Glucometer One Touch Ultra

Alat untuk mengukur glukosa darah dari pengilang Scotland Lifescan yang disebut glukometer Van Touch Ultra akan menjadi pembantu yang boleh dipercayai bagi setiap orang yang menghidap diabetes. Mudah dikendalikan, pelbagai fungsi, dan senang - "One Touch" pasti memenuhi harapan pelanggan dengan harga yang sangat terhad iaitu $ 60. Anda boleh membeli barang di kedai peralatan perubatan khas, dan di laman rasmi di kedai dalam talian.

Penerangan dan Spesifikasi

Dari keseluruhan siri glukometer, ia adalah model One Touch yang paling mudah dan senang digunakan di kalangan semua peringkat umur. Peranti ini berfungsi dengan perbelanjaan hanya dengan 2 butang, jadi sukar untuk dikelirukan dalam kawalan, dan arahan hanya diperlukan untuk pembiasaan umum. Meteran dapat menyimpan hasil dari 500 ujian terakhir, yang menunjukkan tarikh dan masa operasi. Pesakit juga dapat memindahkan hasil dari instrumen ke komputer untuk membuat statistik data. Peranti ini berfungsi kerana ujian jalur ekspres dan hanya 1 tetes darah, dan hasilnya dapat diketahui dalam masa 10 saat.

Set lengkap meter glukosa "Van Touch Ultra"

Kini pesakit dapat mengawal kadar glukosa di mana sahaja. Peranti ini sangat ringan dan mudah, jadi anda boleh membawanya ke dalam beg anda dan menggunakannya bila-bila masa anda memerlukan. Glukometer ultra sentuh sepenuhnya boleh menggantikan ujian makmal lengkap, jadi permintaan ramai di kalangan pembeli dan doktor.

Peralatan asas:

 • radas dan pengecas;
 • jalur ekspres;
 • set lancet;
 • pemegang menindik;
 • satu set penutup untuk pengumpulan darah tambahan dari lengan bawah dan telapak tangan;
 • penyelesaian kerja;
 • kes padat untuk glukometer;
 • jaminan;
 • arahan penggunaan dan operasi dalam bahasa Rusia.
Kembali ke senarai kandungan

Apa kelebihannya?

Kit instrumen merangkumi jalur khas yang secara bebas menyerap dan mengukur bahagian darah yang diperlukan untuk analisis. Sekiranya perlu, tambahkan darah ke alat ujian yang memberikan isyarat bunyi. Oleh kerana alat ini mempunyai ketepatan hasil yang tinggi, cukup bagi penderita diabetes untuk melakukan beberapa pengukuran sehari, dan tidak ramai yang beratur di hospital. Untuk menjalankan diagnostik, alat ini hanya memerlukan 1 μl darah, yang merupakan kelebihan sebenar di kalangan pesaing.

Dengan menggunakan pen khas untuk tusukan kulit, pesakit kencing manis dapat melakukan ujian rumah tanpa rasa sakit yang mungkin tanpa bantuan orang lain. Selain menderma darah dari jari, alternatifnya adalah dengan mengambil darah dari telapak tangan dan lengan bawah. Jalur ujian ditutup dengan lapisan pelindung khas, jadi anda tidak boleh takut menyentuhnya dengan jari anda.

Mekanisme kerja

Glukometer ultra merujuk kepada peranti generasi ketiga untuk menentukan tahap glukosa. Mekanisme kerja didasarkan pada prinsip penampilan arus elektrik yang lemah setelah operasi bersama jalur reagen ujian dan glukosa dalam darah manusia. Peranti secara automatik mengesan arus ini dan memaparkan kepekatan glukosa total dalam badan. Data yang diperoleh dari parameter elektrokimia jauh lebih tepat daripada semua diagnostik lain..

Peranti tidak memerlukan pengaturcaraan khas untuk pelbagai jenis jalur ujian. Parameter automatik dimasukkan ke dalam peranti terlebih dahulu..

Arahan penggunaan

Untuk mendapatkan hasil yang paling tepat dan tidak merosakkan Onetouch ultra, anda mesti membaca dengan teliti arahan penggunaannya, yang disertakan dalam kit. Sebelum memulakan kerja, basuh tangan anda dengan sabun dan air untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan semasa tusukan. Seterusnya, anda harus melakukan tindakan berikut:

 • Pra konfigurasi peranti sebelum pengambilan darah.
 • Sediakan semua alat perubatan yang diperlukan untuk prosedur terlebih dahulu: bulu kapas, alkohol, pen untuk menusuk kulit dan jalur ujian. Jangan buka jalur sebelum ini.
 • Sekiranya operasi dilakukan dengan orang dewasa, perlu memasang spring spring untuk menusuk pada 7-8 bahagian.
 • Bulu kapas basah dalam alkohol dan merawat kulit..
 • Buat tusukan sebelum pembentukan titisan darah.
 • Tutup sepenuhnya kawasan kerja jalur ujian peranti dengan darah, masukkan jari ke laman web ini.
 • Selepas prosedur, hentikan darah dengan menggunakan pelapik kapas yang dibasahkan dengan alkohol ke kawasan tusukan.
 • Hasil gula darah selesai dipaparkan di skrin..
Kembali ke senarai kandungan

Cara persediaan?

Untuk menggunakan sepenuhnya peranti ini, anda mesti mengkonfigurasi parameter operasi. Menyiapkan satu sentuhan ultra adalah proses mudah yang tidak memerlukan banyak masa. Untuk melakukan ini, anda perlu memasukkan tarikh dan masa yang sah supaya peranti dapat merakam saat analisis. Sebagai peraturan, analisis kadar gula dilakukan pada waktu pagi dengan perut kosong, dan jika perlu, ulangi hasilnya setelah beberapa saat. Antara lain, anda perlu membuat pra-konfigurasi tombol tusukan, tetapkan spring spring pada bahagian yang dikehendaki. Peranti tidak memerlukan penjagaan tambahan, oleh itu, tidak perlu dihapuskan, dan lebih-lebih lagi dengan penyelesaian alkohol.

Ciri-ciri utama, petunjuk penggunaan dan ulasan Glucometer One Touch Ultra

Anda masih tidak fikir diabetes boleh disembuhkan

Berdasarkan fakta bahawa anda membaca baris ini sekarang, kemenangan dalam memerangi gula darah tinggi belum ada di pihak anda...

Dan adakah anda sudah memikirkan rawatan hospital? Ini dapat difahami, kerana diabetes adalah penyakit yang sangat berbahaya, yang, jika tidak dirawat, boleh mengakibatkan kematian. Haus berterusan, buang air kecil yang cepat, penglihatan kabur... Semua gejala ini sudah biasa anda ketahui secara langsung.

EtoDiabet.ru »Semua mengenai glukometer

Jaminan Instrumen

Setelah membeli Van Touch, anda boleh menghubungi telefon sokongan pengeluar dan mendaftarkan glukometer. Selepas itu, anda akan dapat menerima nasihat mengenai penggunaan alat diabetes, mengambil bahagian dalam program kesetiaan - mengumpulkan mata dan menerima produk syarikat untuk mereka. Pengguna glukometer berdaftar boleh mendapatkan kabel untuk menyambung ke komputer dan cakera perisian secara percuma.

Maklumat di skrinPunca ralat, penyelesaian
LOKesalahan gula darah atau glukometer terlalu rendah. Ambil glukosa, kemudian ulangi ujian..
HaiGula yang sangat tinggi di luar jangkauan. Mungkin kesalahan glukometer atau glukosa pada kulit. Ulangi analisis.
LO.t atau HI.tGula tidak dapat ditentukan kerana suhu, meter, atau jalur udara yang tidak betul.
-Kekurangan data dalam ingatan. Sekiranya ujian telah dilakukan dengan meter ini, hubungi pusat sokongan..
Er1Kerosakan pada meter. Jangan gunakannya semula; hubungi pusat khidmat.
Er2, Er4Ganti jalur, ulangi analisis..
Er3Darah disapukan pada jalur terlalu awal, meter tidak sempat menyala.
Er5Jalur ujian yang tidak boleh digunakan.
Gambar Bateri BerkelipGanti bateri.

Arahan penggunaan

Untuk mendapatkan hasil tahap glukosa dalam darah menggunakan alat ini, anda mesti melakukan urutan tindakan berikut.

 1. Sebelum memulakan prosedur, anda harus mencuci tangan dan mengelapnya sehingga kering.
 2. Salah satu jalur ujian mesti dipasang sepenuhnya di slot yang dimaksudkan untuk tujuan ini. Kenalan di atasnya mesti berada di atas.
 3. Apabila bar diatur, kod numerik muncul di paparan. Ia mesti disahkan dengan kod pada pakej..
 4. Sekiranya kodnya betul, anda boleh meneruskan pengumpulan biomaterial. Tusukan dilakukan pada jari, telapak tangan atau lengan bawah. Ini dilakukan menggunakan pen khas..
 5. Agar jumlah darah yang cukup dibebaskan, kawasan di mana tusukan dibuat mesti diurut.
 6. Seterusnya, anda perlu menekan permukaan jalur ke kawasan tusukan dan tunggu sehingga darah diserap.
 7. Kadang-kadang darah yang dikeluarkan tidak mencukupi untuk ujian. Dalam kes ini, anda perlu menggunakan jalur ujian baru..

Apabila prosedur selesai, hasilnya akan muncul di layar. Mereka disimpan secara automatik dalam memori peranti..

Kos peranti bergantung pada jenis model. Terdapat pelbagai jenis One Touch Ultra Easy, One Touch Select dan One Touch Select Simple. Jenis pertama adalah yang paling mahal dan berharga 2000-2200 rubel. Pelbagai kedua sedikit lebih murah - 1500-2000 rubel. Pilihan termurah dengan ciri yang sama adalah pilihan terakhir - 1000-1500 rubel.

Sebelum menggunakan meter untuk pertama kalinya, anda mesti mengkonfigurasinya. Untuk melakukan ini, gunakan butang anak panah ke bawah untuk menghidupkan peranti dan gunakan butang atas dan bawah untuk memilih tarikh dan waktu yang diinginkan.

Cara melakukan analisis:

 1. Basuh tempat tusukan dengan sabun, keringkan dengan kain bersih.
 2. Tanggalkan penutup dari pemegang. Masukkan lancet ke dalam pemegang dengan sedikit usaha. Setelah menatal, keluarkan cakera pelindung dari lancet. Letakkan penutup yang ditanggalkan pada pemegang.
 3. Tetapkan tuas di sisi pemegang ke kedudukan atas..
 4. Bersandar pegangan pada kulit, tekan butang. Sekiranya pemegang diatur dengan betul, tusukan akan hampir tidak menyakitkan.
 5. Masukkan jalur ujian ke dalam meter. Peranti akan dihidupkan dengan sendirinya. Anda boleh menyentuh jalur di mana sahaja, ia tidak akan mempengaruhi pengukuran.
 6. Bawa tepi melintang jalur ujian ke sisi sehingga setitik darah. Tunggu darah masuk ke jalur.
 7. Hasil analisis akan siap dalam 5 saat. Ia dipaparkan dalam unit biasa untuk Rusia - mmol / l. Hasilnya direkodkan secara automatik dalam memori meter.
Glukosa Darah TinggiZarah-zarah glukosa pada jari (contohnya jus buahnya), basuh dan lap tangan sebelum tusukan.
Anemia, dialisis pada kegagalan buah pinggang.
Kekurangan oksigen dalam darah (mis. Kerana penyakit paru-paru).
Menurunkan glukosa darahSekiranya diabetes rumit oleh ketoasidosis, hasilnya mungkin lebih rendah daripada yang sebenarnya. Sekiranya terdapat gejala ketoasidosis, tetapi gula darah sedikit meningkat, anda tidak boleh mempercayai glukometer - hubungi ambulans.
Kolesterol tinggi (gt; 18) dan trigliserida (gt; 34).
Dehidrasi teruk kerana pengambilan air dan poliuria yang tidak mencukupi pada diabetes.
Mereka boleh memutarbalikkan hasilnya ke arah mana pun.Lap tapak tusukan dengan alkohol. Sebelum melakukan analisis, cukup dengan hanya mencuci dan mengelap tangan anda, alkohol dan penyelesaian berdasarkannya tidak diperlukan. Sekiranya anda gunakan - tunggu sehingga alkohol menguap dan kulit kering.
Pengekodan meter yang salah. Dalam model Van Touch Ultra, anda mesti memasukkan kodnya sebelum menggunakan bekas jalur ujian yang baru. Dalam model Easy yang lebih moden, kodnya ditetapkan oleh pengeluar, anda tidak perlu memasukkannya sendiri.
Keadaan penyimpanan yang luput atau tidak betul untuk jalur ujian.
Menggunakan meter pada suhu di bawah 6 darjah.

Cara menggunakan meter

Peranti peranti ini sangat mudah. Bahkan mereka yang tidak pernah menggunakannya dengan cepat mempelajari teknik asas kerja. Untuk melihatnya sangat mudah, kami telah menyusun arahan langkah demi langkah yang jelas.

 1. Mula-mula anda perlu mencuci tangan.
 2. Sediakan satu sentuhan mengikut arahan. Jangan melakukan tindakan yang tidak dinyatakan dalam arahan: ini boleh menyebabkan kerosakan pada meter.
 3. Sediakan jalur ujian van touch ultra, alkohol, bulu kapas, sebotol khas untuk menusuk kulit. Jangan buka pembungkusan dengan mereka..
 4. Pegangan mempunyai bahagian khas untuk menentukan kedalaman tindikan. Sekiranya diagnosis dilakukan kepada orang dewasa, maka musim bunga mesti terpaku pada pembahagian 7 - 8.
 5. Basahi pelapik kapas dalam etanol dan lap kulit dengannya..
 6. Buka jalur ujian dan masukkan ke dalam peranti seperti yang ditunjukkan dalam arahan.
 7. Menusuk kulit. Dalam kes ini, setitik darah kecil akan muncul.
 8. Sapukan jalur ke tapak tusukan. Kawasan kerja jalur ujian van touch ultra harus ditutup sepenuhnya dengan darah.
 9. Sapukan penyapu yang dicelupkan ke dalam alkohol ke tempat tusukan.
 10. Dapatkan nilai gula dalam darah.

Peranti satu sentuhan yang sangat mudah tidak perlu diprogramkan secara khusus untuk satu atau satu jenis jalur ujian yang lain. Semua parameter ditunjukkan secara automatik di dalamnya..

Arahan manual

Sebelum menggunakan glukometer Van Touch Ultra, baca dengan teliti arahan yang dilampirkan. Untuk mengelakkan jangkitan, analisis harus dilakukan dalam keadaan steril. Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun. Atas sebab kebersihan, disyorkan untuk menggunakan peranti ini secara individu..

Kajian tahap gula dalam darah paling baik dilakukan pada waktu pagi semasa perut kosong: setelah makan, kepekatan glukosa meningkat. Bahan analisis diambil dari jari, telapak tangan atau lengan bawah.

One Touch Ultra menggunakan jalur ujian asal untuk meter. Mereka ditutup dengan filem pelindung, jadi anda boleh menyentuh pita. Tanggalkan lapisan di bahagian kenalan dan masukkan jalur ke penyambung yang sesuai. Kemudian keluarkan filem yang tinggal.

Sebelum menusuk kulit, rawat dengan larutan alkohol 70%. Urut perlahan-lahan kawasan yang diinginkan untuk meningkatkan peredaran darah. Apabila darah muncul, sapukan ke seluruh permukaan jalur ujian. Jumlah cecair yang betul diserap.

Meter memulakan analisis. Setelah 5 minit, hasilnya dengan tarikh dan waktu yang ditunjukkan akan dipaparkan di skrin. Peranti mungkin memberi isyarat glukosa darah tinggi atau rendah. Data disimpan dan direkodkan secara automatik dalam carta. Ini diperlukan untuk mengira purata selama 14 dan 30 hari..

Kesalahan meter glukosa adalah mungkin, tetapi jarang berlaku. Antara sebabnya ialah kerosakan peranti itu sendiri, kerosakan pada jalur ujian atau kekurangan bahan untuk penyelidikan. Dalam kes ini, cuba ganti jalur ujian dengan yang baru dan ulangi tindakannya. Anda boleh mengambil darah dari kawasan alternatif. Sekiranya anda tidak dapat menentukan punca kesalahan, hubungi pusat khidmat untuk mendapatkan bantuan..

Anda disyorkan untuk membersihkan peranti secara berkala. Gunakan kain lembap dengan beberapa tetes pencuci. Jangan mengendalikan peranti dengan bahan yang mengandungi alkohol. Untuk memanjangkan jangka hayat jalur ujian, simpan dalam bungkusan tertutup rapat..

One Touch Ultra adalah penganalisis moden yang membolehkan anda menentukan tahap glukosa dalam darah dengan cepat dan selesa. Ketepatan tinggi, skrin besar dan kawalan berpatutan membezakan peranti dari peranti serupa yang lain. Berkat reka bentuknya yang menarik dan dimensi kecil, meter ini praktikal dan senang digunakan setiap hari..

One Touch Ultra Sugar Meter adalah alat kecil dan padat untuk mengukur gula darah pada orang yang menghidap diabetes. Peranti ini mempunyai reka bentuk bergaya moden, mengingatkan pada penampilan pemacu kilat konvensional atau pemain MP3, dan tidak kelihatan seperti alat perubatan. Oleh itu, meter ini sangat menggemari orang muda yang berusaha untuk tidak membicarakan fakta bahawa mereka menghidap diabetes.

Life Scan One Touch Ultra Glucometer - Johnson & Johnson, Amerika Syarikat mempunyai paparan kristal cecair berkualiti tinggi, yang mempunyai gambar yang terang dan jelas, bahkan pesakit tua dan penglihatan rendah dapat melihat simbol-simbol di layar dengan jelas. Hasil ujian darah ditunjukkan dengan masa dan tarikh kajian..

Peranti ini mempunyai antara muka yang jelas dan mudah digunakan. Meter berfungsi dengan jalur ujian Van Touch Ultra, dan ia menggunakan kod tunggal dan tidak memerlukan penukaran. Peranti ini dianggap cukup pantas, kerana memberikan hasil ujian lima saat setelah penyerapan darah. Termasuk glukometer dapat menyimpan dalam ingatan 500 ukuran terakhir, yang menunjukkan waktu dan tarikh analisis.

Bentuk yang mudah, saiz kecil dan ringan membolehkan anda membawa peranti One Touch Ultra dengan beg tangan anda dan melakukan ujian pada bila-bila masa anda memerlukan di rumah atau di tempat lain.

Untuk penyimpanan dan pembawaan, anda boleh menggunakan sarung lembut yang sesuai, yang termasuk dalam set meter OneTouch Ultra Easy. Anda bahkan boleh menggunakan peranti ini tanpa mengeluarkannya dari casing.

Di kedai khusus anda boleh membeli model peranti ini dengan harga yang berpatutan, pelanggan ditawarkan pelbagai pilihan casing. Tidak perlu membersihkan meter.

Penerangan dan Spesifikasi

Dari keseluruhan siri glukometer, ia adalah model One Touch yang paling mudah dan senang digunakan di kalangan semua peringkat umur. Peranti ini berfungsi dengan perbelanjaan hanya dengan 2 butang, jadi sukar untuk dikelirukan dalam kawalan, dan arahan hanya diperlukan untuk pembiasaan umum. Meteran dapat menyimpan hasil dari 500 ujian terakhir, yang menunjukkan tarikh dan masa operasi. Pesakit juga dapat memindahkan hasil dari instrumen ke komputer untuk membuat statistik data. Peranti ini berfungsi kerana ujian jalur ekspres dan hanya 1 tetes darah, dan hasilnya dapat diketahui dalam masa 10 saat.

Set lengkap meter glukosa "Van Touch Ultra"

Kini pesakit dapat mengawal kadar glukosa di mana sahaja. Peranti ini sangat ringan dan mudah, jadi anda boleh membawanya ke dalam beg anda dan menggunakannya bila-bila masa anda memerlukan. Glukometer ultra sentuh sepenuhnya boleh menggantikan ujian makmal lengkap, jadi permintaan ramai di kalangan pembeli dan doktor.

Peralatan asas:

 • radas dan pengecas;
 • jalur ekspres;
 • set lancet;
 • pemegang menindik;
 • satu set penutup untuk pengumpulan darah tambahan dari lengan bawah dan telapak tangan;
 • penyelesaian kerja;
 • kes padat untuk glukometer;
 • jaminan;
 • arahan penggunaan dan operasi dalam bahasa Rusia.

Apa kelebihannya?

Kit instrumen merangkumi jalur khas yang secara bebas menyerap dan mengukur bahagian darah yang diperlukan untuk analisis. Sekiranya perlu, tambahkan darah ke alat ujian yang memberikan isyarat bunyi. Oleh kerana alat ini mempunyai ketepatan hasil yang tinggi, cukup bagi penderita diabetes untuk melakukan beberapa pengukuran sehari, dan tidak ramai yang beratur di hospital. Untuk menjalankan diagnostik, alat ini hanya memerlukan 1 μl darah, yang merupakan kelebihan sebenar di kalangan pesaing.

Dengan menggunakan pen khas untuk tusukan kulit, pesakit kencing manis dapat melakukan ujian rumah tanpa rasa sakit yang mungkin tanpa bantuan orang lain. Selain menderma darah dari jari, alternatifnya adalah dengan mengambil darah dari telapak tangan dan lengan bawah. Jalur ujian ditutup dengan lapisan pelindung khas, jadi anda tidak boleh takut menyentuhnya dengan jari anda.

Mekanisme kerja

Glukometer ultra merujuk kepada peranti generasi ketiga untuk menentukan tahap glukosa. Mekanisme kerja didasarkan pada prinsip penampilan arus elektrik yang lemah setelah operasi bersama jalur reagen ujian dan glukosa dalam darah manusia. Peranti secara automatik mengesan arus ini dan memaparkan kepekatan glukosa total dalam badan. Data yang diperoleh dari parameter elektrokimia jauh lebih tepat daripada semua diagnostik lain..

Peranti tidak memerlukan pengaturcaraan khas untuk pelbagai jenis jalur ujian. Parameter automatik dimasukkan ke dalam peranti terlebih dahulu..

Arahan penggunaan

Untuk mendapatkan hasil yang paling tepat dan tidak merosakkan Onetouch ultra, anda mesti membaca dengan teliti arahan penggunaannya, yang disertakan dalam kit. Sebelum memulakan kerja, basuh tangan anda dengan sabun dan air untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan semasa tusukan. Seterusnya, anda harus melakukan tindakan berikut:

 • Pra konfigurasi peranti sebelum pengambilan darah.
 • Sediakan semua alat perubatan yang diperlukan untuk prosedur terlebih dahulu: bulu kapas, alkohol, pen untuk menusuk kulit dan jalur ujian. Jangan buka jalur sebelum ini.
 • Sekiranya operasi dilakukan dengan orang dewasa, perlu memasang spring spring untuk menusuk pada 7-8 bahagian.
 • Bulu kapas basah dalam alkohol dan merawat kulit..
 • Buat tusukan sebelum pembentukan titisan darah.
 • Tutup sepenuhnya kawasan kerja jalur ujian peranti dengan darah, masukkan jari ke laman web ini.
 • Selepas prosedur, hentikan darah dengan menggunakan pelapik kapas yang dibasahkan dengan alkohol ke kawasan tusukan.
 • Hasil gula darah selesai dipaparkan di skrin..

Cara persediaan?

Untuk menggunakan sepenuhnya peranti ini, anda mesti mengkonfigurasi parameter operasi. Menyiapkan satu sentuhan ultra adalah proses mudah yang tidak memerlukan banyak masa. Untuk melakukan ini, anda perlu memasukkan tarikh dan masa yang sah supaya peranti dapat merakam saat analisis. Sebagai peraturan, analisis kadar gula dilakukan pada waktu pagi dengan perut kosong, dan jika perlu, ulangi hasilnya setelah beberapa saat. Antara lain, anda perlu membuat pra-konfigurasi tombol tusukan, tetapkan spring spring pada bahagian yang dikehendaki. Peranti tidak memerlukan penjagaan tambahan, oleh itu, tidak perlu dihapuskan, dan lebih-lebih lagi dengan penyelesaian alkohol.

Mekanisme kerja dan penalaan

One Touch Ultra tergolong dalam generasi ketiga glukometer. Analisis dilakukan melalui kajian biokimia. Hasil kerja berdasarkan prinsip penampilan arus elektrik yang lemah selepas interaksi jalur ujian dengan glukosa. Peranti secara automatik mengesan arus dan menentukan tahap gula dalam darah. Diagnostik sedemikian jauh lebih tepat daripada kaedah lain..

Sebelum memulakan kerja, anda perlu melakukan tetapan meter yang sesuai. Adalah perlu untuk menyesuaikan tombol tindik, setelah menentukan kedalaman tusukan yang diperlukan dengan bantuan spring khas dan penjepit. Tahap 7-8 disyorkan untuk pengambilan darah orang dewasa.

Sebelum analisis, anda perlu menetapkan tarikh dan waktu. Ini akan membolehkan pemeteran tepat. Ia juga diperlukan untuk menyandikan peranti menggunakan jalur kod jalur ujian. Ia mesti dimasukkan ke dalam penyambung yang dimaksudkan dan mengesahkan kod yang muncul di layar dengan nombor pada bungkusan

Penting untuk mengulangi prosedur ketika menggunakan jalur dari setiap bungkusan baru.

Cara menggunakan meter

Kit peranti merangkumi arahan langkah demi langkah lengkap mengenai cara menggunakan meter OneTouch Ultra.

Sebelum memulakan kajian, anda mesti mencuci tangan dengan sabun dan mengelapnya dengan tuala.

Peranti dikonfigurasikan mengikut arahan yang disertakan dalam kit..

Untuk bekerja, anda memerlukan larutan yang mengandungi alkohol, kapas, pen tindik pen, jalur ujian, hampir semuanya, seolah-olah menggunakan glukometer yang tepat.

Pegangan menusuk disesuaikan dengan kedalaman tusukan yang diinginkan, selepas itu pegas dipasang. Orang dewasa dinasihatkan untuk memilih tahap 7-8.

Lapisan kapas dibasahi dengan larutan yang mengandungi alkohol dan permukaan kulit jari tangan atau tempat pengambilan sampel darah akan digosok.

Jalur ujian dicetak dan dimasukkan ke dalam peranti..

Tusukan kecil dibuat di jari dengan pen penusuk.

Jalur ujian dibawa ke setetes darah, setelah itu darah harus diedarkan secara merata ke seluruh permukaan jalur ujian.

Setelah mendapat setetes darah, sapu kapas disapu ke tempat tusukan.

Setelah keputusan ujian muncul di layar, jalur ujian dikeluarkan dari peranti.

Sistem pemantauan glukosa darah mudah alih OneTouch Ultra, OneTouch UltraEasy

Nombor dalam SRSF RF:26247-12
Pengilang / Pemohon:LifeScan, Inc., syarikat Johnson & Johnson, Amerika Syarikat

Untuk mengukur kandungan glukosa (gula) dalam darah kapilari seluruh manusia dan digunakan di institusi perubatan untuk kawalan ekspres, serta untuk penggunaan individu, mereka tidak dirancang untuk mengukur tahap glukosa (gula) dalam darah anak-anak yang baru lahir (berumur hingga 4 minggu).

Muat turun

26247-12: Penerangan Jenis SIMuat turun552.5 KB
Jenis Perakuan KelulusanBuka.

Maklumat mengenai Daftar Negeri

Data asas
Nyatakan nombor pendaftaran26247-12
NamaSistem pemantauan glukosa darah mudah alih
ModelOneTouch Ultra, OneTouch UltraEasy
Kelas SI39
Tahun Pendaftaran2012
Kaedah Pengesahan / Maklumat PengesahanMI 3138-2008
Selang minat / Kekerapan pengesahan3 tahun
Negara pengeluarUSA
Nota06/01/2012 perubahan nama pengeluar 04/23/2012 diluluskan dan bukannya 26247-06
Maklumat Sijil
Kesahan Sijil04/23/2017
Nombor sijil46275
Jenis Sijil (C - Siri / E - Lot)C
Tarikh ProtokolPerintah 397 ms 01 dari 06/01/2012 Perintah 277 ms 18 dari 04/23/2012 10 dari 09/14/06 ms 127
Pengilang / Pemohon

Flextronics Inc. (Shen Zhen) Co., Ltd., China (LifeScan Inc., Syarikat Johnson & Johnson, Amerika Syarikat)

1000 Gibraltar Drive, Milpitas, CA 95035-6312, Amerika Syarikat, tel. 1 (408) 956-4821, faks 1 (408) 956-4122

Pelantikan

Sistem pemantauan glukosa darah mudah alih OneTouch Ultra, OneTouch UltraEasy (selepas ini disebut sebagai sistem) direka untuk mengukur kepekatan glukosa dalam darah dengan kaedah glukosa oksidase.

Penerangan

Prinsip pengoperasian sistem didasarkan pada mengukur potensi arus elektrik yang disebabkan oleh reaksi glukosa dalam sampel darah dengan enzim glukosa oksidase. Potensi arus elektrik yang diukur sebanding dengan kepekatan glukosa dalam sampel darah yang dianalisis. Hasil pengukuran diproses oleh peranti mikroprosesor dan ditampilkan di layar paparan kristal cair terpadu dalam unit mmol / l (mg / dl), dan juga direkam dalam memori sistem.

Pembungkusan dengan sistem ditutup dengan filem pelindung dengan logo "OneTouch Lifescan". Penggunaan alat dilarang sekiranya filem pelindung rosak atau hilang.

Perisian

Sistem menggunakan perisian tertanam yang dipasang oleh pengeluar secara langsung dalam sistem ROM.

Perisian ini dirancang untuk mengendalikan sistem, pengawal penggerak dalaman dan alat pengukur dan tetapannya, serta untuk memastikan fungsi antara muka, memproses maklumat yang diterima dari alat pengukur semasa pengukuran.

Data pengenalan (tanda) bahagian sistem perisian yang signifikan secara metrologi ditunjukkan dalam jadual 1.

Nama Pengenalan Perisian

Nombor Versi Perisian (Nombor Pengenalan)

Pengecam perisian digital (checksum kod boleh laku)

Algoritma Pengiraan Pengecam Digital Perisian

Perisian Pengurusan Diabetes OneTouch®

Data adalah hak milik pengeluar dan dilindungi untuk diakses oleh peniaga dan pengguna.

Perlindungan perisian daripada perubahan yang tidak disengaja dan disengaja sesuai dengan tahap "A" menurut MI 3286-2010.

Spesifikasi

Ciri-ciri metrologi dan teknikal sistem ditunjukkan dalam Jadual 3. Jadual 3

Julat pengukuran kepekatan glukosa darah, mmol / l

Had komponen rawak relatif ralat dalam mengukur kepekatan glukosa dalam julat pengukuran, tidak lebih daripada,%

Menentukan glukosa darah menggunakan meter One Touch Ultra mengikut arahan penggunaan

Bagi pesakit diabetes, sangat penting untuk mengikuti peraturan tertentu. Ini juga berlaku untuk rawatan ubat, dan diet, dan gaya hidup secara umum. Ini memerlukan perhatian pada aspek-aspek tertentu dan usaha fizikal untuk mengekalkan bentuknya. Mungkin petunjuk utama adalah tahap gula dalam darah. Teknologi moden telah membolehkan orang biasa mengukur indikator ini secara bebas tanpa menghubungi institusi khusus.

Salah satu peranti popular yang dapat anda ketahui parameter glisemik anda ialah meter One Touch Ultra Easy. Arahan dalam bahasa Rusia selalu dilampirkan pada kit peranti, tersedia untuk pengguna Rusia.

Ciri-ciri

Glucometer "Van touch ultra" dirancang untuk mengukur kepekatan glukosa dalam darah kapilari. Dengan itu, anda dapat mengesan keberkesanan rawatan komplikasi diabetes dengan mudah. Peranti ini boleh digunakan di klinik dan di rumah. Walaupun tujuannya adalah untuk memantau keadaan glisemik pesakit diabetes, alat itu sendiri tidak sesuai untuk mendiagnosis penyakit ini..

Dalam glukometer ini, mekanisme untuk mengukur gula dibina berdasarkan prinsip elektrokimia, apabila kekuatan arus elektrik yang berlaku semasa interaksi glukosa larut dalam darah dan zat khas yang disimpan pada jalur ujian diukur. Oleh kerana teknologi terkini ini, pengaruh faktor luar pada proses pengukuran diminimumkan, sehingga meningkatkan ketepatan data yang diperoleh. Hasil sampel yang diambil ditampilkan pada layar kecil dan ditampilkan dalam format standard untuk pengukuran tersebut (mmol / L atau mmo / dL).

Penentuan petunjuk selepas pengambilan sampel darah mengambil masa 5 saat. Sistem ini dapat menghafal hingga 500 hasil sampel dengan waktu diambil - data dapat dipindahkan ke semua jenis media yang popular, yang berguna untuk analisis selanjutnya mengenai dinamika glisemik oleh doktor yang hadir. Di laman web pengeluar LifeScan, tersedia perisian yang membantu operasi dengan data yang diterima. Di samping itu, anda boleh mengira nilai purata untuk satu, dua minggu atau sebulan, juga berdasarkan kadar glukosa sebelum dan sesudah makan. Satu bateri cukup untuk 1000 ukuran. Peranti ini cukup padat (berat - 185 g) dan senang digunakan. Semua fungsi dipantau hanya dengan dua butang..

Peralatan

Kit ini terdiri daripada:

 • meter glukosa "OneTouch UltraEasy";
 • jalur untuk analisis;
 • pemegang menindik;
 • lancet steril;
 • topi untuk mengambil sampel dari pelbagai tempat;
 • bateri
 • kes.

Selain itu, sebotol dengan larutan kawalan tersedia untuk dibeli, yang direka untuk membandingkan hasil ujian dan memeriksa tahap kesihatan meter.

Mekanisme kerja dan penalaan

Seperti disebutkan di atas, kaedah elektrokimia terlibat dalam bioanalyzer. Jalur ujian dilapisi dengan bahan yang menyerap sejumlah darah. Glukosa yang dilarutkan di dalamnya bertindak balas dengan elektrod enzim yang mengandungi dehidrogenase. Enzim dioksidakan dengan pelepasan reagen perantaraan (ion ferrocyanide, osmium bipyridyl atau derivatif ferrocene), yang juga, pada gilirannya, dioksidakan, yang menghasilkan arus elektrik. Jumlah cas yang melalui elektrod berkadar dengan jumlah dekstrosa yang telah bertindak balas..

Menyiapkan meter harus dimulakan dengan menetapkan tarikh dan waktu semasa. Sebelum penggunaan langsung, instrumen tersebut dikalibrasi dengan cek atau kod cek yang dilekatkan pada jalur ujian. Prosedur pengesahan kod diulang apabila anda membeli set jalur baru. Semua manipulasi yang diperlukan dijelaskan secara terperinci dalam manual yang dilampirkan..

Arahan penggunaan

Sebelum meneruskan prosedur, disarankan untuk mencuci tangan dan tempat tusukan yang dimaksudkan. Cara termudah untuk mendapatkan setetes darah adalah dari jari, telapak tangan, atau lengan bawah anda. Pagar itu dilakukan dengan menggunakan pen-piercer dan lancet yang dimasukkan ke dalamnya. Peranti ini dapat disesuaikan dengan kedalaman tusukan (dari 1 hingga 9). Dalam kebanyakan kes, mestilah kecil - yang besar diperlukan untuk orang yang mempunyai kulit tebal. Walau bagaimanapun, untuk memilih kedalaman individu, anda perlu memulakan dengan nilai kecil.

Letakkan pen dengan kuat pada jari anda (jika darah diambil daripadanya) dan klik butang pelepas rana. Menekan jari kelingking, peras setitik darah. Sekiranya ia merebak, tetes lain akan dikeluarkan atau tusukan baru dibuat. Untuk mengelakkan munculnya jagung dan berlakunya kesakitan kronik untuk setiap prosedur berikutnya, anda perlu memilih tapak tusukan baru.

Setelah mengeluarkan setetes darah, dengan hati-hati, tidak mengikis, dan tidak mengotorkan, gunakan jalur ujian ke dalam bioanalyzer. Sekiranya medan kawalan di atasnya diisi sepenuhnya, sampel diambil dengan betul. Setelah waktu yang ditentukan, hasil ujian akan muncul di layar, yang secara otomatis dimasukkan ke dalam memori perangkat. Selepas analisis, lancet dan jalur yang digunakan dikeluarkan dan dibuang dengan selamat..

Semasa prosedur, perhatian harus diberikan kepada beberapa kemungkinan keadaan. Jadi, sebagai contoh, jika ujian pada tahap glisemik tinggi pada diabetes dilakukan pada suhu 6-15 ° C, data akhir mungkin diremehkan jika dibandingkan dengan keadaan sebenar. Kesalahan yang sama boleh berlaku dengan dehidrasi yang teruk pada pesakit. Pada suhu yang sangat rendah (10.0 mmol / L), anda mesti segera mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk menormalkan tahap dekstrosa dalam darah. Sekiranya anda berulang kali menerima data yang tidak bertepatan dengan petunjuk biasa, periksa penganalisis dengan penyelesaian kawalan. Sebaiknya berjumpa doktor untuk mengetahui gambaran klinikal sebenar..

Harga dan ulasan

Kos peranti berkisar antara 600-700 rubel, tetapi harganya dibenarkan sepenuhnya.

Sebilangan besar pesakit yang membeli peranti ini memberi respons positif tentangnya:

Saya berpuas hati dengan peranti ini, perlu diperhatikan beberapa ciri: ketepatan penunjuk, kelajuan penentuan yang tinggi, kemudahan penggunaan.

Saya 100% berpuas hati dengan pembelian tersebut. Semua yang diperlukan, semuanya ada. Hasil yang tepat dalam jangka waktu yang singkat, kemudahan penggunaan, yang sangat penting bagi orang usia, layar yang mudah digunakan dengan jumlah yang besar. Dengan kata lain, pembantu yang boleh dipercayai!

Kesimpulannya

Peranti untuk menentukan tahap glisemik "Van Touch" telah mendapat banyak ulasan positif. Menilai ketidakmampuan mereka, pengguna mencatat ketepatan bacaan dan kestabilan dalam operasi. Penganalisis ringan dan padat cukup sesuai digunakan setiap hari dan boleh bertahan selama beberapa tahun. Berdasarkan angka tersebut, anda boleh mendapatkan rawatan diabetes secara individu dan berkesan.

Glukometer sentuhan Van: gambaran keseluruhan model dan ciri perbandingan

LifeScan telah menghasilkan produk OneTouch selama lebih dari 30 tahun. Pada tahun 1986, LifeScan menjadi sebahagian daripada Johnson & Johnson, sebuah syarikat induk Amerika yang terkenal. Meter glukosa darah pertama dilancarkan pada tahun 1987. Ia mudah digunakan dan menunjukkan hasil yang cukup tepat. Kemunculan glukometer di pasar dunia memungkinkan untuk meningkatkan kompensasi diabetes mellitus, kerana tidak perlu selalu pergi ke makmal dan melakukan ujian gula, semua kajian kini dapat dilakukan di rumah secara bebas. Sehingga kini, kira-kira 19 juta orang di seluruh dunia menggunakan meteran dan barang keperluan Van Touch..

Glucometer Van Sentuhan

OneTouch Select® Plus

Glukometer baru syarikat Johnson & Johnson, yang didaftarkan di Rusia pada bulan September 2017. Kelebihan utama peranti antara model lain adalah mematuhi kriteria ketepatan ISO 15197: 2013. Ia mudah digunakan, adalah mungkin untuk mengira nilai glukosa purata selama 7, 14, 30 hari. Kit ini termasuk pen penindas OneTouch® Delica® yang hampir tidak menyakitkan.

Ciri-ciri Van Touch Select Plus:

 • ketepatan tinggi;
 • skrin kontras yang besar dan selesa;
 • petunjuk warna untuk hasilnya;
 • tanda "sebelum" dan "selepas makan";
 • alat dan bekalan yang agak murah;
 • menu dalam bahasa Rusia, navigasi yang mudah;
 • sarungnya diperbuat daripada plastik tidak licin yang tahan lama;
 • memori untuk 500 hasil.

OneTouch Verio® IQ

Pada bulan April 2016, glukometer moden dengan skrin warna dan menu berbahasa Rusia mula dijual. Ciri ciri peranti ini ialah kehadiran bateri terbina dalam. Adalah mungkin untuk menandakan makanan (sebelum atau selepas), anda boleh mengira nilai purata gula selama 7, 14, 30 dan 90 hari. Peranti ini mempunyai ciri baru dan menarik - "laporkan tren ke tahap glukosa rendah atau tinggi".

 • skrin warna besar;
 • ketepatan tinggi;
 • jumlah darah yang diperlukan hanya 0.4 μl;
 • bateri terbina dalam, yang dicas melalui penyambung USB;
 • Pena penindik OneTouch Delica dengan jarum nipis;
 • Menu berbahasa Rusia;
 • ramalan hiper / hipoglikemia.

OneTouch Select Simple®

Model "Sederhana" dari alat Van Tach Select (tidak menyimpan ukuran sebelumnya dalam memori). Badan peranti diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi. Terima kasih kepada sudut bulat dan dimensi yang padat, ia memegang dengan selesa di tangan anda. Meter ini sesuai untuk orang tua, kerana tidak ada butang pada peranti, ia tidak memerlukan pengekodan, jalur ujian dijual pada harga yang berpatutan. Bateri tahan lebih kurang 1000 ukuran.

 • skrin besar;
 • pemberitahuan yang baik dengan gula tinggi atau rendah;
 • tiada pengekodan;
 • ketepatan yang baik;
 • harga berpatutan bagi peranti dan barang habis pakai.

OneTouch Ultra

Model ini dihentikan. Jalur uji masih dijual di farmasi, harganya sekitar 1300 rubel. Meter glukosa Van Touch Ultra mempunyai jaminan seumur hidup, jadi di masa depan ia dapat ditukar dengan model Johnson & Johnson yang baru.

 • jumlah darah yang diperlukan - 1 μl;
 • masa pengukuran - 5 saat;
 • dikalibrasi oleh plasma darah;
 • kaedah analisis - glukosa oksidase;
 • ingatan 150 hasil;
 • berat - kira-kira 40 g.;

OneTouch UltraEasy

Peranti yang ringkas, tepat, bergaya dan mudah digunakan untuk mengukur glukosa darah. Saya telah menggunakan meter ini selama lebih kurang 4 tahun, jadi saya akan memberikan ulasan.

Selama 4 tahun penggunaan, saya menukar bateri hanya sekali (diukur gula rata-rata 1-2 kali sehari). Peranti sentiasa menunjukkan hasil yang tepat. Jalur ujian diberikan secara percuma di hospital, tetapi kadangkala mereka terpaksa membeli dengan perbelanjaan mereka sendiri. Harga yang digunakan bukanlah yang paling murah, tetapi kesihatan masih lebih penting. Model ini juga dihentikan, jadi saya terpaksa menukar meter Van Touch Ultra Easy ke Accu-Chek Performa Nano.

Ciri utama peranti:

 • masa untuk mendapatkan hasilnya - 5 saat;
 • julat pengukuran - dari 1.1 hingga 33.3 mmol / l;
 • kaedah analisis - glukosa oksidase;
 • dimensi - 10.8 x 3.20 x 1.70 cm;
 • ingatan - 500 hasil;
 • jaminan tanpa had.

Ciri perbandingan glukometer Van Touch

Jadual tidak termasuk model yang dihentikan.

Ciri-ciriOneTouch Select PlusOneTouch Verio IQPilih Satu Sentuhan
Isipadu darah1 μl0.4 μl1 μl
Mendapat hasilnya5 saat5 saat5 saat
Ingatan500750350
Skrinskrin kontraswarnahitam dan putih
Kaedah pengukuranelektrokimiaelektrokimiaelektrokimia
Standard ketepatan terkini++-
Sambungan USB++-
Harga instrumen650 gosok.1750 gosok.750 gosok.
Harga jalur ujian 50 pcs.990 gosok.1300 gosok.1100 gosok.

Ulasan diabetes

Kos glukometer OneTouch sedikit lebih tinggi berbanding pesaing. Model yang paling popular di kalangan pesakit diabetes adalah Van Touch Select. Kebanyakan orang memberikan ulasan positif sahaja, tentu ada yang tidak berpuas hati dengan produk Johnson & Johnson. Sebab utama pesakit diabetes membeli meter glukosa darah lain adalah harga jalur ujian dan lancet yang tinggi. Inilah yang ditulis oleh orang:

Petua untuk memilih model yang tepat

Sebelum membeli peranti, anda perlu melakukan beberapa langkah:

 1. Untuk mengkaji ulasan model ini atau itu.
 2. Lihat spesifikasi dan standard ketepatan terkini.
 3. Lihat harga peranti dan bekalan.

Pada pendapat saya:

 • model yang paling sesuai untuk warga tua - One Touch Select Simpl;
 • Van Touch Verio sangat sesuai untuk golongan muda dan kaya dari segi kewangan;
 • Select Plus adalah meter universal yang sesuai dengan semua orang.

Jalur ujian untuk glukometer: adakah mungkin untuk mengganti One Touch dengan generik?

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin yang serius, yang intinya adalah pelanggaran peraturan metabolisme glukosa dalam tubuh. Hingga kini, tidak ada teknik yang dapat menyembuhkan diabetes sepenuhnya. Usaha doktor dikurangkan terutamanya untuk memastikan penyakit ini tidak terkawal. Normalisasi gula darah memungkinkan pesakit menjalani kehidupan yang penuh, serta mencegah perkembangan komplikasi diabetes: neuropati, retinopati, penyakit vaskular.

Untuk mengekalkan glukosa darah pada tahap norma fisiologi, suntikan insulin (untuk diabetes jenis 1 yang bergantung pada insulin) dan ubat penurun gula (untuk diabetes jenis 2, tidak bergantung pada insulin) digunakan. Walau bagaimanapun, normalisasi metabolisme glukosa adalah mustahil tanpa pemantauan gula darah secara berterusan. Ia cenderung berubah-ubah bukan hanya setelah makan, tetapi juga setelah tekanan fizikal dan emosi, jadi penting untuk menentukannya secara berkala, menyesuaikan terapi pemakanan dan menurunkan gula sesuai dengan angka yang diperoleh..

Sudah tentu, mustahil untuk mengunjungi makmal beberapa kali setiap hari untuk melakukan ujian darah untuk tahap glukosa di dalamnya. Dan tidak perlu: untuk pemantauan setiap hari, glukometer mudah alih telah dikembangkan yang dapat mengukur glukosa darah pada bila-bila masa yang diperlukan. Glukometer berkualiti tinggi membolehkan anda dengan cepat menentukan tahap gula dalam darah kapilari pesakit dengan ketepatan tinggi. Walau bagaimanapun, penting untuk memahami bahawa ketepatan pengukuran tidak hanya bergantung pada meter itu sendiri, tetapi juga pada kualiti jalur ujian yang digunakan untuk analisis.

Jalur Uji Ultra Satu Sentuhan

Jalur Uji Satu Sentuhan Ultra adalah bahan habis pakai khas untuk meter One Touch Ultra dan One Touch UltraEasy. Struktur khas jalur ujian membolehkan anda menentukan tahap glukosa darah kapilari secara bebas dan seketika menggunakan glukometer. Ketepatan analisis tidak kalah dengan penyelidikan yang dilakukan di makmal profesional..

Prinsip operasi glukometer One Touch adalah elektrokimia. Maksudnya, tahap glukosa dikesan dengan menentukan intensiti arus elektrik yang dihasilkan dari interaksi reagen yang merupakan bahagian jalur ujian dengan glukosa yang dilarutkan dalam plasma darah. Kekuatan arus elektrik sedemikian sangat kecil, tetapi alat yang sangat sensitif menentukannya dan, dengan pengiraan mengikut formula yang diprogramkan, memaparkan angka yang menunjukkan tahap glukosa darah. Dalam hal ini, ketepatan pengukuran sangat bergantung pada kualiti jalur ujian, pada reagen yang digunakan pada mereka. Peranti jalur ujian cukup mudah: di bahagian tengahnya terdapat kapilari mekanikal, ke dalam lumen yang mana darah dikumpulkan semasa analisis. Di atas bahagian kerja jalur ujian ditutup dengan lapisan pelindung khas, yang mengelakkan pencemaran jalur uji, bakteria, air dan sinar ultraviolet di permukaannya. Ini menghalang pengaruh sebarang faktor yang boleh menyebabkan penyelewengan hasil akhir pada jalur ujian. Jalur ini juga dilengkapi dengan cip, di mana meter menentukan kekuatan arus yang dihasilkan daripada tindak balas pada jalur untuk pengiraan dan analisis seterusnya.

Parameter Teknikal Ultra Touch One Touch

 • analisis memerlukan jumlah darah minimum: 0.4 μl sudah mencukupi;
 • darah boleh disapu di kedua-dua sisi jalur ujian;
 • jalur berfungsi pada 25 kod;
 • ketepatan pengukuran sangat tinggi, tidak kalah dengan penyelidikan makmal yang menggunakan peralatan moden;
 • kajian dapat dijalankan walaupun dengan tahap glukosa dalam darah yang sangat rendah - kurang dari 1 mmol / l;
 • satu bungkusan mengandungi 50 jalur ujian, jangka hayat dari saat membuka bungkusan adalah 6 bulan, selepas itu penggunaannya tidak dapat diterima.

Jalur ujian analog Van Touch Ultra: adakah boleh menggunakannya?

Sebilangan pengeluar menghasilkan jalur ujian generik yang sesuai dengan satu jenis glukometer, tetapi lebih murah daripada jalur asal pengeluar glukometer. Jalur One Touch juga mempunyai yang generik: Jalur UniStrip, yang menurut pengeluarnya serasi sepenuhnya dengan glukometer One Touch. Adakah begitu?

Sekiranya kita mengingat prinsip operasi glukometer, menjadi jelas bahawa penyimpangan sedikit pun dalam komposisi reagen, kuantitinya, susunan jalur dapat mempengaruhi ketepatan kajian. Peranti ini mengambil sedikit penyimpangan dalam kekuatan arus yang dihasilkan dari tindak balas elektrokimia dan menghitungnya semula menjadi petunjuk tahap gula dalam darah, dan pengukuran sedemikian sangat sensitif terhadap faktor yang paling tidak signifikan. Sehubungan dengan keadaan ini, jalur yang belum digunakan dalam waktu enam bulan sejak pembukaan kemasan harus dibuang: hasil kajiannya diputarbelitkan, yang dalam beberapa kes dapat mengakibatkan akibat yang fatal. Untuk jalur Unistrip, jangka hayat lebih pendek: 3 bulan, selepas itu kestabilan dan ketepatan kajian tidak dapat dijamin.

Parameter Teknikal Jalur UniStrip

 • analisis memerlukan sekurang-kurangnya 0.7 ml darah;
 • ujian boleh dilakukan dengan pelbagai turun naik glukosa dari 1,1 hingga 33,3 mmol / l;
 • jalur berfungsi pada 49 kod;
 • tarikh luput - 3 bulan dari saat pembukaan pakej.

Memang, hasil ujian dengan jalur Unistrip dibaca dan ditafsirkan oleh sensor Van Touch, tetapi ketepatan tafsiran seperti itu lebih rendah, yang boleh menyebabkan pesakit menafsirkan hasilnya dengan tidak betul dan menimbulkan akibat yang serius. Di samping itu, di antara kekurangan jalur UniStrip, tahap glukosa yang lebih kecil di mana kajian dilakukan harus diperhatikan. Jalur reagen tidak dapat menentukan tahap glukosa pada kandungan darah yang sangat rendah atau tinggi. Kajian ini memerlukan hampir dua kali lebih banyak daripada ketika menggunakan jalur asli, jumlah darah, yang memerlukan tusukan kulit yang lebih dalam dan lebih menyakitkan.

Glukometer dan jalur ujian One Touch dikembangkan sebagai satu sistem - kombinasi mereka optimum untuk hasil ujian yang paling tepat. Sekiranya anda ingin mengganti jalur ujian One Touch dengan jalur Unistrip, anda perlu ingat bahawa meter mesti diprogramkan semula tanpa gagal, tetapkan kod 49. Dalam kes ini, meter tidak boleh "lebih tua" daripada Oktober 2012.

Pengilang glukometer One Touch tidak dapat menjamin ketepatan pengukuran yang dibuat dengan jalur ujian Unistrip kerana beberapa sebab. Khususnya, penyelesaian kawalan Unistrip tidak dijual di wilayah Rusia, sebab itulah tidak mustahil untuk mengesahkan ketepatan peranti dengan jalur ujian ini di rumah. Tidak ada kemungkinan menjalankan sokongan jaminan meter dari One Touch meter ketika menggunakan jalur Unistrip.

Dalam penghasilan generik, pengurangan kosnya biasanya dilakukan melalui penggunaan komponen kimia yang lebih murah atau dengan mempermudah komposisi. Diabetes mellitus adalah penyakit yang penuh dengan akibat berbahaya bagi kesihatan dan kehidupan pesakit, oleh itu, ketepatan tinggi ujian gula darah rutin sangat penting, dan penjimatan dengan menggunakan jalur ujian generik, tanpa berlebihan, berbahaya. Dengan membeli jalur ujian Unistrip, pesakit memikul tanggungjawab untuk hasil pengukuran yang mungkin tidak tepat, dan kemungkinan komplikasi penyakit yang timbul akibatnya.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes