Insulin diabetes dan bukan insulin bergantung kepada diabetes jenis 1 dan 2?

Ternyata diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin, bertentangan dengan kepercayaan popular, tidak identik dengan diabetes jenis 1. Pesakit kencing manis jenis 2 dan wanita hamil dengan diabetes kehamilan boleh menjadi pesakit yang bergantung kepada insulin. Pada gilirannya, pesakit dengan diabetes mellitus tipe 1 untuk jangka waktu tertentu mungkin tidak lagi bergantung kepada insulin (semasa "bulan madu" penyakit mereka).

Diabetes bergantung kepada insulin

Penyakit diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin (seperti diabetes remaja atau remaja) adalah nama usang untuk diabetes jenis 1 - itulah yang disebut penyakit ini sekarang. Ia berlaku apabila pankreas berhenti mengeluarkan insulin kerana pemusnahan sel beta. Tidak mungkin mengambil insulin secara lisan dalam bentuk tablet, jadi pesakit terpaksa menyuntik insulin dengan sendirinya. Insulin mesti diambil secara berterusan sepanjang hayat untuk mengelakkan gula darah tinggi.

Fungsi utama insulin adalah membuka blok sel untuk membolehkan glukosa masuk ke dalamnya - sumber tenaga yang dihasilkan dari makanan yang telah tiba di dalam badan kita. Sumber makanan karbohidrat, setelah dimakan, dipecah menjadi glukosa, dan insulin menghantar glukosa ke sel.

Dengan jenis diabetes yang bergantung kepada insulin, pesakit menggunakan rejimen rawatan insulin yang berbeza. Sebelum ini, terapi insulin tradisional yang popular, di mana suntikan insulin dilakukan 3 kali sehari sebelum makan. Dosis insulin adalah sama, pesakit hanya disyorkan untuk makan makanan yang sama setiap kali untuk memenuhi dos ubat yang ditetapkan.

Seiring berjalannya waktu, sistem rawatan diabetes bolus (intensif) dikembangkan di mana pesakit menggunakan dua jenis insulin - bertindak pendek dan panjang.

Penghidap diabetes yang bergantung kepada insulin memberikan insulin bertindak pendek (insulin biasa atau ultra pendek) sebelum makan (untuk "menutupi" makanan), dan dosnya mungkin berbeza bergantung pada jumlah karbohidrat yang dimakan.

Insulin yang bertindak panjang memberikan bantuan serius kepada pesakit yang bergantung kepada insulin, seperti ia meniru kerja pankreas yang sihat, yang menghasilkan insulin manusia semula jadi. Pesakit menyuntikkannya 1-2 kali sehari untuk membuat "latar belakang" (basal) kepekatan insulin di dalam badan, yang melindungi terhadap lompatan dan penurunan gula darah.

Insulin diabetes jenis 2

Adalah dipercayai bahawa diabetes jenis 2 hanya dirawat dengan tablet (metformin, glukofag, dan lain-lain), tetapi ini tidak benar. Beberapa pesakit dengan diabetes jenis 2 juga diberi insulin dan menjadi bergantung kepada insulin..

Meresepkan insulin untuk diabetes jenis 2 bukanlah rawatan tradisional untuk penyakit ini. Pertama, diet dan senaman ditetapkan, dan jika ini tidak mencukupi untuk mengawal diabetes, doktor menetapkan ubat oral, yang paling biasa adalah metformin. Sekiranya ini tidak mencukupi, maka hanya insulin yang diresepkan.

Sebagai peraturan, penderita diabetes jenis 2 yang bergantung pada insulin memberikan dos insulin yang jauh lebih rendah daripada pesakit diabetes jenis 1, kerana pankreas terus menghasilkan insulin pada jenis penyakit kedua, walaupun tidak dalam jumlah yang tepat.

Diabetes kehamilan yang bergantung kepada insulin

Wanita hamil yang tidak pernah menghidap diabetes sebelum ini tetapi yang didapati mempunyai glukosa darah tinggi semasa hamil didiagnosis menghidap diabetes kehamilan..

Diabetes kehamilan berlaku pada 3-9% dari semua kehamilan, bergantung pada populasi kajian. Selalunya, ia berlaku pada trimester ketiga. Diabetes jenis ini hanya mempengaruhi 1% wanita di bawah usia 20 tahun, tetapi 13% daripada mereka yang hamil melebihi usia 44 tahun.

Diabetes kehamilan dirawat dengan pelbagai cara. Diet, senaman dan ubat oral yang ditetapkan pada awalnya, dan jika ini tidak mencukupi untuk mengawal gula darah, terapi insulin ditetapkan. Oleh itu, pesakit dengan diabetes kehamilan juga boleh menghidap jenis diabetes yang bergantung kepada insulin, walaupun untuk sementara waktu.

Perbezaan antara diabetes wanita hamil dari jenisnya 1 dan 2 adalah bahawa selepas kelahiran anak, diabetes akan reda dan rawatan dengan insulin berhenti.

Dapat disimpulkan bahawa ketidaktepatan istilah "diabetes yang bergantung kepada insulin" ditunjukkan dalam kenyataan bahawa jenis diabetes pertama dan kedua, sebenarnya, adalah penyakit yang berbeza, tetapi pesakit dari setiap jenis ini mungkin bergantung pada insulin. Wanita hamil yang menghidap diabetes kehamilan juga dirawat dengan insulin. Oleh itu, berbicara mengenai pesakit yang bergantung kepada insulin, mustahil untuk segera memahami jenis diabetes yang terlibat.

Kanak-kanak yang bergantung kepada insulin

Diabetes jenis 1 mempengaruhi terutamanya kanak-kanak, remaja dan orang muda. Kadang-kadang diabetes berlaku sejak lahir, walaupun kes seperti ini jarang berlaku..

Seorang kanak-kanak yang menghidap diabetes mesti belajar menggunakan insulin sendiri

Membesarkan anak yang bergantung kepada insulin adalah ujian yang sukar bukan hanya untuk pesakit, tetapi juga untuk ibu bapanya. Ibu bapa perlu mengkaji secara mendalam penyakit ini untuk mengajar anak mereka cara yang betul untuk menyuntik insulin, mengira karbohidrat dan unit roti, mengukur gula darah mereka dan menyesuaikan diri dengan kehidupan normal..

Ibu bapa kanak-kanak yang bergantung kepada insulin harus membincangkan masalah penting berikut dengan ahli endokrinologi mereka:

 • Berapa kerap mengukur gula darah anak?
 • Apa yang lebih baik untuk menjalankan terapi insulin: gunakan sistem base-bolus atau pam insulin ?;
 • Cara mengenali dan merawat hipoglikemia dan gula darah tinggi?
 • Cara mengesan kehadiran ketonuria pada kanak-kanak dan menghentikannya?
 • Bagaimana karbohidrat mempengaruhi gula darah?
 • Cara mengira unit roti?
 • Bagaimana aktiviti fizikal mempengaruhi gula darah pada anak yang bergantung kepada insulin??
 • Cara belajar hidup tanpa rasa sakit dengan diabetes - pergi ke sekolah, berhenti merasa malu kerana menghidap penyakit ini, pergi ke kem musim panas, pergi berkhemah, dll..?
 • Berapa kerap mengunjungi ahli endokrinologi dan profesional penjagaan diabetes yang lain?

Bulan madu untuk diabetes mellitus jenis 1 atau penukaran pesakit yang bergantung kepada insulin menjadi bebas insulin

Pada diabetes mellitus tipe 1, keadaan mungkin timbul ketika sel pankreas yang tersisa mula menghasilkan insulin secara intensif, yang menyebabkan pembatalan atau penurunan terapi insulin yang ditetapkan. Ramai pesakit dalam tempoh ini berpendapat bahawa mereka telah sembuh dari diabetes, tetapi, sayangnya, tempoh "bulan madu" diabetes hanya sementara waktu.

Mengapa terdapat pengampunan diabetes sementara? Diabetes diabetes jenis 1 berkembang dengan latar belakang pemusnahan sel pankreas penghasil insulin tubuh sendiri. Apabila pesakit mula menyuntik insulin (menjadi bergantung kepada insulin), sebahagian dari pengeluaran insulin sendiri dikeluarkan dari pankreas. Masa rehat ini, yang disediakan oleh suntikan insulin, merangsang pankreas untuk menghasilkan insulin dari sel beta yang tersisa..

Namun, dalam beberapa bulan, sebahagian besar sel beta yang tersisa akan musnah. Tempoh bulan madu berakhir apabila pankreas berhenti menghasilkan cukup insulin untuk mengekalkan glukosa darah yang optimum.

Satu kajian dilakukan mengenai "Bulan Madu pada Kanak-kanak dengan Diabetes Jenis 1: Kekerapan, Tempoh dan Kesan Berbagai Faktor ke atasnya" (PubMed, PMID: 16629716). Ia menulis bahawa tempoh bulan madu diabetes jenis 1 dicirikan oleh pengurangan keperluan insulin sambil mengekalkan kawalan glisemik yang baik. Kepentingan klinikal fasa ini adalah intervensi farmakologi yang berpotensi untuk melambatkan atau menghentikan pemusnahan diri sel beta yang masih ada.

Sekumpulan 103 kanak-kanak dengan diabetes di bawah usia 12 tahun diperiksa, yang mana frekuensi, tempoh dan faktor yang mempengaruhi pengampunan sebahagian diabetes dinilai. Menurut hasil penelitian, diketahui bahwa 71 anak mengalami remisi sebagian diabetes mellitus, dan satu lengkap - satu dari tiga. Tempoh pengampunan antara 4,8 hingga 7,2 bulan.

Diabetes mellitus yang tidak bergantung kepada insulin (diabetes "orang tua" atau jenis 2)

Harus diingat bahawa terdapat juga diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, yang pada masa ini doktor memanggil diabetes jenis 2. Dalam diabetes jenis ini, pankreas mengeluarkan insulin dalam jumlah normal, tetapi sel tidak dapat menanganinya dengan betul..

Masalah utama penghidap diabetes jenis kedua adalah berat badan berlebihan dan ketahanan insulin (sindrom metabolik), yang menghalang sel-sel untuk berinteraksi dengan baik dengan insulin.

Tidak seperti diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin, hanya pesakit dengan jenis 2 penyakit ini yang tidak bebas insulin (kecuali untuk kes pengampunan sementara diabetes jenis 1). Masih terdapat diabetes insipidus, tetapi ini adalah penyakit yang sama sekali berbeza dan tidak ada kaitan dengan diabetes tradisional.

Ringkasan:

Istilah diabetes mellitus "bergantung kepada insulin" dan "tidak bergantung pada insulin" pada dasarnya tidak betul dan ketinggalan zaman. Bukan hanya pesakit diabetes jenis 1, tetapi juga penderita diabetes jenis 2, serta wanita dengan diabetes kehamilan, juga dapat bergantung pada insulin. Walaupun bergantung kepada insulin bukan hanya penderita diabetes jenis 2, tetapi juga orang yang menghidap diabetes jenis 1 untuk sementara waktu reda (semasa bulan madu).

Diabetes diabetes jenis 2 (tidak bergantung kepada insulin)

Maklumat am

Semua bentuk diabetes disebabkan oleh ketidakupayaan untuk menggunakan glukosa dengan betul, sumber tenaga utama dalam badan. Ini disebabkan oleh pelanggaran pengeluaran atau penggunaan insulin di dalam badan - hormon yang terbentuk di sel-sel pankreas dan yang diperlukan untuk penukaran gula, pati dan komponen makanan lain menjadi tenaga.

Pada orang dengan diabetes jenis 2, pankreas mungkin tidak menghasilkan cukup insulin atau badan tidak dapat menggunakannya dengan secukupnya. Akibatnya, kadar glukosa darah meningkat, yang menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan organ lain.

Bentuk diabetes ini berlaku pada orang pertengahan umur dan orang tua. Diabetes jenis 2 didiagnosis berdasarkan glukosa darah tinggi dan glukosa air kencing.

Punca

Dipercayai bahawa dengan permulaan diabetes jenis 2, kecenderungan genetik terhadap penyakit memainkan peranan; gabungan faktor risiko seperti usia dan berat badan berlebihan. Fungsi pankreas merosot seiring bertambahnya usia. Faktor predisposisi yang paling penting adalah kegemukan. Telah didapati bahawa lebih daripada 80% diabetes jenis 2 mempunyai berat badan berlebihan. Lemak berlebihan dipercayai merosakkan kemampuan tubuh untuk menggunakan insulin..

Gejala Diabetes Jenis 2

Haus yang hebat, kencing yang kerap, penurunan berat badan yang cepat, kelemahan dan keletihan, mudah marah, loya dan muntah.

Komplikasi

Sekiranya kawalan diabetes tipe 2 tidak mencukupi, risiko infark miokard, strok, penyakit ginjal, gangguan neurologi, mati pucuk, gangguan penglihatan (termasuk kebutaan), gangren meningkat. Diabetes jenis 2 adalah penyakit berbahaya. Sekiranya tidak ada terapi yang berkesan, kemungkinan hasilnya boleh membawa maut, yang dikaitkan dengan komplikasi akibat glukosa darah tinggi atau perubahan patologi pada organ dan sistem.

Apa yang kau boleh buat

Untuk sebarang gejala diabetes, anda harus segera menjalani pemeriksaan perubatan. Walaupun tidak ada gejala diabetes, anda harus memeriksa gula darah dalam air kencing, terutama bagi orang yang mempunyai riwayat diabetes dalam keluarga, orang berusia lebih dari 40 dan / atau berat badan berlebihan.

Setelah diagnosis diabetes dibuat, pengawasan perubatan dan pemantauan glukosa darah diperlukan untuk mengelakkan berlakunya komplikasi.

Untuk mengubati diabetes dengan berkesan, anda harus memantau keadaan anda dengan teliti..

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 harus:

 • mengawal glukosa dan kolesterol, serta berat badan, termasuk dalam makanan anda makanan rendah kalori dengan rendah gula, lemak dan tinggi karbohidrat kompleks dan serat tumbuhan;
 • bersenam secara berkala untuk mengurangkan keperluan insulin dan meningkatkan penurunan berat badan;
 • menentukan glukosa darah di rumah menggunakan alat mudah, yang membantu seseorang menyesuaikan diet dan senamannya dan mencegah perkembangan komplikasi diabetes. Pemantauan glukosa sendiri juga membolehkan anda memerhatikan bagaimana glukosa darah menurun ketika berat badan menurun..

Orang yang menghidap diabetes harus mengambil langkah pencegahan untuk mengelakkan selesema. Sebaiknya jaga kebersihan kaki..

Kursus diabetes jenis 2 sangat bergantung pada kawalan diri. Dalam kebanyakan kes, diabetes mellitus jenis 2 dikendalikan oleh terapi diet dan senaman. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dengan diabetes jenis 2 mempunyai berat badan berlebihan. Kategori pesakit ini memerlukan pelantikan ubat insulin dan hipoglikemik untuk pentadbiran oral.

Apa yang boleh dilakukan oleh doktor anda?

Sekiranya disyaki diabetes, doktor harus menetapkan ujian darah yang sesuai untuk mendiagnosis penyakit ini. Sekiranya diagnosis dibuat, doktor harus menetapkan diet khas atau merujuk pesakit untuk berunding dengan pakar pemakanan. Diet dan senaman adalah asas rawatan diabetes jenis 2.

Sejumlah kajian mendapati bahawa dalam 80% atau lebih kes diabetes mellitus jenis 2 dapat dikendalikan dengan penurunan berat badan dan senaman. Sekiranya kaedah ini tidak berkesan dan tahap glukosa darah tidak normal, maka doktor harus menetapkan ubat untuk ubat hipoglikemik oral. Bergantung pada gula darah dan reaksi terhadap terapi diet, doktor mungkin akan menetapkan ubat-ubatan yang meningkatkan kemampuan tubuh untuk menggunakan insulin sendiri dengan berkesan atau meningkatkan pengeluarannya.

Selepas itu, doktor menentukan kekerapan lawatan, bergantung kepada keperluan untuk melakukan pelbagai ujian, keadaan umum pesakit dan risiko komplikasi yang memerlukan rawatan tambahan khas.

Dalam beberapa kes, suntikan insulin mungkin diperlukan..

Langkah pencegahan

Untuk mengelakkan diabetes jenis 2, diet seimbang dengan kandungan serat tumbuhan yang tinggi harus digunakan; Bersenam secara berkala elakkan berat badan berlebihan dan penurunannya yang mendadak; awasi glukosa darah secara berkala, terutamanya jika anda menghidap diabetes dalam sejarah keluarga atau berlebihan berat badan.

Diabetes adalah penyakit tiruan. Dan mereka tidak memperlakukan kita dengan insulin, tetapi mereka membunuh kita. Bahagian 1

Diabetes membawa banyak masalah...

Pengarang - Alexander Kamnev

Mengapa saya mula menulis artikel ini, dan siapa atau apa yang memberi saya hak?

Diabetes jenis 1 yang dijangkiti pada akhir tahun 80-an, dan saya tahu secara langsung tentangnya. Selama hampir 30 tahun sakit, saya mengalami kesan sebilangan besar ubat dan menjalani banyak prosedur perubatan. Setelah mengetahui semua kesia-siaan mereka, malah merugikan, dan mempunyai pengalaman yang luas, saya memutuskan untuk mengetahui persoalan mengapa, dengan rawatan yang kelihatannya tidak berbahaya, terdapat banyak komplikasi?

Jawapan doktor untuk soalan ini bahawa "itu semua adalah kesalahan hanya gula" tidak pernah sesuai untuk saya, kerana baginya hampir tidak ada justifikasi ilmiah selain pendapat yang diterima umum. Lebih tepat lagi, jawapan mudah ini sesuai dengan saya sehingga saya sendiri mula memahami soalan sukar ini. Dan di sini, banyak kejutan yang tidak menyenangkan menanti saya...

Setelah meneliti sejumlah besar sumber dokumentari, menganalisisnya dan membandingkannya dengan komplikasi yang saya alami hari ini, saya yakin bahawa penyebab sebenar hampir semua komplikasi diabetes adalah ubat-ubatan yang nampaknya dapat meringankan penderitaan pesakit. Sebenarnya, kita mempunyai gambaran yang sama sekali berbeza!

Setelah meluangkan masa untuk mengumpulkan dan meringkaskan data yang diambil dari sumber rasmi terbuka, saya dapat menunjukkan secara munasabah semua bahaya ubat yang digunakan untuk diabetes. Dan yang paling penting, saya berjaya menemui bukti yang meyakinkan mengenai pemikiran "hasutan" saya bahawa penyebab semua komplikasi utama penyakit ini tidak lebih daripada penyediaan insulin itu sendiri! Dalam artikel ini saya cuba membuktikan pernyataan ini dengan meyakinkan, berdasarkan fakta sebenar, dan bukan fiksyen dan andaian yang menganggur. Baca dan nilailah sendiri.

Sudah lama saya pergi dan akhirnya memutuskan untuk menulis artikel ini, kerana tidak ada kekuatan lagi untuk berdiam diri dan memerhatikan kejahilan dan khayalan yang berlaku di kalangan orang dan doktor mengenai kesihatan dan perubatan. Sangat menyedihkan apabila melihat bagaimana orang-orang yang tertipu menderita, yang tidak mahu memaksa diri untuk membuka mata dan melihat dunia tanpa corak dan prasangka, menghabiskan sekurang-kurangnya sedikit masa berharga mereka untuk menjadi lebih cerdas, dan menjadikan kehidupan dan kehidupan orang tersayang sekurang-kurangnya sedikit lebih baik dan selamat.

Sebaliknya, karena kebiasaan, kita hanya mempercayai satu-satunya kehidupan dan kesihatan kita kepada "sains perubatan", yang selama beratus-ratus tahun keberadaannya masih belum mengetahui sebab-sebab penyakit. Belum lagi rawatan mereka. Tetapi pada saat yang sama, dia tetap berdegil untuk mengulangi bahawa dia "hanya benar" dan "selamat".

Apa yang tinggal untuk orang biasa dalam kes ini? Tidak ada yang lain selain mempercayai "keajaiban" secara membuta tuli, dan bahawa doktor akan menjadi "penyihir dongeng" yang mampu melakukan mukjizat. Baiklah, mungkin setiap orang mempunyai hak untuk memilih apa yang harus dipercayainya atau tidak boleh dipercayai. Saya lebih suka mengetahui dengan pasti. Oleh itu, saya ingin berkongsi di sini beberapa pengetahuan yang berjaya saya temui, dan yang dapat membantu seseorang menangani beberapa "teka-teki", dan melindungi diri mereka sendiri dan orang lain dari kesalahan yang tidak dapat diperbaiki. Sekurang-kurangnya saya harap begitu.

Artikel ini tidak banyak mengenai diabetes (selanjutnya disebut diabetes), tetapi mengenai kaedah rawatan dan komplikasinya, serta akibat yang pasti menyebabkan rawatan ini. Yaitu, mengenai insulin - ubat yang direka untuk membantu mereka yang menderita penyakit ini.

Di sini saya cuba mengumpulkan sebahagian besar maklumat terkenal yang dinyatakan dalam sumber terbuka, termasuk perubatan, yang boleh disahkan oleh sesiapa sahaja. Dan saya melakukan ini hanya agar setiap orang yang membaca dengan teliti, gambaran yang jelas mengenai masalah ini, yang disebut SD, akan menjadi jelas. Sebab dan akibatnya. Sebab dia yang diberi amaran adalah bersenjata.

Banyak artikel dan buku telah ditulis mengenai penyakit "berbahaya" ini, banyak filem, dan semuanya berpunca dari fakta bahawa diabetes sama sekali tidak dapat disembuhkan, dan anda juga tidak boleh memikirkannya. Tidak banyak yang diketahui mengenai penyebab penyakit ini, jika tidak mengatakan bahawa sama sekali tidak ada. Sudah tentu, terdapat beberapa andaian, hipotesis yang tidak dibuktikan oleh sesiapa, tetapi ini semua topik untuk perbualan yang sama sekali berbeza. Dan sekarang saya ingin membincangkan bagaimana penyakit ini berlaku, dan bagaimana mereka mencuba "mengubatinya", dan dengan cara apa. Dan yang paling penting, apa yang boleh menyebabkan semua ini dan tidak dapat dielakkan kemudiannya.

"Penyakit manis" boleh berlaku pada usia berapa pun. Diabetes yang paling berbahaya kerana komplikasi yang berkembang, selama bertahun-tahun dan sangat cepat. Dalam keadaan terburuk, ia boleh membawa maut. Berbagai organ dan sistem diserang, yang, akibat gangguan metabolik, secara beransur-ansur "luntur".

Berikut adalah komplikasi yang paling biasa dan berbahaya yang berlaku dengan diabetes:

1. Kerosakan pada kapal kecil, terutama mata dan buah pinggang. Ini boleh menyebabkan kebutaan dan, akibatnya, kegagalan buah pinggang..

2. Gangguan peredaran darah di kaki. Selepas itu, ini membawa kepada pembentukan ulser pada kaki. Luka tidak sembuh untuk waktu yang lama, kerana kerana gangguan metabolik, pertumbuhan semula tisu memerlukan waktu yang sangat lama. Dalam kes yang teruk, kawasan yang terjejas dikeluarkan melalui pembedahan - diamputasi.

3. Kerosakan pada tisu saraf. Apa yang menyebabkan rasa sakit pada anggota badan, rasa mati rasa, atau sebaliknya, ambang kepekaan menurun, yang menyebabkan neuropati diabetes.

4. Peningkatan kolesterol, tekanan darah dan lain-lain.

Sehingga kini, semua rawatan diabetes dikurangkan menjadi diet dan terapi insulin, yang dirancang untuk menjaga gula rendah. Dan satu-satunya jalan keluar untuk pesakit seperti itu adalah insulin, atau lebih tepatnya, pengganti tiruannya, yang kononnya tidak memberi apa-apa selain manfaat, dan bahawa, berkat penemuan saintis yang hebat ini, seorang pesakit diabetes dapat bertahan.

Tetapi adakah begitu?

Tidak ada yang mempersoalkan tuntutan ini, yang sudah tidak saintifik dengan sendirinya. Memang, seperti yang mereka katakan, setiap pernyataan selalu mempunyai sisi berlawanan dari "duit syiling". Satu-satunya persoalan ialah dapat memilih yang tepat dari sisi ini, atau sekurang-kurangnya menentukan yang paling sedikit dari dua kejahatan. Dan untuk melakukan ini, perlu mengkaji sebanyak mungkin maklumat yang boleh dipercayai dan dapat menganalisanya. Dan berdasarkan analisis yang tidak memihak ini, untuk membuat kesimpulan yang tepat.

Apakah penyelesaian insulin, atau lebih tepatnya analog sintetiknya? Dan mengapa saya menekankan ini, akan menjadi jelas dari kisah selanjutnya. Tetapi pertama-tama, saya akan cuba menerangkan secara ringkas penyakit itu sendiri, intipati, sebab dan akibatnya..

DM dibahagikan kepada dua jenis: 1 - bergantung kepada insulin, di mana pankreas (selanjutnya disebut sebagai pankreas) menghasilkan semakin sedikit insulin, dan kemudian, apabila seseorang disuntik, fungsi kelenjar memudar dan pengeluaran hormon berhenti sepenuhnya. Akibatnya, tahap glukosa (gula) dalam darah meningkat, dan kemudian muncul dalam air kencing. Jenis penyakit ini menyerang terutamanya kanak-kanak dan remaja..

Diabetes jenis 2 (atau diabetes pada orang dewasa dan orang tua) berkembang agak berbeza. Dalam kes ini, pankreas berfungsi dengan normal, insulin dihasilkan, tetapi dalam kuantiti yang tidak mencukupi, atau insulin tidak berkualiti - strukturnya tidak betul, oleh itu ia tidak dapat mengambil bahagian dalam metabolisme, atau sel-sel tidak sensitif terhadap hormon ini atau bersama-sama.

Dan kemudian doktor menetapkan tablet penurun gula yang tidak membenarkan gula diserap ke dalam usus atau tablet lain yang menyebabkan kerengsaan tambahan yang disebut "reseptor insulin", iaitu. meningkatkan kesan hormon pada sel. Sekurang-kurangnya itulah yang ditulis dalam direktori perubatan..

Terdapat ubat-ubatan lain yang berfungsi dengan prinsip yang berbeza, tetapi bagaimanapun, semuanya bertujuan untuk menyekat atau menghalang pengeluaran glukosa atau penyerapannya ke dalam darah, yang sama sekali tidak menyelesaikan masalah, tetapi hanya memperburuknya dan memberi orang itu khayalan bahawa semuanya "OKEY".

Akibatnya, kurang gula diserap ke dalam darah, kadarnya turun, dan otak memerintahkan pankreas untuk mengurangkan jumlah insulin, yang meningkatkan kadar gula (glukosa) dalam darah lagi. Doktor terpaksa menetapkan dos tablet yang lebih besar, dan prosesnya diulang lagi. Dan, pada akhirnya, pil ini berhenti berfungsi sama sekali, dan pesakit dipindahkan ke suntikan, dan tidak ada cara lain.

Ternyata dalam kedua-dua kes pertama dan kedua kita mendapat hasil yang sama: pesakit ditanam pada hormon buatan, atau lebih tepatnya penyelesaiannya, dan orang itu berubah menjadi hamba insulin seumur hidup, dan kemudian menjadi orang kurang upaya..

Tetapi bagaimanapun, tidak hanya dan tidak banyak insulin yang bertanggungjawab untuk tahap glukosa dalam darah. Pertama sekali, tahap gula dalam darah diatur oleh hati, dan ini harus diketahui oleh semua orang yang pernah belajar anatomi di sekolah. Apabila terdapat banyak gula dalam darah, hati memindahkan kelebihannya ke keadaan tidak larut (glikogen), dan menyimpan hingga saat yang tepat. Apabila detik itu tiba, hati meletakkan glikogen kembali ke keadaan larut dan membuangnya ke dalam darah, dan dengan demikian mengekalkan kadar glukosa dalam jumlah yang optimum untuk organisma yang diberikan. Oleh itu, hati terlibat secara langsung dalam pengaturan gula darah.

Insulin adalah mekanisme tambahan untuk pemecahan molekul glukosa dan penyerapannya oleh sel. Tetapi hati bertanggungjawab untuk berapa banyak glukosa ini dalam darah pada mulanya! Hati dan pankreas berfungsi bersamaan dan gangguan salah satu organ ini pasti akan menyebabkan fungsi yang lain menjadi lemah. Oleh itu, untuk diagnosis yang tepat, faktor penting ini mesti diambil kira. Terutama penting untuk mengingat ini, dengan jenis penyakit ke-2, yang patut dilakukan oleh beberapa doktor, menganggap sindrom, iaitu keadaan sementara.

Seiring bertambahnya usia, sanga dan toksin (racun) terkumpul di dalam badan setiap orang, oleh itu fungsi sistem "pembersihan" badan pasti akan berkurangan: buah pinggang tidak menapis darah dengan baik, yang selanjutnya meningkatkan beban pada hati, kerana organ ini, antara lain, bertindak balas untuk kerosakan racun yang memasuki tubuh dengan makanan, ubat-ubatan, kerana proses keradangan. Dan, tentu saja, dengan terlalu banyak beban, fungsi hati menurun, dan mungkin ada saatnya hati tidak lagi dapat mengatasi proses glukosa, dan tahapnya mulai meningkat secara beransur-ansur.

Dalam kes ini, walaupun sejumlah besar insulin yang dikeluarkan oleh pankreas tidak dapat menjimatkan, tetapi sebaliknya: hormon dihasilkan lebih banyak, yang menyebabkan rasa lapar yang berterusan, seseorang makan lebih banyak, lebih banyak karbohidrat masuk. Seseorang bertambah berat badan, gula meningkat, yang membebankan hati. Apabila peningkatan gula dalam darah menjadi stabil, seseorang didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 dan rawatan ditetapkan dalam bentuk ubat penurun gula.

Umumnya diterima bahawa jumlah glukosa dalam darah kira-kira 5 mmol / l untuk perut kosong, tetapi pada prinsipnya penunjuk ini sentiasa berubah-ubah dan bersifat individu bagi setiap orang. Tahap glukosa berubah secara berterusan. Bergantung pada waktu, kuantiti dan kualiti makanan dan air, sama ada seseorang itu sakit atau sihat, pada waktu rehat atau selepas bersenam, baik, dll. Benar, dalam tubuh yang sihat kadar gula diatur dengan sendirinya - secara automatik, berdasarkan keperluan.

Seseorang yang sakit tidak mempunyai mekanisme seperti itu, atau mengalami kerusakan secara signifikan, oleh itu "diabetes" tidak boleh mempunyai gula yang baik secara konsisten. Contohnya: adakah anda makan sesuatu - gula naik, menyuntik insulin - gula menurun, berehat sepanjang hari - naik semula, melakukan senaman atau bekerja secara fizikal - ia turun lagi, dan seterusnya dan seterusnya. Pada waktu pagi satu tahap gula, pada sebelah petang yang lain, pada malam yang ketiga, pada malam keempat. Secara amnya, semuanya mempengaruhi tahap gula - ini adalah waktu siang, waktu tahun, cuaca, usia, aktiviti fizikal atau ketiadaannya, sama ada anda makan atau tidak, dan apa yang anda makan dan kapan dan berapa, anda berasa selesa atau sakit...

Gula akan terus "melangkau", kerana sekarang diatur secara manual, dengan bantuan suntikan insulin. Dan tidak boleh sebaliknya, kerana kurangnya peraturan semula jadi! Ini adalah kerumitan penyakit ini, kerana anda perlu mengawal sendiri kadar gula secara manual, dan seperti yang anda sendiri faham, mustahil untuk mengganti mekanisme semula jadi dengan cara apa pun, bahkan yang paling moden. Dan "pam insulin" yang sama tidak dapat memberikan kesan yang diinginkan, tetapi hanya menyuntikkan insulin dengan lebih lancar dan merata, berbanding dengan "pen jarum suntik", tetapi dos dan ubatnya tetap sama.

Dan sekarang kita dengan lancar menghampiri perkara yang paling penting, iaitu penyediaan insulin.

Apa itu insulin?

Insulin hormon semula jadi adalah mekanisme tambahan untuk penyerapan glukosa oleh sel. Mereka. dia meletakkan glukosa ke dalam keadaan "dicerna" sehingga dapat memasuki sel, dan itu saja. Insulin tidak mengatur kadar gula, tetapi hanya membantu mengasimilasikannya! Oleh itu, mereka mengatakan bahawa insulin terlibat dalam metabolisme, tetapi jumlah zat ini, atau lebih tepatnya, gula, mengawal hati! Apabila hati sihat dan tidak dibebani dengan pelbagai toksin dan racun, ketika seseorang menjalani gaya hidup yang sihat, tidak ada proses keradangan di dalam badan dan sistem imun sihat ketika ginjal melakukan tugasnya dengan baik, iaitu, mereka membuang toksin dan racun di luar badan, maka semuanya lebih banyak atau lebih kurang ok.

Jika tidak, pengaturan glukosa darah terganggu, dan hati, kerana tidak dapat menahan gula, mula melepaskannya ke dalam darah dalam jumlah yang berlebihan. Sudah tentu, tubuh dapat meningkatkan jumlah insulin yang dihasilkan untuk meneutralkan gula berlebihan, yang secara umum terjadi, tetapi ini hanya langkah sementara dan tidak pada dasarnya menyelesaikan apa-apa, kerana hati terus membuang glukosa ke dalam darah dalam jumlah yang tidak normal.

Akibatnya, gula darah terus meningkat, dan ketika ambang tertentu tercapai, gula juga muncul di dalam air kencing. Seseorang mula mengatasi rasa dahaga, kelemahan, kerap mendesak ke tandas, dan semua ini disertai dengan penurunan berat badan yang cepat. Satu atau lain cara, diabetes jenis 2 berkembang. Pesakit diberi tablet penurun gula yang mengganggu penyerapan gula dalam usus dan dengan itu mencapai penurunan gula dalam darah. Penyelesaian yang sangat bijak.

Oleh kerana gula berhenti diserap ke dalam darah, sel-sel sebenarnya mulai kelaparan - terdapat sedikit gula di dalam darah. Terutama kebuluran "gula" yang memudaratkan sel saraf! Pada prinsipnya, mereka tidak memerlukan insulin dan mereka dapat menyerap gula tanpanya (tidak bergantung kepada insulin), tetapi mereka memerlukan glukosa lebih daripada yang lain, kerana kepentingannya yang sangat penting bagi tubuh, yang memerlukan banyak tenaga untuk menguruskannya, dan pembawa tenaga ini yang paling biasa dan berpatutan adalah glukosa.

Tetapi kembali ke pil. Dengan bantuan mereka, mereka mencapai penurunan gula dalam darah, mencegahnya diserap ke dalam usus dari makanan, atau dengan menyekat pengeluarannya di dalam hati. Akibatnya, pankreas mula menghasilkan kurang insulin, kerana penggunaannya yang tidak seberapa dan gula kembali naik. Sebagai tindak balas kepada ini, doktor sekali lagi meningkatkan dos ubat, dan semuanya berulang lagi.

Pada akhirnya, pankreas hampir tidak lagi menghasilkan insulin, walaupun pada mulanya ia berfungsi dengan baik. Pil berhenti sepenuhnya memberikan hasil dan pesakit terpaksa dipindahkan ke suntikan insulin, yang akhirnya membunuh pankreas dan menyebabkan atrofi. Seseorang menjadi bergantung kepada insulin seumur hidup, atau lebih tepatnya, analog sintetiknya, yang disuntik di bawah kulit menggunakan "pen jarum suntik" atau "pam insulin", yang tidak mengubah intipati masalah ini.

Pam hanya membolehkan anda lebih lancar pada siang hari untuk memasukkan dos insulin yang sama. Oleh itu, diabetes jenis 2 tidak dapat dielakkan dengan pendekatan ini mengalir ke diabetes jenis 1 yang bergantung kepada insulin.

Beberapa doktor diabetes jenis 2, yang kebanyakannya menderita orang dewasa dan orang tua, menganggap sindrom itu, iaitu keadaan sementara, yang saya setuju sepenuhnya. Dengan pendekatan yang kompeten, diet yang ketat, fizikal yang sederhana. tekanan dan gaya hidup berubah secara umum, dari diabetes jenis 2 dengan kemungkinan besar dapat disembuhkan, atau lebih baik pulih. Dengan cara yang sama bahawa imuniti dipulihkan, fungsi hati dipulihkan. Hati pada umumnya dalam arti ini unik dan satu-satunya organ yang selnya mampu tumbuh semula (penyembuhan diri), dengan pendekatan yang wajar dan gaya hidup yang sihat!

Tetapi, nampaknya, ubat "kita" tidak berminat dengan pemulihan sebenar orang, tetapi hanya dalam rawatan mereka, yang kadang-kadang mahal, seumur hidup, yang membolehkan pesakit melupakan masalah mereka untuk waktu yang singkat dan meninggalkan dinding klinik sehingga mereka dapat segera kembali ke sana.

Ternyata tidak ada seorang pun kecuali diri kita yang berminat dengan kesihatan yang baik: bagi doktor, ini adalah pekerjaan dan pendapatan, bagi syarikat farmasi, ia adalah keuntungan besar. Dan hanya untuk diri kita sendiri, ini adalah ketidaknyamanan, keperitan dan kekecewaan.

Jelas sekali, ubat tidak berminat pada orang yang sihat: orang yang sihat tidak akan pernah pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan, dan ini akan kehilangan sejumlah besar doktor dari pendapatan. Saya tidak membicarakan banyak ubat yang akan berhenti dibeli oleh orang sihat, meninggalkan semua "raksasa" farmasi tanpa keuntungan, yang, bagaimanapun, hampir semuanya milik pemilik asing. Memandangkan keuntungan dari penjualan ubat-ubatan dan peralatan perubatan jauh melebihi hasil dari perdagangan haram "ubat narkotik", menjadi jelas bahawa semasa kita sihat, tidak ada yang akan meninggalkan kita sendirian.

Saya teringat lelucon yang baik tentang seorang pesakit yang meminta doktor yang mengetahui sejarah perubatannya: adakah dia akan hidup? Yang dia, berfikir, jawab: Anda akan. Tetapi tidak kaya.

Nah, sesuatu yang saya terganggu lagi. Mari kembali ke "domba kita".

Terdapat beberapa jenis insulin: ini adalah insulin yang berasal dari haiwan (daging babi, sapi), dan juga teknik genetik manusia, walaupun ini semua maklumat yang terdapat di sisipan. Baik formula, keterangan, atau prinsip tindakan, tetapi hanya beberapa definisi yang tidak jelas yang tidak mengatakan sesuatu yang istimewa. Pada prinsipnya, komposisi pada sisipan hampir sama di mana-mana, dan larutan itu sendiri, yang mengandungi hormon, sama sekali sama dengan semua insulin, yang aneh dari sudut pandang kimia organik, kerana bahan yang berlainan dalam lingkungan yang sama mesti berperilaku berbeza. Tetapi buat masa ini, anda boleh mengetepikan soalan ini.

Juga, insulin dibahagikan kepada bertindak pendek (7-8 jam), yang mesti diberikan sebelum setiap makan dan bertindak panjang (lebih dari 18 jam) dengan satu atau dua kali ganda. Dan jika insulin "pendek" dirancang untuk menggantikan hormon semula jadi, maka dengan insulin yang panjang, keadaannya sama sekali berbeza.

Faktanya ialah di dalam tubuh ada mekanisme untuk menurunkan kadar gula, dan sebaliknya, iaitu meningkatkan tahap ini. Ini perlu agar gula selalu dikekalkan dalam kuantiti yang sangat diperlukan, dan agar tidak terjadi lonjakan secara tiba-tiba. Setiap hari kita makan karbohidrat dalam jumlah yang berbeza, dan apabila mereka tidak mencukupi, tubuh menaikkan tahapnya kerana sumbernya sendiri. Di sinilah hati terlibat, serta hormon glukagon, yang juga menghasilkan pankreas, hanya sel lain yang bertanggungjawab untuk proses ini ("alpha").

Glukagon diperlukan untuk menghasilkan glukosa sendiri di hati, dan bertanggungjawab untuk meningkatkan gula darah apabila perlu. Oleh itu, insulin "panjang" menekan pengeluaran glukagon, iaitu, mereka hanya menghalang kerja sel "alpha", yang menyebabkan kedua gula darah turun dan atrofi kumpulan sel pankreas ini.

Akibatnya, kami telah memusnahkan sel-sel "beta" yang bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin, dan sebagai tambahan, sel-sel "alpha" yang dihancurkan, dan pelanggaran sepenuhnya terhadap mekanisme untuk mengawal gula darah. Di bawah pengaruh insulin, hati juga menderita, kerana gangguan sintesis glukosa. Dan tanpa hati yang sihat, metabolisme normal, terutama metabolisme karbohidrat, tidak mungkin dilakukan. Itulah sebabnya secara umum diterima bahawa penggunaan "pam insulin" jauh lebih selamat, dalam arti komplikasi, dan hanya kerana pam menggunakan hanya satu insulin "bertindak pendek", oleh itu hati dan pankreas menderita lebih sedikit, oleh itu, ada juga akibat yang fatal. kurang.

Akibatnya, insulin sepenuhnya menekan pankreas, dan prosesnya menjadi tidak dapat dipulihkan. Tetapi bukan itu sahaja. Dan bukan perkara terburuk yang membawa kepada penggunaan insulin seumur hidup.

Sebelum meneruskan, saya terpaksa menerbitkan di sini beberapa data yang membosankan, tanpanya sukar untuk memahami kesimpulan saya selanjutnya. Saya hanya akan memberikan beberapa nama insulin, kerana dalam komposisi mereka hampir sama, yang dengan sendirinya juga aneh.

Berikut adalah beberapa insulin yang paling biasa: Actrapid, Humulin, Lantus dan lain-lain. Sekarang lihat secara ringkas setiap satu daripada mereka secara individu. Dari apa itu dibuat? Data diambil dari risalah - arahan untuk ubat-ubatan, dan juga dari sumber rasmi terbuka di Internet.

Dalam jadual di bawah, saya meminta anda untuk memperhatikan komposisi kimia yang sama dengan eksipien, sediaan insulin ini, yang pada pendapat saya adalah penyebab utama komplikasi diabetes.

Piala Dunia Actrapid (Actrapid HM)

Penyelesaian insulin monokomponen neutral yang serupa dengan insulin manusia. Kejuruteraan Genetik Manusia.

Zink klorida (penstabil insulin), gliserol, metacresol (kaedah untuk mensterilkan larutan yang dihasilkan, membolehkan anda menggunakan botol terbuka hingga 6 minggu), asid hidroklorik atau natrium hidroksida (untuk mengekalkan tahap pH neutral), air untuk suntikan.

Bahan aktif: insulin manusia 100 IU / ml.

Metacresol, gliserol (gliserin), fenol, protamin sulfat, natrium hidrogen fosfat, zink oksida, air untuk suntikan, larutan asid hidroklorik 10% atau larutan natrium hidroksida 10% dapat digunakan dalam proses pembuatan untuk menetapkan pH.

Lantus (Bintang Solo)

Insulin glargin * (Insulinum glarginum)

Komposisi: Penyelesaian untuk pentadbiran subkutan 1 ml, insulin glargine 3.6378 mg (sepadan dengan 100 IU insulin manusia)

Metacresol, zink klorida, gliserol (85%), natrium hidroksida, asid hidroklorik, air untuk suntikan.

Dari jadual ini mudah diperhatikan bahawa dalam ketiga-tiga persiapannya, eksipien adalah sama. Dengan bahan aktif, ini adalah misteri lengkap: formula kimia, atau nama tertentu, hampir tidak ada yang dapat membantu menjelaskan apa itu secara umum. Dan sama ada terdapat bahaya atau manfaat daripada bahan-bahan ini dalam proses menggunakannya untuk masa yang lama. Saya tertanya-tanya mengapa begitu? Mungkin rahsia perdagangan.

Dengan "tambahan", keadaannya jauh "lebih baik" dari segi kandungan maklumat, yang pastinya akan kita gunakan dan perhatikan lebih dekat apakah bahan "tambahan" ini. Mengapa mereka begitu "menolong" kita? Mari cuba mengetahuinya.

Sesiapa yang terlalu malas membaca semua ciri dan sifat sebatian kimia berikut, dia dapat melihat maklumat ini dengan lancar, "menyerong", hanya dengan memperhatikan teks yang telah saya pilih. Ini sudah lebih daripada cukup untuk memahami besarnya risiko kotoran ini memasuki badan..

1) Zink klorida adalah sebatian kimia dari dua unsur - klorin dan zink - dan ditunjukkan dengan formula ZnCl2. (Paling biasa bagi kebanyakan orang sebagai "soldering" acid). Terdapat dalam dua bentuk: pepejal dan cecair..

Bahan ini sangat berbahaya bagi alam sekitar dan manusia: pepejal: mempunyai ketoksikan 2 darjah. Bahan, apabila bersentuhan dengan kulit dan selaput lendir seseorang atau haiwan, menyebabkan kerengsaan, dengan sentuhan yang lebih lama dengan kulit menyebabkan luka bakar, menghakis tisu. Luka yang terbentuk dengan cara ini sangat sukar untuk sembuh. Bahayanya adalah masuknya zat ke saluran pernafasan. Dalam dos yang kecil, ia menyebabkan keringat pada nasofaring dan tekak, batuk kering. Sekiranya anda menyedut sejumlah besar klorida, sesak nafas dan pernafasan yang menggelembung mungkin berlaku..

Sekiranya bahan tersebut memasuki selaput lendir mata, mangsa mengalami kesakitan pemotongan yang cukup sengit. Sekiranya anda tidak segera membilas mata, kebutaan keseluruhan atau separa mungkin berlaku..

Oleh kerana ketoksikan zink klorida, berhati-hati mesti diambil semasa mengangkut dan menggunakannya. Kristal zink klorida dibungkus dalam beg keluli karbon atau tong drum, penyelesaiannya diangkut dalam tong keluli atau tangki khas. Bahan tersebut hanya diangkut di ruang tertutup dan orang yang bertanggungjawab wajib memantau integriti pembungkusan semasa pengangkutan. Semasa bekerja dengan zink klorida, pekerja diharuskan memakai pakaian kerja, sarung tangan getah, gogal, dan alat pernafasan yang sesuai untuk kepekatan bahan di udara. Dalam keadaan tidak boleh seng klorida dibenarkan memasuki badan air dan sistem kumbahan!

Zink klorida digunakan dalam banyak bidang pengeluaran. Ia digunakan untuk meresapi bahagian kayu untuk tujuan pembasmian kuman (sebagai contoh, tempat tidur kayu). Bahan ini terlibat dalam pembuatan serat, banyak pewarna, banyak simen gigi, kapas, zink sianida, aluminium dan juga vanillin..

Digunakan dalam perubatan - sebagai ubat yang berhenti membusuk. Selain itu, zink klorida, kerana kemampuannya yang luar biasa untuk menyerap kelembapan dari udara dengan rakus, digunakan sebagai alat pengering...

2) Gliserol (gliserin): cecair likat tanpa warna, larut dalam air. Rasanya manis, itulah sebabnya ia mendapat namanya (glycos - sweet). Wakil alkohol trihidrat paling mudah. Formula kimia HOCH2CH (OH) -CH2OH.

Setiap daripada kita tahu apa itu gliserin. Namun, hanya sedikit yang menyatakan bahawa cairan pekat tanpa warna ini dengan rasa manis cukup banyak digunakan dalam industri makanan. Produk yang terkandung di dalamnya bertanda E422. Hari ini gliserin sebagai makanan tambahan diluluskan secara rasmi di banyak negara di dunia. Walau bagaimanapun, bahan kimia ini, yang diperoleh dengan sabun atau menghidrolisis lemak, sama sekali tidak selamat seperti yang dilihat pada pandangan pertama..

Gliserin pertama kali disintesis pada akhir abad ke-18, tetapi sejak sekian lama bahan ini tidak digunakan dalam praktik. Selepas itu, ia mula digunakan dalam farmakologi dan industri kimia, dalam pembuatan bahan letupan dan kertas. Sejak pertengahan abad yang lalu, gliserin sering kali ditambahkan pada semua jenis kosmetik, memandangkan bahan ini memberi kesan yang sangat baik pada kulit. Walau bagaimanapun, kajian saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa gliserin bukan sahaja melembutkan, tetapi juga mengeringkan kulit. Oleh itu, sabun dan krim dengan gliserin tidak sesuai untuk semua orang!

Gliserin ditambahkan pada minuman beralkohol dan bukan alkohol. Keupayaan suplemen makanan E422 mudah larut dalam bahan lain sangat dihargai bukan hanya oleh wakil industri makanan, tetapi juga oleh ahli farmakologi. Hari ini, gliserin glisin adalah kaedah paling selamat untuk mengurangkan tekanan intrakranial dengan cepat dan berkesan..

Walau bagaimanapun, makanan tambahan E422 mempunyai banyak kesan sampingan yang boleh mengorbankan seseorang bukan sahaja kesihatan tetapi juga nyawa! Bahan ini, seperti span, menarik air dari tisu mana pun. Oleh itu, pada orang yang menderita penyakit buah pinggang, suplemen makanan E422 dapat memprovokasi penyakit ini! Di samping itu, gliserin mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap peredaran darah di dalam badan dan keadaan saluran darah, menyebabkan kerapuhannya, dan juga meningkatkan gula darah!

Dos maksimum bahan ini, walaupun berbahaya, belum ditentukan! Walaupun begitu, tidak wajar bereksperimen, kerana kesan memakan makanan dengan gliserin boleh menjadi sangat tidak dijangka dan tidak menyenangkan.

Ia juga digunakan sebagai pelembap kulit dalam kosmetologi, dalam pelbagai krim, topeng berkhasiat, sabun. Gliserin menyerap kelembapan dari udara dan mensaturkan kulit dengannya. Walau bagaimanapun, di udara kering, gliserin, sebaliknya, menarik kelembapan dari kulit!

Digunakan dalam farmakologi, sebagai agen penyahhidratan (penyahhidratan) yang kuat, sebagai julap. Gliserol meningkatkan tekanan osmotik (juga mendorong peralihan air ke dalam plasma dari tempat tidur ekstravaskular), kerana ia adalah sebatian aktif secara osmotik.

Dengan pemberian parenteral dan oral, Gliserol digunakan untuk menjalankan rawatan dehidrasi untuk edema otak, yang disebabkan oleh pelbagai sebab (termasuk keracunan akut), dalam oftalmologi untuk melegakan serangan akut glaukoma, sebelum atau selepas pembedahan (untuk mengurangkan tekanan intraokular). Digunakan dalam amalan farmaseutikal sebagai asas penyediaan pelbagai bentuk dos.

Gunakan gliserol secara berkala, tidak digalakkan! Dengan penggunaan sistemik pada pasien yang mengalami dehidrasi, dan juga pada pesakit diabetes mellitus, kemungkinan dehidrasi teruk (kehilangan cairan) meningkat, yang menyebabkan kelebihan vaskular dan hiperglikemia (gula darah tinggi)!

Koma hiperglikemik (apabila diberikan secara lisan), jarang berlaku, tetapi harus diingat bahawa terdapat beberapa kematian yang didaftarkan!

Sebelum menggunakan gliserin sebagai agen dehidrasi, perlu membandingkan faedah dan risiko (dengan mengambil kira kemungkinan reaksi buruk) pada pesakit dengan penyakit jantung (peningkatan mendadak dalam cairan ekstraselular dapat menyebabkan kegagalan jantung), pada pesakit diabetes mellitus, hipervolemia (peningkatan jumlah darah dan plasma) ), melanggar buah pinggang. Pesakit tua berisiko tinggi mengalami dehidrasi (kehilangan cecair besar). Overdosis mungkin berlaku dengan penggunaan sistemik! Gejala berikut timbul: pening, sakit kepala, kekeliruan, dahaga meningkat atau mulut kering, mual, cirit-birit, muntah, dehidrasi teruk, kegagalan buah pinggang, aritmia...

3) Cresols (metilfenol, hidroksitoluena). Terdapat orto-meta- dan para-isomer - kristal atau cecair yang tidak berwarna. Cresols mudah larut dalam etanol, dietil eter, benzena, kloroform, aseton; larut dalam air, larutan alkali (dengan pembentukan garam cresolate). Seperti fenol, cresols adalah asid lemah. Digunakan sebagai pelarut dan sebagai perantaraan dalam sintesis organik. Cresols digunakan dalam pengeluaran atau penyediaan makmal sebatian aromatik, antiseptik, pewarna, getah sintetik, bahan bakar dan pelincir, fenol-formaldehid dan resin lain, racun serangga, racun kulat dan racun herba dan persediaan perubatan. Ia juga merupakan antiseptik bertindak luas..

Ia digunakan terutamanya dalam bentuk larutan sabun untuk pembasmian kuman umum. Dalam kepekatan kecil, kadangkala digunakan sebagai pengawet untuk penyelesaian suntikan. Penyelesaian Cresol merengsakan kulit ketika memasuki mulut, menghakis permukaan mukus yang bersentuhan, menyebabkan rasa sakit, mual dan muntah. Wap cresol memasuki badan melalui paru-paru. Cresols cair dapat memasuki badan melalui saluran gastrik, selaput lendir, dan kulit. Selepas pengingesan, cresol diedarkan dalam tisu dan organ di mana ia dapat dikesan 12-14 jam selepas penyerapan. Tindakan cresols pada badan mirip dengan tindakan fenol. Walau bagaimanapun, kesan cresols yang menjengkelkan dan menyakitkan pada kulit lebih ketara daripada pada fenol.

4) Phenol - bahan toksik yang menyebabkan kulit terbakar, adalah antiseptik. Fenol digunakan dalam pengeluaran pelbagai resin fenol-aldehid. Dalam perubatan, fenol dan turunannya digunakan sebagai agen antimikroba. Fenol adalah sebatian kimia yang mempunyai formula C5H6OH dan merupakan sebatian buatan.

Phenol adalah bahan kristal dengan bau seperti gouache. Tetapi, walaupun pada pandangan pertama, persatuan, fenol adalah bahan yang sangat toksik! Selama bertahun-tahun, fenol, yang digunakan dalam pembuatan pelbagai bahan binaan, tidak kehilangan sifat toksiknya, dan bahayanya terhadap manusia tidak berkurang!

Fenol memberi kesan negatif kepada sistem kardiovaskular, saraf dan organ dalaman lain, seperti ginjal, hati, dan lain-lain. Di banyak negara, penggunaannya dalam pembuatan barang-barang rumah dilarang sama sekali kerana aktiviti toksiknya.!

Seterusnya, sifat antiseptiknya juga ditemukan dalam bahan ini: menjadi jelas bahawa ia dapat digunakan dalam memerangi bakteria, mensterilkan alat perubatan, kabinet, dll..

Phenol juga mendapati penggunaannya sebagai ubat. Ubat dengan bahan ini digunakan secara luaran dan dalaman. Plus, fenol mempunyai sifat analgesik. Berdasarkannya, aspirin terkenal dibuat dan penggunaannya berlaku dalam pembuatan ubat untuk pesakit tuberkulosis..

Phenol digunakan dalam kejuruteraan genetik untuk mengasingkan DNA. Dalam industri ringan, ia digunakan untuk merawat kulit binatang. Phenol juga digunakan untuk melindungi tanaman. Tetapi fenol memainkan peranan utama dalam industri kimia. Ia digunakan untuk pengeluaran pelbagai jenis plastik dan serat sintetik lain. Sehingga hari ini, beberapa mainan kanak-kanak dibuat dengan penambahan bahan ini, yang menjadikan produk akhir berbahaya bagi kesihatan manusia.!

Apa bahaya fenol? " - tanya soalan. Inilah jawapannya: sifatnya sangat mempengaruhi organ dalaman. Apabila tertelan melalui saluran pernafasan, fenol menjengkelkannya dan boleh menyebabkan luka bakar. Sekiranya terkena kulit, seperti saluran pernafasan, luka bakar terbentuk yang boleh berkembang menjadi bisul. Kawasan pembakaran sebanyak 25% berkemungkinan mengakibatkan kematian.

Sekiranya bahan ini masuk ke dalam, sangat berbahaya! Ini boleh menyebabkan pendarahan dalaman, atrofi otot, penyakit ulser peptik, dan lain-lain. Tempoh penarikan toksin ini adalah 24 jam, tetapi dalam tempoh ini bahan tersebut mengalami kerosakan yang tidak dapat diperbaiki, yang masih dapat dilihat selama bertahun-tahun. (Seseorang hanya dapat membuat spekulasi apa yang akan terjadi jika racun ini selalu ada di dalam badan.)

Anehnya, tetapi fenol digunakan dalam industri farmaseutikal dalam pembuatan ubat-ubatan tertentu (Aspirin, Orasept), sebagai pengawet dalam pengeluaran vaksin! Dalam perubatan, sebagai antiseptik...

Phenol mempunyai kelas bahaya II - bahan yang sangat berbahaya! Penyelesaian fenol, serta debu dan asapnya, menyebabkan kerengsaan dan luka bakar kimia pada kulit, mata, dan selaput lendir saluran pernafasan. Keracunan dengan uap fenol dapat mengganggu fungsi sistem saraf, hingga kelumpuhan pusat pernafasan. Apabila bersentuhan dengan kulit, bahan tersebut cepat diserap walaupun melalui kawasan yang tidak rosak. Beberapa minit kemudian, kesan toksik pada otak bermula.

Dosis fenol yang mematikan, apabila diambil secara dalaman untuk orang dewasa, berkisar antara 1 g. hingga 10 gr., dan untuk kanak-kanak - bermula dari 0,05 gr. dan berakhir dengan 0.5 gr. Kesan keracunan pada semua sel terjadi akibat perubahan struktur molekul protein dengan perubahan sifatnya dan pemendakan protein selular. Akibatnya, nekrosis tisu (nekrosis) boleh berkembang. Fenol juga mempunyai kesan toksik pada buah pinggang. Mereka memusnahkan sel darah merah dalam darah, mempunyai kesan alergi pada badan, menyebabkan dermatitis dan reaksi alergi lain. Apabila larutan pekat atau dos besar bahan memasuki badan, kematian berlaku untuk pertama kalinya 24 jam.

Keracunan kronik dicirikan oleh: peningkatan keletihan; berpeluh gangguan tidur; sakit kepala; gangguan loya dan pencernaan; dermatitis; mudah marah...

Faktor-faktor di atas menjelaskan bahawa tidak ada yang selamat dari kerosakan fenol!

5) Natrium hidroksida. Natrium hidroksida (suplemen makanan E524, soda kaustik, natrium hidroksida, soda kaustik) adalah jisim padat berwarna kekuningan atau putih. Dengan sifat kimianya, natrium hidroksida adalah alkali yang kuat. Soda kaustik biasanya tersedia sebagai larutan yang jelas, tidak berwarna atau sebagai pes. Soda kaustik sangat larut dalam air, menghasilkan haba. Semasa berinteraksi dengan udara, bahan ini merebak, sehingga dijual dalam bekas tertutup rapat.

Soda kaustik digunakan dalam industri farmasi, kimia, makanan, serta kosmetik dan tekstil. Soda kaustik digunakan dalam pembuatan fenol sintetik, gliserin, pewarna organik, dan ubat-ubatan. Sebatian ini dapat meneutralkan komponen di udara yang berbahaya bagi tubuh manusia. Oleh itu, larutan natrium hidroksida sering digunakan untuk membasmi kuman bilik. Dalam industri makanan, natrium hidroksida digunakan sebagai pengatur keasidan untuk mencegah penggumpalan dan kek..

Makanan tambahan E524 mengekalkan konsistensi produk yang diperlukan dalam pengeluaran marjerin, coklat, ais krim, mentega, karamel, jeli, jem. Sebelum membakar, produk roti dirawat dengan larutan soda kaustik untuk mendapatkan garing berwarna coklat gelap. Sebagai tambahan, makanan tambahan E524 digunakan untuk menyempurnakan minyak sayuran..

Bahaya natrium hidroksida

Soda kaustik adalah bahan toksik yang merosakkan selaput lendir dan kulit. Pembakaran natrium hidroksida sembuh dengan sangat perlahan, meninggalkan bekas luka. Sentuhan mata paling kerap menyebabkan kehilangan penglihatan. Sekiranya alkali memasuki kulit, bilas kawasan yang terkena dengan aliran air. Apabila tertelan, soda kaustik menyebabkan luka bakar pada laring, rongga mulut, perut, dan esofagus. Semua kerja dengan natrium hidroksida harus dilakukan dengan kacamata dan pakaian... (Sumber: https://ru.wikipedia.org/)

Maklumat tambahan mengenai racun dalam makanan - "Kimia dan Kehidupan"...

Sangat mudah bagi sesiapa sahaja, walaupun orang yang berpendidikan tinggi, untuk memperhatikan bahawa semua bahan di atas sangat toksik, dan, dalam bahasa Rusia, ia sangat toksik dan berbahaya bagi tubuh manusia, walaupun ia bersentuhan dengan kulit, lapisan luarnya ditutup dengan sel mati. Dan apa yang boleh kita katakan mengenai pengambilan langsung... Separuh daripadanya mempunyai kelas bahaya ke-2, yang kedua hanya dengan yang sangat berbahaya, seperti kalium sianida dan merkuri!

Ini, pada asasnya, dapat mengakhiri artikel itu, kerana maklumat di atas cukup untuk setiap orang yang waras memahami betapa parahnya bahaya yang boleh ditimbulkan oleh racun ini, terutama jika ia digunakan secara dalaman untuk kehidupan. Dan inilah yang sebenarnya berlaku dalam penggunaan insulin, tidak kira siapa atau apa yang mereka katakan. Tetapi bagi mereka yang "berada di dalam tangki," dan yang mungkin tidak memahami sepenuhnya maksud semua ini untuk pesakit diabetes, saya akan cuba menjelaskan keadaannya sedikit lagi.

Seseorang mungkin keberatan: bahawa dos bahan-bahan ini dalam ubat-ubatan sangat kecil, dan "mereka tidak boleh membahayakan", tetapi jangan cepat-cepat membuat kesimpulan. Pertama, bahaya "tidak istimewa" adalah bahaya juga! Dan, kedua, kenyataan ini sebahagiannya hanya berlaku untuk ubat-ubatan yang diambil oleh seseorang untuk waktu yang singkat, semasa rawatan singkat.

Sekiranya kita menghidap diabetes, seseorang terpaksa menyuntik insulin setiap hari, dan beberapa kali sepanjang hidupnya! Oleh itu, nampaknya sejumlah besar bahan toksik ini ditambah bersama! Pada tahun koktel kimia ini, kira-kira 150 ml, plus atau minus, masuk ke dalam aliran darah secara langsung, bergantung pada dos individu. Selain itu, terdapat beberapa bahan beracun yang sangat tinggi dalam larutan insulin, sehingga kesan berbahaya mereka meningkat dengan ketara!

Dan semua kemarahan ini secara tidak langsung dapat menyebabkan keracunan kronik seluruh organisma, gangguan ginjal dan hati, pembakaran mikro kimia pada dinding saluran darah dan kapilari, yang menyebabkan pendarahan mikro, dan ini seterusnya menyebabkan atrofi tisu, proses keradangan kronik, pengumpulan sejumlah besar toksin dan toksin.

Kehadiran racun yang berterusan di dalam tubuh pasti akan merosakkan kerja buah pinggang, yang akan menyebabkan masalah yang lebih besar dengan pembuangan toksin dari badan. Di samping itu, buah pinggang bertanggungjawab secara langsung untuk tekanan darah di dinding saluran darah, mengatur apa yang disebut "nada vaskular".

Sudah tentu, peningkatan tekanan tidak memberi kesan terbaik pada kapilari rapuh dan rapuh dan kesejahteraan keseluruhan. Tetapi peningkatan tekanan darah adalah ukuran yang diperlukan oleh tubuh: buah pinggang "tersumbat" tidak lagi dapat membersihkan darah dari racun, yang mengancam tubuh dengan keracunan umum, oleh itu, untuk mendorong darah tebal, "manis" dan "kotor" melalui apa yang disebut glomeruli kapilari, integriti yang juga rosak, tubuh hanya dipaksa untuk meningkatkan tekanan darah.

Sudah tentu, ini disertai dengan akibat yang tidak menyenangkan dalam bentuk pendarahan ringan, peningkatan beban pada jantung, kesihatan yang buruk dan sakit kepala. Tetapi ini jauh lebih jahat daripada meracuni seluruh organisma dalam masa yang singkat. Dengan tekanan darah tinggi, seseorang dapat hidup dalam jangka masa yang lama, kekal aktif secara fizikal. Tetapi, jika darah tidak dibersihkan dari racun dan racun, seseorang akan mati dengan cepat dan menyakitkan.

Tentunya banyak yang mendengar fenomena yang tidak menyenangkan seperti sepsis - keracunan darah. Dalam kedua kes tersebut, ramalannya mengecewakan, tetapi alam semula jadi tidak mempunyai mekanisme lain untuk membersihkan darah! Tidak ada sifat yang dapat meramalkan bahawa orang-orang itu sendiri akan meracuni diri mereka sendiri, walaupun "tidak sengaja".

Semua yang dijelaskan di atas dan tidak hanya menyebabkan gangguan serius pada semua organ dan tisu, terutamanya yang paling padat dengan saluran darah: ini adalah hati, ginjal, limpa, otak dan tisu saraf secara keseluruhan, termasuk saraf optik dan retina mata, yang secara harfiah dicucuk oleh kapilari kecil. Sudah tentu, ini adalah kapal-kapal itu sendiri, terutamanya kapal-kapal di bahagian bawah kaki, kerana lokasinya yang paling jauh dari jantung.

Sistem kardiovaskular memainkan peranan pengangkutan dalam tubuh, yang menyebabkan penghantaran nutrien dan oksigen ke sel, serta penyingkiran toksin dan racun dari sel. Seluruh proses ini secara keseluruhan disebut "metabolisme." Peranan utama dalam proses ini dimainkan oleh kapal paling tipis - kapilari, di mana pertukaran ini dilakukan.

Kapilari adalah tabung mikroskopik yang sangat nipis yang tidak dapat dikenali oleh setiap mikroskop. Sebagai rujukan: panjang keseluruhan sistem peredaran seseorang dalam bentuk "dikerahkan" melebihi 100 ribu kilometer, bukan meter, tetapi kilometer! Ini adalah beberapa jarak di sekitar Bumi! Tubuh kita secara harfiah dicucuk oleh saluran darah yang paling nipis. Dinding kapilari terbaik seperti ini dilapisi dengan satu lapisan sel.

Struktur yang dipermudah sedemikian memungkinkan metabolisme yang lebih kuat antara darah dan plasma di mana sel-sel kita terapung. Bahkan kerosakan sebahagian pada kapilari menyebabkan pendarahan dengan masuknya sel darah merah ke dalam plasma, yang tidak dapat diterima (fenomena yang diketahui oleh semua orang sebagai lebam). Sudah tentu, badan dapat memperbaiki kapal yang rosak, tetapi apabila ada banyak kerosakan, dan mereka terus terkumpul secara berterusan, badan itu tidak dapat menambal semua lubang.

Kapilari yang rosak seperti itu berdenyut, untuk mengelakkan pendarahan berskala besar dan penyebaran jangkitan, yang selalu muncul di kawasan yang rosak. Kemudian, kapal yang "patah" itu sendiri diganti dengan yang disebut "baru terbentuk," yang lebih kasar. Semasa "pembaikan" dan penggantian saluran darah, sel-sel yang diberi makan daripadanya mati atau serius kehilangan fungsinya, dan digantikan oleh sel-sel tisu penghubung sederhana, yang bertindak sebagai "bahan pembaikan" di dalam tubuh kita dan tiada lagi fungsi.

Tisu saraf, yang bertanggungjawab untuk mengawal semua sistem dan organ tubuh kita, sangat sensitif terhadap kelaparan. Contoh ketara kerosakan pada tisu tersebut adalah apa yang disebut "diabetes retinopati" - kerosakan dan disfungsi retina untuk menyelesaikan atrofi saraf optik, atas sebab-sebab yang dinyatakan di atas. Sudah tentu, proses merosakkan seperti itu berlaku di seluruh badan, tetapi di mata mereka lebih ketara. Dalam pengertian harfiah perkataan.

Dan untuk memulihkan penglihatan, pertama sekali, perlu menghentikan pengambilan racun di dalam badan, dan membersihkan ginjal. Kemudian kembalikan fungsi pankreas. Kemudian perbaiki semua kapal, ganti sel fotosensitif yang mati dan yang rosak dengan yang sihat, buangkan semua toksin dan sedimen dari mata. Perbaiki semua perubahan ini pada tahap isyarat kawalan otak dan hanya selepas itu anda boleh bergantung pada kerja mata dan seluruh badan yang lengkap.

Untuk mencapai semua ini, anda mesti membersihkan dan memulihkan kerja semua saluran darah lain di dalam badan untuk peredaran dan metabolisme sepenuhnya. Tetapi untuk melakukan pembersihan umum di dalam badan, anda perlu mengembalikan sepenuhnya fungsi normal buah pinggang sebelum ini. Jika tidak, semua aliran toksin dan zarah sel mati ini hanya akan menyumbat buah pinggang, yang akan membawa kepada apa yang disebut "kegagalan buah pinggang", keracunan darah, dan akhirnya kematian tubuh.

Dan sekarang, semua orang dapat membuat kesimpulan sendiri, adakah mungkin perubatan moden membuat sekurang-kurangnya sebahagian daripada semua perkara di atas? Saya rasa jawapannya jelas...

Punca sebenar semua masalah ini bukanlah gula sama sekali, seperti yang dikatakan oleh doktor. Lebih tepatnya, ia tidak banyak gula seperti insulin sintetik, dan lebih tepatnya, penyelesaian di mana ia berada, dan yang membakar saluran darah pesakit dengan diabetes setiap hari, yang seterusnya membawa kepada akibat serius yang tidak dapat dipulihkan. Satu-satunya persoalan adalah masa dan "margin keselamatan" organisma tertentu, tetapi hasilnya masih dapat diramalkan.

Gula, atau lebih tepatnya molekul glukosa, sendiri tidak dapat melakukan bahaya yang sangat besar bagi tubuh, kerana ia adalah bahan bakar sejagat semula jadi untuk sel, dan tubuh disesuaikan untuk menyerap molekul tersebut. Perkara lain adalah bahawa kelebihan molekul ini, seperti yang lain, juga tidak mempengaruhi tubuh dengan cara yang terbaik, dan molekul ini sendiri tidak berbahaya, tetapi berbahaya bahawa tubuh tidak dapat menyerapnya, dan bahkan dalam jumlah yang tidak normal.

Akibatnya, timbul situasi paradoks: dengan adanya jumlah nutrien yang berlebihan, tubuh tidak dapat menyerapnya, dan selalu "kelaparan". Oleh itu, penyusutan dan keausan semua sistem dan organ secara beransur-ansur berkembang, yang akhirnya membawa kepada kematian tubuh.

Untuk menyerap glukosa yang sama, tubuh memerlukan jumlah dan kualiti insulin yang mencukupi, lebih baik dari sumber semula jadi. Analog sintetik hanya boleh menggantikan sebahagian insulin kita sendiri. Dan selain itu, proses pengawalan gula darah "terganggu" sepenuhnya terganggu dan diganti dengan "manual", dan dengan semua keinginan itu tidak dapat mengimbangi metabolisme semula jadi, dan ini tidak mungkin untuk ubat apa pun pada prinsipnya.

Pemberian insulin secara manual memberi hanya ilusi bahawa semuanya berfungsi dengan baik. Cepat atau lambat ia membawa kepada komplikasi serius, seperti kebutaan, gangguan fungsi ginjal, sistem kardiovaskular, gangguan peredaran darah di bahagian bawah kaki, dan lain-lain. Sebab semua aib ini bukan gula, atau lebih banyak gula seperti insulin, pengganti sintetiknya, yang melumpuhkan sistem vaskular dan buah pinggang. Dan bukan juga insulin itu sendiri, tetapi penyelesaian di mana ia terkandung.

Tubuh sekurang-kurangnya entah bagaimana disesuaikan dengan sebilangan besar molekul glukosa, tetapi tubuh kita pasti tidak bersedia untuk sejumlah besar bahan kimia seperti "Cocktail", yang disebut "excipients", dan ia pasti tidak dirancang untuk "kejahatan" seperti itu dari pihak kita. Oleh itu, alam semula jadi tidak dapat menganggap bahawa kita sendiri secara sukarela akan mula menyiram dengan racun terkuat, dan bahkan dalam jumlah yang banyak, dan dengan ketekunan manik seperti itu.

Sebelum menyelesaikan artikel ini, saya ingin menjelaskan sedikit masalah kekebalan dalam diabetes.

Antara lain, antiseptik yang disebut, yang merupakan sebahagian daripada larutan insulin yang sama dalam jumlah besar, menyebabkan kerosakan sistem imun yang teruk. Sudah tentu, mereka membawa momen positif tertentu, membunuh jangkitan di kawasan suntikan insulin, mengapa tidak ada proses keradangan di tempat-tempat ini, walaupun suntikan dibuat setiap hari dan kulit di tempat-tempat ini tidak dirawat dengan alkohol, dan bahkan penggunaan banyak jarum yang sama dibenarkan pada picagari.

Tetapi di sinilah semua faedah antiseptik berakhir, dan bahaya serius bermula. Selain fakta bahawa bahan-bahan ini sangat toksik - beracun, yang memberi tekanan serius pada sistem limfa, ginjal, hati, kardiovaskular, sistem saraf, mereka juga "membingungkan" imuniti kita. Sebenarnya, mereka memainkan peranan sebagai antibiotik, penggunaannya yang berpanjangan menyebabkan kesan tidak dapat dipulihkan pada sistem kekebalan tubuh. Dalam kes kita menghidap diabetes, "terapi anti-radang" seperti ini berlangsung seumur hidup, jadi kekebalan kita sendiri hampir berhenti berfungsi.

Atas sebab tertentu, tidak ada yang memperhatikan dan tidak menyebutkan beban yang dialami oleh sistem limfatik dengan diabetes mellitus, sistem yang berfungsi rapat dengan sistem kardiovaskular dan melengkapkannya, yang bertanggungjawab untuk penyingkiran dan peneutralan racun dan toksin, sokongan mengimbangi dan membersihkan semua "cecair" dalam badan kita, dan juga merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari sistem imun, yang sangat penting untuk diabetes.

Semua orang tahu bahawa diabetes melemahkan sistem imun dengan serius, tetapi mengapa, tidak ada yang benar-benar menerangkan ini. Mana-mana doktor selalu mempunyai satu jawapan untuk semua soalan: "... apa yang anda katakan, yang anda mahukan, adalah gula, dan kerana itu semua masalahnya...", yang hanya sebahagiannya benar. Menurut logik ini, proses keradangan harus berlaku terutama pada tanaman gula, kerana kekebalan tubuh semakin lemah, dan semua yang lain harus sihat dan dilindungi dari jangkitan.

Sebenarnya, kita melihat gambaran yang sama sekali berbeza, iaitu bahawa "gula" jarang menderita jangkitan pernafasan akut, orang yang sihat, sebaliknya, sering sakit, walaupun mereka mempunyai urutan lengkap dengan gula. Oleh itu, ia bukan mengenai tahap gula. Dan intinya adalah tepat pada antiseptik yang, walaupun mereka menekan jangkitan, tetapi mereka sendiri menyebabkan kematian sejumlah besar sel yang sihat! Dan jika seseorang berusaha mengurangkan dos insulin dengan ketara, maka mereka akan menghadapi akibat yang tidak menyenangkan, iaitu, pemburukan semua penyakit kronik.

Apa-apa antiseptik atau antibiotik mempunyai kesan buruk bukan hanya pada sel-sel patogen, tetapi juga pada semua sel yang sihat, kerana pada dasarnya, mereka tidak berbeza dengan yang pertama. Oleh itu, tidak digalakkan mengambil antibiotik dengan kerap dan dalam banyak cara. Malah nama "antibiotik" ("anti" "Bio" atau "melawan hidup") sendiri. Sudah tentu, antibiotik boleh berguna dalam beberapa penyakit berjangkit yang teruk, tetapi tidak lebih dari itu. Dalam kes lain, mereka menyebabkan kerosakan serius pada tubuh, merosakkan fungsi sistem imun dan ketagihan..

Oleh itu, dengan mempertimbangkan semua perkara di atas, timbul kesimpulan yang menyedihkan: bersama dengan "ubat", kita mendapat banyak komplikasi, kadang-kadang lebih serius daripada penyakit itu sendiri, yang sedang kita rawat. Dalam kes insulin, malapetaka lengkap berlaku, begitu juga dengan kimia lain..

Bukan hanya itu, insulin tiruan tidak memberikan metabolisme karbohidrat yang lengkap, ia juga menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki kepada seluruh badan! Mana-mana, ubat paling sederhana mempunyai kesan sampingan walaupun dengan penggunaan jangka pendek, dan ini biasanya ditulis pada sisipan. Tetapi, dengan insulin, atas sebab tertentu, keadaannya sama sekali berbeza.

Pada sisipan yang disertakan tidak ada kata-kata mengenai akibat negatif dari penggunaan ubat ini, kecuali apa yang disebut intoleransi individu. Bolehkah seseorang menjawab bagaimana, secara prinsip, ini mungkin berlaku jika terdapat banyak bahan toksik dalam komposisi? Ya, dan dengan penggunaan seumur hidup? Kecuali sebagai penyembunyian maklumat yang disengaja, ini tidak boleh disebut...

Saya rasa pasti ada yang ingin membantah dan mengatakan bahawa insulin "menyelamatkan nyawa orang, dan tidak ada yang lain".

Ini dapat dijawab sebagai berikut: apa yang mungkin dan disimpan, tetapi hanya untuk kemudian mengubahnya menjadi "mimpi buruk". Dan selalu ada pilihan, dan seseorang sekurang-kurangnya harus diberi amaran tentang bahaya dan akibat sebelum membuat pilihan ini.

Dan, jika diabetes jenis 1 tidak mudah, walaupun samar-samar, seseorang yang menghidap diabetes jenis 2 mempunyai peluang untuk kekal sihat dan tidak terluka. Hanya perlu untuk menjelaskan semuanya dengan betul dan difahami kepada orang-orang, dan tidak untuk mengintimidasi komplikasi yang tidak dapat dielakkan. Sudah tentu, penolakan insulin secara sederhana tidak menyelesaikan masalah, dan tidak selalu mungkin, tetapi sangat mungkin untuk melakukannya, jika anda mempunyai pengetahuan yang mencukupi!

Benar, dalam kes ini, seseorang harus bersungguh-sungguh mengusahakan dirinya sendiri: menyerah sekali dan untuk semua tabiat buruk dan ketagihan, memerhatikan masalah diet, berjalan lebih kerap di jalan, kerana di udara segar, glukosa mudah mengoksidasi dan memecah. Dan sangat penting untuk menerapkan budaya fizikal harian anda, dan tentu saja sikap psikologi yang betul, dan kajian semua maklumat yang ada mengenai penyakit ini.

Secara amnya, anda harus mengubah gaya hidup sepenuhnya menjadi gaya hidup yang sihat dan sesuai. Saya faham bahawa tidak mudah untuk melakukan ini, tetapi tujuan utamanya adalah untuk hidup sihat dan panjang, boleh dan harus mengatasi segala kemalasan dan kelemahan..

Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak memerlukan penolakan insulin secara lengkap dan segera! Terutama orang yang menghidap penyakit jenis 1! Saya hanya ingin menjelaskan kepada mereka yang mungkin sudah berada di ambang penyakit berbahaya ini, dan mereka yang sama sekali tidak tahu mengenainya, tetapi masih berisiko. Oleh itu, saya menganggap adalah tugas saya untuk memberi amaran kepada semua orang mengenai bahaya. Kerana tanpa pengetahuan, seseorang membuat dirinya melakukan kesalahan yang tidak dapat dielakkan, akibatnya kemudiannya harus hancur seumur hidupnya..

Akhirnya, kita perlu memahami bahawa selain diri kita sendiri, tidak ada orang lain yang memerlukan kesihatan ini di dunia kita, dan ia tidak menguntungkan. Sudah tiba masanya kita semua membesar dan mula bertanggungjawab atas tindakan kita. Dan jangan beralih ke "paman" dan "bibi" orang lain. Walaupun mereka doktor. Jangan lupa bahawa mereka adalah orang sederhana yang sama yang dapat melakukan kesilapan, baik kerana pengetahuan yang tidak mencukupi yang tidak memungkinkan mereka membuat kesimpulan yang tepat dan objektif, serta ketakutan yang cetek untuk kerjaya dan gaji mereka.

Namun demikian, dalam keadaan apa pun, setiap orang sendiri memikul tanggungjawab peribadi atas tindakannya. Manusia sendiri, dan bukan "tuhan" dan bukan "raja", dan bukan "bos". Dan tidak kira sama ada ada yang suka atau tidak, dia memahaminya atau tidak. Hanya apabila seseorang menyedari ini dan akan bertanggungjawab sepenuhnya atas tindakannya, keadaan akhirnya dapat berubah menjadi lebih baik.

Sementara itu, kita mempercayai kesihatan kita sendiri, kepada orang asing, percaya, seperti anak kecil, bahawa mereka dapat mengubah sesuatu dalam kehidupan kita yang salah, tidak ada yang baik yang kita harapkan. Oleh itu, akhirnya, marilah kita tumbuh dan menjadi Cerdas dalam erti kata yang luas.

Dari penyunting

Setiap orang yang menderita penipuan mafia farmasi, serta orang lain yang belum tahu bagaimana mendapatkan kembali kesihatan mereka yang dicuri, disarankan untuk memanfaatkan Sesi Kesihatan Nikolai Levashov secara percuma! Mereka tidak mempunyai kesan sampingan dan mempunyai kesan tonik yang bermanfaat bagi setiap orang yang melihatnya. Kami ulangi: Sesi adalah percuma! Bagi mereka yang berminat dengan nuansa dan perincian Sesi, kami mengesyorkan artikel "Kesihatan dikembalikan kepada kami oleh Nikolai Levashov"...

Diabetes - Penyembuhan Tanpa Ubat

Diabetes. Rawatan diabetes bebas dadah

Maklumat yang lebih terperinci dan bervariasi mengenai peristiwa yang berlaku di Rusia, Ukraine dan negara-negara lain di planet kita yang indah boleh didapati di Persidangan Internet, yang selalu diadakan di laman web Kunci Pengetahuan. Semua Persidangan dibuka dan percuma. Kami mengajak semua orang bangun dan berminat...

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes