Ujian toleransi glukosa (pemuatan glukosa): metodologi dan hasilnya

Ujian toleransi glukosa (pemuatan glukosa) (GTT, GGT, "gula beban") adalah pemeriksaan dengan pengenalan dos glukosa tertentu untuk memeriksa fungsi pankreas untuk mengurangkan tahap glikemia (glukosa darah) selama 2 jam setelah pemberian.

Sel beta pankreas menghasilkan hormon insulin, yang menurunkan gula darah. Gejala klinikal diabetes muncul apabila lebih daripada 80-90% daripada semua sel beta terjejas.

Ujian toleransi glukosa berlaku:

 • oral (oral) - glukosa diambil secara lisan (per os - melalui mulut),
 • intravena - jarang dilakukan.

Hanya ujian toleransi glukosa oral (oral) yang dijelaskan di halaman ini..

Petunjuk

Ujian toleransi glukosa dilakukan pada tahap glukosa darah normal dan batas (pada had atas normal) untuk membezakan antara diabetes mellitus dan gangguan toleransi glukosa * (prediabetes). * Toleransi - peningkatan toleransi, sikap tidak peduli.

Ujian dianjurkan jika hiperglikemia direkodkan sekurang-kurangnya sekali semasa keadaan tertekan (infark miokard, strok, radang paru-paru, dll.). Ujian dijalankan selepas penstabilan.

 • Gula puasa normal adalah 3.3-5.5 mmol / L (dalam darah vena dan kapilari keseluruhan),
 • pada tahap 5.6-6.0 mmol / l menunjukkan penurunan glisemia puasa,
 • dari 6.1 ke atas - diabetes.

1) meter glukosa darah tidak sesuai untuk diagnosis! Mereka memberikan hasil yang sangat tidak tepat (penyebaran dalam kes yang sama sering mencapai 1 mmol / L dan lebih tinggi) dan hanya dapat digunakan untuk mengawal perjalanan dan rawatan diabetes.

2) NATOOSHCHAK tahap gula dalam darah vena keseluruhan [dari urat ulnar] dan darah kapilari keseluruhan [dari jari] adalah sama. SELEPAS MAKANAN, glukosa diserap secara aktif oleh tisu, oleh itu, dalam darah vena glukosa adalah 1-2 mmol / l kurang daripada dalam darah kapilari. Di PLASMA, glukosa darah selalu lebih tinggi 1 mmol / l daripada darah keseluruhan yang serupa.

Harap maklum bahawa ujian toleransi glukosa adalah ujian tekanan di mana sel beta pankreas terdedah kepada tekanan yang ketara, yang menyumbang kepada penipisannya. Sekiranya perlu, disarankan untuk tidak melakukan ujian ini..

Kontraindikasi

 • Keadaan serius umum,
 • penyakit keradangan (peningkatan kadar glukosa menyumbang kepada pembengkakan),
 • sekiranya berlaku pelanggaran makanan setelah operasi pada perut (kerana penyerapan terganggu),
 • ulser peptik (penyakit) dan penyakit Crohn (penyakit keradangan kronik saluran gastrousus),
 • perut akut (sakit perut yang memerlukan pemerhatian dan rawatan pembedahan),
 • tahap akut infark miokard, strok hemoragik dan edema serebrum,
 • kekurangan kalium dan magnesium (peningkatan pengambilan ion ini ke dalam sel adalah salah satu kesan insulin),
 • gangguan hati,
 • penyakit endokrin disertai dengan peningkatan glisemia:
  1. acromegaly (peningkatan pengeluaran hormon pertumbuhan setelah selesai pertumbuhan badan),
  2. pheochromocytoma (tumor jinak medulla adrenal atau simpul sistem saraf autonomi simpatik yang mengeluarkan katekolamin),
  3. Penyakit Cushing (peningkatan rembesan hormon adrenokortikotropik),
  4. hipertiroidisme (peningkatan fungsi tiroid),
 • semasa mengambil ubat yang mengubah kadar glukosa darah:
  1. acetazolamide (ubat untuk rawatan glaukoma, epilepsi, edema),
  2. fenitoin (antikonvulsan),
  3. penyekat beta,
  4. diuretik thiazide (kumpulan hidroklorotiazid),
  5. kontraseptif oral,
  6. hormon steroid (glukokortikosteroid).

Latihan

Beberapa hari sebelum ujian toleransi glukosa, anda perlu makan makanan dengan kandungan karbohidrat normal atau tinggi (dari 150 g atau lebih). Adalah satu kesalahan sebelum menjalani ujian gula untuk mengikuti diet rendah karbohidrat - ini akan memberikan hasil yang diremehkan mengenai tahap glisemia!

Dalam 3 hari sebelum kajian, jangan mengambil:

 • diuretik thiazide,
 • kontraseptif oral,
 • glukokortikosteroid.

Jangan makan atau minum alkohol 10-15 jam sebelum ujian.

Kaedah ujian toleransi glukosa

Ia dijalankan pada waktu pagi. Jangan merokok malam sebelum ujian toleransi glukosa dan sebelum berakhir.

Glukosa darah berpuasa.

Kemudian subjek minum 75 g glukosa dalam 300 ml cecair selama 5 minit. Dos untuk kanak-kanak: untuk melarutkan glukosa dalam air pada kadar 1.75 g / kg (tetapi tidak lebih daripada 75 g; iaitu, dos dewasa diberikan untuk anak dengan berat 43 kg dan ke atas).

Tahap glisemia (glukosa darah) diukur setiap 30 minit agar tidak ketinggalan puncak glukosa yang tersembunyi (pada bila-bila masa, tahap gula darah tidak boleh melebihi 10 mmol / l).

Harap maklum bahawa semasa ujian, aktiviti fizikal yang normal dianjurkan, iaitu subjek tidak boleh berbaring dan tidak boleh bekerja secara aktif secara fizikal.

Punca Keputusan Tidak Betul

Hasil negatif negatif GNT (tahap gula normal pada pesakit diabetes) adalah mungkin:

 • dengan gangguan penyerapan (glukosa tidak dapat masuk ke dalam darah dalam jumlah yang mencukupi),
 • dengan diet hipokalori (ketika pemeriksa membatasi diri dalam karbohidrat beberapa hari sebelum ujian atau diet),
 • dengan peningkatan aktiviti fizikal (peningkatan kerja otot selalu mengurangkan gula darah).

Hasil positif yang salah (tahap gula tinggi pada orang yang sihat) adalah mungkin:

 • tertakluk pada rehat tidur,
 • setelah berpuasa berpanjangan.

Penilaian keputusan

Berikut adalah penilaian hasil GTT oral untuk darah kapilari keseluruhan (dari jari) menurut WHO, 1999.

Terjemahan petunjuk untuk glukosa:

 • 18 mg / dl = 1 mmol / l,
 • 100 mg / dl = 1 g / l = 5.6 mmol / l,
 • dl = desiliter = 100 ml = 0.1 l.
 • norma: kurang dari 5,6 mmol / l (kurang dari 100 mg / dl),
 • glikemia puasa terganggu: dari 5,6 hingga 6,0 mmol / l (dari 100 hingga Adakah bahan berguna? Kongsi pautan:

memberi komen 12 kepada artikel "Ujian toleransi glukosa (pemuatan glukosa): metodologi dan hasilnya"

27 Mac 2014 jam 18:02

Saya hanya berfikir bahawa perlu untuk menambah ujian pada kehamilan O? Sullivan supaya tidak ada yang membingungkan mereka :-))

Jawapan pengarang laman web:

Saya melengkapkan artikel di akhir, tetapi secara umum tidak ada cukup maklumat mengenai ujian ini untuk dijelaskan dengan lebih terperinci.

30 November 2014 jam 15:09

"75 g glukosa" - adakah ujian gula biasa menghasilkan 150 g glukosa? Sesungguhnya, dalam molekul itu hanya terdapat 1 monomer glukosa. Atau dalam sesuatu yang saya salah?

Jawapan pengarang laman web:

Anda betul tentang fakta bahawa molekul sukrosa mengandungi 1 monomer glukosa + 1 monomer fruktosa. Jisim molar glukosa (dan fruktosa juga) 180 g / mol, tetapi jisim molar sukrosa adalah 342 g / mol. Oleh itu, 75 g glukosa adalah 75/180 ≅ 0,42 mol glukosa. Sejumlah glukosa yang serupa akan terkandung dalam 0,42 × 342 = 144 g sukrosa (dan tidak dalam 150 g, seperti yang anda sarankan).

Walau bagaimanapun, semasa ujian, JANGAN gunakan gula dan bukannya fruktosa. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sukrosa pertama kali dipecah oleh alpha-glukosidase usus kecil dan kemudian diserap. Aktiviti enzim mungkin berbeza-beza dari orang ke orang, yang menghasilkan keputusan ujian toleransi glukosa yang berbeza..

Tidak perlu menggantikan glukosa dengan gula. Farmasi menjual kedua-dua tablet glukosa 15 g (masing-masing 5) dan larutan glukosa 40% untuk infus (masing-masing 250 ml). Tidak ada masalah mencari glukosa untuk ujian pemuatan glukosa (anda memerlukan 75 g glukosa per 300 ml cecair, ini kira-kira 25% penyelesaian).

14 Mac 2015 jam 08:24

Adakah keadaan berikut normal setelah ujian: pening, gemetar kaki - di samping itu, mereka hanya menjadi kapas - kelemahan teruk, peluh yang banyak - dengan aliran di leher dan wajah? Semua ini muncul kira-kira sejam kemudian, setelah dilakukan sedikit analisis. Tetapi pada saat yang sama ada peringatan bahawa akan ada perbedaan tekanan atmosfera yang sangat kuat dan orang yang bertindak balas terhadap ini harus berhati-hati. Saya hanya salah satu daripadanya. Lebih-lebih lagi, saya mengalami sedikit pening pada waktu pagi, bahkan sebelum ujian ini. Selepas ujian, saya berasa sangat cantik, jadi saya tidak pulang ke rumah, tetapi pergi membeli-belah. Dan dalam perjalanan pulang, semua ini berlaku kepada saya. Dia terpaksa menelefon rumah untuk keluar menemui saya. Saya akan mengetahui keputusan ujian hanya dalam dua hari, kerana ini adalah hujung minggu, tetapi keadaan ini menakutkan saya.

Jawapan pengarang laman web:

Keadaan yang anda terangkan (kelemahan teruk, peluh yang banyak, kelaparan) disebabkan oleh hipoglikemia. Semasa gula meningkat, kadar glukosa dalam darah meningkat dengan mendadak, pankreas menghasilkan sejumlah besar insulin sebagai tindak balas, itulah sebabnya selepas pemberhentian glukosa ke dalam darah, tahapnya turun dengan cepat, dan gejala yang anda jelaskan muncul. Rawatannya mudah - makan (minum) sesuatu yang manis (0,5-1 sendok teh gula) atau sekurang-kurangnya duduk dengan tenang sehingga sistem endokrin dengan bantuan hormon kontra-hormon sedikit meningkatkan gula darah. Berdasarkan penurunan kadar glukosa yang kuat, pankreas berfungsi dengan normal dan hasil ujiannya mestilah baik (tidak ada diabetes).

24 Jun 2015 jam 22:19

Semalam, di pusat perubatan, saya menjalankan ujian ini dan mengesyaki kesilapan (saya rasa ini adalah yang paling berat) dalam teknologinya. Saya melakukan ujian ini kira-kira lima tahun yang lalu di pusat lain, saya masih ingat bagaimana ia dijalankan. Semalam, seorang jururawat mengatakan bahawa semua cecair dengan glukosa harus diminum dalam bahagian dalam masa 2 jam (ini mengejutkan). Saya minum bahagian terakhir 30 minit sebelum ujian darah kedua. Dia memberitahu saya bahawa itu perlu. Hasil kajian menunjukkan 10 (darah diambil dari jari). Dari artikel anda, saya sekarang memahami bahawa prosedur itu dilakukan dengan tidak betul. Saya ingin pergi ke pusat dan menuduh kakitangan perubatan tidak cekap. Apabila saya dapat mengulangi ujian ini, sangat penting.

Jawapan pengarang laman web:

Glukosa yang dilarutkan dalam air harus diminum tidak lebih dari 5 minit. Anda boleh mengulang ujian dalam beberapa hari. Ini adalah beban yang sangat besar pada pankreas, jadi tidak diinginkan untuk menyalahgunakannya. Dan anda perlu merujuk kepada kepemimpinan pusat perubatan supaya tenologi pengalihan diperbetulkan.

1 Julai 2015 jam 22:29

Adakah ujian hamil ini wajib dilakukan? Apa yang boleh berlaku jika anda tidak meneruskannya dalam 24-28 minggu?

Tidak, ujian ini tidak diperlukan untuk wanita hamil dan hanya diberikan jika anda mengesyaki masalah pankreas. Tetapi untuk semua wanita hamil, pemantauan gula darah secara berkala adalah wajib..

19 Disember 2015 jam 19:49

Untuk orang dewasa, 75 g glukosa harus dicairkan dalam 300 ml air, dan untuk kanak-kanak 1.75 g per 1 kg berat badan, dan juga dicairkan dalam 300 ml air atau air, separuh sebanyak jika 35 g glukosa diresepkan kepada anak dengan berat 20 kg?

Jawapan pengarang laman web:

Berkadar lebih kecil - dalam kes anda 140 ml.

14 Januari 2016 jam 11:39

Adakah mungkin melakukan ujian latihan toleransi glukosa di rumah dengan glukometer?

Jawapan pengarang laman web:

Secara teorinya mungkin. Walau bagaimanapun, glukometer mengukur kurang tepat daripada kaedah enzimatik yang digunakan di makmal, jadi hasil akhirnya mungkin tidak tepat. Di samping itu, ujian toleransi glukosa menimbulkan beban tinggi pada pankreas, jadi tanpa keperluan serius lebih baik tidak melakukannya.

27 Februari 2016 jam 06:51

Saya membeli di farmasi, seperti yang ditetapkan oleh doktor, 190.0 40% glukosa, tetapi bukan satu perkataan bahawa ia harus dicairkan dengan air dan diminum seperti itu. Saya faham betul?

Jawapan pengarang laman web:

190 g larutan glukosa 40% mengandungi 190 * 0.4 = 76 g glukosa. Menurut metodologi, semasa GTT, 75 g glukosa diminum dalam 300 ml cecair. Oleh itu, anda perlu menambahkan air dengan jumlah 300 ml dan kacau.

2 Jun 2016 jam 13:48

Beritahu saya, jika glukosa tidak larut dalam 300 ml air, tetapi dalam 100-150 ml untuk orang dewasa, ini boleh mempengaruhi hasilnya.?

Jawapan pengarang laman web:

Ya, ia mungkin mempengaruhi hasilnya kerana kadar penyerapan yang berbeza di saluran pencernaan.

18 Disember 2016 jam 22:14

Adakah ujian darah GTT dengan glukosa merupakan pelanggaran setelah 2 jam, dan tidak setiap 30 minit, setelah mengambil air dengan glukosa dan dengan hepatosis hati??

Jawapan pengarang laman web:

Ya, ini adalah pelanggaran prosedur. Anda boleh melewati puncak glukosa yang ketara (lihat gambar dengan keluk gula yang berlainan untuk penyakit yang berbeza).

20 Januari 2017 jam 11:49

Bolehkah gula puasa lebih tinggi daripada gula setelah glukosa dimuat, atau ini adalah kesalahan makmal?

Jawapan pengarang laman web:

Ya mungkin. Terdapat istilah "glisemia puasa terganggu", ini merujuk kepada prediabetes.

11 September 2017 jam 19:14

Skіlki menі potribno dati ditinі ml. rebus 40% glukosa untuk ujian, biasanya 36 kg?

Jawapan pengarang laman web:

Dos untuk kanak-kanak: larutkan glukosa dalam air pada kadar 1.75 g / kg (tetapi tidak lebih daripada 75 g; iaitu, dos dewasa diberikan untuk kanak-kanak dengan berat 43 kg dan ke atas).

1.75 x 36 = 63 g glukosa diperlukan untuk anak seberat 36 kg.
63 / 0.4 = 157.5 g (bukan ml) glukosa 40%.

Tulis komen anda:

© Blog Doktor Ambulans 2007 - 2017. Dasar Privasi.
Dikuasakan oleh WordPress. Reka bentuk oleh Cordobo (dengan perubahan).

Ujian toleransi glukosa: apakah itu dan jenisnya

Tahap glukosa dalam darah adalah petunjuk penting bagi fungsi persekitaran dalaman badan. Penyimpangan nilai dari norma dalam satu arah atau yang lain mungkin tidak disertai dengan gejala klinikal, tetapi dapat menampakkan dirinya dengan latar belakang kerosakan yang signifikan pada pelbagai organ. Oleh itu, ujian toleransi glukosa dikembangkan dan berjaya diperkenalkan ke dalam amalan klinikal, yang memungkinkan diagnosis tepat pada masa diabetes pra-klinikal dan bentuk pendamnya..

Apakah ujian toleransi glukosa?

Ujian toleransi glukosa (GTT) adalah kaedah makmal untuk diagnosis pelbagai gangguan metabolisme glukosa dalam tubuh manusia. Dengan bantuan kajian ini, adalah mungkin untuk membuat diagnosis jenis diabetes mellitus, gangguan toleransi glukosa. Ia digunakan dalam semua kasus yang meragukan, pada nilai batas glikemia, serta adanya tanda-tanda diabetes dengan latar belakang gula darah normal.

GGT menilai kemampuan tubuh manusia untuk memecah dan menyerap komponen glukosa oleh sel-sel organ dan tisu.

Kaedah ini terdiri dalam menentukan kepekatan glukosa pada perut kosong, kemudian 1 dan 2 jam selepas beban glisemik. Maksudnya, pesakit diundang untuk minum 75 gram glukosa kering yang dilarutkan dalam mililiter air suam, untuk orang dengan berat badan yang meningkat, jumlah glukosa tambahan diperlukan, dikira dari formula 1 gram per kilogram, tetapi tidak lebih tinggi dari 100.

Untuk mentolerir sirap yang dihasilkan dengan lebih baik, adalah mungkin untuk menambahkan jus lemon ke dalamnya. Pada pesakit yang sakit parah yang mengalami infark miokard akut, strok, status asma, glukosa, disarankan untuk tidak memasukkan glukosa, sebaliknya sarapan pagi kecil diizinkan mengandungi 20 gram karbohidrat yang mudah dicerna.

Untuk melengkapkan gambar, pengukuran gula darah dapat dilakukan setiap setengah jam (secara keseluruhan, ini diperlukan untuk menyusun profil glisemik (grafik lengkung gula).

Bahan kajian adalah 1 mililiter serum darah yang diambil dari katil vena. Dipercayai bahawa darah vena adalah yang paling bermaklumat dan memberikan petunjuk yang tepat dan boleh dipercayai mengikut piawaian antarabangsa. Masa yang diperlukan untuk menyelesaikan ujian adalah 1 hari. Kajian ini dilakukan dalam keadaan yang sesuai, sesuai dengan peraturan asepsis, dan tersedia di hampir semua makmal biokimia.

GTT adalah ujian yang sangat sensitif dengan hampir tidak ada komplikasi atau kesan sampingan. Sekiranya ada, mereka dikaitkan dengan reaksi sistem saraf pesakit yang tidak stabil terhadap urat tusukan dan sampel darah.

Ujian kedua dibenarkan dijalankan tidak lebih awal dari selepas 1 bulan..

Jenis ujian toleransi glukosa

Bergantung pada kaedah memasukkan glukosa ke dalam badan, ujian toleransi glukosa dibahagikan kepada dua jenis:

 • lisan (dari mulut ke mulut);
 • parenteral (intravena, suntikan).

Kaedah pertama adalah yang paling biasa, kerana kurang invasif dan kemudahan pelaksanaannya. Yang kedua digunakan secara sukarela untuk berbagai pelanggaran proses penyerapan, pergerakan, evakuasi di saluran gastrointestinal, serta dalam keadaan setelah campur tangan pembedahan (misalnya, reseksi gastrik).

Di samping itu, kaedah parenteral berkesan untuk menilai kecenderungan hiperglikemia pada kerabat keturunan pesakit dengan diabetes mellitus. Dalam kes ini, kepekatan insulin dalam beberapa minit pertama selepas suntikan glukosa juga dapat ditentukan..

Teknik untuk menyuntik GTT adalah seperti berikut: dalam beberapa minit, pesakit disuntikkan secara intravena dengan larutan glukosa 25-50% (0,5 gram per 1 kilogram berat badan). Sampel darah untuk mengukur tahap diambil dari urat lain 0, 10, 15, 20, 30 minit selepas permulaan kajian.

Kemudian graf dilukiskan yang menunjukkan kepekatan glukosa mengikut selang waktu selepas muatan karbohidrat. Nilai diagnostik klinikal adalah kadar penurunan kadar gula, dinyatakan sebagai peratusan. Rata-rata, ia adalah 1.72% per minit. Pada orang yang lebih tua dan tua, nilai ini sedikit kurang.

Sebarang jenis ujian toleransi glukosa dilakukan hanya dengan arahan doktor yang menghadiri.

Keluk gula: petunjuk untuk GTT

Ujian tersebut mendedahkan perjalanan hiperglikemia atau prediabetes terpendam.

Anda boleh mengesyaki keadaan ini dan menetapkan GTT setelah keluk gula ditentukan, dalam kes berikut:

 • kehadiran diabetes dalam keluarga terdekat;
 • obesiti (indeks jisim badan melebihi 25 kg / m2);
 • pada wanita dengan patologi fungsi pembiakan (keguguran, kelahiran pramatang);
 • kelahiran anak dengan sejarah kelainan perkembangan;
 • hipertensi arteri;
 • pelanggaran metabolisme lipid (hiperkolesterolemia, dislipidemia, hipertrigliseridemia);
 • gout;
 • episod peningkatan tahap glukosa sebagai tindak balas kepada tekanan, penyakit;
 • penyakit kardiovaskular;
 • nefropati etiologi yang tidak diketahui;
 • kerosakan hati
 • sindrom metabolik yang ditetapkan;
 • neuropati periferi dengan keparahan yang berbeza-beza;
 • luka kulit pustular yang kerap (furunculosis);
 • patologi kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, kelenjar pituitari, ovari pada wanita;
 • hemokromatosis;
 • keadaan hipoglikemik;
 • penggunaan ubat-ubatan yang meningkatkan glisemia darah;
 • berumur lebih dari 45 tahun (dengan kekerapan penyelidikan 1 kali dalam 3 tahun);
 • trimester kehamilan untuk tujuan pemeriksaan pencegahan.

GTT sangat diperlukan untuk memperoleh hasil yang boleh dipersoalkan dari ujian glukosa darah rutin.

Peraturan untuk mempersiapkan ujian

Ujian toleransi glukosa harus dilakukan pada waktu pagi, ketika perut kosong (pesakit harus berhenti makan sekurang-kurangnya 8 jam, tetapi tidak lebih

Air dibenarkan. Pada masa yang sama, selama tiga hari sebelumnya, seseorang harus memerhatikan rejim aktiviti fizikal yang biasa, menerima jumlah karbohidrat yang mencukupi (tidak kurang daripada satu gram sehari), berhenti sepenuhnya merokok dan minum minuman beralkohol, jangan berlebihan, mengelakkan kerisauan psikoemosi.

Dalam diet pada waktu petang sebelum kajian, sebilangan gram karbohidrat mesti ada. Dilarang sama sekali meminum kopi pada hari kajian.

Semasa mengambil sampel darah, kedudukan pesakit harus berbaring atau duduk, dalam keadaan tenang, setelah berehat sebentar. Di bilik di mana kajian dijalankan, peraturan suhu, kelembapan, cahaya dan keperluan kebersihan yang lain mesti diperhatikan, yang hanya dapat dicapai di makmal atau bilik pengendalian bilik hospital.

Agar kurva gula ditampilkan secara objektif, GTT harus dijadwalkan ulang jika:

 • orang yang diuji berada dalam tempoh prodromal atau akut dari sebarang penyakit berjangkit dan radang;
 • dalam beberapa hari terakhir, pembedahan dilakukan;
 • keadaan tekanan yang teruk;
 • pesakit cedera;
 • beberapa ubat (kafein, kalsitonin, adrenalin, dopamin, antidepresan) diperhatikan.

Hasil yang tidak betul dapat diperoleh dengan kekurangan kalium dalam tubuh (hipokalemia), gangguan fungsi hati dan fungsi sistem endokrin (hiperplasia kortikal adrenal, penyakit Cushing, hipertiroidisme, adenoma hipofisis).

Peraturan untuk mempersiapkan kaedah GTT parenteral serupa dengan kaedah untuk glukosa melalui mulut.

Toleransi glukosa pada lelaki dan wanita

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar nilai gula darah berikut dianggap normal:

Cara mengambil ujian GTT semasa kehamilan (ujian toleransi glukosa)

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan (GTT) dilakukan dengan tujuan diagnosis awal diabetes kehamilan. Menurut kajian statistik, penyakit ini dikesan pada 7.3% wanita hamil. Komplikasinya berbahaya bagi perkembangan intrauterin normal pada bayi dan ibu sendiri, kerana dia mempunyai risiko peningkatan manifestasi diabetes yang tidak bergantung kepada insulin..

Kajian ini juga relevan untuk pesakit yang tidak hamil, kerana ini memungkinkan anda menjelaskan keadaan metabolisme karbohidrat. Kos kajian berbeza dari 800 hingga 1200 rubel dan bergantung kepada keperluan kekerapan pengukuran indikator. Analisis lanjutan dilakukan pada selang waktu setengah jam setelah 30, 60, 90 dan 120 minit.

Pertimbangkan piawaian khusus untuk GTT, serta peraturan penyediaan dan alasan penyimpangan penunjuk dari nilai normal.

Ujian Toleransi Glukosa Kehamilan

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan membolehkan anda menilai kepekatan gula sederhana dalam biomaterial yang dikaji, 1 hingga 2 jam selepas muatan karbohidrat. Tujuan kajian ini adalah untuk mendiagnosis kehadiran atau ketiadaan diabetes mellitus kehamilan yang berlaku pada wanita hamil.

Persiapan untuk kajian melibatkan memerhatikan beberapa peraturan. 3 hari sebelum pengumpulan biomaterial, pesakit harus mematuhi rejimen biasa, tanpa membatasi dirinya pada produk atau aktiviti fizikal tertentu. Tetapi, sebelum lawatan ke makmal selama 8 - 12 jam, anda mesti menolak makanan. Diet harus dirancang supaya makanan terakhir tidak mengandungi lebih daripada 50 gram karbohidrat. Cecair itu mesti dimakan dalam jumlah yang tidak terhad. Adalah penting bahawa ia adalah air tulen tanpa gas atau pemanis..

Merokok dan alkohol tidak boleh diterima bukan sahaja sebelum analisis, tetapi juga untuk wanita hamil pada umumnya.

Batasan untuk GTT untuk Wanita Hamil

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan dilarang sekiranya pesakit:

 • berada dalam fasa penyakit berjangkit akut;
 • mengambil ubat yang mempunyai kesan langsung terhadap glukosa darah;
 • mencapai trimester ketiga (32 minggu).

Selang minimum selepas penyakit dipindahkan atau ubat dihentikan dan sebelum ujian adalah 3 hari.

Batasan untuk analisis juga peningkatan glukosa dalam darah yang diambil dari pesakit pada waktu pagi dengan perut kosong (lebih daripada 5.1 mmol / l).

Analisis juga tidak dilakukan sekiranya pesakit mempunyai penyakit berjangkit dan radang akut.

Cara mengambil ujian GTT semasa kehamilan?

Ujian toleransi glukosa kehamilan bermula dengan mengumpulkan darah dari urat pada selekoh siku. Kemudian pesakit perlu minum glukosa yang dilarutkan dalam cecair dengan jumlah 200-300 ml (isipadu glukosa larut dikira berdasarkan berat badan pesakit, tetapi tidak lebih dari 75 g). Harus diingat bahawa cecair mesti diminum tidak lebih dari 5 hingga 7 minit.

Pengukuran gula pertama dilakukan selepas 1 jam, kemudian setelah 2 jam. Dalam selang waktu antara pengukuran, pesakit harus berada dalam keadaan tenang, menghindari aktiviti fizikal, termasuk berjalan menaiki tangga, dan juga merokok.

Kadar GTT untuk wanita hamil

Hasil kajian adalah perlu untuk menjelaskan keadaan metabolisme karbohidrat dalam tubuh wanita hamil. Walau bagaimanapun, mereka tidak cukup untuk membuat diagnosis akhir. Untuk ini, pesakit harus berunding dengan ahli endokrinologi dengan doktor dan mengemukakan ujian perubatan tambahan.

Data yang ditunjukkan di bawah boleh digunakan untuk tujuan maklumat sahaja. Penggunaannya untuk diagnosis diri dan pemilihan rawatan tidak dapat diterima. Ini boleh menyebabkan kesihatan yang buruk dan memberi kesan buruk kepada perkembangan intrauterin bayi.

Jadual menunjukkan petunjuk glukosa normal dalam serum darah vena wanita hamil menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Masa pengukuranNilai norma dalam plasma darah vena, mmol / lHasil yang menunjukkan diabetes kehamilan, mmol / L
Pada perut kosongKurang daripada 5.15.1 hingga 7.5
1 jam selepas mengambil larutan glukosaKurang dari 10Kurang dari 10
2 jam selepas mengambil larutan glukosaKurang dari 8.58.5 hingga 11.1

Perlu ditekankan bahawa pemilihan nilai rujukan tidak mengira usia kehamilan dan usia wanita.

Bagaimana ujian toleransi glukosa?

Ujian toleransi glukosa untuk pesakit yang tidak hamil dilakukan sama dengan prosedur yang dijelaskan di atas untuk wanita hamil. Algoritma Ringkas:

 • pengukuran tahap gula darah sederhana selepas 8-12 jam berpuasa;
 • pengambilan selama 5 minit 75 gram larutan glukosa anhidrat atau 82.5 gram monohidratnya untuk pesakit dewasa. Kanak-kanak perlu minum 1.75 gram gula sederhana per 1 kg berat, dengan kuantiti maksimum 75 gram;
 • pengukuran berulang penunjuk yang dipertimbangkan dilakukan setelah 1 dan 2 jam.

Penting: had untuk ujian adalah peningkatan glukosa darah hingga 5,8 mmol / L pada perut kosong. Dalam kes ini, kajian ini dibatalkan, dan pesakit diberi diagnosis lanjutan ketahanan badan terhadap insulin.

Untuk melaksanakan kajian ini, kaedah enzimatik (heksokinase) digunakan dengan hasil yang dicatat menggunakan sinaran ultraviolet (UV). Intipati teknik ini adalah dua tindak balas berurutan yang berlaku di bawah pengaruh enzim heksokinase.

Glukosa berinteraksi dengan molekul adenosin trifosfat (ATP) untuk membentuk glukosa-6-fosfat + ATP. Kemudian, bahan yang dihasilkan di bawah tindakan enzimatik glukosa-6-fosfat dehidrogenase ditukarkan menjadi 6-fosfoglukonat. Reaksi disertai dengan pemulihan molekul NADH, yang terpaku pada penyinaran UV.

Teknik ini diakui sebagai rujukan, kerana kekhususan analitiknya optimum untuk penentuan jumlah zat yang diinginkan dengan tepat.

Glukosa darah tinggi - apa maksudnya?

Tahap peningkatan dalam biomaterial glukosa hamil menunjukkan diabetes mellitus kehamilan. Sebagai peraturan, keadaan ini timbul dan hilang secara spontan..

Walau bagaimanapun, jika tidak ada pembetulan tahap gula darah yang tepat pada masanya, diabetes kehamilan boleh menyebabkan penamatan kehamilan, kerosakan janin, perkembangan toksikosis teruk, dll..

Sebilangan pakar cenderung menganggap manifestasi diabetes kehamilan sebagai isyarat untuk perkembangan bentuk penyakit kronik di masa depan. Dalam kes ini, wanita mempunyai sejarah keadaan prediabetik. Manifestasi penyakit semasa melahirkan anak menyumbang kepada perubahan hormon yang mempengaruhi kerja semua sistem dan organ.

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan tidak mengecualikan kemungkinan memperoleh hasil positif palsu. Sebagai contoh, jika seorang wanita tidak membuat persiapan yang betul untuk pengumpulan biomaterial, dia baru-baru ini mengalami kejutan fizikal atau emosi yang teruk. Situasi yang serupa adalah mungkin apabila pesakit mengambil ubat yang meningkatkan kadar gula darah sederhana..

Ciri-ciri menurunkan kadar gula

Gejala kekurangan glukosa dalam tubuh dapat diperhatikan pada waktu tertentu dalam sehari (pagi atau petang), dan keparahannya bergantung pada tahap penurunan glukosa dalam darah. Sekiranya nilai gula turun menjadi 3.4 mmol / l, maka seseorang merasa mudah marah, nada rendah, penurunan prestasi dan kelemahan umum atau kelesuan. Sebagai peraturan, untuk membetulkan keadaan, cukup mengambil makanan karbohidrat.

Apabila kekurangan gula dikaitkan dengan perkembangan diabetes, pesakit merasakan:

 • kerosakan tajam;
 • pelanggaran termoregulasi dan, sebagai akibatnya, kilat panas atau menggigil;
 • peningkatan berpeluh;
 • sakit kepala dan pening yang kerap;
 • kelemahan otot;
 • penurunan tumpuan perhatian dan ingatan;
 • kelaparan yang kerap, dan selepas makan makanan, loya;
 • ketajaman penglihatan.

Situasi kritikal disertai dengan kejang, gaya berjalan yang tidak khas, kejang, pengsan, dan koma. Penting untuk memperhatikan manifestasi hipoglikemia yang teruk dan memberi rawatan perubatan yang kompeten.

Ujian toleransi glukosa menunjukkan nilai rendah jika:

 • pesakit mengambil ubat-ubatan yang membantu menurunkan gula sederhana, seperti insulin;
 • orang yang diperiksa menunjukkan insulinoma. Penyakit ini disertai dengan pembentukan neoplasma, yang mula aktif mengeluarkan bahan yang serupa dengan insulin. Sepertiga dari neoplasma berlaku dalam bentuk ganas dengan penyebaran metastasis. Penyakit ini menyerang orang-orang dari segala usia: dari bayi baru lahir hingga tua.

Prognosis hasilnya bergantung pada sifat tumor, dengan jinak - pemulihan lengkap diperhatikan. Neoplasma malignan dengan metastasis memburukkan lagi prognosis. Walau bagaimanapun, tahap kepekaan tinggi tisu mutan terhadap kesan ubat-ubatan kemoterapi harus dititikberatkan..

Nilai penurunan juga direkodkan setelah kelaparan pesakit yang diperiksa berpanjangan atau setelah melakukan senaman fizikal yang sengit. Kepentingan diagnostik bagi hasil tersebut adalah kecil. Pengaruh faktor luaran terhadap komposisi biokimia biomaterial harus dikecualikan dan kajian diulang..

Glukosa dan gula darah - sama atau tidak?

Jawapan untuk soalan ini bergantung pada konteks konsep yang dipersoalkan. Sekiranya kita bercakap mengenai analisis gula dan glukosa, maka konsepnya mempunyai makna yang sama dan boleh dianggap sebagai sinonim yang boleh ditukar ganti. Penggunaan kedua-dua istilah tersebut akan dianggap betul dan sesuai..

Sekiranya anda menjawab soalan dari sudut kimia, maka penyamaan konsep yang sama tidak betul. Oleh kerana gula adalah bahan organik karbohidrat dengan berat molekul rendah. Dalam kes ini, gula dibahagikan kepada mono-, di- dan oligosakarida. Monosakarida adalah gula sederhana, di dalam subkumpulan inilah glukosa masuk. Komposisi oligosakarida merangkumi 2 hingga 10 residu gula sederhana, dan disakarida adalah kes khas mereka.

Berapa kerap saya mesti mengambil GTT?

Doktor yang merujuk kepada kajian ini: ahli terapi, pakar pediatrik, ahli endokrinologi, pakar bedah, pakar sakit puan, pakar kardiologi.

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan adalah wajib bagi wanita dengan faktor risiko yang meningkat. Contohnya, sejarah penyakit tiroid, kes-kes yang diketahui mengenai gangguan toleransi glukosa pada saudara terdekat, atau penyalahgunaan tabiat buruk.

Bagi pesakit yang berumur lebih dari 45 tahun, kajian ini disarankan untuk dilakukan dengan kekerapan 1 kali dalam 3 tahun. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat berat badan berlebihan dan faktor risiko tinggi (serupa dengan wanita hamil), disarankan untuk melakukan GTT sekurang-kurangnya 1 kali dalam 2 tahun.

Dengan adanya bukti toleransi glukosa yang terganggu, kajian ini dilakukan sekali dalam setahun.

penemuan

Ringkasnya, perlu ditekankan:

 • tahap glukosa normal dalam darah diperlukan bagi seseorang untuk melaksanakan proses biokimia, serta untuk fungsi sistem saraf yang betul dan aktiviti mental yang mencukupi;
 • GTT diperlukan untuk mengesahkan diagnosis diabetes atau pengesanan awal pada wanita semasa kehamilan;
 • analisis dilarang sekiranya kandungan gula sederhana pada pesakit hamil melebihi 5,1 mmol / l, pada bukan hamil - 5,8 mmol / l;
 • persiapan yang tepat untuk kajian menentukan ketepatan hasil GTT yang diperoleh. Oleh itu, pengumpulan biomaterial setelah kelaparan yang berpanjangan atau tekanan berlebihan fizikal menyebabkan penurunan glukosa yang mendadak. Dan mengambil ubat untuk meningkatkan tahap glisemia membantu memperoleh data positif palsu;
 • ujian toleransi glukosa sahaja tidak mencukupi untuk membuat diagnosis pasti. Dianjurkan untuk menjalani kajian tambahan untuk mengenal pasti gangguan metabolisme karbohidrat: kadar C-peptida, insulin dan proinsulin. Dan juga mengukur tahap hemoglobin glikasi dan kreatinin dalam serum darah.

Lulus, pada tahun 2014 dia lulus dengan kepujian dari Institut Pengajian Tinggi Belanjawan Negeri Persekutuan di Universiti Negeri Orenburg dengan ijazah dalam mikrobiologi. Lulusan pengajian pascasiswazah FSBEI HE Universiti Orenburg State Agrarian.

Pada tahun 2015 Institut Simbolis Selular dan Intraselular Cabang Ural Akademi Sains Rusia lulus latihan lanjutan mengenai program profesional tambahan "Bacteriology".

Pemenang pertandingan All-Russian untuk karya ilmiah terbaik dalam pencalonan "Sains Biologi" tahun 2017.

Cara menjalankan ujian toleransi glukosa - petunjuk untuk kajian dan tafsiran hasilnya

Akibat kekurangan zat makanan pada wanita dan laki-laki boleh menjadi pelanggaran pengeluaran insulin, yang penuh dengan perkembangan diabetes mellitus, jadi penting untuk mengambil darah dari vena secara berkala untuk melakukan ujian toleransi glukosa. Setelah menguraikan indikator, diagnosis diabetes mellitus atau diabetes kehamilan pada wanita hamil dimasukkan atau dibantah. Biasakan diri anda dengan prosedur untuk mempersiapkan analisis, proses menjalankan ujian, penyahkodan petunjuk.

Ujian toleransi glukosa

Ujian toleransi glukosa (GTT) atau ujian toleransi glukosa adalah kaedah pemeriksaan khusus yang membantu mengenal pasti sikap tubuh terhadap gula. Dengan pertolongannya, kecenderungan diabetes, kecurigaan penyakit pendam ditentukan. Berdasarkan petunjuk, anda boleh campur tangan dalam masa dan menghilangkan ancaman. Terdapat dua jenis ujian:

 1. Toleransi glukosa oral atau oral - muatan gula dilakukan beberapa minit setelah pengambilan sampel darah pertama, pesakit diminta minum air manis.
 2. Intravena - jika mustahil untuk menggunakan air secara bebas, ia akan diberikan secara intravena. Kaedah ini digunakan untuk wanita hamil dengan toksikosis teruk, pesakit dengan gangguan gastrousus..

Petunjuk untuk

Pesakit dengan faktor berikut boleh menerima rujukan dari ahli terapi, pakar sakit puan, ahli endokrinologi untuk ujian toleransi glukosa semasa kehamilan atau disyaki diabetes mellitus.

 • disyaki diabetes mellitus jenis 2;
 • kehadiran diabetes sebenar;
 • untuk pemilihan dan penyesuaian rawatan;
 • jika anda mengesyaki atau menghidap diabetes kehamilan;
 • prediabetes;
 • sindrom metabolisme;
 • kerosakan fungsi pankreas, kelenjar adrenal, kelenjar pituitari, hati;
 • toleransi glukosa terjejas;
 • obesiti, penyakit endokrin;
 • pengurusan diri diabetes.

Cara mengambil ujian toleransi glukosa

Sekiranya doktor mengesyaki salah satu penyakit yang disebutkan di atas, dia akan memberikan rujukan untuk analisis toleransi glukosa. Kaedah pemeriksaan ini khusus, sensitif dan "murung." Anda harus bersiap-siap dengan berhati-hati agar tidak mendapat hasil yang salah, dan kemudian, bersama dengan doktor anda, memilih rawatan untuk menghilangkan risiko dan kemungkinan ancaman, komplikasi semasa diabetes.

Persiapan untuk prosedur

Sebelum ujian, anda perlu membuat persediaan dengan teliti. Langkah-langkah penyediaan merangkumi:

 • larangan alkohol selama beberapa hari;
 • pada hari analisis anda tidak boleh merokok;
 • beritahu doktor mengenai tahap aktiviti fizikal;
 • setiap hari jangan makan makanan manis, pada hari ujian jangan minum banyak air, ikuti diet yang betul;
 • mengambil kira tekanan;
 • jangan mengambil ujian untuk penyakit berjangkit, keadaan selepas operasi;
 • berhenti minum ubat dalam tiga hari: penurunan gula, hormon, metabolisme yang merangsang, jiwa yang tertekan.

Pensampelan darah puasa

Ujian gula darah berlangsung selama dua jam, kerana selama ini adalah mungkin untuk mengumpulkan informasi yang optimal mengenai tahap glisemia dalam darah. Langkah pertama dalam ujian ini adalah pengambilan darah, yang harus dilakukan ketika perut kosong. Kelaparan berlangsung 8-12 jam, tetapi tidak lebih dari 14, jika tidak, terdapat risiko hasil GTT yang tidak boleh dipercayai. Mereka diuji pada awal pagi untuk dapat mengesahkan pertumbuhan atau penurunan hasilnya..

Beban glukosa

Langkah kedua adalah mengambil glukosa. Pesakit sama ada minum sirap manis atau diberikan secara intravena. Dalam kes kedua, larutan glukosa khas 50% diberikan perlahan selama 2-4 minit. Untuk penyediaan, larutan berair dengan 25 g glukosa digunakan, untuk anak-anak larutan tersebut disediakan pada kadar 0,5 g per kilogram berat badan dalam norma, tetapi tidak lebih dari 75 g. Kemudian mereka menderma darah.

Dengan ujian lisan, dalam lima minit seseorang minum 250-300 ml air suam dan manis dengan 75 g glukosa. Hamil dibubarkan dalam jumlah yang sama 75-100 gram. Bagi pesakit asma, pesakit dengan angina pectoris, strok atau serangan jantung, disarankan untuk mengambil hanya 20 g. Beban karbohidrat tidak dilakukan secara bebas, walaupun serbuk glukosa dijual di farmasi tanpa resep..

Persampelan darah

Pada peringkat terakhir, beberapa ujian darah berulang dilakukan. Selama satu jam, darah diambil beberapa kali dari urat untuk memeriksa turun naik kadar glukosa. Menurut data mereka, kesimpulan sudah dibuat, diagnosis sedang dibuat. Ujian selalu memerlukan pemeriksaan semula, terutama jika memberikan hasil yang positif, dan kurva gula menunjukkan tahap diabetes. Anda perlu menjalani ujian seperti yang diarahkan oleh doktor.

Keputusan ujian toleransi glukosa

Berdasarkan hasil ujian gula, kurva gula ditentukan, yang menunjukkan keadaan metabolisme karbohidrat. Normalnya ialah 5.5-6 mmol per liter darah kapilari dan 6.1-7 vena. Indeks gula di atas menunjukkan prediabetes dan kemungkinan gangguan toleransi glukosa, fungsi pankreas yang tidak berfungsi. Dengan petunjuk 7.8-11.1 dari jari dan lebih daripada 8.6 mmol seliter dari urat, diabetes didiagnosis. Sekiranya, setelah pengambilan sampel darah pertama, angka di atas 7.8 dari jari dan 11.1 dari urat, dilarang menguji kerana perkembangan koma hiperglikemik.

Sebab-sebab prestasi yang salah

Hasil positif palsu (kadar yang tinggi dalam keadaan sihat) adalah mungkin dengan berehat di tempat tidur atau setelah berpuasa berpanjangan. Penyebab pembacaan negatif yang salah (tahap gula pesakit adalah normal) adalah:

 • penyerapan glukosa;
 • diet hypocaloric - sekatan dalam karbohidrat atau makanan sebelum ujian;
 • peningkatan aktiviti fizikal.

Kontraindikasi

Tidak selalu dibenarkan melakukan ujian toleransi glukosa. Kontraindikasi untuk lulus ujian adalah:

 • intoleransi gula individu;
 • penyakit saluran gastrousus, pemburukan pankreatitis kronik;
 • penyakit radang akut atau berjangkit;
 • toksikosis teruk;
 • tempoh selepas operasi;
 • rehat katil standard.

Ujian glukosa kehamilan

Semasa kehamilan, tubuh wanita hamil mengalami tekanan yang teruk, terdapat kekurangan unsur surih, mineral, vitamin. Wanita hamil mengikuti diet, tetapi ada yang memakan banyak makanan, terutama karbohidrat, yang mengancam diabetes kehamilan (hiperglikemia berpanjangan). Untuk mengesan dan mencegahnya, ujian kepekaan glukosa juga dilakukan. Walaupun mengekalkan tahap glukosa darah yang tinggi pada tahap kedua, kurva gula menunjukkan perkembangan diabetes.

Petunjuk penyakit ditunjukkan: kadar gula puasa lebih daripada 5,3 mmol / l, satu jam setelah pengambilan lebih tinggi daripada 10, dua jam kemudian 8.6. Setelah mengesan keadaan kehamilan, doktor menetapkan analisis kedua kepada wanita untuk mengesahkan atau membantah diagnosis. Setelah pengesahan, rawatan ditetapkan bergantung pada tempoh kehamilan, kelahiran anak dilakukan pada 38 minggu. 1.5 bulan selepas kelahiran anak, ujian toleransi glukosa diulang.

Bagaimana dan mengapa mengambil ujian glukosa semasa kehamilan?

Diabetes hamil

Gestational diabetes mellitus (GDM) adalah komplikasi yang timbul semasa kehamilan dan paling kerap berlaku pada trimester kedua dan ketiga. Ini adalah gangguan endokrin yang paling biasa yang berlaku secara purata pada setiap wanita ke-10. Walaupun terdapat pencapaian perubatan, 80% pesakit dengan GDM mengalami komplikasi kehamilan dan penyakit pada bayi baru lahir. Untuk mencegah dan merawat penyakit ini pada awal perkembangannya, ujian toleransi glukosa dilakukan pada semua wanita hamil..

Diabetes mellitus berbeza dengan diabetes biasa dalam nuansa bahawa untuk pertama kalinya dalam darah, peningkatan tahap glukosa berlaku tepat semasa kehamilan.

Akibat GDM untuk ibu:

 • kenaikan berat badan;
 • polyhydramnios;
 • patologi kardiovaskular;
 • hipertensi arteri;
 • pielonefritis kronik;
 • risiko menghidap diabetes selepas bersalin;
 • kelahiran yang rumit memerlukan pembedahan caesar.

Akibat GDM untuk anak yang belum lahir:

 • hipoksia;
 • berat lebih daripada 4 kg pada masa penghantaran;
 • kecederaan kelahiran kerana kelahiran yang rumit;
 • peningkatan risiko kematian janin;
 • ketidakmatangan paru-paru;
 • hipoglikemia dan hipokalsemia selepas kelahiran;
 • penyakit kuning patologi.

Dengan diagnosis tepat pada masanya dan pematuhan dengan cadangan doktor, kemungkinan untuk mengurangkan risiko komplikasi bagi wanita dan anak-anak. Menjadi jelas mengapa ujian ditetapkan kepada semua wanita hamil tanpa kecuali..

Jenis Penyelidikan

Biasanya, GDM tidak simptomatik dan tanpa tahap glukosa darah yang berlebihan. Oleh itu, ujian darah konvensional untuk mengesannya tidak berkesan. Di Persekutuan Rusia dan negara-negara lain di mana penyakit ini tersebar luas, pemeriksaan dua peringkat aktif dilakukan - kajian mengenai glukosa darah vena dan analisis toleransi glukosa.

Pemeriksaan peringkat pertama dilakukan sebaik sahaja seorang wanita didaftarkan untuk hamil. Kemungkinan dilakukan dengan tiga cara:

 1. Berpuasa glukosa dalam darah vena. Ia biasanya dilakukan dalam analisis biokimia komprehensif, yang juga termasuk dalam standard diagnostik..
 2. Penentuan jumlah hemoglobin glikosilasi HbA1C. Ujian ini tidak termasuk dalam standard insurans perubatan wajib, tetapi jika dikehendaki, seorang wanita boleh melakukannya sendiri.
 3. Mengukur glukosa darah vena pada bila-bila masa, tanpa mengira pengambilan makanan. Juga tidak termasuk dalam standard insurans kesihatan wajib..

Dengan menggunakan dua ujian terakhir, anda dapat menentukan diagnosis diabetes yang baru didiagnosis, tetapi jika hasilnya normal atau diragukan, ini tidak akan mengecualikan diagnosis GDM. Anda harus melakukan analisis seperti ujian glukosa perut kosong, dan mengikut hasilnya, doktor akan menilai kehadiran GDM.

Tahap kedua adalah analisis toleransi glukosa selama 22-28 minggu. Kadang kala kajian dilakukan sehingga 32 minggu. Masa yang optimum adalah antara 22 dan 26 minggu kehamilan. Analisis ini ditetapkan untuk semua wanita hamil, dan bahkan mereka yang belum pernah didiagnosis menghidap diabetes.

Ujian glukosa kehamilan dilakukan di makmal; ujian glukometer boleh diterima untuk memantau GDS yang sudah didiagnosis

Ujian gula darah

Pertimbangkan analisis yang paling biasa, yang termasuk dalam program insurans perubatan wajib dan diberikan kepada semua wanita hamil pada masa pendaftaran.

Cara mempersiapkan diri untuk ujian:

 1. Lapar sekurang-kurangnya 8 jam, tetapi tidak lebih dari 14 jam.
 2. Jangan makan makanan berlemak pada malam sebelum analisis.
 3. Jangan merokok 2-3 jam sebelum pengambilan sampel darah dan jangan minum minuman yang mengandungi alkohol selama dua hari.
 4. Anda boleh minum air minuman biasa.
 5. Bawa makanan karbohidrat yang mudah dicerna seperti pisang, minum yogurt.
 6. Beri amaran kepada jururawat jika peraturan persiapan dilanggar atau jika pengumpulan darah tidak diterima.

Cara lulus analisis akan memberitahu bidan atau jururawat bilik rawatan

Prosedur ini berlangsung selama beberapa minit, perawat mengambil darah dari vena ke dalam beberapa tabung kecil (semasa analisis biokimia) atau menjadi satu jika glukosa diberikan secara berasingan. Selepas prosedur, anda mesti duduk di koridor selama 15 minit sehingga pendarahan berhenti dari tempat tusukan. Selama ini, anda boleh makan makanan yang dibawa bersama.

Ujian toleransi glukosa

Selalunya, ujian ini ditetapkan pada 22-26 minggu, biasanya ujian tersebut dilakukan di hospital bersalin atau klinik pesakit luar, jika seseorang mempunyai makmal sendiri. Ujian toleransi adalah kaedah yang selamat untuk menganalisis gangguan metabolisme karbohidrat semasa kehamilan. Doktor wanita-pakar obstetrik-ginekologi terkemuka boleh menilai hasilnya, tetapi sekiranya diabetes mellitus primer, pesakit disyorkan untuk berunding dengan ahli endokrinologi.

 • diagnosis diabetes yang telah ditetapkan sebelumnya;
 • patologi saluran pencernaan dengan gangguan penyerapan glukosa.

Ujian mesti ditangguhkan dalam kes seperti:

 • toksikosis dengan muntah;
 • jangkitan akut;
 • rehat di atas katil.

Bidan atau doktor harus memberitahu bagaimana untuk menjalani ujian saringan ini. Seorang wanita boleh bertanya mengenai tujuan ujian ini. Kakitangan perubatan mesti memberikan maklumat lengkap mengenai mengapa mereka diresepkan. Kemudian hari yang ditentukan oleh wanita hamil untuk pemeriksaan.

Persediaan untuk analisis sama dengan persiapan sebelum analisis darah vena puasa. Sekiranya mungkin, perlu menangguhkan ubat sehingga akhir kajian. Ujian diambil pada waktu pagi dan mengambil masa sekurang-kurangnya dua jam. Mereka biasanya meminta anda mengambil sebotol air minum tanpa gas, anda boleh mengambil sebiji lemon.

Selama tiga hari sebelum ujian, seorang wanita harus mengikuti diet biasa, dan pada masa yang sama mengambil sekurang-kurangnya 150 g karbohidrat sehari. Bahagian makanan terakhir (8-14 jam sebelum pemeriksaan) harus mengandungi sekurang-kurangnya 30 g karbohidrat.

Tahap ujian toleransi glukosa:

 1. Biasanya analisis dilakukan pada waktu pagi. Seorang jururawat melakukan tusukan urat yang sesuai dan menarik darah semasa perut kosong. Selepas itu, ujian glukosa segera berlaku. Pada nilai yang lebih tinggi, ujian dihentikan.
 2. Sekiranya tahap gula normal, maka dalam masa 5 minit pesakit harus minum larutan serbuk glukosa. Kakitangan perubatan harus memberitahu bagaimana membiakkannya.
 3. Dalam kapal dengan 75 g serbuk glukosa kering, anda perlu menambahkan 250-300 ml sedikit air suam dan campurkan sehingga larut sepenuhnya. Sebilangan kecil jus lemon dibenarkan untuk toleransi yang lebih baik..

Kali kedua dan ketiga, pengambilan sampel darah vena dilakukan 1 dan 2 jam selepas permulaan pentadbiran glukosa. Sekiranya hasil kedua bercakap mengenai diabetes, analisis ketiga tidak.

Pada mana-mana peringkat kajian, dengan keadaan kesihatan yang semakin buruk, seorang wanita harus memberitahu perawat mengenai perkara ini. Kemungkinan ujian awal ditamatkan.

Kadar glukosa semasa kehamilan

Semasa kehamilan, norma makmal berbeza dari biasa, dan glukosa tidak terkecuali..

 • glukosa puasa dalam darah vena - kurang daripada 5, 1 mmol / l;
 • hemoglobin glikosilasi - kurang daripada 6.5%;
 • glukosa, tanpa mengira pengambilan makanan pada siang hari - kurang dari 11, 1 mmol / l.

Untuk ujian toleransi glukosa:

 • semasa perut kosong - hingga 5, 1 mmol / l;
 • selepas 1 jam - hingga 10 mmol / l;
 • selepas 2 jam - hingga 8.5 mmol / l.

Sekiranya norma terlampaui atau berada di had atas, maka nilai menunjukkan kehadiran diabetes pada pesakit - bentuk manifestasi atau kehamilan. Dalam kes seperti itu, diperlukan perundingan segera dengan pakar kandungan-pakar sakit puan..

Adakah alternatif untuk ujian toleransi glukosa??

Hemoglobin glikosilasi tidak dapat dijadikan kriteria untuk diagnosis GDM, nilainya semasa kehamilan mungkin diremehkan dan tidak menggambarkan gambaran sebenar kenaikan gula darah setelah makan. Oleh itu, pada masa ini tidak ada alternatif yang tersedia untuk penilaian di makmal konvensional..

Ujian glukosa kehamilan adalah bahagian penting dalam pemeriksaan rutin seorang wanita sebelum melahirkan. Mereka diperlukan untuk diagnosis tepat pada masanya diabetes mellitus kehamilan dan nyata, yang berbahaya kerana kesannya pada tubuh wanita hamil dan anak.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes