Penilaian glukometer untuk kegunaan rumah pada ulasan dan harga

Di dunia sekarang, sebilangan besar orang yang penting untuk mengawal gula darah walaupun di rumah. Tetapi meter mana yang lebih baik untuk dipilih jika terdapat lebih banyak pesaing untuk jenama? Mana yang terbaik dan tepat? Untuk menjawab soalan-soalan ini, kami mengumpulkan penilaian glukometer terbaik pada tahun 2019, yang mengandungi inovasi terkini dan model berkualiti tinggi tetapi murah, sehingga anda dapat membuat pilihan untuk diri sendiri. Penarafan dibuat berdasarkan ulasan pelanggan yang disahkan dan daftar disusun berdasarkan kemudahan, kualiti, harga dan ketepatan pengukuran.

No. 10 - iCheck iCheck

Harga: 840 rubel

Glucometer iCheck iCheck - model dari pengeluar Britain, dilengkapi dengan pengekodan automatik, mengira hasil purata untuk jangka masa satu hingga empat minggu dan kemampuan untuk memindahkan data ke komputer peribadi anda untuk kemudahan. Mengambil pengukuran dalam 9 saat.

Apa yang anda perlukan untuk mengukur gula darah sudah ada di dalam kit - dua puluh lima lancet, bilangan jalur yang sama, penutup meter. Selalunya, pengekodan menyukarkan penggunaan meter, tetapi dengan iCheck iCheck ia cukup mudah. Untuk pengekodan, anda hanya perlu memasukkan jalur. Jalur untuk peranti juga tidak mahal, yang merupakan nilai tambah yang pasti. Jaminan tanpa had, penentukuran plasma mudah dengan tergesa-gesa untuk menyenangkan pembeli.

Petunjuk pengukuran tidak selalu tepat, terdapat ralat.

No 9 - Diacont Tanpa pengekodan

Harga: 572 rubel

Model Diacont tanpa pengekodan adalah meter elektrokimia bebas penyulitan dengan kapasiti memori 250 ukuran dan fungsi amaran tambahan yang dapat didengar. Masa ujian hanya memerlukan 6 saat, setelah itu peranti memaparkan maklumat di layar sama ada hasil yang diperoleh adalah norma. Dalam satu set lengkap 10 jalur ujian, 10 lancet, kad jaminan, scarifier.

Model yang layak dengan harga yang sangat rendah. Selesa, beroperasi berdasarkan prinsip menarik darah ke jalur ujian. Semasa melakukan reaksi dengan protein, kesalahan glukometer dikurangkan. Penting untuk diperhatikan nisbah harga-kualiti Diacont, kerana peranti ini dihasilkan di Rusia, tetapi ketepatan pengukurannya tidak kalah dengan rakan sejawat yang lebih mahal. Jalur untuk glukometer ini tidak akan menyentuh poket anda: satu set 50 keping akan berharga hingga 500 rubel.

Kekurangan pencahayaan di dalam alat, jadi pada waktu malam adalah tidak selesa untuk mengukur gula.

No. 8 - Diacont Tanpa pengekodan (model 2018)

Harga: 585 rubel

Prinsip operasi model ini adalah elektrokimia. Mengukur gula darah dalam 6 saat dan dengan jumlah darah yang diperlukan, hanya 0.7 μl.

Satu set lengkap model tidak boleh: tali, lancet, dan penyelesaian ujian disertakan dalam kotak, yang juga dilengkapi dengan casing dan 2 bateri Maxell Jepun. Dari sisi, meter kelihatan bergaya. Peranti ini dilengkapi dengan port USB untuk memindahkan data ke komputer dan kabel USB standard. Fungsi tambahan ditunjukkan oleh kehadiran masa dan tarikh dalam peranti.

Perlu diperhatikan bahawa memori peranti kurang daripada analognya, hanya 120 ukuran.

No. 7 - Accu-Chek Performa

Harga: 649 rubel

Accu-Chek Performa Elektrokimia terus memberi peringkat meter glukosa darah rumah untuk kegunaan rumah. Hanya mengambil masa 5 saat untuk mengira hasilnya. Mengambil 0,5 μl darah untuk menunjukkan hasilnya, ia mempunyai fungsi penentukuran plasma yang sama.

Peranti automatik sepenuhnya, terdapat 9 butang pada panel untuk ini. Tertakluk kepada cadangan dalam arahan penggunaan, yang termasuk dalam pakej, ia memberikan petunjuk yang tepat dengan kesalahan yang dibenarkan sebanyak 20 peratus. Lancet membuat tusukan yang sangat tepat, kerana glukometer memerlukan sejumlah kecil darah untuk menentukan gula. Juga, model ini sangat selesa di tangan.

Jalur ujian mahal, dan harga semua barang habis pakai Accu-Chek Performa tinggi.

No. 6 - TS Kontur

Harga: 677 rubel

Kontur TS yang murah, tetapi berkualiti tinggi dari pengeluar Jerman Bayer, dalam 8 saat menunjukkan hasil yang boleh dipercayai. Peranti ini mempunyai isyarat bunyi mengenai penyelesaian pengukuran, penutupan automatik, sambungan ke komputer peribadi.

Ulasan pelanggan menyatakan kebolehgunaan kerana bentuk ergonomik dan kekurangan pengekodan. Tahan pada suhu rendah, jadi anda boleh menggunakannya pada musim sejuk, semasa berada di luar rumah. Ketepatan yang sangat tinggi disokong oleh tusukan lancet yang selamat. Ia boleh digunakan untuk kanak-kanak, kerana kanak-kanak mempunyai kulit yang lebih halus daripada orang dewasa.

Peralatannya lemah pada lancet, yang hanya ada 5 keping, dan jalur uji mesti dibeli secara berasingan.

No 5 - OneTouch Select® Plus

Harga: 677 rubel

Wakil yang sangat layak dari syarikat Amerika OneTouch. Ia memerlukan masa 5 saat yang diperlukan untuk pengukuran, penutupan automatik, sambungan ke PC, serta lampu latar skrin dan nota makan.

Terima kasih kepada skrin lampu latar yang besar, ia sangat sesuai untuk orang tua dan mereka yang kurang penglihatan. Dia mempunyai kapasiti memori 500 ukuran, anda juga dapat melihat hasilnya rata-rata dalam beberapa minggu. Dalam bungkusan anda mendapat scarifier, pemegang untuk meter dan jalur ujian.

Setelah menggunakan jalur ujian yang lengkap, anda perlu membeli yang baru yang tidak selalu dijual.

No. 4 - Kontur Plus

Harga: 812 rubel

Glukometer elektrokimia untuk 480 ukuran. Ia hanya memerlukan 0.6 μl darah untuk mengukur gula darah dalam 5 saat. Terdapat 25 jalur ujian dalam starter kit.

Peranti ini dilengkapi dengan teknologi "Second Chance", yang membolehkan anda menerapkan penurunan tambahan pada jalur ujian (jika sampel darah pertama tidak mencukupi untuk menjalankan ujian) selama 30 saat. Berdasarkan ulasan pelanggan, petunjuk yang sangat tepat kerana prinsip operasi elektrokimia. Juga, sistem itu sendiri mengekod jalur ujian, tanpa memerlukan kerumitan dalam operasi. Tambahan pula, layarnya besar, sesuai untuk orang tua.

Model ini mempunyai bekalan yang agak mahal.

No. 3 - Satelit Plus (PKG-02.4)

Harga: 958 rubel

Model pengeluaran Rusia ini akan baik untuk orang-orang yang berumur. Glukometer Plus Meter besar mempunyai pengekodan manual, pemadaman automatik, pengukuran glukosa dalam 20 saat, mengambil 4 μl darah dari pesakit.

Reka bentuk minimalis dengan hanya satu kunci di panel depan, tidak ada cara untuk mencederakan sesuatu dan menyalahgunakan peranti secara tidak sengaja. Tusukan lancet tidak menyakitkan dan selamat sepenuhnya. Kit mengandungi semua yang anda perlukan untuk 25 pengukuran pertama, serta jalur "UJIAN" tambahan, yang memungkinkan untuk memeriksa glukometer untuk kemudahan penggunaan.

Pengukuran yang cukup lama dan sejumlah besar darah untuk memeriksa glukosa.

No. 2 - Accu-Chek Aktif dengan pengekodan automatik

Harga: 1080 rubel

Memeriksa tahap glukosa dengan model ini dilakukan dalam 5 saat, dan mungkin mengambil darah bukan hanya dari jari, tetapi juga dari bahu, lengan bawah, betis.

Ia sangat senang digunakan, terletak di tangan berkat sarung plastik yang kukuh. Ia mati setelah satu minit tidak aktif, dan juga mempunyai pemberitahuan yang baik mengenai perlunya menukar jalur ujian. Terdapat fungsi hasil rata-rata selama berminggu-minggu, yang disajikan di layar dalam bentuk grafik.

Usaha mesti dilakukan untuk memasukkan jalur ke dalam meter dengan cepat..

No. 1 - Ekspres Satelit (PKG-03)

Harga: 1185 rubel

Satelit syarikat Rusia menawarkan antara produknya sebagai meter ekspres satelit (PKG-03). Ia mengkalibrasi hasil darah dan memaparkan bacaan glukosa di layar dalam 7 saat..

Oleh kerana ini adalah produk domestik, jalur akan jauh lebih murah daripada rakan sejawat asing. Setiap jalur dibungkus secara berasingan, yang merupakan nilai tambah yang pasti, kerana jika anda tidak sengaja merosakkan jalur, misalnya, menyentuhnya dengan tangan basah, maka anda tidak akan merosakkan pembungkusannya dengan segera. Tidak memerlukan jumlah darah untuk analisis: setetes 1 μl akan mencukupi untuk peranti ini.

Tidak senang menyimpan buku harian elektronik, anda mesti memasukkan hasilnya secara manual.

Cara memilih glukometer

Pengukuran kadar gula darah adalah prosedur penting dalam kehidupan penderita diabetes, yang dilakukan setiap hari di rumah untuk mengatur kesihatan umum. Untuk tujuan ini, peranti moden digunakan - glukometer. Lekapan yang senang dijual. Semua ahli keluarga boleh menggunakannya. Membeli meter glukosa darah adalah cadangan biasa doktor untuk orang yang mempunyai gula darah tinggi. Tinggal hanya untuk mengetahui bagaimana memilih meter yang tepat untuk rumah, dan belajar bagaimana menggunakannya, yang tidak begitu sukar. Teknologi baru dalam perubatan memberi harapan kepada berjuta-juta orang di seluruh dunia untuk menggunakan peluang baru untuk menjaga kesihatan.

Jenis glukometer

Sebelum membeli ubat yang sangat diperlukan, seperti glukometer yang tidak terlalu mahal, adalah berguna untuk mengkaji modelnya. Apabila memilih pilihan yang paling sesuai, anda harus membiasakan diri dengan ciri teknikal peranti.

Setakat ini, adalah kebiasaan untuk membezakan empat jenis glukometer mengikut kategori pesakit:

 • alat yang ditujukan untuk warga tua;
 • meter glukosa darah yang boleh digunakan oleh orang di bawah usia 40 tahun;
 • glukometer yang boleh digunakan oleh pesakit yang disyaki diabetes;
 • peranti untuk haiwan kesayangan.

Beberapa model peranti ini menjadi lebih popular, ada yang kurang. Banyak bergantung pada fungsi peranti, misalnya, pada kejelasan skrin warna dan kemudahan pengoperasian. Terdapat model dengan kelebihan tambahan, misalnya, layar dengan grafik yang kaya. Sebenarnya, meter adalah alat yang sangat luar biasa, tetapi sangat diperlukan untuk kegunaan rumah..

Glukometer pada usia tua

Orang yang lebih tua tidak suka memahami peranti baru. Oleh itu, di sini, lebih mudah lebih baik. Di antara kategori orang ini, model glukometer untuk orang tua, yang dibezakan oleh kebolehpercayaan, dianggap paling berharga. Biasanya ini adalah model dengan casing yang hampir tahan goncangan, dengan skrin besar, dengan set tindakan tambahan minimum. Glukometer semacam itu jarang pecah atau gagal; ia dicirikan oleh ketepatan pengukuran yang lebih tinggi..

Prinsip operasi glukometer sedemikian dalam pengekodan cip pada jalur ujian. Anda tidak perlu memasukkan nombor untuk ini. Terdapat beberapa model di mana pengekodan tidak digunakan sama sekali dan tidak ada butang. Kos glukometer seperti itu, sebagai peraturan, tidak tinggi, kerana mereka tidak mempunyai "loceng dan wisel" dan pilihan yang tidak berguna. Tetapi yang menarik, banyak model peranti moden dapat disambungkan ke komputer, contohnya, model VanTouch dan Kontur.

Glukometer untuk seorang lelaki muda

Model glukometer yang paling biasa untuk kanak-kanak dan remaja dari segmen ini ialah VanTouch, Keyassens, Accu-Chek. Instrumen tidak hanya mengambil ukuran. Ini adalah satu set rekaan keseluruhan: layar terang yang besar, kehadiran lampu latar, port yang mudah digunakan. Secara amnya, terdapat banyak kemudahan. Contohnya, anda boleh menggunakan lampu latar pada waktu petang atau malam untuk menggunakan setitik darah. Banyak model tidak berfungsi dengan kuasa bateri, tetapi dicas dari PC, beberapa model menggunakan penyesuai USB dengan kemampuan untuk menyambung.

Bergantung pada konfigurasi, pen khas boleh digunakan yang menusuk jari tanpa rasa sakit. Bagi golongan muda dengan diabetes yang didiagnosis, kepantasan pengukuran dan kualiti data, serta kemudahan penggunaan, adalah penting. "Perkara-perkara kecil" yang lain juga membolehkan anda mencapai kesan yang diinginkan dengan usaha yang minimum. Contohnya, kehadiran penutup untuk peranti, pemegang khas untuk meter dan pen.

Dijual untuk orang di bawah 40 tahun terdapat versi glukometer yang lebih ringkas (tidak seperti klasik), misalnya Kontur TS, Akku-Chek Mobile atau VanTachVerioIQ. Kebolehgunaan peranti sedemikian, khususnya, merangkumi kenyataan bahawa kaset ujian untuk sebilangan pagar (misalnya, 50 kali) dimasukkan ke dalam meter. Tanpa pengekodan. Sekiranya perlu, lakukan pengukuran untuk analisis, perlu diperhatikan glukometer EasyTouchGC. Penghidap diabetes yang berpengalaman, sebagai peraturan, tahu memilih glukometer yang tepat untuk rumah dari rangkaian peranti ini.

Fungsi dan ciri glukometer

Jenis glukometer termudah dengan jalur yang murah cukup berfungsi untuk memenuhi keperluan asas. Peranti ini dapat dilengkapi dengan pilihan tambahan, misalnya, untuk mengukur kadar kolesterol. Prinsip operasi model biasa hampir sama untuk semua orang: setetes darah diambil pada jalur ujian khas. Selanjutnya, peranti itu sendiri menganalisis maklumat yang diterima dan setelah beberapa saat memberikan hasil digital pada paparan. Segala-galanya sangat mudah dan pantas..

Set lengkap glukometer yang paling biasa atau sehari-hari termasuk:

 • alat pengukur;
 • pen penindas yang sesuai;
 • kapasiti kecil dengan jalur ganti untuk ukuran.

Kit ini juga boleh mengandungi sisipan khas dengan maklumat untuk penghidap diabetes, dan dengan cadangan:

 • apakah norma glukosa;
 • bagaimana memberi pertolongan cemas sekiranya berlaku krisis;
 • senarai produk yang dibenarkan;
 • senarai makanan yang membantu mengawal gula dalam darah.

Ciri umum alat pengukur darah dinyatakan oleh empat parameter:

 • pengekodan
 • penentukuran
 • masa untuk pengukuran;
 • kehadiran ingatan.

Pengekodan diperlukan untuk mendapatkan data unik bergantung pada jenis jalur ujian. Kod dan jalur dipilih secara individu. Terdapat, bagaimanapun, pengecualian. Sebagai contoh, pada penjualan anda boleh menemui helai jenis sejagat, yang direka khas untuk kebanyakan jenis glukometer. Pengaturan pengekodan pada peranti konvensional dapat dilakukan secara bebas. Juga, terutama untuk pengguna yang lebih tua, tetapan pengekodan automatik menggunakan cip disediakan.

Pengukuran masa diukur dalam beberapa saat, dengan nilai rata-rata 5 saat. Setelah menerima hasil yang telah selesai, isyarat bunyi diterima. Penentukuran adalah satu lagi parameter penting bagi fungsi instrumen. Ini adalah bahan berdasarkan data pengukuran yang diperoleh. Contohnya, darah atau plasma darah. Dalam kes terakhir, untuk ketepatan, tolak 10 peratus dari hasil asalnya. Pada prinsipnya, jumlah pengukuran terbesar dibuat dari plasma.

Masih tidak jelas mengapa memori diperlukan. Walaupun pesakit diabetes yang berpengalaman, ketahui betapa pentingnya maklumat lengkap. Jadi, kebanyakan peranti mampu menyimpan data mengikut hasil 20 pengukuran. Model yang lebih moden dapat menyimpan nilai maksimum. Sudah tentu, ketika memilih glukometer moden, keutamaan harus diberikan kepada model yang dilengkapi dengan kapasiti memori maksimum. Ini tidak hanya akan berisi nilai yang diperoleh, tetapi juga waktu pengukuran.

Video: Bagaimana memilih glukometer? Perbandingan Model

Cara memilih meter yang sesuai untuk rumah: pemeriksaan ketepatan

Dengan kehadiran glukometer yang baik, walaupun merupakan pilihan anggaran, misalnya, VanTouchSlect, penting untuk menentukan ketepatan maklumat. Anda dapat memeriksa ketepatan pada masa pembelian, walaupun banyak yang mengabaikan perkara ini. Penjual mesti menunjukkan prestasi model. Kadar ralat dalam operasi peranti tidak boleh lebih dari 10 peratus. Tetapi ini adalah garis kritikal. Lebih baik mengambil peranti dengan kesalahan tidak lebih dari 5 peratus. Ketepatan pengukuran maksimum diperlukan bagi orang yang sering mengalami turun naik kadar glukosa, untuk mengelakkan keadaan berbahaya.

Untuk menguji peranti, perlu dilakukan tiga ujian berturut-turut, untuk membandingkan hasilnya. Penyimpangan kecil dari norma menunjukkan kesesuaian peranti. Anda boleh menguji peranti dengan cara lain, lebih memakan masa. Oleh itu, anda perlu melakukan analisis makmal, dan kemudian melakukan pengukuran sendiri, sekali lagi membandingkan petunjuknya. Hari ini, penyelesaian khas digunakan untuk menentukan ketepatan peranti. Ia membantu mengenal pasti ketidaksempurnaan peranti ketika jatuh, dengan perbezaan hasil, untuk tujuan pencegahan.

Pada masa pembelian, mekanisme pegangan juga diperiksa. Anda boleh menentukan kebolehpercayaan peranti seperti berikut: anda perlu "melepaskannya" dari awal, dan kemudian mengisi semula lancet. Semasa memeriksa konfigurasi, kehadiran glukometer, pen, sepuluh lancet dan dua puluh lima jalur ujian diambil kira. Anda boleh membeli set jalur tambahan (50 - 100 keping, berharga 600 - 700 rubel untuk peranti konvensional atau 800 - 900 rubel untuk 50 helai untuk peranti moden).

Jangan lupa menabung. Titik perbelanjaan utama semasa membeli glukometer adalah jalur. Diabetes jenis 1 terkenal, kerana mereka harus melakukan pengukuran lebih dari sekali sehari. Untuk menjimatkan bekalan, anda boleh menggunakan tawaran klinik, biasanya terdapat jalur yang dikeluarkan secara percuma. Perkara utama adalah untuk mengetahui jenis jalur yang anda perlukan..

Lebih banyak mengenai ciri meter

Seperti yang disarankan oleh doktor - walaupun pada orang yang sihat, anda perlu memeriksa gula darah anda setahun sekali. Tahap glukosa dapat diturunkan untuk mengecualikan kemungkinan mengembangkan penyakit atau komplikasinya. Anda juga dapat mengawal kesejahteraan anda di rumah berkat glucometer moden. Ulasan tambahan terhadap peranti ini dan maklum balas positif mengenai mereka akan membantu membuat pilihan yang tepat..

Apa lagi yang perlu anda ketahui mengenai model glukometer moden?

 1. Peranti fotometrik sudah menjadi perkara masa lalu. Tempat mereka sekarang diambil oleh alat dengan mekanisme elektrokimia untuk menentukan tahap glukosa dalam jalur ujian. Menggunakan bahannya cukup mudah - setetes darah digunakan pada jalur, setelah itu maklumat dipaparkan di layar. Penting untuk diingat bahawa semua glukometer adalah alat invasif - anda tidak boleh melakukannya tanpa menindik.
 2. Dari model glukometer moden, perlu diketengahkan model yang sesuai dengan ukuran, berat, kegunaan, bentuk dan saiz memori. Kepantasan prosedur juga berperanan dalam kajian kualitatif. Dalam model moden, hasil pengukuran dapat dijumpai dalam 3 saat. Tetapi ketepatan kajian seperti itu harus ditangani dengan berhati-hati, dengan mengambil kira kesalahan.
 3. Memilih glukometer, anda harus memutuskan jumlah fungsi dalam kes tersebut. Yang penting bukan jumlah fungsi, tetapi keperluannya. Sebagai contoh, banyak pengguna melakukan tanpa port tambahan untuk memindahkan data ke komputer. Tetapi apa yang sukar dilakukan adalah menu dalam bahasa Rusia. Beberapa model ultra moden mungkin mempunyai panduan suara terbina dalam. Keutamaan diberikan kepada model peranti yang lebih ringkas yang boleh dimasukkan ke dalam poket anda..
 4. Jalur ujian telah disebutkan. Walaupun begitu, penting untuk diingat bahawa untuk setiap pengukuran diperlukan jalur baru. Lebih-lebih lagi, meter itu sendiri dan jalur ujian mestilah dari jenama yang sama. Jalur dari balang terbuka (bungkusan) selepas waktu (3-4 bulan) boleh memberikan hasil yang tidak tepat. Penting juga pada saat penggunaan untuk memperhatikan tarikh luput barang habis pakai.
 5. Untuk analisis ekspres, peranti yang memerlukan pengekodan berkala digunakan. Proses ini diperlukan untuk menghilangkan kemungkinan kesalahan. Semua tetapan boleh dibuat untuk anda..
 6. Alat yang digunakan untuk menusuk kulit mestilah steril, tanpa kerosakan mekanikal. Sebaiknya gunakan sekali sahaja (penting untuk memastikan bahawa jarum berada di penutup khas).

Penyakit ini tidak bergurau

Diabetes mellitus adalah diagnosis yang serius sehingga ketika disuarakan, pemikiran lahir di kepala mengenai perjalanan sehari-hari ke klinik, mengenai antrian dan prosedur yang tidak menyenangkan. Tetapi hari ini semua ini adalah masalah sekunder - beli glukometer mudah alih moden. Peranti tanpa jalur belum dikembangkan, walaupun versi meter moden cukup bagi pesakit diabetes untuk mengawal keadaan secara bebas. Perlu diingat bahawa anda boleh membeli barang di farmasi dan dalam talian, di kedai dalam talian. Ahli endokrinologi mengesyorkan menggunakan peranti jenama yang terbukti, dan mengetahui cara memilih meter yang tepat untuk kediaman, kerana tidak setiap model peranti dapat berfungsi.

Pengarang Kudel Larisa

Semua artikel diuji oleh pengamal..

Gomzar Anastasia Sergeevna
ahli terapi. Pengalaman lebih dari 20 tahun Pendidikan: FGBOU VO Far Eastern State Medical University

Penarafan glukometer terbaik TOP 2020: ulasan dan harga pada model paling popular

Saiz kecil dan kemudahan penggunaan membolehkan anda mengukur gula darah dalam apa jua keadaan

Bagaimana meter berfungsi dan diklasifikasikan dengan kaedah pengukuran

Untuk mengukur kandungan glukosa dalam tubuh manusia, perlu meneteskan setetes darah yang diambil dari kapilari kulit ke plat indikator yang dimasukkan ke dalam glukometer.

Selepas itu, peranti memberitahu pengguna mengenai nilai yang diterima di skrinnya. Plat penunjuk dibekalkan lengkap dengan meter dan boleh dibeli secara berasingan..

Skop standard pengukuran meter meliputi:

 • peranti elektronik yang dilengkapi dengan paparan LCD;
 • bateri penumpuk;
 • pisau scarifier yang digunakan untuk menusuk kulit;
 • jalur penunjuk yang dihasilkan untuk alat atau model peranti tertentu.

Alat untuk mengukur gula dalam darah dengan kaedah menentukan nilainya dikelaskan seperti berikut:

 • Peranti fotokimia - adalah alat usang, jumlah gula dalam darah ditentukan dengan mengubah warna reagen.

Pasar alat perubatan mempunyai banyak pilihan model untuk berbagai meter glukosa darah

 • Peranti elektrokimia - melakukan pengukuran dengan menentukan kekuatan semasa yang dihasilkan semasa analisis.
 • Peranti optik - pengukuran berdasarkan pada resonans plasma permukaan.
 • Spektrometrik - di mana laser digunakan. Dia melakukan analisis spektrum darah.

Selalunya, penduduk biasa menggunakan glukometer jenis elektrokimia.

Ia cukup mudah digunakan, berpatutan dan tepat. Pengukuran gula di dalam tubuh manusia dalam alat jenis ini berlaku kerana pelepasan elektrik kecil di mana setetes darah digunakan, digunakan pada jalur ujian.

Peranti ini berbeza dari segi bentuk, lebar jalur ujian, serta seperangkat fungsi tambahan. Walau bagaimanapun, tahap ujiannya hampir sama dan secara praktikalnya tidak berbeza pada peranti dari pelbagai jenis. Prosedur ujian menggunakan glukometer dapat dilihat di bawah..

Urutan dan urutan pengukuran menggunakan glukometer

Ciri teknikal alat pengukur gula darah, fungsi utama dan tambahan

Fungsi utama semua glukometer adalah untuk menentukan kandungan glukosa dalam darah manusia. Di samping itu, beberapa model moden mempunyai fungsi yang diperluas; mereka boleh:

 • mengukur tahap badan keton dan kepekatan kolesterol, serta jumlah trigliserida dan laktat;
 • simpan bacaan terakhir dalam ingatan dan maklumkan kepada pesakit mengenai keperluan melakukan pengukuran;
 • mempunyai penyambung yang diperlukan untuk menyambung ke komputer peribadi dan menganalisis ukuran.

Ciri teknikal utama alat pengukur gula darah adalah:

 • julat dan ketepatan pengukuran;
 • kelajuan operasi;
 • jenis sumber kuasa dan ciri-cirinya (saiz, voltan);
 • keadaan operasi (suhu, kelembapan, dll.);
 • dimensi dan berat keseluruhan.

Ketepatan, kebolehgunaan dan fungsi pengukuran adalah tiga petunjuk asas yang menentukan permintaan untuk glukometer. Fakta bahawa peranti jenis ini mudah dikendalikan dibuktikan oleh gambar berikut:

Cara menggunakan meter

Cara melakukan pengukuran, urutan tindakan, prosedur pengumpulan bahan dijelaskan secara terperinci dalam arahan penggunaan. Dan untuk setiap model dia boleh menjadi wanita itu.

Peraturan umum untuk analisis dapat dirumuskan sebagai berikut:

 1. Sebelum memulakan pengukuran, perlu menyediakan alat dan semua komponen yang diperlukan (jalur ujian, lancet).
 2. Tangan hendaklah dibasuh dan dikeringkan dengan tuala, serbet atau pengering elektrik.
 3. Seterusnya, hidupkan meter dan masukkan jalur ujian ke dalam lubang khas yang terletak di badannya.
 4. Tangan untuk mengambil analisis mesti digoncang dan menusuk kulit pada pad jari yang dipilih.
 5. Setetes darah terbentuk setelah tusukan digunakan pada jalur ujian..
 6. Setelah menerima hasilnya, jalur yang digunakan dibuang, dan peranti dimasukkan ke dalam simpanan.

Mengambil Pengukuran Menggunakan Meter

Bagaimana memilih glukometer untuk rumah - nasihat editorial

Oleh kerana terdapat banyak jenis glukometer yang terdapat di pasaran alat perubatan, kadang-kadang sukar bagi pengguna sederhana untuk memilih model yang tepat secara bebas yang memenuhi semua syarat untuk peranti ini.

Kakitangan editorial akan berusaha membantu dalam memilih glukometer dan inilah yang mereka nasihatkan:

 • ciri teknikal adalah kriteria utama untuk memilih peranti, menentukan fungsinya dan kemungkinan penggunaannya dalam keadaan tertentu;
 • Sebelum membeli, anda mesti mengkaji prosedur penyediaan alat untuk pengukuran (pengekodan manual atau automatik);
 • jumlah darah yang diperlukan untuk analisis adalah petunjuk penting, terutama bagi orang tua, dan kemungkinan menambahkannya ke jalur ujian akan memastikan simpanan mereka semasa pengukuran;

Glukometer "Satu Sentuhan" menikmati populariti yang pantas di kalangan pengguna

 • sejumlah besar memori dan kemampuan untuk melakukan analisis pengukuran, serta kemampuan untuk menyambung ke komputer peribadi membolehkan anda mempelajari dan mensistematiskan hasilnya;
 • kemudahan penggunaan bergantung pada ukuran butang kawalan dan paparan;
 • semakin banyak fungsi tambahan yang tersedia pada model tertentu, semakin tinggi harganya, jadi apabila memilih peranti, anda perlu memahami ukuran apa yang harus digunakan dengannya, agar tidak membayar lebih banyak semasa membeli.

Inovasi dan penemuan terkini - glukometer tanpa jalur ujian

Selama 3-5 tahun yang lalu, "teknologi pintar" semakin yakin memasuki kehidupan orang moden. Ini berlaku untuk berbagai bidang kehidupan: hiburan dan rekreasi, bekalan tenaga dan perkhidmatan dalam kehidupan sehari-hari, serta memantau kesihatan manusia. Salah satu bidang di mana peranti pintar muncul adalah peralatan perubatan untuk penggunaan sehari-hari dan pencegahan penyakit..

Meter glukosa tidak invasif "Omelon"

PENTING!

Diabetes adalah penyakit berbahaya yang berkaitan dengan gangguan metabolik dalam tubuh manusia, yang memerlukan pemantauan berterusan terhadap proses yang berlaku di dalamnya..

Perhatian khusus harus diberikan kepada meter gula darah..

Kebaruan di pasaran alat yang mengukur glukosa darah adalah alat elektronik yang membolehkan anda mengukur tanpa menusuk jari dan, dengan itu, tanpa menggunakan jalur ujian. Glukometer elektronik adalah alat yang tidak invasif, yang menentukan prinsip operasi mereka - tanpa penggunaan darah pesakit. Operasi peranti jenis ini didasarkan pada menentukan keadaan saluran darah pengguna, tekanan darah dan nadi pada masa pengukuran. Model jenis ini dihasilkan di negara kita dan di luar negara. Di antara domestik, yang paling terkenal adalah glukometer Omelon. Satu lagi kebaharuan dalam barisan peranti bukan invasif adalah alat syarikat Amerika "Cygnus Inc", yang menghasilkan jam tangan pintar dengan fungsi glukometer "Glucowatch".

Glucowatch Smart Watch dan Auto Touch Unit

Kelebihan Glucowatch adalah petunjuk berikut:

 • kemungkinan pengukuran sepanjang masa di mana-mana lokasi pesakit (di rumah, di jalan raya, bercuti, dll.);
 • ketepatan tinggi pengukuran yang dapat dilakukan dengan frekuensi tinggi (hingga 3 kali per jam);
 • kehadiran unit sensor, serta kemampuan untuk berpasangan dengan telefon pintar, membolehkan anda mengawal analisis, mengingatkan pengguna mengenai tarikh akhir untuk diselesaikan;
 • Paparan lampu latar LCD dan penempatan tali - senang digunakan dan dijaga.

Meter glukosa darah rumah terbaik - penilaian populariti dalam pelbagai kategori

Peringkat populariti terdiri daripada kedua-dua pengeluar barang dan organisasi perdagangan, serta syarikat lain yang berminat dengan permintaan pengguna. Dalam kes ini, populariti model tertentu ditentukan oleh ulasan pengguna dalam kategori yang berbeza.

Ini dapat menjadi perbandingan dari segi "harga dan kualiti", "harga dan kebolehpercayaan", serta ketepatan pengukuran dan popularitas dalam julat harga yang berbeza.

Model Aktif AccuChek

Berikut adalah penilaian populariti yang dikumpulkan oleh Tehno.guru berdasarkan ulasan pengguna yang disiarkan di pelbagai sumber dalam talian.

Penarafan model kos rendah

Satelit Plus (Rusia)

"CLEVER CHEK TD-4209" (Taiwan)

AccuChek Active (Jerman)

Diacont OK (Rusia)

Kontour TS (Jerman)

GambarCiri khasHarga, sapu.
 • dimensi - 11 × 6 × 2.5 cm;
 • berat - 70 g;
 • kelajuan pengukuran - 20 saat;
 • jumlah darah - 0.15 μl.
900
 • dimensi - 8 × 5.9 × 2.1 cm;
 • berat - 48.5 g;
 • kelajuan pengukuran - 10 saat;
 • jumlah darah - 0.2 μl.
600
 • dimensi - 9.7 × 4.7 × 1.8 cm;
 • berat - 50 g;
 • kelajuan pengukuran - 5 saat;
 • jumlah darah - 1 μl.
1,000
 • dimensi - 9.8 × 6.2 × 2 cm;
 • berat - 56 g;
 • kelajuan pengukuran - 6 saat;
 • jumlah darah - 0,7 μl.
700
 • dimensi - 7 × 6 × 1.5 cm;
 • berat - 58 g;
 • kelajuan pengukuran - 8 saat;
 • jumlah darah - 0,6 μl.
700

Penarafan model glukometer yang paling tepat

Bioptik Easytouch GCU (Taiwan)

"ICheck" (Britain)

“Onetouch Select Simple” (Switzerland)

AccuChek Performa Nano (Jerman / Rusia)

Satelit Ekspres (Rusia)

GambarCiri khasHarga
 • dimensi - 8,8 × 6,4 × 2,2 cm;
 • berat - 59 g;
 • kelajuan pengukuran - 6 saat;
 • jumlah darah - 0,8 μl.
700
 • dimensi - 8 × 5.8 × 1.9 cm;
 • berat - 50 g;
 • kelajuan pengukuran - 9 saat;
 • jumlah darah - 0.12 μl.
700
 • dimensi - 8.6 × 5.1 × 1.5 cm;
 • berat - 43 g;
 • kelajuan pengukuran - 5 saat;
 • jumlah darah - 0,7 μl.
1,000
 • dimensi - 6.9 × 4.3 × 2 cm;
 • berat - 50 g;
 • kelajuan pengukuran - 4 saat;
 • jumlah darah - 0,6 μl.
2,500
 • dimensi - 9.7 × 4.8 × 1.9 cm;
 • berat - 60 g;
 • kelajuan pengukuran - 7 saat;
 • jumlah darah - 1 μl.
700

Glukometer mana yang paling tepat adalah soalan yang menarik minat banyak pesakit diabetes, kerana dos insulin dan jumlah tablet yang diambil untuk menormalkan metabolisme bergantung pada nilai yang diperoleh. Sebagai tambahan kepada model di atas, peranti berteknologi tinggi dan paling berfungsi sangat popular, termasuk peranti Bioptik Easytouch GCU dan Accu-Chek Mobile yang sudah dipertimbangkan.

Accu-Chek Mobile

Jenama ini dimiliki oleh syarikat Jerman Roche Diagnostics GmbH, dan pengeluaran peranti terdapat di banyak negara di dunia (China, negara-negara EEC, dll.), Dan juga di negara kita.

Ciri khas model Accu-Chek Mobile adalah:

 • dimensi keseluruhan - 12 × 6,3 × 2 cm;
 • berat - 120 g;
 • kelajuan pengukuran - 5 saat;
 • jumlah darah yang diperlukan untuk pengukuran - 0,3 μl.

Glucometer "Accu-Chek Mobile"

Meter mana yang lebih baik - ulasan mengenai pesakit kencing manis sebenar

Oleh kerana Internet telah memasuki kehidupan orang moden dengan tegas, menjadi mungkin untuk mengkaji ulasan pengguna mengenai model tertentu dari mana-mana peranti. Anda dapat mengetahui meter mana yang lebih baik untuk dibeli, kerana ulasan orang yang menghidap diabetes yang selalu menggunakan alat ini sangat berguna ketika membeli peranti pertama.

Berikut adalah ulasan pengguna yang diambil dari laman web Otzovik.com untuk model yang dibincangkan dalam artikel ini:

 1. Satelit Ekspres.
 2. AccuChek Performa Nano.
 3. "Onetouch Pilih Ringkas".
 4. Kontour TS.
 5. "Diacont OK".
 6. "AccuChek Aktif".

Berapa glukometer - ulasan harga di farmasi

Glukometer dijual di kedai peralatan perubatan, organisasi yang mengkhususkan diri dalam penjualan peralatan perubatan, dan juga di farmasi dari pelbagai peringkat. Di organisasi khusus, kos glukometer sedikit lebih tinggi daripada di farmasi, kerana orientasi profilnya yang sempit dan fokus pada profesional, dan juga kemudahan perubatan. Di rangkaian farmasi, kosnya sedikit lebih rendah, dan sebilangan besar model untuk kegunaan domestik disajikan. Sebagai tambahan kepada tempat tradisional untuk memperoleh alat pengukur gula darah, ada alternatif - ini adalah pembelian melalui sumber dalam talian. Pilihan ini kurang dipercayai, tetapi pada masa yang sama lebih murah..

Farmasi adalah tempat paling popular untuk pemerolehan glukometer

Jadual berikut menunjukkan kos model yang dipertimbangkan dalam artikel ini apabila dijual melalui rangkaian farmasi.

KategoriModelKos, rubel
Model belanjawanKontour TS870
"Diacont OK"890
"AccuChek Aktif"990
"CLEVER CHEK TD-4209"850
Satelit Plus800
Model yang paling tepatSatelit Ekspres1,250
AccuChek Performa Nano1,650
"Onetouch Pilih Ringkas"1.100
ICheck1,000
Model berteknologi tinggi"Bioptik Easytouch GCU"4.000
Accu-Chek Mobile.3,500
Model tidak invasif"Kesalahan"6 500
Glucowatch12,000

Oleh kerana pasaran peralatan perubatan mempunyai banyak pilihan pelbagai model meter glukosa darah, setiap pengguna dapat memilih alat untuk dirinya sendiri sesuai dengan persyaratan untuk itu dan dengan harga yang terjangkau. Bagaimana memilih model dan apa yang harus diberi tumpuan semasa membeli, video di bawah akan memberitahu.

15 meter glukosa darah terbaik

Bagi orang yang sudah didiagnosis menghidap diabetes mellitus atau untuk pencegahan penyakit ini, meter menjadi pembantu rumah yang sangat diperlukan. Terima kasih kepada alat mudah alih, tidak perlu mengunjungi klinik untuk melakukan pengukuran yang kerap, dan untuk pembetulan terapi, anda dapat memberi petunjuk kepada doktor untuk menjalani ujian diri.

Menggunakan meter cukup mudah: anda perlu meletakkan setitik darah pada indikator dan setelah beberapa saat, paparan akan menunjukkan maklumat mengenai analisis bahan. Hasil yang hampir seketika membolehkan pesakit mengambil ubat tepat pada masanya untuk memperbaiki keadaan mereka.

Persaingan di pasaran untuk peranti ini sangat besar, jadi pertimbangkan parameter yang harus anda perhatikan ketika memilih:

 • Kaedah pengukuran. Sebilangan besar glukometer mempunyai jenis kerja fotometrik atau elektrokimia. Instrumen fotometrik menganalisis perubahan warna kerana tindak balas glukosa dalam reagen jalur kimia. Peranti elektrokimia lebih popular, ia mengukur arus yang terbentuk ketika darah bersentuhan dengan reagen. Analisis coulometric memeriksa plasma dan lebih sesuai untuk makmal.
 • Ketepatan ujian. Analisis bahan harus dilakukan dengan ketepatan yang tinggi, jika tidak, pembelian glukometer tidak masuk akal. Ketepatan bacaan ditunjukkan dalam ciri produk, pastikan untuk mempertimbangkan parameter ini.
 • Isipadu darah untuk ujian. Orang yang berumur dan kanak-kanak memerlukan tusukan yang cetek, kerana ini kurang menyakitkan. Semakin sedikit jumlah darah yang diperlukan untuk analisis, semakin baik.
 • Masa pengukuran. Parameter ini menunjukkan berapa lama anda akan menerima hasil ujian, biasanya hanya beberapa saat. Sekiranya anda merancang untuk membeli peranti pelbagai fungsi yang melakukan analisis komprehensif terhadap beberapa petunjuk, masa ujian mungkin akan meningkat.
 • Fungsi ingatan. Membolehkan anda menyimpan hasil ujian untuk analisis lebih lanjut. Semakin kerap anda perlu melakukan pengukuran, semakin banyak hasil yang perlu anda ingat. Nilai 10-20 mencukupi untuk analisis data, tetapi pilih lebih banyak memori untuk menampilkan statistik yang lebih tepat.
 • Pengekodan. Instrumen perlu menentukan julat kepekaan pengukuran. Prosedur ini diperlukan sebelum memulakan kerja dengan pembungkusan jalur baru untuk diuji, kodnya ditunjukkan pada pembungkusan. Pengekodan dapat dilakukan secara manual (dalam hal ini, kesalahan input mungkin terjadi), automatik (menggunakan cip yang dimasukkan ke dalam perangkat dan termasuk dalam paket setiap paket jalur ujian) dan bebas (peranti menentukan kod itu sendiri).
 • Pilihan tambahan. Menandakan ujian sebelum dan sesudah makan, menunjukkan hasil rata-rata untuk jangka masa yang ditentukan, menyambung ke PC untuk analisis data yang lebih lengkap, fungsi suara, kemampuan untuk mengatur peringatan tentang pengukuran dan fungsi lain yang memungkinkan anda memilih peranti untuk keperluan anda. Di sini anda perlu memberi tumpuan kepada keperluan tambahan, agar tidak membayar lebih untuk pilihan yang tidak akan digunakan.

Kami membentangkan penilaian glukometer 2019. 15 model teratas yang dipilih oleh pakar kami mengikut ulasan dan penilaian pengguna.

Terdapat kontraindikasi, pastikan anda berjumpa doktor!

Penilaian (2019)Harga, ₽Negara
Glukrometer murah terbaik
1. TS konturdari 750₽Jerman, Jepun
2. OneTouch Select Plusdari 700₽USA
3. Diacont Tanpa pengekodandari 700₽Taiwan
4. Kontur Plusdari 480₽Switzerland
5. Accu-Chek Performadari 550₽Switzerland, Jerman
Glukometer terbaik segmen harga pertengahan
1. Satelit Ekspres (PKG-03)dari 1100₽Rusia
2. Satelit Plus (PKG-02.4)dari 930₽Rusia
3. Satelit ELTA (PKG-02)dari 990₽Rusia
4. Putera IME-DCdari 800₽Jerman
5. Suara Diacontdari 850₽Taiwan
Glukometer pelbagai fungsi terbaik
1. MultiCare-in MultiCare-indari 4000₽Itali
2. Accu-Chek Mudah Alihdari 3800₽Jerman
3. EasyTouch GCUdari 5000₽Taiwan
4. EasyTouch GCdari 3700₽Taiwan
5. OneTouch Verio IQdari 1500₽Switzerland

Glukrometer murah terbaik

Banyak pilihan model yang ditawarkan pengeluar membolehkan anda memilih peranti dengan parameter yang optimum untuk anda dan dalam pelbagai kategori harga. Glukometer murah agak popular, kerana di antaranya anda dapat menemui peranti berfungsi dan mudah digunakan yang mempunyai ketepatan ujian yang tinggi dan mudah dikendalikan..

Mari pertimbangkan model terbaik di antara glukometer murah yang sesuai untuk kegunaan rumah..

5 Accu-Chek Performa


Baris kelima peringkat ditempati oleh glukometer Accu-Chek Performa yang murah. Peranti ini mudah digunakan - tidak memerlukan pengekodan, dan penyesuaian dilakukan hanya dengan dua butang. Fon paparannya cukup besar, malah orang yang cacat penglihatan dapat melihat hasil pengukuran.

Peranti elektrokimia mengkalibrasi hasil dalam plasma, 0.6 μl darah diperlukan setiap pengukuran, dan masa ujian adalah 5 saat.

Memori peranti menyimpan 500 hasil pengukuran terakhir, ada pilihan untuk menunjukkan nilai rata-rata, tanda sebelum dan sesudah dan makan. Sekiranya perlu, meter boleh disambungkan ke PC dan memuat naik data ke buku harian elektronik atau program analisis. Penyesuai USB Accu-Chek SmartPix diperlukan untuk sambungan inframerah.

Perhatikan kemungkinan menetapkan penggera (hingga 4 markah), yang akan memberitahu anda dengan isyarat suara mengenai perlunya melakukan ujian. Meter ini juga dilengkapi dengan pilihan isyarat audio jika hasil pengukuran lebih tinggi atau lebih rendah daripada norma yang ditetapkan.

Berat model 56 gram, dimensi 94x52x21 milimeter. Jenis bateri CR2032, ada pilihan untuk mematikan secara automatik 2 minit setelah menggunakan perangkat. Pakej ini termasuk glukometer, pen untuk tusukan jari, jalur ujian (10 keping), lancet (10 keping), kotak dan arahan dalam bahasa Rusia.

 • Kos rendah.
 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian 5 saat.
 • Memori untuk 500 hasil.
 • Pilihan output purata.
 • Sambungan PC.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz padat.
 • Menandakan sebelum dan selepas makan.
 • Isyarat suara.
 • Jam loceng.

4 Kontur Plus


Meter Contour Plus berada di kedudukan keempat dalam ranking. Peranti secara automatik menentukan kod ketika anda mula bekerja dengan jalur ujian baru, jadi tidak memerlukan pengekodan manual.

Peranti elektrokimia menentukurkan hasil dalam plasma; unit glukosa adalah mmol / L. Setiap ujian memerlukan 0.6 μl darah, dan hasilnya ditentukan dalam 5 saat. Perhatikan ketepatan tinggi pengukuran, setanding dengan makmal, yang dicapai melalui penilaian berulang bahan untuk analisis. Anda boleh memilih salah satu daripada dua mod, lanjutan atau asas, menilai hasilnya sebelum dan sesudah makan, dan isyarat bunyi akan memberitahu anda jika nilainya tidak sepadan dengan optimum.

Memori peranti dapat menyimpan hasil pengukuran 480, pilihan untuk mengira nilai rata-rata akan membantu menampilkan indikator untuk jangka waktu yang ditentukan pengguna. Sekiranya perlu, meter boleh disambungkan ke PC. Setelah ujian selesai, peranti mati secara automatik.

Berat model 47.5 gram, dimensi 77x57x19 milimeter, jenis bateri CR2032 (memerlukan dua keping). Pakej ini merangkumi: glucometer, pen untuk tusukan jari (dilengkapi dengan hujung untuk menerima darah dari tempat alternatif), lancet (5 keping), penutup, arahan dalam bahasa Rusia. Jalur ukuran dijual secara berasingan.

 • Kos rendah.
 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian 5 saat.
 • Ingatan untuk 480 hasil.
 • Pilihan untuk memaparkan hasil purata.
 • Auto dimatikan.
 • Berat ringan.
 • Saiz padat.
 • Menandakan sebelum dan selepas makan.
 • Isyarat bunyi.
 • Sambungan PC.
 • Jalur ujian menjadi pilihan.

3 Diacont Tanpa pengekodan


Baris ketiga penarafan dihuni oleh glukometer Diacont yang murah Tanpa pengekodan. Peranti ini cukup mudah digunakan, kerana tidak memerlukan pengekodan, hasilnya dikalibrasi oleh plasma (jenis elektrokimia).

Memori peranti memegang 250 pengukuran terakhir, menggunakan fungsi menghasilkan hasil rata-rata, anda dapat membuat pengiraan yang diperlukan untuk doktor atau pembetulan terapi. Satu pengukuran memerlukan 0.7 μl darah, dan masa ujian adalah 6 saat, lebih lama 1 saat daripada model lain dalam penilaian.

Berat meter ialah 56 gram, dimensi 99x62x20 milimeter. Jenis bateri yang diperlukan untuk mengendalikan peranti ini adalah CR2032. Fungsi mematikan automatik menjimatkan kuasa bateri.

Model ini dilengkapi dengan isyarat suara yang akan memberi amaran sekiranya keputusan ujian di atas atau di bawah norma. Pakej ini mengandungi arahan dalam bahasa Rusia, yang sangat memudahkan pengenal meter dan tetapannya.

 • Kos rendah.
 • Mudah untuk digunakan.
 • Memori untuk 250 hasil.
 • Pilihan untuk memaparkan hasil purata.
 • Auto dimatikan.
 • Berat ringan.
 • Saiz padat.
 • Isyarat suara.
 • Jalur ujian menjadi pilihan.

2 OneTouch Select Plus


Glukometer Elektrokimia OneTouch Select Plus berada di kedudukan kedua dalam penarafan. Peranti tidak memerlukan pengekodan, menu dan arahan ditulis dalam bahasa Rusia, yang menambah keselesaan semasa operasi.

Peranti pertama di Rusia dengan petua warna (biru, hijau dan merah) memudahkan untuk menilai hasilnya dan, jika perlu, membuat keputusan dengan cepat. Tahap glukosa ditentukan oleh plasma, unit pengukurannya adalah mmol / L. Setiap pengukuran memerlukan 1 μl darah, dan waktu ujian adalah standard 5 saat.

Memori meter dapat menyimpan 500 pengukuran terakhir, fungsi mengira hasil rata-rata akan membantu membuat pengiraan untuk doktor yang menghadiri atau pembetulan terapi. Sekiranya perlu, peranti boleh disambungkan ke PC, kami juga memperhatikan kemampuan untuk menandakan hasilnya sebelum dan sesudah makan.

Peranti tidak tergelincir di tangan, walaupun permukaannya licin dan bentuk bujur. Lampu latar akan berguna dalam cahaya rendah dan bagi orang yang kurang penglihatan. Jenis bateri yang diperlukan untuk operasi meter, CR2032 (dua elemen). Pilihan mematikan secara automatik menjimatkan kuasa bateri.

Ukuran peranti ialah 101x43x15.60 mm, berat 53 gram. Pakej ini merangkumi glukometer, jalur ujian (10 keping), lancet steril (10 keping), pen untuk menindik, kotak dan arahan.

 • Petunjuk warna.
 • Menandakan sebelum dan selepas makan.
 • Lampu latar skrin.
 • Kos rendah.
 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian 5 saat.
 • Memori untuk 250 hasil.
 • Pilihan untuk memaparkan hasil purata.
 • Sambungan PC.
 • Auto dimatikan.
 • Berat ringan.
 • Saiz padat.

1 Kontur TS


Baris pertama dalam ranking adalah meter Contour TS murah, yang sangat mudah digunakan dan sangat dipercayai..

Peranti elektrokimia menentukurkan hasil dalam plasma; unit pengukurannya adalah mg / dl, mmol / l. Satu pengukuran memerlukan 0.6 μl darah, dan masa ujian adalah 5 saat. Sampel boleh diambil dari tempat yang berbeza - dari jari, telapak tangan atau lengan bawah.

Memori peranti mampu menahan hingga 250 hasil; ada fungsi untuk menampilkan hasil rata-rata, bergantung pada semua nilai yang tersimpan.

Perhatikan bahawa meter tidak memerlukan pengekodan, kerana secara automatik menentukan kod ketika bekerja dengan jalur ujian baru. Menyambung ke PC membolehkan anda memindahkan data ke buku harian elektronik atau program analisis. Jenis bateri yang diperlukan untuk mengendalikan model adalah CR2032. Pilihan mematikan secara automatik memanjangkan hayat bateri.

Berat peranti ialah 56.7 gram, dimensi 71x60x19 milimeter. Pakej ini termasuk glukometer, pen piercing, beberapa lancet, penutup dan arahan dalam bahasa Rusia. Jalur ujian menjadi pilihan.

 • Kos rendah.
 • Reka bentuk yang bergaya.
 • Sangat senang digunakan..
 • Masa ujian 5 saat.
 • Memori untuk 250 hasil.
 • Pilihan untuk memaparkan hasil purata.
 • Sambungan PC.
 • Auto dimatikan.
 • Berat ringan.
 • Saiz padat.
 • Jalur ujian menjadi pilihan.

Glukometer terbaik segmen harga pertengahan

Model segmen harga menengah mempunyai ciri maju dan mempunyai ciri tersendiri, dan beberapa daripadanya sangat dipercayai sehingga mereka mempunyai jaminan seumur hidup dari pengilang.

Mari kita lihat lebih dekat kebaikan dan keburukan glukometer terbaik dalam kategori ini untuk membantu anda memilih model terbaik untuk keperluan anda..

5 Suara Diacont


Glukometer Diacont Voic mengambil baris kelima penarafan. Peranti ini mempunyai reka bentuk ergonomik, mudah digunakan, tidak memerlukan pengekodan dan sesuai untuk orang cacat penglihatan.

Kaedah pengukuran elektrokimia menentukurkan hasil dalam plasma; 0.7 μl darah cukup untuk satu analisis. Ujian bahan mengambil masa 7 saat, glukosa diukur dalam mmol / L. Sistem AST membolehkan anda mengambil darah bukan sahaja dari hujung jari, tetapi juga dari telapak tangan, lengan bawah, bahu, kaki bawah dan paha.

Fungsi memori dapat menyimpan hasil 450 pengukuran, ditambah dengan pilihan untuk menampilkan hasil rata-rata dan kemampuan untuk menyambung ke PC untuk analisis yang lebih teliti. Perbezaan yang ketara dari analog adalah mesej suara hasilnya, yang optimum untuk pengguna yang cacat penglihatan.

Berat model ialah 79 gram, ukuran 96.4x54x22 milimeter. Untuk operasi, diperlukan dua bateri AAA, untuk menjimatkan kuasa bateri, peranti ini dimatikan secara automatik. Meter ini sangat dipercayai dan mempunyai jaminan seumur hidup..

Pakej ini merangkumi: glukometer, jalur ujian (10 keping), pen tusukan, lancet (10 keping), penyelesaian kawalan, kes, manual pengguna dalam bahasa Rusia.

 • Reka bentuk ergonomik.
 • Mudah untuk digunakan.
 • Ingatan untuk 450 hasil.
 • Pilihan output purata.
 • Sambungan PC.
 • Auto dimatikan.
 • Watak besar dipamerkan.
 • Mesej Hasil yang didengar.
 • Peralatan yang baik.

4 Putera IME-DC


Di kedudukan keempat dalam ranking adalah meter Prince IME-DC. Ketepatan pengukuran tinggi dicapai berkat teknologi biosensor moden, dan paparan LCD besar memudahkan persepsi visual terhadap data.

Peranti elektrokimia dilengkapi dengan pengekodan automatik, sehingga mudah digunakan. Hasil analisis dikalibrasi oleh darah, untuk satu pengukuran diperlukan 2 μl bahan, kecepatan pemprosesan data adalah 10 saat. Sekiranya selepas ujian anda lupa mematikan peranti, ia akan mati secara automatik setelah satu minit.

Memori meter dirancang untuk merakam 100 pengukuran; sambungan ke PC disediakan untuk analisis atau pemprosesan data.

Berat model ialah 56.5 gram, ukuran casing 88x62x22 milimeter. Peranti memerlukan bateri CR2032. Pakej ini merangkumi: glucometer, pen untuk menindik, kotak penyimpanan, arahan dalam bahasa Rusia.

 • Mudah untuk digunakan.
 • Sambungan PC.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz padat.
 • Watak besar dipamerkan.
 • Ketepatan pengukuran tinggi.
 • Kualiti yang baik.
 • Jalur ujian menjadi pilihan.
 • Masa ujian 10 saat.
 • Memori untuk 100 hasil.
 • Tidak terlalu berfungsi.

3 Satelit ELTA (PKG-02)


Glucometer Satelit ELTA (PKG-02) mengambil baris ketiga penarafan. Model ini mempunyai casing yang bergaya dengan paparan di mana hasil ujian ditampilkan dalam bentuk cetakan besar, oleh itu sesuai untuk pengguna dengan penglihatan rendah.

Peranti elektrokimia menentukur hasilnya dengan darah, unit pengukurannya adalah mmol / L. Untuk satu ujian, diperlukan 2 μl darah, masa untuk menilai dan mengeluarkan hasilnya adalah 40 saat. Untuk mengendalikan peranti, anda mesti memasukkan kod secara manual (semasa anda mula bekerja dengan jalur ujian baru).

Memori meter mengandungi hasil 40 pengukuran tanpa menunjukkan tarikh dan waktu, ada fungsi untuk mematikan peranti secara automatik untuk menjimatkan tenaga bateri.

Modelnya mempunyai berat 70 gram, dimensi 110x60x25 milimeter, jenis bateri CR2032. Pakej ini merangkumi: glukometer, bekas plastik, jalur ujian (10 keping dan 1 jalur kawalan), manual pengguna dalam bahasa Rusia.

Perhatikan bahawa peranti mempunyai kebolehpercayaan yang tinggi dan tempoh jaminan pengeluar tidak terhad.

 • Reka bentuk yang bergaya.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz padat.
 • Tempoh Jaminan Tanpa Had.
 • Masa ujian 40 saat.
 • Ingatan untuk 40 keputusan.
 • Tidak terlalu berfungsi.
 • Pengekodan diperlukan.

2 Satelit Plus (PKG-02.4)


Kedudukan kedua dalam ranking diambil oleh meter Satelit Plus (PKG-02.4). Ketepatan hasil yang tinggi membolehkan alat ini digunakan di rumah dan juga dalam amalan klinikal..

Peranti elektrokimia menentukan tahap glukosa dalam darah, 4 μl darah diperlukan untuk setiap pengukuran. Masa ujian adalah 20 saat, dan unit pengukuran adalah mmol / L.

Memori meter mengandungi 60 hasil pengukuran, pengeluar menyediakan untuk mematikan peranti secara automatik setelah melakukan ujian untuk menjimatkan kuasa bateri. Sebelum memulakan kerja, pengekodan diperlukan - kemasukan manual kod yang ditunjukkan pada pembungkusan jalur ujian.

Berat model 70 gram, dimensi 110x60x25 milimeter. Peranti memerlukan bateri CR2032. Pakej ini merangkumi: glucometer, jalur ujian (25 keping), lancet (25 keping), pena untuk menindik, kotak plastik, manual pengguna dalam bahasa Rusia.

 • Reka bentuk yang bergaya.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz padat.
 • Hasil ketepatan tinggi.
 • Peralatan yang baik.
 • Masa ujian 20 saat.
 • Ingatan untuk 60 keputusan.
 • Tidak terlalu berfungsi.
 • Pengekodan diperlukan.

1 Ekspres Satelit (PKG-03)


Baris pertama ialah meter Ekspres Satelit (PKG-03). Peranti ini menjalankan ujian dengan ketepatan tinggi, oleh itu, alat ini dapat digunakan tidak hanya di rumah, tetapi juga di klinik, jika tidak ada kaedah pengukuran makmal.

Peranti elektrokimia menentukan tahap glukosa dalam darah dalam 7 saat, 1 μl bahan diperlukan untuk satu pengukuran, unit pengukuran adalah mmol / l.

Hingga 60 hasil ujian terbaru dapat disimpan dalam memori meter, pemadaman automatik peranti setelah pengukuran selesai, yang dapat menjimatkan bateri secara signifikan.

Berat model 60 gram, dimensi 97x53x16, jenis bateri CR2032. Pakej ini merangkumi: glukometer, penanda, jalur ujian (25 keping dan 1 kawalan), lancet (25 keping), kotak dan arahan dalam bahasa Rusia.

 • Mudah untuk digunakan.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz padat.
 • Hasil ketepatan tinggi.
 • Jalur dan lancet disertakan.
 • Masa ujian 7 saat.
 • Ingatan untuk 60 keputusan.
 • Tidak terlalu berfungsi.

Glukometer pelbagai fungsi terbaik

Glukometer moden bukan sahaja dapat menentukan tahap glukosa dalam darah, tetapi dapat menggantikan beberapa alat sekaligus. Penarafan kami untuk model terbaik termasuk penganalisis yang, selain glukosa, mengukur kolesterol, asid urik, trigliserida per setetes darah, dan juga mempunyai ciri-ciri yang luar biasa dan fungsi yang hebat. Berat peranti yang agak kecil dan dimensi padat tetap tidak berubah, yang menjadikan peranti mudah untuk perjalanan.

5 OneTouch Verio IQ


Di tempat ke-5 penarafan adalah glukometer OneTouch Verio IQ. Peranti ini mempunyai ketepatan tinggi dan tidak memerlukan pengekodan, jadi mudah digunakan.

Kaedah pengukuran elektrokimia menentukurkan hasil dalam plasma, unit pengukurannya adalah mmol / L. Untuk satu ujian, 0.4 μl darah sudah mencukupi, dan masa analisis hanya 5 saat. Selepas pengukuran, peranti mati secara automatik untuk menjimatkan kuasa bateri..

Untuk operasi yang lebih selesa, pengeluar telah memberikan lampu latar untuk skrin dan sorotan untuk kawasan input jalur ujian, sehingga pengukuran dapat dilakukan tanpa pencahayaan. Peranti ini juga memantau hasil analisis yang dilakukan setiap hari pada masa yang sama, dan mengenal pasti kelainan.

Memori meter mencukupi untuk merakam 750 ukuran. Menggunakan fungsi mengira hasil rata-rata, catatan mengenai pengambilan makanan dan kemampuan untuk menyambung ke PC, mudah untuk menganalisis hasil ujian dan, jika perlu, sesuaikan terapi.

Modelnya cukup ringan, beratnya hanya 47 gram, dimensi 87.9x47x11.9 milimeter. Perhatikan kehadiran bateri yang membolehkan anda mengecas peranti melalui USB atau penyesuai rangkaian. Pakej ini merangkumi: glukometer, pen untuk menindik, lancet (10 keping), kabel USB mini, penyesuai untuk mengecas bateri, jalur ujian (10 keping), sarung tahan lama dan arahan dalam bahasa Rusia.

 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian 5 saat.
 • Ingatan untuk 750 hasil.
 • Pilihan output purata.
 • Sambungan PC.
 • Auto dimatikan.
 • Berat ringan.
 • Saiz padat.
 • Menandakan sebelum dan selepas makan.
 • Lampu latar skrin.
 • Peralatan yang baik.
 • Bateri penumpuk.
 • Tidak memerlukan pengekodan.

4 EasyTouch GC


Penganalisis darah EasyTouch GC berada di baris keempat peringkat. Peranti multifungsi ini dapat menentukan tahap glukosa dan kolesterol dalam darah di rumah..

Peranti elektrokimia mudah dikendalikan, kerana secara automatik menentukan kod untuk jalur ujian baru. Paparan besar dengan watak besar memaparkan hasil analisis, yang dilakukan pada plasma. Untuk satu pengukuran, 0.8 μl darah diperlukan, masa ujian adalah 6 saat. Peranti mati secara automatik beberapa minit selepas operasi.

Memori peranti menahan 200 ukuran dan ditambah dengan fungsi mengira hasil rata-rata.

Modelnya seberat 59 gram, ukurannya cukup padat - 88x64x22 milimeter. Penganalisis memerlukan 2 bateri AAA. Peranti ini sangat dipercayai, tempoh jaminan adalah 2 tahun, dan ketika mendaftar di laman web pengeluar, jaminan seumur hidup diberikan.

Kit ini merangkumi: penganalisis, pen untuk menindik, jalur ujian (10 keping untuk glukosa dan 2 keping untuk kolesterol), lancet (25 keping), penutup dan arahan dalam bahasa Rusia.

 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian 6 saat.
 • Memori untuk 200 hasil.
 • Pilihan output purata.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz padat.
 • Peralatan yang baik.
 • Kebolehpercayaan yang tinggi.
 • Jaminan Sepanjang Hayat Pengilang.
 • Tidak memerlukan pengekodan.

3 EasyTouch GCU


Peringkat ketiga diduduki oleh penganalisis darah EasyTouch GCU. Sistem pemantauan pelbagai fungsi membolehkan anda menentukan tahap glukosa, kolesterol dan asid urik, oleh itu ia dapat menggantikan tiga peranti sekaligus.

Kaedah analisis elektrokimia mengkalibrasi hasilnya dengan darah, 0.8 µl bahan diperlukan untuk pengujian, unit pengukuran adalah mmol / l, dan waktu untuk menentukan dan mengeluarkan hasilnya adalah 6 saat.

Fungsi memori mampu menyimpan 200 petunjuk untuk analisis data seterusnya. Perangkat ini mudah digunakan, kerana tidak memerlukan pengekodan manual, dan pilihan untuk mematikan secara automatik setelah digunakan akan menjimatkan tenaga bateri.

Berat model adalah 59 gram, ukuran 88x64x22 mm, jenis bateri AAA. Pakej ini merangkumi: penganalisis, jalur ujian (10 keping untuk glukosa dan asid urik, 2 keping untuk kolesterol), pena untuk menindik, lancet (25 keping), kotak penyimpanan dan arahan dalam bahasa Rusia.

 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian 6 saat.
 • Memori untuk 200 hasil.
 • Auto dimatikan.
 • Saiz padat.
 • Peralatan yang baik.
 • Tidak memerlukan pengekodan.
 • 3 in 1 peranti.

2 Mudah Alih Accu-Chek


Pada baris kedua penarafan adalah glukometer Accu-Chek Mobile. Peranti ini terkenal kerana jalur ujian tidak diperlukan untuk pengukuran, diganti dengan kaset ujian, ini adalah sistem pertama analisis tahap glukosa dalam darah jenis ini.

Teknologi inovatif menggunakan kaedah fotometrik untuk menentukan hasilnya dengan setetes darah. Satu pengukuran memerlukan 0.3 μl bahan, masa analisis adalah 5 saat. Sekiranya nilai yang diterima lebih tinggi atau lebih rendah daripada nilai yang ditetapkan, peranti akan memberitahu anda dengan isyarat suara. Agar pengguna tidak melupakan pengukuran, disediakan jam penggera yang membolehkan anda memprogram hingga 7 peringatan sehari.

Perangkat ini mudah digunakan, kerana tidak memerlukan pengekodan, dan jika terjadi kesalahan, muncul petunjuk dalam pesan teks. Hasil ditunjukkan pada paparan dengan lampu latar yang berbeza..

Memori meter mengandungi sejumlah hasil catatan - 2000, ada fungsi untuk menampilkan hasil rata-rata, tanda sebelum dan sesudah makan. Peranti boleh disambungkan ke PC untuk menganalisis hasilnya atau mencetaknya, firmware Accu-Chek 360 berisi laporan siap pakai.

Berat model 129 gram, saiz 121x63x20 milimeter. Peranti memerlukan dua bateri AAA, dan ada juga bateri yang dapat dicas semula untuk dicas melalui port USB atau penyesuai rangkaian. Pakej ini merangkumi: glukometer, pen untuk menindik, gendang dengan jalur ujian (50 keping di dalamnya), gendang dengan lancet (6 keping di dalamnya), tali mini USB, manual pengguna dalam bahasa Rusia.

 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian 5 saat.
 • Memori untuk keputusan 2000.
 • Pilihan output purata.
 • Sambungan PC.
 • Auto dimatikan.
 • Menandakan sebelum dan selepas makan.
 • Paparkan lampu latar.
 • Isyarat suara.
 • Peralatan yang baik.
 • Teknologi inovatif.
 • Jam loceng.
 • Bateri penumpuk.
 • Tidak memerlukan pengekodan.

1 MultiCare-in MultiCare-in


Penganalisis darah MultiCare-in MultiCare-in adalah peneraju dalam ranking. Peranti padat ini dapat menentukan tahap glukosa, kolesterol dan trigliserida pada setetes darah di rumah..

Peranti memaparkan hasilnya dalam 5-30 saat, 0.5-1.0 μl bahan diperlukan untuk analisis. Penganalisis akan mati secara automatik selepas pengukuran untuk menjimatkan kuasa bateri. Pengekodan adalah automatik, jadi pengoperasian modelnya mudah dan mudah.

Pilihan memori membolehkan anda menyimpan hingga 500 jumlah, fungsi mengira hasil rata-rata akan membantu menampilkan indikator untuk jangka waktu yang ditentukan. Sekiranya perlu, peranti boleh disambungkan ke PC.

Kami perhatikan kemungkinan menetapkan beberapa penggera untuk mengingatkan anda tentang ujian, dengan hanya melepaskan jalur ujian menggunakan butang "Reset", bahagian casing yang dapat ditanggalkan untuk membersihkan elemen-elemen peranti.

Berat model adalah 55 gram, ukurannya 97x49x20.5 milimeter, jenis bateri adalah CR2032 (2 keping diperlukan). Pengekodan dilakukan secara automatik. Pakej ini merangkumi: penganalisis, alat penindik, jalur ujian (kolesterol - 5 keping), lancet (10 keping), cip kod (1 keping), kotak penyimpanan, arahan dalam bahasa Rusia dilengkapi dengan kursus video latihan.

 • Mudah untuk digunakan.
 • Masa ujian dari 5 saat.
 • Memori untuk 500 hasil.
 • Pilihan output purata.
 • Sambungan PC.
 • Auto Hidup / Mati.
 • Berat ringan.
 • Peralatan yang baik.
 • Tidak memerlukan pengekodan.
 • 3 in 1 peranti.

Meter yang mana lebih baik untuk dibeli

Peringkat tersebut merangkumi model yang mempunyai nisbah harga-kualiti yang baik, mempunyai set fungsi yang mencukupi, sesuai untuk penggunaan individu dan sangat dipercayai. Tidak ada model glukometer yang ideal, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Pertimbangkan perkara penting yang boleh mempengaruhi pemilihan model..

Umur pengguna. Meter untuk orang tua mestilah mudah dikendalikan, mempunyai skrin besar, sesuai dengan selesa di tangan anda dan sarung yang kukuh. Tidak mungkin anda memerlukan kemampuan untuk menyambung ke PC, sejumlah besar memori, output rata-rata dan kelajuan pemeteran yang tinggi. Perhatikan ukuran jalur ujian yang besar, sehingga mudah dijumpai di tangan anda, dan ketersediaannya di farmasi berhampiran rumah. Semasa membeli glukometer untuk kanak-kanak atau haiwan kesayangan, fokus pada jumlah darah untuk ujian - semakin sedikit yang diperlukan, semakin tidak menyakitkan tusukan..

Keadaan fizikal pengguna. Orang cacat penglihatan boleh menggunakan model dengan paparan, lampu latar dan mesej suara yang besar. Sekiranya anda perlu mengukur bukan hanya glukosa, perhatikan model pelbagai fungsi.

Kos. Hitung anggaran penggunaan bulanan lancet dan jalur ujian sebelum memilih model glukometer tertentu, kerana bahan-bahan ini boleh guna dan anda perlu membelinya secara berterusan. Sekiranya doktor mengesyorkan sebarang alat yang menunjukkan jenama dan tempat pembelian, jangan tergesa-gesa ke farmasi. Periksa kos di laman web farmasi dalam talian, sebagai peraturan, harganya jauh lebih rendah.

Bateri Kos operasi juga dipengaruhi oleh kekerapan penggantian bateri. Manual pengguna menunjukkan berapa banyak ukuran bateri yang dipasang dengan cukup, pertimbangkan parameter ini sebelum membeli. Juga, mereka harus tersebar luas sehingga tidak ada kesulitan dengan pembelian.

Peralatan. Glukometer yang ditunjukkan dalam penilaian sudah mempunyai bateri dan kotak untuk menyimpan peranti. Beberapa model dalam starter kit mempunyai sebilangan kecil lancet dan helai untuk diuji, jadi anda dapat menggunakan perangkat tersebut segera setelah membeli.

Jaminan. Pengilang menawarkan tempoh jaminan yang berbeza untuk glukometer. Perhatikan parameter ini, beberapa peranti sangat dipercayai sehingga mempunyai jaminan seumur hidup..

Faktor luaran (suhu, cahaya, kelembapan, dan lain-lain) sama sekali tidak mempengaruhi hasil analisis di mana-mana meter.

Kami berharap penilaian kami dapat membantu memilih peranti yang paling sesuai untuk keperluan anda. Selamat membeli-belah!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes