Arahan penggunaan glukometer

Gula darah adalah petunjuk penting untuk fungsi normal badan. Turun naik nilai glukosa secara tiba-tiba menyebabkan komplikasi serius. Alat khas, glukometer, akan membantu mengawal tahap gula. Baca tentang jenis glukometer apa yang ada, cara menggunakan peranti dengan betul, dalam keadaan apa untuk menyimpan jalur ujian, dan nuansa lain, baca dalam artikel kami.

Jenis glukometer

Menurut WHO, kira-kira 350 juta orang menderita diabetes. Lebih 80% pesakit mati akibat komplikasi yang disebabkan oleh penyakit ini..

Kajian menunjukkan bahawa diabetes terutama didaftarkan pada pesakit berusia lebih dari 30 tahun. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, diabetes telah menjadi lebih muda. Untuk melawan penyakit, perlu mengawal tahap gula sejak kecil. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengesan patologi dalam masa dan mengambil langkah-langkah untuk mencegahnya..

Peranti untuk mengukur glukosa dibahagikan kepada tiga jenis:

 • Elektromekanikal - kepekatan glukosa diukur berdasarkan tindak balas arus elektrik. Teknologi ini membolehkan anda meminimumkan pengaruh faktor luaran, yang memungkinkan untuk mencapai bacaan yang lebih tepat. Di samping itu, jalur ujian sudah dilengkapi dengan kapilari, sehingga alat ini dapat mengambil darah untuk dianalisis.
 • Fotometrik - peranti agak ketinggalan zaman. Asas tindakan adalah pewarnaan jalur yang bersentuhan dengan reagen. Jalur ujian diproses dengan bahan khas, intensiti yang berbeza bergantung pada tahap gula. Kesalahan hasilnya besar, kerana indikator dipengaruhi oleh faktor luaran.
 • Tanpa sentuhan - peranti berfungsi berdasarkan prinsip spektrometri. Peranti mengimbas spektrum penyerakan kulit di telapak tangan anda, membaca tahap pembebasan glukosa.

Beberapa model mempunyai alat synthesizer suara yang dibaca dengan kuat. Hal ini berlaku untuk golongan cacat penglihatan, dan juga orang tua.

Petua penggunaan umum

Walaupun terdapat banyak model, prinsip penggunaan peranti ini tidak berbeza:

 1. Meter harus disimpan mengikut arahan: jauh dari tempat dengan kelembapan tinggi, peranti harus dilindungi dari suhu tinggi dan rendah.
 2. Jalur ujian harus disimpan untuk jangka masa yang ditentukan (masa penyimpanan setelah membuka bungkusan adalah hingga tiga bulan).
 3. Adalah perlu untuk mematuhi peraturan kebersihan dengan teliti: basuh tangan sebelum pengambilan darah, rawat tempat tusukan sebelum dan selepas prosedur dengan larutan alkohol. Hanya jarum pakai buang sahaja yang dibenarkan..
 4. Untuk tusukan, hujung jari atau sehelai kulit di lengan bawah dipilih.
 5. Sampel darah diambil pada waktu pagi semasa perut kosong.

Analisis langkah demi langkah

 1. Sebelum menggunakan meter, anda perlu menyediakan semua yang anda perlukan untuk analisis: peranti, jalur ujian, alkohol, bulu kapas, pen untuk tusukan.
 2. Tangan dibasuh dengan bersih dengan sabun dan disapu kering.
 3. Masukkan jarum ke dalam pen dan pilih kedalaman tusukan yang diingini (pembahagian 7-8 untuk orang dewasa).
 4. Masukkan jalur ujian ke dalam peranti.
 5. Lembapkan bulu kapas atau sapu alkohol dan rawat hujung jari di mana kulit akan dicucuk..
 6. Tetapkan pemegang dengan jarum di tempat tusukan dan tekan "Mula". Tusukan akan berlalu secara automatik.
 7. Titisan darah yang dihasilkan disapu pada jalur ujian. Masa untuk mengeluarkan hasilnya berkisar antara 3 hingga 40 saat.
 8. Di tempat tusukan, letakkan pelapik kapas sehingga darah berhenti sepenuhnya.
 9. Setelah menerima hasilnya, keluarkan jalur ujian dari peranti dan buang. Pita ujian dilarang sama sekali untuk digunakan semula!

Tahap gula yang tinggi dapat ditentukan bukan hanya dengan bantuan penguji, tetapi juga dengan tanda-tanda lain: https://krasnayakrov.ru/analizy-krovi/povyshennyi-sahar-v-krovi.html

Video: cara menggunakan meter dengan betul (menggunakan OneTouch sebagai contoh)

Ciri aplikasi bergantung pada model

Beberapa ciri menggunakan glukometer bergantung pada model:

 1. Peranti Accu-Chek Active (Accu-Chek Active) sesuai untuk usia apa pun. Jalur ujian mesti dimasukkan ke dalam meter supaya kotak oren berada di atas. Setelah automatik dihidupkan, paparan akan menunjukkan nombor 888, yang digantikan oleh kod tiga digit. Nilainya harus bertepatan dengan nombor yang ditunjukkan pada bungkusan dengan jalur ujian. Kemudian setitik darah muncul di paparan. Hanya dengan itu kajian dapat dimulakan.
 2. Accu-Chek Performa ("Accu-Chek Perfoma") - setelah memasukkan jalur ujian, mesin menyala secara automatik. Hujung pita, dicat dengan warna kuning, dilekatkan pada tempat tusukan. Pada masa ini, gambar jam pasir akan muncul di skrin. Ini bermaksud bahawa peranti memproses maklumat. Setelah selesai, paparan menunjukkan nilai glukosa.
 3. OneTouch adalah peranti kecil tanpa butang tambahan. Hasilnya dipaparkan setelah 5 saat. Setelah menggunakan darah ke pita ujian, sekiranya tahap glukosa rendah atau tinggi, meter akan menghantar isyarat bunyi.
 4. "Satelit" - setelah memasang pita uji, kode muncul di layar yang harus sesuai dengan kod di belakang pita. Setelah darah diberikan pada jalur ujian, paparan akan menunjukkan hitung mundur dari 7 hingga 0. Hanya dengan itu hasil pengukuran akan muncul.
 5. Contour TS ("Contour TS") - peranti buatan Jerman. Darah untuk penyelidikan boleh diambil dari tempat-tempat alternatif (lengan bawah, paha). Skrin besar dan cetakan besar memungkinkan untuk menggunakan peranti ini untuk orang yang cacat penglihatan. Semasa memasang jalur, memberikan setetes darah ke dalamnya, dan juga menerima hasilnya, satu isyarat suara diberikan. Bip dua menunjukkan ralat. Peranti tidak memerlukan pengekodan, yang menjadikan penggunaannya lebih mudah..
 6. Clever Chek TD-4227A - Peranti ini dilengkapi dengan fungsi bercakap, yang sesuai untuk orang yang cacat penglihatan. Juga tidak memerlukan pengekodan, seperti Contour TS. Peranti mengumumkan semua langkah manual dan hasil analisis..
 7. Omron Optium Omega - Jumlah minimum darah diperlukan. Jalur ujian direka sedemikian rupa sehingga mudah digunakan untuk orang kanan dan tangan kanan. Sekiranya alat ini menunjukkan jumlah darah yang tidak mencukupi untuk kajian ini, jalur ujian dapat digunakan kembali selama 1 minit. Peranti ini melaporkan peningkatan atau penurunan kadar glukosa dalam darah.

Arahan am adalah sama untuk hampir semua model..

Hanya jika digunakan dengan betul, peranti akan bertahan lama..

Kekerapan pengukuran gula darah

Kekerapan pengukuran bergantung pada jenis penyakit dan ditentukan oleh doktor yang hadir. Pada diabetes jenis II, disyorkan untuk melakukan kajian 2 kali sehari: pada waktu pagi dengan perut kosong dan sebelum makan tengah hari. Pada diabetes jenis I, glukosa diukur 3-4 kali sehari..

Tahap gula darah pada orang yang sihat berkisar antara 4.1-5.9 mmol / L.

Sekiranya indikasi sangat berbeza dari norma dan tidak dapat dinormalisasi untuk waktu yang lama, kajian dilakukan hingga 8 kali sehari.

Perhatian khusus harus diberikan kepada pengukuran semasa kehamilan, serta untuk pelbagai penyakit, aktiviti fizikal.

Semasa menentukan tahap glukosa dalam darah, harus diingat bahawa alat ini mampu memberikan kesalahan hingga 20%.

Cara memeriksa ketepatan hasilnya?

Untuk memeriksa seberapa tepat meter anda berfungsi, anda perlu:

 • ukur glukosa darah 2-3 kali berturut-turut. Hasil tidak boleh berbeza lebih dari 10%;
 • lakukan pembacaan di klinik, dan kemudian diri anda berada di meter. Perbezaan kesaksian tidak boleh melebihi 20%;
 • mengukur tahap glukosa di klinik, dan kemudian segera menggunakan alat rumah tiga kali. Kesalahan tidak boleh melebihi 10%.

Punca Data Tidak Sah

Ketidaktepatan mungkin berlaku kerana penggunaan peranti yang tidak betul atau kerana kerosakan pada meter itu sendiri. Sekiranya terdapat kecacatan kilang, pesakit akan segera memperhatikannya, kerana alat ini bukan sahaja akan memberikan bacaan yang tidak tepat, tetapi juga berfungsi sebentar-sebentar.

Kemungkinan penyebab yang diprovokasi oleh pesakit:

 • Jalur ujian - jika disimpan dengan tidak betul (terkena cahaya terang atau kelembapan), habis, hasilnya tidak betul. Di samping itu, beberapa pengeluar memerlukan peranti dikodekan sebelum setiap penggunaan, jika ini tidak dilakukan, data juga akan menjadi tidak betul. Hanya jalur ujian yang sesuai untuk setiap model meter.
 • Darah - setiap alat memerlukan sejumlah darah. Keluaran yang terlalu besar atau tidak mencukupi juga boleh mempengaruhi hasil akhir kajian..
 • Peranti - penyimpanan yang tidak betul, penjagaan yang tidak mencukupi (pembersihan tepat pada masanya) menimbulkan ketidaktepatan. Secara berkala, anda perlu memeriksa meter untuk bacaan yang betul menggunakan penyelesaian khas (dibekalkan dengan peranti) dan jalur ujian. Peranti harus diperiksa setiap 7 hari sekali. Botol larutan boleh disimpan 10-12 hari setelah dibuka. Cecair dibiarkan di tempat yang gelap pada suhu bilik. Tidak digalakkan untuk membekukan penyelesaiannya.

Video: bagaimana menentukan ketepatan glukometer

Glukosa darah adalah nilai penting yang mesti diketahui bukan hanya kepada pesakit diabetes, tetapi juga kepada orang yang sihat. Glukometer akan membolehkan anda mengawal jumlah gula dan memulakan rawatan tepat pada waktunya. Harap diperhatikan bahawa hanya penggunaan peranti yang betul yang akan menunjukkan data yang tepat dan memungkinkan untuk mengelakkan komplikasi serius..

Cara menggunakan meter: peraturan dan petua asas

Diabetes mellitus adalah penyakit yang memerlukan pengukuran kadar gula secara berkala, kadang-kadang beberapa kali sehari. Sukar untuk pergi ke hospital setiap kali untuk prosedur ini. Oleh itu, jalan keluar terbaik adalah membeli glukometer peribadi. Dengan peranti ini, anda boleh melakukan ujian dengan cepat dan tanpa rasa sakit. Sebelum menggunakan meter, anda perlu mempelajari arahan dan mematuhi syarat-syarat untuk mengukur bacaan di rumah dan peraturan operasi.

Mengapa kawalan gula diperlukan

Glukosa mempengaruhi badan, mengatur proses kehidupan. Ini adalah sumber tenaga, jaminan kesihatan yang baik dan fungsi organ yang betul. Jumlah zat dalam badan tidak boleh kurang atau lebih banyak daripada biasa.

Dengan kekurangan, seseorang menjadi apatis, mengantuk, dia merasakan kemerosotan kesejahteraan umum. Sekiranya tahapnya meningkat, maka tubuh mengalami keadaan yang serupa dengan keracunan. Terlalu banyak glukosa mengubahnya menjadi racun, mengganggu fungsi normal semua sistem badan. Lebihan norma jangka panjang membawa kepada perkembangan komplikasi serius.

Norma

Jumlah zat dalam darah orang dewasa boleh berbeza-beza. Ia bergantung pada komposisi dan kuantiti produk yang dimakan, keadaan kesihatan umum dan juga sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, terdapat standard yang boleh diterima umum. Dalam darah vena adalah seperti berikut (menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia):

Bayi yang baru lahir (hari pertama kehidupan)

Anak yang baru lahir (2-28 hari hidup)

Kanak-kanak (usia muda dan pertengahan)

Dewasa (20 hingga 60 tahun)

Dewasa (60 hingga 90 tahun)

Dewasa (berumur lebih dari 90 tahun)

UmurNilai normal (mmol seliter)
2.22 hingga 3.33
2.78 hingga 4.44
3.33 hingga 5.55
4.11 hingga 5.89
4.56 hingga 6.38
4.16 hingga 6.72

Sekiranya darah diambil dari jari untuk analisis, maka pembacaannya adalah seperti berikut:

Nilai normal (mmol seliter) sebelum makanNilai normal (mmol per liter) sejurus selepas makan
3.3 hingga 5.57.8 hingga 3.3

Sekiranya segera setelah makan atau makan makanan manis 8-10 jam sebelum analisis, nilai gula adalah dari 7,9 hingga 11 mmol seliter, kita dapat membicarakan pelanggaran toleransi terhadap karbohidrat, iaitu prediabetes. Pada bacaan yang lebih tinggi, diabetes didiagnosis..

Jenis perkakas

Untuk menentukan tahap gula dalam darah, tiga jenis glukometer digunakan:

 1. Elektrokimia. Untuk menguji tindak balas bahan utama dengan reagen yang terdapat dalam jalur ujian, arus elektrik digunakan..
 2. Tidak boleh dihubungi. Ia berfungsi berdasarkan prinsip spektrometri. Peranti mengimbas spektrum penyebaran kulit pada jari dan telapak tangan, sambil membaca jumlah glukosa yang dilepaskan.
 3. Fotometrik. Alat pengukur sedemikian menganalisis bagaimana fluks cahaya melewati jalur ujian di mana darah digunakan, yang telah bereaksi dengan reagen.

Meter fotometrik sangat aneh, pelanggaran sedikit pun peraturan operasi menyebabkan kerosakan. Oleh itu, peranti memerlukan sikap berhati-hati.

Di rumah, dibenarkan menggunakan glukometer sebagai elektrokimia, serta jenis tidak bersentuhan atau fotometrik. Walau bagaimanapun, yang terakhir dianggap usang, sementara meter elektrokimia menunjukkan hasil yang paling tepat..

Kekerapan Ujian

Kekerapan glukometri ditentukan oleh doktor. Ini bergantung pada tahap penyakit dan perkembangannya..

 1. Orang yang didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 harus diuji dua kali sehari..
 2. Dengan diabetes jenis 1, kadar gula perlu diukur empat kali sehari..
 3. Pesakit dengan kepekatan zat yang tidak stabil memerlukan analisis yang lebih kerap (5-7 kali sehari).

Jumlah maksimum ujian harian tidak boleh melebihi lapan. Lebih kerap daripada biasa, perlu dilakukan ujian semasa kehamilan, dengan adanya peningkatan tekanan fizikal atau psiko-emosi dan penyakit kronik tambahan pada peringkat akut.

Syarat penggunaan

Julat modelnya besar, tetapi peraturan untuk menggunakan peralatan adalah umum..

 1. Peranti mesti disimpan di tempat yang kering, mesti dilindungi dari perubahan suhu secara tiba-tiba..
 2. Jalur ujian tidak dapat disimpan lebih lama daripada masa yang ditentukan dalam arahan. Biasanya tempohnya adalah tiga bulan dari saat membuka bungkusan.
 3. Sebelum ujian, anda perlu mencuci tangan, merawat tapak tusukan dengan alkohol sebelum dan selepas prosedur. Jarum digunakan sekali sahaja..
 4. Tusukan dilakukan di hujung jari atau di kawasan lengan bawah.
 5. Ujian kawalan dijalankan pada waktu pagi (semasa perut kosong).

Meter itu sendiri, alat penindik, dan sarung pelindung mesti dibersihkan secara berkala. Cecair yang mengandungi alkohol tidak sesuai untuk ini. Anda boleh menggunakan tisu basah antibakteria atau kain bersih.

Cara memasang meter sebelum penggunaan pertama

Menggunakan meter boleh dengan betul pesakit dari semua kategori umur. Peranti ini tidak memerlukan pendidikan perubatan atau kemahiran khas. Menyiapkan peranti hanya perlu dilakukan sebelum penggunaan pertama. Anda perlu menyediakan aksesori dan bahan yang diperlukan.

Pengekodan

Sebelum ujian pertama, anda perlu membuat kod glukometer. Ia boleh dibuat secara manual atau automatik - bergantung pada model tertentu. Sekumpulan jalur ujian dengan plat kod yang menyerupai cip dipasang pada mana-mana peranti. Ia mesti dimasukkan ke dalam penyambung pada peranti. Selepas itu, kod digital akan dipaparkan di skrin. Sekiranya sesuai dengan nombor pada bungkusan, pengekodan berjaya, anda boleh menggunakan meter untuk tujuan yang dimaksudkan. Sekiranya nombornya tidak sepadan, hubungi tempat penjualan atau pusat servis penjual.

Penentukuran

Langkah seterusnya adalah mengkonfigurasi peranti untuk suntikan. Ini menyerupai pen dalam bentuk, di mana jarum pakai steril dimasukkan dan bukannya pen. Dengan menggunakan pengapit dan pegas, anda perlu menetapkan panjang jarum. Semakin besar, tusukan semakin dalam. Panjangnya bergantung pada ciri individu dan usia pesakit. Sebagai contoh, untuk kanak-kanak kecil, panjang minimum sesuai, kerana kulitnya agak nipis.

Semakin lama lancet ditetapkan, suntikan akan semakin menyakitkan..

Tetapan lain

Tetapan lain termasuk pengenalan waktu analisis, tarikh, pemilihan bahasa. Di beberapa peranti, adalah mungkin untuk memperbaiki indikator kritis, apabila muncul, isyarat yang dapat didengar akan berbunyi. Anda juga boleh memasukkan nombor yang menunjukkan kadar untuk pesakit tertentu. Apabila penunjuk ini diserlahkan, terdengar bunyi khas.

Anda boleh mengatur sendiri meter. Tetapi anda perlu ingat bahawa terdapat beberapa kesalahan dalam kesaksian (sehingga 20%). Untuk memeriksa ketepatan peranti anda, anda perlu melakukan beberapa ujian berturut-turut dan membandingkan hasilnya. Mereka boleh berbeza tidak lebih dari 10%. Pilihan lain adalah menjalani ujian di hospital, dan kemudian mengukur tahap gula anda di rumah. Perbezaan maksimum ialah 20%.

Mengambil pengukuran

Sebelum memulakan ujian, anda harus menyediakan semua yang anda perlukan. Ini adalah jalur ujian, alas kapas alkohol atau antiseptik lain, alat itu sendiri dan pen untuk suntikan. Arahan Ujian:

 1. Basuh dan lap tangan.
 2. Masukkan jarum ke dalam alat suntikan dan pilih panjangnya. Biasanya untuk orang dewasa ini adalah bahagian ketujuh atau kelapan.
 3. Hidupkan peranti, tunggu sehingga bunyi bip.
 4. Masukkan pita penunjuk ke dalam peranti (pada beberapa model, peranti mula berfungsi sebaik sahaja memasukkan pita uji).
 5. Rawat tempat tusukan dengan antiseptik untuk kulit atau alkohol. Jangan gunakan tisu basah, kerana bahan yang terkandung di dalamnya boleh mempengaruhi hasilnya..
 6. Tetapkan peranti dengan jarum di tempat suntikan, tekan butang "mula". Suntikan akan dilakukan secara automatik.
 7. Sapukan darah yang dihasilkan ke pita ujian dan tunggu hasilnya. Masa siap sedia - dari 2 hingga 30 saat.
 8. Rawat tusukan dengan antiseptik.

Dilarang menekan jari semasa tusukan. Ini boleh menyebabkan limfa memasuki aliran darah, yang boleh memutarbelitkan hasilnya..

Pita ujian yang digunakan mesti dikeluarkan dari peranti dan dibuang. Ia tidak boleh digunakan semula. Ini adalah peraturan umum. Model moden yang popular mempunyai ciri tersendiri..

Accu-chek (Accu-Chek)

Peranti jenama ini sesuai untuk orang yang menderita diabetes darjah satu dan kedua. Hasil ujian akan diketahui dalam masa lima saat. Kelebihan peranti:

 1. Jaminan seumur hidup.
 2. Bilangan besar, skrin besar.
 3. Kit ini merangkumi jarum steril dan pita ujian.

Arahan penggunaan umum juga sesuai untuk peranti Accu-Chek, hanya perlu diperhatikan nuansa berikut:

 1. Pena untuk suntikan mesti diisi dengan drum untuk enam jarum. Anda tidak boleh mengeluarkannya sebelum semua jarum digunakan..
 2. Untuk mengaktifkannya, anda perlu memasukkan plat pengekodan yang dilampirkan dengan warna hitam ke dalam penyambung pada peranti. Biasanya ia sudah diprapasang dan beroperasi secara berterusan. Sekiranya cip tersebut tidak dipasang sebelumnya, maka anda perlu memasukkan plat putih ke dalam penyambung yang dipasang pada setiap paket jalur ujian..
 3. Setelah memasukkan pita ujian, peranti akan hidup secara automatik.
 4. Hasil analisis boleh dilabelkan sebagai diperoleh semasa perut kosong atau diambil setelah makan..

Peranti ini dijual dalam kotak pensel yang mudah, yang memudahkan pengangkutan dan penyimpanan..

Satu sentuhan (sentuhan Van)

Peranti yang paling senang digunakan. Ciri-ciri termasuk:

 1. Dihidupkan secara automatik setelah memasang pita ujian.
 2. Setelah dihidupkan, hasil terbaru muncul di skrin.
 3. Peranti tidak perlu dikodkan. Nilai kod digital yang diperlukan dipilih dalam menu dengan menekan butang.
 4. Glukometer akan memberitahu anda mengenai kekurangan atau kelebihan kadar gula dengan isyarat bunyi.

Sarung plastik keras disertakan dengan peranti. Anda boleh membungkus glukometer, bekas dengan pita ujian, alat tusukan di dalamnya.

Gamma

Model miniatur, ringan dan sangat selesa. Kit ini merangkumi 10 pita ujian, jumlah jarum boleh guna yang sama, alat untuk menindik, penyelesaian kawalan untuk permulaan. Peranti dihidupkan secara automatik setelah pita penunjuk dimasukkan. Terdapat panduan suara dalam bahasa Rusia dan Inggeris. Sebelum ujian pertama, anda perlu memulakan peranti:

 1. Hidupkan meter.
 2. Masukkan pita ujian.
 3. Tunggu ikon drop and strip muncul di skrin..
 4. Tekan butang utama, tunggu tulisan "QC" muncul.
 5. Goncangkan botol dengan raster, sapukan pada pita penunjuk.
 6. Tunggu undur terakhir di paparan.

Angka yang muncul di layar harus berada dalam rentang yang ditunjukkan pada sekumpulan pita uji. Sekiranya ini tidak berlaku, ulangi ujian, sekiranya berlaku ketidakpatuhan lebih lanjut, hubungi penjual atau pusat servis.

Satelit

Glukometer domestik yang berpatutan dan mudah digunakan. Ini adalah salah satu model yang paling awal, oleh itu tidak ada fungsi tambahan, anda tidak dapat menyambungkan peranti ke komputer. Menunggu hasilnya memakan masa sehingga 30 saat. Walau bagaimanapun, tidak ada aduan mengenai pengukuran yang tidak tepat. Ciri-ciri peranti:

 1. 60 hasil terakhir direkodkan dalam ingatan.
 2. Bergantung pada model, 10 hingga 25 pita penunjuk dan seberapa banyak jarum steril mungkin disertakan dalam kit. Secara mudah, bukan sahaja manset khas dapat dimasukkan ke dalam alat tindik, tetapi juga jarum untuk jarum suntik insulin.
 3. Peranti ini diberi jaminan seumur hidup..
 4. Kesalahan pengukuran kecil (hingga 2%).

Teknik untuk menggunakan glukometer adalah umum. Pengilang juga menghasilkan model canggih, misalnya, Satellite Express atau Satellite Plus.

Omron Optium Omron

Peranti ini direka sedemikian rupa sehingga mudah digunakan untuk orang kanan dan tangan kiri. Untuk analisis, jumlah darah minimum diperlukan. Sekiranya bahan masih tidak mencukupi, maka pita penunjuk dapat digunakan lagi dalam 60 saat. Meter akan membunyikan penggera mengenai pelanggaran tahap gula. Algoritma tindakan semasa ujian adalah standard.

Menggunakan semua glukometer moden adalah senang dan senang. Peranti akan membantu anda dengan cepat, tepat melakukan ujian bebas untuk menentukan tahap glukosa dalam darah. Mematuhi peraturan penggunaan dan cadangan penggunaan, anda dapat meningkatkan jangka hayat peranti dan mencegah risiko kerosakan.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes