Pengiraan jisim badan normal (BMI)

Indeks jisim badan (BMI) adalah petunjuk untuk korespondensi ketinggian dan berat badan seseorang, formula yang dibuat untuk menganggarkan berat badan seseorang. Untuk mengira BMI anda sendiri, isikan medan tinggi / berat dan klik butang "Kira".

Selepas pengiraan, indeks jisim badan anda dan berat badan ideal mengikut formula Kreff akan muncul di sini..

Jadual yang mencirikan indeks jisim badan

Indeks Jisim badanPengelasanKemungkinan penyakit kardiovaskular
16 dan kurangBerat badan yang terukRendah (bagaimanapun, risiko terkena penyakit lain meningkat)
16 - 18.5Mengurangkan berat badan
18.5 - 24.9BiasaKosong
25 - 30Berat badan berlebihanBertambah
30 - 35Kegemukan tahap pertamaMeningkat secara sederhana
35 - 40Kegemukan tahap duaTinggi
40 dan lebihKegemukan tahap ketigaSangat tinggi

Indeks Jisim Badan Ideal (BMI)

Memandangkan perbezaan jisim otot antara rata-rata lelaki dan wanita (kami tidak mengambil kira atlet), petunjuk terbaik adalah:

 • 20-22 untuk wanita;
 • 23-25 ​​untuk lelaki.

Pekali (bilangan) indeks jisim badan untuk lelaki dan wanita adalah sama, tetapi program ini menafsirkan hasilnya dengan cara yang berbeza - anda mendapat pengiraan bergantung pada jantina anda.

Sebagai contoh, seorang lelaki dengan BMI 18 dan ke atas tidak perlu risau, tetapi wanita tidak boleh menurunkan berat badan mereka ke indeks jisim badan 19 atau lebih rendah. Oleh itu, bagi seorang lelaki dengan BMI 18,5, program ini akan mengatakan bahawa semuanya baik-baik saja, dan bagi seorang gadis dengan indeks jisim badan yang sama, dia akan menunjukkan berat badan yang tidak mencukupi.

BMI - 18 dan kurang

Sekiranya anda jelas tidak cukup makan, anda harus menormalkan diet anda secepat mungkin..

Adakah anda fikir anda cukup makan? Maka anda perlu berjumpa doktor secepat mungkin dan menjalani pemeriksaan untuk mengecualikan penyakit berbahaya.

Indeks jisim badan kurang dari 16 lebih berbahaya bagi kesihatan daripada 30+.

BMI - 25 dan banyak lagi

Jangan marah dan bimbang dengan indeks jisim badan yang tinggi. Indikator ini sangat rata-rata dan tidak sesuai untuk semua orang. Kanak-kanak dan atlet tidak boleh dibimbing sama sekali.

Perkara lain adalah jika ketidaksempurnaan sosok anda dapat dilihat dengan mata kasar. Sebelum memulakan latihan dan diet, anda harus selalu berjumpa doktor. Pemeriksaan mungkin diperlukan untuk memastikan bahawa berat badan anda yang berlebihan bukanlah akibat penyakit..

Dan hanya setelah memastikan bahawa tidak ada kontraindikasi, anda boleh mula menurunkan berat badan.

Bagi mereka yang tidak mempunyai masa untuk berjumpa doktor J, kami boleh menasihati anda untuk meminimumkan pengambilan makanan masin, goreng dan berlemak, serta mulailah melakukan latihan dangkal. Ini sahaja akan mengurangkan risiko terkena penyakit kardiovaskular dan memperbaiki keadaan umum badan dengan ketara..

Bagaimana indeks jisim badan dikira?

Anda boleh melakukannya sendiri. Kalkulator ringkas akan memudahkan tugas ini. Gandakan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter.

Contoh untuk orang yang tingginya 180 cm dan berat 75 kg.

 1. Tinggi 180cm ialah 1 meter dan 80 sentimeter, iaitu 180cm = 1.8m.
 2. 75 / 1.8 = 41.6
 3. 41.6 / 1.8 = 23.1
 4. Indeks jisim badan ialah 23.1

Pengarang kaedahnya ialah Adolf Ketle (1869).

Indeks Jisim Badan dan Tentera

Pertumbuhan kurang dari 150 sentimeter atau berat badan kurang dari 45 kg memberi kelewatan satu tahun kepada penerima. Sekiranya selepas pemeriksaan dan / atau rawatan berat badan tidak meningkat, lelaki seperti itu dikecualikan daripada panggilan tersebut.

Hak penangguhan selama setengah tahun diberikan kepada peserta draf dengan nisbah jisim badan kurang dari 18.5 (berumur 18-25 tahun) dan di bawah 19 (untuk lelaki berusia lebih dari 25 tahun).

Berat yang sesuai mengikut formula Kreff

Mengira berat badan ideal anda berdasarkan umur dan jenis badan anda. Ini adalah versi yang lebih baik dari indeks Brock.

Kalkulator Indeks Jisim Badan (BMI)

Indeks Jisim Badan (BMI)

Indeks jisim badan adalah petunjuk nisbah berat dan tinggi badan seseorang. Parameter ini membantu menentukan penyimpangan dari berat badan normal dalam satu arah atau yang lain. Berat badan berlebihan adalah berbahaya bagi kesihatan manusia kerana sering menyebabkan penyakit jantung. Kalkulator indeks jisim badan dalam talian membolehkan anda mengetahui dengan cepat dan tepat berapa banyak penunjuk berat badan anda normal. Untuk mengira indeks jisim badan, anda perlu memilih tinggi dan berat badan anda dalam perkhidmatan yang disajikan.

Indeks jisim badan untuk wanita dianggap normal jika indikator berada dalam lingkungan antara 20 hingga 22. Bagi lelaki, indikator ini harus dari 23 hingga 25. Statistik menunjukkan bahawa orang yang mempunyai indikator ini kekal antara 18-22 hidup rata-rata lebih lama daripada mereka yang mempunyai masalah berat badan.

Sekiranya BMI melebihi 25, maka ini adalah isyarat bahawa anda perlu mengubah gaya hidup anda. Penting untuk diperhatikan bahawa formula yang digunakan untuk mengira indeks jisim badan dapat melebih-lebihkan kadar kegemukan bagi orang atletik, kerana pengiraannya tidak mengambil kira jisim otot.

Indeks jisim badan menjadi sangat relevan di negara-negara Barat, di mana masalah kegemukan telah menjadi sangat teruk. Pada awalnya, pengiraan IMT dikembangkan untuk penyelidikan sosiologi, oleh itu tidak sepenuhnya tepat untuk membuat diagnosis perubatan menggunakan pengiraan ini.
Walau bagaimanapun, ketersediaan dan kemudahan pengiraan menjadikan kalkulator ini sangat popular di kalangan penduduk. Sekiranya indeks melebihi angka 30, maka ini sangat mungkin menunjukkan kegemukan.
Anda perlu memahami bahawa indeks jisim badan tidak sesuai untuk membuat diagnosis, tetapi dapat membantu sebagai kawalan dalam proses menguji program kecergasan atau diet baru.
Kalkulator BMI akan menentukan titik rujukan dan membolehkan anda mengesan perubahan berat badan.

Formula untuk mengira indeks jisim badan (BMI)

Untuk mengetahui BMI anda, anda hanya perlu membahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan segi empat pertumbuhan dalam meter.

Rumusannya tidak mengambil kira jantina dan usia seseorang, walaupun BMI lelaki lebih tinggi daripada BMI wanita, dan BMI lebih tinggi pada orang pertengahan umur, dan pada kanak-kanak dan orang tua indikator ini lebih rendah.

Jadual ringkasan nilai

Tafsiran penunjuk BMI selaras dengan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

Indeks Jisim Badan (BMI)

Ketinggian anda (cm):Berat, kg):

BMI - indeks jisim badan - menggambarkan keadaan kesihatan manusia. Petunjuk ini bergantung pada sumber lemak badan dan mungkin sesuai dengan norma, berlebihan atau kekurangan. Bagi banyak orang, indeks jisim badan jauh dari optimum. Tidak hairanlah BMI muncul dalam rekod perubatan sebagai faktor risiko utama morbiditi dan mula diambil kira dalam diagnosis.

Apakah indeks jisim badan anda??

Menurut WHO, separuh daripada manusia di planet ini hari ini tidak mati akibat jangkitan berbahaya, seperti pada zaman lampau. Musuh utama manusia adalah makanan segera, makan berlebihan, tekanan, kerja "tidak aktif" dan santai "sofa".

Seluruh generasi orang yang menderita obesiti dan ditakdirkan menghidap diabetes jenis 2, penyakit kardiovaskular, osteochondrosis dan banyak penyakit berbahaya yang lain telah berkembang. Tempoh asimtomatik patologi ini dapat berlanjutan selama bertahun-tahun, di mana kekuatan badan akan perlahan-lahan tetapi pasti mengalami. Mengenai aktiviti merosakkan penyakit tersembunyi dan akan mencegah peningkatan indeks jisim badan.

Sebaliknya, penurunan BMI akan menandakan penyimpangan lain dari norma - keletihan seseorang yang menyakitkan. Keadaan ini juga harus menjadi perhatian. Organisma dengan jisim lemak badan yang tidak mencukupi tidak dapat mengatasi fungsinya secara normal dan melawan penyakit. Kekurangan tisu adiposa mungkin merupakan tanda diabetes jenis 1, osteoporosis, gangguan pencernaan, masalah pernafasan atau jiwa.

Walau bagaimanapun, indeks jisim badan akan membolehkan anda menangkap tepat pada masanya dan melakukan pemulihan bentuk fizikal anda. Sudah tentu, dalam menuju ke arah kecemerlangan, anda perlu menyatukan diri, menyingkirkan tabiat buruk, mengorbankan ketagihan yang merosakkan. Walau bagaimanapun, permainan ini bernilai lilin, kerana yang paling mahal dipertaruhkan - hidup anda.

Cara mengira indeks jisim badan?

Untuk mengetahui petunjuk ini, anda perlu menentukan berat badan anda (dalam kilogram) dan mengukur tinggi badan anda (dalam meter). Kemudian, nombor yang menunjukkan berat harus dibahagi dengan nombor yang diperoleh dengan mengkuadratkan ekspresi pertumbuhan digital. Dengan kata lain, anda perlu menggunakan formula yang menyampaikan nisbah berat badan dan tinggi:

(M - berat badan, P - tinggi dalam meter)

Contohnya, berat badan anda ialah 64 kg, tinggi - 165 cm, atau 1,65 m. Ganti data anda dalam formula dan dapatkan: BMI = 64: (1,65 x 1,65) = 26,99. Sekarang anda boleh menggunakan ubat rasmi untuk penafsiran nilai BMI:

Pengelasan
keadaan kesihatan
Indeks Jisim badan
Berumur 18-30 tahunlebih daripada 30 tahun
Kekurangan jisim badankurang daripada 19.5kurang daripada 20.0
Biasa19.5-22.920.0-25.9
Berat badan berlebihan23.0-27.426.0-27.9
Ijazah obesiti I27.5-29.928.0-30.9
Ijazah obesiti II30.0-34.931.0-35.9
Obesiti darjah III35.0-39.936.0-40.9
Obesiti darjah IV40.0 ke atas41.0 ke atas

Pengarang formula ini adalah saintis Belgium Adolf Quetelet. Benar, dia bukan ahli fisiologi, tetapi ahli matematik. Oleh itu, doktor mempunyai beberapa aduan mengenai rumusnya:

 • ia tidak mengambil kira nisbah jisim otot dan lemak, jadi BMI tidak akan dapat mencerminkan keadaan kesihatan pembina badan yang terlibat dalam membina potensi otot: jika dia mengira indeks jisim badan mengikut formula Ketle, dan menurut hasilnya, dia akan bersama dengan lelaki gemuk;
 • pengiraan ini tidak sesuai untuk orang yang lebih tua: untuk pesara berusia 60-70 tahun, berat badan yang berlebihan berat badan tidak dianggap berbahaya bagi kesihatan, jadi julat BMI untuk mereka dapat diperpanjang dari 22 hingga 26.

Sekiranya anda bukan orang tua atau pembina badan, maka formula Quetelet akan benar-benar mengatasi penilaian keseimbangan parameter anda. Besarnya ralat dalam kes ini tidak menyakitkan untuk memahami sama ada anda normal atau tidak..

Perlu diingat bahawa idea komuniti perubatan mengenai norma BMI boleh berubah dari masa ke masa. Jadi sudah hampir di alaf ketiga, ketika BMI yang disarankan oleh doktor menurun dari 27.8 hingga 25. Tetapi saintis Israel membuktikan bahawa indeks jisim badan 25-27 adalah optimum untuk lelaki: dengan indeks ini mereka mempunyai jangka hayat terpanjang.

Cara mengira indeks jisim badan dalam talian?

Kalkulator dalam talian kami akan menjadi pembantu anda yang cepat dan tepat dalam mengira BMI. Anda tidak perlu membiak dan membahagi secara manual. Program kalkulator elektronik automatik akan menyelamatkan anda dari teka-teki ini..

Prinsip pengoperasiannya mudah dan jelas. Anda hanya perlu mengambil tiga langkah:

 1. Nyatakan jantina anda (atas sebab fisiologi, BMI untuk wanita biasanya lebih rendah daripada lelaki).
 2. Tandakan tinggi badan anda (dalam sentimeter) dan berat badan (dalam kilogram).
 3. Masukkan jumlah tahun anda di bidang yang sesuai.

Setelah mengisi keseluruhan borang kalkulator, klik butang "Kira". Setelah menerima data dari anda, program ini akan segera memberikan hasil yang tepat dengan cadangan dari pakar.

Anda akan belajar apa yang harus dilakukan sekiranya indeks anda jauh dari optimum atau mula menjauh darinya. Walaupun anda masih mempunyai BMI yang normal, jangan mengabaikan keinginan yang dinyatakan di sini. Kemudian dan pada masa akan datang anda tidak akan menghadapi masalah kesihatan.

Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami.!

Pendapat anda sangat penting bagi kami.
Kami akan sangat berterima kasih jika anda memberikan komen dalam komen.
atau beritahu rakan anda tentang kami di rangkaian sosial

Kegemukan IMT

Pada masa ini, petunjuk yang sangat bermaklumat dan sederhana digunakan dalam amalan antarabangsa dan domestik - indeks jisim badan (BMI):

Contoh: berat 90 kg dan tinggi 160 cm (1.6 m):

BMI = 90 / (1.6) ² = 35.5 kg / m²

BMI sesuai untuk mencirikan status pemakanan dan mendiagnosis kegemukan hanya pada orang dewasa berusia 20 hingga 65 tahun. Pada kanak-kanak dan remaja, kaedah ini tidak digunakan, kerana nilai BMI berubah dengan usia.

Ciri status pemakanan mengikut BMI (kg / m²)

No. p / pCiri StatusUmur BMI
18-25 tahun26 ke atas
1.Obesiti 4 darjah40.0 ke atas41.0 ke atas
2.Obesiti 3 darjah35.0-39.936.0-49.9
3.Obesiti 2 darjah30.0-34.931.0-35.9
4.Obesiti 1 darjah27.5-29.928.0-30.9
5.Berat badan berlebihan23.0-27.426.0-27.9
6.Status pemakanan normal19.5-22.920.0-25.9
7.Status pemakanan berkurang18.5-19.419.0-19.9
8.Hipotrofi darjah 117.0-18.417.5-18.9
9.Hipotrofi 2 darjah15.0-16.915,5-17,4
10.Hipotrofi 3 darjahDi bawah 15.0Di bawah 15.5

Ciri status pemakanan mengikut BMI (kg / m²)

(mengikut kriteria WHO)

No. p / pCiri Status PemakananBMI (kg / m²)
1.Kekurangan jisim badanKurang daripada 18, 5
2.Berat badan normal18.5-24.9
3.Berat badan berlebihan25.0-29.9

Sesuai dengan cadangan pakar WHO, had bawah berat badan normal adalah 18.5. Tiga darjah kurang berat badan sesuai dengan BMI dikenal pasti:

17.0 - 18.49 darjah 1 (ringan);

16.0 - 16.99 darjah 2 (sederhana);

kurang daripada 16.0 3 darjah (teruk).

Kerja bebas:

Hitung penunjuk MI individu menggunakan kaedah pengiraan dan tentukan status individu:

No. p / pBMI individu (kg / m²)Ciri-ciri status pemakanan individu
1.

BMI paling tepat digunakan pada orang dengan otot yang sedang berkembang dan ketebalan tulang normal.

Sebagai contoh: dengan sukan yang aktif, berat badan dapat meningkat dibandingkan dengan nilai yang tepat untuk pertumbuhan tertentu kerana jisim otot. Pada masa yang sama, tidak ada kegemukan, kerana peratusan lemak dalam tubuh tetap dalam batas normal. Pada masa yang sama, pada wanita dengan tulang tipis dan otot yang kurang berkembang, indeks jisim badan mungkin normal, tetapi mungkin terdapat lebihan tisu adiposa di dalam badan.

Indeks Pinggang dan Pinggul (WAIST-HIP RATIO (WHR)) (ITB) - penunjuk yang dikira dengan membahagikan lilitan pinggang dengan lilitan pinggul.

Semasa mengira ITB, pinggang diukur pada bahagian paling sempit antara tulang rusuk dan puncak iliaka, pinggul - pada tahap unjuran maksimum punggung; ITB adalah nisbah ukuran ini.

Indeks Pinggang dan Pinggul (ITB)

WanitaAnggaran risiko kesihatan *Bentuk badan yang hampir
0.80 ke bawahRendahPir
0.81 hingga 0.85TengahAlpukat
0.85 dan lebih tinggiTinggiSebiji epal
LelakiAnggaran Risiko KesihatanBentuk badan yang hampir
0.95 dan ke bawahRendahPir
0.96 hingga 1.0TengahAlpukat
1.0 dan lebih tinggiTinggiSebiji epal

* Anggaran risiko kesihatan adalah risiko terkena penyakit sistem kardiovaskular (hipertensi, aterosklerosis, dll.) Dan sistem endokrin (diabetes, dll.).

Sebelum bermulanya akil baligh, ITB pada kanak-kanak lelaki dan perempuan mempunyai makna yang hampir sama. Selepas bermulanya akil baligh, tahap hormon seks menyebabkan perbezaan tempat pemendapan lemak primer pada lelaki dan wanita. Testosteron pada lelaki menyebabkan pengumpulan lemak di perut dan menekan pengumpulannya di paha dan punggung. Pada wanita, disebabkan oleh tindakan estrogen, pengumpulan lemak di perut ditekan, dan di paha dan punggungnya dirangsang..

Jenis lemak lelaki, yang disebut "android", mudah dikerahkan untuk menampung kos dan hilang dengan senaman fizikal yang kerap. Jenis lemak wanita, yang disebut "lemak ganoid", tahan terhadap mobilisasi. Lemak ganoid muncul sebagai simpanan tenaga untuk kehamilan dan tahun penyusuan berikutnya. Oleh kerana kanak-kanak dalam perkembangannya selama dua tahun dari saat pembuahan harus mendapat nutrien hampir setiap saat, dan bagi nenek moyang kita adalah biasa untuk bergantian antara masa lapar dan makan dengan baik, simpanan lemak ganoid menjadi takungan tenaga "kecemasan", yang membantu mengatasi masalah seperti itu.

Kerja bebas:

Hitung penunjuk individu ITB:

PetunjukData yang diterima
Lingkaran pinggang (cm)
Lingkar peha (cm)
Indeks Pinggang dan Pinggul (ITB)
Anggaran Risiko Kesihatan
Bentuk badan yang hampir

Bergantung pada penyetempatan lemak badan, terdapat:

• kegemukan perut, apabila lemak berlebihan terletak terutamanya di perut dan bahagian atas badan, serta di rongga perut, yang paling biasa bagi lelaki;

• kegemukan gluteofemoral, apabila lemak berlebihan terletak terutamanya di pinggul, punggung dan badan bawah, yang paling biasa bagi wanita.

Obesiti perut, walaupun dengan sedikit berat badan, memburukkan lagi tahap kesakitan dan kematian, terutamanya disebabkan oleh penyakit kardiovaskular. Jenis obesiti ini meningkatkan kemungkinan aterosklerosis dan penyakit koronari, serta tiga faktor risiko utamanya: hipertensi arteri, diabetes mellitus dan metabolisme lemak yang terganggu - hiperlipidemia.

Berat badan berlebihan dan tahap keparahan (keparahan) obesiti dibezakan bergantung pada nilai indeks jisim badan (BMI).

Obesiti Gred 1 - Peningkatan berat badan sederhana yang mudah diperbetulkan oleh diet dan senaman.

Obesiti 2 darjah - Berat badan berlebihan ditunjukkan dengan simpanan lemak yang ketara, kadang-kadang mengikut jenis lipatan kulit.

Sesak nafas muncul semasa latihan fizikal, sakit sendi dan punggung bawah, sakit kepala kerana tekanan darah tinggi, dan lain-lain mungkin..

Pada tahap penyakit inilah kaedah rawatan konservatif obesiti (diet, senaman, ubat-ubatan) paling berkesan. Sekiranya mereka tidak digunakan, kemungkinan berlanjutan perkembangan penyakit ini..

Obesiti gred 3 - Berat badan yang berlebihan sangat ketara dan ditunjukkan oleh simpanan lemak yang ketara dari jenis "celemek kulit" pada perut dan pinggul, perubahan kulit yang meradang dilampirkan.

Bimbang dengan sesak nafas dengan sedikit tenaga dan juga ketika rehat, bengkak di bahagian kaki, sakit kepala, dll..

Kecekapan dikurangkan dengan mendadak, pesakit sering mengalami kesukaran untuk melayani diri mereka dalam kehidupan seharian.

Pada peringkat penyakit ini, rawatan konservatif tidak berkesan dan kaedah pembedahan adalah pilihannya.

Disarankan juga untuk menentukan (menggunakan caliper, adipometer atau vernier caliper) ketebalan lipatan lemak kulit di atas trisep kiri untuk tangan kanan (KZHST).

Nilainya dianggap sebagai indikator integral keadaan depot lemak badan, dan juga membolehkan anda mengira nilai penunjuk lilitan otot bahu (WMD), yang mencirikan keadaan jisim otot (kolam protein somatik). Penunjuk ini dikira dengan formula:

WMD (cm) = OD (cm) - 0.314 x KZhST (mm).

Kaedah untuk menentukan ketebalan lipatan lemak kulit di atas trisep (KZhST) dan lilitan bahu (OP).

Petunjuk yang diperoleh dibandingkan dengan standard dan menentukan tahap kekurangan zat makanan (jadual 5).

Kriteria somatometrik untuk diagnosis kekurangan zat makanan

No. p / pPetunjuk somatometrikLantaiPiawaiTahap kekurangan zat makanan (kekurangan zat makanan)
cahayarata-rataberat
1.Lingkaran bahu (OD), cmsuami29-2626-2323-20kurang daripada 20
isteri28-2525-22.522.5-19.5kurang daripada 19.5
2.Ketebalan lipatan lemak kulit di atas trisep (KZhST), mmsuami10.5-9.59.5-8.48.4-7.4kurang daripada 7.4
isteri14.5-1313-11.611.6-10.1Kurang dari 10.1
3.Lingkaran otot bahu (WMD), cmsuami25.7-2323-20,420,4-18kurang daripada 18
isteri23,4-2121-18.818.8-16.4Kurang daripada 16.4

Petunjuk yang disenaraikan cukup bermaklumat untuk menilai jisim otot dan depot lemak badan dan membolehkan anda mendiagnosis protein (OMP kurang daripada 90% daripada standard), tenaga (KZHST kurang daripada 90% daripada standard) dan tenaga protein (OMP dan KZHT kurang daripada 90% daripada standard)

Kerja bebas:

Hitung penunjuk BMI individu menggunakan kaedah pengiraan dan tentukan status individu:

No. p / pPetunjuk somatometrikLantaiPiawaiKeputusan
1.Lingkaran bahu (OD), cm
2.Ketebalan lipatan lemak kulit di atas trisep (KZhST), mm
3.Lingkaran otot bahu (WMD), cm
Cadangan:

Pemakanan sihat yang rasional menetapkan bahawa penggunaan tenaga manusia setiap hari harus sesuai dengan nilai tenaga diet. Setelah menentukan penggunaan ini, dengan demikian dapat menentukan nilai tenaga pemakanan yang diperlukan, iaitu pengambilan kalori.

Nilai tenaga dan tenaga makanan yang dihasilkan di dalam badan semasa penukaran nutrien diukur dalam unit tenaga haba - kilokalori (kcal) atau kilojoule (kJ), 1 kcal = 4.184 kJ.

Jumlah tenaga yang dibebaskan dalam badan semasa pembakaran 1 g bahan makanan disebut pekali tenaga (setara).

Kos tenaga manusia dibahagikan kepada tidak terkawal dan dikawal selia.

Penggunaan tenaga yang tidak terkawal merangkumi metabolisme utama dan tindakan dinamik makanan tertentu.

Metabolisme utama adalah tenaga yang dibelanjakan untuk proses yang memastikan fungsi organ dalaman, sistem dan tisu, reaksi redoks dan mengekalkan suhu badan yang tetap. Tenaga metabolisme utama bagi lelaki rata-rata 1700 kkal, untuk wanita - 1400 kkal sehari.

Tindakan spesifik-dinamik bahan makanan (SDS) (kesan termogenik) adalah tenaga yang dibelanjakan untuk pencernaan dan transformasi bahan makanan. Penggunaan tenaga untuk makan dengan makanan campur disertai dengan peningkatan kadar metabolisme basal rata-rata 10-15% sehari.

Kos tenaga yang terkawal merangkumi penggunaan tenaga dalam proses kerja, kehidupan, sukan, dll. Pengeluaran tenaga ini menyertai aktiviti fizikal dan mental..

Kerja fizikal adalah komponen penentu dalam perbelanjaan tenaga harian. Semakin kuat aktiviti otot, semakin besar perbelanjaan tenaga..

Tenaga mental dicirikan oleh penggunaan tenaga yang rendah. Nilai metabolisme utama dengannya meningkat hanya 2-16%, sementara semasa aktiviti fizikal nilai metabolisme utama dapat meningkat beberapa kali.

Keseluruhan populasi berbadan dewasa, bergantung pada sifat pekerjaan dalam Standard Pemakanan semasa, dibahagikan kepada 5 kumpulan untuk lelaki dan 4 kumpulan untuk wanita. Lebih-lebih lagi, setiap kumpulan menyatukan orang-orang dari profesion tertentu.

Sebagai kriteria fisiologi objektif yang menentukan jumlah tenaga yang mencukupi untuk kumpulan tertentu, menurut cadangan WHO (Organisasi Kesihatan Sedunia) adalah pekali aktiviti fizikal (CFA).

Indeks Jisim Badan (BMI) Obesiti

Indeks Jisim badan

BMI = m / h2, di mana:
m - berat dalam kg,
h - tinggi dalam cm.

BMI dalam lingkungan 30-34.9 - obesiti tahap pertama. Dengan menggunakan kalkulator indeks jisim badan, sangat mudah untuk menentukan kehadiran lemak di dalam badan. Penentuan indeks jisim badan dibuat oleh hubungan empirik yang sangat sederhana. Seperti petunjuk relatif, pengiraan indeks jisim badan memerlukan beberapa tempahan ketika digunakan dalam praktik. Oleh itu, untuk penilaian yang lebih tepat mengenai tahap pengumpulan lemak, bersama dengan indeks jisim badan, disarankan untuk menentukan indeks kegemukan pusat.

Dan kadangkala mereka menganggap jumlah mereka berlebihan! Namun, ada cara yang boleh dipercayai untuk menentukan apakah masalah seperti itu wujud dalam kenyataan atau hanya di kepala anda. Untuk mengira, ambil berat badan anda dalam kilogram dan bahagikannya dengan segi empat pertumbuhan dalam meter. Omong-omong, mengira berat badan ideal anda juga sangat mudah: hanya kalikan segi empat sama ketinggian anda dalam meter dengan penunjuk yang diinginkan dalam julat normal. Katakan kita mengambil 21 sebagai panduan.

Untuk mengira tahap kegemukan, anda perlu mengetahui berat badan anda tepat dalam kilogram dan tinggi dalam meter. Semasa mengira pertumbuhannya kuasa dua. Jadual menunjukkan bukan sahaja tahap kegemukan oleh BMI, tetapi juga pilihan lain untuk petunjuk. Sekarang anda melihat bagaimana mengetahui tahap kegemukan - bandingkan BMI peribadi anda dengan parameter dalam jadual.

Pada 1 dan 2 darjah ketidakselesaan yang besar, pesakit tidak mengalami dan jarang berpaling kepada pakar pemakanan untuk mendapatkan bantuan. Pada dua peringkat pertama, pesakit boleh berusaha menurunkan berat badan sendiri dengan bantuan diet dan latihan. Terdapat beberapa kaedah tambahan untuk menentukan tahap kegemukan. Indeks Borngardt Menentukan tahap berat badan berlebihan dengan semua kaedah ini melibatkan petunjuk ketinggian dan berat badan. Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin berat sebelah, misalnya, atlet - pembina badan.

Indeks Jisim Tubuh Lama dan Kesihatan

Mengelaskan obesiti mengikut darjah, jenisnya juga dibezakan. Secara asalnya, ia adalah primer dan sekunder. Obesiti lelaki, atau kegemukan perut, boleh dipenuhi dengan bahaya kesihatan, kerana lemak terkumpul di perut dan organ dalaman.

Indeks jisim badan dan pengiraannya (kalkulator dan jadual)

Dengan mengetahui cara mengira tahap kegemukan sendiri, anda dapat menentukan sama ada anda perlu menghubungi pakar pemakanan. Sekiranya anda berlebihan berat badan, semakin cepat anda mula mengatasinya dengan cekap, semakin cepat sosok anda menjadi langsing dan cantik. Peningkatan berat badan yang disyorkan, rawatan anoreksia. Orang yang aktif secara fizikal yang terlibat dalam sukan boleh mendapatkan nilai yang terlalu tinggi yang berkaitan dengan jisim otot yang besar, dan bukan dengan jumlah lemak dalam badan.

BMI dalam julat 25-29.9 - berat badan berlebihan diperhatikan. Ini bukan kegemukan, tetapi anda perlu mengurangkan berat badan. Ini bukan hanya soal estetika dan penampilan, tetapi juga kesihatan anda. Sekiranya terdapat kegemukan, kemungkinan menderita diabetes, penyakit jantung, dan aterosklerosis hampir dua kali ganda. Lagipun, begitu banyak orang menderita penyakit yang berkaitan dengan kehadiran lebihan lemak di dalam badan! By the way, betulkan nama Sylvester Gardezio Stallone. Ya dan kami akan menambahkan blog anda ke senarai blog dofollow kami.

Bahkan gadis langsing kebimbangan akan berat badan mereka, dan ungkapan "Saya gemuk", secara senyap atau lantang, tidak diucapkan hanya oleh pemain ballerina atau gimnastik. Sebagai tambahan kepada penunjuk pertumbuhan dan berat badan, kaedah untuk menentukan ketebalan lipatan kulit yang dicadangkan oleh Korovin dapat digunakan. Walau bagaimanapun, ciri-ciri individu dari setiap tokoh dan perlembagaan tidak begitu mudah untuk memahami sosok ideal apa yang perlu anda perjuangkan. Oleh kerana itu, sebilangan gadis mengabaikan masalah mereka dengan sosok itu, sementara yang lain, sebaliknya, membesar-besarkan.

Indeks jisim badan adalah alat unik, dicipta dua abad yang lalu, berjaya digunakan oleh orang yang bimbang tentang kesihatan mereka. Indeks jisim badan saya ialah 19.7. Dengan senang hati saya perhatikan bahawa ini adalah norma) Perkara utama adalah mengekalkan keadaan ini. Berdasarkan kaedah alternatif untuk mengira jisim badan normal, kegemukan diedarkan dalam darjah bukan dari ukuran indeks itu sendiri, tetapi dari berapa berat badan pesakit melebihi ideal.

Foto di atas, di sebelah kiri, mempunyai penampilan wanita mengenai taburan jisim lemak (pinggang yang agak tipis dan pinggul penuh), di foto di sebelah kanan anda melihat seorang wanita dengan lemak yang tersimpan di perutnya dan pinggangnya, dan pinggulnya agak kurus - ini adalah kegemukan lelaki atau perut.

Nisbah pinggang ke pinggul

Untuk menentukan risiko diabetes dan komplikasi kardiovaskular, nisbah digunakan: pinggang / pinggul. Biasanya untuk lelaki, indikator ini tidak boleh lebih dari 1.0, dan untuk wanita - tidak lebih dari 0.85. Sekiranya petunjuk ini lebih tinggi, maka risiko komplikasi dalam menghadapi diabetes jenis 2 akan meningkat.

Anggaran Saiz Pinggang

Petunjuk penting lain ialah isipadu pinggang. Biasanya, pada lelaki tidak boleh melebihi 94 cm, dan pada wanita - 80 cm. Melebihi petunjuk ini juga menyebabkan peningkatan risiko terkena diabetes dan penyakit kardiovaskular..

Cara menentukan tahap kegemukan: jadual dan formula?

Kerana mentaliti atau toleransi, orang biasa jarang menganggap obesiti sebagai penyakit serius. Dan sia-sia, kerana keadaan seperti itu penuh dengan akibat yang mengancam nyawa. Sekurang-kurangnya perkembangan diabetes mellitus atau aterosklerosis. Tetapi secara relatif baru-baru ini, ia tetap dimasukkan ke dalam ICD 10. Artinya, sekarang obesiti secara rasmi diakui sebagai penyakit bebas. Bagaimana anda tahu jika anda atau orang tersayang menderita penyakit itu? Terdapat dua cara yang terbukti untuk melakukan ini..

1 cara: mengikut indeks jisim badan

Kaedah termudah untuk mengenal pasti kehadiran obesiti dan menentukan tahapnya adalah dengan mengira indeks jisim badan dan mengaitkan angka dengan nilai purata yang diberikan kepada pelbagai keadaan fisiologi.

Perhatian! Contoh pengiraan bagi seseorang dengan berat badan 100 kg dan tinggi 150 cm: 100 / 1.5² = 100 / 2.25 = 44.

Mengikut formula ini, terdapat 3 peringkat kegemukan: yang pertama, kedua dan ketiga. Yang terakhir adalah yang paling sukar dan berbahaya. Seseorang yang berjisim seperti itu sering tidak dapat melayani dirinya sendiri dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Jadual nisbah indeks jisim badan dan keadaan fizikal:

Obesiti 3 darjah, morbid

Kaedah 2: mengikut berat badan yang ideal

Cara kedua untuk menentukan tahap kegemukan adalah dengan mengira berat badan ideal (BMI) mengikut formula: P = 50 kg + (T - 150) x 0.75. P adalah BMI, T adalah tinggi dalam cm. Lelaki hanya perlu mengira. Wanita perlu mengurangkan 3.5 kg dari angka tersebut.

Perhatian! Contoh pengiraan bagi lelaki dengan pertumbuhan 200 cm: P = 50 + (200 - 150) x 0.75 = 50 + 50 x 0.75 = 50 + 37.5 = 87.5 kg. Contoh pengiraan bagi wanita dengan ketinggian 165 cm: P = 50 + (165 - 150) x 0,75 = 50 + 15 x 0,75 = 50 + 11,25 = 61,25 kg - 3,5 kg = 57,75 kg.

Nilai yang dihasilkan adalah berat badan yang seharusnya dimiliki seseorang. Adalah perlu untuk mengira berapa peratus berat sebenar yang berbeza dari yang ideal. Sekiranya berat wanita dari contoh yang diberikan adalah 80 kg, maka pengiraannya akan kelihatan seperti ini: 57.75 x 100/80 = 72%; 100% - 72% = 28%.

Dengan 1 darjah kegemukan, berat badan melebihi ideal sebanyak 29%, dengan yang kedua - sebanyak 30–49%, dengan yang ketiga - sebanyak 50–99%, dengan yang keempat (morbid) - sebanyak 100% dan lebih.

Kegemukan orang dewasa

RCHR (Pusat Republikan untuk Pembangunan Kesihatan Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan)
Versi: Protokol klinikal Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan - 2017

maklumat am

Penerangan Ringkas

Obesiti adalah penyakit berulang kronik yang dicirikan oleh pemendapan tisu adiposa yang berlebihan di dalam badan. Ini adalah penyakit multifaktorial kompleks yang berkembang kerana tindakan faktor genetik dan faktor persekitaran..
Dalam praktik klinikal, obesiti dinilai menggunakan indeks jisim badan (BMI). BMI dikira dengan membahagikan berat badan dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter persegi. Selaras dengan cadangan WHO, tafsiran penunjuk BMI berikut untuk populasi dewasa telah dikembangkan [2]:
• hingga 19 kg / m 2 - defisit berat badan;
• 19-24.9 kg / m 2 - berat badan normal;
• 25-29,9 kg / m 2 - berat badan berlebihan;
• 30 kg / m 2 ke atas - kegemukan.
Risiko kematian meningkat dengan ketara dengan BMI> 30. Dengan BMI> 40, terdapat kesan negatif kegemukan pada status kesihatan dan risiko kematian [1-5]. (A) Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) menggunakan istilah "obesiti morbid" untuk pesakit dengan BMI> 40 [3]. Menurut definisi Institut Kesihatan Nasional AS (NIH), obesiti dianggap lebih rendah dengan BMI ≥35 dan komplikasi serius yang berkaitan dengan obesiti, dan obesiti dengan BMI> 40, tanpa mengira adanya komplikasi [4, 5].

Kod ICD-10:

ICD-10
KodnyaTajuk
E66Obesiti
E66.1Obesiti Ubat
Sekiranya perlu, kenal pasti ubat menggunakan kod tambahan penyebab luaran (kelas XX).
E66.2Obesiti yang melampau disertai dengan hipoventilasi alveolar,
Sindrom hipoventilasi obesiti [OHS] sindrom hipeventilasi
E66.8Bentuk kegemukan lain. Obesiti yang menyakitkan
E66.9Kegemukan yang tidak dinyatakan. NOS Obesiti Ringkas
E67Jenis redundansi lain

Tarikh pengembangan / semakan protokol: 2013 (disemak 2017).

Singkatan yang digunakan dalam protokol:

Ag-hipertensi arteri
NERAKA-tekanan arteri
SHGG-globulin mengikat hormon seks
BMI-Indeks Jisim badan
CWR-risiko kardiovaskular
CT-Imbasan CT
HDL-lipoprotein berketumpatan tinggi
Lg-hormon luteinizing
LDL-lipoprotein berketumpatan rendah
MRI-Pengimejan resonans magnetik
MT-berat badan
DARI-Pinggang
Pankreas-lemak subkutan
SD-diabetes
CVD-penyakit jantung
Imbasan ultrabunyi-prosedur ultrasound
FR-faktor-faktor risiko
FSH-hormon perangsang folikel
Kelenjar tiroid-tiroid
Endoskopi-esofagogastroduodenoskopi

Pengguna protokol: pengamal am, ahli terapi, ahli endokrinologi, pakar kardiologi, ahli gastroenterologi, hepatologi, pakar sakit puan, pakar rheumatologi, pakar bedah, ahli neuropatologi.

Kategori pesakit: pesakit dewasa dengan obesiti, dengan manifestasi sindrom metabolik dan tanpa sindrom metabolik.

Tahap bukti:

DANMeta-analisis berkualiti tinggi, tinjauan sistematik terhadap RCT atau RCT berskala besar dengan kebarangkalian (++) kesalahan sistematik yang sangat rendah, hasilnya dapat disebarkan ke populasi yang sesuai.
PADAKajian kohort sistematik berkualiti tinggi (++) atau kajian kawalan kes atau kohort berkualiti tinggi (++) dengan risiko ralat sistematik atau RCT yang sangat rendah dengan risiko ralat sistematik (+) yang rendah, hasilnya dapat disebarkan kepada populasi yang sesuai.
DENGANKajian kohort atau kawalan kes atau kajian terkawal tanpa rawak dengan risiko bias rendah (+).
Hasilnya dapat diedarkan kepada populasi atau RCT yang sesuai dengan risiko ralat sistematik yang sangat rendah atau rendah (++ atau +), hasilnya tidak dapat disebarkan secara langsung kepada populasi yang sesuai.
DPenerangan mengenai rangkaian kes atau penyelidikan atau pendapat pakar yang tidak terkawal.
GPPAmalan klinikal terbaik.

- Panduan perubatan profesional. Piawaian rawatan

- Komunikasi dengan pesakit: soalan, ulasan, janji temu

Muat turun aplikasi untuk ANDROID

- Panduan perubatan profesional

- Komunikasi dengan pesakit: soalan, ulasan, janji temu

Muat turun aplikasi untuk ANDROID

Pengelasan

1. Oleh etiologi dan patogenesis:
Obesiti primer (perlembagaan pemakanan atau perlembagaan eksogen) (dalam 95% kes):
Gynoid (jenis bawah, pantat-femoral);
Android (jenis atas, perut, viseral);
· Dengan komponen individu sindrom metabolik;
Dengan gejala terperinci sindrom metabolik;
Dengan gangguan makan yang teruk;
Dengan sindrom makanan pada waktu malam;
· Dengan turun naik afektif bermusim;
· Dengan reaksi hiperfagik terhadap tekanan;
Dengan sindrom Pickwick;
Dengan ovari polikistik sekunder;
Dengan sindrom apnea tidur;
Sekiranya berlaku akil baligh dan muda.

2. Kegemukan (sekunder) simptomatik (dalam 5% kes):
Dengan kecacatan genetik:
· Dalam komposisi sindrom genetik yang diketahui dengan banyak kerosakan organ;
· Kecacatan genetik yang terlibat dalam pengaturan struktur metabolisme lemak.
Serebrum:
· (Distrofi Adiposogenital, sindrom Babinsky-Pehkranets-Frelikh);
· Tumor otak, struktur otak lain;
· Penyebaran lesi sistemik, penyakit berjangkit;
· Tumor hipofisis yang tidak aktif hormon, sindrom pelana Turki "kosong", sindrom "pseudotumor";
Berlatarbelakangkan penyakit jiwa.
Endokrin:
Hypothyroid;
Hypoovarian
· Untuk penyakit sistem hipotalamus-hipofisis;
Untuk penyakit kelenjar adrenal.

3. Klasifikasi obesiti sepanjang penyakit ini:
· Stabil;
Progresif
Sisa (kesan sisa selepas penurunan berat badan yang berterusan).

4. Klasifikasi obesiti mengikut indeks jisim badan.
Kegemukan BMI:
Orang Eropah:
· I darjah kegemukan: BMI dari 30 hingga 34.9;
· Obesiti darjah II: BMI dari 35 hingga 39.9;
· Obesiti darjah III: BMI dari 40 ke atas.
Orang Asia:
· I darjah kegemukan: BMI dari 25 hingga 28.94;
· Obesiti darjah II: BMI dari 29 hingga 32.9;
· Obesiti darjah III: BMI dari 33 ke atas.
Obesiti tahap III juga dipanggil patologi, atau kegemukan yang melampau. Nama ini disahkan secara klinikal, kerana pada pesakit yang menderita obesiti morbid, risiko kematian awal dua kali lipat dibandingkan dengan mereka yang BMInya sama dengan petunjuk yang sesuai dengan tahap kegemukan pertama (menurut kajian Eropah).

Klasifikasi dengan penilaian tahap risiko penyakit bersamaan

Risiko penyakit bersamaan
ObesitiBMI kg / m2OT (Wanita) 80-88 cm
OT (suami) 94-102 cm
DARI (Wanita) ³88 cm
OT (suami) ³102 cm
Berat badan berlebihan25.0-29.9Dinaikkantinggi
Purata30.0-34.9Ijazah obesiti ITinggiSangat tinggi
Sederhana35.0-39.9Ijazah obesiti IISangat tinggiSangat tinggi
Melampau (morbid)³ 40Obesiti darjah IIISangat tinggiSangat tinggi

Diagnostik

KAEDAH, PENDEKATAN DAN PROSEDUR DIAGNOSTIK [1,2]

Kriteria diagnostik:
BMI adalah kriteria pemeriksaan sederhana dan boleh dipercayai untuk menilai normal, berat badan berlebihan dan obesiti..
Algoritma untuk mendiagnosis obesiti, yang merangkumi dua komponen:
1) penilaian BMI dengan pembetulan ciri etnik untuk mengenal pasti individu dengan peningkatan jumlah tisu adiposa;
2) kehadiran dan keparahan komplikasi yang berkaitan dengan obesiti.

Aduan:
· Berat badan berlebihan;
· Peningkatan tekanan darah;
Sesak nafas semasa latihan fizikal;
Berdengkur dalam mimpi
Berpeluh meningkat;
Penyimpangan haid - pada wanita, penurunan potensi pada lelaki - kerana penyakit yang berkaitan dengan kegemukan.

Anamnesis:
· Perubahan berat badan selama 2 tahun terakhir;
· Tabiat makan, aktiviti fizikal;
Mengambil ubat (maklumat ini diperlukan untuk diagnosis awal berat badan berlebihan, pemilihan taktik rawatan yang mencukupi): kortikosteroid, ubat antipsikotik, antidepresan, kontraseptif oral, ubat penurun gula);
· Penyakit awal sistem kardiovaskular (infark miokard atau kematian mendadak seorang ayah atau saudara-mara lain dari lelaki berusia ≤ 55 tahun, atau seorang ibu atau saudara perempuan lain yang berumur a 65 tahun);
· Mengenal dan menilai kesan penyakit yang berkaitan dengan obesiti (diabetes, darah tinggi, dislipidemia, kardiovaskular, pernafasan dan patologi artikular, penyakit hati berlemak tanpa alkohol, gangguan tidur, dll.).

Pemeriksaan fizikal:
Pada peringkat rawatan awal pesakit, perlu melakukan aktiviti berikut:
· Kira BMI (indeks jisim badan);
· Ukur OT (kelantangan pinggang);
· Meneliti adanya distrofi papillary-pigmentary pada kulit (acanthosis nigricans) sebagai tanda ketahanan insulin;
· Menilai keparahan penyakit bersamaan dan risiko penyakit CVD dan diabetes jenis 2:
a) penilaian BMI;
b) penilaian OT;
c) pengiraan risiko kardiovaskular:
- merokok;
- AH (darjah, tempoh, etiologi);
- LDL;
- HDL;
- glukosa darah (plasma vena);
- asid urik, kreatinin;
- sejarah keluarga CVD;
- faktor risiko tambahan - lelaki berumur 45 tahun atau lebih, wanita 55 tahun atau lebih (menopaus).
Penilaian OT: untuk wanita ³80-88 cm, untuk lelaki ³94-102 cm (berbanding dengan standard nasional). Pengukuran OT juga mesti dilakukan dengan BMI 18,5-25 kg / m², kerana Pemendapan lemak yang berlebihan di perut meningkatkan risiko kardiovaskular (CVR) walaupun dengan berat badan yang normal. Dengan BMI ³35 kg / m² - pengukuran RT tidak praktikal.
BMI³30 kg / m² atau BMI³25 kg / m², tetapi DARI 80 cm pada wanita, DARI 94 cm pada lelaki dan kehadiran ³ 2 FR. Bagi kategori pesakit ini, penurunan berat badan adalah kunci untuk menjaga kesihatan. Pada tahap ini, perlu mengenal pasti keutamaan bagi pesakit ini - yang merupakan keutamaan pertama dalam rawatan, misalnya, berhenti merokok untuk pesakit tertentu lebih penting daripada penurunan berat badan dengan segera. Penilaian keadaan psikologi pesakit, motivasi dan keinginannya untuk mengurangkan berat badan.

Penyelidikan makmal:
· Ujian darah biokimia: kolesterol total, HDL, LDL, trigliserida, glukosa, ALT, AST, asid urik.
Ujian toleransi glukosa: dengan peningkatan glukosa puasa lebih dari 5,6 mmol / l, sejarah diabetes keluarga yang dibebani, tanda-tanda tidak langsung ketahanan insulin.

Penyelidikan instrumental:
ECG (tidak termasuk perubahan iskemia, gangguan irama, tanda-tanda ECG infarksi miokardium);
· Doppler - ekokardiografi dengan kajian mengenai ciri-ciri aliran darah transmitral dan penilaian kinetik miokard tempatan;
· Pemantauan ECG Holter (pengenalpastian gangguan irama dan konduksi yang signifikan secara klinikal, termasuk jeda yang penting secara diagnostik);
· Sekiranya IHD disyaki - ujian tekanan, dengan kemustahilan fizikal untuk melakukan;
· Ujian tekanan pesakit menunjukkan ekokardiografi tekanan farmakologi;
· MRI otak (pelana Turki) - dengan disyaki patologi sistem hipotalamus-hipofisis;
· Endoskopi: mengikut petunjuk;
Ultrasound rongga perut: mengikut petunjuk;
Ultrasound kelenjar tiroid: mengikut petunjuk.

Petunjuk untuk nasihat pakar:

pakarsasaran
pengamal am / kardiologipenjelasan keadaan somatik umum, kehadiran kejadian kardiovaskular
ahli endokrinologipengecualian obesiti yang berkaitan dengan penyakit endokrin;
pakar neurologi / pakar bedah sarafuntuk pesakit dengan sejarah kecederaan otak traumatik, penyakit neuroendokrin
pakar oftalmologipesakit dengan hipertensi arteri, kehadiran tumor otak, akibat kecederaan otak traumatik
pakar bedahuntuk menyelesaikan masalah rawatan pembedahan obesiti (dalam organisasi kesihatan republik dengan bentuk yang tidak menentu)
pakar sakit puandengan kesuburan yang terganggu, kehadiran tanda-tanda sindrom ovarium polikistik
ahli terapipesakit dengan gangguan makan (serangan makan secara kompulsif pada waktu yang berasingan, kurang kenyang, makan sejumlah besar makanan tanpa rasa lapar, dalam keadaan tidak selesa emosi, gangguan tidur dengan makan malam bersamaan dengan anoreksia pagi);
ahli genetikdengan adanya tanda-tanda sindrom genetik
pakar rheumatologiSekiranya terdapat patologi bersama, terutamanya ostearthrosis

Algoritma diagnostik: (rajah)

Diagnosis pembezaan

AduanPemeriksaanEndokrinopatiKaedah Diagnostik
Kelemahan umum, kelesuan, mengantuk, menggigil, bengkak, penurunan selera makan, sembelit, gangguan fungsi seksual, bradikardiaFisik hipersthenik, bengkak pada wajah, lidah bengkak dengan kesan gigi, bunyi jantung pekakHipotiroidisme primerTTG, svT4, ultrasound ShchZh
Pengagihan semula asid lemak (perut besar, lengan kaki yang nipis), kemerahan pada wajah, striae ungu, peningkatan tekanan darah, sakit kepala, mood yang tertekanTaburan lemak Android, matronisme, hiperpigmentasi lipatan kulit semula jadi, burgundy striae, luka kulit pustular, peningkatan tekanan darah yang berterusan, metabolisme karbohidrat tergangguSindrom hiperkortikismeACTH, kortisol dalam darah, perkumuhan kortisol dalam air kencing harian, ujian kecil / besar dengan dexamethasone, ultrasound (CT / MRI) kelenjar adrenal, MRI atau CT kelenjar pituitari
Penyimpangan haid, amenorea, pelepasan dari puting pada wanita, penurunan potensi, libido, kemandulan, ginekomastiaGalactorrheaSindrom hiperprolaktinemiaProlaktin, CT / MRI dengan kontras kelenjar pituitari, ultrasound ovari rahim pada wanita, prostat pada lelaki
Potensi menurun, libido, kemandulan, pembesaran payudara, penurunan jisim otot pada lelakiJenis badan eunuchoid, turgor kulit menurun, otot kendur, ginekomastia, perkembangan kemaluan luaranSindrom Hipogonadisme (primer / sekunder)Testosteron, LH, FSH, estradiol, GSPP, ultrasound payudara, sinar-X tengkorak (unjuran lateral), dan perundingan ahliologi
Penyimpangan haid, amenorea, pertumbuhan rambut badan yang berlebihan pada wanitaJenis badan Android, hirsutisme, virilisasiSindrom hiperandrogenismeLH, FSH, SHBG, testosteron, 17-OP, ultrasound pelvis, kelenjar adrenal, perundingan pakar sakit puan

Rawatan

Dadah (bahan aktif) yang digunakan dalam rawatan
Venlafaxine (Venlafaxine)
Liraglutide (Liraglutide)
Metformin (Metformin)
Orlistat (Orlistat)
Phentermine (Phentermine)
Fluoxetine (Fluoxetine)

Rawatan (klinik pesakit luar)

TAKTIK RAWATAN DI TINGKAT LUAR [1,2]: pada peringkat pesakit luar, pesakit tanpa tanda-tanda komplikasi dan penyakit yang berkaitan dengan obesiti dirawat.
Tujuan merawat pesakit gemuk bukan hanya untuk mengurangkan berat badan, tetapi juga untuk mengurangkan risiko kesihatan dan memperbaikinya.

Rawatan bukan ubat:
Keseluruhan tempoh rawatan dibahagikan kepada 2 peringkat: pengurangan (3-6 bulan) dan penstabilan (6-12 bulan) berat badan. Kerja bersama doktor dan pesakit adalah kunci kejayaan. Pada tahap ini, perlu mengembangkan strategi perawatan: beberapa pesakit menolak untuk menurunkan berat badan, bagi mereka metode pilihan adalah untuk mencegah kenaikan berat badan lebih lanjut. Komponen utama rawatan adalah: diet, senaman dan terapi tingkah laku.
1) Penyelesaian: rawatan apa yang diperlukan oleh pesakit??
a) cadangan diet, aktiviti fizikal, terapi tingkah laku [3] [B]
b) diet + rawatan ubat
c) diet + rawatan pembedahan
2) Cari tahu bagaimana motivasi pesakit? Hasil apa yang dia mahu dapatkan? Usaha apa yang siap dibuat?
3) Pemilihan diet yang optimum. Sistem pemakanan yang disyorkan oleh WHO melibatkan pengurangan jumlah kalori dan mengehadkan lemak hingga 25-30% daripada jumlah pengambilan kalori. Perubahan dalam pemakanan diperkenalkan secara beransur-ansur, dengan mengambil kira tabiat pemakanan pesakit (ciri kebangsaan), keperluan tenaga harian dikira (defisit 600 kcal / hari: 1000 - 1200 kcal untuk wanita, 1000-1500 kcal untuk lelaki). Sekiranya anda berasa lapar, mungkin + 100 kkal. [A]
4) Pilihan bersama (doktor + pesakit) rejimen latihan aerobik (jenis, kekerapan, intensiti - dipilih secara individu. Norma yang disyorkan adalah 225-300 min / minggu, yang sepadan dengan 45-60 min 5 r / minggu). [B]

Perubahan dalam diet (A)Aktiviti fizikal (A / B)Sokongan psikologi (B)
hitung keperluan tenaga harian (pengurangan kalori harian sebanyak 600 kkal menyebabkan penurunan berat badan sebanyak 0.5 kg / minggu)
contoh: 1000 - 1200 kkal untuk wanita, 1000-1500 kkal untuk lelaki).
Sekiranya anda berasa lapar, anda boleh + 100 kkal
Nilai tenaga diet rendah kalori (NKD) adalah 800-1200 kcal sehari. Diet yang memberikan 1200 kcal atau lebih setiap hari dikelaskan sebagai diet seimbang hipokalori atau diet kekurangan seimbang
Penggunaan diet yang memberikan tenaga kurang dari 1200 kcal sehari (5000 kJ) dapat menyebabkan kekurangan mikronutrien, yang dapat mempengaruhi status pemakanan dan hasil rawatan..
peningkatan aktiviti harian (berjalan kaki dan berbasikal daripada menggunakan kereta, menaiki tangga dan bukannya menggunakan lif, dll.).
Pesakit harus diberi nasihat dan membantu meningkatkan aktiviti fizikal harian..
Sesuai dengan saranan moden, orang-orang dari semua peringkat usia harus melakukan senaman sepanjang hari dalam seminggu atau sepanjang hari sekurang-kurangnya 30-60 minit dengan intensiti sederhana (contohnya, berjalan aktif) atau 150 minit seminggu (5 hari selama 30 minit)
Terapi kognitif-tingkah laku (CBT) merangkumi teknik yang bertujuan untuk membantu pesakit mengubah pemahaman mendalam tentang pemikiran dan kepercayaannya mengenai pengaturan berat badan, kegemukan dan akibatnya; teknik ini juga bertujuan untuk tingkah laku yang menyumbang kepada penurunan berat badan yang berjaya dan mengekalkan hasilnya. CBT merangkumi beberapa komponen, seperti pemantauan diri (rakaman makanan yang dimakan), teknik untuk mengawal proses makanan itu sendiri, kawalan rangsangan, teknik kognitif dan relaksasi
Ubat
Dadah / Kod ATX
Mekanisme tindakan / doskomenTahap bukti
Orlistat
A08AB01
Perencatan lipase gastrousus
120 mg 3 p × sehari
Kesan sampingan menurun dari masa ke masa; Ia berfungsi lebih baik sambil mengekalkan lemak dalam makanan, tetapi ini menyebabkan peningkatan kesan sampingan; menurunkan LDL; kehamilan - kategori BPADA
Liraglutide
ATX
A10BX07
Agonis reseptor GLP1,
3.0 mg **
Liraglutide mengurangkan berat badan seseorang terutamanya dengan mengurangkan jisim tisu adiposa. Penurunan berat badan berlaku dengan mengurangkan pengambilan makanan. Liraglutide tidak meningkatkan penggunaan tenaga 24 jam.PADA
* Phentermine
A08AA01
Simpatomimetik
Data RCT tidak mencukupi; peningkatan risiko hipertensi paru mungkin tidak penting; kehamilan
- kategori C;
tersedia sebagai generik; memerlukan
kawalan tekanan darah
DENGAN

* - tidak ada dalam daftar CNF, aplikasi setelah pendaftaran di wilayah Republik Kazakhstan
** permohonan setelah pendaftaran di wilayah Republik Kazakhstan

Penilaian keberkesanan terapi selama 6 bulan - 1 tahun. Pada peringkat ini, pemantauan buku harian pemakanan, pembetulan dan pemantauan berterusan terhadap keadaan psikologi pesakit perlu dilakukan. Sekiranya nilai sasaran berat badan (pengurangan 7% dari MT awal) belum tercapai dalam tempoh ini, kembali ke titik 1, tinjau taktik rawatan, dan teruskan pemantauan setiap 3-6 bulan. Semasa menggunakan terapi ubat - penilaian keberkesanan, kehadiran kesan sampingan, serta pertimbangan penarikan terapi. Setelah mencapai tahap berat badan sasaran - penilaian semula faktor risiko untuk perkembangan penyakit bersamaan. Pemantauan pesakit untuk masa yang lama.

Senarai Ubat Tambahan

Ubat
Dadah / Kod ATX
Mekanisme tindakan / doskomenTahap bukti
Venlafaxine N06AX16
Antidepresan. Perencat terbalik
menangkap serotonin dan norepinefrin.
75/150 mg
pada waktu makan malamPADA
Fluoxetine
N06AB03
antidepresan, salah satu wakil utama kumpulan perencat pengambilan serotonin selektif. Kesan antidepresan digabungkan dengan merangsang. Meningkatkan mood, mengurangkan ketegangan, kegelisahan dan rasa takut, menghilangkan dysphoria. Tidak menyebabkan hipotensi ortostatik, kesan penenang, bukan kapsul kardiotoksik 20 mguntuk pesakit dengan obesiti, apnea tidur, makan malam dan bulimiaPADA
Metformin A10BA02ubat penurun gula tabletuan biguanide. 500/100 mguntuk pesakit dengan obesiti dan diabetes, wanita dengan obesiti dan ovarium polikistik, serta untuk pesakit dengan obesiti yang menerima ubat antipsikotik yang menyebabkan ketahanan terhadap insulinPADA

Campur tangan pembedahan:
Matlamat rawatan pembedahan obesiti morbid:
· Melalui penurunan berat badan yang ketara, mempengaruhi perjalanan penyakit yang berkaitan dengan obesiti;
· Meningkatkan kualiti hidup pesakit.
Rawatan pembedahan boleh dilakukan dengan MO dan ketidakberkesanan langkah-langkah konservatif yang dilakukan sebelumnya pada orang berusia 18-60 tahun [10,11]:
BMI> 40 kg / m2 (tanpa mengira kehadiran penyakit bersamaan); (D)
· BMI> 35 kg / m2 dan adanya penyakit serius, yang mana boleh dipengaruhi oleh penurunan berat badan. (D)
Kontraindikasi untuk rawatan pembedahan obesiti adalah [10,11] (D):
Pemburukan ulser peptik perut dan duodenum;
Kehamilan
· Penyakit onkologi;
Gangguan mental: kemurungan teruk, psikosis (termasuk kronik), penyalahgunaan bahan psikoaktif (alkohol, ubat-ubatan dan psikotropik lain), beberapa jenis gangguan keperibadian (psikopati), bulimia nervosa;
· Perubahan yang tidak dapat dipulihkan pada bahagian organ penting (CHF kelas fungsional III-IV, hepatik, kegagalan buah pinggang, dll.).
Campur tangan pembedahan dilakukan mengikut Protokol Klinikal untuk Diagnosis dan Rawatan “Obbiti Morbid. Sindrom metabolik Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan ".

Selepas rawatan pembedahan, pesakit memerlukan terapi penggantian dengan persediaan besi dan kalsium; multivitamin ditunjukkan. Operasi pembetulan - abdominoplasty, sedot lemak - hanya boleh dilakukan setelah penstabilan berat badan.

Penyelenggaraan selanjutnya:
· Mengawal kolesterol total, HDL, LDL, trigliserida, glukosa, ALT, AST, asid urik 1 kali dalam 6 bulan.

Petunjuk keberkesanan rawatan:
· Menurunkan dan menstabilkan berat badan;

Kemasukan ke hospital

INDIKASI UNTUK HOSPITALISASI DENGAN INDIKASI JENIS HOSPITALISASI [15-18]

Petunjuk untuk kemasukan ke hospital yang dirancang:
· Pesakit dengan BMI 30-35 kg / m2 dengan diabetes jenis 2 bersamaan yang akan menjalani gastroshunting (UD 2b) [15,16];
· Pesakit dengan BMI = 35-39 kg / m2 dengan adanya patologi bersamaan: diabetes mellitus jenis 2, hipertensi, hiperlipidemia, apnea tidur obstruktif, sindrom hypoventilation (sindrom Picvikian), penyakit hati berlemak tanpa alkohol atau steatohepatitis bukan alkohol, GERD, asma, penyakit urat, inkontinensia kencing yang teruk, arthrosis, arthritis (UD 1a) [17,18];
Pesakit dengan BMI ≥ 40 kg / m2.

Petunjuk untuk kemasukan ke hospital kecemasan: tidak.

Maklumat

Sumber dan sastera

 1. Minit mesyuarat Suruhanjaya Bersama untuk Kualiti Perkhidmatan Perubatan Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan, 2017
  1. 1) Garis Panduan Eropah untuk Pengurusan Obesiti pada Fakta Obes Orang Dewasa 2015; 8: 402–424; 2) Obesiti Garis Panduan Global WGO; 3) Shaper A., ​​Wannamethee S., Walker M. Berat badan: implikasi untuk pencegahan penyakit jantung koronari, strok, dan diabetes mellitus dalam kajian kohort lelaki berusia pertengahan // British Medical Journal. - 2005. - No. 314. - R. 1311-17. 4) Pembedahan gastrousus untuk kegemukan teruk // NIH Consensus Statement Online. - 1991. - No. 9 (1). - R. 1-20. 5) Garis Panduan Klinikal mengenai pengenalpastian, penilaian dan rawatan kegemukan dan obesiti pada orang dewasa. Institut Jantung, Paru dan Darah Negara. Nih. 6) Leslie W.S., Hankey C.R., Lean M.E. Peningkatan berat badan sebagai kesan buruk bagi beberapa ubat yang biasa diresepkan: tinjauan sistematik // Q. J. Med. - 2007; 100: 395-404. 7) Malone M. Ubat-ubatan yang berkaitan dengan kenaikan berat badan // Ann. Farmakot - 2005; 39: 2046-55. 8) Slentz C. A., Duscha B. D., Johnson J. L., Ketchum K., Aiken L. B., Samsa G. P., Houmard J. A., Bales C. W., Kraus W. E. Kesan jumlah latihan pada berat badan, komposisi badan, dan ukuran obesiti pusat: STRRIDE - kajian terkawal secara rawak // Arch. Pelatih Med. - 2004; 164: 31-9. 9) Persatuan Diabetes Amerika, Persatuan Psikiatri Amerika, Persatuan Endokrinologi Klinikal Amerika dan Persatuan Amerika Utara untuk Kajian Obesiti: Persidangan Pembangunan Konsensus mengenai Ubat Antipsikotik dan Obesiti dan Penyataan Konsensus Diabetes // Penjagaan Diabetes. - 2004; 27: 596-601. 10) Garis panduan Eropah interdisipliner untuk pembedahan untuk kegemukan (morbid) yang teruk // Obes Surg. - 2007. - No. 17. - R. 260–70. 11) American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and American Society for Metabolic and Bariatric Surgery Medical Guidelines for Clinical Practice untuk sokongan pemakanan, metabolik dan bukan pembedahan perioperatif pesakit pembedahan bariatric // Surg Obes Relat Dis. - 2008. - No. 4 (5 Suppl). - R. S109–84.

Maklumat

ASPEK ORGANISASI PELAKSANAAN PROTOKOL

Senarai pembangun protokol dengan data kelayakan:
1) Danyarova Laura Bakhytzhanovna - calon sains perubatan, ahli endokrinologi, ketua jabatan endokrinologi Universiti Pedagogi Negeri Republik di Universiti Perm Perm "Institut Penyelidikan Ilmiah Kardiologi dan Penyakit Dalam".
2) Raisova Aigul Muratovna - calon sains perubatan, ketua jabatan terapi Universiti Pedagogi Negara Republik di Institut Kardiologi, Institut Penyelidikan Ilmiah Kardiologi dan Perubatan Dalaman.
3) Smagulova Gaziza Azhmagievna - Calon Sains Perubatan, Ketua Jabatan Propaedeutics Penyakit Dalaman dan Farmakologi Klinikal Universiti Pedagogi Negeri Republik di Universiti Perubatan Negeri Kazakhstan Barat yang dinamakan M. Ospanov.

Petunjuk tidak ada konflik kepentingan: tidak.

Pengulas:
Nurbekova Akmaral Asylovna - Doktor Sains Perubatan, Profesor Jabatan Penyakit Dalam Negeri No. 2 Universiti Pedagogi Negara Republik di Universiti Politeknik "Universiti Perubatan Nasional Kazakhstan Asfendiyarova ».

Petunjuk syarat-syarat untuk semakan protokol: semakan semula protokol 5 tahun selepas penerbitannya dan dari tarikh ia berkuat kuasa atau dengan adanya kaedah baru dengan tahap bukti.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes