Lancet Darah

Melalui prosedur mengambil darah dari jari, sekurang-kurangnya sekali seumur hidup, setiap orang melalui. Biasanya, bahan biologi diambil dengan menusuk kulit dengan scarifier. Ini amat menyakitkan bagi kanak-kanak. Dalam amalan perubatan moden, lancet pengambilan darah sangat popular. Kaedah ini mempunyai banyak kelebihan, yang utama adalah tanpa rasa sakit..

Apa ini

Di banyak klinik, scarifiers terkenal digunakan untuk ujian darah makmal. Untuk membuat tusukan, pekerja perubatan perlu berusaha, yang sering menakutkan anak, membawanya kesakitan dan ketidakselesaan. Malah beberapa orang dewasa sangat negatif mengenai prosedurnya..

Lancet pengambilan darah adalah alternatif yang baik untuk prosedur yang tidak menyenangkan ini. Dengan bantuan peranti automatik, mungkin untuk membuat tusukan dengan cepat dan tanpa rasa sakit. Selain itu, pembantu makmal tidak perlu berusaha keras, kerana lancet berfungsi secara automatik ketika bersentuhan dengan kulit atau dengan menekan butang khas. Ini dilakukan dengan menggunakan jarum nipis yang diletakkan di dalam mekanisme plastik..

Kelebihan utama

Lancet pengumpulan darah adalah perkembangan baru yang sangat memudahkan prosedur pengumpulan bahan biologi pesakit untuk melakukan ujian darah umum dan menilai kepekatan glukosa di dalamnya. Kelebihan peranti ini termasuk yang berikut:

 • selepas akhir prosedur, tiada luka dan lebam di kulit pesakit;
 • tekniknya tidak menyakitkan, risiko jangkitan pada luka adalah minimum;
 • penembusan jarum tidak bergantung pada kekuatan yang ditekan oleh pekerja perubatan. Tidak ada faktor manusia (berjabat tangan dan banyak lagi);
 • lancet dibungkus dalam bekas steril, bungkusannya dibuka segera sebelum digunakan. Sebelum pengambilan sampel darah, disinfeksi dengan bantuan sinaran gamma khas;
 • prosedur berlangsung selama beberapa saat, tetapi ini tidak mempengaruhi ketepatan ujian darah;
 • Anda boleh menggunakan alat ini di makmal dan di rumah, misalnya, untuk mengukur jumlah gula pada pesakit diabetes;
 • tapak tusukan sembuh dengan cepat, yang senang digunakan pada anak kecil dan bayi baru lahir.

Semasa menjalankan analisis menggunakan scarifier, ketepatan kajian agak terganggu, kerana darah berinteraksi dengan udara. Lancet memberikan data yang paling dipercayai, kerana di sini bahan tersebut segera memasuki peranti.

Mengapa peranti tidak menyakitkan

Ramai orang takut dengan pemandangan scarifier. Prosedur ini kelihatan sangat menakutkan bagi anak-anak, dan banyak ibu bapa berhadapan dengan air mata anak mereka. Jarum lancet sangat kecil. Kerana ini, kesakitan hampir tidak ada. Diameternya hanya 0.25 - 0.8 mm, dan panjangnya tidak lebih dari 1.8 mm. Ukuran kecil seperti itu tidak menimbulkan rasa sakit, dan luka setelah tusukan sembuh dalam beberapa jam. Ciri peranti ini sangat penting bagi bayi dan pesakit yang takut akan suntikan..

Peranti komponen

Mekanisme pengambilan darah mempunyai struktur sederhana. Ia terdiri daripada kotak plastik, satu set jarum dan butang khas yang menghantar isyarat untuk bertindak. Jarum diperbuat daripada keluli tahan lama khas, tidak pecah, mereka membantu melakukan tusukan dengan cepat dan cekap.

Bergantung pada pengeluar, mengunci jarum selepas digunakan dilakukan dengan cara yang berbeza. Semua maklumat yang diperlukan boleh didapati di sisipan - arahan penggunaan.

Bagaimana prosedurnya

Pertimbangkan prosedur untuk mengumpulkan darah menggunakan lancet:

 1. Sebelum mengoperasikan peranti, pekerja perubatan mengeluarkan penutup pelindung dari peranti.
 2. Lancet ditekan rapat ke jari pesakit, di mana tusukan akan dilakukan..
 3. Dengan bantuan soft presses bahan biologi diambil.

Secara luaran, alat pensampelan darah menyerupai alat plastik bujur kecil. Terdapat beberapa variasi mekanisme tersebut..

Automatik

Lancet automatik dilengkapi dengan jarum yang sangat tipis, yang menjadikan prosedur pengumpulan darah cepat dan tidak menyakitkan. Selepas sesi, tidak ada jejak yang tersisa, kulit tidak sakit. Untuk melakukan prosedur tidak perlu menggunakan peranti tambahan. Lancet itu sendiri mengambil darah ketika bersentuhan dengan kulit. Jenis ini sering digunakan di institusi perubatan untuk kanak-kanak di bawah satu tahun..

Sejagat

Jenis ini sesuai untuk glukometer dari mana-mana jenama. Ini sangat mudah bagi pesakit yang perlu melakukan pemantauan kadar gula darah setiap hari. Kemudahan peranti sejagat adalah sedikit kerosakan pada dermis. Untuk melakukan analisis, lancet dimasukkan ke dalam pen khas, yang disesuaikan bergantung pada ketebalan kulit manusia.

Bayi

Pemandangan yang berasingan adalah lancet kanak-kanak. Peranti ini dibezakan oleh ukuran dan ketajaman jarum yang kecil, yang memungkinkan pengambilan sampel darah dilakukan secepat mungkin, tanpa trauma jiwa anak. Sangat senang digunakan di kalangan bayi.

Pengelasan mengikut ketebalan jarum

Terdapat kira-kira 5 jenis peranti yang berbeza diameter dan panjang jarumnya. Mana yang digunakan ditentukan oleh profesional perubatan, dengan mengambil kira tujuan alat dan ketebalan kulit pesakit. Untuk orang dewasa, jarum harus lebih tebal dengan diameter dan lebih panjang, masing-masing, untuk kanak-kanak - lebih kurus dan lebih pendek.

 • di sini panjang jarum ialah 1.2 mm, dan diameternya tidak lebih daripada 0.25 mm. Jenis ini digunakan untuk tusukan kulit pada bayi yang baru lahir dan kanak-kanak prasekolah, serta pesakit yang menderita debit gula kerana kerap menusuk kulit untuk menilai kepekatan glukosa dalam darah setiap hari;
 • panjang jarum ialah 1.5 mm dan ketebalannya ialah 0.5 mm. Selalunya, alat ini digunakan untuk glukometer;
 • dalam peranti sedemikian, diameter jarum ialah 0.8 mm dan panjangnya 1.8 mm. Jenis ini bertujuan untuk tusukan yang lebih dalam, apabila anda perlu mengambil jumlah darah yang lebih besar untuk ujian makmal (ujian darah umum, ujian kandungan gas dan lain-lain);
 • diameter jarum ialah 0.8 mm dan panjangnya 2.5 mm. Tujuan alat ini adalah pengumpulan bahan biologi pada pesakit dengan kulit tebal dan kasar dalam jumlah yang mencukupi untuk jenis diagnostik tertentu;
 • lancet dengan panjang 2 mm dan ketebalan 0,8 mm dirancang untuk mengambil darah bayi dari tumit.

Bagaimana kitar semula

Semua bahan yang digunakan untuk mengambil darah kapilari dari kanak-kanak dan orang dewasa mesti dibuang. Penggunaan semula tidak mungkin dilakukan walaupun diinginkan, kerana setelah penggunaan pertama jarum bersembunyi di dalam casing dan tetap terkunci di sana. Ini dilakukan untuk memastikan keselamatan pesakit dan mencegah penyebaran jangkitan..

Situasinya berbeza ketika menggunakan lancet universal, yang dimasukkan ke dalam meter untuk digunakan di rumah. Peranti ini digunakan berkali-kali, hanya jarum yang berubah.

Setelah menggunakan alat ini, melemparkannya ke dalam tong dilarang sama sekali, terutamanya dalam keadaan ketika seseorang dijangkiti penyakit. Ini boleh menimbulkan akibat yang sangat tidak diingini, yang menyebabkan berlakunya penyebaran jangkitan..

Di klinik, semua bahan yang bersentuhan dengan darah orang sakit mengalami pembasmian kuman awal dengan menggunakan peralatan khas. Barulah kitar semula dilakukan. Anda boleh membuangnya ke tong sampah, kerana selepas itu ia dianggap benar-benar selamat untuk orang lain.

Model popular

Pasar farmaseutikal moden menawarkan pelbagai jenis alat yang memudahkan pengambilan darah pada kanak-kanak dan orang dewasa. Pertimbangkan beberapa model yang popular..

Acti-lance

Ini adalah alat penekanan lancet yang direka untuk pengambilan darah sekali sahaja. Model ini direka khas untuk pengumpulan bahan biologi dengan tahap kecederaan kulit minimum pada pesakit yang terpaksa melakukan prosedur setiap hari.

Tusukan dermis dengan alat ini dilakukan pada jarak optimum pensil dengan kulit, yang menjadikan sesi ini tidak menyakitkan. Ketika digunakan di rumah atau di klinik, pesakit mungkin tidak takut akan kesihatannya, kerana scarifier digunakan sekali.

Prolance aliran rendah

Membolehkan anda mengambil darah dengan cepat dan tanpa rasa sakit untuk dianalisis. Mekanisme ini dilengkapi dengan pegas ganda, yang memberikan penembusan dermis dengan cepat dan kesakitan yang minimum. Reka bentuk dibuat dengan mempertimbangkan semua ciri prosedur, yang menjadikan lancet mudah digunakan.

Mekanisme pelindung yang dilengkapi scarifier tidak termasuk penggunaan berulang, yang menjadikannya selamat sekiranya terkena sentuhan berulang dengan kulit pesakit secara tidak sengaja.

Apexlab

Perkakas sejagat yang dikeluarkan oleh syarikat China. Ini bertujuan untuk pengambilan sampel darah pada bayi baru lahir dan pada kumpulan usia pesakit hingga 1.5 tahun. Lancet tidak menyebabkan kesakitan, luka sembuh dengan cepat. Kelebihannya termasuk kemudahan penggunaan, keselamatan, kesakitan, memastikan keselesaan psikologi kanak-kanak.

Mekanisme ini mempunyai kunci jarum setelah digunakan, dilengkapi dengan jarum yang diasah di semua sisi, yang apabila dicucuk tidak menyebabkan ketidakselesaan fizikal dan psikologi.

Untuk Meringkaskan

Ujian darah dari jari menggunakan scarifier konvensional membawa banyak ketidakselesaan bukan sahaja kepada kanak-kanak, tetapi juga kepada pesakit dewasa. Lancet moden sangat memudahkan proses ini. Peranti berjaya digunakan di rumah dan di dalam keadaan makmal. Setiap hari, peranti ini semakin popular..

Memilih lancet yang tepat untuk meter

Untuk mengelakkan kenaikan atau penurunan glukosa darah secara tiba-tiba, pesakit diabetes harus menggunakan glukometer setiap hari. Penggunaannya didasarkan pada pengumpulan sejumlah kecil darah, menggunakan jarum khas, yang dalam istilah perubatan disebut lancet. Untuk penembusan permukaan kulit yang mudah dan tidak menyakitkan, digunakan alat khas dalam bentuk pegangan, yang membolehkan penggunaan jarum pakai buang. Untuk memilih lancet yang tepat untuk pengukur, orang yang menghidap diabetes perlu mengetahui semua ciri penggunaan ini..

Varieti lancet untuk glukometer

Lancet adalah pengganti yang bagus untuk scarifiers lama. Nama alat perubatan diambil dari bahasa Jerman, di mana "lanzette" berasal dari singkatan Perancis "tombak" - tombak. Dengan jarum nipis, anda boleh menusuk jari anda tanpa rasa sakit. Lancet mempunyai penutup yang boleh ditanggalkan yang memberikan kemandulan.

Prinsip operasi dan harga bergantung pada jenisnya, sehingga dapat:

Kategori yang berasingan adalah lancet yang digunakan dalam pediatrik..

Model Aplikasi Sejagat

Keupayaan untuk menggunakan apa-apa jenis glukometer adalah kelebihan utama jenis produk ini. Pengecualian adalah pena tindik Accu Chek Softlix, yang hanya sesuai dengan lancet Softclix khas.

Kelebihan lain ketika menggunakan jarum jenis ini adalah kemampuan untuk menyesuaikan kedalaman penembusan mereka dengan pen piercing.

Ini boleh dilakukan dengan cara berikut:

 • memindahkan pengatur ke kedudukan 1 atau 2 membolehkan anda menggunakan produk pada masa kanak-kanak;
 • tanda 3 sesuai untuk tangan wanita;
 • orang yang mempunyai kulit lebih tebal perlu memutar dail menjadi 4 atau 5.

Menindik secara automatik

Penggunaan teknologi inovatif menjadikan jenis lancet ini sangat tipis, menjadikan kulit tidak mudah terkena diabetes. Biasanya, jarum ini mengambil darah bukan sahaja dari orang dewasa, tetapi juga dari anak-anak kecil.

Kelebihan kedua scarifiers automatik adalah kemungkinan penggunaannya tanpa pen khas dan peranti lain. Untuk manipulasi, hanya satu klik pada kepala lancet.

Kos yang tinggi tidak memungkinkan penggunaan scarifiers automatik setiap hari, oleh itu pesakit diabetes sering menggunakan lancet sejagat.

Lancet untuk kanak-kanak

Walaupun jarum tusukan jari ini sangat tajam dan ketidakupayaan untuk menimbulkan trauma fizikal dan psikologi pada anak, penggunaannya terhad kerana kos yang tinggi.

Oleh itu, kebanyakan ibu bapa percaya bahawa penggunaan lakaran tindakan universal adalah alternatif yang baik..

Peraturan pengambilan darah jari

Manipulasi ini tidak memerlukan kemahiran khas, tetapi ada sejumlah cadangan dan nuansa, urutannya mesti diikuti.

Sorotan semasa menggunakan lancet pakai buang:

 1. Sebelum prosedur, basuh tangan anda dengan air suam dan sabun..
 2. Sejurus sebelum tusukan, penutup pelindung dikeluarkan dari pemegangnya.
 3. Dengan dorongan ringan, pemegang jarum lancet diikat sepanjang jalan.
 4. Topi pelindung dikeluarkan dari lancet..
 5. Sesuaikan kedalaman tusukan yang dimaksudkan (pada awalnya disarankan untuk memilih tahap kedua).
 6. Butang mula ditekan apabila pemegang menyentuh permukaan kulit.
 7. Setelah itu, penutup dilepaskan dari peranti dan alat pembakar habis dibuang..

Cara menggunakan pen piercing (Accu-Chek Softclix):

Berapa kerap menukar lancet?

Hanya lancet steril yang harus digunakan, kerana jarumnya bersentuhan langsung dengan darah. Itulah sebabnya scarifier ditujukan untuk penggunaan tunggal sahaja. Pesakit kencing manis sering menggunakan jarum berkali-kali, sementara lancet kehilangan ketajaman dan kesakitannya.

Pesakit kencing manis perlu mengetahui bahawa penggunaan semula lancet boleh menyebabkan perkembangan penyakit radang, jadi anda harus mematuhi peraturan penggunaan berikut:

 1. Setiap manipulasi harus dilakukan dengan tangan dan sabun yang bersih (alkohol tidak dibenarkan ketika menggunakan meter).
 2. Jangan biarkan orang lain menggunakan semula jarum..
 3. Lancet glucometer dan jalur ujian paling baik disimpan di tempat yang dilindungi dari cahaya matahari langsung. Dalam kes ini, adalah mustahak untuk memastikan bahawa meter atau bekalan bukan mainan di tangan kanak-kanak.

Ciri pilihan

Untuk membuat pilihan lancet yang tepat, anda mesti mempertimbangkan seberapa sering ia akan digunakan pada siang hari dan model meter (pen-piercer) yang anda gunakan.

Kriteria penting semasa memilih lancet untuk glukometer adalah keupayaan untuk menusuk dengan mengambil kira ketebalan kulit. Dalam kes ini, model universal akan lebih disukai, kerana digunakan bersama pegangan tindik, di mana ada pengatur khas yang memungkinkan anda memilih kedalaman penembusan.

Parameter berikut mempengaruhi kos lancet:

 1. Syarikat yang menghasilkan model tersebut. Dalam kes ini, pengeluar Jerman adalah pemimpin yang tidak dipertikaikan, yang menjelaskan harga tinggi produk mereka.
 2. Bilangan penambah per pek.
 3. Julat jenis (produk automatik adalah yang paling mahal).
 4. Di farmasi komersial, bekalan untuk glukometer akan mempunyai harga yang lebih rendah daripada di rangkaian farmasi negeri.

Pengilang dan harga yang popular

Walaupun terdapat banyak alat penapis jarum, model jenama tertentu sangat popular di kalangan penduduk..

Lancet yang biasa digunakan untuk glukometer:

Lampu Mikro

Lancet disesuaikan dengan radas Contour TS atau Plus, dan merujuk kepada jenis penanda jenis sejagat. Pengeluaran berdasarkan penggunaan baja perubatan, yang menjamin keselamatan dan kebolehpercayaan produk. Pemeliharaan kemandulan menyediakan penutup yang boleh ditanggalkan.

Semasa membeli di kedai dalam talian, harganya boleh dari 372 hingga 380 rubel. Di rangkaian farmasi, ia berada dalam lingkungan 440 rubel.

Accu-Chek

Barisan produk adalah produk Rosh Diabetes Kea Rus LLC. Tusukan tanpa rasa sakit memberikan diameter jarum nipis minimum. Selain itu, rawatan silikon tidak menyebabkan sensasi sentuhan walaupun pada pesakit yang paling sensitif..

Lancet softclix sesuai untuk meter Accu-Chek Asset, Performa atau Performa Nano. Pena tindik Accu-Chek Multiclix berfungsi dengan jarum Multiklix, dan anda perlu membeli alat penambah Accu Chek FastKlix ke peranti Accu Chek Mobile..

Pembungkusan No. 25 boleh dibeli dengan harga 110 rubel.

Sentuhan van

Negara asal - AS. Fleksibiliti scarifiers Van Tach membolehkan orang dewasa dan kanak-kanak. Di samping itu, terdapat penutup khas dalam pen-piercer kit yang membolehkan pengambilan sampel darah dari tempat lain. Terima kasih kepada pengatur yang mudah digunakan, peranti ini mudah disesuaikan dengan ketebalan kulit.

Sekiranya manipulasi dilakukan di tempat pagar alternatif, maka penunjuk tahap gula mungkin berbeza dari prosedur pada permukaan kulit jari.

Harga purata setiap 100 keping adalah dalam lingkungan 700 rubel (No. 25-215 rubel)

IME-DC

Lancet boleh didapati di Jerman. Bentuk berbentuk tombak trihedral dalam kombinasi dengan diameter minimum memungkinkan tusukan tanpa rasa sakit, yang memungkinkan untuk digunakan secara meluas dalam pediatrik.

Keselamatan model ini disediakan oleh keluli perubatan berkekuatan tinggi.

Kos farmasi dalam lingkungan 380 r. (No. 100). Kedai dalam talian menjual produk ini dengan harga 290 r.

Prolance

Lancet untuk penggunaan automatik dari pengeluar Poland. Kehadiran spring berganda meningkatkan ketepatan tusukan, dan tidak membenarkan penampilan kesakitan. Kesan ini juga menjadi mungkin kerana penghapusan getaran jarum..

Ia mempunyai 6 jenis. Setiap bungkusan mempunyai warna tersendiri, yang sesuai dengan ketebalan lancet tertentu. Ini memudahkan untuk menentukan pilihan model individu..

Pilihan No. 200 mempunyai harga rata-rata 2300 r.

Titisan

Negara asal - Poland. Lancet disesuaikan dengan semua jenis pen (Accu-Chek adalah pengecualian). Mereka juga boleh digunakan secara autonomi. Diameter minimum jarum membolehkan pesakit yang takut menjalani prosedur pengambilan darah untuk digunakan.

Model ini meluas dalam amalan pediatrik. Ia boleh digunakan walaupun untuk pesakit terkecil. Penggunaan selamat kerana lapisan silikon tiga.

Harga - dari 390 hingga 405 p. (bergantung pada rangkaian farmasi).

Medlans

Pelbagai jenis lancet ini terdapat dalam beberapa bentuk. Pembungkusan mempunyai warna yang berbeza (setiap warna sesuai dengan ketebalan kulit tertentu). Kemandulan jarum memberikan sinaran pengion semasa pembuatan, dan badan mewujudkan keadaan untuk perlindungan berterusan terhadap kerosakan.

Manipulasi pengambilan sampel darah dilakukan dengan menekannya dengan kuat ke permukaan jari. Kekurangan sensasi taktil tidak menimbulkan ketakutan walaupun pada pesakit terkecil.

Pembungkusan 200 keping. Kos di farmasi bermula dari 1000 rubel.

Video berkaitan:

Sebarang jenis peralatan dan bekalan perubatan paling baik dibeli hanya melalui rangkaian farmasi atau kedai dalam talian yang terbukti untuk pesakit diabetes. Sekiranya anda menggunakan jarum sejagat, maka mengambil lancet murah untuk glukometer tidaklah sukar.

Jarum glukometer: harga pen dan lancet pen

Lancet glucometer adalah jarum steril yang dipasang di pen piercer. Mereka digunakan untuk menusuk kulit pada jari atau cuping telinga untuk mengambil jumlah darah yang diperlukan untuk analisis.

Seperti jalur ujian, jarum glukometer adalah bahan yang paling biasa yang perlu dibeli oleh pesakit kencing manis secara berkala seperti yang digunakan. Menggunakan lancet mengurangkan risiko dijangkiti penyakit berjangkit tertentu.

Peranti lancet untuk glukometer mudah digunakan di mana-mana tempat yang sesuai, lebih-lebih lagi, alat seperti itu hampir tidak menimbulkan rasa sakit ketika tusukan dibuat pada kulit. Juga, penanda seperti itu berbeza dari jarum biasa, kerana reka bentuk khas pen, diabetes tidak takut menekan mekanisme dan menusuk kulit.

Jenis lancet dan ciri mereka

Jarum Lanceolate terbahagi kepada dua kategori utama, iaitu jarum automatik dan universal. Pena dengan lancet automatik secara bebas menentukan tahap kedalaman tusukan yang diperlukan dan mengumpulkan darah. Jarum pada peranti diganti dan tidak dapat digunakan kembali.

Setelah membuat tusukan, lancet berada di ruang khas. Apabila lancet selesai, pesakit menggantikan drum dengan jarum. Sebilangan pen keselamatan hanya berfungsi apabila jarum menyentuh kulit.

Lancet automatik dilabel secara individu, dan mungkin berbeza antara satu sama lain, bergantung pada usia pesakit dan jenis kulit. Jarum semacam itu sangat senang digunakan, oleh itu, sangat diminati oleh pesakit diabetes.

 • Lancet sejagat adalah jarum kecil yang dapat digunakan dengan hampir semua pen pier yang disertakan dengan meter. Sekiranya terdapat pengecualian, pengeluar biasanya menunjukkan maklumat ini pada pembungkusan bekalan.
 • Beberapa model jarum berbentuk pisau pembedah dapat digunakan untuk mengawal kedalaman tusukan. Atas sebab keselamatan, lancet universal dibekalkan dengan penutup pelindung..
 • Juga, lancet untuk kanak-kanak kadang-kadang diklasifikasikan sebagai kategori yang berasingan, tetapi jarum seperti ini sangat rendah Pesakit kencing manis biasanya memperoleh lancet sejagat untuk tujuan tersebut, kerana harganya jauh lebih rendah daripada pada kanak-kanak. Sementara itu, jarum kanak-kanak setajam mungkin sehingga anak tidak merasa sakit semasa tusukan dan kawasan pada kulit tidak sakit setelah dianalisis.

Untuk memudahkan pengambilan sampel darah, jarum berbentuk pisau pembedah paling sering berfungsi mengatur tahap kedalaman tusukan pada kulit. Oleh itu, pesakit secara bebas dapat memilih cara menusuk jari secara mendalam.

Sebagai peraturan, diabetes dilengkapi dengan tujuh tahap yang mempengaruhi tahap dan tempoh kesakitan, kedalaman masuk ke saluran darah, dan ketepatan indikator yang diperoleh. Khususnya, hasil analisis mungkin kontroversial jika tusukan tidak mendalam..

Ini disebabkan oleh fakta bahawa di bawah kulit mengandungi cecair tisu, yang dapat memutarbelitkan data. Sementara itu, tusukan minimum disyorkan untuk kanak-kanak atau orang dengan penyembuhan luka yang buruk..

Varieti lancet untuk glukometer

Lancet adalah salah satu bahan habis pakai yang biasa digunakan oleh pesakit diabetes untuk mengawal glisemia dengan glukometer..

Penggunaannya dianggap efektif, hampir tidak menyakitkan dan aman, kerana disertai dengan risiko jangkitan minimum.

Jarum glukometer berbeza dari segi bentuk, ukuran, warna dan digunakan sesuai dengan syarikat penusuk tertentu. Mereka ditujukan untuk penggunaan tunggal, jadi pesakit harus mencari cara menggunakannya, dan juga perangkat mana yang paling mudah digunakan..

Jenis lancet untuk glukometer

Jarum darah jari digunakan untuk mengawal glisemia. Ujian dilakukan di rumah atau di makmal menggunakan glukometer. Kaedah pemantauan tahap glukosa ini dianggap paling mudah dan tidak menyakitkan..

Kit alat invasif merangkumi alat khas untuk menindik, yang membolehkan anda mendapatkan jumlah darah yang tepat untuk kajian ini. Jarum nipis diperlukan untuk mengambil bahan, yang telah dipasang di pemegang.

 1. Jarum sejagat. Ia sesuai untuk hampir semua penganalisis. Beberapa glukometer dilengkapi dengan alat penoreh khas, yang hanya menggunakan jarum tertentu. Peranti sedemikian adalah tunggal dan tidak tergolong dalam kategori belanjawan, yang popular di kalangan penduduk (contohnya, Accu Chek Softclix lancet). Alat untuk menerima darah dapat disesuaikan dengan menetapkan kedalaman tusukan yang sesuai untuk usia pesakit (dari 1 hingga 5 langkah pada skala pengatur). Semasa operasi, setiap orang memilih pilihan yang paling sesuai untuk dirinya sendiri.
 2. Lancet Auto. Kelebihan produk tersebut adalah penggunaan jarum terbaik, dengan mana tusukan dilakukan tanpa rasa sakit. Pemegang tindik jari membolehkan pemasangan lancet yang dapat diganti. Penghasilan darah berlaku dengan menekan butang mula produk. Banyak glukometer membenarkan penggunaan jarum automatik, yang merupakan faktor asas ketika memilih alat untuk pesakit diabetes jenis 1. Contohnya, lancet Contour TS hanya diaktifkan semasa bersentuhan dengan kulit, sehingga mengurangkan risiko jangkitan.
 3. Lancet untuk kanak-kanak. Mereka tergolong dalam kategori yang berasingan. Kos mereka lebih tinggi daripada produk biasa. Peranti dilengkapi dengan jarum yang sangat tajam dan tipis, sehingga pengambilan sampel darah cepat dan tidak menyakitkan, yang penting bagi pesakit kecil.

Berapa kerap menukar scarifiers?

Orang yang tidak tahu berapa kali anda boleh menggunakan lancet harus ingat bahawa bahan habis pakai itu boleh guna dan mesti diganti setelah selesai ujian. Peraturan ini berlaku untuk semua jenis jarum dan ditunjukkan dalam arahan untuk glukometer dari pelbagai pengeluar..

Sebab mengapa anda tidak dapat menggunakan semula jarum:

 1. Keperluan untuk perubahan biasa dikaitkan dengan risiko infeksi yang tinggi jika digunakan berulang kali, kerana setelah tusukan, patogen dapat memasuki ujung jarum dan menembusi darah.
 2. Jarum automatik yang direka untuk tusukan dilengkapi dengan perlindungan khas, yang menjadikannya mustahil untuk menggunakannya semula. Bahan habis pakai tersebut dianggap paling dipercayai..
 3. Penggunaan yang kerap menyebabkan penusukan jarum, sehingga tusukan berulang untuk pengambilan sampel darah sudah menyakitkan dan boleh mencederakan kulit dengan serius.
 4. Kehadiran jejak darah pada lancet setelah ujian dapat menyebabkan perkembangan mikroorganisma yang, selain risiko jangkitan, dapat memutarbelitkan hasil pengukuran.

Penggunaan bahan habis-habisan hanya diizinkan hanya dalam kes di mana ia dirancang untuk memantau tahap glikemia beberapa kali dalam satu hari.

Harga sebenar dan peraturan operasi

Harga pakej bergantung kepada beberapa faktor:

 • bilangan jarum yang memasukinya;
 • pengilang;
 • kualiti;
 • ketersediaan ciri tambahan.

Jarum sejagat dianggap sebagai produk murah, yang menjelaskan popularitinya yang tinggi. Mereka dijual di mana-mana farmasi dan di hampir setiap kedai khusus. Kos pakej minimum berbeza dari 400 hingga 500 rubel, kadang-kadang lebih tinggi. Harga maksimum untuk semua bahan habis pakai berlaku di farmasi tanpa henti.

Meter untuk meter paling sering disertakan dengan peranti, jadi ketika membeli jarum, keutamaan diberikan kepada bahan habis pakai yang sesuai.

 1. Selepas setiap pengukuran, penting untuk menukar jarum dalam meter. Doktor dan pengeluar bekalan tidak mengesyorkan penggunaan produk yang digunakan semula. Sekiranya pesakit tidak berpeluang untuk menggantikannya, maka dengan ujian berulang, tusukan dengan jarum yang sama harus dilakukan oleh orang yang sama. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan habis pakai tersebut merupakan kaedah kawalan glisemik secara individu..
 2. Alat tusukan hanya boleh disimpan di tempat yang kering dan gelap. Dianjurkan agar tahap kelembapan dijaga di ruangan tempat alat pengukuran berada..
 3. Selepas ujian, jarum scarifier yang digunakan harus dibuang..
 4. Tangan pesakit harus dibasuh dan dikeringkan dengan teliti sebelum setiap pengukuran dilakukan.

Algoritma ujian oleh Accu-Chek Softclix:

 1. Tanggalkan penutup jarum pelindung penutup dari pemegang.
 2. Pasang pemegang tusukan sepanjang masa sehingga klik ciri berlaku.
 3. Tanggalkan penutup dari lancet.
 4. Pasang semula penutup pelindung dari badan pemegang, pastikan bahawa takik pada peranti bertepatan dengan pusat guntingan yang terletak di pusat pergerakan penyingkiran jarum..
 5. Pilih kedalaman tusukan dan perbaiki.
 6. Bawa pemegang ke permukaan kulit, tekan butang rana untuk tusukan.
 7. Tanggalkan penutup dari peranti supaya jarum yang digunakan dapat dikeluarkan dan dibuang dengan mudah..

Tutorial video menggunakan pena menindik:

Kualiti adalah titik utama yang diberi perhatian dalam proses kawalan glisemik. Sikap cuai terhadap pengukuran akan meningkatkan risiko jangkitan dan berlakunya komplikasi. Ketepatan hasilnya bergantung pada penyesuaian yang dilakukan terhadap diet dan dos ubat yang diambil.

Model terkenal

Jenama utama yang dituntut di pasaran scarifiers adalah model berikut:

 1. Lancets Microlight. Produk dihasilkan khusus untuk digunakan dengan Contour TC meter. Pegangannya diperbuat daripada keluli perubatan, ciri khasnya adalah kebolehpercayaan dan keselamatan penggunaannya. Produk steril berkat penutup perlindungan yang ada. Jarum untuk peranti ini universal, oleh itu ia sesuai untuk meteran Satelit Express, Aychek dan model bajet lain.
 2. Medlant plus. Produk sangat bagus untuk diuji dengan penganalisis moden yang berfungsi dengan sedikit darah. Kedalaman pencerobohan, yang disediakan oleh peranti, adalah 1.5 mm. Darah diambil dengan melekatkan alat ini dengan ketat ke permukaan kulit di jari, dan kemasukan dalam proses berlaku secara automatik. Lancet yang dihasilkan di bawah jenama ini berbeza dalam pengekodan warna, yang memungkinkan untuk memilih kelantangan untuk ketebalan kulit anda. Sama sekali mana-mana bahagian badan sesuai untuk analisis..
 3. Pemeriksaan Accu. Produk dihasilkan oleh pengeluar Rusia dan sesuai untuk pelbagai model peranti. Semua jenis lancet dirawat dengan silikon, yang memastikan kemandulan dan keselamatan ujian..
 4. IME-DC. Jenis konfigurasi ini terdapat di hampir semua rakan sejawat automatik. Ini adalah lancet dengan diameter minimum yang dibenarkan, yang sesuai untuk melakukan ujian glisemik pada bayi. Produk dibuat di Jerman. Mereka memiliki penajam berbentuk lembing, dasar berbentuk silang, dan bahan pengeluaran utamanya adalah keluli tahan lama perubatan.
 5. Prolance. Produk sebuah syarikat China dihasilkan dalam bentuk 6 model yang berbeza, berbeza dengan ketebalan dan kedalaman tusukan. Keadaan steril semasa analisis dipastikan oleh penutup pelindung yang dipasang pada setiap jarum.
 6. Titisan. Lancet dapat digunakan bukan hanya dengan pelbagai alat, tetapi juga secara autonomi. Jarum ditutup di bahagian luar dengan kapsul polimer, yang diperbuat daripada keluli digilap khas oleh syarikat Poland. Model tidak sesuai dengan Accu Chek Softclix.
 7. Satu sentuhan Syarikat ini sedang mengembangkan jarum untuk meter Van Touch Select. Mereka tergolong dalam kategori bahan habis pakai universal, oleh itu ia boleh digunakan dengan pemegang lain yang dirancang untuk menusuk permukaan kulit (contohnya, Satellite Plus, Mikrolet, Satellite Express).

Penting untuk memahami bahawa pengukuran di rumah harus dilakukan dengan perhatian khusus, mematuhi semua saranan dan tanggungjawab. Peraturan ini berlaku untuk semua jenis glukometer dan bahan habis pakai yang diperlukan untuk penyelidikan..

Hasil yang diperoleh memungkinkan kita memahami perubahan tingkat glikemia, untuk menganalisis alasan yang menyebabkan penyimpangan data dari norma. Jika tidak, tindakan yang tidak betul dapat memutarbelitkan indikator dan memberikan nilai yang salah yang boleh menyukarkan terapi pesakit..

Lancet hujung jari untuk kanak-kanak

Prosedur pengambilan darah dari jari tidak menimbulkan kegembiraan pada kanak-kanak atau orang dewasa. Tusukan dengan scarifier konvensional adalah manipulasi yang agak menyakitkan. Ramai ibu bapa mula membeli lancet automatik khas untuk pengambilan darah kapilari tanpa rasa sakit pada anak-anak..

Apa ini

Lancet adalah alat plastik kecil dengan pen tersembunyi di dalamnya. Jarum pen dibuat dari keluli perubatan dan mempunyai penajaman trihedral. Tudung pelindung khas tidak akan membiarkan kanak-kanak terluka secara tidak sengaja. Alat semacam itu digunakan untuk mengambil darah dari jari untuk analisis umum atau untuk menentukan tahap gula.

Terdapat dua cara untuk mengeluarkan pena untuk menusuk jari:

 • Dengan menekan butang khas oleh pembantu makmal;
 • Secara automatik apabila badan menyentuh permukaan jari.

Setelah jarum membuat tusukan, ia segera masuk ke dalam badan. Mekanisme lancet, sebagai peraturan, pecah ketika ditekan sehingga tidak dapat digunakan kembali.

Pengubahsuaian Instrumen

Terdapat dua jenis lancet untuk dijual: automatik dan universal.

Sejagat

Peranti universal sesuai untuk mana-mana pen glukometer mudah alih (kecuali untuk peranti Accu Chek Softlix). Mereka bertujuan untuk digunakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa dengan diabetes. Alat itu sendiri boleh guna, dan pen di dalamnya dilindungi oleh penutup keselamatan.

Beberapa pengeluar menambah lancet ini dengan fungsi mengatur kedalaman pencerobohan. Ini sesuai jika anda perlu mengukur tahap gula anak kecil dengan kulit yang nipis dan halus. Peranti seperti ini dijual dalam bungkusan 100-200 keping, kerana pengukuran diabetes mesti dilakukan beberapa kali sehari.

Automatik

Lancet automatik dilengkapi dengan jarum pakai buang. Kedalaman tusukan tidak bergantung pada kemahiran pembantu makmal, ia ditetapkan secara automatik. Pena dibuang selepas digunakan atau diletakkan di petak khas. Dalam kebanyakan model, jarum itu sendiri menarik kembali ke badan selepas prosedur. Beberapa model mempunyai drum yang boleh ditanggalkan untuk menyimpan jarum.

Diameter dan panjang pen

Diameter jarum bergantung pada jenis lekapan dan 0,25-0,8 mm, dan panjangnya 1,2-2,4 mm. Untuk jari kanak-kanak, jarum biasanya digunakan dengan panjang 1.5 mm dan diameter 0.5 mm. Ukuran miniatur dan bentuk trihedral ini membolehkan anda membuat tusukan tanpa rasa sakit, tetapi pada masa yang sama mendapat cukup darah.

Jadual jenis lancet:

Panjang jarum, milimeter1,21,51.82.02,4
Diameter jarum, milimeter0.250.50.80.80.8
Semasa digunakanUntuk kanak-kanak kecil dengan kulit nipis dan untuk pesakit kencing manisUntuk ujian gula umum pada kanak-kanak dan orang dewasaUntuk pengumpulan sejumlah besar darah, misalnya, untuk pembekuan atau kandungan gasKerana mengambil darah dari tumit pada bayi baru lahirBagi orang yang mempunyai kulit yang sangat kasar dan mengambil banyak darah

Peranti dengan ukuran pen minimum ditujukan untuk orang yang menganalisis beberapa kali sehari. Mereka secara praktikal tidak meninggalkan luka.

Bagaimana pengambilan darah

Lancet untuk kanak-kanak digunakan seperti berikut:

 1. Tanggalkan fius dalam bentuk tongkat atau penutup pelindung dari peranti;
 2. Badan lancet memerah ke jari.
 3. Untuk mengambil darah, tekan jari dengan lembut.

Selepas digunakan, jarum tidak boleh dibuang ke tong sampah biasa. Mereka dikumpulkan dalam bekas khas, ditutup autoklaf dan dibuang..

Kebaikan

Semasa menggunakan scarifier konvensional, pembantu makmal sering kali melakukan tusukan kedua, kerana darah mengalir dengan teruk. Dengan hemoglobin rendah dan semasa perut kosong, lebih sukar untuk mengambil darah dari anak. Masalahnya ialah memanipulasi pen tradisional memerlukan pengalaman dan kemahiran.

Kelebihan lancet berbanding scarifier konvensional:

 1. Anak itu tidak melihat jarum, oleh itu, tidak akan gugup sebelum prosedur dan tidak akan menegangkan tangannya.
 2. Pensampelan darah berlaku dengan cepat dan hampir tanpa rasa sakit, jangan tinggalkan hematoma, kerana kekuatan dan ketepatan tusukan tidak bergantung pada pembantu makmal.
 3. Jarum trihedral membolehkan anda mengambil banyak darah dengan diameter luka minimum.
 4. Kemandulan instrumen dijamin oleh jarum pakai buang, sebelum diletakkan di mana mereka dirawat dengan sinar gamma;
 5. Lancet mudah digunakan di rumah untuk perubahan glukosa dengan glukometer.

Sangat mudah untuk mempunyai 4-5 peranti sekali pakai dalam stok.

Firma pembuatan

Terdapat banyak pengeluar dan model lancet di pasaran peralatan perubatan, dan pilihannya bergantung pada usia pesakit dan tujuan peranti.

Model lancet yang ada:

 • Pengeluaran automatik Medlance Plus Polish. Mereka boleh didapati dalam beberapa jenis dengan warna badan yang berbeza. Lilac dengan jarum panjang 1.5 mm untuk kanak-kanak, dan biru dengan panjang jarum 1.8 sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
 • Lancet prolance dibuat di China. Kedalaman pencerobohan adalah 1.8 mm, tetapi ketebalan bulu berbeza. Dalam warna ungu, diameter jarum ialah 0,45 mm (untuk isipadu darah uji hingga 100 μl), berwarna biru - 0,8 mm (untuk isipadu darah dari 100 hingga 150 μl).
 • Instrumen prolance boleh didapati dalam empat warna: kuning, hijau, biru dan biru. Kedalaman penembusan bergantung pada warna dan berbeza dari 1.4 hingga 1.8 mm.
 • Acti-lance diwakili oleh dua jenis lancet: pakai dengan bulu panjang 1.5 mm (ungu) dan sejagat dengan bulu panjang 1.8 mm (biru).
 • Instrumen pengumpulan darah jari Orange Virtex Sterilance Lite II menusuk sedalam 1.8 mm.
 • Peranti automatik Mini Collect juga terdapat dalam beberapa warna. Untuk kanak-kanak, versi ungu dengan jarum panjang 1,25 mm sesuai.
 • Bd Microtainer menghasilkan lancet untuk kanak-kanak dengan kedalaman tusukan 1.5 mm (ungu) dan sejagat dengan kedalaman tusukan 1.8 mm (merah jambu). Terdapat juga alat untuk mengumpulkan darah dari tumit bayi;
 • Syarikat Lanzo menghasilkan bungkusan 100 keping lancet untuk mengukur gula darah atau kolesterol. Biarkan di rumah mengambil hingga 100 μl darah.

Klinik tidak dilengkapi dengan alat penapis yang tidak menyakitkan. Anda boleh membeli lancet automatik di farmasi, kedai peralatan perubatan, atau di Internet (untuk penduduk wilayah). Beberapa penjelasan pediatrik terbaik:

 • Medlance Plus - harganya sekitar 15-20 rubel seunit;
 • Prolance - harga dari 15 rubel seunit;
 • Kos Qlance dari 7 rubel setiap komputer.

Anda boleh membeli untuk membeli kit dengan harga 100-200 keping. Tetapi perlu dipertimbangkan bahawa jaminan kemandulan peranti sedemikian adalah 3 tahun (bergantung kepada syarikat).

Nilaikan artikel ini: 20 Sila nilai artikel ini

Jumlah ulasan yang tinggal: 20, penilaian purata: 4.05 daripada 5

Lancet glucometer dan petua untuk memilihnya

Glukometer disebut alat mudah alih yang mengukur gula darah. Tindakan kebanyakan mereka berdasarkan pada tusukan jari pesakit, pengambilan sampel darah, aplikasinya ke jalur ujian dan analisis selanjutnya. Untuk membuat tusukan, gunakan lancet untuk meter (dengan kata lain - jarum).

Lancet dianggap sebagai salah satu bahan habis pakai yang paling biasa dibeli oleh pesakit diabetes. Penggunaannya berkesan, selamat dan hampir tidak menyakitkan, risiko jangkitan dengan semua jenis jangkitan berkurang berkali-kali. Artikel itu membincangkan apakah jarum meter glukosa, jenisnya, berapa kali anda boleh menggunakan peranti dan ciri pilihan.

Jenis Lancet

Terdapat dua kumpulan penanda besar, yang berbeza antara satu sama lain berdasarkan prinsip kerja dan harga:

 • jenis automatik;
 • jenis sejagat.

Jenis jarum sejagat

Jarum sejagat sesuai untuk semua meter glukosa darah mudah alih. Satu-satunya peranti yang tidak disesuaikan dengan kumpulan ini adalah Accu Chek Softlix. Peranti ini agak mahal, jadi penggunaannya tidak begitu biasa.

Jarum sejagat universal mencederakan kulit semasa tusukan. Peranti dimasukkan ke dalam pemegang, yang merupakan bahagian glukometer. Pengilang dapat menjadikan alat pemukul jenis ini lebih mudah dengan menambahkan fungsi untuk mengawal kedalaman serangan. Ini diperlukan semasa mengukur gula untuk anak kecil..

Lancet automatik

Penusuk automatik adalah lekapan dengan jarum yang boleh diganti. Anda tidak memerlukan pen untuk menggunakannya. Dia sendiri akan mengambil setetes darah, perlu meletakkannya di jari dan menekan kepalanya. Lancet dilengkapi dengan jarum nipis yang menjadikan tusukan tidak kelihatan, tidak menyakitkan. Jarum yang sama tidak boleh digunakan semula. Setelah digunakan, ia dikeluarkan dan dibuang (mungkin untuk meletakkannya di dalam bekas khas untuk barang buangan tajam).

Litar kenderaan adalah contoh glukometer yang menggunakan lancet automatik. Modelnya mempunyai perlindungan khas, yang ditunjukkan dalam kenyataan bahawa penusuk mula berfungsi hanya jika bersentuhan dengan kulit.

Lancet automatik sesuai untuk penderita diabetes yang bergantung kepada insulin, kerana pesakit seperti itu mengambil ukuran gula berkali-kali sehari.

Jarum kanak-kanak

Kumpulan berasingan yang belum banyak digunakan. Ini disebabkan oleh kos perwakilan yang tinggi. Lancet kanak-kanak mempunyai jarum tajam yang memberikan proses pengumpulan darah yang tepat dan tidak menyakitkan. Selepas prosedur, tapak tusukan tidak sakit. Pengguna lebih suka menggunakan lancet universal untuk kanak-kanak dan bukannya kategori jarum ini..

Berapa kerap perlu berubah?

Pengilang dan ahli endokrinologi menekankan keperluan untuk menggunakan setiap penindik hanya sekali. Ini kerana jarum steril sebelum digunakan. Selepas pendedahan dan tusukannya, permukaannya disememinasikan dengan mikroorganisma.

Lancet jenis automatik lebih dipercayai dalam hal ini, kerana ia berubah secara bebas, mencegah penggunaan semula. Seseorang perlu menukar jarum automatik sendiri, tetapi untuk menjimatkan wang, pesakit lebih suka menggunakan alat yang sama sehingga menjadi kusam. Perlu diingat bahawa ini meningkatkan risiko mengembangkan proses keradangan dan berjangkit dengan setiap tusukan berikutnya lebih tinggi dan lebih tinggi.

Kos dan Penyelenggaraan

Harga penindik bergantung pada beberapa faktor:

 • syarikat pengeluar (peranti buatan Jerman dianggap paling mahal);
 • bilangan lancet setiap pek;
 • jenis peranti (mesin menindik mempunyai harga yang lebih tinggi daripada model sejagat);
 • kualiti dan pemodenan produk;
 • polisi farmasi di mana penjualan dijalankan (farmasi sehari mempunyai harga yang lebih rendah daripada farmasi 24 jam).

Contohnya, sebungkus 200 jarum sejagat berharga antara 300-700 rubel, paket "mesin automatik" yang sama akan menelan belanja 1400-1800 rubel kepada pembeli.

Pengoperasian alat tusukan mesti mengambil kira ciri-ciri berikut:

 • penggunaan sekali sahaja (anda masih harus mematuhi perenggan ini);
 • mengikut keadaan penyimpanan, lancet harus berada pada suhu bilik tanpa perubahan kritikal;
 • jarum tidak boleh terkena cecair, wap, cahaya matahari langsung;
 • lancet luput adalah dilarang.

Model terkenal

Terdapat sebilangan scarifiers yang telah mendapat populariti di kalangan pengguna diabetes..

Lampu Mikro

Lancet microllet ditujukan untuk glukometer Contour Plus. Kelebihan mereka berdasarkan kualiti dan keselamatan yang tinggi. Jarum diperbuat daripada keluli perubatan, steril, dilengkapi dengan penutup khas. Lancet microllet dianggap universal. Mereka dapat digunakan dengan perangkat apa pun untuk pengambilan tusukan dan pengambilan darah..

Medlans Plus

Lancet-scarifier automatik, baik untuk meter glukosa darah yang tidak memerlukan sejumlah besar darah untuk diagnosis. Kedalaman tusukan - 1.5 mm. Untuk melakukan pensampelan bahan, cukup memadai Medlans Plus pada tusukan kulit. Penindik diaktifkan secara bebas.

Adalah perlu untuk memperhatikan fakta bahawa scarifiers syarikat ini mempunyai kod warna yang berbeza. Ini dilakukan dengan tujuan menggunakan sampel darah dengan jumlah yang berbeza, perhatian diberikan kepada jenis kulit. Dengan bantuan jarum Medlans Plus, mungkin tusukan cuping telinga dan tumit untuk pengumpulan bahan biologi.

Accu Chek

Terdapat beberapa jenis scarifiers dari syarikat ini yang digunakan dalam peranti tertentu. Contohnya, lancet Accu Chek Multiklix sesuai untuk glukometer Accu Chek Perform, jarum Accu Chek FastKlik untuk Akku Chek Mobile, dan Akku Chek Softclix direka untuk peranti dengan nama yang sama.

Penting! Semua scarifiers mempunyai lapisan silikon, steril, ia menusuk tempat pengambilan darah tanpa rasa sakit.

IME-DC

Hampir semua alat pembersih automatik dilengkapi dengan jarum seperti itu. Mereka mempunyai diameter sekecil mungkin, banyak digunakan untuk pengambilan sampel darah pada anak kecil. Lancet adalah sejagat, pengeluar - Jerman. Jarum mempunyai penajam berbentuk lembing, alas berbentuk silang, terbuat dari keluli pembedahan berkualiti tinggi.

Prolance

Lancet automatik Cina, yang dikeluarkan dalam bentuk 6 model yang berbeza, berbeza antara satu sama lain dengan kedalaman tusukan dan ketebalan jarum. Setiap penindik mempunyai penutup pelindung yang dapat mengekalkan kemandulan alat.

Titisan

Model ini sesuai dengan kebanyakan pen penoreh automatik, tetapi boleh digunakan tanpanya. Bahagian luar lancet diwakili oleh kapsul bahan polimer. Jarum itu diperbuat daripada keluli kelas perubatan, diampelas sepanjang keseluruhannya. Pengilang - Poland. Sesuai untuk semua meter glukosa darah kecuali Accu Check Softclix.

Sentuhan van

Direka untuk berfungsi dengan peranti One Touch (One Touch Select, Van Touch Ultra). Pengilang - Amerika Syarikat. Oleh kerana jarum itu universal, ia dapat digunakan dengan penusik automatik lain (Microlight, Satellite Plus, Satellite Express).

Sehingga kini, lancet dianggap sebagai alat yang paling boleh diterima. Mereka membantu menentukan petunjuk glukosa darah, dan, dengan demikian, menjadikan rawatan penyakit ini lebih berkesan. Apa yang harus dipilih peranti untuk digunakan - keputusan individu pesakit.

Bagaimana perbezaan lancet dan pen scarifier? Mencegah kesakitan dan lebam semasa tusukan

Terdapat beberapa masalah utama yang timbul dengan penggunaan lancet secara berkala. Masalah utama adalah kesakitan dan lebam. Kami melakukan banyak pengukuran setiap hari, dan jari-jari kami tidak tahan dengan "beban". Kelajuan pertumbuhan semula kulit, walaupun menggunakan krim khas, lebih rendah daripada kecepatan yang menyebabkan kita mencederakan hujung jari. Sekiranya tusukan terlalu menyakitkan, dan lebam sering berlaku, cuba ubah tetapan pen atau beli alat penoreh lain dengan parameter lancet yang lebih sesuai.

 • Kedalaman tusukan

Mungkin kadar tusukan tidak sesuai untuk anda. Sebilangan besar penusuk automatik mempunyai tetapan mendalam. Bandingkan sensasi dan kesan semasa menggunakan penindik dengan perubahan parameter ini..
Terutama momen ini sesuai untuk kanak-kanak. Anda boleh membeli piercer secara berasingan. Contohnya, dengan model Accu-Chek Softclix, anda boleh menyesuaikan kedalaman tusukan dalam 11 konfigurasi.

 • Diameter jarum yang lebih jelas

Parameter penting kedua yang bergantung pada kualiti tusukan adalah diameter jarum. Biasanya, pengeluar menunjukkan kaliber, bukan diameter dalam milimeter. Sebagai contoh, diameter jarum lancet di Accu-Chek Softclix ialah 0.4 mm. Kaliber ditetapkan sebagai 28G. Ingat, semakin tinggi alat pengukur, jarum lebih halus..
Untuk kanak-kanak mengikut tolok jarum, cengkaman tindik Delica One Touch dengan kaliber 30G (hanya 0.32 mm) sangat sesuai. Peranti ini juga mempunyai 7 tahap kedalaman tusukan..

 • Kekerapan penggunaan

Jarum lancet, seperti jarum dalam pena insulin, sebaiknya hanya digunakan 1 kali. Dengan semua penggunaan seterusnya, tusukan akan berlaku dengan rasa tidak selesa yang lebih tinggi dan dengan tahap kecederaan yang lebih tinggi.

Bagi mereka yang tidak mempunyai cukup waktu atau anak menggunakan pena, dan anda tidak mahu dia menukar lancet sendiri, ada penyelesaian yang ideal - penusuk dengan drum lancet yang boleh diganti. Sebagai contoh, model Accu-Chek FastClix berfungsi dengan 6 drum lancet. Pengisian semula scarifier seterusnya berlaku di pena secara automatik. By the way, dalam model ini, pengaturan kedalaman tusukan adalah 11 posisi, dan tolok jarum sama dengan One Touch Delica - 30G.

 • Persampelan darah alternatif

Terdapat pena automatik di mana fungsi mengambil darah dari tempat alternatif disediakan. Apabila jari memerlukan rehat, pengukuran dapat dilakukan dengan menggunakan setetes darah dari telapak tangan, lengan bawah, bahu atau pinggul.

Untuk melakukan pagar seperti itu, muncung khas digunakan. Sebagai contoh, model Bayer MICROLET 2 dan Accu-Chek MultiClix dan FastClix mempunyai ciri ini..

 • Perkembangan baru

Baru-baru ini, perkembangan menarik telah muncul, yang sejauh ini, sayangnya, belum sampai ke Rusia secara rasmi, tetapi dapat dibeli di luar negara. Ini adalah scarifier luar biasa yang memberikan tusukan tanpa rasa sakit dan mencegah lebam. Ia boleh digunakan dengan selamat untuk mengambil darah dari tempat alternatif. Benar, kos peranti menggigit. Anda boleh membaca lebih lanjut dalam perbincangan kami Berita mengenai rawatan diabetes: pengambilan sampel darah tanpa rasa sakit - Lensa lembut.

Penting!
1. Terdapat juga beberapa peraturan yang akan membantu mengelakkan masalah semasa mengambil darah untuk dianalisis. Ganti jari anda untuk tusukan lebih kerap, ini akan membantu mengurangkan beban keseluruhan. Selain itu, ingat bahawa kawasan yang paling senang adalah permukaan hujung hujung jari. Di kawasan ini, bilangan ujung saraf terkecil.
2. Menggunakan darah dari tempat alternatif tidak selalu merupakan idea yang baik. Sekiranya tahap glisemia anda berubah dengan cepat atau anda merasakan gula rendah, maka lebih baik anda melakukan ujian darah dari jari anda. Hasilnya akan lebih tepat..
3. Jangan lupa bahawa pemegang tindik juga memerlukan penjagaan. Selain menukar lancet, jangan lupa membersihkan permukaan luar dan dalam topi.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes