Sistem Pemantauan Glukosa Darah Bayer Contour TS - Ulasan

Selamat hari kepada semua! Setiap orang yang mempunyai masalah dengan gula tinggi pasti menghadapi masalah memilih alat untuk mengukur tahap glukosa di rumah. Setuju, pergi ke klinik beberapa kali dalam sebulan dan berjaga-jaga Saya sendiri cuba membawa anak-anak saya ke hospital sekerap mungkin, dan alhamdulillah! Dan jika anda tiba-tiba merasa sakit, ada simptom hipoglikemia, atau jika mereka memilih dos pil atau insulin yang mencukupi, tentu saja perjalanan yang kerap ke makmal akan menjadi beban bagi anda.

Itulah sebabnya terdapat alat untuk mengukur gula darah di rumah. Saya tidak bercakap mengenai sistem pemantauan tetap seperti Dex, saya bercakap mengenai meter glukosa darah biasa. Tetapi sekarang timbul persoalan penting lain: "Bagaimana memilih peranti seperti itu?" Pada pendapat saya, glukometer terbaik adalah:

 • tepat dalam ukuran
 • mudah untuk digunakan
 • murah untuk diselenggara

Terdapat banyak glukometer pada masa ini, dan syarikat baru sentiasa muncul yang menghasilkan peranti sedemikian. Saya tidak tahu tentang anda, pembaca yang budiman, tetapi saya lebih suka mempercayai syarikat yang telah lama berada di pasaran barang perubatan. Ini membuktikan bahawa produk tersebut diuji masa, bahawa orang aktif membeli dan berpuas hati dengan pembeliannya..

Salah satu glukometer "terbukti" ini adalah meter TC Kontur. Ini memenuhi tiga kriteria, yang saya nyatakan sedikit lebih tinggi. Sekiranya anda sudah lama membaca blog saya, maka anda sudah sedar bahawa saya memilih yang terbaik untuk anda sahaja, yang mana saya yakin 100%. Hari ini saya akan memperkenalkan anda kepada glukometer Kontur TS sedikit lebih dekat, dan pada akhir artikel anda akan menemui kejutan yang sangat menyenangkan.

Mengapa litar meter glukosa TC

Litar TC adalah salah satu model glukometer yang paling kuat. Peranti pertama keluar dari barisan pemasangan di Jepun pada tahun 2008. Walaupun Bayer berbangsa Jerman, perhimpunan berlangsung di Jepun hingga hari ini. Oleh itu, glukometer ini boleh disebut sebagai salah satu glukometer yang paling tepat dan berkualiti tinggi, kerana dua negara yang menghasilkan peralatan yang sangat baik mengambil bahagian dalam pengeluarannya.

Apakah maksud singkatan TS? Dalam versi bahasa Inggeris terdengar seperti Kesederhanaan Total, yang dalam terjemahan bermaksud "Kesederhanaan mutlak". Dan sememangnya peranti ini sangat senang digunakan. Terdapat hanya dua butang besar di badan meter Contour TC, jadi anda tidak akan keliru di mana menekan apa dan jangan ketinggalan. Kadang-kadang sukar bagi orang yang cacat penglihatan untuk memasukkan jalur ujian ke slot khas (port), tetapi pengeluar menyelesaikan masalah ini dengan menjadikan port ini berwarna oren.

Kelebihan penting lain adalah pengekodan. Oh, berapa banyak jalur ujian yang sia-sia kerana lupa memasukkan kod atau menukar cip dari pakej baru. Tidak ada pengekodan ini di Vehicle Circuit, iaitu, anda membuka paket baru dengan jalur uji dan menggunakannya tanpa ragu-ragu. Dan walaupun sekarang pengeluar lain juga berusaha menghilangkan keperluan pengekodan, tetapi belum semua jenama terkenal berjaya melakukannya..

Kelebihan lain dari glukometer ini adalah "haus darah" yang rendah. Untuk menentukan tahap gula dalam darah dengan tepat, glukometer hanya memerlukan 0.6 μl. Ini membolehkan anda menetapkan jarum tindik ke kedalaman minimum, yang dapat mengurangkan rasa sakit semasa tusukan. Setuju bahawa ia akan menyenangkan bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

Ciri glukometer seterusnya mengejutkan saya. Ternyata meter ini dirancang sedemikian rupa sehingga hasilnya tidak dipengaruhi oleh kehadiran maltosa dan galaktosa dalam darah, yang juga karbohidrat, tetapi tidak mempengaruhi tahap glukosa itu sendiri. Oleh itu, walaupun kehadiran mereka dalam darah adalah signifikan, kehadiran mereka tidak akan diambil kira dalam hasil akhir..

Ramai di antara anda pernah mendengar bahawa darah boleh menjadi "tebal" atau "cair." Ciri-ciri darah dalam perubatan ditentukan oleh tahap hematokrit. Hematokrit adalah nisbah unsur berbentuk (sel darah merah, sel darah putih, trombosit) dengan jumlah darah. Dalam beberapa penyakit atau keadaan, tahap hematokrit dapat bervariasi baik dari arah peningkatan (penebalan darah), dan ke arah penurunan (pencairan darah).

Tidak setiap glukometer dapat membanggakan bahawa nilai hematokrit praktikal tidak penting baginya, kerana dia dapat mengukur glukosa darah dengan tepat pada nilai hematokrit apa pun. Litar TC hanya seperti glukometer, yang dengan ketepatan tinggi mengukur tahap gula dalam darah dalam julat hematokrit dari 0% hingga 70%. By the way, norma hematokrit bergantung pada usia dan jantina:

 • pada wanita - 47%
 • pada lelaki - 54%
 • pada bayi baru lahir - 44-62%
 • pada kanak-kanak sehingga setahun - 32-44%
 • pada kanak-kanak dari satu tahun hingga 10 tahun - 37-44%

Kekurangan meter glukosa

Mungkin satu-satunya kelemahan meter adalah masa pengukuran dan penentukuran. Masa menunggu keputusan adalah 8 saat. Dan walaupun ini adalah hasil yang sangat baik, ada glukometer yang melakukannya dalam 5 saat. Penentukuran boleh dilakukan dengan plasma (darah dari vena) atau dengan darah keseluruhan (darah dari jari). Ini adalah parameter di mana hasil kajian diperoleh. Litar Glucometer TC dikalibrasi oleh plasma. Anda mesti selalu ingat bahawa dalam plasma tahap gula selalu sedikit lebih tinggi daripada dalam darah kapilari - sebanyak 11%.

Ini bermaksud bahawa setiap hasil harus dikurangkan sebanyak 11%, misalnya, dibahagi dengan faktor 1.12 setiap kali. Tetapi anda boleh melakukannya dengan cara lain: tetapkan standard glukosa plasma sasaran untuk diri anda sendiri. Contohnya, semasa perut kosong untuk darah dari jari - 5,0-6,5 mmol / L, dan untuk darah vena akan menjadi 5,6-7,2 mmol / L. Norma tahap glukosa setelah 2 jam setelah makan untuk darah dari jari tidak lebih dari 7,8 mmol / L, dan untuk darah dari vena - tidak lebih dari 8,96 mmol / L. Apa yang perlu diambil sebagai asas, anda tentukan, pembaca yang dikasihi. Saya fikir pilihan kedua lebih mudah.

Jalur ujian meter glukosa

Jalur ujian adalah barang habis pakai utama dalam penggunaan meter apa pun. Jalur ujian untuk Contour TS mempunyai ukuran sederhana (tidak besar, tetapi tidak kecil), jadi ia sangat senang digunakan untuk orang yang mempunyai kemahiran motor halus yang terganggu. Jalur ujian ini adalah jenis kapilari, iaitu darah itu sendiri diserap sebaik sahaja jalur tersebut menyentuh setetes darah. Ciri inilah yang dapat mengurangkan jumlah penurunan darah yang diperlukan..

Sebagai peraturan, tiub terbuka dengan jalur disimpan selama tidak lebih dari 1 bulan. Selepas tempoh ini, pengeluar tidak menjamin ketepatan pengukuran, tetapi ini tidak berlaku untuk meter Kontur TS. Tiub terbuka boleh disimpan selama 6 bulan dan tidak takut dengan ketepatan ukuran. Fakta ini sangat senang bagi mereka yang jarang mengukur gula darah..

Secara umum, alat ini sangat mudah dan tepat: selain mempunyai reka bentuk yang cantik dan moden, casing ini diperbuat daripada plastik tahan kejutan yang menyenangkan dan juga mempunyai memori untuk 250 ukuran. Ketepatan peranti diperiksa oleh makmal khas sebelum pelepasan glukometer dijual. Peranti dianggap tepat jika ralat tidak melebihi 0,85 mmol / L dengan kadar gula kurang dari 4,2 mmol / L, dan minit tambah 20% dianggap sebagai kesalahan biasa untuk tahap glukosa lebih dari 4,2 mmol / L. Litar kenderaan memenuhi kriteria ini.

Pilihan dan kos peranti

Di dalam kotak, bersama dengan glukometer itu sendiri:

 • peranti penindas jari Microlet 2
 • 10 lancet
 • kes
 • arahan dalam bahasa Rusia dengan kad jaminan

Itu sahaja untuk saya. Lain kali saya akan bercakap tentang beberapa alat lain untuk pesakit kencing manis. Sehingga berjumpa lagi!

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Glucometer Contour TS: arahan penggunaan, ulasan dan tempat membeli.

Contour TS adalah glukometer elektrokimia yang sangat mudah digunakan dari Bayer Corporation (Jerman).

Pasar dipenuhi dengan pelbagai penganalisis darah dan di antaranya terdapat wakil-wakil kategori yang sangat menarik, seperti pahlawan kita sekarang.

Dalam pembuatan meter glukosa Contour TS, syarikat Jerman Bayer (Bayer) mematuhi peraturan mudah - lebih mudah, lebih baik!

Moto ini juga tercermin dalam nama meter, kerana singkatan TS (Total Kesederhanaan) diterjemahkan dari Bahasa Inggeris - "mana-mana yang lebih mudah".

Oleh itu, mereka ingin menjangkau sebilangan besar pengguna yang menggunakan alat analisis darah. Tetapi semuanya tidak semudah yang disangka. Jika tidak, mengapa pengeluar mengatur kempen "Dapatkan kontur TS meter litar percuma".

Untuk melakukan ini, anda perlu menghubungi talian "panas" pengeluar melalui nombor telefon:

8-800-200-44-43

(panggilan di Rusia adalah percuma)

Tetapi bagi pesakit diabetes, ketepatan meter dan harga bekalannya tetap penting. Atas sebab inilah beberapa meter yang paling mudah digunakan tetap berdebu di rak farmasi.

Ciri-ciri utama

Kelebihan utamanya selain kekompakan, ketepatan ujian dan reka bentuk ringkas adalah kekurangan pengekodan.

Sekarang, pesakit diabetes tidak perlu memasukkan kod kumpulan jalur ujian semasa membuka pek baru!

Tetapi di pasaran terdapat peranti canggih teknikal lain dari pesaing yang sama sekali tidak memerlukan jalur ujian! Mereka digantikan dengan kaset ujian, seperti pada meter Accu-Chek Mobile.

Mungkin kerana sebab-sebab ini, versi yang lebih baik dari model penganalisis ini diluncurkan ke pasar dunia, yang menerima nama yang tidak rumit "Contour Plus" (Contour Plus) dan perbezaan utamanya dari Contour TS meter adalah seperti berikut:

 • menjadi mungkin untuk memberikan setitik darah tambahan ke jalur ujian jika isipadu tidak mencukupi

Ingat bahawa dalam peranti lain dari syarikat perubatan lain masih belum ada fungsi seperti itu!

Sementara itu, sangat mudah, kerana perlu dilakukan ujian darah (pada tahap yang lebih besar berkaitan dengan pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin) dalam pelbagai keadaan. Sangat sukar untuk mendapat setetes darah dalam keadaan sejuk, dan jika ujiannya tidak mencukupi, piring akan sia-sia.

 • masa analisis dikurangkan menjadi 5 saat, sementara mengambil masa 8 saat untuk pendahulunya
 • reka bentuk telah berubah (susun atur butang, warna, bentuk badan, dll.)
 • mengaplikasikan teknologi pengukuran baru yang menunjukkan hasil yang lebih tepat dengan penyimpangan paling sedikit dari nilai glisemik rujukan
 • jalur ujian baru dengan pengantara yang lebih baik digunakan, yang dapat memberikan hasil yang tepat walaupun dengan setitik darah terkecil

Kualiti pengukuran bergantung pada bahan aktif yang digunakan pada jalur ujian. Dalam kes kami, ini adalah enzim FAD-GDH (flavin adenine dinucleotide). Ia lebih tahan terhadap kesan gula non-glukosa yang “agresif”, yang dapat memutarbelitkan hasil ujian dengan ketara. Selain itu, zat yang menstabilkan enzim memasuki larutan, yang juga bertindak balas dengan darah, tetapi sebagai hasilnya, hasilnya diperbaiki dengan mempertimbangkan kadar hematokrit hingga 70%.

 • Contour Plus kini boleh berfungsi dalam mod lanjutan

Anda boleh: menyimpan dan menilai data rata-rata untuk jangka waktu tertentu, menandakan glisemia "sebelum" dan "selepas" makanan, mengukur gula setelah jangka waktu tertentu dengan peringatan dalam bentuk jam penggera, menetapkan had individu untuk gula darah tinggi dan rendah, dll.

Perlu diingat bahawa anda boleh membeli kabel usb untuk masing-masing, menyambungkan glukometer ke PC dan, setelah mencetak jadual glisemik, bawa mereka ke temu janji seterusnya dengan ahli endokrinologi.

Sekiranya anda berpendapat bahawa kemungkinan ini diragukan, maka anda harus membiasakan diri dengan glukometer Accu-Chek Active, yang juga memiliki kemampuan ini, tetapi tidak dapat diselaraskan dengan PC tanpa perisian tambahan.

Selebihnya litar TC mempunyai:

 • penunjuk bateri
 • dimensi dan berat: 71х60х25 mm / 57 gr
 • kaedah pengukuran - elektrokimia
 • jumlah darah yang mencukupi 0.6 μl
 • mengingati 250 keputusan
 • ralat pengukuran rendah (0.2 mmol / l dengan glukosa darah hampir normal; 0.8 mmol / l dengan gula darah tinggi; sekitar 97.9% hampir dengan ujian darah makmal)
 • berkisar antara 0.6 mmol / liter hingga 33.3 mmol / liter

Sekiranya anda menemui watak-watak berikut di skrin,

atau

anda harus segera mendapatkan bantuan doktor!

Pekerjaan semua organ dalaman manusia pada dasarnya terganggu. Oleh kerana metabolisme karbohidrat yang tidak betul, pemusnahan tisu berlaku pada tahap sel, akibatnya sel-sel mulai mengalami "kelaparan" dan mati - proses nekrotik bermula, dan untuk proses regenerasi penuh tidak ada sumber daya yang cukup yang tidak dapat diisi ulang kerana metabolisme terganggu.

Inilah sebab utama mengapa diagnosis diabetes mellitus tipe 2 dibuat pada tahap akhir perkembangan penyakit ini, ketika sudah sangat sukar untuk menghentikan diabetes melalui diet sederhana, dan pesakit memerlukan ubat.

Berbahaya kerana kelebihan glukosa dalam darah, dan kekurangannya. Walau bagaimanapun, kekurangan glukosa jauh lebih berbahaya, kerana keadaan seseorang bertambah buruk dalam beberapa minit. Penting untuk mengetahui bagaimana berkelakuan dengan betul dalam situasi tertentu agar dapat mengambil langkah yang tepat pada waktunya.

Peralatan

 • meter glukosa darah
 • jenis bateri CR2032
 • Pen MICROLET®2 Scarifier
 • Lancets Microlight (5 pcs.)
 • kes
 • arahan untuk digunakan

Jalur ujian dengan nama yang sama tidak termasuk dalam kit. Mereka dibeli secara berasingan. Jangan lupa!

Sebagai aksesori tambahan dibeli:

 • Kawat USB
 • penyelesaian kawalan

Kontur TS boleh terdiri daripada tiga jenis: larutan glukosa yang kuat, normal, dan lemah.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan:

 • padat
 • senang diuruskan
 • tanpa pengekodan
 • tepat
 • adalah mungkin untuk mendapatkan data purata selama 7, 14 hari, dll..
 • dapat menandakan hasil pada glikemia pasca kelahiran dan puasa
 • harga yang berpatutan baik di farmasi runcit dan di kedai dalam talian
 • senang diselaraskan dengan PC (anda perlu membeli wayar secara berasingan)
 • plastik yang baik
 • terdapat lampu latar port untuk jalur
 • penindik pen yang mudah
 • analisis tidak memerlukan sejumlah besar darah

Kekurangan:

 • kos penggunaan yang tinggi
 • mungkin menunjukkan hasil yang tidak tepat dengan hiperglikemia melebihi 14.0 mmol / l
 • tiada lampu latar dan butang
 • tiada bunyi
 • banyak kerosakan mekanikal dengan cepat muncul di skrin

Malangnya, kita melihat bahawa model penganalisis darah Contour TS ini cukup tepat, tetapi pesakit diabetes akan benar-benar rosak bekalan glukometer!

Harga purata jalur ujian dalam jumlah 50 pcs. dari 600 rubel sementara kos beberapa lancet adalah kira-kira 450 rubel untuk 200 keping setiap bungkus.

Ini adalah nisbah harga peranti dan bekalan untuknya!

Perlu dipertimbangkan beberapa kali untuk membeli unit ini untuk pesakit diabetes tua yang sudah bersara, kerana simpanan mereka mungkin tidak mencukupi untuk penyelenggaraan unit ini dengan mudah. Bagaimanapun, mereka harus membeli bukan sahaja jalur ujian dengan lancet, tetapi juga ubat tambahan untuk diabetes dan penyakit yang berkaitan.

Arteri kecil dan besar boleh terkena kesan serius. Sekiranya kerosakan pada kapal kecil diperhatikan, maka kita berbicara mengenai mikroangiopati, jika yang besar terkena, maka ini sudah menjadi makroangiopati.

Walaupun masalah ini lebih relevan untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin, yang terpaksa mengukur glisemia lebih kerap daripada orang yang menghidap diabetes jenis 2.

Arahan penggunaan

Sebelum memulakan kerja, perlu menyediakan pen piercer dengan jarum dan jalur ujian, serta mencuci dan mengeringkan tangan anda dengan teliti.

Pen scarifier

Untuk membuat tusukan hujung jari, perlu memasukkan lancet dengan betul ke mikro-scarifier dan menyesuaikan kedalaman tusukan.

Untuk ini:

 • lepaskan penutup pelindung dari pemegang dengan hanya menariknya ke arah yang bertentangan (ia tidak perlu dipusingkan)
 • ambil jarum dengan penutup pelindung dan putar sedikit ke satu sisi (tetapi jangan keluarkan!)
 • kemudian masukkan scarifier ke dalam pegangan sepanjang jalan
 • maka anda boleh mengeluarkan penutup pelindung dari lancet dan meletakkan muncung kembali pada pemegangnya

Analisis tidak memerlukan sejumlah besar darah, jadi anda dapat menetapkan tahap kedalaman tusukan "2" atau "3" (semakin besar penurunan pada penutup pena kelabu - semakin dalam jarum akan menusuk jari).

Jalur ujian TS Kontur

Jalur dengan nama yang sama boleh dibeli di mana-mana farmasi di bandar tempat anda tinggal. Set ini menjual pinggan 25 dan 50 keping.

Sebelum analisis, perlu memeriksa jangka hayat plat. Selepas tarikh luput mereka tidak boleh digunakan.

Cara memasang jalur ujian di peranti:

 • Keluarkan 1 pinggan dari bekas plastik dan tutup bekas dengan ketat dengan jalur yang tinggal
 • Dengan hujung kelabu, masukkan ke dalam port peranti

Selepas itu, meter akan dihidupkan secara automatik. Tunggu simbol penurunan berkelip dengan jalur untuk menyala di skrin..

Jangan sentuh medan ujian plat yang dimasukkan ke dalam peranti sehingga simbol penurunan berkelip muncul di skrin meter.

 • Kemudian anda boleh menusuk jari dan mengeluarkan setitik darah

Untuk mendapatkan rasa sakit yang paling sedikit, menusuk bahagian hujung jari.

 • Angkat jari anda dengan titisan ke jalur dan sentuh dengan ringan (darah itu sendiri akan ditarik sepanjang panduan ke bahagian pengambilan jalur ujian, oleh itu, anda tidak perlu meneteskan darah ke jalur itu, sentuh saja)
 • Pegang jari anda dalam kedudukan ini sehingga anda mendengar bunyi bip, selepas itu undur bermula
 • Selepas 8 saat, hasil akhir akan dipaparkan di skrin.

Kos

Harga meter Glukosa Kontur TS bermula dari 650 rubel di kedai dalam talian. Di rangkaian farmasi runcit, mungkin sedikit lebih tinggi. Paling tinggi - 1010 rubel untuk satu set standard.

harga belum dijelaskan

Kesimpulan dan maklum balas

Litar TC adalah salah satu glukometer yang paling tepat, tetapi kualiti pengukuran sangat bergantung pada banyak faktor, salah satunya adalah memeriksa penganalisis menggunakan larutan kawalan.

Menemukannya sangat sukar. Ia dibawa ke farmasi dengan pesanan dan sejumlah wang yang besar, dan botolnya mesti diganti enam bulan setelah membuka bekas. Dan ini adalah satu lagi perbelanjaan yang cukup besar.

Bagaimanapun, pengeluar mengesyorkan pengukuran kawalan:

 • semasa menggunakan meter untuk pertama kalinya
 • setiap kali jalur ujian baru dibuka
 • selepas enam bulan operasi berterusan peranti
 • meter jatuh atau rosak teruk
 • bekas dengan jalur ujian tetap terbuka untuk jangka masa yang panjang
 • Terdapat keraguan mengenai ketepatan peranti (hasil analisis tidak sesuai dengan kesejahteraan anda)

Selepas 6 bulan, penyelesaian kawalan mesti diganti dengan yang baru..

Beberapa kedai dalam talian melakukan pemeriksaan glukometer mereka sepenuhnya sebelum penjualan dan sebagai sebahagian daripada penyelenggaraan percuma selanjutnya.

Walaupun terdapat kategori glukometer anggaran yang dinyatakan (seperti yang dijamin oleh Bayer kepada kami) dan disebabkan oleh kos tinggi semua bahan habis pakai, kami tidak dapat mengesyorkan glukometer Kontur TS untuk pembelian untuk menjimatkan wang.

Satu lagi minit penting ialah kekurangan jalur ujian dalam konfigurasi asas. Syarikat perubatan lain, sebagai peraturan, tidak mempunyai "keserakahan" seperti itu.

Jika tidak, unit ini memenuhi semua syarat:

 • dipercayai
 • tepat
 • senang diuruskan
 • menu intuitif (navigasi mudah, bahkan membolehkan orang tua memahami tetapannya)
 • tiada pengekodan
 • penindik pen yang mudah
 • pengukuran pantas
 • bateri yang cukup lama
 • padat
 • senang
 • bekalan yang dijual di mana-mana farmasi
 • menyegerakkan dengan cepat dengan PC tanpa memasang perisian tambahan
 • memori yang cukup besar
 • sokongan pelanggan yang baik teratur

Di Internet anda boleh mendapatkan ulasan negatif mengenai model ini. Ramai yang mengadu bahawa alat ini jauh dari sempurna, kerana pembacaannya terlalu banyak berbeza dengan makmal atau dengan meter lain yang lebih tepat.

Ketepatan pengukuran sangat bergantung pada bagaimana dan kapan anda mengambil darah untuk analisis:

 • dengan ketat semasa perut kosong dan 2 jam selepas makan (atau selepas bersenam)

Aktiviti fizikal, sama ada latihan di gim atau menggali kentang di kebun, meningkatkan pengambilan glukosa darah, dan meter akan menunjukkan glisemia rendah.

 • jangan gementar, seperti tekanan mempengaruhi kesihatan dan juga tabiat buruk
 • jangan minum alkohol
 • periksa peranti tepat pada waktunya dengan penyelesaian kawalan proprietari
 • selalu mengambil darah dari tempat yang sama

Sekiranya anda terbiasa menggunakan jari tengah tangan kiri anda untuk tujuan ini, selalu ambil darah daripadanya. Glikemia boleh menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah jika anda mengambil darah dari jari lain atau AMT.

Jangan lupa tentang kerosakan mudah pada peranti atau kumpulan penganalisis yang awalnya rosak.

Sekiranya peranti rosak, anda berhak mengembalikannya ke kedai walaupun anda belum menyimpan resit tunai.

Pengguna boleh memanfaatkan konsultasi percuma dengan menghubungi nombor telefon:

8 (800) 200-44-43

Menurut pemerhatian kami, bacaan glukometer Contour TS tidak banyak berbeza, hasil akhirnya sangat dekat dengan nilai rujukan glikemia. Kemungkinan perbezaan dari 0.2 hingga 0.4 mmol / L.

Meter mudah digunakan walaupun untuk warga emas. Walau bagaimanapun, pesakit kencing manis yang cacat penglihatan tidak dapat melakukan tanpa bantuan luar pada peringkat pertama bekerja dengan alat ini.

Ia sama sekali tidak sesuai untuk orang buta, kerana fungsi panduan suara tidak disediakan. "Meter glukosa darah bercakap" lain sesuai untuk pesakit diabetes ini..

Perkhidmatan jaminan

Walaupun pengeluar lain dapat memberikan jaminan tanpa had pada alat perubatan mereka, Bayer memberikan anda hanya 5 tahun perkhidmatan jaminan percuma..

Dalam jangka masa ini, pengguna dapat mengganti meter yang rosak dengan yang baru dengan model yang sama secara percuma. Selepas tempoh ini, peluang seperti itu tidak akan ada lagi.

Berikut adalah beberapa syarat yang perlu diingat semasa membeli glukometer:

 • jaminan hanya dikenakan pada alat pengukur itu sendiri, dan bukan untuk barang habis pakai
 • jaminan 90 hari tambahan dikenakan khas untuk bekalan

Syarikat tidak bertanggungjawab dalam kes di mana:

 • peranti itu digunakan untuk tujuan lain
 • semasa operasi, cadangan pengeluar, yang tercermin dalam manual pengguna yang disertakan dengan kit runcit utama, diabaikan, dan reagen pihak ketiga digunakan (contohnya, pengukuran ujian dilakukan dengan penyelesaian kawalan yang berbeza, bukan Contour TS Normal, atau jalur ujian syarikat lain atau dari meter lain)
 • Meter sengaja rosak atau rosak akibat pengendalian yang cuai
 • digunakan pengubahsuaian haram
 • dilakukan penyelenggaraan oleh pakar Diabetes bukan Bayer.
 • Sekiranya meter ternyata rosak, hubungi nombor telefon yang tertera di laman web kami atau cari di manual arahan.

Sebelum memanggil, sediakan:

Contour TS meter glukosa darah yang murah dan berkualiti tinggi

Glukometer adalah alat yang tidak berisiko tidak dituntut dan mengeluarkan peralatan perubatan kecil dari pasar penjualan. Malangnya, hanya ada lebih banyak penderita diabetes di dunia, yang bermaksud bahawa jumlah orang yang memerlukan pemantauan secara berkala penunjuk glukosa darah meningkat. Terdapat banyak peranti di farmasi dan kedai khusus: model, fungsi, harga, peralatan yang berbeza.

Terdapat penguji yang mahal - sebagai peraturan, ini adalah penganalisis multitask yang tidak hanya mengesan petunjuk glukosa, tetapi juga kolesterol, hemoglobin, asid urik. Terdapat juga alat yang murah, salah satunya adalah glukometer Contour TS.

Penerangan penganalisis

Di pasaran peralatan perubatan, penguji dari pengeluar Jepun ini telah lama wujud, sekitar sepuluh tahun. Pada tahun 2008, bioanalyzer pertama jenama ini dilancarkan. Ya, ini adalah produk syarikat Jerman Bayer, tetapi sehingga hari ini semua pemasangan peralatan syarikat ini berlaku di Jepun, yang secara praktikalnya tidak mempengaruhi harga barang.

Selama bertahun-tahun, sebilangan besar pembeli model glukometer ini yakin bahawa teknik Kontur berkualiti tinggi, boleh dipercayai, dan anda boleh mempercayai pembacaan peranti ini. Pengeluaran Jepun-Jerman seumpamanya - jaminan kualiti.

Meter sangat mudah digunakan. Pada kotak penganalisis hanya terdapat dua butang, sangat besar, jadi mudah untuk menangani navigasi, seperti yang mereka katakan, bahkan untuk pengguna yang paling maju.

 • Mudah digunakan kerana peranti ini mudah digunakan untuk orang yang cacat penglihatan. Biasanya sukar bagi mereka untuk memasukkan jalur ujian, mereka tidak melihat lubang untuknya. Pada meter glukosa Meter, soket ujian berwarna oren untuk kemudahan pengguna.
 • Kekurangan pengekodan. Sebilangan pesakit kencing manis lupa untuk menyandikan diri sebelum menggunakan kumpulan petunjuk baru, yang menimbulkan kekeliruan dengan hasilnya. Oleh itu, banyak jalur hilang dengan sia-sia, namun ia tidak begitu murah. Tanpa pengekodan, masalah itu dapat diselesaikan dengan sendirinya.
 • Peranti ini tidak memerlukan dos darah yang besar. Dan ini juga merupakan ciri penting, untuk pemprosesan hasil yang tepat, penguji hanya memerlukan 0.6 μl darah. Dari sinilah bahawa kedalaman tusukan mestilah minimum. Keadaan ini menjadikan peranti menarik jika mereka membelinya untuk anak.

Ciri-ciri Countur TS sedemikian rupa sehingga hasil kajian tidak bergantung pada kandungan karbohidrat seperti galaktosa dan maltosa dalam darah. Walaupun tahapnya tinggi, ini tidak memutarbelitkan data analisis..

Nilai Kontur Glukometer dan hematokrit

Terdapat konsep popular "darah tebal" dan "darah cair". Mereka menyatakan hematokrit cecair biologi. Ini menunjukkan dengan tepat apa korelasi yang terbentuk unsur darah dengan jumlah isinya. Sekiranya seseorang mempunyai penyakit tertentu atau beberapa proses patologi adalah ciri badannya pada masa ini, maka tahap hematokrit berubah-ubah. Sekiranya meningkat, darah menebal, dan jika ia menurun, darah akan mencair..

Tidak semua glukometer tidak peduli dengan penunjuk ini. Oleh itu, glukometer Countur TS berfungsi sedemikian rupa sehingga hematokrit darah tidak penting untuknya - dalam arti bahawa ia tidak mempengaruhi ketepatan pengukuran. Dengan nilai hematokrit dari 0 hingga 70%, litar dengan pasti menentukan glukosa darah.

Kekurangan alat ini

Mungkin hanya ada satu kelemahan bioanalyzer ini - penentukuran. Ia dilakukan dalam plasma, yang bermaksud bahawa pengguna harus selalu ingat bahawa kadar gula dalam plasma darah selalu melebihi indikator yang sama pada darah kapiler.

Dan lebihan ini lebih kurang 11%.

Ini bermaksud bahawa nilai yang anda lihat di layar harus dikurangkan secara mental sebanyak 11% (atau hanya dibahagi dengan 1.12). Terdapat pilihan lain: tuliskan sasaran yang disebut untuk diri sendiri. Dan kemudian tidak perlu membahagi dan mengira sepanjang masa di dalam fikiran, anda hanya memahami norma nilai dari peranti tertentu yang perlu anda perjuangkan.

Kekurangan bersyarat lain adalah masa yang dihabiskan untuk memproses hasilnya. Penganalisis mempunyai masa sama dengan 8 saat, yang sedikit lebih tinggi daripada kebanyakan analog moden - mereka menafsirkan data dalam 5 saat. Tetapi perbezaannya tidak begitu besar untuk menganggap titik ini sebagai kelemahan yang sangat ketara.

Jalur Petunjuk Tolok

Penguji ini berfungsi pada jalur penunjuk khas (atau jalur ujian). Bagi penganalisis yang berkenaan, mereka dihasilkan dalam ukuran sederhana, tidak besar, tetapi tidak miniatur. Jalur itu sendiri dapat menarik darah ke zon paparan, ini adalah ciri mereka yang membantu mengurangkan dos darah yang diambil dari hujung jari.

Perkara yang sangat penting ialah jangka hayat pek biasa yang sudah dibuka dengan helai tidak lebih dari sebulan. Oleh itu, seseorang dengan jelas mengira berapa ukuran setiap bulan, dan berapa banyak jalur yang diperlukan untuk ini. Sudah tentu, pengiraan seperti itu hanya ramalan, tetapi mengapa dia membeli sebungkus 100 helai jika ada pengukuran bulanan yang lebih sedikit? Petunjuk yang tidak digunakan akan menjadi tidak dapat digunakan, mereka mesti dibuang. Tetapi Contour TS mempunyai kelebihan penting - tiub terbuka dengan jalur tetap dalam keadaan bekerja selama enam bulan, dan sangat mudah bagi pengguna yang tidak memerlukan pengukuran yang kerap.

Ciri-ciri TS Kontur

Penganalisis kelihatan cukup relevan, badannya tahan lama dan dianggap tahan renjatan.

Juga, ciri meter:

 • Kapasiti memori terbina dalam untuk 250 ukuran terakhir;
 • Alat tusukan jari dalam bungkusan - penunjuk automatik Microlet 2 yang mudah, serta 10 lancet steril, penutup, kabel untuk menyegerakkan data dengan PC, manual pengguna dan jaminan, bateri tambahan;
 • Kesalahan pengukuran yang dibenarkan - setiap peranti diperiksa ketepatannya sebelum dihantar untuk dilaksanakan;
 • Harga tetap - penganalisis berharga 550-750 rubel, membungkus jalur ujian sebanyak 50 keping - 650 rubel.

Ramai pengguna lebih suka model ini untuk skrin kontras yang besar - ini sangat sesuai untuk orang yang cacat penglihatan dan mereka yang tidak mahu mencari cermin mata mereka setiap kali mengukur..

Arahan penggunaan

Prosedur untuk mengukur gula itu sendiri adalah mudah dan difahami. Seperti biasa dengan manipulasi seperti itu, seseorang terlebih dahulu mencuci tangannya, mengeringkannya. Goyangkan jari anda, lakukan gimnastik mini untuk meningkatkan peredaran darah (ini diperlukan untuk mendapatkan dos darah yang mencukupi).

Kemudian algoritma adalah seperti berikut:

 1. Masukkan jalur penunjuk baru ke port oren meter sepenuhnya;
 2. Tunggu sehingga anda melihat simbol di skrin - setetes darah;
 3. Gunakan pen untuk menusuk kulit pada bantal jari manis, sapukan darah kapilari dari titik tusukan ke tepi jalur penunjuk;
 4. Selepas bunyi bip, tunggu tidak lebih dari 8 saat, hasilnya akan dipaparkan di layar;
 5. Tanggalkan jalur dari peranti, buang;
 6. Meter mati secara automatik setelah tiga minit penggunaan tidak aktif.

Ucapan kecil - pada malam sebelum prosedur, cuba jangan bimbang, jangan mengukur gula sebaik sahaja mengalami tekanan. Metabolisme adalah proses yang bergantung pada hormon, dan adrenalin yang dilepaskan semasa tekanan boleh mempengaruhi hasil pengukuran..

Untuk ketepatan yang lebih besar, jangan gunakan titisan darah pertama yang muncul. Ia harus dikeluarkan dengan kapas, dan hanya setitik kedua yang harus digunakan pada jalur. Lap jari anda dengan alkohol juga tidak diperlukan, anda tidak dapat mengira dos larutan alkohol, dan ia akan mempengaruhi hasil pengukuran (ke bawah).

Ulasan pengguna

Ini bukan yang terbaru, tetapi yang telah membuat reputasi baik untuk teknologi, memang betul mempunyai banyak peminat setia. Kadang-kadang walaupun memperoleh meter glukosa darah yang lebih moden dan lebih cepat, orang tidak melepaskan Contour TS, kerana ini adalah meter yang cukup tepat, boleh dipercayai dan mudah digunakan.

Litar TC adalah bioanalyzer anggaran dengan banyak kelebihan. Ia dipasang di Jepun di sebuah kilang yang diawasi oleh ahli teknologi Jerman. Penguji mudah didapati dijual, begitu juga barang habis pakai. Ringkas, tahan lama, mudah digunakan, jarang pecah.

Tidak terlalu pantas, tetapi 8 saat untuk memproses data yang dimilikinya tidak boleh disalah anggap kelambatan peranti. Ia tidak memerlukan pengekodan, dan helai yang digunakan bersama peranti boleh digunakan selama 6 bulan setelah membuka tiub. Sesungguhnya, salah satu alat pengukur terbaik dengan harga yang setimpal.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes
Glukometer "Kontur TS"
 • dari 650 rubel
Jalur ujian "Contour TS"
  • 25 biji dari 450 gosok.
 • 50 pcs dari 600 gosok.
Pen scarifier "MICROLET"
 • dari 440 gosok.
Lancet "MIKROLET"
 • 200 pcs dari 450 gosok.
wayar USB
 • 1500 gosok.
Penyelesaian kawalan "Kontur TS Normal"