Analog insulin klinikal

Sekiranya tidak kerana kesan hipoglikemia yang dahsyat, rawatan diabetes akan sangat mudah. F. Kreyer Salah satu yang tertua, dari sudut gambaran jelas mengenai gejala, penyakit adalah diabetes mellitus (DM).

Sekiranya tidak kerana kesan hipoglikemia yang dahsyat,
rawatan diabetes akan sangat mudah.
F. Kreyer

Salah satu yang tertua, dari sudut gambaran jelas mengenai gejala, penyakit adalah diabetes mellitus (DM). Hippocrates juga menarik perhatian kepada kencing manis orang muda yang menurunkan berat badan secara dramatik, minum dan mengeluarkan banyak cecair, dan mati dengan cepat kerana alasan yang tidak diketahui. Selama berabad-abad, doktor hanya melihat kehadiran penyakit ini, tetapi tidak dapat menolong pesakit. Pada tahun 1921, doktor F. Bunting dan G. Best adalah yang pertama menerima ekstrak dari pankreas anjing, yang menghilangkan hiperglikemia dan glukosuria pada pesakit tersebut. Setahun kemudian, persediaan insulin komersial pertama disiapkan. Tetapi era sebenar "perlumbaan" farmakologi untuk penyediaan insulin terbaik bermula hanya pada tahun 1953, ketika struktur kimia insulin diuraikan oleh Sanger. Selama beberapa dekad, pasaran farmakologi untuk insulin telah berubah dengan ketara - dari daging babi sapi melalui teknik genetik, ke insulin analog. Mereka akan dibincangkan dalam artikel ini..

DM adalah salah satu penyakit yang paling biasa di kalangan endokrinopati. Tugas utama dalam rawatan patologi ini adalah menjaga tahap glikemia normal dan mencegah timbulnya dan perkembangan komplikasi akhir, serta mencegah hipoglikemia.

Patogenesis penyakit ini didasarkan pada dua kecacatan endokrin: gangguan pengeluaran insulin dan ketahanan insulin periferal. Ketahanan terhadap insulin menyebabkan pengeluaran glukosa hepatik yang berlebihan, yang ditunjukkan, terutamanya, oleh hiperglikemia pagi. Penciptaan dan pelaksanaan bentuk baru insulin dengan sifat farmakokinetik dan farmakodinamik yang lebih baik adalah salah satu cara untuk mencapai kawalan glisemik yang lebih baik dan mencegah perkembangan keadaan hipoglikemik. Rejimen terapi insulin intensif yang dikembangkan sebelum ini menggunakan insulin panjang dan sederhana memungkinkan seseorang untuk mencapai normoglikemia relatif, tetapi pada masa yang sama meningkatkan risiko hipoglikemia pada waktu siang dan malam hari. Insulin jangka panjang dan sederhana dicirikan oleh kepekatan maksimum setelah 5-7 jam dari saat pemberian, yang meningkatkan risiko hipoglikemia pada waktu malam. Ketepatan dos NPH insulin berbeza-beza disebabkan oleh penggantian semula yang tidak mencukupi.

Tindakan insulin bertindak pendek manusia dicirikan oleh permulaan yang perlahan dan jangka masa yang lebih lama berbanding dengan insulin endogen. Pengenalan kedua-dua ubat (terapi bolus asas) disertai dengan turun naik yang ketara dalam glikemia pasca-prandia dan glisemia pada waktu malam. Semasa membuat analog insulin, tugas utamanya adalah mencapai perkiraan maksimum dalam waktu dan intensitas tindakan terhadap insulin endogen.

Diabetes jenis 2 adalah penyakit progresif. Fasa hipersekresi insulin digantikan dengan fasa "keletihan", dalam tempoh ini kekurangan insulin berlaku dan pesakit mula memerlukan terapi insulin.

Banyak penyelidikan dikhaskan untuk mengkaji kesan glisemia terhadap pembentukan komplikasi diabetes yang lewat. Baru-baru ini, semakin banyak perhatian telah diberikan kepada kajian mengenai glisemia postprandial. Kajian komprehensif jangka panjang oleh NHANES (Survei Pemeriksaan Kesihatan dan Pemakanan Nasional) di AS menunjukkan bahawa walaupun dengan pampasan yang memuaskan untuk diabetes, hiperglikemia sering berlaku selepas makan, menurut hemoglobin glikosilasi (HbA1c). Kajian epidemiologi Eropah DECODE (The Diabetes Epidemiology: Collaborative Analysis of Diagnostic Criteria in Europe) menunjukkan bahawa hiperglikemia postprandial lebih banyak berhubungan dengan peningkatan kematian keseluruhan daripada hiperglikemia puasa. Sejumlah kajian menunjukkan peningkatan risiko gangguan vaskular akut akibat hiperglikemia pasca kelahiran: risiko terkena infark miokard dan strok, yang menyumbang kira-kira 70% kematian pada orang dengan diabetes jenis 2, meningkat dengan ketara..

Hipoglikemia adalah salah satu komplikasi yang paling biasa dan serius dalam merawat diabetes. Menurut data terbaru, hipoglikemia sepadan dengan tahap glukosa dalam plasma darah vena dalam kisaran 3,5 hingga 2,8 mmol / l, sementara kepentingan manifestasi klinikal hipoglikemia, seperti peluh berat, gegaran tangan, pening, kelaparan teruk, gangguan emosi pesakit diabetes mengabaikan.

Punca keadaan ini boleh menjadi faktor berikut:

 • melangkau makanan;
 • ketidakcocokan waktu makan dan penggunaan ubat penurun gula (pentadbiran insulin);
 • berlebihan insulin;
 • aktiviti fizikal yang berlebihan;
 • pengambilan alkohol.

Sains moden telah mencapai tahap yang tinggi sehingga "impian" kemarin - untuk mendapatkan insulin manusia yang direkayasa secara genetik dan penggunaannya yang meluas, menetapkan matlamat baru bagi pemaju: untuk mendapatkan insulin dengan parameter yang melebihi beberapa petunjuk insulin manusia. Batasan penggunaan insulin manusia bertindak pendek adalah: permulaan pendedahan yang perlahan (pesakit terpaksa memberikannya 30-40 minit sebelum makan), tindakan yang berpanjangan, kadang-kadang hingga 12 jam (peningkatan risiko hipoglikemia lewat). Pada awal 1980-an, perkembangan analog insulin yang dilucutkan dari kekurangan di atas menjadi relevan. Untuk insulin yang bertindak pendek, separuh hayat penghapusan dikurangkan secara maksimum, yang menjadikannya lebih dekat dengan farmakodinamik insulin asli, yang tidak aktif berlaku 4-5 minit setelah memasuki sistem portal. Analog insulin puncak dapat diserap secara beransur-ansur dan seragam dari depot subkutan dan tidak menyebabkan hipoglikemia pada waktu malam. Penemuan paling progresif dalam beberapa tahun kebelakangan ini: peralihan dari larutan asid insulin kepada neutral, pengeluaran insulin manusia menggunakan teknologi rekombinan DNA, penciptaan analog insulin manusia dengan sifat farmakologi baru yang kualitatif.

Analog mengubah jangka masa tindakan insulin manusia untuk memberikan pendekatan fisiologi terhadap terapi insulin dan lebih senang digunakan oleh pesakit. Mereka memberi peluang untuk mencapai keseimbangan antara mencapai glisemia sasaran dan meminimumkan risiko hipoglikemia..

Mengikut jangka masa tindakan, analog insulin moden dibahagikan kepada ultrashort dan berpanjangan. Terdapat juga persiapan gabungan analog, di mana campuran ultrashort dan insulin yang berpanjangan dalam nisbah tetap ditunjukkan. Yang pertama merangkumi: humalog, novorapid penfill dan apidra. Berpanjangan termasuk lantus dan levemir penfill. Ubat gabungan - penfill, humalog mix 25.

Lyspro insulin (humalogue). Dalam struktur humalogue, kedudukan lisin dan prolin pada posisi ke-28 dan ke-29 dari rantai-B, telah diubah, yang disertai oleh hubungan intermolekul spontan yang jauh lebih lemah daripada pada insulin manusia yang larut. Oleh kerana itu, humalogue lebih cepat diserap dari tempat suntikan subkutan.

Kajian mengenai kepekatan insulin dengan pengenalan insulin pendek manusia dan humalogue kepada sukarelawan yang sihat menunjukkan bahawa ketika menetapkan ubat dalam dos yang sama dan pada masa yang sama, kepekatan puncak humalogue dicapai lebih cepat dan pada masa yang sama adalah 2 kali lebih tinggi dibandingkan dengan insulin manusia. Di samping itu, ubat itu dihapuskan dengan lebih cepat dan selepas 4 jam, kepekatan humalogue kembali ke nilai asalnya, sementara kepekatan insulin manusia sederhana tetap dalam 6 jam.

Semasa membandingkan analog insulin lyspro dan insulin bertindak pendek, diperhatikan bahawa humalog secara signifikan menekan pengeluaran glukosa oleh hati (Gamb. 1).

Ini lebih selaras dengan tahap awal rembesan insulin secara fisiologi. Oleh itu, humalogue menyebabkan pengurangan risiko yang lebih ketara untuk mengembangkan hiperglikemia pasca-persalinan yang berterusan..

Kelebihan lain dari insulin lispro berbanding insulin manusia pendek pendek, yang pada dasarnya menjadikan tindakan insulin lebih dapat diramalkan dan, oleh itu, memfasilitasi proses penyesuaian dos terhadap beban makanan, adalah tidak adanya perubahan dalam jangka masa ubat bergantung pada peningkatan dos. Telah diketahui bahawa ketika menggunakan insulin manusia yang sederhana, jangka masa tindakannya dapat meningkat dengan dos, oleh itu jangka masa rata-rata tindakan adalah 6-8 jam, dan kadang-kadang hingga 12 jam (Gbr. 2). Kajian menunjukkan bahawa dengan peningkatan dos insulin lispro, tempoh tindakannya tidak berubah secara praktikal dan maksimum 5 jam, sementara jangka masa tindakan insulin sederhana meningkat dengan ketara pada dos yang lebih tinggi. Oleh itu, meningkatkan dos insulin lyspro tidak meningkatkan risiko terkena hipoglikemia lewat.

Insulin Aspart (Novorapid Penfill). Novorapid diperoleh dengan menggantikan prolin pada kedudukan ke-28 rantai-B dengan asparagine, yang juga menyumbang kepada percepatan pemisahan heksamer insulin menjadi monomer, penyerapannya yang cepat dari lemak subkutan.

Penyediaan insulin ini meniru tindak balas insulin normal terhadap makanan dengan lebih mencukupi. Jangka masa aktiviti yang pendek menyebabkan kesan lemah antara makanan, yang memungkinkan kawalan glisemik yang lebih lengkap selepas makan.

Hasil kesan perbandingan terapi basal-bolus dengan analog insulin (insulin detemir dan insulin aspart) dengan insulin manusia tradisional (NPH-insulin dan insulin bertindak pendek manusia) menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam kualiti kawalan glikemia pasca-makan (Gambar. 3).

Kajian ini menunjukkan bahawa terapi kombinasi dengan detemir dan insulin aspart hampir sepenuhnya menormalkan profil harian hormon, meningkatkan kadar hemoglobin glikosilasi, mengurangkan risiko hipoglikemia, penurunan yang ketara dalam jumlah puncak dan peningkatan fluktuasi kepekatan glukosa darah. Berat badan purata pesakit yang menjalani terapi basal-bolus dengan analog insulin (detemir dan aspart) dicirikan oleh peningkatan yang jauh lebih rendah semasa pemerhatian dinamik.

Insulin glulin (apidra). Apidra adalah analog insulin manusia dari tindakan ultrashort, di mana pada posisi ke-3 rantai-B, asparagine digantikan oleh lisin, dan pada posisi ke-29 rantai-B, lisin digantikan oleh glutamin. Oleh sifat farmakodinamik dan farmakokinetiknya, serta ketersediaan biologinya, insulin glulisin sesuai dengan humalogue, dan oleh aktiviti mitogenik dan metabolik, ia tidak berbeza dengan insulin manusia sederhana, yang memungkinkan penggunaannya yang selamat dan jangka panjang..

Dalam mod normal, apidra mesti digunakan bersama dengan insulin yang bertindak panjang atau analog insulin basal. Apidra dicirikan oleh permulaan yang lebih cepat dan jangka masa tindakan yang lebih pendek daripada insulin manusia biasa (biasa), dan membolehkan pesakit diabetes menunjukkan fleksibiliti yang lebih besar dalam penggunaan insulin semasa makan daripada insulin biasa. Ubat ini mula bertindak sejurus selepas pentadbiran. Dalam kes ini, tahap glukosa mula menurun 10-20 minit selepas pemberian ubat subkutan. Untuk mengelakkan keadaan hipoglikemik pada orang tua, disarankan untuk memberi ubat sebaik sahaja makan atau segera dengan makanan.

Tempoh ubat yang pendek (3 jam) mengelakkan kesan "tumpang tindih"; oleh itu perkembangan keadaan hipoglikemik dicegah. Ubat ini boleh digunakan pada individu dengan berat badan berlebihan, kerana penggunaannya tidak disertai dengan kenaikan berat badan lebih lanjut. Ubat ini dicirikan oleh permulaan tindakan puncak yang lebih cepat berbanding dengan insulin biasa dan juga dengan insulin lispro.

Apidra memberikan fleksibiliti yang lebih besar dalam penggunaan pada pasien yang indeks jisim badannya bervariasi dari berat badan berlebihan hingga kegemukan berat. Kegemukan visceral dapat mempengaruhi kadar penyerapan insulin, menjadikan kawalan glikemik prandial sukar.

Insulin detemir (levemir penfill). Levemir penfill adalah analog insulin manusia dengan jangka masa tindakan yang sederhana, tidak mempunyai puncak tindakan dan memberikan kawalan glisemik basal selama 24 jam apabila diberikan dua kali. Selepas pentadbiran subkutan, detemir membentuk di-hexamers, yang, melalui rantai C14 asid lemak, mengikat albumin serum yang sudah ada dalam cairan interstisial. Setelah dipindahkan melalui dinding kapilari, ubat itu kembali mengikat albumin dalam darah yang beredar. Oleh kerana hanya pecahan bebas detemir yang aktif secara biologi, pengikatannya dengan albumin dan pemisahan lambat seterusnya memberikan kesan yang berpanjangan dan tanpa puncak. Levemir penfill dicirikan oleh tindakan yang halus dan memberikan keperluan pesakit untuk insulin basal. Ia tidak memerlukan gegaran sebelum pentadbiran [14, 20].

Insulin glulin (lantus). Dadah ultra-panjang - lantus - diperoleh dengan menggantikan asparagine pada kedudukan ke-21 rantai A dengan glisin, di samping itu, dua molekul arginin ditambahkan ke terminal-C rantai B pada kedudukan 31 dan 32. Perubahan ini menyebabkan pergeseran pada titik isoelektrik molekul. dari pH 5.4 hingga 6.7, oleh itu, kelarutan ubat menurun pada nilai fisiologi persekitaran neutral tisu subkutan. Oleh itu, lantus larut sepenuhnya dalam persekitaran yang sedikit berasid, tetapi kurang larut dalam persekitaran lemak subkutan yang neutral. Selepas pentadbiran, lantus memasuki reaksi peneutralan dengan pembentukan mikroprecipit, dari mana kemudian hexamers insulin glargine dilepaskan dan dipisahkan dengan pembentukan dimer dan monomer insulin. Ini memastikan pembebasan hormon secara beransur-ansur ke dalam darah dan peredarannya dalam aliran darah selama 24 jam, yang membolehkan anda memasukkannya sekali sehari. Penambahan sejumlah kecil zink memberikan penghabluran insulin glargine pada tisu subkutan, seterusnya memperpanjang masa penyerapan.

Semua ciri analog insulin ini yang disenaraikan menentukan profil tindakannya yang "tanpa puncak" yang lancar. Permulaan tindakan selepas pemberian subkutan adalah 1 jam kemudian, kepekatan insulin yang stabil dalam darah dicapai 2-4 hari selepas suntikan pertama dos pertama. Terlepas dari waktu pemberian lantus (pagi atau petang) dan tempat pentadbiran (tisu subkutan lengan, kaki atau perut), jangka masa rata-rata tindakan adalah 24 jam [5], tempoh maksimum adalah 29 jam. Glargine analog analog sesuai dengan keberkesanan insulin fisiologi: ia merangsang pengambilan glukosa oleh tisu periferal yang bergantung pada insulin, terutama otot dan lemak, menghalang glukoneogenesis, sehingga mengurangkan glukosa darah. Sebagai tambahan, insulin glargine, seperti insulin endogen, menghalang lipolisis adiposit dan proteolisis, meningkatkan sintesis protein (Gamb. 4).

Dalam kajian mengenai farmakokinetik lantus, penyebaran ubat hampir tanpa puncak terbukti, yang memungkinkan peniruan rembesan "basal" insulin endogen yang paling tepat pada siang hari, secara signifikan mengurangkan risiko hipoglikemia dan kepelbagaian kepekatan glukosa. Perbandingan farmakokinetik insulin lantus, NPH-insulin dan insulin ultralente ditunjukkan dalam Rajah 5..

Pemberian analog insulin yang berpanjangan dibenarkan untuk diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Perbezaan utama antara ubat-ubatan ini dengan ketiadaan kenaikan berat badan semasa terapi dan penurunan jumlah hipoglikemia nokturnal. Tidak kurang pentingnya adalah perlunya pemberian analog insulin ini sehari sekali. Terdapat banyak kajian yang membuktikan keberkesanan dan keselamatan ubat ini. Antaranya, LANMET perlu diperhatikan penggunaan glargin analog insulin dalam kombinasi dengan metformin pada pesakit dengan diabetes jenis 2 dan obesiti [5]. Kajian ini mendedahkan pengurangan hipoglikemia nokturnal yang signifikan, yang dapat menormalkan tahap glisemia harian.

Terdapat juga sejumlah karya yang dikhaskan untuk terapi gabungan dengan lantus dan ubat hipoglikemik oral (PSSP) pada pesakit yang mengalami kekurangan. Pengarang karya-karya ini mengesahkan kesimpulan yang dibuat lebih awal dan membuktikan kesesuaian pemberian insulin glargine sebelumnya [6, 9, 19]. Kajian ATLANTUS kemudian menunjukkan kemungkinan memulakan terapi lanthus semasa rawatan dengan ahli endokrinologi dan pengamal am. Dalam kajian Moscow, yang dilakukan di bawah arahan M. B. Antsiferov, ditunjukkan bahawa intensifikasi terapi awal (PSSP, NPH-insulin) dengan penambahan lantus dapat meningkatkan kawalan glisemik pada semua kelompok [1].

Humalog mix 25. Humalog mix 25 adalah campuran yang terdiri daripada 75% suspensi protinated lispro insulin dan 25% lispro insulin (humalog). Analog insulin ini adalah ubat dengan mekanisme pelepasan gabungan masa. Rata-rata jangka masa tindakan dijamin oleh suspensi insulin laminoprosin, yang meniru rembesan basal insulin, dan 25% insulin lyspro adalah komponen dengan tindakan ultrashort dan mengurangkan glisemia setelah makan. Penting untuk mengetahui bahawa humalogue dalam campuran bertindak jauh lebih pantas berbanding dengan insulin bertindak pendek, memberikan kawalan glikemia pasca puan yang lebih baik [18] dan, oleh itu, profil yang lebih fisiologi berbanding dengan insulin bertindak pendek [4, 3, 10, 15, 18]. Insulin campuran disyorkan untuk digunakan pada pesakit diabetes jenis 2. Kumpulan ini merangkumi orang yang lebih tua dan, sebahagian besarnya, mempunyai memori yang berkurang. Oleh itu, keupayaan untuk menyuntik insulin sebaik sebelum makan atau segera selepas makan sangat penting bagi mereka dan meningkatkan kualiti hidup mereka. Dalam kajian yang dilakukan pada pesakit diabetes tipe 2 pada kumpulan usia 60-80 tahun menggunakan campuran humalog 25 dalam mod pentadbiran segera sebelum dan sesudah makan, pampasan yang baik untuk metabolisme karbohidrat dicapai dengan kenaikan berat badan yang kecil dan frekuensi hipoglikemia yang agak rendah [7].

Rajah 6. Perbandingan keberkesanan Humalog Mix 25 dan Lantus pada pesakit yang menerima metformin

Kajian mengenai perbandingan kesan Humalog mix 25 dan Humulin M3 telah menunjukkan bahawa insulin analog mengurangkan turun naik glisemia pasca puan sebanyak 40% lebih berkesan daripada campuran insulin manusia yang telah siap [2]; di samping itu, kesan hipoglikemik tidak bergantung pada masa pengambilan makanan. Yang terakhir ini disahkan dalam kajian yang sangat menarik dan asli yang dilakukan dengan penyertaan pesakit yang memerhatikan pos Muslim di bulan Ramadhan. Semasa posting ini, menurut undang-undang agama, makanan boleh diambil hanya setelah matahari terbenam dan sebelum matahari terbit. Oleh itu, pesakit dapat mengambil makanan dua kali sehari. Pesakit menerima Humalog Mix 25 tepat sebelum makan atau Humulin M3 30-40 minit sebelum makan. Pemantauan harian terhadap tahap glisemia menunjukkan bahawa indikator glikemia pasca puan dan glisemia yang lebih rendah sebelum pemberian ubat pada waktu petang berada dalam kumpulan pesakit yang menerima campuran humalog 25. Glisemia pagi tidak berbeza secara signifikan [11]. Karya ini membuktikan bahawa lyspro, yang merupakan sebahagian daripada analog ini, secara fisiologinya membetulkan tahap glikemia pasca-prandial. Pada tahun 2004, kajian keratan rentas 32 minggu secara rawak, terbuka, membandingkan kesan Humalog Mix 25 (diberikan 2 kali sehari) dan analog insulin Lantus yang berpanjangan (disuntikkan 1 kali sehari) semasa mengambil Metformin (Gamb. 6, 7).

Tidak ada penyimpangan yang ketara dalam turun naik glisemik selepas makan tengah hari, tetapi terdapat penurunan yang ketara dalam turun naik glisemik selepas sarapan sebanyak 65% dan selepas makan malam sebanyak 70% dengan penggunaan campuran Humalog 25. Kejadian hipoglikemia ringan lebih tinggi pada kumpulan yang sama [12]. Kerja kajian mengenai kesan perbandingan analog ini diteruskan dalam kajian yang mengesahkan penurunan 25% dalam turun naik glukosa pada latar belakang campuran Humalog 25. Hipoglikemia yang teruk belum dilaporkan dalam mana-mana kajian [13].

Rajah 7. Perbandingan kekerapan hipoglikemia dalam rawatan humalogue dan lantus

Dos insulin bergantung pada tahap glisemia, tahap HbA1c, berat badan. Terapi insulin harus dimulakan dengan dosis kecil untuk mencegah hipoglikemia. Menurut cadangan Program Sasaran Persekutuan "Diabetes Mellitus," 12 unit insulin harus diberikan sebelum sarapan dan 8 unit sebelum makan malam, di bawah kawalan glisemia, jika perlu, dosnya meningkat sebanyak 2-4 unit dalam 2-3 hari. Sekiranya pesakit sebelum ini menerima humulin M3, dos awal Humalog mix 25 adalah 1: 1. Semakin tinggi berat badan pesakit, ketahanan insulin yang lebih ketara dan semakin tinggi keperluan untuk dos insulin. Dos awal pada pesakit tersebut adalah 0.4-0.8 U / kg / hari. Biasanya, campuran insulin analog humalog 25 memerlukan nisbah 50: 50 untuk digunakan pada waktu pagi / petang.

Sastera
 1. Antsiferov M. B., Dorofeeva L. G., Petraneva E. V. Penggunaan insulin glargine (Lantus) dalam rawatan diabetes mellitus (pengalaman perkhidmatan endokrinologi Moscow) // Farmateka. 2005.V. 107. No. 12. P. 24–29.
 2. Cryer P. E., Davies S. N., Shamoon H. Hipoglikemia dalam diabetes // Penjagaan Diabetes. 2003; jilid 26: 1902–1912.
 3. DeWitt D. E., Hirsch I. B. Terapi insulin pesakit luar dalam diabetes mellitus jenis 1 dan jenis 2. Kajian ilmiah // JAMA. 2003; 289: 2254–2264.
 4. Bethel M. A., Feinglos M. N. Insulin analog: terapi baru untuk diabetes mellitus jenis 2 // Curr. Diab Rep. 2002; 2: 403–408.
 5. Fritsche A., Hoering H., Toegel E., Schweitzer M. HOE901 / 4001 Kumpulan Kajian. Rawat-sasaran dengan insulin basal tambahan - bolehkah insulin glargin mengurangkan halangan untuk mencapai sasaran? // Diabetes. 2003; 52 (tambahan 1): A119.
 6. Fritsche A. et al. Glimepiride digabungkan dengan glargin insulin pagi, insulin NPH waktu tidur, atau glargin insulin waktu tidur pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2. Percubaan kawalan rawak // Ann.Intern. Med. 2003; 138: 952–959.
 7. Herz M. et al. Kumpulan Kajian Mix25. Pengawalan glisemik yang setanding dengan suntikan sebelum makan selepas Humalog Mix25 pada pesakit tua dengan diabetes jenis 2. [Buku abstrak: Sesi ilmiah ke-61: 22–26 Jun 2001 di Philadelphia, Pennsylvania (AS) - Abstrak 1823-PO.
 8. Herz M., Arora V., Campaigne B. N. et al. Humalog Mix25 meningkatkan profil glukosa plasma 24 jam berbanding dengan campuran insulin manusia 30/70 pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 // S.A.fr. Med. J. 2003; 93: 219–223.
 9. Gerstein H. C., Yale J-F., Harris S. B. et al. / Percubaan rawak penggunaan glargin awal untuk mencapai tahap A1c yang optimum pada orang insulin Na_ve dengan diabetes mellitus jenis 2. Dibentangkan pada Sesi Ilmiah Tahunan ke-65 Persatuan Diabetes Amerika. San Diego, Califormia (Amerika Syarikat). 2005.
 10. Jacobsen L. V., Sogaard B., Riis A. Farmakokinetik dan farmakodinamik formulasi pracampuran insulin aspart larut dan protamine terlambat // Eur. J. Clin. Pharmacol. 2000; 56: 399–403.
 11. Mattoo V., Milicevic Z., Malone J.K. et al. Untuk Kumpulan Pengajian Ramadan. Perbandingan insulin lispro Mix25 dan insulin manusia 30/70 dalam rawatan jenis 2 pada bulan Ramadan // Diabetes Res. C / dalam Amalan. 2003; 59: 137–143.
 12. Malone J. L., Kerr L. F., Campaigne B. N. et al. Untuk Kumpulan Kajian Lispro Mixture-Glargine. Terapi gabungan dengan insulin Lispo Mix 75/25 plus metformin atau inslulin glargine plus metformin: kajian crossover selama 16 minggu, secara rawak, label terbuka, terbuka pada pesakit diabetes jenis 2 yang memulakan terapi insulin // Clin. Ada. 2004; 26: 2034–2044.
 13. Malone J. L., Bai S., Campaigne B. N. et al. Insulin pra-campuran dua kali sehari daripada terapi insulin basal sahaja menghasilkan kawalan glisemik keseluruhan yang lebih baik pada pesakit dengan diabetes jenis 2 // Diabet.Med. 2005; 22: 374–381.
 14. Pieber T. R., Plank J. Goerzer E. et al. Tempoh tindakan, profil farmakodinamik dan kebolehubahan antara subjek insulin detemir pada subjek dengan diabetes jenis 1 // Diabetologia. 2002; 45 [Suppl.2]: 254.
 15. Roach P., Woodworth J. R. Farmakokinetik klinikal dan farmakodinamik campuran insulin lispro // Clin. Pharmacokinet. 2002; 41: 1043–1057.
 16. Roach P., Yue L., Arora V. Untuk Kumpulan Kajian Humalog Mix25. Peningkatan kawalan glisemik postprandial semasa rawatan dengan Humalog Mix25, sebuah formulasi inslulin lispro berasaskan protamin // Diabetes Care. 1999; 22: 1258–1261.
 17. Roach P., Trautmann M., Arora V. et al. Untuk Kumpulan Kajian Mix25. Peningkatan kawalan glukosa darah postprandial dan pengurangan hipoglikemia nokturnal semasa rawatan dengan dua formulasi insulin lispro-protamine baru, campuran lispro insulin25 dan campuran lispro insulin50 // Clin.Ther. 1999; 21: 523–534.
 18. Rolla A. R. Insulin analog campuran dalam pengurusan diabetes mellitus jenis 2 // Pract.Diabetol. 2002; 21: 36–43.
 19. Rosenstock J., Schwarts S. L., Clark C. M. et al. Terapi insulin basal pada diabetes jenis 2: Perbandingan 28 minggu insulin glargin (HOE 901) dan insulin NPH // Diabetes Care. 2001; 24: 631-636.
 20. Vague P., Selam J. L., Skeie S. et al. Insulin detemir dikaitkan dengan kawalan glisemik yang lebih dapat diramalkan dan mengurangkan risiko hipoglikemia daripada insulin NPH pada pesakit dengan diabetes tipe 1 pada rejim basal-bolus dengan insulin awal aspart // Diabetes Care. 2003; 26: 590–596.

A. M. Mkrtumyan, Doktor Sains Perubatan, Profesor
A. N. Oranskaya, calon sains perubatan
MGMSU, Moscow

Jenis insulin

Suntikan insulin pertama dibuat pada tahun 1922. Ia adalah insulin bertindak pendek. Acara ini menandakan permulaan era pengembangan insulin, yang seharusnya menjadi ubat utama untuk merawat diabetes.

Sejak itu, banyak jenis insulin muncul, yang berbeza dalam beberapa cara. Titik utama perbezaan insulin adalah asal usulnya, serta prinsip dan tempoh tindakan.

Perbezaan insulin pada asalnya

Menurut prinsip ini, jenis insulin berikut dibezakan:

 • Insulin lembu - diperoleh dari pankreas haiwan. Insulin ini paling berbeza dengan manusia. Reaksi alergi sering berlaku padanya. Insulin lembu merangkumi: Insulrap GPP, Ultralente, Ultralente MS.
 • Babi - diperoleh dari pankreas babi. Ia berbeza dengan manusia hanya dalam satu asid amino. Insulin babi juga sering menyebabkan alahan. Insulin babi termasuk: Monodar K (15.30.50), Monodar ultralong, Monodar Long, Monosuinsulin, Insulrap SPP, dll..
 • Manusia - atau lebih tepatnya, analog insulin manusia dan insulin rekayasa genetik. Insulin ini diperoleh dengan dua cara: dalam kaedah pertama, insulin manusia disintesis oleh E. coli, dan dalam kaedah kedua, insulin manusia diperoleh dari insulin babi dengan menggantikan satu asid amino. Insulin manusia merangkumi: Actrapid, Novorapid, Lantus, Humulin, Humalog, Novomix, Protafan dan banyak lagi.

Yang terbaik adalah analog insulin manusia dan insulin rekayasa genetik, mereka mempunyai penyucian yang lebih baik; tidak mempunyai kesan sampingan seperti insulin yang berasal dari haiwan; jangan menyebabkan reaksi alergi sekerap insulin haiwan, kerana tidak mengandungi protein asing, tidak seperti insulin haiwan. Insulin ini memungkinkan untuk meniru kerja pankreas anda sendiri sedekat mungkin dan dengan itu mencapai pampasan yang baik untuk diabetes. Ini sangat penting, kerana pampasan yang baik adalah kunci untuk kehidupan yang panjang dan sihat tanpa komplikasi diabetes yang lewat.

Perbezaan jangka masa tindakan insulin

Menurut prinsip dan jangka masa tindakan, mereka membezakan:

 • Insulin Ultrashort;
 • Insulin pendek;
 • Insulin jangka sederhana;
 • Insulin yang bertindak panjang.

Insulin Ultrashort

Ini adalah insulin paling moden. Mereka memberikan kesempatan untuk menjalani gaya hidup bebas, tidak terikat dengan waktu suntikan dan waktu makan.

Ultrashort insulin mula bertindak sebaik sahaja selepas pentadbiran, mencapai puncak selepas 1-1.5 dan 3-4 jam terakhir.

Insulin ini boleh diberikan segera sebelum dan sesudah makan. Dengan pengenalan insulin ultrashort sebelum makan, tidak perlu mengekalkan jeda antara suntikan dan makanan. Ini sangat mudah, kerana pada tahap kehidupan kita, kita tidak boleh menunggu 10-15 minit dari suntikan hingga makanan.

Ultrashort insulin tidak memerlukan makanan ringan tambahan di puncak tindakan, yang lebih mudah dibandingkan dengan insulin pendek.

Insulin ultrasonik merangkumi:

Insulin pendek

Insulin pendek adalah insulin pertama yang memberi harapan hidup kepada penghidap diabetes. Mereka berulang kali diperhalusi dan diperbaiki sebelum mereka memperoleh kualiti yang mereka miliki sekarang.

Insulin pendek memulakan tindakannya dalam 20-30 minit, puncak tindakan berlaku dalam 2-3 jam, jangka masa tindakan adalah sekitar 5-6 jam.

Insulin pendek diberikan sebelum makan, biasanya perlu untuk berhenti sejenak antara suntikan dan permulaan makan dalam 10-15 minit, terutama ketika seharusnya makan makanan dengan karbohidrat cepat.

Semasa menggunakan insulin pendek, perlu makan makanan ringan 2-3 jam selepas suntikan, waktu makanan ringan harus bertepatan dengan waktu puncak tindakan insulin.

Insulin pendek merangkumi:

 • Actrapid;
 • Himulin Biasa;
 • Monodar (K50, K30, K15);
 • Insan Cepat;
 • Humodar et al.

Insulin Tempoh Sederhana

Kumpulan ini menggabungkan insulin yang mempunyai jangka masa tindakan yang cukup lama, sekitar 12-16 jam.

Biasanya, dalam diabetes jenis 1, insulin ini digunakan sebagai asas atau latar belakang. Dua (kadang-kadang tiga) suntikan sehari diperlukan, biasanya pada waktu pagi dan petang dengan selang waktu 12 jam.

Insulin ini mula berfungsi setelah 1-3 jam, mencapai puncaknya setelah 4-8 (rata-rata) jam dan bertahan sekitar 12-16 jam.

Hari ini, kebanyakan insulin jangka masa digunakan untuk terapi insulin pada orang dengan diabetes jenis 2.

Insulin jangka sederhana merangkumi:

 • Humulin NPH;
 • Humodar br;
 • Insan Bazal;
 • Novomik.

Insulin yang bertindak panjang

Insulin ini bertindak sebagai latar belakang atau insulin asas. Ia memerlukan satu (kadang-kadang dua) suntikan sehari.

Insulin yang bertindak panjang digunakan untuk terapi insulin diabetes mellitus jenis pertama dan kedua.

Dos mereka adalah kumulatif, iaitu apabila dos pemberian diubah, kesannya akan dapat dilihat sepenuhnya dalam 2-3 hari.

Insulin yang berpanjangan mula berfungsi 4-6 jam selepas pentadbiran, aktiviti puncak dalam 10-14 jam, kesannya berlangsung 20-24 jam.

Di antara insulin yang bertindak panjang terdapat insulin "tanpa puncak", yaitu, mereka tidak memberikan puncak yang jelas, masing-masing, mereka bertindak dengan lebih lembut dan pada tahap yang lebih besar meniru tindakan insulin endogen pada orang yang sihat. Dan ada insulin yang memberikan puncak yang cukup nyata, yang menyukarkan memilih insulin.

Insulin berlanjutan merangkumi:

Cara mengira bolus insulin

Bolus insulin adalah insulin bertindak pendek atau ultra cepat yang disuntik ke dalam makanan atau keadaan.

Masalah pembetulan dalam keadaan yang berbeza, misalnya, semasa tekanan atau proses keradangan, adalah penting, tetapi tidak sekerap kesukaran yang kita hadapi ketika mengimbangi makanan. Kesukaran menguruskan gula dengan bolus insulin adalah bahawa komponen makanan yang berlainan dicerna dengan kecepatan yang berbeza, yang bermaksud glikemia berubah secara berperingkat dan tidak selalu dapat diramalkan.

Masa Pencernaan dan Pertumbuhan Glikemia

Kami tidak dapat mencurahkan banyak masa untuk mempertimbangkan semua nuansa. Walau bagaimanapun, perlu diingat beberapa ciri yang dapat memudahkan pampasan. Contohnya, nuansa seperti itu merangkumi masa untuk mencerna makanan di perut:

 • karbohidrat sederhana diserap lebih cepat daripada karbohidrat kompleks;
 • pada waktu pagi, selaput lendir badan lebih berwawasan, jadi gula berpotensi tumbuh lebih cepat sebagai tindak balas terhadap karbohidrat daripada pada waktu petang pada makanan yang sama;
 • lemak melambatkan proses pencernaan, yang bermaksud bahawa pembebasan glukosa ke dalam darah akan berlaku dengan lebih perlahan;
 • pencernaan protein memerlukan lebih lama daripada karbohidrat;
 • protein dalam kuantiti yang banyak (lebih daripada 40 gram) akan mempengaruhi tahap glisemia; dengan mengambil kira nuansa di atas, kita juga dapat mengatakan bahawa kesan sejumlah besar protein pada glukosa dapat terjadi beberapa jam setelah makan (walaupun dalam waktu yang lama - 6 jam setelah makan).

Dengan adanya pemantauan glukosa berterusan (CGM), anda dapat mengesan tindak balas individu anda. Mengetahui nuansa pengaruh makanan, serta rutin aktiviti anda, adalah lebih mudah untuk memahami apa yang menyebabkan ini atau peningkatan gula darah.

Ingatlah bahawa semasa menggunakan CGM, anda melihat tahap glisemia dengan kelewatan sekitar 15 minit.

Titik lain mengenai pencernaan dan paparan pada monitor glisemia. Biasanya selepas makan, kita dapat melihat pertumbuhan gula yang tertunda. Ini bermakna bahawa setelah makan, termasuk makanan campuran, memerlukan sedikit masa sebelum kita melihat perubahan tahap glukosa. Secara amnya, 50 minit atau lebih mungkin berlalu antara makanan dan kemasukan glukosa ke dalam cairan interstisial di mana CGM diukur. Pada masa ini, pencernaan, pengangkutan glukosa ke dalam peredaran darah, dan keseimbangan kepekatan glukosa dalam cairan interstitial berlaku. Ini berlaku terutamanya untuk makanan dengan karbohidrat kompleks, lemak, protein..

Berapa banyak masa yang diperlukan untuk kesan insulin bolus?

Pakej insulin mempunyai sisipan di mana grafik menunjukkan masa penggunaan insulin - kelajuan permulaan kerja, puncak aktiviti insulin, jumlah masa insulin.

Masa penyebaran adalah masa peningkatan kecekapan kerja. Puncak adalah saat di mana aktiviti insulin mencapai tahap maksimum. Selepas puncaknya, insulin terus berfungsi, tetapi tahap keberkesanannya menurun.

Masa kenaikan tindakan insulin boleh berbeza-beza, tetapi biasanya memerlukan masa yang singkat - 10-20% dari jumlah masa aktiviti. Kemudian muncul puncaknya sendiri, ketika tahap tindakan berhenti tumbuh dan mulai jatuh. Dan kemudian jangka masa tindakan mungkin berlangsung dalam jangka masa yang panjang.

Untuk insulin ultrashort (seperti apidra, novorapid, humalog): permulaan tindakan selepas pentadbiran 10-15 minit, puncaknya berlaku dalam 60-90 minit, akhir tindakan berlaku kira-kira 4-5 jam selepas pentadbiran.
Untuk insulin pendek (seperti actrapid, rinsulin R, humodar R, humulin Regular, insuman): permulaan tindakan selepas pentadbiran adalah 30-60 minit, puncaknya berlaku selepas 2-4 jam, akhir tindakan berlaku sekitar 5-8 jam selepas pentadbiran.
Walaupun sebahagian besar insulin bertindak ultra-pendek kini digunakan, untuk kedua-dua pam dan pen jarum suntik.

Mengapa anda perlu mengetahui berapa lama insulin kekal aktif?

 1. Kami berusaha untuk mencapai padanan maksimum antara puncak insulin dan puncak penyerapan glukosa, sehingga mereka membatalkan satu sama lain, dan kami mendapat garis grafik graf darah yang rata.
 2. Kami tidak mahu insulin bertindak lebih cepat daripada mendapat glukosa dari makanan, kerana ia akan menyebabkan gula rendah.
 3. Kita mesti sedar bahawa pada waktu makanan ringan, insulin aktif masih ada di dalam badan.
 4. Berdasarkan permulaan puncak aksi, anda harus merancang masa antara suntikan, makan dan bermain sukan.

Pengiraan Bolus Insulin

Pengiraan keperluan insulin bolus merangkumi jumlah karbohidrat dalam makanan dan nisbah karbohidrat (nisbah karbohidrat / insulin)

Formula untuk mengira dos bolus yang diperlukan untuk makanan:

Untuk mengira bolus, anda perlu ingat tentang faktor pembantu:
Pekali sensitiviti (faktor sensitiviti insulin) menunjukkan berapa tahap glukosa dalam darah menurun dengan pengenalan 1 Unit insulin.
Nisbah karbohidrat (nisbah karbohidrat / insulin) menggambarkan berapa banyak karbohidrat dalam badan anda dapat mengimbangi 1 unit insulin.

 • Sekiranya pekali karbohidrat dikira per gram karbohidrat, maka:

Bolus insulin = nisbah jumlah karbohidrat / karbohidrat + (Tahap glisemia semasa - Tahap glisemia sasaran) / Faktor sensitiviti insulin

 • Sekiranya pekali karbohidrat dikira per unit roti, maka:

Bolus insulin = nisbah karbohidrat x bilangan unit roti + (Tahap glisemia semasa - Tahap glisemia sasaran) / Faktor sensitiviti insulin

Pengiraan Bolus Lanjutan

Di media Barat dan diablog anda dapat mencari formula yang lebih baik. Sebagai contoh, David Worthington, pengarang Insulinnation, mencadangkan menggunakan kaedah berikut:

Bolus insulin = [UP / UK + (TSK - TsSK) / KCH] x FS - AI.

Diabetes merawat terapi insulin

Jarum insulin panjang panjang

Untuk penyediaan insulin yang mana jarum suntik bertanda U-100?

- untuk ubat, dalam 1 ml yang mengandungi 100 PIECES insulin

Untuk itu penyediaan insulin adalah jarum suntik bertanda U-40?

- untuk ubat, dalam 1 ml yang mengandungi 40 PIECES insulin

Dokumen yang mengandungi syarat keselamatan epidemiologi semasa terapi insulin untuk pesakit diabetes mellitus

- Garis panduan klinikal persekutuan "Memastikan keselamatan epidemiologi untuk pesakit diabetes mellitus", 2016.

Sekiranya larutan yang mengandungi kandungan insulin 40 PIECES dalam mililiter dikumpulkan dalam jarum suntik bertanda "U-100", dipandu oleh skala, pesakit akan

- 2.5 kali kurang insulin daripada yang dirancang

Zon insulin subkutan

- perut (kecuali garis tengah)

- bahagian atas-luar punggung

- paha depan-luar

- bahagian luar bahu

Jarum insulin panjang sederhana panjang

Maklumat yang terdapat pada pembungkusan jarum suntikan insulin

- kepekatan insulin yang dimaksudkan dengan jarum suntik

- tarikh pelepasan dan tarikh luput

- diameter dan panjang jarum

Jarum insulin panjang sederhana

- diperkenalkan pada sudut 90 darjah

- digunakan oleh orang dewasa dan remaja dengan berat badan normal

- diperkenalkan dengan kaedah lipatan kulit

Dengan menggunakan jarum sepanjang 12.5 mm, peraturan berikut mesti dipatuhi untuk pentadbiran insulin subkutan

- masukkan jarum pada sudut 45 darjah

- gunakan kaedah lipatan kulit

Cara memastikan masuknya jarum ke dalam lapisan lemak subkutan (tidak secara intradermal, bukan intramuskular)?

- gunakan kaedah lipatan kulit dengan betul

- pilih sudut jarum yang betul

- pilih panjang jarum yang betul

Jarum pendek untuk picagari insulin panjang

Apa yang perlu dicari semasa memeriksa botol insulin sebelum meletakkannya di atas meja pengendalian?

- baca tulisan di botol (nama, tarikh luput), periksa integriti botol dan tarikh ia dibuka

- pastikan larutan NPH- dan insulin campuran membentuk suspensi yang seragam dengan kacau

- pastikan ubat di dalam botol tidak berubah warna (di bawah pengaruh cahaya matahari, insulin memperoleh warna kuning-coklat)

- pastikan larutannya telus (kecuali NPH- dan insulin campuran) dan tidak ada endapan

"NPH" atas nama sediaan insulin bermaksud

- protein Hagedorn neutral

Rawatan kulit sebelum insulin

- kulit dirawat dengan kain yang dibasahi dengan antiseptik yang mengandung alkohol dan dibiarkan kering sepenuhnya, kerana alkohol merosakkan insulin

Penyediaan insulin sebelum diberikan kepada pesakit

- suntikan insulin harus dicampurkan dengan baik

- jika insulin disimpan pada suhu rendah, ia mesti dipanaskan

Pertimbangan yang betul mengenai rembesan insulin

- pada orang yang sihat, rembesan insulin berlaku secara berterusan - ini adalah rembesan asas insulin

- makanan yang dimakan memerlukan pengeluaran insulin tambahan, dan oleh itu, semasa makanan terdapat pelepasan insulin (bolus) yang cepat ke dalam darah - ini adalah rembesan insulin yang dirangsang

- rembesan asas insulin pada orang yang sihat adalah sekitar 1 IU insulin setiap 1 jam

- rembesan insulin yang dirangsang pada orang yang sihat adalah kira-kira 1-2 UNIT untuk setiap 10 g karbohidrat yang diambil bersama makanan

Pertimbangan yang tepat mengenai pilihan panjang jarum untuk pentadbiran insulin subkutan

- panjang jarum dan kaedah pemberiannya harus memberikan pentadbiran insulin intradermal

Pertimbangan yang betul mengenai keadaan penyimpanan persediaan insulin

- insulin tidak boleh terkena suhu yang sangat rendah atau tinggi

- disyorkan untuk menyimpan botol terbuka dengan insulin pada suhu bilik (tidak lebih tinggi dari 25-30 °), tidak lebih dari 4 minggu

- Rizab insulin dalam botol tertutup disimpan di dalam peti sejuk pada suhu 4-8 ° C

- jangka hayat botol yang ditutup dengan insulin adalah 30-36 bulan

Pertimbangan yang betul mengenai rembesan insulin pada pesakit diabetes jenis 1

- pesakit diabetes jenis 1 memerlukan terapi insulin pengganti yang akan meniru rembesan insulin dalam keadaan fisiologi

- pada pesakit diabetes mellitus jenis 1, sel beta pankreas tidak dapat mengeluarkan jumlah insulin yang diperlukan untuk tubuh

- pesakit diabetes jenis 1 mempunyai kekurangan insulin mutlak

Pertimbangan yang betul mengenai rembesan insulin pada pesakit diabetes jenis 2

- dalam rawatan pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2, ubat-ubatan digunakan yang meningkatkan kepekaan sel terhadap insulin

- kepekatan insulin dalam darah pesakit diabetes boleh menjadi normal dan bahkan meningkat

- sel-sel tubuh pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 mempunyai sensitiviti yang rendah terhadap insulin. Mereka tidak bertindak balas terhadap kepekatan insulin darah yang normal.

- pesakit dengan diabetes jenis 2 mempunyai kekurangan insulin yang relatif

Pertimbangan yang tepat mengenai insulin

- insulin mengurangkan kepekatan glukosa dalam darah

- insulin adalah hormon yang mengandungi protein

- insulin dihasilkan di pankreas

Pertimbangan yang betul mengenai cara pentadbiran insulin

- jika insulin memasuki tisu otot, cepat diserap, dan ini boleh menyebabkan perkembangan hipoglikemia yang teruk

- kesan insulin berpanjangan, diberikan secara intramuskular, menyerupai kesan insulin "pendek"

Pertimbangan yang betul mengenai penggunaan pena insulin dengan insulin

- jarum suntik dan kartrij pen digunakan untuk digunakan oleh satu orang sahaja dan tidak boleh dipindahkan ke orang lain

- apabila menggunakan satu pen jarum suntik atau kartrij oleh beberapa orang, terdapat risiko biomaterial dari seseorang memasuki kartrij dan kemudian memindahkannya ke pesakit lain

- kartrij atau pen jarum suntikan yang diisi sebelumnya yang digunakan untuk suntikan harian boleh disimpan pada suhu bilik (hingga + 30 ° C) di tempat yang gelap selama 1 bulan

Pertimbangan yang betul mengenai penggunaan insulin yang pertama untuk rawatan pesakit diabetes

- untuk pertama kalinya, insulin digunakan pada remaja Leonard Thompson, yang menderita diabetes

- sediaan insulin, pertama kali digunakan untuk merawat diabetes, diperoleh dari pankreas anjing

- Suntikan pertama insulin untuk merawat pesakit diabetes dibuat oleh penyelidik Bunting and Best

- suntikan insulin pertama untuk rawatan pesakit diabetes mellitus dibuat pada 11 Januari 1922

Pertimbangan yang betul mengenai tempoh tindakan insulin yang telah memasuki darah seseorang

- untuk memanjangkan kesan insulin, protein neutral ditambahkan ke dalamnya

- insulin biasa, sebagai protein, sekali dalam aliran darah, cepat tidak aktif

Tanda-tanda kegagalan insulin

- insulin, yang mengikut arahan harus telus, menjadi keruh

- penggantungan insulin selepas pencampuran mengandungi ketulan, serpihan, ketulan

- penyelesaiannya kelihatan likat

- warna larutan insulin (suspensi) telah berubah

Penggunaan jarum panjang untuk jarum suntikan insulin

- digunakan pada pesakit dengan berat badan berlebihan dan normal

- diperkenalkan dengan kaedah lipatan kulit

- dimasukkan pada sudut 45 darjah

Penggunaan jarum pendek untuk jarum suntikan insulin

- dimasukkan pada sudut tepat tanpa menggunakan lipatan kulit

- digunakan pada orang kurus dan kanak-kanak

Punca Dosis Insulin yang Tidak Betul

- ketidakcocokan label yang menunjukkan kepekatan insulin yang terdapat pada botol dan jarum suntik

- pengenalan jarum sebaik sahaja merawat kulit dengan alkohol, tanpa menunggu kering sepenuhnya

- kebocoran insulin dari tempat tusukan dengan cepat mengeluarkan jarum

Sebab mengapa anda mesti menukar jarum setiap kali menggunakan pen.?

- setelah digunakan, sejumlah kecil insulin mungkin tinggal di lumen jarum, yang mungkin mengkristal dan menyumbat jarum

- walaupun dengan sekali penggunaan, jarum tumpul, dan lapisan silikon terhapus, oleh itu, apabila jarum digunakan semula, mikrotrauma tisu berlaku

- terdapat risiko jangkitan pada tempat suntikan

- bila digunakan, udara dapat masuk ke dalam jarum, yang akan melanggar ketepatan dos ketika digunakan kembali

Dadah mana yang boleh dikelirukan dengan insulin kerana kesamaan reka bentuk botol?

Kesalahan standard dalam pengumpulan insulin dalam jarum suntik dengan nilai pembahagian 1 unit

Penilaian mengenai kadar penyerapan insulin yang diberikan secara subkutan

- insulin, disuntik secara subkutan pada paha anterior, diserap dengan sangat perlahan

- insulin, yang diberikan secara subkutan di perut, cepat diserap

Kesalahan Insulin Khas

- pencampuran tanpa kebenaran dalam satu jarum suntikan dari sediaan insulin yang berbeza

- dos insulin yang salah

- pentadbiran insulin intrakutaneus atau intramuskular

- pilihan tempat suntikan insulin yang salah

Keadaan penyimpanan untuk pen insulin

- di dalam jarum suntik terdapat insulin termostabil (stabil selama 30 hari), sehingga pesakit dapat menyimpannya di dalam bilik atau membawanya ke dalam sakunya

Peranti pam insulin

- tiub fleksibel nipis (sistem infusi) meninggalkan takungan dengan insulin, yang disambungkan ke mikroneedle (kanula) yang dimasukkan ke dalam lemak subkutan

- di dalam pam insulin terdapat botol (takungan) dengan insulin

- pam insulin adalah alat elektronik yang selalu dipakai oleh pesakit (di tali pinggang, di poket, di penutup khas yang dilekatkan pada pakaian)

- pam insulin mempunyai jisim 65 hingga 100 g

Pencirian jarum yang digunakan untuk pentadbiran insulin subkutan

- jarum untuk jarum suntik insulin mempunyai penajaman laser trihedral khas, sehingga lebih tajam

- untuk mengurangkan kesan traumatik, hujung jarum dilapisi dengan minyak silikon

- panjang dan diameter jarum dalam jarum suntikan insulin jauh lebih kecil daripada pada jarum suntik konvensional

Pencirian insulin yang bertindak panjang

- tindakan insulin yang berlanjutan boleh berlangsung dari 12 hingga 26 jam

- Insulin bertindak panjang mengimbangi rembesan insulin basal yang tidak mencukupi

- kriteria untuk dos insulin berpanjangan yang dipilih dengan betul adalah glisemia pagi biasa

Pencirian insulin pendek

- Insulin "pendek" larut dalam air, larutan larutan insulin "pendek" berwarna telus

- Insulin "pendek" mula bertindak setengah jam selepas pentadbiran

- insulin pendek boleh diberikan secara subkutan, intravena dan intramuskular

- Insulin "pendek" disyorkan untuk digunakan 40-50 minit sebelum makan

Apa yang harus disediakan dan letakkan di meja manipulasi sebagai persediaan untuk pentadbiran insulin subkutan?

- pembungkusan individu dengan serbet yang mengandungi alkohol untuk memproses bidang suntikan, pembungkusan dengan bola steril kering

- bekas jarum yang menembusi dan bekas sampah kelas B

- pembungkusan dengan jarum suntikan insulin

- botol dengan insulin

Apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan ketepatan dos insulin??

- pilih jarum suntik dengan pembahagian skala kecil (contohnya, 0.25 atau 0.5)

- cairkan larutan insulin, menjadikannya kurang pekat

Apa yang anda perlu periksa dan jelaskan, meletakkan pada jarum suntikan insulin?

- pastikan jarum suntik direka untuk insulin dengan kepekatan 100 PIECES / ml (menandakan U-100). Jangan gunakan picagari insulin U-40!

- nyatakan harga pembahagian (harganya sama dengan 1 UNIT atau 0,5 UNIT)

- nyatakan panjang jarum

- periksa tarikh luput picagari

Apakah maksud tulisan "U-100" pada botol insulin?

- Prasasti "U-100" menunjukkan kepekatan insulin dan bermaksud 1 unit ubat di dalam botol mengandungi 100 unit insulin

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes