Ujian toleransi glukosa

Ujian toleransi glukosa (Ujian toleransi glukosa, GTT) - kaedah untuk diagnosis diabetes. Petunjuk utama untuk digunakan: diagnosis diabetes, peningkatan glukosa yang kecil (diragukan) sebelumnya, kehadiran faktor risiko diabetes - obesiti, aterosklerosis, penyakit kardiovaskular, kehadiran diabetes pada saudara-mara.

Ujian toleransi glukosa dilakukan untuk mengesan diabetes dan gangguan metabolisme karbohidrat pendam. Prinsip ujian adalah mengukur glukosa 2 kali - sebelum beban dan selepas 2 jam. Beban glukosa: Larutkan 75 gram glukosa anhidrat dalam 250-300 ml. air dan minum selama 3-5 minit semasa perut kosong. Bagi kanak-kanak, jumlah glukosa adalah 1.75 g glukosa per 1 kg berat badan. Ujian ini didahului dengan puasa malam selama 8 jam (tidak lebih dari 14 jam), anda boleh minum air. Makanan terakhir pada waktu petang mestilah mengandungi 30-50 g karbohidrat.

Petunjuk untuk ujian tersebut adalah pengukuran glukosa yang dipersoalkan, hiperglikemia atau glukosuria yang dikesan secara tidak sengaja, serta tanda-tanda klinikal diabetes dengan tahap glukosa normal. Perlu diingat bahawa jika diagnosis diabetes tidak diragukan, penggunaan ujian dapat menyebabkan perkembangan kejutan glisemik..

Penyediaan diagnostik

1. Perlu dijelaskan kepada pesakit bahawa kajian akan menilai metabolisme glukosa.
2. Pesakit harus mematuhi diet tinggi karbohidrat selama 3 hari dan menahan diri dari makan (setelah berpuasa malam) selama 8-12 jam sebelum kajian.
3. Pesakit dinasihatkan untuk menahan diri dari merokok, minum kopi dan alkohol, serta melakukan aktiviti fizikal yang berat selama 8 jam sebelum kajian dan semasa menjalankannya.
4. Perlu diperingatkan bahawa untuk kajian itu perlu mengambil sampel darah, dan memberitahu siapa dan kapan akan mengambil darah dari vena.
5. Pesakit diberi amaran mengenai ketidakselesaan yang mungkin berlaku semasa meletakkan tali pengikat pada lengan dan tusukan urat.
7. Doktor yang hadir dan doktor makmal harus menyedari pesakit mengambil ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi hasil kajian. Sekiranya perlu, ubat ini dibatalkan..
8. Pesakit harus diberitahu mengenai gejala hipoglikemia (kelemahan, kegelisahan, kerengsaan, kelaparan, peningkatan berpeluh), apabila kejadiannya harus segera memberitahu doktor.

Prosedur

1. Pada waktu pagi antara 7 dan 9 jam, sampel darah diambil dari vena untuk menentukan tahap glukosa puasa awal. Darah diambil ke dalam tabung uji dari urat atau jari. Kateter boleh dimasukkan.
2. Sekiranya di klinik ini kajian ini juga merangkumi penentuan tahap glukosa dalam air kencing, maka segera setelah mengambil darah, sampel air kencing harus diambil.
3. Setelah mengambil sampel darah dan air kencing, pesakit diberi minuman yang mengandungi jumlah glukosa yang diperlukan, dan waktu diperhatikan. Sebaiknya minum larutan tidak lebih dari 5 minit.
4. 1, 2 jam selepas pemuatan glukosa, darah diambil dari vena atau dari jari.
5. Air kencing dikumpulkan pada selang waktu yang sama untuk pemeriksaan..
6. Sekiranya pesakit mengalami kelemahan dari pelbagai venipuncture, dia disarankan untuk berbaring..
7. Sepanjang kajian, disarankan agar pesakit minum air untuk mengeluarkan air kencing yang mencukupi.
8. Letakkan venipuncture dengan bola kapas sehingga pendarahan berhenti.
9. Dengan pembentukan hematoma bersama dengan venipuncture, kompres pemanasan ditetapkan.
10. Adalah perlu untuk memastikan bahawa pesakit mempunyai makanan ringan, dan juga tidak melihat gejala hipoglikemia.
11. Setelah mengambil darah, pesakit dapat meneruskan pengambilan ubat yang terpaksa dibatalkan.

Ujian toleransi glukosa - apa yang ditunjukkan dan untuk apa? Persiapan dan perlakuan, norma dan tafsiran hasilnya. Ujian kehamilan. Di manakah kajian dijalankan

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Ujian toleransi glukosa adalah analisis makmal yang dirancang untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat laten, seperti prediabetes, peringkat awal diabetes.

Ujian toleransi glukosa am

Nama ujian toleransi glukosa (ujian toleransi glukosa oral, ujian glukosa 75 g, ujian toleransi glukosa)

Pada masa ini, nama kaedah ujian toleransi glukosa (GTT) umumnya diterima di Rusia. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya, nama lain juga digunakan untuk merujuk kepada kaedah diagnostik makmal yang sama, yang pada dasarnya identik dengan istilah toleransi glukosa. Sinonim seperti istilah GTT adalah seperti berikut: ujian toleransi glukosa oral (OGTT), ujian toleransi glukosa oral (PHTT), ujian toleransi glukosa (TSH), serta ujian dengan 75 g glukosa, ujian beban gula, dan pembinaan lengkung gula. Dalam bahasa Inggeris, nama kaedah makmal ini dilambangkan dengan istilah ujian toleransi glukosa (GTT), ujian toleransi glukosa oral (OGTT).

Apa yang menunjukkan dan mengapa ujian toleransi glukosa diperlukan?

Jadi, ujian toleransi glukosa adalah penentuan tahap gula (glukosa) dalam darah ketika perut kosong dan dua jam setelah mengambil larutan 75 g glukosa yang dilarutkan dalam segelas air. Dalam beberapa kes, ujian toleransi glukosa diperpanjang dilakukan di mana gula darah ditentukan pada perut kosong, 30, 60, 90 dan 120 minit setelah menggunakan larutan 75 g glukosa.

Biasanya, gula darah puasa harus turun naik antara 3.3 - 5.5 mmol / L untuk darah dari jari, dan 4.0 - 6.1 mmol / L untuk darah dari vena. Sejam selepas seseorang minum 200 ml cecair dalam perut kosong, di mana 75 g glukosa dilarutkan, paras gula darah meningkat ke tahap maksimum (8 - 10 mmol / l). Kemudian, ketika glukosa yang diterima diproses dan diserap, kadar gula darah menurun, dan 2 jam setelah pengambilan 75 g glukosa menjadi normal, dan kurang dari 7.8 mmol / l untuk darah dari jari dan urat.

Sekiranya dua jam selepas mengambil 75 g glukosa, kadar gula darah di atas 7,8 mmol / L, tetapi di bawah 11,1 mmol / L, ini menunjukkan pelanggaran laten metabolisme karbohidrat. Maksudnya, fakta bahawa karbohidrat dalam tubuh manusia diserap dengan gangguan terlalu lambat, tetapi setakat ini gangguan ini dikompensasi dan berlanjutan secara diam-diam, tanpa gejala klinikal yang dapat dilihat. Sebenarnya, nilai gula darah yang tidak normal dua jam selepas mengambil 75 g glukosa bermaksud seseorang sudah menghidap diabetes secara aktif, tetapi dia belum memperoleh bentuk pengembangan klasik dengan semua gejala ciri. Dengan kata lain, orang itu sudah sakit, tetapi tahap patologi awal, dan oleh itu belum ada gejala.

Oleh itu, jelas bahawa nilai ujian toleransi glukosa sangat besar, kerana analisis sederhana ini membolehkan anda mengenal pasti patologi metabolisme karbohidrat (diabetes mellitus) pada peringkat awal, ketika tidak ada gejala klinikal yang khas, tetapi kemudian anda dapat merawat dan mencegah pembentukan diabetes klasik. Dan jika gangguan laten metabolisme karbohidrat, yang dikesan menggunakan ujian toleransi glukosa, dapat diperbaiki, dibalikkan dan mencegah perkembangan penyakit, maka pada tahap diabetes, ketika patologi sudah terbentuk sepenuhnya, sudah mustahil untuk menyembuhkan penyakit ini, tetapi hanya mungkin untuk mengekalkan tahap gula ubat secara normal dalam darah, menunda permulaan komplikasi.

Perlu diingat bahawa ujian toleransi glukosa memungkinkan pengesanan awal gangguan laten metabolisme karbohidrat, tetapi tidak memungkinkan untuk membezakan antara jenis diabetes mellitus pertama dan kedua, serta penyebab perkembangan patologi.

Memandangkan kepentingan dan kandungan maklumat diagnostik ujian toleransi glukosa, analisis ini dibenarkan untuk dilakukan apabila terdapat kecurigaan terhadap pelanggaran metabolisme karbohidrat. Tanda-tanda gangguan metabolisme karbohidrat terpendam adalah seperti berikut:

 • Tahap gula darah di atas normal, tetapi di bawah 6.1 mmol / L untuk darah dari jari dan 7.0 mmol / L untuk darah dari vena;
 • Penampilan berkala glukosa dalam air kencing dengan latar belakang gula darah normal;
 • Haus yang kuat, kencing yang kerap dan banyak, serta peningkatan selera makan dengan latar belakang gula darah normal;
 • Kehadiran glukosa dalam air kencing semasa kehamilan, tirotoksikosis, penyakit hati atau penyakit berjangkit kronik;
 • Neuropati (gangguan saraf) atau retinopati (gangguan retina) dengan sebab yang tidak jelas.

Sekiranya seseorang mempunyai tanda-tanda gangguan laten metabolisme karbohidrat, dia disyorkan untuk melakukan ujian toleransi glukosa untuk memastikan kehadiran atau ketiadaan tahap awal patologi.

Orang yang benar-benar sihat yang mempunyai kadar gula darah normal dan tidak mempunyai tanda-tanda gangguan metabolisme karbohidrat tidak perlu melakukan ujian toleransi glukosa, kerana ia sama sekali tidak berguna. Juga, tidak perlu melakukan ujian toleransi glukosa bagi mereka yang sudah mempunyai kadar gula darah puasa yang sesuai dengan diabetes mellitus (lebih dari 6.1 mmol / L untuk darah dari jari dan lebih dari 7.0 untuk darah dari vena), kerana gangguannya cukup jelas, tidak tersembunyi.

Petunjuk untuk ujian toleransi glukosa

Oleh itu, ujian toleransi glukosa semestinya ditunjukkan untuk dilaksanakan dalam kes berikut:

 • Hasil penentuan glukosa puasa yang meragukan (di bawah 7.0 mmol / l, tetapi di atas 6.1 mmol / l);
 • Kenaikan kadar glukosa darah secara tidak sengaja terhadap tekanan;
 • Kehadiran glukosa dalam air kencing secara tidak sengaja dikesan dengan latar belakang gula darah normal dan tidak adanya gejala diabetes mellitus (peningkatan dahaga dan selera makan, kencing kerap dan banyak);
 • Kehadiran tanda-tanda diabetes mellitus dengan latar belakang gula darah normal;
 • Kehamilan (untuk mengesan diabetes kehamilan)
 • Kehadiran glukosa dalam air kencing terhadap tirotoksikosis, penyakit hati, retinopati atau neuropati.

Sekiranya seseorang mempunyai situasi di atas, maka dia pasti harus lulus ujian toleransi glukosa, kerana terdapat risiko diabetes terpendam yang sangat tinggi. Dan tepatnya untuk mengesahkan atau membantah diabetes mellitus laten dalam keadaan sedemikian sehingga ujian toleransi glukosa dilakukan, yang memungkinkan anda "mengungkapkan" pelanggaran metabolisme karbohidrat yang tidak dapat dilihat di dalam badan.

Selain petunjuk yang diperlukan di atas, ada sejumlah situasi di mana orang dianjurkan untuk menderma darah secara berkala untuk ujian toleransi glukosa, kerana mereka mempunyai risiko tinggi terkena diabetes. Situasi seperti ini bukan merupakan petunjuk wajib untuk mengambil ujian toleransi glukosa, tetapi sangat disarankan untuk melakukan analisis ini secara berkala untuk mengesan prediabetes atau diabetes terpendam sejak awal..

Situasi serupa di mana disyorkan untuk melakukan ujian toleransi glukosa secara berkala termasuk adanya penyakit atau keadaan berikut pada seseorang:

 • Umur lebih dari 45;
 • Indeks jisim badan lebih daripada 25 kg / cm 2;
 • Kehadiran diabetes pada ibu bapa atau saudara kandung darah;
 • Gaya hidup tidak aktif;
 • Diabetes kehamilan pada kehamilan yang lalu;
 • Kelahiran anak dengan berat badan lebih daripada 4.5 kg;
 • Kelahiran pramatang, kelahiran anak dengan janin mati, keguguran pada masa lalu;
 • Hipertensi arteri;
 • Tahap HDL di bawah 0.9 mmol / L dan / atau trigliserida di atas 2.82 mmol / L;
 • Kehadiran sebarang patologi sistem kardiovaskular (aterosklerosis, penyakit jantung koronari, dll.);
 • Ovari polikistik;
 • Gout;
 • Penyakit periodontal kronik atau furunculosis;
 • Penerimaan diuretik, hormon glukokortikoid dan estrogen sintetik (termasuk sebagai sebahagian daripada kontraseptif oral gabungan) untuk jangka masa yang panjang.

Sekiranya seseorang tidak menghidap penyakit atau penyakit di atas, tetapi usianya lebih tua dari 45 tahun, maka dia disarankan untuk menjalani ujian toleransi glukosa tiga tahun sekali..

Sekiranya seseorang mempunyai sekurang-kurangnya dua keadaan atau penyakit dari perkara di atas, maka dia disarankan untuk menjalani ujian toleransi glukosa tanpa gagal. Sekiranya pada masa yang sama nilai ujian ternyata normal, maka ia mesti diambil sebagai ujian pencegahan setiap tiga tahun. Tetapi apabila keputusan ujian tidak normal, maka anda perlu menjalankan rawatan yang ditetapkan oleh doktor anda dan melakukan analisis sekali setahun untuk memantau keadaan dan perkembangan penyakit ini.

Kontraindikasi untuk ujian toleransi glukosa

Ujian toleransi glukosa dikontraindikasikan untuk mereka yang pernah mendiagnosis diabetes mellitus, dan ketika kadar gula darah puasa adalah 11.1 mmol / L atau lebih tinggi! Dalam keadaan seperti itu, GTT tidak pernah dilakukan, kerana pemuatan glukosa dapat memprovokasi perkembangan koma hiperglikemik.

Juga, ujian toleransi glukosa dikontraindikasikan dalam kes-kes di mana terdapat faktor-faktor yang dapat mempengaruhi hasilnya dan menjadikannya tidak tepat, iaitu positif positif atau negatif palsu. Tetapi dalam kes seperti itu, kontraindikasi biasanya bersifat sementara, berlaku sehingga faktor yang mempengaruhi keputusan ujian hilang.

Oleh itu, ujian toleransi glukosa tidak dijalankan dalam kes berikut:

 • Tempoh akut sebarang penyakit, termasuk penyakit berjangkit (contohnya, jangkitan virus pernafasan akut, pemburukan ulser gastrik, pencernaan, dan lain-lain);
 • Infarksi miokardium, menderita kurang dari sebulan yang lalu;
 • Tempoh tekanan yang teruk di mana orang itu;
 • Kecederaan, kelahiran atau pembedahan berlangsung kurang dari 2 - 3 bulan yang lalu;
 • Sirosis hati alkoholik;
 • Hepatitis;
 • Tempoh haid pada wanita;
 • Kehamilan lebih daripada 32 minggu;
 • Mengambil ubat yang meningkatkan gula darah (adrenalin, kafein, rifampisin, hormon glukokortikoid, hormon tiroid, diuretik, kontraseptif oral, antidepresan, ubat psikotropik, beta-blocker (atenolol, bisoprolol, dll.)). Sebelum mengikuti ujian toleransi glukosa, anda perlu berhenti mengambil ubat tersebut sekurang-kurangnya tiga hari.

Doktor mana yang boleh menetapkan ujian toleransi glukosa?

Ujian toleransi glukosa

Persediaan untuk ujian toleransi glukosa

Cara mengambil ujian toleransi glukosa?

Pesakit datang ke makmal, di mana semasa perut kosong mereka mengambil darah dari jari atau urat untuk menentukan tahap glukosa yang berpuasa (lapar). Selepas itu, larutan glukosa disediakan, dan dibiarkan diminum selama lima minit dengan teguk kecil. Sekiranya larutan secara subyektif kelihatan manis dan terlalu tidak enak, maka sedikit asid sitrik atau jus lemon yang baru diperah ditambahkan ke dalamnya.

Setelah larutan glukosa telah diminum, waktu dapat dilihat, dan pesakit duduk dalam keadaan selesa dan diminta selama dua jam berikutnya untuk duduk diam di kemudahan perubatan tanpa terlibat dalam pekerjaan aktif. Sebaiknya baca buku kegemaran anda dua jam ini. Selama dua jam setelah mengambil larutan glukosa, anda tidak boleh makan, minum, merokok, minum alkohol dan tenaga, bersenam, gugup.

Selepas dua jam setelah mengambil larutan glukosa, darah sekali lagi diambil dari vena atau dari jari dan kepekatan gula dalam darah ditentukan. Ini adalah nilai gula darah dua jam setelah mengambil larutan glukosa yang merupakan hasil ujian toleransi glukosa.

Dalam beberapa kes, ujian toleransi glukosa diperpanjang dilakukan di mana darah diambil dari jari atau dari urat 30, 60, 90 dan 120 minit setelah mengambil larutan glukosa. Setiap kali, kadar gula darah ditentukan, dan nilai yang diperoleh diplotkan pada grafik di mana waktunya diplotkan pada sumbu X dan kepekatan gula darah pada sumbu Y. Hasilnya adalah grafik di mana kadar gula darah normal maksimum 30 minit setelah mengambil larutan glukosa, dan setelah 60 dan 90 minit kadar gula darah terus berkurang, mencapai tahap gula perut hampir kosong pada minit ke-120.

Apabila darah diambil dari jari dua jam setelah mengambil larutan glukosa, kajian tersebut dianggap lengkap. Selepas itu, anda boleh meninggalkan dan melakukan semua tugas anda pada siang hari.

Penyelesaian glukosa untuk ujian toleransi glukosa disediakan dengan cara yang sama - sejumlah glukosa dilarutkan dalam segelas air. Tetapi jumlah glukosa boleh berbeza, dan bergantung pada usia dan berat badan seseorang.

Oleh itu, bagi orang dewasa yang normal dengan berat badan normal, 75 g glukosa dilarutkan dalam 200 ml air. Bagi orang dewasa yang sangat gemuk, dos glukosa dikira secara berasingan dari nisbah 1 g glukosa per 1 kg berat badan, tetapi tidak lebih daripada 100 g. Contohnya, jika seseorang mempunyai berat 95 kg, maka dos glukosa untuknya adalah 95 * 1 = 95 g. Dan tepatnya 95 g larut dalam 200 ml air, dan minum. Sekiranya seseorang mempunyai berat 105 kg, maka dos glukosa yang dikira untuknya adalah 105 g, tetapi maksimum 100 g dibenarkan untuk larut. Oleh itu, bagi pesakit seberat 105 kg, dos glukosa adalah 100 g, yang dilarutkan dalam segelas air dan diberi minuman.

Bagi kanak-kanak yang berat badannya kurang dari 43 kg, dos glukosa juga dikira secara individu, berdasarkan nisbah 1.75 g setiap 1 kg berat badan. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak mempunyai berat 20 kg, yang bermaksud bahawa dos glukosa untuknya adalah 20 * 1,75 g = 35 g. Oleh itu, bagi seorang anak dengan berat 20 kg, 35 g glukosa dilarutkan dalam segelas air. Kanak-kanak dengan berat badan lebih dari 43 kg diberi dos glukosa dewasa yang biasa, iaitu 75 g setiap gelas air.

Selepas ujian toleransi glukosa

Apabila ujian toleransi glukosa selesai, anda boleh sarapan dengan apa sahaja yang anda mahukan, minum, dan juga kembali merokok dan minum alkohol. Secara amnya, pemuatan glukosa biasanya tidak menyebabkan kemerosotan kesejahteraan dan tidak memberi kesan negatif terhadap keadaan kadar tindak balas, dan oleh itu, setelah ujian toleransi glukosa, anda boleh melakukan apa sahaja perniagaan anda, termasuk bekerja, memandu, belajar, dll..

Keputusan ujian toleransi glukosa

Hasil ujian toleransi glukosa adalah dua angka: satu adalah kadar gula darah puasa, dan yang kedua adalah nilai gula darah dua jam setelah mengambil larutan glukosa.

Sekiranya ujian toleransi glukosa diperpanjang dilakukan, hasilnya adalah lima nombor. Angka pertama ialah nilai gula darah puasa. Angka kedua adalah tahap gula darah 30 minit setelah pengambilan larutan glukosa, digit ketiga adalah tahap gula satu jam setelah pengambilan larutan glukosa, digit keempat adalah gula darah setelah 1.5 jam, dan digit kelima adalah gula darah setelah 2 jam.

Nilai gula darah yang diperoleh semasa perut kosong dan setelah mengambil larutan glukosa dibandingkan dengan normal, dan kesimpulan dibuat mengenai kehadiran atau ketiadaan patologi metabolisme karbohidrat.

Kadar ujian toleransi glukosa

Biasanya, glukosa darah puasa adalah 3.3 - 5.5 mmol / L untuk darah dari jari, dan 4.0 - 6.1 mmol / L untuk darah dari vena..

Gula darah dua jam selepas mengambil larutan glukosa biasanya kurang dari 7,8 mmol / L.

Setengah jam setelah mengambil larutan glukosa, gula darah harus lebih rendah dari satu jam, tetapi lebih tinggi daripada pada perut kosong, dan kira-kira 7 - 8 mmol / l.

Tahap gula darah satu jam setelah mengambil larutan glukosa harus paling tinggi, dan kira-kira 8 - 10 mmol / l.

Tahap gula setelah 1.5 jam setelah mengambil larutan glukosa harus sama seperti setelah setengah jam, iaitu sekitar 7 - 8 mmol / l.

Ujian toleransi glukosa penyahkodan

Berdasarkan hasil ujian toleransi glukosa, doktor dapat membuat tiga kesimpulan: norma, prediabetes (gangguan toleransi glukosa) dan diabetes mellitus. Nilai kadar gula pada perut kosong dan dua jam setelah mengambil larutan glukosa, sesuai dengan masing-masing tiga pilihan kesimpulan, ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Sifat metabolisme karbohidratGula darah puasaGula darah dua jam selepas mengambil larutan glukosa
Biasa3.3 - 5.5 mmol / L untuk darah jari
4.0 - 6.1 mmol / L untuk darah dari urat
4.1 - 7.8 mmol / L untuk darah jari dan urat
Prediabetes (toleransi glukosa terganggu)Kurang daripada 6.1 mmol / L untuk darah jari
Kurang daripada 7.0 mmol / L untuk darah dari urat
6.7 - 10.0 mmol / L untuk darah jari
7.8 - 11.1 mmol / L untuk darah dari urat
DiabetesLebih daripada 6.1 mmol / L untuk darah jari
Lebih daripada 7.0 mmol / L untuk darah dari urat
Lebih daripada 10.0 mmol / L untuk darah jari
Lebih daripada 11.1 mmol / L untuk darah dari urat

Untuk memahami apa hasil yang diterima oleh orang ini atau tertentu mengikut ujian toleransi glukosa, anda perlu melihat skop tahap gula yang menjadi analisisnya. Seterusnya, lihat apa (normal, prediabetes atau diabetes) merujuk pada skop nilai gula, yang termasuk dalam analisis mereka sendiri.

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan

Maklumat am

Ujian toleransi glukosa selama kehamilan tidak berbeza dengan yang dilakukan pada wanita di luar kehamilan, dan dilakukan untuk mendiagnosis diabetes kehamilan. Faktanya ialah pada wanita, semasa kehamilan, dalam beberapa kes, diabetes berkembang, yang biasanya hilang setelah melahirkan. Untuk mengesan diabetes seperti itu, ujian toleransi glukosa dilakukan untuk wanita hamil.

Semasa mengandung, ujian toleransi glukosa adalah wajib untuk setiap tempoh kehamilan, jika seorang wanita mempunyai hasil yang pasti dalam menentukan gula puasa.

Dalam kes lain, bagi wanita yang sihat, ujian toleransi glukosa ditetapkan selama 24 hingga 28 minggu kehamilan untuk mengesan diabetes kehamilan..

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan harus dilakukan setelah persiapan tertentu:

 • Diet kaya karbohidrat harus diikuti selama tiga hari (jumlah karbohidrat sekurang-kurangnya 150 g sehari).
 • Sehari sebelum ujian, tekanan fizikal dan psiko-emosi yang berlebihan harus dikecualikan, jangan merokok, tidak minum alkohol.
 • Anda harus menolak makanan selama 8 hingga 12 jam sebelum mengikuti ujian, di mana ia dibenarkan minum air bersih tanpa gas.
 • Analisis diberikan dengan ketat pada waktu pagi ketika perut kosong.
 • Tiga hari sebelum ujian, enggan mengambil hormon glukokortikoid, hormon tiroid, diuretik, beta-blocker dan ubat lain yang meningkatkan atau menurunkan gula darah.

Anda tidak boleh mengambil ujian toleransi glukosa terhadap penyakit akut, termasuk penyakit berjangkit (seperti selesema, pemburukan pielonefritis, dll.), Dengan usia kehamilan lebih dari 32 minggu.

Ujian toleransi glukosa selama kehamilan diberikan mengikut prosedur berikut, yaitu: seorang wanita datang ke makmal, darah diambil darinya untuk menentukan kadar gula darah puasa. Seterusnya, mereka menghirup larutan glukosa perlahan, setelah itu mereka meminta dua jam untuk duduk atau berbaring dengan tenang. Selama dua jam ini anda tidak boleh bermain sukan, merokok, makan, minum air manis, gugup. Setelah satu jam dua jam, wanita itu sekali lagi mengambil darah untuk menentukan kepekatan gula, dan pada ini ujian dianggap lengkap.

Hasilnya adalah tiga nombor - gula darah puasa, gula darah satu jam dua jam setelah mengambil larutan glukosa. Angka-angka ini dibandingkan dengan norma, dan menyimpulkan bahawa ada atau tidak diabetes kehamilan.

Ujian toleransi glukosa kehamilan

Kebiasaannya, gula darah puasa pada wanita hamil mestilah kurang dari 5.1 mmol / L. Tahap gula darah 1 jam setelah mengambil larutan glukosa biasanya kurang dari 10.0 mmol / L, dan setelah 2 jam kurang dari 8.5 mmol / L.

Diabetes kehamilan didiagnosis jika parameter ujian toleransi glukosa pada wanita hamil adalah seperti berikut:

 • Gula darah puasa - lebih daripada 5.1 mmol / l, tetapi kurang daripada 7.0 mmol / l;
 • Gula darah satu jam selepas mengambil larutan glukosa - lebih daripada 10.0 mmol / l;
 • Gula darah dua jam selepas mengambil larutan glukosa lebih tinggi daripada 8,5 mmol / l, tetapi lebih rendah daripada 11,1 mmol / l.

Di manakah ujian toleransi glukosa dilakukan?

Mendaftar untuk belajar

Untuk membuat janji temu dengan doktor atau diagnostik, anda hanya perlu menghubungi satu nombor telefon
+7 495 488-20-52 di Moscow

+7 812 416-38-96 di St. Petersburg

Pengendali akan mendengar anda dan mengalihkan panggilan ke klinik yang dikehendaki, atau menerima pesanan untuk rakaman kepada pakar yang anda perlukan..

Di manakah ujian toleransi glukosa dilakukan??

Ujian toleransi glukosa dilakukan di hampir semua makmal swasta dan di makmal hospital dan klinik awam biasa. Oleh itu, untuk menjadikan kajian ini mudah - pergi ke makmal klinik negeri atau swasta. Walau bagaimanapun, makmal negeri sering tidak mempunyai glukosa untuk ujian, dan dalam kes ini, anda perlu membeli serbuk glukosa sendiri di farmasi, membawanya bersama, dan kakitangan perubatan akan membuat penyelesaian dan melakukan ujian. Serbuk glukosa biasanya dijual di farmasi awam, yang mempunyai jabatan preskripsi, dan di rantai farmasi swasta praktikalnya tidak ada..

Harga ujian toleransi glukosa

Pada masa ini, kos ujian toleransi glukosa di pelbagai institusi perubatan awam dan swasta berkisar antara 50 hingga 1400 rubel.

13 tanda pertama diabetes yang tidak boleh anda lewatkan - video

Gula darah dan diabetes. Tanda, sebab dan gejala diabetes, terutamanya pemakanan, ubat - video

Cara menurunkan gula darah tanpa pil - video

Diabetes mellitus dan penglihatan. Struktur retina. Retinopati diabetes: gejala - video

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Ujian toleransi glukosa oral (PHTT)

Ujian toleransi glukosa (TSH), juga dikenal sebagai ujian toleransi glukosa oral (PTG), menguji tindak balas badan terhadap gula (glukosa). Ujian toleransi glukosa digunakan untuk menyaring diabetes. Selalunya, ujian toleransi glukosa digunakan untuk mendiagnosis diabetes kehamilan - sejenis diabetes yang berkembang semasa kehamilan..

Mengapa anda memerlukan ujian toleransi glukosa??

Ujian toleransi glukosa oral (PGTT), atau ujian toleransi glukosa, membolehkan anda mengenal pasti gangguan metabolisme karbohidrat, iaitu untuk memeriksa seberapa baik tubuh mengatur kadar gula. Menggunakan ujian ini menentukan kehadiran diabetes atau diabetes mellitus kehamilan (GDM atau diabetes kehamilan).

Diabetes kehamilan boleh berkembang walaupun pada wanita yang tidak berisiko, kerana kehamilan itu sendiri adalah faktor risiko yang signifikan untuk gangguan metabolisme karbohidrat..

Diabetes kehamilan biasanya tidak mempunyai gejala yang ketara, oleh itu penting untuk melakukan ujian tepat pada waktunya agar tidak terlepas penyakit, kerana tanpa rawatan, GDM boleh membawa akibat yang serius bagi ibu dan anak.

PGTT dengan 75 g glukosa disyorkan untuk semua wanita hamil antara 24 dan 28 minggu kehamilan (tempoh optimum dianggap 24-26 minggu).

Bagaimana gangguan metabolisme karbohidrat didiagnosis semasa kehamilan??

Tahap 1. Pada lawatan pertama wanita hamil ke doktor sehingga 24 minggu, tahap glukosa dianggarkan vena plasma puasa:

  hasil ambang glukosa plasma vena untuk mendiagnosis diabetes:

Ambang glukosa plasma vena untuk diagnosis
diabetes mellitus kehamilan (GDM):

Menurut hasil PHTT dengan 75 g glukosa, sudah cukup untuk menetapkan diagnosis diabetes kehamilan sehingga sekurang-kurangnya satu daripada tiga tahap glukosa sama atau lebih tinggi dari ambang. Iaitu, jika berpuasa glukosa ≥ 5.1 mmol / l, pemuatan glukosa tidak dilakukan; jika pada titik kedua (setelah 1 jam) glukosa ≥ 10.0 mmol / l, maka ujian berhenti dan diagnosis GDM ditetapkan.

Sekiranya, semasa kehamilan, glukosa puasa ≥ 7.0 mmol / L (126 mg / dl), atau glukosa darah ≥ 11.1 mmol / L (200 mg / dl), tanpa mengira pengambilan makanan dan waktu, maka kehadiran manifestasi (pertama kali dikesan) diabetes.

Selalunya di klinik mereka melakukan apa yang disebut "ujian sarapan": mereka meminta wanita hamil untuk menderma darah (biasanya dari jari), kemudian mereka menyuruhnya makan sesuatu yang manis dan mereka meminta untuk datang lagi setelah beberapa waktu untuk menderma darah. Dengan pendekatan ini, tidak ada nilai ambang yang diterima secara umum, kerana setiap orang mempunyai sarapan yang berbeza, dan mustahil untuk mengecualikan kehadiran diabetes kehamilan dengan hasil yang diperoleh.

Adakah ujian toleransi glukosa berbahaya??

Penyelesaian 75 g glukosa anhidrat dapat dibandingkan dengan sarapan pagi yang terdiri daripada donat dengan jem. Iaitu, PGTT adalah ujian yang selamat untuk mengesan gangguan metabolisme karbohidrat semasa kehamilan. Oleh itu, ujian tersebut tidak dapat memprovokasi diabetes.

Kegagalan menguji, sebaliknya, boleh mendatangkan akibat serius bagi ibu dan anak, kerana diabetes kehamilan (diabetes wanita hamil) tidak akan dapat dikesan dan langkah-langkah yang sesuai tidak akan diambil untuk menormalkan kadar glukosa darah.

Sinonim: ujian toleransi glukosa, ujian toleransi glukosa, GTT, ujian toleransi glukosa oral, OGTT, ujian dengan 75 gram glukosa, ujian toleransi glukosa, GTT, ujian toleransi glukosa oral, OGTT.

Cara mengambil ujian GTT semasa kehamilan (ujian toleransi glukosa)

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan (GTT) dilakukan dengan tujuan diagnosis awal diabetes kehamilan. Menurut kajian statistik, penyakit ini dikesan pada 7.3% wanita hamil. Komplikasinya berbahaya bagi perkembangan intrauterin normal pada bayi dan ibu sendiri, kerana dia mempunyai risiko peningkatan manifestasi diabetes yang tidak bergantung kepada insulin..

Kajian ini juga relevan untuk pesakit yang tidak hamil, kerana ini memungkinkan anda menjelaskan keadaan metabolisme karbohidrat. Kos kajian berbeza dari 800 hingga 1200 rubel dan bergantung kepada keperluan kekerapan pengukuran indikator. Analisis lanjutan dilakukan pada selang waktu setengah jam setelah 30, 60, 90 dan 120 minit.

Pertimbangkan piawaian khusus untuk GTT, serta peraturan penyediaan dan alasan penyimpangan penunjuk dari nilai normal.

Ujian Toleransi Glukosa Kehamilan

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan membolehkan anda menilai kepekatan gula sederhana dalam biomaterial yang dikaji, 1 hingga 2 jam selepas muatan karbohidrat. Tujuan kajian ini adalah untuk mendiagnosis kehadiran atau ketiadaan diabetes mellitus kehamilan yang berlaku pada wanita hamil.

Persiapan untuk kajian melibatkan memerhatikan beberapa peraturan. 3 hari sebelum pengumpulan biomaterial, pesakit harus mematuhi rejimen biasa, tanpa membatasi dirinya pada produk atau aktiviti fizikal tertentu. Tetapi, sebelum lawatan ke makmal selama 8 - 12 jam, anda mesti menolak makanan. Diet harus dirancang supaya makanan terakhir tidak mengandungi lebih daripada 50 gram karbohidrat. Cecair itu mesti dimakan dalam jumlah yang tidak terhad. Adalah penting bahawa ia adalah air tulen tanpa gas atau pemanis..

Merokok dan alkohol tidak boleh diterima bukan sahaja sebelum analisis, tetapi juga untuk wanita hamil pada umumnya.

Batasan untuk GTT untuk Wanita Hamil

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan dilarang sekiranya pesakit:

 • berada dalam fasa penyakit berjangkit akut;
 • mengambil ubat yang mempunyai kesan langsung terhadap glukosa darah;
 • mencapai trimester ketiga (32 minggu).

Selang minimum selepas penyakit dipindahkan atau ubat dihentikan dan sebelum ujian adalah 3 hari.

Batasan untuk analisis juga peningkatan glukosa dalam darah yang diambil dari pesakit pada waktu pagi dengan perut kosong (lebih daripada 5.1 mmol / l).

Analisis juga tidak dilakukan sekiranya pesakit mempunyai penyakit berjangkit dan radang akut.

Cara mengambil ujian GTT semasa kehamilan?

Ujian toleransi glukosa kehamilan bermula dengan mengumpulkan darah dari urat pada selekoh siku. Kemudian pesakit perlu minum glukosa yang dilarutkan dalam cecair dengan jumlah 200-300 ml (isipadu glukosa larut dikira berdasarkan berat badan pesakit, tetapi tidak lebih dari 75 g). Harus diingat bahawa cecair mesti diminum tidak lebih dari 5 hingga 7 minit.

Pengukuran gula pertama dilakukan selepas 1 jam, kemudian setelah 2 jam. Dalam selang waktu antara pengukuran, pesakit harus berada dalam keadaan tenang, menghindari aktiviti fizikal, termasuk berjalan menaiki tangga, dan juga merokok.

Kadar GTT untuk wanita hamil

Hasil kajian adalah perlu untuk menjelaskan keadaan metabolisme karbohidrat dalam tubuh wanita hamil. Walau bagaimanapun, mereka tidak cukup untuk membuat diagnosis akhir. Untuk ini, pesakit harus berunding dengan ahli endokrinologi dengan doktor dan mengemukakan ujian perubatan tambahan.

Data yang ditunjukkan di bawah boleh digunakan untuk tujuan maklumat sahaja. Penggunaannya untuk diagnosis diri dan pemilihan rawatan tidak dapat diterima. Ini boleh menyebabkan kesihatan yang buruk dan memberi kesan buruk kepada perkembangan intrauterin bayi.

Jadual menunjukkan petunjuk glukosa normal dalam serum darah vena wanita hamil menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Masa pengukuranNilai norma dalam plasma darah vena, mmol / lHasil yang menunjukkan diabetes kehamilan, mmol / L
Pada perut kosongKurang daripada 5.15.1 hingga 7.5
1 jam selepas mengambil larutan glukosaKurang dari 10Kurang dari 10
2 jam selepas mengambil larutan glukosaKurang dari 8.58.5 hingga 11.1

Perlu ditekankan bahawa pemilihan nilai rujukan tidak mengira usia kehamilan dan usia wanita.

Bagaimana ujian toleransi glukosa?

Ujian toleransi glukosa untuk pesakit yang tidak hamil dilakukan sama dengan prosedur yang dijelaskan di atas untuk wanita hamil. Algoritma Ringkas:

 • pengukuran tahap gula darah sederhana selepas 8-12 jam berpuasa;
 • pengambilan selama 5 minit 75 gram larutan glukosa anhidrat atau 82.5 gram monohidratnya untuk pesakit dewasa. Kanak-kanak perlu minum 1.75 gram gula sederhana per 1 kg berat, dengan kuantiti maksimum 75 gram;
 • pengukuran berulang penunjuk yang dipertimbangkan dilakukan setelah 1 dan 2 jam.

Penting: had untuk ujian adalah peningkatan glukosa darah hingga 5,8 mmol / L pada perut kosong. Dalam kes ini, kajian ini dibatalkan, dan pesakit diberi diagnosis lanjutan ketahanan badan terhadap insulin.

Untuk melaksanakan kajian ini, kaedah enzimatik (heksokinase) digunakan dengan hasil yang dicatat menggunakan sinaran ultraviolet (UV). Intipati teknik ini adalah dua tindak balas berurutan yang berlaku di bawah pengaruh enzim heksokinase.

Glukosa berinteraksi dengan molekul adenosin trifosfat (ATP) untuk membentuk glukosa-6-fosfat + ATP. Kemudian, bahan yang dihasilkan di bawah tindakan enzimatik glukosa-6-fosfat dehidrogenase ditukarkan menjadi 6-fosfoglukonat. Reaksi disertai dengan pemulihan molekul NADH, yang terpaku pada penyinaran UV.

Teknik ini diakui sebagai rujukan, kerana kekhususan analitiknya optimum untuk penentuan jumlah zat yang diinginkan dengan tepat.

Glukosa darah tinggi - apa maksudnya?

Tahap peningkatan dalam biomaterial glukosa hamil menunjukkan diabetes mellitus kehamilan. Sebagai peraturan, keadaan ini timbul dan hilang secara spontan..

Walau bagaimanapun, jika tidak ada pembetulan tahap gula darah yang tepat pada masanya, diabetes kehamilan boleh menyebabkan penamatan kehamilan, kerosakan janin, perkembangan toksikosis teruk, dll..

Sebilangan pakar cenderung menganggap manifestasi diabetes kehamilan sebagai isyarat untuk perkembangan bentuk penyakit kronik di masa depan. Dalam kes ini, wanita mempunyai sejarah keadaan prediabetik. Manifestasi penyakit semasa melahirkan anak menyumbang kepada perubahan hormon yang mempengaruhi kerja semua sistem dan organ.

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan tidak mengecualikan kemungkinan memperoleh hasil positif palsu. Sebagai contoh, jika seorang wanita tidak membuat persiapan yang betul untuk pengumpulan biomaterial, dia baru-baru ini mengalami kejutan fizikal atau emosi yang teruk. Situasi yang serupa adalah mungkin apabila pesakit mengambil ubat yang meningkatkan kadar gula darah sederhana..

Ciri-ciri menurunkan kadar gula

Gejala kekurangan glukosa dalam tubuh dapat diperhatikan pada waktu tertentu dalam sehari (pagi atau petang), dan keparahannya bergantung pada tahap penurunan glukosa dalam darah. Sekiranya nilai gula turun menjadi 3.4 mmol / l, maka seseorang merasa mudah marah, nada rendah, penurunan prestasi dan kelemahan umum atau kelesuan. Sebagai peraturan, untuk membetulkan keadaan, cukup mengambil makanan karbohidrat.

Apabila kekurangan gula dikaitkan dengan perkembangan diabetes, pesakit merasakan:

 • kerosakan tajam;
 • pelanggaran termoregulasi dan, sebagai akibatnya, kilat panas atau menggigil;
 • peningkatan berpeluh;
 • sakit kepala dan pening yang kerap;
 • kelemahan otot;
 • penurunan tumpuan perhatian dan ingatan;
 • kelaparan yang kerap, dan selepas makan makanan, loya;
 • ketajaman penglihatan.

Situasi kritikal disertai dengan kejang, gaya berjalan yang tidak khas, kejang, pengsan, dan koma. Penting untuk memperhatikan manifestasi hipoglikemia yang teruk dan memberi rawatan perubatan yang kompeten.

Ujian toleransi glukosa menunjukkan nilai rendah jika:

 • pesakit mengambil ubat-ubatan yang membantu menurunkan gula sederhana, seperti insulin;
 • orang yang diperiksa menunjukkan insulinoma. Penyakit ini disertai dengan pembentukan neoplasma, yang mula aktif mengeluarkan bahan yang serupa dengan insulin. Sepertiga dari neoplasma berlaku dalam bentuk ganas dengan penyebaran metastasis. Penyakit ini menyerang orang-orang dari segala usia: dari bayi baru lahir hingga tua.

Prognosis hasilnya bergantung pada sifat tumor, dengan jinak - pemulihan lengkap diperhatikan. Neoplasma malignan dengan metastasis memburukkan lagi prognosis. Walau bagaimanapun, tahap kepekaan tinggi tisu mutan terhadap kesan ubat-ubatan kemoterapi harus dititikberatkan..

Nilai penurunan juga direkodkan setelah kelaparan pesakit yang diperiksa berpanjangan atau setelah melakukan senaman fizikal yang sengit. Kepentingan diagnostik bagi hasil tersebut adalah kecil. Pengaruh faktor luaran terhadap komposisi biokimia biomaterial harus dikecualikan dan kajian diulang..

Glukosa dan gula darah - sama atau tidak?

Jawapan untuk soalan ini bergantung pada konteks konsep yang dipersoalkan. Sekiranya kita bercakap mengenai analisis gula dan glukosa, maka konsepnya mempunyai makna yang sama dan boleh dianggap sebagai sinonim yang boleh ditukar ganti. Penggunaan kedua-dua istilah tersebut akan dianggap betul dan sesuai..

Sekiranya anda menjawab soalan dari sudut kimia, maka penyamaan konsep yang sama tidak betul. Oleh kerana gula adalah bahan organik karbohidrat dengan berat molekul rendah. Dalam kes ini, gula dibahagikan kepada mono-, di- dan oligosakarida. Monosakarida adalah gula sederhana, di dalam subkumpulan inilah glukosa masuk. Komposisi oligosakarida merangkumi 2 hingga 10 residu gula sederhana, dan disakarida adalah kes khas mereka.

Berapa kerap saya mesti mengambil GTT?

Doktor yang merujuk kepada kajian ini: ahli terapi, pakar pediatrik, ahli endokrinologi, pakar bedah, pakar sakit puan, pakar kardiologi.

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan adalah wajib bagi wanita dengan faktor risiko yang meningkat. Contohnya, sejarah penyakit tiroid, kes-kes yang diketahui mengenai gangguan toleransi glukosa pada saudara terdekat, atau penyalahgunaan tabiat buruk.

Bagi pesakit yang berumur lebih dari 45 tahun, kajian ini disarankan untuk dilakukan dengan kekerapan 1 kali dalam 3 tahun. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat berat badan berlebihan dan faktor risiko tinggi (serupa dengan wanita hamil), disarankan untuk melakukan GTT sekurang-kurangnya 1 kali dalam 2 tahun.

Dengan adanya bukti toleransi glukosa yang terganggu, kajian ini dilakukan sekali dalam setahun.

penemuan

Ringkasnya, perlu ditekankan:

 • tahap glukosa normal dalam darah diperlukan bagi seseorang untuk melaksanakan proses biokimia, serta untuk fungsi sistem saraf yang betul dan aktiviti mental yang mencukupi;
 • GTT diperlukan untuk mengesahkan diagnosis diabetes atau pengesanan awal pada wanita semasa kehamilan;
 • analisis dilarang sekiranya kandungan gula sederhana pada pesakit hamil melebihi 5,1 mmol / l, pada bukan hamil - 5,8 mmol / l;
 • persiapan yang tepat untuk kajian menentukan ketepatan hasil GTT yang diperoleh. Oleh itu, pengumpulan biomaterial setelah kelaparan yang berpanjangan atau tekanan berlebihan fizikal menyebabkan penurunan glukosa yang mendadak. Dan mengambil ubat untuk meningkatkan tahap glisemia membantu memperoleh data positif palsu;
 • ujian toleransi glukosa sahaja tidak mencukupi untuk membuat diagnosis pasti. Dianjurkan untuk menjalani kajian tambahan untuk mengenal pasti gangguan metabolisme karbohidrat: kadar C-peptida, insulin dan proinsulin. Dan juga mengukur tahap hemoglobin glikasi dan kreatinin dalam serum darah.

Lulus, pada tahun 2014 dia lulus dengan kepujian dari Institut Pengajian Tinggi Belanjawan Negeri Persekutuan di Universiti Negeri Orenburg dengan ijazah dalam mikrobiologi. Lulusan pengajian pascasiswazah FSBEI HE Universiti Orenburg State Agrarian.

Pada tahun 2015 Institut Simbolis Selular dan Intraselular Cabang Ural Akademi Sains Rusia lulus latihan lanjutan mengenai program profesional tambahan "Bacteriology".

Pemenang pertandingan All-Russian untuk karya ilmiah terbaik dalam pencalonan "Sains Biologi" tahun 2017.

Ujian toleransi glukosa

Ini adalah istilah yang sangat sukar untuk pengucapan dan pemahaman, yang juga mempunyai sinonim lain - ujian toleransi glukosa, ujian pemuatan glukosa, muatan gula, kurva gula, dan singkatan - OGTT, PGTT. Sebenarnya, jika anda melihatnya, itu hanya nama yang sukar.

Apa ini?

Ini adalah kaedah makmal yang menilai glukosa darah puasa, kadang-kadang satu jam dan selalu 2 jam setelah "gula gula" (mengambil 75 g glukosa), yang dapat mengesan diabetes dan keadaan yang juga disebut pra-diabetes.

Ujian ini disebut lisan kerana subjek meminum sejumlah glukosa (dari perkataan Latin per os - melalui mulut). Dan bertoleransi - kerana dengan mengubah tahap glukosa darah setelah mengambil larutan glukosa di dalamnya, anda dapat menilai keberadaan gangguan metabolisme karbohidrat (iaitu, menilai seberapa toleran atau tahan terhadap "beban" seperti itu).

Terdapat justifikasi fisiologi untuk ini. Sel beta pankreas menghasilkan hormon insulin, yang menurunkan glukosa darah. Gejala klinikal diabetes muncul apabila lebih daripada 80-90% dari semua sel beta terjejas, sebelumnya gangguan ini dapat didaftarkan dengan melakukan ujian serupa. Di samping itu, tahap glukosa dalam darah berubah secara dinamik bergantung kepada banyak faktor: makan, pengaruh pelbagai hormon, aktiviti fizikal, keadaan mental dan lain-lain. Untuk mendiagnosis diabetes, tidak selalu cukup untuk mengetahui tahap glukosa dalam darah, yang ditentukan sekali, pada satu ketika pada perut kosong. Adalah perlu untuk menentukan bagaimana kepekatan glukosa dalam darah berubah dari masa ke masa setelah pengambilan karbohidrat.

Setelah makan, glukosa diserap ke dalam darah, di mana kepekatannya meningkat dengan mendadak, yang berfungsi sebagai rangsangan untuk pengeluaran insulin. Insulin menurunkan tahap glukosa dalam darah, memastikan penembusannya ke dalam sel. Biasanya, proses rembesan insulin sebagai tindak balas terhadap rangsangan dan penurunan glukosa darah memerlukan sejumlah waktu, dan dengan perkembangan gangguan, ia berjalan dengan tidak betul dan membentang dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, kecacatan dalam rembesan insulin tidak selalu menjadi penyebab gangguan tersebut, sisi kedua koin adalah kemampuan tisu dan organ untuk bertindak balas terhadap insulin, iaitu kepekaan mereka terhadap insulin. Sekiranya pecah, insulin, yang dihasilkan dalam jumlah yang betul atau bahkan berlebihan, tidak dapat memenuhi fungsi langsungnya - glukosa memasuki sel.

Oleh itu, keupayaan untuk memetabolisme glukosa setelah beban gula dipengaruhi oleh:

 • usia (kepekaan insulin menurun dengan usia);
 • kekurangan aktiviti fizikal (rehat di tempat tidur yang berpanjangan juga menyebabkan peningkatan glukosa darah setelah bersenam kerana penurunan kepekaan tisu terhadap insulin);
 • diet (apabila mengambil kurang daripada 100 g karbohidrat sehari, toleransi glukosa menurun);
 • kegemukan (kepekaan terhadap insulin dipulihkan dengan normalisasi berat badan);
 • beberapa ubat (diuretik, beberapa antikonvulsan, kontraseptif oral, ubat psikotropik, antidepresan, glukokortikosteroid, hormon tiroid, beta-blocker);
 • alkohol (dalam jumlah besar mengurangkan toleransi glukosa);
 • penyakit bersamaan (akut dan peningkatan kronik, termasuk infark miokard, sepsis, kegagalan buah pinggang, sirosis hati, dan lain-lain);
 • penyakit endokrin (acromegaly, sindrom Cushing, thyrotoxicosis, pheochromocytoma).

Bagaimana ujian toleransi glukosa?

Sebelum kajian, perlu untuk mengecualikan peningkatan tekanan psiko-emosi dan fizikal, makanan tidak harus rendah karbohidrat, 3 hari sebelum kajian, anda perlu berhenti mengambil ubat yang mempengaruhi glukosa darah (doktor membuat keputusan untuk membatalkan ubat).

Pada waktu pagi, semasa perut kosong (tidak kurang dari 8 jam selepas makan terakhir) darah diambil dari vena (darah kapilari dari jari tidak baik). Kemudian, dalam masa 2-5 minit, anda perlu minum air (200-250 ml), di mana 75 gram glukosa dilarutkan. Selepas 2 jam - pengambilan darah berulang dari urat.

Kepada siapa dan mengapa ujian toleransi glukosa dijalankan?

 • untuk diagnosis diabetes mellitus jenis 2 laten dengan glukosa puasa yang tinggi (lebih besar daripada atau sama dengan 5,6 mmol / l, tetapi kurang dari 7,0 mmol / l);
 • untuk diagnosis diabetes mellitus jenis 2 laten dengan tahap glukosa darah puasa yang normal, tetapi dengan faktor risiko diabetes mellitus (usia lebih dari 45 tahun, kegemukan, keturunan, dll.);
 • orang yang mempunyai berat badan berlebihan;
 • di hadapan manifestasi sindrom metabolik (pelanggaran metabolisme kolesterol, hipertensi arteri, obesiti, peningkatan kadar asid urik, ovari polikistik);
 • orang yang kadang-kadang meningkat dalam kadar glukosa darah dan glukosuria (glukosa dalam air kencing), dikesan dalam keadaan tertekan (operasi, kecederaan, penyakit);
 • orang yang mempunyai kecenderungan genetik tinggi terhadap diabetes;
 • untuk menyaring diabetes mellitus kehamilan atau diabetes hamil, serta untuk mengesan diabetes jenis 2 pada wanita yang telah menghidap diabetes kehamilan.

Kontraindikasi

 • penyakit keradangan akut;
 • ulser peptik dan penyakit Crohn (penyakit keradangan kronik saluran gastrousus);
 • perut akut (sakit perut yang memerlukan pemerhatian dan rawatan pembedahan);
 • tahap akut infark miokard, strok hemoragik;
 • kegagalan buah pinggang dan hati yang teruk.

Tafsiran Hasil

Sekiranya tahap glukosa darah vena puasa lebih tinggi daripada atau sama dengan 7 mmol / L dan / atau 2 jam setelah pengambilan glukosa lebih tinggi atau sama dengan 11, 1 mmol / L, maka diagnosis diabetes jenis 2 dianggap telah ditetapkan, tanpa mengira ada atau tidak adanya gejala penyakit.

Juga semasa kajian, keadaan berikut dapat didiagnosis - gangguan glikemia puasa (kadar glukosa darah puasa meningkat (lebih besar daripada atau sama dengan 5,6 mmol / l, tetapi kurang dari 7,0 mmol / l), dan 2 jam setelah "beban gula" - dalam nilai normal) dan toleransi glukosa terganggu (tahap glukosa darah puasa meningkat (lebih besar daripada atau sama dengan 5,6 mmol / l, tetapi kurang dari 7,0 mmol / l) dan 2 jam setelah "beban gula" juga meningkat, tetapi - kurang daripada 11.1 mmol / l). Keadaan ini digabungkan dengan istilah umum - pra-diabetes. Kehadiran mereka menunjukkan peningkatan kemungkinan menghidap diabetes jenis 2 di masa depan.

Pada sebilangan pesakit, toleransi glukosa yang terganggu, serta glikemia puasa yang terganggu, kemudian dapat mundur (ketika mengikuti cadangan perubahan gaya hidup, mengikuti cadangan diet), tetapi ada risiko tinggi transformasi mereka menjadi diabetes jenis 2. Ini sangat penting bagi pesakit dengan penyakit kardiovaskular, kerana peningkatan kadar glukosa darah memperburuk perjalanan mereka, dan aktiviti fizikal, penurunan berat badan dan pemakanan yang betul tidak hanya dapat meningkatkan metabolisme karbohidrat, tetapi juga mencegah perkembangan komplikasi penyakit kardiovaskular.

Dalam beberapa kes, hasil ujian mungkin positif positif atau negatif palsu..

Hasil negatif palsu ujian toleransi glukosa (tahap glukosa darah normal pada pesakit diabetes mellitus):

 • dengan malabsorpsi (glukosa tidak dapat masuk ke dalam darah dalam jumlah yang mencukupi);
 • dengan diet rendah kalori atau rendah karbohidrat (sekatan diet sebelum ujian);
 • dengan peningkatan aktiviti fizikal (peningkatan kerja otot mengurangkan glukosa darah).

Hasil positif ujian toleransi glukosa (peningkatan tahap glukosa darah pada orang yang sihat):

 • tertakluk kepada rehat tempat tidur yang berpanjangan;
 • setelah berpuasa berpanjangan.

Topik yang terpisah untuk perbincangan adalah ujian toleransi glukosa semasa kehamilan, untuk mengesan diabetes kehamilan.

Diabetes kehamilan atau diabetes mellitus adalah keadaan yang berlaku dan dikesan semasa kehamilan. Pelanggaran ini tidak sesuai dengan kriteria diabetes mellitus yang jelas, tetapi dikaitkan dengan peningkatan frekuensi komplikasi semasa kehamilan (untuk ibu dan janin), serta dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2 pada wanita di masa depan.

Kehamilan dicirikan oleh peningkatan daya tahan insulin (penurunan kepekaan insulin) dan peningkatan rembesannya. Pada tempoh awal kehamilan (trimester pertama dan separuh pertama trimester kedua), glukosa darah puasa dan selepas makan agak rendah pada wanita hamil berbanding wanita bukan hamil. Ketahanan insulin biasanya berlaku pada trimester kedua dan kemudian meningkat semasa kehamilan. Makna fisiologi fenomena ini adalah untuk menjamin bekalan glukosa yang mencukupi kepada janin, mekanismenya banyak dikaitkan dengan pengaruh hormon yang dikeluarkan oleh plasenta. Dengan diabetes mellitus kehamilan, ketahanan insulin lebih ketara berbanding dengan kehamilan normal, sementara peningkatan rembesan insulin juga terganggu.

Untuk pemeriksaan diabetes mellitus pada wanita hamil, disarankan agar lawatan pertama ke doktor hingga 24 minggu pastikan untuk melakukan kajian mengenai glukosa darah atau hemoglobin glikasi (HbA1c).

Kajian-kajian ini memungkinkan untuk mengenal pasti diabetes mellitus yang nyata, atau untuk mengklasifikasikan seorang wanita hamil sebagai kumpulan kemungkinan diabetes mellitus kehamilan (kriteria adalah glukosa puasa lebih tinggi daripada 5.1, tetapi lebih rendah daripada 7.0 mmol / l). Hingga 24 minggu kehamilan, ujian toleransi glukosa hanya disarankan untuk wanita hamil dengan faktor risiko tinggi untuk diabetes kehamilan, tetapi dengan pemeriksaan glukosa puasa normal.

 • obesiti (indeks jisim badan sebelum kehamilan> 30 kg / m²);
 • diabetes jenis 2 dalam keluarga terdekat;
 • sebarang pelanggaran metabolisme karbohidrat pada masa lalu - diabetes kehamilan pada kehamilan sebelumnya, gangguan toleransi glukosa, perubahan glukosa darah puasa;
 • pengesanan glukosa air kencing.

Semua wanita hamil yang lain (yang tidak menghidap diabetes mellitus semasa pemeriksaan saringan glukosa awal) disyorkan, jika tidak ada kontraindikasi, ujian toleransi glukosa untuk menyaring diabetes mellitus kehamilan antara 24-28 minggu kehamilan. Dalam kes yang luar biasa, ujian boleh dilakukan hingga kehamilan selama 32 minggu. Melakukannya di kemudian hari tidak diingini.


Ujian toleransi glukosa untuk wanita hamil tidak dijalankan dalam keadaan berikut:

 • dengan toksikosis kehamilan awal (muntah, mual);
 • jika perlu, pematuhan dengan rehat tempat tidur yang ketat (ujian tidak dijalankan sehingga pengembangan rejim motor);
 • terhadap latar belakang penyakit radang akut atau berjangkit;
 • dengan pemburukan pankreatitis kronik;
 • pada tahap glukosa perut kosong 7 mmol / l atau lebih tinggi.

Perbezaan semasa ujian - hanya darah vena yang digunakan untuk analisis. Darah diambil semasa perut kosong, satu jam dan 2 jam selepas bersenam. Diabetes diabetes kehamilan didiagnosis jika glukosa darah puasa lebih tinggi daripada 5, 1 mmol / L, satu jam selepas latihan lebih tinggi atau sama dengan 10 mmol / L, 2 jam selepas latihan lebih tinggi atau sama dengan 8.5 mmol / L.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes