Glucometer "Contour TS": ulasan, penerangan, arahan

Dalam artikel itu, kami akan mempertimbangkan glukometer "Contour TS" dan mengulas mengenainya.

Pemantauan glukosa secara berterusan merupakan bahagian penting dalam kehidupan setiap orang yang menghidap diabetes. Sehingga kini, pasaran menawarkan banyak alat yang mudah dan padat untuk melakukan analisis cepat terhadap gula, yang juga termasuk glukometer yang disebut "Contour TS". Ini adalah alat Jerman yang cukup baik dari Bayer, yang telah menghasilkan farmaseutikal dan produk perubatan selama bertahun-tahun. Kelebihan alat Contour TS adalah kesederhanaannya yang digabungkan dengan kemudahan penggunaan dengan latar belakang pengkodan automatik, yang memungkinkan untuk tidak memeriksa kod jalur uji sendiri. Anda boleh membeli peranti ini di farmasi dan Internet, membuat penghantaran.

Ulasan mengenai meter Kontur TS kebanyakannya positif.

Penerangan

Peranti ini telah lama berada di pasaran, peranti pertama ini dilancarkan di sebuah kilang Jepun sepuluh tahun yang lalu. Sebenarnya, pengeluar Bayer dianggap sebagai syarikat Jerman, tetapi sehingga hari ini pemasangan produk ini dilakukan di Jepun, dan harganya tidak banyak berubah.

Peranti ini dengan tepat memenangkan hak untuk dipanggil sebagai kualiti tertinggi, kerana dua negara yang bangga dengan teknologinya dan harga peranti tetap mencukupi untuk berpartisipasi secara langsung dalam pengembangan dan pembebasannya.

Dalam terjemahan, singkatan "TS" bermaksud "kesederhanaan mutlak." Konsep penggunaan yang mudah dan mudah dilaksanakan di dalam peranti dengan impak maksimum. Antaramuka yang jelas, bersama bilangan butang minimum dan ukuran maksimumnya, bahkan pesakit tua tidak keliru. Input untuk jalur ujian meter diserlahkan dengan warna jingga terang dan sangat mudah dicari bagi orang yang kurang penglihatan..

Peralatan

Konfigurasi peranti adalah seperti berikut:

 • Kes dilengkapi dengan meter.
 • Juga terdapat pen penindas yang disebut "Microlight".
 • Kehadiran lancet dalam jumlah sepuluh keping.
 • Glukometer Contour TS dijual dengan bateri CR 2032.
 • Ketersediaan arahan dan kad jaminan.

Kebaikan Glucometer

Kontur TS mempunyai kelebihan berikut:

 • Kelebihan utama adalah kekurangan pengekodan. Sebelum ini, pengguna harus memasukkan kod jalur setiap kali, yang sering dilupakan oleh pesakit, dan mereka hilang dengan sia-sia.
 • Minimum darah diperlukan. Untuk menentukan tahap gula sekarang hanya 0.6 mikroliter darah sudah cukup. Ini bermaksud bahawa tidak perlu menusuk jari secara mendalam. Paling tidak trauma memungkinkan untuk menggunakan meter ini setiap hari, walaupun untuk kanak-kanak.
 • Ketepatan maksimum. Peranti ini hanya mengesan glukosa dalam darah. Kehadiran karbohidrat dalam bentuk maltosa dan galaktosa oleh alat tidak diambil kira.
 • Kesan tahan kejutan. Reka bentuk moden menggabungkan kekuatan peranti. Meter ini diperbuat daripada plastik yang kukuh, sehingga tahan terhadap tindakan mekanikal.
 • Pemeliharaan hasil. Dua ratus lima puluh ukuran gula terakhir disimpan dalam ingatan peranti ini..
 • Ketersediaan satu set lengkap. Peranti ini sama sekali tidak dijual secara berasingan, tetapi lengkap dengan scarifier yang direka untuk menusuk kulit. Di samping itu, terdapat juga sepuluh lancet, penutup lapang yang selesa dan kupon jaminan.
 • Fungsi tambahan adalah hematokrit. Penunjuk ini menunjukkan nisbah unsur darah berbentuk (sel darah merah, sel darah putih dan platelet), dan, sebagai tambahan, bahagian cairnya. Biasanya, pada orang dewasa, hematokrit rata-rata empat puluh lima hingga lima puluh peratus. Sekiranya terdapat penurunan atau peningkatan di dalamnya, maka doktor menilai perubahan kelikatan darah.

Adalah lebih baik untuk membiasakan diri dengan ulasan mengenai glukometer Contour TS terlebih dahulu..

Kesalahan dan kekurangan peranti

Dua kelemahan utama meter ini adalah pada waktu penentukuran dan analisis. Hasil pengukuran biasanya dipaparkan di layar setelah hanya lapan saat. Benar, walaupun masa seperti itu tidak buruk secara umum. Tetapi sudah ada peranti dengan selang tetapan glukosa lima saat.

Penentukuran dilakukan dalam plasma, di mana kepekatan gula selalu lebih tinggi sebanyak sebelas persen daripada darah keseluruhan. Kesalahan glukometer "Kontur TS" ini bermaksud bahawa semasa menilai hasilnya, anda harus selalu mengurangkannya dengan sebelas peratus (iaitu, bahagikan dengan 1.11).

Penentukuran plasma tidak dianggap sebagai kekurangan khas, kerana pengeluar telah memastikan bahawa hasil analisisnya sepadan dengan data makmal. Pada masa ini, semua glukometer baru dikalibrasi oleh plasma, pengecualiannya adalah peranti dari syarikat "Satelit".

Jalur ujian untuk "Contour TS"

Satu-satunya komponen yang boleh ditanggalkan untuk peranti ini ialah jalur ujian untuk meter, yang mesti dibeli secara berkala. Ciri penting dari mereka yang akan dinikmati oleh semua orang, tanpa pengecualian, adalah pengambilan darah bebas dari jari sejurus selepas tusukan. Oleh itu, tidak perlu menekan jumlah yang diperlukan.

Di mana dan bagaimana menyimpan bekalan?

Sebagai peraturan, barang habis disimpan dalam pembungkusan terbuka tidak lebih dari tiga puluh hari. Maksudnya, dalam satu bulan disarankan agar semua jalur uji habis digunakan untuk perangkat lain, tetapi tidak dengan meter yang dimaksudkan. Jalurnya boleh disimpan dalam bungkusan terbuka selama enam bulan tanpa kehilangan kualiti. Pengilang memberikan jaminan ketepatan kerja mereka, yang sangat penting bagi mereka yang tidak perlu menggunakan peranti setiap hari. Seterusnya, kami akan mempertimbangkan arahan untuk glukometer Contour TS.

Arahan untuk menggunakan alat ini untuk mengukur gula darah

Sebelum menggunakan alat ini, anda harus memastikan bahawa semua ubat penurun gula dengan insulin telah diambil mengikut jadual yang ditetapkan oleh doktor. Teknik kajian melibatkan lima perkara berikut:

 • Mereka mengeluarkan jalur ujian dan memasukkannya ke dalam port oren sepanjang jalan. Segera setelah perangkat dihidupkan secara otomatis, "tetes" menunggu di layar paparan.
 • Tusukkan kulit menggunakan scarifier dan harapkan setetes muncul (jangan sekali-kali memerah).
 • Jatuhan yang dipisahkan diterapkan ke tepi jalur ujian dan isyarat maklumat diharapkan. Selepas lapan saat, hasilnya muncul di skrin..
 • Keluarkan dan buang jalur ujian yang digunakan. Bagi meter itu sendiri, ia akan mati secara automatik.

Berapakah harga glukometer Contour TS?

Di mana untuk membeli dan berapa kos peranti ini?

Meter ini boleh dibeli di farmasi (sekiranya tidak tersedia, maka boleh membuat pesanan). Anda juga perlu menghubungi mana-mana kedai alat perubatan dalam talian. Kosnya mungkin turun naik, tetapi secara amnya harganya lebih murah jika dibandingkan dengan syarikat pembuatan lain. Rata-rata, harga peranti dengan keseluruhan kit biasanya dari lima ratus hingga tujuh ratus lima puluh rubel. Jalur tambahan dalam jumlah lima puluh keping dapat dibeli dengan harga enam ratus - tujuh ratus rubel.

Penyelesaian kawalan untuk meter glukosa "Contour TS"

Penyelesaian kawalan yang dimaksudkan untuk glukometer selalu dibeli secara individu, bergantung pada jenama penganalisis. Campuran untuk glukometer lain tidak boleh digunakan. Kenyataannya adalah bahawa jika tidak, hasil kajian itu ternyata tidak betul.

Kadang-kadang cecair ini sudah termasuk dalam bungkusan peranti, dan manual penggunaan larutan kawalan untuk "Circuit TS" boleh didapati dalam arahan terlampir dalam bahasa Rusia. Sekiranya tidak ada botol dengan cecair di dalam set, maka anda boleh membelinya di mana-mana farmasi atau di kedai khusus.

Penyelesaian seperti itu digunakan sebagai ganti darah manusia untuk ujian. Mereka mengandungi tahap gula tertentu, yang bertindak balas dengan komponen kimia yang digunakan pada jalur ujian. Hanya beberapa tetes campuran disapukan dengan teliti ke permukaan jalur, kemudian dipasang di soket alat ukur. Botol mesti ditutup rapat.

Setelah beberapa saat, hasil kajian akan dipaparkan di layar peranti Contour TS. Nombor yang diperoleh mesti disahkan dengan data yang ditunjukkan pada bungkusan dengan jalur ujian. Sekiranya indikator bertepatan, ini bermaksud bahawa peranti ini beroperasi sepenuhnya. Sejurus selepas pengukuran, jalur ujian dibuang. Hasil kajian disimpan dalam memori meter atau dihapus.

Lancet apa yang sesuai untuk glukometer Contour TS? Mengenai ini lebih jauh.

Lancet untuk peranti ini yang akan digunakan?

Lancet apa yang sesuai untuk peranti ini? Ini adalah jarum yang disebut "Microlight." Kelebihannya adalah ketahanan mereka dan pematuhan sepenuhnya terhadap peraturan keselamatan. Jarum ini diperbuat daripada keluli khas perubatan, steril dan dilindungi dengan penutup khas. Ciri-ciri Lancet "Microllet" adalah seperti berikut:

 • Setiap jarum dibuat dengan penajaman laser, dengan latar belakang ini, tusukan diperoleh dengan sedikit rasa sakit..
 • Ketebalan jarum tidak lebih daripada 0.36 mm.

Set ini dilengkapi dengan dua ratus lancet. Sebaiknya ganti jarum scarifier sekali pakai ini sebelum setiap pengukuran. Jarum untuk meter ini tidak boleh lama, diperoleh lama dan disimpan dalam keadaan yang tidak sesuai. Kos lancet untuk glukometer ini berkisar antara enam ratus hingga sembilan ratus rubel untuk dua ratus keping.

Ulasan mengenai meter "Contour TS"

Dalam ulasan, anda sering dapat membaca bahawa "Contour TS" adalah glukometer yang sangat baik. Orang menulis bahawa dengan adanya gula biasa, praktikalnya tidak ada perbezaan dibandingkan dengan parameter makmal. Tetapi sekiranya glukosa tinggi, alat ini kadang-kadang boleh memandang rendah hasilnya..

Oleh itu, mereka menulis mengenai peranti ini di rangkaian bahawa ia universal untuk mengukur petunjuk glukosa dan akan sangat berguna bagi sesiapa yang mempunyai diagnosis diabetes. Telah diperhatikan bahawa alat ini membolehkan pesakit melakukan ujian di rumah, mengelakkan peningkatan gula yang tajam atau berlebihan dalam tubuh pesakit diabetes.

Kami meneliti cara menggunakan meter Kontur TS dan mengulas mengenainya.

Arahan penggunaan meter "Contour TS", prinsip operasi, peraturan operasi

Glukometer adalah alat mudah alih untuk pemantauan jangka panjang kepekatan glukosa dalam aliran darah. Dalam artikel itu, kami akan menganalisis glukometer "Contour TS" - arahan penggunaan.

Perhatian! Sebelum membeli glukometer, anda harus berjumpa doktor. Tidak disyorkan untuk mengukur glukosa secara bebas.

Penerangan penganalisis

Ciri khas sistem Contour TS adalah teknologi No Coding. Tidak seperti kebanyakan glukometer, pengekodan No Coding ™ adalah automatik. Menggunakan meter dengan teknologi No Coding, anda tidak perlu menghafal kemasukan kod.

 • Jumlah darah yang sangat kecil untuk analisis: 0.6 μl darah;
 • Masa pengukuran - 8 saat;
 • 250 hasil dalam ingatan;
 • tapak tusukan alternatif (telapak tangan, lengan bawah);
 • Keupayaan untuk memindahkan data ke komputer;
 • Julat pengukuran - 10-600 mg / dl.

Dengan menggunakan glukometer, anda dapat mengelakkan kesilapan serius dalam menentukan dos insulin dan akibat berbahaya lain yang disebabkan oleh pengekodan yang salah.

Kit TS Kontur merangkumi:

 • Kontur Glukometer TS;
 • 10 jalur ujian;
 • 10 Lancet Microlet;
 • Arahan.

Petunjuk

Dengan menggunakan glukometer, diabetes boleh mengawal gula darah secara bebas. Meter adalah alat terpenting untuk pesakit diabetes jenis 1. Terdapat banyak alasan yang baik untuk pemantauan diri sakarida dalam aliran darah. Perubahan tingkah laku kecil secara langsung mempengaruhi kandungan monosakarida dalam darah, oleh itu disarankan untuk sentiasa memantau glisemia.

Berjalan mengurangkan glisemia, ais krim atau sekeping kek - meningkat secara mendadak. Hanya dengan bantuan glukometer, anda dapat menentukan reaksi badan terhadap pelbagai aktiviti.

Kajian menunjukkan bahawa pesakit diabetes, yang mengukur dan mengawal kadar glukosa, dapat mengubah kehidupan mereka dengan ketara. Bahkan perubahan kecil boleh membawa akibat yang besar. Pemantauan sendiri gula darah membantu menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit dan memperbaiki perjalanan penyakit ini. Pemantauan sendiri mempunyai kesan profilaksis terhadap penyakit sekunder dan membantu mencegah hipoglikemia atau hiperglikemia. Pesakit kencing manis yang mengekalkan kepekatan glukosa yang optimum cenderung mengalami akibat yang serius. Jangka hayat pesakit diabetes yang mengawal keadaannya dan membetulkannya tepat pada masanya tidak berbeza dengan pesakit dewasa.

Terdapat banyak meter glukosa yang tersedia di pasaran untuk kawalan gula darah bebas. Peranti ini hari ini mengukur tahap glukosa darah hampir dalam kualiti makmal dan merupakan alat diagnostik yang boleh dipercayai. Untuk kegunaan harian, peranti ini mesti memenuhi keperluan yang berbeza..

Sekiranya pesakit mengukur glisemia sendiri, kesalahan mudah harus dielakkan. Selalu disyorkan untuk menggunakan jalur ujian baru dan jarum steril. Sebaiknya anda sentiasa memantau ketepatan pengukuran anda dengan doktor anda..

Arahan penggunaan

Sebelum pemeriksaan, pesakit harus mencuci tangan dan mengeringkannya dengan teliti. Dua tisu mesti digunakan dalam setiap ujian. Satu mesti tepu dengan alkohol, dan yang kedua dengan air. Bilas tempat suntikan dengan bersih..

Kemudian jari disyorkan untuk dicucuk dengan lancet steril untuk mendapatkan setetes cecair badan. Jalur ujian harus dimasukkan ke dalam meter, dan setetes darah harus diletakkan di dalamnya dengan kaedah yang ditentukan dalam arahan yang diterima.

Ramai orang bertanya: lancet apa yang sesuai untuk glukometer ini? Adalah disyorkan untuk membeli Microlet atau Droplet Lancets.

Dari 0.3 hingga 0.5 mikroliter digunakan untuk menentukan tahap glukosa darah pada peranti. Ukuran setetes darah lebih kecil daripada pin. Pengguna yang kerap melakukan aktiviti sukan mencari alat pengukur yang bijaksana dengan jangka hayat bateri yang panjang..

Alat pengukur biasanya menggunakan darah dari jari. Hujung jari adalah bahagian badan yang paling sering digunakan untuk mengukur glisemia. Ini adalah kaedah termudah untuk mendapatkan jumlah darah yang betul. Darah diambil dari hujung jari sisi, yang mengandungi ujung saraf lebih sedikit daripada hujung jari. Penilaian elektrokimia disebut pengukuran amperometrik. Setetes darah diserap oleh sensor dan berinteraksi dengan bahan kimia. Meter menggunakan voltan set yang sangat kecil dalam julat milivolt. Meter mengukur arus yang mengalir dalam unit ampere sepanjang masa pengukuran. Arus berkadar dengan gula dalam darah dan akhirnya ditukar menjadi nilai berangka.

Pada sesetengah pesakit diabetes, tahap sakarida dalam darah berubah-ubah sehingga hipoglikemia sering berlaku. Oleh itu, sebilangan pesakit diabetes perlu memakai pam insulin atau menggabungkan pelbagai jenis insulin.

Kajian menunjukkan bahawa semakin stabil tahap glukosa darah, semakin tinggi diabetes akan tetap sihat. Nilai yang sangat berubah dan diabetes yang tidak terkawal menyebabkan kerosakan jangka panjang pada saraf, saluran darah, jantung dan buah pinggang. Hipoglikemia akut bahkan boleh mengakibatkan akibat yang mengancam nyawa - koma.

Jadual Pengukuran

Kekerapan pengukuran ditentukan oleh doktor yang menghadiri. Pesakit harus kerap memeriksa kepekatan gula pada awal penyakit. Ia juga harus dilakukan lebih kerap ketika pesakit diabetes merasa sakit atau mengalami tekanan jiwa. Kekerapan pengukuran bergantung pada jenis diabetes, adanya komplikasi, perubahan ubat, kehamilan, atau penyakit lain yang bersamaan..

Hasilnya harus selalu dicatat dalam buku nota yang menunjukkan tarikh, waktu, jenis makanan, berat badan ketika mengambil ubat atau insulin, aktiviti pada siang hari atau maklumat lain yang menarik bagi doktor. Buku harian dan hasilnya harus ditunjukkan kepada doktor yang hadir pada setiap konsultasi yang dibuat. Sekiranya rakaman dilakukan di komputer, disarankan membawa pembawa maklumat ke pejabat doktor.

Sekiranya tahap gula dalam darah tidak berada dalam rentang normal, dan pesakit tidak dapat mengesan penyebabnya dan mengatasinya, disyorkan untuk berjumpa dengan doktor secepat mungkin.

Bila hendak mengukur?

Analisis harus dilakukan jika terdapat gejala hipoglikemia - pening, gegaran, berpeluh, menggigil, dan kebingungan. Analisis juga disarankan untuk gejala hiperglikemia - mengantuk, penglihatan kabur, kencing kerap dan ganas, dan dahaga berlebihan.

Glikemia harus dilakukan setelah minum obat, mengubah diet atau rejim latihan, serta jika terjadi penyakit. Sekiranya anda tidak mengambil kira faktor di atas, anda mungkin mengalami kesalahan serius semasa bekerja dengan meter.

Pesakit harus memerhatikan jangka masa jalur ujian, menggunakan setetes darah yang cukup besar untuk analisis. Anda mesti memastikan bahawa pesakit telah memasang meter dengan betul, dan juga memeriksa baterinya. Sekiranya ada keraguan, disarankan agar anda meminta pertolongan daripada kakitangan yang berkelayakan..

Nasihat! Sebelum digunakan, disyorkan untuk membaca arahan untuk peranti dalam bahasa Rusia. Seperti yang disebutkan di atas, penting untuk mengelap jari anda dengan larutan alkohol (cecair) sebelum menggunakan peranti ini. Pembasmian kuman membantu mengelakkan kemungkinan komplikasi berjangkit atau masalah teknikal..

Glukometer yang sesuai akan membantu anda memilih pakar yang berkelayakan. Pertama kali disyorkan untuk melakukan pengukuran di bawah bimbingan doktor. Sekiranya terdapat perbezaan prestasi yang kuat semasa operasi berterusan, anda mesti memaklumkan kepada doktor anda. Perbezaan antara hasil (perbezaan glikemia yang besar dalam jangka masa yang singkat) mungkin menunjukkan kerosakan meter.

Glucometer "Contour TS": ciri dan kelebihan

Glucometer "Contour TS" (Contour TS) - meter mudah alih kepekatan glukosa dalam darah. Ciri yang membezakan adalah kemudahan penggunaan. Sangat sesuai untuk warga emas dan kanak-kanak.

Ciri-ciri

Glucose Meter "Contour TS" dihasilkan oleh syarikat Jerman Bayer Consumer Care AG, model ini dirilis pada tahun 2008. Huruf TS bermaksud Kesederhanaan Total, yang bermaksud "kesederhanaan mutlak". Nama itu menunjukkan kesederhanaan reka bentuk dan kemudahan penggunaan. Peranti ini sesuai untuk orang tua dan kanak-kanak..

 • berat - 58 g, dimensi - 6 × 7 × 1.5 cm;
 • jumlah simpanan - 250 hasil;
 • masa menunggu keputusan ujian - 8 saat;
 • ketepatan meter adalah 0.85 mmol / L dengan hasil 4.2 mmol / L;
 • julat pengukuran - 0,5-33 mmol / l;
 • penutupan automatik;
 • masa tutup - 3 minit.

Litar Kenderaan dilengkapi dengan No Coding. Oleh kerana itu, apabila menggunakan setiap pembungkusan jalur ujian berikutnya, pengekodan ditetapkan secara automatik. Ia sangat sesuai untuk pesakit tua. Mereka sering lupa memasukkan kod dari pakej baru atau tidak tahu bagaimana mengkonfigurasi peranti tersebut.

Pengukuran darah untuk tahap gula dilakukan dengan kaedah elektrokimia. Hanya 0.6 μl darah yang diperlukan untuk analisis.

Keadaan optimum untuk penyimpanan peranti - suhu bilik +25 о С dan kelembapan udara rata-rata.

Peralatan

Pilihan Kontur TS:

 • Meter glukosa darah;
 • piercer - scarifier "Microllet 2";
 • 10 lancet steril;
 • arahan penggunaan;
 • Kad jaminan 5 tahun.

Anda disyorkan hanya membeli lancet Ascensia Microlet asli. Keperluan penggantian lancet dapat ditunjukkan oleh proses pengambilan sampel darah. Sekiranya ketidakselesaan dan kesakitan berlaku di kawasan tusukan, alat mesti diganti..

Kit mungkin termasuk bateri pilihan dan kabel USB. Dengan bantuannya, laporan pengukuran yang diambil dipaparkan di komputer. Ini membolehkan anda memantau indikator dan menyimpan statistik berdasarkan hasil yang disimpan baru-baru ini. Sekiranya perlu, anda boleh mencetak dokumen tersebut dan memberikan doktor anda.

Dalam konfigurasi model ini tidak ada jalur ujian. Mereka perlu dibeli secara berasingan. Sebagai peraturan, ukurannya sederhana, mereka berbeza dengan cara kapilari pagar: mereka menarik darah yang bersentuhan dengannya. Jangka hayat jalur ujian untuk meter setelah membuka bungkusan adalah enam bulan. Jalur model lain biasanya disimpan hanya 1 bulan. Ini bagus untuk pesakit dengan diabetes ringan hingga sederhana, apabila anda tidak perlu sering mengukur tahap gula anda..

Dianjurkan untuk membeli penyelesaian kawalan khas untuk pengesahan glukometer secara sistematik. Ia digunakan pada jalur dan bukannya darah, yang membantu memeriksa ketepatan petunjuk atau menentukan kesilapannya.

Kebaikan

 • Reka bentuk ringkas dan reka bentuk estetik kes. Bahan pembuatannya adalah plastik tahan lama. Oleh kerana itu, peranti ini tahan terhadap faktor luaran dan dapat digunakan dalam jangka masa yang lama..
 • Menu terdiri daripada beberapa fungsi asas. Ini memudahkan analisis dan mempengaruhi kos meter. Dengan membeli model ini, anda tidak membayar lebih banyak untuk pilihan tambahan, yang sering kali tidak diperlukan sepenuhnya. 2 butang kawalan.
 • Kawasan untuk memasang jalur ujian berwarna jingga terang. Ini membolehkan anda melihat jurang kecil walaupun untuk pesakit dengan penglihatan yang lemah. Untuk kemudahan, skrin besar dibuat sehingga pesakit diabetes dapat melihat hasil ujian dengan mudah..
 • Peranti ini dapat digunakan oleh beberapa pesakit sekaligus. Namun, ia tidak perlu dikonfigurasikan setiap masa. Oleh kerana ciri ini, glukometer "Contour TS" digunakan bukan hanya di rumah, tetapi juga di ambulans dan kemudahan perubatan.
 • Analisis gula memerlukan jumlah darah kecil 0.6 μl. Ini membolehkan anda mengambil bahan untuk penyelidikan dari kapilari, menembusi kulit jari hingga kedalaman minimum.

Ciri khas

Tidak seperti peranti lain, Kontur TS menentukan kandungan gula tanpa mengira tahap galaktosa dan maltosa dalam badan. Terima kasih kepada teknologi biosensor, peranti ini membolehkan anda mendapatkan tahap glukosa yang tepat, tanpa mengira kepekatan oksigen dan hematokrit dalam darah. Model ini memberikan hasil yang tepat dengan nilai hematokrit 0–70%. Nilai ini mungkin berbeza-beza bergantung pada usia, jantina atau keadaan patologi dalam badan..

keburukan

 • Penentukuran Ini dapat dilakukan dengan darah kapilari yang diambil dari jari, atau oleh plasma dari vena. Hasilnya berbeza bergantung pada tempat pengambilan bahan. Gula darah vena hampir 11% lebih tinggi daripada kapilari. Oleh itu, semasa mempelajari plasma, perlu melakukan pengiraan - untuk mengurangkan nilai yang diperoleh sebanyak 11%. Nombor di skrin mesti dibahagi dengan 1.12.
 • Masa menunggu keputusan analisis adalah 8 saat. Berbanding dengan beberapa model lain, operasi ini berlangsung lama..
 • Bekalan yang mahal. Selama bertahun-tahun penggunaan alat secara sistematik, terutamanya dengan diabetes jenis 1, anda harus mengeluarkan sejumlah besar.
 • Jarum untuk glukometer mesti dibeli secara berasingan. Mereka boleh didapati di mana-mana farmasi atau salun khusus.

Arahan penggunaan

Sebelum analisis pertama, pastikan anda membaca arahan penggunaannya. Dengan penggunaan yang betul, peranti ini akan berfungsi dalam jangka masa yang lama.

Algoritma analisis

 1. Basuh tangan anda dengan sabun dan keringkan dengan tuala bersih..
 2. Keluarkan 1 helai, kemudian tutup bungkusan dengan rapat.
 3. Masukkan jalur ujian ke dalam slot yang ditentukan bertanda oren.
 4. Meter akan menyala secara automatik. Setelah ikon berbentuk drop muncul di layar, cucuk jari anda dengan scarifier. Sapukan darah ke kulit di pinggir jalur.
 5. Countdown bermula dari 8 saat, kemudian keputusan ujian muncul di layar, disertai dengan isyarat bunyi yang rendah. Selepas sekali penggunaan, pita mesti dikeluarkan dan dibuang. Selepas 3 minit, peranti mati secara automatik.

Tahap gula darah normal

 • 5.0–6.5 mmol / L - darah kapilari semasa analisis puasa;
 • 5.6–7.2 mmol / l - darah vena semasa ujian lapar;
 • 7.8 mmol / l - darah dari jari 2 jam selepas makan;
 • 8.96 mmol / L - dari urat selepas makan.

Tahap gula darah di bawah 0,6 mmol / L - penurunan norma yang dibenarkan, 12-15 mmol / L - lebihan. Glukosa darah dari 30 hingga 50 mmol / L mengancam nyawa. Sekiranya terdapat penyimpangan dari norma, anda harus menghubungi doktor anda.

Glucometer "Contour TS" telah menerima banyak ulasan positif dari doktor dan pesakit. Dengan alat asas seperti itu, pesakit kencing manis dapat mengawal kepekatan gula dalam darah secara bebas dan menyimpan statistik yang relevan. Ini akan membolehkan pengesanan pelanggaran tepat pada masanya dan mencegah komplikasi penyakit..

Glucometer Contour TS - penyelesaian yang mudah dan murah untuk kawalan diabetes

Selamat hari kepada semua! Setiap orang yang mempunyai masalah dengan gula tinggi pasti menghadapi masalah memilih alat untuk mengukur tahap glukosa di rumah. Setuju, pergi ke klinik beberapa kali dalam sebulan dan berjaga-jaga Saya sendiri cuba membawa anak-anak saya ke hospital sekerap mungkin, dan alhamdulillah! Dan jika anda tiba-tiba merasa sakit, ada simptom hipoglikemia, atau jika mereka memilih dos pil atau insulin yang mencukupi, tentu saja perjalanan yang kerap ke makmal akan menjadi beban bagi anda.

Itulah sebabnya terdapat alat untuk mengukur gula darah di rumah. Saya tidak bercakap mengenai sistem pemantauan tetap seperti Dex, saya bercakap mengenai meter glukosa darah biasa. Tetapi sekarang timbul persoalan penting lain: "Bagaimana memilih peranti seperti itu?" Pada pendapat saya, glukometer terbaik adalah:

 • tepat dalam ukuran
 • mudah untuk digunakan
 • murah untuk diselenggara

Terdapat banyak glukometer pada masa ini, dan syarikat baru sentiasa muncul yang menghasilkan peranti sedemikian. Saya tidak tahu tentang anda, pembaca yang budiman, tetapi saya lebih suka mempercayai syarikat yang telah lama berada di pasaran barang perubatan. Ini membuktikan bahawa produk tersebut diuji masa, bahawa orang aktif membeli dan berpuas hati dengan pembeliannya..

Salah satu glukometer "terbukti" ini adalah meter TC Kontur. Ini memenuhi tiga kriteria, yang saya nyatakan sedikit lebih tinggi. Sekiranya anda sudah lama membaca blog saya, maka anda sudah sedar bahawa saya memilih yang terbaik untuk anda sahaja, yang mana saya yakin 100%. Hari ini saya akan memperkenalkan anda kepada glukometer Kontur TS sedikit lebih dekat, dan pada akhir artikel anda akan menemui kejutan yang sangat menyenangkan.

Mengapa litar meter glukosa TC

Litar TC adalah salah satu model glukometer yang paling kuat. Peranti pertama keluar dari barisan pemasangan di Jepun pada tahun 2008. Walaupun Bayer berbangsa Jerman, perhimpunan berlangsung di Jepun hingga hari ini. Oleh itu, glukometer ini boleh disebut sebagai salah satu glukometer yang paling tepat dan berkualiti tinggi, kerana dua negara yang menghasilkan peralatan yang sangat baik mengambil bahagian dalam pengeluarannya.

Apakah maksud singkatan TS? Dalam versi bahasa Inggeris terdengar seperti Kesederhanaan Total, yang dalam terjemahan bermaksud "Kesederhanaan mutlak". Dan sememangnya peranti ini sangat senang digunakan. Terdapat hanya dua butang besar di badan meter Contour TC, jadi anda tidak akan keliru di mana menekan apa dan jangan ketinggalan. Kadang-kadang sukar bagi orang yang cacat penglihatan untuk memasukkan jalur ujian ke slot khas (port), tetapi pengeluar menyelesaikan masalah ini dengan menjadikan port ini berwarna oren.

Kelebihan penting lain adalah pengekodan. Oh, berapa banyak jalur ujian yang sia-sia kerana lupa memasukkan kod atau menukar cip dari pakej baru. Tidak ada pengekodan ini di Vehicle Circuit, iaitu, anda membuka paket baru dengan jalur uji dan menggunakannya tanpa ragu-ragu. Dan walaupun sekarang pengeluar lain juga berusaha menghilangkan keperluan pengekodan, tetapi belum semua jenama terkenal berjaya melakukannya..

Kelebihan lain dari glukometer ini adalah "haus darah" yang rendah. Untuk menentukan tahap gula dalam darah dengan tepat, glukometer hanya memerlukan 0.6 μl. Ini membolehkan anda menetapkan jarum tindik ke kedalaman minimum, yang dapat mengurangkan rasa sakit semasa tusukan. Setuju bahawa ia akan menyenangkan bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

Ciri glukometer seterusnya mengejutkan saya. Ternyata meter ini dirancang sedemikian rupa sehingga hasilnya tidak dipengaruhi oleh kehadiran maltosa dan galaktosa dalam darah, yang juga karbohidrat, tetapi tidak mempengaruhi tahap glukosa itu sendiri. Oleh itu, walaupun kehadiran mereka dalam darah adalah signifikan, kehadiran mereka tidak akan diambil kira dalam hasil akhir..

Ramai di antara anda pernah mendengar bahawa darah boleh menjadi "tebal" atau "cair." Ciri-ciri darah dalam perubatan ditentukan oleh tahap hematokrit. Hematokrit adalah nisbah unsur berbentuk (sel darah merah, sel darah putih, trombosit) dengan jumlah darah. Dalam beberapa penyakit atau keadaan, tahap hematokrit dapat bervariasi baik dari arah peningkatan (penebalan darah), dan ke arah penurunan (pencairan darah).

Tidak setiap glukometer dapat membanggakan bahawa nilai hematokrit praktikal tidak penting baginya, kerana dia dapat mengukur glukosa darah dengan tepat pada nilai hematokrit apa pun. Litar TC hanya seperti glukometer, yang dengan ketepatan tinggi mengukur tahap gula dalam darah dalam julat hematokrit dari 0% hingga 70%. By the way, norma hematokrit bergantung pada usia dan jantina:

 • pada wanita - 47%
 • pada lelaki - 54%
 • pada bayi baru lahir - 44-62%
 • pada kanak-kanak sehingga setahun - 32-44%
 • pada kanak-kanak dari satu tahun hingga 10 tahun - 37-44%

Kekurangan meter glukosa

Mungkin satu-satunya kelemahan meter adalah masa pengukuran dan penentukuran. Masa menunggu keputusan adalah 8 saat. Dan walaupun ini adalah hasil yang sangat baik, ada glukometer yang melakukannya dalam 5 saat. Penentukuran boleh dilakukan dengan plasma (darah dari vena) atau dengan darah keseluruhan (darah dari jari). Ini adalah parameter di mana hasil kajian diperoleh. Litar Glucometer TC dikalibrasi oleh plasma. Anda mesti selalu ingat bahawa dalam plasma tahap gula selalu sedikit lebih tinggi daripada dalam darah kapilari - sebanyak 11%.

Ini bermaksud bahawa setiap hasil harus dikurangkan sebanyak 11%, misalnya, dibahagi dengan faktor 1.12 setiap kali. Tetapi anda boleh melakukannya dengan cara lain: tetapkan standard glukosa plasma sasaran untuk diri anda sendiri. Contohnya, semasa perut kosong untuk darah dari jari - 5,0-6,5 mmol / L, dan untuk darah vena akan menjadi 5,6-7,2 mmol / L. Norma tahap glukosa setelah 2 jam setelah makan untuk darah dari jari tidak lebih dari 7,8 mmol / L, dan untuk darah dari vena - tidak lebih dari 8,96 mmol / L. Apa yang perlu diambil sebagai asas, anda tentukan, pembaca yang dikasihi. Saya fikir pilihan kedua lebih mudah.

Jalur ujian meter glukosa

Jalur ujian adalah barang habis pakai utama dalam penggunaan meter apa pun. Jalur ujian untuk Contour TS mempunyai ukuran sederhana (tidak besar, tetapi tidak kecil), jadi ia sangat senang digunakan untuk orang yang mempunyai kemahiran motor halus yang terganggu. Jalur ujian ini adalah jenis kapilari, iaitu darah itu sendiri diserap sebaik sahaja jalur tersebut menyentuh setetes darah. Ciri inilah yang dapat mengurangkan jumlah penurunan darah yang diperlukan..

Sebagai peraturan, tiub terbuka dengan jalur disimpan selama tidak lebih dari 1 bulan. Selepas tempoh ini, pengeluar tidak menjamin ketepatan pengukuran, tetapi ini tidak berlaku untuk meter Kontur TS. Tiub terbuka boleh disimpan selama 6 bulan dan tidak takut dengan ketepatan ukuran. Fakta ini sangat senang bagi mereka yang jarang mengukur gula darah..

Secara umum, alat ini sangat mudah dan tepat: selain mempunyai reka bentuk yang cantik dan moden, casing ini diperbuat daripada plastik tahan kejutan yang menyenangkan dan juga mempunyai memori untuk 250 ukuran. Ketepatan peranti diperiksa oleh makmal khas sebelum pelepasan glukometer dijual. Peranti dianggap tepat jika ralat tidak melebihi 0,85 mmol / L dengan kadar gula kurang dari 4,2 mmol / L, dan minit tambah 20% dianggap sebagai kesalahan biasa untuk tahap glukosa lebih dari 4,2 mmol / L. Litar kenderaan memenuhi kriteria ini.

Pilihan dan kos peranti

Di dalam kotak, bersama dengan glukometer itu sendiri:

 • peranti penindas jari Microlet 2
 • 10 lancet
 • kes
 • arahan dalam bahasa Rusia dengan kad jaminan

Itu sahaja untuk saya. Lain kali saya akan bercakap tentang beberapa alat lain untuk pesakit kencing manis. Sehingga berjumpa lagi!

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Glucometer Contour TS: arahan penggunaan, ulasan dan tempat membeli.

Contour TS adalah glukometer elektrokimia yang sangat mudah digunakan dari Bayer Corporation (Jerman).

Pasar dipenuhi dengan pelbagai penganalisis darah dan di antaranya terdapat wakil-wakil kategori yang sangat menarik, seperti pahlawan kita sekarang.

Dalam pembuatan meter glukosa Contour TS, syarikat Jerman Bayer (Bayer) mematuhi peraturan mudah - lebih mudah, lebih baik!

Moto ini juga tercermin dalam nama meter, kerana singkatan TS (Total Kesederhanaan) diterjemahkan dari Bahasa Inggeris - "mana-mana yang lebih mudah".

Oleh itu, mereka ingin menjangkau sebilangan besar pengguna yang menggunakan alat analisis darah. Tetapi semuanya tidak semudah yang disangka. Jika tidak, mengapa pengeluar mengatur kempen "Dapatkan kontur TS meter litar percuma".

Untuk melakukan ini, anda perlu menghubungi talian "panas" pengeluar melalui nombor telefon:

8-800-200-44-43

(panggilan di Rusia adalah percuma)

Tetapi bagi pesakit diabetes, ketepatan meter dan harga bekalannya tetap penting. Atas sebab inilah beberapa meter yang paling mudah digunakan tetap berdebu di rak farmasi.

Ciri-ciri utama

Kelebihan utamanya selain kekompakan, ketepatan ujian dan reka bentuk ringkas adalah kekurangan pengekodan.

Sekarang, pesakit diabetes tidak perlu memasukkan kod kumpulan jalur ujian semasa membuka pek baru!

Tetapi di pasaran terdapat peranti canggih teknikal lain dari pesaing yang sama sekali tidak memerlukan jalur ujian! Mereka digantikan dengan kaset ujian, seperti pada meter Accu-Chek Mobile.

Mungkin kerana sebab-sebab ini, versi yang lebih baik dari model penganalisis ini diluncurkan ke pasar dunia, yang menerima nama yang tidak rumit "Contour Plus" (Contour Plus) dan perbezaan utamanya dari Contour TS meter adalah seperti berikut:

 • menjadi mungkin untuk memberikan setitik darah tambahan ke jalur ujian jika isipadu tidak mencukupi

Ingat bahawa dalam peranti lain dari syarikat perubatan lain masih belum ada fungsi seperti itu!

Sementara itu, sangat mudah, kerana perlu dilakukan ujian darah (pada tahap yang lebih besar berkaitan dengan pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin) dalam pelbagai keadaan. Sangat sukar untuk mendapat setetes darah dalam keadaan sejuk, dan jika ujiannya tidak mencukupi, piring akan sia-sia.

 • masa analisis dikurangkan menjadi 5 saat, sementara mengambil masa 8 saat untuk pendahulunya
 • reka bentuk telah berubah (susun atur butang, warna, bentuk badan, dll.)
 • mengaplikasikan teknologi pengukuran baru yang menunjukkan hasil yang lebih tepat dengan penyimpangan paling sedikit dari nilai glisemik rujukan
 • jalur ujian baru dengan pengantara yang lebih baik digunakan, yang dapat memberikan hasil yang tepat walaupun dengan setitik darah terkecil

Kualiti pengukuran bergantung pada bahan aktif yang digunakan pada jalur ujian. Dalam kes kami, ini adalah enzim FAD-GDH (flavin adenine dinucleotide). Ia lebih tahan terhadap kesan gula non-glukosa yang “agresif”, yang dapat memutarbelitkan hasil ujian dengan ketara. Selain itu, zat yang menstabilkan enzim memasuki larutan, yang juga bertindak balas dengan darah, tetapi sebagai hasilnya, hasilnya diperbaiki dengan mempertimbangkan kadar hematokrit hingga 70%.

 • Contour Plus kini boleh berfungsi dalam mod lanjutan

Anda boleh: menyimpan dan menilai data rata-rata untuk jangka waktu tertentu, menandakan glisemia "sebelum" dan "selepas" makanan, mengukur gula setelah jangka waktu tertentu dengan peringatan dalam bentuk jam penggera, menetapkan had individu untuk gula darah tinggi dan rendah, dll.

Perlu diingat bahawa anda boleh membeli kabel usb untuk masing-masing, menyambungkan glukometer ke PC dan, setelah mencetak jadual glisemik, bawa mereka ke temu janji seterusnya dengan ahli endokrinologi.

Sekiranya anda berpendapat bahawa kemungkinan ini diragukan, maka anda harus membiasakan diri dengan glukometer Accu-Chek Active, yang juga memiliki kemampuan ini, tetapi tidak dapat diselaraskan dengan PC tanpa perisian tambahan.

Selebihnya litar TC mempunyai:

 • penunjuk bateri
 • dimensi dan berat: 71х60х25 mm / 57 gr
 • kaedah pengukuran - elektrokimia
 • jumlah darah yang mencukupi 0.6 μl
 • mengingati 250 keputusan
 • ralat pengukuran rendah (0.2 mmol / l dengan glukosa darah hampir normal; 0.8 mmol / l dengan gula darah tinggi; sekitar 97.9% hampir dengan ujian darah makmal)
 • berkisar antara 0.6 mmol / liter hingga 33.3 mmol / liter

Sekiranya anda menemui watak-watak berikut di skrin,

atau

anda harus segera mendapatkan bantuan doktor!

Pekerjaan semua organ dalaman manusia pada dasarnya terganggu. Oleh kerana metabolisme karbohidrat yang tidak betul, pemusnahan tisu berlaku pada tahap sel, akibatnya sel-sel mulai mengalami "kelaparan" dan mati - proses nekrotik bermula, dan untuk proses regenerasi penuh tidak ada sumber daya yang cukup yang tidak dapat diisi ulang kerana metabolisme terganggu.

Inilah sebab utama mengapa diagnosis diabetes mellitus tipe 2 dibuat pada tahap akhir perkembangan penyakit ini, ketika sudah sangat sukar untuk menghentikan diabetes melalui diet sederhana, dan pesakit memerlukan ubat.

Berbahaya kerana kelebihan glukosa dalam darah, dan kekurangannya. Walau bagaimanapun, kekurangan glukosa jauh lebih berbahaya, kerana keadaan seseorang bertambah buruk dalam beberapa minit. Penting untuk mengetahui bagaimana berkelakuan dengan betul dalam situasi tertentu agar dapat mengambil langkah yang tepat pada waktunya.

Peralatan

 • meter glukosa darah
 • jenis bateri CR2032
 • Pen MICROLET®2 Scarifier
 • Lancets Microlight (5 pcs.)
 • kes
 • arahan untuk digunakan

Jalur ujian dengan nama yang sama tidak termasuk dalam kit. Mereka dibeli secara berasingan. Jangan lupa!

Sebagai aksesori tambahan dibeli:

 • Kawat USB
 • penyelesaian kawalan

Kontur TS boleh terdiri daripada tiga jenis: larutan glukosa yang kuat, normal, dan lemah.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan:

 • padat
 • senang diuruskan
 • tanpa pengekodan
 • tepat
 • adalah mungkin untuk mendapatkan data purata selama 7, 14 hari, dll..
 • dapat menandakan hasil pada glikemia pasca kelahiran dan puasa
 • harga yang berpatutan baik di farmasi runcit dan di kedai dalam talian
 • senang diselaraskan dengan PC (anda perlu membeli wayar secara berasingan)
 • plastik yang baik
 • terdapat lampu latar port untuk jalur
 • penindik pen yang mudah
 • analisis tidak memerlukan sejumlah besar darah

Kekurangan:

 • kos penggunaan yang tinggi
 • mungkin menunjukkan hasil yang tidak tepat dengan hiperglikemia melebihi 14.0 mmol / l
 • tiada lampu latar dan butang
 • tiada bunyi
 • banyak kerosakan mekanikal dengan cepat muncul di skrin

Malangnya, kita melihat bahawa model penganalisis darah Contour TS ini cukup tepat, tetapi pesakit diabetes akan benar-benar rosak bekalan glukometer!

Harga purata jalur ujian dalam jumlah 50 pcs. dari 600 rubel sementara kos beberapa lancet adalah kira-kira 450 rubel untuk 200 keping setiap bungkus.

Ini adalah nisbah harga peranti dan bekalan untuknya!

Perlu dipertimbangkan beberapa kali untuk membeli unit ini untuk pesakit diabetes tua yang sudah bersara, kerana simpanan mereka mungkin tidak mencukupi untuk penyelenggaraan unit ini dengan mudah. Bagaimanapun, mereka harus membeli bukan sahaja jalur ujian dengan lancet, tetapi juga ubat tambahan untuk diabetes dan penyakit yang berkaitan.

Arteri kecil dan besar boleh terkena kesan serius. Sekiranya kerosakan pada kapal kecil diperhatikan, maka kita berbicara mengenai mikroangiopati, jika yang besar terkena, maka ini sudah menjadi makroangiopati.

Walaupun masalah ini lebih relevan untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin, yang terpaksa mengukur glisemia lebih kerap daripada orang yang menghidap diabetes jenis 2.

Arahan penggunaan

Sebelum memulakan kerja, perlu menyediakan pen piercer dengan jarum dan jalur ujian, serta mencuci dan mengeringkan tangan anda dengan teliti.

Pen scarifier

Untuk membuat tusukan hujung jari, perlu memasukkan lancet dengan betul ke mikro-scarifier dan menyesuaikan kedalaman tusukan.

Untuk ini:

 • lepaskan penutup pelindung dari pemegang dengan hanya menariknya ke arah yang bertentangan (ia tidak perlu dipusingkan)
 • ambil jarum dengan penutup pelindung dan putar sedikit ke satu sisi (tetapi jangan keluarkan!)
 • kemudian masukkan scarifier ke dalam pegangan sepanjang jalan
 • maka anda boleh mengeluarkan penutup pelindung dari lancet dan meletakkan muncung kembali pada pemegangnya

Analisis tidak memerlukan sejumlah besar darah, jadi anda dapat menetapkan tahap kedalaman tusukan "2" atau "3" (semakin besar penurunan pada penutup pena kelabu - semakin dalam jarum akan menusuk jari).

Jalur ujian TS Kontur

Jalur dengan nama yang sama boleh dibeli di mana-mana farmasi di bandar tempat anda tinggal. Set ini menjual pinggan 25 dan 50 keping.

Sebelum analisis, perlu memeriksa jangka hayat plat. Selepas tarikh luput mereka tidak boleh digunakan.

Cara memasang jalur ujian di peranti:

 • Keluarkan 1 pinggan dari bekas plastik dan tutup bekas dengan ketat dengan jalur yang tinggal
 • Dengan hujung kelabu, masukkan ke dalam port peranti

Selepas itu, meter akan dihidupkan secara automatik. Tunggu simbol penurunan berkelip dengan jalur untuk menyala di skrin..

Jangan sentuh medan ujian plat yang dimasukkan ke dalam peranti sehingga simbol penurunan berkelip muncul di skrin meter.

 • Kemudian anda boleh menusuk jari dan mengeluarkan setitik darah

Untuk mendapatkan rasa sakit yang paling sedikit, menusuk bahagian hujung jari.

 • Angkat jari anda dengan titisan ke jalur dan sentuh dengan ringan (darah itu sendiri akan ditarik sepanjang panduan ke bahagian pengambilan jalur ujian, oleh itu, anda tidak perlu meneteskan darah ke jalur itu, sentuh saja)
 • Pegang jari anda dalam kedudukan ini sehingga anda mendengar bunyi bip, selepas itu undur bermula
 • Selepas 8 saat, hasil akhir akan dipaparkan di skrin.

Kos

Harga meter Glukosa Kontur TS bermula dari 650 rubel di kedai dalam talian. Di rangkaian farmasi runcit, mungkin sedikit lebih tinggi. Paling tinggi - 1010 rubel untuk satu set standard.

harga belum dijelaskan

Kesimpulan dan maklum balas

Litar TC adalah salah satu glukometer yang paling tepat, tetapi kualiti pengukuran sangat bergantung pada banyak faktor, salah satunya adalah memeriksa penganalisis menggunakan larutan kawalan.

Menemukannya sangat sukar. Ia dibawa ke farmasi dengan pesanan dan sejumlah wang yang besar, dan botolnya mesti diganti enam bulan setelah membuka bekas. Dan ini adalah satu lagi perbelanjaan yang cukup besar.

Bagaimanapun, pengeluar mengesyorkan pengukuran kawalan:

 • semasa menggunakan meter untuk pertama kalinya
 • setiap kali jalur ujian baru dibuka
 • selepas enam bulan operasi berterusan peranti
 • meter jatuh atau rosak teruk
 • bekas dengan jalur ujian tetap terbuka untuk jangka masa yang panjang
 • Terdapat keraguan mengenai ketepatan peranti (hasil analisis tidak sesuai dengan kesejahteraan anda)

Selepas 6 bulan, penyelesaian kawalan mesti diganti dengan yang baru..

Beberapa kedai dalam talian melakukan pemeriksaan glukometer mereka sepenuhnya sebelum penjualan dan sebagai sebahagian daripada penyelenggaraan percuma selanjutnya.

Walaupun terdapat kategori glukometer anggaran yang dinyatakan (seperti yang dijamin oleh Bayer kepada kami) dan disebabkan oleh kos tinggi semua bahan habis pakai, kami tidak dapat mengesyorkan glukometer Kontur TS untuk pembelian untuk menjimatkan wang.

Satu lagi minit penting ialah kekurangan jalur ujian dalam konfigurasi asas. Syarikat perubatan lain, sebagai peraturan, tidak mempunyai "keserakahan" seperti itu.

Jika tidak, unit ini memenuhi semua syarat:

 • dipercayai
 • tepat
 • senang diuruskan
 • menu intuitif (navigasi mudah, bahkan membolehkan orang tua memahami tetapannya)
 • tiada pengekodan
 • penindik pen yang mudah
 • pengukuran pantas
 • bateri yang cukup lama
 • padat
 • senang
 • bekalan yang dijual di mana-mana farmasi
 • menyegerakkan dengan cepat dengan PC tanpa memasang perisian tambahan
 • memori yang cukup besar
 • sokongan pelanggan yang baik teratur

Di Internet anda boleh mendapatkan ulasan negatif mengenai model ini. Ramai yang mengadu bahawa alat ini jauh dari sempurna, kerana pembacaannya terlalu banyak berbeza dengan makmal atau dengan meter lain yang lebih tepat.

Ketepatan pengukuran sangat bergantung pada bagaimana dan kapan anda mengambil darah untuk analisis:

 • dengan ketat semasa perut kosong dan 2 jam selepas makan (atau selepas bersenam)

Aktiviti fizikal, sama ada latihan di gim atau menggali kentang di kebun, meningkatkan pengambilan glukosa darah, dan meter akan menunjukkan glisemia rendah.

 • jangan gementar, seperti tekanan mempengaruhi kesihatan dan juga tabiat buruk
 • jangan minum alkohol
 • periksa peranti tepat pada waktunya dengan penyelesaian kawalan proprietari
 • selalu mengambil darah dari tempat yang sama

Sekiranya anda terbiasa menggunakan jari tengah tangan kiri anda untuk tujuan ini, selalu ambil darah daripadanya. Glikemia boleh menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah jika anda mengambil darah dari jari lain atau AMT.

Jangan lupa tentang kerosakan mudah pada peranti atau kumpulan penganalisis yang awalnya rosak.

Sekiranya peranti rosak, anda berhak mengembalikannya ke kedai walaupun anda belum menyimpan resit tunai.

Pengguna boleh memanfaatkan konsultasi percuma dengan menghubungi nombor telefon:

8 (800) 200-44-43

Menurut pemerhatian kami, bacaan glukometer Contour TS tidak banyak berbeza, hasil akhirnya sangat dekat dengan nilai rujukan glikemia. Kemungkinan perbezaan dari 0.2 hingga 0.4 mmol / L.

Meter mudah digunakan walaupun untuk warga emas. Walau bagaimanapun, pesakit kencing manis yang cacat penglihatan tidak dapat melakukan tanpa bantuan luar pada peringkat pertama bekerja dengan alat ini.

Ia sama sekali tidak sesuai untuk orang buta, kerana fungsi panduan suara tidak disediakan. "Meter glukosa darah bercakap" lain sesuai untuk pesakit diabetes ini..

Perkhidmatan jaminan

Walaupun pengeluar lain dapat memberikan jaminan tanpa had pada alat perubatan mereka, Bayer memberikan anda hanya 5 tahun perkhidmatan jaminan percuma..

Dalam jangka masa ini, pengguna dapat mengganti meter yang rosak dengan yang baru dengan model yang sama secara percuma. Selepas tempoh ini, peluang seperti itu tidak akan ada lagi.

Berikut adalah beberapa syarat yang perlu diingat semasa membeli glukometer:

 • jaminan hanya dikenakan pada alat pengukur itu sendiri, dan bukan untuk barang habis pakai
 • jaminan 90 hari tambahan dikenakan khas untuk bekalan

Syarikat tidak bertanggungjawab dalam kes di mana:

 • peranti itu digunakan untuk tujuan lain
 • semasa operasi, cadangan pengeluar, yang tercermin dalam manual pengguna yang disertakan dengan kit runcit utama, diabaikan, dan reagen pihak ketiga digunakan (contohnya, pengukuran ujian dilakukan dengan penyelesaian kawalan yang berbeza, bukan Contour TS Normal, atau jalur ujian syarikat lain atau dari meter lain)
 • Meter sengaja rosak atau rosak akibat pengendalian yang cuai
 • digunakan pengubahsuaian haram
 • dilakukan penyelenggaraan oleh pakar Diabetes bukan Bayer.
 • Sekiranya meter ternyata rosak, hubungi nombor telefon yang tertera di laman web kami atau cari di manual arahan.

Sebelum memanggil, sediakan:

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes
Glukometer "Kontur TS"
 • dari 650 rubel
Jalur ujian "Contour TS"
  • 25 biji dari 450 gosok.
 • 50 pcs dari 600 gosok.
Pen scarifier "MICROLET"
 • dari 440 gosok.
Lancet "MIKROLET"
 • 200 pcs dari 450 gosok.
wayar USB
 • 1500 gosok.
Penyelesaian kawalan "Kontur TS Normal"