Glucometer Accu-Chek Performa: arahan penggunaan

Hari ini, glukometer tertanam dalam kehidupan orang yang menghidap diabetes. Tanpa mereka, mustahil untuk memeriksa tahap gula darah di rumah. Untuk rawatan yang betul dan berkesan, perlu memilih alat yang memenuhi semua keperluan yang diperlukan dan menggambarkan keadaan dengan tepat. Salah satu peranti terbaharu adalah Accu-Chek Performa Roche glucometer..

ciri-ciri

Peranti moden ini menggabungkan:

 • reka bentuk bergaya;
 • saiz kecil;
 • ketepatan petunjuk;
 • kemudahan penggunaan.

Salah satu ciri meter Roche Accu-Chek Performa adalah bahawa proses pengukuran dengannya sama sekali tidak rumit. Ia membolehkan anda mengawal keadaan dengan tepat. Peranti ini juga popular di kalangan anggota perubatan. Peranti ini mempunyai paparan kontras tinggi yang besar, di mana hasil ujian dibaca dengan baik dalam jumlah besar dengan lampu latar yang terang.

Untuk pembuatan badan digunakan plastik kekuatan tinggi. Meter ini mempunyai permukaan berkilat. Pengurusan dilakukan dengan dua butang besar yang terletak di panel utama. Sekiranya anda melihatnya, maka dalam penampilan ia kelihatan seperti rantai kunci dari penggera. Berkat saiznya yang kecil, ia sangat sesuai dengan beg tangan kecil. Glukometer Accu-Chek Performa dapat digunakan oleh orang-orang dari pelbagai usia tanpa masalah, ini menjadi mungkin kerana parameter teknikalnya yang sangat baik dan sarung berkilat yang mudah digunakan. Kehadiran pemegang khas membolehkan anda mengawal kedalaman tusukan. Item-item ini ditulis dengan lengkap dalam meter Accu-Chek Performa. Pilihan jenis ini memungkinkan untuk mengambil darah tanpa rasa sakit dan cepat..

Berat alat ini 60 gram, dan dimensinya ialah 6,9 * 4,3 * 2 cm. Ini menandakan bacaan glukosa sebelum dan selepas makan. Di samping itu, peranti mengira data purata hasil yang disimpan selama 7, 14 dan 30 hari. Meter dihidupkan dan dimatikan secara automatik selepas 2 minit setelah menyelesaikan prosedur.

Persampelan darah dilakukan dengan kaedah kapilari. Setelah memberikan setetes darah ke ujian, jawapannya akan siap dalam masa yang sangat singkat. Meter dilengkapi dengan fungsi memori, yang menyimpan kira-kira 500 bacaan dengan masa dan tarikh. Hasilnya mesti dipindahkan melalui tali ke komputer peribadi. Bateri yang tersedia dirancang untuk kira-kira 2000 ukuran.

Glukometer Accu-Chek Performa dikurniakan fungsi lain - jam penggera yang akan mengingatkan pengguna bahawa sudah waktunya untuk melakukan kajian lain. Adalah mungkin untuk menetapkan 4 posisi untuk pemberitahuan, di mana setelah setiap beberapa minit isyarat akan diulang 3 kali. Peranti ini mungkin memberi amaran mengenai hipoglikemia. Untuk melakukan ini, hasil kritikal yang disyorkan oleh doktor diperkenalkan ke dalamnya, dan alat tersebut segera memberi isyarat.

Meter jenis ini sepenuhnya sesuai dengan semua keperluan mengenai ketepatan bacaan. Dari yang dilakukan di makmal mereka berbeza sebanyak 10%, kesalahan seperti itu dianggap menyedihkan.

Peralatan

Kit Glucometer Standard Accu-Chek Performa merangkumi:

 • peranti itu sendiri;
 • jalur ujian yang tidak biasa dilengkapi dengan plat kod;
 • alat menindik;
 • lancet;
 • mengawal penyelesaian dua peringkat;
 • bateri;
 • kes.

Pengekodan peranti

Pertama sekali, peranti mesti dikodkan. Untuk melakukan ini, ia mesti dimatikan dan dibalikkan. Masukkan plat kod dengan nombornya hingga ke penyambung. Sekiranya peranti ini digunakan sebelumnya, maka plat lama harus dilepaskan dan yang baru.

Jalur ujian

Jalur ujian untuk peranti ini dibuat menggunakan teknologi yang unik. Ini menjamin pengesahan pembacaan ujian yang lengkap. Jalur ujian meter glukosa Accu-Chek Performa mempunyai enam kenalan berlapis emas yang menyesuaikan dengan turun naik suhu dan kelembapan, serta pemeriksaan dalam talian:

 • aktiviti band;
 • jumlah darah untuk ujian;
 • integriti jalur.

Ujian kawalan merangkumi penyelesaian dua peringkat, iaitu dengan kepekatan glukosa tinggi dan rendah. Perkara ini diperlukan sekiranya anda tiba-tiba menerima data yang mencurigakan, begitu juga ketika menggunakan pembungkusan jalur baru dan setelah mengganti bateri lama dengan yang baru.

Ciri-ciri bahan habis pakai

Set peranti baru mempunyai cip kod hitam, yang diperlukan untuk pengekodan satu kali peranti. Ia mesti dimasukkan ke soket yang terletak di sisi meter.

Tarikh luput bahan habis pakai harus selalu diperiksa - sebelum setiap sesi pengumpulan darah untuk menetapkan kadar gula. Selepas tiub dibuka, hanya perlu memusatkan perhatian pada tarikh yang tertera pada balang plastik dan pembungkusan kadbod. Penganalisis dan bahan habis pakai harus disimpan dalam keadaan yang sesuai. Pada kotak kadbod dengan jalur, seperti kotak pensil, kotak hijau digambarkan. Ini bermaksud bahawa bahan habis pakai tidak mengganggu maltosa..

Jalur siri ini dikalibrasi oleh plasma darah. Untuk memahami hasil yang berkaitan dengan norma harus ada di atas meja, yang dianjurkan pada tahun 1999 oleh Organisasi Kesihatan Sedunia.

Arahan untuk digunakan

Terdapat sekumpulan petunjuk lengkap untuk pengguna, yang menerangkan cara menggunakan meter Accu-Chek Performa. Pertama sekali, sebelum prosedur, anda perlu memastikan bahawa semua yang anda perlukan ada berdekatan, seperti pad kapas, alkohol, pen piercing, glukometer, helai dan lancet pakai buang. Tangan mesti dibasuh dan dikeringkan dengan teliti..

Dalam kit dengan variasi ini terdapat peranti khas "Accu-Chek Multikliks". Fungsi utamanya adalah untuk mendapatkan setetes darah untuk analisis. Anda perlu memastikan bahawa ia siap digunakan, iaitu tidak ada yang rosak, semuanya steril.

Anda perlu memasukkan jalur ujian mengikut anak panah arah ke penyambung yang direka khas untuk ini - selepas itu meter akan menyala. Kod akan muncul di layar, yang harus dibandingkan dengan nombor yang tertera pada bungkusan. Sekiranya tidak bertepatan, tindakan itu harus diulang..

Di rumah, jari sebaiknya dirawat bukan dengan alkohol, tetapi dengan air sabun pada suhu bilik, dan sebaiknya dikeringkan dengan pengering rambut, bukan tuala. Kemudian buat tusukan, disarankan untuk mengurut jari anda terlebih dahulu. Ini akan meningkatkan aliran darah, tidak perlu mengeluarkannya secara paksa, kerana cairan antar sel akan memberikan hasil yang terdistorsi. Itulah sebabnya lebih baik mengambil tetes kedua untuk analisis, dan lap yang pertama dengan swab steril. Untuk analisis, 0.6 μl darah sudah mencukupi. Selepas itu, titisan dikenakan pada jalur ujian di tempat yang ditandakan dengan warna kuning. Selepas 5 saat di skrin, anda dapat melihat hasilnya, yang dapat dibandingkan dengan ketepatan dengan kajian makmal.

Sekiranya peranti kekurangan darah, gambar yang sesuai akan muncul, dan meter juga akan memancarkan isyarat tertentu. Adalah mungkin untuk menambah kuantiti pada jalur yang sama dalam masa 5 saat. Isyarat amaran akan memberitahu anda bahawa had gula darah anda telah terlampaui. Peranti ini dikalibrasi untuk plasma, oleh itu darah untuk analisis dapat diambil dari lengan bawah atau telapak tangan dan pada waktu perut kosong. Tetapi dalam kes ini, hasilnya tidak akan selalu benar..

Setelah menyelesaikan prosedur, bahan habis pakai, jarum dan jalur mesti dilupuskan..

Perbezaan Model Nano

Glukometer Accu-Chek Performa Nano adalah varian peranti Accu Chek Performa, tetapi hanya berukuran kecil: 43 x 69 x 20 mm. Beratnya hanya 40 gram. Walaupun tidak lagi tersedia, ia masih boleh dibeli di farmasi atau kedai dalam talian. Dia mempunyai aspek positif tersendiri, seperti:

 • tampan;
 • paparan besar dengan lampu latar dan gambar yang jelas;
 • kemudahan;
 • kekompakan;
 • memori besar untuk kira-kira 500 ujian;
 • pengesahan menyeluruh hasil dan kemungkinan memindahkannya ke komputer peribadi;
 • jangka hayat bateri yang panjang - hampir 2000 ukuran;
 • semak ketersediaan.

Peranti ini mempunyai fungsi yang tinggi: ia mengira nilai rata-rata, penanda sebelum dan selepas makan, ada isyarat peringatan dan peringatan. Glukometer Accu-Chek Performa Nano memberikan maklumat yang boleh dipercayai dan juga memenuhi semua petunjuk ketepatan. Peranti ini melakukan ujian darah yang luas untuk kandungan gula melalui kaedah elektrokimia biosensor.

keburukan

Kelemahan glukometer Accu Chek Perform adalah harga yang tinggi dan kekurangan penggunaan barang yang kerap. Walaupun kos tinggi dengan peregangan dapat dianggap sebagai tolak, kerana sepenuhnya memenuhi indikator kualiti tertinggi.

Ulasan

Glukometer Accu-Chek Performa, yang ulasannya sangat positif, boleh dipercayai dan mempunyai fungsi tambahan yang selesa. Ramai pengguna memuji reka bentuk peranti yang bergaya dan kes ringkas yang paling disukai wanita. Peranti generasi baru ini membolehkan anda menganalisis kadar gula dalam darah secara sederhana, mudah dan cepat. Setelah menyelesaikan beberapa pengukuran, pada masa akan datang pengguna akan melakukannya di mesin.

Semua orang tahu bahawa diabetes adalah penyakit serius dan berbahaya yang memerlukan pemantauan berterusan. Terutama untuk ini, di rumah, pesakit menggunakan alat khas. Meter glukosa darah Accu-Chek Performa adalah alat yang tepat untuk sesiapa sahaja yang menghidap diabetes. Sekiranya anda mengikuti peraturan mudah untuk penggunaan dan penyimpanan peranti, anda boleh mengawal tahap gula darah selama bertahun-tahun.

Glucometer Accu Chek Aktif

Pada akhir abad yang lalu, berlaku peristiwa penting dalam bidang perubatan. Hasil daripada penggabungan dua syarikat Eropah yang terkenal, Roche Diagnostics terbentuk. Ia berfungsi dengan berkesan di pasaran produk perubatan Rusia.

Glucometer Accu Check Asset adalah model syarikat yang sempurna. Garis accu chek instrumen Jerman merangkumi beberapa model yang berbeza dari segi penampilan, harga, dan ciri tambahan. Apa kelebihan pilihan "aset" peranti? Mengapa pesakit diabetes perlu memilihnya?

Kelebihan glukometer jenama "aset"

Salah satu perkara pertama yang harus dilakukan pada setiap hari yang mesti dilakukan oleh semua jenis diabetes adalah mengukur tahap glukosa dalam darah secara bebas. Maksud "gula puasa" penting untuk diketahui untuk menyesuaikan kaedah terapi (dos ubat, diet, aktiviti fizikal) pada siang hari. Biasanya, nilai glukosa hingga 5.6 mmol / L dipertimbangkan untuk orang yang sihat..

Pesakit diabetes mesti berusaha untuk mendapatkan nilai normal. Dengan jangka masa penyakit endokrinologi pankreas lebih dari 15–20 tahun, patologi bersamaan (hipertensi, jantung, kegagalan buah pinggang), penunjuk mungkin meningkat.

Pada siang hari, bilangan glukometri tidak boleh melebihi 7.0-8.0 mmol / L. Adalah dianggap tidak betul untuk mengukur glukosa darah segera setelah makan, dalam 1,5-2,0 jam setelahnya. Semasa memilih peranti untuk penggunaan yang kerap dan kerap, anda harus mempertimbangkan ciri-ciri peribadi model.

Dalam penampilan, jenis meter glukosa model "aset" dibezakan dengan reka bentuk dan kekompakan yang bergaya. Ia lebih kecil daripada separuh tapak tangan orang dewasa. Alat ini dapat dibawa ke dalam saku, tas tangan, sehingga perangkat selalu "di tangan". Beratnya hampir 50 g, mempunyai parameter 19.1x46.8x97.8 mm. Salah satu syarat glukometri: untuk mendapatkan hasil yang tepat, perlu mengekstrak darah dengan betul.

Untuk mengambil biomaterial, anda boleh menggunakan bukan saja falang atas jari tengah dan telunjuk, tetapi juga "bantalan" di telapak tangan, bahu, kaki bawah, dan paha. Pakar dan pengguna model "aset" mencatat ketepatan tinggi hasil yang diperoleh, dibandingkan dengan analisis makmal.

Memori peribadi peranti dengan jumlah 500 kajian. Glukometer dapat memberikan nilai purata aritmetik, berdasarkan ujian darah untuk jangka masa yang berbeza: 7, 14, 30 dan 90 hari. Dalam praktiknya, jika pesakit secara kerap dan kerap mengukur darah secara bebas, maka memperoleh nilai purata lebih dari 2 bulan menggantikan analisis makmal yang kompleks dengan hemoglobin glikasi.

Produk Jerman dibeli di farmasi atau di kedai peralatan perubatan khusus. Semasa membelinya, kupon diisi, yang memberikan jaminan untuk pembaikan atau penggantian peranti selama 5 tahun, sekiranya berlaku kerosakan, kerosakan.

Harga model "aset" jauh lebih rendah daripada yang lain, dalam baris ini, kira-kira 700 rubel. Jalur untuk glukometer aktif chek ketepatan dalam jumlah 100 keping mempunyai kos dalam 1 ribu rubel.

Eksklusiviti Jalur Uji

Huraian langkah-langkah dalam analisis bermula dengan fakta bahawa perlu untuk membuka pembungkusan dengan jalur. Selepas ditutup - anda tidak boleh membiarkannya terbuka. Model aset dicirikan oleh penggunaan jalur ujian sehingga akhir sepanjang hayat berguna yang ditunjukkan pada kotak. Biasanya, petunjuk lain hanya sesuai sehingga 90 hari selepas dibuka. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa bahan-bahan yang tersimpan di intinya sangat tahan terhadap pengaruh persekitaran.

Kod untuk setiap kumpulan jalur ujian yang baru mudah ditetapkan. Plat kod dimasukkan ke dalam slot khas dalam selongsong plastik peranti. Ia tersedia dalam pembungkusan bersama dengan jalur; penampilannya berbeza dari yang utama. Semasa menggunakan salah satu daripadanya, peranti membaca kod secara automatik.

Untuk menentukan kandungan glukosa dalam darah, sebahagian kecil bahan biologi diperlukan - 2 μl. Zon penunjuk (kotak oren) disusun mengikut prinsip kapilari. Oleh kerana itu, darah disapu ke mana-mana bahagiannya, ia boleh berada di sebelah. Isyarat bunyi menunjukkan bahawa pengukuran telah dimulakan. Peranti ini juga akan memberikan hasil yang boleh dipercayai jika anda pertama kali meletakkan objek ujian di petak oren ujian, kemudian masukkan ke dalam slot.

Jalurnya kuat, tetapi fleksibel, perlu memindahkannya ke slot sehingga terkunci, dengan sedikit usaha. Terdapat ujian yang menentukan glukosa plasma. Mereka ditandakan pada bungkusan dengan bulatan kuning..

Keunikan model "aset" terletak pada kenyataan bahawa petunjuk ujian dapat digunakan tanpa glukometer. Perbandingan warna zon yang ditunjukkan dengan skala pada alas akan memungkinkan untuk menghasilkan hasil yang hampir. Mencuba kaedah ini disarankan hanya dalam kes kecemasan. Selalunya, seorang diabetes mesti mengetahui glukosa darah yang tepat.

Aspek teknikal menggunakan peranti

Arahan ringkas untuk penggunaan peranti diberikan dalam bahasa Rusia. Kit ini termasuk lancet - alat pegas yang menyerupai bentuk penanda yang dipendekkan, berfungsi untuk menusuk kulit. Peranti menggunakan kaedah pengukuran fotometrik.

Untuk analisis, darah kapilari diperlukan. Lancet mempunyai 11 pilihan mogok, satu lebih lemah daripada yang lain. Bagi orang dewasa, biasanya ditetapkan pada kedudukan 7 atau 8.

Di bahagian luar peranti adalah:

 • Di bahagian atas terdapat skrin kristal cair.
 • Di bahagian bawah terdapat lubang untuk memasukkan jalur ujian.
 • Di bawah paparan - dua kekunci "M" dan "S".

Kabel khas membolehkan anda menyambungkan meter ke komputer peribadi. Dengan itu, anda boleh memindahkan hasil analisis ke folder di desktop anda. Dengan menghantar maklumat kepada ahli endokrinologi, berunding mengenai kelainan, dapatkan cadangan. Sebagai peraturan, mereka berkaitan dengan pembetulan terapi dengan agen hipoglikemik dan diet rendah karbohidrat..

Munculnya "titisan darah" yang berkedip di layar menunjukkan bahawa perlu menggunakan biomaterial ke kawasan penunjuk. Dengan bateri terpasang di dalamnya, peranti akan menahan perbezaan suhu yang besar: dari -25 hingga +70 darjah Celsius.

Julat kerja adalah 8.0-42 darjah di atas sifar, dengan kadar kelembapan tidak melebihi 85%. Pesakit diabetes tidak dilarang melakukan sukan, pelancongan, dengan mengambil langkah berjaga-jaga. Penting untuk diingat bahawa peranti berfungsi dengan baik pada ketinggian hingga 4 ribu meter di atas permukaan laut. Cas bateri biasanya cukup untuk 1 ribu ujian..

Dengan menggunakan butang "S", anda boleh melakukan pelbagai operasi:

 • tetapkan masa dan tarikh;
 • tentukan format penampilan nombor di skrin;
 • aktifkan (blok) isyarat bunyi;
 • lihat hasil sebelumnya.

Kekunci "M" membolehkan anda beralih ke mod "buku harian elektronik paging".

Sekiranya jalur ditarik keluar untuk memberikan setetes darah ke kawasannya, maka pengukuran akan diteruskan 2 kali lebih lama - 10 saat. Simbol jam pasir muncul di skrin pada masa ini. Hasilnya disertakan dengan catatan masa dan tarikh ujian darah untuk glukosa.

Meter glukosa darah adalah alat pelbagai fungsi. Untuk kemudahan, analisis dapat disertakan dengan komentar lisan ("ketika perut kosong", "setelah latihan fizikal", "pada waktu malam"). Peranti dihidupkan secara automatik setelah jalur ujian dimasukkan ke dalam slot pada kotak plastik. Ia mati secara bebas selepas 30-90 saat, bergantung pada mod operasi. Pengguna tidak perlu mengklik butang untuk ini.

Ulasan, ulasan dan arahan Accu-Chek Active mengenai glukometer Accu-chek Active

Mengenai pengeluar

Meter glukosa darah Accu-Chek dihasilkan oleh Roche Group of Companies (ibu pejabat di Switzerland, Basel). Pengilang ini adalah salah satu pemaju terkemuka dalam bidang farmaseutikal dan perubatan diagnostik..

Jenama Accu-Chek diwakili oleh pelbagai alat pemantauan diri untuk pesakit diabetes dan merangkumi:

 • glukometer generasi moden;
 • ujian jalur;
 • alat menindik;
 • lancet;
 • perisian hemanalisis;
 • pam insulin;
 • set infusi.

Lebih dari 40 tahun pengalaman dan strategi yang jelas membolehkan syarikat membuat produk inovatif dan berkualiti tinggi yang sangat memudahkan kehidupan pesakit diabetes.

Pertanyaan kepada doktor

Punca Kesalahan

Helo! Saya membeli glukometer seperti 2 tahun yang lalu. 2 bulan terakhir menunjukkan nilai yang diremehkan. Periksa semula di makmal, dan menggunakan penyelesaian kawalan. Dengan apa yang dapat dihubungkan?

Helo! Mungkin masalahnya adalah kerosakan peranti atau tidak mematuhi teknik penyelidikan. Walau apa pun, anda harus menghubungi pusat khidmat. Jaminan produk Accu-Check tidak terhad.

Kekerapan pengukuran

Helo, Doktor! Ibu saya baru-baru ini didiagnosis menghidap diabetes, menetapkan diet, pil dan diberitahu untuk memastikan tahap gula. Mereka membelikannya aset Accu-Chek. Dan berapa kerap saya mesti menggunakan peranti ini?

Selamat hari! Doktor menetapkan cadangan untuk kekerapan dan masa mengukur glisemia untuk setiap pesakit secara individu. Cadangan umum adalah seperti berikut:

 • pada waktu pagi dengan perut kosong;
 • 2 jam selepas makan (petang dan petang);
 • jika pesakit mempunyai risiko hipoglikemia nokturnal - pada 2-4 pagi.

Pengukuran secara berkala akan membolehkan pengesanan dan pembetulan pelanggaran tepat pada masanya..

Pengelasan Penganalisis Genggam

Pada masa ini, garis Accu-Chek mempunyai empat jenis penganalisis:

Nota! Untuk masa yang lama, alat Accu Chek Gow sangat popular di kalangan pesakit. Walau bagaimanapun, pada tahun 2016 pengeluaran jalur ujian untuknya dihentikan.

Selalunya ketika membeli glukometer orang hilang. Apakah perbezaan antara jenis peranti ini? Yang hendak dipilih? Di bawah ini kami mempertimbangkan ciri dan kelebihan setiap model..

Accu Chek Performa adalah penganalisis berkualiti tinggi baru. Adakah dia:

 • Tidak memerlukan pengekodan;
 • Mempunyai paparan besar yang mudah dibaca;
 • Untuk mengukur jumlah darah yang mencukupi;
 • Telah membuktikan ketepatan pengukuran.

Kebolehpercayaan dan kualiti

Accu Chek Nano (Accu Chek Nano) bersama dengan ketepatan tinggi dan kemudahan penggunaan membezakan saiz padat dan reka bentuk yang bergaya.

Peranti padat dan senang

Accu Check Mobile adalah satu-satunya glukometer sejauh ini tanpa jalur ujian. Sebaliknya, kaset khas dengan 50 bahagian digunakan..

Walaupun kosnya agak tinggi, pesakit menganggap glukometer Accu Chek Mobile sebagai pemerolehan yang menguntungkan: kit ini juga merangkumi penindik 6-lancet, serta mikro-USB untuk menyambung ke komputer.

Formula terbaru tanpa penggunaan jalur ujian

Glukometer dan ciri-cirinya

Meter senang dan senang digunakan. Aset Accu-Chek mempunyai ulasan positif dari pengguna yang telah membeli peranti serupa dan telah lama menggunakannya..

Alat untuk mengukur glukosa darah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Tempoh ujian darah untuk penunjuk gula hanya lima saat;
 • Analisis memerlukan tidak lebih daripada 1-2 mikroliter darah, yang sama dengan satu titisan darah;
 • Peranti ini mempunyai memori untuk 500 pengukuran dengan masa dan tarikh, serta kemampuan untuk mengira nilai purata selama 7, 14, 30 dan 90 hari;
 • Peranti tidak memerlukan pengekodan;
 • Adalah mungkin untuk memindahkan data ke PC melalui kabel USB mikro;
 • Sebagai bateri menggunakan satu bateri litium CR 2032;
 • Peranti ini memungkinkan pengukuran dalam lingkungan dari 0,6 hingga 33,3 mmol / liter;
 • Kaedah pengukuran fotometrik digunakan untuk mengesan tahap gula dalam darah;
 • Peranti boleh disimpan pada suhu dari -25 hingga +70 ° С tanpa bateri dan dari -20 hingga +50 ° С dengan bateri terpasang;
 • Suhu operasi sistem adalah dari 8 hingga 42 darjah;
 • Tahap kelembapan yang dibenarkan di mana penggunaan meter tidak boleh melebihi 85 peratus;
 • Pengukuran dapat dilakukan pada ketinggian hingga 4000 meter di atas permukaan laut;

Pengekodan alat

Langkah ini diperlukan. Ambil penganalisis, masukkan jalur ujian ke dalamnya (selepas itu peranti akan dihidupkan). Selain itu, anda perlu memasukkan plat kod dan jalur ujian ke dalam peranti. Kemudian pada paparan anda akan melihat kod khas, ia sama dengan kod yang tertulis pada bungkusan jalur penunjuk.

Sekiranya kodnya tidak sepadan, hubungi tempat di mana anda membeli peranti atau jalur. Jangan melakukan pengukuran, dengan kod yang tidak sama kajian tidak akan dapat dipercayai.

Sekiranya semuanya teratur, kodnya sesuai, kemudian terapkan Accuchek Asset Control 1 (mempunyai kepekatan glukosa rendah) dan Control 2 (mempunyai kandungan glukosa tinggi) ke indikator. Setelah memproses data, hasilnya akan ditampilkan di layar, yang harus ditandai. Hasil ini harus dibandingkan dengan pengukuran kawalan, yang ditandakan pada tiub untuk jalur penunjuk..

Cara menggunakan meter

Pengenalan dengan peranti

Lengkap dengan penindik dan jalur ujian

Pada kenalan pertama dengan peranti, baca dengan teliti manual pengguna. Sekiranya anda masih mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor anda..

Penting! Tahap glukosa dapat ditentukan dengan menggunakan dua unit ukuran yang berbeza - mg / dl atau mmol / l. Oleh itu, terdapat dua jenis glukometer Accu Check Active

Tidak mustahil untuk mengukur unit ukuran yang digunakan oleh peranti! Semasa membeli, pastikan anda membeli model dengan nilai biasa anda..

Sebelum penggunaan pertama

Sebelum menghidupkan peranti untuk pertama kalinya, meter harus diperiksa. Untuk melakukan ini, pada peranti yang dimatikan, tekan butang S dan M secara serentak dan tahan selama 2-3 saat. Setelah penganalisis dihidupkan, bandingkan gambar di layar dengan gambar yang dinyatakan dalam manual pengguna.

Memeriksa paparan

Sebelum penggunaan pertama peranti, anda boleh mengubah beberapa parameter:

 • format untuk memaparkan masa dan tarikh;
 • Tarikh
 • masa;
 • isyarat bunyi.

Cara mengkonfigurasi peranti?

 1. Tahan butang S lebih dari 2 saat.
 2. Paparan menunjukkan susunan. Parameter, ubah sekarang, berkelip.
 3. Tekan butang M dan ubahnya.
 4. Untuk pergi ke tetapan seterusnya, tekan S.
 5. Tekan sehingga jumlahnya muncul. Hanya dalam kes ini mereka diselamatkan.
 6. Kemudian anda boleh mematikan perkakas dengan menekan butang S dan M secara serentak.

Anda boleh mengetahui lebih banyak maklumat dari arahan

Arahan penggunaan Accu Chek Performa Nano

Dengan pembantu pintar ini, lebih mudah bagi pesakit untuk memantau ubat. Dalam masa 5 saat, pesakit akan mendapat hasil yang tepat. Accu Chek Performa Nano sangat sesuai untuk pesakit kumpulan 1 dan 2.

Dia mempunyai banyak sifat positif yang patut diberi perhatian..

Cara menyegerakkan meter dengan PC

Peranti ini mempunyai ciri penting seperti kemampuan untuk menyegerakkan dengan komputer. Berkat fungsi ini, di masa depan adalah mungkin untuk melakukan analisis terperinci mengenai semua hasil yang diperoleh. Untuk menyegerakkan dua peranti, kabel khas disertakan dalam kit. Ia boleh menjadi wayar USB. Kami memasukkan satu palam ke penyambung yang terletak di meter, palam kedua dimasukkan ke port yang terletak di PC.

Arahan penggunaan meter

Agar peranti berfungsi, anda harus memasukkan jalur ujian di dalamnya. Kod berangka pertama kali muncul di layar, dan kemudian ikon yang menggambarkan setetes darah. Ini bermaksud bahawa pesakit boleh memulakan prosedur.

Tusukan dilakukan menggunakan pen khas di jari tengah. Setetes darah hendaklah disapu pada hujung jalur dengan warna kuning. Apabila jalur ujian menyerap darah sepenuhnya, alat itu memulakan pemeriksaan. Selepas 5 saat, hasil analisis muncul di paparan..

Apa yang perlu dilakukan agar meter berfungsi dengan betul

Accu Chek Performa Nano memerlukan data yang tepat. Dalam kes ini, ia mesti diperiksa..

Ia dilakukan dengan menggunakan penyelesaian khas, yang boleh dibeli secara berasingan atau bersama-sama dengan jalur ujian. Komposisi larutan merangkumi glukosa tulen, yang diambil sebagai petunjuk 100% pengiraan data. Daripadanya pengiraan lebih lanjut akan dilakukan..

Memeriksa meter dilakukan dalam kes seperti:

 • setelah menggunakan semua helai adunan;
 • selepas membersihkan peranti;
 • jika peranti menghasilkan hasil yang jelas tidak betul.

Kemungkinan kesalahan dan masalah dengan meter

Tidak banyak kesalahan semasa menggunakan alat untuk menentukan gula darah, tetapi harus diketahui sehingga tidak ada masalah.

Oleh itu, sebarang kesalahan ditunjukkan pada monitor peranti:

 • E5 dengan matahari. Peranti terkena cahaya matahari. Anda perlu melangkah ke tempat teduh dan ulangi prosedur.
 • E5. Ia terkena medan elektromagnetik, jadi lebih baik menjauh dari tempat ini.
 • E1. Jalur tidak dimasukkan dengan betul. Ulangi proses pengecasan ujian sekali lagi.
 • EEE. Meter mempunyai beberapa kerosakan. Ia mesti dibawa ke kedai dengan kad jaminan dan cek.

Jalur ujian, lancet untuk Accu Chek Asset

Semua alat tambahan untuk operasi glukometer (jalur, lancet) dibeli secara berasingan. Setelah mempelajari arahannya, anda akan mengetahui peraturan penggunaannya. Kebetulan plat kod yang dimasukkan ke dalam peranti tidak bertepatan dengan kod yang terpaku pada kotak dari jalur.

Dalam kes ini, anda tidak boleh mengambil darah, kerana ujiannya tidak betul. Anda perlu membawa alat ke farmasi dan membincangkan masalah..

Ralat

Semua petunjuk yang dilakukan di rumah dianggap betul jika turun naik dalam julat ± 20% analisis makmal yang paling tepat. Kesalahan alat sedemikian dibenarkan dan tidak menjejaskan prosedur rawatan..

Ciri Aktif Accu-Chek

Accu Chek Asset adalah meter gula darah yang paling popular. Ini digunakan untuk mengkaji kepekatan glukosa dalam darah periferal (kapilari).

Ciri teknikal utama penganalisis ditunjukkan dalam jadual di bawah:

PaparanLCD segmen 96
H * W * T9,78 x 4,68 x 1,91 cm
Berat50 g
Masa5 s
Isipadu darah1-2 μl
Teknik pengukuranFotometrik
Julat0.6-33.3 mmol / L
Ingatan500 nilai dengan tarikh dan masa (+ memperoleh nilai purata untuk minggu, bulan dan 3 bulan terakhir)
Hayat bateri≈1000 ukuran (kira-kira 1 tahun)
Bateri apa yang diperlukanBateri CR2032 - 1 pc..
Peringatan Pengukuran+
Pemindahan data ke PC melalui mikro-USB+

Mesej ralat

Sekiranya terdapat kerosakan dan kerosakan fungsi meter, mesej yang sesuai muncul di skrin. Kesalahan biasa semasa menggunakan penganalisis ditunjukkan dalam jadual di bawah..

RalatPuncaPenyelesaian
E-1
 • Jalur ujian yang tidak betul atau tidak lengkap dimasukkan;
 • Cuba memasukkan jalur ujian terpakai;
 • Memohon darah ke jalur ujian terlalu awal (sehingga isyarat yang sesuai muncul di skrin);
 • Mengukur pencemaran tingkap.
 • Ikut arahan semasa memasukkan jalur ujian;
 • Gunakan jalur ujian baru;
 • Bersihkan perkakas.
E-2
 • Glukosa sangat rendah
 • Semasa aplikasi, jalur ujian diimbangi atau dibengkokkan;
 • Memohon jumlah darah yang tidak mencukupi ke jalur;
 • Menggunakan jalur ujian yang salah.
 • Sekiranya terdapat tanda-tanda hipoglikemia yang teruk - rawatan kecemasan;
 • Gunakan jalur ujian Accu-Check Active yang baru yang sesuai;
E-3Isu Plat Cabaran.Cuba but semula peranti atau hubungi pusat servis
E-4Sambungan glukometer yang berfungsi dengan komputerUlangi dengan melepaskan kabel USB
E-5Peranti terdedah kepada sinaran elektromagnetik yang kuat.Lakukan pengukuran di tempat lain atau matikan sumber radiasi

Penerangan Model Accu Check Asset

Pembangun penganalisis ini mencuba dan mengambil kira detik-detik yang menimbulkan kritikan terhadap pengguna glukometer yang dihasilkan sebelumnya. Sebagai contoh, pembangun telah mengurangkan masa untuk analisis data. Oleh itu, Accu chek cukup 5 saat untuk anda melihat hasil kajian mini di skrin. Lebih mudah bagi pengguna dan hakikat bahawa untuk analisis itu sendiri tidak memerlukan penekanan butang - automasi telah hampir sempurna.

Ciri-ciri operasi aset cek:

 • Untuk memproses data, darah minimum yang diberikan pada indikator (1-2 μl) mencukupi untuk peranti;
 • Sekiranya anda mengeluarkan lebih sedikit darah daripada yang diperlukan, penganalisis akan mengeluarkan pemberitahuan yang memberitahukan mengenai dos berulang;
 • Penganalisis dilengkapi dengan paparan besar kristal cair dalam 96 segmen, serta lampu latar, yang memungkinkan untuk melakukan analisis walaupun dalam perjalanan pada waktu malam;
 • Jumlah memori dalamannya besar, anda boleh menyimpan hingga 500 hasil sebelumnya, disusun mengikut tarikh dan waktu, ditandakan;
 • Sekiranya terdapat keperluan sedemikian, anda boleh memindahkan maklumat dari meter ke PC atau alat lain, kerana meter tersebut mempunyai port USB;
 • Terdapat juga pilihan untuk mengintegrasikan hasil yang disimpan - peranti memaparkan nilai rata-rata selama seminggu, dua minggu, sebulan dan tiga bulan;
 • Penganalisis dimatikan secara bebas, ia berfungsi dalam mod siap sedia;
 • Anda juga boleh menukar isyarat suara sendiri..

Penerangan yang berasingan layak mendapat penanda penganalisis. Ia dilengkapi dengan sebutan berikut: sebelum makan - ikon "bullseye", setelah makan - epal yang digigit, peringatan kajian - epal dan loceng, penyelidikan kawalan - sebotol, dan sewenang-wenang - bintang (di sana anda juga dapat menetapkan nilai tertentu sendiri).

Glukometer Accu-Chek

Accu-Chek Aktif

Model terlaris di dunia di antara peranti Accu-Chek. Anda boleh mengukur tahap glukosa dalam darah dengan 2 kaedah: apabila jalur ujian berada tepat di dalam alat dan di luarnya. Dalam kes kedua, jalur ujian dengan darah mesti dimasukkan ke dalam meter paling lambat selepas 20 saat.

Adalah mungkin untuk menilai secara tepat ketepatan pengukuran. Tetapi yang terbaik adalah memeriksa ketepatan dengan penyelesaian kawalan khas..

 • Tidak memerlukan pengekodan. Untuk menggunakan peranti yang tidak perlu memasukkan data jalur ujian, sistem dikonfigurasi secara automatik.
 • Ukur dengan dua cara. Anda boleh mendapatkan hasil masuk dan keluar dari peranti..
 • Tetapkan tarikh dan masa. Sistem secara automatik menetapkan tarikh dan waktu..
 • Berfungsi. Data dari pengukuran sebelumnya disimpan selama 90 hari. Sekiranya seseorang takut lupa menggunakan meter, terdapat fungsi penggera.

Kajian terperinci mengenai meter glukosa Accu-Chek Asset boleh didapati di: https: //sdiabetom.ru/glyukometry/akku-chek-aktiv.html

Accu-Chek Performa

Model klasik yang digunakan oleh kebanyakan pesakit diabetes. Untuk analisis, setetes darah kecil diperlukan, dan mereka yang ingin dapat memberikan peringatan tentang pengukuran.

 • Jangka hayat jalur ujian tidak bergantung pada tarikh dibuka. Ciri ini akan membantu untuk tidak lupa menukar jalur ujian dan menyelamatkan anda dari pengiraan yang tidak perlu..
 • Memori untuk 500 ukuran. Dengan 2 ukuran sehari, hasil 250 hari akan disimpan dalam memori peranti! Data akan membantu mengawal penyakit oleh doktor. Peranti ini juga menyimpan data pengukuran purata selama 7, 14 dan 90 hari.
 • Ketepatan. Pematuhan dengan ISO 15197: 2013, disahkan oleh pakar bebas.

Arahan penggunaan:

Gambaran keseluruhan terperinci mengenai peranti di pautan:

Accu-Chek Mobile

Glukometer terbaru adalah pengetahuan dalam mengukur tahap glukosa. Teknologi pantas & pergi yang inovatif membolehkan analisis tanpa jalur ujian.

 • Kaedah pengukuran fotometrik. Untuk menjalankan analisis, perlu mendapatkan darah dengan satu klik pada drum, kemudian buka penutup dengan sensor dan pasangkan jari yang dicucuk ke cahaya yang berkedip. Selepas pita akan bergerak secara automatik dan anda akan melihat hasilnya di paparan. Pengukuran mengambil masa 5 saat.!
 • Drum dan kartrij. Teknologi fast & go memungkinkan untuk tidak menukar lancet dan jalur ujian selepas setiap analisis. Untuk analisis, anda perlu membeli kartrij dengan ukuran 50 dan drum dengan 6 lancet.
 • Kefungsian. Antara ciri fungsi: jam penggera, laporan, kemampuan untuk memindahkan hasilnya ke PC.
 • 3 in 1. Meter, kaset ujian dan lancer dimasukkan ke dalam peranti - anda tidak perlu membeli barang tambahan!

Accu-Chek Performa Nano

Glukometer Accu-Chek Performa berbeza dengan model lain dalam ukuran kecilnya (43x69x20) dan berat rendah - 40 gram. Peranti memberikan hasil dalam 5 saat, senang dibawa bersama anda!

 • Kekompakan. Mudah dimasukkan ke dalam poket, beg wanita atau beg galas bayi anda.
 • Cip pengaktifan hitam. Ia dipasang sekali - semasa permulaan. Tidak perlu berubah lebih jauh.
 • Memori untuk 500 ukuran. Nilai purata untuk jangka masa tertentu membolehkan pengguna dan doktor memantau dan menyesuaikan proses rawatan.
 • Matikan automatik. Peranti itu sendiri dimatikan 2 minit selepas analisis.

Accu-Chek Go

Salah satu model Accu-Chek pertama dihentikan. Peranti ini dibezakan oleh kemampuan untuk mengambil darah bukan hanya dari jari, tetapi juga dari bahagian tubuh yang lain: bahu, lengan bawah. Peranti ini lebih rendah daripada yang lain di jalur Accu-Chek - memori kecil (300 ukuran), ketiadaan jam penggera, ketiadaan jumlah darah rata-rata dalam jangka masa tertentu, ketidakupayaan untuk memindahkan hasilnya ke komputer.

Lengkap meter Accu Chek

Tidak pada masa lalu yang begitu jauh ada kalanya beberapa yang mampu membeli peranti mudah alih untuk menentukan kadar gula darah. Hari ini, hampir setiap pesakit diabetes yang benar-benar menjaga kesihatannya mempunyai alat seperti itu. Sains terus maju ke teknologi terkini, dan anda pasti - setelah beberapa lama, fungsi meter akan dimasukkan ke dalam telefon pintar. Ya, dan hari ini ini sebahagiannya benar: program pada telefon pintar dan tablet membaca hasil sensor. Meter glukosa darah yang tidak invasif masih merupakan alat mewah, mahal, tetapi masa depan terletak pada mereka..

Bagaimana dengan hari ini? Peranti yang paling biasa adalah bioanalisis mudah alih, yang dilengkapi dengan jalur penunjuk (jalur) dan pen penindik dengan satu set lancet steril. Sebagai peraturan, teknik ini mempunyai navigasi yang mudah, mereka berfungsi dengan cepat, hasilnya tepat. Salah satu penganalisis yang paling popular dalam siri ini adalah Accu-Check Asset meter..

Penerangan Model Accu Check Asset

Pembangun penganalisis ini mencuba dan mengambil kira detik-detik yang menimbulkan kritikan terhadap pengguna glukometer yang dihasilkan sebelumnya. Sebagai contoh, pembangun telah mengurangkan masa untuk analisis data. Oleh itu, Accu chek cukup 5 saat untuk anda melihat hasil kajian mini di skrin. Lebih mudah bagi pengguna dan hakikat bahawa untuk analisis itu sendiri tidak memerlukan penekanan butang - automasi telah hampir sempurna.

Ciri-ciri operasi aset cek:

 • Untuk memproses data, darah minimum yang diberikan pada indikator (1-2 μl) mencukupi untuk peranti;
 • Sekiranya anda mengeluarkan lebih sedikit darah daripada yang diperlukan, penganalisis akan mengeluarkan pemberitahuan yang memberitahukan mengenai dos berulang;
 • Penganalisis dilengkapi dengan paparan besar kristal cair dalam 96 segmen, serta lampu latar, yang memungkinkan untuk melakukan analisis walaupun dalam perjalanan pada waktu malam;
 • Jumlah memori dalamannya besar, anda boleh menyimpan hingga 500 hasil sebelumnya, disusun mengikut tarikh dan waktu, ditandakan;
 • Sekiranya terdapat keperluan sedemikian, anda boleh memindahkan maklumat dari meter ke PC atau alat lain, kerana meter tersebut mempunyai port USB;
 • Terdapat juga pilihan untuk mengintegrasikan hasil yang disimpan - peranti memaparkan nilai rata-rata selama seminggu, dua minggu, sebulan dan tiga bulan;
 • Penganalisis dimatikan secara bebas, ia berfungsi dalam mod siap sedia;
 • Anda juga boleh menukar isyarat suara sendiri..

Penerangan yang berasingan layak mendapat penanda penganalisis. Ia dilengkapi dengan sebutan berikut: sebelum makan - ikon "bullseye", setelah makan - epal yang digigit, peringatan kajian - epal dan loceng, penyelidikan kawalan - sebotol, dan sewenang-wenang - bintang (di sana anda juga dapat menetapkan nilai tertentu sendiri).

Pakej Bioassay

Glukometer Accu-meter adalah kotak di mana bukan sahaja penganalisis berada. Bersama dengan itu adalah bateri, yang kerjanya berlangsung selama beberapa ratus ukuran. Pastikan anda memasukkan pen-piercer, 10 lancet steril dan 10 petunjuk ujian, serta penyelesaian yang berkesan. Arahan peribadi pergi ke pen dan helai..

Terdapat arahan untuk peranti itu sendiri, kad jaminan juga dilampirkan padanya. Terdapat penutup yang sesuai untuk mengangkut penganalisis: anda boleh menyimpan penganalisis di dalamnya dan mengangkutnya. Semasa membeli alat ini, pastikan anda memastikan bahawa semua yang tertera di atas ada di dalam kotak.

Cara menggunakan meter

Sebelum memulakan analisis, basuh tangan anda dengan sabun dan kemudian keringkan. Anda boleh menggunakan tuala kertas atau pengering rambut. Sekiranya anda mahu, anda boleh memakai sarung tangan steril. Untuk mengoptimumkan aliran darah, jari perlu digosok, maka setetes darah harus diambil darinya dengan pen-piercer khas. Untuk melakukan ini, masukkan lancet ke dalam pen jarum suntik, betulkan kedalaman tusukan, tegakkan alat dengan menekan butang di atas.

Pegang jarum suntik ke jari anda, tekan butang tengah pen-piercer. Apabila anda mendengar satu klik, pencetus dengan lancet itu sendiri akan menyala.

Apa yang perlu dilakukan seterusnya:

 • Tanggalkan jalur uji dari tiub, kemudian masukkan ke dalam alat dengan anak panah dan petak hijau ke atas panduan;
 • Letakkan dos darah dengan berhati-hati di kawasan yang ditentukan;
 • Sekiranya tidak ada cecair biologi yang mencukupi, maka anda boleh mengambil pagar lagi dalam sepuluh saat di lorong yang sama - data akan dipercayai;
 • Selepas 5 saat, anda akan melihat jawapannya di skrin.

Hasil analisis ditandakan dan disimpan dalam ingatan penganalisis. Jangan biarkan tiub dengan penunjuk terbuka, ia boleh menjadi teruk. Jangan gunakan petunjuk yang telah tamat tempoh, kerana anda tidak dapat memastikan ketepatan hasil dalam kes ini.

Cara menyelaraskan pemeriksaan Accu dengan PC

Seperti yang disebutkan di atas, alat ini dapat diselaraskan dengan komputer tanpa masalah, yang akan menyumbang kepada sistematisasi data mengenai perjalanan penyakit ini, pengendalian keadaan yang optimum.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan kabel USB dengan 2 penyambung:

 • Palam pertama kabel Mikro-B (secara langsung untuk meter, penyambung berada di casing di sebelah kiri);
 • Yang kedua adalah USB-A untuk komputer, yang dimasukkan ke port yang sesuai.

Tetapi di sini ada satu nuansa penting. Cuba mengatur penyegerakan, banyak pengguna berhadapan dengan ketidakmungkinan prosedur ini. Sesungguhnya, tidak ada kata yang dinyatakan dalam manual peranti bahawa penyegerakan memerlukan perisian. Dan ia tidak dilampirkan pada set aktif Accu chek.

Ia boleh didapati di Internet, dimuat turun, dipasang di komputer, dan barulah anda dapat mengatur sambungan meter dengan PC. Muat turun perisian hanya dari laman web yang boleh dipercayai agar tidak menjalankan objek jahat di komputer anda.

Kesalahan semasa bekerja dengan meter

Sememangnya, pemeriksaan Accu adalah, pertama sekali, peranti elektrik, dan mustahil untuk mengecualikan sebarang kesalahan dalam operasinya. Seterusnya, kerosakan yang paling biasa akan dipertimbangkan, yang, bagaimanapun, dengan mudah diatur..

Kemungkinan kesilapan dalam operasi pemeriksaan Accu:

 • E 5 - jika anda melihat sebutan itu, ini menandakan bahawa alat telah mengalami kesan elektromagnetik yang kuat;
 • E 1- simbol seperti itu menunjukkan jalur yang tidak betul dimasukkan (semasa anda memasukkannya, tunggu sebentar);
 • E 5 dan matahari - isyarat seperti itu muncul di skrin jika berada di bawah cahaya matahari langsung;
 • E 6 - jalur tidak dimasukkan sepenuhnya ke dalam penganalisis;
 • EEE - peranti rosak, anda perlu menghubungi pusat servis.

Pastikan menyimpan kad jaminan sehingga sekiranya berlaku kerosakan, anda dilindungi dari perbelanjaan yang tidak perlu.

Kos

Produk ini popular di segmennya, termasuk kerana harganya yang berpatutan. Harga meter aset Accu-check rendah - harganya sendiri sekitar 25-30 cu dan bahkan lebih rendah, tetapi dari semasa ke semasa anda perlu membeli set jalur ujian yang setanding dengan harga alat itu sendiri. Lebih menguntungkan untuk mengambil set besar, dari 50 helai - jadi lebih menjimatkan.

Jangan lupa bahawa lancet juga alat pakai buang yang anda juga mesti beli dengan kerap. Bateri perlu dibeli lebih jarang, kerana ia berfungsi lebih kurang 1000 ukuran.

Pengekodan alat

Langkah ini diperlukan. Ambil penganalisis, masukkan jalur ujian ke dalamnya (selepas itu peranti akan dihidupkan). Selain itu, anda perlu memasukkan plat kod dan jalur ujian ke dalam peranti. Kemudian pada paparan anda akan melihat kod khas, ia sama dengan kod yang tertulis pada bungkusan jalur penunjuk.

Sekiranya kodnya tidak sepadan, hubungi tempat di mana anda membeli peranti atau jalur. Jangan melakukan pengukuran, dengan kod yang tidak sama kajian tidak akan dapat dipercayai.

Sekiranya semuanya teratur, kodnya sesuai, kemudian terapkan Accuchek Asset Control 1 (mempunyai kepekatan glukosa rendah) dan Control 2 (mempunyai kandungan glukosa tinggi) ke indikator. Setelah memproses data, hasilnya akan ditampilkan di layar, yang harus ditandai. Hasil ini harus dibandingkan dengan pengukuran kawalan, yang ditandakan pada tiub untuk jalur penunjuk..

Ketepatan penganalisis

Sudah tentu, sebagai peranti yang mudah dan murah, dibeli secara aktif, ia telah berulang kali diuji ketepatannya dalam eksperimen rasmi. Banyak laman web dalam talian yang besar menjalankan penyelidikan mereka, dalam peranan penapis mengundang ahli endokrinologi yang berlatih.

Sekiranya kita menganalisis kajian ini, hasilnya optimis untuk pengguna dan pengeluarnya.

Hanya dalam kes terpencil yang harus dicatat perbezaan 1.4 mmol / l.

Ulasan pengguna

Sebagai tambahan kepada maklumat mengenai eksperimen, maklum balas daripada pemilik alat tidak akan berlebihan. Ini adalah titik rujukan yang baik sebelum membeli glucometer, yang membolehkan anda membuat pilihan.

penemuan

Jadi, aset aset Accu-chek adalah murah, mudah dilayari, tertumpu pada jangka hayat yang panjang. Ia sesuai digunakan setiap hari. Kelebihan meter yang tidak dapat dipertikaikan adalah keupayaan untuk menyegerakkannya dengan komputer peribadi. Alat ini menggunakan bateri, membaca maklumat dari jalur ujian. Hasil pemprosesan adalah 5 saat. Pengiring suara tersedia - sekiranya sampel darah tidak mencukupi, peranti memberi amaran kepada pemiliknya dengan isyarat yang dapat didengar.

Peranti ini berada dalam jaminan selama lima tahun; sekiranya berlaku kerosakan, ia harus dibawa ke pusat servis atau ke kedai (atau farmasi) tempat ia dibeli. Jangan cuba memperbaiki meter sendiri; anda berisiko merobohkan semua tetapan. Elakkan terlalu panas peranti, jangan biarkan habuknya. Jangan cuba memasukkan jalur ujian dari peranti lain ke dalam penganalisis. Sekiranya anda menerima pengukuran yang meragukan secara berkala, hubungi peniaga anda..

Glukometer pemeriksaan Accu - jenis, perbezaan

Di pasaran untuk sistem gula darah dan kawalan diabetes, jenama Accu-Chek memiliki salah satu kedudukan terkemuka. Dia harus melakukan penelitian selama bertahun-tahun di bidang ini dan pembuatan produk berkualiti yang mapan. Ahli endokrinologi di seluruh dunia mengesyorkan Accu-Chek kepada pesakit mereka, bergantung pada ketepatan indikasi mereka dan kemudahan penggunaannya dalam kehidupan seharian..

Jenis glukometer Accu-Chek, perbezaannya

Glukometer Accu-Chek dihasilkan oleh syarikat Switzerland, Roche, yang ditubuhkan pada tahun 1896, yang segera memilih fokus utama kegiatannya pada diagnostik dan ubat-ubatan dari semua jenis. Hari ini, Roche adalah sekumpulan syarikat yang terletak di seluruh dunia, yang anggaran dan jumlah pengeluaran menjadikan mereka peneraju industri. Salah satu aktiviti yang menjadi perhatian adalah sebilangan besar alat pemantauan diri untuk orang yang menderita diabetes, yang merangkumi produk berikut:

 • glukometer;
 • jalur ujian;
 • alat untuk menusuk kulit;
 • lancet;
 • perisian;
 • pam insulin dan set infusi.

Sebagai jenama di mana Roche mempromosikan glukometernya, nama Accu-Chek dipilih, yang telah dikenali dan dihormati secara universal di kalangan doktor dan pesakit. Hari ini, jenama ini menawarkan kepada pelanggan empat model utama peranti mereka:

Walaupun terdapat perbezaan dalam reka bentuk, fungsi dan kos, semua meter ini dibezakan dengan ketepatan tinggi, operasi yang boleh dipercayai dan antara muka yang intuitif walaupun untuk pesakit tua.

Sebagai contoh, meter glukosa darah Accu-Chek Asset telah dihasilkan selama kira-kira 20 tahun, mengalami sedikit peningkatan dari semasa ke semasa, yang menjadikannya alat serupa yang paling popular di dunia (lebih dari 20 juta glukometer terjual di lebih daripada 100 negara di dunia). Glukometer Accu-Chek Performa Nano, pada gilirannya, mempunyai ukuran kecil dan reka bentuk moden yang menarik, sebab itulah ia lebih disukai oleh pesakit muda yang sering berada di luar rumah. Dimensi kecil membolehkan anda membawa meter ke dalam beg tangan atau beg bimbit.

Glukometer Accu-Chek Mobile sememangnya menjadi pelopor pasaran peranti tanpa menggunakan jalur ujian. Seperti yang anda ketahui, jalur ini menyukarkan pengukuran gula darah setiap hari, kerana anda perlu dapat mengatasinya dengan betul, menyimpannya pada masa yang sama mengikut peraturan yang ketat. Glukometer Roche yang dicadangkan oleh syarikat ini tidak mempunyai kekurangan ini, kerana sudah mengandungi kaset ujian yang dirancang untuk 50 ukuran. Ia mudah diubah setelah kehabisan sumber. Pilihan ini sangat sesuai untuk pesakit yang, kerana ciri-ciri individu, sukar dikendalikan dengan jalur ujian konvensional..

Glukometer Accu-Chek Gow bertindak sebagai model anggaran yang lebih: ia mempunyai pelaksanaan yang sederhana dan hanya fungsi minimum yang diperlukan, yang menjadikan harganya terjangkau untuk setiap diabetes secara harfiah..

Di bawah jenama Accu-Chek, bukan hanya glukometer dihasilkan, tetapi juga produk yang berkaitan, seperti lancet - alat untuk menusuk kulit agar dapat mengakses darah. Dalam beberapa model, pilihan ini sudah termasuk dalam meter, namun, lancet yang dijual secara berasingan mempunyai kelebihan tersendiri: pemisahan fungsi menjamin kebolehpercayaan yang lebih tinggi bagi setiap produk individu dan memudahkan manipulasi yang sesuai. Contoh yang mencolok adalah lancet Accu-Chek Multiklix, yang ciri-cirinya adalah kaset bersepadu dengan sistem makan drum lancet. Setiap hujung (dan terdapat total enam di dalam kaset) dilindungi oleh penutup sterilnya sendiri, yang dikeluarkan secara automatik semasa digunakan. Tusukan dengan alat seperti itu dapat disesuaikan pada 11 posisi kedalaman, dan mengambil tidak lebih dari tiga milisaat setelah menekan.

Ciri teknikal dan penerangan glukometer

Setiap produk Accu-Chek mempunyai ulasan dan arahan yang dapat dijumpai dengan mudah di laman web pengeluar, tetapi dalam kebanyakan kes, trik seperti itu berlebihan: mana-mana meter jenama ini mudah dan senang digunakan, ia dapat dikuasai dalam beberapa minit. Yang paling menarik dalam hal ini adalah perbezaan teknikal antara model yang berbeza, menilai mana pesakit diabetes akan dapat membuat pilihan terbaik. Sebagai contoh, glukometer Accu-Chek Performa Nano menjadikan proses mengukur glukosa dalam darah menjadi selesa dan organik, yang difasilitasi oleh berat dan ukuran yang rendah: 40 gr. jisim, panjang tujuh sentimeter dan lebar hanya empat sentimeter. Seperti itu, secara harfiah, alat akan muat walaupun di dalam poket pakaian. Perbezaan penting antara model ini dan analog yang lebih mudah adalah kaedah elektrokimia dan bukan kaedah fotometrik untuk mengira gula darah (kaedah ini jauh lebih tepat dan dilindungi secara higienis). Ciri-ciri lain dari Nano Performance juga menarik:

 • kapasiti ingatan untuk 500 ukuran glukosa yang menunjukkan masa dan tarikh ujian;
 • Bateri 1000 meter
 • penggera empat kedudukan;
 • pelbagai keadaan operasi: dari −25 hingga +70 darjah panas, dan kelembapan hingga 90%.

Sebaliknya, model Accu-Chek Mobile yang inovatif, yang tidak menggunakan jalur ujian terbuka, sangat diminati. Pengabaian metodologi yang biasa memungkinkan untuk menyelesaikan beberapa masalah sekaligus: pesakit dengan kemahiran motorik dan penglihatan yang lemah tidak perlu bimbang untuk membuat persiapan untuk analisis jalur terpisah, penggunaan titisan darah ke penguji difasilitasi, dan risiko pencemaran ceroboh permukaan jalur semasa penggunaan dihapuskan. Sebaliknya, meter dilengkapi dengan kartrij untuk 50 ujian dan lancet bawaan, yang sedikit meningkatkan ukurannya (panjang 12 sentimeter dan lebar lebih dari enam dengan berat keseluruhan 130 gram).

Tidak seperti glukometer anggaran, Mobile dilengkapi dengan banyak ciri tambahan yang memudahkan memerangi diabetes setiap hari: sebagai contoh, ia mempunyai paparan OLED yang cantik dan menu russified, serta kapasiti memori 2000 ukuran. Senarai pilihan lain untuk meter adalah luar biasa:

 • keupayaan untuk mengesan nilai glukosa purata mengikut hari dan minggu;
 • menetapkan peringatan untuk diuji;
 • menetapkan julat pengukuran individu;
 • laporan siap pakai mengenai dinamika perubahan untuk menyalin ke komputer;
 • bateri yang boleh diganti untuk 500 ujian;
 • kiraan gula darah lima saat.

Bagi Roche lancet yang ditawarkan oleh syarikat, Accu-Chek Multiklik yang dibincangkan di atas memberikan kestabilan pergerakan tinggi setiap jarum di dalam drum enam tembakan. Pada masa yang sama, peranti ini direka sedemikian rupa sehingga melindungi dari penggulungan kartrij secara tidak sengaja ke arah yang berlawanan dan penggunaan kembali lancet sekali pakai. Sistem itu sendiri memudahkan untuk segera menukar keseluruhan drum, menyelamatkan diabetes dari keperluan menderita dengan penggantian setiap ujung individu. Masih perlu ditambahkan bahawa jarum dalam Multiklix sangat tipis: hanya berdiameter 0,3 mm, yang, ditambah dengan kadar tusukan yang sangat tinggi, menjadikan keseluruhan prosedur hampir tidak menyakitkan - ini adalah hujah yang berharga ketika menggunakan lancet untuk kanak-kanak atau pesakit sensitif.

Cara menggunakan meter Accu-Chek?

Secara umum, cadangan untuk penggunaan glukometer Accu-Chek secara bebas setiap hari adalah standard untuk semua model, tetapi masih terdapat beberapa nuansa yang bergantung pada reka bentuk peranti. Sebagai contoh, beberapa sampel digunakan secara asas: untuk mengukur gula menggunakan Accu-Chek Mobile, anda perlu meluncurkan penutup pelindung di hujung peranti, kemudian menusuk kulit dengan lancet bersepadu, kemudian sapukan setetes darah ke permukaan ujian dan tutup penutup - hanya empat langkah. Dalam kes ini, malah seorang kanak-kanak akan dapat memahami cara menggunakan meter Accu-Chek.

Glukometer Accu-Chek Performa Nano memerlukan sedikit usaha daripada pesakit untuk mengukur kepekatan glukosa. Ini disebabkan oleh keperluan untuk mencocokkan pengekodan yang terdapat dalam peranti dan pengekodan yang ditandakan pada jalur ujian. Langkah pertama adalah memasukkan jalur ke dalam meter, selepas itu secara automatik akan menyala dan memeriksa keserasiannya. Isyarat untuk mula digunakan adalah simbol penurunan darah yang berkedip di skrin. Selepas itu, anda perlu mendapatkan setetes darah dengan lancet SoftClix dan pasangkan hujung kuning jalur ujian padanya. Simbol jam pasir akan muncul di layar, menunjukkan menunggu pengukuran, dan setelah hanya lima saat, penunjuk tahap glukosa juga akan dipaparkan di sana. Hasilnya akan disimpan secara automatik dalam memori meter, sementara atas permintaan pasien, itu dapat ditandai sebagai "sebelum makan" atau "setelah makan".

Bagi Accu-Chek Multiklix, sangat mudah untuk mengatasinya:

 1. pertama sekali, kehadiran lancet yang tidak digunakan di dalam drum diperiksa, dan jika tidak, drum akan berubah menjadi yang baru;
 2. kedalaman tusukan ditetapkan (untuk penggunaan pertama lebih baik memilih nilai kecil);
 3. di hujung lancet, butang "cocking" peranti ditekan sepanjang jalan;
 4. jika mata kuning muncul di tingkap lutsinar di sisi Accu-Chek, maka alat itu siap untuk tusukan;
 5. lancet diaplikasikan pada pad jari yang dicuci dan dikeringkan dengan lubang hujung, kemudian pemicu ditekan, dan tusukan berlaku;
 6. jika titisan darah yang diterima tidak mencukupi, pada masa berikutnya anda perlu menetapkan tusukan kedalaman yang besar, dan sebaliknya;
 7. untuk menyiapkan jarum seterusnya, dram mesti dipusingkan ke tanda seterusnya.

Cara memeriksa ketepatan meter?

Glukometer tidak selalu menunjukkan nilai objektif, yang mungkin disebabkan oleh penentukuran yang salah, pengendalian yang tidak tepat oleh pesakit atau, dalam kes yang jarang berlaku, perubahan biokimia dalam komposisi darah yang tidak dapat diambil kira oleh glukometer di rumah..

Untuk melindungi diri anda dari risiko mengikuti angka yang salah semasa terapi, anda perlu memeriksa ketepatan peranti secara berkala. Pakar mengesyorkan melakukan ini sekurang-kurangnya sekali setiap setengah hingga dua minggu, dan lebih disukai lebih kerap.

Kaedah termudah untuk diperiksa boleh dilakukan secara bebas: anda perlu membuat tiga ukuran gula darah dengan selang waktu yang singkat antara analisis (tidak lebih dari beberapa minit). Sekiranya angka di skrin berbeza antara satu sama lain, anda harus berhati-hati memeriksa peranti di pusat diagnostik, kerana tahap glukosa tidak dapat berubah dengan cepat.

Kaedah lain adalah membandingkan bacaan meter glukosa darah di rumah dengan hasil yang diperoleh di makmal perubatan menggunakan peralatan yang kuat dan tepat. Prinsip tindakannya adalah sama: di klinik, pengukuran pertama dibuat menggunakan glukometer anda sendiri, setelah itu analisis perubatan segera dilakukan, dan indikasinya dibandingkan di antara mereka sendiri. Kehadiran kesalahan kecil dibenarkan, kerana meter glukosa darah di rumah tidak dirancang untuk ujian yang paling tepat. Tujuan mereka adalah secara bebas memantau keadaan seseorang yang menghidap diabetes.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes