Jarum suntikan insulin, Gunakan

Jarum suntik insulin dirancang untuk memberi insulin kepekatan yang berbeza: ada jarum suntik untuk menyuntikkan insulin U-40, dan ada U-100.

Jarum suntik insulin U-40 0.5 ml

Jarum suntik direka untuk pemberian insulin subkutan dengan kepekatan U-40.
Jarum tidak dapat dikeluarkan
Langkah Dail - 1 Unit

Jarum suntik insulin U-100 0,5 ml

Jarum suntik direka untuk pemberian insulin subkutan dengan kepekatan U-100.
Jarum tidak dapat dikeluarkan
Panjang Jarum - 12.7mm
Langkah Dail - 1 Unit

Jarum suntik insulin U-100 0,5 ml

Jarum suntik direka untuk pemberian insulin subkutan dengan kepekatan U-100.
Jarum tidak dapat dikeluarkan
Panjang Jarum - 8mm
Langkah Dail - 1 Unit

Jarum suntik insulin U-100 Micro Fine Plus Demi 0.3 ml

Jarum suntik direka untuk pemberian insulin subkutan dengan kepekatan U-100.
Panjang Jarum - 8mm
Langkah dail - 0.5 unit

40 dan 100 unit jarum suntikan insulin: berapa ml?

Selalunya, pesakit kencing manis lebih suka menggunakan jarum suntik insulin, ini adalah pilihan paling murah dan paling biasa untuk memasukkan hormon insulin ke dalam badan. Sebelumnya, hanya larutan dengan kepekatan yang lebih rendah yang ditawarkan; 1 ml mengandungi 40 unit insulin. Sehubungan itu, penderita diabetes memperoleh jarum suntik insulin U 40 untuk 40 unit insulin dalam 1 ml.

Hari ini, 1 ml dalam jarum suntik insulin mengandungi dos insulin per 100 unit, jadi pesakit diabetes menggunakan jarum suntik U 100 dengan jarum berbeza untuk menentukan dos dengan tepat. Sekiranya sejumlah besar ubat diberikan, seseorang berisiko tinggi mengalami hipoglikemia yang teruk.

Pada masa ini, di farmasi anda boleh membeli kedua-dua versi peranti untuk menguruskan insulin, jadi penting untuk mengetahui bagaimana sebenarnya perbezaannya dan cara menaip ubat dengan betul. Sekiranya pesakit kencing manis menggunakan jarum suntik insulin 1 ml, bagaimana memahami berapa unit insulin yang dikumpulkan dan bagaimana mengira dos dalam jarum suntik?

Lulus pada jarum suntikan insulin

Setiap pesakit diabetes perlu memahami cara menyuntikkan insulin ke dalam picagari. Untuk mengira dos insulin dengan betul, jarum suntik insulin mempunyai pembahagian khas, harganya sesuai dengan kepekatan ubat dalam satu botol.

Sebagai tambahan, setiap bahagian menunjukkan unit insulin, dan bukan berapa ml larutan yang dikumpulkan. Khususnya, jika anda menggunakan ubat dalam kepekatan U40, nilai 0,15 ml akan menjadi 6 unit, 05 ml akan menjadi 20 unit, dan 1 ml akan menjadi 40 unit. Oleh itu, 1 unit ubat akan menjadi 0,025 ml insulin.

Perbezaan antara U 40 dan U 100 adalah bahawa dalam kes kedua, 1 ml jarum suntik insulin adalah 100 unit, 0,25 ml - 25 unit, 0,1 ml - 10 unit. Oleh kerana jumlah dan kepekatan jarum suntik tersebut mungkin berbeza, anda harus mengetahui alat mana yang sesuai untuk pesakit.

 1. Semasa memilih kepekatan ubat dan jenis jarum suntikan insulin, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya anda memasukkan kepekatan 40 unit insulin dalam satu mililiter, anda perlu menggunakan jarum suntik U40, apabila menggunakan kepekatan yang berbeza pilih alat seperti U100.
 2. Apa yang berlaku jika anda menggunakan picagari insulin yang salah? Sebagai contoh, menggunakan jarum suntik U100 untuk larutan kepekatan 40 unit / ml, pesakit diabetes akan dapat memperkenalkan hanya 8 unit ubat dan bukannya 20 unit yang diinginkan. Dos ini dua kali lebih rendah daripada jumlah ubat yang diperlukan.
 3. Sekiranya, sebaliknya, ambil jarum suntik U40 dan kumpulkan larutan 100 unit / ml, pesakit diabetes akan menerima bukannya 20 sebanyak 50 unit hormon. Penting untuk memahami betapa bahayanya bagi kehidupan manusia..

Untuk definisi ringkas jenis peranti yang diinginkan, pembangun telah hadir dengan ciri khas. Khususnya, picagari U100 mempunyai penutup pelindung oren, sementara U40 berwarna merah.

Graduasi juga diintegrasikan dalam pen jarum suntik moden, yang dirancang untuk 100 unit / ml insulin. Oleh itu, jika alat rosak dan suntikan diperlukan, anda hanya perlu membeli jarum suntik insulin U100 di farmasi.

Jika tidak, akibat penggunaan peranti yang salah, mililiter yang terlalu banyak diketik boleh menyebabkan koma diabetes dan bahkan boleh membawa maut..

Sehubungan dengan itu, disarankan agar anda sentiasa mempunyai satu set jarum suntikan insulin tambahan.

Pemilihan jarum insulin

Agar suntikan tidak menyakitkan, perlu memilih diameter dan panjang jarum dengan betul. Semakin kecil diameternya, semakin tidak terasa kesakitan semasa suntikan, fakta ini diuji pada tujuh pesakit. Jarum nipis biasanya digunakan oleh pesakit diabetes yang lebih muda pada suntikan pertama..

Bagi orang yang mempunyai kulit lebih tebal, disyorkan membeli jarum tebal. Bahan habis pakai konvensional mempunyai tiga jenis diameter - 0,4, 0,36 atau 0,33 mm, versi yang dipendekkan mempunyai ketebalan 0,3, 0,23 atau 0,25 mm.

Jarum suntik insulin dilengkapi dengan jarum bersepadu dan yang boleh ditanggalkan. Doktor mengesyorkan memilih alat untuk menyuntikkan hormon dengan jarum tetap, ini memastikan dos penuh ubat diukur, yang diukur terlebih dahulu.

Faktanya ialah sejumlah insulin tertunda pada jarum yang dapat ditanggalkan, kerana kesalahan ini, seseorang mungkin tidak mendapat 7-6 unit ubat.

Jarum insulin boleh mempunyai panjang berikut:

 • Pendek - 4-5 mm;
 • Sederhana - 6-8 mm;
 • Panjang - lebih daripada 8 mm.

Terlalu panjang 12.7 mm praktikal tidak digunakan hari ini, kerana selama operasi risiko pengambilan ubat intramuskular.

Pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan orang dewasa ialah jarum sepanjang 8 mm.

Cara menentukan harga pembahagian

Pada masa ini, di farmasi anda boleh menemui jarum suntik insulin tiga komponen dengan jumlah 0.3, 0.5 dan 1 ml. Maklumat mengenai kapasiti yang tepat boleh didapati di bahagian belakang bungkusan..

Biasanya pesakit kencing manis lebih suka menggunakan jarum suntik dengan jumlah satu ml, skala yang boleh terdiri daripada 40 atau 100 unit, dan kadangkala penggredan berlaku dalam mililiter. Termasuk peranti dengan skala dua.

Sebelum menggunakan jarum suntikan insulin, perlu menentukan jumlah keseluruhan. Selepas ini, harga pembahagian besar ditentukan dengan membahagikan jumlah isi jarum suntik dengan jumlah pembahagian. Penting untuk mengira jurang sahaja. Sekiranya terdapat pembahagian milimeter, pengiraan seperti itu tidak diperlukan..

Seterusnya, anda perlu mengira isipadu pembahagian kecil. Untuk melakukan ini, bilangan mereka dalam satu bahagian besar ditentukan. Sekiranya kita membahagikan isipadu pembahagian besar dengan jumlah pembahagian kecil, kita akan mendapat harga pembahagian yang diinginkan, yang berorientasikan diabetes. Adalah mungkin untuk menyuntik insulin hanya setelah pesakit dengan yakin dapat mengatakan: "Saya faham bagaimana mengira dos ubat".

Pengiraan dos insulin

Ubat ini dihasilkan dalam bungkusan standard dan diberi dos dalam unit tindakan biologi. Biasanya, dalam botol 5 ml biasa mengandungi 200 unit. hormon. Oleh itu, dalam 1 ml mengandungi 40 unit. insulin, anda perlu membahagikan jumlah dos ke dalam kapasiti botol.

Ubat ini mesti diberikan secara ketat dengan jarum suntik khas yang bertujuan untuk terapi insulin. Dalam satu jarum suntikan insulin, satu mililiter dibahagikan kepada 20 bahagian.

Oleh itu, untuk memperoleh 16 unit. dail hormon lapan bahagian. Anda boleh mendapatkan 32 unit insulin dengan mengisi 16 bahagian dengan ubat tersebut. Dengan cara yang serupa, ukuran empat unit berbeza diukur. dadah. Diabetes mesti menyelesaikan dua bahagian untuk mendapatkan 4 unit insulin. Prinsip yang sama digunakan untuk mengira 12 dan 26 unit.

Sekiranya anda masih menggunakan alat standard untuk suntikan, penting untuk melakukan pengiraan menyeluruh bagi satu bahagian. Memandangkan dalam 1 ml terdapat 40 unit, angka ini dibahagi dengan jumlah pembahagian. Untuk suntikan, jarum suntik boleh guna 2 ml dan 3 ml dibenarkan.

 1. Sekiranya insulin bertindak panjang digunakan, goncangkan botol sebelum suntikan untuk membuat campuran homogen.
 2. Setiap botol boleh digunakan berulang kali, dos kedua dapat diperoleh pada bila-bila masa..
 3. Ubat itu mesti disimpan di dalam peti sejuk, mengelakkan pembekuan.
 4. Sebelum membuat suntikan, ubat yang dikeluarkan dari peti sejuk mesti disimpan di dalam rumah selama 30 minit sehingga memanaskan hingga suhu bilik.

Cara betul insulin

Sebelum pengenalan insulin, semua alat suntikan disterilkan, selepas itu air disalirkan. Semasa jarum suntik, jarum dan pinset menyejukkan, lapisan pelindung aluminium dikeluarkan dari botol, penyumbat disapu dengan larutan alkohol.

Dengan menggunakan sepasang pinset, jarum suntikan dikeluarkan dan dipasang, tanpa menyentuh piston dan hujung dengan tangan anda. Seterusnya, jarum tebal diatur, piston ditekan, dan baki cecair dikeluarkan dari jarum suntik.

Omboh dipasang tepat di atas tanda yang diperlukan. Penyumbat getah ditusuk, jarum diturunkan sedalam 1.5 cm ke dalam botol, setelah itu jumlah udara yang tersisa diperah oleh omboh. Setelah jarum diangkat tanpa mengeluarkannya dari botol, ubat itu diambil dalam dos yang sedikit lebih besar.

Jarum ditarik keluar dari gabus dan dikeluarkan, jarum nipis baru diatur dengan pinset sebagai gantinya. Udara dikeluarkan dengan menekan piston, dua tetes ubat dikeluarkan dari jarum. Hanya selepas ini suntikan insulin di tempat terpilih di badan.

Maklumat mengenai jarum suntik insulin terdapat dalam video dalam artikel ini..

Insulin Syringe U-100

10 Item Item

Jarum suntik insulin sekali pakai dengan jarum tetap mempunyai silinder telus dan skala tahan penghapusan yang jelas.

Produk ini tidak dijual secara individu. Anda mesti memilih sekurang-kurangnya 1 kuantiti untuk produk ini.

Perhatian: jumlah stok yang terhad!

Tweet Kongsi Google+ Pinterest

Jarum suntik insulin U-100 dengan jarum digunakan untuk memberi insulin dan ubat lain dalam dos yang sangat kecil. Silinder jarum suntik insulin diperbuat daripada polipropilena ketelusan tinggi, hujung jarum berada di tengah. Batang omboh diperbuat daripada polipropilena putih (versi warna dibenarkan - untuk penglihatan yang lebih baik mengenai jumlah ubat yang disuntikkan), penahan rod diikat, mencegah jari tergelincir. Piston seal (seluar getah) diperbuat daripada getah perubatan dengan tiga o-ring dan penonjolan untuk menghilangkan ruang "mati", pelincir segel adalah polydimethylsiloxane (tidak mengandungi silikon). Pada silinder terdapat limiter stroke piston, pembahagian skala jarum suntikan insulin 0,01 ml. Jarum untuk jarum suntik insulin berdinding tipis dengan potongan panjang dan laser mengasah ujung pada sudut 11 ° ± 2 °, diperbuat daripada keluli kromium-nikel perubatan AISI 304, pelinciran jarum adalah dalaman dan luaran - polydimethylsiloxane. Sambungan jenis kon LUER slip, tirus 6% (6: 100).

Jarum suntik insulin dilengkapi dengan jarum:
0,4 x 12 (27G x ½)
0.3 x 12
0.33 x 12

Pembungkusan individu: Blister (filem plastik di atas, kertas perubatan di bahagian bawah untuk pembebasan gas beracun).
Polibeg (sarung plastik)

Pensterilan: Etilena Oksida (EO);

Tarikh luput: 5 tahun.

Pengeluar: GNPRKTS "TsSKB-Progress", Rusia
Harga: 2.06 gosok.

Pengilang: "Tianjin Medic Medical Eguipment., Co", China
Harga: 2.29 gosok.

Pengeluar: "Vogt Medical Vertrieb GmbH", Jerman
Harga: $ 3.00 (jarum disatukan ke dalam jarum suntik - jarum tetap - membolehkan anda memasukkan ubat dengan kehilangan minimum).

U100 jarum suntik insulin 1ml dengan jarum 0.33x12.7mm No. 10

Jarum suntikan insulin

Ubat ini tidak terdapat di farmasi yang disediakan. Kami mengesyorkan untuk membincangkan kemungkinan penggantian dengan doktor anda..

Tawaran ini bukan merupakan tawaran awam. Sebelum mengunjungi farmasi, anda selalu boleh memeriksa dengan telefon farmasi untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci dan terkini mengenai ketersediaan dan kos barang.

Arahan Insulin Syringes

Perhatian! Terdapat kontraindikasi, perlu membiasakan diri dengan arahan atau berjumpa doktor.

Maklumat untuk orang dewasa mengenai ubat preskripsi untuk profesional perubatan.

Jarum suntik insulin, pelabelan dan pengiraan insulin U-40 dan U-100 setiap 1 ml

Kadar pembelahan dalam picagari

Kos jarum suntikan dan pembahagiannya secara langsung bergantung kepada pengeluar produk perubatan, serta ciri kualiti berikut:

 • kehadiran skala yang tidak dapat dipadamkan di sisi kes di mana bahagian dimensi berada;
 • plastik hypoallergenic;
 • ketebalan dan panjang jarum;
 • mengasah jarum dilakukan dengan cara standard atau menggunakan laser;
 • pengeluar telah melengkapkan produk perubatan dengan jarum yang boleh ditanggalkan atau tidak bergerak.

Pesakit diabetes yang baru mula menggunakan insulin suntikan tidak digalakkan membuat keputusan sendiri mengenai penggunaan jenis picagari tertentu. Untuk mendapatkan maklumat yang luas, anda mesti berjumpa pakar endokrinologi terlebih dahulu dengan doktor anda.

Mengapa diabetes dianggap tidak dapat diubati?

Diabetes selalu membawa kepada komplikasi yang membawa maut. Gula darah berlebihan sangat berbahaya.

Lyudmila Antonova memberikan penjelasan mengenai rawatan diabetes.

Adakah artikel itu berguna??

Nilai bahan pada skala lima mata!

Sekiranya anda masih mempunyai soalan atau ingin berkongsi pendapat, pengalaman - tulis komen di bawah.

Sejarah Perkhidmatan

Dia membuat 2 kempen ketenteraan dan tidak mencapai kejayaan. Meninggal dunia pada 13 Oktober 1939 di lombong di Selat Inggeris, 45 daripada 48 anak kapal meninggal dunia.

Perjalanan ke-1

Pada 19 Ogos 1939, sebelum pecahnya Perang Dunia II, U-40 memulakan kempen pertamanya dari Wilhelmshaven. Dia menghabiskan kira-kira 4 minggu bertugas di luar pantai Gibraltar sebelum kembali ke pelabuhan asalnya pada 18 September. [1]

Perjalanan ke-2

Pada 10 Oktober 1939, U-40, yang berada di bawah komando Leftenan Komandan Wolfgang Barten, berangkat kembali dari Wilhelmshaven. Semasa menjalankan tugas tempur ini, dia harus mengambil bahagian dalam operasi Wolf Pack of Hartmann. (pek serigala pertama Perang Dunia II) di sepanjang pantai Portugal dan Sepanyol. [2]

Nasib

Oleh kerana kapal selam meninggalkan pelabuhan lewat, Barten memutuskan untuk memotong jalan ke titik pertemuan yang ditentukan di barat daya Ireland. Laluan pendek melalui Selat Inggeris, yang dipenuhi dengan periuk api Inggeris. Pilihan itu jatuh pada usaha melewati tiga setengah jam setelah air pasang, ketika periuk api tidak berada di titik terendah.

Pada 13 Oktober 1939, U-40 di [www.openstreetmap.org/?mlat=50.700&mlon=0.250&zoom=14 (O)] memukul salah satu mesin infernal ini dan langsung tenggelam. [3]. Hanya sembilan anak kapal berjaya meninggalkan kapal itu melalui kunci penyelamat. Dengan menggunakan alat penyelamat, mereka berjaya sampai ke permukaan, tetapi salah seorang dari mereka mati semasa pendakian ini. Lima lagi meninggal sedikit kemudian akibat hipotermia di perairan Selat Inggeris yang sejuk. Kira-kira sepuluh jam selepas tenggelamnya, tiga baki mangsa yang terselamat dipilih sebagai tawanan perang sebagai pemusnah HMS Boreas (Inggeris) Rusia.. [2]

Pengilang picagari perubatan yang paling terkenal

Tiada kemudahan perubatan yang boleh dilakukan tanpa jarum suntik. Untuk hospital dan klinik, alat ini dipilih, dengan fokus pada tujuan, harga dan, tentu saja, pengeluarnya.

Pengilang picagari yang paling terkenal di negara kita

Salah satu pengeluar bekalan perubatan terkemuka di CIS dan Ukraine. Syarikat ini mengeluarkan jarum suntik klasik dan insulin, 2- dan 3 komponen, berbentuk kerucut untuk kateter.

Pengilang khas Poland yang menghasilkan produk perubatan (jarum, jarum suntik) di bawah jenama BogMark. Dia adalah pemenang pertandingan antarabangsa "Syringe of the Year". Pelbagai: jarum suntikan 1-20 ml, dengan dan tanpa jarum, tuberkulin, insulin + jarum dalam panjang dan diameter yang berbeza (termasuk jarum untuk pengairan, mesoterapi, dll.).

Pengilang domestik menghasilkan alat sesuai dengan standard antarabangsa. Pelbagai jenis: jarum suntik Luer, pakai buang, komponen 2 dan 3, pelbagai reka bentuk dan saiz, isi padu: 2-20 ml.

 • Becton Dickinson (Ibu Pejabat AS)

Salah satu pengeluar peralatan perubatan antarabangsa dan produk perubatan lain. Pelbagai jenis: jarum suntik 2 dan 3 komponen dengan isipadu standard, jarum besar + yang merosakkan diri sendiri.

Syarikat perkilangan, terkenal di seluruh dunia. Kelebihan jarum suntik Terumo: jarum ultra tajam dengan pemprosesan laser, kelancaran jarum yang sempurna, kesakitan minimum, pukulan omboh halus, ketepatan dos, ketelusan kes yang sempurna. Assortment: jarum suntik 2-dan 3 komponen, tuberculin dan jarum suntikan insulin, Luer, Luer-Lock.

 • SFM. Syarikat ini, sejak tahun 1997, menyediakan perkhidmatan dalam bidang peralatan dan persediaan perubatan di Rusia, CIS dan negara-negara lain

Ciri-ciri picagari dari SFM: ketelusan, pembungkusan instrumen dengan jarum yang sudah usang, skala yang jelas, penggunaan yang tidak menyakitkan. Pelbagai jenis: jarum suntik 3 komponen, insulin, pakai buang, tuberkulin, LUER LOCK, LUER SLIP.

Pengilang yang menawarkan pelbagai jenis produk pembedahan inovatif, termasuk picagari endodontik Monoject.

Pengilang madu / instrumen tertua domestik. Pelbagai jenis: jarum suntik sekali pakai, insulin, doktor haiwan dengan termos, dll..

Pengilang jarum suntikan Rusia, selama lebih dari 10 tahun menduduki kedudukan utama yang stabil di pasaran domestik. Pelbagai jenis: jarum suntik sekali pakai dengan jarum pengeluaran domestik / import, jarum suntik 2-komponen sekali pakai, jarum suntik dengan skala tambahan.

Pengilang Tyumen menawarkan beberapa picagari berkualiti tinggi di Rusia. Instrumen mematuhi piawaian Rusia dan antarabangsa. Pelbagai jenis: picagari boleh guna, jarum suntik Janet (Luer Lock dan untuk kateter), jarum suntik 3 komponen, sepusat insulin, bekas 2 komponen dan sepusat. Ciri-ciri: bahan hypoallergenic, jarum NIPRO Jepun dengan penajam tiga dan lapisan khas, ketelusan badan, kekuatan hubungan dengan jarum, kejelasan skala, pembungkusan yang mudah.

Salah satu peneraju dalam pasaran produk perubatan antarabangsa. Pelbagai jenis: jarum suntik 10 dan 20 ml, Luer Lock, jarum suntik angiografi, jarum suntik Angiodin, Inject Duo, 2-komponen sekali pakai, Omnifix Solo.

Pengilang Jerman dari kumpulan syarikat Vogt Medical GmbH. Lebih dari 10 tahun di pasaran Rusia. Pelbagai jenis: jarum suntik 2 dan 3 komponen, untuk suntikan dan tusukan, insulin, dll..

Syarikat itu, wujud sejak tahun 1923. Hari ini - peneraju rawatan diabetes. Sebagai tambahan kepada ubat untuk rawatan diabetes, ia menghasilkan jarum, analog insulin dan pen jarum suntik.

Penggunaan yang betul

Peranti mana yang hendak dibeli adalah perniagaan peribadi setiap orang. Selalunya orang yang mengaku "Saya sendiri sangat faham bagaimana memilih picagari yang betul untuk insulin dan bagaimana menggunakannya" membuat kesilapan yang paling asas. Untuk membuat suntikan dengan selamat dan tepat, anda harus mematuhi peraturan:

 1. Sentiasa lap botol dengan alkohol sebelum digunakan. Sekiranya anda memerlukan sejumlah besar ubat, goncangkan botol untuk mendapatkan penggantungan.
 2. Masukkan jarum ke dalam botol dan tarik piston kembali ke tanda yang dikehendaki. Bahan dalam bekas mestilah sedikit lebih besar daripada dos yang diperlukan. Penarikan yang lemah dapat membentuk gelembung. Kemudian botol itu hendaklah digoncang sedikit dengan jari.
 3. Tapak suntikan mesti disapu dengan antiseptik.
 4. Jarum, baik biasa dan insulin, cenderung menjadi kusam. Oleh itu, anda perlu menukarnya secara berkala.

Untuk mengaduk larutan insulin, anda juga harus mengikuti peraturannya:

 1. Komponen pertama suntikan mestilah dos insulin bertindak pendek. Kemudian sebahagian panjang.
 2. Anda boleh menyimpan hormon tidak lebih dari 3 jam. Ini hanya berlaku untuk tindakan pendek dan jangka masa sederhana..
 3. Dilarang mencampurkan hormon dengan jangka masa sederhana dengan panjang.

Berapa dan di mana untuk membeli

Jarum suntikan insulin sangat berbeza harganya bergantung pada fungsi. Pena insulin boleh menjadi agak mahal.

Harganya juga bergantung pada berapa ml ubat yang boleh ditahannya. Diabetes mellitus - penyakit ini agak berbahaya, jadi anda perlu memahami dengan tepat dos hormon dalam larutan 1 ml.

Setiap pesakit diabetes harus mengetahui berapa harga picagari insulin:

 1. Biasa pakai - 8 rubel.
 2. Pena - kira-kira 2000 rubel.
 3. Jarum yang boleh diganti untuk peranti biasa - 4 rubel. Satu tidak boleh dibeli; dijual dalam set 20 keping..
 4. Jarum yang boleh diganti untuk pen - kira-kira 4 rubel. Juga dijual dalam set sahaja..

Jarum suntik insulin lebih murah daripada pen, tetapi menggunakannya lebih mudah, cepat dan lebih dipercayai. Dalam video tersebut, anda dapat melihat dengan tepat bagaimana alat yang berbeza untuk menguruskan hormon insulin..

Pilihan mesti didekati dengan teliti. Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda yang akan memberitahu anda jarum suntik mana yang paling sesuai..

Varieti picagari insulin

Jarum suntik U-40 dan U-100

Terdapat dua jenis jarum suntikan insulin:

 • U - 40, dikira pada dos 40 unit insulin setiap 1 ml;
 • U-100 - dalam 1 ml 100 unit insulin.

Biasanya, pesakit diabetes hanya menggunakan jarum suntik u 100. Sangat jarang, 40 unit digunakan.

Hati-hati, dos jarum suntik u100 dan u40 berbeza!

Contohnya, jika anda menusuk insulin dengan jumlah seperseratus - 20 PIECES, maka anda perlu menusuk 8 ED dengan usia empat puluhan (40 kali 20 dan bahagi dengan 100). Sekiranya anda memasukkan ubat dengan tidak betul, terdapat risiko terkena hipoglikemia atau hiperglikemia.

Untuk kemudahan penggunaan, setiap jenis peranti mempunyai penutup pelindung dalam berbagai warna. U - 40 dilepaskan dengan topi merah. U-100 dibuat dengan penutup pelindung oren.

Jarum apa

Jarum suntik insulin terdapat dalam dua jenis jarum:

 • boleh ditanggalkan;
 • bersepadu, iaitu, disatukan ke dalam picagari.

Peranti dengan jarum yang boleh dilepas dilengkapi dengan penutup pelindung. Mereka dianggap sekali pakai dan setelah digunakan, sesuai dengan saranan, tutupnya harus diletakkan pada jarum dan jarum suntik dibuang.

 • G31 0.25 mm * 6 mm;
 • G30 0.3 mm * 8 mm;
 • G29 0.33mm * 12.7mm.

Pesakit kencing manis sering menggunakan picagari berulang kali. Ini menimbulkan bahaya kesihatan kerana beberapa sebab:

 • Jarum yang terpadu atau boleh ditanggalkan tidak dirancang untuk digunakan semula. Ia tumpul, yang meningkatkan rasa sakit dan mikrotrauma kulit ketika dicucuk.
 • Pada diabetes mellitus, proses regenerasi mungkin terganggu, sehingga setiap mikrotrauma adalah risiko komplikasi pasca suntikan.
 • Semasa penggunaan alat dengan jarum yang dapat ditanggalkan, sebahagian daripada insulin yang disuntik mungkin berlarutan di dalam jarum, kerana hormon pankreas ini kurang memasuki tubuh daripada biasa.

Apabila digunakan semula, jarum jarum suntik menjadi tumpul dan menyakitkan semasa suntikan.

Jarum suntik insulin mempunyai struktur yang membolehkan pesakit diabetes menyuntik secara bebas beberapa kali sehari. Jarum jarum suntik sangat pendek (12–16 mm), tajam dan tipis. Sarungnya telus, dan diperbuat daripada plastik berkualiti.

 • penutup jarum
 • perumahan silinder dengan penandaan
 • omboh bergerak untuk memandu insulin ke dalam jarum

Sarungnya panjang dan nipis, tanpa mengira pengeluarnya. Ini membolehkan anda mengurangkan harga bahagian. Dalam beberapa jenis picagari, ia adalah 0.5 unit.

Jarum suntikan insulin - berapa banyak unit insulin dalam 1 ml

Untuk pengiraan insulin dan dosnya, perlu dipertimbangkan bahawa botol yang terdapat di pasaran farmasi Rusia dan negara-negara CIS mengandungi 40 unit insulin per 1 mililiter.

Botol itu dilabel sebagai U-40 (40 unit / ml). Jarum suntik insulin konvensional yang digunakan oleh pesakit diabetes direka khas untuk insulin ini. Sebelum digunakan, perlu membuat pengiraan insulin yang sesuai berdasarkan prinsip: 0,5 ml insulin - 20 unit, 0,25 ml - 10 unit, 1 unit dalam jarum suntik dengan volume 40 bahagian - 0,025 ml.

Setiap risiko pada jarum suntik insulin menandakan jumlah tertentu, penggredan per unit insulin adalah pengurangan mengikut jumlah larutan, dan dirancang untuk insulin U-40 (Kepekatan 40 u / ml):

 • 4 unit insulin - 0.1 ml larutan,
 • 6 unit insulin - 0.15 ml larutan,
 • 40 unit insulin - 1 ml larutan.

Di banyak negara di dunia, insulin digunakan, yang mengandungi 100 unit dalam 1 ml larutan (U-100). Dalam kes ini, picagari khas mesti digunakan..

Secara luaran, mereka tidak berbeza dengan jarum suntik U-40, namun, penggredan yang diterapkan hanya bertujuan untuk pengiraan insulin dengan kepekatan U-100. Insulin sedemikian 2.5 kali lebih tinggi daripada kepekatan standard (100 unit / ml: 40 unit / ml = 2.5).

Cara menggunakan picagari insulin yang tidak dilabel dengan betul

 • Dos yang ditetapkan oleh doktor tetap sama, dan disebabkan oleh keperluan tubuh untuk sejumlah hormon.
 • Tetapi jika diabetes menggunakan insulin U-40, menerima 40 unit sehari, maka selama rawatan dengan insulin U-100 dia masih memerlukan 40 unit. Hanya 40 unit ini perlu disuntik dengan picagari untuk U-100.
 • Sekiranya anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik U-40, jumlah insulin yang disuntik mestilah kurang daripada 2.5 kali.

40 unit U-40 terkandung dalam 1 ml larutan dan sama dengan 40 unit. Insulin U-100 terkandung dalam larutan 0.4 ml

Dos insulin tidak berubah, hanya jumlah insulin yang diberikan menurun. Perbezaan ini diambil kira dalam jarum suntik yang dirancang untuk U-100.

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Jarum suntik insulin adalah standard. Perbezaannya hanya berkaitan dengan ukuran jarum yang menembusi kulit dan isipadu. Berdasarkan ini, jarum suntik dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Dengan jarum pendek, panjangnya tidak lebih dari 12-16 mm.
 2. Jarum nipis lebih dari 16 mm.

Setiap picagari terbuat dari plastik berkualiti tinggi, badannya berbentuk silinder dan telus sepenuhnya. Ini membolehkan anda mengumpulkan jumlah insulin yang diperlukan di dalam dan membuat suntikan diabetes sendiri di rumah.

40 unit

Pasar farmakologi Rusia diwakili oleh botol insulin, yang berlabel U-40. Ini bermaksud setiap botol mengandungi sekurang-kurangnya 40 unit hormon per ml. Oleh itu, jarum suntik standard yang digunakan oleh pesakit kencing manis disediakan khusus untuk jenis insulin ini.

Untuk penggunaan jarum suntik yang lebih selesa untuk 40 unit, anda mesti membuat pengiraan berikut:

 • 1 unit daripada 40 bahagian adalah 0.025 ml;
 • 10 unit - 0.25 ml;
 • 20 unit - 0.5 ml insulin.

Oleh itu, jika jarum suntik pada 40 bahagian benar-benar diisi dengan bahan ubat, maka 1 ml terkandung di dalamnya. insulin tulen.

100 unit

Di Amerika Syarikat dan di kebanyakan negara di Eropah Barat, jarum suntik insulin setiap 100 bahagian digunakan. Mereka tersedia untuk insulin berlabel U-100, yang praktikalnya tidak terdapat di Persekutuan Rusia. Dalam kes ini, pengiraan kepekatan hormon sebelum dimasukkan ke dalam pesakit diabetes mellitus dilakukan berdasarkan prinsip yang serupa.

Perbezaannya hanya pada jumlah ubat yang boleh dimasukkan ke dalam jarum suntikan. Selebihnya perbezaannya tidak ada. Sarung jarum suntik untuk 100 unit juga memiliki bentuk silinder, kotak plastik lutsinar, dapat dilengkapi dengan jarum tipis, panjang atau pendek. Ujung pelindung selalu disertakan dengan jarum, yang mencegah kecederaan pada kulit secara tidak sengaja sebagai persediaan untuk menyuntik insulin.

Inovasi dalam diabetes - hanya minum setiap hari...

Beli insulin picagari. Micro-Fine Plus 1ml U-100 (0.30x8mm) 30G No. 10 di farmasi

Harga hanya berlaku semasa membuat pesanan di laman web. Harga di laman web berbeza dengan harga di farmasi dan hanya berlaku ketika membuat pesanan di laman web atau di aplikasi mudah alih. Setelah menerima pesanan di farmasi, mustahil untuk menambahkan barang dengan harga di lokasi, hanya dengan pembelian berasingan dengan harga farmasi. Harga di laman web ini bukan tawaran umum.

Kod Produk: 1225

Penghantaran dengan perbelanjaan sendiri, percuma. Tempahan berlaku selama 24 jam

Insulin picagari. Micro-Fine Plus 1ml U-100 (0.30x8mm) 30G No. 10 - ketersediaan di farmasi

 • Senaraikan
 • Di peta
 • FarmasiKaedah operasiDi bawah tanahKuantitiPengilangHarga PesananUntuk memesan
 • MAKLUMAT KHAS UNTUK BARANG, KETERSEDIAAN DAN HARGA DI FARMASI

  Tujuan laman web ini adalah semata-mata maklumat dan mencari fakta, kami tidak menganjurkan atau menawarkan rawatan diri. Nyatakan harga akhir, pengeluar, pembungkus dan kuantiti barang di farmasi secara langsung di farmasi kami.

  Maklumat mengenai produk di farmasi Stolichki di laman web ini tidak muktamad, mungkin tidak sesuai dengan maklumat yang ditunjukkan di laman web, dan mungkin berubah tanpa memberitahu pengguna akhir sumber ini.

  Penampilan produk mungkin berbeza dari yang ditunjukkan dalam foto..

  Syringe insulin u 100 1ml. Cara menggunakan picagari insulin

  Pesakit diabetes memerlukan terapi insulin berterusan. Ini amat penting bagi pesakit dengan patologi jenis pertama..

  Seperti ubat hormon lain, insulin memerlukan dos yang sangat tepat.

  Tidak seperti ubat penurun gula, sebatian ini tidak dapat dilepaskan dalam bentuk tablet, dan keperluan setiap pesakit adalah individu. Oleh itu, untuk pemberian larutan ubat subkutan, jarum suntik insulin digunakan, yang membolehkan anda membuat suntikan sendiri pada masa yang tepat.

  Pada masa ini, agak sukar untuk membayangkan bahawa sehingga baru-baru ini alat kaca digunakan untuk suntikan, memerlukan pensterilan berterusan, dengan jarum tebal, panjang sekurang-kurangnya 2.5 cm. Suntikan seperti itu disertai dengan sensasi, pembengkakan dan hematoma yang menyakitkan di tempat suntikan..

  Selain itu, selalunya bukan tisu subkutan, insulin masuk ke tisu otot, yang menyebabkan pelanggaran keseimbangan glisemik. Dari masa ke masa, persiapan insulin yang berpanjangan dikembangkan, namun masalah kesan sampingan juga tetap relevan, kerana komplikasi yang berkaitan dengan prosedur pemberian hormon itu sendiri..

  Sebilangan pesakit lebih suka menggunakan pam insulin. Ia kelihatan seperti alat mudah alih kecil yang menyuntik insulin secara subkutan sepanjang hari. Peranti ini mempunyai kemampuan untuk mengatur jumlah insulin yang diperlukan. Walau bagaimanapun, jarum suntikan insulin lebih disukai kerana kemungkinan memberi ubat pada masa yang diperlukan untuk pesakit dan dalam jumlah yang betul untuk mencegah gangguan diabetes utama.

  Menurut prinsip tindakan, alat ini praktikalnya tidak berbeza dengan picagari biasa yang selalu digunakan untuk melakukan prosedur perubatan yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, alat untuk memberikan insulin mempunyai perbezaan tertentu. Dalam strukturnya, piston dengan sealant getah juga dibezakan (oleh itu, jarum suntikan ini disebut tiga komponen), jarum (pakai buang yang boleh dilepas atau digabungkan dengan jarum suntikan itu sendiri - bersepadu) dan rongga dengan bahagian luaran untuk menetapkan.

  Perbezaan utama adalah seperti berikut:

  • omboh bergerak lebih lembut dan lebih lancar, yang memastikan ketiadaan kesakitan semasa suntikan dan penggunaan ubat yang seragam;
  • jarum yang sangat nipis, suntikan dibuat sekurang-kurangnya sekali sehari, jadi penting untuk mengelakkan ketidakselesaan dan kerosakan teruk pada penutup epidermis;
  • beberapa model picagari boleh digunakan semula.

  Tetapi salah satu perbezaan utama adalah label yang digunakan untuk menunjukkan jumlah jarum suntik. Faktanya ialah, tidak seperti banyak ubat, pengiraan jumlah insulin yang diperlukan untuk mencapai kepekatan glukosa sasaran ditentukan bukan dalam mililiter atau miligram, tetapi dalam unit aktif (UNIT). Penyelesaian ubat ini tersedia dalam dos 40 (dengan topi merah) atau 100 unit (dengan penutup oren) setiap 1 ml (masing-masing ditunjukkan oleh u-40 dan u-100).

  Insulin hanya untuk pentadbiran subkutan. Sekiranya ubat mendapat intramuskular, risiko terkena hipoglikemia adalah tinggi. Untuk mengelakkan komplikasi seperti itu, anda harus memilih ukuran jarum yang betul. Semuanya sama dengan diameter, tetapi panjangnya bervariasi dan pendek (0,4 - 0,5 cm), sedang (0,6 - 0,8 cm) dan panjang (lebih dari 0,8 cm).

  Persoalan tentang apa yang harus ditumpukan bergantung pada kulit seseorang, jantina dan usia. Secara kasar, semakin besar lapisan tisu subkutan, semakin besar panjang jarum dibenarkan. Selain itu, kaedah pemberian suntikan juga penting. Jarum suntik insulin boleh dibeli di hampir setiap farmasi, pilihan mereka banyak terdapat di klinik endokrinologi khusus.

  Anda juga boleh memesan peranti yang diinginkan melalui Internet. Kaedah pemerolehan yang terakhir adalah lebih mudah, kerana di laman web ini anda dapat membiasakan diri dengan pelbagai jenis peranti ini secara terperinci, melihat kosnya dan bagaimana rupa peranti tersebut. Walau bagaimanapun, sebelum membeli jarum suntik di farmasi atau kedai lain, anda harus berjumpa dengan doktor anda, pakar juga akan memberitahu anda cara menjalankan prosedur penyuntikan insulin dengan betul..

  Jarum suntik untuk insulin: markup, peraturan penggunaan

  Di luar, pada setiap alat untuk suntikan, skala dengan pembahagian yang sesuai digunakan untuk dos insulin yang tepat. Sebagai peraturan, selang antara dua bahagian adalah 1-2 unit. Pada masa yang sama, bilangannya sesuai dengan jalur yang sesuai dengan 10, 20, 30 unit, dll..

  Dalam praktiknya, suntikan adalah seperti berikut:

  1. Kulit di tempat tusukan dirawat dengan pembasmi kuman. Doktor mengesyorkan suntikan ke bahu, paha atas atau perut.
  2. Kemudian anda perlu mengumpulkan jarum suntik (atau mengeluarkan pen jarum suntik dari casing dan ganti jarum dengan yang baru). Peranti dengan jarum bersepadu dapat digunakan beberapa kali, dalam hal ini jarum juga harus dirawat dengan alkohol perubatan.
  3. Dapatkan penyelesaian.
  4. Buat suntikan. Sekiranya jarum suntik insulin menggunakan jarum pendek, suntikan dilakukan pada sudut tepat. Sekiranya terdapat risiko ubat masuk ke tisu otot, suntikan dibuat pada sudut 45 ° atau ke lipatan kulit.

  Diabetes mellitus adalah penyakit serius yang memerlukan bukan hanya pengawasan perubatan, tetapi juga pemantauan diri pesakit. Seseorang yang mempunyai diagnosis serupa harus menyuntik insulin sepanjang hidupnya, jadi dia mesti mempelajari cara menggunakan alat untuk menyuntik secara menyeluruh.

  Pertama sekali, ini berkaitan dengan keunikan dos insulin. Jumlah utama ubat ditentukan oleh doktor yang hadir, biasanya agak mudah dikira dari tanda pada jarum suntik.

  Sekiranya atas sebab tertentu tidak ada alat dengan jumlah dan bahagian yang betul, jumlah ubat dikira dengan perkadaran sederhana:

  Dengan pengiraan sederhana jelas bahawa 1 ml larutan insulin dengan dos 100 unit. dapat menggantikan 2.5 ml larutan dengan kepekatan 40 unit.

  Setelah menentukan jumlah yang diinginkan, pesakit harus melepaskan gabus pada botol dengan ubat tersebut. Kemudian, sedikit udara ditarik ke dalam jarum suntik insulin (piston diturunkan ke tanda yang diinginkan pada penyuntik), penyumbat getah dicucuk dengan jarum, dan udara dilepaskan. Selepas ini, botol dibalikkan dan jarum suntik dipegang dengan satu tangan, dan bekas ubat dikumpulkan dengan yang lain, ia memperoleh sedikit lebih banyak daripada jumlah insulin yang diperlukan. Ini diperlukan untuk mengeluarkan lebihan oksigen dari rongga jarum suntik dengan omboh.

  Ramai pesakit lebih suka menggunakan pen jarum suntik khas. Peranti pertama kali muncul pada tahun 1985, penggunaannya telah ditunjukkan kepada orang-orang dengan penglihatan rendah atau kemampuan terhad yang tidak dapat mengukur secara bebas jumlah insulin yang diperlukan. Walau bagaimanapun, peranti seperti ini mempunyai banyak kelebihan berbanding jarum suntik konvensional, sehingga kini digunakan di mana-mana sahaja.

  Pena jarum suntik dilengkapi dengan jarum pakai buang, alat untuk penyambungannya, layar di mana unit insulin yang tersisa dipantulkan. Beberapa alat membolehkan anda menukar kartrij dengan ubat seperti habis, yang lain mengandungi hingga 60-80 unit dan ditujukan untuk penggunaan tunggal. Dengan kata lain, ubat tersebut harus diganti dengan yang baru apabila jumlah insulin kurang daripada dos tunggal yang diperlukan..

  Jarum di pen jarum suntik mesti diganti selepas setiap penggunaan. Sebilangan pesakit tidak melakukan ini, yang penuh dengan komplikasi. Faktanya adalah bahawa hujung jarum dirawat dengan penyelesaian khas yang memudahkan tusukan kulit. Selepas permohonan, hujung runcing sedikit membengkok. Ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi dapat dilihat dengan jelas di bawah lensa mikroskop. Jarum yang cacat mencederakan kulit, terutamanya apabila jarum suntik dikeluarkan, yang boleh menyebabkan hematoma dan jangkitan dermatologi sekunder..

  Algoritma untuk melakukan suntikan menggunakan jarum pena adalah seperti berikut:

  1. Pasang jarum baru yang steril.
  2. Periksa baki ubat.
  3. Dengan bantuan pengatur khas, dos insulin yang diinginkan diatur (klik yang berbeza didengar pada setiap giliran).
  4. Buat suntikan.

  Berkat jarum kecil yang nipis, suntikan tidak menyakitkan. Pena jarum suntik membolehkan anda mengelakkan pendailan diri. Ini meningkatkan ketepatan dos, menghilangkan risiko flora patogen..

  Apa itu jarum suntikan insulin: jenis asas, prinsip pilihan, kos

  Terdapat pelbagai jenis alat untuk pentadbiran insulin subkutan. Kesemuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu. Oleh itu, setiap pesakit boleh memilih ubat yang tepat untuk dirinya sendiri..

  Varieti berikut ada, iaitu picagari insulin:

  • Dengan jarum yang boleh ditanggalkan. "Kelebihan" peranti semacam itu adalah kemampuan untuk menetapkan penyelesaian dengan jarum tebal, dan suntikan nipis sekali sahaja. Walau bagaimanapun, jarum suntikan seperti ini mempunyai kelemahan yang ketara - sejumlah kecil insulin tetap berada di kawasan pemasangan jarum, yang penting bagi pesakit yang menerima dos ubat yang kecil.
  • Dengan jarum bersepadu. Jarum suntik seperti ini sesuai untuk penggunaan berulang, namun, sebelum setiap suntikan berikutnya, jarum harus dibersihkan dengan sewajarnya. Peranti yang serupa membolehkan anda mengukur insulin dengan lebih tepat.
  • Pen Syringe. Ini adalah versi moden dari jarum suntikan insulin konvensional. Terima kasih kepada sistem kartrij terbina dalam, anda boleh membawa peranti itu dan memberikan suntikan di mana sahaja apabila anda memerlukannya. Kelebihan utama jarum pena ialah tidak adanya pergantungan pada suhu penyimpanan insulin, keperluan untuk membawa sebotol ubat dan jarum suntik.

  Semasa memilih jarum suntik, perhatian harus diberikan kepada parameter berikut:

  • Bahagian "Langkah". Tidak ada masalah apabila jalur dijarakkan pada selang 1 atau 2 unit. Menurut statistik klinikal, kesalahan purata dalam pengambilan insulin dengan jarum suntik adalah kira-kira separuh pembahagiannya. Sekiranya pesakit menerima dos insulin yang banyak, ini tidak begitu penting. Walau bagaimanapun, dengan jumlah yang lebih kecil atau pada masa kanak-kanak, penyimpangan 0,5 unit dapat menyebabkan pelanggaran kepekatan glukosa dalam darah. Adalah optimum bahawa jarak antara bahagian adalah 0.25 unit.
  • Hasil kerja. Perpecahan harus dilihat dengan jelas, tidak dihapuskan. Ketajaman, penembusan halus ke dalam kulit penting untuk jarum, anda juga harus memperhatikan omboh meluncur dengan lancar di penyuntik.
  • Ukuran jarum. Untuk penggunaan pada kanak-kanak dengan diabetes mellitus jenis 1, panjang jarum tidak boleh melebihi 0,4-0,5 cm, orang dewasa lain juga sesuai..

  Sebagai tambahan kepada persoalan, apakah jarum suntikan insulin, banyak pesakit berminat dengan kos produk tersebut.

  Alat perubatan konvensional pembuatan asing akan berharga 150-200 rubel, domestik - sekurang-kurangnya dua kali lebih murah, tetapi menurut banyak pesakit, kualiti mereka sangat diharapkan. Pen jarum suntik berharga lebih banyak - kira-kira 2000 rubel. Pembelian kartrij harus ditambah dengan kos ini..

  Hari ini, pilihan yang paling murah dan paling biasa untuk menyuntik insulin ke dalam badan adalah menggunakan picagari sekali pakai..

  Kerana kenyataan bahawa larutan hormon yang kurang pekat sebelumnya dihasilkan, 1 ml mengandungi 40 unit insulin, jadi di farmasi anda dapat menemui jarum suntik yang dirancang untuk konsentrasi 40 unit / ml.

  Hari ini, 1 ml larutan mengandungi 100 unit insulin; untuk penggunaannya, jarum suntikan insulin yang sesuai adalah 100 unit / ml.

  Oleh kerana kedua-dua jenis picagari sedang dijual, penting bagi pesakit diabetes untuk memahami dos dengan teliti dan dapat mengira kadar input dengan betul.

  Jika tidak, dengan penggunaan mereka yang buta huruf, hipoglikemia teruk boleh berlaku..

  Ciri Markup

  Sehingga pesakit kencing manis dapat menavigasi secara bebas, pemberian lulus diberikan pada jarum suntikan insulin, yang sesuai dengan kepekatan hormon di dalam botol. Di samping itu, setiap bahagian penanda pada silinder menunjukkan bilangan unit, bukan mililiter larutan.

  Oleh itu, jika jarum suntik dirancang untuk kepekatan U40, tanda, di mana 0.5 ml biasanya ditunjukkan, adalah 20 unit, pada 1 ml, 40 unit.

  Dalam kes ini, satu unit insulin adalah 0,025 ml hormon. Oleh itu, jarum suntik U100 mempunyai penunjuk 100 unit dan bukannya 1 ml, dan 50 unit pada tahap 0,5 ml.

  Pada diabetes mellitus, penting untuk menggunakan jarum suntikan insulin dengan kepekatan yang tepat. Untuk menggunakan insulin 40 u / ml, anda harus membeli jarum suntik U40, dan untuk 100 u / ml anda perlu menggunakan jarum suntik U100 yang sesuai.

  Apa yang berlaku jika anda menggunakan picagari insulin yang salah? Sebagai contoh, jika larutan dari botol dengan kepekatan 40 u / ml dikumpulkan dalam jarum suntik U100, bukannya anggaran 20 unit, hanya 8 yang akan diperoleh, yang lebih daripada separuh dos yang diperlukan. Begitu juga, apabila menggunakan jarum suntik U40 dan larutan 100 unit / ml, bukannya dos yang diperlukan sebanyak 20 unit, 50.

  Supaya pesakit kencing manis dapat menentukan jumlah insulin yang diperlukan dengan tepat, para pembangun hadir dengan tanda pengenalan yang membolehkan anda membezakan satu jenis jarum suntik insulin dari yang lain..

  Khususnya, jarum suntik U40, yang dijual hari ini di farmasi, mempunyai penutup pelindung berwarna merah, dan U 100 berwarna oren.

  Begitu juga, pen jarum suntik insulin, yang dirancang untuk kepekatan 100 u / ml, mempunyai kelulusan. Oleh itu, sekiranya berlaku kerosakan peranti, penting untuk mengambil kira ciri ini dan hanya membeli jarum suntik U 100 di farmasi..

  Jika tidak, dengan pilihan yang salah, kemungkinan berlaku overdosis yang kuat, yang boleh menyebabkan koma dan bahkan kematian pesakit.

  Oleh itu, lebih baik membeli terlebih dahulu satu set alat yang diperlukan yang selalu dijaga dan memberi amaran kepada diri anda mengenai bahaya.

  Ciri Panjang Jarum

  Agar tidak membuat kesilapan dalam dos, penting juga untuk memilih jarum dengan panjang yang betul. Seperti yang anda ketahui, ia adalah jenis yang boleh ditanggalkan dan tidak boleh ditanggalkan.

  Hari ini, jarum insulin tersedia dengan panjang 8 dan 12.7 mm. Mereka tidak dibuat lebih pendek, kerana sebilangan botol insulin masih menghasilkan palam tebal.

  Jarum juga mempunyai ketebalan tertentu, yang ditunjukkan oleh huruf G dengan angka. Diameter jarum bergantung pada betapa menyakitkannya insulin. Semasa menggunakan jarum yang lebih nipis, suntikan pada kulit secara praktikal tidak terasa.

  Pengijazahan

  Hari ini di farmasi anda boleh membeli jarum suntik insulin, yang isinya 0,3, 0,5 dan 1 ml. Anda dapat mengetahui kapasiti yang tepat dengan melihat bahagian belakang bungkusan..

  Selalunya, pesakit diabetes menggunakan jarum suntik 1 ml untuk terapi insulin, di mana tiga jenis skala dapat digunakan:

  • Terdiri daripada 40 unit;
  • Terdiri daripada 100 unit;
  • Berkelulusan mililiter.

  Dalam beberapa kes, jarum suntik yang ditandai dengan dua skala sekaligus dapat dijual..

  Bagaimana harga pembahagian ditentukan??

  Langkah pertama adalah untuk mengetahui berapa jumlah jumlah jarum suntik, petunjuk ini biasanya ditunjukkan pada bungkusan.

  Dalam kes ini, hanya selang yang dikira. Sebagai contoh, untuk jarum suntik U40, pengiraannya adalah ¼ = 0,25 ml, dan untuk U100 - 1/10 = 0,1 ml. Sekiranya jarum suntik mempunyai pembahagian milimeter, pengiraan tidak diperlukan, kerana angka yang ditempatkan menunjukkan isipadu.

  Selepas itu, jumlah pembahagian kecil ditentukan. Untuk tujuan ini, perlu mengira jumlah semua pembahagian kecil antara satu besar. Selanjutnya, jumlah pembahagian besar yang dikira sebelumnya dibahagi dengan jumlah kecil.

  Setelah pengiraan dibuat, anda dapat mengumpulkan jumlah insulin yang diperlukan.

  Cara mengira dos

  Hormon insulin boleh didapati dalam pakej standard dan dosis dalam unit tindakan biologi, yang ditetapkan sebagai unit. Biasanya satu botol dengan kapasiti 5 ml mengandungi 200 unit hormon. Sekiranya anda membuat pengiraan, ternyata dalam 1 ml larutan adalah 40 unit ubat.

  Pengenalan insulin paling baik dilakukan dengan menggunakan jarum suntik insulin khas, yang menunjukkan pembahagian dalam unit. Semasa menggunakan picagari standard, anda mesti mengira dengan teliti berapa unit hormon yang disertakan dalam setiap bahagian.

  Untuk melakukan ini, anda perlu menavigasi bahawa 1 ml mengandungi 40 unit, berdasarkan ini, anda perlu membahagikan penunjuk ini dengan jumlah bahagian.

  Oleh itu, dengan petunjuk satu pembahagian dalam 2 unit, jarum suntik diisi menjadi lapan bahagian untuk memperkenalkan 16 unit insulin kepada pesakit. Begitu juga dengan indikator 4 unit, empat bahagian dipenuhi dengan hormon.

  Satu botol insulin bertujuan untuk penggunaan berulang. Penyelesaian yang tidak digunakan disimpan di dalam peti sejuk di rak, dan penting bahawa ubat itu tidak membeku. Apabila insulin yang berpanjangan digunakan, botol dikocok sebelum memasukkannya ke dalam jarum suntikan sehingga campuran homogen diperolehi..

  Setelah dikeluarkan dari peti sejuk, larutan mesti dipanaskan hingga suhu bilik, tahan selama setengah jam di dalam bilik.

  Laman Utama> Insulin> Pelabelan jarum suntik insulin, pengiraan insulin U-40 dan U-100 Pelabelan jarum suntik insulin, pengiraan insulin U-40 dan U-100

  Untuk pengiraan insulin dan dosnya, perlu dipertimbangkan bahawa botol yang terdapat di pasaran farmasi Rusia dan negara-negara CIS mengandungi 40 unit insulin per 1 mililiter.
  Botol itu dilabel sebagai U-40 (40 unit / ml). Jarum suntik insulin konvensional yang digunakan oleh pesakit diabetes direka khas untuk insulin ini. Sebelum digunakan, perlu membuat pengiraan insulin yang sesuai sesuai dengan prinsip: 0,5 ml insulin - 20 unit, 0,25 ml -10 unit, 1 unit dalam jarum suntik selama 40 bahagian - 0,025 ml. Setiap risiko pada jarum suntik insulin menandakan jumlah tertentu, penggredan per unit insulin adalah pengurangan mengikut jumlah larutan, dan dirancang untuk insulin U-40 (Kepekatan 40 u / ml): 4 unit insulin - 0.1 ml larutan, 6 unit insulin - 0, 15 ml larutan, 40 unit insulin - 1 ml larutan.

  Di banyak negara di dunia, insulin digunakan, yang mengandungi 100 unit dalam 1 ml larutan (U-100). Dalam kes ini, picagari khas mesti digunakan..


  Walaupun sekarang mereka tidak berbeza dengan jarum suntik U-40, namun, penggredan yang berlaku hanya bertujuan untuk pengiraan insulin dengan kepekatan U-100. Insulin sedemikian 2.5 kali lebih tinggi daripada kepekatan standard (100 unit / ml: 40 unit / ml = 2.5).
  Pesakit, ketika mengira insulin, mesti mengetahui dos yang ditetapkan oleh doktor tetap sama, dan disebabkan oleh keperluan tubuh untuk sejumlah hormon. Tetapi jika diabetes menggunakan insulin U-40, menerima 40 unit sehari, maka selama rawatan dengan insulin U-100 dia masih memerlukan 40 unit. Hanya 40 unit ini perlu disuntik dengan picagari untuk U-100. Sekiranya anda menyuntik insulin U-100 dengan jarum suntik untuk U-40, jumlah insulin yang disuntik mestilah 2.5 kali lebih sedikit. Bagi pesakit diabetes mellitus, ketika mengira insulin, perlu mengingat formula: 40 unit. U-40 terkandung dalam 1 ml larutan dan sama dengan 40 unit. Insulin U-100 terkandung dalam larutan 0,4 ml. Dosis insulin tetap tidak berubah, hanya jumlah insulin yang diberikan menurun. Perbezaan ini diambil kira dalam jarum suntik yang dirancang untuk U-100.

  Saya harap maklumat ini berguna dan akan memudahkan seseorang dengan aritmetik diabetes. Mari kita bincangkan dalam artikel mengenai pengiraan dos insulin dalam diabetes.

  Pengiraan dos insulin

  Insulin dosis dalam unit tindakan biologi (ED) dan dibebaskan dalam botol khas. Jadi, dalam satu botol 5 ml mengandungi 200 PIECES insulin (terdapat tanda yang sesuai pada botol), masing-masing, dalam 1 ml - 40 PIECES ubat (200: 5 = 40). Suntikan dos insulin paling baik dilakukan dengan jarum suntikan khas, yang menunjukkan unitnya. Semasa menggunakan ubat biasa, sebelum memberikan ubat, anda perlu mengetahui berapa banyak unit insulin di setiap bahagian jarum suntik. Pengiraannya adalah seperti berikut: jika 1 ml mengandungi 40 IU dos insulin, bilangan ini dibahagi dengan jumlah pembahagian dalam 1 ml jarum suntik dan jumlah dos insulin dalam satu bahagian diperoleh. Sebagai contoh, dalam 1 ml jarum suntikan 20 bahagian, oleh itu dalam satu bahagian 2 UNIT (40: 20 = 2). Sekiranya pesakit perlu memasukkan 16 unit, lapan bahagian jarum suntik diisi dengan ubat. Sekiranya terdapat 10 bahagian dalam 1 ml jarum suntik, maka 4 bahagian insulin sesuai dengan setiap bahagian jarum suntik (40: 10 = 4). Sekiranya perlu, masukkan 16 IU insulin mengisi ubat dengan empat bahagian.

  Menentukan bilangan unit roti

  "Penanda" utama diet bagi pesakit diabetes adalah karbohidrat. Untuk menentukan kuantiti dalam produk, unit pengiraan konvensional digunakan - unit roti (XE). Secara konvensional, ia mengandungi 12 g karbohidrat tulen dan meningkatkan gula darah sebanyak 1.7-2.7 mmol / L. Untuk mengira jumlah karbohidrat dalam XE dalam produk siap, perlu membahagikan jumlah karbohidrat yang ditunjukkan dalam bungkusan kilang per 100 g produk dengan 12 dan dapatkan jumlah unit roti per 100 g. Sebagai contoh, pakej mengatakan bahawa 100 g produk ini mengandungi 60 g karbohidrat. Apabila membahagi nombor yang ditentukan dengan 12, ternyata 100 g produk ini mengandungi 5 XE.

  Beban glisemik (GN) adalah petunjuk yang mencerminkan kuantiti dan kualiti karbohidrat yang terkandung dalam makanan. Untuk pengiraannya, formula digunakan: GN = GI (%): 100 dan didarabkan dengan jumlah karbohidrat dalam gram. Di mana GI adalah indeks glisemik yang mencerminkan kadar penyerapan karbohidrat dalam badan. Ini membolehkan anda menilai secara sementara bagaimana gula darah naik setelah penggunaan produk berbanding dengan standard (glukosa atau roti putih). Penunjuk ini dinyatakan sebagai peratusan. Sebagai contoh, GI = 70 bermaksud bahawa setelah memakan 50 g produk ini, kadar gula dalam darah akan menjadi 70% daripada yang muncul setelah memakan 50 g glukosa murni.

  Sebagai contoh, GI kentang rebus di kulitnya adalah 65%, dan 100 g kentang tersebut mengandungi 11.5 g karbohidrat. Setelah memakan jumlah kentang ini, beban glisemik akan menjadi: GN = 65: 100 x 11.5 = 7.5. Sebagai perbandingan, kami menentukan penunjuk yang sama untuk kentang goreng, yang GInya 95%, dan 100 g daripadanya mengandungi 23.4 g karbohidrat - GN = 95: 100 x 23.4 = 22.2.


  Formula ini menunjukkan: semakin banyak karbohidrat dalam produk dan semakin tinggi GInya, semakin tinggi indeks GN, dan, akibatnya, beban pada pankreas meningkat dengan mendadak. Bergantung pada ini, darjah GN dibezakan - rendah (0-10), sederhana (11-19), tinggi 20 atau lebih (untuk satu hidangan). Indeks glisemik produk makanan ditunjukkan dalam jadual khas yang tersedia untuk setiap pesakit diabetes.

  Menurut para pakar, sebilangan besar orang cenderung kepada penyakit ini. Anda boleh mengetahui sama ada anda memilikinya dengan menjawab soalan ujian mudah.

  - Adakah anda merasa dahaga yang berterusan dan tidak dapat dipadamkan?

  - Adakah anda mengalami ketidakselesaan kerana kerap membuang air kecil, terutama ketika anda harus pulang lama??

  - Adakah titisan air kencing yang kering meninggalkan bintik putih padat pada linen yang menyerupai jejak pati??

  - Adakah anda kadang-kadang diatasi oleh kelemahan dan mengantuk?

  - Adakah anda melihat kemerosotan penglihatan: kontur objek kabur, seolah-olah melihat kabut?

  - Lakukan sensasi kebas dan kesemutan secara berkala di telapak tangan dan tapak kaki?

  - Anda tidak dapat menghilangkan jerawat?

  - Anda mempunyai kulit yang sangat kering, luka dan calar tidak sembuh dengan baik?

  - Adakah gatal mengganggu gatal, terutamanya di perineum??

  - Dalam beberapa bulan terakhir, Anda telah kehilangan 3-5 kg, tanpa berusaha.?

  - Sentiasa mengalami rasa lapar yang teruk, makan dan tidak dapat mencukupi?

  Semakin banyak anda menjawab ya, semakin tinggi kemungkinan anda menghidap diabetes. Dalam kes ini, anda harus segera berjumpa doktor dan mengambil ujian darah dan air kencing untuk gula.

  E. S. ZHDANOVA, doktor

  Diabetes mellitus adalah penyakit kronik di mana, akibat kekurangan hormon pankreas-insulin dalam tubuh, terdapat gangguan metabolisme karbohidrat, lemak dan protein. Untuk rawatan diabetes gunakan diet, tablet penurun gula dan suntikan insulin. Sangat penting bagi penghidap diabetes untuk dapat menyuntik insulin sendiri.

  APA YANG ANDA PERLU DAPATKAN RUMAH UNTUK INSULIN INJECTION

  Jarum suntik khas dengan kapasiti 1 atau 2 mililiter (gram) atau dengan penggredan dalam unit, beberapa jarum (2-3 yang besar untuk mengambil ubat, dan 3-4 yang baik untuk pentadbirannya), pinset, bulu kapas, alkohol. Ia mesti diisi dengan sterilizer atau sorot kuali kecil dengan penutup.

  Sebelum setiap suntikan, bongkar jarum suntik, jarum dengan mandrin (wayar nipis dimasukkan ke dalam dan melindungi jarum dari pencemaran) dan bilas dengan pinset, isi dengan air rebusan sejuk dan rebus dalam sterilizer atau kuali tertutup selama 15 minit. Sekiranya jarum suntik dan jarum baru, maka buat pertama kalinya mereka direbus selama 40-45 minit.

  BAGAIMANA BANYAK MENERIMA UBAT

  Ini mesti dikira terlebih dahulu. Setiap jarum suntik mempunyai sebilangan pembahagian. Anda perlu mengetahui berapa unit insulin yang terkandung di setiap bahagian. Pengiraannya adalah seperti berikut: dalam satu mililiter mengandungi 40 unit insulin. 40 unit dibahagi dengan jumlah bahagian dan mendapatkan jumlah insulin dalam satu bahagian. Sebagai contoh, dalam satu mililiter jarum suntik terdapat 20 bahagian, oleh itu, dalam satu bahagian terdapat 2 unit insulin (40:20). Sekiranya pesakit perlu memasukkan 16 unit insulin, maka 8 bahagian jarum suntik harus diisi dengan ubat (16: 2). Jarum suntikan satu-satu kini tersedia di mana terdapat 10 bahagian. Setiap bahagian sepadan dengan 4 unit insulin (40:10). Sekiranya perlu, masukkan 16 unit insulin dengan jarum suntik, ia diisi menjadi 4 bahagian.

  Insulin terdapat dalam bungkusan standard. Dalam sebotol 5 mililiter ubat, atau 20 unit. Oleh itu, satu botol bertujuan untuk beberapa suntikan. Ubat yang tersisa, serta botol yang belum digunakan, harus disimpan di tempat gelap yang sejuk, paling baik di dalam peti sejuk, di rak pintu, untuk mengelakkan pembekuan ubat.

  Sekiranya insulin bertindak lama digunakan, maka sebelum memasukkannya ke dalam picagari, anda mesti menggoncangkan botol sehingga campuran homogen terbentuk.

  Ubat yang dikeluarkan dari peti sejuk harus dipanaskan hingga suhu bilik sebelum diberikan, menyimpannya di dalam bilik selama kira-kira 30 minit.

  CARA MENGAMBIL UBAT DI SYRINGE

  Setelah mensterilkan jarum suntik, jarum dan pinset, air disalirkan dengan teliti. Semasa mereka menyejuk, lepaskan lingkaran dari penutup aluminium dengan pisau, yang menutup botol insulin, lap penyumbat getah dengan alkohol, basuh tangan anda dengan sabun dan, tanpa menutup paip dan tanpa mengelapnya dengan tuala, lap hujung jari anda dengan kapas yang dibasahi alkohol. Ambil pinset dari alat sterilisasi dan gunakannya untuk mengeluarkan dan memasang jarum suntik tanpa menyentuh piston, hujung jarum suntik dan jarum. Semasa jarum suntik dipasang, letakkan jarum tebal dan lepaskan titisan air dengan beberapa kali piston.

  Piston jarum suntik diletakkan sedikit di atas tanda yang sepadan dengan dos insulin yang diberikan. Tebuk penutup getah dengan jarum dan, memasukkan jarum ke kedalaman 1-1,5 sentimeter, peras udara di dalam jarum suntik ke dalam botol. Kemudian putar terbalik dengan jarum (botol di atas jarum) dan kumpulkan insulin 1-2 bahagian lebih tinggi daripada dos yang diperlukan. Tanggalkan jarum dari penutup getah, dan kemudian keluarkan dari jarum suntik; dengan sepasang pinset, letakkan jarum nipis pada jarum suntik, keluarkan mandrel dari dalamnya. Tekan ringan pada omboh untuk mengeluarkan udara dari jarum suntik, dan biarkan satu atau dua tetes ubat mengalir dari hujung jarum (ini adalah 1-2 bahagian tambahan yang sama). Sekarang anda boleh melakukan suntikan.

  CARA MASUK INSULIN

  Insulin disuntik secara subkutan ke permukaan luar bahu, paha, punggung, bahagian tengah perut dan di bawah bilah bahu. Cara yang paling mudah adalah menyuntik insulin ke dalam paha.

  Lap tempat suntikan dengan alkohol. Dengan ibu jari dan jari telunjuk kiri anda, kumpulkan kulit dalam lipatan tebal dan tusuk dengan sapuan yang hampir selari dengan permukaan. Jarum harus memasuki kulit 1-1,5 sentimeter. Selepas itu, kendurkan lipatan dan tekan perlahan piston dengan telunjuk atau ibu jari anda.

  Jauhkan insulin dari picagari. Dos ubat mestilah sangat tepat..

  Apabila piston memasuki jarum suntik sehingga berhenti dan tidak ada ubat yang tersisa di dalamnya, pasangkan sepotong bulu kapas yang dibasahkan dengan alkohol ke tempat suntikan dan perlahan-lahan keluarkan jarum. Tidak perlu mengurut pembengkakan yang dihasilkan, agar tidak mempercepat aliran insulin ke dalam darah. Anda juga tidak boleh menyuntik di tempat yang sama..

  Semasa pergi bercuti atau dalam perjalanan perniagaan, anda boleh menggunakan kotak dengan alkohol untuk menyimpan jarum suntik dan jarum dalam keadaan steril. Sebelum suntikan, perlu mengeluarkan alkohol yang tersisa dari jarum suntik dan jarum dengan berhati-hati, kerana alkohol, setelah masuk ke dalam insulin, akan melemahkan kesannya.

  Penandaan picagari

  Untuk memastikan pesakit tidak bingung, bagi mereka, pengilang menggunakan penggredan khas pada jarum suntik, yang menunjukkan kepekatan insulin dalam botol ubat. Perlu diperhatikan bahawa setiap risiko pada silinder tidak bermaksud mililiter larutan sama sekali, ini menunjukkan jumlah unit.

  Ciri-ciri pembahagian tanda:

  • Apabila jarum suntik diperlukan untuk pekat U40, tanda 20 unit diperhatikan pada garis penanda, di mana, sebagai peraturan, 0.5 ml ditulis, dan 40 unit ditulis pada tahap 1 ml.
  • Dengan semua ini, 1 unit insulin sama dengan 0,025 ml insulin.
  • Jarum suntik U100 mempunyai parameter 100 unit, bukan 1 ml, tetapi 50 unit - 0,5 ml.

  Diabetes mellitus melibatkan penggunaan jarum suntikan insulin dengan kepekatan yang diperlukan. Sekiranya pesakit menggunakan hormon 40 u / ml, maka U40 wajib diperoleh, dan ketika pada 100 u / ml, maka U100.

  Ramai pesakit tertanya-tanya, dan apa yang akan berlaku sekiranya anda melakukan kesalahan dan menggunakan picagari yang salah? Sebagai contoh, apabila cecair dengan kepekatan 40 unit / ml dikumpulkan dalam U100, bukannya 20 unit yang diperlukan, hanya 8. yang akan diperoleh. Maksudnya, dos akan menjadi separuh daripada yang diperlukan dalam keadaan ini.

  Anda juga dapat memberikan analog lain, ketika U40 dan larutan 100 u / ml digunakan, tetapi pada kenyataannya ternyata hanya 50 unit, tetapi 20.

  Agar pesakit kencing manis dapat memilih jarum suntik insulin dengan mudah, pengeluar membuat tanda pengenalan tertentu yang membantu memilih jarum suntikan yang diperlukan:

  1. Syringe 40 unit mempunyai penutup pelindung dengan warna merah.
  2. Jarum suntik 100 unit mempunyai penutup oren.

  Dengan cara yang sama, pena insulin, yang dihitung per 100 unit, dapat dibezakan. Sehubungan dengan itu, jika atas sebab apa pun terdapat kerosakan atau kehilangan pen, adalah penting untuk mengetahui berapa banyak yang terdapat dalam jarum suntik atau pena insulin dan bagaimana membezakannya.

  Dalam keadaan di mana pesakit telah membeli produk yang salah, overdosis insulin tidak dikecualikan, yang boleh mengakibatkan akibat yang serius, dan bahkan kematian.

  Cara memilih jarum dan menentukan harga pembahagian?

  Pesakit mempunyai tugas, bukan hanya memilih jarum suntik yang betul, tetapi juga memilih jarum dengan panjang yang diperlukan. Farmasi menjual dua jenis jarum:

  Pakar perubatan menasihati anda untuk memilih pilihan kedua, kerana jarum yang dapat ditanggalkan memiliki kemampuan untuk menahan sejumlah bahan perubatan, jumlahnya boleh mencapai 7 unit.

  Hari ini, jarum dihasilkan, panjangnya 8 dan 12.7 milimeter. Mereka tidak menghasilkannya kurang dari panjang ini, kerana botol ubat dengan penutup getah tebal masih dijual.

  Selain itu, ketebalan jarum tidak kurang pentingnya. Hakikatnya ialah dengan pengenalan insulin dengan jarum tebal, pesakit akan merasa sakit. Dan menggunakan jarum sekecil mungkin, suntikan sama sekali tidak dirasakan oleh pesakit diabetes. Di farmasi anda boleh membeli jarum suntik dengan jumlah yang berbeza:

  Dalam sebilangan besar kes, pesakit lebih memilih untuk memilih 1 ml, yang ditandai pada tiga jenis:

  Dalam beberapa keadaan, anda boleh membeli jarum suntik insulin dengan sebutan berganda. Sebelum memperkenalkan ubat, anda perlu menentukan jumlah keseluruhan jarum suntik. Untuk melakukan ini, anda mesti melakukan perkara berikut:

  1. Pertama, jumlah bahagian 1 dikira.
  2. Selanjutnya, jumlah keseluruhan (ditunjukkan pada bungkusan) dibahagikan dengan jumlah bahagian dalam produk.
  3. Penting: hanya perlu mempertimbangkan selang sahaja.
  4. Kemudian anda perlu menentukan isipadu satu pembahagian: semua pembahagian kecil antara semua pembahagian besar dikira.
  5. Kemudian, jumlah pembahagian besar dibahagi dengan jumlah pembahagian kecil.

  Bagaimana dos insulin dikira?

  Telah diketahui berapa jumlah jarum suntik, dan kapan memilih jarum suntik pada U40 atau U100, perlu belajar bagaimana mengira dos hormon.

  Penyelesaian hormon dijual dalam bungkusan yang dibuat mengikut piawaian perubatan, dosnya ditunjukkan oleh BID (unit tindakan biologi), yang mempunyai sebutan "unit".

  Biasanya, botol 5 ml mengandungi 200 unit insulin. Apabila diceritakan dengan cara lain, ternyata 1 ml cecair mempunyai 40 unit ubat.

  Ciri-ciri pengenalan dos:

  • Sebaiknya lakukan suntikan dengan jarum suntik khas, yang mempunyai satu bahagian.
  • Sekiranya jarum suntik standard digunakan, maka sebelum dos diberikan, anda perlu mengira jumlah unit yang termasuk dalam setiap bahagian.

  Botol ubat boleh digunakan berkali-kali. Ubat itu semestinya disimpan di tempat yang sejuk, tetapi tidak di tempat yang sejuk.

  Semasa menggunakan hormon dengan sifat berpanjangan, sebelum anda mengambil ubat, anda perlu menggoncang botol untuk mendapatkan campuran homogen. Sebelum pentadbiran, ubat mesti dipanaskan hingga suhu bilik.

  Sebagai kesimpulan, adalah perlu untuk menggeneralisasi bahawa setiap pesakit diabetes harus mengetahui apa yang dimaksudkan dengan tanda jarum suntik, jarum mana yang harus dipilih dengan betul, dan bagaimana mengira dos yang betul. Pengetahuan ini akan membantu mengelakkan kesan negatif, dan menjaga kesihatan pesakit.

  Jarum suntik - perselisihan jarum suntik

  Doktor di seluruh dunia mula menggunakan jarum suntikan khas untuk suntikan insulin beberapa dekad yang lalu. Beberapa versi model jarum suntik untuk penderita diabetes telah dikembangkan, yang mudah digunakan, misalnya pen atau pam. Tetapi model yang ketinggalan zaman tidak kehilangan kaitannya.

  Kelebihan utama model insulin termasuk kesederhanaan reka bentuk, aksesibilitas.

  Jarum suntik insulin harus sedemikian rupa sehingga pasien dapat melakukan suntikan tanpa rasa sakit, dengan komplikasi yang minimum. Untuk melakukan ini, anda perlu memilih model yang tepat.

  Apa yang ditawarkan oleh farmakologi

  Di rantai farmasi, jarum suntik dari pelbagai modifikasi ditunjukkan. Dengan reka bentuk, mereka terdiri daripada dua jenis:

  • Pakai, steril, dengan jarum yang boleh ditukar ganti.
  • Jarum suntik dengan jarum terbina dalam (bersepadu). Model ini tidak mempunyai "zon mati", jadi tidak ada kehilangan ubat.

  Spesies mana yang lebih baik sukar dijawab. Alat suntik atau pam pen moden boleh dibawa bersama anda ke tempat kerja atau sekolah. Dadah di dalamnya diisi bahan bakar terlebih dahulu, dan tetap steril hingga digunakan. Mereka selesa dan bersaiz kecil..

  Model yang mahal dilengkapi dengan mekanisme elektronik yang akan mengingatkan anda kapan hendak memberi suntikan, menunjukkan berapa banyak ubat yang telah diberikan dan masa suntikan terakhir. Perkara serupa ditunjukkan pada foto.

  Memilih picagari yang betul

  Jarum suntik insulin yang betul mempunyai dinding yang telus sehingga pesakit dapat melihat berapa banyak ubat yang telah diambil dan diberikan. Piston digosok dan ubat diperkenalkan dengan lancar dan perlahan.

  Semasa memilih model untuk suntikan, penting untuk memahami pembahagian skala. Bilangan bahagian pada model yang berbeza mungkin berbeza. Satu bahagian mengandungi jumlah minimum ubat yang dapat ditaip ke dalam jarum suntik

  Mengapa skala diperlukan?

  Pada jarum suntik insulin, mesti ada bahagian dan skala yang dicat, jika tidak ada, kami tidak mengesyorkan membeli model sedemikian. Pembahagian dan skala menunjukkan kepada pesakit berapa jumlah insulin pekat yang ada di dalamnya. Secara standard, 1 ml ubat ini sama dengan 100 unit, tetapi terdapat alat yang mahal pada 40 ml / 100 unit.

  Untuk mana-mana model jarum suntikan insulin, bahagian ini mempunyai margin ralat kecil, yang merupakan ½ pembahagian jumlah keseluruhan.

  Sebagai contoh, jika ubat disuntik dengan jarum suntik dengan pembahagian 2 unit, jumlah dos akan menjadi + - 0,5 unit dari ubat. Bagi pembaca, 0.5 unit insulin dapat menurunkan gula darah sebanyak 4.2 mmol / L. Pada kanak-kanak kecil, angka ini lebih tinggi.

  Maklumat ini mesti difahami oleh sesiapa sahaja yang menghidap diabetes. Kesalahan kecil, walaupun dalam 0.25 unit, boleh menyebabkan glikemia. Semakin kecil ralat dalam model, semakin mudah dan selamat menggunakan picagari. Penting untuk difahami bahawa pesakit dapat memberikan dos insulin dengan tepat..

  Untuk memasukkan ubat seakurat mungkin, ikuti peraturan:

  • semakin kecil langkah pembahagiannya, semakin tepat dos ubat yang diberikan;
  • sebelum pengenalan hormon lebih baik dicairkan.

  Jarum suntik insulin standard berkapasiti tidak lebih dari 10 unit untuk pemberian ubat. Langkah pembahagian ditandakan dengan nombor berikut:

  Pelabelan insulin

  Di pasaran di negara kita dan CIS, hormon dilepaskan dalam botol dengan larutan 40 unit ubat per 1 ml. Ia dilabel U-40. Jarum suntik pakai standard direka untuk jumlah ini. Hitung berapa ml dalam unit. pembahagian tidak sukar, kerana 1 Unit. 40 bahagian sama dengan 0.025 ml ubat. Pembaca kami boleh menggunakan jadual:

  Sekarang kita akan mengetahui cara mengira larutan dengan kepekatan 40 unit / ml. Dengan mengetahui berapa ml dalam satu skala, anda boleh mengira berapa unit hormon yang diperoleh dalam 1 ml. Untuk kemudahan pembaca, kami membentangkan hasil untuk menandakan U-40, dalam bentuk jadual:

  Di luar negara dijumpai insulin berlabel U-100. Penyelesaiannya mengandungi 100 unit. hormon setiap 1 ml. Picagari standard kami tidak sesuai untuk ubat ini. Perlu istimewa. Mereka mempunyai reka bentuk yang sama dengan U-40, tetapi skala dikira untuk U-100. Kepekatan insulin yang diimport adalah 2.5 kali lebih tinggi daripada U-40 kami. Anda perlu mengira, bermula dari angka ini.

  Cara menggunakan picagari insulin dengan betul

  Kami mengesyorkan menggunakan picagari untuk suntikan hormon, jarumnya tidak boleh ditanggalkan. Mereka tidak mempunyai zon mati dan ubat akan diberikan dalam dos yang lebih tepat. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa selepas 4-5 kali jarum akan menjadi tumpul. Jarum suntik, jarumnya boleh ditanggalkan, lebih bersih, tetapi jarumnya lebih tebal.

  Lebih praktikal untuk bergantian: gunakan picagari sederhana sekali pakai di rumah, dan boleh digunakan semula dengan jarum tetap di tempat kerja atau di tempat lain.

  Sebelum memasukkan hormon ke dalam picagari, botol mesti disapu dengan alkohol. Untuk pemberian dos kecil dalam jangka masa pendek, tidak perlu menggoyangkan ubat. Dos yang banyak tersedia sebagai penahan, jadi sebelum menggoncang, goncangkan botol.

  Piston pada jarum suntik ditarik kembali ke bahagian yang diperlukan dan jarum dimasukkan ke dalam botol. Di dalam gelembung, udara didorong masuk, dengan piston dan ubat di bawah tekanan, udara didail ke dalam alat. Jumlah ubat dalam jarum suntik sedikit melebihi dos yang diberikan. Sekiranya gelembung udara masuk ke dalam, ketuk perlahan dengan jari anda..

  Betul menggunakan jarum berlainan untuk set ubat dan pengenalannya. Untuk satu set ubat, anda boleh menggunakan jarum dari picagari sederhana. Anda hanya boleh memberi suntikan dengan jarum insulin.

  Terdapat sebilangan peraturan yang akan memberitahu pesakit bagaimana mencampurkan ubat:

  • mula-mula menyuntik insulin bertindak pendek ke dalam picagari, kemudian bertindak lama;
  • insulin bertindak pendek atau NPH harus digunakan sebaik sahaja dicampurkan atau disimpan selama tidak lebih dari 3 jam.
  • Jangan campurkan insulin bertindak sederhana (NPH) dengan penggantungan jangka panjang. Pengisi zink menukar hormon panjang menjadi hormon pendek. Dan ia mengancam nyawa!
  • Detemir dan insulin Glargin yang bertindak panjang tidak boleh dicampurkan antara satu sama lain dan dengan jenis hormon yang lain.

  Tempat di mana suntikan akan diletakkan disapu dengan larutan cecair antiseptik atau komposisi detergen sederhana. Kami tidak mengesyorkan menggunakan larutan alkohol, hakikatnya pada pesakit diabetes, kulitnya kering. Alkohol akan mengeringkannya lebih banyak lagi, retakan yang menyakitkan akan muncul.

  Adalah perlu untuk menyuntikkan insulin di bawah kulit, dan bukan pada tisu otot. Jarum ditusuk dengan ketat pada sudut 45-75 darjah, cetek. Anda tidak boleh mengeluarkan jarum selepas pemberian ubat, tunggu 10-15 saat untuk menyebarkan hormon di bawah kulit. Jika tidak, hormon akan keluar sebahagiannya ke dalam lubang dari bawah jarum..

  Peraturan pengiraan am

  Peraturan penting dalam algoritma untuk mengira dos insulin adalah keperluan pesakit untuk tidak lebih dari 1 unit hormon per kilogram berat badan. Sekiranya anda mengabaikan peraturan ini, overdosis insulin akan berlaku, yang boleh menyebabkan keadaan kritikal - koma hipoglikemik. Tetapi untuk pemilihan dos insulin yang tepat, perlu mengambil kira tahap pampasan penyakit ini:

  • Pada peringkat pertama penyakit jenis 1, dos insulin yang diperlukan dipilih berdasarkan tidak lebih dari 0.5 unit hormon per kilogram berat badan.
  • Sekiranya diabetes mellitus jenis 1 dikompensasi dengan baik sepanjang tahun, maka dos maksimum insulin adalah 0.6 unit hormon per kilogram berat badan.
  • Pada diabetes jenis 1 yang teruk dan turun naik berterusan dalam glukosa darah, diperlukan sehingga 0,7 unit hormon per kilogram berat badan.
  • Sekiranya diabetes tidak dapat dikompensasi, dos insulin adalah 0.8 unit / kg;
  • Dengan diabetes mellitus kehamilan - 1.0 PIECES / kg.

  Jadi, pengiraan dos insulin berlaku mengikut algoritma berikut: Dos insulin harian (U) * Jumlah berat badan / 2.

  Contoh: Sekiranya dos insulin harian adalah 0.5 unit, maka mesti dikalikan dengan berat badan, misalnya 70 kg. 0.5 * 70 = 35. Nombor 35 yang dihasilkan harus dibahagi dengan 2. Hasilnya ialah nombor 17.5, yang mesti dibundarkan ke bawah, iaitu, dapatkan 17. Ternyata dos insulin pagi adalah 10 unit, dan malam - 7.

  Berapa dos insulin yang diperlukan setiap 1 unit roti

  Unit roti adalah konsep yang diperkenalkan untuk memudahkan pengiraan dos insulin yang diberikan sebelum makan. Di sini, dalam pengiraan unit roti, tidak semua produk yang mengandungi karbohidrat diambil, tetapi hanya "dikira":

  • kentang, bit, wortel;
  • produk bijirin;
  • buah-buahan manis;
  • gula-gula.

  Di Rusia, satu unit roti sepadan dengan 10 gram karbohidrat. Satu unit roti sama dengan sepotong roti putih, satu epal bersaiz sederhana, dua sudu teh gula. Sekiranya satu unit roti memasuki organisma yang tidak dapat menghasilkan insulin secara bebas, maka tahap glisemia meningkat dalam lingkungan 1.6 hingga 2.2 mmol / l. Artinya, ini adalah petunjuk yang mana glikemia menurun sekiranya anda memasuki satu unit insulin.

  Dari ini, untuk setiap unit roti yang diguna pakai diperlukan untuk memperkenalkan sekitar 1 unit insulin terlebih dahulu. Itulah sebabnya, disarankan agar semua pesakit diabetes memperoleh satu set unit roti untuk membuat pengiraan yang paling tepat. Di samping itu, sebelum setiap suntikan, perlu mengawal glikemia, iaitu mengetahui tahap gula dalam darah dengan glukometer.

  Sekiranya pesakit mempunyai hiperglikemia, iaitu gula tinggi, anda perlu menambahkan jumlah unit hormon yang tepat ke jumlah unit roti yang sesuai. Dengan hipoglikemia, dos hormon akan menjadi kurang.

  Contoh: Sekiranya pesakit diabetes mempunyai kadar gula 7 mmol / l setengah jam sebelum makan dan merancang untuk makan 5 XE, dia perlu memberikan satu unit insulin bertindak pendek. Kemudian gula darah awal akan menurun dari 7 mmol / L menjadi 5 mmol / L. Namun, untuk mengimbangi 5 unit roti, anda perlu memasukkan 5 unit hormon, jumlah dos insulin adalah 6 unit.

  Cara memilih dos insulin dalam jarum suntik?

  Untuk mengisi jarum suntik biasa dengan jumlah 1.0-2.0 ml dengan jumlah ubat yang betul, anda perlu mengira harga pembahagian jarum suntik. Untuk melakukan ini, tentukan bilangan bahagian dalam 1 ml instrumen. Hormon yang dihasilkan di dalam negara dijual dalam botol 5.0 ml. 1 ml ialah 40 unit hormon. 40 unit hormon harus dibahagi dengan bilangan yang akan diperoleh ketika mengira pembahagian dalam 1 ml instrumen.

  Contoh: Dalam 1 ml jarum suntikan 10 bahagian. 40:10 = 4 unit. Maksudnya, dalam satu bahagian jarum suntik, 4 unit insulin ditempatkan. Dos insulin yang akan diberikan harus dibahagikan dengan harga satu bahagian, jadi anda mendapat jumlah pembahagian pada jarum suntik yang mesti diisi dengan insulin.

  Terdapat juga jarum suntik pen yang mengandungi termos khas yang diisi dengan hormon. Dengan menekan atau memutar butang jarum suntik, insulin disuntik secara subkutan. Sehingga saat suntikan di jarum suntik, dos yang diperlukan mesti ditetapkan, yang akan memasuki tubuh pesakit.

  Cara pemberian insulin: peraturan am

  Pentadbiran insulin berjalan mengikut algoritma berikut (apabila jumlah ubat yang diperlukan telah dikira):

  1. Tangan harus dibasmi kuman, pakai sarung tangan perubatan.
  2. Gulungkan botol ubat di tangan anda sehingga sebati, nyah kuman tutup dan gabus.
  3. Di dalam jarum suntik, tarik udara dengan jumlah hormon yang akan disuntik.
  4. Letakkan botol dengan ubat secara menegak di atas meja, lepaskan penutup dari jarum dan masukkan ke dalam botol melalui gabus.
  5. Tekan jarum suntik sehingga udara dari dalamnya memasuki botol.
  6. Balikkan botol dan masukkan ke dalam jarum suntik 2-4 unit lebih daripada dos yang harus dimakan.
  7. Keluarkan jarum dari botol, lepaskan udara dari jarum suntik, sesuaikan dos dengan yang diperlukan.
  8. Tempat di mana suntikan akan dilakukan dibersihkan dua kali dengan sehelai bulu kapas dan antiseptik.
  9. Memperkenalkan insulin secara subkutan (dengan dos hormon yang besar, suntikan dilakukan secara intramuskular).
  10. Rawat tempat suntikan dan alat terpakai.

  Untuk penyerapan hormon yang cepat (jika suntikan adalah subkutan), suntikan ke dalam perut disyorkan. Sekiranya suntikan dibuat di paha, maka penyerapan akan menjadi perlahan dan tidak lengkap. Suntikan di punggung, bahu mempunyai kadar penyerapan rata-rata.

  Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai teknik pemberian insulin di sini: http://diabet.biz/lechenie/tradicionnaya/insulin/tehnika-vvedenija-insulina.html.

  Insulin lanjutan dan dosnya (video)

  Insulin yang berpanjangan diresepkan kepada pesakit untuk menjaga glukosa darah puasa yang normal, sehingga hati memiliki kemampuan untuk menghasilkan glukosa secara berterusan (dan ini diperlukan agar otak dapat bekerja), kerana pada diabetes mellitus, tubuh tidak dapat melakukannya sendiri.

  Insulin yang berpanjangan diberikan sekali setiap 12 atau 24 jam bergantung pada jenis insulin (hari ini dua jenis insulin yang berkesan digunakan - Levemir dan Lantus). Cara mengira dos insulin yang berpanjangan yang diperlukan dengan betul, kata pakar kawalan diabetes dalam video:

  Keupayaan untuk mengira dos insulin dengan betul adalah kemahiran yang mesti dikuasai oleh setiap pesakit diabetes yang bergantung kepada insulin. Sekiranya anda memilih dos insulin yang salah, maka boleh berlaku overdosis, yang jika bantuan yang diberikan tepat waktu boleh mengakibatkan kematian. Dos insulin yang betul adalah kunci diabetes yang sihat.

  Selalunya, pesakit kencing manis lebih suka menggunakan jarum suntik insulin, ini adalah pilihan paling murah dan paling biasa untuk memasukkan hormon insulin ke dalam badan. Sebelumnya, hanya larutan dengan kepekatan yang lebih rendah yang ditawarkan; 1 ml mengandungi 40 unit insulin. Sehubungan itu, penderita diabetes memperoleh jarum suntik insulin U 40 untuk 40 unit insulin dalam 1 ml.

  Hari ini, 1 ml dalam jarum suntik insulin mengandungi dos insulin per 100 unit, jadi pesakit diabetes menggunakan jarum suntik U 100 dengan jarum berbeza untuk menentukan dos dengan tepat. Sekiranya sejumlah besar ubat diberikan, seseorang berisiko tinggi mengalami hipoglikemia yang teruk.

  Pada masa ini, di farmasi anda boleh membeli kedua-dua versi peranti untuk menguruskan insulin, jadi penting untuk mengetahui bagaimana sebenarnya perbezaannya dan cara menaip ubat dengan betul. Sekiranya pesakit kencing manis menggunakan jarum suntik insulin 1 ml, bagaimana memahami berapa unit insulin yang dikumpulkan dan bagaimana mengira dos dalam jarum suntik?

  Lulus pada jarum suntikan insulin

  Setiap pesakit diabetes perlu memahami cara menyuntikkan insulin ke dalam picagari. Untuk mengira dos insulin dengan betul, jarum suntik insulin mempunyai pembahagian khas, harganya sesuai dengan kepekatan ubat dalam satu botol.

  Sebagai tambahan, setiap bahagian menunjukkan unit insulin, dan bukan berapa ml larutan yang dikumpulkan. Khususnya, jika anda menggunakan ubat dalam kepekatan U40, nilai 0,15 ml akan menjadi 6 unit, 05 ml akan menjadi 20 unit, dan 1 ml akan menjadi 40 unit. Oleh itu, 1 unit ubat akan menjadi 0,025 ml insulin.

  Perbezaan antara U 40 dan U 100 adalah bahawa dalam kes kedua, 1 ml jarum suntik insulin adalah 100 unit, 0,25 ml - 25 unit, 0,1 ml - 10 unit. Oleh kerana jumlah dan kepekatan jarum suntik tersebut mungkin berbeza, anda harus mengetahui alat mana yang sesuai untuk pesakit.

  1. Semasa memilih kepekatan ubat dan jenis jarum suntikan insulin, anda harus berjumpa doktor. Sekiranya anda memasukkan kepekatan 40 unit insulin dalam satu mililiter, anda perlu menggunakan jarum suntik U40, apabila menggunakan kepekatan yang berbeza pilih alat seperti U100.
  2. Apa yang berlaku jika anda menggunakan picagari insulin yang salah? Sebagai contoh, menggunakan jarum suntik U100 untuk larutan kepekatan 40 unit / ml, pesakit diabetes akan dapat memperkenalkan hanya 8 unit ubat dan bukannya 20 unit yang diinginkan. Dos ini dua kali lebih rendah daripada jumlah ubat yang diperlukan.
  3. Sekiranya, sebaliknya, ambil jarum suntik U40 dan kumpulkan larutan 100 unit / ml, pesakit diabetes akan menerima bukannya 20 sebanyak 50 unit hormon. Penting untuk memahami betapa bahayanya bagi kehidupan manusia..

  Untuk definisi ringkas jenis peranti yang diinginkan, pembangun telah hadir dengan ciri khas. Khususnya, picagari U100 mempunyai penutup pelindung oren, sementara U40 berwarna merah.

  Graduasi juga diintegrasikan dalam pen jarum suntik moden, yang dirancang untuk 100 unit / ml insulin. Oleh itu, jika alat rosak dan suntikan diperlukan, anda hanya perlu membeli jarum suntik insulin U100 di farmasi.

  Jika tidak, akibat penggunaan peranti yang salah, mililiter yang terlalu banyak diketik boleh menyebabkan koma diabetes dan bahkan boleh membawa maut..

  Pemilihan jarum insulin

  Agar suntikan tidak menyakitkan, perlu memilih diameter dan panjang jarum dengan betul. Semakin kecil diameternya, semakin tidak terasa kesakitan semasa suntikan, fakta ini diuji pada tujuh pesakit. Jarum nipis biasanya digunakan oleh pesakit diabetes yang lebih muda pada suntikan pertama..

  Jarum suntik insulin dilengkapi dengan jarum bersepadu dan yang boleh ditanggalkan. Doktor mengesyorkan memilih alat untuk menyuntikkan hormon dengan jarum tetap, ini memastikan dos penuh ubat diukur, yang diukur terlebih dahulu.

  Faktanya ialah sejumlah insulin tertunda pada jarum yang dapat ditanggalkan, kerana kesalahan ini, seseorang mungkin tidak mendapat 7-6 unit ubat.

  Jarum insulin boleh mempunyai panjang berikut:

  • Pendek - 4-5 mm;
  • Sederhana - 6-8 mm;
  • Panjang - lebih daripada 8 mm.

  Terlalu panjang 12.7 mm praktikal tidak digunakan hari ini, kerana selama operasi risiko pengambilan ubat intramuskular.

  Pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan orang dewasa ialah jarum sepanjang 8 mm.

  Cara menentukan harga pembahagian

  Pada masa ini, di farmasi anda boleh menemui jarum suntik insulin tiga komponen dengan jumlah 0.3, 0.5 dan 1 ml. Maklumat mengenai kapasiti yang tepat boleh didapati di bahagian belakang bungkusan..

  Biasanya pesakit kencing manis lebih suka menggunakan jarum suntik dengan jumlah satu ml, skala yang boleh terdiri daripada 40 atau 100 unit, dan kadangkala penggredan berlaku dalam mililiter. Termasuk peranti dengan skala dua.

  Sebelum menggunakan jarum suntikan insulin, perlu menentukan jumlah keseluruhan. Selepas ini, harga pembahagian besar ditentukan dengan membahagikan jumlah isi jarum suntik dengan jumlah pembahagian. Penting untuk mengira jurang sahaja. Sekiranya terdapat pembahagian milimeter, pengiraan seperti itu tidak diperlukan..

  Seterusnya, anda perlu mengira isipadu pembahagian kecil. Untuk melakukan ini, bilangan mereka dalam satu bahagian besar ditentukan. Sekiranya kita membahagikan isipadu pembahagian besar dengan jumlah pembahagian kecil, kita akan mendapat harga pembahagian yang diinginkan, yang berorientasikan diabetes. Adalah mungkin untuk menyuntik insulin hanya setelah pesakit dengan yakin dapat mengatakan: "Saya faham bagaimana mengira dos ubat".

  Pengiraan dos insulin

  Ubat ini dihasilkan dalam bungkusan standard dan diberi dos dalam unit tindakan biologi. Biasanya, dalam botol 5 ml biasa mengandungi 200 unit. hormon. Oleh itu, dalam 1 ml mengandungi 40 unit. insulin, anda perlu membahagikan jumlah dos ke dalam kapasiti botol.

  Ubat ini mesti diberikan secara ketat dengan jarum suntik khas yang bertujuan untuk terapi insulin. Dalam satu jarum suntikan insulin, satu mililiter dibahagikan kepada 20 bahagian.

  Oleh itu, untuk memperoleh 16 unit. dail hormon lapan bahagian. Anda boleh mendapatkan 32 unit insulin dengan mengisi 16 bahagian dengan ubat tersebut. Dengan cara yang serupa, ukuran empat unit berbeza diukur. dadah. Diabetes mesti menyelesaikan dua bahagian untuk mendapatkan 4 unit insulin. Prinsip yang sama digunakan untuk mengira 12 dan 26 unit.

  Sekiranya anda masih menggunakan alat standard untuk suntikan, penting untuk melakukan pengiraan menyeluruh bagi satu bahagian. Memandangkan dalam 1 ml terdapat 40 unit, angka ini dibahagi dengan jumlah pembahagian. Untuk suntikan, jarum suntik boleh guna 2 ml dan 3 ml dibenarkan.

  1. Sekiranya digunakan, goncangkan botol sebelum disuntik untuk membuat campuran homogen.
  2. Setiap botol boleh digunakan berulang kali, dos kedua dapat diperoleh pada bila-bila masa..
  3. Ubat itu mesti disimpan di dalam peti sejuk, mengelakkan pembekuan.
  4. Sebelum membuat suntikan, ubat yang dikeluarkan dari peti sejuk mesti disimpan di dalam rumah selama 30 minit sehingga memanaskan hingga suhu bilik.

  Cara betul insulin

  Sebelum semua alat suntikan disterilkan, selepas itu air disalirkan. Semasa jarum suntik, jarum dan pinset menyejukkan, lapisan pelindung aluminium dikeluarkan dari botol, penyumbat disapu dengan larutan alkohol.

  Dengan menggunakan sepasang pinset, jarum suntikan dikeluarkan dan dipasang, tanpa menyentuh piston dan hujung dengan tangan anda. Seterusnya, jarum tebal diatur, piston ditekan, dan baki cecair dikeluarkan dari jarum suntik.

  Omboh dipasang tepat di atas tanda yang diperlukan. Penyumbat getah ditusuk, jarum diturunkan sedalam 1.5 cm ke dalam botol, setelah itu jumlah udara yang tersisa diperah oleh omboh. Setelah jarum diangkat tanpa mengeluarkannya dari botol, ubat itu diambil dalam dos yang sedikit lebih besar.

  Jarum ditarik keluar dari gabus dan dikeluarkan, jarum nipis baru diatur dengan pinset sebagai gantinya. Udara dikeluarkan dengan menekan piston, dua tetes ubat dikeluarkan dari jarum. Hanya selepas ini suntikan insulin di tempat terpilih di badan.

  Maklumat mengenai jarum suntik insulin terdapat dalam video dalam artikel ini..

  Daripada jarum suntik biasa, pesakit kencing manis harus membuat suntikan istimewa. Jarum suntik insulin dirancang untuk mempermudah suntikan, mengurangkan kesakitan dan mengira jumlah ubat yang diberikan dengan lebih tepat. Untuk memilih alat suntikan yang sesuai, anda perlu mengetahui ciri reka bentuk dan peraturan penggunaannya.

  Keseluruhan kebenaran mengenai picagari insulin

  Jenis peranti: dan segera mengenai faedahnya

  Mengikut jenis instrumen runcing

  Jarum suntik insulin dibezakan dengan jarum, penandaan, saiz yang lebih kecil dan operasi omboh yang lancar. Mereka terdapat dalam dua jenis jarum:

  Kelebihan jenis pertama adalah bahawa jarum tebal dapat digunakan untuk satu set ubat dari botol, dan jarum nipis dapat digunakan untuk suntikan itu sendiri. Reka bentuk jenis kedua dicirikan bahawa komponen menindik tidak terputus. Ini membolehkan anda menyingkirkan "zon mati" (sisa hormon selepas suntikan sebelumnya), yang meningkatkan ketepatan dos dan meminimumkan risiko komplikasi.

  Pena insulin

  Dos ubat ditetapkan secara langsung pada mereka, dan insulin diambil dari kartrij khas, yang membolehkan anda menyuntik ubat dalam keadaan yang berbeza, bukan hanya di rumah. Dos semasa menggunakan alat ini jauh lebih tepat, dan kesakitan semasa suntikan hampir tidak dapat dilihat. terbahagi kepada 2 jenis: boleh guna dan boleh digunakan semula. Dalam bekas kosong sekali pakai dengan ubat tidak boleh diganti dengan yang baru. Pena ini cukup untuk kira-kira 20 suntikan. Dalam kartrij yang boleh diisi semula, kartrij yang telah habis diganti dengan yang baru..

  Alat suntik pen juga mempunyai kekurangan: harganya mahal, dan kartrij untuk model yang berbeza berbeza, yang menyukarkan pembelian.

  Pengiraan pelabelan dan dos

  Pembahagian pada skala jarum suntik bergantung pada kepekatan insulin, yang lebih baik digunakan dengannya: U40 atau U100 (mengandungi 40 atau 100 PIECES / ml). Peranti untuk ubat U40 memiliki penunjuk 20 PIECES pada tanda 0,5 ml, dan pada tahap 1 ml - 40 unit. Jarum suntik untuk insulin U100 mempunyai petunjuk 50 PIECES per setengah mililiter, dan per 1 ml - 100 PIECES. Menggunakan instrumen berlabel yang salah tidak boleh diterima: jika insulin disuntik ke dalam jarum suntik U100 pada kepekatan 40 PIECES / ml, maka dos akhir hormon akan menjadi 2.5 kali lebih tinggi daripada yang diperlukan, yang berbahaya bagi kesihatan dan kehidupan pesakit diabetes. Oleh itu, anda perlu memastikan bahawa skala sesuai dengan kepekatan ubat yang diberikan. Anda boleh membezakan peranti mengikut indeks pada casing dan warna penutup pelindung - pada picagari U40 berwarna jingga, dan pada U100 - merah.

  Nuansa semasa memilih picagari insulin: apa yang perlu dicari

  Untuk memilih jarum suntik insulin yang baik, anda perlu mengambil kira ukuran skala dan jenis jarum yang digunakan. Harga pembahagian rendah tidak mengurangkan ralat dalam pemilihan dos. Jarum suntik yang baik mempunyai skala 0.25 unit. Di samping itu, tanda tidak boleh dipadamkan dengan mudah dari dinding perumahan. Jarum terbaik pada jarum suntik, di mana ia dipasang, dan ketebalan dan panjang minimumnya dapat mengurangkan kesakitan semasa suntikan. Penting untuk diperhatikan bahawa alat menusuk tetap adalah hypoallergenic, mempunyai lapisan silikon dan penajam tiga dengan laser.

  Jarum mana yang paling sesuai?

  Untuk suntikan insulin, jarum kecil digunakan. Panjangnya 4-8 mm, dan diameternya 0.23 dan 0.33 mm. Untuk memilih jarum yang tepat, ciri kulit dan tahap rawatan diambil kira. Jarum sepanjang 4-5 mm sesuai untuk kanak-kanak, remaja atau bagi mereka yang baru memulakan kursus terapi insulin dan belajar membuat suntikan dengan betul. Jarum tebal (5-6 mm) sesuai untuk orang dewasa atau orang gemuk. Sekiranya jarum dipilih dengan tidak betul, terdapat risiko insulin memasuki tisu otot. Suntikan intramuskular tidak berkesan kerana pengambilan ubat yang tidak rata ke dalam badan. Perlu diingat bahawa semakin pendek jarum dan semakin kecil diameternya, semakin rendah ketidakselesaan ketika menyuntik.

  Jarum dengan panjang 8 mm tidak praktikal walaupun bagi pesakit diabetes obesiti.

  Hari ini, kedua-dua jenis alat (jarum suntik) dijual di farmasi, jadi setiap orang yang menghidap diabetes harus mengetahui perbezaan mereka dan cara mereka mengambil ubat.

  Lulus pada jarum suntikan insulin

  Setiap orang yang menghidap diabetes mesti tahu cara menaip insulin ke dalam picagari dengan betul. Untuk mengira dos ubat dengan betul, jarum suntik insulin "dilengkapi" dengan bahagian khas yang menunjukkan kepekatan dalam satu botol bahan.

  Pada masa yang sama, penggredan pada jarum suntik tidak menunjukkan berapa banyak larutan yang dikumpulkan, tetapi menunjukkan unit insulin. Sebagai contoh, jika anda mengambil ubat dalam kepekatan U40, nilai sebenar EI (unit) ialah 0.15 ml. akan menjadi 6 unit, 05ml. - 20 unit. Dan unit itu sendiri adalah 1ml. akan sama dengan 40 unit. Oleh itu, satu unit larutan akan menjadi 0,025 ml insulin.

  Perlu diingat bahawa perbezaan antara U100 dan U40 juga terletak pada kenyataan bahawa dalam kes pertama, 1 ml jarum suntikan insulin. jumlahkan seratus unit, 0.25 ml - 25 unit, 0.1 ml - 10 unit. Dengan perbezaan ketara (kepekatan dan isipadu) picagari, mari kita fikirkan bagaimana memilih pilihan yang tepat untuk peranti ini untuk pesakit diabetes.

  Secara semula jadi, langkah pertama untuk memilih jarum suntik insulin adalah berunding dengan doktor anda. Juga, jika anda perlu memasukkan kepekatan 40 unit hormon dalam 1 ml, anda harus menggunakan picagari U40. Dalam kes lain, anda harus membeli peranti seperti U100.

  Pada peringkat awal penyakit ini, penderita diabetes sering bertanya-tanya, "apa yang terjadi jika anda menggunakan jarum suntik yang salah untuk menyuntik insulin?" Sebagai contoh, setelah memasukkan ubat ke dalam jarum suntik U100 untuk penyelesaian dengan kepekatan 40 unit / ml, seseorang yang menderita diabetes akan menyuntik lapan unit insulin ke dalam badan, bukannya dua puluh unit yang diperlukan, yang merupakan separuh daripada dos ubat yang diperlukan!

  Dan jika jarum suntik U40 diambil dan larutan kepekatan 100 unit / ml dikumpulkan ke dalamnya, maka pesakit akan menerima dua kali lebih banyak (50 unit) dan bukannya dua puluh unit hormon! Ia sangat mengancam nyawa pesakit diabetes.!

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes