Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan

Dalam tempoh yang panjang, menyakitkan, tetapi menyenangkan untuk melahirkan bayinya, ibu mengandung mengalami banyak kesukaran, salah satunya adalah pelbagai jenis pemeriksaan - spektrum mereka begitu besar dan namanya begitu kompleks sehingga tidak ada wanita hamil atau lelaki mereka yang mengerti mengapa memerlukan semua ujian ini.

Walau bagaimanapun, semuanya sangat penting. Salah satu ujian ini adalah ujian toleransi glukosa (GGT) semasa kehamilan, yang akan kita bincangkan hari ini dalam artikel ini..

Ia juga disebut pemecahan glukosa 75 gram, ujian beban gula, dan ujian O'Sullivan..

Ujian toleransi glukosa semasa mengandung: wajib atau tidak?

Ramai orang yang tidak terlatih yang sebelumnya tidak menemui rumusan perubatan saintifik takut dengan ujian toleransi glukosa frasa.

Tinjauan ini di negara kita di sebilangan besar klinik antenatal adalah wajib, kerana ini membolehkan anda menentukan dengan tepat sama ada glukosa diserap dengan betul oleh tubuh ibu hamil dan adakah terdapat sedikit penyimpangan dari norma dalam proses ini.

Glukosa adalah zat yang sangat penting yang terbentuk dari karbohidrat, serta banyak lemak dan protein tertentu setelah pencernaan, dan digunakan untuk membuat nutrien baru dan bahan binaan dalam tubuh, serta untuk membekalkan tenaga kepada tubuh - dan dalam tenaga, dalam bangunan dan nutrien organisma keperluan ibu masa depan.

Maklumat yang diberikan oleh ujian ini sangat berharga kerana semua wanita hamil, tanpa pengecualian, tidak hanya berada dalam posisi, tetapi juga berisiko terkena diabetes mellitus kerana penstrukturan semula tubuh yang mendasar untuk melahirkan janin.

Bentuk diabetes khusus ini disebut gestational (dari bahasa Latin "gestatio" - memakai) atau diabetes wanita hamil yang mengandung janin..

Walaupun keadaan seperti itu dikesan, ibu mengandung tidak perlu takut: diabetes wanita hamil tidak berbahaya dan selalu hilang selepas melahirkan anak, tetapi hanya jika ada terapi sokongan yang sesuai - jika tidak, ia berbahaya bagi ibu dan bayinya yang tersayang dan tersayang.

Toleransi glukosa adalah milik badan untuk tidak bertindak balas terhadap perubahan kandungannya dalam darah. Ini adalah harta yang tidak baik, yang harus dinyatakan pada tahap minimum..

Keterukan sifat ini menunjukkan ujian. Pada kebiasaannya, badan sedikit toleran terhadap glukosa, dan dengan diabetes mellitus kehamilan - tinggi.

Latihan

 • Ujian ini dilakukan dengan latar belakang pemakanan normal, tanpa had, dengan kehadiran sekurang-kurangnya 150 g karbohidrat dalam makanan (ini termasuk bukan sahaja gula, tetapi juga kebanyakan makanan tumbuhan) setiap hari.
 • Ujian harus didahului dengan berpuasa pada waktu petang, malam dan pagi - 8-14 jam (tetapi anda boleh minum air).
 • Makanan terakhir tidak boleh mengandungi lebih daripada 50 gram karbohidrat (kita ingat bahawa makanan ini bukan sahaja mengandungi gula-gula (buah-buahan dan gula-gula), tetapi juga sayur-sayuran).
 • Selama setengah hari sebelum ujian, anda tidak boleh minum alkohol - seperti sepanjang kehamilan.
 • Juga, sebelum ujian, anda tidak boleh merokok sekurang-kurangnya 15 jam sebelum pemeriksaan, dan secara umum, sepanjang kehamilan.
 • Ujian dijalankan pada waktu pagi.
 • Jangan menguji penyakit akut berjangkit.
 • Anda tidak boleh melakukan ujian semasa mengambil ubat yang meningkatkan kepekatan glukosa dalam darah - ia dibatalkan tiga hari sebelum tarikh ujian.
 • Anda tidak dapat melakukan ujian selama lebih dari 32 minggu (di kemudian hari, pemuatan glukosa menjadi berbahaya bagi janin), dan antara 28 hingga 32 minggu, ujian tersebut dilakukan hanya atas permintaan doktor.
 • Adalah optimum untuk melakukan ujian antara 24 dan 26 minggu.
 • Pemuatan gula dapat dilakukan lebih awal, tetapi jika dan hanya jika ibu hamil berisiko: mempunyai lebihan BMI (lebih dari 30 unit) atau dia atau keluarga terdekatnya mempunyai tanda-tanda diabetes.

Sebagai rujukan, BMI, atau indeks jisim badan, dikira sangat sederhana: menggunakan tindakan matematik biasa - untuk menentukan BMI anda, anda perlu mengambil ketinggian dalam meter (jika anda tinggi 190 cm, iaitu 1,9 meter - ambil 1,9) dan berat dalam kilogram (misalnya 80 kg);

Maka anda perlu menggandakan pertumbuhan dengan sendirinya (dalam contoh ini, 1.9 darab dengan 1.9), iaitu, buatkan dan bahagikan berat badan anda dengan nombor yang dihasilkan (dalam contoh ini, 80 / (1.9 * 1.9) = 22.16).

 • Bagaimanapun, analisis tidak dilakukan untuk jangka waktu kurang dari 16-18 minggu, kerana diabetes wanita hamil tidak berkembang sebelum trimester kedua.
 • Walaupun ujian itu dilakukan selama 24-28 minggu, 24-28 minggu diulang tanpa pengecualian, terutama jika sebelumnya.
 • Sekiranya perlu, ujian dapat dilakukan untuk kali ketiga, tetapi doktor akan memastikan bahawa ini berlaku, dalam keadaan apa pun, tidak lebih dari 32 minggu.

Menjalankan

 1. Seorang wanita hamil yang bersedia untuk melakukan ujian melakukan pengambilan sampel darah pagi dari vena kosong (ini menentukan kepekatan glukosa dalam darah, yang dapat disokong oleh badan itu sendiri semasa puasa jangka pendek). Sekiranya hasilnya sudah bertambah baik, ujian tidak dilanjutkan, tetapi diagnosis dibuat - diabetes hamil.
 2. Kemudian doktor memberikan air manis ibu mengandung, yang mengandungi 75-100 g glukosa. Penyelesaiannya diminum dalam satu tegukan dan tidak lebih dari 5 minit. Sekiranya seorang wanita kerana satu atau lain sebab tidak dapat minum air manis, dia diberikan sebagai larutan steril ke dalam vena.
 3. Darah diambil dari urat lagi selepas satu jam dan sekali lagi selepas dua jam.
 4. Sekiranya penyimpangan dari norma tidak signifikan, tetapi masih ada, pengambilan sampel darah dari vena dapat dilakukan kembali setelah tiga jam, tetapi ini jarang terjadi.

Ramai orang menyebut prosedur ini tidak menyakitkan, dan ada juga yang prosedur "manis"..

Hasil ujian toleransi glukosa:

Untuk mendapatkan hasil yang objektif, perlu mendiagnosis petunjuk tertentu secara profesional:

 • berapa tahap glukosa yang berlaku dalam darah vena;
 • berapa banyak glukosa yang ada selepas GTT selepas 60 minit;
 • ketepuan glukosa selepas 120 minit.

Petunjuk yang relevan dapat dibandingkan dalam senarai "Norma ujian toleransi glukosa semasa kehamilan" dan "Gestational diabetes mellitus", yang diberikan di bawah:

Norma ujian toleransi glukosa:

 • Puasa - Kurang dari 5.1 mmol / L.
 • Sejam selepas GTT, kurang dari 10.0 mmol / L.
 • Selepas dua jam selepas GTT, kurang daripada 8.5 mmol / L.
 • Tiga jam selepas GTT, kurang dari 7,8 mmol / L.

Kencing manis semasa mengandung:

 • Pada perut kosong - lebih daripada 5.1 mmol / l, tetapi kurang dari 7.0 mmol / l.
 • Sejam selepas GTT - lebih daripada 10.0 mmol / l.
 • Dua jam selepas GTT, lebih daripada 8.5 mmol / L, tetapi kurang dari 11.1 mmol / L.
 • Tiga jam selepas GTT, lebih besar daripada 7.8 mmol / L.

Seorang wanita hamil mungkin mempunyai pelanggaran yang lebih serius dan serius jika petunjuk kepekatannya lebih tinggi daripada yang maksimum untuk wanita hamil yang menghidap diabetes.

Hasil positif palsu, iaitu menunjukkan peningkatan glukosa, walaupun sebenarnya semuanya normal, juga dapat diperhatikan dengan penyakit berjangkit akut atau jenis penyakit baru-baru ini atau yang ada.

Hasilnya tidak jarang berlaku, setelah pembedahan dilakukan dengan rancangan yang berbeza sebagai akibat daripada kesan keadaan tertekan pada tubuh wanita hamil, serta mengambil ubat.

Ubat-ubatan tersebut termasuk glukokortikoid, hormon tiroid, thiazides dan beta-blocker - anda boleh membiasakan diri dengan kumpulan ubat dalam arahannya - lebih baik berjumpa dengan doktor am atau pakar sakit puan yang memerhatikan di klinik antenatal.

Hasil negatif yang salah, iaitu data yang menunjukkan glukosa normal, walaupun sebenarnya wanita hamil itu menghidap diabetes.

Ini dapat dilihat sebagai akibat daripada kelaparan yang berlebihan atau aktiviti fizikal yang kuat, tidak lama sebelum ujian dan sehari sebelumnya, serta akibat mengambil ubat yang dapat menurunkan kadar glukosa dalam darah (ubat tersebut termasuk insulin dan pelbagai ubat penurun gula).

Untuk menjelaskan diagnosis, anda juga harus lulus analisis untuk hemoglobin glikasi - ujian yang lebih maju, tepat dan jelas, yang mesti disampaikan kepada sesiapa sahaja yang disyaki mengalami toleransi glukosa yang disyaki.

Kami mengulangi penggabungan: walaupun terdapat ketakutan yang tidak berasas dan tidak berasas dan anggapan tidak berasas dari beberapa wanita hamil dan lelaki mereka bahawa ujian kenaikan gula boleh membahayakan mereka atau janin mereka, ujian ini benar-benar selamat jika tidak ada kontraindikasi, yang mesti diteliti dengan pakar.

Pada masa yang sama, ujian ini berguna, penting, dan bahkan diperlukan untuk ibu masa depan yang acuh tak acuh, kerana penolakan analisis ini membawa bahaya: gangguan metabolik yang tidak dapat dikesan semestinya memberi kesan negatif terhadap kehamilan dan kehidupan ibu dan bayi masa depan.

Di samping itu, walaupun ibu menghidap diabetes, sebahagian kecil glukosa tidak akan membahayakan dirinya dan janinnya. Tidak ada alasan untuk risau.

Oleh itu, dalam artikel ini kami mengetahui apa yang tersembunyi di bawah kata-kata GTT yang nampaknya rumit dan mengerikan, bagaimana ibu hamil harus bersiap untuknya, sekiranya dia melaluinya, apa yang harus dia harapkan darinya dan bagaimana dia harus menafsirkan hasilnya.

Sekarang, setelah mengetahui apa itu ujian toleransi glukosa semasa kehamilan, bagaimana cara mengambilnya dan nuansa lain dari prosedur ini, anda tidak akan mempunyai rasa takut dan prasangka. Saya ingin mengucapkan selamat kehamilan, bimbang dan berasa lebih tepu dengan emosi positif.

Algoritma ujian toleransi glukosa kehamilan

Ujian Toleransi Glukosa Kehamilan (GTT) adalah ujian wajib yang ditetapkan pada trimester ketiga. Ramai yang berminat dengan persoalan mengapa ini mesti dilakukan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gadis hamil mempunyai peluang untuk menghidap diabetes kehamilan, yang kemudian dapat berubah menjadi diabetes biasa. Itulah sebabnya anda perlu mengambil ujian. Kajian ini adalah pengambilan sampel darah berurutan, di mana seseorang menggunakan glukosa pekat.

Maklumat am

Ujian darah untuk gula dengan beban sangat popular, kerana memungkinkan untuk mengesan prediabetes dan diabetes. Analisis dilakukan mengikut algoritma berikut:

 1. Seseorang mengambil darah semasa perut kosong. Selepas itu, anda perlu minum segelas air dengan glukosa selama beberapa minit. Untuk membuat penyelesaian, doktor mencairkan 75 g glukosa dalam air biasa.
 2. Setelah minum cecair glukosa terlarut, seseorang mengambil darah lagi. Segelas gula mesti diminum dengan cepat. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan ini, anda boleh menambahkan lemon ke dalam cecair..

Ujian lisan membolehkan anda memahami bagaimana tubuh memetabolisme glukosa. Glukosa puasa di atas 5.5 mmol / L adalah alasan untuk diagnosis diabetes kehamilan. Sekiranya seseorang mempunyai tahap glukosa lebih tinggi daripada 7.5 mmol / L semasa perut kosong, maka ini adalah alasan untuk menghentikan ujian dengan beban. Selepas mengambil glukosa, gula tidak boleh meningkat dengan banyak. Analisis dilakukan di makmal..

Penting! Untuk mendapatkan hasil yang tepat, anda perlu membuat persiapan terlebih dahulu untuk prosedur dan mengikuti semua cadangan doktor. Ujian toleransi memerlukan masa lapang selama 4 jam..

Syarat GTT pada wanita hamil

Biasanya, kajian ini dijadualkan untuk kehamilan 24-28 minggu. Pada masa inilah diabetes dapat dikesan pada tahap awal. Tarikh temu janji tertentu akan ditentukan oleh doktor yang memantau perjalanan kehamilan. Sekiranya semasa ujian tidak terdapat penyimpangan, wanita itu boleh menganggap dirinya sihat sepenuhnya.

Perlu diperhatikan bahawa ujian darah kapilari pertama untuk glukosa dapat diresepkan pada awal kehamilan, tetapi tanpa beban. Berpuasa darah dari jari. Sekiranya semua petunjuk normal, maka pada masa berikutnya ujian glukosa dengan muatan gula sudah dijalankan. Sekiranya terdapat penyimpangan, senarai tambahan pemeriksaan yang diperlukan diberikan.

Ujian toleransi glukosa khusus adalah wajib jika tidak ada kontraindikasi. Anda tidak boleh menolaknya. Persiapan untuk melakukan dengan betul dilakukan dalam 72 jam. Anda perlu minum dan makan selama 3 hari seperti biasa. Perkara utama ialah jumlah karbohidrat yang dimakan sekurang-kurangnya 150 g sehari. 10 jam sebelum analisis dilarang. Makan terakhir pada waktu petang semestinya mudah.

Ujian oral wajib adalah jika gadis hamil berisiko menghidap diabetes kehamilan. Faktor-faktor berikut dibezakan, yang memerlukan pemeriksaan menyeluruh dengan menggunakan pelbagai analisis:

 • berat badan berlebihan;
 • penyakit kronik;
 • kehamilan lewat.

Maklumat mengenai bagaimana membuat persiapan untuk kajian akan diberikan oleh doktor. Agar janin berkembang dengan normal, perlu memantau perjalanan kehamilan dan mengambil pelbagai pemeriksaan.

Petunjuk

Ujian kurva gula dapat dilakukan bukan hanya semasa kehamilan, tetapi juga jika anda mengesyaki diabetes atau prediabetes. Antara petunjuk untuk PGTT adalah:

 • glikosuria, yang dikesan semasa pemeriksaan;
 • penunjuk glukosa darah berhampiran had atas normal;
 • kehadiran gejala diabetes.

WHO mengesyorkan ujian toleransi ini untuk pengesanan awal diabetes dan tindakan yang sesuai. Perlu diperhatikan bahawa ujian tersebut mempunyai kontraindikasi. Gadis hamil tidak boleh memilikinya jika terdapat pendarahan, hidung berair, toksikosis atau penyakit berjangkit akut.

Semasa pemeriksaan rutin, doktor akan menentukan sama ada terdapat kontraindikasi terhadap kajian ini. Sebagai peraturan, semua larangan bersifat sementara. Setelah masalah diselesaikan, GTT mungkin ditetapkan..

Analisis dapat dilakukan hanya jika setelah pemeriksaan tidak ada kontraindikasi yang dikenal pasti. Jika tidak, kesan sampingan mungkin berlaku. Semasa belajar, anda perlu berada dalam keadaan tenang dan tidak aktif selama 2 jam.

Maklumat mengenai GTT dan petunjuk untuk perlakuannya:

Penyahsulitan

Biasanya, semasa ujian toleransi, darah diambil dari urat dua atau tiga kali. Terdapat kadar gula kehamilan berikut untuk pengumpulan darah vena:

 • berpuasa hingga 5.5 mmol / l;
 • 2 jam selepas pengambilan glukosa - hingga 7.8 mmol / l.

Melebihi norma menunjukkan adanya prediabetes atau diabetes. Perlu diingat bahawa hasil pada perut kosong boleh menjadi normal, dan setelah bersenam melebihi norma. Hanya ahli endokrinologi yang dapat menyahsulitkan analisis dengan betul. Untuk menyahsulit, anda perlu mengetahui ciri-ciri individu badan wanita dan memperhatikan norma-norma dari jadual.

Sekiranya pelanggaran atau penyimpangan dari norma dikesan, maka terapi yang sesuai akan dipilih. Pertama sekali, pemakanan akan disesuaikan. Perlu diingat bahawa diagnosis awal diabetes memungkinkan untuk rawatan yang lebih berkesan, termasuk komplikasi diabetes berbahaya (lesi vaskular, neuropati). Gula darah tinggi boleh membahayakan kesihatan wanita dan bayi.

Penyediaan GTT

Keluk gula semasa kehamilan memerlukan persiapan. Untuk membuat analisis seakurat mungkin, anda mesti melakukan langkah-langkah berikut:

 1. Dalam masa 3 hari sebelum analisis, diet normal diikuti. Hanya penggunaan gula-gula yang berlebihan yang harus dielakkan..
 2. 24 jam sebelum ujian, perlu meninggalkan semua faktor negatif yang boleh mempengaruhi hasil akhir (tabiat buruk, latihan berat).
 3. Darah dari urat harus menyerah setelah kelaparan selama sepuluh jam. Selama 10-12 jam adalah wajar makan makanan dengan karbohidrat dengan indeks glisemik rendah, misalnya, oatmeal, serta pelbagai sayur-sayuran, tomato, timun.

Analisis toleransi glukosa bermula selewat-lewatnya jam 9 pagi Anda tidak perlu memasak sendiri (dalam kes yang jarang berlaku, doktor mungkin meminta anda membeli glukosa di farmasi). Setelah mengambil gula, anda perlu mengambil postur yang tenang. Semasa menunggu ujian darah kedua, anda tidak boleh bergerak dan meninggalkan klinik secara aktif.

Lebih terperinci mengenai bagaimana untuk bersiap sedia untuk pemeriksaan yang akan diberitahu oleh doktor. Anda mungkin perlu membuat beberapa penyesuaian terhadap gaya hidup anda untuk mendapatkan hasil yang dapat dipercayai. Sekiranya gadis itu tidak mempunyai patologi dan ciri, maka petunjuk klasik untuk mempersiapkan peperiksaan digunakan. Sekiranya ada ubat yang diambil, doktor harus mengetahui mengenainya. Sebilangan ubat boleh mempengaruhi ketepatan ujian..

Perlu diperhatikan bahawa analisis kurva gula dilakukan hanya sekiranya kesihatan ibu hamil tidak sihat. Sekiranya anda merasa tidak sihat, tarikh peperiksaan ditangguhkan. Darah harus diambil sesuai dengan semua standard. Sekiranya selepas ujian tidak ada kelainan yang dijumpai, maka sehingga kelahiran bayi, tidak perlu melakukan OGTT lagi.

Ujian pada wanita hamil

Doktor akan memberikan jawapan terperinci mengenai bagaimana ujian toleransi glukosa dijalankan semasa pelantikannya. Analisis diambil pada trimester ketiga kehamilan. Dengan pertolongannya, adalah mungkin untuk memahami bagaimana tubuh mengatasi penyerapan glukosa, serta menentukan tahap gula pada perut kosong dan di bawah beban.

Menjalankan analisis toleransi glukosa pada wanita hamil tidak memerlukan persiapan khas. Gadis itu datang ke klinik pada masa yang ditetapkan. Mereka mula menjalankan ujian secara berperingkat setelah membaca semua peraturan. Segelas glukosa dicairkan, dan darah puasa diambil. Seterusnya, anda perlu menggunakan cecair yang disediakan. Banyak gadis yang mempunyai masalah dengan ini, kerana airnya sangat manis. Untuk mengelakkan serangan loya, anda perlu minum dengan teguk kecil dan menarik nafas lega. 250 ml larutan mesti diminum dalam masa 5 minit.

Penting! Semasa ujian, anda mesti mengikuti semua arahan doktor. Sekiranya hasil analisis berada di batas atas norma, maka tindakan pencegahan akan diperlukan untuk mengurangkan gula. Untuk melakukan ini, mulailah makan dengan betul.

Kesimpulannya

Ujian toleransi glukosa membolehkan doktor mengesan diabetes terpendam. Bagi gadis hamil, analisisnya bukanlah yang paling menyenangkan (memerlukan banyak masa dan penggunaan larutan yang terlalu manis), tetapi juga sangat bermaklumat. Cukup untuk melakukan ujian toleransi gula hanya sekali sepanjang kehamilan..

Tarikh akhir khusus untuk analisis ditentukan oleh pakar. Pada masa yang sama, sangat penting bahawa gadis itu merasa normal sebelum mengambil darah. Sekiranya anda merasa tidak sihat, anda perlu meneruskan ujian beberapa hari ke depan.

Maklumat lebih lanjut mengenai analisis boleh didapati dalam video:

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan

Terakhir diubah suai 03/09/2018

Kehamilan adalah beban besar pada tubuh wanita, tanpa mengira usia. Sistem hormon, metabolisme wanita hamil mengalami beban yang belum diketahui. Itulah sebabnya sangat penting untuk sentiasa memantau keadaan wanita dalam tempoh ini dengan lulus pelbagai ujian. Walaupun seorang wanita mengamati diet yang ketat selama tempoh kehamilan, wanita hamil masih boleh menghidap diabetes.

Ciri-ciri diabetes pada wanita hamil

Diabetes hamil adalah pelanggaran proses glukosa, yang sebelumnya tidak biasa bagi ibu hamil dan muncul untuk pertama kalinya hanya semasa perkembangan kehamilan. Pelanggaran itu cukup biasa - bergantung pada kumpulan yang dipilih untuk kajian ini, rata-rata, sekitar 7 peratus wanita menderita diabetes pada wanita hamil. Gambaran diabetes seperti itu tidak secara eksplisit mengulangi bentuk klasik gangguan pada orang yang tidak hamil, tetapi bahayanya kepada ibu hamil tidak berkurang dan merupakan komplikasi yang luar biasa yang menimbulkan risiko besar bagi ibu dan orang kecil di dalamnya. Wanita yang menderita diabetes yang pertama kali didiagnosis semasa kehamilan mempunyai risiko besar untuk menghidap diabetes insulin bebas di masa depan..

Semasa kehamilan, tubuh menyesuaikan diri dengan keadaan kritikal di mana ia harus dilakukan selama beberapa bulan ke depan, dan peningkatan daya tahan insulin adalah ciri fisiologi pada masa ini, yang dicirikan oleh peningkatan rembesan insulin dan peningkatan kandungannya dalam darah. Sehingga pertengahan trimester kedua, tahap glukosa dalam darah wanita hamil sedikit lebih rendah daripada wanita yang tidak hamil, jika analisis dilakukan pada waktu perut kosong. Patologi biasanya berkembang pada separuh kedua trimester kedua dan seterusnya hanya tumbuh. Sebabnya adalah bahawa plasenta mesti menyediakan janin dengan glukosa yang diperlukan untuk perkembangannya dengan betul. Oleh itu, plasenta untuk tujuan ini mula menghasilkan hormon, yang mempengaruhi keadaan umum ibu. Sekiranya seorang wanita menderita diabetes wanita hamil, pengeluaran hormon ini terganggu dan daya tahan insulin dan pengeluarannya terganggu.

Analisis g lucosoleransi ujian

Ujian toleransi glukosa diperlukan untuk melihat masalah pembuatan bir tepat pada waktunya dan campur tangan tanpa mencegah komplikasi yang teruk bagi ibu hamil dan janin. Nama yang betul adalah ujian toleransi glukosa oral (PGTT). Hasilnya memungkinkan untuk mengenal pasti dan menghilangkan gangguan metabolisme karbohidrat tepat pada masanya pada wanita hamil. Kehamilan adalah tamparan bagi semua organ dan sistem tubuh wanita, jadi penting untuk tidak ketinggalan dan memperhatikan peningkatan gula darah pada waktunya.

Diabetes kehamilan pada wanita hamil menampakkan diri secara eksklusif pada wanita dalam tempoh jangkaan anak. Sekiranya keadaan terkawal, maka, seperti banyak luka yang tidak menyenangkan yang timbul semasa kehamilan, diabetes akan hilang sendiri selepas bersalin. Walau bagaimanapun, jika pelanggaran ini tidak dikendalikan dan dibiarkan berlaku, ia boleh kekal dan menyulitkan hidup anda setelah kelahiran bayi yang ditunggu-tunggu, membawa banyak sekatan dan masalah kesihatan bagi seorang ibu muda yang akan menemaninya sepanjang hidupnya.

Seorang wanita hamil boleh mengesyaki diabetes sendiri, kerana memperhatikan perubahan dalam tubuhnya. Dengan perkembangan diabetes pada wanita hamil, gejalanya tidak berbeza dengan diabetes mellitus, yang tidak bergantung pada insulin: seorang wanita mungkin merasakan peningkatan keinginan untuk minum, peningkatan selera makan, atau, sebaliknya, ketiadaannya sepenuhnya. Mungkin terdapat ketidakselesaan ketika membuang air kecil dan kekerapan membuang air kecil di tandas akan meningkat. Malah penglihatan boleh menjadi lebih teruk, keliru! Apa yang boleh kita katakan mengenai tekanan darah? Dengan perkembangan diabetes, tekanan dapat meningkat dengan ketara, yang akan menyebabkan ketidakselesaan bukan hanya pada ibu, tetapi juga janin, dan mungkin menimbulkan ancaman penghentian kehamilan atau kelahiran awal. Sekiranya anda merasakan sekurang-kurangnya salah satu daripada gejala ini, pastikan anda memberitahu doktor tentangnya dan minta dia menghantar anda mengkaji gula darah untuk mengecualikan diabetes.

Petunjuk diabetes kehamilan

Apabila seorang gadis hamil didaftarkan, doktor mempunyai masa untuk memeriksanya untuk mengesan pelanggaran ini hingga minggu kehamilan ke-24: anda perlu menghantarnya untuk menganalisis tahap gula dalam darah dan / atau tahap hemoglobin glikasi. Sekiranya terdapat diabetes akut yang jelas, glukosa puasa akan melebihi 7 mmol / liter (atau di atas 11 mmol / liter ketika memberi darah tidak dijadualkan), dan tahap hemoglobin lebih dari 6.5 peratus. Di samping itu, adalah wajar untuk menambahkan ibu masa depan ke kumpulan risiko sekiranya dia mempunyai glukosa lebih dari 5.1 mmol / liter pada waktu pagi sebelum makan, tetapi tidak lebih dari 7 mmol / liter.

Sebelum 24 minggu, ujian seperti itu harus dilakukan hanya untuk wanita yang cenderung terkena diabetes wanita hamil, tetapi memiliki nilai glukosa darah dalam batas normal. Siapa yang berisiko mengembangkan patologi ini? Pertama, ini adalah wanita gemuk - jika BMI mereka melebihi 30 kg per meter persegi. Kedua, ini adalah wanita yang saudara-mara mereka menderita diabetes. Seterusnya datang wanita yang telah mengembangkan patologi ini semasa kehamilan sebelumnya, baik gula darah mereka meningkat atau persepsi glukosa terganggu. Keempat, wanita yang mengalami peningkatan gula dalam air kencing mereka. Semua wanita lain yang tidak mengalami gangguan ini harus selamat dan menjalani ujian ini selama 24-28 minggu. Dalam kes yang melampau, analisis ini dapat dilakukan hingga 32 minggu kehamilan. Ujian ini tidak selamat untuk anak yang belum lahir nanti.!

Mengapa berlaku dalam tempoh yang paling menggembirakan bagi seorang wanita (tempoh melahirkan bayinya), keadaan serius seperti diabetes wanita hamil? Masalahnya adalah bahawa pankreas bertanggungjawab untuk kandungan insulin dalam darah, yang mengalami beban besar semasa kehamilan. Sekiranya pankreas tidak mengatasi pengeluaran insulin, maka pelanggaran berlaku. Insulin bertanggungjawab untuk menormalkan kandungan gula di dalam badan kita. Dan ketika seorang wanita membawa anak, tubuhnya berfungsi untuk dua orang, dia memerlukan lebih banyak insulin. Dan jika tidak mencukupi untuk mengekalkan tahap gula secara normal, maka kadar glukosa akan meningkat.

Adakah diabetes hamil berbahaya bagi janin?

Tidak dinafikan! Untuk keselamatan kehamilan, plasenta perlu menghasilkan kortisol, estrogen dan laktogen. Dalam keadaan tenang, pengeluaran hormon ini tidak mengganggu. Walau bagaimanapun, dalam pelanggaran pengeluaran insulin, hormon ini harus benar-benar mempertahankan hak mereka untuk wujud! Dalam perjuangan untuk mengekalkan tahap mereka sendiri, mereka dapat mempengaruhi fungsi pankreas yang baik, yang tidak hanya mempengaruhi wanita hamil, tetapi juga bayi di dalamnya.

Sekiranya diabetes muncul pada trimester kedua setelah minggu kedua puluh, sebenarnya, ia tidak lagi berbahaya bagi janin dan tidak akan menyebabkan perkembangan orang yang terganggu. Tetapi masih ada kemungkinan perkembangan fetopati janin yang berkaitan dengan kehadiran diabetes - apa yang disebut makan janin, peningkatan berat badannya, yang, seperti berat badan berlebihan pada orang dewasa, dapat menyebabkan gangguan perkembangan organ dan sistem anak. Berat dan tinggi bayi menjadi sangat besar kerana terlalu banyak gula yang datang kepadanya. Bayi belum sepenuhnya mengembangkan pankreas, yang tidak dapat mengatasi pengambilan gula berlebihan dan memprosesnya menjadi tisu adiposa. Akibatnya, terdapat pertumbuhan kelengkungan bahu, organ dalaman: jantung, hati. Lapisan lemak semakin meningkat.

Nampak buruk pada buah yang besar? Ibu gembira dengan pertumbuhan anak-anak mereka, kelahiran bootuz seperti itu. Tetapi ini berlaku sekiranya kelahiran berlaku tanpa komplikasi. Janin yang besar adalah risiko besar untuk tempoh kelahiran yang berpanjangan - kerana tali pinggang bahu yang besar, sukar bagi seorang anak untuk melalui saluran kelahiran ibu. Bersalin yang lama boleh menyebabkan sekurang-kurangnya hipoksia, apatah lagi perkembangan trauma kelahiran. Persalinan yang rumit boleh menyebabkan kerosakan pada organ dalaman ibu. Sekiranya bayi di dalam rahim terlalu besar, maka ini boleh menyebabkan perkembangan kelahiran pramatang, dan bayi tidak akan mempunyai masa untuk berkembang sehingga akhir.

Kelahiran awal adalah beban besar pada paru-paru bayi. Sehingga tempoh tertentu, paru-paru tidak bersedia untuk menyedut nafas udara pertama - mereka tidak menghasilkan cukup surfaktan (bahan yang membantu bayi bernafas). Dalam kes ini, bayi selepas kelahiran akan diletakkan di dalam alat khas - inkubator untuk pengudaraan mekanikal.

Apabila ujian toleransi glukosa tidak dapat dilakukan

 1. Dengan toksikosis pada trimester pertama, disertai dengan muntah dan loya.
 2. Dengan penurunan aktiviti fizikal wanita hamil sebelum tidur rehat.
 3. Sekiranya berlaku penyakit radang atau berjangkit.
 4. Sekiranya terdapat riwayat pankreatitis kronik atau reseksi perut yang dilancarkan sebelumnya.

Sekiranya sebelum itu darah dari jari tidak menunjukkan peningkatan gula darah - tidak perlu ujian dan untuk mengecualikan diabetes kehamilan, darah untuk gula dari vena diperiksa.

Bagaimana ujian toleransi glukosa

Selama lima minit seorang wanita meminum segelas air pekat manis yang mengandungi 75 gram glukosa murni tepat di atas suhu badan. Untuk ujian ini, darah vena diperlukan tiga kali: pertama pada waktu perut kosong, kemudian satu jam dua jam setelah mengambil koktel. Juga mungkin menggunakan plasma darah untuk penyelidikan. Sumbangkan darah dengan ketat pada waktu perut kosong pada awal pagi. Sebelum itu, jangan makan sepanjang malam, lebih baik 14 jam sebelum pendermaan darah. Tanpa adanya arahan doktor lain, ujian dijalankan pada bulan ke-6 kehamilan dengan ketat mengikut arahan doktor - keinginan pesakit untuk melakukan GTT tidak dapat diterima.

Persediaan ujian

Tiga hari sebelum ujian, anda tidak boleh bergantung pada gula-gula, perhatikan pengambilan cecair yang mencukupi, jangan terlalu banyak bekerja di gim dan tidak termasuk keracunan. Di samping itu, anda tidak boleh menggunakan ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi hasil kajian - pil kawalan kelahiran, salisilat, hormon, vitamin. Sekiranya anda perlu mengambil ubat ini, wanita hamil boleh meneruskan pengambilannya selepas ujian. Pengambilan ubat sebagai persediaan untuk ujian harus dilakukan di bawah pengawasan ketat doktor yang hadir. Pada malam sebelum ujian, anda tidak boleh minum alkohol. Pada hari ujian, anda tidak boleh melakukan latihan berlebihan, tetapi ini tidak bermakna anda perlu selalu berbaring di tempat tidur.

Ujian toleransi glukosa

Sekiranya ujian dua jam dengan beban dan ujian darah berganda, diabetes kehamilan boleh didiagnosis jika sekurang-kurangnya salah satu petunjuk tahap gula berada di atas 7 mmol / liter pada perut kosong sebelum mengambil air manis dan 7.8 mmol / liter setelah dua jam selepas minum cecair manis.

Perkara ini sebelumnya difikirkan, tetapi peraturan baru memerlukan penyemakan. Pada masa ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mematuhi piawaian lain, yang dipersetujui dengan pakar Persatuan Ahli Obstetrik-Ginekologi Rusia.

Pada kehamilan normal, petunjuk berikut adalah:

 1. Sebelum makan semasa perut kosong, gula darah tidak boleh melebihi 5.1 mmol / liter.
 2. Sejam selepas mengambil air manis - tidak lebih daripada 10.0 mmol / liter.
 3. Dua jam selepas minuman manis, glukosa darah tidak boleh melebihi 8.5 mmol / liter.

Diagnosis pembezaan diabetes hamil dan diabetes akut

Dengan perkembangan diabetes kehamilan, indikatornya adalah seperti berikut:

 1. gula darah apabila diuji untuk perut kosong dari 5.1 hingga 6.9 mmol / liter.
 2. sejam selepas mengambil air manis - lebih daripada 10.0 mmol / liter.
 3. dua jam selepas mengambil ubat - dari 8.5 hingga 11.0 mmol / liter.

Sekiranya terdapat diabetes yang nyata, kami mendapat nombor berikut:

 1. gula darah semasa menyampaikan bahan ke perut kosong - lebih daripada 7.0 mmol / liter.
 2. sejam selepas bersenam, tahap glukosa dalam darah tidak mempunyai standard tertentu.
 3. dua jam selepas mengambil cecair manis, kadar gula dalam darah akan melebihi 11.1 mmol / liter.

Sekiranya anda lulus ujian GTT, dan keputusannya tidak menggembirakan anda, segera berjumpa doktor! Jangan melibatkan diri dalam rawatan diri.!

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan

Ciri-ciri fisiologi

GGT pada ujian darah apa yang ditunjukkannya? Pada pankreas manusia, dua hormon utama dihasilkan yang mengawal metabolisme karbohidrat - insulin dan glukagon. 5-10 minit selepas makan makanan, kepekatan glukosa darah meningkat. Sebagai tindak balas kepada ini, insulin dilepaskan. Hormon ini mendorong penyerapan gula oleh tisu dan penurunan kepekatannya dalam plasma..

Glucagon adalah antagonis hormon insulin. Dalam keadaan lapar, ia memprovokasi pembebasan glukosa dari tisu hati ke dalam darah dan memberikan peningkatan jumlah gula dalam plasma.

Biasanya, seseorang tidak mengalami episod hiperglikemia - peningkatan glukosa darah melebihi normal. Insulin memberikan penyerapannya yang cepat oleh organ. Dengan penurunan sintesis hormon atau pelanggaran kepekaan terhadapnya, patologi metabolisme karbohidrat berlaku.

Kehamilan adalah faktor risiko patologi metabolik. Menjelang pertengahan trimester kedua tempoh kehamilan, penurunan fisiologi kepekaan tisu terhadap insulin diperhatikan. Itulah sebabnya pada masa ini, beberapa ibu hamil mengalami diabetes kehamilan.

Tarikh

Sebilangan besar pakar mengesyorkan menguji GTT semasa kehamilan antara kehamilan 24 hingga 26 minggu. Pada masa ini, penurunan sensitiviti insulin secara fisiologi berlaku..

Sekiranya mustahil untuk melakukan analisis GTT pada waktu yang ditentukan, janji temu hingga 28 minggu dibenarkan. Pemeriksaan pada tarikh kehamilan mungkin dilakukan atas arahan doktor. Pada awal trimester ketiga, penurunan maksimum sensitiviti insulin dicatatkan..

Adalah tidak wajar untuk menetapkan ujian toleransi glukosa sehingga 24 minggu pada wanita tanpa faktor risiko yang berkaitan. Penurunan toleransi insulin secara fisiologi jarang diperhatikan pada separuh pertama kehamilan.

Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan risiko untuk metabolisme karbohidrat terganggu. Wanita seperti itu ditunjukkan ujian toleransi glukosa berganda semasa kehamilan. Ujian darah pertama ditetapkan pada awal trimester kehamilan kedua - antara 16 dan 18 minggu. Pensampelan darah kedua dilakukan seperti yang dirancang - dari 24 hingga 28 minggu. Kadang-kadang wanita ditunjukkan ujian tambahan untuk ujian glukosa semasa mengandung pada trimester ketiga kehamilan.

Petunjuk

Ujian darah tunggal sebagai ujian toleransi glukosa semasa kehamilan ditunjukkan kepada semua ibu hamil. Ujian toleransi glukosa untuk glukosa sebagai analisis membolehkan anda mendiagnosis patologi dan memilih rawatan yang berkesan pada peringkat awal.

Setiap wanita berhak memutuskan persoalan lulus ujian glukosa. Sekiranya ragu-ragu, ibu mengandung boleh menolak kajian. Walau bagaimanapun, doktor mengesyorkan ujian GTT wajib semasa kehamilan untuk semua wanita hamil..

Sebilangan besar kes diabetes kehamilan tidak simptomatik. Penyakit ini menimbulkan ancaman serius bagi kehidupan dan kesihatan janin. Uji toleransi glukosa apa itu? Ini adalah ujian toleransi glukosa selama kehamilan untuk apa, untuk apa yang membolehkan anda membuat diagnosis sebelum bermulanya gejala.

Terdapat 7 kumpulan risiko yang mana ujian toleransi glukosa ditunjukkan sekurang-kurangnya dua kali:

 1. Ibu masa depan dengan sejarah diabetes kehamilan.
 2. Kehadiran obesiti bersamaan - indeks jisim badan di atas 30.
 3. Sekiranya gula dikesan dalam ujian urin klinikal.
 4. Sejarah kelahiran anak seberat lebih dari 4000 gram.
 5. Ibu masa depan lebih tua dari 35 tahun.
 6. Semasa mendiagnosis polyhydramnios semasa ultrasound.
 7. Kehadiran di kalangan saudara-mara pesakit dengan gangguan metabolik karbohidrat

Kumpulan ibu hamil yang disenaraikan sama sekali tidak digalakkan untuk menolak lulus glukotest untuk toleransi.

Kontraindikasi

Kontraindikasi untuk analisis adalah keadaan serius wanita hamil. Sekiranya anda merasa tidak sihat pada hari peperiksaan, disarankan untuk memindahkannya ke hari lain.

Ujian toleransi glukosa tidak digalakkan semasa jangkitan pernafasan akut atau reaksi keradangan lain. Glukosa adalah tempat pembiakan mikroorganisma, oleh itu, penyelidikan dapat menyumbang kepada kemerosotan.

Perhatian! Kontraindikasi relatif terhadap OGTT adalah usia kehamilan lebih dari 32 minggu. Walau bagaimanapun, jika terdapat petunjuk, analisis ditetapkan pada pertengahan dan akhir trimester ke-3 dalam tempoh kehamilan.

Kajian ini tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai patologi kelenjar dalaman. Penyakit ini merangkumi akromegali, pheochromocytoma, hipertiroidisme. Sebelum analisis, pesakit dengan patologi ini memerlukan perundingan ahli endokrinologi.

Ujian toleransi glukosa tidak boleh dilakukan semasa mengambil ubat glukokortikosteroid, hidroklorotiazid, epilepsi. Ubat dapat memutarbelitkan hasil analisis.

Dilarang sama sekali melakukan ujian glukosa semasa mengandung dengan diagnosis diabetes mellitus bukan kehamilan - yang wujud sebelum kehamilan. Hiperglikemia yang timbul pada latar belakangnya berbahaya bagi janin.

Ia juga tidak digalakkan untuk melakukan ujian semasa toksikosis awal wanita hamil. Patologi menyumbang kepada keputusan ujian yang salah. Muntah mempercepat penghapusan gula dari badan.

Tidak praktikal untuk melakukan tinjauan sesuai dengan rehat tempat tidur yang ketat. Dengan latar belakang aktiviti fizikal yang rendah, penurunan aktiviti pankreas terbentuk.

Latihan

Uji toleransi glukosa seperti yang dilakukan: untuk kebolehpercayaan hasil analisis ibu hamil, persiapan wajib ditunjukkan. Ini termasuk penghapusan ubat dari kumpulan kortikosteroid, hidroklorotiazid dan ubat antiepileptik. Mereka tidak lagi diambil tiga hari sebelum kajian yang dicadangkan..

10-12 jam sebelum ujian toleransi glukosa semasa kehamilan, ibu mengandung dilarang memakan makanan apa pun. Pada waktu pagi sebelum pemeriksaan, tidak digalakkan minum air, teh dan cecair lain. Juga, jangan gosok gigi, gunakan permen karet.

Puasa kurang dari 10 jam adalah dilarang. Sebilangan makanan boleh pecah di saluran gastrointestinal untuk waktu yang lama dan menyebabkan hasil positif palsu. Juga, jangan kelaparan selama lebih dari 14 jam - ini menyumbang kepada peningkatan penyerapan glukosa dalam tisu.

Kebolehpercayaan hasil kajian dipengaruhi oleh merokok. Ibu mengandung dilarang mengambil nikotin 12 jam sebelum ujian yang diinginkan. Juga, seorang wanita tidak digalakkan untuk gugup - tekanan menyumbang kepada kesimpulan yang salah.

Menjalankan

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan dilakukan: di bilik rawatan klinik atau institusi perubatan lain. Arahan untuk analisis ditentukan oleh pakar kandungan-ginekologi yang menjalankan kehamilan. Darah diambil oleh jururawat.

Uji toleransi glukosa bagaimana mengambilnya

Langkah pertama dalam ujian toleransi glukosa melibatkan pengambilan darah dari perut kosong. Ibu masa depan mengenakan tiku di bahu, kemudian jarum dimasukkan ke dalam kapal di selekoh siku dalaman. Selepas manipulasi yang dijelaskan, darah dimasukkan ke dalam jarum suntik.

GGT apa itu: darah yang dikumpulkan diuji untuk mengetahui jumlah glukosa. Dengan hasil yang sesuai dengan norma, tahap kedua ditunjukkan - ujian lisan. Ibu mengandung harus minum larutan glukosa. Untuk penyediaannya, 75 gram gula dan 300 mililiter air suam tulen digunakan..

Setengah jam selepas menggunakan larutan tersebut, seorang wanita hamil menderma kembali darah dari urat. Setelah menerima hasil normal, pagar tambahan ditunjukkan - setelah 60, 120 dan 180 minit dari pengambilan glukosa.

Semasa ujian toleransi glukosa, ibu hamil disarankan untuk diawasi oleh pegawai perubatan. Seorang wanita hamil menghabiskan selang waktu antara sampel darah di koridor institusi perubatan. Beberapa klinik mempunyai ruang istirahat khas dengan sofa, rak buku, televisyen.

Kadar analisis

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan adalah norma dengan metabolisme karbohidrat normal.Kadar gula selepas berpuasa tidak melebihi 5.1 mmol / L. Angka-angka ini menunjukkan kerja fisiologi pankreas - rembesan basal yang betul.

Selepas ujian toleransi glukosa oral dalam pengambilan apa pun, glukosa plasma biasanya tidak melebihi 7,8 mmol / L. Nilai ujian normal menunjukkan rembesan insulin yang mencukupi dan kepekaan tisu yang baik..

Ujian toleransi glukosa semasa kehamilan: berapa lama dan bagaimana mengambilnya?

Sejak awal kehamilan dalam tubuh wanita, perubahan ketara dalam proses metabolik berlaku, termasuk karbohidrat. Untuk mengesan pelanggaran yang terakhir, digunakan penentuan tahap gula plasma dan ujian toleransi glukosa oral semasa kehamilan. Berbanding dengan lelaki, diabetes di kalangan wanita jauh lebih biasa, dan ada kaitan yang jelas dengan tempoh kehamilan dan kelahiran anak - GDM (diabetes kehamilan).

Kaedah untuk mengesan metabolisme karbohidrat yang terganggu

Penyebaran diabetes di kalangan wanita hamil adalah rata-rata 4.5% di Rusia dalam jumlah mereka. Pada tahun 2012, "Konsensus Nasional Rusia" mendefinisikan GDM dan mengesyorkan kriteria baru untuk aplikasi praktikal untuk diagnosisnya, serta rawatan dan pemantauan selepas bersalin.

Diabetes diabetes mellitus adalah penyakit yang dicirikan oleh gula darah tinggi, yang dikesan untuk pertama kalinya, tetapi tidak memenuhi kriteria yang digunakan untuk penyakit yang baru didiagnosis (nyata). Kriteria ini adalah seperti berikut:

 • kandungan gula puasa lebih daripada 7.0 mmol / l (selepas ini disebut sebagai unit yang sama) atau sama dengan nilai ini;
 • glisemia, disahkan dalam reanalisis, yang setiap saat sepanjang hari dan tanpa mengira diet sama dengan atau lebih besar daripada 11.1.

Khususnya, jika seorang wanita mempunyai kadar gula plasma vena puasa kurang dari 5,1, dan dengan ujian toleransi glukosa oral, kurang dari 10,0 setelah 1 jam selepas latihan, kurang dari 8,5 setelah 2 jam, tetapi lebih dari 7,5 - ini adalah pilihan biasa bagi wanita hamil. Pada masa yang sama, bagi wanita yang tidak hamil, hasil ini menunjukkan pelanggaran metabolisme karbohidrat..

Berapakah tempoh ujian toleransi glukosa semasa kehamilan??

Pengenalpastian gangguan metabolisme karbohidrat dilakukan secara berperingkat:

 1. Pemeriksaan peringkat I adalah wajib. Ia ditetapkan pada lawatan pertama ke doktor dengan profil apa pun oleh seorang wanita sehingga 24 minggu.
 2. Pada peringkat II, ujian toleransi glukosa oral dilakukan dengan 75 gram glukosa untuk tempoh kehamilan 24-28 minggu (secara optimum - 24-26 minggu). Dalam kes-kes tertentu (lihat di bawah), kajian sedemikian boleh dilakukan sehingga 32 minggu; sekiranya terdapat risiko tinggi - dari 16 minggu; semasa mengesan gula dalam ujian air kencing - dari 12 minggu.

Tahap I terdiri daripada kajian makmal glukosa plasma puasa setelah berpuasa 8 jam (sekurang-kurangnya). Ujian darah juga boleh dilakukan dan tanpa mengira dietnya. Sekiranya norma terlampaui, tetapi glukosa darah kurang dari 11.1, maka ini adalah petunjuk untuk mengulangi kajian pada perut kosong.

Sekiranya keputusan ujian memenuhi kriteria diabetes (manifes) diabetes yang pertama kali dikesan, wanita itu segera dirujuk kepada ahli endokrinologi untuk pemerhatian lebih lanjut dan rawatan yang sesuai. Sekiranya glukosa berpuasa melebihi 5.1, tetapi kurang daripada 7.0 mmol / l, GDM didiagnosis.

Cara menjalankan ujian toleransi glukosa semasa kehamilan

Petunjuk

Ujian toleransi glukosa dilakukan untuk semua wanita dalam kes:

 1. Ketiadaan penyimpangan dari norma pada hasil pemeriksaan tahap pertama pada awal kehamilan.
 2. Kehadiran sekurang-kurangnya salah satu tanda berisiko tinggi GDM, tanda-tanda ultrasound gangguan metabolisme karbohidrat pada janin atau ukuran ultrasound janin tertentu. Dalam kes ini, ujian mungkin dilakukan termasuk minggu ke-32.

Tanda-tanda berisiko tinggi termasuk:

 • tahap kegemukan yang tinggi: indeks jisim badan adalah 30 kg / m 2 ke atas;
 • kehadiran diabetes pada saudara terdekat (pada generasi pertama);
 • kehadiran diabetes kehamilan atau gangguan metabolik karbohidrat; dalam kes ini, ujian dilakukan pada lawatan pertama ke doktor (dari 16 minggu).

Adakah ujian toleransi glukosa berbahaya semasa mengandung??

Kajian ini tidak menimbulkan risiko kepada wanita dan janin hingga 32 minggu. Melakukannya selepas tempoh yang dinyatakan boleh membahayakan janin.

Ujian tidak dilakukan dalam kes:

 • toksikosis awal wanita hamil;
 • pematuhan dengan rehat tempat tidur;
 • kehadiran penyakit perut yang dikendalikan;
 • kehadiran cholecystopancreatitis kronik pada peringkat akut;
 • kehadiran penyakit berjangkit akut atau radang akut.

Latihan

Syarat untuk ujian toleransi glukosa termasuk:

 1. Makanan biasa untuk 3 (sekurang-kurangnya) hari sebelumnya dengan kandungan karbohidrat harian sekurang-kurangnya 150 g.
 2. Kandungan karbohidrat wajib dalam jumlah 30-50 g pada makanan terakhir.
 3. Puasa (tetapi tidak mengehadkan pengambilan air) selama 8-14 jam malam pada malam sebelum ujian.
 4. Pengecualian (jika boleh) mengambil ubat yang mengandungi gula (ubat-ubatan vitamin dan zat besi, ubat antikulat, dll.), Serta ubat penghalang beta, beta-adrenomimetik dan glukokortikosteroid; mereka harus diambil setelah pengambilan sampel darah atau memberitahu doktor tentang perlunya menerimanya sebelum melakukan ujian (untuk interpretasi hasil ujian yang mencukupi).
 5. Amaran doktor mengenai ujian semasa mengambil progesteron.
 6. Berhenti merokok dan posisi duduk pesakit sehingga akhir ujian.

Tahap

 1. Mengambil sampel darah pertama dari urat dan menjalankan analisisnya. Sekiranya hasilnya menunjukkan adanya diabetes mellitus yang baru didiagnosis atau kehamilan, kajian ini akan dihentikan.
 2. Menjalankan beban gula dengan hasil normal pada peringkat pertama. Ia terdiri daripada pesakit yang mengambil 75 g serbuk glukosa yang dilarutkan dalam 0,25 l air suam (37-40 ┬░ C) selama 5 minit.
 3. Pengumpulan dan analisis sampel biasa selepas 60 minit, dan kemudian setelah 120 minit. Sekiranya hasil analisis kedua menunjukkan adanya GDM, maka pensampelan darah ke-3 dibatalkan.

Tafsiran keputusan ujian toleransi glukosa semasa kehamilan

Jadi, jika pada perut kosong kepekatan glukosa dalam darah kurang dari 5.1 - ini adalah norma, di atas 7.0 - diabetes nyata; jika melebihi 5.1, tetapi pada masa yang sama, di bawah 7.0, atau 60 minit selepas pemuatan glukosa - 10.0, atau selepas 120 minit - 8.5 - ini adalah GDS.

Tab. 1 ambang glukosa plasma vena untuk diagnosis GDM

Tab. 2 ambang glukosa plasma vena untuk diagnosis diabetes nyata pada kehamilan

Pendekatan yang betul untuk mengenal pasti dan mengubati diabetes (jika perlu) mengurangkan risiko komplikasi semasa kehamilan dan melahirkan anak itu sendiri dan tahap risiko terkena diabetes pada masa depan yang jauh di kalangan wanita yang terdedah kepadanya.

Ujian toleransi glukosa (ujian glukosa dengan senaman) - kaji semula

GTT semasa kehamilan: cara menyediakan dan kapan melakukannya. Adakah larutan glukosa sangat jahat? GTT layan diri saya yang pelik dan berbahaya.

Penantian selama 9 bulan dalam keluarga adalah tempoh yang sangat menarik dan menarik, penuh dengan pelbagai "pencarian" yang diketuai oleh doktor. Pada suatu ketika, saya, seperti semua wanita hamil, harus menjalani prosedur yang lama, suram, tetapi perlu - untuk menjalani ujian toleransi glukosa oral, yang diresepkan kepada semua wanita hamil.

Semasa saya diberi GTT, saya fikir ia serupa dengan cara ayah saya yang menghidap diabetes mengukur gula darah: suntikan kecil dengan alat khas di jarinya, dan begitulah. Semuanya berubah menjadi lebih rumit, dan saya masih berfikir: mengapa tidak lebih mudah? Bagaimanapun. Saya akan memberitahu anda bagaimana keadaannya dan bagaimana bertindak supaya semuanya berjalan lancar dan betul.

1. Mengapa kita memerlukan GTT oral (ujian toleransi glukosa).

Tahap glukosa darah terpaksa memeriksa pesakit diabetes secara berkala, tetapi orang yang sihat juga perlu memantau kesihatan mereka dan melakukan ujian dari semasa ke semasa. Adapun GTT selama kehamilan, ini diresepkan kepada semua wanita "dalam posisi" untuk tujuan tertentu: untuk mengesan diabetes kehamilan.

Diabetes kehamilan atau diabetes kehamilan adalah pelanggaran toleransi glukosa yang berlaku atau pertama kali dikesan semasa kehamilan. Patologi mempengaruhi rata-rata 7% wanita hamil (anggaran berbeza antara 1-14% bergantung pada populasi yang diperiksa dan kriteria yang digunakan). Pelanggaran ini tidak sesuai dengan kriteria diabetes (manifes) diabetes, tetapi ia adalah masalah perubatan yang serius, kerana ia dikaitkan dengan peningkatan kekerapan komplikasi kehamilan (untuk ibu dan janin), serta dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2 pada wanita di masa depan.

2. Bilakah GTT pada wanita hamil.

Bagi semua wanita hamil yang tidak didapati mengalami gangguan metabolisme karbohidrat pada tarikh yang lebih awal, ujian toleransi glukosa dilakukan antara 24 dan 28 minggu kehamilan.

Saya diberi ujian pada minggu ke-25.

3. Persiapan.

Saya menjalani GTT dalam Konsultasi Wanita Kota biasa secara percuma. Pakar sakit puan memberi saya sehelai kertas dengan memo mengenai cara mempersiapkan GTT oral, dan mengarahkan saya ke tingkat lain, di mana kita biasanya mengambil darah untuk analisis, sebahagiannya: "Cari seseorang yang masih hidup dan minta glukosa kering. Anda akan menjalani ujian bila senang untuk anda: pada hari Isnin atau Khamis pagi, semuanya ditulis mengikut arah ". Saya tidak tahu apa-apa terlebih dahulu: mengapa saya memerlukan glukosa, apa yang harus saya lakukan dengannya, dan pukul berapa saya perlu menjalani ujian (omong-omong, saya pergi ke klinik berhampiran rumah saya (pakar sakit puan saya ada), dan GTT terpaksa dibawa ke bahagian lain di bandar ini di LCD).

Secara amnya, saya membaca semuanya dengan teliti dan mengetahui perkara berikut:

1) GTT diserahkan pada waktu pagi (biasanya anda perlu tiba di LCD menjelang jam 8).

2) Saya perlu menjalani ujian darah semasa perut kosong, jadi anda tidak boleh sarapan. Anda boleh minum air bersih.

3) Anda perlu membebaskan diri sepanjang pagi, dan sebaiknya setengah hari. Saya katakan dengan segera: tangguhkan fail kerja dan peribadi, kerana prosedur ini memerlukan 2+ jam.

4) Pastikan mendapat glukosa. Ia diberikan sama ada di tempat atau di muka - doktor akan memberitahu anda di mana mendapatkannya. Sebelum ini, 75 g glukosa harus dituangkan ke dalam 250-300 ml air suam dan digoncang sehingga larut. Saya entah bagaimana tidak mengetahui dan tidak mula menyediakan penyelesaiannya di rumah. Saya hanya mengambil glukosa dan sebotol air untuk "mencairkan" larutan di tempat. Jangan buat seperti saya, tetapi sediakan semuanya terlebih dahulu!

5) Saya cadangkan mengambil sesuatu dari makanan: sekurang-kurangnya pisang dan jus. Saya tidak melakukan ini dan seterusnya menyesalinya. Pada akhir ujian, terdapat kelemahan liar dari kelaparan, jadi anda harus menggigit sebelum meninggalkan kemudahan perubatan!

4. Prosedur GTT

Oleh itu, saya datang ke LCD - mengantuk dan lapar.

Oleh kerana ujian toleransi glukosa di ns dijalankan pada hari-hari tertentu, di koridor saya menemui barisan gadis lain yang datang ke GTT. Antriannya kecil, jadi semuanya berjalan tanpa berlengah dan jelas pada waktunya.

Cara menguji:

1) Sampel darah pertama diambil semasa perut kosong dari urat. Sekiranya bacaan melebihi nilai yang dibenarkan, ujian lebih lanjut tidak dilakukan, dan ujian dihantar ke rumah, kepada doktor anda.

2) Glukosa diminum.

3) 1 jam selepas ini, sampel kedua diambil.

4) Dalam satu jam lagi - ujian ketiga.

5) Kami sedang menunggu hasilnya.

Bagaimana sebenarnya:

Mereka mengambil darah dari urat saya dan menghantar saya minum glukosa. Saya tercengang dan memutuskan untuk menjelaskan: bagaimana jika hasilnya tidak memuaskan? Adalah perlu untuk memeriksa ujian pertama. Mungkin berbahaya!

Tetapi mereka tetap menghantar saya minum glukosa dan duduk selama satu jam di lorong. Tidak mungkin meninggalkan had institusi perubatan, dan saya benar-benar menyesal kerana tidak membawa buku bersama saya.

OK, saya duduk di lorong di sofa dan mula menggunakan penyelesaian pelik saya. Glukosa saya tidak betul-betul larut dalam air sejuk, jadi saya mendapat penggantungan yang berlumpur. Perlu larut dalam air suam.

Anda tidak perlu minum larutan dalam satu tegukan, tetapi selama 5-10 minit, tanpa tergesa-gesa.

Saya membaca di Internet bahawa larutan glukosa sangat jahat sehingga boleh menyebabkan mual. Mereka juga mengesyorkan menambahkan beberapa titisan jus lemon ke dalamnya sehingga tidak enak diminum. Anehnya, ketika di sofa sebelah, gadis-gadis tersedak dengan glukosa dan berpusing, saya menikmati minum keseluruhan botol. Ia hanya air manis, tidak lebih.

Sampel darah kedua saya diambil tepat satu jam selepas saya minum glukosa. Urat saya dekat dengan kulit saya, biasanya tidak ada lebam. Tusukan kecil yang hampir tidak kelihatan, itu sahaja:

Terima kasih kepada jururawat! Baik

Saya menghabiskan satu jam lagi dalam keadaan menganggur di sofa, di mana saya bukan sahaja bosan, tetapi juga sejuk. Entah kerana lapar, atau benar-benar menghembus nafas dari suatu tempat, tetapi saya membeku dan sering menguap. Kali ketiga, darah diambil dari urat saya, selepas itu berlaku sesuatu yang lain. Saya diberi beg dengan tiga tabung uji darah saya dan disuruh membawa semuanya ke makmal.

Ini lebih pelik bagi saya, kerana ini adalah biomaterial, yang, secara umum, harus dipakai "tepat di mana" oleh pekerja kesihatan, bukan pesakit. Dan sekiranya saya merasa tidak senang dalam perjalanan dan memecahkan tiub?

Gadis-gadis lain juga terkejut, tetapi seseorang secara umum menolak membawa tabung uji ke makmal, kerana dia takut melihat darah.

Makmal biasanya terletak di bangunan lain, dan anda perlu berjalan di sepanjang jalan hingga ke hujung bangunan itu:

Jururawat itu menjelaskan kepada saya ke mana harus pergi dengan membuat rancangan seperti itu:

Saya berjalan di jalan seperti pelaut mabuk di sepanjang geladak, kerana entah bagaimana saya mula menggegarkan. Tetapi saya berjaya menghantar tabung ke tempat itu dan bertanya bagaimana saya dapat mengetahui hasilnya. Hasilnya dijanjikan kepada saya "hari ini setelah jam 2:00 petang, mereka akan menyerahkannya kepada doktor anda", dan saya memutuskan bahawa saya tidak akan membiarkan diri saya dalam kegelapan mengenai hasilnya dan akan mengambilnya sendiri. Jauh sekali untuk pulang, jadi saya pergi menziarahi ibu saya - dia tinggal tidak jauh. Jalan terus menyerbu saya dengan ringan, dan rumput di bawah kaki saya melayang di depan mata saya.

Ibu makan dengan baik dan cepat melepaskan saya.

Pukul 14.00 saya mengejar hasilnya, dan saya diberikan di tangan saya tanpa masalah.

Semuanya berakhir dengan baik untuk saya, dan GTT menunjukkan hasil yang baik..

Tidak sukar untuk difahami di sini. Perkara utama adalah bahawa petunjuk tidak melampaui norma.

Apa yang boleh saya katakan sebagai kesimpulan:

1) Saya, sebagai orang yang jauh dari perubatan, masih berpendapat bahawa dalam kes saya, GTT tidak dijalankan sebagaimana mestinya. Selepas sampel darah pertama, perlu diperiksa glukosa.

2) Fakta bahawa kita terpaksa membawa tabung darah ke makmal juga salah! Itu tidak sukar bagi saya, tetapi tidak semestinya begitu.

3) Ayah saya memeriksa tahap glukosa di rumah dengan alat khas, dan saya tidak faham mengapa anda tidak boleh melakukan perkara yang sama di rumah dengan selesa dan tidak berkeliaran di koridor hospital selama 2 jam? OK, doktor lebih tahu.

4) Prosedur GTT tidak begitu menyenangkan: kelemahan, kelaparan, pening, urat menusuk 3 kali, lebih dari 2 jam.

5) GTT adalah prosedur yang betul, jadi saya mematuhi doktor dan melakukan apa yang mereka katakan. Dan saya gembira kerana saya mendapat keputusan yang baik.

Jadi bagaimana saya menilai ujian itu sendiri? Dinilai 4 dari segi masa dan kesejahteraan.

Bagaimana ujian dijalankan - ini adalah soalan kepada institusi perubatan.

Sihat dan laksanakan semua ujian tepat pada waktunya!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes