Cara mengira indeks jisim badan (BMI)

Indeks jisim badan adalah anggaran yang dikira, dengan mana anda dapat menentukan kesesuaian ketinggian seseorang dengan berat badannya. Berdasarkan hasil pengiraan, anggaran anggaran berat badan diberikan, sama ada normal, tidak mencukupi atau berlebihan.

BMI dikembangkan oleh ahli statistik dan sosiologi Adolf Ketle pada abad ke-19..

Sebagai contoh, bagi seseorang yang tingginya 180 cm dan berat 85 kg, pengiraan BMI adalah seperti berikut: (85 / (1.8x1.8)) = 26

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mencadangkan klasifikasi nilai BMI berikut:

 • di bawah 18.5 - terdapat defisit besar-besaran. Biasanya, kekurangan massa dikaitkan dengan penyakit kronik, gangguan makan, penyakit saraf, dan juga anoreksia;
 • dari 18.5 hingga 25 adalah jisim normal. Berat badan normal mencirikan berat badan sihat yang diperlukan untuk fungsi badan sepenuhnya;
 • dari 25 hingga 30 - berat badan berlebihan. Berat badan berlebihan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan meningkatkan beban pada semua organ. Dengan BMI ini, disarankan untuk mengikuti diet dan melakukan senaman aerobik agar BMI kembali normal;
 • lebih dari 30 - kegemukan. Obesiti boleh disertai dengan serangkaian penyakit, seperti arthritis, diabetes, pelbagai tumor. Dalam kegemukan, risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular meningkat sebanyak 30%. Untuk merawat kegemukan dan menstabilkan berat badan, anda mesti berjumpa doktor.

Terdapat juga jadual untuk mengira BMI:

Dengan kami anda akan belajar bagaimana membuat protein shake buatan sendiri dari produk yang ada. Ia tidak lebih buruk daripada koktel serbuk..

Ingin belajar cara duduk di atas benang? Mari cuba melakukannya..

Indeks jisim badan untuk lelaki dan wanita

Klasifikasi BMI di atas tidak berkaitan dengan jantina seseorang dan dirancang untuk usia 22-45 tahun.

Ia juga perlu mengambil kira pelbagai ciri badan. Seseorang yang mempunyai otot yang maju mungkin mempunyai BMI "berlebihan", tetapi kegemukan tidak akan diperhatikan, kerana tisu otot lebih berat daripada adiposa.

Dengan bertambahnya usia, nilai BMI normal secara beransur-ansur meningkat. Indikator BMI untuk kanak-kanak berbeza dengan indikator BMI dewasa, kerana kanak-kanak mempunyai bahagian badan yang berbeza, masing-masing, jumlah tisu adiposa yang berbeza.

Pengiraan BMI dengan mengambil kira usia membawa kepada hasil berikut:

 • Norma BMI, bergantung pada usia pada kanak-kanak, antara 15 hingga 18 tahun;
 • 19-24 tahun: BMI normal ialah 19.5 pada wanita dan 21.4 pada lelaki;
 • 25-34 tahun: BMI biasanya 23.2 pada wanita dan 21.6 pada lelaki;
 • 35-44 tahun: BMI biasanya 23.4 untuk wanita dan 22.9 untuk lelaki;
 • 45-54 tahun: BMI biasanya 25.2 pada wanita dan 25.8 pada lelaki;
 • selepas 55 tahun: BMI biasanya 27.3 pada wanita dan 26.6 pada lelaki.

Apakah latihan trisep yang paling berkesan? Anda boleh memilih dari yang dicadangkan. Semua latihan disahkan.

Muat turun bisep mengikut latihan dan kaedah kami.

Kegemukan BMI

BMI lebih daripada 30 menunjukkan kegemukan. Terdapat tiga darjah kegemukan:

 • BMI 30-35 bercakap mengenai tahap kegemukan pertama;
 • 35-40 - tahap kegemukan kedua;
 • lebih dari 40 - darjah ketiga.

Obesiti boleh menyebabkan banyak penyakit berbahaya. Akibat kegemukan termasuk penyakit seperti:

 • kalsifikasi arteri;
 • arthrosis yang berbeza sifatnya;
 • gangguan pendarahan, risiko pembekuan darah;
 • tekanan darah tinggi;
 • diabetes;
 • gangguan metabolik pelbagai sifat;
 • penyakit sistem kardiovaskular;
 • penyakit onkologi buah pinggang, hati, perut, kelenjar susu;
 • peningkatan kecenderungan untuk kemurungan.

Program senaman yang baik untuk menurunkan berat badan, dan anda pasti akan memperoleh hasil.

Kami memutuskan untuk mendapatkan simulator dan tidak tahu apa yang harus dipilih? Kami akan membantu anda dengan pilihan.

Obesiti adalah keadaan yang memerlukan perhatian perubatan. Diet yang ketat, penekan selera makan, psikoterapi dan senaman yang kerap digunakan untuk mengatasi masalah kegemukan..

Pada masa ini, BMI jarang digunakan untuk mendiagnosis kegemukan dan sebagai ukuran kesihatan fizikal yang universal..

Kajian perubatan baru-baru ini menunjukkan bahawa kegemukan tidak selalu disertai penyakit, dan kekurangan berat badan, sebaliknya, lebih berbahaya bagi kesihatan..

Menurut kajian, kira-kira 35% pesakit dengan BMI yang sangat tinggi (lebih daripada 40) mempunyai metabolisme normal. Dan 8% orang dengan BMI normal mempunyai masalah dengan metabolisme.

Akibatnya, kumpulan pesakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit yang lebih biasa bagi orang yang mengalami kegemukan. Sebagai tambahan, para saintis telah menemui fenomena yang tidak dapat dijelaskan, yang mereka sebut sebagai "paradoks kegemukan".

Fenomena ini adalah bahawa orang yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung mati akibat penyakit jantung daripada orang yang mempunyai berat badan normal atau kurang berat badan.

Eksperimen berskala besar menunjukkan bahawa orang dengan BMI kurang dari 18 mati tiga kali lebih kerap akibat penyakit jantung. Semua data ini menunjukkan bahawa BMI, walaupun dengan mudahnya pengiraan, bukan ukuran kesihatan yang betul, kerana ketika menghitungnya, sebilangan besar faktor yang mempengaruhi kesihatan manusia terlepas.

Contohnya, jenis lemak badan, nisbah lemak terhadap otot, umur, jantina, bangsa, kecenderungan keturunan tidak diambil kira.

Kajian menunjukkan bahawa pada masa ini ada keperluan untuk mengembangkan metodologi yang lebih tepat untuk menilai kesihatan orang, terutama mereka yang kelebihan berat badan atau kurang.

Kalkulator Indeks Jisim Badan (BMI)

Indeks Jisim Badan (BMI)

Indeks jisim badan adalah petunjuk nisbah berat dan tinggi badan seseorang. Parameter ini membantu menentukan penyimpangan dari berat badan normal dalam satu arah atau yang lain. Berat badan berlebihan adalah berbahaya bagi kesihatan manusia kerana sering menyebabkan penyakit jantung. Kalkulator indeks jisim badan dalam talian membolehkan anda mengetahui dengan cepat dan tepat berapa banyak penunjuk berat badan anda normal. Untuk mengira indeks jisim badan, anda perlu memilih tinggi dan berat badan anda dalam perkhidmatan yang disajikan.

Indeks jisim badan untuk wanita dianggap normal jika indikator berada dalam lingkungan antara 20 hingga 22. Bagi lelaki, indikator ini harus dari 23 hingga 25. Statistik menunjukkan bahawa orang yang mempunyai indikator ini kekal antara 18-22 hidup rata-rata lebih lama daripada mereka yang mempunyai masalah berat badan.

Sekiranya BMI melebihi 25, maka ini adalah isyarat bahawa anda perlu mengubah gaya hidup anda. Penting untuk diperhatikan bahawa formula yang digunakan untuk mengira indeks jisim badan dapat melebih-lebihkan kadar kegemukan bagi orang atletik, kerana pengiraannya tidak mengambil kira jisim otot.

Indeks jisim badan menjadi sangat relevan di negara-negara Barat, di mana masalah kegemukan telah menjadi sangat teruk. Pada awalnya, pengiraan IMT dikembangkan untuk penyelidikan sosiologi, oleh itu tidak sepenuhnya tepat untuk membuat diagnosis perubatan menggunakan pengiraan ini.
Walau bagaimanapun, ketersediaan dan kemudahan pengiraan menjadikan kalkulator ini sangat popular di kalangan penduduk. Sekiranya indeks melebihi angka 30, maka ini sangat mungkin menunjukkan kegemukan.
Anda perlu memahami bahawa indeks jisim badan tidak sesuai untuk membuat diagnosis, tetapi dapat membantu sebagai kawalan dalam proses menguji program kecergasan atau diet baru.
Kalkulator BMI akan menentukan titik rujukan dan membolehkan anda mengesan perubahan berat badan.

Formula untuk mengira indeks jisim badan (BMI)

Untuk mengetahui BMI anda, anda hanya perlu membahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan segi empat pertumbuhan dalam meter.

Rumusannya tidak mengambil kira jantina dan usia seseorang, walaupun BMI lelaki lebih tinggi daripada BMI wanita, dan BMI lebih tinggi pada orang pertengahan umur, dan pada kanak-kanak dan orang tua indikator ini lebih rendah.

Jadual ringkasan nilai

Tafsiran penunjuk BMI selaras dengan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

Kalkulator Indeks Jisim Badan (BMI)

Dengan menggunakan kalkulator dalam talian ini, anda boleh mengira indeks jisim badan anda, BMI (dari indeks jisim Badan Inggeris - BMI). Dengan menggunakan indeks jisim badan, anda boleh memeriksa kesesuaian antara berat badan dan tinggi badan anda dan mengetahui sama ada anda berlebihan berat badan, atau sebaliknya, jika anda kekurangan berat badan. Untuk mengira indeks jisim badan anda (BMI), isikan medan kalkulator yang sesuai dengan tinggi dan berat badan anda. Masukkan nilai tinggi dan berat anda hingga kesepuluh terdekat, maka hasil pengiraan akan menjadi yang paling tepat.

Ketinggian anda, dalam cm.
Berat badan anda dalam kg.

Indeks jisim badan BMI (Eng. BMI) dicadangkan oleh saintis Belgia A. Quetelet dan dapat dikira dengan formula berikut:

Untuk menafsirkan nilai indeks jisim badan yang dikira, gunakan jadual di bawah.

Indeks jisim badan BMI:Pengelasan:
Kurang daripada 16Berat badan yang teruk
16 - 18.5Berat badan kurang
18.5 - 25Berat badan normal
25 - 30Berat badan berlebihan (kegemukan)
30 - 35Obesiti darjah 1
35 - 40Kegemukan tahap 2
Lebih daripada 40Obesiti darjah 3

Harus diingat bahawa indeks jisim badan disyorkan untuk dikira untuk lelaki dan wanita berusia 20-65 tahun. Semasa menggunakan BMI untuk menilai fizikal atlet profesional atau remaja (di bawah 18 tahun), hasil yang diperoleh mungkin tidak betul.

Imt 23 apa maksudnya

Di hampir semua simulator kardio elektronik, anda dapat melihat Fat Analyzer dalam fungsi tambahan. BODY FAT (Body Fat) adalah sama dalam bahasa Inggeris. Makna fungsi BODY FAT adalah mengira peratusan lemak badan, indeks jisim badan dan jumlah tenaga minimum (kalori) setiap hari pada beban minimum menggunakan parameter yang diberikan. Dalam setiap simulator, parameter yang berbeza dikira, dalam beberapa kesemuanya, dalam beberapa bahagian. Di komputer simulator, masukkan umur, tinggi badan, berat badan dan jantina. Pada masa pengiraan, anda perlu berpegang pada sensor denyut jantung, data mengenai kadar denyutan jantung rata-rata menjadikan pengiraannya lebih tepat. Ingat bahawa mesin senaman di rumah bukan peralatan perubatan dan hanya memberikan hasil yang hampir..

1. Indeks jisim badan.

Semua orang tahu cara termudah untuk mengetahui "lemak" mereka untuk mengambil pertumbuhan dalam sentimeter dan tolak 100 dan bandingkan nombor ini dengan berat badan anda. Pengiraan ini disebut dengan betul Brock's Index. Pakar bedah Perancis Paul Broca mencipta formula mudah ini pada tahun 1871.

Terdapat indeks lain yang terkenal..

- Indeks Breitman. Berat badan normal = Tinggi (cm.) X 0.7 - 50 kg

- Indeks Bernhard. Berat badan yang ideal = Tinggi (lihat) x lilitan dada (lihat) / 240

- Indeks Davenport. Jisim manusia (gram) / Tinggi (cm.), Kuadrat. Melebihi 3.0 menunjukkan kegemukan..

- Indeks Noorden. Berat badan normal = Tinggi (lihat) x 0.42

- Indeks Tatonya. Berat badan normal = Tinggi (lihat)? (100 + (Tinggi (cm.)? 100) / 20)

Dalam praktik klinikal, indeks jisim badan paling sering digunakan untuk mengira jisim badan. Ya nama tetapi satu yang dikira pada konsol simulator.

BODY MASS INDEX (BMI) BODY MASS INDEX (BMI) adalah nilai yang membolehkan anda menilai tahap korespondensi jisim seseorang dan ketinggiannya dan dengan itu secara tidak langsung menilai sama ada jisim tidak mencukupi, normal atau berlebihan. BMI dicadangkan oleh ahli sosiologi Belgia Adolf Ketle pada tahun 1869.

BMI = m / (h * h), berat badan (kg.) Dibahagi dengan tinggi (m.) Kuasa dua

Contoh: BMI = 73 / (1, 75 * 1, 75) = 73 / 3.0625 = 23.84

Jadual Indeks Jisim Badan Organisasi Kesihatan Sedunia.

Indeks Jisim Badan BMI

Kekurangan jisim badan (sakit)

Berat badan kurang

Tafsiran BMI yang disyorkan oleh WHO tidak mengambil kira jantina dan usia seseorang. Statistik dari banyak negara menunjukkan bahawa lelaki mempunyai BMI yang lebih tinggi daripada wanita. Di samping itu, BMI lebih tinggi pada orang pertengahan umur berbanding orang muda dan tua..

Di Rusia, jika anda menggunakan BMI yang disarankan oleh WHO, ternyata lebih daripada separuh wanita dan lelaki berusia lebih dari 30 tahun mempunyai berat badan berlebihan, dan sekitar satu pertiga mengalami kegemukan..

Definisi "standard BMI" telah berubah beberapa kali selama 30 tahun terakhir di banyak negara, misalnya, hingga tahun 1998 BMI dianggap normal di AS menjadi 27.8 kg / m2, tetapi setelah tahun 1998 standardnya diubah, dan BMI yang disarankan oleh doktor mulai berakhir pada 25 kg / m2. Oleh kerana perubahan standard ini, kira-kira 29 juta orang Amerika dianggap berlebihan berat badan dan gemuk..

Indeks jisim badan harus digunakan dengan berhati-hati, hanya untuk tujuan petunjuk. Untuk menilai fizikal atlet profesional dengannya akan memberikan hasil yang salah (nilai tinggi indeks dalam kes ini dijelaskan oleh otot yang dikembangkan).

PRODUK 100% ASLI

2. Peratusan tisu adiposa dalam badan.

Hari ini, peratusan lemak badan dipantau untuk menentukan kesihatan keseluruhan. FAT adalah jisim lemak dalam kilogram dibahagi dengan jumlah berat badan dan didarabkan dengan 100%. Contohnya, dengan berat keseluruhan 75 kg. lelaki dan jisim lemak 10 kg., peratusan kandungan lemak akan sama dengan (10/75) x100% = 13.3%.

Masing-masing mempunyai ciri khas tubuh, dan pengedaran lemak badan berbeza bagi setiap orang. Oleh itu, sebilangan wanita mempunyai sedikit lemak di perut mereka, dan terdapat kelebihan pada trisep dan pinggul. Yang lain mempunyai sebaliknya. Bagi lelaki, dalam kebanyakan kes, simpanan lemak diperhatikan di bahagian perut. Foto menunjukkan di mana bahagian lemak disimpan. Bertambah dengan usia adalah sifat lemak badan yang lain. Oleh itu, lelaki berusia 20 dan 50 mempunyai peratusan lemak badan yang sama (FAT), tetapi jisim lemak pertama (muda) sebenarnya kurang daripada yang kedua (dewasa).

3-4% Peratusan kandungan lemak ini khas untuk pembina badan sebagai persediaan untuk bersukan. Dalam kes ini, peningkatan pembuluh darah diperhatikan (urat kelihatan pada hampir setiap otot). Norma minimum bagi lelaki adalah sekitar 2% kandungan lemak, ini cukup untuk tubuh berfungsi normal, kerana lemak melindungi organ di rongga perut dan dada.

6-7% Indikator ini tidak sebanding dengan yang sebelumnya, tetapi masih tidak normal bagi kebanyakan wakil bidang yang kuat. Faktanya adalah bahawa ini tercermin dalam penampilan, misalnya, orang itu kelihatan kurus, yang menimbulkan keprihatinan orang-orang di sekelilingnya. Peratusan kandungan lemak seperti itu khas untuk kebanyakan model, ototnya jelas dibezakan, terdapat pembuluh darah yang terang, termasuk otot anggota badan dan perut. Apabila otot perut jelas kelihatan, otot dipisahkan dengan jelas - ini menunjukkan kandungan lemak rendah.

10-12% adalah tahap normal bagi seorang lelaki. Sudah tentu, otot perut tidak kelihatan jelas seperti kes sebelumnya, tetapi otot-otot akhbar jelas kelihatan. Inilah keadaan dan bentuk badan yang diinginkan oleh kebanyakan lelaki. Dia dianggap menarik untuk seks yang adil. Peratusan kandungan lemak sedemikian dicirikan oleh alur hanya pada lengan dan bahu, dan bukan pada setiap otot.

15% Tahap ini sesuai dengan lelaki dengan sosok yang sesuai dan langsing. Kontur otot dapat dilihat dengan jelas, tetapi tidak ada pemisahan yang dapat dilihat di antara mereka. Sebagai peraturan, alur ditutup dengan sejumlah kecil lemak. Walau bagaimanapun, ini tidak memberi kesan negatif pada bentuk badan - bentuknya cantik, walaupun pada hakikatnya tidak ada peruntukan otot yang jelas.

20% Tahap kandungan lemak ini dicirikan oleh peruntukan otot dan saluran darah yang tidak begitu jelas. Dalam kebanyakan kes, lelaki mempunyai perut kecil. Sebagai contoh, populasi lelaki New York mempunyai kandungan lemak antara 20-25%. Tetapi di tempat lain penunjuk ini mungkin berbeza. Sebagai peraturan, bagi lelaki dengan ketinggian 180cm dan berat badan 81kg, kandungan lemak badan adalah sekitar 20% lemak.

25% Dalam kes ini, terdapat peningkatan jumlah pinggang yang ketara, otot dan saluran darah hampir tidak kelihatan. Dengan ketinggian seorang lelaki 180cm, isipadu minimum pinggangnya boleh mencapai 91cm. Juga, peratusan kandungan lemak seperti ini dicirikan oleh sedikit peningkatan jumlah leher, lipatan lemak kecil. Tetapi semua ini tersembunyi dengan indah oleh pakaian. Lelaki yang mempunyai kadar lemak lebih tinggi daripada yang ditunjukkan dalam perenggan ini menghadapi kegemukan. Obesiti perut diakui jika pinggang melebihi 101cm.

30% Penunjuk ini dicirikan oleh penyebaran lemak ke seluruh badan, termasuk pembentukan timbunan lemak di pinggang, pinggul, punggung, dan betis. Secara visual, pinggang kelihatan lebih dari pinggul, otot tidak kelihatan sama sekali, perut kendur. Sudah tiba masanya untuk memikirkan cahaya berjalan pada waktu pagi, bersenam dan dumbbells. Dan juga mengurangkan minat anda untuk burger berair.

35% Apabila berat badan sentiasa meningkat, jumlah lemak meningkat, jumlah yang lebih besar terkumpul di perut. Pada tahap ini, perutnya yang semakin kendur diperhatikan, pinggangnya hilang sama sekali (isinya boleh melebihi 101 cm). Perut seperti itu disebut "bir". Dan ini adalah keadaan yang tidak menyakitkan. Sudah tiba masanya untuk mengangkat badan anda dengan serius.

40% Seperti kes sebelumnya, lemak badan tertumpu di pinggang dan perut. Ukuran pinggang boleh melebihi 145cm. Dengan penunjuk ini, seseorang berhadapan dengan sejumlah masalah pergerakan, terutama di tangga. Sukar untuk membongkok. Ini adalah isyarat kegemukan pertama! Segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca kegemukan. Sebagai peraturan, pelakunya adalah gaya hidup yang tidak aktif. Kerja tidak aktif adalah kejahatan sebenar bagi seorang lelaki. Pintar pergi ke kolam renang. Perkembangan fizikal mencari tempat untuk menerapkan kekuatan atau menukar kerja. Pengasuh adalah buasir dalam erti kata dan kiasan. Walau bagaimanapun, terdapat faktor kegemukan lain, seperti gangguan metabolik atau tiroid, atau fungsi sistem kardiovaskular. Semakin cepat anda mengenal pasti penyebab kegemukan, semakin mudah menyembuhkannya..

PRODUK 100% ASLI

10-12% Tahap minimum yang dapat diperhatikan hanya pada wanita yang terlibat dalam bina badan. Kapal dan alur otot dapat dilihat dengan jelas. Untuk fungsi normal badan, kandungan lemak 8-10% dibenarkan. Apakah sebab perbezaan ini dibandingkan dengan petunjuk minimum untuk lelaki (2%)? Ini disebabkan kandungan lemak yang tinggi di daerah sekitar rahim dan kelenjar susu, jadi jangan bodoh pada indikator lelaki, kerana untuk seks yang adil menimbulkan bahaya bagi kesihatan. Gadis dalam foto itu mungkin menunjukkan had atas, kerana kapal tidak kelihatan.

15-17% Sesuai dengan tahap lemak lelaki kedua. Petunjuk semacam itu khas untuk sebilangan besar model yang mengiklankan seluar dalam. Lebih-lebih lagi, sebilangan besar ini mungkin menghadapi masalah yang berkaitan dengan gangguan fungsi badan. Otot anggota badan, bahu, dan tekan jelas kelihatan. Kerana kandungan lemak rendah, bentuk pinggul dan punggung tidak ketara.

20-22% Dalam badan kebanyakan atlet, ini adalah peratusan kandungan lemak. Sebilangan kecil lemak diperhatikan di hujung kaki, otot-otot abs jelas kelihatan. Tahap minimum pemisahan otot sesama mereka.

Ciri 25% untuk kebanyakan wanita. Wanita seperti itu tidak boleh dipanggil terlalu kurus, tetapi tidak gemuk. Lapisan kecil lemak terdapat di punggung, selekoh pinggul jelas kelihatan. Tahap ini tipikal, misalnya, pada ketinggian 163cm dan berat badan 59kg.

30% Tidak seperti lelaki, di mana pengumpulan lemak terutama diperhatikan di perut, pada kebanyakan wanita ia disimpan di punggung dan pinggul. Yang terakhir diucapkan dengan bentuk bulat. Lemak 30% adalah had atas bagi wanita biasa.

35% Peningkatan pinggul yang lebih besar, bentuk bulat berlaku di leher dan muka. Pinggul boleh melebihi 100cm, pinggang - 80cm. Mula kendur.

Pinggul 40% boleh melebihi 106cm, pinggang - 90cm, pinggul - 63cm.

45% Penampilan lipatan yang ketara adalah ciri tahap ini, keadaan kulit bertambah buruk. Pinggul boleh melebihi 115cm, pinggang - 90cm. Bahu kelihatan lebih sempit daripada pinggul.

50% pinggul menjadi lebih besar, jauh melebihi lebar bahu. Keadaan kulit bertambah buruk, lemak jelas kelihatan. Pinggul boleh melebihi 115cm, dan pinggang 101cm. Contoh: dengan tinggi badan 163cm dan berat badan 90kg, separuh daripadanya adalah jisim otot, selebihnya 50% adalah lemak.

PRODUK 100% ASLI

3. BMR atau berapa banyak yang perlu dimakan setiap hari agar tidak mati.

Untuk menjadi kaya, anda hanya perlu berbelanja lebih sedikit dan menjana lebih banyak, untuk menurunkan berat badan, sebaliknya, membelanjakan lebih banyak dan menyerap lebih sedikit. Semua orang tahu kebenaran sederhana. Kesukaran bermula apabila anda perlu mengira. Makan lebih banyak kalori yang dibakar. Berapa banyak ini. Berapa banyak yang harus saya belanjakan? Berapa banyak saya menghabiskan kalori dan berapa banyak yang saya perlukan?

BMR (Basal Metabolic Rate) - Metabolisme basal adalah jumlah minimum tenaga yang dibelanjakan oleh tubuh manusia untuk mengekalkan kehidupannya sendiri. Tenaga ini dihabiskan untuk bernafas, peredaran darah, mencerna makanan, menjaga suhu badan, dll..

Setiap orang begitu individu sehingga perbezaan 300 kilokalori dapat mempengaruhi pencapaian matlamat dengan ketara. Oleh itu, setiap angka sama pentingnya di sini seperti dalam anggaran keluarga..

Oleh itu, ketika kita tidur, berbaring, membaca buku, pergi ke kedai untuk mendapatkan ais krim, duduk dan bermimpi, kita masih menghabiskan sejumlah tenaga. Sekiranya anda makan lebih sedikit, maka kita akan menurunkan berat badan walaupun tanpa bersukan. Walau bagaimanapun, sukan jauh lebih pantas, lebih betul dan yang paling penting lebih cantik. Ingat bahawa kita mesti menambah kalori untuk sukan dan pertumbuhan otot ke BMR utama. Lemak dibakar, otot tumbuh, badan menjadi lebih mudah bergerak. Sekiranya anda meneruskan rentak sedemikian, proses ini akan disokong secara bebas. Ingatlah mengenai pemakanan yang betul, jika tidak, otot akan dibakar lebih cepat daripada lemak, dan hasilnya akan negatif.

BAGAIMANA BMR DIPEROLEHI?

BMR = 66 + (13.7 x Berat dalam kg.) + (5 x tinggi dalam cm.) - (6.8 x umur dalam tahun).

Nama saya Andrey, saya berumur 36 tahun, tinggi badan saya 175 dan berat 73 kg.

BMR = 66 + 13, 7 * 73 + 5 * 175-6.8 * 36 = 66 + 1000 + 875-245 = 1696 kalori / hari.

BMR = 655 + (9,6 x Berat dalam kg.) + (1,8 cm tinggi) - (4,7 tahun).

Nama saya Natalia, saya berumur 39 tahun, tinggi badan saya ialah 162 dan berat badan saya ialah 75 kg.

BMR = 655 + 9.6 * 75 + 1.8 * 162-4.7 * 25 = 655 + 720 + 292-183 = 1484 kalori / hari.

Terdapat formula kedua yang disebut Katch-McArdle. Untuk mengira menggunakan formula ini, anda perlu mengetahui berat badan kering. Jisim badan kering akan membantu mengetahui ujian di hospital atau institusi khusus lain. Hampir mustahil untuk mengira berat badan kering di rumah. Dalam kes ini, BMR yang diperoleh formula Katch-McArdle lebih tepat.

BMR (M dan F) = 370 + (21.6 x berat kering dalam kg.)

Setelah mengetahui BMR anda, anda dapat mengira berapa banyak kalori yang anda habiskan setiap hari, bergantung pada jenis aktiviti harian anda..

Terdapat faktor aktiviti mudah untuk ini..

• Rendah = BMR x 1.2 (kerja tidak aktif, hampir tidak ada latihan).

• Aktiviti mudah = BMR x 1,375 (Latihan tanpa komplikasi 1-3 kali seminggu).

• Purata aktiviti = BMR x 1.55 (Latihan kesukaran sederhana 3-5 kali seminggu).

• Aktiviti tinggi 1,725 ​​(Senaman berat / sukan 6-7 hari seminggu).

• Aktiviti melampau = BMR x 1.9 (Tenaga fizikal berat, latihan serius 2 kali sehari 5-7 kali seminggu).

BMI: Apa yang mengukur indeks jisim badan?

Indeks jisim badan adalah petunjuk lemak badan yang boleh dipercayai pada kebanyakan orang..

Dan gunakan kalkulator BMI ini untuk mengetahui indeks jisim badan anda.

BMI: apa yang mengukur indeks jisim badan? Ini adalah kaedah untuk menilai tahap lemak dalam tubuh manusia, berdasarkan pengukuran berat badan dan tinggi badan seseorang. Walaupun pengiraan BMI adalah ukuran tidak langsung, ia didapati sebagai petunjuk lemak badan yang boleh dipercayai pada kebanyakan orang. Kajian mengenai pengiraan BMI menunjukkan korelasi yang kuat dengan pengukuran tahap lemak badan yang lain, lebih kompleks dan langsung, termasuk penimbangan di bawah air.

Kaedah lain untuk mengukur lemak badan

Terdapat beberapa kaedah yang berbeza untuk menilai peratusan lemak dan kurus seseorang. Kaedah ini dipanggil analisis komposisi badan. Beberapa ukuran yang paling biasa termasuk pengukuran ketebalan kulit, pemberat air di bawah air, dan impedans bioelektrik..

 • Penimbangan di bawah air atau hidrosensitometri adalah rumit dan kompleks, jadi kebanyakan pakar menggunakan ukuran ketebalan kulit yang sederhana untuk menentukan peratusan lemak badan.
 • Impedansi bioelektrik adalah kaedah biasa lain untuk menganggarkan peratusan lemak badan. Kaedah ini menentukan jumlah berat badan, peratusan dan jumlah lemak dalam badan, jisim otot, air, dan juga jisim tulang. Walaupun tahap penghidratan dan faktor lain dapat mempengaruhi pembacaan, mereka memberikan bacaan yang cukup tepat dari masa ke masa. Timbangan berat badan tersedia untuk kegunaan rumah yang menggunakan kaedah pengukuran ini..

Kalkulator BMI dan formula berat

Formula BMI metrik: berat dalam kg / tinggi dalam meter kuasa dua

Contoh: berat = 68 kg, tinggi = 165 cm (1.65 m) Pengiraan: 68 / (1.65) 2 = 24.98

Apakah maksud keputusan BMI anda??

Anda boleh mentafsirkan hasil BMI anda menggunakan carta ringkas ini. Bagi orang dewasa, keputusan BMI ditafsirkan sebagai berikut:

 • BMI di bawah 18.5 = Berat badan
 • BMI 18.5 - 24.9 = berat badan normal
 • BMI 25.0 - 29.9 = Berat badan berlebihan
 • BMI 30.0 ke atas = Obesiti

Perhatikan bahawa BMI ditafsirkan secara berbeza pada kanak-kanak. Carta pertumbuhan dan persentil digunakan. Sekiranya hasilnya berada di atas 95 peratus kanak-kanak pada usia mereka, mereka dianggap gemuk.

Batasan BMI sebagai alat untuk mengukur lemak badan

Walaupun terdapat hubungan yang kuat antara BMI dan pengukuran lemak badan, terdapat beberapa batasan bergantung pada jantina, umur, dan kemampuan atlet. Sekatan ini merangkumi yang berikut:

 • Wanita cenderung mempunyai lebih banyak lemak daripada lelaki;
 • Orang yang lebih tua cenderung mempunyai lebih banyak lemak daripada orang dewasa yang lebih muda.
 • Atlet yang berkemahiran tinggi sering mempunyai BMI yang tinggi kerana tahap jisim otot yang lebih tinggi, yang meningkatkan berat badan mereka, bukan lemak.

Komposisi Badan, Lemak Badan, dan BMI

Atlet yang mempunyai tahap jisim otot yang lebih tinggi semestinya cenderung untuk mengira BMI. Oleh kerana hasil BMI digital tidak dapat membezakan antara pelbagai komponen yang membentuk jumlah berat badan, lebih baik atlet menggunakan ukuran langsung komposisi badan dan lemak daripada menggunakan formula berat sederhana.

Perlu diingat bahawa pengiraan BMI digunakan untuk menyaring populasi umum untuk risiko kesihatan yang berkaitan dengan terlalu banyak lemak badan. Ini bukan alat yang berfungsi dengan baik untuk kebanyakan atlet yang berminat dengan komposisi badan mereka sendiri..

Risiko Kesihatan BMI yang tinggi

Alasan BMI digunakan untuk menyaring kesihatan populasi umum adalah disebabkan adanya korelasi yang kuat antara kelebihan berat badan atau kegemukan dan masalah kesihatan, penyakit kronik, dan kematian pramatang. Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk berisiko meningkat kerana penyakit berbahaya berikut:

 • Tekanan darah tinggi
 • Diabetes jenis 2
 • Penyakit jantung koronari
 • Pukulan
 • Osteoartritis
 • Beberapa jenis barah
 • Apnea tidur dan masalah pernafasan

Hitung BMI - indeks jisim badan anda menggunakan kalkulator ini. Indeks jisim badan kalkulator BMI. Pada halaman yang terbuka, anda akan disambut oleh layanan kecil ini, yang disajikan dalam gambar di bawah.

Pengarang: Elizabeth Quinn, terjemahan: Vladimir Ivanchenko

Indeks jisim badan untuk wanita

Indeks jisim badan adalah alat yang optimum untuk menentukan keadaan kesihatan dan daya tahan fizikal. Dengan menggunakannya, anda dapat mengira kadar berat badan individu anda..

Formula BMI yang sederhana membantu mengenal pasti masalah serius seperti anoreksia atau peningkatan berat badan yang stabil dalam masa..

Mengira indeks jisim badan diperlukan untuk beberapa sebab. Salah satunya adalah globalisasi dan, sebagai akibatnya, tidak adanya masalah kelaparan di dunia bertamadun. Hanya seratus tahun yang lalu, berat badan orang awam rata-rata diatur oleh taraf hidup yang rendah. Tetapi sejak setengah abad yang lalu, keadaan dengan menyediakan bakul runcit minimum kepadanya telah berubah secara radikal.

Banyaknya makanan dalam masyarakat moden telah membawa kepada dua akibat yang berlawanan:

 1. Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak terkawal dan masalah makan berlebihan.
 2. Manik melawan berat badan berlebihan. Hasil semula jadi - penyakit anoreksia.

Manusia moden terdedah kepada "kekerasan pengiklanan" setiap hari, baik dari pihak syarikat industri makanan gergasi dan pengeluar ubat khusus dan makanan tambahan terkemuka di dunia. Selain menyebabkan kerosakan yang nyata pada kesihatan fizikal, mereka meningkatkan dinamika pertumbuhan masalah psikologi. Sebilangan besar dari mereka berkaitan dengan kultus makanan atau memerangi..

Kepingan masyarakat manusia menunjukkan pembahagian menjadi dua bahagian yang tidak sama: mereka yang memakan segalanya berturut-turut tanpa memikirkan akibatnya, dan mereka yang kehilangan akal dalam memerangi kelebihan berat badan.

Bagaimana mencari keseimbangan, keseimbangan yang boleh dipercayai dalam pertentangan yang sukar antara dua sudut pandangan mengenai pemakanan yang baik? Maksud keemasan ada, dan ia ditakrifkan lama dahulu. Pengarang formula indeks jisim badan ialah Adolf Ketle. Kaedah ini membolehkan anda menggariskan senarai risiko utama bagi orang tertentu. Nyatakan kemungkinan penyakit yang harus diberi keutamaan. Dan ambil langkah keselamatan tepat pada waktunya.

Formula untuk indeks jisim badan. Seratus lima puluh tahun latihan

Ini adalah jangka masa yang cukup lama untuk membuktikan keberkesanan dan mengenal pasti sejumlah kekurangan.

Betul-betul penentang norma BMI belum mencabarnya?

Semua usaha untuk membuktikan kegagalan kaedah ini selama lima belas dekad telah sia-sia. BMI terus digunakan secara aktif di seluruh dunia. Alternatif seratus peratus belum ada. Tetapi harus ditunjukkan perlunya pendekatan yang wajar terhadap pemujaan tubuh yang langsing dan sihat. Standard templat adalah risiko untuk meratakan keperibadian seseorang. Dia tidak sepenuhnya mengambil kira semua ciri badan dan fizikalnya..

Fokus terutamanya pada faktor utama yang berfungsi untuk menguatkan kesihatan dan kekuatan organ dan sistem.

Ini berlaku untuk lelaki dan wanita. Kami menasihati semua orang untuk mengawal proses pemakanan secara wajar dan tidak membiarkan berat badan berlebihan.

BMI akan membantu anda menyelesaikan masalah ini dengan betul. Cara mengira, anda akan belajar dari cadangan berikut.

Indeks jisim badan pada kebanyakan orang

Menentukan indeks jisim badan tidak memerlukan pengetahuan, kemahiran dan pengiraan matematik yang sukar. Rumus pengiraan dibuat berdasarkan dua petunjuk - berat dan tinggi yang tepat.

Harap maklum bahawa kesederhanaan pengiraan tidak mengecualikan kemungkinan kesimpulan yang salah..

Untuk mengecualikan semua faktor yang memberi kesan negatif terhadap hasilnya:

 1. Ukur pertumbuhan hanya selepas tidur malam. Penunjuk ini menurun sepanjang hari. Pada waktu malam, dia dapat "berdosa" satu atau dua sentimeter.
 2. Gunakan timbangan yang tepat dari pengeluar terkenal. Terbaik dengan sensor elektronik.
 3. Kosongkan usus dan pundi kencing sebelum menimbang..
 4. Ukur berat badan tanpa pakaian atau seluar dalam.
 5. Catat petunjuk paling tepat sejurus selepas prosedur.

Nota. Pengiraan formula BMI memerlukan penyesuaian sistematik. Ukur berat dan tinggi badan setiap hari, setiap tiga hari, atau mingguan, berdasarkan keadaan dan keadaan khusus anda..

Pengiraan indeks jisim badan

Rumus untuk semua orang melibatkan tindakan sederhana: membahagi jumlah kilogram berat per meter persegi pertumbuhan dalam meter.

BMI = berat badan (kg) / tinggi (m) ²

Contoh mengira indeks jisim badan dengan parameter berikut - tinggi 180 cm dan berat 95 kilogram: 95 (kilogram) mesti dibahagi dengan 3.24 (1.80 kali 1.80).

Kami mendapat hasilnya: 29.32 (penunjuk BMI khusus).

Mereka yang malas belajar BMI dengan formula sendiri, boleh menggunakan kalkulator universal dalam talian. BMI akan dikira secara tepat setelah pengenalan parameter pertumbuhan dan berat badan tertentu. Pengukuran awal - suatu keharusan.

Nilai BMI. Senarai cadangan umum yang penting

Organisasi Kesihatan Sedunia telah mengembangkan skala gradasi khusus - untuk korelasi dengan indeks jisim badan, dengan mengambil kira usia dan ciri khas lain. Ia membantu mengenal pasti kemungkinan berlakunya dan perkembangan sejumlah patologi dan penyakit serius..

Perhatikan petunjuk BMI berikut:

 • Hingga 16 - Angka menunjukkan masalah serius (untuk kedua-dua jantina) - berat badan tidak mencukupi. Seseorang memerlukan pertolongan yang cepat dan berkesan, mengambil langkah drastik untuk mencegah kekurangan vitamin, apatis, keletihan kronik, osteoporosis dan anoreksia;
 • Dari 16 hingga 18.5 - Petunjuk kekurangan jisim badan. Untuk mengecualikan gangguan hormon, masalah dengan pertahanan imun, keletihan kronik, anda harus berjumpa doktor dan mengenal pasti beberapa tugas mendesak untuk mencegah akibat yang lebih serius.
 • Dari 18.5 hingga 24.9 - BMI normal. Menunjukkan keadaan fizikal yang sangat baik. Rata-rata badan sihat.
 • Dari 25 hingga 29.9 - BMI pada orang yang berlebihan berat badan. Terdapat risiko serius untuk mengembangkan banyak senarai penyakit. Antaranya - urat varikos, patologi gastrousus, pelbagai masalah jantung dan saluran darah.
 • Dari 30 hingga 34.9 - Tahap kegemukan pertama. Patologi bersamaan - kekebalan yang lemah, sesak nafas, penyakit kardiovaskular, tahap awal diabetes.
 • Dari 35 hingga 39.9 - Tahap kegemukan kedua. Penyakit sendi, vaskular dan jantung, diabetes teruk, tekanan darah tinggi, masalah peredaran darah.
 • Dari usia 40 tahun ke atas - Tahap kegemukan ketiga. Anda harus berhati-hati dengan serangan jantung dan strok.

Hitung indeks jisim normal menggunakan kalkulator dalam talian kami:

Penting. Untuk menentukan BMI yang paling tepat, menjalani pemeriksaan menyeluruh di klinik penurunan berat badan khusus menggunakan peralatan inovatif. Ketahui mengenai nisbah jisim lemak dan otot yang diperlukan untuk kehidupan penuh, mengenai berat badan dan petunjuk yang menentukan keadaan badan. Berdasarkan hasilnya, pakar pemakanan akan membuat diet khas untuk anda..

Kelemahan menentukan berat badan

Kaedah ini secara amnya memenuhi keperluan khusus kebanyakan orang. Kelemahan utama adalah kemustahilan pengiraan umur yang tepat. Juga, perlembagaan spesifik tubuh manusia tidak diambil kira..

Kajian moden menunjukkan perlunya pengukuran yang lebih tepat, untuk lebih banyak parameter - umur, perbezaan jantina, ciri struktur kerangka. Dari sudut pandangan ini, kalkulator BMI adalah alat pengiraan yang ketinggalan zaman dan tidak sempurna. Tetapi saintis tidak menjumpainya sebagai pengganti yang layak.

Cara menentukan berat badan ideal anda

Pertikaian di kalangan saintis mengenai perkara ini tidak berhenti selama beberapa dekad. Belum dijumpai jawapan.

Terdapat formula standard yang sangat mudah untuk mengira norma berat: Kurangkan nombor 100 dari petunjuk pertumbuhan.

Banyak pakar khusus akan menyebut hasil ini (dalam kilogram) sebagai norma individu anda..

Teknik ini tidak melibatkan mempertimbangkan usia dan bahagian kerangka, tetapi ini mengurangkan ketepatan pengiraan. Bagaimanapun, terdapat banyak jenis perkadaran - bertulang nipis (asthenics), standard, bertulang lebar (hipersthenics).

Untuk menebus kekurangan perhitungan sederhana, doktor dan antropologi Perancis pada abad kesembilan belas memperkenalkan formula Paul Brock (dengan namanya sendiri). Dia mencadangkan sistem pengindeksan yang mengambil kira perbezaan kaum dalam struktur badan dan kerangka. Ini adalah beberapa formula yang berasingan untuk menentukan berat badan ideal anda. Salah satunya masih popular di kalangan pakar..

Nilai ideal dikira seperti berikut:

 1. Bagi orang kurang dari 1.65 m, pembahagian dengan 100 digunakan..
 2. Dari 1.65 hingga 1.75 m - 105.
 3. Dari 1.75 m ke atas - 110.

Oleh kerana kaedah yang dicadangkan tidak melibatkan mengambil kira usia dan ciri struktur kerangka, ia memerlukan pindaan.

Orang di bawah tiga puluh mesti mengurangkan hasilnya sebanyak tujuh hingga sepuluh peratus. Umur dari lima puluh tahun ke atas - peningkatan lima hingga tujuh peratus. Untuk hipersthenics - peningkatan sepuluh peratus. Untuk asthenics - pengurangan nombor yang sama.

Nota. Pengiraan berat badan normal hanya relevan bagi mereka yang telah mencapai usia dua puluh satu tahun. Bagi kanak-kanak, remaja dan belia, tidak mungkin untuk menentukan berat badan ideal untuk beberapa sebab yang berkaitan dengan turun naik yang signifikan dalam semua parameter yang diambil kira..

Indeks jisim badan untuk lelaki dan wanita mengikut usia membolehkan anda mengesan dengan tepat ketepatan kecenderungan jenis penyakit tertentu.

Sekiranya, misalnya, berat badan anda melebihi lima belas persen dari kebiasaan, ini adalah penggera. Perhatian serius harus diberikan kepadanya. Sudah tiba masanya untuk "mengecut" diet dan diet secara menyeluruh, untuk meningkatkan aktiviti fizikal dan sukan, untuk berunding dengan langkah-langkah tambahan dengan pakar perubatan.

Melebihi norma sebanyak tiga puluh peratus - anda memerlukan perubahan sepenuhnya dalam pandangan dunia, kehidupan dan tingkah laku makan.

Untuk setiap kitaran hidup, hanya pilihan makanannya sendiri yang dibenarkan. Makanan mestilah sesuai dengan usia, berat badan dan warna kulit anda. Untuk mengelakkan kesilapan biasa semasa menyusun senarai produk yang diperlukan, berjumpa dengan pakar diet untuk mendapatkan bantuan. Ini sangat penting bagi wanita pada umumnya dan bagi wanita selepas empat puluh tahun. Mereka terdedah kepada kegemukan lebih kerap daripada lelaki. Lebih sukar bagi mereka untuk mengawal berat badan.

Norma untuk wanita. Cara mengira

Berat yang tepat bagi mana-mana wanita adalah perasaan ketenangan fizikal dan mental yang lengkap dan kepuasan dengan tubuh mereka. Ketidakselesaan adalah pencetus yang membuat anda memikirkan semula tingkah laku makan anda..

Faktor penting lain yang menunjukkan masalah:

 • Sekatan keupayaan untuk melaksanakan tugas dan tugas yang biasa diketahui sebelumnya.
 • Masalah kesihatan.
 • Kehadiran sejumlah risiko yang berpotensi berkaitan dengan kehidupan.

Nota. Masalah yang mungkin ditunjukkan oleh titik terakhir termasuk diabetes mellitus jenis kedua, turun naik tekanan darah yang tajam, kolesterol berlebihan, patologi jantung dan vaskular.

Definisi berat "wanita" yang ideal

Konsep ini bersyarat dan dikaitkan dengan senarai besar pelbagai faktor, ciri dan keadaan. Terdapat beberapa cara untuk menentukan norma berat badan pada wanita. Yang paling berkesan dan popular adalah indeks jisim badan. Sebilangan besar doktor menganggap petunjuk ini sebagai bukti penting mengenai ketiadaan penyakit..

Cara lain adalah dengan mengira angka 110 dari pertumbuhan. Anda juga dapat menentukan patologi dengan lipatan lemak. Pada seorang wanita, tidak boleh lebih tebal dari empat sentimeter.

Imt 23 apa maksudnya

Pada masa kini, mungkin tidak ada orang yang tidak tahu mengira berat badan yang ideal, yang harus dicapainya. Sebelum ini, formula sederhana digunakan untuk menghitungnya: "Tinggi manusia - 100 cm." Lelaki disarankan untuk mengurangkan 10% dari angka ini, dan wanita 15%, jumlah yang dihasilkan adalah berat yang harus diperjuangkan oleh seseorang. Hari ini terdapat petunjuk yang lebih objektif untuk menentukan berat badan - indeks jisim badan (BMI). BMI adalah nombor yang membantu anda menentukan kategori berat badan anda, sama ada anda berlebihan berat badan atau kurang berat badan.

Ahli sosiologi dan statistik Belgia Adolph Kült (dalam bahasa Perancis Lambert-Adolph-Jacques Quetelet, Adol Kötle) membuat formula pengiraan BMI dan kelihatan seperti ini:
BMI = Berat (kg): Tinggi (m) 2 *
* (kuasa dua)

Untuk mengira indeks jisim badan, anda perlu membahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter kuasa dua. Nilai yang diperoleh selepas pembahagian adalah sama dengan indeks jisim badan. Ini menunjukkan berapa banyak berat badan anda: normal, tidak mencukupi, berat badan berlebihan, atau sudah gemuk. Di samping itu, hari ini metodologi pengkelasan berat badan BMI diiktiraf di seluruh dunia dan dianggap sebagai petunjuk penting di mana seseorang dapat mencirikan status kesihatan seseorang. BMI membolehkan kebanyakan orang menentukan sama ada mereka perlu menurunkan berat badan, yang memberi kesan negatif kepada kesihatan mereka, meningkatkan kemungkinan penyakit sistem kardiovaskular, diabetes, arthritis, darah tinggi dan penyakit lain. Itulah sebabnya, doktor menganggap BMI - cermin kesihatan manusia.

Inilah yang mencirikan indeks jisim badan anda:
1. Sekiranya BMI kurang dari 19.0, ini menunjukkan berat badan tidak mencukupi. Kekurangan berat badan boleh menyebabkan masalah mengandung anak, ketiadaan haid, osteoporosis, dan tekanan berterusan kerana penampilan yang tidak menarik. Dalam beberapa kes, pengambilan nutrien mungkin tidak berlaku..

2. Sekiranya BMI adalah 19.0 - 24.0, maka berat badan anda adalah normal. Berat ini dianggap ideal dan tidak menimbulkan bahaya kesihatan. Tidak perlu menurunkan berat badan atau menjadi lebih baik pada berat badan ini, bagaimanapun, beberapa pembentukan badan untuk tujuan kosmetik adalah wajar. Sekiranya pada berat ini, lilitan pinggang anda melebihi 80 cm, kemungkinan penampilan berat badan berlebihan pada masa akan datang. Dalam kes ini, anda perlu bersenam untuk mengembangkan jisim otot..

3. Sekiranya BMI adalah 24.0-30.0, maka anda berlebihan berat badan. Cobalah untuk segera menyingkirkannya, kerana dengan BMI seperti itu ada risiko terkena penyakit sistem kardiovaskular, diabetes. Selalunya terdapat peningkatan tekanan. Dengan BMI ini, kami mengesyorkan mengubah gaya hidup anda, mematuhi diet anda dan berhenti makan makanan berlemak, manis dan berkalori tinggi. Beri banyak masa untuk bersenam, berjalan dan berlari.

4. Sekiranya BMI anda adalah 30.0 - 35.0, maka anda mempunyai I darjah kegemukan. Obesiti adalah penyakit berbahaya, ini menunjukkan kandungan lemak tinggi di dalam badan. Sekiranya anda mengukur tekanan, maka anda mungkin mengatasinya, anda cepat letih, lebih senang duduk di dalam bas atau semasa perbualan. Anda sukar tidur kerana merasa lapar. Segera mulakan latihan diri, pilih diet dan gaya hidup yang sesuai untuk anda. Kawal diet, berat badan dan sukan anda dengan ketat. Jangan biarkan diri anda tunduk pada kemalasan dan jangan mencari alasan mengapa anda tidak mempunyai masa untuk berurusan dengan diri sendiri. Kesihatan adalah perkara yang paling penting, dan inilah masanya untuk anda memikirkannya. Anda berisiko tinggi untuk menghidap penyakit kardiovaskular, diabetes, dan penyakit kaki..

5. Sekiranya BMI adalah 35.0 - 40.0, maka ini menunjukkan kegemukan pada tahap II. Kami sangat mengesyorkan mengurangkan berat badan dengan segera sekiranya anda tidak dapat berjumpa dengan pakar pemakanan sendiri. Mula mengikuti kursus kesihatan untuk menurunkan berat badan, beli cakera dengan program untuk menurunkan berat badan bebas, lawati kelab sukan. Secara beransur-ansur mengurangkan jumlah makanan yang dimakan, hitung kalori dan bakar. Bagi wanita, jumlah kalori yang dikonsumsi mestilah 1000-1500 kkal. dalam sehari. Cuba elakkan makan lebih banyak daripada ini. Dengan BMI ini, risiko menghidap penyakit yang membawa kepada kematian pramatang meningkat dengan mendadak..

6. Sekiranya BMI melebihi 40.0, maka ini adalah obesiti berbahaya tahap III. Sayangnya, menurunkan berat badan sendiri dengan kegemukan itu sangat sukar, kerana perubahan yang tidak dapat diperbaiki dalam tubuh telah terjadi. Semua organ, terutamanya jantung, ginjal, sistem muskuloskeletal, menderita kegemukan. Sesak nafas diperhatikan, masalah ketika berjalan dengan kaki, mustahil untuk membengkokkan. Rawatan kegemukan pada tahap III harus dilakukan di bawah pengawasan pakar diet, dan anda mesti berusaha mengurangkan berat badan sendiri kepada petunjuk yang lebih dapat diterima. Cuba berjalan sekurang-kurangnya dua jam dengan kelajuan tinggi, jika kesihatan anda mengizinkan.

Indeks Jisim badan

Indeks jisim badan (BMI) adalah nilai berangka yang digunakan untuk menilai status pemakanan (kekurangan zat makanan, tahap kegemukan). Ia dikira dengan formula

Kurang berat badan dalam keadaan tertentu dapat menyebabkan pengecualian dari wajib militer karena alasan kesehatan sesuai dengan Artikel 13 dari Jadual Penyakit:

Sekiranya berat badan tidak mencukupi (BMI kurang dari 18.5 kg / m2), doktor wajib berjumpa dengan ahli gastroenterologi, dan jika perlu, mereka harus mendapatkan nasihat di dispensari (pusat) endokrinologi khusus. Sekiranya warga negara dengan berat badan yang tidak mencukupi (dengan BMI kurang dari 18.0 kg / m2) selama pemeriksaan perubatan tidak mendedahkan penyakit yang menyebabkan penurunan berat badan, mereka harus menjalani pemeriksaan medis di bawah item "e". Warganegara dengan BMI kurang dari 16,9 kg / m2 harus menjalani pemeriksaan medis di bawah perenggan "c".

Sehingga Februari 2016, dengan BMI rendah, wajib militer pertama kali menerima penangguhan 6 bulan, dan kemudian, dengan dinamika BMI negatif, menurut pemeriksaan bulanan dan penurunan prestasi fizikal, dia dianggap tidak sesuai di bawah perenggan "c" dari Pasal 13 dari Jadual Penyakit. Sehingga 8 Februari 2020, BMI kurang dari 18.5 dan penurunan prestasi fizikal mengikut hasil ergometri basikal diperlukan untuk tidak sesuai di bawah item "c".

Dengan nilai BMI yang tinggi, iaitu, dengan obesiti tahap kedua dengan BMI> 37, wajib akan terlebih dahulu menerima kelewatan 6 bulan di bawah perenggan "e" Artikel 13, dan kemudian jika perawatan itu tidak berjaya (atau tidak dilakukan sama sekali, dan BMI masih tidak lebih rendah dari 37,, akan dinyatakan tidak layak berdasarkan paragraf "c" dari artikel 13. Dalam hal kegemukan pada gelar ketiga (BMI> 40), seorang wajib militer akan segera dinyatakan tidak layak di bawah perenggan "b" pasal 13.

Beberapa pengguna berkongsi cerita mereka. Berikut ini adalah teks yang disediakan oleh pengguna dasAnt (teks ini dan teks seterusnya diberikan sehingga 2016, dari 8 Februari 2020 ia tidak mempunyai nilai praktikal):

Menurut Artikel 13 Jadual penyakit untuk pengesanan awal kekurangan berat badan diberi penangguhan 6 bulan, oleh itu, ketika diperiksa di pejabat pendaftaran tentera, karpark BMI diperlukan

Bagaimana saya mendapat GPS untuk 13c - kurang berat badan.

Suruhanjaya tersebut melepasi kali pertama setelah universiti menerima kelewatan 6 bulan kerana berat badan tidak mencukupi, tetapi terapis harus diingatkan bahawa BMI saya berada di bawah normal, hanya kemudian melihat piring di dinding dan menulis arahan untuk Kiselyov, saya mendapat kesan bahawa saya tidak mengatakannya akan berkhidmat...

Dalam rayuan ini, saya tahu bahawa kita memerlukan dinamika negatif, jadi saya tidak makan sebelum pergi ke pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, saya tahu bahawa saya akan mempunyai dinamika negatif pula, kerana menurunkan berat badan kerana kerja baru, hasilnya, 1.6 kg lebih rendah dari terakhir kali, TETAPI mereka, ketika mendamaikan berat badan tinggi, ternyata saya "tersekat" 2 cm "dan ini memberi kesan yang besar pada BMI, dibandingkan dengan yang telah saya kirakan sebelumnya, ada baiknya 1.6 kg sejak dulu, penurunan berat badan sebanyak 0.5 kg tidak akan gagal lagi. Ahli terapi mengadu keletihan, kenalan yang juga ingin mendapatkan GPS dengan berat badan masih mengatakan bahawa sukar untuk menelan, "benjolan di kerongkong" - ini adalah aduan mengenai kelenjar tiroid dan dengan itu membantu mendapatkan rujukan kepada endokrinologi yang berharga.

Menerima rujukan untuk endokrinologi, gastroskopi dan poliklinik untuk pengukuran tenaga kitaran payudara.

Endokrinologi - tidak menemui apa-apa kecuali penurunan berat badan. Gastroskopi adalah gastrik kronik ringan. Tenaga basikal - menghirup masa, but berat berada di kakinya.

Akibatnya, prestasi memuaskan, toleransi latihan rendah, pemulihan tekanan lebih dari 5 minit, pemulihan denyut jantung lebih dari 10 minit, reaksi hipertensi, sebab-sebab penamatan ujian untuk mencapai kadar denyutan jantung submaximal (atau sesuatu seperti itu). Semua kepingan kertas ini kepada ahli terapi, dengan berhati-hati hanya melihat beratnya, sekiranya mereka menulis GPS pada 13v dengan pengurus, ketika saya menyerahkan kes itu, mereka memberitahu saya untuk hadir ke tentera dan menulis surat panggilan, mereka tidak perlu menyatakan pengesahan.

Mendapat tiket tentera.

Saya tiba di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, mengeluarkan beberapa dokumen, tempat saya belajar, tempat saya bekerja, dan lain-lain... Mereka memberitahu saya untuk menjemput seorang tentera dari jam 3 hingga 5 pada hari yang sama. Tiba, dijemput, semuanya baik-baik saja.

Rakan sekerja dan banyak lagi! Kongsi pengalaman anda, sama ada positif atau negatif. Ingat bagaimana anda sendiri mencari maklumat berguna mengenai keadaan anda dan bertemu dengan sedikit akal.

Dan akhirnya, apa yang saya dapati dari forum dan surat-menyurat peribadi untuk mendapatkan GPS pada 13c: -untuk 2-3 minggu, benar-benar tanpa bersusah payah membuang 2kg; - jika anda duduk di atas bubur selama 5 hari tanpa garam dan gula, di atas epal dan kefir, minum banyak daya hidup, maka mereka mengatakan bahawa jika garam berlebihan meninggalkan badan, anda biasanya dapat menurunkan berat badan, kerana garam mengekalkan kelembapan, berbaring di bawah 2 selimut malam sebelum komisen dan peluh. - Sekiranya anda harus duduk di hadapan energetometri basikal 30-50 kali setengah jam atau satu jam sebelum ujian, kaki anda akan letih, tetapi degup jantung anda akan sangat meningkat, dan prestasi anda secara langsung bergantung pada degupan jantung. - kekurangan kelembapan dalam badan menyebabkan penebalan darah dan jantung harus berdegup lebih cepat dan lebih kerap. - mereka mungkin tidak dibenarkan berada di vem jika degup jantung melebihi 100. - setelah melepaskan basikal selama satu minit, anda masih boleh menahan nafas dan kemudian berehat, jika tidak, ia sangat mencurigakan apabila degup jantung melonjak dan bukannya stabil. - Jangan turunkan berat badan untuk pertama kalinya di bawah 18.5 BMI, 18.0 agak normal, maka mungkin sukar untuk turun di bawah 18.

Itu pada asasnya! Semoga berjaya kepada semua!

Laporan terperinci dari Mishok

Oleh itu, saya mendapat GPS pada artikel 13c (BMI rendah). Saya akan cuba membuat laporan kecil.

BMI adalah 17.67. Dia dihantar ke dispensari endokrinologi dan siasatan (ke Semashko). Tidak ada yang menarik di dispensari - beratnya diminta dengan kata-kata, pernyataan itu dibuat dan hanya itu (iaitu, mereka tidak mencari apa-apa dan tidak memeriksanya). Rakaman pada siasatan di

2 minggu lebih awal. Oleh kerana itu, dia tidak berjaya menyelesaikan pemeriksaan perubatan dalam rayuan ini. Tidak ada perkara yang menarik bagi pejabat pendaftaran tentera. Mendapat penangguhan sehingga panggilan seterusnya.

petunjuk (RVK Soviet): -berat elektronik, mereka membawa nilai yang dibundarkan ke bawah dalam kes (iaitu 59.9 = 59). Sekiranya anda memerlukan pembundaran menjadi besar - bulat hingga 60. Secara umum, kelihatan seperti yang anda perlukan. Timbangan adalah normal, menunjukkan dengan betul; - Pakar bedah dan ahli terapi adalah individu yang sangat kompleks, sukar untuk melakukan perbualan dengan mereka. Mereka berminat untuk menghantar semua orang ke sepatu mereka, seperti yang nampaknya - psikiatri dan pakar neurologi, sebaliknya, cukup. Senang bercakap dengan mereka. Dengan penghormatan khas kepada orang-orang dengan pendidikan tinggi dan bekerja dalam kepakaran mereka.

Panggilan kedua. Panggilan baru - dewan perubatan baru. IMT 17,99. Mereka tidak memberi berat badan. Menerima kelewatan selama 6 bulan di bawah Art. 13g

petunjuk: - lembaga perubatan dijalankan secara aktif di luar skop draf (iaitu, sebelum pengumuman rasmi). Saya menolak laluan beberapa kali. Saya mendengar betapa teruk dan salahnya saya, tetapi menerima saman baru. Orang-orang hijau sudah aktif berkeliling doktor.

BMI berjumlah 16.41 petunjuk: - dalam satu jam sauna, kita kehilangan sekitar 1 kg (pada waktu petang sauna, pada waktu pagi dengan berat di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, adakah anda betul? - IMHO ini lebih mudah daripada bagaimana mereka menasihati saya untuk duduk di bubur selama seminggu dan berpeluh di bawah penutup pada waktu malam, walaupun saya melakukan semuanya, dan dalam ukuran berganda). Saya kehilangan 1.5 kilogram pada waktu petang (

1.5 jam sauna, lawatan selama 5-7 minit ke bilik wap, maka bilangan yang sama dengan bilik wap). Perkara utama adalah tidak minum banyak cecair selepas sauna..

Dia dihantar ke 10 hospital di jabatan endokrinologi (hospital selama 10 hari). Kami mencari punca penurunan berat badan, tidak menemui. Mereka melakukan siasatan sekali lagi. Selepas itu, dia dihantar ke VEM di kliniknya. Menunjukkan penurunan prestasi.

petunjuk: - Saya menasihati anda untuk mencuba memutar basikal sekurang-kurangnya sekali untuk menilai keadaan sebenar anda (saya melakukannya dengan bayaran di pusat penyelidikan jantung, kira-kira 80k chtoli) - tanpa persiapan yang betul, tidak realistik untuk menunjukkan penurunan prestasi pada VEM - semua petua untuk lulus VEM diambil dari topik ini, gunakan carian.

Pengalaman peribadi saya dalam menyelesaikan VEM Kali pertama - mereka tidak melepaskan saya, kerana Denyut jantung pada waktu rehat adalah 120 (pergi dengan kopi, bersenam lebih awal). Tidak perlu lebih tinggi dari 100. Persiapan: Saya tidak tidur selama dua malam berturut-turut. Hampir tidak makan atau minum. Saya pergi ke kolam renang, pada waktu petang sebelum peperiksaan saya duduk di sauna selama setengah jam. Saya menunggang basikal pada waktu malam, berlari di sekitar stadium, banyak berjongkok. Pada waktu pagi saya minum hanya satu cawan kopi. Dia minum lembu merah pada waktu malam, tetapi supaya tidak tertidur di bangku pertama. Persiapannya sangat sukar, kerana Saya sendiri adalah penunggang basikal dan kerap berlatih dengan monitor degupan jantung. Tetapi hampir 100% jaminan kejayaan setelah beberapa hari dan malam yang melelahkan. Dalam pemeriksaan: Saya memutar revolusi 62-65, saya sangat aktif mengeluh tentang segala yang mungkin: berat kaki, kelemahan, sesak nafas, pening, dll. semakin meningkat. Hasilnya, saya menatal 3 minit pada 50W dan 37 saat pada 100W. Mencapai kadar denyut jantung 168. Ambang batas adalah 163 sesuatu.

Menurut doktor: pemeriksaan akan dihentikan walaupun tanpa mencapai submax. Denyutan jantung berdasarkan aduan sahaja. Kecekapan dalam kes ini juga akan ditunjukkan rendah (jika berhenti pada 50W atau minit pertama 100W). Saya ingin tindakan seperti itu ke pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera - satu lagi persoalan.

Semoga berjaya kepada semua pekerja industri minyak dan gas masa depan dalam perjuangan yang sukar ini!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes