Penerangan model dalam arahan penggunaan Accu chek yang aktif dalam bahasa Rusia, mekanisme tindakan, anggaran kos dan ketepatan peranti

Accu chek aktif adalah nama dagang untuk meter glukosa darah yang digunakan untuk mengawal glukosa darah dalam aliran darah untuk diabetes. Dalam artikel itu kita akan menganalisis apa yang aktif Accu chek - arahan dalam bahasa Rusia.

Perhatian! Sebelum membeli peranti, disyorkan untuk berjumpa dengan pakar. Mungkin memerlukan penentukuran meter.

Penerangan model

Pada masa ini, pesakit diabetes boleh memilih dari beberapa jenis glukometer. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada dua bentuk. Dalam sistem lorong tunggal, jalur disimpan secara berasingan dari meter. Sebelum setiap penggunaan, jalur baru dimasukkan ke dalam meter. Oleh itu, glukometer dengan sistem jalur tunggal juga mempunyai berat badan yang lebih rendah daripada peranti tertanam.

Bentuk glukometer kedua adalah sistem pengukuran bersepadu. Dalam peranti sedemikian terdapat beberapa jalur. Glukometer jenis ini dianggap lebih tepat. Peranan penting dalam memperoleh peranti dimainkan oleh keperluan yang mesti dipenuhi oleh peranti. Ini termasuk ukuran yang mudah, hasil pengukuran yang tepat, operasi peranti yang mudah, masa pengukuran yang pendek, memori data yang luas dan paparan.

 • Pengawalan glukosa darah yang sederhana dan tepat;
 • Alat pengurusan diabetes moden;
 • Reka bentuk ergonomik
 • Sesuai dengan produk Accu-Chek yang lain.

Dengan pengukuran amperometrik, darah disapukan pada jalur ujian kecil. Di sana, glukosa bertindak balas dengan enzim yang disebut glukosa oksidase, yang menutup hubungan antara pelbagai elektrod. Semasa pengukuran fotometrik, peranti menentukan perubahan warna jalur yang dihasilkan daripada reaksi monosakarida dengan enzim khas. Accu Chek menggunakan ujian glukosa fotometrik.

Nilai glukosa darah diperlukan untuk memantau keadaan pesakit diabetes. Darah kapilari diperlukan untuk pengukuran. Beberapa meter glukosa darah juga membolehkan anda mengukur darah vena atau arteri. Terdapat juga alat ukur yang digunakan untuk mengukur sampel darah dari bahagian tubuh yang lain. Walau bagaimanapun, perbezaan pengukuran antara hujung jari dan bahagian badan yang lain sering diperhatikan. Aliran darah di hujung jari jauh lebih tinggi daripada di tempat lain.

Bergantung pada penentukuran pengeluar, monitor glukosa darah mungkin menunjukkan bacaan darah keseluruhan atau bacaan yang setara dengan plasma.

Kepekatan glukosa plasma diukur di makmal. Di samping itu, untuk diagnosis diabetes, hanya nilai yang ditentukan di makmal yang dibenarkan, kerana lebih tepat. Walau bagaimanapun, pembacaan darah vena tidak dapat dibandingkan dengan bacaan yang setara dengan plasma yang diperoleh dari darah kapilari.

Arahan manual

Ramai orang bertanya: bagaimana menggunakan peranti ini? Meter, arahan penggunaan yang membantu menjalankan analisis dengan betul, menggunakan kaedah fotometrik untuk menentukan glisemia.

Manual:

 • Tanggalkan jalur ujian dari beg dan masukkan ke dalam instrumen;
 • Setelah membuka dan menghidupkan, tidak digalakkan untuk menukar tetapan;
 • Perlu mengambil darah dari jari;
 • Letakkan darah yang diterima dari jari di tempat yang ditunjukkan;
 • Selepas 5-10 saat, jawapannya akan dipaparkan di skrin peranti.

Jangka hayat adalah 50 tahun. Sekiranya kerosakan atau ketidaktepatan peranti (kesilapan teruk) berlaku, pengguna mesti menghubungi penjual. Negara pembuatan peranti: Switzerland.

Fungsi tambahan

Selain benar-benar mengukur glukosa darah, beberapa sensor moden mempunyai sejumlah fungsi khas. Terutama bagi penderita diabetes yang cacat penglihatan, ada juga perangkat dengan tampilan nilai atau alat ultra besar jangka pendek dengan paparan dalam warna peringatan dengan gula darah tinggi atau terlalu rendah. Terdapat juga peranti berkemampuan suara yang mengumumkan nilai yang diukur..

Banyak perangkat juga memiliki fungsi peringatan yang dapat disesuaikan, yang menunjukkan pengukuran tertunda melalui isyarat audio. Di samping itu, pada beberapa model ada perangkat yang memungkinkan Anda menggabungkan beberapa hasil pengukuran dan menampilkan nilai rata-rata.

Model Accu-Check baru menawarkan pelbagai kemungkinan untuk memproses dan menghubungkan nilai glikemia yang diukur dengan maklumat mengenai ubat-ubatan, serta dengan data pemakanan dan latihan peribadi. Ratusan nilai glisemik individu dapat disimpan, nilai purata dapat dihitung selama beberapa minggu, dan nilai maksimum atau minimum dapat ditentukan. Di samping itu, banyak alat ukur membolehkan pesakit memasukkan maklumat mengenai pemakanan, senaman atau kesejahteraan subjektif ("ketidakselesaan", "tekanan").

Pelbagai meter glukosa darah menyimpan data yang dapat dipindahkan melalui port USB atau inframerah ke komputer. Nilai yang didaftarkan dapat diperiksa oleh doktor anda atau di PC rumah anda. Sebagai tambahan kepada penghantaran langsung ini, di mana meter glukosa disambungkan terus ke komputer, nilai yang sesuai juga dapat dihantar ke portal dalam talian. Ini membolehkan doktor menghubungi pesakit dengan segera. Beberapa meter glukosa darah menghantar amaran automatik kepada pegawai perubatan sekiranya berlaku ketidakseimbangan metabolik..

Beberapa meter glukosa termasuk kalkulator bolus yang disebut. Kalkulator bolus mengira dos insulin berdasarkan nilai glukosa darah dan kepekaan insulin semasa. Beberapa peranti juga mungkin menganggap insulin aktif dalam pengiraan..

Keselamatan dan kebolehpercayaan peranti telah terbukti dalam kajian besar. Kualiti alat pengukur dari pengeluar yang berbeza sangat berbeza.

Petunjuk

Dalam rawatan T2DM dan T1DM, meter glukosa darah adalah alat diagnostik terpadu. Pengukuran dilakukan sendiri untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin dan juga pesakit diabetes bukan insulin, sebagai "elemen penting dalam rawatan diabetes." Pernyataan oleh Persatuan Diabetes Jerman dan persatuan lain menekankan bahawa pemantauan glukosa darah adalah penting bagi pesakit diabetes bukan insulin.

Kos pemantauan diri tahap glukosa pesakit diimbangi oleh insurans kesihatan Rusia. Amalan menetapkan berbeza-beza. Pesakit kencing manis dengan terapi insulin yang ditingkatkan dan keperluan untuk 5 pengukuran sehari memerlukan 150 jalur ujian sebulan, yang harganya sekitar 6,000 rubel.

Manfaat kesihatan meter glukosa adalah untuk sentiasa memantau dan mencegah komplikasi. Pesakit juga dapat menentukan kesan ubat-ubatan tertentu terhadap glikemia. Juga penting untuk menggunakan glukometer untuk mengukur tahap insulin sebelum makan. Begitu juga, anda boleh mengira jumlah karbohidrat. Glukometer terutamanya digunakan untuk mengawal diabetes jenis 2 dan jenis 1, yang dirawat dengan insulin, dan untuk diabetes kehamilan..

Ketepatan penganalisis

Hasil pengukuran palsu sering berlaku kerana pengendalian peranti yang tidak betul. Kadang kala sisa gula melekat di tempat pengumpulan darah.

Meter glukosa darah membentuk satu unit dengan jalur ujian untuk menentukan glisemia. Jalur ujian adalah biosensor dengan kekhususan substrat enzimatik. Isyarat kimia ditukar oleh jalur ujian menjadi isyarat lain, dari mana meter glukosa darah dapat membuat pengukuran elektrik. Pembilang boleh menguatkan isyarat elektrik..

Dengan menggunakan teknologi mikroprosesor bersepadu, peranti dapat mengubah isyarat menjadi nilai berangka. Untuk tujuan ini, alat ini memerlukan sampel darah pesakit, yang digunakan pada jalur ujian..

Sampel darah diambil dari hujung jari sisi. Setelah mengambil darah, diabetes berlaku pada jalur. Hanya beberapa saat berlalu sebelum nilai yang diukur ditampilkan. Tahap glukosa darah normal pada orang dewasa yang sihat adalah antara 55 dan 90 mg / dl. Dalam plasma darah, norma adalah dari 70 hingga 100 mg / dl.

Glukometer membolehkan anda tidak menyimpan buku harian diabetes, kerana fungsi ini berfungsi secara bebas. Dengan menggunakan perisian perubatan khas, data juga dapat dipindahkan ke komputer doktor..

Sebelum membeli meter glukosa darah, anda harus berjumpa dengan pakar yang berkelayakan. Penting untuk memilih alat dengan mengambil kira keperluan dan keinginan pesakit. Penting untuk memahami bahawa terdapat kemungkinan kesalahan (20%), sehingga hasilnya pada peranti yang berlainan dapat berubah secara signifikan. Banyak peranti moden yang lain dapat memberikan kesalahan pada 11% kes.

Nasihat! Dianjurkan untuk menunjukkan peranti setiap tahun kepada pakar dan melakukan pemeriksaan. Hasil ujian bergantung pada pengoperasian peranti yang betul. Meter harus berfungsi dengan baik semasa rawatan pesakit.

1 aset Accu-check, 2 Accu-check Aviva, Accu-check aset -3 - Manual arahan Accu-Chek Smart Peaks

Halaman 29: Accu-Chek Aviva -3

Panduan Pengguna Accu-Chek Smart Peaks

Bab 3, Penyediaan Instrumen

3.1 Aset Accu-Chek

Glukometer Accu-Chek Aktiv mempunyai port inframerah

untuk pemindahan data. Untuk membaca data dari ini ketika--

lakukan perkara berikut:

letakkan meter pada jarak lebih kurang

10 cm dari port inframerah peranti Accu-Chek

Puncak Pintar. Kedua-dua port inframerah harus

saling bertentangan antara satu sama lain.

Hidupkan meter dengan menekan

menekannya lebih dari 3 saat.

Mesej "PC" akan muncul di paparan.

data akan bermula secara automatik.

3.2 Accu-Chek Aviva

Glukometer Accu-Chek Aviva mempunyai infra terpasang--

port merah untuk pemindahan data. Untuk membaca data

dari perkakas ini lakukan perkara berikut:

letakkan meter pada jarak lebih kurang

10 cm dari port inframerah peranti Accu-Chek

Puncak Pintar. Kedua-dua port inframerah harus

saling bertentangan antara satu sama lain.

Hidupkan meter sambil menekan--

Arahan penggunaan glukometer Accu Chek Active (Accu Chek Active)

Perjalanan diabetes mellitus secara langsung bergantung pada tahap glukosa dalam darah. Kelebihan atau kekurangannya berbahaya bagi orang yang menderita penyakit ini, kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk timbulnya koma.

Untuk mengawal glikemia, dan juga untuk memilih taktik rawatan lebih lanjut, pesakit perlu membeli alat perubatan khas - glukometer.

Model yang popular untuk penghidap diabetes adalah alat Accu Chek Asset..

Ciri dan kelebihan meter

Peranti ini senang digunakan untuk kawalan glisemik setiap hari..

 • kira-kira 2 μl darah diperlukan untuk mengukur glukosa (kira-kira 1 tetes). Peranti memberitahu mengenai jumlah bahan yang dikaji tidak mencukupi dengan isyarat bunyi khas, yang bermaksud perlunya pengukuran berulang setelah mengganti jalur ujian;
 • peranti ini membolehkan anda mengukur tahap glukosa, yang boleh berada dalam lingkungan 0,6-33,3 mmol / l;
 • dalam bungkusan dengan jalur untuk meter terdapat plat kod khas, yang mempunyai nombor tiga digit yang sama ditunjukkan pada label kotak. Pengukuran nilai gula pada peranti tidak mungkin dilakukan sekiranya pengekodan nombor tidak sesuai. Model yang diperbaiki tidak lagi memerlukan pengekodan, jadi ketika membeli jalur ujian, cip pengaktifan dalam bungkusan dapat dilupuskan dengan selamat;
 • peranti dihidupkan secara automatik setelah memasang jalur, dengan syarat bahawa plat kod dari bungkusan baru sudah dimasukkan ke dalam meter;
 • meter dilengkapi dengan paparan kristal cecair yang mempunyai 96 segmen;
 • selepas setiap pengukuran, anda dapat menambahkan catatan pada hasil mengenai keadaan yang mempengaruhi nilai glukosa menggunakan fungsi khas. Untuk melakukan ini, pilih tanda yang sesuai di menu peranti, misalnya, sebelum / selepas makan atau menunjukkan kes khas (aktiviti fizikal, makanan ringan tidak berjadual);
 • keadaan penyimpanan suhu tanpa bateri adalah dari -25 hingga + 70 ° C, dan dengan bateri dari -20 hingga + 50 ° C;
 • tahap kelembapan yang dibenarkan semasa operasi peranti tidak boleh melebihi 85%;
 • pengukuran tidak boleh dilakukan di tempat yang melebihi 4000 meter dari aras laut.
 • memori terpasang peranti ini mampu menyimpan sehingga 500 ukuran, yang dapat disusun untuk mendapatkan nilai glukosa rata-rata selama seminggu, 14 hari, sebulan dan seperempat;
 • data yang diperoleh hasil kajian glisemik dapat dipindahkan ke komputer peribadi menggunakan port USB khas. Pada model GC yang lebih lama, hanya port inframerah yang dipasang untuk tujuan ini, tidak ada penyambung USB;
 • hasil kajian selepas analisis dapat dilihat pada skrin peranti selepas 5 saat;
 • untuk melakukan pengukuran, anda tidak perlu menekan butang pada peranti;
 • model peranti baru tidak memerlukan pengekodan;
 • skrin dilengkapi dengan lampu latar khas, yang memungkinkan untuk menggunakan peranti ini dengan selesa walaupun kepada orang dengan ketajaman penglihatan yang berkurang;
 • penunjuk bateri dipaparkan di skrin, yang membolehkan tidak melewatkan masa penggantiannya;
 • meter dimatikan secara automatik selepas 30 saat jika dalam mod siap sedia;
 • alat ini senang dibawa ke dalam beg kerana beratnya ringan (kira-kira 50 g);

Peranti ini cukup mudah digunakan, oleh itu ia berjaya digunakan oleh pesakit dewasa dan kanak-kanak.

Pakej Instrumen

Komponen berikut termasuk dalam pakej peranti:

 1. Meter dengan satu bateri itu sendiri.
 2. Peranti Accu Check Chek Softclix digunakan untuk menusuk jari dan mendapatkan darah.
 3. 10 lancet.
 4. 10 jalur ujian.
 5. Sarung diperlukan untuk mengangkut peranti.
 6. wayar USB.
 7. Kad jaminan.
 8. Manual operasi untuk meter dan peranti untuk mencucuk jari dalam bahasa Rusia.

Dengan kupon yang diisi oleh penjual, tempoh jaminan selama 50 tahun akan ditetapkan.

Arahan penggunaan

Proses mengukur gula darah mengambil beberapa peringkat:

 • persediaan belajar;
 • menerima darah;
 • pengukuran gula.

Peraturan untuk mempersiapkan kajian ini:

 1. Basuh tangan dengan sabun.
 2. Jari harus diregangkan terlebih dahulu, membuat pergerakan urut.
 3. Sediakan jalur pengukur terlebih dahulu untuk meter. Sekiranya peranti memerlukan pengekodan, anda perlu memeriksa korespondensi kod pada cip pengaktifan dengan nombor pada pembungkusan jalur.
 4. Pasang lancet di peranti Accu Chek Softclix dengan melepaskan penutup pelindung.
 5. Tetapkan kedalaman tusukan yang sesuai ke Softclix. Cukup untuk kanak-kanak menatal pengatur dengan 1 langkah, dan orang dewasa biasanya memerlukan kedalaman 3 unit.

Peraturan untuk mendapatkan darah:

 1. Jari di tangan dari mana darah akan diambil harus dirawat dengan kapas yang dicelupkan ke dalam alkohol.
 2. Pasang Accu Check Softclix ke jari atau cuping telinga anda dan tekan butang pencetus.
 3. Anda perlu sedikit menekan kawasan berhampiran tusukan untuk mendapatkan darah yang mencukupi.

Peraturan untuk analisis:

 1. Letakkan jalur ujian yang disediakan di dalam meter.
 2. Sentuh jari / cuping telinga anda dengan setetes darah di padang hijau di jalur dan tunggu hasilnya. Sekiranya tidak cukup darah, pemberitahuan suara yang sesuai akan didengar..
 3. Ingat nilai penunjuk glukosa yang muncul di paparan.
 4. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menandakan penunjuk yang diperoleh.

Perlu diingat bahawa jalur pengukuran yang sudah habis tidak sesuai untuk analisis, kerana dapat memberikan hasil yang salah..

Penyegerakan dan aksesori PC

Peranti ini mempunyai penyambung USB, yang dihubungkan dengan kabel dengan palam Mikro-B. Hujung kabel yang lain mesti disambungkan ke komputer peribadi. Untuk menyegerakkan data, anda memerlukan perisian khas dan peranti pengkomputeran, yang dapat diperoleh dengan menghubungi Pusat Maklumat yang sesuai.

1. Paparan 2. Butang 3. Penutup sensor optik 4. Sensor optik 5. Panduan untuk jalur ujian 6. Selak penutup bateri 7. Port USB 8. Plat kod 9. Peti bateri 10. Plat data teknikal 11. Tiub untuk jalur ujian 12. Jalur ujian 13. Penyelesaian kawalan 14. Plat kod 15. Bateri

Meter menghendaki anda sentiasa membeli bekalan seperti jalur ujian dan lancet.

Harga untuk helai dan lancet pembungkusan:

 • dalam pembungkusan helai boleh menjadi 50 atau 100 keping. Kosnya berbeza dari 950 hingga 1700 rubel, bergantung pada kuantiti mereka di dalam kotak;
 • lancet boleh didapati dalam jumlah 25 atau 200 keping. Kos mereka adalah dari 150 hingga 400 rubel setiap pakej.

Kesalahan dan masalah yang mungkin berlaku

Agar glukometer berfungsi dengan betul, ia mesti diperiksa menggunakan larutan kawalan, iaitu glukosa tulen. Ia boleh dibeli secara berasingan di mana-mana kedai peralatan perubatan..

Periksa meter dalam situasi berikut:

 • penggunaan pembungkusan jalur ujian baru;
 • selepas membersihkan peranti;
 • sekiranya berlaku gangguan pembacaan pada peranti.

Untuk memeriksa meter, jangan gunakan darah ke jalur ujian, tetapi larutan kawalan dengan kadar glukosa rendah atau tinggi. Setelah memaparkan hasil pengukuran, ia mesti dibandingkan dengan petunjuk asli yang ditunjukkan pada tiub dari jalur.

Semasa bekerja dengan peranti, kesalahan berikut mungkin berlaku:

 • E5 (dengan lambang matahari). Dalam kes ini, memadamkan paparan dari cahaya matahari. Sekiranya tidak ada lambang seperti itu, maka alat ini akan mengalami peningkatan kesan elektromagnetik;
 • E1. Kesalahan muncul apabila jalur tidak dipasang dengan betul;
 • E2. Mesej ini muncul apabila glukosa rendah (di bawah 0.6 mmol / L);
 • H1 - hasil pengukuran lebih tinggi daripada 33 mmol / l;
 • ITU. Ralat menunjukkan kerosakan meter.

Kesalahan ini paling kerap berlaku pada pesakit. Sekiranya anda menghadapi masalah lain, baca arahan untuk peranti..

Maklum Balas Pengguna

Dari tinjauan pesakit, dapat disimpulkan bahawa peranti Accu Chek Mobile cukup mudah dan senang digunakan, tetapi ada yang memperhatikan teknik menyinkronkan dengan PC yang tidak difahami, kerana program yang diperlukan tidak termasuk dalam pakej dan anda perlu mencarinya di Internet..

Saya telah menggunakan peranti ini lebih dari setahun. Berbanding dengan peranti sebelumnya, meter ini selalu memberi saya nilai glukosa yang betul. Saya secara khusus memeriksa beberapa kali petunjuk saya pada peranti dengan hasil analisis di klinik. Anak perempuan saya menolong saya membuat peringatan untuk mengambil pengukuran, jadi sekarang saya tidak lupa mengawal gula tepat pada masanya. Sangat senang menggunakan fungsi seperti itu.

Saya membeli Accu Chek Asset atas cadangan doktor. Saya segera merasa kecewa sebaik sahaja saya memutuskan untuk memindahkan data ke komputer. Saya terpaksa meluangkan masa untuk mencari dan kemudian memasang program yang diperlukan untuk penyegerakan. Sangat tidak selesa. Tidak ada komen mengenai fungsi peranti lain: ia memberikan hasilnya dengan cepat dan tanpa banyak kesalahan.

Bahan video dengan gambaran keseluruhan terperinci mengenai meter dan peraturan penggunaannya:

Kit Accu Chek Asset sangat popular, sehingga boleh dibeli di hampir semua farmasi (dalam talian atau runcit), serta di kedai khas yang menjual alat perubatan.

Glucometer Accu Chek aviva: arahan penggunaan peranti

Arahan Accu-Chek Active untuk digunakan

Menjaga kesihatan pankreas adalah peraturan yang sangat diperlukan bagi kebanyakan pesakit diabetes..

Salah satu prosedur diagnostik penting bagi mereka adalah pemantauan gula darah secara berterusan.

Pastikan kawalan ini dapat membantu meter Aktif Accu-Chek.

Perbezaan antara peranti dan model lain

Populariti model Accu-Chek ditentukan oleh adanya kepekaan maksimum terhadap monosakarida, dan khususnya terhadap glukosa. Oleh kerana ketepatan glukometer, adalah mungkin untuk mencegah perkembangan komplikasi diabetes yang serius, seperti koma hiper dan hipoglikemik..

Sebelum ini, peranti ini dihasilkan di bawah barisan terkenal pengeluar Jerman, Roche. Walau bagaimanapun, ubat tidak berhenti, dan semua alat perubatan juga sedang dimuktamadkan. Pengubahsuaian tidak dilakukan oleh glukometer biasa, yang kini dijual di semua farmasi dengan nama yang lebih baru Accu-Chek Active.

 • Pada masa analisis, satu tetes darah dari jari sudah cukup. Sekiranya bahan biologi yang dikaji tidak mencukupi, glukometer memancarkan bunyi isyarat, yang bermaksud bahawa perlu dilakukan pengulangan diagnosis setelah penggantian jalur ujian awal.
 • Glukometer dapat menentukan tahap glukosa dalam lingkungan 0,5 hingga 33,5 mmol / l.
 • Termasuk dengan peranti dan jalur ujian adalah cip pengaktif dengan nombor yang sama, yang diperlukan untuk bekerja dengan peranti. Sekiranya tidak ada pengecam atau nombor kod yang tidak sepadan, pengukuran gula tidak akan dapat dilakukan. Model baru Accu-Chek Active meter diaktifkan tanpa mengambil kira pengekodan, jadi apabila anda membeli jalur ujian dengan cip, yang terakhir hanya dapat dibuang.
 • Peranti dihidupkan secara automatik setelah plat indikator dimasukkan.
 • Di menu, anda boleh memilih keadaan di mana glukosa diukur. Senarai faktor yang mempengaruhi nilai penunjuk. Ini termasuk: aktiviti fizikal, pengukuran sebelum dan selepas makan, dll..

Aspek positif penggunaan peranti

Cara menggunakan meter glukosa Accu-Chek Asset akan difahami bukan hanya oleh orang dewasa, tetapi juga oleh anak yang memerlukan pemantauan gula darah secara berterusan.

Ini ditunjukkan dengan adanya beberapa kelebihan berikut:

 • Menjalankan diagnostik tidak memerlukan menekan butang apa pun.
 • Dilengkapi dengan paparan 96 bahagian dan lampu latar, hasilnya dapat dilihat dengan jelas. Ini penting bagi mereka yang mempunyai penglihatan yang rendah..
 • Memori meter dirancang untuk menyimpan nilai hingga 500 kali. Setiap kajian direkodkan pada tanggal dan waktu tertentu, yang lebih memudahkan pengurusan statistik penyakit. Berkat port USB, data dapat dikeluarkan dengan mudah ke komputer atau telefon.
 • Selepas seminggu, sebulan atau lebih, alat ini dapat menentukan kepekatan glukosa purata.
 • Peranti genggam ringan sentiasa boleh dibawa.
 • Petunjuk yang dipaparkan di layar memberi amaran mengenai masa penggantian bateri.
 • Semasa menunggu tindakan, meter mati secara bebas selepas 60 saat.

Simpan meter di tempat yang tidak dapat diakses oleh kanak-kanak, mengelakkan kerosakan dan mendapatkan air pada peranti.

Apa yang disertakan dengan peranti

Kit ini tidak hanya mengandungi glukometer dan arahan penggunaan.

Set lengkap merangkumi:

 • Accu-Chek Active meter dengan bateri terbina dalam,
 • penindik menindik - 10 pcs..,
 • jalur ujian - 10 pcs..,
 • pen picagari,
 • sarung untuk perlindungan peranti,
 • arahan penggunaan Accu-Chek, jalur ujian dan pen jarum suntik,
 • panduan penggunaan ringkas,
 • kad jaminan.

Sebaiknya segera periksa peralatan di tempat pembelian, agar di masa depan tidak ada masalah.

Arahan penggunaan

Semasa membeli alat perubatan baru, anda harus membiasakan diri dengan manual yang dilampirkan di dalamnya dan memastikan bahawa semua alat tambahan ada. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara menggunakan Accu-Chek, anda harus berjumpa doktor. Dua jenis bateri dibezakan bergantung pada unit ukuran. Hanya tinggal memilih peranti dengan nilai-nilai yang lebih senang dilihat.

Unit biasa yang digunakan doktor adalah mmol / L., Tetapi ada jenis lain - mg / dl. Semasa membeli glukometer, anda mesti mengetahui terlebih dahulu jenis unit, kerana tidak ada fungsi untuk mengubah parameter yang berkaitan dengan ini. Unit ini dibina pada peranti pada mulanya.

Analisis fasa

Sebelum prosedur, anda harus melakukan:

 1. basuh tangan dengan sabun antibakteria, keringkan dengan kain atau tuala bersih,
 2. urut tapak tusukan untuk meningkatkan aliran darah,
 3. masukkan jalur ujian ke dalam meter,
 4. tunggu sehingga permintaan sampel darah dipaparkan pada peranti.

Algoritma untuk mengambil sampel bahan ujian:

 1. rawat jari anda dengan kapas yang dicelupkan dalam alkohol,
 2. lakukan tusukan pada jari dengan scarifier,
 3. peras setitik darah pada penunjuk.
 1. letakkan jumlah darah yang diperlukan pada jalur,
 2. selepas beberapa saat, hasilnya akan muncul di peranti,
 3. sekiranya tiada memori dalaman, nilainya harus ditulis dalam buku nota di bawah tarikh dan masa yang sesuai,
 4. pada akhir prosedur, scarifier dan jalur ujian yang digunakan dilupuskan.

Hasil ujian adalah 5 unit. bercakap mengenai gula darah normal. Sekiranya parameter menyimpang dari norma, langkah-langkah yang sesuai mesti diambil.

Penyegerakan Kata Kunci

Satu-satunya kelemahan dalam pembelian peranti adalah kekurangan kabel USB. Adalah mungkin untuk menyegerakkan meter dengan PC, jika ada:

 • Kabel USB dengan penyambung yang sesuai,
 • program khas,
 • peranti pengkomputeran.

Kesalahan biasa

Ketidakkonsistenan dalam petunjuk penggunaan meter Accu-Chek, persiapan analisis yang tidak betul boleh menyebabkan hasil yang tidak tepat.

Cadangan berikut akan membantu menghilangkan kesilapan:

 • Tangan yang bersih adalah keadaan terbaik untuk diagnosis. Jangan mengabaikan peraturan aseptik semasa prosedur..
 • Jalur ujian tidak boleh terkena sinaran matahari, penggunaannya tidak mungkin. Jangka hayat pembungkusan yang belum dibuka dengan helai tahan sehingga 12 bulan, setelah dibuka - hingga 6 bulan.
 • Kod yang dimasukkan untuk pengaktifan mestilah sesuai dengan angka pada cip, yang terdapat dalam bungkusan dengan petunjuk.
 • Kualiti analisis juga dipengaruhi oleh jumlah darah ujian. Pastikan sampel dalam kuantiti yang mencukupi..

Algoritma untuk menunjukkan kesalahan pada paparan peranti

Meter menunjukkan E5 dengan tanda "matahari." Diperlukan untuk menghilangkan cahaya matahari langsung dari peranti, letakkan di tempat teduh dan teruskan analisis.

E5 adalah simbol yang menunjukkan kesan kuat sinaran elektromagnetik pada peranti. Apabila digunakan di sebelahnya tidak boleh ada barang tambahan yang menyebabkan masalah dalam operasinya.

E1 - jalur ujian dimasukkan dengan tidak betul. Sebelum memasukkan, penunjuk harus diletakkan dengan anak panah hijau ke atas. Lokasi jalur yang betul dibuktikan dengan bunyi klik khas.

E2 - glukosa darah di bawah 0.6 mmol / l.

E6 - jalur penunjuk tidak dipasang sepenuhnya.

H1 - penunjuk di atas tahap 33.3 mmol / l.

EEE - kerosakan peranti. Glukometer yang tidak berfungsi harus dikembalikan dengan cek dan kupon. Minta bayaran balik atau meter gula darah yang lain.

Makluman skrin yang disenaraikan adalah yang paling biasa. Sekiranya anda menghadapi masalah lain, rujuk petunjuk penggunaan Accu-Chek dalam bahasa Rusia.

Ulasan pengguna

Menurut pengguna Accu-Chek Asset sangat mudah digunakan. Sebagai tambahan kepada kelebihan, pesakit mencatat beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan ketika menyegerakkan peranti dengan PC. Untuk menggunakan fungsi ini, anda perlu mengadakan program kabel dan komputer dengan anda, yang hanya boleh dimuat dalam rangkaian maklumat.

Accu-Chek Active adalah satu-satunya peranti yang membantu saya menentukan hasilnya dengan ketepatan maksimum. Tidak seperti peranti Accu-Chek Active yang lain, saya sangat menyukainya. Untuk memastikan ia berfungsi, saya telah berulang kali mengesahkan hasil saya dengan nilai yang diperoleh dalam keadaan klinikal. Fungsi peringatan membantu saya untuk tidak melewatkan masa analisis. Ia sangat selesa.

Alexander, 43 tahun

Doktor menasihatkan untuk membeli glukometer Accu-Chek Active. Semuanya baik-baik saja sehingga saya memutuskan untuk menggunakan penyegerakan ke PC. Dalam kit dengan peranti, saya tidak menemui sebarang kabel atau arahan mengenai cara mengeluarkan nilai ke komputer. Pengilang tidak membiarkan yang lain.

Glucometer Accu Chek aviva: arahan penggunaan peranti

Pengilang peralatan diagnostik terkenal, Roche Diagnostic, setiap tahun menawarkan model baru alat diabetes untuk mengukur gula darah. Syarikat ini mendapat populariti di seluruh dunia kerana pengeluaran produk diagnostik berkualiti tinggi..

Glukometer Accu Chek Aviva Nano, seperti banyak pilihan peranti lain dari syarikat Jerman, mempunyai ukuran dan berat yang kecil, serta reka bentuk moden. Ini adalah alat yang sangat tepat dan boleh dipercayai yang boleh digunakan untuk melakukan ujian darah untuk petunjuk glukosa di rumah dan di klinik semasa membawa pesakit.

Peranti ini mempunyai fungsi yang mudah untuk mengingatkan dan menandai penyelidikan yang diterima sebelum dan sesudah makan, ia dapat menyimpan penyelidikan terbaru dalam ingatan. Kesalahan analisis adalah minimum, selain itu, meternya mudah dan senang digunakan..

Ciri Penganalisis Accu-Chek AvivaNano

Walaupun ukurannya kecil 69x43x20 mm, meter mempunyai satu set pelbagai fungsi berguna. Khususnya, peranti ini mempunyai lampu latar paparan yang selesa, yang membolehkan pengujian gula darah walaupun pada waktu malam.

Sekiranya perlu, pesakit boleh membuat catatan mengenai analisis sebelum dan selepas makan. Semua data yang disimpan dapat dipindahkan ke komputer peribadi kapan saja menggunakan port inframerah. Memori penganalisis sehingga 500 kajian terakhir.

Selain itu, pesakit diabetes boleh mendapatkan statistik purata selama satu, dua minggu atau sebulan. Jam penggera terbina dalam akan selalu mengingatkan anda bahawa sudah waktunya untuk melakukan analisis yang lain. Nilai tambah yang hebat adalah kemampuan peranti untuk mengenal pasti jalur ujian yang telah tamat tempoh.

Untuk menjalankan kajian lengkap, hanya 0.6 μl darah yang diperlukan, jadi ini adalah pilihan yang bagus untuk kanak-kanak dan orang tua yang sukar untuk mengambil sejumlah besar darah.

Kit glukometer merangkumi pen-piercer moden, di mana kedalaman tusukan disesuaikan, pesakit diabetes boleh memilih dari tahap 1 hingga 5.

Spesifikasi peranti

Kit peranti ini merangkumi AccuChekAviva glucometer itu sendiri, arahan penggunaan, satu set jalur ujian, pen pensampelan darah Accu-Chek Softclix, sarung pembawa dan penyimpanan yang selesa, bateri, penyelesaian kawalan, peranti Accu-Chek Smart Pix untuk menghantar penunjuk.

Hanya memerlukan lima saat untuk mendapatkan hasil kajian. Untuk analisis, jumlah minimum darah 0.6 μl digunakan. Pengekodan dilakukan menggunakan cip pengaktifan hitam sejagat, yang tidak berubah selepas pemasangan.

Peranti ini dapat menyimpan hingga 500 analisis terkini dengan tarikh dan masa kajian. Peranti dihidupkan secara automatik semasa anda memasang jalur ujian dan mati setelah mengeluarkannya. Diabetes selalu mendapat statistik indikasi selama 7, 14, 30 dan 90 hari, sementara pada setiap pengukuran dibenarkan membuat catatan mengenai analisis sebelum dan sesudah makan.

 • Fungsi penggera dirancang untuk empat jenis peringatan.
 • Juga, meter sentiasa berjaga-jaga dengan isyarat khas jika petunjuk yang diterima terlalu tinggi atau terlalu rendah.
 • Data yang disimpan dipindahkan ke komputer peribadi menggunakan port inframerah.
 • LCD mempunyai lampu latar yang terang.
 • Dua bateri litium jenis CR2032 bertindak sebagai bateri; ia cukup untuk 1000 analisis.
 • Penganalisis dapat ditutup secara automatik dua minit setelah selesai kerja. Pengukuran dapat dilakukan dalam kisaran 0,6-33,3 mmol / liter.
 • Analisis dilakukan dengan kaedah diagnostik elektrokimia. Julat hematokrit adalah 10-65 peratus.

Ia dibenarkan menyimpan peranti pada suhu -25 hingga 70 darjah, peranti itu sendiri akan berfungsi jika suhu 8-44 darjah dengan kelembapan relatif 10 hingga 90 peratus.

Berat glukometer hanya 40 g, dan dimensinya 43x69x20 mm.

Arahan penggunaan

Sebelum menjalankan kajian, anda perlu mempelajari arahan yang dilampirkan dan mengikuti cadangan yang ditunjukkan. Basuh tangan dengan sabun dan keringkan dengan tuala.

Agar meter mula berfungsi, anda perlu memasang jalur ujian di soket. Seterusnya, digit kod diperiksa. Setelah menunjukkan nombor kod, paparan akan menunjukkan simbol jalur ujian yang berkelip dengan setitik darah. Ini bermaksud penganalisis sudah bersedia sepenuhnya untuk penyelidikan..

 1. Pada pen piercing, tahap kedalaman tusukan yang diinginkan dipilih, dan kemudian butang ditekan. Jari yang dicucuk dipijat ringan untuk meningkatkan aliran darah dan mendapatkan jumlah bahan biologi yang diperlukan dengan cepat.
 2. Hujung jalur ujian dengan medan kuning yang diaplikasikan dengan hati-hati pada titisan darah yang dihasilkan. Pensampelan darah boleh dilakukan dari jari dan juga dari tempat-tempat lain yang sesuai dalam bentuk lengan bawah, telapak tangan, paha.
 3. Simbol jam pasir akan muncul di paparan meter glukosa darah. Setelah lima saat, hasil kajian dapat dilihat di skrin. Data yang diterima disimpan secara automatik dalam memori peranti dengan tarikh dan masa analisis. Apabila jalur ujian berada di soket meter, pesakit diabetes boleh membuat catatan mengenai ujian sebelum atau selepas makan.

Semasa melakukan pengukuran, hanya jalur ujian Accu-Chek Perform khas yang boleh digunakan. Plat kod berubah setiap kali bungkusan baru dengan jalur ujian dibuka. Bahan habis pakai mesti disimpan dengan ketat di dalam tiub tertutup rapat. Botol mesti ditutup rapat dengan segera, kerana jalur ujian dikeluarkan dari tiub.

Penting untuk tidak lupa memeriksa tarikh luput barang habis yang tertera pada bungkusan setiap masa. Sekiranya tidak sesuai, jalur segera dibuang. Mereka tidak dapat digunakan untuk analisis, karena hasil penyelidikan yang terdistorsi dapat diperoleh.

Pembungkusan disimpan di tempat yang kering, gelap dan sejuk, jauh dari sinar matahari langsung, kerana suhu dan kelembapan yang tinggi mempunyai kesan yang merosakkan pada reagen. Sekiranya jalur ujian tidak dipasang di slot, darah tidak dapat disapu ke permukaan..

Tidak disyorkan untuk melakukan ujian darah untuk gula setelah melakukan aktiviti fizikal yang kuat, sekiranya sakit, dan juga dalam dua jam setelah pemberian insulin tindakan pendek atau cepat.

Video dalam artikel ini akan menceritakan tentang glukometer Accu Chek dan ciri-cirinya.

Tonton video: Arahan glukometer aktif Accu-chek - video

Arahan Accu-Chek Active untuk digunakan

Menjaga kesihatan pankreas adalah peraturan yang sangat diperlukan bagi kebanyakan pesakit diabetes..

Salah satu prosedur diagnostik penting bagi mereka adalah pemantauan gula darah secara berterusan.

Pastikan kawalan ini dapat membantu meter Aktif Accu-Chek.

Perbezaan antara peranti dan model lain

Populariti model Accu-Chek ditentukan oleh adanya kepekaan maksimum terhadap monosakarida, dan khususnya terhadap glukosa. Oleh kerana ketepatan glukometer, adalah mungkin untuk mencegah perkembangan komplikasi diabetes yang serius, seperti koma hiper dan hipoglikemik..

Sebelum ini, peranti ini dihasilkan di bawah barisan terkenal pengeluar Jerman, Roche. Walau bagaimanapun, ubat tidak berhenti, dan semua alat perubatan juga sedang dimuktamadkan. Pengubahsuaian tidak dilakukan oleh glukometer biasa, yang kini dijual di semua farmasi dengan nama yang lebih baru Accu-Chek Active.

 • Pada masa analisis, satu tetes darah dari jari sudah cukup. Sekiranya bahan biologi yang dikaji tidak mencukupi, glukometer memancarkan bunyi isyarat, yang bermaksud bahawa perlu dilakukan pengulangan diagnosis setelah penggantian jalur ujian awal.
 • Glukometer dapat menentukan tahap glukosa dalam lingkungan 0,5 hingga 33,5 mmol / l.
 • Termasuk dengan peranti dan jalur ujian adalah cip pengaktif dengan nombor yang sama, yang diperlukan untuk bekerja dengan peranti. Sekiranya tidak ada pengecam atau nombor kod yang tidak sepadan, pengukuran gula tidak akan dapat dilakukan. Model baru Accu-Chek Active meter diaktifkan tanpa mengambil kira pengekodan, jadi apabila anda membeli jalur ujian dengan cip, yang terakhir hanya dapat dibuang.
 • Peranti dihidupkan secara automatik setelah plat indikator dimasukkan.
 • Di menu, anda boleh memilih keadaan di mana glukosa diukur. Senarai faktor yang mempengaruhi nilai penunjuk. Ini termasuk: aktiviti fizikal, pengukuran sebelum dan selepas makan, dll..

Aspek positif penggunaan peranti

Cara menggunakan meter glukosa Accu-Chek Asset akan difahami bukan hanya oleh orang dewasa, tetapi juga oleh anak yang memerlukan pemantauan gula darah secara berterusan.

Ini ditunjukkan dengan adanya beberapa kelebihan berikut:

 • Menjalankan diagnostik tidak memerlukan menekan butang apa pun.
 • Dilengkapi dengan paparan 96 bahagian dan lampu latar, hasilnya dapat dilihat dengan jelas. Ini penting bagi mereka yang mempunyai penglihatan yang rendah..
 • Memori meter dirancang untuk menyimpan nilai hingga 500 kali. Setiap kajian direkodkan pada tanggal dan waktu tertentu, yang lebih memudahkan pengurusan statistik penyakit. Berkat port USB, data dapat dikeluarkan dengan mudah ke komputer atau telefon.
 • Selepas seminggu, sebulan atau lebih, alat ini dapat menentukan kepekatan glukosa purata.
 • Peranti genggam ringan sentiasa boleh dibawa.
 • Petunjuk yang dipaparkan di layar memberi amaran mengenai masa penggantian bateri.
 • Semasa menunggu tindakan, meter mati secara bebas selepas 60 saat.

Simpan meter di tempat yang tidak dapat diakses oleh kanak-kanak, mengelakkan kerosakan dan mendapatkan air pada peranti.

Apa yang disertakan dengan peranti

Kit ini tidak hanya mengandungi glukometer dan arahan penggunaan.

Set lengkap merangkumi:

 • Accu-Chek Active meter dengan bateri terbina dalam,
 • penindik menindik - 10 pcs..,
 • jalur ujian - 10 pcs..,
 • pen picagari,
 • sarung untuk perlindungan peranti,
 • arahan penggunaan Accu-Chek, jalur ujian dan pen jarum suntik,
 • panduan penggunaan ringkas,
 • kad jaminan.

Sebaiknya segera periksa peralatan di tempat pembelian, agar di masa depan tidak ada masalah.

Arahan penggunaan

Semasa membeli alat perubatan baru, anda harus membiasakan diri dengan manual yang dilampirkan di dalamnya dan memastikan bahawa semua alat tambahan ada. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara menggunakan Accu-Chek, anda harus berjumpa doktor. Dua jenis bateri dibezakan bergantung pada unit ukuran. Hanya tinggal memilih peranti dengan nilai-nilai yang lebih senang dilihat.

Unit biasa yang digunakan doktor adalah mmol / L., Tetapi ada jenis lain - mg / dl. Semasa membeli glukometer, anda mesti mengetahui terlebih dahulu jenis unit, kerana tidak ada fungsi untuk mengubah parameter yang berkaitan dengan ini. Unit ini dibina pada peranti pada mulanya.

Analisis fasa

Sebelum prosedur, anda harus melakukan:

 1. basuh tangan dengan sabun antibakteria, keringkan dengan kain atau tuala bersih,
 2. urut tapak tusukan untuk meningkatkan aliran darah,
 3. masukkan jalur ujian ke dalam meter,
 4. tunggu sehingga permintaan sampel darah dipaparkan pada peranti.

Algoritma untuk mengambil sampel bahan ujian:

 1. rawat jari anda dengan kapas yang dicelupkan dalam alkohol,
 2. lakukan tusukan pada jari dengan scarifier,
 3. peras setitik darah pada penunjuk.
 1. letakkan jumlah darah yang diperlukan pada jalur,
 2. selepas beberapa saat, hasilnya akan muncul di peranti,
 3. sekiranya tiada memori dalaman, nilainya harus ditulis dalam buku nota di bawah tarikh dan masa yang sesuai,
 4. pada akhir prosedur, scarifier dan jalur ujian yang digunakan dilupuskan.

Hasil ujian adalah 5 unit. bercakap mengenai gula darah normal. Sekiranya parameter menyimpang dari norma, langkah-langkah yang sesuai mesti diambil.

Penyegerakan Kata Kunci

Satu-satunya kelemahan dalam pembelian peranti adalah kekurangan kabel USB. Adalah mungkin untuk menyegerakkan meter dengan PC, jika ada:

 • Kabel USB dengan penyambung yang sesuai,
 • program khas,
 • peranti pengkomputeran.

Kesalahan biasa

Ketidakkonsistenan dalam petunjuk penggunaan meter Accu-Chek, persiapan analisis yang tidak betul boleh menyebabkan hasil yang tidak tepat.

Cadangan berikut akan membantu menghilangkan kesilapan:

 • Tangan yang bersih adalah keadaan terbaik untuk diagnosis. Jangan mengabaikan peraturan aseptik semasa prosedur..
 • Jalur ujian tidak boleh terkena sinaran matahari, penggunaannya tidak mungkin. Jangka hayat pembungkusan yang belum dibuka dengan helai tahan sehingga 12 bulan, setelah dibuka - hingga 6 bulan.
 • Kod yang dimasukkan untuk pengaktifan mestilah sesuai dengan angka pada cip, yang terdapat dalam bungkusan dengan petunjuk.
 • Kualiti analisis juga dipengaruhi oleh jumlah darah ujian. Pastikan sampel dalam kuantiti yang mencukupi..

Algoritma untuk menunjukkan kesalahan pada paparan peranti

Meter menunjukkan E5 dengan tanda "matahari." Diperlukan untuk menghilangkan cahaya matahari langsung dari peranti, letakkan di tempat teduh dan teruskan analisis.

E5 adalah simbol yang menunjukkan kesan kuat sinaran elektromagnetik pada peranti. Apabila digunakan di sebelahnya tidak boleh ada barang tambahan yang menyebabkan masalah dalam operasinya.

E1 - jalur ujian dimasukkan dengan tidak betul. Sebelum memasukkan, penunjuk harus diletakkan dengan anak panah hijau ke atas. Lokasi jalur yang betul dibuktikan dengan bunyi klik khas.

E2 - glukosa darah di bawah 0.6 mmol / l.

E6 - jalur penunjuk tidak dipasang sepenuhnya.

H1 - penunjuk di atas tahap 33.3 mmol / l.

EEE - kerosakan peranti. Glukometer yang tidak berfungsi harus dikembalikan dengan cek dan kupon. Minta bayaran balik atau meter gula darah yang lain.

Makluman skrin yang disenaraikan adalah yang paling biasa. Sekiranya anda menghadapi masalah lain, rujuk petunjuk penggunaan Accu-Chek dalam bahasa Rusia.

Ulasan pengguna

Menurut pengguna Accu-Chek Asset sangat mudah digunakan. Sebagai tambahan kepada kelebihan, pesakit mencatat beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan ketika menyegerakkan peranti dengan PC. Untuk menggunakan fungsi ini, anda perlu mengadakan program kabel dan komputer dengan anda, yang hanya boleh dimuat dalam rangkaian maklumat.

Accu-Chek Active adalah satu-satunya peranti yang membantu saya menentukan hasilnya dengan ketepatan maksimum. Tidak seperti peranti Accu-Chek Active yang lain, saya sangat menyukainya. Untuk memastikan ia berfungsi, saya telah berulang kali mengesahkan hasil saya dengan nilai yang diperoleh dalam keadaan klinikal. Fungsi peringatan membantu saya untuk tidak melewatkan masa analisis. Ia sangat selesa.

Alexander, 43 tahun

Doktor menasihatkan untuk membeli glukometer Accu-Chek Active. Semuanya baik-baik saja sehingga saya memutuskan untuk menggunakan penyegerakan ke PC. Dalam kit dengan peranti, saya tidak menemui sebarang kabel atau arahan mengenai cara mengeluarkan nilai ke komputer. Pengilang tidak membiarkan yang lain.

Penerangan model dalam arahan penggunaan Accu chek yang aktif dalam bahasa Rusia, mekanisme tindakan, anggaran kos dan ketepatan peranti

Accu chek aktif adalah nama dagang untuk meter glukosa darah yang digunakan untuk mengawal glukosa darah dalam aliran darah untuk diabetes. Dalam artikel itu kita akan menganalisis apa yang aktif Accu chek - arahan dalam bahasa Rusia.

Perhatian! Sebelum membeli peranti, disyorkan untuk berjumpa dengan pakar. Mungkin memerlukan penentukuran meter.

Penerangan model

Pada masa ini, pesakit diabetes boleh memilih dari beberapa jenis glukometer. Mereka boleh dibahagikan secara bersyarat kepada dua bentuk. Dalam sistem lorong tunggal, jalur disimpan secara berasingan dari meter. Sebelum setiap penggunaan, jalur baru dimasukkan ke dalam meter. Oleh itu, glukometer dengan sistem jalur tunggal juga mempunyai berat badan yang lebih rendah daripada peranti tertanam.

Bentuk glukometer kedua adalah sistem pengukuran bersepadu. Dalam peranti sedemikian terdapat beberapa jalur. Glukometer jenis ini dianggap lebih tepat. Peranan penting dalam memperoleh peranti dimainkan oleh keperluan yang mesti dipenuhi oleh peranti. Ini termasuk ukuran yang mudah, hasil pengukuran yang tepat, operasi peranti yang mudah, masa pengukuran yang pendek, memori data yang luas dan paparan.

 • Pengawalan glukosa darah yang sederhana dan tepat;
 • Alat pengurusan diabetes moden;
 • Reka bentuk ergonomik
 • Sesuai dengan produk Accu-Chek yang lain.

Dengan pengukuran amperometrik, darah disapukan pada jalur ujian kecil. Di sana, glukosa bertindak balas dengan enzim yang disebut glukosa oksidase, yang menutup hubungan antara pelbagai elektrod. Semasa pengukuran fotometrik, peranti menentukan perubahan warna jalur yang dihasilkan daripada reaksi monosakarida dengan enzim khas. Accu Chek menggunakan ujian glukosa fotometrik.

Nilai glukosa darah diperlukan untuk memantau keadaan pesakit diabetes. Darah kapilari diperlukan untuk pengukuran. Beberapa meter glukosa darah juga membolehkan anda mengukur darah vena atau arteri. Terdapat juga alat ukur yang digunakan untuk mengukur sampel darah dari bahagian tubuh yang lain. Walau bagaimanapun, perbezaan pengukuran antara hujung jari dan bahagian badan yang lain sering diperhatikan. Aliran darah di hujung jari jauh lebih tinggi daripada di tempat lain.

Bergantung pada penentukuran pengeluar, monitor glukosa darah mungkin menunjukkan bacaan darah keseluruhan atau bacaan yang setara dengan plasma.

Kepekatan glukosa plasma diukur di makmal. Di samping itu, untuk diagnosis diabetes, hanya nilai yang ditentukan di makmal yang dibenarkan, kerana lebih tepat. Walau bagaimanapun, pembacaan darah vena tidak dapat dibandingkan dengan bacaan yang setara dengan plasma yang diperoleh dari darah kapilari.

Arahan manual

Ramai orang bertanya: bagaimana menggunakan peranti ini? Meter, arahan penggunaan yang membantu menjalankan analisis dengan betul, menggunakan kaedah fotometrik untuk menentukan glisemia.

Manual:

 • Tanggalkan jalur ujian dari beg dan masukkan ke dalam instrumen;
 • Setelah membuka dan menghidupkan, tidak digalakkan untuk menukar tetapan;
 • Perlu mengambil darah dari jari;
 • Letakkan darah yang diterima dari jari di tempat yang ditunjukkan;
 • Selepas 5-10 saat, jawapannya akan dipaparkan di skrin peranti.

Jangka hayat adalah 50 tahun. Sekiranya kerosakan atau ketidaktepatan peranti (kesilapan teruk) berlaku, pengguna mesti menghubungi penjual. Negara pembuatan peranti: Switzerland.

Fungsi tambahan

Selain benar-benar mengukur glukosa darah, beberapa sensor moden mempunyai sejumlah fungsi khas. Terutama bagi penderita diabetes yang cacat penglihatan, ada juga perangkat dengan tampilan nilai atau alat ultra besar jangka pendek dengan paparan dalam warna peringatan dengan gula darah tinggi atau terlalu rendah. Terdapat juga peranti berkemampuan suara yang mengumumkan nilai yang diukur..

Banyak perangkat juga memiliki fungsi peringatan yang dapat disesuaikan, yang menunjukkan pengukuran tertunda melalui isyarat audio. Di samping itu, pada beberapa model ada perangkat yang memungkinkan Anda menggabungkan beberapa hasil pengukuran dan menampilkan nilai rata-rata.

Model Accu-Check baru menawarkan pelbagai kemungkinan untuk memproses dan menghubungkan nilai glikemia yang diukur dengan maklumat mengenai ubat-ubatan, serta dengan data pemakanan dan latihan peribadi. Ratusan nilai glisemik individu dapat disimpan, nilai purata dapat dihitung selama beberapa minggu, dan nilai maksimum atau minimum dapat ditentukan. Di samping itu, banyak alat ukur membolehkan pesakit memasukkan maklumat mengenai pemakanan, senaman atau kesejahteraan subjektif ("ketidakselesaan", "tekanan").

Pelbagai meter glukosa darah menyimpan data yang dapat dipindahkan melalui port USB atau inframerah ke komputer. Nilai yang didaftarkan dapat diperiksa oleh doktor anda atau di PC rumah anda. Sebagai tambahan kepada penghantaran langsung ini, di mana meter glukosa disambungkan terus ke komputer, nilai yang sesuai juga dapat dihantar ke portal dalam talian. Ini membolehkan doktor menghubungi pesakit dengan segera. Beberapa meter glukosa darah menghantar amaran automatik kepada pegawai perubatan sekiranya berlaku ketidakseimbangan metabolik..

Beberapa meter glukosa termasuk kalkulator bolus yang disebut. Kalkulator bolus mengira dos insulin berdasarkan nilai glukosa darah dan kepekaan insulin semasa. Beberapa peranti juga mungkin menganggap insulin aktif dalam pengiraan..

Keselamatan dan kebolehpercayaan peranti telah terbukti dalam kajian besar. Kualiti alat pengukur dari pengeluar yang berbeza sangat berbeza.

Petunjuk

Dalam rawatan T2DM dan T1DM, meter glukosa darah adalah alat diagnostik terpadu. Pengukuran dilakukan sendiri untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin dan juga pesakit diabetes bukan insulin, sebagai "elemen penting dalam rawatan diabetes." Pernyataan oleh Persatuan Diabetes Jerman dan persatuan lain menekankan bahawa pemantauan glukosa darah adalah penting bagi pesakit diabetes bukan insulin.

Kos pemantauan diri tahap glukosa pesakit diimbangi oleh insurans kesihatan Rusia. Amalan menetapkan berbeza-beza. Pesakit kencing manis dengan terapi insulin yang ditingkatkan dan keperluan untuk 5 pengukuran sehari memerlukan 150 jalur ujian sebulan, yang harganya sekitar 6,000 rubel.

Manfaat kesihatan meter glukosa adalah untuk sentiasa memantau dan mencegah komplikasi. Pesakit juga dapat menentukan kesan ubat-ubatan tertentu terhadap glikemia. Juga penting untuk menggunakan glukometer untuk mengukur tahap insulin sebelum makan. Begitu juga, anda boleh mengira jumlah karbohidrat. Glukometer terutamanya digunakan untuk mengawal diabetes jenis 2 dan jenis 1, yang dirawat dengan insulin, dan untuk diabetes kehamilan..

Ketepatan penganalisis

Hasil pengukuran palsu sering berlaku kerana pengendalian peranti yang tidak betul. Kadang kala sisa gula melekat di tempat pengumpulan darah.

Meter glukosa darah membentuk satu unit dengan jalur ujian untuk menentukan glisemia. Jalur ujian adalah biosensor dengan kekhususan substrat enzimatik. Isyarat kimia ditukar oleh jalur ujian menjadi isyarat lain, dari mana meter glukosa darah dapat membuat pengukuran elektrik. Pembilang boleh menguatkan isyarat elektrik..

Dengan menggunakan teknologi mikroprosesor bersepadu, peranti dapat mengubah isyarat menjadi nilai berangka. Untuk tujuan ini, alat ini memerlukan sampel darah pesakit, yang digunakan pada jalur ujian..

Sampel darah diambil dari hujung jari sisi. Setelah mengambil darah, diabetes berlaku pada jalur. Hanya beberapa saat berlalu sebelum nilai yang diukur ditampilkan. Tahap glukosa darah normal pada orang dewasa yang sihat adalah antara 55 dan 90 mg / dl. Dalam plasma darah, norma adalah dari 70 hingga 100 mg / dl.

Glukometer membolehkan anda tidak menyimpan buku harian diabetes, kerana fungsi ini berfungsi secara bebas. Dengan menggunakan perisian perubatan khas, data juga dapat dipindahkan ke komputer doktor..

Sebelum membeli meter glukosa darah, anda harus berjumpa dengan pakar yang berkelayakan. Penting untuk memilih alat dengan mengambil kira keperluan dan keinginan pesakit. Penting untuk memahami bahawa terdapat kemungkinan kesalahan (20%), sehingga hasilnya pada peranti yang berlainan dapat berubah secara signifikan. Banyak peranti moden yang lain dapat memberikan kesalahan pada 11% kes.

Nasihat! Dianjurkan untuk menunjukkan peranti setiap tahun kepada pakar dan melakukan pemeriksaan. Hasil ujian bergantung pada pengoperasian peranti yang betul. Meter harus berfungsi dengan baik semasa rawatan pesakit.

Glucometer accu chek aviva

Pengilang peralatan diagnostik terkenal, Roche Diagnostic, setiap tahun menawarkan model baru alat diabetes untuk mengukur gula darah. Syarikat ini mendapat populariti di seluruh dunia kerana pengeluaran produk diagnostik berkualiti tinggi..

Glukometer Accu Chek Aviva Nano, seperti banyak pilihan peranti lain dari syarikat Jerman, mempunyai ukuran dan berat yang kecil, serta reka bentuk moden. Ini adalah alat yang sangat tepat dan boleh dipercayai yang boleh digunakan untuk melakukan ujian darah untuk petunjuk glukosa di rumah dan di klinik semasa membawa pesakit.

Peranti ini mempunyai fungsi yang mudah untuk mengingatkan dan menandai penyelidikan yang diterima sebelum dan sesudah makan, ia dapat menyimpan penyelidikan terbaru dalam ingatan. Kesalahan analisis adalah minimum, selain itu, meternya mudah dan senang digunakan..

Ciri Penganalisis Accu-Chek AvivaNano

Walaupun ukurannya kecil 69x43x20 mm, meter mempunyai satu set pelbagai fungsi berguna. Khususnya, peranti ini mempunyai lampu latar paparan yang selesa, yang membolehkan pengujian gula darah walaupun pada waktu malam.

Sekiranya perlu, pesakit boleh membuat catatan mengenai analisis sebelum dan selepas makan. Semua data yang disimpan dapat dipindahkan ke komputer peribadi kapan saja menggunakan port inframerah. Memori penganalisis sehingga 500 kajian terakhir.

Selain itu, pesakit diabetes boleh mendapatkan statistik purata selama satu, dua minggu atau sebulan. Jam penggera terbina dalam akan selalu mengingatkan anda bahawa sudah waktunya untuk melakukan analisis yang lain. Nilai tambah yang hebat adalah kemampuan peranti untuk mengenal pasti jalur ujian yang telah tamat tempoh.

Untuk menjalankan kajian lengkap, hanya 0.6 μl darah yang diperlukan, jadi ini adalah pilihan yang bagus untuk kanak-kanak dan orang tua yang sukar untuk mengambil sejumlah besar darah.

Kit glukometer merangkumi pen-piercer moden, di mana kedalaman tusukan disesuaikan, pesakit diabetes boleh memilih dari tahap 1 hingga 5.

Spesifikasi peranti

Kit peranti ini merangkumi AccuChekAviva glucometer itu sendiri, arahan penggunaan, satu set jalur ujian, pen pensampelan darah Accu-Chek Softclix, sarung pembawa dan penyimpanan yang selesa, bateri, penyelesaian kawalan, peranti Accu-Chek Smart Pix untuk menghantar penunjuk.

Hanya memerlukan lima saat untuk mendapatkan hasil kajian. Untuk analisis, jumlah minimum darah 0.6 μl digunakan. Pengekodan dilakukan menggunakan cip pengaktifan hitam sejagat, yang tidak berubah selepas pemasangan.

Peranti ini dapat menyimpan hingga 500 analisis terkini dengan tarikh dan masa kajian. Peranti dihidupkan secara automatik semasa anda memasang jalur ujian dan mati setelah mengeluarkannya. Diabetes selalu mendapat statistik indikasi selama 7, 14, 30 dan 90 hari, sementara pada setiap pengukuran dibenarkan membuat catatan mengenai analisis sebelum dan sesudah makan.

 • Fungsi penggera dirancang untuk empat jenis peringatan.
 • Juga, meter sentiasa berjaga-jaga dengan isyarat khas jika petunjuk yang diterima terlalu tinggi atau terlalu rendah.
 • Data yang disimpan dipindahkan ke komputer peribadi menggunakan port inframerah.
 • LCD mempunyai lampu latar yang terang.
 • Dua bateri litium jenis CR2032 bertindak sebagai bateri; ia cukup untuk 1000 analisis.
 • Penganalisis dapat ditutup secara automatik dua minit setelah selesai kerja. Pengukuran dapat dilakukan dalam kisaran 0,6-33,3 mmol / liter.
 • Analisis dilakukan dengan kaedah diagnostik elektrokimia. Julat hematokrit adalah 10-65 peratus.

Ia dibenarkan menyimpan peranti pada suhu -25 hingga 70 darjah, peranti itu sendiri akan berfungsi jika suhu 8-44 darjah dengan kelembapan relatif 10 hingga 90 peratus.

Berat glukometer hanya 40 g, dan dimensinya 43x69x20 mm.

Arahan penggunaan

Sebelum menjalankan kajian, anda perlu mempelajari arahan yang dilampirkan dan mengikuti cadangan yang ditunjukkan. Basuh tangan dengan sabun dan keringkan dengan tuala.

Agar meter mula berfungsi, anda perlu memasang jalur ujian di soket. Seterusnya, digit kod diperiksa. Setelah menunjukkan nombor kod, paparan akan menunjukkan simbol jalur ujian yang berkelip dengan setitik darah. Ini bermaksud penganalisis sudah bersedia sepenuhnya untuk penyelidikan..

 1. Pada pen piercing, tahap kedalaman tusukan yang diinginkan dipilih, dan kemudian butang ditekan. Jari yang dicucuk dipijat ringan untuk meningkatkan aliran darah dan mendapatkan jumlah bahan biologi yang diperlukan dengan cepat.
 2. Hujung jalur ujian dengan medan kuning yang diaplikasikan dengan hati-hati pada titisan darah yang dihasilkan. Pensampelan darah boleh dilakukan dari jari dan juga dari tempat-tempat lain yang sesuai dalam bentuk lengan bawah, telapak tangan, paha.
 3. Simbol jam pasir akan muncul di paparan meter glukosa darah. Setelah lima saat, hasil kajian dapat dilihat di skrin. Data yang diterima disimpan secara automatik dalam memori peranti dengan tarikh dan masa analisis. Apabila jalur ujian berada di soket meter, pesakit diabetes boleh membuat catatan mengenai ujian sebelum atau selepas makan.

Semasa melakukan pengukuran, hanya jalur ujian Accu-Chek Perform khas yang boleh digunakan. Plat kod berubah setiap kali bungkusan baru dengan jalur ujian dibuka. Bahan habis pakai mesti disimpan dengan ketat di dalam tiub tertutup rapat. Botol mesti ditutup rapat dengan segera, kerana jalur ujian dikeluarkan dari tiub.

Penting untuk tidak lupa memeriksa tarikh luput barang habis yang tertera pada bungkusan setiap masa. Sekiranya tidak sesuai, jalur segera dibuang. Mereka tidak dapat digunakan untuk analisis, karena hasil penyelidikan yang terdistorsi dapat diperoleh.

Pembungkusan disimpan di tempat yang kering, gelap dan sejuk, jauh dari sinar matahari langsung, kerana suhu dan kelembapan yang tinggi mempunyai kesan yang merosakkan pada reagen. Sekiranya jalur ujian tidak dipasang di slot, darah tidak dapat disapu ke permukaan..

Tidak disyorkan untuk melakukan ujian darah untuk gula setelah melakukan aktiviti fizikal yang kuat, sekiranya sakit, dan juga dalam dua jam setelah pemberian insulin tindakan pendek atau cepat.

Video dalam artikel ini akan menceritakan tentang glukometer Accu Chek dan ciri-cirinya.

Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia: “Buang meter dan jalur ujian. Tidak ada lagi Metformin, Diabeton, Siofor, Glucophage dan Januvius! Layan dia dengan ini. "

Roche terkenal kerana sumbangannya dalam diagnosis penyakit dan farmaseutikal. Salah satu aktiviti pakar Switzerland adalah meningkatkan kualiti hidup pesakit diabetes. Seperti yang anda ketahui, untuk menjalani kehidupan yang penuh, walaupun terdapat penyakit berbahaya ini, perlu dilakukan pemantauan kadar gula darah secara berkala. Glukometer diminta untuk membuat proses ini secepat dan secepat mungkin, memungkinkan di rumah memperoleh hasil yang setanding dengan ketepatannya dengan hasil ujian makmal. Pengukur glukosa Roche dari keluarga Accu-Chek telah lama menjadi pembantu yang boleh dipercayai bagi banyak pesakit diabetes yang ingin mengekalkan tahap glisemia normal. Pakar dari Roche sentiasa meningkatkan model glukometer yang dihasilkan, bukan sahaja berusaha untuk meningkatkan fungsi sebanyak mungkin, tetapi juga mengekalkan saiz peranti yang padat. Dan mereka berjaya sepenuhnya. Contohnya ialah glukometer Accu-Chek Aviva dan versi yang lebih muda, Accu-Chek Aviva Nano.

Penerangan mengenai glukometer Accu-Chek Aviva

Model ini, walaupun dimensi yang sangat kecil (hanya 69x43x20 mm!) Menawarkan sekumpulan fungsi berguna, termasuk: lampu latar skrin, kemampuan meletakkan label yang jelas sebelum atau sesudah makan pengukuran, komunikasi dengan komputer, sejumlah besar memori - untuk 500 pengukuran, pengiraan kadar glukosa purata selama 1, 2 minggu atau sebulan; kehadiran jam penggera yang akan mengingatkan anda tentang perlunya melakukan pengukuran. Di samping itu, Accu-Chek Aviva dapat mengenali jalur ujian yang telah tamat tempoh. Muat turun arahan dalam bentuk PDF.

Farmasi sekali lagi ingin memanfaatkan pesakit diabetes. Terdapat ubat Eropah moden yang masuk akal, tetapi mereka diam tentangnya. ia.

Nampaknya hebat, tetapi peranti pintar menentukan tahap glukosa dengan setetes darah yang hanya berukuran 0,6 μl! Dan ini bermakna anda tidak perlu lagi menyeksa jari anda dengan tindikan tanpa henti untuk mendapatkan jumlah darah yang tepat. Walau bagaimanapun, pemilik glukometer Accu-Chek Aviva tidak takut kesakitan kerana pen penindik Accu-Chek Multiklik dapat mengubah kedalaman penembusan lancet, anda hanya perlu memutar hujung pen di pangkal dan meletakkannya di sebelah kanan kedudukan. Dalam arahan, kadar tusukan ditunjukkan dengan angka dari 1 hingga 5.

Ya, pakar Switzerland melakukan yang terbaik dan menghasilkan peranti yang sangat baik - mudah, boleh dipercayai, padat, dan yang paling penting, orang memerlukannya. Bagaimanapun, seperti yang dikatakan oleh doktor, diabetes bukanlah penyakit, tetapi cara hidup. Roche dengan tulus mempercayai pernyataan ini, dan mewujudkan keyakinan ini terhadap perantinya..

Ciri-ciri Glucometer Accu-Chek Aviva Nano (Accu-Chek Aviva Nano)

Jenis ContohDarah keseluruhan segar
Masa pengukuran5 saat
Jarak mengukur0,6 hingga 33,3 mmol / L (10 hingga 600 mg / dl)
Keadaan penyimpanan untuk jalur ujianUntuk maklumat lebih lanjut, lihat arahan sisipan jalur ujian.
Keadaan penyimpanan alatSuhu: -25 ° C hingga 70 ° C
Keadaan sistem+6 ° C hingga 44 ° C
Kelembapan Relatif Julat Operasi10% -90%
Ingatan500 hasil glukosa darah, termasuk masa dan tarikh
Auto dimatikanselepas 2 min
Bekalan kuasaDua bateri litium, 3 V (jenis 2032)
PaparanPaparan LCD
Dimensi94x53x22 mm (L x P x H)
Berat lebih kurang.60 g (dengan bateri)
FormatPeranti pegang tangan
Tahap perlindunganIII
Kawal keadaan penyimpanan penyelesaian2 ° C hingga 32 ° C

Di mana untuk membeli, harga untuk peranti Avu Accu-chek

Glukometer Accu-Chek Aviva dan Accu-Chek Aviva Nano tidak terdapat di Rusia.

Saya menghidap diabetes selama 31 tahun. Dia kini sihat. Tetapi, kapsul ini tidak dapat diakses oleh orang biasa, mereka tidak mahu menjual farmasi, tidak menguntungkan bagi mereka.

Penerangan

Sistem Accu Chek Aviva Nano mempunyai reka bentuk yang bijaksana dan anggun, kesederhanaan pintar, dan fungsi penuh. Sistem ini bersaiz kecil dan besar pada doance..

Ujian lembut: Sampel kecil berukuran 0.6µL untuk keputusan ujian tender tersedia selepas 5 saat.
Memo yang boleh disesuaikan: Pra dan pasca penanda makanan, penunjuk hipo dan memo yang boleh disesuaikan.
Sistem berterusan: 7, 14, 30, dan 90 hari ujian purata dan memori 500 nilai.
Cepat & mudah: Hanya jalur ujian pengisian cepat.
Paparan: Paparan lampu latar yang cemerlang

Ini adalah terjemahan automatik. (lihat yang asli dalam bahasa Inggeris)

Arahan penggunaan glukometer Accu Chek Active (Accu Chek Active)

Perjalanan diabetes mellitus secara langsung bergantung pada tahap glukosa dalam darah. Kelebihan atau kekurangannya berbahaya bagi orang yang menderita penyakit ini, kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk timbulnya koma.

Untuk mengawal glikemia, dan juga untuk memilih taktik rawatan lebih lanjut, pesakit perlu membeli alat perubatan khas - glukometer.

Model yang popular untuk penghidap diabetes adalah alat Accu Chek Asset..

Ciri dan kelebihan meter

Peranti ini senang digunakan untuk kawalan glisemik setiap hari..

 • kira-kira 2 μl darah diperlukan untuk mengukur glukosa (kira-kira 1 tetes). Peranti memberitahu mengenai jumlah bahan yang dikaji tidak mencukupi dengan isyarat bunyi khas, yang bermaksud perlunya pengukuran berulang setelah mengganti jalur ujian;
 • peranti ini membolehkan anda mengukur tahap glukosa, yang boleh berada dalam lingkungan 0,6-33,3 mmol / l;
 • dalam bungkusan dengan jalur untuk meter terdapat plat kod khas, yang mempunyai nombor tiga digit yang sama ditunjukkan pada label kotak. Pengukuran nilai gula pada peranti tidak mungkin dilakukan sekiranya pengekodan nombor tidak sesuai. Model yang diperbaiki tidak lagi memerlukan pengekodan, jadi ketika membeli jalur ujian, cip pengaktifan dalam bungkusan dapat dilupuskan dengan selamat;
 • peranti dihidupkan secara automatik setelah memasang jalur, dengan syarat bahawa plat kod dari bungkusan baru sudah dimasukkan ke dalam meter;
 • meter dilengkapi dengan paparan kristal cecair yang mempunyai 96 segmen;
 • selepas setiap pengukuran, anda dapat menambahkan catatan pada hasil mengenai keadaan yang mempengaruhi nilai glukosa menggunakan fungsi khas. Untuk melakukan ini, pilih tanda yang sesuai di menu peranti, misalnya, sebelum / selepas makan atau menunjukkan kes khas (aktiviti fizikal, makanan ringan tidak berjadual);
 • keadaan penyimpanan suhu tanpa bateri adalah dari -25 hingga + 70 ° C, dan dengan bateri dari -20 hingga + 50 ° C;
 • tahap kelembapan yang dibenarkan semasa operasi peranti tidak boleh melebihi 85%;
 • pengukuran tidak boleh dilakukan di tempat yang melebihi 4000 meter dari aras laut.
 • memori terpasang peranti ini mampu menyimpan sehingga 500 ukuran, yang dapat disusun untuk mendapatkan nilai glukosa rata-rata selama seminggu, 14 hari, sebulan dan seperempat;
 • data yang diperoleh hasil kajian glisemik dapat dipindahkan ke komputer peribadi menggunakan port USB khas. Pada model GC yang lebih lama, hanya port inframerah yang dipasang untuk tujuan ini, tidak ada penyambung USB;
 • hasil kajian selepas analisis dapat dilihat pada skrin peranti selepas 5 saat;
 • untuk melakukan pengukuran, anda tidak perlu menekan butang pada peranti;
 • model peranti baru tidak memerlukan pengekodan;
 • skrin dilengkapi dengan lampu latar khas, yang memungkinkan untuk menggunakan peranti ini dengan selesa walaupun kepada orang dengan ketajaman penglihatan yang berkurang;
 • penunjuk bateri dipaparkan di skrin, yang membolehkan tidak melewatkan masa penggantiannya;
 • meter dimatikan secara automatik selepas 30 saat jika dalam mod siap sedia;
 • alat ini senang dibawa ke dalam beg kerana beratnya ringan (kira-kira 50 g);

Peranti ini cukup mudah digunakan, oleh itu ia berjaya digunakan oleh pesakit dewasa dan kanak-kanak.

Pakej Instrumen

Komponen berikut termasuk dalam pakej peranti:

 1. Meter dengan satu bateri itu sendiri.
 2. Peranti Accu Check Chek Softclix digunakan untuk menusuk jari dan mendapatkan darah.
 3. 10 lancet.
 4. 10 jalur ujian.
 5. Sarung diperlukan untuk mengangkut peranti.
 6. wayar USB.
 7. Kad jaminan.
 8. Manual operasi untuk meter dan peranti untuk mencucuk jari dalam bahasa Rusia.

Dengan kupon yang diisi oleh penjual, tempoh jaminan selama 50 tahun akan ditetapkan.

Arahan penggunaan

Proses mengukur gula darah mengambil beberapa peringkat:

 • persediaan belajar;
 • menerima darah;
 • pengukuran gula.

Peraturan untuk mempersiapkan kajian ini:

 1. Basuh tangan dengan sabun.
 2. Jari harus diregangkan terlebih dahulu, membuat pergerakan urut.
 3. Sediakan jalur pengukur terlebih dahulu untuk meter. Sekiranya peranti memerlukan pengekodan, anda perlu memeriksa korespondensi kod pada cip pengaktifan dengan nombor pada pembungkusan jalur.
 4. Pasang lancet di peranti Accu Chek Softclix dengan melepaskan penutup pelindung.
 5. Tetapkan kedalaman tusukan yang sesuai ke Softclix. Cukup untuk kanak-kanak menatal pengatur dengan 1 langkah, dan orang dewasa biasanya memerlukan kedalaman 3 unit.

Peraturan untuk mendapatkan darah:

 1. Jari di tangan dari mana darah akan diambil harus dirawat dengan kapas yang dicelupkan ke dalam alkohol.
 2. Pasang Accu Check Softclix ke jari atau cuping telinga anda dan tekan butang pencetus.
 3. Anda perlu sedikit menekan kawasan berhampiran tusukan untuk mendapatkan darah yang mencukupi.

Peraturan untuk analisis:

 1. Letakkan jalur ujian yang disediakan di dalam meter.
 2. Sentuh jari / cuping telinga anda dengan setetes darah di padang hijau di jalur dan tunggu hasilnya. Sekiranya tidak cukup darah, pemberitahuan suara yang sesuai akan didengar..
 3. Ingat nilai penunjuk glukosa yang muncul di paparan.
 4. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menandakan penunjuk yang diperoleh.

Perlu diingat bahawa jalur pengukuran yang sudah habis tidak sesuai untuk analisis, kerana dapat memberikan hasil yang salah..

Penyegerakan dan aksesori PC

Peranti ini mempunyai penyambung USB, yang dihubungkan dengan kabel dengan palam Mikro-B. Hujung kabel yang lain mesti disambungkan ke komputer peribadi. Untuk menyegerakkan data, anda memerlukan perisian khas dan peranti pengkomputeran, yang dapat diperoleh dengan menghubungi Pusat Maklumat yang sesuai.

1. Paparan 2. Butang 3. Penutup sensor optik 4. Sensor optik 5. Panduan untuk jalur ujian 6. Selak penutup bateri 7. Port USB 8. Plat kod 9. Peti bateri 10. Plat data teknikal 11. Tiub untuk jalur ujian 12. Jalur ujian 13. Penyelesaian kawalan 14. Plat kod 15. Bateri

Meter menghendaki anda sentiasa membeli bekalan seperti jalur ujian dan lancet.

Harga untuk helai dan lancet pembungkusan:

 • dalam pembungkusan helai boleh menjadi 50 atau 100 keping. Kosnya berbeza dari 950 hingga 1700 rubel, bergantung pada kuantiti mereka di dalam kotak;
 • lancet boleh didapati dalam jumlah 25 atau 200 keping. Kos mereka adalah dari 150 hingga 400 rubel setiap pakej.

Kesalahan dan masalah yang mungkin berlaku

Agar glukometer berfungsi dengan betul, ia mesti diperiksa menggunakan larutan kawalan, iaitu glukosa tulen. Ia boleh dibeli secara berasingan di mana-mana kedai peralatan perubatan..

Periksa meter dalam situasi berikut:

 • penggunaan pembungkusan jalur ujian baru;
 • selepas membersihkan peranti;
 • sekiranya berlaku gangguan pembacaan pada peranti.

Untuk memeriksa meter, jangan gunakan darah ke jalur ujian, tetapi larutan kawalan dengan kadar glukosa rendah atau tinggi. Setelah memaparkan hasil pengukuran, ia mesti dibandingkan dengan petunjuk asli yang ditunjukkan pada tiub dari jalur.

Semasa bekerja dengan peranti, kesalahan berikut mungkin berlaku:

 • E5 (dengan lambang matahari). Dalam kes ini, memadamkan paparan dari cahaya matahari. Sekiranya tidak ada lambang seperti itu, maka alat ini akan mengalami peningkatan kesan elektromagnetik;
 • E1. Kesalahan muncul apabila jalur tidak dipasang dengan betul;
 • E2. Mesej ini muncul apabila glukosa rendah (di bawah 0.6 mmol / L);
 • H1 - hasil pengukuran lebih tinggi daripada 33 mmol / l;
 • ITU. Ralat menunjukkan kerosakan meter.

Kesalahan ini paling kerap berlaku pada pesakit. Sekiranya anda menghadapi masalah lain, baca arahan untuk peranti..

Maklum Balas Pengguna

Dari tinjauan pesakit, dapat disimpulkan bahawa peranti Accu Chek Mobile cukup mudah dan senang digunakan, tetapi ada yang memperhatikan teknik menyinkronkan dengan PC yang tidak difahami, kerana program yang diperlukan tidak termasuk dalam pakej dan anda perlu mencarinya di Internet..

Saya telah menggunakan peranti ini lebih dari setahun. Berbanding dengan peranti sebelumnya, meter ini selalu memberi saya nilai glukosa yang betul. Saya secara khusus memeriksa beberapa kali petunjuk saya pada peranti dengan hasil analisis di klinik. Anak perempuan saya menolong saya membuat peringatan untuk mengambil pengukuran, jadi sekarang saya tidak lupa mengawal gula tepat pada masanya. Sangat senang menggunakan fungsi seperti itu.

Saya membeli Accu Chek Asset atas cadangan doktor. Saya segera merasa kecewa sebaik sahaja saya memutuskan untuk memindahkan data ke komputer. Saya terpaksa meluangkan masa untuk mencari dan kemudian memasang program yang diperlukan untuk penyegerakan. Sangat tidak selesa. Tidak ada komen mengenai fungsi peranti lain: ia memberikan hasilnya dengan cepat dan tanpa banyak kesalahan.

Bahan video dengan gambaran keseluruhan terperinci mengenai meter dan peraturan penggunaannya:

Kit Accu Chek Asset sangat popular, sehingga boleh dibeli di hampir semua farmasi (dalam talian atau runcit), serta di kedai khas yang menjual alat perubatan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes