Glucometer "Contour TS": ulasan, penerangan, arahan

Dalam artikel itu, kami akan mempertimbangkan glukometer "Contour TS" dan mengulas mengenainya.

Pemantauan glukosa secara berterusan merupakan bahagian penting dalam kehidupan setiap orang yang menghidap diabetes. Sehingga kini, pasaran menawarkan banyak alat yang mudah dan padat untuk melakukan analisis cepat terhadap gula, yang juga termasuk glukometer yang disebut "Contour TS". Ini adalah alat Jerman yang cukup baik dari Bayer, yang telah menghasilkan farmaseutikal dan produk perubatan selama bertahun-tahun. Kelebihan alat Contour TS adalah kesederhanaannya yang digabungkan dengan kemudahan penggunaan dengan latar belakang pengkodan automatik, yang memungkinkan untuk tidak memeriksa kod jalur uji sendiri. Anda boleh membeli peranti ini di farmasi dan Internet, membuat penghantaran.

Ulasan mengenai meter Kontur TS kebanyakannya positif.

Penerangan

Peranti ini telah lama berada di pasaran, peranti pertama ini dilancarkan di sebuah kilang Jepun sepuluh tahun yang lalu. Sebenarnya, pengeluar Bayer dianggap sebagai syarikat Jerman, tetapi sehingga hari ini pemasangan produk ini dilakukan di Jepun, dan harganya tidak banyak berubah.

Peranti ini dengan tepat memenangkan hak untuk dipanggil sebagai kualiti tertinggi, kerana dua negara yang bangga dengan teknologinya dan harga peranti tetap mencukupi untuk berpartisipasi secara langsung dalam pengembangan dan pembebasannya.

Dalam terjemahan, singkatan "TS" bermaksud "kesederhanaan mutlak." Konsep penggunaan yang mudah dan mudah dilaksanakan di dalam peranti dengan impak maksimum. Antaramuka yang jelas, bersama bilangan butang minimum dan ukuran maksimumnya, bahkan pesakit tua tidak keliru. Input untuk jalur ujian meter diserlahkan dengan warna jingga terang dan sangat mudah dicari bagi orang yang kurang penglihatan..

Peralatan

Konfigurasi peranti adalah seperti berikut:

 • Kes dilengkapi dengan meter.
 • Juga terdapat pen penindas yang disebut "Microlight".
 • Kehadiran lancet dalam jumlah sepuluh keping.
 • Glukometer Contour TS dijual dengan bateri CR 2032.
 • Ketersediaan arahan dan kad jaminan.

Kebaikan Glucometer

Kontur TS mempunyai kelebihan berikut:

 • Kelebihan utama adalah kekurangan pengekodan. Sebelum ini, pengguna harus memasukkan kod jalur setiap kali, yang sering dilupakan oleh pesakit, dan mereka hilang dengan sia-sia.
 • Minimum darah diperlukan. Untuk menentukan tahap gula sekarang hanya 0.6 mikroliter darah sudah cukup. Ini bermaksud bahawa tidak perlu menusuk jari secara mendalam. Paling tidak trauma memungkinkan untuk menggunakan meter ini setiap hari, walaupun untuk kanak-kanak.
 • Ketepatan maksimum. Peranti ini hanya mengesan glukosa dalam darah. Kehadiran karbohidrat dalam bentuk maltosa dan galaktosa oleh alat tidak diambil kira.
 • Kesan tahan kejutan. Reka bentuk moden menggabungkan kekuatan peranti. Meter ini diperbuat daripada plastik yang kukuh, sehingga tahan terhadap tindakan mekanikal.
 • Pemeliharaan hasil. Dua ratus lima puluh ukuran gula terakhir disimpan dalam ingatan peranti ini..
 • Ketersediaan satu set lengkap. Peranti ini sama sekali tidak dijual secara berasingan, tetapi lengkap dengan scarifier yang direka untuk menusuk kulit. Di samping itu, terdapat juga sepuluh lancet, penutup lapang yang selesa dan kupon jaminan.
 • Fungsi tambahan adalah hematokrit. Penunjuk ini menunjukkan nisbah unsur darah berbentuk (sel darah merah, sel darah putih dan platelet), dan, sebagai tambahan, bahagian cairnya. Biasanya, pada orang dewasa, hematokrit rata-rata empat puluh lima hingga lima puluh peratus. Sekiranya terdapat penurunan atau peningkatan di dalamnya, maka doktor menilai perubahan kelikatan darah.

Adalah lebih baik untuk membiasakan diri dengan ulasan mengenai glukometer Contour TS terlebih dahulu..

Kesalahan dan kekurangan peranti

Dua kelemahan utama meter ini adalah pada waktu penentukuran dan analisis. Hasil pengukuran biasanya dipaparkan di layar setelah hanya lapan saat. Benar, walaupun masa seperti itu tidak buruk secara umum. Tetapi sudah ada peranti dengan selang tetapan glukosa lima saat.

Penentukuran dilakukan dalam plasma, di mana kepekatan gula selalu lebih tinggi sebanyak sebelas persen daripada darah keseluruhan. Kesalahan glukometer "Kontur TS" ini bermaksud bahawa semasa menilai hasilnya, anda harus selalu mengurangkannya dengan sebelas peratus (iaitu, bahagikan dengan 1.11).

Penentukuran plasma tidak dianggap sebagai kekurangan khas, kerana pengeluar telah memastikan bahawa hasil analisisnya sepadan dengan data makmal. Pada masa ini, semua glukometer baru dikalibrasi oleh plasma, pengecualiannya adalah peranti dari syarikat "Satelit".

Jalur ujian untuk "Contour TS"

Satu-satunya komponen yang boleh ditanggalkan untuk peranti ini ialah jalur ujian untuk meter, yang mesti dibeli secara berkala. Ciri penting dari mereka yang akan dinikmati oleh semua orang, tanpa pengecualian, adalah pengambilan darah bebas dari jari sejurus selepas tusukan. Oleh itu, tidak perlu menekan jumlah yang diperlukan.

Di mana dan bagaimana menyimpan bekalan?

Sebagai peraturan, barang habis disimpan dalam pembungkusan terbuka tidak lebih dari tiga puluh hari. Maksudnya, dalam satu bulan disarankan agar semua jalur uji habis digunakan untuk perangkat lain, tetapi tidak dengan meter yang dimaksudkan. Jalurnya boleh disimpan dalam bungkusan terbuka selama enam bulan tanpa kehilangan kualiti. Pengilang memberikan jaminan ketepatan kerja mereka, yang sangat penting bagi mereka yang tidak perlu menggunakan peranti setiap hari. Seterusnya, kami akan mempertimbangkan arahan untuk glukometer Contour TS.

Arahan untuk menggunakan alat ini untuk mengukur gula darah

Sebelum menggunakan alat ini, anda harus memastikan bahawa semua ubat penurun gula dengan insulin telah diambil mengikut jadual yang ditetapkan oleh doktor. Teknik kajian melibatkan lima perkara berikut:

 • Mereka mengeluarkan jalur ujian dan memasukkannya ke dalam port oren sepanjang jalan. Segera setelah perangkat dihidupkan secara otomatis, "tetes" menunggu di layar paparan.
 • Tusukkan kulit menggunakan scarifier dan harapkan setetes muncul (jangan sekali-kali memerah).
 • Jatuhan yang dipisahkan diterapkan ke tepi jalur ujian dan isyarat maklumat diharapkan. Selepas lapan saat, hasilnya muncul di skrin..
 • Keluarkan dan buang jalur ujian yang digunakan. Bagi meter itu sendiri, ia akan mati secara automatik.

Berapakah harga glukometer Contour TS?

Di mana untuk membeli dan berapa kos peranti ini?

Meter ini boleh dibeli di farmasi (sekiranya tidak tersedia, maka boleh membuat pesanan). Anda juga perlu menghubungi mana-mana kedai alat perubatan dalam talian. Kosnya mungkin turun naik, tetapi secara amnya harganya lebih murah jika dibandingkan dengan syarikat pembuatan lain. Rata-rata, harga peranti dengan keseluruhan kit biasanya dari lima ratus hingga tujuh ratus lima puluh rubel. Jalur tambahan dalam jumlah lima puluh keping dapat dibeli dengan harga enam ratus - tujuh ratus rubel.

Penyelesaian kawalan untuk meter glukosa "Contour TS"

Penyelesaian kawalan yang dimaksudkan untuk glukometer selalu dibeli secara individu, bergantung pada jenama penganalisis. Campuran untuk glukometer lain tidak boleh digunakan. Kenyataannya adalah bahawa jika tidak, hasil kajian itu ternyata tidak betul.

Kadang-kadang cecair ini sudah termasuk dalam bungkusan peranti, dan manual penggunaan larutan kawalan untuk "Circuit TS" boleh didapati dalam arahan terlampir dalam bahasa Rusia. Sekiranya tidak ada botol dengan cecair di dalam set, maka anda boleh membelinya di mana-mana farmasi atau di kedai khusus.

Penyelesaian seperti itu digunakan sebagai ganti darah manusia untuk ujian. Mereka mengandungi tahap gula tertentu, yang bertindak balas dengan komponen kimia yang digunakan pada jalur ujian. Hanya beberapa tetes campuran disapukan dengan teliti ke permukaan jalur, kemudian dipasang di soket alat ukur. Botol mesti ditutup rapat.

Setelah beberapa saat, hasil kajian akan dipaparkan di layar peranti Contour TS. Nombor yang diperoleh mesti disahkan dengan data yang ditunjukkan pada bungkusan dengan jalur ujian. Sekiranya indikator bertepatan, ini bermaksud bahawa peranti ini beroperasi sepenuhnya. Sejurus selepas pengukuran, jalur ujian dibuang. Hasil kajian disimpan dalam memori meter atau dihapus.

Lancet apa yang sesuai untuk glukometer Contour TS? Mengenai ini lebih jauh.

Lancet untuk peranti ini yang akan digunakan?

Lancet apa yang sesuai untuk peranti ini? Ini adalah jarum yang disebut "Microlight." Kelebihannya adalah ketahanan mereka dan pematuhan sepenuhnya terhadap peraturan keselamatan. Jarum ini diperbuat daripada keluli khas perubatan, steril dan dilindungi dengan penutup khas. Ciri-ciri Lancet "Microllet" adalah seperti berikut:

 • Setiap jarum dibuat dengan penajaman laser, dengan latar belakang ini, tusukan diperoleh dengan sedikit rasa sakit..
 • Ketebalan jarum tidak lebih daripada 0.36 mm.

Set ini dilengkapi dengan dua ratus lancet. Sebaiknya ganti jarum scarifier sekali pakai ini sebelum setiap pengukuran. Jarum untuk meter ini tidak boleh lama, diperoleh lama dan disimpan dalam keadaan yang tidak sesuai. Kos lancet untuk glukometer ini berkisar antara enam ratus hingga sembilan ratus rubel untuk dua ratus keping.

Ulasan mengenai meter "Contour TS"

Dalam ulasan, anda sering dapat membaca bahawa "Contour TS" adalah glukometer yang sangat baik. Orang menulis bahawa dengan adanya gula biasa, praktikalnya tidak ada perbezaan dibandingkan dengan parameter makmal. Tetapi sekiranya glukosa tinggi, alat ini kadang-kadang boleh memandang rendah hasilnya..

Oleh itu, mereka menulis mengenai peranti ini di rangkaian bahawa ia universal untuk mengukur petunjuk glukosa dan akan sangat berguna bagi sesiapa yang mempunyai diagnosis diabetes. Telah diperhatikan bahawa alat ini membolehkan pesakit melakukan ujian di rumah, mengelakkan peningkatan gula yang tajam atau berlebihan dalam tubuh pesakit diabetes.

Kami meneliti cara menggunakan meter Kontur TS dan mengulas mengenainya.

Glucometer Contour TS: arahan, harga, ulasan

Pemantauan tahap glukosa secara berterusan adalah bahagian penting dalam kehidupan seseorang dengan diabetes. Hari ini, pasaran menawarkan alat yang lebih mudah dan ringkas untuk analisis gula darah yang cepat, termasuk meter glukosa Contour TS, alat yang baik oleh syarikat Bayer German, yang telah menghasilkan bukan sahaja ubat-ubatan, tetapi juga produk perubatan selama bertahun-tahun. Kelebihan Contour TS adalah kesederhanaan dan kemudahan penggunaan kerana pengekodan automatik, yang membolehkan anda tidak memeriksa kod jalur ujian sendiri. Anda boleh membeli peranti di farmasi atau memesannya secara dalam talian, membuat penghantaran.

Litar kenderaan dari Bayer

Diterjemahkan dari Bahasa Inggeris Total Simplicity (TS) bermaksud "kesederhanaan mutlak." Konsep penggunaan mudah dan senang dilaksanakan dalam peranti secara maksimum dan tetap relevan selalu. Antara muka yang jelas, butang minimum dan ukuran maksimumnya tidak akan membiarkan pesakit tua keliru. Port jalur ujian diserlahkan dengan warna jingga terang dan mudah dicari bagi orang yang kurang penglihatan..

 • glukometer dengan kes;
 • Pena penindas Microlight;
 • lancet 10 pcs;
 • Bateri CR 2032
 • arahan dan kad jaminan.

Kelebihan meter ini

 • Kekurangan pengekodan! Penyelesaian untuk masalah lain adalah penggunaan meter Contour TS. Sebelum ini, pengguna setiap kali harus memasukkan kod jalur ujian, yang sering dilupakan, dan mereka hilang dengan sia-sia.
 • Minimum darah! Kini hanya 0.6 μl darah yang mencukupi untuk menentukan tahap gula. Ini bermaksud tidak perlu menusuk jari anda dengan mendalam. Pencerobohan minimum membolehkan anda menggunakan glukometer Contour TC setiap hari pada kanak-kanak dan orang dewasa.
 • Ketepatan! Peranti mengesan glukosa secara eksklusif dalam darah. Karbohidrat seperti maltosa dan galaktosa tidak diambil kira..
 • Kalis kejutan! Reka bentuk moden digabungkan dengan ketahanan peranti, meter terbuat dari plastik yang kukuh, yang menjadikannya tahan terhadap tekanan mekanikal.
 • Menjimatkan hasil! 250 pengukuran tahap gula terakhir disimpan dalam memori peranti.
 • Set penuh! Peranti ini tidak dijual secara berasingan, tetapi dengan satu set dengan scarifier untuk tusukan kulit, lancet dalam jumlah 10 keping, penutup yang selesa, dan kupon jaminan.
 • Fungsi tambahan - hematokrit! Petunjuk ini menunjukkan nisbah sel darah (sel darah putih, sel darah merah, platelet) dan bahagian cairnya. Biasanya, pada orang dewasa, hematokrit rata-rata 45 - 55%. Sekiranya terdapat penurunan atau peningkatan di dalamnya, perubahan kelikatan darah dinilai.

Kekurangan Kontur TS

Dua kelemahan meter adalah penentukuran dan masa analisis. Hasil pengukuran dipaparkan di layar setelah hanya 8 saat. Tetapi masa ini secara amnya tidak buruk. Walaupun ada peranti dengan selang lima saat untuk menentukan tahap glukosa. Tetapi penentukuran glukometer Contour TS dilakukan dalam plasma, di mana kepekatan gula selalu lebih tinggi sebanyak 11% daripada darah keseluruhan. Ini bermaksud bahawa semasa menilai hasilnya, anda perlu mengurangkannya secara mental sebanyak 11% (dibahagi dengan 1.12).

Penentukuran plasma tidak dapat disebut sebagai kekurangan khas, kerana pengeluar memastikan hasilnya bertepatan dengan data makmal. Kini semua glukometer baru dikalibrasi oleh plasma, kecuali peranti satelit. Contour TS baru bebas dari kekurangan dan hasilnya ditunjukkan dalam masa 5 saat sahaja..

Jalur ujian untuk meter glukosa

Satu-satunya komponen pengganti untuk peranti adalah jalur ujian, yang mesti dibeli secara berkala. Untuk Contour TS, jalur ujian tidak terlalu besar, tetapi tidak terlalu kecil dibangunkan untuk memudahkan orang tua menggunakannya.

Ciri penting mereka, yang akan menarik bagi semua orang, tanpa pengecualian, adalah pengambilan darah yang bebas dari jari setelah tusukan. Tidak perlu memerah jumlah yang betul.

Biasanya, barang habis disimpan dalam pembungkusan terbuka tidak lebih dari 30 hari. Maksudnya, selama sebulan disarankan untuk menghabiskan semua jalur ujian untuk peranti lain, tetapi tidak menggunakan meter TC Kontur. Jalurnya dalam pembungkusan terbuka disimpan selama 6 bulan tanpa penurunan kualiti. Pengilang memberikan jaminan ketepatan kerja mereka, yang sangat penting bagi mereka yang tidak perlu menggunakan glukometer setiap hari.

Arahan penggunaan

 1. Keluarkan jalur ujian dan masukkan ke dalam port oren sehingga berhenti. Setelah menghidupkan peranti secara automatik, tunggu “drop” di layar.
 2. Basuh dan keringkan tangan.
 3. Menjalankan tusukan kulit dengan scarifier dan mengharapkan munculnya titisan (anda tidak perlu mengeluarkannya).
 4. Sapukan titisan darah yang dilepaskan ke pinggir jalur ujian dan tunggu isyarat maklumat. Selepas 8 saat, hasilnya akan muncul di skrin..
 5. Keluarkan dan buang jalur ujian yang digunakan. Meter akan mati secara automatik.

Arahan video

Di mana untuk membeli meter Kontur TS dan berapa?

Glucometer Kontur TS boleh dibeli di farmasi (jika tidak tersedia, kemudian dipesan) atau di kedai alat perubatan dalam talian. Harganya mungkin sedikit berbeza, tetapi umumnya lebih murah daripada pengeluar lain. Rata-rata, kos peranti dengan keseluruhan kit adalah 500 - 750 rubel. Jalur tambahan dalam jumlah 50 keping boleh dibeli dengan harga 600-700 rubel.

Ulasan

Saya secara peribadi belum menguji alat ini, tetapi menurut pesakit diabetes, Contour TS adalah glukometer yang sangat baik. Dengan gula biasa, praktikalnya tidak ada perbezaan berbanding dengan makmal. Dengan tahap glukosa yang meningkat, ia sedikit dapat meremehkan hasilnya. Berikut adalah ulasan pesakit diabetes:

Glucometer "Contour TS": ciri dan kelebihan

Glucometer "Contour TS" (Contour TS) - meter mudah alih kepekatan glukosa dalam darah. Ciri yang membezakan adalah kemudahan penggunaan. Sangat sesuai untuk warga emas dan kanak-kanak.

Ciri-ciri

Glucose Meter "Contour TS" dihasilkan oleh syarikat Jerman Bayer Consumer Care AG, model ini dirilis pada tahun 2008. Huruf TS bermaksud Kesederhanaan Total, yang bermaksud "kesederhanaan mutlak". Nama itu menunjukkan kesederhanaan reka bentuk dan kemudahan penggunaan. Peranti ini sesuai untuk orang tua dan kanak-kanak..

 • berat - 58 g, dimensi - 6 × 7 × 1.5 cm;
 • jumlah simpanan - 250 hasil;
 • masa menunggu keputusan ujian - 8 saat;
 • ketepatan meter adalah 0.85 mmol / L dengan hasil 4.2 mmol / L;
 • julat pengukuran - 0,5-33 mmol / l;
 • penutupan automatik;
 • masa tutup - 3 minit.

Litar Kenderaan dilengkapi dengan No Coding. Oleh kerana itu, apabila menggunakan setiap pembungkusan jalur ujian berikutnya, pengekodan ditetapkan secara automatik. Ia sangat sesuai untuk pesakit tua. Mereka sering lupa memasukkan kod dari pakej baru atau tidak tahu bagaimana mengkonfigurasi peranti tersebut.

Pengukuran darah untuk tahap gula dilakukan dengan kaedah elektrokimia. Hanya 0.6 μl darah yang diperlukan untuk analisis.

Keadaan optimum untuk penyimpanan peranti - suhu bilik +25 о С dan kelembapan udara rata-rata.

Peralatan

Pilihan Kontur TS:

 • Meter glukosa darah;
 • piercer - scarifier "Microllet 2";
 • 10 lancet steril;
 • arahan penggunaan;
 • Kad jaminan 5 tahun.

Anda disyorkan hanya membeli lancet Ascensia Microlet asli. Keperluan penggantian lancet dapat ditunjukkan oleh proses pengambilan sampel darah. Sekiranya ketidakselesaan dan kesakitan berlaku di kawasan tusukan, alat mesti diganti..

Kit mungkin termasuk bateri pilihan dan kabel USB. Dengan bantuannya, laporan pengukuran yang diambil dipaparkan di komputer. Ini membolehkan anda memantau indikator dan menyimpan statistik berdasarkan hasil yang disimpan baru-baru ini. Sekiranya perlu, anda boleh mencetak dokumen tersebut dan memberikan doktor anda.

Dalam konfigurasi model ini tidak ada jalur ujian. Mereka perlu dibeli secara berasingan. Sebagai peraturan, ukurannya sederhana, mereka berbeza dengan cara kapilari pagar: mereka menarik darah yang bersentuhan dengannya. Jangka hayat jalur ujian untuk meter setelah membuka bungkusan adalah enam bulan. Jalur model lain biasanya disimpan hanya 1 bulan. Ini bagus untuk pesakit dengan diabetes ringan hingga sederhana, apabila anda tidak perlu sering mengukur tahap gula anda..

Dianjurkan untuk membeli penyelesaian kawalan khas untuk pengesahan glukometer secara sistematik. Ia digunakan pada jalur dan bukannya darah, yang membantu memeriksa ketepatan petunjuk atau menentukan kesilapannya.

Kebaikan

 • Reka bentuk ringkas dan reka bentuk estetik kes. Bahan pembuatannya adalah plastik tahan lama. Oleh kerana itu, peranti ini tahan terhadap faktor luaran dan dapat digunakan dalam jangka masa yang lama..
 • Menu terdiri daripada beberapa fungsi asas. Ini memudahkan analisis dan mempengaruhi kos meter. Dengan membeli model ini, anda tidak membayar lebih banyak untuk pilihan tambahan, yang sering kali tidak diperlukan sepenuhnya. 2 butang kawalan.
 • Kawasan untuk memasang jalur ujian berwarna jingga terang. Ini membolehkan anda melihat jurang kecil walaupun untuk pesakit dengan penglihatan yang lemah. Untuk kemudahan, skrin besar dibuat sehingga pesakit diabetes dapat melihat hasil ujian dengan mudah..
 • Peranti ini dapat digunakan oleh beberapa pesakit sekaligus. Namun, ia tidak perlu dikonfigurasikan setiap masa. Oleh kerana ciri ini, glukometer "Contour TS" digunakan bukan hanya di rumah, tetapi juga di ambulans dan kemudahan perubatan.
 • Analisis gula memerlukan jumlah darah kecil 0.6 μl. Ini membolehkan anda mengambil bahan untuk penyelidikan dari kapilari, menembusi kulit jari hingga kedalaman minimum.

Ciri khas

Tidak seperti peranti lain, Kontur TS menentukan kandungan gula tanpa mengira tahap galaktosa dan maltosa dalam badan. Terima kasih kepada teknologi biosensor, peranti ini membolehkan anda mendapatkan tahap glukosa yang tepat, tanpa mengira kepekatan oksigen dan hematokrit dalam darah. Model ini memberikan hasil yang tepat dengan nilai hematokrit 0–70%. Nilai ini mungkin berbeza-beza bergantung pada usia, jantina atau keadaan patologi dalam badan..

keburukan

 • Penentukuran Ini dapat dilakukan dengan darah kapilari yang diambil dari jari, atau oleh plasma dari vena. Hasilnya berbeza bergantung pada tempat pengambilan bahan. Gula darah vena hampir 11% lebih tinggi daripada kapilari. Oleh itu, semasa mempelajari plasma, perlu melakukan pengiraan - untuk mengurangkan nilai yang diperoleh sebanyak 11%. Nombor di skrin mesti dibahagi dengan 1.12.
 • Masa menunggu keputusan analisis adalah 8 saat. Berbanding dengan beberapa model lain, operasi ini berlangsung lama..
 • Bekalan yang mahal. Selama bertahun-tahun penggunaan alat secara sistematik, terutamanya dengan diabetes jenis 1, anda harus mengeluarkan sejumlah besar.
 • Jarum untuk glukometer mesti dibeli secara berasingan. Mereka boleh didapati di mana-mana farmasi atau salun khusus.

Arahan penggunaan

Sebelum analisis pertama, pastikan anda membaca arahan penggunaannya. Dengan penggunaan yang betul, peranti ini akan berfungsi dalam jangka masa yang lama.

Algoritma analisis

 1. Basuh tangan anda dengan sabun dan keringkan dengan tuala bersih..
 2. Keluarkan 1 helai, kemudian tutup bungkusan dengan rapat.
 3. Masukkan jalur ujian ke dalam slot yang ditentukan bertanda oren.
 4. Meter akan menyala secara automatik. Setelah ikon berbentuk drop muncul di layar, cucuk jari anda dengan scarifier. Sapukan darah ke kulit di pinggir jalur.
 5. Countdown bermula dari 8 saat, kemudian keputusan ujian muncul di layar, disertai dengan isyarat bunyi yang rendah. Selepas sekali penggunaan, pita mesti dikeluarkan dan dibuang. Selepas 3 minit, peranti mati secara automatik.

Tahap gula darah normal

 • 5.0–6.5 mmol / L - darah kapilari semasa analisis puasa;
 • 5.6–7.2 mmol / l - darah vena semasa ujian lapar;
 • 7.8 mmol / l - darah dari jari 2 jam selepas makan;
 • 8.96 mmol / L - dari urat selepas makan.

Tahap gula darah di bawah 0,6 mmol / L - penurunan norma yang dibenarkan, 12-15 mmol / L - lebihan. Glukosa darah dari 30 hingga 50 mmol / L mengancam nyawa. Sekiranya terdapat penyimpangan dari norma, anda harus menghubungi doktor anda.

Glucometer "Contour TS" telah menerima banyak ulasan positif dari doktor dan pesakit. Dengan alat asas seperti itu, pesakit kencing manis dapat mengawal kepekatan gula dalam darah secara bebas dan menyimpan statistik yang relevan. Ini akan membolehkan pengesanan pelanggaran tepat pada masanya dan mencegah komplikasi penyakit..

Glucometer Bayer Contour TS - ulasan

Untuk diagnosis diri dan pemantauan diri, sesuai untuk orang-orang dari segala usia: sederhana, mudah dan murah (foto, kotak, arahan penuh)

Saya membeli meter ini untuk ibu saya tahun lalu, supaya saya selalu berada di rumah dan melakukan pemantauan dan pencegahan diri secara berkala. Saya memilih dalam banyak cara: harga, pengeluar, menu ringkas dan kemudahan penggunaan, dan yang paling penting ialah kos jalur ujian sebagai bahan habis pakai. Pilihan saya bergantung pada model khusus ini, dan saya mula meneliti ulasan dan membaca pendapat pakar pakar mengenai model ini. Kos pada masa pembelian adalah kira-kira 500 rubel. + kira-kira 700 rubel. pembungkusan jalur ujian.

Sebagai tambahan kepada pelbagai "kertas", paket ini termasuk kotak penyimpanan, glukometer itu sendiri, alat penindik (scarifier), 10 lancet ganti (jarum yang dapat ditukar ganti). Tidak ada jalur ujian dalam bungkusan - perhatikan ini, ia perlu dibeli secara berasingan dan hanya dijual dalam bungkusan 50 keping. (jumlah minimum). Ngomong-ngomong, jangka hayatnya agak kecil, oleh itu, jika anda jarang mengukur "gula", anda perlu membuang bahagiannya selepas tarikh luput, jadi saya tidak melihat alasan untuk mengosongkannya.

Selain manual itu sendiri (manual pengguna), ada juga buku kecil untuk merekam data dengan hasil pengukuran.

Itulah bagaimana dia melihat ke dalam.

Sebelum penggunaan pertama, anda perlu mempelajari arahannya dengan teliti, walaupun cukup besar untuk mengelakkan kesalahan biasa (misalnya, semasa mengambil darah, memasukkan jalur ujian, memperoleh hasil, dll.). Peranti itu sendiri bersaiz kecil, mempunyai dua butang besar dan menggunakan kuasa bateri (termasuk, CR2032). Secara luaran, ia mengingatkan saya pada alat pedometer saya..

Skrin berwarna hitam putih, tanpa lampu latar, nombor dan maklumat lain besar dan mudah dikenali. Sebagai tambahan kepada petunjuk yang besar (dalam bentuk buku), terdapat juga buku kecil (buku panduan pengguna pendek) dengan maklumat yang paling penting (sekiranya anda terlupa sesuatu, bagaimana melakukannya).

Pada mulanya, semua ini nampaknya merupakan prosedur yang sukar bagi saya, tetapi setelah beberapa tusukan, saya memahami bahawa tidak ada yang rumit. Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah menggunakan scarifier dan lancet, maka anda boleh melakukan tusukan dengan jarum perubatan. Izinkan saya mengingatkan anda bahawa lebih baik merawat lancet sebelum digunakan dengan alkohol, dan juga tempat tusukan. Scarifier adalah mudah kerana anda dapat menyesuaikan kedalaman tusukan, bergantung pada kepekaan terhadap kesakitan dan ketebalan kulit setiap anggota keluarga (walaupun pada kedalaman minimum tusukan anda dapat memperoleh setetes darah yang cukup untuk pengukuran). Anak lelaki itu takut untuk pertama kalinya mengambil darah, tetapi kemudian dia juga menyedari bahawa tidak ada yang perlu dibimbangkan, dan prosedur ini tidak menyakitkan.

Sekiranya anda hanya menggunakan peranti ini (satu), maka tidak perlu menukar lancet setiap kali (anda boleh merawatnya dengan alkohol dan menggunakannya seperti berikut). Jarum di sini nipis.

Sekiranya ada yang tidak kena, peranti akan memaparkan kod ralat (arahannya mengandungi bahagian untuk "mendekripsi" data tersebut). Dalam kes ini, di E 3 anda perlu mengulangi pengukuran (ambil jalur ujian baru, masukkan ke dalam penyambung, dan "tarik" titisan darah anda lagi).

Bercakap mengenai setitik darah. Tapak tusukan jarum praktikal tidak dapat dilihat kemudian, dan seperti yang telah saya tulis, prosedur ini berlaku tanpa rasa sakit.

Peranti dengan cepat menunjukkan hasil pengukuran (hanya 8 saat. Walaupun dalam "dunia" glukometer, ini bukan penunjuk terendah, ada glukometer yang lebih cepat dalam hal ini) dan menyertakannya dengan isyarat yang dapat didengar (boleh dimatikan - lihat manual). Pengukuran disimpan dalam memori, tetapi untuk bahagian anda, anda juga dapat menyimpan "buku harian" tahap glukosa darah (hasil 250 pengukuran disimpan dalam memori, tetapi lebih baik merekamnya di tempat lain, terutama jika seseorang menggunakan perangkat selain Anda). Dalam banyak model lain, sebagai peraturan, lebih mahal, memori jauh lebih besar dan dapat mencapai hingga 2000 rekod yang tersimpan dalam memori, tetapi kami tidak memerlukannya. Bercakap tentang saya secara peribadi, maka saya mempunyai "gula" dengan stabil kira-kira 4.5 atau 4.6, walaupun ketika diukur dalam keadaan makmal (periksa secara berkala). Dianjurkan untuk mengukur "gula" di pagi hari, sambil tidak minum ubat atau vitamin, tidak melakukan latihan, tidak bersarapan (sebenarnya, keperluan yang sama di makmal).

* anda dapat menetapkan tanggal dan waktu pada perangkat (saya tidak melihat keperluan untuk ini, kerana kami melakukan pengukuran semata-mata untuk tujuan maklumat, untuk pemantauan sendiri). Semasa mengeluarkan jalur ujian, peranti akan mematikan dirinya sendiri. Sekiranya anda menghidupkannya, tetapi sejauh ini menangguhkan pengukuran, ia akan dimatikan selepas 3 minit.

- Anda memilih pilihan belanjawan, tetapi tidak dengan mengorbankan kualiti (pengeluarnya sudah biasa, dipercayai dan telah lama wujud di pasaran farmaseutikal);

- Anda tidak mempunyai masalah yang signifikan dengan penglihatan dan pendengaran (peranti tidak membunyikan hasil pengukuran, juga tidak ada lampu latar);

- Anda tidak mahu membelanjakan banyak untuk jalur ujian yang mahal (dari jenama lain, misalnya, OneTouch, ia lebih mahal, lebih dari 1000 rubel). Oleh kerana glukometer ini telah lama dijual, maka jalur ujian masih biasa;

- Pertama sekali, anda menghargai kebolehgunaan dan kemudahan penggunaan, dan bukannya kemampuan membuang data pada tablet atau komputer riba anda (fungsi ini lebih penting untuk orang muda daripada untuk pesara atau orang tua, walaupun itu tidak begitu penting bagi saya sendiri);

- Anda ingin mendapatkan bukan hanya peranti, tetapi juga jaminan "mengagumkan" untuk produk ini (5 tahun). Saya juga perhatikan bahawa peranti ini boleh dipercayai dalam had yang munasabah (butang besar dan mudah, skrin besar, tidak ada yang tergantung dan tidak bergerak).

- Meter ini tidak memerlukan pengekodan - ini juga penting untuk kemudahan dan kesederhanaan pengukuran (tidak perlu memasukkan kod secara manual).

Saya percaya bahawa model ini sama sekali tidak kalah dengan yang muda atau moden (bahkan ada port dengan lampu latar, di mana jalur dimasukkan, kononnya untuk pengukuran pada waktu malam. Persoalannya ialah - adakah orang mempunyai lampu di rumah? Adakah orang akan mengukur darah di jalan?). Secara umum, saya memahami bahawa sebelum pilihan terakhir model, masih memutuskan fungsi apa yang sebenarnya anda perlukan, dan fungsi mana yang hanya "memanjakan" atau perjanjian sekali sahaja. Saya pasti mengesyorkan model ini untuk perbandingan, untuk membuat pilihan yang tepat semasa membeli.

Glucometer Contour TS Contour TS (termasuk pen + lancet)

 • Teknologi "Tanpa Pengekodan" mengurangkan jumlah langkah ujian dan kesalahan yang berkaitan dengan memasukkan kod yang salah
 • Setitik darah kecil diperlukan untuk analisis - 0,6 μl
 • Jalur ujian itu sendiri menarik darah
 • Paparan besar yang senang dibaca
 • Navigasi dua butang
 • Julat suhu operasi yang luas 5 ° C - 45 ° C
 • Masa singkat yang diperlukan untuk ujian darah adalah 8 saat
 • Pelabuhan oren yang jelas kelihatan untuk memasukkan jalur ujian
 • Ketepatan pengukuran pada pelbagai hematokrit (0-70%)
 • Kurangnya pengaruh maltosa pada hasil analisis
 • Kemungkinan ujian di laman web alternatif
 • Teringat 250 keputusan ujian terakhir
 • Hasil ujian boleh dimuat turun ke perisian Pengurusan Diabetes Bayer,

1. Kontur TS meter dengan bateri CR 2032 3V
2. Pena penindas jari Microlet 2 Microlet2
3. Lancets Microlet Microlet - 10 pcs..
4. sarung nilon lembut
5. manual pengguna
6. panduan ringkas

Sistem CONTOUR ™ TS (Circuit TS) Bayer Software adalah lambang kesederhanaan bagi orang yang lebih suka kawalan glukosa darah berprestasi tinggi. CONTOUR ™ TS (Kontur TS) - gabungan sempurna teknologi canggih dan kesederhanaan dalam mencapai ketepatan keputusan ujian. Teknologi No-Encoding Bayer menghilangkan kesalahan pelanggaran pengekodan. Selama lebih dari 60 tahun, Bayer telah membawa ketepatan dan kebolehpercayaan diabetes..

Glucometer Contour TS: arahan penggunaan, ulasan dan tempat membeli.

Contour TS adalah glukometer elektrokimia yang sangat mudah digunakan dari Bayer Corporation (Jerman).

Pasar dipenuhi dengan pelbagai penganalisis darah dan di antaranya terdapat wakil-wakil kategori yang sangat menarik, seperti pahlawan kita sekarang.

Dalam pembuatan meter glukosa Contour TS, syarikat Jerman Bayer (Bayer) mematuhi peraturan mudah - lebih mudah, lebih baik!

Moto ini juga tercermin dalam nama meter, kerana singkatan TS (Total Kesederhanaan) diterjemahkan dari Bahasa Inggeris - "mana-mana yang lebih mudah".

Oleh itu, mereka ingin menjangkau sebilangan besar pengguna yang menggunakan alat analisis darah. Tetapi semuanya tidak semudah yang disangka. Jika tidak, mengapa pengeluar mengatur kempen "Dapatkan kontur TS meter litar percuma".

Untuk melakukan ini, anda perlu menghubungi talian "panas" pengeluar melalui nombor telefon:

8-800-200-44-43

(panggilan di Rusia adalah percuma)

Tetapi bagi pesakit diabetes, ketepatan meter dan harga bekalannya tetap penting. Atas sebab inilah beberapa meter yang paling mudah digunakan tetap berdebu di rak farmasi.

Ciri-ciri utama

Kelebihan utamanya selain kekompakan, ketepatan ujian dan reka bentuk ringkas adalah kekurangan pengekodan.

Sekarang, pesakit diabetes tidak perlu memasukkan kod kumpulan jalur ujian semasa membuka pek baru!

Tetapi di pasaran terdapat peranti canggih teknikal lain dari pesaing yang sama sekali tidak memerlukan jalur ujian! Mereka digantikan dengan kaset ujian, seperti pada meter Accu-Chek Mobile.

Mungkin kerana sebab-sebab ini, versi yang lebih baik dari model penganalisis ini diluncurkan ke pasar dunia, yang menerima nama yang tidak rumit "Contour Plus" (Contour Plus) dan perbezaan utamanya dari Contour TS meter adalah seperti berikut:

 • menjadi mungkin untuk memberikan setitik darah tambahan ke jalur ujian jika isipadu tidak mencukupi

Ingat bahawa dalam peranti lain dari syarikat perubatan lain masih belum ada fungsi seperti itu!

Sementara itu, sangat mudah, kerana perlu dilakukan ujian darah (pada tahap yang lebih besar berkaitan dengan pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin) dalam pelbagai keadaan. Sangat sukar untuk mendapat setetes darah dalam keadaan sejuk, dan jika ujiannya tidak mencukupi, piring akan sia-sia.

 • masa analisis dikurangkan menjadi 5 saat, sementara mengambil masa 8 saat untuk pendahulunya
 • reka bentuk telah berubah (susun atur butang, warna, bentuk badan, dll.)
 • mengaplikasikan teknologi pengukuran baru yang menunjukkan hasil yang lebih tepat dengan penyimpangan paling sedikit dari nilai glisemik rujukan
 • jalur ujian baru dengan pengantara yang lebih baik digunakan, yang dapat memberikan hasil yang tepat walaupun dengan setitik darah terkecil

Kualiti pengukuran bergantung pada bahan aktif yang digunakan pada jalur ujian. Dalam kes kami, ini adalah enzim FAD-GDH (flavin adenine dinucleotide). Ia lebih tahan terhadap kesan gula non-glukosa yang “agresif”, yang dapat memutarbelitkan hasil ujian dengan ketara. Selain itu, zat yang menstabilkan enzim memasuki larutan, yang juga bertindak balas dengan darah, tetapi sebagai hasilnya, hasilnya diperbaiki dengan mempertimbangkan kadar hematokrit hingga 70%.

 • Contour Plus kini boleh berfungsi dalam mod lanjutan

Anda boleh: menyimpan dan menilai data rata-rata untuk jangka waktu tertentu, menandakan glisemia "sebelum" dan "selepas" makanan, mengukur gula setelah jangka waktu tertentu dengan peringatan dalam bentuk jam penggera, menetapkan had individu untuk gula darah tinggi dan rendah, dll.

Perlu diingat bahawa anda boleh membeli kabel usb untuk masing-masing, menyambungkan glukometer ke PC dan, setelah mencetak jadual glisemik, bawa mereka ke temu janji seterusnya dengan ahli endokrinologi.

Sekiranya anda berpendapat bahawa kemungkinan ini diragukan, maka anda harus membiasakan diri dengan glukometer Accu-Chek Active, yang juga memiliki kemampuan ini, tetapi tidak dapat diselaraskan dengan PC tanpa perisian tambahan.

Selebihnya litar TC mempunyai:

 • penunjuk bateri
 • dimensi dan berat: 71х60х25 mm / 57 gr
 • kaedah pengukuran - elektrokimia
 • jumlah darah yang mencukupi 0.6 μl
 • mengingati 250 keputusan
 • ralat pengukuran rendah (0.2 mmol / l dengan glukosa darah hampir normal; 0.8 mmol / l dengan gula darah tinggi; sekitar 97.9% hampir dengan ujian darah makmal)
 • berkisar antara 0.6 mmol / liter hingga 33.3 mmol / liter

Sekiranya anda menemui watak-watak berikut di skrin,

atau

anda harus segera mendapatkan bantuan doktor!

Pekerjaan semua organ dalaman manusia pada dasarnya terganggu. Oleh kerana metabolisme karbohidrat yang tidak betul, pemusnahan tisu berlaku pada tahap sel, akibatnya sel-sel mulai mengalami "kelaparan" dan mati - proses nekrotik bermula, dan untuk proses regenerasi penuh tidak ada sumber daya yang cukup yang tidak dapat diisi ulang kerana metabolisme terganggu.

Inilah sebab utama mengapa diagnosis diabetes mellitus tipe 2 dibuat pada tahap akhir perkembangan penyakit ini, ketika sudah sangat sukar untuk menghentikan diabetes melalui diet sederhana, dan pesakit memerlukan ubat.

Berbahaya kerana kelebihan glukosa dalam darah, dan kekurangannya. Walau bagaimanapun, kekurangan glukosa jauh lebih berbahaya, kerana keadaan seseorang bertambah buruk dalam beberapa minit. Penting untuk mengetahui bagaimana berkelakuan dengan betul dalam situasi tertentu agar dapat mengambil langkah yang tepat pada waktunya.

Peralatan

 • meter glukosa darah
 • jenis bateri CR2032
 • Pen MICROLET®2 Scarifier
 • Lancets Microlight (5 pcs.)
 • kes
 • arahan untuk digunakan

Jalur ujian dengan nama yang sama tidak termasuk dalam kit. Mereka dibeli secara berasingan. Jangan lupa!

Sebagai aksesori tambahan dibeli:

 • Kawat USB
 • penyelesaian kawalan

Kontur TS boleh terdiri daripada tiga jenis: larutan glukosa yang kuat, normal, dan lemah.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan:

 • padat
 • senang diuruskan
 • tanpa pengekodan
 • tepat
 • adalah mungkin untuk mendapatkan data purata selama 7, 14 hari, dll..
 • dapat menandakan hasil pada glikemia pasca kelahiran dan puasa
 • harga yang berpatutan baik di farmasi runcit dan di kedai dalam talian
 • senang diselaraskan dengan PC (anda perlu membeli wayar secara berasingan)
 • plastik yang baik
 • terdapat lampu latar port untuk jalur
 • penindik pen yang mudah
 • analisis tidak memerlukan sejumlah besar darah

Kekurangan:

 • kos penggunaan yang tinggi
 • mungkin menunjukkan hasil yang tidak tepat dengan hiperglikemia melebihi 14.0 mmol / l
 • tiada lampu latar dan butang
 • tiada bunyi
 • banyak kerosakan mekanikal dengan cepat muncul di skrin

Malangnya, kita melihat bahawa model penganalisis darah Contour TS ini cukup tepat, tetapi pesakit diabetes akan benar-benar rosak bekalan glukometer!

Harga purata jalur ujian dalam jumlah 50 pcs. dari 600 rubel sementara kos beberapa lancet adalah kira-kira 450 rubel untuk 200 keping setiap bungkus.

Ini adalah nisbah harga peranti dan bekalan untuknya!

Perlu dipertimbangkan beberapa kali untuk membeli unit ini untuk pesakit diabetes tua yang sudah bersara, kerana simpanan mereka mungkin tidak mencukupi untuk penyelenggaraan unit ini dengan mudah. Bagaimanapun, mereka harus membeli bukan sahaja jalur ujian dengan lancet, tetapi juga ubat tambahan untuk diabetes dan penyakit yang berkaitan.

Arteri kecil dan besar boleh terkena kesan serius. Sekiranya kerosakan pada kapal kecil diperhatikan, maka kita berbicara mengenai mikroangiopati, jika yang besar terkena, maka ini sudah menjadi makroangiopati.

Walaupun masalah ini lebih relevan untuk pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin, yang terpaksa mengukur glisemia lebih kerap daripada orang yang menghidap diabetes jenis 2.

Arahan penggunaan

Sebelum memulakan kerja, perlu menyediakan pen piercer dengan jarum dan jalur ujian, serta mencuci dan mengeringkan tangan anda dengan teliti.

Pen scarifier

Untuk membuat tusukan hujung jari, perlu memasukkan lancet dengan betul ke mikro-scarifier dan menyesuaikan kedalaman tusukan.

Untuk ini:

 • lepaskan penutup pelindung dari pemegang dengan hanya menariknya ke arah yang bertentangan (ia tidak perlu dipusingkan)
 • ambil jarum dengan penutup pelindung dan putar sedikit ke satu sisi (tetapi jangan keluarkan!)
 • kemudian masukkan scarifier ke dalam pegangan sepanjang jalan
 • maka anda boleh mengeluarkan penutup pelindung dari lancet dan meletakkan muncung kembali pada pemegangnya

Analisis tidak memerlukan sejumlah besar darah, jadi anda dapat menetapkan tahap kedalaman tusukan "2" atau "3" (semakin besar penurunan pada penutup pena kelabu - semakin dalam jarum akan menusuk jari).

Jalur ujian TS Kontur

Jalur dengan nama yang sama boleh dibeli di mana-mana farmasi di bandar tempat anda tinggal. Set ini menjual pinggan 25 dan 50 keping.

Sebelum analisis, perlu memeriksa jangka hayat plat. Selepas tarikh luput mereka tidak boleh digunakan.

Cara memasang jalur ujian di peranti:

 • Keluarkan 1 pinggan dari bekas plastik dan tutup bekas dengan ketat dengan jalur yang tinggal
 • Dengan hujung kelabu, masukkan ke dalam port peranti

Selepas itu, meter akan dihidupkan secara automatik. Tunggu simbol penurunan berkelip dengan jalur untuk menyala di skrin..

Jangan sentuh medan ujian plat yang dimasukkan ke dalam peranti sehingga simbol penurunan berkelip muncul di skrin meter.

 • Kemudian anda boleh menusuk jari dan mengeluarkan setitik darah

Untuk mendapatkan rasa sakit yang paling sedikit, menusuk bahagian hujung jari.

 • Angkat jari anda dengan titisan ke jalur dan sentuh dengan ringan (darah itu sendiri akan ditarik sepanjang panduan ke bahagian pengambilan jalur ujian, oleh itu, anda tidak perlu meneteskan darah ke jalur itu, sentuh saja)
 • Pegang jari anda dalam kedudukan ini sehingga anda mendengar bunyi bip, selepas itu undur bermula
 • Selepas 8 saat, hasil akhir akan dipaparkan di skrin.

Kos

Harga meter Glukosa Kontur TS bermula dari 650 rubel di kedai dalam talian. Di rangkaian farmasi runcit, mungkin sedikit lebih tinggi. Paling tinggi - 1010 rubel untuk satu set standard.

harga belum dijelaskan

Kesimpulan dan maklum balas

Litar TC adalah salah satu glukometer yang paling tepat, tetapi kualiti pengukuran sangat bergantung pada banyak faktor, salah satunya adalah memeriksa penganalisis menggunakan larutan kawalan.

Menemukannya sangat sukar. Ia dibawa ke farmasi dengan pesanan dan sejumlah wang yang besar, dan botolnya mesti diganti enam bulan setelah membuka bekas. Dan ini adalah satu lagi perbelanjaan yang cukup besar.

Bagaimanapun, pengeluar mengesyorkan pengukuran kawalan:

 • semasa menggunakan meter untuk pertama kalinya
 • setiap kali jalur ujian baru dibuka
 • selepas enam bulan operasi berterusan peranti
 • meter jatuh atau rosak teruk
 • bekas dengan jalur ujian tetap terbuka untuk jangka masa yang panjang
 • Terdapat keraguan mengenai ketepatan peranti (hasil analisis tidak sesuai dengan kesejahteraan anda)

Selepas 6 bulan, penyelesaian kawalan mesti diganti dengan yang baru..

Beberapa kedai dalam talian melakukan pemeriksaan glukometer mereka sepenuhnya sebelum penjualan dan sebagai sebahagian daripada penyelenggaraan percuma selanjutnya.

Walaupun terdapat kategori glukometer anggaran yang dinyatakan (seperti yang dijamin oleh Bayer kepada kami) dan disebabkan oleh kos tinggi semua bahan habis pakai, kami tidak dapat mengesyorkan glukometer Kontur TS untuk pembelian untuk menjimatkan wang.

Satu lagi minit penting ialah kekurangan jalur ujian dalam konfigurasi asas. Syarikat perubatan lain, sebagai peraturan, tidak mempunyai "keserakahan" seperti itu.

Jika tidak, unit ini memenuhi semua syarat:

 • dipercayai
 • tepat
 • senang diuruskan
 • menu intuitif (navigasi mudah, bahkan membolehkan orang tua memahami tetapannya)
 • tiada pengekodan
 • penindik pen yang mudah
 • pengukuran pantas
 • bateri yang cukup lama
 • padat
 • senang
 • bekalan yang dijual di mana-mana farmasi
 • menyegerakkan dengan cepat dengan PC tanpa memasang perisian tambahan
 • memori yang cukup besar
 • sokongan pelanggan yang baik teratur

Di Internet anda boleh mendapatkan ulasan negatif mengenai model ini. Ramai yang mengadu bahawa alat ini jauh dari sempurna, kerana pembacaannya terlalu banyak berbeza dengan makmal atau dengan meter lain yang lebih tepat.

Ketepatan pengukuran sangat bergantung pada bagaimana dan kapan anda mengambil darah untuk analisis:

 • dengan ketat semasa perut kosong dan 2 jam selepas makan (atau selepas bersenam)

Aktiviti fizikal, sama ada latihan di gim atau menggali kentang di kebun, meningkatkan pengambilan glukosa darah, dan meter akan menunjukkan glisemia rendah.

 • jangan gementar, seperti tekanan mempengaruhi kesihatan dan juga tabiat buruk
 • jangan minum alkohol
 • periksa peranti tepat pada waktunya dengan penyelesaian kawalan proprietari
 • selalu mengambil darah dari tempat yang sama

Sekiranya anda terbiasa menggunakan jari tengah tangan kiri anda untuk tujuan ini, selalu ambil darah daripadanya. Glikemia boleh menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah jika anda mengambil darah dari jari lain atau AMT.

Jangan lupa tentang kerosakan mudah pada peranti atau kumpulan penganalisis yang awalnya rosak.

Sekiranya peranti rosak, anda berhak mengembalikannya ke kedai walaupun anda belum menyimpan resit tunai.

Pengguna boleh memanfaatkan konsultasi percuma dengan menghubungi nombor telefon:

8 (800) 200-44-43

Menurut pemerhatian kami, bacaan glukometer Contour TS tidak banyak berbeza, hasil akhirnya sangat dekat dengan nilai rujukan glikemia. Kemungkinan perbezaan dari 0.2 hingga 0.4 mmol / L.

Meter mudah digunakan walaupun untuk warga emas. Walau bagaimanapun, pesakit kencing manis yang cacat penglihatan tidak dapat melakukan tanpa bantuan luar pada peringkat pertama bekerja dengan alat ini.

Ia sama sekali tidak sesuai untuk orang buta, kerana fungsi panduan suara tidak disediakan. "Meter glukosa darah bercakap" lain sesuai untuk pesakit diabetes ini..

Perkhidmatan jaminan

Walaupun pengeluar lain dapat memberikan jaminan tanpa had pada alat perubatan mereka, Bayer memberikan anda hanya 5 tahun perkhidmatan jaminan percuma..

Dalam jangka masa ini, pengguna dapat mengganti meter yang rosak dengan yang baru dengan model yang sama secara percuma. Selepas tempoh ini, peluang seperti itu tidak akan ada lagi.

Berikut adalah beberapa syarat yang perlu diingat semasa membeli glukometer:

 • jaminan hanya dikenakan pada alat pengukur itu sendiri, dan bukan untuk barang habis pakai
 • jaminan 90 hari tambahan dikenakan khas untuk bekalan

Syarikat tidak bertanggungjawab dalam kes di mana:

 • peranti itu digunakan untuk tujuan lain
 • semasa operasi, cadangan pengeluar, yang tercermin dalam manual pengguna yang disertakan dengan kit runcit utama, diabaikan, dan reagen pihak ketiga digunakan (contohnya, pengukuran ujian dilakukan dengan penyelesaian kawalan yang berbeza, bukan Contour TS Normal, atau jalur ujian syarikat lain atau dari meter lain)
 • Meter sengaja rosak atau rosak akibat pengendalian yang cuai
 • digunakan pengubahsuaian haram
 • dilakukan penyelenggaraan oleh pakar Diabetes bukan Bayer.
 • Sekiranya meter ternyata rosak, hubungi nombor telefon yang tertera di laman web kami atau cari di manual arahan.

Sebelum memanggil, sediakan:

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes
Glukometer "Kontur TS"
 • dari 650 rubel
Jalur ujian "Contour TS"
  • 25 biji dari 450 gosok.
 • 50 pcs dari 600 gosok.
Pen scarifier "MICROLET"
 • dari 440 gosok.
Lancet "MIKROLET"
 • 200 pcs dari 450 gosok.
wayar USB
 • 1500 gosok.
Penyelesaian kawalan "Kontur TS Normal"