Teknik Suntikan Insulin

Penggunaan pen jarum suntik menjadikan penggunaan insulin lebih mudah. Komponen hormon yang ditunjukkan digunakan oleh pesakit diabetes untuk menormalkan kadar gula. Itulah sebabnya mengapa banyak persoalan yang timbul mengenai pena jarum suntik untuk insulin, apa kelebihan dan kekurangannya, serta ciri-ciri lain.

Apa itu picagari insulin

Jarum suntik untuk pesakit kencing manis terdiri daripada badan, piston dan jarum, jadi tidak jauh berbeza dengan alat perubatan yang serupa. Terdapat dua jenis alat insulin - kaca dan plastik. Yang pertama jarang digunakan sekarang, kerana memerlukan pemprosesan dan pengiraan berterusan jumlah input insulin. Versi plastik membantu melakukan suntikan dalam bahagian yang betul dan sepenuhnya, tanpa meninggalkan sisa ubat.

Seperti kaca, jarum suntik plastik dapat digunakan berulang kali jika ditujukan untuk satu pesakit, tetapi disarankan untuk merawatnya dengan antiseptik sebelum setiap penggunaan. Terdapat beberapa pilihan untuk produk plastik yang boleh dibeli di mana-mana farmasi tanpa masalah. Harga picagari insulin berbeza-beza bergantung pada pengeluar, jumlah dan parameter lain.

Penyimpanan

Untuk penggunaan pen yang berpanjangan, syarat berikut mesti dipenuhi:

 1. Simpan peranti pada suhu bilik;
 2. Lindungi peranti dari habuk;
 3. Jangan simpan pen jarum suntik di bawah cahaya matahari langsung;
 4. Simpan peranti dalam casing;
 5. Jangan bersihkan pen dengan bahan kimia..

Penyimpanan insulin di dalam sarung, yang telah digunakan, diperbolehkan selama sebulan pada suhu bilik. Tempat yang betul untuk menyimpan cengkerang adalah peti sejuk, tetapi tidak dekat dengan peti sejuk beku.

Kelajuan pendedahan insulin banyak bergantung pada suhu: penyerapan hormon yang lebih panas berlaku lebih cepat.

Isipadu

Setiap pesakit diabetes harus mengetahui berapa jumlah jarum suntik insulin. Setiap model mempunyai skala dan bahagian yang dicat yang menunjukkan kepada pesakit berapa jumlah insulin pekat ditempatkan. Biasanya, 1 ml ubat adalah 40 u / ml, dan produk seperti itu bertanda u-40. Di banyak negara, insulin digunakan, mengandungi 1 unit larutan 100 unit (u100). Dalam kes ini, anda perlu membeli barang khas dengan kelulusan yang berbeza. Pada masa pembelian, bersama dengan pertanyaan, berapa ml dalam jarum suntik insulin, anda harus berminat dengan kepekatan ubat yang diberikan.

Gambaran Keseluruhan Model

Terdapat beberapa jenis pen. Mata pasti terbeliak di farmasi, tidak mengetahui alat mana yang terbaik.

Kami memberikan potongan harga kepada pembaca laman web kami!

Terdapat 8 produk baik yang popular di kalangan pengguna..

NovoPen-3 dan 4

Salah satu produk berkualiti tinggi dan paling dipercayai. Peranti ini sesuai untuk insulin Protofan, Levemir, Mikstard, Novorapid. Pena picagari digunakan untuk Actrapid.

NovoPen dijual dengan kenaikan 1 unit. Dos minimum adalah 2 unit, maksimum 70.

Beli hanya jarum NofoFine. Kartrij 3 ml.

Apabila menggunakan lebih daripada satu jenis ubat, masing-masing harus menggunakan pena yang berasingan. Di NovoPen terdapat jalur dengan warna yang berbeza yang menunjukkan jenis ubat. Ini tidak akan mengelirukan jenis ubat.

Pengilang mengesyorkan menggunakan peranti insulin NovoPen hanya dalam kombinasi dengan produk yang serasi..

Dar pan

Untuk kartrij insulin, DarPen sesuai untuk Humodar. Termasuk 3 jarum. Berkat kes itu, peranti dilindungi daripada kerosakan semasa dijatuhkan.

Langkah - 1 PIECE, dos maksimum insulin - 40 PIECES. Boleh digunakan semula, tempoh permohonan - 2 tahun.

HumaPen Ergo

Pena jarum suntik digunakan untuk insulin Humalin NPH dan Humalog. Langkah minimum adalah 1 unit, dos maksimum ialah 60 unit.

Peranti ini direka untuk suntikan berkualiti tinggi dan tanpa rasa sakit..

 • dispenser mekanikal;
 • sarung plastik;
 • ada kemungkinan menjatuhkan dos jika dipasang dengan tidak betul;
 • satu kartrij mengandungi 3 ml ubat.

Mudah untuk digunakan. Anda boleh membetulkan pengenalan ubat secara visual, dan dengan bantuan isyarat bunyi.

Produser Eli Lily merawat pesakitnya, memberi peluang kepada pesakit diabetes untuk menyuntik diri.

SoloStar

SoloStar adalah pen jarum suntik yang sesuai dengan insulin Lantus dan Apidra, letakkan jarum tepat sebelum ubat.

Jarum boleh guna dan tidak dibekalkan dengan ubat. Beli secara berasingan.

Tidak dijual secara berasingan. Di farmasi, bersama dengan ubat Lantus atau Apidra.

SoloStar membolehkan anda menetapkan dos 1–80 unit, langkahnya adalah 1 unit. Sekiranya anda perlu memasukkan dos melebihi maksimum, belanjakan 2 suntikan.

Panjang jarum

Oleh kerana ubat itu disuntik ke dalam badan setiap hari dan berulang kali, anda harus memilih jarum insulin yang betul. Hormon disuntik ke dalam lemak subkutan, mengelakkan masuk ke otot, jika tidak, ia boleh menyebabkan hipoglikemia. Ketebalan jarum untuk alasan ini dipilih berdasarkan ciri-ciri individu badan. Menurut kajian, lapisan subkutan berbeza-beza bergantung pada jantina, umur dan berat badan seseorang. Ketebalan tisu lemak juga berbeza pada tubuh, jadi disarankan bagi pesakit untuk menggunakan jarum insulin dengan panjang yang berbeza. Mereka mungkin:

 • pendek - dari 4 hingga 5 mm
 • sederhana - dari 6 hingga 8 mm;
 • panjang - lebih daripada 8 mm.
 • Cara mula menurunkan berat badan dengan betul
 • Cara menjahit baju renang
 • Lelaki terkaya di dunia 2017

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Sekarang, untuk membuat suntikan insulin, anda tidak perlu mempunyai kemahiran perubatan khas. Seorang pesakit diabetes boleh membeli beberapa jenis produk insulin untuk suntikan, yang berbeza antara satu sama lain dalam beberapa parameter. Jarum suntik yang dipilih dengan betul akan menjadikan suntikan selamat, tidak menyakitkan dan memudahkan pesakit mengawal dos hormon. Hari ini, terdapat tiga jenis instrumen untuk pentadbiran insulin subkutan:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan;
 • dengan jarum bersepadu;
 • pen insulin.

Dengan jarum yang boleh ditukar ganti

Peranti ini melibatkan mengeluarkan muncung dengan jarum semasa pengumpulan insulin. Dalam suntikan seperti itu, piston bergerak dengan lembut dan lancar untuk mengurangkan kesilapan, kerana walaupun kesalahan kecil dalam memilih dos hormon dapat menyebabkan akibat buruk. Alat jarum yang boleh ditukar mengurangkan risiko ini. Yang paling biasa adalah item sekali pakai 1 miligram yang membolehkan anda menaip insulin dari 40 hingga 80 unit.

Dengan jarum bersepadu

Mereka hampir tidak berbeza dengan pandangan sebelumnya, satu-satunya perbezaan adalah bahawa jarum disolder ke badan, oleh itu ia tidak dapat dikeluarkan. Pengenalan di bawah kulit lebih selamat, kerana penyuntik bersepadu tidak kehilangan insulin dan tidak mempunyai zon mati, yang terdapat dalam model di atas. Ini menunjukkan bahawa apabila ubat disuntik dengan jarum bersepadu, kehilangan hormon dikurangkan menjadi sifar. Ciri-ciri alat lain dengan jarum yang boleh ditukar sama dengan alat ini, termasuk skala pembahagian dan jumlah kerja.

Pen picagari

Inovasi yang cepat tersebar di kalangan pesakit diabetes. Pen insulin telah dibangunkan baru-baru ini. Menggunakannya, suntikan cepat dan mudah. Orang yang sakit tidak perlu memikirkan jumlah hormon yang diberikan dan perubahan kepekatannya. Pena insulin disesuaikan untuk menggunakan kartrij khas yang diisi dengan ubat. Mereka dimasukkan ke dalam casing peranti, setelah itu mereka tidak memerlukan penggantian untuk waktu yang lama. Penggunaan picagari dengan jarum ultra tipis sepenuhnya menghilangkan rasa sakit semasa suntikan.

Soalan Lazim

Di mana hendak bermula?

Selamat petang! Seorang anak lelaki berusia 12 tahun disahkan menghidap diabetes. Apa yang perlu saya beli untuk mentadbir insulin? Dia baru mula menguasai kebijaksanaan ini..

Helo! Lebih baik mulakan dengan picagari klasik biasa. Sekiranya anak anda pandai menggunakan peranti ini, maka dia boleh beralih ke penyuntik automatik dengan mudah.

Cara menyimpan kartrij?

Selamat petang! Saya menghidap diabetes. Baru-baru ini saya membeli picagari automatik dengan kartrij yang boleh diganti. Beritahu saya jika ia boleh disimpan di dalam peti sejuk.?

Helo! Untuk pentadbiran subkutan, dibenarkan menggunakan insulin pada suhu bilik, tetapi dalam keadaan ini, jangka hayat ubat adalah 1 bulan. Sekiranya anda membawa pen jarum suntik ke dalam poket anda, ubat tersebut akan kehilangan aktivitinya selepas 4 minggu. Lebih baik menyimpan kartrij yang diganti di rak bawah peti sejuk, ini akan meningkatkan jangka hayat.

Pembahagian pada jarum suntikan insulin

Untuk orientasi bebas pada penyuntik insulin, terdapat kelulusan yang sesuai dengan kepekatan ubat di dalam botol. Setiap tanda pada silinder menunjukkan bilangan unit. Sebagai contoh, jika suntikan dibuat untuk kepekatan U40, maka di mana 0.5 ml ditunjukkan, jumlahnya adalah 20 unit, dan pada tahap 1 ml - 40. Sekiranya pesakit menggunakan label yang salah, maka daripada dos yang ditetapkan, dia akan menyuntikkan dirinya sama ada dos yang lebih besar atau lebih kecil hormon, dan ini penuh dengan komplikasi.

Untuk menentukan jumlah insulin yang diperlukan dengan betul, ada tanda khas yang membezakan satu jenis produk dari yang lain. Jarum suntik U40 mempunyai penutup merah dan hujung U100 berwarna jingga. Pena insulin juga mempunyai kelulusan tersendiri. Produk direka untuk kepekatan 100 unit, jadi apabila pecah, anda harus membeli penyuntik sekali pakai U100 sahaja.

 • Terung dengan tomato dan bawang putih di dalam ketuhar - resipi untuk meja dan untuk musim sejuk
 • Pintu dalaman apa yang terbaik untuk memilih apartmen
 • Potongan rambut untuk kalendar lunar

Ciri aplikasi

Peranan penting dalam pentadbiran insulin dimainkan oleh pentadbirannya yang betul. Selalunya orang yang menggunakan pen jarum suntik untuk pertama kalinya mempunyai banyak kesalahpahaman.

 1. Anda boleh menyuntik insulin di mana sahaja. Ini tidak benar. Terdapat kawasan tertentu, penyerapan insulin yang mempunyai peratusan tinggi melebihi 70%.
 2. Jarum perlu ditukar setiap hari. Ini memang berlaku, tetapi selalunya, ketika menjimatkan wang, pesakit menggunakan jarum selama beberapa hari, kadang-kadang lebih lama.
 3. Kebarangkalian udara memasuki lengan dengan insulin adalah sifar. Itu adalah titik pertimbangan. Oleh kerana semuanya bergantung pada konfigurasi pemegang dan kualiti bahan. Tetapi semasa menukar jarum, semuanya mungkin.
 4. Sukar untuk mengira dos yang diinginkan. Skala pen jarum suntik mempunyai pembahagian dari 0,5 hingga 1,0, yang secara signifikan mengurangkan kemungkinan kesalahan ketika memasukkan jumlah insulin yang diperlukan.

Cara menggunakan picagari insulin

Teknik pemberian hormon kepada orang sakit dijalankan mengikut arahan. Penting untuk tidak membuat tusukan yang dalam agar tidak masuk ke dalam otot. Kesalahan pertama pemula adalah pengenalan ubat pada sudut, kerana pengisi memasuki tisu otot dan tidak menghasilkan tindakan yang diinginkan. Peraturan untuk pentadbiran insulin:

 1. Ia diberikan secara subkutan. Tempat terbaik untuk suntikan adalah perut, kaki, lengan.
 2. Apabila menggunakan jarum lebih dari 8 mm, perlu menyuntik pada sudut 45 darjah. Di perut, tusukan dengan jarum besar tidak berbaloi.
 3. Jarum tetap boleh digunakan berulang kali untuk pesakit yang sama. Sebelum suntikan baru, ia mesti dirawat dengan alkohol.

Cara mengira insulin

Untuk memasukkan ubat dengan betul, anda perlu mengira jumlahnya. Untuk melindungi diri daripada akibat negatif, pesakit mesti belajar mengira dos berbanding dengan bacaan gula. Setiap bahagian dalam penyuntik adalah pengurangan insulin, yang sesuai dengan isipadu larutan yang disuntikkan. Dos yang ditetapkan oleh doktor tidak boleh diubah. Walau bagaimanapun, jika pesakit diabetes menerima 40 unit sehari. hormon, apabila menggunakan ubat sebanyak 100 unit, dia perlu mengira insulin dalam jarum suntik mengikut formula: 100: 40 = 2.5. Maksudnya, pesakit harus menggunakan 2.5 u / ml dalam jarum suntik dengan kelulusan 100 u.

Peraturan untuk mengira insulin dalam jadual:

Bilangan unitPenyelesaian dalam ml
40.1
60.15
401,0

Cara mendapatkan insulin

Sebelum anda mendapat dos hormon yang betul, anda harus menarik piston penyuntik, yang menentukan dos yang diingini, kemudian menusuk gabus botol. Untuk masuk ke udara, anda perlu menekan piston, kemudian membalikkan botol dan mengumpulkan larutan sehingga jumlahnya sedikit lebih besar daripada dos yang diperlukan. Untuk mengeluarkan gelembung udara dari jarum suntik, anda perlu mengetuknya dengan jari anda, kemudian tekan keluar dari silinder.

Cara menggunakan pen insulin

Peranti insulin moden tidak begitu mudah digunakan. Jumlah yang tidak signifikan tetap ada di dalam kandang setelah pemberian ubat, yang bermaksud bahawa orang itu menerima hormon dalam jumlah yang tidak mencukupi. Anda harus mengambil kira nuansa ini dan mendapatkan sedikit penyelesaian. Untuk menjadikan prosedur ini senyaman mungkin, anda harus mengetahui cara menggunakan pen jarum suntik:

 1. Sebelum disuntik, jarum pakai buang harus diletakkan di atas alat. Produk optimum dianggap 6-8 mm.
 2. Kira dos hormon dengan betul. Untuk melakukan ini, putar pemegang sehingga nombor yang dikehendaki muncul di tetingkap khas.
 3. Buat suntikan di kawasan yang dipilih. Peranti padat menjadikan prosedur tidak menyakitkan.

Algoritma Penggunaan

Untuk suntikan, algoritma berikut diikuti:

 1. Keluarkan alat dari casing, lepaskan penutupnya.
 2. Tentukan kehadiran insulin di takungan. Sekiranya perlu, masukkan kartrij baru (kartrij).
 3. Pasang jarum baru dengan melepaskan penutup pelindung daripadanya..
 4. Goncangkan kandungan insulin.
 5. Periksa keperitan jarum dengan jelas pada titik yang ditunjukkan dalam arahan - setitik cecair akan muncul di hujungnya.
 6. Tetapkan dos yang diperlukan - diukur oleh pemilih khas dan dipaparkan di tingkap perumahan.
 7. Lipat kulit dan suntik. Jarum harus masuk sehingga butang ditekan sepanjang jalan. Pemasangan peranti mestilah betul, pada sudut 90 darjah.
 8. Untuk mengelakkan aliran ubat setelah menekan butang, tahan jarum selama 10 saat.

Selepas setiap suntikan, disarankan untuk menukar jarum, sebagai dia cepat kusam. Tidak disarankan untuk membiarkan saluran peranti terbuka lama. Tapak suntikan seterusnya harus lekukan 2 cm dari sebelumnya.

Tutorial video menggunakan pen jarum suntik:

Harga picagari insulin

Dijual, kini mudah untuk mencari model untuk pentadbiran insulin. Sekiranya farmasi yang berdekatan tidak memberikan pilihan, maka penyuntik reka bentuk yang ringkas dan kompleks boleh dibeli di kedai dalam talian. Rangkaian ini menawarkan banyak pilihan produk insulin untuk pesakit dari semua peringkat umur. Harga purata barang import di farmasi di Moscow: U100 per 1 ml - 130 rubel. Produk U40 tidak akan berharga lebih murah - 150 rubel. Kos pen jarum suntik adalah kira-kira 2000 rubel. Jarum suntik insulin domestik jauh lebih murah - dari 4 hingga 12 rubel per unit.

Peranti am

Pena jarum suntik adalah alat khas untuk pemberian subkutan pelbagai ubat, lebih sering digunakan untuk insulin. Penemuan ini milik syarikat NovoNordisk, yang melancarkannya untuk dijual pada awal tahun 80an. Kerana kesamaannya dengan pena, alat suntikan mendapat nama yang serupa. Hari ini di pasaran farmakologi terdapat banyak pilihan model dari pengeluar yang berbeza.

Badan peranti menyerupai pen biasa, bukan pena sahaja ada jarum, dan bukannya dakwat, terdapat takungan dengan insulin.


Peranti ini merangkumi komponen berikut:

 • badan dan topi;
 • slot kartrij;
 • jarum yang boleh ditukar ganti;
 • alat pengeluaran ubat.

Pena jarum suntik telah menjadi popular kerana kemudahan, kelajuan, kemudahan pentadbiran jumlah insulin yang diperlukan. Ini paling relevan untuk pesakit yang memerlukan rejimen terapi insulin yang diperhebat. Jarum nipis dan kadar pentadbiran ubat yang terkawal dapat mengurangkan gejala kesakitan..

Cara memilih picagari insulin

Pilih penyuntik insulin berdasarkan standard. Untuk orang dewasa, produk dengan panjang jarum 12 mm dan diameter 0.3 mm lebih sesuai. Kanak-kanak memerlukan spesimen panjang 4-5 mm, diameter 0.23 mm. Pesakit gemuk harus membeli jarum yang lebih lama, tanpa mengira usia. Semasa membeli, kebolehpercayaan dan kualiti barang tidak penting. Produk murah mungkin mengandungi penggredan berat sebelah, yang mana tidak mustahil untuk mengira bilangan kubus yang diperlukan dengan betul. Jarum berkualiti rendah boleh pecah dan kekal di bawah kulit.

Jarum suntik insulin yang boleh digunakan semula dengan jarum yang boleh ditanggalkan: gambar

Ketika didiagnosis menghidap diabetes, pesakit menyuntik insulin ke dalam badan setiap hari untuk mengekalkan kadar gula darah yang normal. Untuk membuat suntikan dengan betul, tanpa rasa sakit dan selamat, gunakan jarum suntik insulin dengan jarum yang boleh ditanggalkan.

Bahan habis pakai seperti itu juga digunakan oleh pakar kecantikan semasa pembedahan peremajaan. Dos agen penuaan yang diperlukan diperkenalkan di bawah kulit dengan jarum insulin, kerana ia dibezakan oleh kebolehpercayaan, ketipisan dan komposisi aloi berkualiti tinggi.

Jarum suntik perubatan biasa jarang digunakan untuk menyuntik hormon insulin untuk pesakit diabetes. Pertama, ia perlu disterilkan sebelum digunakan, dan sangat sukar bagi pesakit untuk memilih dos ubat yang betul, yang boleh membahayakan. Atas sebab ini, jarum suntik khas untuk pentadbiran insulin tersedia hari ini. Yang mempunyai perbezaan tertentu.

Jenis dan ciri picagari insulin

Jarum suntik insulin adalah alat perubatan yang diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi dan boleh dipercayai. Dari segi penampilan dan ciri, ia berbeza dengan picagari biasa yang biasa digunakan doktor.

Peranti serupa untuk pemberian sediaan diabetes mempunyai badan silinder lutsinar di mana terdapat tanda dimensi, serta batang bergerak. Batang omboh ke bawah direndam di dalam perumahan dengan hujungnya. Di hujung yang lain terdapat pegangan kecil di mana omboh dan rod bergerak.

Jarum suntik seperti itu mempunyai jarum yang boleh ditukar dilindungi oleh penutup khas. Hari ini, pelbagai syarikat, termasuk syarikat Rusia dan asing, adalah pengeluar barang habis pakai. Jarum suntik insulin dengan jarum yang dapat ditanggalkan dianggap sebagai objek steril, sehingga dapat digunakan hanya sekali, setelah itu jarum ditutup dengan penutup pelindung dan dibuang.

Sementara itu, beberapa doktor membenarkan penggunaan bekalan berulang kali, jika semua peraturan kebersihan dipatuhi. Sekiranya bahan itu digunakan untuk tujuan kosmetik, beberapa suntikan diperlukan dalam satu prosedur. Dalam kes ini, jarum harus diganti sebelum setiap suntikan baru..

Untuk pengenalan insulin, sangat senang menggunakan picagari dengan pembahagian tidak lebih dari satu unit. Semasa merawat kanak-kanak, jarum suntik biasanya dibeli, pembahagiannya adalah 0.5 unit. Semasa membeli, penting untuk memperhatikan keanehan skala. Dijual anda boleh mendapatkan kepekatan ubat 40 PIECES dan 100 PIECES dalam satu mililiter.

Kos bergantung pada isipadu. Selalunya, satu jarum suntikan insulin direka untuk satu mililiter ubat. Pada masa yang sama, pada casing itu sendiri terdapat tanda yang mudah dari 1 hingga 40 bahagian, yang mana pesakit diabetes dapat menentukan dos apa yang harus dimasukkan ke dalam badan. Untuk menjadikannya lebih senang dilayari. Terdapat jadual khas untuk nisbah label dan jumlah insulin.

 • Satu bahagian dikira pada 0.025 ml;
 • Dua bahagian - 0.05 ml;
 • Empat bahagian - 0.1 ml;
 • Lapan bahagian - setiap 0.2 ml;
 • Sepuluh bahagian - sebanyak 0.25 ml;
 • Dua belas bahagian - sebanyak 0.3 ml;
 • Dua puluh bahagian - sebanyak 0.5 ml;
 • Empat puluh bahagian - setiap 1 ml.

Jarum suntik insulin berkualiti terbaik dengan jarum yang boleh ditanggalkan adalah barang dari pengeluar asing, biasanya bahan tersebut dibeli oleh pusat perubatan profesional. Jarum suntik yang dikeluarkan di Rusia mempunyai harga yang lebih rendah, tetapi jarumnya lebih tebal dan lebih panjang, yang merupakan tolak yang ketara.

Jarum suntik yang diimport untuk pentadbiran insulin boleh dibeli dalam jumlah 0.3, 0.5 dan 2 ml.

Cara menggunakan picagari insulin

Sebelum mengumpulkan insulin ke dalam jarum suntik, semua instrumen dan sebotol dengan persediaan disediakan terlebih dahulu. Sekiranya anda perlu memasukkan ubat tindakan yang berpanjangan, insulin dicampurkan secara menyeluruh, ini boleh dilakukan dengan memutar di antara telapak botol sehingga larutan seragam diperoleh.

Omboh bergerak ke tanda yang dikehendaki untuk pengambilan udara. Jarum menusuk penyumbat botol, omboh ditekan dan udara pra-tarikan diperkenalkan. Seterusnya, piston ditarik ke belakang dan jumlah ubat yang diperlukan dikumpulkan, sementara dosnya harus dilampaui sedikit.

Untuk melepaskan lebih banyak gelembung dari larutan dalam jarum suntik, ketuk perlahan di badan, setelah itu jumlah ubat yang tidak diperlukan dikeluarkan kembali ke dalam botol.

Sekiranya ubat-ubatan dengan tindakan yang pendek dan berpanjangan dicampurkan, hanya boleh menggunakan insulin yang mengandungi protein. Sehubungan dengan itu, analog insulin manusia, yang kini terkenal secara meluas, tidak sesuai untuk dicampurkan. Prosedur ini harus dilakukan sekiranya penting untuk mengurangkan jumlah suntikan hormon sepanjang hari..

Untuk mencampurkan ubat menggunakan jarum suntik, lakukan seperti berikut.

 1. Udara dimasukkan ke dalam botol dengan ubat pelepasan berpanjangan;
 2. Selanjutnya, prosedur serupa dilakukan dengan insulin bertindak pendek;
 3. Pertama sekali, ubat bertindak pendek dimasukkan ke dalam jarum suntikan insulin, selepas itu insulin yang berfungsi lama dikumpulkan.

Semasa menaip, penting untuk berhati-hati dan memastikan bahawa ubat-ubatan tidak boleh dicampur dengan masuk ke dalam botol orang lain.

Bagaimana ubat itu diberikan?

Penting bagi setiap pesakit diabetes untuk menguasai teknik memasukkan insulin ke dalam badan. Kadar penyerapan ubat bergantung pada bidang penyuntikan yang dibuat, jadi tempat pentadbiran ubat harus dipilih dengan betul.

Insulin dikeluarkan secara eksklusif ke lapisan lemak subkutan. Dilarang memberikan hormon secara intramuskular dan subkutan, kerana ini boleh mengakibatkan akibat yang serius bagi pesakit.

Pada berat normal, tisu subkutan mempunyai ketebalan kecil, yang jauh lebih kecil daripada panjang jarum insulin standard 13 mm. Oleh itu, sebilangan pesakit diabetes yang tidak berpengalaman melakukan kesalahan apabila mereka tidak melipat kulit dan menyuntik insulin pada sudut 90 darjah. Oleh itu, ubat boleh memasuki lapisan otot, yang akan menyebabkan turunnya glukosa darah yang tajam.

Untuk mengelakkan kesalahan ini, gunakan jarum insulin yang dipendekkan, panjangnya tidak lebih dari 8 mm. Pada masa yang sama, jarum ini mempunyai kehalusan yang meningkat, diameternya 0,3 atau 0,25 mm. Biasanya, bekalan ini dibeli untuk merawat kanak-kanak yang menghidap diabetes. Selain itu, di farmasi anda boleh menemui jarum pendek yang panjangnya tidak lebih dari 5 mm.

Pengenalan hormon insulin adalah seperti berikut.

 • Di bahagian badan, kawasan suntikan tanpa rasa sakit yang paling sesuai dipilih. Tidak perlu merawat kawasan itu dengan alkohol.
 • Dengan ibu jari dan jari telunjuk, mereka menarik lipatan tebal pada kulit sehingga ubat tidak dapat memasuki tisu otot.
 • Jarum dimasukkan di bawah lipatan, sementara sudut harus 45 atau 90 darjah.
 • Semasa memegang lipatan, pelocok picagari ditekan sepanjang jalan.
 • Setelah beberapa saat, jarum dikeluarkan dengan hati-hati dari lapisan kulit, ditutup dengan penutup pelindung, dikeluarkan dari jarum suntik dan dibuang di tempat yang selamat..

Seperti disebutkan di atas, jarum insulin sekali pakai digunakan sekali. Sekiranya mereka digunakan beberapa kali, risiko dijangkiti jangkitan meningkat, yang sangat berbahaya bagi pesakit diabetes. Juga, jika jarum tidak diganti dengan segera, ubat mungkin akan bocor pada suntikan berikutnya. Dengan setiap suntikan, hujung jarum cacat, kerana pesakit boleh membentuk lebam dan meterai di kawasan suntikan.

Maklumat mengenai jarum suntik insulin terdapat dalam video dalam artikel ini..

Cara menggunakan pen insulin?

Untuk mengimbangi kekurangan hormon, seorang pesakit diabetes memerlukan terapi insulin. Jarum suntik dan jarum suntik digunakan untuk mentadbir ubat..

Yang terakhir digunakan lebih kerap kerana kemudahan, kemudahan pentadbiran dan kekurangan ketidakselesaan.

Peranti am

Pena jarum suntik adalah alat khas untuk pemberian subkutan pelbagai ubat, lebih sering digunakan untuk insulin. Penemuan ini milik syarikat NovoNordisk, yang melancarkannya untuk dijual pada awal tahun 80an. Kerana kesamaannya dengan pena, alat suntikan mendapat nama yang serupa. Hari ini di pasaran farmakologi terdapat banyak pilihan model dari pengeluar yang berbeza.

Badan peranti menyerupai pen biasa, bukan pena sahaja ada jarum, dan bukannya dakwat, terdapat takungan dengan insulin.

Peranti ini merangkumi komponen berikut:

 • badan dan topi;
 • slot kartrij;
 • jarum yang boleh ditukar ganti;
 • alat pengeluaran ubat.

Pena jarum suntik telah menjadi popular kerana kemudahan, kelajuan, kemudahan pentadbiran jumlah insulin yang diperlukan. Ini paling relevan untuk pesakit yang memerlukan rejimen terapi insulin yang diperhebat. Jarum nipis dan kadar pentadbiran ubat yang terkawal dapat mengurangkan gejala kesakitan..

Varieti

Pena jarum suntik terdapat dalam tiga bentuk:

 1. Dengan kartrij yang boleh diganti - pilihan yang sangat praktikal dan mudah digunakan. Kartrij dimasukkan ke dalam slot pen, setelah digunakan diganti dengan yang baru.
 2. Dengan kartrij pakai buang - pilihan yang lebih murah untuk peranti suntikan. Ia biasanya dijual dengan persediaan insulin. Ia digunakan sehingga akhir ubat, kemudian dibuang..
 3. Alat jarum pena yang boleh digunakan semula - alat yang direka untuk ubat pengisian diri. Dalam model moden, terdapat penunjuk dos - ia membolehkan anda memasukkan jumlah insulin yang betul.

Pesakit kencing manis memerlukan beberapa pen untuk memberi hormon tindakan yang berbeza. Banyak pengeluar untuk kemudahan mengeluarkan peranti pelbagai warna untuk suntikan. Setiap model mempunyai langkah untuk menetapkan sehingga 1 unit. Untuk kanak-kanak, disyorkan untuk menggunakan pemegang dengan kenaikan 0.5 unit.

Perhatian khusus diberikan pada jarum peranti. Diameter mereka adalah 0.3, 0.33, 0.36 dan 0.4 mm, dan panjangnya 4-8 mm. Jarum yang dipendekkan digunakan untuk menyuntik anak.

Dengan bantuan mereka, suntikan dilakukan dengan sedikit kesakitan dan risiko masuk ke tisu otot. Selepas setiap manipulasi, jarum diubah untuk mengelakkan kerosakan pada tisu subkutan.

Kelebihan peranti

Kelebihan pen jarum suntik termasuk:

 • dos hormon lebih tepat;
 • anda boleh membuat suntikan di tempat awam;
 • memungkinkan untuk menyuntik melalui pakaian;
 • prosedurnya cepat dan lancar;
 • suntikan lebih tepat tanpa risiko masuk ke tisu otot;
 • sesuai untuk kanak-kanak, orang kurang upaya, untuk orang yang mempunyai masalah penglihatan;
 • secara praktikal tidak mencederakan kulit;
 • kesakitan minimum semasa suntikan kerana jarum nipis;
 • kehadiran sarung pelindung memastikan keselamatan;
 • kemudahan dalam pengangkutan.

keburukan

Dengan adanya banyak kelebihan, pen jarum suntik mempunyai beberapa kelemahan:

 • kos tinggi peranti;
 • kesukaran memilih kartrij - banyak syarikat farmakologi menghasilkan pen untuk insulin mereka;
 • berlakunya ketidakselesaan psikologi "penutup mata" pada sesetengah pengguna semasa suntikan;
 • Tidak dapat diperbaiki;
 • kerosakan mekanisme yang kerap.

Masalah pemilihan kartrij dapat diselesaikan ketika membeli peranti dengan sarung yang tidak dapat diganti. Tetapi dari segi kewangan, ini adalah langkah yang tidak selesa - ia membawa kepada rawatan yang lebih mahal.

Algoritma Penggunaan

Untuk suntikan, algoritma berikut diikuti:

 1. Keluarkan alat dari casing, lepaskan penutupnya.
 2. Tentukan kehadiran insulin di takungan. Sekiranya perlu, masukkan kartrij baru (kartrij).
 3. Pasang jarum baru dengan melepaskan penutup pelindung daripadanya..
 4. Goncangkan kandungan insulin.
 5. Periksa keperitan jarum dengan jelas pada titik yang ditunjukkan dalam arahan - setitik cecair akan muncul di hujungnya.
 6. Tetapkan dos yang diperlukan - diukur oleh pemilih khas dan dipaparkan di tingkap perumahan.
 7. Lipat kulit dan suntik. Jarum harus masuk sehingga butang ditekan sepanjang jalan. Pemasangan peranti mestilah betul, pada sudut 90 darjah.
 8. Untuk mengelakkan aliran ubat setelah menekan butang, tahan jarum selama 10 saat.

Selepas setiap suntikan, disarankan untuk menukar jarum, sebagai dia cepat kusam. Tidak disarankan untuk membiarkan saluran peranti terbuka lama. Tapak suntikan seterusnya harus lekukan 2 cm dari sebelumnya.

Tutorial video menggunakan pen jarum suntik:

Pemilihan dan penyimpanan

Sebelum memilih peranti, kekerapan penggunaannya ditentukan. Ketersediaan komponen (lengan dan jarum) untuk model tertentu dan harganya juga diambil kira..

Dalam proses pemilihan juga perhatikan ciri teknikal:

 • berat dan saiz peranti;
 • skala - lebih disukai yang boleh dibaca dengan baik;
 • kehadiran fungsi tambahan (contohnya, isyarat mengenai penyelesaian suntikan);
 • langkah pembahagian - semakin kecil, semakin mudah dan tepat menentukan dosnya;
 • panjang dan ketebalan jarum - yang lebih nipis memberikan rasa sakit, dan yang lebih pendek - sisipan yang selamat tanpa masuk ke otot.

Untuk memanjangkan hayat perkhidmatan, penting untuk mematuhi peraturan penyimpanan pemegang:

 • peranti disimpan pada suhu bilik;
 • simpan dalam kes asal;
 • Jauhkan dari kelembapan, kotoran dan cahaya matahari langsung;
 • tanggalkan jarum dengan segera dan buang;
 • jangan gunakan larutan kimia untuk pembersihan;
 • pen insulin yang diisi disimpan selama 28 hari pada suhu bilik.

Sekiranya peranti tidak berfungsi melalui kerosakan mekanikal, ia dilupuskan. Sebaliknya, gunakan pen baru. Jangka hayat peranti adalah 2-3 tahun.

Video mengenai pen jarum suntik:

Barisan dan harga

Model lekapan yang paling popular adalah:

 1. NovoPen adalah alat popular yang telah digunakan oleh pesakit diabetes selama lebih kurang 5 tahun. Ambang maksimum adalah 60 unit, langkahnya adalah 1 unit.
 2. HumaPenEgro - mempunyai dispenser mekanikal dan langkah 1 unit, ambang adalah 60 unit.
 3. NovoPen Echo - model peranti moden dengan memori terbina dalam, langkah minimum 0,5 unit, ambang maksimum 30 unit.
 4. AvtoPen - peranti yang direka untuk kartrij dengan kelantangan 3 mm. Pemegangnya serasi dengan jarum pakai buang yang berbeza.
 5. HumaPenLeksura - peranti moden dengan kenaikan 0.5 unit. Model ini mempunyai reka bentuk yang bergaya, disajikan dalam beberapa warna..

Kos pen jarum suntik bergantung pada model, pilihan tambahan, pengeluar. Harga purata peranti ialah 2500 rubel.

Pena jarum suntik adalah alat yang sesuai untuk sampel baru untuk pentadbiran insulin. Memberikan ketepatan dan kesakitan prosedur, trauma minimum. Ramai pengguna menyatakan bahawa kelebihannya jauh lebih besar daripada kelemahan peranti..

Jarum suntikan insulin: berapa mililiter cara penggunaan

Diabetes mellitus adalah penyakit endokrin yang teruk di mana pemberian insulin sangat penting. Bagaimana memilih picagari insulin dan membuat suntikan? Anda akan mendapat maklumat yang diperlukan dalam artikel.

Picagari insulin klasik

Picagari khas mula digunakan pada 20-an abad yang lalu (beberapa tahun selepas penemuan insulin). Pada masa ini, di rangkaian farmasi anda dapat mencari alat yang paling moden.

Apa itu picagari?

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan - semasa suntikan, sebahagian ubat mungkin berlarutan di jarum, kerana kurang insulin daripada biasanya akan memasuki aliran darah,
 • dengan jarum terpadu (disatukan ke dalam jarum suntik), yang menghilangkan kehilangan ubat semasa pentadbiran.

Jarum suntik sekali pakai, penggunaan semula dilarang. Selepas suntikan, jarum menjadi kusam. Sekiranya penggunaan berulang, risiko mikrotrauma kulit semasa menindiknya meningkat. Ini dapat menyebabkan perkembangan komplikasi purulen (abses), kerana pada diabetes mellitus proses regenerasi terganggu..

 1. Silinder lutsinar dengan tanda - supaya anda dapat menganggarkan jumlah ubat yang ditaip dan disuntik. Jarum jarum nipis dan panjang, diperbuat daripada plastik.
 2. Jarum yang boleh diganti atau disatukan, dilengkapi dengan penutup pelindung.
 3. Piston direka untuk memasukkan ubat ke jarum.
 4. Sealant. Ini adalah sekeping getah gelap di tengah-tengah peranti, menunjukkan jumlah ubat yang direkrut.
 5. Flange (direka untuk menahan jarum suntik semasa suntikan).

Adalah perlu untuk mengkaji skala pada badan dengan teliti, kerana pengiraan hormon input bergantung pada ini.

Cara membuat pilihan yang tepat?

Pelbagai model tersedia untuk dijual. Pilihannya mesti diberi perhatian serius, kerana kesihatan pesakit bergantung pada kualiti alat.

Peranti "betul" mempunyai:

 • omboh licin, yang berukuran sesuai dengan badan picagari,
 • jarum nipis dan pendek terbina dalam,
 • badan lutsinar dengan tanda yang jelas dan kekal,
 • skala optimum.

Penting! Jarum suntik hanya boleh dibeli di farmasi yang dipercayai!

Cara mendapatkan dos hormon yang betul?

Pesakit dilatih oleh jururawat yang berpengalaman. Adalah sangat penting untuk mengira berapa banyak ubat yang anda perlukan untuk disuntik, kerana penurunan dan peningkatan gula dalam darah adalah keadaan yang mengancam nyawa.

Di Rusia, anda boleh menemui jarum suntik dengan tanda:

 • U-40 (dihitung berdasarkan dos insulin 40 PIECES dalam 1 ml),
 • U-100 (untuk 1 ml ubat - 100 PIECES).

Selalunya, pesakit menggunakan model berlabel U-100.

Perhatian! Tanda untuk picagari dengan label berbeza adalah berbeza. Sekiranya sebelum ini anda memasukkan kuantiti persiapan tertentu dengan "perseratus", perlu dilakukan penghitungan ulang untuk "empat puluh".

Untuk kemudahan penggunaan, peranti tersedia dengan topi dalam pelbagai warna (merah untuk U-40, oren untuk U-100).

1 bahagian0.025 ml1 unit insulin
20.05 ml2 unit
40.1 ml4 unit
100.25 ml10ED
dua puluh0.5 ml20 unit
401 ml40 unit

Untuk suntikan tanpa rasa sakit, pemilihan panjang dan diameter jarum yang betul adalah penting. Yang paling nipis digunakan pada zaman kanak-kanak. Diameter jarum optimum ialah 0.23 mm, panjang - dari 8 hingga 12.7 mm.

Cara menyuntik insulin?

Agar hormon dapat diserap dengan cepat oleh badan, ia mesti diberikan secara subkutan.

Kawasan terbaik untuk pentadbiran insulin:

 • bahu luar,
 • kawasan di sebelah kiri dan kanan pusar dengan peralihan ke belakang,
 • paha depan,
 • kawasan subskapular.

Untuk tindakan pantas, disarankan untuk menyuntik ke dalam perut. Insulin terpanjang diserap dari kawasan subscapular.

 1. Tanggalkan penutup pelindung dari botol..
 2. Tumbuk penyumbat getah,
 3. Balikkan botol terbalik.
 4. Dapatkan jumlah ubat yang diperlukan, melebihi dos sebanyak 1-2 unit.
 5. Gerakkan omboh dengan berhati-hati, keluarkan udara dari silinder..
 6. Rawat kulit dengan alkohol perubatan di tempat suntikan.
 7. Buat suntikan pada sudut 45 darjah, suntikan insulin.

Pen picagari

Model moden. Dilengkapi dengan mekanisme pentadbiran automatik, yang sangat mudah bagi pesakit yang menghabiskan banyak masa di luar rumah.

Peranti penyuntik

Model berikut boleh dijual:

 • dengan kartrij tertutup (boleh guna),
 • isi semula (kartrij boleh ditukar).

Pena jarum suntik popular di kalangan pesakit. Walaupun dalam pencahayaan yang buruk, mudah untuk memasukkan dos ubat yang diinginkan, kerana ada iringan suara (klik khas didengar pada setiap unit insulin).

 • jumlah hormon yang diperlukan diselaraskan secara automatik,
 • kemandulan (tidak perlu menaip insulin dari botol),
 • beberapa suntikan boleh dibuat pada waktu siang,
 • dos tepat,
 • kemudahan penggunaan,
 • alat ini dilengkapi dengan jarum pendek dan nipis, sehingga pesakit secara praktikal tidak merasakan suntikan,
 • pentadbiran ubat "tekan butang" pantas.

Peranti penyuntik automatik lebih rumit daripada picagari klasik.

 • sarung plastik atau logam,
 • kartrij insulin (kapasiti dikira 300 unit),
 • jarum pakai buang,
 • penutup pelindung,
 • pengatur dos hormon (butang pelepasan),
 • mekanisme penghantaran insulin,
 • tetingkap di mana dos ditunjukkan,
 • penutup khas dengan penahan klip.

Beberapa peranti moden mempunyai paparan elektronik di mana anda dapat membaca maklumat penting: tahap kepenuhan lengan baju, set dos. Peralatan berguna - pengapit khas yang menghalang pengenalan kepekatan ubat yang terlalu tinggi.

Cara menggunakan "insulin pen"?

Peranti ini sesuai untuk kanak-kanak dan orang tua, tidak memerlukan kemahiran khas. Bagi pesakit yang tidak dapat menyuntik diri, anda boleh memilih model dengan sistem automatik.

 1. Periksa ubat dalam penyuntik.
 2. Tanggalkan penutup pelindung.
 3. Kencangkan jarum pakai buang.
 4. Untuk membebaskan peranti dari gelembung udara, anda perlu menekan butang yang terletak di kedudukan sifar dispenser suntikan. Setitik akan muncul di hujung jarum.
 5. Dengan menggunakan butang khas, sesuaikan dos.
 6. Masukkan jarum di bawah kulit, tekan butang yang bertanggungjawab untuk penyediaan hormon secara automatik. Memerlukan ubat selama sepuluh saat.
 7. Tanggalkan jarum.

Penting! Sebelum membeli pen jarum suntik, berjumpa dengan doktor anda yang dapat memilih model yang tepat dan ajar anda cara menyesuaikan dos.

Perkara yang perlu dicari semasa membeli peranti?

Anda hanya perlu membeli penyuntik dari pengeluar yang dipercayai.

 • langkah pembahagian (biasanya 1 unit atau 0.5),
 • skala (ketajaman fon, ukuran digit yang mencukupi untuk membaca dengan selesa),
 • jarum yang selesa (panjang 4-6 mm, nipis dan tajam, dengan lapisan khas),
 • kebolehkerjaan mekanisme.

Peranti tidak menarik perhatian orang yang tidak dikenali.

Pistol picagari

Peranti terbaru, direka khas untuk pemberian ubat tanpa rasa sakit di rumah dan mengurangkan ketakutan terhadap suntikan.

Peranti suntikan

Komponen peranti:

 • sarung plastik,
 • katil di mana jarum suntikan sekali pakai diletakkan,
 • pencetus.

Untuk mentadbir hormon, alat ini diisi dengan picagari insulin klasik..

 • tidak memerlukan kemahiran khas dan pengetahuan perubatan,
 • pistol memastikan kedudukan jarum yang betul dan membenamkannya ke kedalaman yang dikehendaki,
 • suntikan cepat dan tidak menyakitkan.

Semasa memilih pistol suntikan, anda perlu memeriksa sama ada tempat tidur sesuai dengan ukuran jarum suntik.

 1. Dapatkan dos insulin yang betul.
 2. Sediakan pistol: picit pistol dan tetapkan picagari di antara tanda merah.
 3. Pilih kawasan perkenalan.
 4. Tanggalkan penutup pelindung.
 5. Lipat kulit. Sapukan peranti pada jarak 3 mm dari kulit, pada sudut 45 darjah.
 6. Tarik pencetus. Peranti memasukkan jarum ke dalam ruang subkutan ke kedalaman yang diinginkan.
 7. Pentadbiran ubat secara perlahan dan lancar.
 8. Dengan pergerakan tajam, lepaskan jarum.

Setelah digunakan, basuh alat dengan air suam dan sabun dan keringkan pada suhu bilik. Pilihan jarum suntikan untuk suntikan bergantung pada usia pesakit, dos insulin dan pilihan individu..

Jenis dan ciri picagari insulin

Untuk mencapai tujuan ini, sebilangan pesakit tidak hanya harus mengikuti diet, tetapi juga mengambil ubat khas atau secara subkutan memberikan jumlah insulin yang diperlukan untuk tubuh. Berkat picagari khas, suntikan hormon dapat dilakukan dengan cepat dan tanpa rasa sakit..

Apa itu picagari insulin?

Selalunya, jarum suntikan insulin digunakan untuk memberi ubat. Dalam penampilan mereka, ia serupa dengan alat perubatan konvensional, kerana ia merangkumi perumahan, piston khas, jarum.

Apa produknya:

Kekurangan produk kaca adalah keperluan untuk mengira bilangan unit ubat secara berkala, jadi sekarang lebih jarang digunakan. Pilihan plastik memberikan suntikan dalam bahagian yang betul.

Ubat ini habis dimakan sepenuhnya tanpa meninggalkan sisa di dalam bekas. Mana-mana jarum suntik yang disenaraikan boleh digunakan beberapa kali, dengan syarat ia terus diberi antiseptik dan digunakan oleh satu pesakit.

Produk plastik boleh didapati dalam beberapa versi. Anda boleh membelinya di hampir semua farmasi.

Isipadu dan panjang jarum

Jarum suntik insulin boleh mempunyai isipadu yang berbeza, yang menentukan jumlah insulin yang terkandung, dan panjang jarum. Setiap model mempunyai skala dan bahagian khas yang membantu anda mendahului berapa mililiter ubat yang boleh anda isi.

Menurut piawaian yang ditetapkan, 1 ml ubat adalah 40 unit / ml. Alat perubatan seperti itu dilabel u40. Beberapa negara menggunakan insulin yang mengandungi 100 unit dalam setiap ml larutan..

Untuk melakukan suntikan melalui hormon seperti itu, anda perlu membeli picagari khas dengan ukiran u100.

Sebelum menggunakan alat tersebut, perlu menentukan lebih lanjut kepekatan ubat yang diberikan.

Kehadiran kesakitan pada masa suntikan ubat bergantung pada jarum insulin yang dipilih. Ubat ini datang dengan suntikan subkutan ke dalam tisu adiposa. Kemasukannya secara tidak sengaja ke dalam otot menyumbang kepada perkembangan hipoglikemia, jadi anda perlu memilih jarum yang tepat. Ketebalannya dipilih dengan mengambil kira kawasan di badan di mana ubat akan diberikan.

Jenis jarum bergantung pada panjang:

 • pendek (4-5 mm);
 • sederhana (6-8 mm);
 • panjang (lebih dari 8 mm).

Panjang optimum ialah 5-6 mm. Penggunaan jarum dengan parameter ini mencegah ubat masuk ke otot, menghilangkan risiko komplikasi.

Jenis Jarum Suntik

Pesakit mungkin tidak mempunyai kemahiran perubatan, tetapi pada masa yang sama dia dapat dengan mudah melakukan suntikan ubat. Untuk melakukan ini, cukup memilih versi produk insulin yang paling sesuai. Penggunaan jarum suntik yang sesuai untuk pesakit dalam semua aspek memungkinkan untuk memberikan suntikan sepenuhnya tanpa rasa sakit, dan juga memberikan kawalan dos hormon yang diperlukan.

Terdapat beberapa jenis alat:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan atau disepadukan;
 • pen picagari.

Dengan jarum yang boleh ditukar ganti

Ciri ini adalah kelebihan penting, kerana walaupun kesalahan dos kecil boleh mengakibatkan akibat negatif. Produk penukaran jarum mengurangkan risiko komplikasi semasa terapi insulin.

Instrumen sekali pakai yang paling biasa mempunyai jumlah 1 ml dan ditujukan untuk satu set ubat 40-80 unit.

Jarum suntik dengan jarum bersepadu atau boleh ditukar praktikal tidak berbeza antara satu sama lain. Perbezaan antara keduanya hanya pada produk yang tidak ada kemungkinan untuk menukar muncung untuk tusukan, jarum disolder.

Kelebihan picagari dengan komponen terbina dalam:

 • lebih selamat, kerana mereka tidak kehilangan titisan ubat dan memastikan pesakit menerima dos yang dipilih sepenuhnya;
 • tidak mempunyai zon mati.

Ciri-ciri lain, termasuk pembahagian dan skala pada kes itu, sama dengan parameter alat perubatan lain.

Pen picagari

Alat perubatan dengan piston automatik dipanggil pen jarum suntik. Produk boleh berupa plastik dan kaca. Pilihan pertama adalah yang paling biasa di kalangan pesakit.

 • perumahan;
 • kartrij yang diisi dengan ubat;
 • dispenser;
 • penutup topi dan jarum;
 • pemampat getah;
 • penunjuk (digital);
 • butang untuk ubat;
 • penutup pen.

Kelebihan peranti sedemikian:

 • tanpa rasa sakit dengan tusukan;
 • kemudahan pengurusan;
 • kekurangan keperluan perubahan kepekatan ubat kerana kartrij khas digunakan;
 • kartrij dengan ubat cukup untuk jangka masa yang panjang;
 • mempunyai skala terperinci untuk memilih dos;
 • Adalah mungkin untuk menyesuaikan kedalaman tusukan.
 • penyuntik tidak dapat diperbaiki sekiranya berlaku kerosakan;
 • sukar untuk mencari kartrij ubat yang betul;
 • harga tinggi.

Pembahagian

Menggunakan produk dengan pelabelan yang tidak betul boleh mengakibatkan dos yang tidak betul. Untuk pilihan volume hormon yang betul, disediakan tanda pembezaan khas. Produk U40 mempunyai topi merah dan alat u100 mempunyai warna oren.

Dalam pena insulin juga mempunyai kelulusan tersendiri. Penyuntik digunakan dengan hormon yang kepekatannya adalah 100 unit. Ketepatan dos bergantung pada panjang langkah antara bahagian: semakin kecil, semakin tepat jumlah insulin akan ditentukan.

Bagaimana nak guna?

Sebelum melakukan prosedur, anda harus menyediakan semua alat dan sebotol ubat.

Sekiranya perlu, pemberian hormon secara serentak dengan tindakan yang panjang dan pendek, anda memerlukan:

 1. Masukkan udara ke dalam bekas dengan ubat (dilanjutkan).
 2. Lakukan prosedur yang serupa dengan menggunakan insulin pendek.
 3. Ambil ubat bertindak pendek dengan jarum suntik, dan kemudian hanya dipanjangkan.

Peraturan pentadbiran ubat:

 1. Lap botol ubat dengan lap alkohol. Sekiranya anda ingin memasukkan sejumlah besar, maka insulin mesti digoncang terlebih dahulu untuk mendapatkan suspensi homogen.
 2. Masukkan jarum ke dalam botol, kemudian tarik omboh hingga bahagian yang dikehendaki.
 3. Penyelesaiannya mesti keluar dalam jarum suntik sedikit lebih daripada yang diperlukan.
 4. Sekiranya gelembung muncul, goncangkan larutan dan peras udara dengan omboh.
 5. Lap kawasan yang akan disuntik dengan antiseptik.
 6. Lipat kulit, kemudian suntik.
 7. Selepas setiap suntikan, jarum mesti diganti jika boleh ditukar ganti.
 8. Sekiranya panjang penanda melebihi 8 mm, maka suntikan mesti dilakukan pada sudut untuk mengelakkan masuk ke otot.

Foto menunjukkan cara mentadbir ubat dengan betul:

Cara mengira insulin?

Untuk pentadbiran ubat yang betul, perlu mengira dosnya. Jumlah insulin yang diperlukan pesakit bergantung pada kadar glisemik..

Dos tidak boleh sama sepanjang masa, kerana bergantung pada XE (unit roti).

Penting bagi pesakit untuk belajar bagaimana mengira keperluan insulin, kerana mustahil untuk memahami secara berbeza berapa ml ubat yang diperlukan untuk mengimbangi karbohidrat yang dimakan..

Setiap bahagian pada penyuntik adalah kelulusan ubat, sesuai dengan jumlah penyelesaian tertentu. Sekiranya pesakit menerima 40 PIECES, maka, dengan menggunakan penyelesaian dalam 100 PIECES, dia perlu memperkenalkan 2.5 unit / ml pada produk u100 (100: 40 = 2.5).

Jadual peraturan pengiraan:

4 unit0.1 ml
6 unit0.15 ml
40 unit1.0 ml

Cara menggunakan pen?

Penggunaan pen jarum suntik adalah seperti berikut:

 1. Pasang jarum pakai baru pada produk..
 2. Tentukan dos ubat.
 3. Tatal dail sehingga nombor yang dikehendaki muncul di dail..
 4. Lakukan suntikan dengan menekan butang yang terletak di bahagian atas pemegang (selepas tusukan).

Peraturan kos dan pemilihan

Orang yang selalu menjalankan terapi insulin tahu berapa banyak bahan yang diperlukan untuk kos ini.

Anggaran kos sehelai:

 • dari 130 rubel untuk produk u100;
 • dari 150 rubel untuk produk u40;
 • kira-kira 2000 rubel untuk pen jarum suntik.

Harga yang dinyatakan hanya berlaku untuk peranti yang diimport. Kos domestik (satu kali) adalah kira-kira 4-12 rubel.

Terdapat standard yang perlu dipertimbangkan ketika memilih produk untuk terapi insulin..

Ini termasuk:

 1. Panjang jarum bergantung pada usia pesakit. Kanak-kanak kecil disarankan menggunakan jarum dengan panjang 5 mm, dan orang dewasa - hingga 12 tahun.
 2. Orang yang menghidap obesiti harus menggunakan produk yang menusuk hingga kedalaman 8 mm..
 3. Produk murah mempunyai kualiti dan kebolehpercayaan yang lebih rendah.
 4. Tidak semua pen jarum suntik dapat mencari kartrij yang dapat diganti, jadi semasa membelinya, anda harus mengetahui terlebih dahulu maklumat mengenai ketersediaan bekalan untuk suntikan.

Penting untuk memahami bahawa keberkesanan terapi insulin bergantung pada instrumen yang dipilih oleh pesakit untuk suntikan..

Kehidupan diabetes bergantung pada pilihan jarum suntik dan dos insulin

Bagi pesakit kencing manis, terapi insulin sangat penting kerana dapat mengimbangi gangguan metabolisme karbohidrat. Menyuntik insulin hormon dengan jarum suntik adalah cara yang biasa dan murah. Jarum suntik insulin mula digunakan pada 20-an abad yang lalu, dua tahun selepas penemuan insulin. Rangkaian farmasi mempunyai banyak pilihan jarum suntikan sekali pakai. Semuanya steril.

Jenis Jarum Suntik

Apa itu picagari? Gunakan model berikut:

 • jarum suntikan insulin klasik dengan jarum yang boleh ditanggalkan atau disatukan, yang menghilangkan kehilangan ubat;
 • pen insulin;
 • elektronik (picagari automatik, pam insulin).

Alat jarum suntikan itu mudah, pesakit membuat suntikan sendiri, tanpa bantuan doktor. Dalam picagari insulin:

 • Silinder dengan skala. Tanda dengan tanda sifar wajib dilihat pada kes itu. Badan silinder telus sehingga jumlah ubat yang diambil dan diberikan dapat dilihat. Jarum suntik insulin panjang dan nipis. Tidak kira pengilang dan harganya, diperbuat daripada plastik.
 • Jarum yang boleh diganti dilengkapi dengan penutup pelindung.
 • Omboh. Direka untuk mengarahkan ubat ke jarum. Ia dirancang supaya suntikan dilakukan dengan lancar, tanpa rasa sakit.
 • Sealant. Sekeping getah gelap di tengah jarum suntik yang mencerminkan jumlah ubat yang diambil;
 • Bebibir.

Pada masa ini, penggunaan jarum suntik untuk insulin melibatkan pengisian bahan bakar terlebih dahulu, kemandulan proses dipertahankan. Model sedemikian berukuran kecil, senang digunakan. Anda boleh membeli picagari automatik yang mahal yang dilengkapi dengan sistem amaran.

Pembantu akan memberitahu anda tentang perlunya suntikan pada waktu tertentu, mengingatkan anda bila suntikan sebelumnya dibuat, dan menunjukkan jumlah ubat yang diberikan. Inovasi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pam insulin - pam elektronik yang memberikan hormon ke badan.

Ubat, seperti dalam pen, dibekalkan dari kartrij yang dipasang di mekanisme terlebih dahulu.

Cara memilih picagari yang berkualiti

 • Jarum suntik untuk terapi insulin dirancang untuk kemudahan, dan yang paling penting, keselamatan pesakit. Picagari "betul":
 • badan telus dengan bahagian yang tidak dapat dipisahkan;
 • omboh licin;
 • jarum canggih dan terpendek terbina dalam;
 • tahap pembahagian yang optimum;
 • bahan hipoalergenik.

Seorang pesakit diabetes harus mengkaji gradasi pada badan jarum suntik, yang bergantung pada pengiraan hormon. Satu tahap pembahagian adalah jumlah minimum hormon yang ditaip ke dalam badan. Bilangan garis pemisah dalam jarum suntik pengeluar berbeza adalah berbeza.

Pena jarum suntik dianggap berkualiti tinggi. Dosis insulin di sana ditetapkan secara bertahap satu unit, dan jarumnya lebih tipis daripada jarum suntik. Di samping itu, suntikan tidak dapat dilihat dan hampir sepantas kilat..

Berapa kos picagari? Harga picagari konvensional bergantung pada isipadu. Kos pen insulin bergantung pada tempoh penggunaan. Dengan kartrij sekali pakai (direka sehingga 20 hari penggunaan) - pen yang lebih murah dan boleh diisi semula (sehingga 3 tahun) - mahal.

Di mana untuk membeli produk untuk pesakit diabetes? Anda perlu mempercayai rangkaian farmasi yang dipercayai sepenuhnya.

Markup

Jarum suntik digredkan oleh kepekatan hormon insulin di dalam botol. Botol farmasi insulin mengandungi 40 unit setiap isipadu dalam 1 ml. Oleh itu, pilih picagari bertanda U40 dengan penutup merah pada jarum. Di tempat di mana harus ada tanda 0,5 ml akan ada 20 unit, dan bukannya 1 ml - 40 unit. Satu unit insulin dalam jarum suntik U40 - 0,025 ml hormon.

Untuk larutan insulin yang lebih pekat dalam satu botol 100 unit per 1 ml, jarum suntik bertanda U100 digunakan. Ini bermaksud bahawa bukannya 1 ml mengandungi 100 unit, dan 0.5 ml mengandungi 50 unit. Jarum suntik seperti itu mempunyai penutup pelindung oren.

Jarum - Ciri

Ketebalan jarum ditandai dengan huruf Latin G. Lebar 0,23 mm dianggap optimum..

Panjang jarum suntik insulin ialah 8 dan 12.7 mm, untuk pen jarum suntik dari 4 hingga 8 mm.

Bagi pemula terapi insulin, lebih baik menggunakan jarum 4 mm, untuk kanak-kanak dari 4 hingga 5 mm. Kemudian, pesakit boleh menggunakan jarum lebih lama.

Penggunaan satu jarum berulang kali mempunyai kesan negatif bagi pesakit. Satu jarum disyorkan untuk digunakan sekali, dalam kes yang melampau, tidak lebih dari dua kali. Apabila disapukan 3-5 kali, jarum menjadi kusam dan rasa sakit semasa pentadbiran meningkat.

Jarum dalam pena insulin juga perlu ditukar lebih kerap. Sekiranya anda ragu-ragu, ubat itu akan habis. Dari penggunaan yang kerap, jarum menjadi tersumbat dengan kristal gula dan pentadbiran insulin menjadi bermasalah..

Nilai pembahagian

Langkah pembahagian ditunjukkan dalam:

Jarum suntik insulin standard adalah kapasiti 1 ml 10 unit 20 bahagian, yang bermaksud langkah pembahagian 2 unit (40: 20 = 2). Kesalahan dos adalah ½ dari harga pembahagian, yang bermaksud dos insulin adalah +/- 1 UNIT. Ketidakcocokan ini menurunkan kadar gula kepada hipoglikemia. Oleh itu, lebih baik menggunakan jarum suntik dalam 1 ml dengan kenaikan 0.25 PIECES, maka insulin selamat untuk pesakit.

Pengiraan dos

Pengiraan dos insulin dilakukan berdasarkan kapasiti botol. Satu botol 5 ml mengandungi 200 unit hormon. Sekiranya kita melakukan pengiraan matematik (200: 5 = 40), kita melihat bahawa dalam 1 ml larutan - 40 unit insulin. Satu botol digunakan beberapa kali, oleh itu memerlukan simpanan. Seperti kebanyakan ubat, insulin disimpan di persekitaran yang sejuk, seperti peti sejuk.

Untuk jarum suntik 1 ml dengan langkah pembahagian 2 IU, lapan bahagian diisi dengan ubat, untuk pentadbiran pesakit 16 unit insulin.

Dos insulin setiap hari pesakit diabetes tidak boleh melebihi 1 unit per 1 kg berat pesakit. Jika tidak, risiko berlebihan adalah nyata. Berapakah bilangan kubus insulin untuk pesakit tertentu, seorang ahli endokrinologi mengira.

Bagaimana nak guna

Pengumpulan ubat dalam jarum suntik dilakukan menggunakan antiseptik. Pada mulanya, palam botol dilap dengan antiseptik bebas alkohol.

Setelah mengambil jarum suntik yang diinginkan, dos yang sesuai dikumpulkan ke dalamnya. Untuk melakukan ini, piston picagari ditarik kembali ke gradasi yang diinginkan dan penutup botol dicucuk. Kemudian mereka menekan piston, yang memprovokasi udara ke dalam gelembung. Botol dengan jarum suntik dibalikkan dan hormon dikumpulkan dalam jumlah yang sedikit lebih besar daripada yang diperlukan. Sekiranya udara terkumpul di dalam jarum suntik, udara akan diperah oleh piston.

Tempat di mana mereka merancang untuk memberi suntikan juga disapu dengan larutan antiseptik. Ubat ini disuntikkan dangkal di bawah kulit, pada sudut 45-75 darjah. Untuk pengedaran insulin yang betul, jarum ditarik setelah berhenti 10-15 saat.

Jarum suntik insulin - cara menggunakan dan mengira dos, jumlah dan harga di farmasi

Lebih daripada empat peratus populasi dewasa dunia menderita diabetes. Walaupun nama penyakit ini "manis", ini menimbulkan bahaya serius bagi orang yang sakit.

Pesakit sentiasa memerlukan insulin - hormon pankreas, yang tidak dihasilkan oleh badan diabetes sendiri, satu-satunya pembekal adalah pengganti tiruan.

Mereka mengumpulkannya melalui jarum suntikan insulin khas dengan jarum tipis dan tanda yang dibahagi dengan jumlah unit, dan bukan mililiter, seperti dalam keadaan biasa.

Apa itu picagari insulin

Jarum suntik untuk pesakit kencing manis terdiri daripada badan, piston dan jarum, jadi tidak jauh berbeza dengan alat perubatan yang serupa. Terdapat dua jenis alat insulin - kaca dan plastik.

Yang pertama jarang digunakan sekarang, kerana memerlukan pemprosesan dan pengiraan berterusan jumlah input insulin.

Versi plastik membantu melakukan suntikan dalam bahagian yang betul dan sepenuhnya, tanpa meninggalkan sisa ubat.

Seperti kaca, jarum suntik plastik dapat digunakan berulang kali jika ditujukan untuk satu pesakit, tetapi disarankan untuk merawatnya dengan antiseptik sebelum setiap penggunaan. Terdapat beberapa pilihan untuk produk plastik yang boleh dibeli di mana-mana farmasi tanpa masalah. Harga picagari insulin berbeza-beza bergantung pada pengeluar, jumlah dan parameter lain.

Isipadu

Setiap pesakit diabetes harus mengetahui berapa jumlah jarum suntik insulin. Setiap model mempunyai skala dan bahagian yang dicat yang menunjukkan kepada pesakit berapa jumlah insulin pekat ditempatkan. Biasanya, 1 ml ubat adalah 40 u / ml, dan produk seperti itu bertanda u-40.

Di banyak negara, insulin digunakan, mengandungi 1 unit larutan 100 unit (u100). Dalam kes ini, anda perlu membeli barang khas dengan kelulusan yang berbeza. Pada masa pembelian, bersama dengan pertanyaan, berapa ml dalam jarum suntik insulin, anda harus berminat dengan kepekatan ubat yang diberikan.

Panjang jarum

Oleh kerana ubat itu disuntik ke dalam badan setiap hari dan berulang kali, anda harus memilih jarum insulin yang betul. Hormon disuntik ke dalam lemak subkutan, mengelakkan masuk ke otot, jika tidak, ia boleh menyebabkan hipoglikemia.

Ketebalan jarum untuk alasan ini dipilih berdasarkan ciri-ciri individu badan. Menurut kajian, lapisan subkutan berbeza-beza bergantung pada jantina, umur dan berat badan seseorang.

Ketebalan tisu lemak juga berbeza pada tubuh, jadi disarankan bagi pesakit untuk menggunakan jarum insulin dengan panjang yang berbeza. Mereka mungkin:

 • pendek - dari 4 hingga 5 mm
 • sederhana - dari 6 hingga 8 mm;
 • panjang - lebih daripada 8 mm.

Jenis Jarum Suntikan Insulin

Sekarang, untuk membuat suntikan insulin, anda tidak perlu mempunyai kemahiran perubatan khas.

Seorang pesakit diabetes boleh membeli beberapa jenis produk insulin untuk suntikan, berbeza dalam beberapa parameter.

Jarum suntik yang dipilih dengan betul akan menjadikan suntikan selamat, tidak menyakitkan dan memudahkan pesakit mengawal dos hormon. Hari ini, terdapat tiga jenis instrumen untuk pentadbiran insulin subkutan:

 • dengan jarum yang boleh ditanggalkan;
 • dengan jarum bersepadu;
 • pen insulin.

Dengan jarum yang boleh ditukar ganti

Peranti ini melibatkan mengeluarkan muncung dengan jarum semasa pengumpulan insulin.

Dalam suntikan seperti itu, piston bergerak dengan lembut dan lancar untuk mengurangkan kesilapan, kerana walaupun kesalahan kecil dalam memilih dos hormon dapat menyebabkan akibat buruk.

Alat jarum yang boleh ditukar mengurangkan risiko ini. Yang paling biasa adalah item sekali pakai 1 miligram yang membolehkan anda menaip insulin dari 40 hingga 80 unit.

Dengan jarum bersepadu

Mereka hampir tidak berbeza dengan pandangan sebelumnya, satu-satunya perbezaan adalah bahawa jarum disolder ke badan, oleh itu ia tidak dapat dikeluarkan.

Suntikan intradermal lebih selamat kerana penyuntik bersepadu tidak kehilangan insulin dan tidak mempunyai zon mati yang terdapat dalam model yang dinyatakan di atas..

Ini menunjukkan bahawa apabila ubat disuntik dengan jarum bersepadu, kehilangan hormon dikurangkan menjadi sifar. Ciri-ciri alat lain dengan jarum yang boleh ditukar sama dengan alat ini, termasuk skala pembahagian dan jumlah kerja.

Pen picagari

Inovasi yang cepat tersebar di kalangan pesakit diabetes. Pen insulin telah dibangunkan baru-baru ini. Menggunakannya, suntikan cepat dan mudah. Orang yang sakit tidak perlu memikirkan jumlah hormon yang diberikan dan perubahan kepekatannya.

Pena insulin disesuaikan untuk menggunakan kartrij khas yang diisi dengan ubat. Mereka dimasukkan ke dalam casing peranti, setelah itu mereka tidak memerlukan penggantian untuk waktu yang lama. Penggunaan picagari dengan jarum ultra tipis sepenuhnya menghilangkan rasa sakit semasa suntikan.

Pembahagian pada jarum suntikan insulin

Untuk orientasi bebas pada penyuntik insulin, terdapat kelulusan yang sesuai dengan kepekatan ubat di dalam botol. Setiap tanda pada silinder menunjukkan bilangan unit..

Sebagai contoh, jika suntikan dibuat untuk kepekatan U40, maka di mana 0.5 ml ditunjukkan, angka itu adalah 20 unit, dan pada tahap 1 ml - 40.

Sekiranya pesakit menggunakan pelabelan yang salah, maka daripada dos yang ditetapkan, dia akan memperkenalkan dirinya sama ada dos hormon yang besar atau lebih rendah, dan ini penuh dengan komplikasi.

Untuk menentukan jumlah insulin yang diperlukan dengan betul, ada tanda khas yang membezakan satu jenis produk dari yang lain. Jarum suntik U40 mempunyai penutup merah dan hujung U100 berwarna jingga. Pena insulin juga mempunyai kelulusan tersendiri. Produk direka untuk kepekatan 100 unit, jadi apabila pecah, anda harus membeli penyuntik sekali pakai U100 sahaja.

Cara menggunakan picagari insulin

Teknik pemberian hormon kepada orang sakit dijalankan mengikut arahan. Penting untuk tidak membuat tusukan yang dalam agar tidak masuk ke dalam otot. Kesalahan pertama pemula adalah pengenalan ubat pada sudut, kerana pengisi memasuki tisu otot dan tidak menghasilkan tindakan yang diinginkan. Peraturan untuk pentadbiran insulin:

 1. Ia diberikan secara subkutan. Tempat terbaik untuk suntikan adalah perut, kaki, lengan.
 2. Apabila menggunakan jarum lebih dari 8 mm, perlu menyuntik pada sudut 45 darjah. Di perut, tusukan dengan jarum besar tidak berbaloi.
 3. Jarum tetap boleh digunakan berulang kali untuk pesakit yang sama. Sebelum suntikan baru, ia mesti dirawat dengan alkohol.

Cara mengira insulin

Untuk memasukkan ubat dengan betul, anda perlu mengira jumlahnya. Untuk melindungi dirinya daripada akibat negatif, pesakit mesti belajar mengira dos berbanding dengan bacaan gula.

Setiap bahagian dalam penyuntik adalah pengurangan insulin, yang sesuai dengan isipadu larutan yang disuntikkan. Dos yang ditetapkan oleh doktor tidak boleh diubah. Walau bagaimanapun, jika pesakit diabetes menerima 40 unit sehari.

hormon, apabila menggunakan ubat sebanyak 100 unit, dia perlu mengira insulin dalam jarum suntik mengikut formula: 100: 40 = 2.5. Maksudnya, pesakit harus menggunakan 2.5 u / ml dalam jarum suntik dengan kelulusan 100 u.

Peraturan untuk mengira insulin dalam jadual:

Bilangan unitPenyelesaian dalam ml
40.1
60.15
401,0

Cara mendapatkan insulin

Sebelum anda mendapat dos hormon yang betul, anda harus menarik piston penyuntik, yang menentukan dos yang diingini, kemudian menusuk gabus botol.

Untuk masuk ke udara, anda perlu menekan piston, kemudian membalikkan botol dan mengumpulkan larutan sehingga jumlahnya sedikit lebih besar daripada dos yang diperlukan.

Untuk mengeluarkan gelembung udara dari jarum suntik, anda perlu mengetuknya dengan jari anda, kemudian tekan keluar dari silinder.

Cara menggunakan pen insulin

Peranti insulin moden tidak begitu mudah digunakan. Jumlah yang tidak signifikan tetap ada di dalam kandang setelah pemberian ubat, yang bermaksud bahawa orang itu menerima hormon dalam jumlah yang tidak mencukupi. Anda harus mengambil kira nuansa ini dan mendapatkan sedikit penyelesaian. Untuk menjadikan prosedur ini senyaman mungkin, anda harus mengetahui cara menggunakan pen jarum suntik:

 1. Sebelum disuntik, jarum pakai buang harus diletakkan di atas alat. Produk optimum dianggap 6-8 mm.
 2. Kira dos hormon dengan betul. Untuk melakukan ini, putar pemegang sehingga nombor yang dikehendaki muncul di tetingkap khas.
 3. Buat suntikan di kawasan yang dipilih. Peranti padat menjadikan prosedur tidak menyakitkan.

Harga picagari insulin

Dijual, kini mudah untuk mencari model untuk pentadbiran insulin. Sekiranya farmasi yang berdekatan tidak memberikan pilihan, maka penyuntik reka bentuk yang ringkas dan kompleks boleh dibeli di kedai dalam talian. Rangkaian ini menawarkan banyak pilihan produk insulin untuk pesakit yang berumur berbeza..

Harga purata barang import di farmasi di Moscow: U100 per 1 ml - 130 rubel. Produk U40 tidak akan berharga lebih murah - 150 rubel. Kos pen jarum suntik adalah kira-kira 2000 rubel.

Jarum suntik insulin domestik jauh lebih murah - dari 4 hingga 12 rubel per unit.

Cara memilih picagari insulin

Pilih penyuntik insulin berdasarkan standard. Untuk orang dewasa, produk dengan panjang jarum 12 mm dan diameter 0.3 mm lebih sesuai. Kanak-kanak memerlukan spesimen panjang 4-5 mm, diameter 0.23 mm.

Pesakit gemuk harus membeli jarum yang lebih lama, tanpa mengira usia. Semasa membeli, kebolehpercayaan dan kualiti barang tidak penting..

Produk murah mungkin mengandungi penggredan berat sebelah, yang mana tidak mustahil untuk mengira bilangan kubus yang diperlukan dengan betul. Jarum berkualiti rendah boleh pecah dan kekal di bawah kulit.

Victoria, Kolya 46 tahun selama bertahun-tahun Biosulin suntikan domestik yang murah dengan jarum insulin yang boleh ditanggalkan. Di St. Petersburg, mereka dijual di setiap farmasi dengan harga 9 rubel per unit. Saya menggunakan satu jarum dua kali sehari, dan tidak pernah ada masalah.

Item kelihatan baik, omboh dan jarum ditutup dengan penutup yang dapat dikeluarkan dengan mudah.
Dmitry, 39 tahun saya tidak mempunyai perniagaan dengan jarum suntik, tetapi pada musim sejuk ibu saya didiagnosis menghidap diabetes mellitus, saya harus belajar bagaimana memberi suntikan. Pada mulanya saya membeli apa-apa, tetapi tidak lama kemudian saya menyedari bahawa tidak semuanya berkualiti tinggi.

Saya berhenti di BD Micro-Fine Plus, yang saya beli pada harga 150 rubel setiap bungkusan (10 keping). Produk berkualiti, jarum insulin nipis yang tidak boleh ditanggalkan, kemandulan.
Anastasia, 29 tahun Sejak kecil, saya telah didaftarkan dengan ahli endokrinologi dengan diabetes. Sebelum ini, saya tidak dapat membayangkan bahawa alat keajaiban untuk suntikan seperti pen jarum suntik akan dicipta..

Saya telah lama menggunakan Insulin Lantus selama 2 tahun - saya sangat gembira. Tidak menyakitkan untuk memberi suntikan, sangat berguna untuk mengikuti diet, supaya anda dapat hidup dengan senang dan diabetes.

Perhatian! Maklumat yang disampaikan dalam artikel hanya untuk panduan. Bahan artikel tidak memerlukan rawatan diri.

Hanya doktor yang berkelayakan yang dapat membuat diagnosis dan memberikan cadangan rawatan berdasarkan ciri-ciri individu pesakit tertentu.

Pengiraan dos insulin bergantung pada jenis dan jumlah jarum suntikan insulin dalam mililiter

 • Hari ini, pilihan yang paling murah dan paling biasa untuk menyuntik insulin ke dalam badan adalah menggunakan picagari sekali pakai..
 • Kerana kenyataan bahawa larutan hormon yang kurang pekat sebelumnya dihasilkan, 1 ml mengandungi 40 unit insulin, jadi di farmasi anda dapat menemui jarum suntik yang dirancang untuk konsentrasi 40 unit / ml.
 • Hari ini, 1 ml larutan mengandungi 100 unit insulin; untuk penggunaannya, jarum suntikan insulin yang sesuai adalah 100 unit / ml.
 • Oleh kerana kedua-dua jenis picagari sedang dijual, penting bagi pesakit diabetes untuk memahami dos dengan teliti dan dapat mengira kadar input dengan betul.

Jika tidak, dengan penggunaan mereka yang buta huruf, hipoglikemia teruk boleh berlaku..

Ciri Markup

Sehingga pesakit kencing manis dapat menavigasi secara bebas, pemberian lulus diberikan pada jarum suntikan insulin, yang sesuai dengan kepekatan hormon di dalam botol. Di samping itu, setiap bahagian penanda pada silinder menunjukkan bilangan unit, bukan mililiter larutan.

Dalam kes ini, satu unit insulin adalah 0,025 ml hormon. Oleh itu, jarum suntik U100 mempunyai penunjuk 100 unit dan bukannya 1 ml, dan 50 unit pada tahap 0,5 ml.

Pada diabetes mellitus, penting untuk menggunakan jarum suntikan insulin dengan kepekatan yang tepat. Untuk menggunakan insulin 40 u / ml, anda harus membeli jarum suntik U40, dan untuk 100 u / ml anda perlu menggunakan jarum suntik U100 yang sesuai.

Apa yang berlaku jika anda menggunakan picagari insulin yang salah? Sebagai contoh, jika larutan dari botol dengan kepekatan 40 u / ml dikumpulkan dalam jarum suntik U100, bukannya anggaran 20 unit, hanya 8 yang akan diperoleh, yang lebih daripada separuh dos yang diperlukan. Begitu juga, apabila menggunakan jarum suntik U40 dan larutan 100 unit / ml, bukannya dos yang diperlukan sebanyak 20 unit, 50.

Khususnya, jarum suntik U40, yang dijual hari ini di farmasi, mempunyai penutup pelindung berwarna merah, dan U 100 berwarna oren.

Begitu juga, pen jarum suntik insulin, yang dirancang untuk kepekatan 100 u / ml, mempunyai kelulusan. Oleh itu, sekiranya berlaku kerosakan peranti, penting untuk mengambil kira ciri ini dan hanya membeli jarum suntik U 100 di farmasi..

Ini menarik: Kadar limfosit dewasa pada orang dewasa

Jika tidak, dengan pilihan yang salah, kemungkinan berlaku overdosis yang kuat, yang boleh menyebabkan koma dan bahkan kematian pesakit.

Oleh itu, lebih baik membeli terlebih dahulu satu set alat yang diperlukan yang selalu dijaga dan memberi amaran kepada diri anda mengenai bahaya.

Ciri Panjang Jarum

Agar tidak membuat kesilapan dalam dos, penting juga untuk memilih jarum dengan panjang yang betul. Seperti yang anda ketahui, ia adalah jenis yang boleh ditanggalkan dan tidak boleh ditanggalkan.

Hari ini, jarum insulin tersedia dengan panjang 8 dan 12.7 mm. Mereka tidak dibuat lebih pendek, kerana sebilangan botol insulin masih menghasilkan palam tebal.

Jarum juga mempunyai ketebalan tertentu, yang ditunjukkan oleh huruf G dengan angka. Diameter jarum bergantung pada betapa menyakitkannya insulin. Semasa menggunakan jarum yang lebih nipis, suntikan pada kulit secara praktikal tidak terasa.

Pengijazahan

Hari ini di farmasi anda boleh membeli jarum suntik insulin, yang isinya 0,3, 0,5 dan 1 ml. Anda dapat mengetahui kapasiti yang tepat dengan melihat bahagian belakang bungkusan..

Selalunya, pesakit diabetes menggunakan jarum suntik 1 ml untuk terapi insulin, di mana tiga jenis skala dapat digunakan:

 • Terdiri daripada 40 unit;
 • Terdiri daripada 100 unit;
 • Berkelulusan mililiter.
 1. Dalam beberapa kes, jarum suntik yang ditandai dengan dua skala sekaligus dapat dijual..
 2. Bagaimana harga pembahagian ditentukan??
 3. Langkah pertama adalah untuk mengetahui berapa jumlah jumlah jarum suntik, petunjuk ini biasanya ditunjukkan pada bungkusan.

Seterusnya, anda perlu menentukan berapa satu pembahagian besar. Untuk melakukan ini, jumlah keseluruhan harus dibahagi dengan jumlah bahagian pada jarum suntik.

Dalam kes ini, hanya selang yang dikira. Sebagai contoh, untuk jarum suntik U40, pengiraannya adalah ¼ = 0,25 ml, dan untuk U100 - 1/10 = 0,1 ml. Sekiranya jarum suntik mempunyai pembahagian milimeter, pengiraan tidak diperlukan, kerana angka yang ditempatkan menunjukkan isipadu.

Selepas itu, jumlah pembahagian kecil ditentukan. Untuk tujuan ini, perlu mengira jumlah semua pembahagian kecil antara satu besar. Selanjutnya, jumlah pembahagian besar yang dikira sebelumnya dibahagi dengan jumlah kecil.

Setelah pengiraan dibuat, anda dapat mengumpulkan jumlah insulin yang diperlukan.

Cara mengira dos

Hormon insulin boleh didapati dalam pakej standard dan dosis dalam unit tindakan biologi, yang ditetapkan sebagai unit. Biasanya satu botol dengan kapasiti 5 ml mengandungi 200 unit hormon. Sekiranya anda membuat pengiraan, ternyata dalam 1 ml larutan adalah 40 unit ubat.

Ia menarik: Rawatan oat pankreas: jeli dan rebusan oat

Pengenalan insulin paling baik dilakukan dengan menggunakan jarum suntik insulin khas, yang menunjukkan pembahagian dalam unit. Semasa menggunakan picagari standard, anda mesti mengira dengan teliti berapa unit hormon yang disertakan dalam setiap bahagian.

Oleh itu, dengan petunjuk satu pembahagian dalam 2 unit, jarum suntik diisi menjadi lapan bahagian untuk memperkenalkan 16 unit insulin kepada pesakit. Begitu juga dengan indikator 4 unit, empat bahagian dipenuhi dengan hormon.

Satu botol insulin bertujuan untuk penggunaan berulang. Penyelesaian yang tidak digunakan disimpan di dalam peti sejuk di rak, dan penting bahawa ubat itu tidak membeku. Apabila insulin yang berpanjangan digunakan, botol dikocok sebelum memasukkannya ke dalam jarum suntikan sehingga campuran homogen diperolehi..

Setelah dikeluarkan dari peti sejuk, larutan mesti dipanaskan hingga suhu bilik, tahan selama setengah jam di dalam bilik.

Cara menggunakan ubat

Selepas jarum suntik, jarum dan pinset disterilkan, air disalirkan dengan teliti. Semasa penyejukan instrumen, penutup aluminium dikeluarkan dari botol, gabus disapu dengan larutan alkohol.

Selepas itu, dengan bantuan pinset, jarum suntikan dikeluarkan dan dipasang, sementara mustahil menyentuh piston dan hujungnya dengan tangan anda. Selepas pemasangan, jarum tebal dipasang dan dengan menekan piston sisa air dikeluarkan.

Piston mesti dipasang tepat di atas tanda yang dikehendaki. Jarum menusuk penyumbat getah, jatuh dalam 1-1,5 cm dan udara yang tersisa di jarum suntik diperas ke dalam botol. Selepas ini, jarum naik bersama dengan botol dan insulin terkumpul 1-2 bahagian lebih daripada dos yang diperlukan.

Jarum ditarik keluar dari gabus dan dikeluarkan, jarum nipis baru dipasang di tempatnya dengan pinset. Untuk mengeluarkan udara, sedikit tekanan harus diberikan pada piston, setelah itu dua tetes larutan harus mengalir dari jarum. Apabila semua manipulasi selesai, anda boleh menyuntik insulin dengan selamat.

DIAinstruction: pilihan jarum untuk pen jarum suntik

Teknik suntikan yang betul melibatkan kemasukan insulin ke dalam lemak subkutan (TFA), tanpa kebocoran ubat dan ketidakselesaan.

Memilih jarum yang tepat untuk panjang anda adalah kunci untuk mencapai ini. Keputusan itu dibuat oleh pesakit bersama dengan doktor yang menghadiri, dengan mempertimbangkan sejumlah faktor fizikal, farmakologi dan psikologi.

Jarum lama (panjang) dianggap berpotensi lebih berbahaya sehubungan dengan suntikan intramuskular (≥ 8 mm untuk orang dewasa dan ≥ 6 mm untuk kanak-kanak), tanpa faedah yang terbukti berkaitan dengan kawalan glisemik. Suntikan insulin ke dalam otot berbahaya oleh penyerapan insulin yang cepat yang tidak dapat diramalkan, yang boleh menyebabkan hipoglikemia (ingat "Peraturan 15").

Suntikan jarum pendek lebih selamat dan boleh diterima dengan baik. Kajian klinikal telah mengesahkan keberkesanan dan keselamatan / toleransi yang sama ketika menggunakan jarum pendek (5 mm dan 6 mm) berbanding dengan yang lebih panjang (8 mm dan 12.7 mm).

Bergenstal RM et al. Menunjukkan kawalan glisemik yang serupa (HbA1c) pada pesakit diabetes dan obesiti menggunakan jarum 4 mm (32G) vs 8 mm (31 G) dan 12.7 mm (29 G) pada dos insulin yang tinggi. Dalam kajian ini, penggunaan jarum pendek dikaitkan dengan kurang sakit pada latar belakang kekerapan kes kebocoran insulin yang sama dan pembentukan lipohipertrofi.

Penasaran bahawa ketebalan kulit di tempat suntikan pada orang yang menghidap diabetes, tanpa mengira usia, jantina, indeks jisim badan atau bangsa, berubah secara minimum dan praktikal tetap (kira-kira 2.0 - 2.5 mm di tempat suntikan, jarang mencapai ≥ 4 mm). Ketebalan pankreas berbeza pada orang dewasa dan bergantung pada jantina (lebih banyak wanita), indeks jisim badan dan faktor lain.

Kadang-kadang boleh menjadi nipis di tempat suntikan insulin (anggota badan)!

Pada kanak-kanak, ketebalan kulit sedikit lebih sedikit daripada pada orang dewasa dan meningkat seiring bertambahnya usia. Lapisan PUFA hampir sama pada kedua-dua jantina sehingga akil baligh dicapai, setelah itu peningkatan berlaku pada kanak-kanak perempuan, sementara pada anak lelaki, sebaliknya, lapisan PUFA menurun sedikit. Oleh itu, pada usia ini, kanak-kanak lelaki mempunyai risiko peningkatan suntikan intramuskular.

Terdapat pendapat bahawa orang dengan obesitas memiliki lapisan asam lemak yang lebih tebal, jadi mereka harus menggunakan jarum yang lebih lama sehingga insulin "mencapai sasaran".

Diasumsikan bahawa orang yang gemuk di semua tempat suntikan memiliki lapisan asam lemak yang cukup untuk menggunakan jarum panjang, dan juga, untuk alasan yang tidak diketahui, dipercayai bahawa insulin "berfungsi lebih baik" pada lapisan asid lemak yang lebih dalam. Oleh itu, jarum dengan panjang 8 mm dan 12.7 mm sering digunakan pada orang gemuk untuk "dipercayai" memasukkan insulin ke dalam pankreas, namun, kajian baru-baru ini membuktikan teori ini.

REKOMENDASI ​​untuk pemilihan jarum (FITTER 2015)

1. Jarum paling selamat adalah jarum sepanjang 4 mm. Suntikan tegak lurus - cukup untuk melewati lapisan kulit dan masuk ke pankreas dengan sedikit risiko suntikan intramuskular.

 • ditunjukkan kepada semua kanak-kanak, remaja dan orang dewasa kurus. Hendaklah digunakan pada orang dewasa dengan BMI jika tempat suntikan adalah anggota badan..
 • boleh digunakan dengan jayanya dan selamat pada orang gemuk.
 • mesti dimasukkan pada sudut 90 °.
Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes