Perencat dipeptidyl peptidase-4-vildagliptin - ubat baru dalam rawatan diabetes jenis 2

Pada banyak pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 (diabetes jenis 2), penggunaan ubat hipoglikemik oral (PRS) tidak memungkinkan untuk mencapai kawalan glisemik yang diperlukan. Menurut kajian UKPDS, pampasan penyakit 3 tahun selepas pementasan d

Pada banyak pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 (diabetes jenis 2), penggunaan ubat hipoglikemik oral (PRS) tidak memungkinkan untuk mencapai kawalan glisemik yang diperlukan. Menurut kajian UKPDS, pampasan penyakit hanya dicapai pada 45% pesakit setelah 3 tahun diagnosis dengan monoterapi PSSP, dan hanya pada 30% setelah 6 tahun. Keadaan ini menentukan keperluan untuk mengembangkan dan memperkenalkan ubat-ubatan baru yang tidak hanya dapat menghilangkan gangguan metabolik, tetapi juga menjaga aktiviti fungsional sel pankreas, merangsang dan mengaktifkan mekanisme fisiologi rembesan insulin dan mengawal kadar glukosa darah..

Pengaturan homeostasis glukosa dalam tubuh dilakukan oleh sistem polyhormonal yang kompleks, termasuk hormon pankreas dan hormon incretin, yang dihasilkan di dalam usus sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan. Sehingga 70% rembesan insulin selepas pembedahan pada orang yang sihat disebabkan oleh kesan inkretin (Gamb. 1) [1]. Pada pesakit diabetes jenis 2, kesan ini dikurangkan dengan ketara (Gamb. 2).

Inkritin yang memainkan peranan utama dalam tindak balas insulin terhadap pengambilan makanan adalah polipeptida insulinotropik (HIP) yang bergantung pada glukosa dan peptida-1 seperti glukagon (GLP-1).

Kemasukan makanan ke saluran pencernaan dengan cepat merangsang pembebasan ISU dan GLP-1, yang disebabkan oleh tindakan gabungan:

Increctin juga dapat menurunkan glisemia disebabkan oleh mekanisme bukan insulin dengan memperlambat pengosongan perut dan menurunkan pengambilan makanan..

Pada diabetes jenis 2, kandungan incretin dan kesannya berkurang. Walaupun begitu, kesan inkretin pada pesakit seperti itu dapat dipulihkan dengan pengenalan ubat eksogen [3]. Oleh itu, hasil menjelaskan peranan hormon gastrointestinal (incretins) dalam pengaturan metabolisme karbohidrat adalah penciptaan kelas ubat penurun gula yang baru - incretinomimetics (Gamb. 3).

Cadangan baru mengenai pilihan rejimen rawatan dan algoritma untuk mengekalkan kawalan glisemik, yang dibentangkan di Kongres Persekutuan Diabetes Antarabangsa (Montreal, 18-23 Oktober 2009), menekankan pentingnya perencat dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4) dan agonis GLP-1. Ubat-ubatan kumpulan ini disyorkan pada hampir semua peringkat rawatan diabetes jenis 2.

Salah satu wakil kelas perencat DPP-4 adalah vildagliptin (Galvus®), yang didaftarkan di Rusia pada bulan November 2008. Vildagliptin digunakan pada pesakit diabetes jenis 2 sebagai monoterapi pada dos 50 mg atau 100 mg sehari atau bersama dengan metformin, sediaan sulfonylurea (PSM) atau insulin.

Penghambatan selektif dan reversibel enzim DPP-4 meningkatkan kepekatan endogenous HIP dan GLP-1, dan juga memanjangkan jangka masa kehadiran mereka dalam plasma. Oleh itu, Vildagliptin meningkatkan kesan fisiologi kedua-dua hormon incretin, meningkatkan rembesan insulin yang bergantung pada glukosa dan mengurangkan peningkatan rembesan glukagon. Mengurangkan kadar glukagon berlebihan dengan makanan, seterusnya menyebabkan penurunan daya tahan insulin.

Inhibisi DPP-4 ditunjukkan setelah satu dos vildagliptin pada sukarelawan yang sihat dan beberapa dos pada pesakit diabetes jenis 2. Lebih-lebih lagi, tempoh penghambatan bergantung kepada dos. Dosis 50 mg dan 100 mg sekali sehari sama berkesan untuk menghambat DPP-4 pada waktu makan siang, tetapi dos 100 mg lebih berkesan pada waktu malam..

Peningkatan tahap GLP-1 dan GUI ditunjukkan pada pesakit diabetes jenis 2 yang menerima vildagliptin selama 4 minggu; peningkatan kadar incretin selepas makan dan semasa perut kosong diperhatikan. Tahap peningkatan diperhatikan pada waktu siang dan malam..

Kesan klinikal utama ubat adalah untuk meningkatkan kawalan glisemik, menurunkan hemoglobin HbA1c glikasi (penunjuk integral kawalan metabolisme karbohidrat selama 2-3 bulan). Ini membolehkan lebih ramai pesakit mencapai tujuan rawatan terapeutik. Kesan penurunan kadar glisemia dan HbA1c dikaji menggunakan pelbagai kaedah (puasa dan selepas tahap glukosa plasma, profil glisemik harian, pengeluaran glukosa endogen). Vildagliptin mengurangkan glukosa plasma setelah makan pada pesakit diabetes jenis 2, baik dalam monoterapi dan dalam kombinasi dengan sulfonylurea atau metformin, PSSP yang paling sering digunakan [1]. Di samping itu, dengan vildagliptin (4 minggu) pada pesakit diabetes jenis 2, penurunan trigliserida serum diperhatikan.

Oleh itu, kita boleh membincangkan tindakan multikomponen vildagliptin, yang merangkumi:

Lebih daripada 20 ribu pesakit mengambil bahagian dalam ujian klinikal vildagliptin, sementara 14 ribu pesakit menerima ubat secara langsung. Semua kajian dikendalikan, multisenter, double blind dalam kumpulan selari..

Vildagliptin berbanding rosiglitazone sebagai monoterapi

Perbandingan keberkesanan dan toleransi terapi dengan vildagliptin dan rosiglitazone dalam 24 minggu terapi [8]. Pesakit yang termasuk dalam kajian yang sebelumnya tidak menerima terapi ubat dengan HbA1c awal 7,5-11,0% secara acak menjadi vildagliptin (50 mg ´ 2 kali / hari) atau rosiglitazone (8 mg ´ 1 kali sehari). Kajian itu merangkumi 697 pesakit dengan diabetes jenis 2 (vildagliptin n = 459; rosiglitazone n = 238). Parameter utama kajian adalah dinamika HbA1c: pada mulanya dan setelah 24 minggu. Parameter penyelidikan sekunder: dinamik glukosa plasma puasa, lipid plasma puasa, dinamik berat badan, kejadian edema semasa terapi.

Hasil kajian menunjukkan penurunan yang signifikan dalam tahap HbA1c dibandingkan dengan nilai awal sebanyak -1.1% dan -1.3% untuk vildagliptin dan rosiglitazone, masing-masing (p 9%), dinamika penurunan yang ketara ditunjukkan pada kedua-dua kumpulan rawatan: -1,8% pada kumpulan rawatan dengan vildagliptin (awalnya 10.0%) dan -1.9% pada kumpulan rawatan dengan rosiglitazone (awalnya 9.9%). Pada masa yang sama, signifikan secara statistik (p 30 U / hari) dan tidak mencapai kawalan glisemik yang mencukupi (HbA1c awal 7.5-11%) diperhatikan. Parameter utama kajian ini adalah untuk menilai keberkesanan penambahan vildagliptin ke insulin dari segi kesan terhadap pengurangan HbA1c dibandingkan dengan monoterapi insulin (Gamb. 7).

Secara amnya, penambahan vildagliptin ke insulin mengurangkan tahap HbA1c secara signifikan berbanding dengan nilai awal dan dengan kumpulan monoterapi. Perbezaan antara kumpulan adalah -0.3% (P = 0.01). Pada pesakit berusia lebih dari 65 tahun, terdapat juga penurunan glisemia yang ketara dan lebih ketara daripada kumpulan insulin vildagliptin +: -0,7% HbA1c dibandingkan dengan nilai awal (p

M. B. Antsiferov, Doktor Sains Perubatan, Profesor
L. G. Dorofeeva, Doktor Sains Perubatan

Endokrinologi Dispensari Jabatan Kesihatan, Moscow

Penilaian perbandingan keberkesanan klinikal dan ekonomi perencat dipeptylpetidase-4 dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2

Diterbitkan dalam jurnal:
"Endokrinologi. Jilid III."

A.V. Sabanov, Universiti Perubatan Negeri Volgograd
PADA. Petunina, Universiti Perubatan Negeri Sechenov Pertama Moscow
N.V. Matveev, Universiti Perubatan Penyelidikan Nasional Rusia dinamakan N.I Pirogova
A.V. Luneva, syarikat "Takeda-Rusia"

Hormon sistem gastroenteropankreas, incretins, peptida 1 seperti glukon (GLP-1) dan polipeptida insulinotropik yang bergantung pada glukosa (HIP) adalah komponen penting dalam pengaturan metabolisme karbohidrat. Mereka membantu meningkatkan rembesan insulin, menekan pengeluaran glukagon dan, dengan itu, mengurangkan glisemia. Inkritin juga mempunyai sejumlah kesan pleiotropik tambahan. Walau bagaimanapun, kesan GLP-1 dan HIP tidak lama kerana dibelah oleh enzim dipeptidyl peptidase (DPP-4). Telah ditunjukkan bahawa pada diabetes mellitus tipe 2 terdapat kecacatan incretin yang dapat dihentikan dengan pelantikan perencat DPP-4. Inhibitor DPP-4, yang merupakan kelas baru ubat penurun gula, mencegah pemusnahan incretin, meningkatkan tahapnya menjadi supraphysiologis, dan dengan itu menyebabkan penurunan glukosa darah [1, 2]. Penggunaannya pada pesakit diabetes mellitus jenis 2 (T2DM) menyebabkan penurunan konsentrasi hemoglobin glikasi (HbA1c), glukosa darah puasa, umumnya bertindak pada triad glisemik. Perlu diperhatikan bahawa rangsangan rembesan insulin dan penekanan pengeluaran glukagon dilakukan oleh mekanisme yang bergantung pada glukosa.

Inhibitor DPP-4 tidak hanya memiliki efek menurunkan gula, tetapi juga tahap keselamatan yang tinggi, kerana mereka mempunyai risiko rendah untuk mengalami keadaan hipoglikemik dan tidak menyumbang kepada kenaikan berat badan [2]. Oleh itu, pada masa ini, perencat DPP-4 dianggap salah satu ubat yang paling menjanjikan (PM) yang digunakan dalam rawatan diabetes 2. Mereka boleh digunakan sebagai monoterapi atau dalam kombinasi dengan ubat penurun gula lain - metformin, turunan sulfonylurea, thiazalidinedione, dan juga dengan insulin.

Walaupun terdapat persamaan ketara perencat DPP-4 dalam keparahan profil keberkesanan dan keselamatan terapi mereka, terdapat beberapa perbezaan sifat ubat-ubatan individu kelas ini, khususnya berkenaan dengan beberapa ciri farmakokinetik, seperti penyerapan, metabolisme, penghapusan, dan juga dalam jangka masa tindakan, dalam tahap selektiviti dan tahap penghambatan enzim DPP-4.

Kemungkinan perbezaan di atas mungkin mempunyai kepentingan klinikal tertentu, terutama bagi pesakit yang mengalami gangguan fungsi hati dan ginjal, serta untuk pesakit dengan penyakit kardiovaskular. Di samping itu, perbezaan ini boleh mempengaruhi ciri klinikal dan ekonomi penggunaan ubat ini..

Sehubungan itu, perbandingan dibuat mengenai keberkesanan klinikal dan ekonomi lima ubat dalam kumpulan ini: alogliptin, yang didaftarkan di Rusia pada tahun 2014 (Vipidia ®, Takeda) dan ubat-ubatan yang sudah diketahui di Rusia - linagliptin (Trazhenta ®, Bjehringer Inngelheim), saxagliptin (Ongliza ®, Bristol-Myers Squibb), sitagliptin (Januvia ®, Merck Sharp & Dohme), vildagliptin (Galvus ®, Novartis). Pada tahun 2014, hanya vildagliptin yang dimasukkan dalam senarai VED, pada tahun 2015, saxagliptin dan sitagliptin juga termasuk dalam senarai ini. Untuk membandingkan objektif klinikal ubat-ubatan di atas dengan objektif, kami telah melakukan pencarian meta-analisis membandingkan keberkesanan klinikal pelbagai perencat DPP-4. Jumlah penerbitan yang terdapat di PubMed untuk kata kunci "DPP4" dan "meta-analisis" adalah 9, tetapi hanya satu penerbitan yang merangkumi penilaian alogliptin, walaupun ia tidak banyak dikhaskan untuk membandingkan keberkesanan sehubungan dengan keselamatan pelbagai penghambat DPP 4.

Menurut hasil carian untuk kata kunci "meta-analisis" dan "alogliptin", 14 penerbitan ditemui. Di kebanyakan mereka, tidak ada perbandingan serentak antara keberkesanan dan profil keselamatan perwakilan individu dari kelas perencat DPP-4. Perbandingan yang paling lengkap dibuat dalam salah satu penerbitan terbaru (Craddy P., Palin H.-J., Johnson K.I., 2014) [4].

Kajian ini menganalisis data mengenai beberapa parameter keberkesanan dan keselamatan untuk perencat DPP-4 berikut: alogliptin, linagliptin, saxagliptin, sitagliptin, dan vildagliptin. Meta-analisis ini didasarkan pada 85 penerbitan yang menerangkan hasil dari sejumlah 83 ujian klinikal secara rawak di mana ubat-ubatan yang dikaji digunakan pada pesakit diabetes jenis 2 sebagai monoterapi (14 kajian), dan dalam kombinasi dengan ubat penurun gula lain, seperti metformin, sulfaurea dan persediaan insulin.

Jelas sekali, ketika menilai keberkesanan dan keselamatan terapi penurunan gula gabungan, lebih sukar untuk mengesan dan membandingkan perbezaan keberkesanan perencat DPP-4 yang dikaji, memandangkan kemungkinan pengaruh komponen terapi lain.

Dalam hal ini, untuk analisis farmakekonomi, kami menggunakan data dari kajian oleh Craddy et al., Berkaitan dengan monoterapi dengan perencat DPP-4 (Jadual 1). Pesakit dengan diabetes jenis 2 yang menerima salah satu daripada 5 perencat DPP-4 dibandingkan kerana monoterapi menunjukkan penurunan HbA1c yang ketara berbanding dengan pesakit yang menerima plasebo.

Jadual 1.
Perbandingan keberkesanan dan keselamatan perencat DPP-4 [4]

IndeksAlogliptinLinagliptinSaxagliptinSitagliptinVildagliptin
Perubahan mutlak dalam HbA1c dari nilai asal,%-0.58
(-0.83... -0.33)
-0.58
(-0.83... -0.35)
- 0.45
(-0.75... -0.15)
-0.59
(-0.75... -0.43)
-0.52
(-0.71... -0.31)
Perubahan berat badan mutlak, kg-0.17
(-0.60... 0.23)
-0.12
(-0.62... 0.38)
-0.20
(-0.18... 0.60)
0.33
(-0.12... 0.80)
Kebarangkalian hipoglikemia,%0.13
(0,0032... 0,71)
0.8
(0,0028.. 0,42)
0.88
(0,062..3,8%)
0.29
(0,046..0,97)
0.37
(0.043-1.4%)
Semua petunjuk ditunjukkan sebagai nilai purata dengan selang keyakinan 95%. Tidak ada perbezaan yang signifikan antara petunjuk untuk ubat yang berbeza dikesan (p> 0.05)

jadual 2.
Pengiraan kos terapi tahunan dengan pelbagai perencat DPP-4

DadahDosBilangan tablet setiap pekPelbagai kemasukan (tablet setiap hari)Kos 1 pakej, sapu.Kos terapi 1 hari, sapu.Kos terapi selama 1 tahun, sapu.
Linagliptin5 mgtiga puluh11,739.9358.0021 169.15
Saxacliptin5 mgtiga puluh12.070.5869.0225 192.06
Sitagliptin100 mg2812,483.2688.6932,371.07
Vildagliptin50 mg282821.9258.7121,428.63
Alogliptin25 mg2811,343.6247,9917 514.99

Nilai rata-rata perubahan berat badan pesakit yang mengambil pelbagai perencat DPP-4 tidak berbeza secara signifikan (walaupun penurunan berat badan yang sedikit lebih jelas ketika mengambil alogliptin dan linagliptin), serta kejadian hipoglikemia ketika mengambil ubat ini. Semua ini memungkinkan untuk menilai keberkesanan dan keselamatan petunjuk lima ubat-ubatan dari kumpulan yang sama sebagai setanding dan menggunakan kaedah meminimumkan kos untuk analisis farmakekonomi. Untuk tujuan ini, kos rawatan dengan setiap ubat dinilai setiap 1 tahun.

Data mengenai nilai runcit purata satu paket linagliptin, saxagliptin, sitagliptin dan vildagliptin pada suku ketiga 2014 diperoleh dari pangkalan data IMS Health Russia. Harga maksimum penjualan alogliptin yang dibenarkan adalah sama dengan 977.17 rubel (maklumat yang diberikan oleh pengilang - syarikat Takeda). Memandangkan ukuran premium borong dan runcit untuk ubat-ubatan yang termasuk dalam senarai Dadah Vital dan Esensial yang digunakan sesuai dengan Keputusan Pemerintah Moscow bertarikh 24 Februari 2010 No. 163-PP, kos alogliptin berjumlah 1343.62 rubel. Pengiraan kos terapi tahunan untuk setiap ubat, dengan mengambil kira dos harian purata, jumlah tablet dalam satu bungkusan dan kekerapan pemberian ubat, ditunjukkan dalam jadual 2.

Oleh itu, terapi dengan diabetes jenis 2 menggunakan alogliptin, dengan keberkesanan dan keselamatan yang sama, 21% lebih murah daripada terapi linagliptin, 22% lebih murah daripada vildagliptin, 44% lebih murah daripada saxagliptin dan 85% dibandingkan dengan sitagliptin.

BIBLIOGRAFI

1. Krentz AJ, Patel MB, Bailey CJ. Ubat baru untuk diabetes mellitus jenis 2: apa tempat mereka dalam terapi? Dadah, 2008, 68 (15): 2131-2162
2. Scheen AJ. Kajian mengenai gliptin pada tahun 2011. Pakar Opin Pharmacother., 2012, 13 (1): 81–99.
3. Esposito K, Cozzolino D, Bellastella G, et al. Perencat dipeptidyl peptidase-4 dan sasaran HbA1c sebanyak 4. Craddy P., Palin H-J, Johnson KI. Keberkesanan Perbandingan Inhibitor Dipeptidylpepti-dase-4 dalam Diabetes Jenis 2: Kajian Sistematik dan Perbandingan Rawatan Campuran. Diabetes Ther., Jun., 2014, 5 (1): 1–41.

Penggunaan klinikal perencat DPP-4 vildagliptin pada diabetes mellitus jenis 2

* Faktor kesan untuk tahun 2018 menurut RSCI

Jurnal ini termasuk dalam Senarai penerbitan ilmiah yang dikaji oleh rakan sebaya dari Suruhanjaya Pengakuan Tinggi.

Baca dalam terbitan baru

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, minat ilmiah dan praktikal telah menjadi kajian mengenai peranan hormon saluran gastrointestinal dalam pengaturan rembesan insulin, dan oleh itu dalam pengaturan homeostasis glukosa dalam tubuh manusia. Daripada jumlah ini, peranan peptida 1 seperti glukagon (GLP-1) dan polipeptida insulinotropik (HIP) yang bergantung kepada glukosa, yang lebih kurang dikenali. Increcins adalah hormon saluran gastrointestinal yang dihasilkan sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan dan menyebabkan rangsangan rembesan insulin. Dan kesannya, yang menyebabkan peningkatan sekresi insulin yang bergantung pada glukosa oleh sel-sel pankreas, disebut "kesan incretin" (Gambar 1).

Ubat Diabetes Generasi Baru Jenis 2

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang berkaitan dengan gangguan metabolik, yang mengakibatkan peningkatan gula darah. Diabetes jenis 2 adalah penyakit yang lebih biasa daripada diabetes jenis 1. Dengan bantuan teknik moden, institusi kesihatan telah mencipta ubat diabetes jenis 2 generasi baru yang secara signifikan memudahkan kehidupan seseorang dengan jenis penyakit ini.

Pengelasan ubat

Ubat adalah bahagian penting dalam kehidupan seseorang dengan diabetes jenis 2 kerana tidak semua pesakit dapat mengikuti diet dan senaman.

Dadah untuk diabetes dibahagikan kepada beberapa kategori:

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda menghidap diabetes?!
 • Ubat ini terbukti dapat mengatasi diabetes sepenuhnya, dijual di setiap farmasi, yang disebut.
Baca lebih lanjut >>
 1. Bermakna yang menghilangkan ketahanan insulin: thiazolidinediones, biguanides.
 2. Dadah yang merangsang sintesis insulin: glinda, sulfanylurea.
 3. Bahan gabungan: incretinomimetics, inhibitor b-glukosidase, perencat dipeptidyl peptidase.

Biguanides

Ubat-ubatan yang mengandungi metformin bahan aktif dalam komposisinya. Ubat ini bertujuan untuk mengurangkan daya tahan tubuh terhadap insulin.

 • penurunan sintesis glukosa dari protein dan lemak;
 • pemprosesan glukogen;
 • peningkatan kepekaan terhadap insulin;
 • peningkatan glukosa di hati sebagai glikogen.

Dadah jenis ini menyebabkan kesan sampingan, biasanya ia berlangsung tidak lebih dari dua minggu. Reaksi yang tidak diingini terhadap biguanides termasuk:

 1. Pening dan muntah.
 2. Rasa logam di mulut.
 3. Najis terjejas (cirit-birit).

Penting! Sekiranya tindak balas buruk berlaku lebih dari 14 hari, segera berjumpa doktor.

Sulfonylurea

Sulfuroureas - ubat penurun gula, kerana aktiviti biologi yang tinggi, mengaktifkan sel beta pankreas, yang membawa kepada pengeluaran insulin. Pada minggu pertama rawatan, ubat ini diambil dalam dos kecil, secara beransur-ansur meningkat ke jumlah yang diperlukan..

Reaksi buruk dari sulfonylurea termasuk:

 • hipoglikemia;
 • ruam kulit, terbakar, gatal-gatal;
 • gangguan saluran gastrousus;
 • keracunan hati.

Thiazolidions (glitazones)

Bahan yang mengaktifkan reseptor sel lemak dan otot, meningkatkan kepekaan terhadap insulin. Dadah yang mengandungi thiazolidions membantu menyerap glukosa secara aktif oleh hati dan otot.

Walaupun kelebihan bahan ubat ini, thiazolidions mempunyai kontraindikasi berikut:

 • kehamilan dan penyusuan;
 • peningkatan transaminase hepatik (enzim) lebih daripada tiga kali;
 • kegagalan jantung, yang boleh berkembang menjadi bentuk kronik.

Glinides (Prandial Regulators)

Glinides adalah bahan bertindak pendek yang digunakan untuk secara aktif merangsang pengeluaran insulin. Prandial regulator mengawal glukosa darah setelah makan.

Satu-satunya kesan sampingan semasa mengambil pengawas prandial adalah peningkatan berat badan.

Perhatian! Glinides dikontraindikasikan dalam patologi hati, serta melanggar proses metabolik tubuh.

Inkretinomimetik

Ubat gabungan - meningkatkan pengeluaran insulin dan menekan rembesan glukagon, mengekalkan kadar gula darah yang normal. Semasa mengambil ubat ini, pencernaan makanan di dalam perut jauh lebih perlahan, yang membolehkan anda mempunyai rasa kenyang yang lebih lama.

Kesan sampingan utama adalah loya, yang boleh berlangsung hingga dua minggu dari permulaan ubat..

Inhibitor Alphv Glucosidase

Bahan utama dalam rawatan diabetes. Ubat yang sangat berkesan, menggabungkan dengan enzim khas, memecah karbohidrat, mengurangkan kadar penyerapannya, yang menghilangkan turun naik tajam dalam gula darah setelah makan.

Inhibitor Α-glukosidase mempunyai kesan yang baik pada pankreas dan tidak memasuki aliran darah, oleh itu, bahan ini tidak mempengaruhi sintesis insulin.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda menghidap diabetes?!
 • Anda terseksa oleh gangguan metabolik dan gula tinggi?
 • Di samping itu, diabetes membawa kepada penyakit seperti berat badan berlebihan, obesiti, tumor pankreas, kerosakan vaskular, dan lain-lain. Ubat-ubatan yang disyorkan tidak berkesan dalam kes anda dan jangan melawan penyebabnya...
Kami mengesyorkan membaca artikel eksklusif tentang cara melupakan diabetes selamanya. Baca lebih lanjut >>

Perencat peptidase dipeptidil

Ubat ini mengurangkan glukosa plasma dengan ketara semasa perut kosong dan selepas makan. Inhibitor menormalkan hemoglobin, meningkatkan fungsi sel beta dan mempunyai kesan tahan lama. Kelebihan utama ubat ini adalah bahawa ia tidak menyumbang kepada kenaikan berat badan, yang penting bagi pesakit yang mengalami kegemukan..

Perangsang insulin

Setiap ubat yang digunakan dalam perawatan diabetes mempunyai ciri tersendiri, tetapi fungsi utamanya adalah menurunkan gula darah. Ubat utama yang merangsang pengeluaran insulin termasuk:

 1. Maninil - mempengaruhi pankreas, yang menghasilkan insulin dalam jumlah yang diperlukan.
 2. Diabeton - membantu menghasilkan insulin dengan mengaktifkan pankreas dengan sel beta.
 3. Glurenorm - digunakan untuk penyakit bersamaan, misalnya, selain diabetes, pesakit mengalami masalah buah pinggang.
 4. Amaryl - membebaskan insulin secara langsung dari sel beta pankreas. Amaril adalah ubat baru, kadang-kadang digunakan bersama dengan insulin.

Ubat Generasi Baru

Ubat baru dengan bentuk yang lebih baik diciptakan bukan hanya untuk meringankan keadaan kesihatan pesakit diabetes mellitus, tetapi juga untuk membuang ubat tambahan yang tidak perlu dari senarai kemasukan.

Metformin

Generasi baru diabetes jenis 2. Ia popular di kalangan pekerja kesihatan yang terutama diberi metformin atau ubat yang setara dengan pesakit. Ubat analog hanya berbeza kerana, selain bahan utama metformin, ia mengandungi komponen tambahan.

 1. Meningkatkan kepekaan tisu terhadap insulin.
 2. Mengurangkan aliran glukosa secara langsung dari hati ke darah.
 3. Kekurangan hipoglikemia.
 4. Pencegahan Aterosklerosis.
 5. Pengurangan berat badan.
 6. Ia boleh digunakan bersama dengan ubat penurun gula lain.

Reaksi buruk selepas mengambil metformin termasuk:

 • gangguan pada saluran gastrousus;
 • asidosis laktik (peningkatan mendadak dalam asid laktik dalam badan, boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan kehilangan kesedaran);
 • kekurangan vitamin B12.

Penting! Metformin dikontraindikasikan pada pesakit dengan kegagalan jantung yang mempunyai penyakit sistem hati atau pernafasan..

Perencat DPP-4

Ubat-ubatan yang tidak berpengaruh pada pembentukan insulin melindungi glukagon seperti polipeptida 1 (GLP-1) daripada dimusnahkan oleh enzim DPP-4. GLP-1 - hormon yang dihasilkan oleh usus, memulihkan sel beta, bertindak pada penghasilan insulin dan mengurangkan keperluan makanan yang berterusan.

Polipeptida 1 memprovokasi penghasilan insulin, yang mengurangkan tahap gula dalam tubuh dan menyekat perkembangan glukagon, yang tidak menghalang insulin daripada memberi kesannya.

Sifat positif ubat:

 1. Kekurangan hipoglikemia.
 2. Meningkatkan fungsi pankreas.
 3. Menstabilkan glukosa darah.
 4. Jangan menambah berat badan.
 5. Boleh digabungkan dengan hampir semua ubat lain.

Kesan sampingan - sakit di perut dan pelvis.

Inhibitor DPP-4 dikontraindikasikan pada pesakit dengan patologi hati dan buah pinggang.

Glibenclamide

Bahan hipoglikemik yang berasal dari sulfonylurea mengaktifkan sel beta pankreas untuk mensintesis insulin. Ubat ini meneruskan pengeluaran hormon pankreas, meningkatkan kepekaan tisu dan sel terhadapnya. Glibenclamide harus dimakan tiga kali sehari sebelum makan.

Kekurangan ubat ini:

 • meningkatkan berat badan;
 • menurunkan gula di bawah normal;
 • membawa kepada penipisan sel beta;
 • bahaya penyakit yang berpindah dari diabetes jenis 2 ke diabetes jenis 1.

Kesan sampingan

Semasa rawatan jangka panjang, ubat-ubatan memberi banyak kesulitan kepada pesakit dan kesulitan seperti itu:

 • kerana cadangan ketat untuk mengambil ubat-ubatan, sekatan makanan tertentu diperlukan;
 • beberapa ubat analog bertindak setelah mengambil masa yang singkat;
 • ubat suntikan sukar dilakukan untuk diri sendiri;
 • kenaikan berat badan (kenaikan lemak) semasa mengambil ubat diabetes.

Perhatian! Ubat yang dipilih dengan betul untuk rawatan penyakit ini membantu memperbaiki keadaan orang yang sakit, meminimumkan risiko kesan sampingan atau perkembangan penyakit bersamaan.

Sekiranya anda tidak mengikuti preskripsi doktor dan cuai mengambil ubat atau menyalahgunakannya, ini boleh mengakibatkan akibat yang serius bagi tubuh:

 1. Kegagalan ginjal.
 2. Retinopati diabetes (gangguan penglihatan, keradangan retina).
 3. Kematian dan supurasi tisu, kehilangan anggota badan (Polyneuropathy diabetes).
 4. Koma glisemik.
 5. Serangan jantung.
 6. Pukulan.

Pelbagai ubat hari ini membantu menjaga kesihatan pesakit diabetes jenis 2 pada tahap tinggi. Di samping itu, setiap ubat mempunyai kebaikan dan keburukan, mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh. Oleh itu, selain rawatan ubat, anda harus memantau diet anda dengan teliti, mematuhi diet, jika perlu, menjalani gaya hidup sihat dan, jika boleh, pergi untuk bersukan.

Dpp inhibitor 4 petunjuk untuk digunakan. Penyekat DPP-4. Penindasan rembesan glukagon

Pertimbangkan petunjuk utama kesan pelbagai kumpulan ubat hipoglikemik terhadap aspek patogenetik penyakit, yang mana ubat-ubatan menjadi keutamaan dalam praktik klinikal..

Gula (DM) adalah sekumpulan penyakit metabolik yang dicirikan oleh hiperglikemia yang timbul akibat gangguan sekresi insulin, tindakan insulin, atau gabungan kedua-dua faktor.

Di semua negara, kejadian diabetes meningkat secara mendadak, mendapat skala wabak di seluruh dunia. Di Persekutuan Rusia pada 1 Januari 2010 lebih daripada 3 juta pesakit diabetes didaftarkan, dan sekitar 2.2 juta dari mereka menderita diabetes jenis 2. Penyebaran penyakit ini di Persekutuan Rusia dan di dunia meningkat dengan tepat disebabkan oleh diabetes jenis 2, yang didasarkan pada kehadiran ketahanan insulin dan pelanggaran rembesannya. Diabetes jenis 2 (terutamanya ketahanan insulin) adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari apa yang disebut sindrom metabolik, termasuk obesiti visceral, dislipidemia, hipertensi arteri dan sejumlah manifestasi lain.

Sindrom metabolik dan diabetes jenis 2 sebagai salah satu manifestasi adalah penyebab utama kematian di negara maju. Sejak 90-an abad yang lalu, kematian akibat diabetes jenis 2 semakin meningkat.

Perkembangan manifestasi klinikal dan komplikasi diabetes didasarkan pada ketahanan insulin, mengembangkan hiperinsulinemia kompensasi dan hiperglikemia (terutamanya selepas makan - selepas makan). Perkembangan diabetes jenis 2 mengalami serangkaian tahap berturut-turut, yang akhirnya adalah penurunan berterusan dalam rembesan insulin. Dalam hal ini, salah satu tujuan utama rawatan diabetes jenis 2 adalah untuk menjaga bukan hanya tahap glukosa normal dalam darah, tetapi juga untuk menjaga kemampuan simpanan sel-β pankreas (pankreas). Oleh kerana gangguan metabolisme karbohidrat bukan satu-satunya manifestasi diabetes, dan hiperglikemia dan ketahanan insulin menyebabkan pelanggaran terhadap semua jenis metabolisme, kompensasi diabetes dilakukan dalam beberapa arah.

Matlamat utama dalam rawatan diabetes adalah normalisasi glikemia. Fakta ini, tentu saja, berlaku untuk diabetes jenis 2. Kajian klinikal prospektif terbesar UKPDS (England) secara meyakinkan menunjukkan bahawa penurunan glisemia mencegah atau menunda perkembangan semua komplikasi diabetes jenis 2.

Oleh itu, penurunan tahap hemoglobin glikosilasi (HbA1c - petunjuk makmal terpenting dalam perjalanan diabetes) sebanyak 0.9% menyebabkan penurunan jumlah kematian sebanyak 21%, kematian kardiovaskular - sebanyak 14%, gangguan peredaran mikro - sebanyak 37%. Walau bagaimanapun, penurunan HbA1c sebanyak 2 dan 3% mengurangkan risiko kematian pada diabetes jenis 2 masing-masing sebanyak 42 dan 63%. Keadaan ini sangat penting, kerana diabetes jenis 2 adalah penyakit kardiovaskular klasik. Risiko terkena bencana kardiovaskular atau kematian akibat diabetes jenis 2 serupa dengan orang yang menderita aterosklerosis koronari atau yang telah mengalami infark miokard.

Baru-baru ini, pada tahap awal diabetes jenis 2, jika tidak ada gejala klinikal dan hiperglikemia sederhana (hingga 8-10 mmol / l), terapi diet disyorkan sebagai asas rawatan. Namun, sudah beberapa bulan setelah bermulanya penyakit ini, kebanyakan pesakit memerlukan ubat yang disasarkan. Sehubungan itu, sejak tahun 2006, di kebanyakan negara di dunia, farmakoterapi telah diresepkan kepada pesakit sejak diagnosis diabetes jenis 2. Petunjuk untuk intensifikasi rawatan adalah kegagalan mencapai sasaran glisemik, khususnya pemeliharaan glisemia puasa> 7 mmol / l dan / atau HbA1c> 7.0%. Kami menambah bahawa 3-4 tahun selepas bermulanya diabetes jenis 2, hampir semua pesakit memerlukan rawatan perubatan untuk sindrom hiperglikemia, dan banyak pesakit menggunakan insulin eksogen.

Hari ini, di gudang pakar terdapat banyak pilihan ubat hipoglikemik yang mempengaruhi pelbagai mekanisme untuk perkembangan hiperglikemia pada diabetes jenis 2 (Gambar.).

Melukis. Cara kesan terapeutik terhadap hiperglikemia pada diabetes jenis 2

Baris pertama rawatan ubat untuk diabetes mellitus 2 selama beberapa tahun terakhir telah ditetapkan dengan tegas kepada biguanides, dan lebih tepatnya kepada metformin (Glucophage) - satu-satunya wakil kumpulan ini yang kini digunakan. Metformin telah digunakan dalam rawatan diabetes jenis 2 sejak 1957, dan hari ini pengalaman klinikal dan saintifik yang luar biasa telah terkumpul pada ubat ini. Metformin mengurangkan pengeluaran glukosa oleh sel hati, meningkatkan penggunaan glukosa oleh tisu periferal (terutamanya otot) dan mengurangkan glikemia pasca-prandial dengan mengaktifkan glikolisis anaerob pada usus kecil dan memperlambat penyerapan usus (jadual).

Jadual. Penurunan tahap HbA1c semasa menggunakan pelbagai kumpulan ubat

Salah satu mekanisme yang paling penting untuk perkembangan hiperglikemia pada diabetes jenis 2 adalah peningkatan pengeluaran glukosa oleh hati pada waktu malam dan awal pagi, yang menyebabkan peningkatan glikemia puasa. Dasar proses ini adalah ketahanan insulin hepatosit, hipoinsulinemia relatif dan hiperglukagonemia. Pemberian metformin menghasilkan penyekat enzim utama glukoneogenesis dan glikogenolisis dan peningkatan sintesis glikogen. Semua perkara di atas membawa kepada penurunan glikemia puasa.

Sebelum munculnya glitazones, biguanides adalah ubat utama yang mempengaruhi ketahanan insulin. Glukofag mempunyai kesan pada reseptor sel sel, meningkatkan hubungannya dengan hormon, dan juga meningkatkan translokasi pengangkut glukosa, yang meningkatkan penyerapannya oleh sel hati, otot dan tisu adiposa. Penurunan daya tahan insulin periferal menyebabkan normalisasi metabolisme dan penggunaan glukosa oleh otot, hati dan tisu adiposa, mencegah perkembangan hiperglikemia dan komplikasi diabetes jenis 2 yang lewat.

Kesan antihiperglikemik Glucofage juga dinyatakan kerana tindakannya pada mukosa usus kecil, di mana ubat mengaktifkan glikolisis anaerobik. Glukosa yang diterima dari makanan secara aktif diubah menjadi laktat, yang dihantar ke hati dan termasuk dalam proses metabolik selanjutnya. Kami menekankan bahawa penukaran kepada laktat tidak mempunyai kesan sistemik, dan risiko mengembangkan asidosis laktik meningkat. Mekanisme tindakan metformin lain terhadap glikemia yang berkaitan dengan makanan adalah kesannya terhadap pengangkut glukosa dan penurunan kadar penyerapan glukosa.

Kesan bermanfaat metformin pada profil lipid darah dikaitkan dengan penurunan trigliserida (hingga 30-45%), asid lemak bebas (10-17%), dan penurunan lipolisis. Kesan klinikal dan metabolik Glucophage telah dinyatakan dalam kajian UKPDS selama hampir keseluruhan tempoh pemerhatian selama 20 tahun..

Tempat khas milik metformin dalam pencegahan diabetes jenis 2. Kajian DPP (program pencegahan diabetes) menunjukkan penurunan 31% dalam perkembangan penyakit pada kumpulan orang yang menerima Glucofage pada dosis 850 mg 2 kali sehari. Keberkesanan metformin sebagai kaedah untuk mencegah peralihan gangguan toleransi glukosa pada diabetes jenis 2 paling jelas pada pesakit dengan berat badan berlebihan dan pada kumpulan usia yang lebih muda.

Glucophage adalah ubat pilihan untuk normalisasi glisemia puasa pada semua pesakit dengan diabetes jenis 2, tanpa mengira berat badan. Rawatan dengan ubat bermula dengan dos 500 mg pada makan malam atau pada waktu malam, dos maksimumnya boleh sampai 2,5-3 g / hari. dalam beberapa langkah. Kerana pengumpulan laktat semasa pemberian metformin, ubat ini tidak digalakkan untuk penyakit kardiovaskular yang teruk, pada orang dengan hipoksia, dan untuk disfungsi hati. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini tidak ada kes asidosis laktik maut dengan Metformin. Perhatikan bahawa, bersama dengan bentuk metformin "biasa" (Glucofage, Siofor, Metfogamma, dan lain-lain), bentuk ubat ini yang berpanjangan, Glucofage Long (500 mg dan 750 mg), baru-baru ini muncul di Rusia. Tidak seperti tablet dengan dinamika pelepasan yang biasa, Glucofage Long memberikan pelepasan yang lebih perlahan dan kepekatan ubat yang sama dalam darah pada siang hari. Ini membolehkan anda menggunakan ubat 1 kali sehari..

Penyerapan metformin dari tablet pelepasan berterusan tidak berubah dengan pengambilan makanan.

Sebagai tambahan kepada faedah farmakokinetik, Glucofage Long juga dicirikan oleh petunjuk toleransi yang lebih baik berbanding metformin tradisional. Dalam kajian, didapati bahawa 30-40% pesakit ketika mengambil Metformin dalam bentuk biasa mengadu gejala dyspeptik: cirit-birit, perut kembung, dan sakit perut. Penggunaan ubat yang berpanjangan mengurangkan kesan buruk ini..

Sekiranya metformin tidak berkesan, menurut cadangan rawatan yang digunakan di Persekutuan Rusia, "basal" insulin ditambahkan ke rejimen rawatan diabetes jenis 2 (murah, meningkatkan parameter spektrum lipid, tetapi memerlukan pemantauan sendiri dan menyebabkan hipoglikemia), sulfonilurea derivatif (PSM) atau tanah liat (murah, tetapi menyumbang kepada kenaikan berat badan dan menyebabkan hipoglikemia), pioglitazone (mahal, tetapi tidak ada risiko hipoglikemia). Alternatif untuk terapi seperti ini adalah penunjukan perencat peptidase dipeptidyl peptidase jenis 4 (IDPP-4) atau analog peptida glukagon (aGPP-1).

Marilah kita memikirkan kumpulan ubat-ubatan di atas.

PSM terbahagi kepada 3 generasi:

PSM secara berkesan merangsang rembesan insulin, yang membawa kepada kesan hipoglikemik yang cepat. Ubat-ubatan ini mensimulasikan pembebasan insulin pada tahap awal glikemia, jadi mereka paling sering menyebabkan perkembangan hipoglikemia. Sisi negatif dari tindakan mereka adalah penurunan fungsi penghasil insulin yang cepat dan peralihan terapi insulin yang cukup pantas. Yang paling penting adalah generasi PSM I. Apabila diabetes mellitus jenis 2 pertama kali dikesan, terdapat kesan "tergelincir" yang cepat dari PSM, yang menjadikan kawalan glisemik jangka panjang bermasalah dengan pertolongan mereka dalam permulaan penyakit.

Baris pertama rawatan ubat untuk diabetes jenis 2 melekat kuat pada biguanides, atau lebih tepatnya pada metformin.

Perhatikan bahawa dalam terapi kombinasi diabetes jenis 2, salah satu yang paling disukai adalah gabungan PSM dan metformin, kerana "tandem" seperti itu meningkatkan rembesan insulin dan kesannya. Dalam kumpulan ini, ubat Glucovans, yang menggabungkan glibenclamide dan metformin, menarik. Komponen aktif pertama dalam Glucovans terkandung dalam bentuk mikron, yang memastikan pelepasannya lebih cepat daripada ubat berbanding tablet glibenclamide standard, penekanan hiperglikemia pasca puan yang lebih berkesan dalam 3 jam pertama selepas makan dan penurunan risiko hipoglikemia. Kehadiran dua dos di Glucovans (2.5 mg glibenclamide + 500 mg metformin dan 5 mg glibenclamide + 500 mg metformin) memastikan kemudahan terapi dan meningkatkan kepatuhan pesakit terhadap rawatan.

Dalam terapi kombinasi diabetes jenis 2, salah satu yang paling disukai adalah gabungan PSM dan metformin.

Sehingga baru-baru ini, PSM adalah barisan pertama rawatan untuk diabetes jenis 2, termasuk dan dalam debut penyakit ini. Kini, munculnya kelas ubat baru (IDPP-4) dengan risiko rendah terkena hipoglikemia, kekurangan penambahan berat badan dan potensi untuk mengekalkan jisim sel-sel pankreas memungkinkan menunda pelantikan PSM ke lain waktu.

Clinides yang diwakili oleh repaglinide (NovoNorm) dan nateglinide (Starlix) adalah kelas ubat penurun gula yang agak baru, mekanisme tindakannya bertujuan untuk merangsang rembesan insulin oleh sel β pankreas. Tindakan ubat jenis ini bertujuan terutamanya untuk menormalkan glikemia pasca-produktif, tetapi dikaitkan dengan risiko hipoglikemia yang agak tinggi. Pentadbiran mereka tidak diingini untuk disfungsi hati, mereka belum dikaji berkaitan dengan interaksi ubat. Salah satu faktor yang membatasi pengambilan ubat jenis ini adalah keperluan mengambil ubat tepat sebelum setiap hidangan, yang dapat mengurangkan kepatuhan pesakit.

Di antara thiazolidinediones (TZD), 2 ubat kini didaftarkan di Rusia - pioglitazone (Aktos, Diabnorm, dll.) Dan rosiglitazone (Avandia dan lain-lain). Selama tempoh penggunaan klinikal selama 10 tahun, banyak data bertentangan telah terkumpul berkaitan dengan kelas ubat ini. Oleh itu, dalam cadangan Persatuan Diabetes Amerika terdapat peningkatan risiko infark miokard semasa mengambil pioglitazone. Data serupa diperoleh dalam kajian ADOPT, di mana, walaupun glikemia lebih baik, pesakit yang menggunakan rosiglitazone mempunyai kematian atau denyut jantung yang lebih tinggi daripada pesakit yang menerima metformin atau glibenclamide. Pada masa yang sama, kajian baru-baru ini, khususnya RECORD, menunjukkan tidak adanya ancaman yang berpotensi ketika rosiglitazone ditambahkan ke metformin dibandingkan dengan PSM atau ubat lain.

Secara umum, pakar perubatan hari ini telah membentuk sikap yang tidak baik terhadap rosiglitazone, yang menyebabkan penghentian penggunaannya pada tahun 2010 di negara-negara EU dan sekatan penggunaan yang tajam di Amerika Syarikat. TZD, secara amnya, dicirikan oleh kesan sampingan seperti kenaikan berat badan pada pesakit diabetes jenis 2, peningkatan risiko patah tulang dan perkembangan kegagalan jantung. Dalam hal ini, bukan suatu kebetulan bahawa TZD (terutama pioglitazone) lebih tepat untuk dikaitkan dengan garis "cadangan terapi" diabetes jenis 2.

Dalam dekad ini, ubat-ubatan kelas baru akan semakin banyak digunakan dalam rawatan diabetes jenis 2..

Salah satu daripada kumpulan ini adalah perencat peptidase dipeptidyl peptidase jenis 4 (IDPP-4). Kesan utama IDPP-4 adalah untuk meningkatkan aktiviti hormon incretin yang dirembeskan dalam usus dan bertanggungjawab untuk% rembesan insulin. Hormon incretin utama adalah peptida-1 seperti glukagon (GLP-1), yang mempunyai kesan serbaguna pada pankreas dan organ lain: ia merangsang rembesan insulin pada glisemia tinggi (dalam kes ini, rangsangan rembesan insulin berhenti dengan normoglikemia), mengurangkan rembesan glukagon oleh sel α pankreas, mempengaruhi rasa kenyang, membatasi jumlah makanan yang dimakan, kadar pengosongan perut dan berat badan, memberi kesan positif kepada sistem kardiovaskular. Dalam kajian eksperimen, ditunjukkan bahawa GLP-1 berpotensi dapat mengekalkan jisim sel-β.

Walau bagaimanapun, dalam tubuh manusia, GLP-1 dihancurkan setelah 2 minit oleh enzim DPP-4. Untuk memanjangkan tindakan GLP-1 endogen dan mengekalkan tahap fisiologinya, IDPP-4 disintesis. Pada masa ini, tiga ubat kumpulan ini didaftarkan di Persekutuan Rusia: vildagliptin (Galvus), gabungannya dengan metformin (Galvus Met), sitagliptin (Januvia) dan saxagliptin (Ongliza). Kesan IDPP-4 dimanifestasikan hanya sebagai tindak balas kepada peningkatan gula darah, oleh itu, risiko hipoglikemia dengan penggunaan kumpulan ubat ini adalah minimum. Kerana mekanisme tindakan yang bergantung pada glukosa, IDPP-4 meningkatkan rembesan insulin hanya sebagai tindak balas terhadap hiperglikemia, yang bermaksud bahawa mereka berkecuali dalam hal berat badan.

Kemudahan penggunaan, keselamatan, potensi untuk mengekalkan jisim sel-β, dan keberkesanan hipoglikemik yang mencukupi membolehkan kita mengesyorkan kumpulan ubat ini sebagai terapi pertama dalam diabetes jenis 2 dengan tahap HbA1c 6,5-7,5%.

Satu lagi ubat yang menarik dan menjanjikan harus dianggap analog GLP-1 - exenatide (Baeta) dan liraglutide (Viktoza). Ubat ini disintesis sedemikian rupa sehingga tahan terhadap kesan merosakkan DPP-4. Kepekatan GLP-1 dalam rawatan dengan ubat-ubatan ini mencapai tahap farmakologi (iaitu, jauh lebih tinggi daripada rawatan dengan perencat DPP-4), oleh itu, keberkesanan penurunan gula ubat ini lebih tinggi. Seperti perencat DPP-4, analog GLP-1 mempunyai rangsangan bergantung kepada glukosa rembesan insulin, oleh itu, risiko hipoglikemia semasa rawatan dengan ubat ini adalah minimum. Di samping itu, terdapat kesan positif ubat-ubatan ini pada jisim dan fungsi sel-sel pankreas. Kelebihan terapi aHPP-1 yang tidak diragukan lagi adalah penurunan berat badan pada orang yang gemuk. Dadah diberikan secara subkutan (exenatide 2 kali sehari, liraglutide 1 kali sehari). Walau bagaimanapun, ubat-ubatan kelas ini secara keseluruhan tidak dapat diterima dengan baik: pertama-tama ia menyebabkan perkembangan fenomena dyspeptik, yang bagaimanapun bersifat sementara. Kesan penurunan gula aGPP-1 yang lebih ketara, yang berkaitan dengan penciptaan kepekatan farmakologi GLP-1 di dalam badan, menunjukkan permulaan pengambilan ubat ini pada peringkat kemudian penyakit, walaupun mereka didaftarkan sebagai "barisan pertama".

Acarbose α-glukosidase inhibitor (Glucobai), yang mengurangkan penyerapan karbohidrat di bahagian proksimal usus kecil dan menyumbang kepada pengurangan glikemia pasca puan, termasuk dalam kategori ubat ini sekarang. Acarbose paling tidak berkesan dari segi kesan hipoglikemiknya dan menyebabkan dispepsia. Pada masa yang sama, ubat ini berkecuali dalam hal berat badan. Di samping itu, terdapat bukti kesan kardiovaskular yang baik terhadap acarbose (kajian STOP-NIDDM). Memandangkan tiga komponen asas - keberkesanan, harga dan kesan sampingan, kelas ubat ini disyorkan sebagai kumpulan rawatan cadangan untuk diabetes jenis 2.

Oleh itu, berdasarkan data klinikal yang ada, pengalaman dalam meresepkan, analisis daftar pesakit, rejimen rawatan diabetes jenis 2 adalah seperti berikut:

✓ untuk mencapai parameter glisemik sasaran (HbA1c 7.6%), rawatan gabungan ditetapkan. Ideal adalah gabungan ubat yang meningkatkan rembesan insulin dan kesannya. Dalam hal ini, penggunaan gabungan metformin dengan PSM secara meluas dapat difahami;

✓ langkah ketiga terapi boleh (dan, nampaknya, seharusnya) adalah penyambungan insulin (terutamanya "basal") dengan kombinasi ubat hipoglikemik oral. Walau bagaimanapun, pelbagai kombinasi ubat hipoglikemik oral adalah mungkin..

Taurine - metabolit semulajadi asid amino yang mengandung sulfur, yang sangat penting untuk metabolisme normal.

Untuk meningkatkan keberkesanan ubat hipoglikemik asas, ubat yang mengoptimumkan proses metabolik sering dimasukkan dalam terapi kompleks diabetes jenis 2. Peranan penting dalam patogenesis diabetes tergolong dalam pengaktifan proses pengoksidaan radikal bebas yang menyebabkan kerosakan pada membran sel β pankreas.

Ini menentukan kemungkinan menggunakan antioksidan untuk pencegahan penyakit sekunder.

Mekanisme dan tahap tindakan antioksidan pelbagai ubat bergantung pada medium atau struktur mana mereka menyedari kesannya. Oleh itu, asid askorbik mempunyai kelarutan tertinggi dalam pelarut polar dan menerapkan kesan antioksidan dalam plasma, cairan antar sel, dan pada tahap ekstraselular. Lapisan plasma membran sel, yang terdiri daripada fosfolipid, dapat dilindungi oleh vitamin A (tocopherol) dan E (retinol) yang larut dalam lemak. Bagi perlindungan struktur intraselular, ia dilakukan oleh sebatian yang dapat larut dalam air dan lemak, kerana pertama-tama mereka mesti menembusi membran sel dan hanya kemudian larut dalam sitosol. Bahan-bahan ini termasuk asid thioctic (Thiogamma, Espa-lipon, dll.). Perhatikan bahawa, kerana kesan perlindungan yang tinggi pada membran neuron, sediaan asid thioctic banyak digunakan dalam polineuropati diabetes. Penggunaan sebatian vitamin dan mineral dalam diabetes juga ditentukan oleh fakta bahawa pesakit dengan penyakit ini mesti mengikuti diet, yang menyebabkan peningkatan kebutuhan akan sebatian penting. Ini berlaku khususnya untuk vitamin B 1 (tiamin) dan B 6 (pyridoxine), yang memainkan peranan penting dalam metabolisme karbohidrat dalam tisu saraf, meningkatkan aliran darah pada organ sasaran (saluran pada bahagian bawah kaki, otak, retina, jantung, dll.), zink dan kromium, diperlukan untuk pembentukan bentuk aktif insulin, serta antioksidan vitamin yang disebutkan di atas.

Kembali ke tiamin, kami menekankan bahawa penggunaannya sangat penting dalam rawatan pesakit dengan "kaki diabetes" di mana vitamin ini menyebabkan peningkatan keadaan dan peningkatan kualiti hidup kerana kesan neuroprotektif. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, untuk tujuan ini, tiamin secara aktif diresepkan dalam bentuk larut lemak (benfotiamine). Pengubahsuaian vitamin B 1 ini, yang merupakan sebahagian daripada persiapan kompleks Benfogamma 150 dan Milgamma compositum, kerana sejumlah kelebihan farmakokinetik, meningkatkan pengumpulan tiamin dalam sel dan meningkatkan keberkesanannya. Sebagai tambahan, kerana pengaktifan transketolase (enzim endogen yang meneutralkan produk glisasi akhir) Milgamma compositum dapat digunakan tidak hanya untuk rawatan, tetapi juga untuk pencegahan komplikasi diabetes.

Sebatian penting yang disenaraikan boleh digunakan oleh pesakit secara berasingan dan sebagai ubat kompleks. Contoh yang terakhir adalah Diabetes Complivit, Selmevit, yang menggabungkan vitamin A, E, C, kumpulan B, asid lipoik, zink, kromium dan komponen aktif biologi lain. Dibicor, yang mengandungi taurin, metabolit semula jadi asid amino yang mengandung sulfur, menempati tempat yang istimewa di antara persediaan metabolik. Tujuan penggunaan Dibicor adalah untuk menghilangkan kekurangan taurin.

Tidak seperti ubat lain, yang terutama berkaitan dengan xenobitik, taurin sangat penting untuk metabolisme normal. Kekurangannya dalam pemakanan menyebabkan kardiopati, retinopati, penurunan rembesan hempedu, kerosakan vaskular, dan pelanggaran sistem imun. Kekurangan penggunaan taurin, yang diperhatikan di kalangan penduduk negara kita, menjadi semakin ketara pada diabetes. Semasa rawatan dengan Dibicor, kepekaan reseptor terhadap insulin meningkat, rintangan insulin, kepekatan glukosa plasma menurun.

Ubat ini menormalkan bukan sahaja karbohidrat, tetapi juga metabolisme lipid: ia mengurangkan tahap lipid "buruk" - trigliserida, lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan meningkatkan kepekatan lipid "baik" - lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL). Dibicor secara positif mempengaruhi komposisi fosfolipid membran sel, pertukaran Ca 2+ dan K +, sementara penggunaannya, tekanan darah menormalkan. Memiliki sifat neurotransmitter penghambat, taurin mengurangkan gangguan kecemasan-kemurungan bersamaan pada pesakit diabetes. Dengan penggunaan sistematik, Dibicor meningkatkan keberkesanan ubat hipoglikemik, hipokolesterolemik dan hipotensi asas, membantu memperbaiki keadaan umum pesakit dan toleransi mereka terhadap aktiviti fizikal. Oleh itu, ubat bertindak pada pelbagai sisi sindrom metabolik, yang mana diabetes jenis 2 adalah bahagiannya. Hampir tidak ada kesan sampingan.

Diabetes Jenis 2 Farmakoterapi

Inhibitor DPP-4: analisis perbandingan ubat untuk rawatan diabetes jenis 2

Pelbagai perencat DPP-4 berbeza dalam metabolisme mereka (saxagliptin dan vildagliptin dimetabolisme di hati, dan sitagliptin tidak), sesuai dengan kaedah perkumuhan dan dos

Inhibitor pertama sitagliptin dipeptidyl peptidase 4 (DPP-4) telah diluluskan pada tahun 2006 sebagai ubat untuk rawatan diabetes seiring dengan perubahan gaya hidup. Produk gabungan sitagliptin dan glukofagus telah diluluskan oleh FDA pada tahun 2007. Inhibitor DPP-4 kedua, saxagliptin, telah diluluskan di Amerika Syarikat sebagai monoterapi dan dalam kombinasi dengan metformin, sulfonylurea atau thiazolidinedione. Penggunaan perencat vildagliptin DPP-4 telah disetujui di Eropah dan Amerika Latin juga dalam kombinasi dengan metformin, sulfonylurea atau thiazolidinedione. Dua perencat DPP-4 lain juga tersedia (linagliptin dan alogliptin).

Dalam tinjauan ini, hanya tiga ubat pertama yang akan dipertimbangkan (sitagliptin, saxagliptin dan vildagliptin). Nama dagang ubat ini adalah: Sitagliptin - Januvia, saxagliptin - Onglisa, vildagliptin - Galvus.

Pelbagai perencat DPP-4 berbeza dalam metabolisme mereka (saxagliptin dan vildagliptin dimetabolisme di hati, dan sitagliptin tidak), sesuai dengan kaedah perkumuhan dan dos. Mereka serupa, tetapi keberkesanannya dalam menurunkan kadar glukosa (HbA 1c), profil keselamatan dan toleransi pesakit sangat baik..

Bagaimana perencat DPP-4 menurunkan glukosa darah? Analisis perbandingan

Kesan perencat DPP-4 pada tahap HbA ​​1c darah sebagai monoterapi atau dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik oral lain diuji dalam beberapa kajian yang berlangsung selama seminggu. Hasil percubaan penting ini dikaji oleh Davidson JA. Kemajuan dalam terapi untuk diabetes jenis 2: agonis reseptor GLP-1 dan perencat DPP-4. Cleve Clin J Med 200; 76 (Suppl. 5): S28 - S38pmid :) dan akan diringkaskan di sini.

Rawatan sitagliptin menunjukkan penurunan rata-rata tahap HbA ​​1c 0,65% setelah 12 minggu rawatan, 0,84% setelah 18 minggu rawatan, 0,85% setelah 24 minggu rawatan, 1,0% setelah 30 minggu perawatan, dan 0,67 % setelah 52 minggu rawatan.

Rawatan Saxagliptin menunjukkan penurunan purata HbA 1c 0.43-1.17%.

Rawatan Vildagliptin menunjukkan penurunan purata tahap HbA ​​1c sebanyak 1.4% setelah 24 minggu sebagai monoterapi pada subkumpulan pesakit tanpa rawatan oral terlebih dahulu dan setelah jangka waktu yang pendek dari diagnosis diabetes.

 1. Dalam analisis meta yang merangkumi maklumat mengenai rawatan diabetes mellitus jenis 2 dengan sitagliptin dan vildagliptin selama lebih dari 12 minggu berbanding dengan plasebo dan ubat hipoglikemik oral lain (Amori RE, Lau J, Pittas AG. Keberkesanan dan keselamatan terapi incretin pada diabetes jenis 2: tinjauan sistematik dan meta-analisis.JAMA 2007; 298: 194–206pmid :) menunjukkan penurunan 0.74% dalam HbA 1c. Hasil dari sifat penurun gula DPP-4 ini hanya sedikit kurang berkesan daripada sulfonylurea dan sama berkesannya dengan metformin dan thiazolidinediones dalam menurunkan glukosa darah.
 2. Dalam kajian dengan terapi kombinasi dengan perencat DPP-4 dan metformin dalam satu tablet, hasilnya lebih baik disebabkan oleh dua sebab yang mungkin: Pertama, metformin mempunyai kesan untuk meningkatkan peraturan tahap peptida 1 seperti glukagon (GLP-1), dan oleh itu ubat meningkatkan kesan incretin perencat DPP-4. Penjelasan kedua yang mungkin untuk hasil yang lebih baik ketika menggunakan ubat gabungan adalah memperbaiki keadaan dengan pesakit yang mengikuti rejimen rawatan (menggunakan satu ubat oral dan bukan dua).
 3. Sehingga kini, tidak ada penerbitan mengenai terapi kompleks jangka panjang dengan ubat-ubatan dan suntikan insulin ini..

Inhibitor DPP-4 dan berat badan pesakit

Kajian mengenai kesan perencat DPP-4 terhadap berat badan pesakit telah menunjukkan hasil yang berbeza. Adalah dipercayai bahawa ubat-ubatan kumpulan ini mempunyai kesan neutral terhadap berat badan. Kajian mengenai rawatan dengan sitagliptin menunjukkan kebolehubahan antara penurunan berat badan 1.5 kg dalam terapi 52 minggu hingga kenaikan berat badan sebanyak 1.8 kg selama 24 minggu terapi. Kajian mengenai rawatan vildagliptin menunjukkan kebolehubahan antara penurunan berat badan 1.8 kg hingga kenaikan berat badan 1.3 kg selama 24 minggu terapi. Kajian serupa mengenai saxagliptin menunjukkan perbezaan antara 1.8 kg penurunan berat badan hingga 0.7 kg kenaikan berat badan selama 24 minggu terapi. Dalam meta-analisis 13 kajian mengenai rawatan dengan ketiga-tiga perencat DPP-4, kesan kumpulan ubat ini terhadap berat badan adalah neutral.

Keselamatan penggunaan perencat DPP-4

Dalam ujian klinikal terkawal monoterapi dan terapi kombinasi dengan sitagliptin, kejadian keseluruhan reaksi buruk pada pesakit yang mengambil sitagliptin adalah serupa dengan yang berlaku pada kumpulan plasebo. Penghentian rawatan kerana reaksi buruk juga serupa dengan plasebo. Reaksi buruk yang paling kerap dilaporkan seperti nasofaringitis, jangkitan saluran pernafasan atas, dan sakit kepala.

Semasa tindak lanjut pasca pemasaran, pankreatitis akut didiagnosis pada 88 pesakit yang mengambil sitagliptin atau metformin + sitagliptin dari Oktober 2006 hingga Februari 2009. Pada 19 orang daripada 88 (21%) kes pankreatitis dicatat dalam tempoh 30 hari sejak permulaan rawatan dengan sitagliptin atau metformin + sitagliptin. Rawatan di hospital diperlukan untuk 58 (66%) pesakit. Setelah penghentian sitagliptin, 47 dari 88 kes (53%) pankreatitis disembuhkan. Hubungan kausal antara sitagliptin dan pankreatitis belum terjalin. Diabetes sendiri adalah faktor risiko pankreatitis. Faktor risiko lain seperti hiperkolesterolemia, hipertrigliseridemia, dan kegemukan terdapat dalam 51% kes..

Reaksi alergi yang serius, termasuk reaksi anaphylactoid, angioedema, dan reaksi dermatologi (mis., Sindrom Stevens-Johnson), telah dilaporkan semasa pemerhatian selepas pemasaran. Reaksi ini, sebagai peraturan, muncul 3 bulan setelah bermulanya rawatan dengan sitagliptin, dan ada yang diperhatikan setelah dos pertama.

Kesan sampingan semasa menggunakan sitagliptin

Di antara peserta ujian klinikal yang mengambil 2.5 atau 5 mg saxagliptin setiap hari, satu ubat atau dalam kombinasi dengan metformin, thiazolidinedione atau glibenclamide, 1.5% menyatakan: hipersensitiviti, urtikaria dan edema wajah (angioedema), berbanding 0, 4% dalam kumpulan plasebo. Saxagliptin boleh menyebabkan limfopenia. Berbanding dengan data individu yang dirawat plasebo, penurunan purata jumlah mutlak limfosit adalah 100 sel / μl di antara mereka yang mengambil 5 mg saxagliptin setiap hari. Jumlah limfosit ≤750 sel / μl diperhatikan pada 0.5% pesakit yang menerima 2.4 mg saxagliptin; pada 1.5% pesakit yang menerima saxagliptin 5 mg dan pada 0.4% pesakit yang menerima plasebo.

Kesan sampingan semasa menggunakan vildagliptin

Reaksi buruk utama pada individu yang menggunakan vildagliptin adalah: hipoglikemia, batuk dan edema periferal. Dalam analisis umum lebih daripada 8,000 pesakit, enzim hati (aspartate aminotransferase dan alanine aminotransferase) lebih daripada tiga kali had atas normal pada pesakit yang menerima 100 mg vildagliptin sekali sehari (0.86%) berbanding dengan pesakit yang mengambil 50 mg vildagliptin 1 kali sehari (0.21%) atau 50 mg vildagliptin 2 kali sehari (0.34%). Kekerapan plasebo dalam analisis ini adalah 0.4%..

Kesan kardiovaskular merangkumi hipertensi (1.1-5.7%) dan edema periferal (3.8-5.9%). Sakit kepala dan pening juga dilaporkan (1.9-12.9%). Nasofaringitis dan jangkitan saluran pernafasan atas telah dilaporkan, serupa dengan sitagliptin.

Dalam meta-analisis kajian klinikal mengenai rawatan dengan sitagliptin dan vildagliptin, tidak ada peningkatan kejadian hipoglikemia dibandingkan dengan kelompok kontrol. Kejadian hipoglikemia meningkat pada kumpulan rawatan sulfonylurea. Mengenai berlakunya kesan sampingan yang serius, kajian ini tidak menunjukkan peningkatan kejadian dalam kumpulan rawatan perencat DPP-4 dibandingkan dengan kumpulan kawalan. Pada kumpulan pesakit yang menerima analog GLP 1, kekerapan hipoglikemia yang sedikit meningkat diperhatikan berbanding dengan kumpulan kawalan. Risiko peningkatan komplikasi kardiovaskular tidak dijumpai pada salah satu daripada tiga ubat penghambat DPP-4..

Inhibitor dan jantung DPP-4

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, hasil beberapa kajian mengenai kesan perlindungan incretin pada jantung (terutamanya analog GLP-1), dan juga mengenai kesan baik perencat DPP-4, telah diterbitkan. Dalam kajian yang dilakukan pada tikus yang kekurangan reseptor DPP-4 yang mengambil sitagliptin, para penyelidik mendiagnosis infark miokard akut. Pada tikus ini, peningkatan regulasi gen kardioprotektif dan produk proteinnya ditunjukkan. Kajian lain pada tikus menunjukkan bahawa rawatan dengan sitagliptin dapat mengurangkan kawasan serangan jantung; kesan perlindungan sitagliptin bergantung kepada protein kinase.

Pada pesakit diabetes mellitus, yang juga menderita penyakit jantung koroner, ditunjukkan bahawa rawatan dengan sitagliptin meningkatkan fungsi jantung dan perfusi arteri koronari. Frederich et al. Menerbitkan kajian retrospektif mengenai kesan rawatan saxagliptin terhadap morbiditi dan kematian kardiovaskular. Kajian ini tidak menunjukkan peningkatan risiko morbiditi dan kematian kardiovaskular..

Mengenai faktor risiko penyakit jantung koronari, perencat DPP-4 dapat membantu menurunkan tekanan darah. Mystry et al. Menunjukkan bahawa sitagliptin menghasilkan penurunan yang kecil tetapi signifikan secara statistik sebanyak 2-3 mmHg. sistolik dan 1.6-1.8 mm Hg tekanan darah diastolik akut (1 hari) dan dalam keadaan pegun (hari ke-5) pada pesakit bukan diabetes dengan hipertensi ringan hingga sederhana.

Juga didapati bahawa perencat DPP-4 mempengaruhi tahap lipid pasca puan. Matikainen et al. Menunjukkan bahawa rawatan dengan vildagliptin selama 4 minggu meningkatkan trigliserida plasma postprandial dan apolipoprotein B-48 yang mengandungi trigliserida yang kaya dengan metabolisme lipoprotein zarah setelah memakan pesakit diabetes jenis 2 yang kaya dengan lemak.

Boschmann et al. Mencadangkan bahawa penghambatan DPP-4 meningkatkan mobilisasi dan pengoksidaan lipid pasca puan apabila sistem simpatik diaktifkan, dan bukan kerana kesan langsung pada status metabolik. Para saintis lain telah menilai sintesis lipid pasca puan dan rembesan haiwan. Mereka mendapati bahawa penghambatan DPP-4, atau peningkatan farmakologi dalam pemberian reseptor GLP-1 (GLP-1R), mengurangkan rembesan usus trigliserida, kolesterol, dan apolipoprotein B-48. Di samping itu, isyarat endogen GLP-1R sangat penting untuk mengawal biosintesis dan rembesan lipoprotein usus..

Kajian ini dan kajian lain yang serupa memberi harapan kepada doktor bahawa perencat DPP-4, sebagai kumpulan ubat, akan memberi kesan yang baik bukan hanya pada glukosa darah, tetapi juga pada kerja jantung dan arteri koronari.

Perbandingan analog GLP-1 dan perencat DPP-4

Dalam kajian yang membandingkan rawatan jangka pendek 2 minggu dengan exenatide terhadap sitagliptin, hasilnya lebih baik selepas rawatan dengan exenatide. Mereka diukur dengan beberapa parameter: penurunan glukosa postprandial, peningkatan kadar insulin, penurunan kadar glukagon, dan penurunan pengambilan kalori. Pratley et al. Menerbitkan kajian prospektif jangka panjang pertama: membandingkan rawatan dengan liraglutide berbanding sitagliptin pada pesakit diabetes jenis 2 yang menggunakan 1500 mg / hari metformin, mengukur tahap HbA ​​tahap 1c (7.5-10%). Hasil kajian ini menunjukkan penurunan HbA sebanyak 1.5% apabila pesakit menerima 1.8 mg liraglutide setiap hari, 1.23% dengan rawatan harian 1.2 mg liraglutide, 0.9% dengan 100 mg sitagliptin setiap hari. Pengurangan berat badan 3,38 kg diamati pada pasien yang menerima 1,8 mg liraglutide, penurunan berat badan 2,86 kg pada pasien yang menerima 1,2 mg liraglutide, penurunan berat badan 0,96 kg diperhatikan pada pasien yang menerima 100 mg sitagliptin. Selain itu, pada pasien yang menerima liraglutide, ada penurunan lingkar pinggang, tetapi tidak penurunan yang signifikan dalam perbandingan pinggang dan pinggul. Tiga kumpulan rawatan menunjukkan penurunan tekanan darah sistolik dan diastolik, tetapi hanya pada kumpulan rawatan dengan liraglutide, peningkatan kadar jantung diperhatikan. Pada kumpulan rawatan dengan liraglutide, peningkatan kes kesan sampingan kecil, seperti mual dan muntah (21-27%), diperhatikan dibandingkan dengan kumpulan rawatan sitagliptin (5%). Pengurangan hipoglikemia adalah serupa (5%) pada semua kumpulan rawatan..

Rawatan pesakit diabetes mellitus dengan ubat-ubatan dari keluarga incretin adalah salah satu agen terapi utama dan pusat yang tersedia untuk doktor hari ini. Rawatan ini sama berkesannya dengan ubat antidiabetik oral lain yang diketahui dan lebih selamat daripada sulfonilurea (berbanding dengan kejadian kejadian hipoglikemik). Inhibitor DPP-4 dapat digunakan sebagai monoterapi, serta terapi kombinasi dengan metformin. Semasa mempertimbangkan ubat mana yang harus dipilih antara analog GLP-1 dan perencat DPP-4, doktor harus mempertimbangkan parameter seperti usia pesakit, masa dari diagnosis awal diabetes, berat badan, kepatuhan dan ketersediaan dana.

Sebaiknya gunakan perencat DPP-4 pada orang tua kerana kesannya yang terhad terhadap penurunan kadar glukosa darah dan kesan neutral terhadap pengambilan kalori dan, oleh itu, kesan yang kurang negatif pada otot dan protein badan total. Pada pesakit muda yang didiagnosis dengan diabetes mellitus jenis 2, obesiti perut dan gangguan metabolik, pertimbangan harus diberikan untuk merawat GLP-1 dengan analog yang mempunyai kesan yang baik terhadap penurunan berat badan dan meningkatkan profil metabolik. Sebagai tambahan, perencat DPP-4 (dalam dosis rendah) selamat untuk rawatan pesakit dengan kegagalan buah pinggang sederhana hingga teruk, sementara analog GLP-1 dikontraindikasikan pada pesakit ini..

Pesakit dan doktor mereka harus sedar bahawa permulaan diabetes, kemerosotannya yang cepat (apabila diperlukan rawatan yang lebih agresif), mungkin merupakan tanda awal kanser pankreas pendam.

Metformin, sulfonylureas, inhibitor DPP-4, dan agonis reseptor GLP1 - ubat untuk T2D - harus menjadi rawatan pilihan untuk diabetes jenis 2 pada pesakit yang juga mengalami osteoporosis.

Ubat Diabetes Generasi Baru Jenis 2

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang berkaitan dengan gangguan metabolik, yang mengakibatkan peningkatan gula darah. Diabetes jenis 2 adalah penyakit yang lebih biasa daripada diabetes jenis 1. Dengan bantuan teknik moden, institusi kesihatan telah mencipta ubat diabetes jenis 2 generasi baru yang secara signifikan memudahkan kehidupan seseorang dengan jenis penyakit ini.

Pengelasan ubat

Ubat adalah bahagian penting dalam kehidupan seseorang dengan diabetes jenis 2 kerana tidak semua pesakit dapat mengikuti diet dan senaman.

Dadah untuk diabetes dibahagikan kepada beberapa kategori:

 1. Bermakna yang menghilangkan ketahanan insulin: thiazolidinediones, biguanides.
 2. Dadah yang merangsang sintesis insulin: glinda, sulfanylurea.
 3. Bahan gabungan: incretinomimetics, inhibitor b-glukosidase, perencat dipeptidyl peptidase.

Biguanides

Ubat-ubatan yang mengandungi metformin bahan aktif dalam komposisinya. Ubat ini bertujuan untuk mengurangkan daya tahan tubuh terhadap insulin.

 • penurunan sintesis glukosa dari protein dan lemak;
 • pemprosesan glukogen;
 • peningkatan kepekaan terhadap insulin;
 • peningkatan glukosa di hati sebagai glikogen.

Dadah jenis ini menyebabkan kesan sampingan, biasanya ia berlangsung tidak lebih dari dua minggu. Reaksi yang tidak diingini terhadap biguanides termasuk:

 1. Pening dan muntah.
 2. Rasa logam di mulut.
 3. Najis terjejas (cirit-birit).

Penting! Sekiranya tindak balas buruk berlaku lebih dari 14 hari, segera berjumpa doktor.

Sulfonylurea

Sulfuroureas - ubat penurun gula, kerana aktiviti biologi yang tinggi, mengaktifkan sel beta pankreas, yang membawa kepada pengeluaran insulin. Pada minggu pertama rawatan, ubat ini diambil dalam dos kecil, secara beransur-ansur meningkat ke jumlah yang diperlukan..

Reaksi buruk dari sulfonylurea termasuk:

 • hipoglikemia;
 • ruam kulit, terbakar, gatal-gatal;
 • gangguan saluran gastrousus;
 • keracunan hati.

Thiazolidions (glitazones)

Bahan yang mengaktifkan reseptor sel lemak dan otot, meningkatkan kepekaan terhadap insulin. Dadah yang mengandungi thiazolidions membantu menyerap glukosa secara aktif oleh hati dan otot.

Walaupun kelebihan bahan ubat ini, thiazolidions mempunyai kontraindikasi berikut:

 • kehamilan dan penyusuan;
 • peningkatan transaminase hepatik (enzim) lebih daripada tiga kali;
 • kegagalan jantung, yang boleh berkembang menjadi bentuk kronik.

Glinides (Prandial Regulators)

Glinides adalah bahan bertindak pendek yang digunakan untuk secara aktif merangsang pengeluaran insulin. Prandial regulator mengawal glukosa darah setelah makan.

Satu-satunya kesan sampingan semasa mengambil pengawas prandial adalah peningkatan berat badan.

Perhatian! Glinides dikontraindikasikan dalam patologi hati, serta melanggar proses metabolik tubuh.

Inkretinomimetik

Ubat gabungan - meningkatkan pengeluaran insulin dan menekan rembesan glukagon, mengekalkan gula darah yang normal. Semasa mengambil ubat ini, pencernaan makanan di dalam perut jauh lebih perlahan, yang membolehkan anda mempunyai rasa kenyang yang lebih lama.

Kesan sampingan utama adalah loya, yang boleh berlangsung hingga dua minggu dari permulaan ubat..

Inhibitor Alphv Glucosidase

Bahan utama dalam rawatan diabetes. Ubat yang sangat berkesan, menggabungkan dengan enzim khas, memecah karbohidrat, mengurangkan kadar penyerapannya, yang menghilangkan turun naik tajam dalam gula darah setelah makan.

Inhibitor Α-glukosidase mempunyai kesan yang baik pada pankreas dan tidak memasuki aliran darah, oleh itu, bahan ini tidak mempengaruhi sintesis insulin.

Perencat peptidase dipeptidil

Ubat ini mengurangkan glukosa plasma dengan ketara semasa perut kosong dan selepas makan. Inhibitor menormalkan hemoglobin, meningkatkan fungsi sel beta dan mempunyai kesan tahan lama. Kelebihan utama ubat adalah bahawa ia tidak menyumbang kepada kenaikan berat badan, yang penting bagi pesakit dengan obesiti..

Perangsang insulin

Setiap ubat yang digunakan dalam perawatan diabetes mempunyai ciri tersendiri, tetapi fungsi utamanya adalah menurunkan gula darah. Ubat utama yang merangsang pengeluaran insulin termasuk:

 1. Maninil - mempengaruhi pankreas, yang menghasilkan insulin dalam jumlah yang diperlukan.
 2. Diabeton - membantu menghasilkan insulin dengan mengaktifkan pankreas dengan sel beta.
 3. Glurenorm - digunakan untuk penyakit bersamaan, misalnya, selain diabetes, pesakit mengalami masalah buah pinggang.
 4. Amaryl - membebaskan insulin secara langsung dari sel beta pankreas. Amaril adalah ubat baru, kadang-kadang digunakan bersama dengan insulin.

Ubat Generasi Baru

Ubat baru dengan bentuk yang lebih baik diciptakan bukan hanya untuk meringankan keadaan kesihatan pesakit diabetes mellitus, tetapi juga untuk membuang ubat tambahan yang tidak perlu dari senarai kemasukan.

Metformin

Generasi baru diabetes jenis 2. Ia popular di kalangan pekerja kesihatan yang terutama diberi metformin atau ubat yang setara dengan pesakit. Ubat analog hanya berbeza kerana, selain bahan utama metformin, ia mengandungi komponen tambahan.

 1. Meningkatkan kepekaan tisu terhadap insulin.
 2. Mengurangkan aliran glukosa secara langsung dari hati ke darah.
 3. Kekurangan hipoglikemia.
 4. Pencegahan Aterosklerosis.
 5. Pengurangan berat badan.
 6. Ia boleh digunakan bersama dengan ubat penurun gula lain.

Reaksi buruk selepas mengambil metformin termasuk:

 • gangguan pada saluran gastrousus;
 • asidosis laktik (peningkatan mendadak dalam asid laktik dalam badan, boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan kehilangan kesedaran);
 • kekurangan vitamin B12.

Penting! Metformin dikontraindikasikan pada pesakit dengan kegagalan jantung yang mempunyai penyakit sistem hati atau pernafasan..

Perencat DPP-4

Ubat-ubatan yang tidak berpengaruh pada pembentukan insulin melindungi glukagon seperti polipeptida 1 (GLP-1) daripada dimusnahkan oleh enzim DPP-4. GLP-1 - hormon yang dihasilkan oleh usus, memulihkan sel beta, bertindak pada penghasilan insulin dan mengurangkan keperluan makanan yang berterusan.

Polipeptida 1 memprovokasi penghasilan insulin, yang mengurangkan tahap gula dalam tubuh dan menyekat perkembangan glukagon, yang tidak menghalang insulin daripada memberi kesannya.

Sifat positif ubat:

 1. Kekurangan hipoglikemia.
 2. Meningkatkan fungsi pankreas.
 3. Menstabilkan glukosa darah.
 4. Jangan menambah berat badan.
 5. Boleh digabungkan dengan hampir semua ubat lain.

Kesan sampingan - sakit di perut dan pelvis.

Inhibitor DPP-4 dikontraindikasikan pada pesakit dengan patologi hati dan buah pinggang.

Glibenclamide

Bahan hipoglikemik yang berasal dari sulfonylurea mengaktifkan sel beta pankreas untuk mensintesis insulin. Ubat ini meneruskan pengeluaran hormon pankreas, meningkatkan kepekaan tisu dan sel terhadapnya. Glibenclamide harus dimakan tiga kali sehari sebelum makan.

Kekurangan ubat ini:

 • meningkatkan berat badan;
 • menurunkan gula di bawah normal;
 • membawa kepada penipisan sel beta;
 • bahaya penyakit yang berpindah dari diabetes jenis 2 ke diabetes jenis 1.

Kesan sampingan

Semasa rawatan jangka panjang, ubat-ubatan memberi banyak kesulitan kepada pesakit dan kesulitan seperti itu:

 • kerana cadangan ketat untuk mengambil ubat-ubatan, sekatan makanan tertentu diperlukan;
 • beberapa ubat analog bertindak setelah mengambil masa yang singkat;
 • ubat suntikan sukar dilakukan untuk diri sendiri;
 • kenaikan berat badan (kenaikan lemak) semasa mengambil ubat diabetes.

Perhatian! Ubat yang dipilih dengan betul untuk rawatan penyakit ini membantu memperbaiki keadaan orang yang sakit, meminimumkan risiko kesan sampingan atau perkembangan penyakit bersamaan.

Sekiranya anda tidak mengikuti preskripsi doktor dan cuai mengambil ubat atau menyalahgunakannya, ini boleh mengakibatkan akibat yang serius bagi tubuh:

 1. Kegagalan ginjal.
 2. Retinopati diabetes (gangguan penglihatan, keradangan retina).
 3. Kematian dan supurasi tisu, kehilangan anggota badan (Polyneuropathy diabetes).
 4. Koma glisemik.
 5. Serangan jantung.
 6. Pukulan.

Pelbagai ubat hari ini membantu menjaga kesihatan pesakit diabetes jenis 2 pada tahap tinggi. Di samping itu, setiap ubat mempunyai kebaikan dan keburukan, mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh. Oleh itu, selain rawatan ubat, anda harus memantau diet anda dengan teliti, mematuhi diet, jika perlu, menjalani gaya hidup sihat dan, jika boleh, pergi untuk bersukan.

Semua maklumat di laman web disajikan untuk tujuan maklumat. Jangan ubat sendiri. Pada tanda pertama penyakit, berjumpa doktor dengan segera.

Anda boleh menyalin maklumat dari laman web ini hanya dengan kebenaran pentadbiran dan dengan pautan aktif ke sumber.

Pelbagai perencat DPP-4 berbeza dalam metabolisme mereka (saxagliptin dan vildagliptin dimetabolisme di hati, dan sitagliptin tidak), sesuai dengan kaedah perkumuhan dan dos

Inhibitor pertama sitagliptin dipeptidyl peptidase 4 (DPP-4) telah diluluskan pada tahun 2006 sebagai ubat untuk rawatan diabetes seiring dengan perubahan gaya hidup. Produk gabungan sitagliptin dan glukofagus telah diluluskan oleh FDA pada tahun 2007. Inhibitor DPP-4 kedua, saxagliptin, telah diluluskan di Amerika Syarikat sebagai monoterapi dan dalam kombinasi dengan metformin, sulfonylurea atau thiazolidinedione. Penggunaan perencat vildagliptin DPP-4 telah disetujui di Eropah dan Amerika Latin juga dalam kombinasi dengan metformin, sulfonylurea atau thiazolidinedione. Dua perencat DPP-4 lain juga tersedia (linagliptin dan alogliptin).

Dalam tinjauan ini, hanya tiga ubat pertama yang akan dipertimbangkan (sitagliptin, saxagliptin dan vildagliptin). Nama dagang ubat ini adalah: Sitagliptin - Januvia, saxagliptin - Onglisa, vildagliptin - Galvus.

Pelbagai perencat DPP-4 berbeza dalam metabolisme mereka (saxagliptin dan vildagliptin dimetabolisme di hati, dan sitagliptin tidak), sesuai dengan kaedah perkumuhan dan dos. Mereka serupa, tetapi keberkesanannya dalam menurunkan kadar glukosa (HbA 1c), profil keselamatan dan toleransi pesakit sangat baik..

Bagaimana perencat DPP-4 menurunkan glukosa darah? Analisis perbandingan

Kesan perencat DPP-4 pada tahap HbA ​​1c darah sebagai monoterapi atau dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik oral lain diuji dalam beberapa kajian yang berlangsung selama 12-52 minggu. Hasil percubaan penting ini dikaji oleh Davidson (Davidson JA. Kemajuan dalam terapi untuk diabetes jenis 2: agonis reseptor GLP-1 dan perencat DPP-4. Clear Clin J Med 2009; 76 (Suppl. 5): S28 - S38pmid: 19952301) dan akan diringkaskan di sini.

Rawatan sitagliptin menunjukkan penurunan rata-rata tahap HbA ​​1c 0,65% setelah 12 minggu rawatan, 0,84% setelah 18 minggu rawatan, 0,85% setelah 24 minggu rawatan, 1,0% setelah 30 minggu perawatan, dan 0,67 % setelah 52 minggu rawatan.

Rawatan Saxagliptin menunjukkan penurunan purata HbA 1c 0.43-1.17%.

Rawatan Vildagliptin menunjukkan penurunan purata tahap HbA ​​1c sebanyak 1.4% setelah 24 minggu sebagai monoterapi pada subkumpulan pesakit tanpa rawatan oral terlebih dahulu dan setelah jangka waktu yang pendek dari diagnosis diabetes.

 1. Dalam analisis meta yang merangkumi maklumat mengenai rawatan diabetes mellitus jenis 2 dengan sitagliptin dan vildagliptin selama lebih dari 12 minggu berbanding dengan plasebo dan agen hipoglikemik oral lain (Amori RE, Lau J, Pittas AG. Keberkesanan dan keselamatan terapi incretin pada diabetes jenis 2: tinjauan sistematik dan meta-analisis.JAMA 2007; 298: 194–206pmid: 17622601) menunjukkan penurunan 0.74% dalam HbA 1c. Hasil dari sifat penurun gula DPP-4 ini hanya sedikit kurang berkesan daripada sulfonylurea dan sama berkesannya dengan metformin dan thiazolidinediones dalam menurunkan glukosa darah.
 2. Dalam kajian dengan terapi kombinasi dengan perencat DPP-4 dan metformin dalam satu tablet, hasilnya lebih baik disebabkan oleh dua sebab yang mungkin: Pertama, metformin mempunyai kesan untuk meningkatkan peraturan tahap peptida 1 seperti glukagon (GLP-1), dan oleh itu ubat meningkatkan kesan incretin perencat DPP-4. Penjelasan kedua yang mungkin untuk hasil yang lebih baik ketika menggunakan ubat gabungan adalah memperbaiki keadaan dengan pesakit yang mengikuti rejimen rawatan (menggunakan satu ubat oral dan bukan dua).
 3. Sehingga kini, tidak ada penerbitan mengenai terapi kompleks jangka panjang dengan ubat-ubatan dan suntikan insulin ini..

Inhibitor DPP-4 dan berat badan pesakit

Kajian mengenai kesan perencat DPP-4 terhadap berat badan pesakit telah menunjukkan hasil yang berbeza. Adalah dipercayai bahawa ubat-ubatan kumpulan ini mempunyai kesan neutral terhadap berat badan. Kajian mengenai rawatan dengan sitagliptin menunjukkan kebolehubahan antara penurunan berat badan 1.5 kg dalam terapi 52 minggu hingga kenaikan berat badan sebanyak 1.8 kg selama 24 minggu terapi. Kajian mengenai rawatan vildagliptin menunjukkan kebolehubahan antara penurunan berat badan 1.8 kg hingga kenaikan berat badan 1.3 kg selama 24 minggu terapi. Kajian serupa mengenai saxagliptin menunjukkan perbezaan antara 1.8 kg penurunan berat badan hingga 0.7 kg kenaikan berat badan selama 24 minggu terapi. Dalam meta-analisis 13 kajian mengenai rawatan dengan ketiga-tiga perencat DPP-4, kesan kumpulan ubat ini terhadap berat badan adalah neutral.

Keselamatan penggunaan perencat DPP-4

Dalam ujian klinikal terkawal monoterapi dan terapi kombinasi dengan sitagliptin, kejadian keseluruhan reaksi buruk pada pesakit yang mengambil sitagliptin adalah serupa dengan yang berlaku pada kumpulan plasebo. Penghentian rawatan kerana reaksi buruk juga serupa dengan plasebo. Reaksi buruk yang paling kerap dilaporkan seperti nasofaringitis, jangkitan saluran pernafasan atas, dan sakit kepala.

Semasa tindak lanjut pasca pemasaran, pankreatitis akut didiagnosis pada 88 pesakit yang mengambil sitagliptin atau metformin + sitagliptin dari Oktober 2006 hingga Februari 2009. Pada 19 orang daripada 88 (21%) kes pankreatitis dicatat dalam tempoh 30 hari sejak permulaan rawatan dengan sitagliptin atau metformin + sitagliptin. Rawatan di hospital diperlukan untuk 58 (66%) pesakit. Setelah penghentian sitagliptin, 47 dari 88 kes (53%) pankreatitis disembuhkan. Hubungan kausal antara sitagliptin dan pankreatitis belum terjalin. Diabetes sendiri adalah faktor risiko pankreatitis. Faktor risiko lain seperti hiperkolesterolemia, hipertrigliseridemia, dan kegemukan terdapat dalam 51% kes..

Reaksi alergi yang serius, termasuk reaksi anaphylactoid, angioedema, dan reaksi dermatologi (mis., Sindrom Stevens-Johnson), telah dilaporkan semasa pemerhatian selepas pemasaran. Reaksi ini, sebagai peraturan, muncul 3 bulan setelah bermulanya rawatan dengan sitagliptin, dan ada yang diperhatikan setelah dos pertama.

Kesan sampingan semasa menggunakan sitagliptin

Di antara peserta ujian klinikal yang mengambil 2.5 atau 5 mg saxagliptin setiap hari, satu ubat atau dalam kombinasi dengan metformin, thiazolidinedione atau glibenclamide, 1.5% menyatakan: hipersensitiviti, urtikaria dan edema wajah (angioedema), berbanding 0, 4% dalam kumpulan plasebo. Saxagliptin boleh menyebabkan limfopenia. Berbanding dengan data individu yang dirawat plasebo, penurunan purata jumlah mutlak limfosit adalah 100 sel / μl di antara mereka yang mengambil 5 mg saxagliptin setiap hari. Jumlah limfosit ≤750 sel / μl diperhatikan pada 0.5% pesakit yang menerima 2.4 mg saxagliptin; pada 1.5% pesakit yang menerima saxagliptin 5 mg dan pada 0.4% pesakit yang menerima plasebo.

Kesan sampingan semasa menggunakan vildagliptin

Reaksi buruk utama pada individu yang menggunakan vildagliptin adalah: hipoglikemia, batuk dan edema periferal. Dalam analisis umum lebih daripada 8,000 pesakit, enzim hati (aspartate aminotransferase dan alanine aminotransferase) lebih daripada tiga kali had atas normal pada pesakit yang menerima 100 mg vildagliptin sekali sehari (0.86%) berbanding dengan pesakit yang mengambil 50 mg vildagliptin 1 kali sehari (0.21%) atau 50 mg vildagliptin 2 kali sehari (0.34%). Kekerapan plasebo dalam analisis ini adalah 0.4%..

Kesan kardiovaskular merangkumi hipertensi (1.1-5.7%) dan edema periferal (3.8-5.9%). Sakit kepala dan pening juga dilaporkan (1.9-12.9%). Nasofaringitis dan jangkitan saluran pernafasan atas telah dilaporkan, serupa dengan sitagliptin.

Dalam meta-analisis kajian klinikal mengenai rawatan dengan sitagliptin dan vildagliptin, tidak ada peningkatan kejadian hipoglikemia dibandingkan dengan kelompok kontrol. Kejadian hipoglikemia meningkat pada kumpulan rawatan sulfonylurea. Mengenai berlakunya kesan sampingan yang serius, kajian ini tidak menunjukkan peningkatan kejadian dalam kumpulan rawatan perencat DPP-4 dibandingkan dengan kumpulan kawalan. Pada kumpulan pesakit yang menerima analog GLP 1, kekerapan hipoglikemia yang sedikit meningkat diperhatikan berbanding dengan kumpulan kawalan. Risiko peningkatan komplikasi kardiovaskular tidak dijumpai pada salah satu daripada tiga ubat penghambat DPP-4..

Inhibitor dan jantung DPP-4

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, hasil beberapa kajian mengenai kesan perlindungan incretin pada jantung (terutamanya analog GLP-1), dan juga mengenai kesan baik perencat DPP-4, telah diterbitkan. Dalam kajian yang dilakukan pada tikus yang kekurangan reseptor DPP-4 yang mengambil sitagliptin, para penyelidik mendiagnosis infark miokard akut. Pada tikus ini, peningkatan regulasi gen kardioprotektif dan produk proteinnya ditunjukkan. Kajian lain pada tikus menunjukkan bahawa rawatan dengan sitagliptin dapat mengurangkan kawasan serangan jantung; kesan perlindungan sitagliptin bergantung kepada protein kinase.

Pada pesakit diabetes mellitus, yang juga menderita penyakit jantung koroner, ditunjukkan bahawa rawatan dengan sitagliptin meningkatkan fungsi jantung dan perfusi arteri koronari. Frederich et al. Menerbitkan kajian retrospektif mengenai kesan rawatan saxagliptin terhadap morbiditi dan kematian kardiovaskular. Kajian ini tidak menunjukkan peningkatan risiko morbiditi dan kematian kardiovaskular..

Mengenai faktor risiko penyakit jantung koronari, perencat DPP-4 dapat membantu menurunkan tekanan darah. Mystry et al. Menunjukkan bahawa sitagliptin menghasilkan penurunan yang kecil tetapi signifikan secara statistik sebanyak 2-3 mmHg. sistolik dan 1.6-1.8 mm Hg tekanan darah diastolik akut (1 hari) dan dalam keadaan pegun (hari ke-5) pada pesakit bukan diabetes dengan hipertensi ringan hingga sederhana.

Juga didapati bahawa perencat DPP-4 mempengaruhi tahap lipid pasca puan. Matikainen et al. Menunjukkan bahawa rawatan dengan vildagliptin selama 4 minggu meningkatkan trigliserida plasma postprandial dan apolipoprotein B-48 yang mengandungi trigliserida yang kaya dengan metabolisme lipoprotein zarah setelah memakan pesakit diabetes jenis 2 yang kaya dengan lemak.

Boschmann et al. Mencadangkan bahawa penghambatan DPP-4 meningkatkan mobilisasi dan pengoksidaan lipid pasca puan apabila sistem simpatik diaktifkan, dan bukan kerana kesan langsung pada status metabolik. Para saintis lain telah menilai sintesis lipid pasca puan dan rembesan haiwan. Mereka mendapati bahawa penghambatan DPP-4, atau peningkatan farmakologi dalam pemberian reseptor GLP-1 (GLP-1R), mengurangkan rembesan usus trigliserida, kolesterol, dan apolipoprotein B-48. Di samping itu, isyarat endogen GLP-1R sangat penting untuk mengawal biosintesis dan rembesan lipoprotein usus..

Kajian ini dan kajian lain yang serupa memberi harapan kepada doktor bahawa perencat DPP-4, sebagai kumpulan ubat, akan memberi kesan yang baik bukan hanya pada glukosa darah, tetapi juga pada kerja jantung dan arteri koronari.

Perbandingan analog GLP-1 dan perencat DPP-4

Dalam kajian yang membandingkan rawatan jangka pendek 2 minggu dengan exenatide terhadap sitagliptin, hasilnya lebih baik selepas rawatan dengan exenatide. Mereka diukur dengan beberapa parameter: penurunan glukosa postprandial, peningkatan kadar insulin, penurunan kadar glukagon, dan penurunan pengambilan kalori. Pratley et al. Menerbitkan kajian prospektif jangka panjang pertama: membandingkan rawatan dengan liraglutide berbanding sitagliptin pada pesakit diabetes jenis 2 yang menggunakan 1500 mg / hari metformin, mengukur tahap HbA ​​tahap 1c (7.5-10%). Hasil kajian ini menunjukkan penurunan HbA sebanyak 1.5% apabila pesakit menerima 1.8 mg liraglutide setiap hari, 1.23% dengan rawatan harian 1.2 mg liraglutide, 0.9% dengan 100 mg sitagliptin setiap hari. Pengurangan berat badan 3,38 kg diamati pada pasien yang menerima 1,8 mg liraglutide, penurunan berat badan 2,86 kg pada pasien yang menerima 1,2 mg liraglutide, penurunan berat badan 0,96 kg diperhatikan pada pasien yang menerima 100 mg sitagliptin. Selain itu, pada pasien yang menerima liraglutide, ada penurunan lingkar pinggang, tetapi tidak penurunan yang signifikan dalam perbandingan pinggang dan pinggul. Tiga kumpulan rawatan menunjukkan penurunan tekanan darah sistolik dan diastolik, tetapi hanya pada kumpulan rawatan dengan liraglutide, peningkatan kadar jantung diperhatikan. Pada kumpulan rawatan dengan liraglutide, peningkatan kes kesan sampingan kecil, seperti mual dan muntah (21-27%), diperhatikan dibandingkan dengan kumpulan rawatan sitagliptin (5%). Pengurangan hipoglikemia adalah serupa (5%) pada semua kumpulan rawatan..

Rawatan pesakit diabetes mellitus dengan ubat-ubatan dari keluarga incretin adalah salah satu agen terapi utama dan pusat yang tersedia untuk doktor hari ini. Rawatan ini sama berkesannya dengan ubat antidiabetik oral lain yang diketahui dan lebih selamat daripada sulfonilurea (berbanding dengan kejadian kejadian hipoglikemik). Inhibitor DPP-4 dapat digunakan sebagai monoterapi, serta terapi kombinasi dengan metformin. Semasa mempertimbangkan ubat mana yang harus dipilih antara analog GLP-1 dan perencat DPP-4, doktor harus mempertimbangkan parameter seperti usia pesakit, masa dari diagnosis awal diabetes, berat badan, kepatuhan dan ketersediaan dana.

Sebaiknya gunakan perencat DPP-4 pada orang tua kerana kesannya yang terhad terhadap penurunan kadar glukosa darah dan kesan neutral terhadap pengambilan kalori dan, oleh itu, kesan yang kurang negatif pada otot dan protein badan total. Pada pesakit muda yang didiagnosis dengan diabetes mellitus jenis 2, obesiti perut dan gangguan metabolik, pertimbangan harus diberikan untuk merawat GLP-1 dengan analog yang mempunyai kesan yang baik terhadap penurunan berat badan dan meningkatkan profil metabolik. Sebagai tambahan, perencat DPP-4 (dalam dosis rendah) selamat untuk rawatan pesakit dengan kegagalan buah pinggang sederhana hingga teruk, sementara analog GLP-1 dikontraindikasikan pada pesakit ini..

Terdapat enam jenis ubat penurun gula tablet, serta kombinasi selesai, yang hanya digunakan untuk diabetes jenis 2:

Biguanides (metformin)

Biguanides termasuk satu ubat yang disebut metformin. Ini telah digunakan sebagai ubat penurun gula sejak 1994. Ini adalah salah satu daripada dua ubat penurun gula yang paling kerap diresepkan (yang kedua adalah sulfonamida, lihat di bawah). Ini mengurangkan aliran glukosa dari hati ke darah dan juga meningkatkan kepekaan insulin pada tisu yang bergantung pada insulin. Tablet mengandungi 500, 850 atau 1000 mg ubat. Dos awal adalah 1 tablet. (500, 850 atau 1000 mg). Selepas 10-15 hari, dos ubat meningkat sebanyak 1 jadual. sekiranya perlu. Dos pemeliharaan biasanya 1.7 g / hari, ditetapkan 1-2 kali sehari, dan maksimum adalah 2.55-3.0 g / hari. Biasanya diminum 2 kali sehari, tetapi ada ubat berpanjangan yang diambil 1 kali sehari. Ia mesti diambil semasa atau selepas makan. Ia memasuki rangkaian farmasi dengan pelbagai nama yang diberikan oleh pengeluar:

Bagomet (Bagomet) (Argentina) - tindakan berpanjangan, 850 mg / tablet.

Gliformin (Gliformin) (Rusia, Akrikhin OJSC) - 500, 850 dan 1000 mg / tablet.

Glucophage (Glucophage) (Perancis) - 500, 850 dan 1000 mg / tablet.

Glucophage Long (Glucophage Long) (Perancis) - tindakan berpanjangan, 500 mg / tablet.

Siofor (Siofor) (Jerman) - 500, 850 dan 1000 mg / tablet.

Formmetin (Formetin) (Rusia, Pharmstandard-Tomskkhimfarm OJSC) –500, 850 dan 1000 mg / tablet.

Selain fakta bahawa metformin menurunkan glukosa darah, ia juga mempunyai kualiti positif berikut:

Risiko hipoglikemia rendah

Mengurangkan tahap lemak darah buruk yang cenderung kepada aterosklerosis

Menyumbang kepada penurunan berat badan

Ia boleh digabungkan dengan insulin dan ubat penurun gula lain jika tidak cukup berkesan dengan sendirinya

Metformin juga mempunyai kesan (sampingan) yang tidak diingini, yang harus dibincangkan dengan doktor anda jika dia telah menetapkan metformin untuk anda:

Pada awal temu janji, ia boleh menyebabkan cirit-birit, kembung, hilang selera makan dan loya. Fenomena ini secara beransur-ansur hilang, tetapi apabila terjadi, disarankan untuk mengurangkan dos yang ditentukan pada waktu sehingga kesan sampingan yang ditunjukkan hilang atau menurun.

Ia tidak boleh diambil dengan kegagalan buah pinggang, jantung yang teruk atau kegagalan paru-paru, penyakit hati. Ubat ini harus dihentikan sekiranya berlaku penurunan metabolisme yang tajam, yang memerlukan kemasukan ke hospital. Juga, tidak boleh diambil sebelum kajian sinar-X yang akan datang dengan kontras yang mengandungi iodin.

Kes perkembangan koma (asid laktik) dijelaskan apabila ia diresepkan tanpa mengambil kontraindikasi

Sekiranya anda menyalahgunakan alkohol, mengambil ubat jantung tertentu, atau berusia 80-an, maka metformin mungkin bukan untuk anda.

Dengan penggunaan metformin yang berpanjangan, kekurangan vitamin B 2 dapat terjadi, manifestasi yang mesti dipantau.

Glinid

Dua persiapan tergolong dalam glinid - repaglinide (penyediaan Novonorm) dan nateglinide (penyediaan Starlix). Ubat ini merangsang pengeluaran insulin oleh pankreas. Mereka sangat disyorkan untuk mereka yang mempunyai glukosa darah tinggi setelah makan dan diminum 3 kali sehari sebelum setiap makanan utama. Tidak ada gunanya menggabungkannya dengan sulfanilamides, kerana ia bertindak sama. Di farmasi mereka ditunjukkan dengan nama:

Starlix (Starlix) (Switzerland / Itali, syarikat Novartis Pharma) - nateglinide 60 atau 120 mg / tab. Sebagai peraturan, ubat itu diambil tepat sebelum makan. Selang waktu antara pengambilan ubat dan makan tidak boleh melebihi 30 minit. Apabila digunakan sebagai satu-satunya ubat penurun gula, dos yang disyorkan adalah 120 mg 3 kali / hari. (sebelum sarapan, makan tengah hari dan makan malam). Sekiranya kesan yang diinginkan tidak dapat dicapai dengan rejimen dos ini, dos tunggal dapat ditingkatkan menjadi 180 mg. Pembetulan rejimen dos dilakukan secara berkala, 1 kali dalam 3 bulan, petunjuk HbA1c dan glisemia yang ditentukan 1-2 jam selepas makan. Ia boleh digunakan dalam kombinasi dengan metformin. Dalam kes kemasukan Starlix ke metformin, ia ditetapkan dalam dos 120 mg 3 kali / hari. sebelum makan utama. Sekiranya, dengan latar belakang rawatan metformin, nilai HbA1c mendekati sasaran, dos Starlix dapat dikurangkan menjadi 60 mg 3 kali / hari.

Novonorm (Novonorm) (Denmark, syarikat "Novo-Nordisk") - repaglinide 0.5, 1.0 atau 2 mg / tab. Dos awal adalah 0,5 mg jika rawatan dengan ubat hipoglikemik tablet atau pada tahap HbA ​​1 c belum ditentukan sebelumnya. Dos maksimum: tunggal - 4 mg, setiap hari - 16 mg. Setelah menggunakan ubat penurun gula lain atau pada tahap HbA ​​1 c ≥8%, dos permulaan yang disyorkan adalah 1 atau 2 mg sebelum setiap makanan utama. Ia diambil sebelum makan utama, biasanya 3-4 kali sehari. Waktu optimum untuk mengambil ubat adalah 15 minit sebelum makan, tetapi boleh diambil 30 minit sebelum makan atau tepat sebelum makan. Sekiranya makanan dilewatkan, maka ubat juga tidak diambil dan, sebaliknya, dengan makanan tambahan dan ubat itu mesti diambil sebelum.

Tidak seperti Starlix, Novonorm tidak hanya menurunkan glukosa darah setelah makan, tetapi juga menurunkan glukosa darah puasa. Tetapi Nateglinide pada tahap yang lebih rendah menyebabkan reaksi hipoglikemik, tetapi pada masa yang sama kesannya pada tahap HbA1c juga minimum. Mereka cukup berkesan pada apa yang disebut "naif" relatif pesakit sulfanilamides dengan diabetes mellitus, iaitu pada mereka yang sebelumnya tidak pernah menerima ubat sulfonamide.

Sebagai tambahan kepada kesan menurunkan gula, tanah liat mempunyai kualiti positif yang lain:

Jangan menyebabkan kenaikan berat badan.

Pada tahap yang lebih rendah daripada sulfonamida menyebabkan hipoglikemia antara waktu makan dan pada waktu malam

Kesan glinida yang tidak diingini termasuk:

Boleh menyebabkan hipoglikemia.

Tidak boleh diambil untuk penyakit hati tertentu.

Glinid dapat dianggap sebagai terapi permulaan untuk T2DM, terutama pada individu dengan peningkatan glukosa darah setelah makan dan sasaran untuk glisemia sebelum makan, yang disokong oleh diet dan aktiviti fizikal yang mencukupi. Calon untuk rawatan glinid mungkin adalah mereka yang takut akan perkembangan hipoglikemia, khususnya pada orang tua. Mereka berkesan pada mereka yang jarang makan pada waktu siang (1-2 kali), tetapi pada masa yang sama makan sebahagian besar. Mereka boleh digunakan untuk alergi terhadap sulfonamida, kerana ia bukan miliknya dari segi struktur kimia, dan mekanisme tindakannya sama..

Kesan penurunan gula pada tanah liat secara keseluruhan, yang dianggarkan oleh tahap HbA ​​1c, adalah 0.7-1.5%. Glinides juga boleh diresepkan bersama dengan ubat penurun gula lain, tentu saja, kecuali sulfonamida, yang mana ia bertindak sama. Atas sebab yang sama, seseorang tidak boleh mengharapkan kesannya pada mereka yang sulfonamida telah kehilangan kesannya atau yang tidak sensitif terhadap sulfonamida..

Secara umum, kelemahan tanah liat adalah keperluan pengambilan berulang pada siang hari, potensi rendah tindakan untuk mengurangkan HbA 1c dan harga tinggi.

Glinides boleh diresepkan untuk kegagalan buah pinggang tanpa had dos. Pada individu dengan kekurangan hepatik ringan, glinida diresepkan tanpa sekatan, tetapi metabolisme mereka mungkin melambatkan, yang meningkatkan kesan penurunan glinid dan dosnya dapat dikurangkan atau penggunaannya pada selang waktu yang besar mungkin diperlukan. Dalam kegagalan hati yang teruk, mereka dikontraindikasikan. Mereka tidak mempunyai had umur.

Hipoglikemia, jangkitan saluran pernafasan atas, sinusitis, mual, cirit-birit, sembelit, arthralgia, kenaikan berat badan, dan sakit kepala dicatat antara kesan yang tidak diingini yang diperhatikan pada glinid..

Glitazones (pioglitazone)

Hari ini, hanya pioglitazone yang mewakili kelas ubat ini. Ini meningkatkan kepekaan insulin pada tisu yang bergantung kepada insulin dan juga mengurangkan pengeluaran glukosa hati. Selain menurunkan glukosa darah, pioglitazone juga meningkatkan metabolisme lemak. Tetapi pada masa yang sama, ia mempunyai sifat negatif:

Menyebabkan kenaikan berat badan

Meningkatkan risiko kegagalan jantung

Meningkatkan risiko patah tulang

Di farmasi, ubat ini boleh dibeli dengan nama:

Actos (Amerika Syarikat, Eli Lilly)

Diaglitazon (Rusia, OJSC Akrikhin)

Tablet mana-mana sediaan di atas mengandungi 15, 30 dan 45 mg pioglitazone. H diberikan secara lisan 1 kali / hari. tidak kira makan. Sebagai satu-satunya ubat, ia ditetapkan untuk mereka yang nilai glukosa darah sasarannya tidak dapat dicapai dengan terapi diet dan senaman dan dos awal dalam kes ini adalah 15 atau 30 mg 1 kali / hari. Sekiranya perlu, dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur menjadi 45 mg / hari. Sekiranya ubat penurun gula selain glitazone tidak diresepkan, maka dos maksimum adalah 45 mg 1 kali / hari. Sekiranya glitazone digabungkan dengan ubat penurun gula lain (sulfonylureas atau metformin), maka glitazone diresepkan dalam dos 15 mg atau 30 mg 1 kali / hari. Pada permulaan rawatan dengan glitazone, persiapan sulfanilurea / metformin dapat dibiarkan tidak berubah, dan dengan perkembangan hipoglikemia, dos sulfanilamide / metformin mesti dikurangkan. Dalam kombinasi dengan insulin, glitazone ditetapkan dalam dos 15 mg atau 30 mg 1 kali / hari. Pada permulaan rawatan dengan glitazone, dos insulin dapat dibiarkan tidak berubah. Dengan perkembangan hipoglikemia dan penurunan glukosa darah kurang dari 5,5 mmol / l, dos insulin dapat dikurangkan sebanyak 10-25%. Dengan kombinasi glitazone dengan ubat penurun gula lain, dos maksimumnya ialah 30 mg / hari. Glitazone boleh diresepkan untuk kegagalan buah pinggang.

Inhibitor Alpha Glucosidase

Mekanisme tindakan ubat-ubatan ini adalah bahawa mereka mengganggu pencernaan karbohidrat, iaitu, mereka tidak membiarkannya berubah menjadi glukosa. Oleh kerana hanya glukosa yang dapat diserap, setelah mengambil karbohidrat dengan ubat ini, glukosa darah setelah makan tidak meningkat atau meningkat, tetapi pada tahap yang lebih rendah. Oleh itu, ubat ini berguna dalam kes di mana, setelah makan, tahap glukosa darah tidak mencapai nilai sasaran. Jelas, jika seseorang telah mengambil glukosa atau minuman bergula (teh, Coca-Cola, gula-gula, dan lain-lain), maka ubat-ubatan ini tidak mempengaruhi peningkatan glukosa darah. Glukosa tidak perlu dicerna! Tetapi jika seseorang makan kentang dan secara serentak mengambil ubat ini, maka kadar glukosa darah setelah makan akan meningkat lebih sedikit. Mereka sangat berguna untuk diabetes jenis 2 yang baru didiagnosis, ketika glukosa berada dalam lingkungan sasaran sebelum makan, dan lebih tinggi selepas makan. Boleh digunakan bersama dengan ubat penurun gula. Kesan tidak menyenangkan utama mereka dikaitkan dengan kesan pada aktiviti usus - mereka menyebabkan peningkatan pembentukan gas, cirit-birit. Itulah sebabnya mereka tidak boleh diminum dengan metformin, yang juga melanggar aktiviti usus. Dalam kombinasi ini, cirit-birit dan sensasi lain yang sangat tidak menyenangkan di dalam perut dijamin. Inhibitor alpha glukosidase juga tidak boleh diresepkan untuk penyakit usus. Walau bagaimanapun, mereka tidak menyebabkan hipoglikemia. Di farmasi, mereka dijual dengan nama:

Glucobay (Glucobay) (Jerman, Bayer) - nama farmakologi ubat Acarbose, dalam tablet 50 atau 100 mg. Dos awal adalah 25-50 mg 3 kali / hari dengan pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat. Dengan keberkesanan rawatan yang tidak mencukupi setelah 4-8 minggu rawatan, dos dapat ditingkatkan menjadi 200 mg 3 kali / hari. Dos harian maksimum ialah 600 mg. Dos harian purata 300 mg (2 tablet 50 mg atau 1 tablet 100 mg 3 kali / hari.). Tablet harus diambil secara keseluruhan, tanpa mengunyah, dengan sedikit air, tepat sebelum makan atau mengunyah dengan hidangan pertama.

Diastabol (Diastabol) (Jerman, Bayer) - nama farmakologi ubat tersebut adalah Miglitol, dalam tablet 50 atau 100 mg. Dos awal 25 mg 3 kali sehari dengan makanan; jika perlu, tingkatkan dos hingga 50 mg 3 kali sehari dengan selang 4-8 minggu; dos maksimum 100 mg 3 kali sehari. Harus diingat bahawa walaupun ubat tersebut didaftarkan di Rusia oleh BAYER AG pada tahun 1998 dan terdapat di direktori ubat Rusia (walaupun tanpa arahan pengeluar dan dalam bentuk "Miglitol"), praktikalnya tidak digunakan dalam praktik klinikal. Ia ditawarkan untuk pembelian di Internet Rusia, tetapi pengeluarnya biasanya tidak ditunjukkan di Laman web, dan jika ditunjukkan, itu bukan BAYER. Oleh itu, mengenai penggunaannya di Rusia, perlu berhati-hati..

Perencat DPP-4

Inhibitor DPP-4 (IDPD-4) adalah kelas ubat penurun gula yang sama sekali baru yang telah digunakan untuk diabetes jenis 2 sejak tahun 2006. Sebenarnya, mereka sendiri tidak mempunyai kesan langsung terhadap insulin dan tindakannya di dalam badan. Ubat-ubatan ini mengurangkan pemusnahan dalam badan bahan seperti glukagon seperti polipeptida 1 (GLP-1), yang dihasilkan di dinding usus sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan. Ini kerana mereka menghalang (menghambat) tindakan enzim DPP-4, yang menghancurkan GLP-1. Oleh itu nama mereka - "DPP-4 inhibitor".

Pada gilirannya, GLP-1 merangsang rembesan insulin dan kerana ia lebih banyak dalam darah di bawah pengaruh IDPP-4, ini menjelaskan kesan penurunan gula IDPP-4. Kesan penurunan gula GLP-1 ditingkatkan lagi oleh fakta bahawa ia menghalang pengeluaran glukagon hormon, yang menghalang tindakan insulin. Inhibitor DPP-4 tidak menyebabkan hipoglikemia, kerana ia berhenti berfungsi ketika kadar glukosa darah menormalkan. Mereka juga tidak menyebabkan kenaikan berat badan dan dapat diresepkan dengan ubat penurun gula, kecuali untuk agonis reseptor GLP-1 suntikan (lihat di bawah), dan hanya Galvus (vildagliptin) yang dapat diresepkan dengan insulin. Kesan sampingan - menyebabkan ketidakselesaan di perut, adalah tidak diingini untuk menetapkannya untuk penyakit hati dan ginjal tertentu. Hari ini, ini adalah tiga kelas ubat - vildagliptin, saxagliptin dan sitagliptin. Di farmasi mereka boleh dibeli dengan nama:

Galvus (Galvus), (Switzerland, Novartis) - vildaglpitin, tablet 50 mg. Galvus diambil secara oral, tanpa mengira pengambilan makanan. Biasanya dos yang disyorkan adalah 50 mg atau 100 mg sehari. Tetapi dengan latar belakang rawatan insulin - 100 mg / hari. Dos 50 mg / hari harus diberikan dalam satu dos pada waktu pagi. Dos 100 mg / hari harus ditetapkan 50 mg 2 kali sehari pada waktu pagi dan petang. Apabila digabungkan dengan ubat penurun gula tablet lain, dos Galvus adalah 50 mg / hari sekali pada waktu pagi. Dengan gangguan fungsi ginjal dan hati yang ringan, penyesuaian dos ubat.

Onglyza (Onglyza) (Great Britain, firma "Bristol-Myers" dan "Astra Zeneka") - saxagliptin 2.5 dan 5 mg / tab. Ia ditetapkan 1 kali sehari, tanpa mengira pengambilan makanan atau satu-satunya ubat atau dengan tablet penurun gula yang lain. Tidak boleh digunakan dengan insulin.

Yanuvia (Januvia) (USA, MSD) - sitagliptin 100 mg / tablet, diambil sekali sehari, tanpa mengira pengambilan makanan.

Sulfonamida

Sulfanilamides telah digunakan sebagai ubat penurun gula untuk waktu yang sangat lama (sejak tahun 1950-an) dan merupakan ubat yang paling kerap diresepkan. Mekanisme tindakan mereka adalah bahawa mereka merangsang pengeluaran insulin oleh pankreas. Mereka menemui kesan ini secara kebetulan semasa Perang Dunia Kedua, ketika mereka digunakan untuk mengobati jangkitan. Mereka boleh menyebabkan hipoglikemia, dan juga menyumbang kepada kenaikan berat badan. Pada masa ini, empat kelas sulfonamida dihasilkan (glibenclamide, glyclazide, glycidone dan glimepiride), yang boleh dibeli di farmasi dengan nama:

Maninyl 1.75 (Maninil 1.75) atau Maninil 3.5 (Maninil 3.5) (Jerman, Berlin Chemie,) - glibenclamide dalam bentuk mikron, 1.75 mg / tablet. atau 3.5 mg / tablet. masing-masing. Micronized maninyl adalah bentuk glibenclamide berteknologi tinggi dan khas, yang membolehkan ubat diserap lebih cepat.

1.75 adalah 1 / 2-1 tablet 1 kali / hari. Dengan keberkesanan yang tidak mencukupi, dos ubat secara beransur-ansur meningkat sehingga dos harian dicapai yang mengekalkan tahap glikemia sasaran. Purata dos harian adalah 2 tablet (3.5 mg). Dos harian maksimum adalah 3 tablet (5.25 mg) dan dalam kes yang luar biasa 4 tablet (7 mg). Sekiranya perlu mengambil dos yang lebih tinggi, mereka beralih untuk mengambil ubat Maninil 3.5. Dos awal Maninil 3.5 adalah 1 / 2-1 tablet 1 kali / hari. Dengan keberkesanan yang tidak mencukupi, dos ubat secara beransur-ansur meningkat. Purata dos harian adalah 3 tablet (10.5 mg). Dos harian maksimum ialah 4 tablet (14 mg).

Ubat itu harus diminum sebelum makan, tanpa mengunyah dan minum sedikit cecair. Dos harian hingga 2 tablet biasanya diambil 1 kali / hari. - pada waktu pagi, sebelum sarapan. Dos yang lebih tinggi dibahagikan kepada dos pagi dan petang, iaitu diminum 2 kali sehari. Sekiranya anda melewatkan satu dos ubat, tablet berikutnya harus diambil pada waktu biasa, sementara tidak dibenarkan mengambil dos yang lebih tinggi.

Maninil 5 (Maninil 5) (Jerman, syarikat Berlin Chemi,) - glibencl amide (tidak mikron!) 5 mg / tablet Dos awal Maninil 5 ialah 2.5 mg 1 kali / hari. Kesan penurunan gula ubat Maninil 5 berkembang selepas 2 jam dan berlangsung 12 jam. Dengan keberkesanan yang tidak mencukupi, di bawah pengawasan doktor, dos ubat secara beransur-ansur meningkat sebanyak 2.5 mg / hari. dengan selang 3-5 hari untuk mencapai dos harian yang diperlukan untuk menstabilkan metabolisme karbohidrat. Meningkatkan dos melebihi 15 mg / hari. praktikalnya tidak disertai dengan peningkatan kesan hipoglikemik. Kekerapan pemberian ubat Maninil 5 - 1-3 kali / hari Ubat ini harus diambil 20-30 minit sebelum makan. Apabila beralih dari agen hipoglikemik lain dengan mekanisme tindakan yang serupa, Maninil 5 diresepkan mengikut skema yang diberikan di atas, dan ubat sebelumnya dibatalkan. Apabila beralih dari metformin, dos harian awal adalah 2.5 mg, jika perlu, dos harian dinaikkan setiap 5-6 hari sebanyak 2.5 mg sehingga pampasan dicapai. Sekiranya tidak ada pampasan dalam masa 4-6 minggu, adalah perlu untuk memutuskan terapi kombinasi dengan tablet penurun gula dari kelas atau insulin yang berbeza (lihat algoritma rawatan untuk T2DM di bawah). Dengan penurunan glisemia puasa yang tidak mencukupi, dos dapat dibahagikan kepada 2 dos - pada waktu pagi dan malam dengan selang waktu 12 jam (biasanya 2 tablet pada waktu pagi dan 1 tablet pada waktu malam).

Diabeton MV (D iabeton MR) (Perancis, syarikat Servier) - Penyediaan Glyclazide Modified Release (MV) 60 mg / tablet Syarikat "Servier" beralih ke pengeluaran ubat dalam dos 60 mg / jadual. dan bukannya dos 30 mg / tablet yang dikeluarkan sebelumnya, dan pembebasannya di Rusia (wilayah Moscow) telah bermula. Sebaiknya minum ubat semasa sarapan - menelan keseluruhan, tanpa mengunyah atau menghancurkan. Ubat ini diambil 1 kali sehari..

Dos awal yang disyorkan untuk orang dewasa (termasuk untuk orang tua ≥ 65 tahun) adalah 30 mg sekali sehari (1/2 tablet 60 mg). Sekiranya diabetes dikawal dengan secukupnya, ubat dalam dos ini dapat digunakan untuk terapi penyelenggaraan. Dengan kawalan glisemik yang tidak mencukupi, dos ubat setiap hari secara berurutan dapat ditingkatkan menjadi 60, 90 atau 120 mg. Sekiranya anda terlepas satu atau lebih dos ubat, anda tidak boleh mengambil dos yang lebih tinggi pada dos seterusnya, dos yang tidak dijawab harus diambil pada hari berikutnya.

Peningkatan dos adalah mungkin tidak lebih awal daripada selepas 1 bulan terapi ubat pada dos yang ditetapkan sebelumnya. Pengecualian adalah apabila tahap glukosa darah tidak menurun setelah 2 minggu terapi. Dalam kes seperti itu, dos boleh dinaikkan 2 minggu selepas permulaan pentadbiran. Dos harian maksimum ubat yang disyorkan ialah 120 mg dalam 1 dos. 1 tablet dengan pelepasan 60 mg yang diubah suai bersamaan dengan 2 tablet dengan pelepasan yang diubah suai sebanyak 30 mg Kehadiran tablet pada tablet 60 mg membolehkan anda membahagikan tablet dan mengambil dos harian 30 mg (1/2 tablet 60 mg), dan jika perlu 90 mg (1 tablet 60 mg dan 1/2 tablet 60 mg). Tidak diperlukan penyesuaian dos pada kegagalan buah pinggang dengan keparahan ringan hingga sederhana.

Glidiab MV (G lydiab MR) (Rusia, Akrikhin OJSC) - Modifikasi Pelepasan Glyclazide (MV) 30 mg / tablet. Peraturan pengambilan dan dos ubat adalah sama dengan Diabeton MV.

Glyurenorm (G lurenorm) (firma "Boehringer Ingelheim") - glisidon 30 mg / tab. Setelah mengambil ubat, kesan penurunan gula berkembang selepas 1-1.5 jam, kesan maksimum adalah selepas 2-3 jam, jangka masa tindakan adalah 12 jam. Ubat ini diberikan secara oral dalam dos awal 15 mg (1/2 tablet) semasa sarapan, pada awal pentadbiran makanan.

Amaryl (A maryl) (Perancis, firma Sanofi) - glimepiride 1, 2, 3 atau 4 mg / tab. Tablet harus diambil secara keseluruhan, tanpa mengunyah, dengan jumlah cecair yang mencukupi (kira-kira 1/2 cawan). Dos awal ubat adalah 1 mg 1 kali / hari. Sekiranya perlu, dos harian dapat ditingkatkan secara beransur-ansur (pada selang 1-2 minggu) mengikut urutan berikut: 1-2 -3 -4 -6 -8 mg sehari. Dos ubat yang berkesan tidak melebihi, paling kerap, 4 mg / hari. Dos melebihi 6 mg / hari. jarang digunakan. Dos harian ditetapkan dalam 1 dos, biasanya tepat sebelum sarapan pagi penuh atau, jika dos pagi belum diambil, tepat sebelum makan utama pertama. Tidak ada hubungan yang tepat antara dos Amaril dan ubat hipoglikemik oral lain. Semasa memindahkan dari ubat tersebut ke Amaryl, dos harian awal yang disyorkan adalah 1 mg, walaupun ia dipindahkan ke Amaryl dari dos maksimum ubat hipoglikemik oral yang lain. Dengan diabetes mellitus yang tidak terkawal, ketika mengambil glimepiride atau metformin pada dos harian maksimum, rawatan dengan kombinasi kedua-dua ubat ini dapat dimulakan. Dalam kes ini, rawatan sebelumnya dengan glimepiride atau metformin berterusan pada dos yang sama, dan dos tambahan metformin atau glimepiride dimulakan dengan dos yang rendah, yang kemudian dititrasi bergantung pada tahap sasaran kawalan metabolik, hingga dos harian maksimum.

Glemaz (G lemaz) (Argentina, firma QUIMICA MONTPELLIER) - glimepiride 4 mg / tab. Arahan penggunaan, lihat Amaryl.

Glimepiride (G limepirid e) (Rusia, Pharmstandard-Leksredstva OJSC) - glimepiride 2, 3 dan 4 mg / tab. Arahan penggunaan, lihat Amaryl.

Diamerid (Rusia, OJSC Akrikhin) - glimepiride 1, 2, 3 atau 4 mg / tab. Arahan penggunaan, lihat Amaryl.

Tablet Gabungan

Untuk mengurangkan jumlah tablet yang diambil, gabungan dua ubat penurun gula dalam satu tablet diciptakan. Terdapat kombinasi ubat hipoglikemik yang disukai. Khususnya, hari ini disarankan untuk melantik metformin sebagai ubat hipoglikemik permulaan. Akibatnya, metformin yang, sebagai peraturan, ternyata menjadi ubat wajib untuk rawatan gabungan. Dari ini jelas bahawa ubat gabungan moden adalah metformin + beberapa ubat penurun gula yang lain. Jadi, di farmasi anda boleh membeli metformin bersama dengan ubat seperti itu:

Bagomet plus (Bagomet plus) (Argentina, firma QUIMICA MONTPELLIER) - glibenclamide 2.5 / 5.0 mg + metformin 500 mg. Biasanya, dos awal adalah 1 tablet Bagomet Plus 500 mg / 2.5 mg atau 500 mg / 5.0 mg 1 waktu / hari. Sekiranya perlu, setiap 1-2 minggu setelah permulaan rawatan, dos ubat diperbetulkan bergantung pada tahap glukosa dalam darah. Semasa menggantikan terapi kombinasi sebelumnya dengan metformin dan glibenclamide, 1-2 tablet Bagomet Plus diresepkan 500 mg / 2.5 mg atau 500 mg / 5 mg (bergantung pada dos sebelumnya) 2 kali sehari - pada waktu pagi dan petang. Dos harian maksimum adalah 4 tablet ubat (500 mg / 2.5 mg atau 500 mg / 5 mg, iaitu 2 g metformin / 20 mg glibenclamide). Tablet harus diambil bersama makanan..

Glibomet (G libomet) (Jerman, Berlin-Chemie) - glibenclamide 2.5 / 5.0 mg + metformin 400 mg. Dos awal adalah 1-3 tablet / hari. dengan pemilihan dos yang efektif secara beransur-ansur sehingga pampasan penyakit yang stabil dapat dicapai. Rejimen optimum adalah 2 kali / hari. (pagi dan petang) dengan makanan. Dos maksimum 5 tablet / hari.

Glucovance (Glucovance) (Perancis, syarikat MERCK SANTE) - glibenclamide 2.5 + metformin 500 mg. Dos awal adalah 1 tablet / hari (2.5 mg / 500 mg atau 5 mg / 500 mg). Dianjurkan untuk meningkatkan dos dengan tidak lebih daripada 5 mg glibenclamide / 500 mg metformin setiap hari setiap 2 atau lebih minggu sehingga sasaran glikemia tercapai. Dos harian maksimum adalah 4 tablet ubat Glucovans 5 mg / 500 mg atau 6 tablet ubat Glucovans 2.5 mg / 500 mg. Rejimen dos untuk dos 2.5 mg / 500 mg dan 5 mg / 500 mg:

1 waktu / hari, pada waktu pagi semasa sarapan - dengan janji 1 tablet sehari;

2 kali / hari, pagi dan petang - dengan pelantikan 2 atau 4 tablet sehari.

Rejimen dos untuk dos 2.5 mg / 500 mg:

3 kali / hari, pagi, petang dan petang - dengan janji 3, 5 atau 6 tablet sehari.

Rejimen dos untuk dos 5 mg / 500 mg:

3 kali / hari. Pada waktu pagi, petang dan petang - dengan janji 3 tablet sehari.

Tablet harus diambil bersama makanan. Setiap hidangan mesti disertakan dengan makanan dengan kandungan karbohidrat yang cukup tinggi untuk mengelakkan berlakunya hipoglikemia. Penggantian terapi kombinasi sebelumnya dengan metformin dan glibenclamide: dos awal tidak boleh melebihi dos glibenclamide harian (atau dos yang setara dengan sediaan sulfanylurea lain) dan metformin yang telah diambil sebelumnya. Pada usia tua, dos ditetapkan dengan mempertimbangkan keadaan fungsi ginjal, yang dinilai secara berkala semasa rawatan. Dos awal untuk mereka tidak boleh melebihi 1 tablet ubat Glucovans 2.5 mg / 500 mg

Glukonorm (Glukonorm) (Rusia, Pharmstandard-Tomskkhimfarm OJSC) - glibenclamide 2.5 mg + metformin 400 mg. Biasanya, dos permulaan adalah 1 tablet Gluconorm 2.5 mg / 400 mg sehari. Setiap 1-2 minggu setelah permulaan rawatan, dos ubat diperbetulkan bergantung pada tahap glukosa darah. Semasa menggantikan terapi kombinasi sebelumnya dengan metformin dan glybeklamide, 1 hingga 2 tablet Gluconorm diresepkan, bergantung pada dos sebelumnya setiap komponen. Dos harian maksimum ialah 5 tablet glukonorm.

Glimecomb (Glimecomb) (Rusia, Akrikhin OJSC) - 40 mg glyclazide + 500 mg metformin. Ubat ini diambil secara lisan semasa atau sejurus selepas makan, biasanya 2 kali sehari (pagi dan petang). Dos awal biasanya 1-3 tablet / hari. dengan pemilihan dos secara beransur-ansur sehingga pampasan penyakit yang stabil dapat dicapai. Dos harian maksimum ialah 5 tablet

Amaryl M (Amaryl M) (Korea, Handok Pharmaceuticals) - metformin 500 mg + glimepiride 2 mg (metformin 250 mg + glimepiride 1 mg yang didaftarkan di Rusia, tetapi belum dibekalkan). Dianjurkan untuk memulakan dengan dos efektif paling rendah dan, bergantung pada tahap glukosa dalam darah, tingkatkan dos. Dalam kes ini, pemantauan kadar glukosa darah yang tepat harus dilakukan. Ubat tersebut harus diresepkan 1 atau 2 kali / hari, sebelum atau semasa makan. Sekiranya berlaku peralihan dari rawatan gabungan dengan tablet glimepiride dan metformin individu, dos Amaril M tidak boleh melebihi dos glimepiride dan metformin yang sedang diterima pesakit.

Galvus Met (Galvus Met) (Switzerland, Novartis) - 50/500 mg, 50/850 mg dan 50/1000 mg tablet yang mengandungi vildagliptin 50 mg + metformin 500, 850 atau 1000 mg. Semasa menggunakan Galvus Met, dos maksimum vildagliptin harian yang disyorkan (100 mg) tidak boleh melebihi. Untuk mengurangkan keparahan kesan sampingan dari ciri sistem pencernaan metformin, Galvus Met diambil bersama makanan.

Dosis awal Galvus Met dengan keberkesanan rawatan dengan vildagliptin sahaja: Rawatan Galvus Met boleh dimulakan dengan satu tablet dengan dos 50 mg / 500 mg 2 kali / hari. Dan setelah menilai kesan terapeutik, dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur.

Dos awal Galvus Met dengan ketidakcekapan rawatan hanya dengan metformin: bergantung kepada dos metformin yang sudah diambil, rawatan Galvus Met boleh dimulakan dengan satu tablet dengan dos 50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg atau 50 mg / 1000 mg 2 kali / hari

Dosis awal Galvus Met yang sebelumnya dirawat dengan terapi kombinasi dengan vildagliptin dan metformin dalam tablet berasingan: bergantung pada dos vildagliptin atau metformin yang telah diambil, rawatan dengan Galvus Met harus dimulakan dengan pil sedekat mungkin dengan rawatan yang ada 50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg atau 50 mg / 1000 mg, dan dititrasi dengan berkesan.

Galvus Met tidak boleh digunakan dalam kes kegagalan buah pinggang atau gangguan fungsi ginjal. Semasa menggunakan ubat tersebut pada pesakit yang berusia lebih dari 65 tahun, perlu memantau fungsi ginjal secara berkala.

Janumet (USA, MSD) - 50/500 mg, 50/850 mg dan 50/1000 mg Sitagliptin + Metformin tablet. Dianjurkan untuk memberi resep 2 kali sehari dengan makanan, bermula dengan dos minimum dan secara bertahap meningkat (titrasi) menjadi efektif untuk mengurangkan kesan sampingan metformin gastrointestinal.

Sekiranya perlu, peningkatan dos secara beransur-ansur menjadi 120 mg / hari adalah mungkin. Peningkatan dos yang lebih tinggi biasanya tidak membawa kepada peningkatan kesan. Sekiranya dos harian Glyurenorm tidak melebihi 60 mg (2 tablet), ia boleh diresepkan dalam 1 dos pada waktu sarapan. Semasa menetapkan ubat dalam dos yang lebih tinggi, kesan terbaik dicapai semasa menetapkan ubat 2-3 kali / hari. Dalam kes ini, dos tertinggi harus diambil pada waktu sarapan. Walaupun glurenorm sedikit diekskresikan dalam air kencing (5%) dan biasanya dapat diterima dengan baik dalam kes penyakit buah pinggang, rawatan pesakit dengan gagal ginjal yang teruk harus dilakukan di bawah pengawasan perubatan yang ketat.

Matlamat utama rawatan diabetes mellitus jenis 2 (DM) adalah dan masih merupakan pencapaian pampasan yang stabil dan jangka panjang untuk metabolisme karbohidrat. Tidak ada yang meragui bahawa hiperglikemia kronik mendasari perkembangan komplikasi diabetes yang lewat. Bukti ini adalah kajian klasik UKPDS, Kumamoto dan banyak lagi. Karya-karya ini membentuk dasar cadangan moden, yang mana tujuan terapi menurunkan gula adalah untuk mengurangkan semua parameter glisemik ke tahap yang sedekat mungkin dengan normal dan selamat untuk setiap pesakit. Keselamatan terapi tidak kurang hebatnya keberkesanan, menentukan taktik menetapkan ubat tertentu. Dan ketika memilih terapi hipoglikemik, keselamatan difahami sebagai risiko hipoglikemia.

Mendekati indikator pampasan optimum hampir selalu disertai dengan peningkatan jumlah keadaan hipoglikemik. Angka kawalan glisemik yang terlalu ketat dapat memperburuk prognosis pesakit kumpulan risiko tertentu, mengakibatkan bencana kardiovaskular, dan meningkatkan berat badan. Berakhir pada tahun 2008-2010 Ujian klinikal utama ACCORD, ADVANCE, VADT menarik perhatian pakar untuk keperluan untuk mencapai nilai sasaran glisemik yang ketat dan kemungkinan untuk mencapai tujuan ini bergantung pada usia pesakit, tempoh diabetes, jangka hayat, risiko hipoglikemia dan penyakit kardiovaskular yang bersamaan. Terdapat keperluan untuk mengkaji algoritma rawatan yang ada untuk pesakit diabetes jenis 2. Kemungkinan besar, seseorang harus memilih bukan hanya ubat yang sangat efektif untuk menormalkan glukosa, tetapi juga mempertimbangkan "profil keselamatan" mereka, terutama risiko hipoglikemia.

Kemunculan kumpulan baru ubat penurun gula tablet - perencat peptidase dipeptidil jenis 4 (IDPP-4) telah memperluaskan keupayaan kami dalam rawatan diabetes jenis 2 yang berkesan dan selamat. Ubat-ubatan tersebut telah membuktikan diri mereka dalam monoterapi dan dalam kombinasi dengan tablet dan insulin lain..

Inhibitor DPP-4 cukup terkenal kepada doktor praktikal dan semakin banyak digunakan dalam rawatan diabetes jenis 2. Oleh itu, wakil IDPP-4 - vildagliptin (Galvus) dan vildagliptin + metformin (Galvus Met) telah digunakan dalam amalan klinikal Rusia sejak 2009.

Keberkesanan dan keselamatan klinikal perencat DPP-4 telah dibuktikan dengan hasil banyak ujian klinikal multisenter antarabangsa, di mana beberapa doktor Rusia dan pesakit Rusia mengambil bahagian. Ubat-ubatan tersebut mempunyai bukti yang besar: data dari banyak kajian menunjukkan keberkesanan penurunan gula, keselamatan tinggi, dan kemampuan untuk mengatur fungsi bukan sahaja sel beta, tetapi juga sel alfa. Semasa menggunakan vildagliptin dalam kombinasi dengan ubat hipoglikemik oral (PSSP) yang paling biasa digunakan (metformin, sulfonylureas dan thiazolidinediones), penurunan kadar glukosa darah yang ketara, berterusan dan berpanjangan, dapat diterima dengan baik pada pelbagai kumpulan pesakit, termasuk orang yang berusia lebih dari 65 tahun, dan pesakit dengan pampasan diabetes jenis 2 yang lemah. Oleh itu, dalam satu kajian, penambahan vildagliptin pada terapi metformin pada pesakit dengan kawalan yang lemah (hemoglobin HbA 1c glikasi lebih dari 7.3%) dibandingkan dengan penambahan glimepiride sulfanilurea (PSM) penyediaan memberikan peningkatan kawalan yang sama untuk satu dan dua tahun terapi (pengurangan HbA 1c sebanyak 0.5%). Tetapi tanpa kenaikan berat badan (perbezaan antara kumpulan adalah -1,8 kg) dan tanpa hipoglikemia pada kumpulan terapi vildagliptin, frekuensi semua episod hipoglikemia menurun sebanyak 10 kali dan tidak ada episod serius dibandingkan dengan terapi PSM. Oleh itu, dalam banyak kajian, keberkesanan dan keselamatan terapi Galvus dalam pelbagai rejimen rawatan telah terbukti. Berdasarkan ini, diputuskan untuk mengadakan program pemerhatian Rusia untuk menilai terapi Galvus dalam rejimen rawatan yang berlainan di wilayah Moscow dan Rusia.

Pada bulan Oktober 2010, program pemerhatian 2 tahun (CLAF 237 ARU01) dilancarkan di Rusia untuk menilai keberkesanan dan keselamatan penggunaan Galvus dalam terapi mono-dan kombinasi pada pesakit dengan diabetes jenis 2 dan kawalan glisemik yang buruk semasa terapi sebelumnya (HbA 1c> 7.0%).

Program ini dihadiri oleh 34 pusat penyelidikan dari pelbagai wilayah di Rusia. Pada awalnya, direncanakan untuk memasukkan sekitar 3000 pesakit dalam penelitian ini, yang dibagi menjadi tiga kumpulan: Galvus dalam monoterapi (pesakit "naif" yang sebelumnya tidak pernah menerima terapi penurunan gula), penambahan Galvus pada terapi metformin, dan penambahan Galvus ke terapi derivatif sulfonylurea. Semasa proses pengambilan, jumlah pesakit yang disertakan meningkat kepada 6000 orang dan kumpulan lain dibentuk - gabungan tiga ubat (Galvus + metformin + PSM).

Lawatan pesakit ke doktor selaras dengan prinsip praktik klinikal rutin dan berlaku setiap 4-6 bulan. Sebanyak 5 lawatan dirancang. Pada masa ini, lebih daripada separuh pesakit telah menjalani lawatan 1, 2 dan 3. Hasilnya dibentangkan dalam artikel ini..

Analisis sementara merangkumi data dari 3739 pesakit (populasi A - 37% lelaki dan 63% wanita) yang memenuhi kriteria inklusi / pengecualian, yang mana anggaran parameter keberkesanan dan / atau parameter fisiologi diperoleh pada lawatan pertama dan kedua. Menurut data pesakit ini, dinamika petunjuk prestasi dianalisis setelah enam bulan menjalani rawatan.

Pada masa pemprosesan data, lawatan ke-3 dilakukan pada 2211 pesakit (populasi B). Untuk kumpulan ini, penilaian dinamika petunjuk selepas satu tahun rawatan dibandingkan dengan nilai awal. Oleh kerana hanya 52% pesakit yang dimasukkan dalam analisis pada kunjungan ke-3, ciri demografi ditunjukkan untuk semua pesakit yang disertakan (populasi A) dan secara terpisah untuk populasi B.

Umur rata-rata pesakit adalah 56.6 ± 8.9 tahun (median 57 tahun). Sebilangan besar yang diperiksa adalah berat badan berlebihan atau gemuk - berat badan rata-rata 89 ± 15 kg, indeks jisim badan purata (BMI) - 31.8 ± 4.8 kg / m 2.

Mengikut tempoh diabetes, pesakit dibahagikan kepada tiga kumpulan. Yang pertama merangkumi 544 orang (14.5%) dengan diabetes yang baru didiagnosis (diagnosis dibuat dalam tempoh 6 bulan sebelum dimasukkan ke dalam program ini). Kumpulan kedua terdiri daripada 752 pesakit (20.1%) dengan jangka masa diabetes dari 6 bulan hingga 1 tahun. Dan hampir 2/3 orang yang diperiksa (2443 orang atau 65.3%) mempunyai sejarah perubatan yang panjang (lebih dari 1 tahun).

Kira-kira separuh daripada pesakit (45.1%) pada masa pemeriksaan mengalami komplikasi diabetes yang lewat. Yang paling biasa adalah neuropati diabetes (37.5%), retinopati diabetes (14.0%) dan nefropati diabetes (2.6% yang diperiksa). Perlu ditekankan bahawa pada tahap awal, keparahan komplikasi tidak dinilai sesuai dengan klasifikasi yang diadopsi di Persekutuan Rusia. Di antara penyakit kardiovaskular pada pesakit yang diperiksa, hipertensi arteri, penyakit jantung koronari, penyakit penghilang arteri pada bahagian bawah kaki dinyatakan.

Pada masa kemasukan dalam kajian ini, kadar purata glukosa darah HbA 1c dan puasa (GKN) adalah 8.2 ± 1.0% (median 8.0%) dan 8.6 ± 1.7 mmol / l (masing-masing 8.2 mmol) / l).

Setelah menandatangani persetujuan yang dimaklumkan kepada semua pesakit, vildagliptin dalam bentuk satu ubat Galvus pada dos 50 mg 2 kali sehari atau ubat gabungan Galvus Met (vildagliptin + metformin) 1 tablet (50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg atau 50) ditambahkan ke terapi. mg / 1000 mg) 2 kali sehari. Pemilihan ubat dan rejimen dos dilakukan oleh doktor-penyelidik sesuai dengan kemungkinan klinikal dan adanya kontraindikasi untuk setiap pesakit. Oleh itu, empat kumpulan terapi dibentuk: yang pertama - terapi kombinasi dengan Galvus, yang kedua - gabungan Galvus dan metformin, yang ke-3 - gabungan Galvus dan sulfonylureas, dan ke-4 - gabungan tiga tablet Galvus + metformin + PSM.

Ciri-ciri pesakit yang termasuk dalam pelbagai kumpulan rawatan ditunjukkan dalam jadual. 1.

Sebilangan besar pesakit yang termasuk dalam kumpulan monoterapi mempunyai jangka masa penyakit yang pendek (43.6% - kurang dari 6 bulan dan 33.0% dari 6 bulan hingga 1 tahun), sementara orang dengan jangka masa penyakit yang lebih lama biasanya memerlukan janji temu 2 atau 3 ubat penurun gula. Oleh itu, dalam kumpulan Galvus + Metformin + PSM, tempoh diabetes selama lebih dari 1 tahun dicatatkan pada 92.2% peserta.

Menurut protokol kajian, keberkesanan dan keselamatan menambahkan Galvus ke terapi dinilai setiap 6 bulan sekali selama 2 tahun pemerhatian. Kami membentangkan hasil awal untuk menilai keberkesanan rawatan pada 2211 pesakit yang mengambil Galvus dalam pelbagai kombinasi selama 1 tahun.

Seperti yang dapat dilihat dari jadual. 2, pada pesakit dari semua kumpulan terapi terdapat penurunan yang signifikan secara statistik dalam tahap HbA ​​1c dan GKN dibandingkan dengan nilai awal. Lebih-lebih lagi, pada 63.2% pesakit, tahap HbA ​​1c mencapai kurang dari 7%, yang dapat dianggap sebagai petunjuk sasaran bagi kebanyakan peserta, dengan mempertimbangkan usia pesakit dan adanya komplikasi yang lewat. Perwakilan skematik dinamika perubahan pada tahap HbA ​​1c ditunjukkan dalam Rajah. 1.

Harus diingat bahawa, dengan latar belakang terapi, penurunan yang signifikan secara statistik dalam BMI rata-rata diperhatikan pada semua kelompok rawatan dibandingkan dengan nilai awal. Perubahan ini paling ketara dalam kumpulan Galvus + Metformin, yang dijelaskan oleh sinergisme tindakan ubat-ubatan ini.

Dinamika BMI ditunjukkan dalam Rajah. 2.

Penurunan tekanan darah (BP) juga diperhatikan di semua kelompok perawatan, namun, secara statistik lebih jelas pada kelompok dengan terapi kombinasi (p 20,000

DPP-4 perlahan dan kuat 70 2.5 X10-4 55 * 3.0 ± 0.3

DPP-8 pantas * * © 2020 - Hak cipta terpelihara

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes