Cara menggunakan meter Kontur TS dari Bayer?

Terapi diabetes harus dijalankan di bawah kawalan berterusan tahap glisemia pada pesakit. Pemantauan indikator memungkinkan untuk menilai keberkesanan ubat-ubatan yang digunakan dan membuat penyesuaian tepat pada rejimen rawatan.

Untuk mengawal gula, pesakit tidak perlu lagi menjalani ujian di makmal, hanya membeli model meter dan menjalankan ujian di rumah.

Ramai pengguna ketika memilih peranti lebih suka peranti Bayer. Salah satunya ialah Contour TS.

Ciri-ciri utama

Meteran pertama kali dilancarkan di kilang Jepun pada tahun 2007 berdasarkan pengembangan syarikat Jerman Bayer. Produk syarikat ini dianggap berkualiti tinggi, walaupun dengan kos yang rendah..

Peranti Contour TS cukup biasa di kalangan produk yang banyak digunakan oleh pesakit diabetes. Meternya sangat senang, mempunyai penampilan moden. Plastik yang digunakan dalam proses pembuatan tubuhnya dibezakan oleh kekuatan dan kestabilannya semasa terkena.

Glukometer berbeza dari peranti lain yang dirancang untuk mengawal glisemia dalam parameter berikut:

 1. Mengandungi meter yang sangat tepat yang dapat mengesan tahap gula dalam beberapa saat.
 2. Peranti ini membolehkan analisis tanpa mengambil kira kehadiran maltosa dan galaktosa dalam darah. Kepekatan bahan-bahan ini, walaupun dalam jumlah yang meningkat, tidak mempengaruhi petunjuk akhir.
 3. Alat ini dapat mencerminkan dalam darah nilai glikemia walaupun dengan kadar hematokrit hingga 70% (platelet, sel darah merah dan nisbah sel darah putih).

Peranti memenuhi semua syarat untuk mengukur ketepatan. Setiap peranti dari kumpulan baru diperiksa di makmal untuk mengetahui kesalahan hasilnya, sehingga pengguna meter dapat memastikan kebolehpercayaan penyelidikan.

Pilihan Peranti

Kit instrumen merangkumi:

 • meter glukosa darah;
 • Peranti Microlet2 yang direka untuk melakukan tusukan pada jari;
 • sarung yang digunakan untuk mengangkut peranti;
 • Arahan untuk digunakan dalam versi penuh dan pendek;
 • sijil yang mengesahkan perkhidmatan jaminan meter;
 • 10 lancet diperlukan untuk menusuk jari.

Prasyarat untuk menggunakan jaminan adalah penggunaan jalur ujian khas untuk meter Kontur TS. Syarikat tidak bertanggungjawab atas hasil pengukuran yang dibuat menggunakan bahan habis pakai dari pengeluar lain..

Jangka hayat pembungkusan terbuka adalah sekitar enam bulan, yang sangat sesuai untuk pesakit yang jarang memantau indikator. Penggunaan jalur yang luput boleh menyebabkan hasil glisemik yang tidak boleh dipercayai..

Kelebihan dan kekurangan peranti

 1. Mudah untuk digunakan. Terdapat 2 butang besar pada casing ini, dan peranti itu sendiri dilengkapi dengan port oren untuk memasang jalur, yang sangat memudahkan pengurusannya untuk banyak pengguna tua, dan juga orang dengan penglihatan yang rendah.
 2. Pengekodan tiada. Sebelum anda mula menggunakan pembungkusan jalur baru, anda tidak perlu memasang cip khas dengan kod.
 3. Jumlah minimum darah (0.6 μl) diperlukan kerana pilihan pensampelan kapilari. Ini membolehkan anda mengatur pemegang tusukan ke kedalaman minimum dan tidak mencederakan kulit. Kelebihan peranti ini sangat penting bagi pesakit kecil..
 4. Ukuran jalur untuk meter membolehkannya digunakan oleh orang yang mempunyai kemahiran motor halus yang lemah.
 5. Sebagai sebahagian daripada kempen sokongan negara, pesakit diabetes boleh mendapatkan jalur ujian percuma untuk meter ini di klinik jika mereka berdaftar dengan ahli endokrinologi.

Di antara kelemahan peranti, hanya ada 2 titik negatif:

 1. Penentukuran plasma. Parameter ini mempengaruhi hasil pengukuran glukosa. Tahap gula plasma lebih tinggi daripada darah kapilari hampir 11%. Oleh itu, semua petunjuk yang dikeluarkan oleh peranti harus dibahagi dengan 1.12. Sebagai kaedah alternatif, nilai glisemia sasaran dapat ditentukan sebelumnya. Contohnya, ketika perut kosong, paras plasmanya adalah 5,0-6,5 mmol / L, dan untuk darah yang diambil dari urat, ia mesti masuk dalam lingkungan 5,6-7,2 mmol / L. Selepas makan, parameter glisemik tidak boleh melebihi 7,8 mmol / L, dan jika diperiksa dari darah vena, maka ambang maksimum adalah 8,96 mmol / L.
 2. Tunggu lama hasil pengukuran. Maklumat pada paparan dengan nilai glisemia muncul setelah 8 saat. Kali ini bukan yang tertinggi, tetapi dibandingkan dengan peranti lain yang memberikan hasil dalam 5 saat, ia dianggap panjang.

Arahan penggunaan

Melakukan penyelidikan dengan menggunakan mana-mana peranti harus dimulakan dengan memeriksa tarikh luput, serta integriti persediaan. Sekiranya terdapat kecacatan, disarankan untuk meninggalkan penggunaan komponen agar tidak mendapat hasil yang salah.

Cara menganalisis:

 1. Tangan mesti kering serta bersih..
 2. Tapak tusukan disyorkan untuk dirawat dengan alkohol..
 3. Masukkan lancet baru ke dalam peranti Microlet2 dan tutup.
 4. Tetapkan kedalaman yang diingini pada penusuk, pasangkan ke jari, kemudian tekan butang yang sesuai sehingga setetes darah terbentuk di permukaan kulit.
 5. Pasang jalur ujian baru di medan meter.
 6. Tunggu isyarat bunyi yang sesuai, menunjukkan kesediaan meter untuk bekerja.
 7. Bawa setetes ke jalur dan tunggu jumlah darah yang tepat diserap..
 8. Tunggu 8 saat untuk hasil glisemik diproses..
 9. Catat penunjuk yang dipaparkan di skrin dalam buku harian makanan dan kemudian keluarkan jalur yang digunakan. Peranti akan dimatikan dengan sendirinya.

Arahan video untuk menggunakan meter:

Pendapat pengguna

Dari tinjauan pesakit mengenai glukometer Contour TS, kita dapat menyimpulkan bahawa peranti ini cukup dipercayai dan senang digunakan. Walau bagaimanapun, komponen untuk peranti tidak dijual di mana-mana, jadi anda harus mengetahui terlebih dahulu sama ada terdapat bahan habis pakai di farmasi terdekat sebelum membeli peranti tersebut.

Meter Contour TS dibeli atas nasihat rakan yang telah lama menggunakannya. Sudah pada hari pertama penggunaan, saya dapat merasakan kemudahan dan kualiti peranti. Saya sangat gembira kerana setitik darah diperlukan untuk pengukuran. Kelemahan peranti ini adalah kekurangan penyelesaian kawalan dalam kit untuk memastikan kajian yang dilakukan betul.

Saya telah menggunakan meter Kontur TS selama enam bulan sekarang. Saya boleh mengatakan bahawa alat itu memerlukan sedikit darah, dengan cepat menghasilkan hasilnya. Satu-satunya perkara yang buruk adalah bahawa tidak semua farmasi mempunyai lancet pada alat tusukan kulit. Saya mesti membelinya mengikut pesanan di hujung bandar yang lain.

Harga untuk meter dan barang habis pakai

Kos meter adalah dari 700 hingga 1100 rubel, harga di setiap farmasi mungkin berbeza. Untuk mengukur glisemia, anda perlu sentiasa membeli jalur ujian, dan juga lancet.

 • Jalur ujian (50 keping setiap pek) - kira-kira 900 rubel;
 • Jalur ujian 125 keping (50x2 + 25) - kira-kira 1800 rubel;
 • 150 helai (promo 50x3) - kira-kira 2000 rubel, jika tindakan itu sah;
 • 25 helai - kira-kira 400 rubel;
 • 200 lancet - kira-kira 550 rubel.

Barang habis dijual di farmasi dan kedai peralatan perubatan..

Glucometer "Contour TS": ciri dan kelebihan

Glucometer "Contour TS" (Contour TS) - meter mudah alih kepekatan glukosa dalam darah. Ciri yang membezakan adalah kemudahan penggunaan. Sangat sesuai untuk warga emas dan kanak-kanak.

Ciri-ciri

Glucose Meter "Contour TS" dihasilkan oleh syarikat Jerman Bayer Consumer Care AG, model ini dirilis pada tahun 2008. Huruf TS bermaksud Kesederhanaan Total, yang bermaksud "kesederhanaan mutlak". Nama itu menunjukkan kesederhanaan reka bentuk dan kemudahan penggunaan. Peranti ini sesuai untuk orang tua dan kanak-kanak..

 • berat - 58 g, dimensi - 6 × 7 × 1.5 cm;
 • jumlah simpanan - 250 hasil;
 • masa menunggu keputusan ujian - 8 saat;
 • ketepatan meter adalah 0.85 mmol / L dengan hasil 4.2 mmol / L;
 • julat pengukuran - 0,5-33 mmol / l;
 • penutupan automatik;
 • masa tutup - 3 minit.

Litar Kenderaan dilengkapi dengan No Coding. Oleh kerana itu, apabila menggunakan setiap pembungkusan jalur ujian berikutnya, pengekodan ditetapkan secara automatik. Ia sangat sesuai untuk pesakit tua. Mereka sering lupa memasukkan kod dari pakej baru atau tidak tahu bagaimana mengkonfigurasi peranti tersebut.

Pengukuran darah untuk tahap gula dilakukan dengan kaedah elektrokimia. Hanya 0.6 μl darah yang diperlukan untuk analisis.

Keadaan optimum untuk penyimpanan peranti - suhu bilik +25 о С dan kelembapan udara rata-rata.

Peralatan

Pilihan Kontur TS:

 • Meter glukosa darah;
 • piercer - scarifier "Microllet 2";
 • 10 lancet steril;
 • arahan penggunaan;
 • Kad jaminan 5 tahun.

Anda disyorkan hanya membeli lancet Ascensia Microlet asli. Keperluan penggantian lancet dapat ditunjukkan oleh proses pengambilan sampel darah. Sekiranya ketidakselesaan dan kesakitan berlaku di kawasan tusukan, alat mesti diganti..

Kit mungkin termasuk bateri pilihan dan kabel USB. Dengan bantuannya, laporan pengukuran yang diambil dipaparkan di komputer. Ini membolehkan anda memantau indikator dan menyimpan statistik berdasarkan hasil yang disimpan baru-baru ini. Sekiranya perlu, anda boleh mencetak dokumen tersebut dan memberikan doktor anda.

Dalam konfigurasi model ini tidak ada jalur ujian. Mereka perlu dibeli secara berasingan. Sebagai peraturan, ukurannya sederhana, mereka berbeza dengan cara kapilari pagar: mereka menarik darah yang bersentuhan dengannya. Jangka hayat jalur ujian untuk meter setelah membuka bungkusan adalah enam bulan. Jalur model lain biasanya disimpan hanya 1 bulan. Ini bagus untuk pesakit dengan diabetes ringan hingga sederhana, apabila anda tidak perlu sering mengukur tahap gula anda..

Dianjurkan untuk membeli penyelesaian kawalan khas untuk pengesahan glukometer secara sistematik. Ia digunakan pada jalur dan bukannya darah, yang membantu memeriksa ketepatan petunjuk atau menentukan kesilapannya.

Kebaikan

 • Reka bentuk ringkas dan reka bentuk estetik kes. Bahan pembuatannya adalah plastik tahan lama. Oleh kerana itu, peranti ini tahan terhadap faktor luaran dan dapat digunakan dalam jangka masa yang lama..
 • Menu terdiri daripada beberapa fungsi asas. Ini memudahkan analisis dan mempengaruhi kos meter. Dengan membeli model ini, anda tidak membayar lebih banyak untuk pilihan tambahan, yang sering kali tidak diperlukan sepenuhnya. 2 butang kawalan.
 • Kawasan untuk memasang jalur ujian berwarna jingga terang. Ini membolehkan anda melihat jurang kecil walaupun untuk pesakit dengan penglihatan yang lemah. Untuk kemudahan, skrin besar dibuat sehingga pesakit diabetes dapat melihat hasil ujian dengan mudah..
 • Peranti ini dapat digunakan oleh beberapa pesakit sekaligus. Namun, ia tidak perlu dikonfigurasikan setiap masa. Oleh kerana ciri ini, glukometer "Contour TS" digunakan bukan hanya di rumah, tetapi juga di ambulans dan kemudahan perubatan.
 • Analisis gula memerlukan jumlah darah kecil 0.6 μl. Ini membolehkan anda mengambil bahan untuk penyelidikan dari kapilari, menembusi kulit jari hingga kedalaman minimum.

Ciri khas

Tidak seperti peranti lain, Kontur TS menentukan kandungan gula tanpa mengira tahap galaktosa dan maltosa dalam badan. Terima kasih kepada teknologi biosensor, peranti ini membolehkan anda mendapatkan tahap glukosa yang tepat, tanpa mengira kepekatan oksigen dan hematokrit dalam darah. Model ini memberikan hasil yang tepat dengan nilai hematokrit 0–70%. Nilai ini mungkin berbeza-beza bergantung pada usia, jantina atau keadaan patologi dalam badan..

keburukan

 • Penentukuran Ini dapat dilakukan dengan darah kapilari yang diambil dari jari, atau oleh plasma dari vena. Hasilnya berbeza bergantung pada tempat pengambilan bahan. Gula darah vena hampir 11% lebih tinggi daripada kapilari. Oleh itu, semasa mempelajari plasma, perlu melakukan pengiraan - untuk mengurangkan nilai yang diperoleh sebanyak 11%. Nombor di skrin mesti dibahagi dengan 1.12.
 • Masa menunggu keputusan analisis adalah 8 saat. Berbanding dengan beberapa model lain, operasi ini berlangsung lama..
 • Bekalan yang mahal. Selama bertahun-tahun penggunaan alat secara sistematik, terutamanya dengan diabetes jenis 1, anda harus mengeluarkan sejumlah besar.
 • Jarum untuk glukometer mesti dibeli secara berasingan. Mereka boleh didapati di mana-mana farmasi atau salun khusus.

Arahan penggunaan

Sebelum analisis pertama, pastikan anda membaca arahan penggunaannya. Dengan penggunaan yang betul, peranti ini akan berfungsi dalam jangka masa yang lama.

Algoritma analisis

 1. Basuh tangan anda dengan sabun dan keringkan dengan tuala bersih..
 2. Keluarkan 1 helai, kemudian tutup bungkusan dengan rapat.
 3. Masukkan jalur ujian ke dalam slot yang ditentukan bertanda oren.
 4. Meter akan menyala secara automatik. Setelah ikon berbentuk drop muncul di layar, cucuk jari anda dengan scarifier. Sapukan darah ke kulit di pinggir jalur.
 5. Countdown bermula dari 8 saat, kemudian keputusan ujian muncul di layar, disertai dengan isyarat bunyi yang rendah. Selepas sekali penggunaan, pita mesti dikeluarkan dan dibuang. Selepas 3 minit, peranti mati secara automatik.

Tahap gula darah normal

 • 5.0–6.5 mmol / L - darah kapilari semasa analisis puasa;
 • 5.6–7.2 mmol / l - darah vena semasa ujian lapar;
 • 7.8 mmol / l - darah dari jari 2 jam selepas makan;
 • 8.96 mmol / L - dari urat selepas makan.

Tahap gula darah di bawah 0,6 mmol / L - penurunan norma yang dibenarkan, 12-15 mmol / L - lebihan. Glukosa darah dari 30 hingga 50 mmol / L mengancam nyawa. Sekiranya terdapat penyimpangan dari norma, anda harus menghubungi doktor anda.

Glucometer "Contour TS" telah menerima banyak ulasan positif dari doktor dan pesakit. Dengan alat asas seperti itu, pesakit kencing manis dapat mengawal kepekatan gula dalam darah secara bebas dan menyimpan statistik yang relevan. Ini akan membolehkan pengesanan pelanggaran tepat pada masanya dan mencegah komplikasi penyakit..

Glukometer "Contour TS": keterangan, arahan penggunaan, penyahkodan hasil, ulasan

Diabetes adalah penyakit serius yang memerlukan pemantauan berterusan. Pada siang hari, pesakit mengalami turun naik glukosa darah. Peningkatan atau penurunan indikator yang ketara menyebabkan keadaan tidak begitu selesa dan boleh menyebabkan koma gula. Penggunaan peralatan perubatan khas membolehkan anda melihat perubahan masa dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan sebelum ketibaan ambulans. Jadi, glukometer Contour TS berfungsi untuk mencegah komplikasi pada pesakit diabetes dan membantu mereka mengatur kepekatan glukosa dalam kehidupan seharian.

Pengilang

Sejarah Bayer, alat kawalan gula, bermula pada pertengahan abad ke-19. Jenama ini dinamakan sebagai salah satu pengasas dan menjadi popular berkat pengeluaran aspirin. Dalam jangka masa yang panjang, pakar syarikat telah menjadi peserta dalam penemuan banyak produk perubatan dan barangan pengguna, termasuk poliuretana, heroin, ciprofloxacin, suramin dan polikarbonat. Glukometer TS kontur telah menjadi sangat popular di Rusia. Harga dan ketersediaan peranti yang berpatutan setiap tahun memperluaskan lingkaran bakal pembeli peralatan khusus.

Prinsip operasi

Set mudah alih yang dibuat di Jerman tidak sukar digunakan dan tidak memerlukan penjagaan tambahan. Peranti ini senang dipasang dan dibongkar. Untuk menentukan penunjuk minat dengan bantuan lancet khas, jari ditusuk. Titisan darah yang muncul dilumurkan dengan jalur yang direka khas, yang dimasukkan ke dalam glukometer Contour TS. Selepas beberapa saat, maklumat yang dibaca muncul di skrin peranti.

Peralatan

Pakej ini merangkumi:

 • alat pengukur;
 • manual arahan lengkap dan ringkas;
 • pemegang menindik;
 • set lancet;
 • kes.

Malangnya, peralatan tersebut tidak menunjukkan adanya jalur, yang menyebabkan kos tambahan untuk pemerolehannya. Inilah yang dilakukan oleh kebanyakan syarikat glucometer..

"Litar TC" tidak membenarkan pengukuran menggunakan ujian jenama lain. Dan pengeluar tidak bertanggungjawab untuk kerosakan yang berkaitan dengan koleksi alat ukur yang buta huruf.

Kehadiran selusin jarum dalam kit membolehkan anda menentukan tahap glukosa sehingga hujung tajam digiling. Ini boleh diterima untuk penggunaan peralatan perubatan secara individu di rumah. Sekiranya alat ini terlibat dalam mengawal gula beberapa orang, perlu memasang lancet baru setiap masa. Peranti menindik khas yang dikembangkan secara berasingan dari kit telah dikembangkan untuk glukometer Kontur TS. Keputusan pengeluar sedemikian menjimatkan wang bagi kategori warganegara yang sangat memerlukan rawatan.

Spesifikasi

Menurut arahan, peranti ini mempunyai parameter utama berikut:

 • berat - 58 gram;
 • dimensi keseluruhan 15 x 60 x 70 mm;
 • menjimatkan hasil;
 • kesalahannya ialah 1 mmol seliter bahan:
 • keupayaan untuk mengukur hingga 33.5 mmol / l.

Ciri-ciri Instrumen

Kemudahan TS adalah salah satu petunjuk utama yang menjadikan glukometer Contour TS sebagai peneraju penjualan..

Oleh kerana penyakit bersamaan kebanyakan pesakit diabetes adalah gangguan penglihatan, dua butang besar sangat memudahkan pencarian mereka dan menekan seterusnya. Lokasi pemasangan jalur ujian ditunjukkan dengan warna oren terang. Peranti ini cukup padat, mudah dipegang di satu tangan, yang penting untuk pengambilan darah sendiri, ketika seseorang bersendirian dan tidak mengharapkan pertolongan dari luar.

Doktor juga membincangkan ciri khas bahan habis pakai, yang mempunyai jangka hayat yang panjang berbanding dengan sampel jenama lain.

Pengguna dan ibu bayi yang kerap merasa gembira kerana tidak perlu melakukan tindik dalam. Sesungguhnya, alat untuk memastikan hasil yang tepat memerlukan jumlah minimum biomaterial.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan meter Jerman "Contour TS" adalah:

 1. Skrin besar dengan bilangan besar.
 2. Memori untuk 250 ukuran.
 3. Tidak perlu memasukkan kod untuk setiap pembungkusan jalur ujian berikutnya.
 4. Hidupkan dan matikan diri anda.
 5. Kemungkinan hasil yang tepat dengan adanya 1 titisan biomaterial.
 6. Hasil yang dijamin pada tahap hematokrit apa pun.
 7. Pengenalan jenis darah automatik.
 8. Dibolehkan bekerja bersama dengan komputer peribadi.
 9. Penggera yang dapat didengar apabila bateri dijangka habis.
 10. Perumahan plastik tahan lama.

Pakar memanggil ketepatan pengukuran ciri peranti abad ke-21. Oleh itu, alat dari generasi terdahulu mengambil kira maltosa dan galaktosa dalam komposisi darah dan menambahkan nilainya ke indeks glukosa. Perkembangan terbaru Bayer, meter Contour TS, hanya mengeluarkan glukosa dari bahan yang diimbas dan tidak menambahkan karbohidrat lain kepada jumlah keseluruhan..

Dari segi keburukan, perlu diperhatikan perlunya pembelian barang habis pakai dan jangkaan hasil yang lebih lama dibandingkan dengan barang yang bersaing.

Arahan penggunaan

Untuk mengetahui nilai glukosa dalam darah pesakit, perlu melakukan beberapa peringkat kerja:

 1. Pra-latihan, termasuk pemasangan lancet di scarifier dengan berpusing.
 2. Persiapan, yang terdiri daripada kemasukan meter secara automatik ketika memperbaiki segmen ujian dengan hujung kelabu di penyambung oren.
 3. Tahap utama, terdiri daripada tusukan kulit dan meletakkan setetes darah pada jalur. Untuk pengambilan sampel darah, perlu terlebih dahulu menentukan kedalaman menindik, dan kemudian tekan hujung abu-abu scarifier ke sisi pad jari dan tekan butang biru.

Keselamatan

Oleh kerana mana-mana alat perubatan boleh membawa banyak masalah, perlu mematuhi cadangan pengeluar dengan tegas. Peraturan untuk menggunakan Contour TS meter adalah:

 1. Pastikan anda membaca arahannya.
 2. Lakukan ujian penyelesaian kawalan awal.
 3. Ganti lancet untuk setiap pesakit berikutnya, baik ketika mengukur indikator di hospital atau di rumah. Beberapa tusukan dengan satu jarum hanya dibenarkan sekiranya digunakan secara individu.
 4. Lakukan rawatan kebersihan secara berkala pada bahagian utama peranti.
 5. Tidak disyorkan untuk menetapkan rawatan secara bebas setelah satu pengukuran.
 6. Untuk semua pertanyaan mengenai penggunaan peralatan, anda perlu menghubungi pakar.

Penilaian keputusan

Petunjuk akhir dapat dinilai dengan betul hanya dengan mengetahui kaedah menentukur meter. Pengilang Jerman menentukur produk dalam plasma. Ini bermaksud bahawa petunjuk 5.6 hingga 7.2 mmol / L untuk darah puasa dianggap optimum. Setelah makan, hasilnya dapat ditingkatkan menjadi 8.96, yang merupakan had atas norma..

Apabila dikalibrasi oleh darah, yang merupakan kaedah yang kurang tepat, had nilai normal berbeza dari 5 hingga 6.5 mmol / liter.

Ulasan

Sudah tentu, penggunaan alat mudah alih untuk mengukur kadar gula meningkatkan kualiti hidup pesakit diabetes. Mereka yang berdekatan dengan anda juga berehat sedikit dan tidak memanggil ambulans untuk setiap disyaki melompat glukosa.

Walau bagaimanapun, peranti ini membawa, walaupun kos kewangan yang kecil, tetapi tetap, yang memberikan bukan sahaja tinjauan positif, tetapi juga negatif. Glucometer "Contour TS" membantu memantau keadaan pesakit di rumah, di hospital dan di klinik, yang merupakan kelebihan yang tidak diragukan. Tetapi kesedaran mengenai masalah itu tanpa menghubungi pakar tidak akan melegakan. Oleh itu, walaupun perbelanjaan kecil tidak berguna jika tidak digabungkan dengan terapi yang kompeten.

Dengan menggunakan glukometer "Contour TS", anda dapat dengan mudah menyesuaikan rawatan yang ditetapkan, mengubah dos ubat, mengikuti kursus gaya hidup sihat dan mengekalkan tahap glukosa untuk jangka masa panjang.

Ahli endokrinologi memberi amaran mengenai kemungkinan kesan negatif dari rawatan diri. Tidak kira seberapa baik peranti ini, tidak kira ubat apa yang diambil oleh jiran atau rakan anda, anda tidak boleh mengukur gula darah beberapa kali dan memberi ubat untuk diri sendiri dengan "berunding" dengan Internet. Hanya pendekatan bersepadu, termasuk diagnostik dan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh pakar, yang akan memberi kesan positif untuk jangka masa panjang.

Glucometer "Contour TS": ulasan, penerangan, arahan

Dalam artikel itu, kami akan mempertimbangkan glukometer "Contour TS" dan mengulas mengenainya.

Pemantauan glukosa secara berterusan merupakan bahagian penting dalam kehidupan setiap orang yang menghidap diabetes. Sehingga kini, pasaran menawarkan banyak alat yang mudah dan padat untuk melakukan analisis cepat terhadap gula, yang juga termasuk glukometer yang disebut "Contour TS". Ini adalah alat Jerman yang cukup baik dari Bayer, yang telah menghasilkan farmaseutikal dan produk perubatan selama bertahun-tahun. Kelebihan alat Contour TS adalah kesederhanaannya yang digabungkan dengan kemudahan penggunaan dengan latar belakang pengkodan automatik, yang memungkinkan untuk tidak memeriksa kod jalur uji sendiri. Anda boleh membeli peranti ini di farmasi dan Internet, membuat penghantaran.

Ulasan mengenai meter Kontur TS kebanyakannya positif.

Penerangan

Peranti ini telah lama berada di pasaran, peranti pertama ini dilancarkan di sebuah kilang Jepun sepuluh tahun yang lalu. Sebenarnya, pengeluar Bayer dianggap sebagai syarikat Jerman, tetapi sehingga hari ini pemasangan produk ini dilakukan di Jepun, dan harganya tidak banyak berubah.

Peranti ini dengan tepat memenangkan hak untuk dipanggil sebagai kualiti tertinggi, kerana dua negara yang bangga dengan teknologinya dan harga peranti tetap mencukupi untuk berpartisipasi secara langsung dalam pengembangan dan pembebasannya.

Dalam terjemahan, singkatan "TS" bermaksud "kesederhanaan mutlak." Konsep penggunaan yang mudah dan mudah dilaksanakan di dalam peranti dengan impak maksimum. Antaramuka yang jelas, bersama bilangan butang minimum dan ukuran maksimumnya, bahkan pesakit tua tidak keliru. Input untuk jalur ujian meter diserlahkan dengan warna jingga terang dan sangat mudah dicari bagi orang yang kurang penglihatan..

Peralatan

Konfigurasi peranti adalah seperti berikut:

 • Kes dilengkapi dengan meter.
 • Juga terdapat pen penindas yang disebut "Microlight".
 • Kehadiran lancet dalam jumlah sepuluh keping.
 • Glukometer Contour TS dijual dengan bateri CR 2032.
 • Ketersediaan arahan dan kad jaminan.

Kebaikan Glucometer

Kontur TS mempunyai kelebihan berikut:

 • Kelebihan utama adalah kekurangan pengekodan. Sebelum ini, pengguna harus memasukkan kod jalur setiap kali, yang sering dilupakan oleh pesakit, dan mereka hilang dengan sia-sia.
 • Minimum darah diperlukan. Untuk menentukan tahap gula sekarang hanya 0.6 mikroliter darah sudah cukup. Ini bermaksud bahawa tidak perlu menusuk jari secara mendalam. Paling tidak trauma memungkinkan untuk menggunakan meter ini setiap hari, walaupun untuk kanak-kanak.
 • Ketepatan maksimum. Peranti ini hanya mengesan glukosa dalam darah. Kehadiran karbohidrat dalam bentuk maltosa dan galaktosa oleh alat tidak diambil kira.
 • Kesan tahan kejutan. Reka bentuk moden menggabungkan kekuatan peranti. Meter ini diperbuat daripada plastik yang kukuh, sehingga tahan terhadap tindakan mekanikal.
 • Pemeliharaan hasil. Dua ratus lima puluh ukuran gula terakhir disimpan dalam ingatan peranti ini..
 • Ketersediaan satu set lengkap. Peranti ini sama sekali tidak dijual secara berasingan, tetapi lengkap dengan scarifier yang direka untuk menusuk kulit. Di samping itu, terdapat juga sepuluh lancet, penutup lapang yang selesa dan kupon jaminan.
 • Fungsi tambahan adalah hematokrit. Penunjuk ini menunjukkan nisbah unsur darah berbentuk (sel darah merah, sel darah putih dan platelet), dan, sebagai tambahan, bahagian cairnya. Biasanya, pada orang dewasa, hematokrit rata-rata empat puluh lima hingga lima puluh peratus. Sekiranya terdapat penurunan atau peningkatan di dalamnya, maka doktor menilai perubahan kelikatan darah.

Adalah lebih baik untuk membiasakan diri dengan ulasan mengenai glukometer Contour TS terlebih dahulu..

Kesalahan dan kekurangan peranti

Dua kelemahan utama meter ini adalah pada waktu penentukuran dan analisis. Hasil pengukuran biasanya dipaparkan di layar setelah hanya lapan saat. Benar, walaupun masa seperti itu tidak buruk secara umum. Tetapi sudah ada peranti dengan selang tetapan glukosa lima saat.

Penentukuran dilakukan dalam plasma, di mana kepekatan gula selalu lebih tinggi sebanyak sebelas persen daripada darah keseluruhan. Kesalahan glukometer "Kontur TS" ini bermaksud bahawa semasa menilai hasilnya, anda harus selalu mengurangkannya dengan sebelas peratus (iaitu, bahagikan dengan 1.11).

Penentukuran plasma tidak dianggap sebagai kekurangan khas, kerana pengeluar telah memastikan bahawa hasil analisisnya sepadan dengan data makmal. Pada masa ini, semua glukometer baru dikalibrasi oleh plasma, pengecualiannya adalah peranti dari syarikat "Satelit".

Jalur ujian untuk "Contour TS"

Satu-satunya komponen yang boleh ditanggalkan untuk peranti ini ialah jalur ujian untuk meter, yang mesti dibeli secara berkala. Ciri penting dari mereka yang akan dinikmati oleh semua orang, tanpa pengecualian, adalah pengambilan darah bebas dari jari sejurus selepas tusukan. Oleh itu, tidak perlu menekan jumlah yang diperlukan.

Di mana dan bagaimana menyimpan bekalan?

Sebagai peraturan, barang habis disimpan dalam pembungkusan terbuka tidak lebih dari tiga puluh hari. Maksudnya, dalam satu bulan disarankan agar semua jalur uji habis digunakan untuk perangkat lain, tetapi tidak dengan meter yang dimaksudkan. Jalurnya boleh disimpan dalam bungkusan terbuka selama enam bulan tanpa kehilangan kualiti. Pengilang memberikan jaminan ketepatan kerja mereka, yang sangat penting bagi mereka yang tidak perlu menggunakan peranti setiap hari. Seterusnya, kami akan mempertimbangkan arahan untuk glukometer Contour TS.

Arahan untuk menggunakan alat ini untuk mengukur gula darah

Sebelum menggunakan alat ini, anda harus memastikan bahawa semua ubat penurun gula dengan insulin telah diambil mengikut jadual yang ditetapkan oleh doktor. Teknik kajian melibatkan lima perkara berikut:

 • Mereka mengeluarkan jalur ujian dan memasukkannya ke dalam port oren sepanjang jalan. Segera setelah perangkat dihidupkan secara otomatis, "tetes" menunggu di layar paparan.
 • Tusukkan kulit menggunakan scarifier dan harapkan setetes muncul (jangan sekali-kali memerah).
 • Jatuhan yang dipisahkan diterapkan ke tepi jalur ujian dan isyarat maklumat diharapkan. Selepas lapan saat, hasilnya muncul di skrin..
 • Keluarkan dan buang jalur ujian yang digunakan. Bagi meter itu sendiri, ia akan mati secara automatik.

Berapakah harga glukometer Contour TS?

Di mana untuk membeli dan berapa kos peranti ini?

Meter ini boleh dibeli di farmasi (sekiranya tidak tersedia, maka boleh membuat pesanan). Anda juga perlu menghubungi mana-mana kedai alat perubatan dalam talian. Kosnya mungkin turun naik, tetapi secara amnya harganya lebih murah jika dibandingkan dengan syarikat pembuatan lain. Rata-rata, harga peranti dengan keseluruhan kit biasanya dari lima ratus hingga tujuh ratus lima puluh rubel. Jalur tambahan dalam jumlah lima puluh keping dapat dibeli dengan harga enam ratus - tujuh ratus rubel.

Penyelesaian kawalan untuk meter glukosa "Contour TS"

Penyelesaian kawalan yang dimaksudkan untuk glukometer selalu dibeli secara individu, bergantung pada jenama penganalisis. Campuran untuk glukometer lain tidak boleh digunakan. Kenyataannya adalah bahawa jika tidak, hasil kajian itu ternyata tidak betul.

Kadang-kadang cecair ini sudah termasuk dalam bungkusan peranti, dan manual penggunaan larutan kawalan untuk "Circuit TS" boleh didapati dalam arahan terlampir dalam bahasa Rusia. Sekiranya tidak ada botol dengan cecair di dalam set, maka anda boleh membelinya di mana-mana farmasi atau di kedai khusus.

Penyelesaian seperti itu digunakan sebagai ganti darah manusia untuk ujian. Mereka mengandungi tahap gula tertentu, yang bertindak balas dengan komponen kimia yang digunakan pada jalur ujian. Hanya beberapa tetes campuran disapukan dengan teliti ke permukaan jalur, kemudian dipasang di soket alat ukur. Botol mesti ditutup rapat.

Setelah beberapa saat, hasil kajian akan dipaparkan di layar peranti Contour TS. Nombor yang diperoleh mesti disahkan dengan data yang ditunjukkan pada bungkusan dengan jalur ujian. Sekiranya indikator bertepatan, ini bermaksud bahawa peranti ini beroperasi sepenuhnya. Sejurus selepas pengukuran, jalur ujian dibuang. Hasil kajian disimpan dalam memori meter atau dihapus.

Lancet apa yang sesuai untuk glukometer Contour TS? Mengenai ini lebih jauh.

Lancet untuk peranti ini yang akan digunakan?

Lancet apa yang sesuai untuk peranti ini? Ini adalah jarum yang disebut "Microlight." Kelebihannya adalah ketahanan mereka dan pematuhan sepenuhnya terhadap peraturan keselamatan. Jarum ini diperbuat daripada keluli khas perubatan, steril dan dilindungi dengan penutup khas. Ciri-ciri Lancet "Microllet" adalah seperti berikut:

 • Setiap jarum dibuat dengan penajaman laser, dengan latar belakang ini, tusukan diperoleh dengan sedikit rasa sakit..
 • Ketebalan jarum tidak lebih daripada 0.36 mm.

Set ini dilengkapi dengan dua ratus lancet. Sebaiknya ganti jarum scarifier sekali pakai ini sebelum setiap pengukuran. Jarum untuk meter ini tidak boleh lama, diperoleh lama dan disimpan dalam keadaan yang tidak sesuai. Kos lancet untuk glukometer ini berkisar antara enam ratus hingga sembilan ratus rubel untuk dua ratus keping.

Ulasan mengenai meter "Contour TS"

Dalam ulasan, anda sering dapat membaca bahawa "Contour TS" adalah glukometer yang sangat baik. Orang menulis bahawa dengan adanya gula biasa, praktikalnya tidak ada perbezaan dibandingkan dengan parameter makmal. Tetapi sekiranya glukosa tinggi, alat ini kadang-kadang boleh memandang rendah hasilnya..

Oleh itu, mereka menulis mengenai peranti ini di rangkaian bahawa ia universal untuk mengukur petunjuk glukosa dan akan sangat berguna bagi sesiapa yang mempunyai diagnosis diabetes. Telah diperhatikan bahawa alat ini membolehkan pesakit melakukan ujian di rumah, mengelakkan peningkatan gula yang tajam atau berlebihan dalam tubuh pesakit diabetes.

Kami meneliti cara menggunakan meter Kontur TS dan mengulas mengenainya.

Glucometer Contour TS - penyelesaian yang mudah dan murah untuk kawalan diabetes

Selamat hari kepada semua! Setiap orang yang mempunyai masalah dengan gula tinggi pasti menghadapi masalah memilih alat untuk mengukur tahap glukosa di rumah. Setuju, pergi ke klinik beberapa kali dalam sebulan dan berjaga-jaga Saya sendiri cuba membawa anak-anak saya ke hospital sekerap mungkin, dan alhamdulillah! Dan jika anda tiba-tiba merasa sakit, ada simptom hipoglikemia, atau jika mereka memilih dos pil atau insulin yang mencukupi, tentu saja perjalanan yang kerap ke makmal akan menjadi beban bagi anda.

Itulah sebabnya terdapat alat untuk mengukur gula darah di rumah. Saya tidak bercakap mengenai sistem pemantauan tetap seperti Dex, saya bercakap mengenai meter glukosa darah biasa. Tetapi sekarang timbul persoalan penting lain: "Bagaimana memilih peranti seperti itu?" Pada pendapat saya, glukometer terbaik adalah:

 • tepat dalam ukuran
 • mudah untuk digunakan
 • murah untuk diselenggara

Terdapat banyak glukometer pada masa ini, dan syarikat baru sentiasa muncul yang menghasilkan peranti sedemikian. Saya tidak tahu tentang anda, pembaca yang budiman, tetapi saya lebih suka mempercayai syarikat yang telah lama berada di pasaran barang perubatan. Ini membuktikan bahawa produk tersebut diuji masa, bahawa orang aktif membeli dan berpuas hati dengan pembeliannya..

Salah satu glukometer "terbukti" ini adalah meter TC Kontur. Ini memenuhi tiga kriteria, yang saya nyatakan sedikit lebih tinggi. Sekiranya anda sudah lama membaca blog saya, maka anda sudah sedar bahawa saya memilih yang terbaik untuk anda sahaja, yang mana saya yakin 100%. Hari ini saya akan memperkenalkan anda kepada glukometer Kontur TS sedikit lebih dekat, dan pada akhir artikel anda akan menemui kejutan yang sangat menyenangkan.

Mengapa litar meter glukosa TC

Litar TC adalah salah satu model glukometer yang paling kuat. Peranti pertama keluar dari barisan pemasangan di Jepun pada tahun 2008. Walaupun Bayer berbangsa Jerman, perhimpunan berlangsung di Jepun hingga hari ini. Oleh itu, glukometer ini boleh disebut sebagai salah satu glukometer yang paling tepat dan berkualiti tinggi, kerana dua negara yang menghasilkan peralatan yang sangat baik mengambil bahagian dalam pengeluarannya.

Apakah maksud singkatan TS? Dalam versi bahasa Inggeris terdengar seperti Kesederhanaan Total, yang dalam terjemahan bermaksud "Kesederhanaan mutlak". Dan sememangnya peranti ini sangat senang digunakan. Terdapat hanya dua butang besar di badan meter Contour TC, jadi anda tidak akan keliru di mana menekan apa dan jangan ketinggalan. Kadang-kadang sukar bagi orang yang cacat penglihatan untuk memasukkan jalur ujian ke slot khas (port), tetapi pengeluar menyelesaikan masalah ini dengan menjadikan port ini berwarna oren.

Kelebihan penting lain adalah pengekodan. Oh, berapa banyak jalur ujian yang sia-sia kerana lupa memasukkan kod atau menukar cip dari pakej baru. Tidak ada pengekodan ini di Vehicle Circuit, iaitu, anda membuka paket baru dengan jalur uji dan menggunakannya tanpa ragu-ragu. Dan walaupun sekarang pengeluar lain juga berusaha menghilangkan keperluan pengekodan, tetapi belum semua jenama terkenal berjaya melakukannya..

Kelebihan lain dari glukometer ini adalah "haus darah" yang rendah. Untuk menentukan tahap gula dalam darah dengan tepat, glukometer hanya memerlukan 0.6 μl. Ini membolehkan anda menetapkan jarum tindik ke kedalaman minimum, yang dapat mengurangkan rasa sakit semasa tusukan. Setuju bahawa ia akan menyenangkan bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

Ciri glukometer seterusnya mengejutkan saya. Ternyata meter ini dirancang sedemikian rupa sehingga hasilnya tidak dipengaruhi oleh kehadiran maltosa dan galaktosa dalam darah, yang juga karbohidrat, tetapi tidak mempengaruhi tahap glukosa itu sendiri. Oleh itu, walaupun kehadiran mereka dalam darah adalah signifikan, kehadiran mereka tidak akan diambil kira dalam hasil akhir..

Ramai di antara anda pernah mendengar bahawa darah boleh menjadi "tebal" atau "cair." Ciri-ciri darah dalam perubatan ditentukan oleh tahap hematokrit. Hematokrit adalah nisbah unsur berbentuk (sel darah merah, sel darah putih, trombosit) dengan jumlah darah. Dalam beberapa penyakit atau keadaan, tahap hematokrit dapat bervariasi baik dari arah peningkatan (penebalan darah), dan ke arah penurunan (pencairan darah).

Tidak setiap glukometer dapat membanggakan bahawa nilai hematokrit praktikal tidak penting baginya, kerana dia dapat mengukur glukosa darah dengan tepat pada nilai hematokrit apa pun. Litar TC hanya seperti glukometer, yang dengan ketepatan tinggi mengukur tahap gula dalam darah dalam julat hematokrit dari 0% hingga 70%. By the way, norma hematokrit bergantung pada usia dan jantina:

 • pada wanita - 47%
 • pada lelaki - 54%
 • pada bayi baru lahir - 44-62%
 • pada kanak-kanak sehingga setahun - 32-44%
 • pada kanak-kanak dari satu tahun hingga 10 tahun - 37-44%

Kekurangan meter glukosa

Mungkin satu-satunya kelemahan meter adalah masa pengukuran dan penentukuran. Masa menunggu keputusan adalah 8 saat. Dan walaupun ini adalah hasil yang sangat baik, ada glukometer yang melakukannya dalam 5 saat. Penentukuran boleh dilakukan dengan plasma (darah dari vena) atau dengan darah keseluruhan (darah dari jari). Ini adalah parameter di mana hasil kajian diperoleh. Litar Glucometer TC dikalibrasi oleh plasma. Anda mesti selalu ingat bahawa dalam plasma tahap gula selalu sedikit lebih tinggi daripada dalam darah kapilari - sebanyak 11%.

Ini bermaksud bahawa setiap hasil harus dikurangkan sebanyak 11%, misalnya, dibahagi dengan faktor 1.12 setiap kali. Tetapi anda boleh melakukannya dengan cara lain: tetapkan standard glukosa plasma sasaran untuk diri anda sendiri. Contohnya, semasa perut kosong untuk darah dari jari - 5,0-6,5 mmol / L, dan untuk darah vena akan menjadi 5,6-7,2 mmol / L. Norma tahap glukosa setelah 2 jam setelah makan untuk darah dari jari tidak lebih dari 7,8 mmol / L, dan untuk darah dari vena - tidak lebih dari 8,96 mmol / L. Apa yang perlu diambil sebagai asas, anda tentukan, pembaca yang dikasihi. Saya fikir pilihan kedua lebih mudah.

Jalur ujian meter glukosa

Jalur ujian adalah barang habis pakai utama dalam penggunaan meter apa pun. Jalur ujian untuk Contour TS mempunyai ukuran sederhana (tidak besar, tetapi tidak kecil), jadi ia sangat senang digunakan untuk orang yang mempunyai kemahiran motor halus yang terganggu. Jalur ujian ini adalah jenis kapilari, iaitu darah itu sendiri diserap sebaik sahaja jalur tersebut menyentuh setetes darah. Ciri inilah yang dapat mengurangkan jumlah penurunan darah yang diperlukan..

Sebagai peraturan, tiub terbuka dengan jalur disimpan selama tidak lebih dari 1 bulan. Selepas tempoh ini, pengeluar tidak menjamin ketepatan pengukuran, tetapi ini tidak berlaku untuk meter Kontur TS. Tiub terbuka boleh disimpan selama 6 bulan dan tidak takut dengan ketepatan ukuran. Fakta ini sangat senang bagi mereka yang jarang mengukur gula darah..

Secara umum, alat ini sangat mudah dan tepat: selain mempunyai reka bentuk yang cantik dan moden, casing ini diperbuat daripada plastik tahan kejutan yang menyenangkan dan juga mempunyai memori untuk 250 ukuran. Ketepatan peranti diperiksa oleh makmal khas sebelum pelepasan glukometer dijual. Peranti dianggap tepat jika ralat tidak melebihi 0,85 mmol / L dengan kadar gula kurang dari 4,2 mmol / L, dan minit tambah 20% dianggap sebagai kesalahan biasa untuk tahap glukosa lebih dari 4,2 mmol / L. Litar kenderaan memenuhi kriteria ini.

Pilihan dan kos peranti

Di dalam kotak, bersama dengan glukometer itu sendiri:

 • peranti penindas jari Microlet 2
 • 10 lancet
 • kes
 • arahan dalam bahasa Rusia dengan kad jaminan

Itu sahaja untuk saya. Lain kali saya akan bercakap tentang beberapa alat lain untuk pesakit kencing manis. Sehingga berjumpa lagi!

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Arahan penggunaan meter "Contour TS", prinsip operasi, peraturan operasi

Glukometer adalah alat mudah alih untuk pemantauan jangka panjang kepekatan glukosa dalam aliran darah. Dalam artikel itu, kami akan menganalisis glukometer "Contour TS" - arahan penggunaan.

Perhatian! Sebelum membeli glukometer, anda harus berjumpa doktor. Tidak disyorkan untuk mengukur glukosa secara bebas.

Penerangan penganalisis

Ciri khas sistem Contour TS adalah teknologi No Coding. Tidak seperti kebanyakan glukometer, pengekodan No Coding ™ adalah automatik. Menggunakan meter dengan teknologi No Coding, anda tidak perlu menghafal kemasukan kod.

 • Jumlah darah yang sangat kecil untuk analisis: 0.6 μl darah;
 • Masa pengukuran - 8 saat;
 • 250 hasil dalam ingatan;
 • tapak tusukan alternatif (telapak tangan, lengan bawah);
 • Keupayaan untuk memindahkan data ke komputer;
 • Julat pengukuran - 10-600 mg / dl.

Dengan menggunakan glukometer, anda dapat mengelakkan kesilapan serius dalam menentukan dos insulin dan akibat berbahaya lain yang disebabkan oleh pengekodan yang salah.

Kit TS Kontur merangkumi:

 • Kontur Glukometer TS;
 • 10 jalur ujian;
 • 10 Lancet Microlet;
 • Arahan.

Petunjuk

Dengan menggunakan glukometer, diabetes boleh mengawal gula darah secara bebas. Meter adalah alat terpenting untuk pesakit diabetes jenis 1. Terdapat banyak alasan yang baik untuk pemantauan diri sakarida dalam aliran darah. Perubahan tingkah laku kecil secara langsung mempengaruhi kandungan monosakarida dalam darah, oleh itu disarankan untuk sentiasa memantau glisemia.

Berjalan mengurangkan glisemia, ais krim atau sekeping kek - meningkat secara mendadak. Hanya dengan bantuan glukometer, anda dapat menentukan reaksi badan terhadap pelbagai aktiviti.

Kajian menunjukkan bahawa pesakit diabetes, yang mengukur dan mengawal kadar glukosa, dapat mengubah kehidupan mereka dengan ketara. Bahkan perubahan kecil boleh membawa akibat yang besar. Pemantauan sendiri gula darah membantu menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit dan memperbaiki perjalanan penyakit ini. Pemantauan sendiri mempunyai kesan profilaksis terhadap penyakit sekunder dan membantu mencegah hipoglikemia atau hiperglikemia. Pesakit kencing manis yang mengekalkan kepekatan glukosa yang optimum cenderung mengalami akibat yang serius. Jangka hayat pesakit diabetes yang mengawal keadaannya dan membetulkannya tepat pada masanya tidak berbeza dengan pesakit dewasa.

Terdapat banyak meter glukosa yang tersedia di pasaran untuk kawalan gula darah bebas. Peranti ini hari ini mengukur tahap glukosa darah hampir dalam kualiti makmal dan merupakan alat diagnostik yang boleh dipercayai. Untuk kegunaan harian, peranti ini mesti memenuhi keperluan yang berbeza..

Sekiranya pesakit mengukur glisemia sendiri, kesalahan mudah harus dielakkan. Selalu disyorkan untuk menggunakan jalur ujian baru dan jarum steril. Sebaiknya anda sentiasa memantau ketepatan pengukuran anda dengan doktor anda..

Arahan penggunaan

Sebelum pemeriksaan, pesakit harus mencuci tangan dan mengeringkannya dengan teliti. Dua tisu mesti digunakan dalam setiap ujian. Satu mesti tepu dengan alkohol, dan yang kedua dengan air. Bilas tempat suntikan dengan bersih..

Kemudian jari disyorkan untuk dicucuk dengan lancet steril untuk mendapatkan setetes cecair badan. Jalur ujian harus dimasukkan ke dalam meter, dan setetes darah harus diletakkan di dalamnya dengan kaedah yang ditentukan dalam arahan yang diterima.

Ramai orang bertanya: lancet apa yang sesuai untuk glukometer ini? Adalah disyorkan untuk membeli Microlet atau Droplet Lancets.

Dari 0.3 hingga 0.5 mikroliter digunakan untuk menentukan tahap glukosa darah pada peranti. Ukuran setetes darah lebih kecil daripada pin. Pengguna yang kerap melakukan aktiviti sukan mencari alat pengukur yang bijaksana dengan jangka hayat bateri yang panjang..

Alat pengukur biasanya menggunakan darah dari jari. Hujung jari adalah bahagian badan yang paling sering digunakan untuk mengukur glisemia. Ini adalah kaedah termudah untuk mendapatkan jumlah darah yang betul. Darah diambil dari hujung jari sisi, yang mengandungi ujung saraf lebih sedikit daripada hujung jari. Penilaian elektrokimia disebut pengukuran amperometrik. Setetes darah diserap oleh sensor dan berinteraksi dengan bahan kimia. Meter menggunakan voltan set yang sangat kecil dalam julat milivolt. Meter mengukur arus yang mengalir dalam unit ampere sepanjang masa pengukuran. Arus berkadar dengan gula dalam darah dan akhirnya ditukar menjadi nilai berangka.

Pada sesetengah pesakit diabetes, tahap sakarida dalam darah berubah-ubah sehingga hipoglikemia sering berlaku. Oleh itu, sebilangan pesakit diabetes perlu memakai pam insulin atau menggabungkan pelbagai jenis insulin.

Kajian menunjukkan bahawa semakin stabil tahap glukosa darah, semakin tinggi diabetes akan tetap sihat. Nilai yang sangat berubah dan diabetes yang tidak terkawal menyebabkan kerosakan jangka panjang pada saraf, saluran darah, jantung dan buah pinggang. Hipoglikemia akut bahkan boleh mengakibatkan akibat yang mengancam nyawa - koma.

Jadual Pengukuran

Kekerapan pengukuran ditentukan oleh doktor yang menghadiri. Pesakit harus kerap memeriksa kepekatan gula pada awal penyakit. Ia juga harus dilakukan lebih kerap ketika pesakit diabetes merasa sakit atau mengalami tekanan jiwa. Kekerapan pengukuran bergantung pada jenis diabetes, adanya komplikasi, perubahan ubat, kehamilan, atau penyakit lain yang bersamaan..

Hasilnya harus selalu dicatat dalam buku nota yang menunjukkan tarikh, waktu, jenis makanan, berat badan ketika mengambil ubat atau insulin, aktiviti pada siang hari atau maklumat lain yang menarik bagi doktor. Buku harian dan hasilnya harus ditunjukkan kepada doktor yang hadir pada setiap konsultasi yang dibuat. Sekiranya rakaman dilakukan di komputer, disarankan membawa pembawa maklumat ke pejabat doktor.

Sekiranya tahap gula dalam darah tidak berada dalam rentang normal, dan pesakit tidak dapat mengesan penyebabnya dan mengatasinya, disyorkan untuk berjumpa dengan doktor secepat mungkin.

Bila hendak mengukur?

Analisis harus dilakukan jika terdapat gejala hipoglikemia - pening, gegaran, berpeluh, menggigil, dan kebingungan. Analisis juga disarankan untuk gejala hiperglikemia - mengantuk, penglihatan kabur, kencing kerap dan ganas, dan dahaga berlebihan.

Glikemia harus dilakukan setelah minum obat, mengubah diet atau rejim latihan, serta jika terjadi penyakit. Sekiranya anda tidak mengambil kira faktor di atas, anda mungkin mengalami kesalahan serius semasa bekerja dengan meter.

Pesakit harus memerhatikan jangka masa jalur ujian, menggunakan setetes darah yang cukup besar untuk analisis. Anda mesti memastikan bahawa pesakit telah memasang meter dengan betul, dan juga memeriksa baterinya. Sekiranya ada keraguan, disarankan agar anda meminta pertolongan daripada kakitangan yang berkelayakan..

Nasihat! Sebelum digunakan, disyorkan untuk membaca arahan untuk peranti dalam bahasa Rusia. Seperti yang disebutkan di atas, penting untuk mengelap jari anda dengan larutan alkohol (cecair) sebelum menggunakan peranti ini. Pembasmian kuman membantu mengelakkan kemungkinan komplikasi berjangkit atau masalah teknikal..

Glukometer yang sesuai akan membantu anda memilih pakar yang berkelayakan. Pertama kali disyorkan untuk melakukan pengukuran di bawah bimbingan doktor. Sekiranya terdapat perbezaan prestasi yang kuat semasa operasi berterusan, anda mesti memaklumkan kepada doktor anda. Perbezaan antara hasil (perbezaan glikemia yang besar dalam jangka masa yang singkat) mungkin menunjukkan kerosakan meter.

Kontur TS

Contour TS, Contour TieS adalah glukometer moden, berpatutan dan meluas yang memenuhi semua keperluan terkini pengguna yang canggih.
Kecil, padat, ringan, sangat mudah dikendalikan, tidak ada yang berlebihan di dalamnya, tidak ada kawalan yang tidak betul, semuanya sangat mudah, tetapi bagaimanapun semuanya difikirkan dengan ketepatan, ketepatan, perhatian terhadap perincian dan perincian Jerman. Setitik darah kecil dan masa analisis yang singkat, pelbagai suhu di mana glukometer mengukur gula darah dengan tepat. Pada pendapat saya, apa yang hilang dalam meter ini adalah lampu latar layar, tidak ada layar yang tidak redup, tetapi sangat kontras, dengan bilangan jelas yang besar, semua nombor jelas kelihatan di bawah sinar matahari, angka-angka tidak silau, tetapi kegelapan dan pencahayaan yang buruk tidak akan menyakitkan lampu latar skrin tambahan.
Meter ini senang dibawa bersama anda dalam perjalanan, perjalanan. Kontur TS disyorkan kerana kemudahan penggunaan dan kebolehpercayaannya untuk kanak-kanak dan orang tua..
Contour TS adalah salah satu meter glukosa darah yang paling biasa di Rusia. Contour TS boleh didapati secara bebas di farmasi dan kedai dalam talian di seluruh negara. Jalur uji dijual di hampir semua farmasi dan tidak biasa. Jalur ujian untuk Contour TS ditulis dalam resipi percuma di Rusia.
Arahan TS Kontur
UPD. Meter tidak dapat dikeluarkan

 • Prinsip Pengukuran - Mengukur gula darah keseluruhan
 • Ukuran setetes darah - 0,6 mlk
 • Masa analisis - 8 saat
 • Julat pengukuran - 0,6-33,3 mmol / L
 • Kaedah Masuk Kod - Berlaku Secara Automatik
 • Memori - 250 hasil dengan masa dan tarikh yang tepat
 • Pengiraan nilai purata:
 • 7 hari - Tidak
 • 14 hari - ada
 • 30 hari - Tidak
 • Ukuran instrumen - 6 cm x 7 cm x 1.5 cm
 • Berat peranti - 57g
 • Negara asal - Jerman
 • Waranti - 5 tahun

Catatan: Jumlah darah yang sangat kecil diperlukan untuk analisis..
Pelabuhan untuk jalur ujian yang dicat dengan warna terang - memudahkan orang yang mempunyai penglihatan rendah untuk menggunakan meter.

4 Komen

bagaimana saya boleh mendapatkannya?

Ya, kerana sesuai untuk anda, glukometer yang popular dijual di farmasi, di kedai diabetes, di kedai dalam talian, tidak menjadi masalah untuk membeli

Kami mempunyai Litar Kenderaan, dibeli pada tahun 2014. Beberapa tahun kebelakangan ini tidak digunakan, kerana jalur ujian diberikan secara percuma kepada pesakit diabetes hanya untuk glukometer satelit. Sekarang kita mahu menghidupkan semula Litar Kenderaan. Untuk melakukan ini, saya ingin menyemaknya, tetapi penyelesaian kawalannya tidak boleh dijual di Rusia. Adakah cara untuk memeriksanya?

IMHO. Saya tidak fikir bahawa meter akan berbohong, walaupun selepas waktu henti seperti itu, anda pada dasarnya dapat menggunakannya, tetapi jika ragu-ragu melihat pusat servis rasmi terdekat, jaminan tidak terhad dan mereka akan menentukurkannya di pusat servis. Dan ada satu perkara lagi - meter dihentikan, masuk akal untuk menggunakannya hanya jika anda mempunyai bekalan jalur yang banyak, atau tempat di mana anda dapat membelinya dengan murah.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes