Jenis insulin

Suntikan insulin pertama dibuat pada tahun 1922. Ia adalah insulin bertindak pendek. Acara ini menandakan permulaan era pengembangan insulin, yang seharusnya menjadi ubat utama untuk merawat diabetes.

Sejak itu, banyak jenis insulin muncul, yang berbeza dalam beberapa cara. Titik utama perbezaan insulin adalah asal usulnya, serta prinsip dan tempoh tindakan.

Perbezaan insulin pada asalnya

Menurut prinsip ini, jenis insulin berikut dibezakan:

 • Insulin lembu - diperoleh dari pankreas haiwan. Insulin ini paling berbeza dengan manusia. Reaksi alergi sering berlaku padanya. Insulin lembu merangkumi: Insulrap GPP, Ultralente, Ultralente MS.
 • Babi - diperoleh dari pankreas babi. Ia berbeza dengan manusia hanya dalam satu asid amino. Insulin babi juga sering menyebabkan alahan. Insulin babi termasuk: Monodar K (15.30.50), Monodar ultralong, Monodar Long, Monosuinsulin, Insulrap SPP, dll..
 • Manusia - atau lebih tepatnya, analog insulin manusia dan insulin rekayasa genetik. Insulin ini diperoleh dengan dua cara: dalam kaedah pertama, insulin manusia disintesis oleh E. coli, dan dalam kaedah kedua, insulin manusia diperoleh dari insulin babi dengan menggantikan satu asid amino. Insulin manusia merangkumi: Actrapid, Novorapid, Lantus, Humulin, Humalog, Novomix, Protafan dan banyak lagi.

Yang terbaik adalah analog insulin manusia dan insulin rekayasa genetik, mereka mempunyai penyucian yang lebih baik; tidak mempunyai kesan sampingan seperti insulin yang berasal dari haiwan; jangan menyebabkan reaksi alergi sekerap insulin haiwan, kerana tidak mengandungi protein asing, tidak seperti insulin haiwan. Insulin ini memungkinkan untuk meniru kerja pankreas anda sendiri sedekat mungkin dan dengan itu mencapai pampasan yang baik untuk diabetes. Ini sangat penting, kerana pampasan yang baik adalah kunci untuk kehidupan yang panjang dan sihat tanpa komplikasi diabetes yang lewat.

Perbezaan jangka masa tindakan insulin

Menurut prinsip dan jangka masa tindakan, mereka membezakan:

 • Insulin Ultrashort;
 • Insulin pendek;
 • Insulin jangka sederhana;
 • Insulin yang bertindak panjang.

Insulin Ultrashort

Ini adalah insulin paling moden. Mereka memberikan kesempatan untuk menjalani gaya hidup bebas, tidak terikat dengan waktu suntikan dan waktu makan.

Ultrashort insulin mula bertindak sebaik sahaja selepas pentadbiran, mencapai puncak selepas 1-1.5 dan 3-4 jam terakhir.

Insulin ini boleh diberikan segera sebelum dan sesudah makan. Dengan pengenalan insulin ultrashort sebelum makan, tidak perlu mengekalkan jeda antara suntikan dan makanan. Ini sangat mudah, kerana pada tahap kehidupan kita, kita tidak boleh menunggu 10-15 minit dari suntikan hingga makanan.

Ultrashort insulin tidak memerlukan makanan ringan tambahan di puncak tindakan, yang lebih mudah dibandingkan dengan insulin pendek.

Insulin ultrasonik merangkumi:

Insulin pendek

Insulin pendek adalah insulin pertama yang memberi harapan hidup kepada penghidap diabetes. Mereka berulang kali diperhalusi dan diperbaiki sebelum mereka memperoleh kualiti yang mereka miliki sekarang.

Insulin pendek memulakan tindakannya dalam 20-30 minit, puncak tindakan berlaku dalam 2-3 jam, jangka masa tindakan adalah sekitar 5-6 jam.

Insulin pendek diberikan sebelum makan, biasanya perlu untuk berhenti sejenak antara suntikan dan permulaan makan dalam 10-15 minit, terutama ketika seharusnya makan makanan dengan karbohidrat cepat.

Semasa menggunakan insulin pendek, perlu makan makanan ringan 2-3 jam selepas suntikan, waktu makanan ringan harus bertepatan dengan waktu puncak tindakan insulin.

Insulin pendek merangkumi:

 • Actrapid;
 • Himulin Biasa;
 • Monodar (K50, K30, K15);
 • Insan Cepat;
 • Humodar et al.

Insulin Tempoh Sederhana

Kumpulan ini menggabungkan insulin yang mempunyai jangka masa tindakan yang cukup lama, sekitar 12-16 jam.

Biasanya, dalam diabetes jenis 1, insulin ini digunakan sebagai asas atau latar belakang. Dua (kadang-kadang tiga) suntikan sehari diperlukan, biasanya pada waktu pagi dan petang dengan selang waktu 12 jam.

Insulin ini mula berfungsi setelah 1-3 jam, mencapai puncaknya setelah 4-8 (rata-rata) jam dan bertahan sekitar 12-16 jam.

Hari ini, kebanyakan insulin jangka masa digunakan untuk terapi insulin pada orang dengan diabetes jenis 2.

Insulin jangka sederhana merangkumi:

 • Humulin NPH;
 • Humodar br;
 • Insan Bazal;
 • Novomik.

Insulin yang bertindak panjang

Insulin ini bertindak sebagai latar belakang atau insulin asas. Ia memerlukan satu (kadang-kadang dua) suntikan sehari.

Insulin yang bertindak panjang digunakan untuk terapi insulin diabetes mellitus jenis pertama dan kedua.

Dos mereka adalah kumulatif, iaitu apabila dos pemberian diubah, kesannya akan dapat dilihat sepenuhnya dalam 2-3 hari.

Insulin yang berpanjangan mula berfungsi 4-6 jam selepas pentadbiran, aktiviti puncak dalam 10-14 jam, kesannya berlangsung 20-24 jam.

Di antara insulin yang bertindak panjang terdapat insulin "tanpa puncak", yaitu, mereka tidak memberikan puncak yang jelas, masing-masing, mereka bertindak dengan lebih lembut dan pada tahap yang lebih besar meniru tindakan insulin endogen pada orang yang sihat. Dan ada insulin yang memberikan puncak yang cukup nyata, yang menyukarkan memilih insulin.

Insulin berlanjutan merangkumi:

Insulin: tindakan hormon, norma, jenis, fungsi

Insulin adalah bahan aktif secara biologi, hormon protein yang dihasilkan oleh β-sel dari alat islet (pulau Langerhans) pankreas. Ia mempengaruhi proses metabolik semua tisu badan. Fungsi utama insulin adalah menurunkan glukosa darah. Kekurangan hormon ini boleh menyebabkan diabetes.

Molekul insulin terdiri daripada 2 rantai polipeptida, termasuk 51 sisa asid amino: rantai A (mengandungi 21 residu asid amino) dan rantai-B (mengandungi 30 residu asid amino). Rantai polipeptida dihubungkan melalui residu sistein oleh dua jambatan disulfida; ikatan disulfida ketiga terletak di rantai A.

Oleh kerana tindakan insulin, kebolehtelapan membran plasma berkenaan dengan glukosa meningkat, enzim glikolisis utama diaktifkan. Ia mempengaruhi penukaran glukosa menjadi glikogen, yang berlaku pada otot dan hati, dan merangsang sintesis protein dan lemak. Di samping itu, ia mempunyai kesan anti-katabolik, menghalang aktiviti enzim yang terlibat dalam pemecahan glikogen dan lemak.

Terapi insulin konvensional atau gabungan dicirikan oleh pengenalan campuran ubat dengan jangka pendek dan sederhana / panjang tindakan dalam satu suntikan. Ia boleh digunakan untuk kencing manis..

Apabila sel-β tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, diabetes jenis 1 berkembang. Pada diabetes jenis 2, tisu dan sel tidak dapat bertindak balas dengan betul terhadap hormon ini..

Tindakan insulin

Dalam satu atau lain cara, insulin mempengaruhi semua jenis metabolisme dalam badan, tetapi, pertama sekali, ia mengambil bahagian dalam metabolisme karbohidrat. Kesannya disebabkan oleh peningkatan kadar pengangkutan glukosa berlebihan melalui membran sel (kerana pengaktifan mekanisme intraselular yang mengatur jumlah dan keberkesanan protein membran yang memberikan glukosa). Akibatnya, reseptor insulin dirangsang dan mekanisme intraselular diaktifkan yang mempengaruhi pengambilan glukosa oleh sel..

Tisu adiposa dan otot bergantung kepada insulin. Apabila makanan kaya karbohidrat masuk, hormon dihasilkan dan menyebabkan peningkatan gula dalam darah. Apabila glukosa darah turun di bawah tahap fisiologi, pengeluaran hormon menjadi perlahan.

Jenis tindakan insulin pada badan:

 • metabolik: peningkatan pengambilan glukosa dan bahan lain oleh sel; pengaktifan enzim utama proses pengoksidaan glukosa (glikolisis); peningkatan intensiti sintesis glikogen (pemendapan glikogen dengan polimerisasi glukosa dalam sel hati dan otot dipercepat); penurunan intensiti glukoneogenesis melalui sintesis glukosa dari pelbagai bahan di hati;
 • anabolik: meningkatkan penyerapan asid amino oleh sel (paling kerap valine dan leucine); meningkatkan pengangkutan ion kalium, magnesium dan fosfat ke dalam sel; meningkatkan replikasi asid deoksiribonukleik (DNA) dan biosintesis protein; mempercepat sintesis asid lemak dengan esterifikasi seterusnya (di hati dan tisu adiposa, insulin mendorong penukaran glukosa menjadi trigliserida, dan dengan kekurangannya, mobilisasi lemak berlaku);
 • anti-katabolik: penghambatan hidrolisis protein dengan penurunan tahap penurunan mereka; penurunan lipolisis, yang mengurangkan pengambilan asid lemak dalam darah.

Suntikan insulin

Norma insulin dalam darah orang dewasa ialah 3-30 mcU / ml (hingga 240 pmol / l). Bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, penunjuk ini tidak boleh melebihi 10 mcED / ml (69 pmol / l).

Pada orang yang sihat, tahap hormon berubah-ubah sepanjang hari dan mencapai puncaknya setelah makan. Matlamat terapi insulin bukan hanya untuk mengekalkan tahap ini sepanjang hari, tetapi juga untuk meniru puncak kepekatannya, yang mana hormon diberikan tepat sebelum makan. Dos dipilih oleh doktor secara individu untuk setiap pesakit, dengan mengambil kira tahap glukosa dalam darah.

Rembesan hormon basal pada orang yang sihat adalah kira-kira 1 unit per jam, perlu menekan kerja sel alfa yang menghasilkan glukagon, yang merupakan antagonis utama insulin. Semasa makan, rembesan meningkat kepada 1-2 PIECES setiap 10 g karbohidrat yang diambil (jumlah yang tepat bergantung pada banyak faktor, termasuk keadaan umum badan dan waktu dalam sehari). Perbezaan ini membolehkan anda membuat keseimbangan dinamik kerana peningkatan pengeluaran insulin sebagai tindak balas kepada peningkatan permintaan terhadapnya..

Pada orang yang menghidap diabetes jenis 1, pengeluaran hormon berkurang atau tidak ada sepenuhnya. Dalam kes ini, terapi insulin pengganti diperlukan..

Oleh kerana pemberian oral, hormon hancur di dalam usus, oleh itu ia diberikan secara parenteral, dalam bentuk suntikan subkutan. Lebih-lebih lagi, semakin rendah turun naik kadar glukosa setiap hari, semakin rendah risiko terkena pelbagai komplikasi diabetes.

Setelah menerima insulin yang tidak mencukupi, hiperglikemia dapat berkembang, jika hormon berlebihan, kemungkinan hipoglikemia. Sehubungan itu, suntikan ubat harus dirawat dengan penuh tanggungjawab..

Kesalahan yang mengurangkan keberkesanan terapi, yang harus dielakkan:

 • penggunaan ubat yang telah tamat tempoh;
 • pelanggaran peraturan penyimpanan dan pengangkutan ubat;
 • menggunakan alkohol ke tempat suntikan (alkohol mempunyai kesan merosakkan hormon);
 • penggunaan jarum atau jarum suntik yang rosak;
 • mengeluarkan jarum suntik terlalu cepat selepas suntikan (kerana risiko kehilangan sebahagian ubat).

Terapi Insulin Konvensional dan Intensif

Terapi insulin konvensional atau gabungan dicirikan oleh pengenalan campuran ubat dengan jangka pendek dan sederhana / panjang tindakan dalam satu suntikan. Ia boleh digunakan untuk kencing manis. Kelebihan utama adalah kemampuan untuk mengurangkan jumlah suntikan hingga 1-3 sehari, namun, mustahil untuk mencapai pampasan penuh untuk metabolisme karbohidrat dengan kaedah rawatan ini.

Rawatan diabetes tradisional:

 • kelebihan: kemudahan pentadbiran ubat; kekurangan keperluan kawalan glisemik yang kerap; kemungkinan rawatan di bawah kawalan profil glukosurik;
 • kelemahan: keperluan untuk mematuhi diet, rutin harian, tidur, rehat dan aktiviti fizikal yang ketat; pengambilan makanan wajib dan tetap, berkaitan dengan pengenalan ubat; ketidakupayaan untuk mengekalkan tahap glukosa pada tahap turun naik fisiologi; peningkatan risiko hipokalemia, hipertensi arteri dan aterosklerosis kerana ciri hiperinsulinemia berterusan kaedah rawatan ini.

Terapi kombinasi ditunjukkan untuk pesakit tua jika kesulitan dengan asimilasi syarat terapi intensif, dengan gangguan mental, tahap pendidikan rendah, kebutuhan untuk perawatan luar, dan juga pesakit yang tidak berdisiplin.

Untuk menjalankan terapi insulin yang diperhebat (IIT), pesakit diberi dos yang cukup untuk menggunakan glukosa yang masuk ke dalam tubuh, untuk tujuan ini insulin diperkenalkan untuk mensimulasikan rembesan basal, dan ubat bertindak pendek secara berasingan yang memberikan kepekatan puncak hormon setelah makan. Dos harian ubat terdiri daripada insulin yang bertindak pendek dan panjang..

Pada orang yang menghidap diabetes jenis 1, pengeluaran hormon berkurang atau tidak ada sepenuhnya. Dalam kes ini, terapi insulin pengganti diperlukan..

Rawatan diabetes IIT:

 • kelebihan: tiruan rembesan fisiologi hormon (basal dirangsang); rutin hidup yang lebih bebas dan rutin harian bagi pesakit yang menggunakan "diet yang diliberalisasikan" dengan perbezaan waktu makan dan satu set produk; meningkatkan kualiti hidup pesakit; kawalan gangguan metabolik yang berkesan, memastikan pencegahan komplikasi lewat;
 • kelemahan: keperluan pengendalian diri terhadap glikemia secara sistematik (hingga 7 kali sehari), keperluan untuk latihan khas, perubahan gaya hidup, kos tambahan untuk belajar dan alat pemantauan diri, peningkatan kecenderungan hipoglikemia (terutama pada awal IIT).

Syarat wajib untuk penggunaan IIT: tahap kecerdasan pesakit yang mencukupi, kemampuan untuk belajar, kemampuan untuk melaksanakan kemahiran yang diperoleh secara praktik, kemampuan untuk memperoleh cara kawalan diri.

Jenis insulin

Insulin perubatan adalah basal atau bolus. Basal berlaku selama 24 jam, sehubungan dengan itu diberikan 1 kali sehari. Terima kasih untuk ini, adalah mungkin untuk mengekalkan nilai gula darah yang berterusan sepanjang tempoh ubat. Tidak ada kesan puncak untuk insulin tersebut. Bolus, memasuki aliran darah, menyebabkan penurunan kepekatan glukosa yang cepat dan digunakan untuk memperbaiki tahapnya ketika makan.

Tiga ciri utama (profil tindakan) hormon insulin:

 • permulaan ubat - masa dari pengenalan hingga pengambilan hormon dalam darah;
 • puncak - tempoh penurunan gula mencapai tahap maksimum;
 • tempoh keseluruhan - tempoh di mana tahap gula tetap berada dalam julat normal.

Mengikut tempoh tindakan, persediaan insulin, dengan mengambil kira profil tindakannya, dibahagikan kepada kumpulan berikut:

 • ultrashort: kesannya pendek, dijumpai di dalam darah dalam beberapa saat selepas suntikan (dari 9 hingga 15 minit), puncak kesannya berlaku selepas 60-90 minit, jangka masa tindakan adalah hingga 4 jam;
 • pendek: tindakan bermula dalam 30-45 minit dan berlangsung selama 6-8 jam. Kemuncak keberkesanan berlaku 2-4 jam selepas suntikan;
 • jangka masa sederhana: kesannya berlaku selepas 1-3 jam, puncak - 6-8 jam, tempoh - 10-14, kadang-kadang hingga 20 jam;
 • bertindak panjang: berlangsung 20-30 jam, kadang-kadang hingga 36 jam, hormon jenis ini tidak mempunyai puncak tindakan;
 • tindakan yang lebih panjang: jangka masa hingga 42 jam.

Dengan penggunaan insulin yang berpanjangan, 1-2 suntikan sehari boleh diresepkan, 3-4 tindakan pendek boleh diresepkan. Sekiranya perlu untuk menyesuaikan tahap glukosa dengan cepat, ubat bertindak ultra pendek digunakan, kerana ia membenarkan ini dicapai dalam masa yang lebih singkat. Insulin campuran mengandungi hormon tindakan pendek dan berpanjangan, dan nisbahnya dari 10/90% hingga 50/50%.

Pembezaan insulin mengikut spesies:

 • lembu - perbezaan dengan manusia adalah 3 asid amino (tidak digunakan di Rusia);
 • babi - perbezaan dengan manusia dalam 1 asid amino;
 • ikan paus - berbeza dengan 3 asid amino manusia;
 • manusia;
 • digabungkan - termasuk ekstrak pankreas pelbagai spesies haiwan (pada masa ini tidak berkenaan).

Tisu adiposa dan otot bergantung kepada insulin. Apabila makanan kaya karbohidrat ditelan, hormon dihasilkan dan menyebabkan peningkatan gula dalam darah.

Klasifikasi mengikut tahap pemurnian hormon:

 • tradisional: ia diekstrak dengan etanol berasid, disaring, diasinkan dan dikristal berkali-kali semasa proses pembersihan (kaedah ini tidak memastikan pemurnian ubat dari kekotoran hormon pankreas lain);
 • puncak mono: selepas pembersihan tradisional, ia ditapis dengan gel;
 • monokomponen: menjalani pemurnian yang lebih dalam menggunakan penyaring molekul dan kromatografi pertukaran ion pada DEAE selulosa. Dengan kaedah pembersihan ini, ketulenan ubat adalah 99%.

Ubat ini disuntikkan secara subkutan dengan jarum suntik insulin, jarum pena atau dispenser pam insulin. Yang paling biasa ialah penggunaan pen jarum suntik, kurang menyakitkan dan lebih senang digunakan berbanding dengan jarum suntik insulin konvensional.

Pam insulin digunakan terutamanya di Amerika Syarikat dan Eropah Barat. Kelebihannya termasuk meniru rembesan fisiologi insulin yang paling tepat, kekurangan keperluan untuk menguruskan ubat itu sendiri, keupayaan untuk mengawal tahap glukosa dalam darah dengan tepat. Kelemahannya merangkumi kerumitan alat, persoalan mengenai pemasangannya pada pesakit, komplikasi jarum yang sentiasa berada di dalam badan untuk memberikan dos hormon. Pada masa ini, pam insulin adalah alat yang paling menjanjikan untuk memberi ubat.

Sebagai tambahan, perhatian khusus diberikan kepada pengembangan kaedah terapi insulin baru yang dapat mewujudkan kepekatan hormon yang berterusan dalam darah dan secara automatik memasukkan dos tambahan dengan peningkatan kadar gula.

Insulin manusia: apa yang diperoleh untuk pesakit kencing manis

Pankreas manusia, kerana pelbagai sebab, sering tidak dapat menghasilkan insulin. Maka anda perlu menggunakan insulin rekayasa genetik, yang menggantikan insulin manusia.

Bentuk insulin manusia diperoleh sama ada dalam sintesis Escherichia coli, atau dari insulin babi dengan menggantikan satu asid amino.

Untuk mensimulasikan fungsi normal pankreas manusia, suntikan insulin dilakukan. Jenis insulin dipilih berdasarkan jenis penyakit dan kesejahteraan pesakit. Insulin boleh diberikan secara intravena atau intramuskular. Untuk terapi sepanjang hayat dan jangka panjang, suntikan subkutan sering digunakan..

Ciri-ciri insulin

Penyakit diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin memerlukan rawatan sepanjang hayat. Kehidupan seseorang bergantung pada kehadiran insulin. Penyakit ini diakui sebagai wabak tidak berjangkit dan berada di kedudukan ketiga di dunia..

Buat pertama kalinya, insulin dihasilkan dari pankreas anjing. Setahun kemudian, ubat ini diperkenalkan secara meluas. Selepas 40 tahun, sintesis hormon menjadi mungkin secara kimia.

Setelah beberapa lama, jenis insulin dengan tahap pemurnian yang tinggi diciptakan. Kerja juga sedang dijalankan untuk mensintesis insulin manusia. Sejak tahun 1983, hormon ini mula dikeluarkan pada skala industri..

Sebelum ini, diabetes dirawat dengan ubat-ubatan yang dibuat dari haiwan. Sekarang ubat seperti itu diharamkan. Di farmasi, anda hanya boleh membeli alat kejuruteraan genetik, penciptaan ubat ini berdasarkan pemindahan produk gen ke dalam sel mikroorganisma.

Untuk tujuan ini, ragi atau bakteria E. coli jenis bukan patogen digunakan. Akibatnya, mikroorganisma mula menghasilkan hormon insulin untuk manusia..

Insulin ubat moden berbeza:

 • masa pendedahan, terdapat insulin pendek, ultrashort dan bertindak panjang,
 • urutan asid amino.

Terdapat juga ubat gabungan yang disebut campuran. Dalam komposisi dana tersebut terdapat insulin jangka panjang dan pendek.

Mendapatkan insulin dapat ditunjukkan dalam diagnosis seperti:

 1. Ketoasidosis diabetes,
 2. Koma asid laktik, diabetes dan hipersmolar,
 3. Diabetes insulin diabetes jenis 1,
 4. Dengan jangkitan, campur tangan pembedahan, pemburukan penyakit kronik,
 5. Nefropati diabetes dan / atau gangguan fungsi hati, kehamilan dan kelahiran anak,
 6. Jenis diabetes mellitus bukan insulin yang bergantung kepada ketahanan terhadap agen oral antidiabetik,
 7. Lesi kulit distrofik,
 8. Asthenisasi yang teruk dalam pelbagai patologi,
 9. Proses berjangkit yang berpanjangan.

Tempoh Insulin

Dengan jangka masa dan mekanisme tindakan, insulin dibezakan:

 1. ultrashort,
 2. pendek,
 3. jangka masa sederhana,
 4. tindakan berpanjangan.

Ultrashort insulin bertindak segera selepas suntikan. Kesan maksimum dicapai selepas satu setengah jam.

Tempoh tindakan mencapai 4 jam. Jenis insulin ini boleh diberikan sebelum makan atau sejurus selepas makan. Mendapatkan insulin ini tidak memerlukan jeda antara suntikan dan makanan..

Ultrashort insulin tidak memerlukan pengambilan makanan tambahan di puncak tindakan, yang lebih senang daripada jenis lain. Insulin seperti itu merangkumi:

Insulin pendek mula bertindak selepas setengah jam. Puncak aksi bermula selepas 3 jam. Aksi berlangsung lebih kurang 5 jam. Jenis insulin ini diberikan sebelum makan, anda perlu berhenti sejenak antara suntikan dan makanan. Makan dibenarkan selepas 15 minit.

Dengan menggunakan insulin bertindak pendek, anda perlu minum makanan ringan beberapa jam selepas suntikan. Waktu makan harus bertepatan dengan waktu puncak hormon. Insulin pendek adalah:

 1. Himulin Biasa,
 2. Actrapid,
 3. Monodar (K50, K30, K15),
 4. Insan Cepat,
 5. Humodar dan lain-lain.

Insulin jangka sederhana adalah ubat yang jangka masa tindakannya adalah 12-16 jam. Pada diabetes jenis 1, insulin manusia digunakan sebagai latar belakang atau basal. Kadang kala anda perlu melakukan suntikan 2 atau 3 kali sehari pada waktu pagi dan petang dengan rehat 12 jam.

Insulin sedemikian mula berfungsi setelah 1-3 jam, mencapai puncaknya setelah 4-8 jam. Tempohnya ialah 12-16 jam. Dadah jangka sederhana merangkumi:

 • Humodar br,
 • Protafan,
 • Humulin NPH,
 • Novomik.
 • Insan Bazal.

Insulin yang bertindak panjang adalah insulin latar atau basal. Seseorang mungkin memerlukan satu atau dua suntikan setiap hari. Mereka digunakan dalam rawatan diabetes jenis 2.

Dadah dicirikan oleh kesan kumulatif. Kesan dos ditunjukkan secara maksimum setelah 2-3 hari. Insulin yang bertindak panjang berfungsi 4-6 jam selepas suntikan. Aksi puncak mereka berlaku dalam 11-14 jam, tindakan itu sendiri berlangsung sekitar satu hari.

Di antara ubat-ubatan ini, terdapat insulin yang tidak mempunyai puncak tindakan. Dana sedemikian bertindak dengan lembut dan sebahagian besarnya meniru kesan hormon semula jadi pada orang yang sihat..

Insulin ini merangkumi:

 1. Lantus,
 2. Monodar Long,
 3. Ultralong Monodar,
 4. Ultralente,
 5. Ultralong,
 6. Humulin L dan lain-lain,
 7. Lantus,
 8. Levemir.

Kesan sampingan dan gangguan dos

Dengan sediaan insulin yang berlebihan pada manusia, perkara berikut mungkin muncul:

 • Kelemahan,
 • Peluh sejuk,
 • Pucat,
 • Menggigil,
 • Denyutan jantung,
 • Sakit kepala,
 • Kelaparan,
 • Kekejangan.

Semua perkara di atas dianggap sebagai gejala hipoglikemia. Sekiranya keadaan baru mula terbentuk dan berada di peringkat awal, anda boleh menghilangkan simptomnya secara bebas. Untuk tujuan ini, ambil produk dengan gula dan banyak karbohidrat yang mudah dicerna..

Juga, larutan dekstrosa dan glukagon dapat dimasukkan ke dalam badan. Sekiranya pesakit mengalami koma, larutan dekstrosa yang diubah harus diberikan. Ia digunakan sehingga keadaan bertambah baik..

Sebilangan pesakit mungkin mengalami alahan terhadap insulin. Antara gejala utama adalah:

 1. Sujud,
 2. Bengkak,
 3. Gatal-gatal,
 4. Ruam,
 5. Demam,
 6. Gatal-gatal,
 7. Menurunkan tekanan darah.

Hiperglikemia berlaku disebabkan oleh dos yang rendah atau dengan perkembangan penyakit berjangkit, serta ketidakpatuhan terhadap diet. Kadang-kadang seseorang mengalami lipodistrofi di mana ubat itu diberikan.

Semasa menggunakan ubat juga boleh berlaku secara sementara:

Mendapatkan pengganti hormon dan bukannya insulin manusia adalah kaedah terbaik untuk merawat diabetes. Bahan ini membantu mengurangkan kadar glukosa dalam darah, kerana fakta bahawa glukosa lebih baik diserap oleh sel, proses pengangkutannya berubah. Ubat ini menggantikan insulin manusia, tetapi hanya boleh diambil seperti yang diarahkan oleh doktor, kerana mungkin ada kesan negatif terhadap kesihatan..

Arahan penting untuk digunakan

Wanita yang menghidap diabetes harus memberitahu penyedia penjagaan kesihatan mereka tentang merancang atau memulakan kehamilan. Wanita kategori ini sering memerlukan laktasi untuk mengubah dos insulin, dan juga diet.

Menyelidiki ketoksikan sediaan insulin, para saintis tidak mengesan kesan mutagenik.

Perlu diingat bahawa keperluan untuk hormon dapat berkurang jika seseorang mengalami kegagalan buah pinggang. Anda boleh memindahkan seseorang ke jenis insulin lain atau ubat dengan nama jenama yang berbeza di bawah pengawasan perubatan yang ketat.

Dos mesti disesuaikan jika aktiviti insulin, jenis atau spesiesnya, diubah. Keperluan untuk insulin boleh berkurang dengan penyakit berikut:

 1. Fungsi adrenal, tiroid, atau kelenjar pituitari yang tidak mencukupi,
 2. Kegagalan hepatik dan buah pinggang.

Dengan tekanan emosi atau penyakit tertentu, keperluan untuk insulin meningkat. Perubahan dos juga diperlukan dengan peningkatan aktiviti fizikal..

Gejala hipoglikemia, jika insulin manusia diberikan, mungkin kurang jelas atau berbeza dengan yang ada dengan pengenalan insulin asal haiwan.

Dengan normalisasi gula darah, misalnya, sebagai akibat rawatan intensif dengan insulin, semua atau beberapa manifestasi hipoglikemia mungkin hilang, mengenai orang yang harus diberitahu.

Prekursor hipoglikemia mungkin berubah atau ringan dengan rawatan diabetes jangka panjang atau dengan beta-blocker.

Reaksi alergi tempatan boleh disebabkan oleh sebab-sebab yang tidak berkaitan dengan kesan ubat, misalnya, kerengsaan kulit dengan bahan kimia atau suntikan yang tidak betul.

Dalam beberapa kes, pembentukan reaksi alergi yang berterusan, terapi segera diperlukan. Desensitisasi atau perubahan insulin juga mungkin diperlukan..

Dengan hipoglikemia pada manusia, tumpuan perhatian dan kelajuan tindak balas psikomotor boleh berkurang. Ini boleh membahayakan sekiranya fungsi-fungsi ini sangat penting. Contohnya ialah memandu kereta atau pelbagai mekanisme.

Orang yang menghidap diabetes harus dinasihatkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan hipoglikemia ketika memandu kenderaan..

Ini sangat penting bagi orang yang mempunyai gejala yang tidak dapat diekspresikan, yang merupakan pertanda hipoglikemia. Dalam kes-kes ini, doktor yang menghadiri perlu menilai keperluan memandu sendiri pesakit. Video dalam artikel ini akan membincangkan mengenai jenis insulin..

Insulin

Struktur

Sebagai peraturan, dalam satu mililiter ubat dalam bentuk larutan atau penggantungan mengandungi 40 PIECES bahan aktif.

Komposisi ubat antidiabetik mungkin termasuk insulin yang diekstrak dari pankreas haiwan (babi atau lembu), insulin manusia atau bahan biosintetik yang diperolehi oleh kejuruteraan genetik.

Komposisi komponen tambahan berbeza untuk setiap ubat tertentu..

Borang pelepasan

Persediaan insulin boleh didapati dalam bentuk larutan dan dalam bentuk suspensi dalam botol dan sistem kartrij khas (kartrij, lengan baju dan sistem yang dirancang untuk digunakan dengan pen jarum suntik).

Penyelesaian suntikan dihasilkan dalam botol kaca steril dengan jumlah 5 dan 10 ml, dengan aktiviti, sebagai peraturan, dari 20 hingga 100 PIECES dalam 1 ml larutan.

Bahan yang dimaksudkan untuk penggunaan perubatan adalah serbuk putih hygroscopic yang larut dalam air, yang mengandungi 3.1% sulfur.

Penyelesaiannya kelihatan seperti cecair jernih, tidak berwarna atau sedikit kekuningan dengan keasidan (pH) dari 2.0 hingga 3.5). Untuk menyediakan penyelesaiannya, serbuk kristal diencerkan dalam air untuk suntikan (Aqua pro injectionibus), diasamkan dengan asid hidroklorik (Acidum hidroklorikum) dengan penambahan gliserin (Glycerinum) dan larutan 0,25-0,3% fenol (Phenolum) atau tricresol (Tricresolum) untuk pemeliharaan.

Suspensi pelepasan berterusan dihantar ke farmasi dalam botol 5 dan 10 ml steril. Setiap botol ditutup secara hermetik dengan penyumbat getah dengan penutup aluminium.

Profil kawalan hipoglikemia yang paling fisiologi dicirikan oleh sediaan bifasik Novomix, yang merupakan suspensi biphasic, yang terdiri daripada 30% aspart insulin bertindak pendek dan 70% insulin aspart yang dikristalkan protamin.

Sehingga kini, saintis berjaya menyelesaikan masalah penularan insulin melalui perut (kerana zat itu adalah protein, ia mengalami kehancuran di bawah pengaruh jus pencernaan) dan membuat alat yang berkesan untuk pesakit diabetes dalam tablet.

kesan farmakologi

Persediaan insulin tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan yang mempengaruhi pencernaan dan perjalanan proses metabolik dalam badan.

Insulin endogen adalah pengatur metabolisme karbohidrat yang paling penting dalam badan; eksogen adalah agen penurun gula tertentu..

Fungsi utama insulin:

 • peraturan metabolisme karbohidrat;
 • rangsangan pengambilan glukosa tisu dan proses penukarannya menjadi glikogen;
 • memudahkan penembusan glukosa ke dalam sel tisu;
 • peningkatan simpanan glikogen dalam tisu otot;
 • rangsangan sintesis peptida;
 • pengurangan penggunaan protein;
 • rangsangan glukosil transferase, polienzim kompleks piruvat dehydrogenase, enzim heksokinase;
 • perencatan lipase, tindakan yang bertujuan untuk pengaktifan asid lemak tisu adiposa;
 • perencatan lipoprotein lipase, yang mengurangkan pengaburan serum darah selepas makan dengan kandungan lemak tinggi.

Insulin mempengaruhi metabolisme karbohidrat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan tersebut merangsang pengangkutan glukosa melalui membran sel, meningkatkan penggunaannya oleh tisu, dan juga menyumbang pada biotransformasinya menjadi glikogen di hati.

Dengan menghalang glikogenolisis (proses di mana glikogen dipecah menjadi glukosa) dan glukoneogenesis (proses pengeluaran glukosa dari sumber bukan karbohidrat: dari asid amino, asid lemak, dll.), Insulin menghalang pengeluaran glukosa endogen.

Kesan zat pada metabolisme lipid ditunjukkan dalam penekanan lipolisis (pemecahan lemak). Akibatnya, pengambilan asid lemak bebas ke dalam peredaran sistemik dikurangkan..

Insulin menghalang pembentukan badan aseton (keton) di dalam badan, merangsang sintesis asid lemak dan pembentukan ester berikutnya. Dia juga mengambil bagian dalam metabolisme protein: meningkatkan pengangkutan asid amino melalui membran sel, merangsang sintesis peptida, mengurangi penggunaan protein oleh tisu, dan menghambat penukaran asid amino menjadi asam oksokarboksilat.

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Mekanisme tindakan insulin dikaitkan dengan kemampuannya untuk berinteraksi dengan reseptor tertentu, yang dilokalisasikan pada membran sel plasma, dan membentuk kompleks reseptor insulin.

Dalam kombinasi dengan reseptor insulin, ia memasuki sel, di mana ia mempengaruhi fosfolasi protein selular; data tepat mengenai tindak balas selanjutnya dalam sel hingga kini No..

Insulin bertindak pada hampir semua organ dan tisu dalam tubuh manusia, sementara sasaran utamanya adalah hati, otot dan tisu adiposa.

Seberapa lengkap penyerapan insulin dan seberapa cepat kesan penggunaannya berlaku bergantung pada tempat suntikan (lebih tepatnya, pada tahap bekalan darah ke lemak subkutan di tempat suntikan), dos yang diberikan (lebih daripada 12-16 UNIT larutan tidak boleh diberikan di satu tempat) penggantungan), kepekatan bahan aktif dalam sediaan, seperti insulin, kadar aliran darah tempatan, aktiviti otot di tempat suntikan.

Profil tindakan ubat ini bergantung kepada turun naik yang ketara pada orang yang berbeza dan orang yang sama.

Sekali dalam aliran darah, insulin mengikat α- dan β-globulin. Biasanya, kadar pengikatan berada dalam lingkungan 5 hingga 25%.

Pembentukan antibodi memprovokasi perkembangan ketahanan insulin, namun, ketika menggunakan ubat moden, yang disucikan dengan baik, fenomena ini jarang terjadi.

Separuh hayat darah tidak melebihi 10 minit. Sebilangan besar insulin yang memasuki aliran darah mengalami hidrolisis enzimatik di hati dan buah pinggang, yang dikatalisis oleh enzim proteolitik..

Perkumuhan bahan berlaku dengan sangat cepat: kira-kira 60% diekskresikan oleh buah pinggang, sekitar 40% - oleh hati (40%), sedikit kurang daripada 1.5% dihilangkan dalam bentuk tulen dengan air kencing.

Petunjuk untuk digunakan

Penggunaan insulin ditunjukkan terutamanya untuk rawatan diabetes mellitus yang bergantung pada insulin (diabetes tipe I). Dalam keadaan tertentu, disarankan untuk meresepkan ubat tersebut kepada pesakit dengan diabetes yang tidak bergantung kepada insulin (diabetes jenis II).

Ubat bertindak pendek digunakan untuk mengurangkan kadar gula dalam beberapa bentuk skizofrenia, furunculosis, tirotoksikosis, penyakit perut, hepatitis kronik, pada tahap awal sirosis hati.

Di samping itu, mereka sering diresepkan sebagai agen anabolik (kaedah untuk mendapatkan jisim) pada pesakit yang mengalami kekurangan zat makanan umum dan pada pesakit dengan kekurangan nutrisi.

Alat ini juga dapat digunakan sebagai salah satu komponen penyelesaian "polarisasi" yang digunakan untuk mengatasi kekurangan koronari akut (suatu keadaan yang disebabkan oleh kekejangan saluran koronari).

Insulin Bina Badan

Adalah dipercayai bahawa penggunaan insulin dalam sukan adalah penemuan sebenar. Pada masa yang sama, penggunaan ubat bertindak pendek memberikan kesan yang diperlukan, dan, khususnya, dalam kombinasi dengan beberapa agen anabolik atau androgenik.

Apa yang berlaku sekiranya orang yang sihat menyuntik insulin? Di bawah pengaruh hormon, kebolehtelapan membran sel-sel tisu otot meningkat dan, oleh itu, penembusan bahan-bahan ini ke sel dipercepat dan difasilitasi. Akibatnya, walaupun pada dos terendah, steroid mempunyai hasil yang jauh lebih jelas daripada ketika mereka digunakan sendiri.

Jadi, bagaimana mengambil insulin dalam bina badan? Pertama, jangan makan berlebihan (badan menyimpan lebih banyak nutrien yang memasukinya dalam bentuk lemak). Kedua, untuk mengurangkan pengambilan karbohidrat sederhana maksimum. Dan, ketiga, jangan fokus pada berat badan, tetapi pada pantulan di cermin dan pita sentimeter (anda perlu memfokuskan pada volume kaki bawah, bisep, paha). Kemunculan lipatan lemak di perut adalah bukti dos yang dipilih dengan tidak betul.

Kontraindikasi

Insulin tidak boleh diresepkan untuk penyakit yang berlaku dengan hipoglikemia: dengan penyakit kuning hemolitik, hepatitis akut, pankreatitis, sirosis, nefritis, distrofi amiloid, urolithiasis, kecacatan jantung yang tidak dapat dikompensasi; ulser peptik yang mempengaruhi perut dan duodenum.

Dengan berhati-hati, persediaan insulin ditetapkan:

 • pesakit diabetes yang mengalami kekurangan koronari atau gangguan peredaran darah di otak;
 • pesakit dengan penyakit tiroid;
 • dengan penyakit Addison (kekurangan adrenokortikal, yang berlaku apabila lebih daripada 90% tisu adrenal terjejas);
 • dengan kegagalan buah pinggang.

Kesan sampingan

Dengan pemberian sediaan insulin subkutan, lipodistrofi (patologi yang dicirikan oleh atrofi atau hipertrofi tisu adiposa) boleh berkembang di tempat suntikan.

Insulin moden dibersihkan dengan teliti, oleh itu, reaksi alergi terhadap latar belakang penggunaannya sangat jarang berlaku, namun kemungkinan kesan sampingan tersebut tidak dikecualikan..

Sekiranya terdapat reaksi alergi jenis segera, pesakit memerlukan segera hiposensitisasi dan penggantian ubat.

Arahan penggunaan insulin

Ciri-ciri pengenalan insulin

Menurut arahan penggunaan, insulin dibenarkan diberikan di bawah kulit, otot atau urat. Oleh itu, hanya ubat bertindak pendek yang boleh diberikan secara intravena dan hanya jika pesakit mengalami gejala keadaan pramatang atau jika dia mengalami koma diabetes.

Pengenalan ke dalam urat ubat yang boleh didapati dalam bentuk penangguhan adalah kontraindikasi. Sebelum suntikan, ubat harus dipanaskan hingga suhu bilik. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa insulin sejuk diserap dengan lebih perlahan..

Sebaiknya gunakan picagari plastik untuk suntikan (bukan kaca). Sebabnya ialah di dalam jarum suntik kaca, ruang yang disebut "mati" lebih besar daripada di jarum suntik plastik. Ini seterusnya mengurangkan ketepatan dos ubat dan menyebabkan kehilangan insulin.

Mudah digunakan ialah pen jarum suntik insulin dengan kartrij khas yang diisi dengan larutan yang terpasang di dalamnya. Mereka digunakan untuk pengenalan penyelesaian tindakan pendek, sederhana dan campuran (gabungan). Semasa menggunakan sistem sedemikian, sebelum memberi ubat, tidak perlu menaip atau mencampurkannya setiap kali.

Jarum yang digunakan dalam jarum suntik moden dan jarum suntik untuk insulin sangat nipis dan pendek sehingga menyebabkan sedikit kesakitan semasa suntikan. Ketebalan jarum biasanya dari 0,3 hingga 0,4 mm), panjangnya tidak melebihi 12 mm (biasanya dari 8 hingga 12 mm).

Di mana untuk menyuntik ubat?

Soalan "Di mana mereka menyuntik insulin?" berlaku dengan kerap.

Penyerapan terpantas ke dalam aliran darah dicatat setelah suntikan subkutan ke bahagian anterior dinding perut, bahan tersebut lebih perlahan diserap ke dalam darah dari bahu dan permukaan anterior paha, penyerapan paling lambat diperhatikan setelah ubat disuntik ke dalam lemak subkutan di bawah skapula atau di pantat.

Oleh itu, dalam amalan klinikal, suntikan subkutan adalah kaedah pentadbiran yang optimum untuk terapi berterusan..

Memandangkan fakta bahawa ubat itu diserap ke dalam darah dengan kelajuan yang berbeza dari bahagian tubuh yang berlainan, doktor mengesyorkan menyuntikkan ubat bertindak pendek (kelihatan seperti larutan yang jelas) ke dalam perut, sambil mengelakkan pusar, dan ubat tindakan berpanjangan (larutan keruh) ke rantau ini pinggul atau punggung.

Peraturan penting lain adalah bahawa bidang pentadbiran ubat diganti, mengikut perintah yang ketat sesuai dengan waktu hari (misalnya, pada waktu pagi larutan bertindak pendek disuntik ke dalam perut, pada siang hari ke kawasan paha, dan pada waktu petang di bawah kulit punggung.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa untuk laman web yang berbeza, pengiraan ubat untuk jumlah XE akan berbeza (seperti pada waktu yang berlainan dalam sehari).

Algoritma suntikan insulin subkutan

Peraturan utama untuk menguruskan insulin: sebelum membuat suntikan, perlu memeriksa kesahihan ubat, jenis, tempoh dan dosnya, mencuci tangan dan memastikan tempat suntikan bersih;

Teknik pemberian insulin adalah seperti berikut:

 • Sebelum penggunaan, ubat itu dipanaskan di tangan hingga suhu bilik. Botol tidak boleh digoncang, kerana ini boleh menyebabkan pembentukan gelembung..
 • Lap penutup botol dengan alkohol 70º..
 • Mereka menggunakan jarum suntik udara untuk jumlah unit insulin yang diperlukan, kemudian menyuntikkannya ke dalam botol, mengumpulkan dos ubat yang diperlukan + hingga 10 ED lebih banyak.
 • Dos larutan diatur dengan menahan jarum suntik pada paras mata (jika anda menukar sudut, ralat penglihatan 1-5ED adalah mungkin)
 • Menggelegak botol, buang buihnya.
 • Jangan merawat kulit di tempat suntikan dengan alkohol, kerana alkohol merosakkan insulin dan, sebagai akibatnya, pesakit boleh membentuk lipodistrofi. Sekiranya ini perlu, cukup untuk mencuci kulit dan mengelapnya sehingga kering. Membolehkan pengenalan ubat melalui pakaian.
 • Suntikan dibuat di kawasan yang disyorkan dalam pemberian ubat: 2.5 cm dari pusar, 3 cm dari bahu, paha, bahagian atas pantat. Lipatan kulit dibentuk dengan ibu jari dan jari telunjuk agar tidak menangkap lapisan otot (ketika memasuki otot, ubat diserap ke dalam darah lebih cepat daripada dari lapisan subkutan). Ilustrasi berikut menunjukkan cara menangkap kulit dengan betul:
 • Penyelesaiannya harus diberikan setengah jam sebelum makan (insulin diserap dalam satu jam, jadi makanan harus sekitar 15-30 minit setelah suntikan).

Cara meletakkan picagari semasa suntikan

Jarum dimasukkan ke dalam kulit pada sudut 45 ° jika suntikan dilakukan ke lipatan kulit, pada sudut 90 ° jika suntikan dilakukan tanpa lipatan kulit.

Lipatan terbentuk jika seharusnya menyuntik ubat ke bahu atau paha, lipatan tidak dibuat jika seharusnya memasukkan ubat ke dalam perut atau punggung (kerana terdapat lapisan tisu subkutan yang tebal).

Cara menusuk ubat?

Setelah memberikan ubat, perlu menghitung hingga 5 (atau 10), mengeluarkan jarum dan tekan ke bawah tempat suntikan dengan jari anda. Jangan mengurut! Hipoglikemia boleh berlaku akibat penyerapan yang cepat..

Arahan video mengenai cara mencucuk insulin dengan pen

Apakah insulin terbaik?

Tidak ada satu jawapan untuk soalan ini. Pemilihan awal insulin (serta dos dan pemberian ubat) dilakukan di hospital, bergantung kepada keparahan penyakit dan ciri-ciri keadaan klinikal, keadaan umum pesakit, kadar permulaan kesan hipoglikemik dan tempohnya.

Pengiraan dos dan pentadbiran insulin

Dos ubat dipilih secara individu dalam setiap kes..

Ubat bertindak pendek bertujuan untuk pentadbiran di bawah kulit atau otot (dalam beberapa kes, penggunaan intravena dibenarkan). Penyelesaian ini bertindak dengan cepat, kesan penggunaannya agak singkat.

Insulin bertindak pendek diberikan 15-20 minit sebelum makan dari satu hingga beberapa kali (bergantung kepada ciri penyakit) pada siang hari. Kesan penurunan gula berkembang selepas 15-20 minit dan mencapai maksimum selepas 2 jam (sementara jumlah tindakan tidak melebihi 6 jam).

Jenis ubat ini digunakan terutamanya di hospital untuk menentukan dos yang diperlukan untuk pesakit, serta untuk koma diabetes dan keadaan awal (keadaan yang memerlukan perubahan cepat dalam aktiviti insulin di dalam badan).

Di samping itu, penyelesaian bertindak pendek digunakan sebagai agen anabolik. Untuk tujuan ini, mereka biasanya digunakan dalam dos kecil (dari 4 hingga 8 unit sekali atau dua kali sehari).

Ubat yang bertindak lama (berpanjangan) mempunyai beberapa bentuk dos dan dicirikan oleh jangka masa kesan yang berbeza (contohnya, insulin mengeluarkan semilong, panjang, ultralong).

Sebagai peraturan, kesannya dicatat dalam 10-36 jam. Penggunaan ubat jenis ini dapat mengurangkan jumlah suntikan harian.

Selalunya, insulin panjang bertindak sebagai penggantungan. Mereka diberikan di bawah kulit atau ke otot, pentadbiran intravena tidak dapat diterima. Ia juga dilarang menggunakan ubat-ubatan dari kumpulan ini untuk koma dan promom.

Semasa memilih ubat, anda perlu memastikan bahawa tempoh di mana kesan penurunan gula paling ketara bertepatan dengan masa yang anda ambil.

Sekiranya ini perlu, dua ubat yang bertindak panjang boleh dicampurkan secara serentak dalam picagari yang sama.

Dalam beberapa kes, pesakit tidak hanya memerlukan pemeliharaan jangka panjang tahap glukosa yang diperlukan, tetapi juga dalam normalisasi yang cepat. Untuk melakukan ini, mereka diresepkan untuk memperkenalkan ubat-ubatan, baik yang pendek dan panjang.

Sebagai peraturan, suntikan penangguhan tindakan yang berpanjangan dilakukan pada waktu pagi, sebelum makan pertama, namun, pemberian pada waktu lain dibenarkan.

Suntikan mengesyorkan agar pesakit menggabungkan dengan diet khas untuk pesakit diabetes. Nilai tenaga makanan dalam setiap kes harus ditentukan oleh berat badan pesakit semasa rawatan dan tahap aktiviti fizikalnya.

Dengan kekurangan zat makanan dan peningkatan aktiviti fizikal, pesakit terbukti mengambil sekurang-kurangnya 3000 kilokalori sehari, dengan pemakanan berlebihan dan tidak aktif fizikal, jumlah kalori tidak boleh melebihi 2000 (optimum - kira-kira 1700).

Cara menaip ubat ke dalam picagari insulin dengan betul?

Sekiranya satu jenis insulin diperlukan, pelocok jarum suntik ditarik ke tanda yang sesuai dengan jumlah unit yang diperlukan, setelah itu penyumbat botol dengan ubat ditusuk dan, setelah menekan piston, mereka membiarkan udara masuk ke dalamnya.

Seterusnya, putar botol dengan jarum suntik terbalik dan, dengan memegang satu tangan pada paras mata, tarik piston ke bawah hingga tanda sedikit di atas dos yang dikehendaki.

Tusukan pada gabus dengan ubat terbaik dilakukan di bahagian tengahnya, dengan menggunakan jarum tebal untuk jarum suntik biasa. Untuk menyuntik udara dan mengambil ubat, jarum suntik insulin sudah digunakan - jarumnya dimasukkan ke tempat tusukan.

Sekiranya gelembung udara dapat dilihat di jarum suntik yang disuntik, anda perlu sedikit klik jari anda pada jarum suntik dan gerakkan piston dengan hati-hati ke tanda dos yang dikehendaki.

Pengiraan dos insulin

Pengiraan dan pentadbiran dos ubat dilakukan, bermula dari fakta bahawa dos harian ubat tertinggi tidak boleh melebihi 1 unit per kilogram berat badan pesakit.

Cadangan mengenai cara mengira dos ubat dengan betul diberikan bergantung pada ciri-ciri perjalanan penyakit ini.

Pada tahap diabetes I, dosnya adalah:

 • 0.5 PIECES / kg - kepada pesakit yang penyakitnya ditemui baru-baru ini;
 • 0.6 PIECES / kg - jika pampasan berlangsung selama satu tahun atau lebih;
 • 0.7 PIECES / kg - sekiranya berlaku pampasan yang tidak stabil;
 • 0.8 PIECES / kg - sekiranya berlaku dekompensasi;
 • 0,9 U / kg - jika penyakit ini rumit oleh ketoasidosis;
 • 1.0 IU / kg untuk wanita dalam 3 bulan terakhir kehamilan.

Bagaimana cara mengira dos insulin dan tidak membuat kesalahan? Untuk mengelakkan kesilapan, anda boleh fokus pada contoh di bawah.

Pengiraan untuk ubat yang bertindak panjang pada dos 0,6 PIECES / kg dan berat pesakit 75 kg: 0,6 * 75 = 45. Perlu mengambil 50% dari nilai yang dihasilkan dan dibundarkan ke bawah (hingga 20). Oleh itu, sebelum makan pagi, anda harus memasukkan 12 unit, dan selebihnya 8 - sebelum malam.

Pengiraan yang betul untuk ubat bertindak pendek pada dos 0,6 U / kg dan berat pesakit 75 kg dibuat mengikut formula: 0,6 * 75 = 45; 45-20 = 25. Oleh itu, dari 9 hingga 11 unit mesti dimasukkan sebelum makan pagi, dari 6 hingga 8 unit - sebelum makan tengah hari, selebihnya - dari 4 hingga 6 unit - sebelum makan malam.

Berlebihan

Melebihi dos yang ditetapkan oleh doktor pasti akan menyebabkan perkembangan sindrom hipoglikemik, yang disertai dengan gula darah rendah dan boleh menyebabkan kematian pesakit.

Dengan pengenalan dos yang mematikan, pesakit mesti segera memberikan pertolongan cemas.

Gejala keadaan hiperglikemik adalah:

 • rasa dahaga;
 • peningkatan kencing;
 • keletihan;
 • peningkatan kekeringan mukosa mulut dan kulit;
 • kulit gatal;
 • penglihatan kabur;
 • kesedaran terjejas;
 • aritmia;
 • precoma;
 • koma.

Akibat overdosis insulin adalah pelanggaran fungsi otak (yang sangat berbahaya bagi orang-orang yang berumur lanjut). Pesakit boleh mengalami kelumpuhan atau paresis, yang mengurangkan keupayaan mental dengan ketara.

Perlu juga diingat bahawa dos tinggi membahayakan kapal. Dengan latar belakang penggunaannya, keanjalan arteri menurun dan bekalan darah ke otak merosot.

Pada peringkat awal hipoglikemia, teh manis, penggunaan madu atau jus buah akan membantu menormalkan kadar gula..

Dalam keadaan koma, pemberian segera 10-20 ml larutan glukosa pekat (20-40%) ke dalam vena diperlukan. Sekiranya tidak ada peluang untuk memasukkan larutan ke dalam urat, ia dibenarkan untuk melakukan:

 • suntikan intramuskular 1-2 mg glukagon (glukagon adalah antagonis insulin fisiologi);
 • suntikan subkutan 0.5 ml larutan adrenalin hidroklorida 0.1%;
 • enema menggunakan 150 ml larutan glukosa 10%.

Interaksi

Kesan penurunan gula ditingkatkan dengan penggunaan insulin dalam kombinasi dengan:

 • penyekat α-adrenergik;
 • asid acetylsalicylic;
 • clofibrate;
 • fluoxetine;
 • Perencat MAO;
 • siklofosfamid;
 • methyldopa;
 • tetrasiklin;
 • ifosfamide.

Kesan penurunan gula dikurangkan ketika menggunakan ubat tersebut bersama dengan:

 • chlorprotixen;
 • kontraseptif oral;
 • GCS;
 • diazoksida;
 • heparin;
 • litium karbonat;
 • saluretik;
 • asid nikotinik dan turunannya;
 • hormon tiroid;
 • diphenin;
 • simpatomimetik;
 • antidepresan trisiklik.

Syarat penjualan

Pada preskripsi. Preskripsi insulin Latin harus ditetapkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda.

Keadaan simpanan

Cara menyimpan insulin?

Ubat itu disimpan di tempat yang gelap dan sejuk. Suhu optimum untuk penyimpanan dianggap suhu dari +2 hingga +8 darjah Celsius (terbaik di dalam peti sejuk, jauh dari peti sejuk).

Pembekuan ubat dari kumpulan ini, serta pemanasan berlebihan, tidak boleh diterima.

Suhu di atas 30-35 darjah Celsius untuk ubat itu adalah bencana.

Bagi orang yang menjalani gaya hidup aktif, penyelesaian terbaik adalah beg termo untuk insulin.

Apabila ubat itu dianggap rosak?

Sekiranya berlaku pelanggaran sekurang-kurangnya satu syarat penyimpanan, ubat tersebut harus dibuang. Juga, penyelesaian yang untuk satu atau lain sebabnya telah berubah warnanya, dan penyelesaian di mana benjolan, penggantungan, serat.

Suspensi dianggap manja jika, jika dikacau, tidak membentuk suspensi putih atau keputihan yang seragam.

Penting untuk diingat bahawa hanya insulin pendek, pendek, dan cepat bertindak dan, sebagai tambahan, glargin insulin bertindak panjang mesti tetap telus..

Jangka hayat

Ubat ini sesuai digunakan dalam tempoh 24 bulan dari tarikh dikeluarkan.

Tertakluk pada syarat penyimpanan, botol insulin yang dibuka sesuai untuk digunakan dalam sebulan.

arahan khas

Apa itu insulin?

Wikipedia menunjukkan bahawa hormon insulin adalah bahan yang mempunyai kesan pelbagai aspek terhadap proses metabolik di hampir semua tisu.

Insulin tidak aktif menjadikan membran plasma lebih telap terhadap glukosa, yang memberikan peralihan yang lebih cepat dan lebih mudah dari yang terakhir dari darah ke ruang intraselular.

Kekurangan sintesis insulin menyebabkan gangguan metabolik, yang mengakibatkan perkembangan diabetes mellitus.

Insulin tidak aktif - apa itu? Organ manakah yang menghasilkan insulin?

Untuk soalan "besi jenis apa yang dihasilkan oleh insulin?" atau "di mana insulin dihasilkan?" Wikipedia menjawab bahawa hormon insulin menghasilkan sel-β pulau pulau Langerhans (terletak terutamanya di bahagian ekor pankreas (pankreas) kelompok sel endokrin).

Hormon yang disintesis oleh tubuh dipanggil insulin atau insulin imunoreaktif (disingkat IRI).

Kelenjar pankreas babi dan lembu adalah sumber awal untuk pengeluaran persediaan insulin yang memberi peluang untuk menjalani gaya hidup normal kepada orang-orang yang tubuhnya tidak menghasilkan hormon sendiri dalam jumlah yang diperlukan..

Lebih kurang 30 tahun yang lalu, insulin manusia mula digunakan untuk merawat diabetes. Untuk mendapatkannya, gunakan salah satu daripada dua kaedah:

 • kaedah transformasi insulin babi, yang melibatkan penggantian alanin asid amino yang terkandung di dalamnya dengan threonine;
 • kaedah kejuruteraan genetik, yang melibatkan mengubah bahagian DNA tertentu.

Pengelasan persediaan insulin

Ubat yang digunakan pada masa ini biasanya dibahagikan mengikut beberapa tanda:

 • mengikut tempoh tindakan;
 • mengikut sumber asal;
 • bergantung pada pH larutan (mungkin neutral atau berasid);
 • kehadiran pengawet dalam penyediaan (fenol, metil paraben, cresol, phenol-cresol);
 • bergantung kepada kepekatan insulin (40, 80, 100, 200, 500 unit per ml).

Klasifikasi mengikut tempoh tindakan:

 • persediaan ultrashort;
 • ubat bertindak pendek;
 • ubat bertindak panjang (termasuk jangka masa sederhana (pertengahan) dan jangka panjang);
 • ubat bertindak panjang;
 • ubat tindakan gabungan (ubat biphasic).

Tindakan ultrashort dicirikan oleh lyspro, aspart, dan juga glulisin.

Insulin bertindak pendek, nama:

 • insulin kejuruteraan genetik manusia yang larut;
 • separa sintetik manusia larut;
 • monokomponen babi larut.

Insulin pertengahan adalah insulin isulin (kejuruteraan genetik manusia); insulin isophane (manusia semi-sintetik); sebatian penggantungan insulin-zink.

Apakah jenis insulin yang bertindak panjang? Kategori ini merangkumi glargine dan detemir.

Persediaan biphasic - semi-sintetik manusia biphasic; kejuruteraan genetik manusia biphasic; dua fasa aspart.

Sesuai dengan klasifikasi, bergantung pada tahap pemurnian, persiapan yang diperoleh dari tisu haiwan dibahagikan kepada:

Jenis insulin bergantung kepada asal:

 • daging babi (ditunjukkan oleh huruf C; monopik - SMP, monokomponen - QMS);
 • lembu (daging lembu, dilambangkan dengan huruf G; monopik - GMF, monokomponen - GMK);
 • manusia (dilambangkan dengan huruf H).

Tahap insulin darah - normal dan penyimpangan daripadanya

Petunjuk yang menunjukkan tahap hormon dalam darah orang yang sihat berada dalam lingkungan 3 hingga 20 μU / ml.

Pengurangannya adalah prasyarat untuk perkembangan diabetes. Dalam kes ini, penyebab akibat yang serius mungkin lebihan homon dalam darah.

Peningkatan insulin dalam darah - apa maksudnya?

Insulin menghalang sintesis glukosa dari protein dan lipid. Oleh itu, dengan peningkatan kepekatan hormon lebih daripada 20 μU / ml (hiperinsulinisme), seseorang, serta kekurangan insulin, mula mengalami gejala hipoglikemia - kerengsaan meningkat, ingatan bertambah buruk dan kepekatan menurun, keletihan umum meningkat (dari masa ke masa, menjadi kronik ), tekanan darah meningkat, dll...

Punca Peningkatan Insulin

Sekiranya insulin darah meningkat, alasannya mungkin kerana orang itu telah makan terlalu banyak makanan yang kaya dengan karbohidrat (iaitu glukosa).

Oleh kerana produk yang mengandungi karbohidrat menyumbang kepada peningkatan kadar hormon yang tajam, sebelum menderma darah untuk analisis untuk ujian insulin, anda tidak boleh makan (ujian darah dilakukan semasa perut kosong).

Kerosakan fungsi sel β pankreas (dalam kes ini, primer, pankreas, hiperinsulinisme), serta gangguan rembesan beberapa hormon lain (contohnya, katekolamin atau kortikotropin), kerosakan pada sistem saraf, hipersensitiviti reseptor insulin (dalam semua ini kes didiagnosis dengan "hiperinsulinisme sekunder, atau extrapancreatic").

Menyebabkan disfungsi pankreas, sekaligus menjadi penyebab insulin tinggi, boleh:

 • tumor pada pankreas, yang menyumbang kepada pengeluaran hormon;
 • penurunan kepekatan glukagon yang dihasilkan di dalam badan;
 • hiperplasia pulau Langerhans.

Juga, peningkatan insulin sering diperhatikan dengan berat badan berlebihan. Peningkatan kepekatan hormon menunjukkan bahawa pankreas berfungsi dengan beban tambahan.

Cara menurunkan kepekatan insulin dalam darah

Sebelum merawat peningkatan insulin, perlu diketahui sebab yang memprovokasinya. Sebagai peraturan, setelah penghapusannya, keadaan pesakit kembali normal..

Untuk mengelakkan serangan hipoglikemia, anda harus makan sesuatu yang manis atau menyuntikkan larutan glukosa. Dalam kes yang teruk, glukagon atau adrenalin mungkin diperlukan..

Bagaimana untuk menurunkan tahap hormon di rumah? Untuk menormalkan tahap insulin, anda harus terlebih dahulu menyesuaikan diet anda. Makanan harus pecahan (optimum untuk dimakan dalam bahagian kecil sekurang-kurangnya lima kali sehari), dan jumlah makanan karbohidrat setiap hari tidak boleh melebihi 150 g.

Pada masa yang sama, oatmeal, bubur soba, kefir dan susu tanpa lemak, keju kotej tanpa gula, dedak, telur, sayur-sayuran, ikan, buah-buahan individu harus utama dalam diet.

Aktiviti fizikal dan penurunan berat badan juga menyumbang kepada normalisasi petunjuk..

Gula untuk apa insulin ditetapkan?

Analisis untuk menentukan kepekatan hormon untuk membezakan bentuk penyakit ini dilakukan pada orang yang belum pernah mendapat persiapan insulin sebelumnya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tubuh bertindak balas terhadap pengenalan hormon eksogen dengan penghasilan antibodi.

Tahap tinggi dengan gula biasa adalah salah satu gejala sindrom metabolik. Keadaan ini dianggap sebagai prediabetes.

Sekiranya insulin meningkat dan gula normal, mereka bercakap mengenai bentuk intoleransi glukosa dan diabetes yang tahan insulin. Ini juga mungkin menunjukkan sejumlah keadaan tahan insulin yang lain..

Tahap tinggi dengan gula rendah sering menjadi petunjuk hiperinsulinemia patologi. Dalam beberapa kes, kepekatan tinggi hormon yang beredar dalam darah dikaitkan dengan hipertensi, penyakit jantung dan saluran darah.

Tahap rendah dengan gula biasa juga memerlukan ahli endokrinologi untuk menentukan punca keadaan ini dan melakukan ujian yang diperlukan (menaip HLI, menguji antibodi terhadap insulin, menentukan tahap antibodi terhadap GAD, menguji hemoglobin glikasi).

Keputusan mengenai keperluan suntikan dibuat, bermula bukan dari kadar gula, tetapi dengan mempertimbangkan alasan yang mendorong peningkatan tersebut.

Sebagai peraturan, pengenalan ubat menjadi tidak dapat dielakkan jika kadar gula dalam darah disimpan untuk waktu yang lama dalam 12 mmol / l, dan tablet dan diet yang ketat tidak menyebabkan penurunannya.

Penyahsulitan ujian darah untuk insulin membolehkan anda mendapatkan data yang anda perlukan untuk doktor.

Norma pada wanita dan lelaki adalah sama. Petunjuk 3.3-7.8 mmol / l menunjukkan noormoglikemia. Norma gula darah pada perut kosong adalah dari 3.3 hingga 5.5 mmol / l. Selepas makan, angka yang tidak melebihi 7.8 mmol / l dianggap normal.

Norma insulin selepas pemuatan glukosa adalah hingga 7,7 mmol / l. Sekiranya indikator berada dalam julat 7.8-11.1 mmol / l, mereka mengatakan bahawa toleransi glukosa terganggu.

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes