Cara memilih jarum untuk pen insulin?

Dari sudut pandangan pengguna, jarum untuk pen jarum suntik mempunyai 2 parameter utama: panjang dan ketebalan. Panjang adalah petunjuk yang lebih penting. Tugas utama semasa suntikan adalah mengatasi penghalang kulit, masuk ke dalam lemak subkutan, tetapi tidak sampai ke otot. Pemilihan panjang jarum yang betul, ditambah dengan teknik suntikan akan membolehkan anda menjalankan program dengan cara yang terbaik. Ketebalan jarum - secara amnya, hanya mempengaruhi tahap kesakitan.

Untuk memasukkan insulin dengan betul, kita perlu mengatasi penghalang kulit dan memasukkan jarum ke dalam lemak subkutan. Pengenalan insulin ke dalam tisu otot tidak diingini, kerana ia akan diserap dari otot dengan lebih cepat dengan kemungkinan hipoglikemia yang tinggi. Ketebalan kulit adalah parameter yang agak tetap. Pada orang dewasa, ini kira-kira 1,25 ⎼ 3,25 mm, pada kanak-kanak sebelum remaja, ia lebih tipis - hingga 2,5 mm. Berdasarkan parameter ini, walaupun dengan jarum terpendek 4 mm, anda pasti akan menembusi lemak subkutan.

Jarum penyuntik insulin

Direka untuk penggunaan tunggal dengan jarum suntik insulin, untuk pentadbiran insulin subkutan. Jarum sekali pakai untuk penyuntik insulin (jarum suntik) steril, tidak beracun, bebas pirogen.

 • Ciri-ciri
 • Ulasan
 • Untuk produk ini

Spesifikasi - Jarum Penyuntik Insulin

Pena insulin menyerupai pena biasa, kartrij yang bukan dakwat mengandungi 100 hingga 300 unit insulin. Gambar menunjukkan reka bentuk jarum suntik - pen.

Pena jarum suntik yang sesuai dengan jarum insulin:

- Autopen® Owen Mumford;
- BD Pen® 1.5 ml Becton Dickinson;
- BerliPen® Berlin Chemie;
- ClikSTAR® Sanofi-Aventis Diapen® Haselmeier GmbH;
- Flex Pen® Novo Nordisk;
- Humulin Pen® Eli Lilly;
- InDuo® Novo Nordisk;
- Lantus SoloStar Pen® Sanofi-Aventis;
- NovoLet® Novo Nordisk;
- Omnican Pen® B. Braun;

Benang skru di bahagian dalam kanula jarum suntikan universal dan serasi dengan pen jarum suntik untuk memberi insulin dari semua pengeluar terkemuka. Jarum jarum suntik pen mempunyai ukuran standard dan sesuai dengan hampir semua picagari.

Jarum untuk reka bentuk pen jarum suntik:

- penutup jarum luar;
- penutup dalam jarum;
- jarum hipodermik;
- lapisan luar pelindung, pelekat kertas.

Saiz jarum untuk jarum suntikan pen insulin:

29 G (0.33 x 12.7 mm)
30 G (0,30 x 8 mm) (warna: kuning)
31 G (0,25 x 8 mm) (warna: merah jambu)
31 G (0,25 x 6 mm) (warna: biru)
32 G (0,23 x 4 mm) (warna: hijau)

Bahagian dalam jarum dikodkan warna sesuai dengan standard antarabangsa. Jarum insulin yang sesuai untuk pena mematuhi standard antarabangsa: ISO "TYPE A" EN ISO 11608-2.

Cara memilih jarum insulin untuk pen jarum suntik

Pemilihan diameter dan panjang jarum untuk suntikan insulin bergantung pada fizikal pesakit diabetes mellitus, berat badannya, umurnya, dan juga kaedah pentadbirannya: dengan pembentukan lipatan kulit atau tanpanya.

Jarum pen 4-5 mm sesuai untuk semua pesakit; jarum ini dipilih untuk diberikan kepada kanak-kanak dan remaja;

Jarum untuk pen 6 - 8 mm panjang suntikan rata-rata dilakukan pada lipatan kulit pada sudut 90 °;

Jarum insulin untuk pena lebih besar daripada 8 mm, jarum panjang yang disarankan pada kulit dilipat pada sudut 45 °.

Pembungkusan: individu. Jarum harus digunakan sebaik sahaja membuka bungkusan! Produk ini hanya untuk satu penggunaan. Selepas penggunaan, buang..

Jumlah pembungkusan: 100 pcs.

Pembungkusan pengangkutan: 5000 pcs.

Tarikh luput: 5 tahun

Belum ada ulasan untuk produk ini. Jadilah yang pertama.

Jarum pen jarum suntik: mana yang lebih baik? Kami akan membantu anda mengetahuinya!

Kedai DiaMarka menawarkan pelbagai jenis jarum pakai buang untuk sebarang permintaan dan dompet. Tetapi kadangkala pembeli sukar memilih - terdapat banyak jarum, dan bagaimana perbezaannya tidak dapat difahami.

Kami akan menerangkan maksud nombor pada kotak dalam praktiknya!

Semua jarum moden bersifat universal: sesuai untuk sebarang pen jarum suntik. Pembungkusan dan pembungkusan juga sama - di setiap kotak terdapat 100 jarum dalam bungkusan individu. Apa yang menjadi panduan ketika memilih jarum? Perkara yang paling penting ketika memilih jarum insulin moden adalah ketiadaan kesakitan semasa pentadbiran. Ini hanya dapat ditentukan dalam praktiknya dengan memilih jarum terbaik untuk diri sendiri! Mereka berbeza dalam tiga parameter utama: ketebalan, panjang dan pemprosesan.

Ketebalan Jarum - Angka Penting!

Pengilang menunjukkan parameter ini pada skala gage (G) - semakin besar bilangannya, semakin nipis jarumnya.

Di antara jarum insulin untuk pen jarum suntik, terdapat ukuran berikut:

 • 29G atau 0.33 mm;
 • 30G atau 0.3 mm;
 • 31G atau 0.25 mm (nipis);
 • 32G atau 0.23 mm (ultra nipis).

  Pilihan ketebalan bergantung pada usia dan berat badan: bayi lebih kurus (31-32G), dan orang dewasa - bergantung pada pilihan dan warna kulit peribadi.

  Jarum yang lebih nipis menyebabkan kurang selesa, kerana tekanan pada kulit ketika menindik lebih rendah. Tetapi jarum yang lebih tebal boleh digunakan semula, tetapi kami tidak mengesyorkan melakukannya lebih dari 2 kali.

  Perhatikan jarum yang bertanda dinding tipis (dinding nipis).
  Jarum tipis sangat baik untuk menusuk tanpa rasa sakit, tetapi insulin melewatinya lebih ketat kerana laluannya sempit. Jarum berdinding nipis tidak mempunyai masalah seperti itu - insulin melewati semudah jarum 29-30G.

  Panjang jarum untuk pen jarum suntik - ciri pilihan

  Ini mungkin parameter jarum yang paling jelas. Pilihan bergantung pada usia dan fizikal:

  • Jarum 4-5 mm untuk kanak-kanak prasekolah;
  • Jarum 6-8 mm untuk remaja dan orang dewasa (kulit tanpa lemak dan normal);
  • Jarum 12-12.7 mm dibuat untuk orang yang gagah.

  Pemisahan mengikut usia sewenang-wenangnya, tetapi ini adalah petunjuk yang baik. Pada hakikatnya, orang dewasa yang langsing juga menggunakan jarum pendek, kerana dengan jarum seperti itu tidak perlu membentuk lipatan untuk suntikan; dan remaja juga boleh menggunakan jarum panjang - dengan syarat mereka memasukkan ke dalam lipatan.

  Mengasah dan memproses jarum insulin

  Pada masa kini, semua jarum dihasilkan menggunakan teknologi yang serupa, iaitu:

  • Penajaman tiga sisi membolehkan anda menusuk kulit dengan lebih sedikit usaha;
  • Rawatan silikon untuk meluncur lebih baik;
  • Elektrolishing jarum siap untuk menghilangkan penyelewengan terkecil,
   yang anda tidak akan nampak, tetapi rasa betul-betul.

  Malangnya, mustahil untuk menilai kualiti jarum berdasarkan ciri-ciri di atas - semua jarum diproses dengan silikon, digilap dan diasah dengan tiga wajah.

  Sudah tentu, pengeluar yang berbeza tidak dapat membuat produk yang sama, walaupun mereka membuatnya menggunakan teknologi yang serupa.

  Keadaan, jenama peralatan di kilang dan komposisi keluli berbeza. Itulah sebabnya setiap pesakit diabetes akan mempunyai kegemaran.!

  Untuk meringkaskan: dalam pilihan jarum, fokus pada usia diabetes dan kulitnya. Jarum berbeza panjang dan ketebalan, jika tidak sama.

  Sentiasa fokus pada perasaan anda - jarum dari satu pengeluar mungkin lebih sesuai dengan anda, dan tidak semestinya mahal lebih baik.

  Faktor penting lain ialah harga. DiaMarka menawarkan jarum dari 550 rubel setiap kotak!

  Pilih pilihan yang sesuai dengan anda!

  Tidak menjadi masalah jika sukar untuk anda membuat keputusan. Perunding kami akan membantu anda.!

  Hubungi secara percuma 8 800 555 15 02

  Jarum penyuntik insulin

  Teknik suntikan yang betul melibatkan kemasukan insulin ke dalam lemak subkutan (TFA), tanpa kebocoran ubat dan ketidakselesaan.

  Memilih jarum yang tepat untuk panjang anda adalah kunci untuk mencapai ini. Keputusan itu dibuat oleh pesakit bersama dengan doktor yang menghadiri, dengan mempertimbangkan sejumlah faktor fizikal, farmakologi dan psikologi.

  Jarum lama (panjang) dianggap berpotensi lebih berbahaya sehubungan dengan suntikan intramuskular (≥ 8 mm untuk orang dewasa dan ≥ 6 mm untuk kanak-kanak), tanpa faedah yang terbukti berkaitan dengan kawalan glisemik. Suntikan insulin ke dalam otot berbahaya oleh penyerapan insulin yang cepat yang tidak dapat diramalkan, yang boleh menyebabkan hipoglikemia (ingat "Peraturan 15").

  Suntikan jarum pendek lebih selamat dan boleh diterima dengan baik. Kajian klinikal telah mengesahkan keberkesanan dan keselamatan / toleransi yang sama ketika menggunakan jarum pendek (5 mm dan 6 mm) berbanding dengan yang lebih panjang (8 mm dan 12.7 mm).

  Bergenstal RM et al. Menunjukkan kawalan glisemik yang serupa (HbA1c) pada pesakit diabetes dan obesiti menggunakan jarum 4 mm (32G) vs 8 mm (31 G) dan 12.7 mm (29 G) pada dos insulin yang tinggi. Dalam kajian ini, penggunaan jarum pendek dikaitkan dengan kurang sakit pada latar belakang kekerapan kes kebocoran insulin yang sama dan pembentukan lipohipertrofi.

  Penasaran bahawa ketebalan kulit di tempat suntikan pada orang yang menghidap diabetes, tidak kira usia, jantina, indeks jisim badan atau bangsa, berubah secara minimum dan praktikalnya tetap (kira-kira 2.0 - 2.5 mm di tempat suntikan, jarang mencapai ≥ 4 mm). Ketebalan pankreas berubah-ubah pada orang dewasa dan bergantung pada jantina (wanita mempunyai lebih banyak), indeks jisim badan dan faktor lain. Kadang-kadang boleh menjadi nipis di tempat suntikan insulin (anggota badan)!

  Pada kanak-kanak, ketebalan kulit sedikit lebih sedikit daripada pada orang dewasa dan meningkat seiring bertambahnya usia. Lapisan PUFA hampir sama pada kedua-dua jantina sehingga akil baligh dicapai, setelah itu peningkatan berlaku pada kanak-kanak perempuan, sementara pada anak lelaki, sebaliknya, lapisan PUFA menurun sedikit. Oleh itu, pada usia ini, kanak-kanak lelaki mempunyai risiko peningkatan suntikan intramuskular.

  Ada pendapat bahwa orang dengan obesitas memiliki lapisan asam lemak yang lebih tebal, jadi mereka harus menggunakan jarum yang lebih lama sehingga insulin "mencapai sasaran". Diasumsikan bahawa orang yang gemuk di semua tempat suntikan memiliki lapisan asam lemak yang cukup untuk menggunakan jarum panjang, dan juga, untuk alasan yang tidak diketahui, dipercayai bahawa insulin "berfungsi lebih baik" pada lapisan asid lemak yang lebih dalam. Oleh itu, jarum dengan panjang 8 mm dan 12.7 mm sering digunakan pada orang gemuk untuk "dipercayai" memasukkan insulin ke dalam pankreas, namun, hasil kajian baru-baru ini menolak teori ini.

  REKOMENDASI ​​untuk pemilihan jarum (FITTER 2015)

  1. Jarum paling selamat adalah jarum sepanjang 4 mm. Suntikan tegak lurus - cukup untuk melewati lapisan kulit dan masuk ke pankreas dengan sedikit risiko suntikan intramuskular.

  • ditunjukkan kepada semua kanak-kanak, remaja dan orang dewasa kurus. Hendaklah digunakan pada orang dewasa dengan BMI jika tempat suntikan adalah anggota badan..

  • boleh digunakan dengan jayanya dan selamat pada orang gemuk.

  • mesti dimasukkan pada sudut 90 °.

  3. Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun dan orang dewasa yang sangat kurus (Bahan BMI
  berguna? 24

  Berimed

  Jarum untuk pen insulin

  Penghantaran dan pembayaran untuk fizikal orang

  Jarum untuk pen insulin

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum pen insulin adalah steril, alat perubatan sekali pakai yang digabungkan dengan pen jarum suntik dan kartrij.

  Jarum untuk pen jarum suntik insulin.

  Harga mikro jarum dan ketersediaan di farmasi di bandar

  Perhatian! Di atas adalah jadual carian, maklumat mungkin telah berubah. Data mengenai harga dan ketersediaan berubah dalam masa nyata untuk melihatnya - anda boleh menggunakan carian (maklumat terkini dalam carian), dan juga jika anda perlu meninggalkan pesanan untuk ubat, memilih kawasan di bandar untuk dicari, atau hanya mencari yang dibuka pada masa ini farmasi.

  Senarai di atas dikemas kini sekurang-kurangnya setiap 6 jam (ia dikemas kini pada 05/17/2020 pada 20:05 - waktu Moscow). Nyatakan harga dan ketersediaan ubat melalui carian (bar carian terletak di bahagian atas), dan juga dengan nombor telefon farmasi sebelum mengunjungi farmasi. Maklumat yang terdapat di laman web ini tidak boleh digunakan sebagai cadangan untuk rawatan diri. Sebelum menggunakan ubat, pastikan anda berjumpa doktor.

  Jarum insulin di Blagoveschensk

  Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Penjual dalam talian boleh didapati di laman web penjual.
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
  Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

  Jarum Penyuntik Insulin 31G (0.25 * 8mm)

  Jarum nipis dan benar-benar dibasmi kuman digunakan untuk kaedah pentadbiran insulin yang berbeza. Pemilihan jarum yang betul memastikan ketepuan badan yang selamat dengan ubat, yang meningkatkan keberkesanannya dengan ketara.

  Permohonan

  Dalam satu set 100 jarum untuk suntikan. Digunakan sebagai jarum suntikan biasa.

  Kebaikan

  Jarum untuk penyuntik insulin mempunyai kelebihan berikut:

  • panjang 6 mm, yang menyumbang kepada pentadbiran insulin yang betul;
  • disyorkan untuk digunakan oleh kanak-kanak dengan diabetes;
  • ampul dalam pembungkusan steril untuk penggunaan tunggal;
  • boleh digunakan untuk pentadbiran subkutan ubat lain;
  • serasi dengan picagari yang terdapat dalam bentuk pen;
  • diperbuat daripada keluli pembedahan.

  Jarum menjadikan suntikan kurang menyakitkan dengan kecekapan maksimum..

  Jarum Penyuntik Insulin 31G (0.25 * 8mm)

  Jarum nipis dan benar-benar dibasmi kuman digunakan untuk kaedah pentadbiran insulin yang berbeza. Pemilihan jarum yang betul memastikan ketepuan badan yang selamat dengan ubat, yang meningkatkan keberkesanannya dengan ketara.

  Permohonan

  Dalam satu set 100 jarum untuk suntikan. Digunakan sebagai jarum suntikan biasa.

  Kebaikan

  Jarum untuk penyuntik insulin mempunyai kelebihan berikut:

  • panjang 6 mm, yang menyumbang kepada pentadbiran insulin yang betul;
  • disyorkan untuk digunakan oleh kanak-kanak dengan diabetes;
  • ampul dalam pembungkusan steril untuk penggunaan tunggal;
  • boleh digunakan untuk pentadbiran subkutan ubat lain;
  • serasi dengan picagari yang terdapat dalam bentuk pen;
  • diperbuat daripada keluli pembedahan.

  Jarum menjadikan suntikan kurang menyakitkan dengan kecekapan maksimum..

  Jarum untuk pen jarum suntik insulin.

  Harga mikro jarum dan ketersediaan di farmasi di bandar

  Perhatian! Di atas adalah jadual carian, maklumat mungkin telah berubah. Data mengenai harga dan ketersediaan berubah dalam masa nyata untuk melihatnya - anda boleh menggunakan carian (maklumat terkini dalam carian), dan juga jika anda perlu meninggalkan pesanan untuk ubat, memilih kawasan di bandar untuk dicari, atau hanya mencari yang dibuka pada masa ini farmasi.

  Senarai di atas dikemas kini sekurang-kurangnya setiap 6 jam (ia dikemas kini pada 05/17/2020 pada 20:05 - waktu Moscow). Nyatakan harga dan ketersediaan ubat melalui carian (bar carian terletak di bahagian atas), dan juga dengan nombor telefon farmasi sebelum mengunjungi farmasi. Maklumat yang terdapat di laman web ini tidak boleh digunakan sebagai cadangan untuk rawatan diri. Sebelum menggunakan ubat, pastikan anda berjumpa doktor.

 • Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes