Ciri-ciri memilih dan menggunakan pen insulin

Pertama sekali, mesti dikatakan bahawa hormon dipanggil insulin, yang mengambil bahagian langsung dalam metabolisme tubuh manusia. Ini terutama berkaitan dengan penurunan gula darah pada manusia. Jadi, jika semuanya normal, maka hormon ini dihasilkan oleh pankreas dan kemudian masuk ke dalam darah. Tetapi dalam keadaan apabila terdapat kerosakan dalam pengeluaran insulin, maka seseorang mulai mengembangkan penyakit seperti diabetes. Dan hari ini, cara yang paling berkesan untuk merawat penyakit ini adalah pengenalan persediaan insulin. Ini boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah dan pelbagai jenis insulin. Walau bagaimanapun, jarum akan selalu diperlukan untuk mentadbir ubat jenis ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang menghidap diabetes memerlukan suntikan sedemikian setiap hari. Dan yang paling mudah di antaranya boleh dipanggil pen jarum suntik untuk pengenalan insulin. Yang kelihatan seperti pena bolpoin biasa dengan topi, tetapi bersama dengan cas jarum dipasang di dalamnya.

Apa jenis pen jarum suntik untuk insulin yang ada?

Jadi, hari ini ada pilihan antara beberapa jenis peranti sedemikian untuk pengurusan insulin, iaitu:

 • terdapat jarum suntik yang dilengkapi dengan jarum yang boleh ditanggalkan untuk pengambilan hormon itu sendiri dari bungkusan dan untuk pengurusan langsungnya;
 • pen jarum suntik yang boleh digunakan semula untuk insulin yang mempunyai kartrij yang boleh ditanggalkan untuk diisi dengan insulin. Jangka hayat peranti sedemikian adalah 3 tahun;
 • jarum suntik dengan jarum bersepadu (boleh guna), menghilangkan kehadiran "zon mati", yang seterusnya, mengurangkan risiko pengambilan insulin.

Semasa memilih pen jarum suntik insulin, ada baiknya untuk memahami bahawa semuanya dirancang agar sesuai dengan pesakit dengan penyakit seperti diabetes. Pada masa yang sama, setiap alat sedemikian telus untuk kawalan yang lebih selesa semasa suntikan insulin. Piston harus memungkinkan untuk menjalankan prosedur dengan lancar dan tanpa tersentak. Itulah sebabnya kriteria yang paling penting dalam memilih jarum suntik adalah tahap skala, yang ditunjukkan pada produk itu sendiri. Langkah skala mewakili harga tekanannya. Dengan kata yang lebih sederhana, penunjuk ini menunjukkan jumlah minimum larutan yang ditaip ke dalam pen jarum suntik seakurat mungkin.

Teknik Syringe

Sebilangan besar doktor masih mengesyorkan agar jarum suntikan sekali pakai dengan jarum terpasang boleh digunakan semula. Sesungguhnya, dengan cara ini anda akan mengalami kesakitan yang kurang dengan pengenalannya, dan anda akan kehilangan lebih sedikit insulin. Ia berlaku bahawa pesakit menggunakan alat tersebut beberapa kali. Ini hanya mungkin dilakukan dengan mematuhi semua peraturan kebersihan untuk penggunaan jarum suntik. Khususnya, selepas suntikan, segera pegang pemegangnya dengan berhati-hati. Tetapi, pada masa yang sama, anda perlu memahami bahawa setelah 4-5 aplikasi seperti itu, anda akan mula merasa sakit ketika hormon diperkenalkan, kerana jarum menjadi kusam seiring dengan waktu. Oleh kerana itu, lebih baik tidak menggunakan picagari seperti itu lebih daripada dua kali..

Sebelum mengambil hormon dari botol, anda perlu membersihkan segalanya dengan alkohol dan sekiranya anda tidak perlu membuang kandungan botol tersebut. Tetapi ini penting hanya dengan pengenalan insulin cepat atau pendek, misalnya, ketika menggunakan pen jarum suntik untuk insulin Actrapid. Sekiranya pesakit perlu memperkenalkan hormon yang bertindak perlahan, maka perlu membotolkan botol. Sesungguhnya, dalam kes ini, kandungannya adalah penggantungan yang perlu digoncang.

Sebelum memanggil dos ubat yang betul, anda perlu menarik jarum suntik sehingga menentukan dos yang sesuai untuk anda. Kemudian anda perlu menusuk gabus dengan jarum dan memberi tekanan pada omboh itu sendiri. Oleh itu, udara akan masuk ke dalamnya. Selepas ini, botol, bersama dengan jarum suntikan, mesti dibalikkan dan larutan dikumpulkan, dalam jumlah yang sedikit lebih besar daripada yang diperlukan. Tetapi dengan semua ini, adalah penting untuk mengetahui bahawa pena insulin yang berbeza diperlukan untuk insulin yang berbeza, misalnya, pen jarum suntik untuk insulin Biosulin hanya boleh digunakan untuk ubat ini. Tetapi pena jarum suntik untuk insulin humalogue juga dapat digunakan untuk memberikan ubat yang disebut humulin. Oleh kerana itu, di sini anda perlu mengetahui dengan tepat pen mana, dengan ubat yang sesuai.

Apa tempat yang anda perlukan untuk menguruskan pelbagai jenis insulin?

Pertama sekali, perlu diingatkan bahawa tidak disarankan untuk menyuntikkan insulin yang bertindak pendek secara intramuskular, kerana ini boleh menyebabkan perkembangan masalah seperti hipoglikemia. Sebagai contoh, dengan cara ini anda tidak boleh menggunakan pen jarum suntik untuk insulin Humulin NPH. Sebaiknya masukkan jenis ubat ini ke paha atau punggung apabila digunakan sebagai insulin basal semasa tidur dan di antara waktu makan. Ini sedikit melambatkan masa penyerapan hormon. Pada masa yang sama, insulin terpendek diserap paling cepat jika disuntik ke dalam perut. Dalam kes ini, pen jarum suntik untuk insulin Protafan disyorkan untuk dimasukkan ke bawah kulit paha. Penting untuk difahami bahawa kerana penunjuk kelajuan yang berbeza, penyerapan hormon ini apabila ia dimasukkan ke kawasan yang berlainan badan, perlu dilakukan suntikan dengan cara yang sama setiap hari.

Oleh itu, adalah penting untuk menekankan bahawa bukan sahaja pemilihan pen jarum suntikan untuk suntikan insulin berperanan untuk pesakit diabetes. Di samping itu, anda perlu mengetahui teknik untuk melakukan suntikan tersebut dan kemampuan untuk menggabungkan ubat yang berbeza. Anda juga perlu mengira dos ubat dengan betul. Semua komponen ini akan membantu mencapai kehidupan yang panjang dan bahagia, tidak dimanjakan oleh penyakit ini..

Pena picagari insulin

Malangnya, tidak ada yang dijumpai

 • ... dalam tidak ditentukan pada harga terendah
 • Anda boleh membeli... secara tidak ditentukan di kedai dalam talian Apteka.ru
 • Penghantaran... ke 0 farmasi

Ikut kami

Permohonan

talian panas

Mengenai syarikat

Tolonglah

Promosi dan penjualan

Maklumat undang-undang

Segala maklumat yang disiarkan di laman web ini bukanlah tawaran umum

Lesen No. FS-99-02-007598 bertarikh 26 Disember 2019

Syarikat Saham Bersama "Syarikat Pengeluaran Ilmiah" Katren "

Apa jenis pen jarum suntik insulin dan mengapa anda memerlukan alat ganti

Salam buat semua pembaca blog! Saya memutuskan untuk menulis catatan pendek mengenai pen jarum suntik dan jenis insulin yang sesuai untuk mereka, dan juga mengapa menyimpan pen jarum suntik.
Di samping itu, saya akan menyatakan pendapat saya yang lebih baik: pen yang boleh digunakan semula atau boleh guna. Pergi!

Boleh guna atau boleh digunakan semula

Faktanya ialah sekarang jenama terkenal melepaskan insulin dalam pen jarum suntik siap pakai, yang hanya dibuang di hujung insulin. Dan ketika lelaki berpendapat pisau cukur mana yang lebih baik: boleh guna atau boleh digunakan semula, sehingga pesakit diabetes tidak berhenti. Terdapat banyak pertikaian di Internet, pen mana yang lebih dipercayai.

Saya mempunyai pendapat yang tegas mengenai perkara ini - yang terbaik adalah pen jarum suntik insulin yang boleh digunakan semula. Saya mempunyai 3 sebab untuk ini:

 1. mekanisme pemegang yang boleh digunakan semula adalah yang paling dipercayai
 2. tidak mencemarkan alam sekitar (pakai buang dilupuskan dan wap pemprosesannya mencemarkan udara)
 3. lebih senang dipegang dan digunakan

Kami diberi levemir dalam busa lentur, yang setiap kali kami memecahkan dan mengeluarkan kartrij, yang kami masukkan ke dalam pen Novopen ECHO. Novorapid dikeluarkan dengan segera dalam kartrij dan kami memasukkannya ke dalam pen Novemen 3 DEMI, yang telah berfungsi dengan baik selama 7 tahun, walaupun jaminannya adalah 3 tahun.
Apabila anda memegang pena sekali pakai, nampaknya ia akan hancur sekarang, dan mekanisme kelihatan rapuh. Dan saya secara peribadi tidak memberi keyakinan terhadap piston yang tergantung di dalamnya, nampaknya dia selalu salah.
Tetapi anda tetap memutuskan pen mana yang lebih senang digunakan. Saya hanya menyatakan pendapat saya yang cekap.

Pena jarum suntik mana yang sesuai untuk insulin

Persoalan kekal yang sering saya temui dalam latihan saya. Saya tidak akan menulis untuk masa yang lama, saya hanya akan memberikan senarai di bawah di mana anda akan mendapat insulin dan pen untuknya.

 • Humalog Humulus, Humulin R, Humulin NPH, Humalog dicampur, Humulin dicampur sesuai digunakan dengan pen HumaPen (HumaPen Luxura, HumaPen Savvio)
 • Pena NovoPen sesuai untuk actrapid, protafan, levemir, novorapid, novomix, mixtard insulin (Novopen 4, Novopen Echo)
 • Biosulin P pen sesuai untuk insulin biosulin R, biosulin N, AutoPen Classic
 • Rosinsulin P, Rosinsulin N sesuai digunakan dengan ComfortPen dan AutoPen Classic
 • Untuk insulin insuman basal, insuman quick, apidra, lantus, insuman comb sesuai untuk OptiPen Pro dan OptiKlik
 • Gensulin N, Gensulin P sesuai untuk insulin pen GensuPen

Pena jarum suntik berkali-kali lebih unggul daripada jarum suntik biasa. Ini sangat penting bagi kanak-kanak dan pesakit yang berkaitan dengan usia. Mudah terkeliru dengan jarum suntik dan kesalahan boleh mengorbankan nyawa. Oleh itu, setiap orang mengesyorkan menggunakan pen jarum suntik yang boleh digunakan semula - ini lebih senang.

Mengapa anda memerlukan pen jarum suntik

Kami mempunyai kes seperti itu. Kami berehat di laut di negara asing dan tiba-tiba pen jarum suntik di Levemire pecah. Pada alat itu, omboh berhenti bergerak sama sekali. Tetapi untuk kes ini, saya mempunyai pen jarum suntik yang sangat membantu kami.

Tetapi walaupun anda tidak akan pergi ke mana-mana, masih ada margin. Sekurang-kurangnya satu perkara... Bagi setiap anggota bomba... Dalam situasi force majeure, mudah terkeliru. Nah, jika anda tinggal di metropolis, dan jika di bandar kecil? Tiba-tiba ini akan berlaku pada hujung minggu atau percutian?
Secara amnya, anda memahami saya... Anda selalu memerlukan bekalan jarum, lancet, pen, jalur ujian dan juga insulin itu sendiri. Ngomong-ngomong, mereka yang menggunakan pam insulin untuk menyuntik insulin juga memerlukan pen jarum suntik, kerana sering kali kanula tersumbat, dan belum ada cara untuk mengubahnya atau pompa gagal. Kemudian anda boleh memasukkan insulin dengan pen.

Jarum manakah yang sesuai dengan pen jarum suntik

Jarum yang dijual di negara kita adalah universal dan sesuai dengan pen jarum suntik. Perbezaannya hanya pada nama dan jenama, dan kualiti logam dan ketajaman hujungnya. Selama bertahun-tahun, saya lebih suka jarum BD Microfine. Kami menggunakan jarum 4 dan 5 mm.

 • Novofine 8 dan 6 mm
 • Microfine 4, 5, 6, 8 dan 12.5 mm
 • Actifine 4, 5, 6 dan 8 mm

Kami menukar jarum setiap hari, kerana ini adalah satu-satunya cara untuk membuat suntikan kurang menyakitkan dan untuk mengelakkan lebam pada kulit, itulah yang saya harapkan.
Itu sahaja untuk saya. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tulislah di komen. Klik pada butang media sosial di bahagian bawah artikel..

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Dengan kehangatan dan perawatan, ahli endokrinologi Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Teknik Suntikan Insulin

Teknik Suntikan Insulin

Terdapat syarat-syarat tertentu untuk pemberian insulin, dan juga untuk penggunaan ubat lain..

Insulin untuk suntikan mestilah pada suhu bilik. Oleh itu, sebotol insulin atau pen jarum suntik yang anda gunakan setiap hari tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk, tetapi di dalam bilik.

Sekiranya anda melihat bahawa tidak ada cukup insulin untuk suntikan seterusnya, anda harus mengeluarkan kartrij dari peti sejuk terlebih dahulu.

Penggunaan alkohol sebelum suntikan

Tempat suntikan tidak boleh digosok dengan alkohol sebelum setiap suntikan. Pertama, alkohol mengeringkan kulit, yang dengan penggunaan berterusan boleh menjejaskan keadaan kulit..

Kedua, alkohol merosakkan insulin. Oleh itu, jika anda menggosok tempat suntikan dengan alkohol, tunggu sehingga alkohol kering sepenuhnya dan hanya selepas itu lakukan suntikan.

Pentadbiran Insulin

Untuk pengenalan penggunaan insulin:

 • Pena jarum suntik yang boleh digunakan semula
 • Pena sekali pakai dengan kartrij sudah diisi semula
 • Picagari
 • Pam insulin

Jarum suntikan insulin

 • Pentadbiran tepat dos yang dikehendaki
 • Boleh guna
 • Jarum nipis
 • Langkah 0.1 unit

Suntikan insulin pada masa ini kurang biasa daripada sebelumnya. Tetapi tetap saja, kaedah ini tetap menjadi kaedah paling tepat untuk menguruskan insulin..

Untuk memberikan ubat dengan jarum suntik, insulin dilepaskan dalam botol.

Kepekatan insulin dan jenis picagari yang betul mesti digabungkan. Oleh itu, terdapat larutan insulin dengan kepekatan 40 dan 100 unit. Untuk setiap kepekatan terdapat picagari dengan tanda yang sepadan.

Sekiranya anda mencampurkan jarum suntik dan kepekatan insulin, maka dos yang salah akan dimasukkan, yang akan menyebabkan hiperglikemia atau hipoglikemia.

Jarum suntik insulin moden sekali pakai dengan jarum nipis. Oleh itu, suntikan insulin dengan picagari tidak menyakitkan.

Pena picagari

 • Kemudahan dan kemudahan suntikan
 • Anda boleh memilih jarum yang paling selesa
 • Suntikan tanpa rasa sakit
 • Kanak-kanak boleh menyuntik diri
 • Langkah 0.5 dan 1.0 unit

Pena jarum suntik adalah kaedah yang paling biasa untuk penggunaan insulin. Setiap syarikat yang menghasilkan insulin menghasilkan pen jarum suntik untuk insulinnya.

Anda tidak boleh menggunakan jarum pena dari satu syarikat untuk memberi insulin yang lain. Dalam kes ini, syarikat tidak menjamin pengenalan dos yang tepat, yang boleh menyebabkan turun naik gula..

Kartrij insulin dimasukkan ke dalam pen jarum suntik. Apabila insulin di dalam kartrij habis, ia dikeluarkan dan yang lain dimasukkan.

Anda boleh memilih jarum suntikan - panjangnya berbeza-beza, yang sangat mudah. Sesungguhnya, untuk kanak-kanak kecil dan orang dewasa, pasti jarum dengan panjang berbeza akan lebih mudah.

Kini terdapat pen jarum suntik mekanikal sederhana, pen jarum suntik elektronik. Terdapat pena yang mengingati masa suntikan terakhir. Pena dapat mengingati dos terakhir yang dimasukkan.

Pena itu sendiri boleh dibuat dari plastik atau logam, dengan warna yang berbeza, yang mungkin disukai oleh kanak-kanak..

Pena Jarum Pakai

 • Paru-paru
 • Mudah dikendalikan
 • Tidak perlu mengisi semula kartrij
 • Anda boleh memilih jarum yang selesa
 • 1 unit langkah

Pena picagari sekali pakai kini boleh didapati dari pelbagai syarikat pembuatan insulin..

Pena jarum suntik sekali pakai segera tersedia dengan kartrij berisi insulin. Pada akhir insulin, pen jarum suntik dibuang.

Dalam pen jarum suntik ini, kedua-dua insulin pendek dan lanjutan kini tersedia.

Pena ini ringan, plastik. Semua jarum sesuai untuknya, yang juga sesuai untuk pen jarum suntik yang boleh digunakan semula..

Pam insulin

 • Tidak perlu suntikan setiap hari
 • Kemungkinan memperkenalkan dos minimum
 • Kemungkinan untuk mengukur tahap gula
 • Keupayaan untuk mematikan penghantaran insulin jika perlu

Pam insulin mendapat populariti baik di Rusia dan di negara lain.

Pam moden adalah komputer ringkas yang mengukur gula, mengira dos insulin, menyuntik insulin latar belakang, menyuntik insulin untuk makanan atau menurunkan gula tinggi.

Ramai orang suka pam insulin, kerana mereka memberi lebih banyak kebebasan, tidak termasuk suntikan harian.

Pam lebih disukai untuk anak kecil, kerana mereka memberi peluang untuk menetapkan dos minimum insulin.

Pengenalan insulin dengan pen jarum suntik

Pemberian insulin dengan pen jarum suntik yang boleh digunakan semula atau pakai tidak berbeza.

Satu-satunya perbezaan adalah penyediaan pen untuk suntikan.

Menyiapkan pen jarum suntik yang boleh digunakan semula:

 • Pertama, anda perlu mengeluarkan kartrij insulin dari peti sejuk terlebih dahulu sehingga insulin memanaskan hingga suhu bilik;
 • Tanggalkan bahagian atas pemegang dari bawah;
 • Masukkan kartrij ke dalam pen jarum suntik dan ketatkan bahagian atas dan bawah;
 • Skru jarum ke pen jarum suntik;
 • Tanggalkan penutup dari jarum dan turunkan 2-3 unit ke udara sehingga setitik insulin muncul di jarum;
 • Sekiranya kartrij mempunyai insulin, yang terdiri daripada dua komponen (contohnya, protafan), anda mesti menggoncang insulin terlebih dahulu, membuat gerakan goyang dengan tangan anda, dan kemudian menurunkan beberapa unit;
 • Tutup jarum dengan penutup, letakkan penutup pada pen jarum suntik;
 • Pen siap digunakan.

Penyediaan pen jarum suntik sekali pakai:

 • Keluarkan pen jarum suntik dari peti sejuk terlebih dahulu sehingga insulin memanaskan hingga suhu bilik;
 • Skru jarum ke pen jarum suntik;
 • Turunkan 2-3 unit insulin untuk melepaskan udara dari kartrij;
 • Letakkan penutup pada jarum;
 • Pemegangnya siap sepenuhnya untuk suntikan.

Insulin disuntik ke lapisan subkutan. Elakkan masuk insulin ke otot dan tisu adiposa, ini akan mengubah kadar penyerapan insulin, yang boleh menyebabkan peningkatan / penurunan gula.

Teknik pemberian insulin dengan pen jarum suntik:

 • Tanggalkan penutup dari pen jarum suntik dan jarum;
 • Lepaskan 1 unit insulin ke udara;
 • Sekiranya perlu, goncangkan insulin, kemudian turunkan 1 unit;
 • Masukkan dos insulin yang diingini dengan memutar dail ke nombor yang dikehendaki;
 • Buat suntikan - masukkan jarum di bawah kulit dan tekan piston pemegang;
 • Tunggu bunyi khas, memberitahu bahawa omboh ditekan hingga akhir dan keseluruhan dos dimasukkan;
 • Jangan mengeluarkan jarum sebaik sahaja disuntik. Pegang jarum, hitung hingga 5.
 • Keluarkan jarum, tutup penutup dan buka penutup;
 • Buangkan jarum terpakai;
 • Pada suntikan seterusnya, putar jarum baru

Insulin jarum suntik

Memasukkan insulin ke dalam picagari mempunyai beberapa ciri, tetapi dengan mengulangi prosedur ini beberapa kali, anda akan berhenti mengalami kesukaran dan akan melakukan semuanya secara automatik.

Hari ini, hampir semua jarum suntikan insulin dijual dengan jarum yang dipateri, iaitu jarum dalam jarum suntik tidak dapat diganti.

Teknik Insulin Syringe:

 • Tanggalkan penutup dari picagari;
 • Putar jarum suntik dengan jarum ke atas dan tarik piston kembali ke dos yang anda ingin berikan;
 • Pegang botol dengan insulin dengan tangan bebas anda, dengan tangan yang lain, masukkan jarum suntik ke dalam botol, menembusi penutup getah botol;
 • Tekan piston jarum suntik dan masukkan udara yang terkumpul terlebih dahulu ke dalam botol ubat;
 • Jangan tarik jarum keluar dari botol;
 • Balikkan botol dengan berhati-hati sehingga berada di atas jarum suntik dan jarum suntik akan diletakkan dengan jarum ke atas. Jarum dimasukkan ke dalam botol;
 • Dengan menarik piston jarum suntik ke bawah, tekan dos insulin yang dikehendaki;
 • Periksa insulin terkumpul untuk gelembung;
 • Sekiranya terdapat gelembung dalam jarum suntik, maka insulin harus diturunkan kembali ke dalam botol dan set insulin berulang, bermula dari perenggan pertama;
 • Sekiranya semuanya normal dan tidak ada gelembung di jarum suntik, kemudian keluarkan jarum dari botol;
 • Suntik insulin dan tutup penutup picagari.

Tapak suntikan insulin

Seperti yang dinyatakan di atas, penting untuk memilih tempat suntikan insulin yang betul. Kadar penyerapannya dan, oleh itu, kelajuan permulaan kerja bergantung pada ini

Insulin pendek dan ultrashort membuat:

 • Perut berada di sebelah kanan, di sebelah kiri pusar, di atas dan di bawah pusar;
 • Bahagian luar lengan bawah

Insulin yang berpanjangan menjadikan:

 • Paha luar
 • Punggung

Setiap suntikan seterusnya hendaklah dilakukan 1-2cm lebih jauh dari yang sebelumnya. Anda tidak boleh menikam beberapa kali berturut-turut di tempat yang sama, ini penuh dengan perkembangan lipodystrophy diabetes - perubahan patologi pada tisu adiposa, di mana "lebam" muncul. Tempat-tempat ini mungkin menyakitkan. Mereka tidak boleh menyuntik insulin.

Agar tidak tersilap dan tidak menikam di tempat yang sama, disarankan untuk mengembangkan sistem untuk menukar tempat suntikan.

Pilihan tempat suntikan mempengaruhi kadar penyerapan insulin. Jadi, insulin paling cepat diserap ketika dimasukkan ke dalam perut.

Kemudian, mengikut kadar penyerapan, lengan bawah pergi.

Insulin terpanjang diserap dari punggung.

Semasa menyuntik ke dalam perut dengan satu tangan, pegang pen jarum suntik, dengan tangan yang lain, buat sedikit lipatan kulit dan masukkan jarum ke dalamnya.

Perkara yang sama harus dilakukan semasa menyuntik ke paha.

Pemberian insulin yang betul, pilihan tempat suntikan yang tepat akan memberi kesan positif terhadap diabetes.

Pen jarum suntik untuk insulin | Arahan langkah demi langkah dengan foto

Diabetes mellitus adalah masalah mendesak bagi seluruh umat manusia - penyakit yang sangat biasa dan cepat berkembang pada masa kini dan abad ke-21 pada umumnya..

Ramai orang berpendapat bahawa diabetes adalah jenis hukuman tertentu. Hukuman untuk menjadi lebih rendah untuk hidup, didorong ke dalam kehidupan tertentu, kerangka sehari-hari oleh seseorang.

Secara peribadi, saya rasa ini tidak begitu, dan dengan langkah pencegahan yang tepat, yang sebahagiannya terdiri daripada terapi insulin, adalah mungkin dan perlu untuk melawan diabetes. Dalam artikel hari ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan picagari dengan pen untuk insulin. Saya akan memberikan arahan terperinci langkah demi langkah untuk mengadakan acara ini.

Diabetes - momok abad ke-21

Ya, tentu saja, seseorang yang menderita penyakit ini merasa agak tidak selesa, terus-menerus membuat dirinya memikirkan tentang larangan hidup yang sudah biasa baginya (saya tahu dari pengalaman saya sendiri, dari pengalaman saya sendiri, dan bukan hanya dengan khabar angin).

Pada dasarnya, pantang larang ini mempengaruhi diet seseorang yang menderita penyakit ini..

Anda mesti melupakan minuman, hidangan, gula-gula dan makanan ringan kegemaran anda..

Ia tidak disesalkan, tetapi diabetes tidak dapat disembuhkan, dan anda harus menahan sakit ini sepanjang hidup anda.

Saya telah menderita penyakit ini selama 10 tahun, tetapi saya tidak menganggap diri saya sebagai orang yang rendah diri dan kurang bernasib baik yang tidak dapat melakukan apa-apa. Kadang-kadang saya mampu (tertakluk kepada peraturan pencegahan tertentu) dan sepotong barbeku, dan segelas bir dan sejenis rasa manis. Tetapi semua ini dilakukan secara sederhana, dan secara tidak langsung mematuhi cadangan doktor anda.

Peranan penting dalam pencegahan diabetes dan pemilihan diet harian dimainkan oleh terapi insulin. Di Wikipedia, ungkapan ini dijelaskan sebagai berikut

Sekiranya dengan kata mudah - input bebas ke dalam badan hormon semula jadi - insulin melalui suntikan, toto - suntikan.

Tepat pada masa ini - saat suntikan insulin biasa yang tidak dapat dilakukan oleh seseorang yang menderita penyakit ini, dan saya ingin menarik perhatian anda hari ini. Bagaimana, dan lebih baik dan lebih senang untuk melakukan suntikan ini?!

Dan untuk berkongsi dengan anda pengalaman peribadi bagaimana menggunakan picagari insulin - pen.

Jadi: Apa itu picagari - pen

Mereka yang telah menghadapi penyakit ini harus mengetahui bahawa diabetes adalah dua jenis - jenis pertama - yang pertama dan yang kedua. Pesakit diabetes jenis 1 disebut bergantung pada insulin, memerlukan suntikan insulin secara berkala.

Diabetes jenis inilah yang saya didiagnosis beberapa tahun yang lalu, dan dengan itu saya terus berjuang tanpa kompromi.

Pada peringkat awal penyakit saya, saya mengambil tablet penurun gula. Lama kelamaan, ubat-ubatan ini menjadi kurang berkesan, dan saya harus meningkatkan dos pengambilan pil, atau beralih ke jenis lain. Fakta kesan merosakkan beberapa persediaan tablet pada organ dalaman seseorang bukanlah rahsia..

Walaupun terapi yang saya jalankan dijalankan secara eksklusif berdasarkan saranan, dan di bawah pengawasan ketat doktor yang hadir, saya tidak merasa lebih baik.

Keadaan kesihatan umum saya bertambah buruk, penglihatan saya "merayap", keletihan harian, mengantuk, dll. Akibatnya, saya, atas cadangan doktor segera, beralih ke suntikan insulin.

Kemudian saya masih tidak mengetahui mengenai keberadaan pen jarum suntik.

Sebilangan besar penduduk, termasuk I, kemudian menggunakan jarum suntikan insulin biasa.

Ini adalah alat yang membolehkan seseorang secara bebas memberikan dos insulin yang diperlukan.

Sudah tentu, jarum suntik jenis ini mempunyai kekurangannya - sangat tidak senang digunakan, anda perlu mengisi jarum suntik dengan ubat itu sendiri dan menyuntikkannya sendiri di bawah kulit. Secara umum, adalah perlu untuk membiasakan diri dengan ketidakselesaan, dengan menggunakan keajaiban sifat perubatan diabetes.

Selama tiga tahun saya menggunakan peranti ini.

Saya tidak ingat, terus terang, atas sebab apa (mungkin semasa beralih ke jenis insulin baru), tetapi pada satu ketika doktor saya menasihati saya untuk menggunakan suntikan jenis jarum suntik yang lebih moden - jarum suntik - pen yang membolehkan suntikan yang lebih mudah dan tidak menyakitkan insulin.

Pada mulanya, tidak mempunyai pengalaman menggunakan pen jarum suntik, sudah tentu agak tidak selesa dan tidak selesa untuk memberi suntikan. Tombol jarum lima kali lebih besar daripada jarum suntikan insulin konvensional.

Tetapi, seiring berjalannya waktu, saya terbiasa menggunakan jarum suntik - pena sendiri, dan saya menyedari betapa lebih mudah menggunakannya daripada jarum suntik biasa.

 • dos ubat yang lebih tepat
 • lebih senang untuk pengangkutan - pemindahan
 • keupayaan untuk memilih panjang jarum (panjang - 4 mm - untuk kanak-kanak, 6 mm - remaja dan orang yang terdedah kepada kurus, 8 mm - dewasa dan terdedah kepada kepenuhan)
 • kemudahan penggunaan (suntikan boleh dibuat oleh seseorang walaupun dengan masalah penglihatan yang teruk).

Saya mencadangkan untuk mengetahui jenis jarum suntik, pen?

Varieti Syringe - Pena

Terdapat dua jenis utama peranti ini: boleh digunakan semula, mempunyai kartrij yang boleh diganti (agak mahal, tetapi paling praktikal - kartrij mudah berubah selepas disuntik ke yang baru); jarum suntik - pen dengan kartrij boleh guna (pilihan anggaran, dilupuskan selepas digunakan).

Seterusnya: pertimbangkan arahan langkah demi langkah: "Cara menggunakan pilihan kedua - pen jarum suntik sekali pakai"

Untuk kajian langkah demi langkah proses ini, sebagai contoh, saya sarankan menggunakan picagari sekali pakai - Novorapid. Flex Pen pen.

Mengapa ubat ini?

Sangat mudah, saya telah menggunakan pilihan ini selama bertahun-tahun, dan saya tidak melihat masalah menggunakan peranti ini..

Kemudian semua peranti serupa dengan tanda dagangan Flexspen, tanpa mengira ubat di dalam kartrij insulin, berfungsi sama.

Begini rupa jarum suntik - pena, semasa masih dalam bungkusan

Pada prinsipnya, semua pemegang Flexspen (tanpa mengira ubat di dalamnya) adalah sama pada peranti, ciri dan keadaan penggunaannya.

Sekarang kita akan menganalisis apa yang terdiri daripada peranti ini (lihat gambar)

Peranti picagari - Pena

 1. Sarung peranti secara langsung
 2. Kartrij insulin
 3. Jarum yang boleh diganti dengan dua penutup pelindung
 4. Petunjuk dos insulin digital
 5. Tutup pelindung peranti
 6. Tutup jarum
 7. Pemilih dos
 8. Butang Mula Suntikan.

Nota! Sebelum anda mula menggunakan jarum suntik, pastikan anda membaca syarat penyimpanan ubat:

Ia mesti dijauhkan dari jangkauan kanak-kanak, dari sumber panas, pada suhu 2-8 ° C. Jauhkan di dalam peti sejuk dari peti sejuk, ubat tidak boleh dibekukan. Lindungi dari cahaya (ubat mesti berada di dalam kotak). Tudung mesti dipakai di pemegang. Jangka hayat adalah 30 bulan. Bekas yang sudah dibuka dan pen jarum suntik yang sudah digunakan tidak lagi boleh diletakkan di dalam peti sejuk. Mereka boleh disimpan dalam bentuk ini selama tidak lebih dari 28 hari pada suhu hingga 30 ° C.

Cara menggunakan picagari dengan pen untuk insulin. Arahan langkah demi langkah

Langkah 1

Langkah 2

Langkah 3

Langkah 4

Pasang jarum boleh guna ke pen jarum suntik. (Saya, atas nasihat doktor saya, menggunakan jarum "Novofine 30G 8mm"). Untuk melakukan ini, lepaskan pelekat pelindung dari bahagian bawah jarum, dan kemudian masukkan jarum dengan teliti dan kemas ke dalam peranti.

Langkah 5

Langkah 6

Langkah 7

Tanggalkan penutup pelindung luar dan dalam jarum, sehingga tersengat. Bahagian dalam boleh dilupuskan dengan segera; hampir tidak berguna. Dengan topi luaran, di masa depan mungkin menutup jarum untuk mengelakkan suntikan yang tidak disengajakan dan tidak dijangka.

Pada prinsipnya, itu sahaja - jarum suntik kami - pen siap digunakan!

Masih perlu dibuat suntikan secara langsung.

Langkah 8

Tentukan tempat suntikan dan bentuk lipatan kulit. Saya menentukan tempat suntikan atas nasihat doktor yang menghadiri. Katakan, "Novomik" selama beberapa tahun, saya menusuk paha secara eksklusif. Sekarang, atas sebab-sebab tertentu, saya menukar insulin dan sekarang saya menusuk - pendek - "Novorapid di perut, panjang -" Levemir "- di paha.

Langkah 9

Masukkan jarum di bawah kulit dan tekan butang mula untuk suntikan sehingga berhenti, sehingga penunjuk digital kembali ke kedudukan "0". Tanpa melepaskan jarum, hitung kira-kira 10 saat untuk memastikan pentadbiran insulin lengkap. Kemudian keluarkan jarum dari bawah kulit dan rawat tempat suntikan dengan kapas yang direndam dalam alkohol.

Setelah menggunakan pen jarum suntik sepenuhnya, ia mesti dibuang dengan teliti..

Saya tidak tahu ada cadangan khas untuk mengitar semula peranti.

Oleh itu, saya menggunakan cara datuk biasa - dalam beg sampah.

Tetapi pastikan untuk memeriksa sama ada saya melepaskan jarum dari jarum suntik agar tidak menusuk diri sendiri secara tidak sengaja dan mengecualikan kemungkinan mencederakan orang lain.

Sebaiknya buang jarum selepas setiap suntikan dan simpan alat dengan jarum tidak ditutup. Secara peribadi, saya menggunakan satu jarum 3-4 kali.

Oleh kerana kumpulan ubat insulin mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh manusia, pastikan anda menggunakan cadangan doktor anda semasa menjalankan terapi insulin. Jangan sekali-kali menetapkan sendiri dos suntikan.

Sekali lagi saya ulangi - RAWATAN DIRI MUNGKIN BERHASIL DALAM SEBANYAK KEBERKESANAN!

Saya mendoakan kesihatan semua pembaca dan sedikit sebanyak.

Pembaca yang dihormati, jika artikel itu memberi manfaat kepada anda dan membantu memahami alat dan prinsip jarum suntik - saya meminta anda memberikan maklum balas mengenainya, serta berkongsi pautan dengan rakan dan kenalan.

Mungkin saya juga akan menolong seseorang menangani soalan: bagaimana menggunakan picagari dengan pen untuk insulin.

Namun, saya bukan doktor, dan mungkin di suatu tempat saya mungkin tersilap dalam ciri-ciri ubat, atau istilah perubatan.

Oleh itu, jika anda melihat kesilapan, atau ingin menambahkan sesuatu, sila jelaskan ini dalam komen.

Hamba anda yang rendah hati - Alexey Vdovenko!

Buat repost - menangkan komputer riba!

Setiap hari pertama dan ke-15 iBook.pro menarik hadiah.

 • Klik pada salah satu butang sosial. rangkaian
 • Dapatkan kupon peribadi
 • Menangkan komputer riba LENOVO IdeaPad

LENOVO IdeaPad Intel Core i3-5, 8GB DDR4, SSD, Windows 10

Tujeo SoloStar Syringe Pen - Arahan Penggunaan

Tujeo SoloStar® Syringe Pen mengandungi 300 g / ml insulin glargine.

 • Jangan gunakan semula jarum. Semasa menggunakan semula jarum, anda mungkin tidak menerima dos yang anda perlukan (memperkenalkan dos yang lebih kecil) atau anda mungkin mendapat terlalu banyak dos (overdosis) kerana kemungkinan jarum tersebut tersumbat.
 • Jangan sekali-kali menggunakan picagari untuk mengeluarkan insulin dari pen jarum suntik. Dalam kes ini, anda mungkin mendapat terlalu banyak insulin. Skala pada kebanyakan jarum suntikan insulin hanya untuk insulin tidak pekat
Maklumat penting

Jangan gunakan pen jarum suntik yang sama pada masa yang sama dengan orang lain, walaupun jarum diganti. Anda boleh mendapat jangkitan serius dari orang lain atau memberi mereka jangkitan darah yang serius..
Jangan sekali-kali menggunakan pen jarum suntik jika ia rosak atau anda tidak pasti mengenainya. bahawa ia berfungsi. / Sentiasa menjalankan ujian keselamatan.
Sentiasa bawa pen jarum suntik dan jarum ganti sekiranya hilang atau rosak.

 • Sebelum menggunakan pen jarum suntik, tanyakan kepada penyedia perkhidmatan kesihatan anda bagaimana menjalankan suntikan subkutan,
 • Sekiranya anda menghadapi masalah penglihatan, anda mungkin memerlukan bantuan rakan mereka yang boleh mengikuti semua cadangan arahan ini untuk menggunakan Pen Tujeo SoloStar® Syringe Pen
 • Baca semua arahan ini sebelum menggunakan pen. Sekiranya anda tidak mengikuti semua cadangan ini, anda mungkin akan menerima terlalu banyak atau terlalu sedikit insulin. Anda juga memerlukan: jarum steril baru (lihat LANGKAH 2), kain yang dibasahkan dengan alkohol, bekas tahan tusukan untuk jarum dan jarum suntik terpakai
Petunjuk tempat suntikan

* Anda mungkin tidak melihat piston sehingga anda memulakan beberapa dos.

LANGKAH 1: Menguji Pen Syringe
Keluarkan pen jarum suntik baru dari peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum suntikan. Pemberian insulin sejuk lebih menyakitkan.
A Periksa nama dan tarikh luput insulin pada label pen jarum suntik anda.

 • Pastikan anda mempunyai insulin yang betul (anda perlukan).
 • Jangan sekali-kali menggunakan pen jarum suntik selepas tarikh luputnya..
B Tanggalkan penutup dari pen jarum suntik.

C Periksa ketelusan insulin.

 • Jangan gunakan pen jarum suntik jika insulin itu keruh, berwarna atau mengandungi zarah asing.

D Lap membran getah dengan kain yang dibasahi dengan etil alkohol.

Sekiranya anda mempunyai pen jarum suntik yang lain

 • Sekiranya anda mempunyai pena jarum suntik yang lain, sangat penting untuk memastikan bahawa anda telah mengambil ubat yang betul (yang diinginkan).
LANGKAH 2: Memasang jarum baru

Sentiasa gunakan jarum steril baru untuk setiap suntikan. Ini akan membantu mencegah penyumbatan jarum, pencemaran dan jangkitan..
Sentiasa gunakan jarum yang sesuai dengan SoloStar® Syringe Pen, seperti BD Micro-Fine Plus (BD Micro-Fine Plus).
A Ambil jarum baru dan tanggalkan lapisan pelindung.

B Pegang jarum tepat di hadapan pen jarum suntik dan skru ke pen jarum suntik sehingga berhenti. Jangan gunakan kekuatan yang berlebihan semasa mengetatkan jarum..

C Tanggalkan penutup jarum luar. Simpan untuk rujukan masa depan..

D Tanggalkan penutup dalaman dari jarum dan buang..

Pengendalian jarum

 • Berhati-hati semasa mengendalikan jarum - ini akan mengelakkan kerosakan jarum dan jangkitan silang.
LANGKAH 3: Menjalankan ujian keselamatan

Pastikan anda melakukan ujian keselamatan sebelum setiap suntikan - ia dilakukan untuk memeriksa operasi pen jarum suntik yang betul dan untuk mengelakkan penyumbatan jarum, dan juga untuk memastikan bahawa anda akan memasukkan dos insulin yang betul.
A Dail 3 PIECES dengan memutar pemilih dos sehingga penunjuk dos berada di antara nombor 2 dan 4.

B Tekan butang dos sepanjang masa.

 • Sekiranya setitik insulin muncul di hujung jarum, ini menunjukkan bahawa pen jarum suntik berfungsi dengan baik.

Sekiranya insulin tidak muncul di hujung jarum:

 • Anda mungkin perlu mengulangi langkah ini hingga 3 kali sebelum insulin muncul.
  Sekiranya insulin tidak muncul di hujung jarum setelah pengulangan ketiga langkah ini, maka jarum mungkin tidak dapat dilalui: kemudian ganti jarum (lihat LANGKAH 6 dan LANGKAH 2) dan kemudian ulangi ujian keselamatan (LANGKAH 3).
 • Jangan gunakan pen jika insulin masih tidak muncul di hujung jarum. Gunakan pen picagari baru.
 • Jangan sekali-kali menggunakan picagari untuk mengeluarkan insulin dari pen Tujeo SoloStar®.
Sekiranya anda melihat gelembung udara
 • Anda dapat melihat gelembung udara dalam insulin. Ini adalah perkara biasa, mereka tidak akan membahayakan anda.
LANGKAH 4: Set Dos

Jangan sekali-kali dos atau tekan butang dos tanpa jarum terpasang. Ini boleh merosakkan pen..
A Pastikan jarum terpasang dan dos ditetapkan ke "0"

B Putar pemilih dos hingga. sehingga penunjuk dos sesuai dengan dos yang anda perlukan.

 • Sekiranya anda memutar pemilih dos melebihi dos yang diperlukan, anda boleh mengembalikannya.
 • Sekiranya tidak ada unit yang mencukupi dalam pen jarum suntik untuk dos yang anda perlukan, anda boleh memasukkannya dalam dua suntikan menggunakan pen jarum suntik baru untuk suntikan kedua, atau segera gunakan pen jarum suntik baru untuk keseluruhan dos.

Cara membaca tetingkap penunjuk dos
Nombor genap (bilangan unit) ditunjukkan bertentangan dengan penunjuk dos

Nombor ganjil (bilangan unit) dipaparkan di garis antara nombor genap:

Unit insulin pen jarum suntik

 • Pena jarum suntik mengandungi 450 unit insulin. Anda boleh memanggil dos dari 1 hingga 80 unit dengan kenaikan 1 unit. Setiap pen mengandungi lebih daripada satu dos..
 • Anda secara kasar dapat menentukan jumlah insulin yang tersisa di lokasi piston pada skala insulin
LANGKAH 5: Dos

Sekiranya anda sukar menekan butang dos, jangan gunakan kekerasan, kerana ini boleh merosakkan pen jarum suntik. Lihat bahagian di bawah untuk tindakan anda dalam situasi ini..
A Pilih tempat suntikan seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

B Masukkan jarum ke dalam kulit seperti yang ditunjukkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda.

 • Jangan sentuh butang dos.

C Letakkan ibu jari anda pada butang dos. Kemudian tekan sepanjang jalan dan tahan dalam kedudukan ini.

 • Jangan tekan butang pada sudut - ibu jari boleh menghalang putaran pemilih dos.

D Terus tekan butang dos, dan apabila anda melihat "0" di tetingkap dos, hitung perlahan hingga lima.

 • Ini akan menjamin dos penuh..

E Setelah menahan butang dos dan mengira hingga lima, lepaskan butang dos. Kemudian keluarkan jarum dari kulit.
Sekiranya anda mengalami kesukaran menekan butang dos: ubah jarum (lihat LANGKAH 6 dan LANGKAH 2), kemudian lakukan ujian keselamatan (lihat LANGKAH 3).
Sekiranya anda masih sukar menekan butang dos, ambil pen jarum suntik baru.

LANGKAH 6: Mengeluarkan jarum
Berhati-hati semasa mengendalikan jarum - ini akan mengelakkan kerosakan jarum dan jangkitan silang.
Jangan sekali-kali meletakkan penutup dalaman jarum pada jarum..

A Ambil hujung penutup jarum luar dengan dua jari.
Jaga jarum lurus dan masukkan ke penutup luar jarum.
Kemudian tekan penutup dengan kuat.

 • Sekiranya jarum dimasukkan ke dalam penutup pada sudut, mungkin menusuknya..
B Pegang bahagian lebar penutup jarum luar.

Putar pen jarum suntik anda beberapa kali dengan tangan anda yang lain untuk mengeluarkan jarum..

 • Sekiranya jarum tidak keluar pada kali pertama, cuba lagi..

C Buangkan jarum terpakai ke dalam bekas yang ketat (tahan tusukan), yang mesti ditutup dengan teliti dan dibuang setelah mengisi mengikut arahan profesional perubatan.

D Tutup pen jarum suntik dengan penutupnya.

 • Jangan masukkan pen jarum suntik ke dalam peti sejuk.
 • Gunakan pen selama 4 minggu selepas penggunaan pertama.
Penyimpanan pen

Sebelum penggunaan pertama

 • Simpan pen jarum suntik baru di dalam peti sejuk pada suhu 2 ° C -8 ° C.
 • Pena picagari tidak boleh dibekukan.
Selepas penggunaan pertama
 • Simpan pen jarum suntik pada suhu di bawah 30 ° C.
 • Jangan sekali-kali meletakkan pen jarum suntik di dalam peti sejuk..
 • Jangan sekali-kali menyimpan pen dengan jarum yang terpasang..
 • Pastikan pen jarum suntik ditutup dengan penutup.

Mengendalikan Tujeo SoloStar® Syringe Pen

Pegang Syringe Pen dengan berhati-hati

 • Jangan jatuhkan pen atau elakkan memukulnya pada permukaan yang keras..
 • Sekiranya anda berpendapat bahawa pen jarum suntik mungkin rosak, jangan cuba membaikinya. gunakan pen picagari baru.
Lindungi pen dari habuk dan kotoran.
 • Anda boleh membersihkan bahagian luar pen jarum suntik dengan mengelapnya dengan kain lembap. Jangan rendam, basuh atau berminyak pen jarum suntik - ini boleh merosakkannya..
Membuang Pena Syringe
 • Tanggalkan jarum sebelum membuang pen jarum suntik.
 • Buang pen jarum suntik bekas seperti yang diarahkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda..

Gambaran Keseluruhan Jarum Suntik Insulin dan Jarum Pen

Pesakit dengan diabetes jenis 1 (tidak seperti pesakit diabetes jenis 2) memerlukan pemberian hormon vital secara berterusan dari luar. Pengilang peralatan perubatan telah membangunkan tiga jenis peranti untuk tujuan ini. Ini adalah insulin:

Semua Mengenai Suntikan Insulin

Bagaimana jarum suntikan insulin berbeza daripada biasa?

 1. Badan jarum suntikan insulin lebih panjang dan nipis. Parameter sedemikian memungkinkan untuk mengurangkan harga membahagi skala pengukuran menjadi 0.25-0.5 PIECES. Ini adalah titik asas penting yang membolehkan anda mengesan ketepatan maksimum dos insulin, kerana tubuh kanak-kanak dan pesakit sensitif insulin sangat sensitif terhadap pengenalan dos berlebihan ubat penting.
 2. Pada badan jarum suntik insulin terdapat dua skala pengukur. Salah satunya ditandakan dalam mililiter, dan yang lain dalam unit (UNIT), yang menjadikan jarum suntik seperti ini sesuai untuk vaksinasi dan ujian alergi.
 3. Kapasiti maksimum jarum suntikan insulin adalah 2 ml, minimum 0.3 ml. Kapasiti picagari konvensional jauh lebih besar: dari 2 hingga 50 ml.
 4. Jarum pada jarum suntik insulin mempunyai diameter dan panjang yang lebih kecil. Sekiranya diameter luar jarum perubatan konvensional boleh dari 0,33 hingga 2 mm, dan panjangnya bervariasi dari 16 hingga 150 mm, maka untuk jarum suntik insulin parameter ini masing-masing adalah 0.23-0.3 mm dan dari 4 hingga 10 mm. Jelas bahawa suntikan yang dibuat dengan jarum nipis seperti itu adalah prosedur yang hampir tidak menyakitkan. Bagi pesakit diabetes yang terpaksa menyuntik insulin beberapa kali pada siang hari, ini adalah keadaan yang sangat penting. Teknologi moden tidak memungkinkan menjadikan jarum menjadi lebih halus, jika tidak, ia mungkin hanya pecah semasa suntikan.
 5. Jarum insulin mempunyai penajaman laser trihedral khas, yang memberi mereka ketajaman khas. Untuk mengurangkan kecederaan, hujung jarum dilapisi dengan minyak silikon, yang terhapus setelah digunakan berulang kali..
 6. Skala beberapa pengubahsuaian jarum suntikan insulin dilengkapi dengan kaca pembesar untuk membantu menjadikan dos insulin lebih tepat. Jarum suntik ini direka untuk pesakit cacat penglihatan.
 7. Jarum suntik insulin sering digunakan beberapa kali. Setelah membuat suntikan, jarum ditutup dengan penutup pelindung. Tidak perlu pensterilan. Jarum insulin yang sama dapat digunakan hingga lima kali, kerana kerana kehalusan yang melampau, ujungnya cenderung membengkok, kehilangan ketajamannya. Dengan suntikan kelima, hujung jarum menyerupai cangkuk miniatur, yang hampir tidak menusuk kulit dan bahkan boleh mencederakan tisu semasa jarum dikeluarkan. Keadaan ini merupakan kontraindikasi utama penggunaan berulang jarum insulin. Sejumlah kecederaan mikroskopik pada kulit dan tisu subkutan menyebabkan pembentukan meterai lipodistrofik subkutan, penuh dengan komplikasi serius. Itulah sebabnya disyorkan untuk menggunakan jarum yang sama tidak lebih dari dua kali..

Bagaimana jarum suntikan insulin?

Jarum suntik insulin adalah pembinaan tiga komponen yang terdiri daripada:

Petunjuk dos adalah bahagian meterai yang terletak di sisi jarum. Adalah lebih mudah untuk menentukan dos insulin, yang mempunyai jarum suntik dengan sealant yang tidak berbentuk kerucut, tetapi rata, jadi keutamaan harus diberikan kepada model seperti itu.

Semasa memberi insulin kepada pesakit dewasa di kawasan badan dengan lapisan tisu lemak yang nipis (di bahagian perut, bahu atau bahagian anterior paha yang ketat), jarum suntik dipegang pada sudut empat puluh lima darjah atau suntikan dibuat ke lipatan kulit. Penggunaan jarum yang panjangnya melebihi 8 mm tidak praktikal walaupun bagi pesakit diabetes dewasa kerana risiko tinggi pengambilan hormon ke dalam otot.

Isipadu dan dos picagari insulin

Kapasiti picagari insulin buatan asing (direka untuk hormon dengan kepekatan 100 PIECES) - dari 0,3 hingga 2 ml.

Pengilang popular

Di farmasi Rusia, anda boleh menemui jarum suntik insulin dari pengeluar domestik dan asing. Produk yang sangat popular:

 • Syarikat Poland TM BogMark;
 • Produk Jerman SF Medical Hospital Products;
 • Syarikat Ireland Becton Dickinson;
 • pengeluar domestik LLC Medtekhnika.
 • Beli di farmasi terdekat.
 • Pesan dalam talian.
 • Buat pesanan melalui telefon yang tertera di laman web pengeluar.

Pen insulin

 • slot kartrij insulin;
 • penahan kartrij yang mempunyai tingkap dan skala pandangan;
 • dispenser automatik;
 • butang pencetus;
 • panel penunjuk;
 • jarum yang boleh ditukar dengan penutup keselamatan;
 • sarung logam bergaya dengan klip.

Peraturan untuk menggunakan pen jarum suntik

 1. Untuk menyediakan pen jarum suntik untuk bekerja, kartrij hormon dimasukkan ke dalamnya.
 2. Setelah menetapkan dos insulin yang diinginkan, mekanisme dispenser dipasangkan.
 3. Setelah melepaskan jarum dari penutup, jarum dimasukkan, menahannya pada sudut 70-90 darjah.
 4. Tekan butang suntikan ubat sepanjang jalan.
 5. Selepas suntikan, jarum yang digunakan harus diganti dengan yang baru, melindunginya dengan penutup khas.

Kelebihan dan kekurangan pen jarum suntik

 • Suntikan yang dibuat dengan jarum suntik memberi pesakit ketidakselesaan minimum.
 • Pena jarum suntik yang padat boleh dipakai di dalam poket payudara, ia dapat menyelamatkan pesakit yang bergantung kepada insulin daripada mengambil botol besar dengan insulin.
 • Kartrij pen jarum suntik padat tetapi luas: kandungannya bertahan selama 2-3 hari.
 • Untuk menyuntik insulin dengan pen jarum suntik, pesakit tidak perlu menanggalkan pakaian sepenuhnya.
 • Pesakit dengan penglihatan yang lemah dapat menetapkan dos ubat bukan secara visual, tetapi dengan mengklik alat dos. Dalam suntikan yang ditujukan untuk pesakit dewasa, satu klik sama dengan 1 PIECE insulin, pada kanak-kanak - 0,5 PIECES.
 • ketidakupayaan memasang dos kecil insulin;
 • teknologi pembuatan yang canggih;
 • kos yang tinggi;
 • kerapuhan relatif dan kebolehpercayaan yang tidak terlalu tinggi.

Model pen picagari yang popular

Model Novo Pen 3 yang paling popular dari syarikat Denmark Novo Nordisk. Isipadu kartrij - 300 PIECES, langkah dos - 1 PIECES. Ia dilengkapi dengan tingkap besar dan skala yang membolehkan pesakit mengawal jumlah hormon yang tersisa di dalam kartrij. Ia berfungsi pada semua jenis insulin, termasuk lima jenis campurannya. Kos - 1980 rubel.

Kebaruan syarikat yang sama adalah model Novo Pen Echo, yang direka khusus untuk pesakit kecil dan memungkinkan untuk mengukur dos insulin yang lebih kecil. Langkah dos adalah 0.5 unit, dan dos tunggal maksimum ialah 30 unit. Paparan penyuntik mengandungi maklumat mengenai isipadu bahagian terakhir hormon dan masa yang berlalu selepas suntikan. Skala dispenser dilengkapi dengan nombor yang diperbesar. Bunyi klik setelah selesai suntikan kedengaran dengan kuat. Model ini mempunyai fungsi keselamatan, menghilangkan kemungkinan menetapkan dosis melebihi sisa hormon dalam kartrij yang boleh ditanggalkan. Kos peranti adalah 3700 rubel.

Pena jarum suntik untuk insulin di Blagoveschensk

Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Penjual dalam talian boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Nombor 8-800 percuma boleh didapati di laman web penjual.
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Di laman web penjual tersedia "Pesanan satu klik".
Untuk pergi ke laman web, klik "Untuk berbelanja"

Pena jarum suntik di kedai dalam talian

Katalog produk kedai dalam talian kami mengandungi pelbagai produk khusus seperti pen jarum suntik insulin yang boleh digunakan semula. Oleh kerana untuk setiap persiapan insulin satu item perubatan individu untuk suntikan sesuai, pilihan alat boleh menjadi sukar. Berkat perkhidmatan percuma sumber Internet kami, setiap pelanggan diberi peluang untuk mendapatkan konsultasi percuma dalam perbualan dalam talian mengenai sebarang masalah yang berkaitan dengan pilihan bekalan.

Pen jarum suntik untuk kartrij insulin

Perkara yang sangat diperlukan dalam kehidupan setiap pesakit diabetes adalah pen jarum suntik untuk insulin. Penemuan ini menjadikan hidup lebih mudah bagi berjuta-juta pesakit di seluruh dunia. Bagaimanapun, jika ada pena di tangan, pesakit mungkin tidak perlu menggunakan pertolongan jururawat untuk mendapatkan dos insulin yang diperlukan. Kenaikan gula terkecil boleh menyebabkan komplikasi, jadi membeli penyuntik adalah langkah pertama untuk menjalani kehidupan sepenuhnya.

Apakah jenis picagari?

Dalam kes diabetes mellitus, proses metabolik secara beransur-ansur berlaku di dalam badan kerana kerosakan fungsi sintesis insulin. Rawatan untuk diabetes jenis 1 melibatkan pemberian hormon secara berterusan. Pistol jarum suntik direka untuk pemberian ubat ke badan dengan cepat sekiranya berlaku kecemasan. Terdapat beberapa jenis penyuntik:

 • Jarum suntik berdasarkan jarum yang boleh ditanggalkan. Keistimewaan operasi pena adalah bahawa setiap kali pesakit perlu memasukkan jarum baru sebelum mengambil ubat dan memberikannya.
 • Jarum suntik yang mempunyai jarum terbina dalam. Jenis alat ini dicirikan oleh bahawa jarum mempunyai apa yang disebut "zon mati", yang mengurangkan risiko kehilangan insulin.
Kembali ke senarai kandungan

Cara memilih pen jarum suntik untuk insulin?

Setiap senapang insulin untuk pesakit kencing manis dirancang untuk memenuhi semua keperluan pesakit diabetes. Piston pemegang mestilah dibuat sedemikian rupa sehingga paling senang menggunakan penyuntik tanpa rasa sakit. Semasa membeli jarum suntik insulin, penting untuk memperhatikan skala peranti. Anda harus memilih pistol jarum suntik yang ringan, dilengkapi dengan isyarat yang dapat didengar yang diberikan semasa hormon diperkenalkan.

Doktor memilih dos ubat, selalunya mereka memberikan 0.5 unit kepada kanak-kanak, dan 1 unit untuk orang dewasa.

Pengilang ubat

"Protafan NM Penfil"

Penggunaan dibenarkan secara eksklusif untuk suntikan subkutan, dilarang masuk secara intravena. Sebaiknya ubah tempat suntikan setiap masa. Suspensi digolongkan sebagai kumpulan insulin dengan jangka masa tindakan rata-rata. Terdapat dalam 5 kartrij. Selepas setiap penggunaan Protafan, penting untuk memastikan bahawa jarum dikeluarkan dari jarum pena. Jika tidak, ubat itu mungkin bocor, yang berbahaya dengan mengubah kepekatannya.

Rinsulin R

Penyediaan Rinsulin NPH bertujuan untuk mengendalikan yang boleh digunakan semula. Anda tidak boleh mengisi bahan bakar ubat jika ia mengalami pembekuan. Dapatkan bahan secara sintesis, mempunyai jangka masa tindakan yang pendek. Sesuai untuk digunakan dengan pemegang RinAstra. Hanya berfungsi jika bahan tersebut telah mencapai suhu bilik.

"Mari Carry-N Royal"

Untuk menguruskan insulin, anda memerlukan penyuntik insulin Wozulim Pen Royal. Ubat ini menggabungkan insulin sintesis jangka sederhana dan pendek. Dianjurkan untuk mengambil dengan berhati-hati pada pasien yang menderita penyakit ginjal. Ia boleh digunakan semasa kehamilan, ubat tidak menyeberangi plasenta. Tempoh penangguhan adalah 24 jam.

Pens Insulin

Rosinsulin

Pena jarum suntik yang boleh digunakan semula "Rosinsulin Comfort Pen" mempunyai bekas plastik ringan. Pengguna dapat menyesuaikan dos, alat ini termasuk roda lembut untuk satu set alat. Peranti ini mempunyai skala pembahagian yang jelas hingga 60 unit. Sesuai untuk orang yang kurang penglihatan. Pena pancuran direka untuk pelbagai penggunaan dengan keupayaan untuk menukar kartrij. Terdapat peluang untuk menukar dos yang salah taip. Termasuk adalah arahan.

BiomaticPen

Pegangannya berbeza dengan pengeluar lain dengan tusukan yang lebih selesa dengan jarum nipis, yang mengurangkan kesakitan sehingga minimum. BiomatikPen sesuai untuk Biosulin, yang boleh dibeli di kedai khas atau dalam katalog dalam talian. Peranti ini mempunyai paparan automatik elektronik yang menunjukkan dos ubat yang diberikan. Sebelum memasukkan "Biosulin", anda mesti membaca arahannya.

HumaPen Savvio

Pena jarum suntik "Humapen Savvio" ditujukan untuk pemberian insulin yang selesa dan tanpa rasa sakit kepada pesakit diabetes. Ciri khasnya ialah reka bentuk penyuntik. Peranti ini diperbuat daripada aluminium, tahan terhadap kerosakan mekanikal dan calar pada casing. Lengkap dengan sarung dilengkapi poket yang boleh memuatkan hingga 6 jarum. Terdapat dalam beberapa warna. Dilengkapi dengan dispenser mekanikal dan layar penentuan dos automatik.

Buka klasik

Pistol insulin yang boleh digunakan semula Autopen Classic serasi dengan beberapa jenis insulin, seperti Biosulin, Rosinsulin dan lain-lain. Peranti Avtopen juga dapat digunakan dengan semua jarum jenis sekali pakai. Pena picagari Autopen merangkumi: penyesuai dispenser, sarung lembut, 3 jarum steril (8 mm) dan alat itu sendiri. Anda disyorkan untuk membaca arahan sebelum digunakan..

SoloStar

Penampilan senapang insulin menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit diabetes, dan pena jarum suntikan SoloStar tidak terkecuali. Ini adalah alat insulin sekali pakai. Direka untuk penggunaan peribadi sahaja, untuk mengelakkan risiko jangkitan. Setiap suntikan memerlukan penggunaan jarum baru, yang mesti dimasukkan sebelum pengenalan insulin. Selepas digunakan, pemegang ditutup dengan penutup, jarum pertama dikeluarkan. Ia digunakan dengan insulin "Insuman Comb 25".

Humulin Pena Pantas

Pena picagari QuickPen tidak kalah popularnya dengan pengeluar lain. Sesuai untuk wanita hamil dengan diabetes jenis 2. Pena jarum suntikan klasik Autopen dan Humulin Rapid adalah peneraju pasaran. Tidak seperti pilihan pertama, pena QuickPen boleh guna, dibumbui dengan persediaan Humalog. Selepas setiap penggunaan Humulin, peranti dibuang, pensil perlu diganti. Kit ini merangkumi 5 pen 3 ml larutan dalam setiap satu.

Ciri-ciri picagari pen

Keistimewaan peranti seperti itu ialah untuk memperkenalkan pelbagai jenis insulin, anda tidak perlu lagi meminta pertolongan orang yang tidak dibenarkan. Dalam kes pertama, kartrij boleh guna tahan lebih kurang 30 hari, selepas itu dibuang. Pada yang kedua - peranti yang boleh digunakan semula mempunyai kartrij yang menyediakan penggunaan pena jangka panjang sehingga 3 tahun. Ciri penting ialah pengeluar menghasilkan pen dan kartrij jenama yang sama, jadi untuk mengelakkan akibat yang tidak dijangka, lebih baik membeli kedua-dua bahagian peranti siri yang sama. Jika tidak, lebih sedikit atau lebih banyak bahan memasuki badan..

Ciri-ciri yang diperlukan

Salah satu ciri utama yang harus dimiliki pen adalah skala pengukuran yang optimum. Ia dianggap sebagai pilihan terbaik apabila pistol suntikan tidak lebih dari 10 PIECES, sementara penandaan dibuat sedemikian rupa sehingga harga satu sifat adalah 0.25 PIECES. Penting untuk memperhatikan penampilan peranti. Setiap bahagian harus ditempatkan pada jarak yang cukup jauh antara satu sama lain agar pesakit tidak menghadapi masalah pemilihan dos ubat. Perkara ini berlaku terutamanya bagi warga tua dan pengguna yang mengalami masalah penglihatan..

Cara penggunaan dengan betul?

Sebelum membeli peranti, banyak orang memikirkan betapa senangnya menggunakannya dalam kehidupan seharian. Tidak setiap orang dapat secara bebas, tanpa bantuan orang luar, menjalankan prosedur untuk menyuntik insulin, mengisi semula bekas yang boleh diganti. Doktor harus menerangkan kepada pesakit bagaimana menggunakan pen dengan betul. Sebelum suntikan, anda perlu menghabiskan kira-kira 12 giliran. Pemegang berputar 180 darjah. Ini dilakukan untuk mencampurkan isi pistol secara merata ke dalam kartrij. Tingkap lutsinar terletak di badan peranti, yang membantu pesakit menavigasi dalam dos yang ditetapkan. Untuk menyuntik insulin di bawah kulit, butang ditekan dan setelah 10 saat jarum dikeluarkan dari badan.

Jarum apa yang digunakan?

Semasa memilih peranti, penting juga untuk memperhatikan kualiti jarum, kerana untuk penyuntik insulin ini sangat penting. Tahap kesakitan semasa pemberian ubat bergantung pada seberapa tajam jarum. Dijual ada jarum dengan pelbagai ketebalan, yang memungkinkan untuk menjalankan suntikan tanpa bahaya masuk ke dalam tisu otot. Keutamaan adalah membeli jarum sepanjang 4-8 mm kerana fakta bahawa mereka mempunyai ketebalan yang lebih kecil, dan ini memudahkan pentadbiran ubat.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes