Rawatan diabetes: komplikasi terapi insulin

Terapi insulin adalah kaedah untuk merawat pesakit diabetes mellitus, yang terdiri dalam pengenalan persediaan insulin.

Terapi insulin adalah wajib untuk rawatan diabetes mellitus tipe 1, dalam beberapa kes, kaedah rawatan ini digunakan untuk diabetes mellitus tipe 2. Juga, suntikan insulin ditunjukkan untuk wanita dengan diabetes kehamilan jika diet tidak membantu menjaga gula dalam batas normal..

Siapa yang ditunjukkan untuk terapi insulin:

 • Pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1 - seumur hidup dan tanpa gagal;
 • Pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2 - jika ubat penurun gula oral dan diet tidak memungkinkan untuk mencapai normoglikemia;
 • Wanita dengan diabetes mellitus jenis 2 semasa merancang kehamilan dan sepanjang tempoh kehamilan;
 • Wanita dengan diabetes kehamilan (wanita hamil dengan diabetes).

Jenis-jenis Insulin

Hari ini, terdapat sebilangan besar insulin yang berbeza mengikut syarikat pembuatan, jangka masa tindakan, intensiti puncak dan titik lain.

Semua insulin dibahagikan kepada dua kumpulan besar:

 • Insulin pendek dan ultrashort - Novorapid, Humalog, Apidra, Aktrapid;
 • Insulin yang bertindak panjang - Lantus, Protafan, Tujeo, Humulin.

Insulin yang berpanjangan, seterusnya dibahagikan kepada:

 • Insulin yang berlangsung sekitar 12 jam. Mereka memerlukan pentadbiran berganda - pada waktu pagi dan petang - Protafan;
 • Insulin, yang durasinya 20-24 jam. Mereka memerlukan satu pentadbiran setiap hari, pada bila-bila masa sepanjang hari - Lantus, Tujeo.

Yang paling biasa adalah insulin dari pengeluar berikut:

 • Novo-Nordisk (Novo-Nordisk) - Novorapid, Levemir, Protafan, Aktrapid, Tresiba, Raizodeg, Fiasp;
 • Eli Lilly (Eli Lilly) - Humalog, Humulin, Insuman, Basaglar;
 • Sanofi (Sanofi) - Apidra, Lantus, Tujeo.

Intipati terapi insulin

Pada orang tanpa diabetes, secara fisiologi, insulin disintesis:

 • Insulin asas atau latar belakang - sintesis insulin ini tidak bergantung pada makanan. Ia dirembeskan dalam jumlah kecil secara berterusan dan memantau tahap glukosa semasa tidur dan di antara waktu makan. Rata-rata, 12 hingga 24 unit insulin basal dihasilkan setiap hari, jumlahnya bergantung pada berat badan, aktiviti fizikal;
 • Insulin makanan atau dirangsang - sintesisnya bergantung pada pengambilan makanan dan tindakannya bertujuan untuk menekan hiperglikemia postprandial.

Inti terapi insulin adalah meniru sintesis insulin secara fisiologi. Itulah sebabnya, untuk pampasan yang lebih baik bagi penderita diabetes, dua jenis insulin digunakan - diperpanjang, yang meniru sintesis insulin latar belakang, dan pendek - meniru sintesis insulin makanan.

Insulin pendek

Insulin pendek dan ultrashort digunakan untuk mengurangkan gula tinggi dengan cepat, untuk mencegah hiperglikemia postprandial.

 • Insulin pendek mula berfungsi 15-30 minit selepas pentadbiran, terutamanya untuk insulin ultrashort. 2 jam selepas pentadbiran, puncak tindakan mereka diperhatikan - di beberapa insulin lebih jelas dan memerlukan sejumlah kecil karbohidrat - 1-2XE. Tindakan insulin pendek berakhir 5-6 jam selepas suntikan. Insulin pendek merangkumi, misalnya, actrapid.
 • Ultrashort insulin mula berfungsi hampir sejurus selepas pentadbiran. Mereka mempunyai puncak yang kurang jelas, yang menampakkan dirinya 1.5 jam selepas pentadbiran. Selepas 4-5 jam, insulin berhenti bertindak. Insulin ultrasonik merangkumi - Novorapid, Apidra, Humalog.

Kekerapan pemberian insulin dan dos pendek dipilih secara individu. Rata-rata, insulin pendek diberikan 3-5 kali sehari - sebelum setiap makan, serta dalam kes di mana perlu menurunkan kadar gula tinggi.

Keperluan tubuh untuk insulin berbeza bagi setiap orang. Oleh itu, dos mesti dipilih secara berasingan untuk setiap satu. Dalam pemilihan dos awal, anda boleh menggunakan skema berikut:

 • Sarapan pagi di 1XE memerlukan 2-2,5 unit insulin;
 • Untuk makan tengah hari pada 1XE, 1.5 unit insulin diperlukan;
 • Untuk makan malam 1XE, 1 unit insulin diperlukan

Insulin yang dilanjutkan

Insulin yang berpanjangan bertindak sebagai insulin latar belakang. Selalu ada sedikit insulin di dalam badan supaya paras gula tidak meningkat. Tetapi insulin latar belakang tidak boleh mengurangkan gula, ia harus mengekalkan gula pada tahap yang sama sepanjang hari.

Beberapa insulin yang diperpanjang mempunyai puncak yang jelas. Ini lebih banyak "tua" insulin. Terutama ini "berbeza" protafan.

Pengembangan insulin tanpa puncak sedang dijalankan. Manakala puncak paling sedikit dianggap lantus dan tujeo.

Sekiranya insulin memerlukan pemberian dua kali ganda, maka suntikan harus dilakukan tepat selepas 12 jam - pada waktu pagi dan petang. Lebih baik jangan memindahkan masa salah satu suntikan beberapa jam yang lalu atau ke depan. Oleh kerana suntikan kedua lebih awal, tubuh akan mempunyai dos insulin dua kali ganda, yang akan menyebabkan penurunan kadar gula. Sekiranya insulin diperkenalkan terlambat, gula akan meningkat kerana fakta bahawa tidak akan ada insulin dalam badan untuk beberapa waktu.

Sekiranya insulin diberikan sekali sehari, maka anda perlu memilih waktunya dan kerap menyuntik pada jam ini.

Jenis Terapi Insulin

Dua jenis terapi insulin dapat dibezakan:

Terapi Insulin Tradisional (TIT)

Sehingga kini, terapi insulin jenis ini tidak popular. Hari ini, terapi insulin tradisional digunakan untuk merawat pesakit diabetes jenis 2.

Inti dari terapi insulin tradisional adalah pengenalan insulin lanjutan dengan insulin bertindak pendek atau sederhana.

Terapi ini mengurangkan jumlah suntikan. Oleh itu, 1-3 suntikan setiap hari diperoleh.

Tetapi TIT mempunyai satu tolak besar - dengan rejimen suntikan ini, perlu memerhatikan rejimen dan diet harian dengan ketat. Anda tidak boleh memindahkan makanan ke waktu lain. Segala-galanya - suntikan, makanan, aktiviti fizikal, mestilah mengikut jadual yang jelas.

Kelemahan TIT termasuk kenyataan bahawa dos insulin yang sama diberikan setiap hari, yang bermaksud bahawa makanan harus mengandungi jumlah karbohidrat yang sama setiap hari. Maksudnya, seseorang tidak boleh makan lebih kurang karbohidrat.

Kehidupan sedemikian jauh dari sesuai untuk setiap orang, oleh itu TIT dengan cepat kehilangan kedudukannya.

Terapi insulin intensif

Terapi insulin intensif (IIT) bertujuan untuk meniru kerja pankreas anda sendiri. Ini membolehkan penghidap diabetes menjalani kehidupan yang penuh dan beragam, tanpa kaitan dengan masa pentadbiran insulin dan makanan.

IIT digunakan untuk merawat penderita diabetes jenis 1, wanita dengan diabetes kehamilan, wanita hamil dan penghidap diabetes jenis 2 jika mereka ingin menjalani kehidupan bebas.

Inti IIT adalah pengenalan dua insulin - tindakan panjang dan pendek / ultra pendek.

Pada masa yang sama, insulin yang berpanjangan bertindak sebagai latar belakang, dan pendek - digunakan untuk penyerapan karbohidrat dari makanan.

IIT adalah mudah kerana seseorang tidak disuntik tepat pada masanya untuk menyuntik insulin pendek, dan makanan dapat ditunda tepat pada waktunya.

Di samping itu, anda tidak perlu makan karbohidrat dalam jumlah yang sama setiap hari. Dengan IIT, anda boleh mengubah jumlah XE mengikut kehendak.

Sebilangan kecil IIT dapat disebut lebih banyak suntikan insulin setiap hari, jika dibandingkan dengan TIT - 1-2 suntikan insulin yang diperpanjang dan 3-6 suntikan insulin pendek. Tetapi ini adalah sedikit bayaran untuk kehidupan yang aktif dan bebas.

Komplikasi Terapi Insulin: Lipodystrophy

Lipodystrophy boleh berkembang dengan dua cara:

Jumlah lemak di tempat suntikan menurun dengan mendadak sehingga hilang sepenuhnya. Ia kelihatan seperti jalan keluar dari pelbagai saiz di tempat suntikan;

pilihan hipertrofik. Peningkatan pembentukan lemak pada lemak subkutan.

Sebagai tambahan kepada kecacatan kosmetik, lipodistrofi menyebabkan gangguan penyerapan insulin, penampilan kesakitan (lebih-lebih lagi, rasa sakit ini meningkat dengan keadaan cuaca yang berubah-ubah). Penyebab lipodistrofi dianggap kerengsaan saraf kecil oleh insulin di tempat suntikan (kerengsaan boleh menjadi termal, mekanikal, kimia), reaksi autoimun di tempat suntikan insulin. Sejumlah langkah telah dikembangkan untuk mencegah berlakunya lipodistrofi:

perubahan berterusan tempat suntikan insulin;

pengenalan insulin, dipanaskan hingga suhu badan;

tidak dapat diterima masuknya alkohol ke tempat suntikan (pastikan untuk mengelap tempat suntikan dengan kain steril selepas rawatan dengan alkohol);

pentadbiran ubat yang perlahan;

pentadbiran insulin dalam;

6) penggunaan jarum tajam.

Kaedah rawatan lipodystrophy.

Dalam bentuk atropik, campuran insulin babi dengan novocaine digunakan di sempadan zon atrofi dengan tisu yang sihat untuk mengembalikan fungsi saraf saraf.

Dengan bentuk lipodistrofi hipertrofik, fisioterapi paling kerap digunakan fonoforesis dengan salap hidrokortison..

Terapi insulin moden diabetes jenis 1 pada kanak-kanak dan remaja

Diabetes diabetes jenis 1 (diabetes jenis 1), hingga baru-baru ini disebut bergantung kepada insulin, dan bahkan lebih awal - diabetes mellitus remaja, mempengaruhi terutamanya golongan muda dan kanak-kanak. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, diperhatikan

Diabetes diabetes jenis 1 (diabetes jenis 1), hingga baru-baru ini disebut bergantung kepada insulin, dan bahkan lebih awal - diabetes mellitus remaja, mempengaruhi terutamanya golongan muda dan kanak-kanak. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kejadian diabetes jenis 1, yang paling ketara pada kanak-kanak dan remaja. Selama 25 tahun, kejadian diabetes jenis 1 di kalangan kanak-kanak di populasi Moscow telah meningkat dua kali ganda. Pada masa ini, di Moscow terdapat kira-kira 1200 kanak-kanak dengan diabetes di bawah umur 15 tahun.

Diabetes jenis 1 merujuk kepada penyakit autoimun di mana pemusnahannya berlaku sebagai akibat proses autoaggresi terhadap sel-sel pulau pankreas β. Setelah kematian lebih dari 85% sel-β, kekurangan insulin mutlak berkembang, mengakibatkan hiperglikemia dan gangguan metabolik lain. Sejak awal pengeluaran industri penyediaan insulin setelah percubaan Bunting and Best pada anjing pankrektomi berjaya, insulin adalah rawatan utama dan satu-satunya untuk diabetes jenis 1. Lebih dari 80 tahun telah berlalu sejak permulaan penggunaan insulin secara klinikal. Selama ini, terapi insulin telah mengalami perubahan besar yang berkaitan dengan peningkatan kualiti insulin dan peningkatan rejimen pemberian ubat..

Rawatan diabetes jenis 1 terdiri daripada beberapa komponen:

 • diet;
 • terapi insulin;
 • aktiviti fizikal yang mencukupi;
 • latihan pesakit untuk mengawal diri;
 • pencegahan dan rawatan komplikasi diabetes yang lewat.

Matlamat utama terapi insulin moden adalah untuk mengekalkan keadaan metabolisme karbohidrat yang hampir dengan orang yang sihat. Hiperglikemia kekal menyebabkan perkembangan dan perkembangan komplikasi spesifik: nefro diabetes, retino- dan neuropati diabetes, yang menyebabkan peningkatan kecacatan dan kematian prematur pesakit. Dalam hal ini, mengingat peranan penting terapi insulin yang mencukupi dalam pencegahan komplikasi vaskular, ketika mengembangkan ubat baru dan rejimen rawatan diabetes, maka perlu berusaha untuk menjaga metabolisme karbohidrat dan mempertahankannya dalam parameter normal untuk waktu yang lama..

Rajah 1. Rembesan insulin fisiologi normal.

Dalam keadaan fisiologi, rembesan insulin berlaku dalam dua tahap (lihat Gambar 1): pankreas mengeluarkan insulin secara berterusan (insulinemia basal), dan sebagai tindak balas terhadap rangsangan yang sesuai (hiperglikemia pasca-kenaikan, atau hiperglikemia yang disebabkan oleh tindakan hormon kontra-hormon) meningkatkan rembesan insulin. Pada masa yang sama, normoglikemia dalam tubuh yang sihat dapat dijamin oleh sekresi insulin yang mencukupi, serta separuh hayat (sekitar 4 minit) insulin yang beredar dalam darah. Hati berperan aktif dalam menjaga homeostasis glukosa, menyimpannya dalam bentuk glikogen setelah makan dan membebaskannya ke dalam darah dari depot dengan mengaktifkan proses glikogenolisis di antara waktu makan. Adalah sangat penting bahawa insulin dari pankreas memasuki sistem vena portal dan kemudian ke hati, organ sasaran utama, di mana ia separuh tidak aktif, mengambil bahagian dalam penukaran glukosa menjadi glikogen. Selebihnya 50% insulin melalui lingkaran besar peredaran darah mencapai organ dan tisu periferal. Ini adalah tahap insulin yang lebih tinggi dalam sistem portal, berbanding dengan peredaran periferal, yang memastikan pemendapan glukosa aktif di hati terhadap latar belakang organ-organ lain yang bergantung pada insulin..

Pada pesakit diabetes, insulin eksogen yang diberikan dari depot subkutan perlahan-lahan diserap ke dalam aliran darah umum, di mana kepekatannya tidak tinggi secara fisiologi untuk masa yang lama. Akibatnya, pesakit diabetes mellitus menunjukkan hiperglikemia post-mortem yang lebih tinggi daripada kecenderungan dan kecenderungan hipoglikemia pada beberapa jam kemudian. Oleh itu, pesakit diabetes harus menyesuaikan gaya hidup mereka dengan profil tindakan insulin yang diberikan. Kejadian stres yang tidak dapat dielakkan memerlukan penyesuaian dos tambahan insulin eksogen. Selain itu, dari aliran darah umum, insulin secara serentak memasuki hati dan organ sasaran lain. Akibatnya, glikogen disimpan terutamanya dalam tisu otot, dan simpanannya di hati secara beransur-ansur berkurang. Ini adalah salah satu sebab perkembangan hipoglikemia, kerana glikogen otot tidak terlibat dalam menjaga normoglikemia. Adalah mustahil untuk mencapai korelasi fisiologi kepekatan hormon dalam sistem portal dan di pinggiran dengan kaedah moden untuk menguruskan insulin eksogen, dan ini adalah salah satu masalah terapi penggantian insulin yang paling sukar.

Walaupun demikian, dengan peningkatan kaedah terapi insulin, menjadi mungkin untuk membawa petunjuk metabolisme karbohidrat sedekat mungkin kepada mereka yang sihat pada sejumlah pesakit dengan diabetes tipe 1. Dan peratusan pesakit tersebut secara beransur-ansur meningkat dengan peningkatan kaedah pampasan penyakit. Baru-baru ini, telah terbukti dengan meyakinkan bahawa hanya pampasan yang baik untuk diabetes yang dapat berfungsi sebagai cara yang dapat dipercayai untuk mencegah komplikasi tertentu. Dalam hal ini, Organisasi Kesihatan Sedunia telah mengembangkan tahap metabolisme karbohidrat sasaran baru, yang harus dilakukan oleh pengamal perubatan, bersama dengan pesakitnya. Penilaian tahap pampasan diabetes jenis 1 dibuat berdasarkan metabolisme klinikal (perkembangan fizikal dan seksual yang normal, ketiadaan komplikasi) dan petunjuk makmal karbohidrat (glikemia, glukosuria, hemoglobin glikasi) dan lemak (kolesterol, trigliserida, lipoprotein). Perjanjian mengenai prinsip asas untuk rawatan kanak-kanak dan remaja dengan diabetes jenis 1 (Konsensus ISPAD untuk Pengurusan Diabetes Mellitus Jenis 1 pada Kanak-kanak dan Adolescens, 2000) mengesyorkan kriteria berikut untuk keberkesanan terapi insulin:

 • glukosa darah puasa atau sebelum makan - 4.0-7.0 mmol / l;
 • tahap glukosa postprandial - 5.0-11.0 mmol / l;
 • kekurangan hipoglikemia yang teruk. hipoglikemia ringan individu dibenarkan.
 • Kandungan HbA1c kurang dari 7.6%.

Pada kanak-kanak di bawah usia enam tahun, dengan mengambil kira kesan negatif hipoglikemia terhadap perkembangan otak, indikator ini harus berada di had atas atau sedikit lebih tinggi. Berkenaan dengan hemoglobin glikasi, disarankan agar kepekatannya sedekat mungkin dengan normal, namun risiko terkena hipoglikemia yang teruk harus diminimumkan.

Insulin digunakan dalam amalan pediatrik

Persediaan insulin moden, bergantung kepada asalnya, dibahagikan kepada dua kumpulan - haiwan dan manusia (insulin sintetik dan biosintetik). Selama 80 tahun, insulin daging lembu dan daging babi telah digunakan untuk merawat diabetes, yang berbeza komposisi dari manusia dengan tiga dan satu asid amino, masing-masing. Lebih-lebih lagi, kekebalan dinyatakan secara maksimum dalam insulin daging lembu, minimum, secara semula jadi, pada manusia. Insulin manusia telah digunakan selama dua dekad terakhir dan secara harfiah telah merevolusikan rawatan diabetes..

Setelah menerima insulin manusia dengan kaedah semisintetik, asid amino alanine pada kedudukan ke-30 dari rantai B insulin babi digantikan dengan threonine, yang berada dalam kedudukan ini dalam insulin manusia. Insulin separa sintetik mengandungi sejumlah kecil kekotoran somatostatin, glukagon, polipeptida pankreas yang terdapat dalam insulin babi, yang merupakan substrat untuk pengeluaran insulin manusia jenis ini. Insulin biosintetik tidak mempunyai kekotoran ini dan kurang imunogenik. Apabila dihasilkan, DNA rekombinan yang mengandungi gen insulin manusia dimasukkan ke dalam sel ragi pembuat roti atau E. coli dengan teknik genetik. Akibatnya, ragi atau bakteria mula mensintesis insulin manusia. Insulin kejuruteraan genetik manusia adalah bentuk yang lebih progresif dan harus dianggap sebagai ubat lini pertama ketika memilih kaedah rawatan. Di Rusia, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, hanya insulin yang direkayasa secara genetik manusia yang disyorkan untuk digunakan pada kanak-kanak dan remaja.

Insulin rekayasa genetik moden berbeza dalam jangka masa tindakan:

 • insulin bertindak pendek;
 • insulin bertindak pendek (insulin "pendek");
 • insulin jangka masa sederhana ("lanjutan" insulin);
 • insulin campuran.

Ciri-ciri farmakokinetiknya ditunjukkan dalam jadual 1.

Dekad terakhir telah membuka era baru dalam terapi insulin: kita bercakap mengenai mendapatkan analog insulin manusia dengan sifat farmakokinetik baru. Ini termasuk insulin berkerja ultra pendek (Humalog dan NovoRapid) dan analog bebas insulin manusia (Detemir dan Lantus).

Tempat istimewa dalam rawatan diabetes pada zaman kanak-kanak dan remaja dihuni oleh insulin yang bertindak pendek - Humalog dan NovoRapid. Analog insulin tanpa puncak diperoleh dengan menggantikan asid amino yang bertanggungjawab untuk proses penyatuan molekul insulin sendiri, yang membawa kepada percepatan penyerapannya dari depot subkutan. Oleh itu, humalogue diperoleh dengan saling menukar kedudukan prolin asam amino dan lisin pada kedudukan ke-28 dan ke-29 dalam rantai B, novopapid - dengan menggantikan prolin asid amino pada kedudukan ke-28 yang sama dengan asparagin. Ini tidak mengubah aktiviti biologi insulin, tetapi menyebabkan perubahan yang bermanfaat dalam sifat farmakokinetiknya. Dengan pemberian subkutan, Humalog dan NovoRapid mempunyai tindakan permulaan dan puncak yang lebih cepat, selari dengan tahap hiperglikemia pasca-pemakanan, dan jangka masa yang lebih pendek, yang memungkinkan untuk memberi ubat ini tepat sebelum makan, mengelakkan (jika dikehendaki) makanan ringan yang kerap. Apabila menggunakan analog insulin manusia, kemungkinan untuk mengimbangi metabolisme karbohidrat meningkat, yang tercermin dalam penurunan hemoglobin glikasi, dan frekuensi hipoglikemia teruk menurun.

Pencapaian terbaru dalam bidang terapi insulin adalah pengenalan praktik klinikal insulin lantus, yang merupakan analog pertama tanpa tindakan insulin manusia 24 jam. Diperolehi dengan menggantikan asparagine asid amino dengan glisin pada kedudukan ke-21 rantai A dan menambahkan dua asid amino arginin ke asid amino terminal dalam rantai B. Hasilnya adalah perubahan pH larutan insulin setelah pengenalannya ke dalam lemak subkutan dari 4.0 hingga 7.4, yang menyebabkan pembentukan mikroprecipit, yang memperlambat kadar penyerapan insulin dan memastikan tahap darahnya yang tetap dan stabil selama 24 jam.

Lantus boleh diberikan pada bila-bila masa sepanjang hari, pada remaja lebih disukai pada waktu petang. Dos awalnya adalah 80% daripada jumlah dos harian insulin yang berpanjangan. Titrasi dos selanjutnya dilakukan mengikut gula darah puasa dan pada waktu malam. Tahap glisemia selepas sarapan pagi, pada waktu petang dan petang, diatur oleh insulin tindakan pendek atau ultrashort. Pengangkatan lantus menghindari suntikan tambahan insulin pendek pada waktu pagi pada kebanyakan remaja dengan fenomena “subuh pagi”, menyebabkan penurunan glisemia pagi yang ketara, dan juga mengurangkan keupayaan metabolisme karbohidrat pada banyak pesakit.

Detemir insulin juga merupakan analog tindakan puncak yang berpanjangan, kesan berpanjangan yang dicapai dengan memasang rantai 14 residu asid lemak ke kedudukan ke-29 rantai-B. Detemir diberikan dua kali sehari.

Komposisi insulin campuran merangkumi insulin jangka masa sederhana dan tindakan pendek dalam pelbagai bahagian - dari 90 hingga 10 hingga 50 hingga 50. Insulin campuran lebih senang kerana penggunaannya dapat mengurangkan jumlah suntikan yang dilakukan menggunakan pen jarum suntik. Namun, dalam praktik kanak-kanak, mereka tidak menemukan aplikasi yang luas sehubungan dengan keperluan banyak pesakit untuk mengubah dos insulin pendek dengan kerap, bergantung pada indeks glisemik. Walaupun begitu, dengan diabetes mellitus yang stabil (terutama pada tahun-tahun awal penyakit ini) dengan bantuan insulin campuran adalah mungkin untuk memperoleh pampasan yang baik.

Rejimen terapi insulin

Rekomendasi umum yang ada pada rejimen terapi insulin hanya menjadi dasar untuk pengembangan rejimen individu, yang harus mempertimbangkan keperluan fisiologi dan gaya hidup setiap anak.

Yang paling banyak digunakan adalah rejimen intensif (atau baseline-bolus), yang terdiri daripada pemberian insulin pendek sebelum setiap makanan utama dan insulin yang berpanjangan dari satu hingga tiga kali sehari (lihat Gambar 2). Selalunya, insulin yang berpanjangan diberikan dua kali - pada waktu petang dan pagi. Pada masa yang sama, percubaan dilakukan untuk meniru rembesan basal dengan bantuan insulin yang berpanjangan, dan rembesan pasca makan dengan bantuan insulin bertindak pendek.

Gambar 2. Rasional grafik untuk prinsip asas terapi insulin.

Pengenalan suntikan ketiga insulin berpanjangan disebut pengoptimuman terapi insulin basal. Persoalan mengenai keperluan dan masa suntikan ketiga diputuskan berdasarkan profil glisemik. Sekiranya glisemia meningkat sebelum makan malam pada kadar normal 1.5-2 jam selepas makan tengah hari, suntikan tambahan insulin tambahan sebelum makan tengah hari diberikan (lihat Gambar 3, 4). Sebagai peraturan, keadaan ini timbul pada makan malam lewat (jam 19.00-20.00). Dengan makan malam awal (jam 18.00) dan pengenalan suntikan kedua insulin yang berpanjangan sebelum tidur, hiperglikemia sering diperhatikan pada pukul 23.00. Dalam keadaan ini, kesan yang baik diberikan oleh pelantikan suntikan tambahan insulin yang diperpanjang sebelum makan malam.

Rajah 3. Terapi insulin yang diperhebatkan.

Skim ini memungkinkan untuk mendekati rembesan fisiologi insulin pada orang yang sihat. Di samping itu, memungkinkan untuk memperluaskan cara hidup dan pemakanan pesakit diabetes. Kelemahan psikologi adalah keperluan suntikan yang kerap dan kawalan glisemik yang kerap, namun ini diratakan pada masa ini berkat kemajuan teknologi moden (pen jarum suntik dengan jarum atraumatik dan glukometer dengan alat automatik untuk tusukan jari tanpa rasa sakit) Peningkatan episod reaksi hipoglikemik, yang kadang-kadang disalahkan pada terapi insulin yang diperhebatkan, bukan merupakan akibat dari skema yang digunakan sebagai akibat dari keinginan doktor untuk mencapai normoglikemia. Semasa menyelesaikan masalah ini, anda harus selalu mencari kompromi, berusaha untuk mengekalkan tahap minimum glikemia yang tidak menyebabkan reaksi hipoglikemik yang kerap. Tahap glisemia ini untuk setiap kanak-kanak cukup individu..

Gambar 4. Pengoptimuman terapi insulin yang diperhebatkan.

Pada kanak-kanak dua tahun pertama kehidupan, skema yang diperhebatkan jarang digunakan.

Skim terapi insulin tradisional terdiri daripada pengenalan insulin tindakan pendek dan berpanjangan dua kali sehari - sebelum sarapan dan makan malam. Penggunaannya adalah mungkin pada sebilangan kanak-kanak pada satu hingga dua tahun pertama penyakit ini, jarang dengan diabetes mellitus yang lebih lama (lihat Gambar 5).

Rajah 5. Rejimen terapi insulin tradisional.

Sekiranya dos kecil insulin pendek diberikan sebelum makan tengah hari, skema ini dapat diperpanjang secara artifisial untuk sementara waktu dengan meningkatkan dos insulin tambahan sebelum sarapan dan pengagihan semula kecil dalam pemakanan (pemindahan satu atau dua unit roti dari makan tengah hari ke makan tengah hari).

Rajah 6. Rejimen terapi insulin yang tidak konvensional..

Di samping itu, terdapat sejumlah skema tidak konvensional (lihat Gambar 6):

 • hanya insulin yang berpanjangan pada waktu pagi dan petang;
 • satu insulin yang berpanjangan hanya pada waktu pagi;
 • insulin yang berpanjangan dan pendek pada waktu pagi dan hanya insulin pendek pada waktu petang;
 • hanya insulin pendek sebelum sarapan, makan tengah hari dan makan malam, dll..

Rejimen ini kadang-kadang digunakan pada pesakit dengan diabetes mellitus jangka pendek dengan pemeliharaan sebahagian fungsi sel-β..

Walau apa pun, pilihan rejimen terapi insulin ditentukan oleh keinginan doktor atau keluarga pesakit dan profil profil insulin yang optimum, yang memberikan pampasan untuk metabolisme karbohidrat..

Dos insulin

Pada masa kanak-kanak, keperluan untuk insulin, yang dikira per 1 kg berat badan, sering kali lebih tinggi daripada pada orang dewasa, yang disebabkan oleh kelajuan proses autoimun yang lebih tinggi, serta pertumbuhan aktif anak dan tahap hormon kontra-hormon yang tinggi semasa akil baligh. Dos insulin berbeza-beza bergantung pada usia dan jangka masa penyakit ini..

Dalam satu hingga dua tahun pertama dari permulaan penyakit, keperluan untuk insulin rata-rata 0,5-0,6 U / kg berat badan. 40-50% pada bulan-bulan pertama terdapat pengampunan sebahagian dari penyakit ini, ketika setelah mencapai kompensasi untuk metabolisme karbohidrat, kebutuhan untuk insulin menurun hingga minimum 0,1-0,2 U / kg, dan pada beberapa anak bahkan dengan pembatalan insulin sepenuhnya ketika mengikuti diet berjaya mengekalkan normoglikemia. (Permulaan pengampunan semakin besar kemungkinan semakin cepat diagnosis diabetes ditetapkan dan terapi insulin dimulakan, semakin tinggi kualiti insulin yang diberikan dan semakin baik pampasan untuk metabolisme karbohidrat.)

Lima tahun selepas diabetes, pada kebanyakan pesakit sel-sel tidak berfungsi sepenuhnya. Dalam kes ini, keperluan untuk insulin biasanya meningkat kepada 1 U / kg berat badan. Semasa akil baligh, ia tumbuh lebih banyak lagi, menjangkau 1.5 remaja, kadang-kadang 2 unit / kg. Selepas itu, dos insulin dikurangkan menjadi rata-rata 1 U / kg. Setelah dekompensasi diabetes mellitus yang berpanjangan, keperluan untuk insulin dapat mencapai 2-2,5, kadang-kadang 3 U / kg, diikuti dengan penurunan dos, dalam beberapa kes hingga awal.

Nisbah pergeseran insulin yang berpanjangan dan pendek: dari keistimewaan insulin yang berpanjangan pada kanak-kanak pada tahun-tahun pertama kehidupan hingga keunggulan insulin pendek pada remaja (lihat jadual 2).

Seperti orang dewasa, kanak-kanak memerlukan satu lagi kepingan insulin per unit roti pada waktu pagi daripada makan tengah hari dan makan malam.

Perlu ditegaskan bahawa ini hanya undang-undang umum, untuk setiap kanak-kanak keperluan insulin dan nisbah insulin dengan jangka masa yang berbeza mempunyai ciri-ciri masing-masing.

Komplikasi Terapi Insulin

 • Hipoglikemia adalah keadaan yang disebabkan oleh glikemia darah rendah. Penyebab keadaan hipoglikemik yang paling biasa: overdosis insulin, aktiviti fizikal yang berlebihan, melangkau atau pengambilan makanan yang tidak mencukupi, pengambilan alkohol. Semasa memilih dos insulin, kompromi harus dicari antara keinginan untuk mencapai metabolisme karbohidrat yang dekat dengan normoglikemia dan risiko reaksi hipoglikemik..
 • Overdosis insulin kronik (sindrom Somogy). Insulin dan hipoglikemia yang berlebihan merangsang rembesan hormon kontrainular, yang menyebabkan hiperglikemia posthypoglycemic. Yang terakhir dicirikan oleh tahap hiperglikemia yang tinggi (biasanya melebihi 16 mmol / l) dan ketahanan insulin tahan lama, berlangsung dari beberapa jam hingga dua hari.
 • Alergi terhadap insulin. Bezakan antara reaksi alergi tempatan terhadap insulin (pembengkakan kulit, hiperemia, pengetatan, gatal, kadang-kadang sakit di tempat suntikan) dan alahan umum (ruam kulit alergi, edema vaskular dan bronkospasme, kejutan anafilaksis akut). Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan peningkatan kualiti insulin, alahan terhadap ubat-ubatan ini sangat jarang berlaku..
 • Lipodystrophy adalah perubahan lemak subkutan di tempat suntikan insulin dalam bentuk atrofi (bentuk atropik) atau hipertropi (bentuk hipertrofik). Dengan pengenalan insulin manusia ke dalam amalan klinikal, kejadian lipodistrofi telah menurun dengan ketara.

Prospek untuk meningkatkan terapi insulin di Rusia

Pengenalan analog insulin manusia memperluas kemungkinan mencapai pampasan, memperbaiki perjalanan penyakit pada kanak-kanak dan remaja dengan diabetes.

Pam insulin, digunakan selama beberapa tahun di luar negara, telah muncul di pasaran domestik hari ini, tetapi penggunaannya terhad kerana kos yang tinggi.

Pada masa ini, kajian sedang dilakukan di luar negara mengenai keberkesanan dan keselamatan penggunaan jenis insulin yang dihirup, yang berkaitan dengan harapan kemungkinan menolak suntikan berterusan insulin pendek sebelum makan.

Persoalan mengenai penggunaan klinikal pemindahan sel islet akan tetap terbuka sehingga kaedah melindungi sel yang ditransplantasikan dari proses autoimun yang sama yang mempengaruhi sel β mereka sendiri dijumpai. Pada masa ini, pemindahan sel β di luar negara hanya dilakukan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik yang maju, bersamaan dengan pemindahan buah pinggang dan pelantikan imunosupresan. Semua kerja transplantasi lain bersifat penyelidikan dan dilakukan pada sukarelawan. Walau bagaimanapun, penyelidik Kanada berjaya mendapatkan hasil yang memberangsangkan pertama..

V. A. Peterkova, Doktor Sains Perubatan, Profesor
T. L. Kuraeva, MD
E.V. Titovich, calon sains perubatan
Institut Endokrinologi Pediatrik GU ENT RAMS, Moscow

Kesan sampingan suntikan insulin: apa yang perlu anda ketahui

Kesan sampingan insulin yang biasa

Perlu diingat bahawa sebahagian besar kesan sampingan insulin sebenarnya adalah hasil daripada dos yang tidak tepat dan amalan suntikan yang tidak betul. Sekiranya digunakan dengan berhati-hati dan penanganan yang teliti, seseorang yang menghidap diabetes dapat menjaga kesihatan yang sangat baik sepanjang hidup..

Hipoglikemia

Sekiranya dos insulin terlalu tinggi, akibatnya adalah penurunan gula darah yang berlebihan. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengetahui nisbah anda, yang dianggap sebagai dos bolus.

Gejala gula darah rendah termasuk:

 • pening
 • kebimbangan yang berlebihan
 • berpeluh (peluh sejuk dan berkeringat), menggigil
 • Rasa marah atau tidak sabar
 • kekeliruan
 • kardiopalmus
 • kelaparan berlebihan
 • loya
 • pucat
 • mengantuk
 • kelemahan
 • penglihatan kabur / kabur
 • kesemutan atau kebas pada bibir, lidah, atau pipi
 • sakit kepala
 • masalah koordinasi, kekok
 • mimpi buruk (jika anda tidur)
 • apoplexy

Baca lebih lanjut mengenai hipoglikemia di sini..

Produk Berkaitan

Pembakaran

Sebilangan insulin mungkin terbakar semasa atau sejurus selepas suntikan. Ini sering dijumpai dalam insulin yang bertindak panjang, sebagai contoh, semasa menggunakan Lantus. Sensasi terbakar timbul kerana insulin seperti itu mempunyai tahap keasidan yang tinggi.

Beberapa insulin boleh menyebabkan sensasi kesemutan atau sensasi terbakar jika anda memasuki tisu otot dan bukannya lemak badan. Ini juga mungkin berlaku apabila insulin disuntik ke zon suntikan yang sering digunakan yang perlu disembuhkan..

Namun, sukar untuk mencegah sensasi terbakar dari insulin "berasid". Sekiranya anda mengalami sensasi yang tidak menyenangkan, anda boleh mencuba penggunaan sejuk untuk mengurangkan kesakitan. Untuk ini, sapukan bungkus ais ke kawasan suntikan sebelum pemberian insulin. Ini dapat membantu, tetapi mungkin tidak akan menghilangkan sensasi terbakar sepenuhnya..

Ruam dan reaksi alahan

Kurang dari 4 peratus orang yang menghidap diabetes mempunyai hipersensitiviti atau alah kepada insulin, tetapi jika anda salah satu daripada 4 peratus ini, ini adalah masalah yang serius..

Adalah dipercayai bahawa reaksi alergi pada manusia adalah reaksi terhadap makanan tambahan dalam insulin yang tersedia secara komersial.

Gejala alergi insulin termasuk:

 • Edema di tempat suntikan
 • Ruam, gatal-gatal dan gatal yang teruk
 • Tekanan darah rendah
 • Bengkak di tekak dan mulut
 • Sesak nafas (anafilaksis)

"Alergi terhadap insulin boleh bersifat tempatan atau sistemik, juga mendesak atau tertunda," jelas kajian 2016. "Mekanisme utama alergi yang berkaitan dengan insulin dapat dibahagikan kepada tiga jenis: jenis I (IgE-mediated), type III (IgG-mediated complex complex) dan jenis IV (T-cell-mediated type) hipersensitiviti. Hipersensitiviti jenis I, yang menampakkan diri dalam bentuk edema tempatan, gatal, sesak nafas, adalah bentuk yang paling biasa ”.

Sehingga kini, tidak ada kaedah rawatan tunggal yang cukup berkesan untuk penggunaan meluas..

"Berbagai pilihan rawatan telah diusulkan untuk merawat reaksi alergi terhadap insulin, mulai dari melegakan gejala dengan antihistamin sederhana hingga terapi desensitisasi insulin yang lebih canggih," jelas kajian itu..

Walaupun steroid juga dapat membantu dengan tindak balas alergi, mereka menimbulkan ketahanan insulin yang luar biasa dan menjadikannya sukar untuk mengatur kadar gula dalam darah, sehingga tidak dapat digunakan sebagai penyelesaian jangka panjang..

Tisu parut

Putaran tempat suntikan sangat penting untuk mencegah pembentukan tisu parut. Sekiranya anda menyuntik ke kawasan yang sama badan anda berulang kali setiap hari, badan anda akan mengumpul tisu serat yang lebih keras setiap kali ia sembuh dari kerosakan akibat suntikan ini..

Seiring waktu, pengumpulan tisu penghubung akan mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk menyerap insulin yang anda suntik dengan betul, yang menyebabkan peningkatan gula darah kerana insulin kurang diserap dari tempat-tempat seperti itu..

Putaran suntikan di antara pelbagai bahagian badan (paha, perut, belakang tangan, punggung, dan lain-lain) dapat mengelakkan pembentukan tisu penghubung yang cepat di tempat suntikan..

Malangnya, pembentukan lipodistrofi tidak dapat dielakkan jika anda perlu melakukan banyak suntikan setiap hari. Walau bagaimanapun, anda boleh memperlahankan proses ini..

Lebam dan kerengsaan di tempat suntikan

Kadang-kadang anda meletakkan jarum di tempat yang salah, dan ini menyebabkan pembentukan lebam kecil.

Penyelesaiannya cukup mudah: putaran, putaran, dan putaran lagi. Mengubah tapak suntikan secara berterusan dapat membantu mencegah kerosakan yang terlalu banyak di satu kawasan..

Sekiranya anda melihat lebam atau kerengsaan di tempat suntikan, cubalah mengelakkan kawasan ini (dan di sekitarnya) selama satu atau dua minggu berikutnya sehingga ia sembuh..

Sekiranya kerengsaan berterusan atau lebam merebak daripada berkurang, segera berjumpa doktor untuk memastikan bahawa jangkitan tidak berkembang pada kerosakan..

Jangkitan

Berpotensi, jangkitan boleh berlaku di tempat suntikan, walaupun ini adalah keadaan yang agak jarang berlaku. Selalunya masalah timbul pada pengguna pam insulin. Biasanya ini disebabkan terlalu lama memakai satu infusi. Untuk mengelakkan masalah seperti itu, ikuti cadangan pengeluar: ubah kanula Teflon 3 hari sekali, set infus dengan kanula logam - 2 hari sekali.

Jenis bakteria yang paling sering menyebabkan jangkitan di kawasan di mana insulin disuntik disebut Mycobacterium chelonae. Semakin tinggi gula darah dan hemoglobin glikasi, semakin tinggi risiko terkena jangkitan, kerana ini menyumbang kepada pertumbuhan bakteria dan sistem kekebalan tubuh yang lemah.

Menggunakan tisu alkohol di tempat suntikan atau di lokasi set infus akan membantu mengurangkan risiko jangkitan. Penting juga untuk menggunakan picagari sekali sahaja dan mengubah set infus mengikut peraturan..

Pertambahan berat badan

Jumlah insulin yang berlebihan boleh menyebabkan tubuh anda mengumpul lemak berlebihan..

Baca lebih lanjut mengenai sebab dan penyelesaian masalah dalam artikel: Insulin dan kenaikan berat badan: bagaimana mengatasi masalah tersebut

Insulin adalah komponen penting dalam kehidupan. Tetapi anda harus mendekati dengan tanggungjawab untuk menggunakannya untuk mengelakkan kebanyakan kesan sampingan ini. Bekerja dengan doktor anda untuk memastikan bahawa insulin dan dos yang dipilih dapat meningkatkan kesihatan anda dan tidak membahayakannya..

Kemungkinan komplikasi pemberian insulin pada pesakit diabetes

Terapi insulin adalah rawatan utama untuk diabetes jenis 1 di mana metabolisme karbohidrat terganggu. Tetapi kadang-kadang rawatan ini digunakan untuk jenis penyakit kedua, di mana sel-sel tubuh tidak merasakan insulin (hormon yang membantu mengubah glukosa menjadi tenaga).

Ini perlu apabila penyakit ini teruk dengan dekompensasi..

Juga, pemberian insulin ditunjukkan dalam beberapa kes lain:

 1. koma diabetes;
 2. kontraindikasi terhadap penggunaan ubat penurun gula;
 3. kekurangan kesan positif setelah mengambil agen antiglikemik;
 4. komplikasi diabetes yang teruk.

Insulin adalah protein yang selalu disuntik ke dalam badan. Secara asalnya, ia boleh menjadi haiwan dan manusia. Di samping itu, terdapat pelbagai jenis hormon (heterologi, homolog, gabungan) dengan jangka masa yang berbeza.

Rawatan diabetes melalui terapi hormon memerlukan pematuhan terhadap peraturan tertentu dan pengiraan dos yang kompeten. Jika tidak, pelbagai komplikasi terapi insulin mungkin timbul, yang harus diketahui oleh setiap pesakit diabetes..

Hipoglikemia

Sekiranya berlaku overdosis, kekurangan makanan karbohidrat, atau beberapa waktu selepas suntikan, kadar gula darah dapat turun dengan ketara. Akibatnya, keadaan hipoglikemik berkembang..

Sekiranya agen pelepasan berterusan digunakan, maka komplikasi serupa berlaku apabila kepekatan bahan menjadi maksimum. Juga, penurunan kadar gula diperhatikan selepas aktiviti fizikal yang kuat atau kejutan emosi..

Perlu diperhatikan bahawa tempat utama dalam perkembangan hipoglikemia bukanlah kepekatan glukosa, tetapi kadar penurunannya. Oleh itu, gejala penurunan pertama boleh berlaku pada 5.5 mmol / L terhadap penurunan kadar gula yang cepat. Dengan penurunan glisemia yang perlahan, pesakit mungkin merasa agak normal, sedangkan bacaan glukosa 2,78 mmol / L dan lebih rendah.

Keadaan hipoglikemik disertai oleh beberapa gejala:

 • kelaparan teruk;
 • berdebar-debar jantung;
 • berpeluh berlebihan;
 • gegaran anggota badan.

Dengan berlakunya komplikasi, kejang muncul, pesakit menjadi tidak mencukupi dan mungkin kehilangan kesedaran.

Sekiranya tahap gula tidak turun sangat rendah, maka keadaan ini dapat dihilangkan dengan cara yang sederhana, yang terdiri daripada makan makanan karbohidrat (100 g muffin, 3-4 keping gula, teh manis). Sekiranya tidak ada peningkatan dari masa ke masa, pesakit perlu makan jumlah manis yang sama.

Dengan perkembangan koma hipoglikemik, pemberian 60 ml larutan glukosa (40%) ditunjukkan. Dalam kebanyakan kes, selepas ini, keadaan diabetes stabil. Sekiranya ini tidak berlaku, maka selepas 10 minit. dia sekali lagi disuntik dengan glukosa atau glukagon (1 ml subkutan).

Hipoglikemia adalah komplikasi diabetes yang sangat berbahaya, kerana boleh menyebabkan kematian. Berisiko adalah pesakit tua yang mengalami kerosakan pada jantung, otak dan saluran darah.

Menurunkan gula secara berterusan boleh menyebabkan gangguan mental yang tidak dapat dipulihkan..

Juga, kecerdasan, ingatan pesakit bertambah buruk dan perjalanan retinopati berkembang atau bertambah buruk.

Rintangan insulin

Selalunya dengan diabetes, kepekaan sel terhadap insulin menurun. Untuk mengimbangi metabolisme karbohidrat, diperlukan 100-200 PIECES hormon.

Walau bagaimanapun, keadaan ini berlaku bukan hanya kerana penurunan kandungan atau pertalian reseptor untuk protein, tetapi juga ketika antibodi terhadap reseptor atau hormon muncul. Juga, ketahanan insulin berkembang dengan latar belakang pemecahan protein oleh enzim tertentu atau pengikatannya oleh kompleks imun.

Di samping itu, kekurangan kepekaan muncul dalam kes peningkatan rembesan hormon kontrainulin. Ini berlaku dengan latar belakang hiperkortinisme, gondok toksik meresap, akromegali dan pheochromocytoma.

Asas rawatan adalah untuk mengenal pasti keadaan keadaan. Untuk tujuan ini, hilangkan tanda-tanda penyakit berjangkit kronik (kolesistitis, sinusitis), penyakit kelenjar endokrin. Terdapat juga penggantian jenis insulin atau terapi insulin ditambah dengan penggunaan tablet penurun gula.

Dalam beberapa kes, glukokortikoid ditunjukkan. Untuk melakukan ini, tingkatkan dos harian hormon dan tetapkan rawatan sepuluh hari dengan prednison (1 mg / kg).

Selanjutnya, berdasarkan keadaan pesakit, dos ubat dikurangkan secara beransur-ansur. Tetapi kadang-kadang anda memerlukan penggunaan dana yang berpanjangan dalam jumlah kecil (sehingga 15 mg sehari).

Juga, untuk ketahanan insulin, insulin sulfat dapat digunakan. Kelebihannya adalah bahawa ia tidak bertindak balas dengan antibodi, mempunyai aktiviti biologi yang baik dan praktikalnya tidak menyebabkan reaksi alergi. Tetapi ketika beralih ke terapi seperti itu, pesakit harus sedar bahawa dos agen sulfat, jika dibandingkan dengan bentuk sederhana, dikurangkan menjadi ¼ dari jumlah awal ubat biasa.

Alahan

Semasa insulin diberikan, komplikasi boleh berbeza. Jadi, pada beberapa pesakit terdapat alergi, yang menampakkan diri dalam dua bentuk:

 1. Tempatan. Kemunculan erythematous, radang, gatal papule atau pengerasan di kawasan suntikan.
 2. Secara umum, di mana terdapat urtikaria (leher, muka), mual, gatal-gatal kulit, hakisan pada selaput lendir mulut, mata, hidung, mual, sakit perut, muntah, menggigil, suhu. Kejutan anaphylactic kadang-kadang berkembang..

Untuk mengelakkan perkembangan alahan, penggantian insulin sering dilakukan. Untuk tujuan ini, hormon haiwan diganti dengan hormon manusia atau pengeluarnya ditukar.

Perlu diingat bahawa alergi terutamanya berkembang bukan pada hormon itu sendiri, tetapi pada bahan pengawet yang digunakan untuk menstabilkannya. Dalam kes ini, syarikat farmaseutikal boleh menggunakan sebatian kimia yang berbeza..

Sekiranya tidak mungkin untuk mengganti ubat, maka insulin digabungkan dengan pengenalan dos minimum (hingga 1 mg) hidrokortison. Dalam reaksi alergi yang teruk, ubat berikut digunakan:

 • Kalsium klorida;
 • Hidrokortison;
 • Diphenhydramine;
 • Suprastin dan lain-lain.

Perlu diperhatikan bahawa manifestasi alahan tempatan sering muncul apabila suntikan dilakukan dengan tidak betul..

Contohnya, sekiranya terdapat pilihan tempat suntikan yang tidak betul, kerosakan kulit (jarum tumpul dan tebal), pengenalan terlalu sejuk cara.

Lipodystrophy Pastipsulip

Terdapat 2 jenis lipodistrofi - atropik dan hipertrofik. Bentuk patologi atropik berkembang dengan latar belakang spesies hipertrofik yang berpanjangan.

Betapa tepatnya manifestasi pasca suntikan itu berlaku tidak dapat dipastikan. Walau bagaimanapun, banyak doktor menunjukkan bahawa mereka muncul kerana trauma kekal pada saraf periferi dengan gangguan neurotrofik tempatan yang lebih jauh. Kecacatan juga boleh berlaku kerana penggunaan insulin tulen yang tidak mencukupi..

Tetapi setelah menggunakan ubat monokomponen, bilangan manifestasi lipodistrofi dikurangkan dengan ketara. Faktor penting lain adalah pemberian hormon yang salah, misalnya, hipotermia di tempat suntikan, penggunaan sediaan sejuk, dll..

Dalam beberapa kes, dengan latar belakang lipodistrofi, ketahanan insulin dengan tahap keparahan yang berbeza-beza berlaku.

Sekiranya diabetes cenderung kepada penampilan lipodistrofi, sangat penting untuk mematuhi peraturan terapi insulin, setiap hari menukar tempat untuk suntikan. Juga, untuk mengelakkan berlakunya lipodistrofi, hormon diencerkan dengan isipadu Novocaine yang sama (0.5%).

Di samping itu, didapati bahawa lipoatrofi hilang setelah tersekat dengan insulin manusia.

Kesan lain dari terapi insulin

Selalunya pada pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin, kerudung muncul di depan mata. Fenomena ini menyebabkan ketidakselesaan yang teruk kepada seseorang, oleh itu dia tidak dapat menulis dan membaca dengan normal.

Ramai pesakit mengira simptom ini untuk retinopati diabetes. Tetapi tudung di depan mata adalah akibat perubahan pembiasan lensa.

Akibat ini berlaku secara bebas setelah 14-30 hari dari awal rawatan. Oleh itu, tidak perlu mengganggu terapi.

Komplikasi terapi insulin yang lain adalah pembengkakan pada bahagian bawah kaki. Tetapi manifestasi seperti itu, seperti masalah penglihatan, hilang dengan sendirinya.

Pembengkakan kaki berlaku kerana penahan air dan garam, yang berkembang selepas suntikan insulin. Namun, lama-kelamaan, tubuh menyesuaikan diri dengan rawatan, sehingga tidak terkumpul cecair.

Atas sebab yang sama, pada tahap awal terapi, pesakit secara berkala dapat meningkatkan tekanan darah.

Juga, dengan latar belakang terapi insulin, sebilangan penderita diabetes menambah berat badan. Rata-rata, pesakit pulih sebanyak 3-5 kilogram. Lagipun, rawatan hormon mengaktifkan lipogenesis (proses pembentukan lemak) dan meningkatkan selera makan. Dalam kes ini, pesakit perlu mengubah diet, khususnya kandungan kalori dan kekerapan pengambilan makanan.

Di samping itu, pemberian insulin secara berterusan akan menurunkan kandungan kalium dalam darah. Masalah ini dapat diselesaikan melalui diet khas..

Untuk tujuan ini, menu diabetes setiap hari harus dipenuhi dengan buah sitrus, beri (currants, strawberi), herba (pasli) dan sayur-sayuran (kubis, lobak, bawang).

Pencegahan komplikasi

Untuk mengurangkan risiko kesan terapi insulin, setiap pesakit diabetes mesti menguasai kaedah pengendalian diri. Konsep ini merangkumi peraturan berikut:

 1. Pemantauan glukosa darah secara berterusan, terutamanya selepas makan.
 2. Perbandingan penunjuk dengan keadaan atipikal (fizikal, tekanan emosi, penyakit tiba-tiba, dll.).
 3. penyesuaian dos tepat pada masanya insulin, ubat antidiabetes dan diet.

Untuk mengukur glukosa, jalur ujian atau glukometer digunakan. Penentuan tahap menggunakan jalur ujian dilakukan seperti berikut: sehelai kertas direndam dalam air kencing, dan kemudian mereka melihat bidang ujian, warnanya berubah bergantung pada kepekatan gula.

Hasil yang paling tepat dapat diperoleh dengan menggunakan jalur medan dua. Walau bagaimanapun, ujian darah adalah kaedah yang lebih berkesan untuk menentukan kadar gula..

Oleh itu, kebanyakan pesakit diabetes menggunakan glukometer. Peranti ini digunakan seperti berikut: setetes darah digunakan pada plat indikator. Kemudian, setelah beberapa saat, hasilnya muncul di paparan digital. Tetapi perlu diingat bahawa glisemia untuk peranti yang berbeza boleh berbeza.

Juga, agar terapi insulin tidak menyumbang kepada perkembangan komplikasi, pesakit diabetes harus memantau berat badannya dengan teliti. Anda boleh mengetahui sama ada terdapat berat badan berlebihan dengan menentukan indeks Kegle atau berat badan.

Kesan sampingan terapi insulin dibincangkan dalam video dalam artikel ini..

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes