada bayi baru lahir, pengeluaran hormon di atas menurun. Kekurangan mereka serius mempengaruhi fungsi keseluruhan organisma. Kekurangan hormon boleh menyebabkan penghambatan perkembangan mental dan fizikal bayi, pertumbuhannya perlahan. Bayi bertambah berat badan, dia mengalami sindrom keletihan kronik, tenaga berkurang, degup jantung dan tekanan darahnya terganggu. Di samping itu, usus berfungsi tidak berfungsi, tulang rapuh berlaku.

  Sebab utama

  Mengapa hipotiroidisme kongenital berlaku pada kanak-kanak? Terdapat banyak sumber yang menimbulkan kemunculan penyakit ini. Antaranya, doktor membezakan yang utama:

  1. Faktor keturunan. Penyakit yang dimaksudkan berkait rapat dengan genetik. Dalam kebanyakan kes, gangguan tiroid berlaku bahkan sebelum bayi dilahirkan - semasa perkembangan janin. Patologi semacam itu dikaitkan dengan mutasi genetik.
  2. Kerosakan dalam pembentukan hormon. Ini berlaku akibat penurunan kepekaan kelenjar tiroid terhadap yodium. Kadang kala pengangkutan bahan-bahan yang diperlukan untuk sintesis hormon mungkin terganggu. Dan kadang-kadang alasannya terletak pada pelanggaran metabolisme yodium di dalam badan.
  3. Kekalahan hipotalamus. Ini adalah pusat sistem saraf. Ia mengatur fungsi kelenjar tiroid, serta kelenjar endokrin yang lain. Lesi hipotalamus menyebabkan gangguan endokrin yang serius.
  4. Kepekaan menurun terhadap hormon tiroid. Fenomena ini boleh berlaku akibat kenyataan bahawa seorang wanita, ketika hamil, mengambil ubat antitiroid.
  5. Penyakit autoimun.
  6. Tumor tiroid.
  7. Kekebalan berkurang.
  8. Overdosis ubat-ubatan tertentu (persediaan litium, kortikosteroid, vitamin A, beta-blocker).
  9. Pendedahan radioaktif.
  10. Penyakit virus.
  11. Kekurangan yodium.
  12. Pencemaran parasit.
  13. Rawatan dengan iodin radioaktif.

  Terdapat banyak sumber yang membawa kepada perkembangan penyakit kongenital. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, penyebab penyakit pada bayi masih belum jelas..

  Jenis-jenis utama

  Penyakit ini dicirikan oleh penurunan pengeluaran hormon tiroid, yang bertanggungjawab untuk metabolisme dalam badan. Hari ini, hipotiroidisme adalah penyakit biasa. Ia berbeza dalam pelbagai bentuk, tahap perkembangan..

  Masalah terbesar adalah kemungkinan berlakunya penyakit tanpa gejala yang berpanjangan. Dan ini membawa kepada banyak komplikasi, akibatnya rawatannya jauh lebih rumit.

  Penyakit hipotiroidisme boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Menurut pakar, penyebabnya bergantung pada bentuk penyakit. Hari ini, mereka dibezakan oleh dua:

  Hipotiroidisme kongenital biasanya menular semasa kehamilan. Kemusnahan tiroid berlaku. Selepas kelahiran bayi, faktor seperti itu dapat menimbulkan kemunduran sistem saraf pusat bayi, kelewatan perkembangan mental, dan pembentukan kerangka yang tidak betul.

  Hipotiroidisme yang dijangkiti boleh berlaku dengan kekurangan pengambilan yodium, setelah operasi membuang (sebahagian atau keseluruhan) kelenjar tiroid. Kadang kala penyakit ini menimbulkan sistem imun anda sendiri, yang merosakkan kelenjar penting.

  Mengelaskan perubahan patologi yang berlaku di kelenjar tiroid, doktor membezakan jenis berikut:

  • hipotiroidisme primer;
  • sekunder;
  • pengajian tinggi.

  Masing-masing mempunyai alasan tersendiri. Hipotiroidisme primer adalah penyakit yang dicetuskan oleh faktor-faktor yang paling berkaitan langsung dengan kelenjar tiroid. Ini termasuk yang berikut:

  • kecacatan genetik;
  • patologi kongenital pembentukan organ;
  • pelbagai proses keradangan secara langsung mempengaruhi kelenjar tiroid;
  • kekurangan iodin dalam badan.

  Kemunculan bentuk sekunder penyakit ini dikaitkan dengan kerosakan pada kelenjar pituitari, di mana ia menghentikan pengeluaran hormon TSH. Faktor utama berlakunya penyakit dalam kes ini adalah:

  • perkembangan kongenital kelenjar pituitari;
  • pendarahan berat dan kerap;
  • kerosakan otak dan jangkitan;
  • tumor di kelenjar pituitari.

  Tahap tersier menimbulkan masalah pada hipotalamus.

  Tanda dan gejala penyakit

  Selalunya pada hari-hari pertama kehidupan kanak-kanak, hipotiroidisme tidak muncul. Gejala penyakit timbul hanya selepas beberapa bulan. Pada masa ini, kedua ibu bapa dan doktor menyedari kelewatan perkembangan bayi yang jelas. Walau bagaimanapun, pada beberapa bayi, gejala hipotiroidisme kongenital mungkin berlaku pada minggu-minggu pertama kehidupan..

  Tanda-tanda yang paling biasa termasuk:

  • Berat lahir besar (berat bayi melebihi 3.5 kg).
  • Bayi yang dipindahkan dengan semua gejala yang dihasilkan (kulit kering dan berkerut, kuku panjang, kekurangan pelinciran).
  • Muka edema, bibir, kelopak mata.
  • Penyakit kuning yang berlarutan.
  • Fossa subkavikular mengalami pembengkakan dalam bentuk pad padat.
  • Mulut separuh terbuka, sebarkan lidah.
  • Kehadiran tanda-tanda ketidakmatangan seksual.
  • Pembuangan najis pertama yang berat.
  • Suara bayi kasar, rendah (ketika menangis).
  • Penyembuhan pusar yang berat (selalunya hernia).
  • Segitiga kawasan nasolabial menjadi sianotik.

  Sekiranya rawatan tidak dimulakan pada bulan pertama kehidupan, kemungkinan kanak-kanak itu akan mengalami perkembangan mental, fizikal, pertuturan dan psikoemosi. Dalam perubatan, keadaan ini disebut cretinism..

  Dengan rawatan yang tidak mencukupi pada usia 3-4 bulan, gejala lain muncul. Mereka menunjukkan bahawa hipotiroidisme sedang berkembang. Tanda-tanda penyakit adalah seperti berikut:

  • Selera makan berkurang.
  • Pelanggaran proses menelan.
  • Mengelupas kulit.
  • Sembelit kronik.
  • Suhu rendah.
  • Hipotensi otot.
  • Kekeringan dan pucat kulit.
  • Rambut rapuh.

  Pada usia yang lebih tua, penyakit ini sudah mempunyai gejala berikut:

  • Kelewatan dalam perkembangan mental dan fizikal.
  • Perubahan ekspresi muka.
  • Penampilan gigi lewat.
  • Tekanan rendah.
  • Nadi jarang.
  • Pembesaran jantung.

  Diagnosis penyakit

  Menentukan penyakit pada bayi baru lahir, berdasarkan gejala semata-mata, agak sukar. Untuk tujuan ini, pemeriksaan awal dilakukan pada bayi. Harus diingat bahawa untuk mengesan penyakit seperti hipotiroidisme, ujian dilakukan pada semua bayi yang baru lahir di hospital. Ini berlaku semasa anak berusia 3-4 hari. Darah diambil dari tumitnya untuk menganalisis jumlah hormon (TSH). Hasil kajian, melebihi 50 mU / l, menunjukkan kemungkinan penyakit.

  Di samping itu, hipotiroidisme didiagnosis menggunakan skala Apgar. Perkembangan ini adalah ujian di mana titik-titiknya diringkaskan jika bayi mempunyai tanda-tanda tertentu. Pertimbangkan jadual di bawah:

  Kehadiran hipotiroidisme kongenital

  Penyakit endokrin, yang sejak lahir dicirikan oleh penurunan fungsi tiroid, diklasifikasikan sebagai hipotiroidisme kongenital..

  Penyakit pada bayi agak jarang berlaku (1: 5000). Bahaya penyakit ini terletak pada kekurangan hormon, yang secara signifikan menghalang pembentukan psikomotor dan pembentukan neuropsik pada kanak-kanak. Hipotiroidisme kongenital lebih kerap berlaku pada bayi perempuan..

  Peranan kelenjar tiroid

  Kelenjar tiroid adalah organ utama sistem endokrin manusia, yang memainkan peranan berikut dalam tubuh:

  1. Pemantauan proses metabolik utama dan keadaan suhu.
  2. Normalisasi metabolisme kalsium.
  3. Pengaruh terhadap pembentukan perkembangan intelektual pesakit.
  4. Pada kanak-kanak, kelenjar tiroid membentuk otot rangka dan bertanggungjawab untuk perkembangan fungsi saraf.

  Dalam keadaan normal, jenis hormon yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid ditentukan oleh tiroksin dan triiodothyronine. Sekiranya diagnosis penyakit disahkan, maka hipotiroidisme kongenital dapat menyebabkan penghambatan perkembangan neuropsik pada kanak-kanak.

  Faktor perkembangan penyakit

  • Penyebab utama hipotiroidisme adalah lesi langsung dari kelenjar itu sendiri. Dalam kes ini, penyakit ini ditakrifkan sebagai hipotiroidisme kongenital primer. Kadang-kadang hipotiroidisme sekunder boleh timbul kerana kerosakan pada hipotalamus atau kelenjar pituitari. Ini mungkin disertai dengan gangguan endokrin yang serius..
  • Di samping itu, penyebab perkembangan bentuk kongenital penyakit ini ditentukan oleh faktor keturunan. Genetik memainkan peranan penting untuk mewarisi penyakit pada tahap perkembangan intrauterin anak, kerana mutasi genetik.
  • Penyebab penyakit ini secara langsung bergantung pada penurunan kepekaan kelenjar tiroid terhadap ubat yang mengandungi yodium, yang menyebabkan gangguan fungsi pengangkutan untuk penyampaian bahan yang diperlukan untuk memastikan sintesis hormon.
  • Selalunya, diagnosis menunjukkan penurunan kerentanan terhadap hormon tiroid. Selalunya fenomena ini berlaku apabila seorang wanita hamil menggunakan terapi antitiroid khas.

  Patogenesis penyakit

  Penyebab penyakit semasa perkembangan janin adalah fungsi kelenjar tiroid yang tidak mencukupi, yang membawa kepada pengisian semula hormon tiroid, yang mengatasi penghalang plasenta, dari tubuh ibu.

  Selepas bersalin, tahap hormon ini pada bayi baru lahir turun dengan mendadak, dan sangat diperlukan untuk pembentukan sistem saraf pada bayi baru lahir. Kanak-kanak dengan patologi kronik sangat memerlukannya..

  Sekiranya diagnosis mengesahkan diagnosis awal, pembentukan proses yang tidak dapat dipulihkan dalam korteks serebrum berlaku pada kanak-kanak. Pada tahap kritikal, seorang kanak-kanak boleh mengalami keterbelakangan mental, dan dengan perkembangan gejala yang paling teruk, komplikasi seperti kretinisme adalah mungkin.

  Walau bagaimanapun, dengan langkah-langkah terapeutik yang dimulakan tepat pada masanya (1 minggu kehidupan bayi dianggap paling optimum), gejala gangguan sistem saraf pusat mungkin tidak ada.

  Diagnosis hipotiroidisme kongenital

  Pertama sekali, diagnosis penyakit ini melibatkan pemeriksaan neonatal, yang melibatkan pengenalpastian tahap hormon perangsang tiroid (THT) dalam noda darah yang sebelumnya digunakan pada selembar kertas yang disaring dan dikeringkan. Pemeriksaan neonatal dilakukan pada hari kelima kehidupan bayi, ketika TGT menurun. Tinjauan, yang dilakukan dengan melanggar syarat-syarat ini, menghasilkan hasil positif palsu..

  Sekiranya TGT selepas kajian melebihi 100 mU / l, etiologi bentuk hipotiroidisme kongenital tidak diragukan. Sekiranya indeks TGT adalah dari 20 hingga 50 mU / l, analisis berulang dianjurkan..

  Penting untuk memahami bahawa etiologi hipotiroidisme pada masa neonatal adalah keutamaan untuk pembentukan terapi lanjutan.

  Diagnosis pembezaan

  Hipotiroidisme kongenital harus dibezakan dari bentuk hipertirotropinemia sementara, yang menunjukkan perubahan tahap TGT yang tidak stabil, seperti yang ditentukan dengan menyaring hipotiroidisme kongenital. Sekiranya penurunan sementara TGT dikaitkan, hipotiroidisme sementara mungkin dicadangkan..

  Faktor-faktor yang memprovokasi perkembangan bentuk hipertirotropinemia sementara pada bayi baru lahir adalah:

  • kekurangan iodin yang ketara;
  • berat lahir rendah;
  • kelahiran pramatang;
  • jangkitan intrauterin dan kekurangan zat makanan;
  • mengambil ubat tirostatik wanita hamil;
  • gangguan autoimun pada wanita hamil.

  Apabila gejala kanak-kanak menjadi lebih teruk, pemeriksaan berulang untuk hipotiroidisme kongenital dan penentuan hipertirotropinemia sementara mungkin dilakukan..

  Gejala penyakit

  Sebagai peraturan, hipotiroidisme kongenital praktikal tidak membuat dirinya terasa pada 7-10 hari pertama kehidupan bayi. Gejala negatif pada masa ini hanya boleh berlaku pada 1-2% bayi. Gejala ciri pertama muncul selepas 2-3 bulan, apabila terdapat sedikit penyimpangan dalam perkembangan kanak-kanak.

  Gejala penyakit yang paling biasa pada bayi baru lahir adalah seperti berikut:

  • jika kanak-kanak dilahirkan dengan berat badan lebih daripada 3500 kg;
  • jenis muka dan mulut terbuka semasa bernafas;
  • pembentukan edema pada fossa supraklavikular;
  • bayi yang baru lahir semasa menangis mempunyai suara yang serak;
  • penyakit kuning bayi yang berpanjangan mungkin;
  • selalunya kegagalan pernafasan disertai oleh sianosis kawasan nasolabial.

  Dari 3-4 bulan kehidupan kanak-kanak, gejala penyakit muncul:

  • penurunan selera makan (atau kekurangan sepenuhnya);
  • pada bayi, sembelit yang kerap adalah mungkin;
  • kulit kering dan mengelupas diperhatikan;
  • hipotermia sering berlaku pada bayi baru lahir.

  Gejala ciri penyakit kanak-kanak dari 6 bulan:

  • kelewatan dalam perkembangan fizikal;
  • penampilan gigi primer yang tidak tepat pada masanya;
  • sesetengah bayi mungkin mengalami kelewatan dalam psikosomatik.

  Penting untuk dipertimbangkan bahawa hipotiroidisme kongenital dalam beberapa hari pertama sejak kelahiran bayi dapat dikesan, hanya berdasarkan gejala penyakit. Masalah ini berjaya diselesaikan dengan pemeriksaan, jadi pemeriksaan neonatal awal harus dilakukan pada bayi segera setelah lahir. Perkembangan bayi selanjutnya bergantung pada prosedur terapi yang dimulakan tepat pada masanya (tidak lebih dari 1 bulan sejak lahir), kerana kehadiran hormon yang tidak mencukupi dalam 2-3 minggu pertama kehidupan bayi dapat menimbulkan akibat yang tidak dapat dipulihkan pada masa akan datang.

  Rawatan Hypothyroidism

  Penyakit pada kanak-kanak, dan juga pada pesakit dewasa, dirawat dengan kaedah terapi penggantian dengan penggunaan terapi hormon tiroid.

  • Yang paling biasa diresepkan adalah pemberian tablet Eutirox (tiroksin), yang praktikalnya tidak berbeza dengan tiroksin, yang terbentuk secara semula jadi di dalam tubuh manusia. Terapi kompleks dengan Eutirox dan Triiodothyronine jarang diresepkan. Rawatan jenis ini dianggap lebih fisiologi;
  • rawatan hipotiroidisme kongenital dengan Eutirox ditetapkan dengan dos minimum (dari 12.5 hingga 25 mcg) dengan penggantian hormon secara beransur-ansur. Selepas 15-20 hari, dos ubat adalah dari 100 hingga 150 mcg setiap hari;
  • pesakit dewasa dan bayi dengan hipotiroidisme sering diresepkan levothyroxine. Dos awal ubat bergantung kepada keparahan gejala, tempoh penyakit yang tidak dirawat dan keadaan umum sistem jantung. Pada pesakit dewasa, dos awal Levothyrexin adalah 75-100 mcg sehari dengan peningkatan secara beransur-ansur. Levothyroxine harus diambil semasa perut kosong 30 minit sebelum makan;
  • sebagai tambahan, sebelum rawatan, perlu mendiagnosis sekurang-kurangnya 1 kali dalam enam bulan untuk menentukan jumlah TGT. Ini akan membolehkan anda menilai kebenaran dos yang diambil dan mencegah komplikasi yang mungkin berlaku. Penting untuk diingat bahawa dengan hipotiroidisme, terapi hormon dilakukan sepanjang hayat pesakit, kerana tubuh tidak dapat mengembalikan pengeluaran semula jadi hormon tiroid;
  • sebilangan besar pesakit yang menjalani terapi hormon dengan penarikan ubat ini dengan cepat menyebabkan serangan akut, sebab itulah rawatan khusus tidak boleh terganggu.

  Matlamat utama dalam rawatan hipotiroidisme adalah penggunaan ubat-ubatan setiap hari. Dilarang sama sekali mengganggu kursus!

  Pada sebilangan pesakit, gejala hipotiroidisme secara beransur-ansur berkembang, oleh itu diperlukan pemantauan berterusan oleh ahli endokrinologi dan penyesuaian dos hormon. Apabila penyakit itu berlaku akibat komplikasi berjangkit, maka, sebagai peraturan, setelah terapi, fungsi kelenjar tiroid dipulihkan. Untuk mengesahkan kebolehoperasian, diagnostik wajib dijalankan. Sekiranya pengambilan ubat hormon menimbulkan gejala penyakit yang berulang, terapi harus dilanjutkan..

  Tindakan pencegahan

  Pencegahan hipotiroidisme kongenital memerlukan kaunseling genetik wajib bagi pesakit dewasa yang bersiap untuk menjadi ibu bapa, terutamanya jika mereka mempunyai sejarah keturunan.

  Selalunya, pada wanita hamil, hipotiroidisme kongenital memprovokasi mutasi gen dan kelainan dalam pembentukan kelenjar tiroid, tetapi tertakluk kepada peraturan tertentu, sangat mungkin untuk mencegah perkembangan akibat pada bayi baru lahir..

  1. Pastikan untuk mendiagnosis ibu hamil pada peringkat persediaan untuk konsepsi. Pertama sekali, tahap tiroid dalam darah pesakit dan kepekatan antibodi berkaitan dengan AT-TPO (thyroperoxidase) dan AT-TG (thyroglobulin) ditentukan. Pada kebiasaannya, badan ini tidak boleh berada dalam darah atau tidak lebih dari 18 unit / ml (AT-TG) dan 5.6 unit / ml (AT-TPO). Kelebihan antibodi ini menunjukkan perkembangan radang autoimun pada kelenjar tiroid. Selalunya berkembang dengan agak perlahan dan selalunya membawa kepada penyakit sepanjang hayat. Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, antibodi tahap tinggi boleh menyebabkan munculnya neoplasma malignan pada kelenjar tiroid..
  2. Sekiranya penyakit itu dikesan sebelum kehamilan seorang wanita, rawatan segera dengan Levothyroxine disyorkan, mengikut skema individu yang dikembangkan khas.
  3. Apabila diagnosis menunjukkan kecenderungan untuk penyakit ini setelah bermulanya pembuahan, hormon tiroid diresepkan dalam dos yang meningkat sehingga kekurangannya dalam tubuh ibu hamil dihilangkan.
  4. Pesakit dengan hipotiroidisme yang disahkan disyorkan pengambilan produk yodium dan yodium tambahan dengan makanan. Keadaan ini juga berlaku untuk pesakit yang benar-benar sihat selama kehamilan, kerana pada masa ini terdapat penurunan kadar hormon yang tajam. Pada kanak-kanak, ini mungkin disertai oleh anomali pada peletakan organ dan sistem. Kekurangan semacam itu paling berbahaya sehingga 12 minggu kehamilan, kerana pada masa inilah semua fungsi asas fisiologi bayi diletakkan.
  5. Kehadiran sejumlah besar hormon tiroid dalam tubuh wanita hamil dan pada masa depan bayi adalah sangat penting, kerana dengan kekurangannya, anak-anak dapat mengalami beban hormon yang kuat, daging hingga pengguguran. Oleh itu, untuk mengelakkan komplikasi sistem hormon seperti itu, rawatan yang panjang dan kompleks ditetapkan.

  Harus diingat bahawa untuk mendapatkan hasil yang efektif dan berkekalan, penggunaan ubat hormon secara bebas dilarang sama sekali, terutama ketika diagnosis penyakit diragukan atau tidak disahkan. Ini boleh menyebabkan komplikasi serius..

  Tambah komen Batalkan balasan

  entri baru

  Hak Cipta © 2015-2020 Besi Saya. Bahan-bahan di laman web ini adalah hak intelektual pemilik laman web Internet. Menyalin maklumat dari sumber ini hanya dibenarkan dengan pautan aktif penuh ke sumber. Sebelum menggunakan bahan laman web, diperlukan perundingan dengan doktor.

  Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes