Apa yang dilihat oleh pelakon strok 5 tahun yang lalu seperti pelakon Alexei Yanin

Isteri artis Daria Klyushnikova berada di sebelahnya

Pelakon Alexei Yanin lima tahun lalu mengalami strok dan koma yang sukar. Pada 14 Mac, artis akan berusia 37 tahun. Mengenai bagaimana perasaan Alex di Facebook memberitahu ibunya Olga.

"Hari lahir Alexei adalah pada hari Sabtu, 14 Mac. Anak lelaki saya akan berusia 37 tahun. Lima daripadanya, kami berjuang untuk kembali ke kehidupan normal Alyosha," tulisnya.

Menurut Olga, ini adalah tahun-tahun yang sukar. "Kejayaan dan sogokan, kemahiran dan pergerakan baru. Baik di rumah dan di pelbagai pusat pemulihan, kelas harian dari pagi hingga petang," berkongsi ibu artis.

Olga mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang peduli dengan penyakit Alexey. "Terima kasih kepada semua orang yang membantu kami. Ini memberi Lesha peluang untuk membeli ubat-ubatan yang baik, mengadakan lebih banyak kelas, memberikan semua yang diperlukan kepadanya," tulis Ioannina.

Olga melampirkan gambar anaknya yang baru-baru ini. Dalam gambar, pelakon kelihatan lebih baik. Dilihat dari bingkai, isteri Alexei Daria Klyushnikova berada di sebelahnya.

Ingatlah bahawa Alexey Yanin menjadi terkenal berkat siri "Lebih kuat daripada takdir", "Ahead of the Shot", "Windy Woman", "Club", "Balzac Age, atau All Men Are Your Own..." dan "Univer".

Kanak-kanak tanpa gula: 40% kanak-kanak dengan diabetes jenis I boleh menjadi kurang upaya

Di Rusia, kejadian diabetes meningkat, termasuk jenis I - lebih dari tiga tahun (2015-2017), penunjuk ini meningkat sebanyak 23%. Perkara ini diumumkan pada hari Khamis di Forum Pelaburan Rusia di Sochi oleh Timbalan Perdana Menteri Tatyana Golikova. Kini negara ini mempunyai lebih daripada 42 ribu kanak-kanak yang hidup dengan diabetes jenis I. Lebih-lebih lagi, di hampir separuh daripadanya, penyakit ini tidak dapat dikompensasi, iaitu petunjuk gula darah sentiasa berubah. Akibatnya, orang-orang seperti itu hidup 10-20 tahun kurang daripada warganegara yang sihat. Tetapi ibu bapa kanak-kanak diabetes mempunyai harapan - dalam mesyuarat Lembaga Pengawas dalam bidang sosial, yang diadakan di forum, Tatyana Golikova mengusulkan langkah-langkah khusus untuk memperbaiki keadaan. Kementerian Kesihatan diarahkan untuk memberikan penyelesaian yang akan menyediakan semua pam insulin kepada semua kanak-kanak yang memerlukan.

Kembangkan ke pam

Lena Ivanova dari Kurgan berumur enam tahun, dan dia menghidap diabetes jenis I dalam dua tahun. Kehidupan keluarga sebaik sahaja diagnosis telah berubah sepenuhnya.

"Semuanya sukar - penyapihan, peralihan ke diet ketat, sekatan makanan," kata ibu Lena, Irina Ivanova, kepada Izvestia. - Diabetes anak perempuan saya tidak mendapat pampasan. Dia merasa sangat buruk, sepanjang hari dia direbus, seolah-olah dia mempunyai suhu tinggi. Berhenti bermain, tidak menunjukkan minat terhadap apa-apa. Gula darah melonjak secara berterusan - dari 2 hingga 20 mmol / l (dengan norma 3.3 hingga 5.6). Mereka melakukan banyak suntikan insulin - 7-8 sehari. Bayangkan apa itu untuk kanak-kanak berusia dua tahun?

Pam insulin dapat menyelamatkan anak dari suntikan, tetapi pada masa yang sama memberi ubat dalam mikrodosis sepanjang masa

Irina terpaksa meninggalkan pekerjaan, kerana tidak mungkin berpindah dari putrinya. Gula harus diukur setiap jam, siang dan malam. Namun, dia tidak dapat mengatasinya. Hemoglobin glikasi (penunjuk darah yang menggambarkan purata kandungan gula dalam jangka masa yang panjang) mencapai 9.3% dengan kadar normal 6.5%. Ini boleh menyebabkan komplikasi serius..

Dalam mencari maklumat mengenai penyakit ini, wanita itu mengetahui bahawa ada alat seperti itu - pam insulin yang dapat menyelamatkan anak dari suntikan, tetapi pada masa yang sama memberikan ubat dalam mikrodosis sepanjang waktu. Irina mencari di Internet - ternyata pam berharga sekitar 100 ribu rubel. Tidak ada wang sedemikian dalam keluarga di mana hanya ayah bekerja dan ada anak lain.

Tetapi dari mulut ke mulut melaporkan bahawa kota itu telah membeli beberapa alat. Irina pergi ke klinik.

- Ahli endokrinologi mula memberitahu saya bahawa meletakkan pam untuk anak kecil seperti itu tidak masuk akal dan bahawa kita masih mempunyai sedikit pengalaman mengenai penyakit ini: "Fahami terlebih dahulu pada pen jarum suntik." Dua kali saya pergi kepadanya, tidak mencapai apa-apa. Saya pergi ke hospital. Di sana, seorang doktor juga enggan menulis rujukan ke pam. Dan hanya doktor ketiga yang saya tuju dapat memujuk untuk memberi arahan.

Pada terapi pam, keadaan anak segera bertambah baik. Lena telah menerima rawatan sedemikian selama tiga tahun sekarang, dan hemoglobinnya yang gliserasi adalah normal..

Tetapi harga pencapaian ini adalah kelemahan serius dalam belanjawan keluarga. Kerana, walaupun perintah pemerintah Rusia sejak 2019 untuk memasukkan bahan untuk pam insulin dalam rangkaian perkhidmatan sosial, dalam Kurgan tidak ada yang berubah dalam hal ini. Sehingga musim panas, barang habis pakai tidak dijanjikan. Perbelanjaan untuk mereka menyumbang kira-kira 10 ribu rubel sebulan. Sebagai tambahan, Ivanov membeli Lena sistem untuk pemantauan berterusan gula darah.

"Dia sangat berkesan," kata Irina. - Saya dapat melihat sepanjang masa bagaimana petunjuk gula di badan anak perempuan saya berubah. Dan jari tidak perlu ditusuk untuk ini.

Sistem ini tidak termasuk dalam pakej sosial, dan anda harus menghabiskan 9 ribu rubel sebulan. Tetapi kesihatan anak sangat berbaloi.

"Ibu, saya berasa tidak enak"

Kisah Ivanovs, sayangnya, tidak unik. Seperti yang ditunjukkan oleh tinjauan lebih dari seribu orang tua kanak-kanak dengan diabetes tipe I di 77 wilayah, yang dilakukan pada Januari 2019 atas inisiatif Majlis Penjagaan dalam Bidang Sosial di bawah Pemerintahan Persekutuan Rusia, keluarga hanya menghabiskan 2-10 ribu rubel sebulan untuk pembelian jalur ujian untuk meter glukosa darah, walaupun ia harus dikeluarkan secara percuma.

Mengikut standard yang ada, seorang kanak-kanak seharusnya menerima jalur ujian dengan kadar empat keping sehari, iaitu sekurang-kurangnya 120 sebulan. Hanya seperempat responden yang mengesahkan bahawa mereka menerima jumlah habis barang yang diperuntukkan oleh undang-undang. Walau bagaimanapun, ibu bapa ini, sebagai peraturan, juga terpaksa membeli jalur ujian - ini dinyatakan oleh 80% responden.

Masih banyak masalah dengan menyediakan jalur ujian di beberapa wilayah.

"Jalur ujian untuk glukometer sangat kurang," kata Muscovite Angela Kamaletdinova, ibu Edgard, 10 tahun, yang menderita diabetes selama lebih dari dua tahun, kepada Izvestia. - Untuk mengawal gula, anda perlu mengukurnya sekurang-kurangnya sepuluh kali sehari: pada waktu pagi dan petang, pada setiap waktu makan, setelah bermain sukan atau bimbang, jika anda merasa tidak sihat.

Kini Angela menghabiskan kira-kira 2.5 ribu rubel sebulan untuk jalur ujian. Ini sangat penting baginya, kerana dia tidak dapat bekerja sama sekali, bahkan di rumah..

- Contohnya, hari ini, saya sama sekali tidak tidur, kerana Edgard tidak mendapat gula. Dan kita sering mengadakan malam seperti itu, ”kata Angela. - Pada sebelah petang saya selalu berlari ke sekolah. Kita mesti bersedia bila-bila masa untuk mematahkan telefon: "Ibu, saya merasa tidak enak".

Di beberapa wilayah, masih ada masalah besar dengan menyediakan jalur ujian, Natalia Lebedeva, presiden dana amal untuk membantu anak-anak yang bergantung kepada insulin, "Be Together," mengesahkan kepada Izvestia.

"Ini adalah bencana total di Kaliningrad," katanya. - Pada satu pertemuan, angka-angka ini diumumkan: 530 juta rubel harus diperuntukkan dari anggaran untuk barang habis pakai ini, dan 15 juta diperuntukkan. Nah, apa yang dapat dibeli oleh wilayah ini dengan wang ini?

"Setiap hari saya duduk di kerusi di pintu kelas"

Sememangnya, tinjauan menunjukkan bahawa dalam 59% keluarga, salah seorang ibu bapa terpaksa meninggalkan pekerjaan untuk merawat anak yang menghidap diabetes. Terutama sukar bagi ibu bapa tunggal.

Muscovite Olesya Khayvaz sendirian membesarkan anaknya Nikita. Dia jatuh sakit hampir tiga tahun yang lalu, ketika itu budak lelaki itu berumur 10 tahun.

- Saya tidak bekerja sepanjang tahun. Saya pergi ke sekolah dengannya setiap hari, keenam-enam pelajaran saya duduk di kerusi berhampiran pintu kelas. Pada waktu rehat, saya dan anak saya mengukur gula, minum jus. Bagaimanapun, bagaimana ini berlaku: Saya mendapat deuce - gula 16, mendorong - gula 17. Tetapi Nikita tidak nampak dengan baik, tidak selalu dapat mengetahui dos mana yang dipasang pada picagari. Oleh itu, saya sendiri menyuntik insulin kepadanya, ”katanya..

Untuk melantik pam, anda perlu sakit sekurang-kurangnya setahun

Pomp Olesya Khayvaz berusaha dengan bersungguh-sungguh. Doktor mengatakan bahawa untuk pelantikannya harus sakit sekurang-kurangnya setahun. Sekiranya tahap hemoglobin terglik pada kanak-kanak kurang dari 8.5, ini bermakna bahawa dia diperhatikan dengan baik. Kemudian mereka meletakkannya di talian dan dalam satu atau dua tahun mereka dapat menyediakan peranti tersebut. Olesya dan Nikita bernasib baik - hasilnya, dana amal menolong mereka.

Pemasangan pam dilakukan sebagai sebahagian daripada penyediaan rawatan perubatan berteknologi tinggi. Namun, menurut tinjauan Majlis, hanya 28% responden yang menerima pam dari negeri ini. Setiap anak kesepuluh telah membeli dana amal. Satu dari enam sedang menunggu untuk mengepam pam atau ditolak untuk memasangnya. 4% mengatakan mereka menolak pam kerana mereka tidak dapat membeli barang habis untuknya.

"Ibu kota dan wilayah masih beralih kepada kami untuk pompa," kata Natalya Lebedeva. - Di Moscow terdapat 8 ribu kanak-kanak yang seharusnya berada di pam, yang hanya sedikit yang disediakan. Sekarang mereka memutuskan untuk menempatkan anak-anak di hospital Morozov untuk memasang pam. Tetapi jumlah tempat adalah terhad, barisan untuk kemasukan ke hospital adalah enam bulan ke depan. Sebenarnya, kanak-kanak itu tidak perlu meletakkan pam di hospital. Ini boleh dilakukan secara rawat jalan oleh doktor terlatih atau jururawat..

Pemulihan formal

Ibu kurang upaya menyokong pembayaran untuk penjagaan anak kurang upaya. Tetapi kanak-kanak dengan diabetes mempunyai kecacatan sehingga 14 tahun, dan kemudian sebahagian besarnya akan dikeluarkan. Terutama jika ibu bapa memerhatikan anak dengan baik dan dia datang ke usia remaja dengan pampasan dan tanpa komplikasi. Tetapi komplikasi tidak memberikan jaminan untuk belas kasihan komisi tersebut.

Kanak-kanak dengan diabetes mempunyai kecacatan sehingga 14 tahun, dan sebahagian besarnya akan dikeluarkan

Katya Kondaurova yang berusia 15 tahun menderita sakit selama tujuh tahun. Terdapat komplikasi kaki - polyneuropathy. Pada usia 14 tahun, Katya memperpanjang kecacatan mereka selama satu tahun, tetapi mereka berjanji bahawa mereka pasti akan menghapusnya kemudian..

"Seperti yang mereka katakan kepada saya di komisi:" Jika ada organ yang menolak, kami akan memperpanjang kecacatan, "kata ibu Katya, Kristina Kondaurova. "Tetapi organ, pankreas, tidak lagi berfungsi untuknya!" Tidak cukupkah itu? Seorang anak perempuan sering merasa tidak sedap - apabila gula turun, dia hampir tidak berjalan. Bagaimana anda boleh menghilangkan kecacatan?

Sepanjang tujuh tahun penyakit Katie Kristina tidak berjaya dan memahami bahawa selepas rehat seperti itu, akan sangat sukar untuk diselesaikan. Dan dengan penghapusan kecacatan, keluarga akan kehilangan pencen dan faedah.

Bukan gaya hidup

Di Rusia, kini lebih daripada 42 ribu kanak-kanak hidup dengan diabetes jenis I. Kejadiannya semakin meningkat: pada tahun 2017, 6102 kes baru dicatatkan, iaitu 50% lebih banyak daripada lima tahun sebelumnya.

Tinjauan Majlis menunjukkan bahawa pada 41% kanak-kanak dengan diabetes tipe I, penyakit ini tidak dapat dikompensasi dengan baik - hemoglobin glikasi tetap pada tahap yang tidak memuaskan (7,6-9%) atau terdapat dekompensasi lengkap (penunjuk melebihi 9%). Ini meningkatkan risiko komplikasi - sistem saraf, mata, ginjal, dan organ lain menderita.

- Seseorang mengatakan kebodohan bahawa diabetes adalah cara hidup. Diabetes adalah penderitaan yang paling sukar, kata Valentina Peterkova, pakar endokrinologi kanak-kanak utama Kementerian Kesihatan Rusia. - Tidak ada penyakit kedua di mana jari-jari semua terkelupas. Apabila anak kecil disuntik ke perut, lengan, kaki, punggung.

Tidak ada ahli endokrinologi pediatrik yang mencukupi di negara ini

Menurut doktor, sekarang keadaan menyediakan persediaan insulin terbaik kepada anak-anak telah bertambah baik. Tetapi banyak masalah masih ada. Termasuk barang habis. Di samping itu, tidak ada ahli endokrinologi pediatrik yang mencukupi di negara ini - 1.4 ribu pakar diperlukan, dan hanya terdapat sekitar seribu. Di kawasan terpencil, di kawasan luar bandar, bukannya ahli endokrinologi, pakar pediatrik sering menerima.

Masalah menghilangkan kecacatan pada usia 14 tahun juga sangat serius.

"Anak-anak kita tidak cacat, tetapi kecacatan menolong mereka mendapatkan paket sosial," jelas Valentina Peterkova kepada Izvestia. - Perkara yang paling sukar adalah untuk golongan muda dari 18 hingga 24 tahun. Mereka belum mempunyai profesion, mereka harus banyak belajar, dan mereka tidak lagi diberi ubat dan bekalan. Akibatnya, gula darah terburuk hanya pada orang pada usia ini.

Menurutnya, salah satu jalan keluar untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menjaga keamanan pilihan sehingga 24 tahun, seperti yang dilakukan, misalnya, di Poland.

Semak semula standard

Di Rusia, jangka hayat purata bagi lelaki yang menghidap diabetes adalah 50 tahun, bagi wanita adalah 60 tahun, kata Peter Rodionov, ketua bahagian Perubatan dan Farmaseutikal Majlis di bawah Kerajaan Persekutuan Rusia.

- Ini adalah kadar yang sangat rendah. Di seluruh dunia, angka ini sekurang-kurangnya sepuluh tahun lebih tinggi. Untuk mengubahnya, perlu menyelesaikan masalah penyediaan ubat-ubatan dan penyediaan semua bahan yang berkaitan - ini berkaitan sepenuhnya dengan tugas meningkatkan jangka hayat projek penjagaan kesihatan nasional, ”kata Pyotr Rodionov. - Untuk menyediakan jalur ujian kepada semua anak dengan diabetes mellitus tipe I di Rusia, sesuai dengan piawaiannya, anda hanya memerlukan 500 juta rubel setahun. Ini bukan angka yang sangat besar..

Di samping itu, pakar menganggap perlu untuk merevisi standard itu sendiri, kerana tidak mematuhi cadangan perubatan moden.

- Kami percaya bahawa untuk kanak-kanak perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya 6-7 helai setiap hari. Kementerian Kesihatan harus mengemas kini piawaian yang ada, dan juga menyetujui piawaian pesakit luar untuk rawatan orang dewasa - mereka tidak sama sekali sekarang, katanya.

Tatyana Golikova menyarankan Kementerian Kesihatan untuk menganalisis keperluan memasang pam insulin di kalangan kanak-kanak dengan diabetes

Pada pertemuan Majlis Pemerintah mengenai penjagaan dalam bidang sosial, yang berlangsung pada 14 Februari di Forum Pelaburan Rusia di Sochi, Pyotr Rodionov meminta Wakil Perdana Menteri Tatyana Golikova untuk memerintahkan Roszdravnadzor untuk memeriksa bagaimana wilayah-wilayah tersebut menyediakan alat diagnostik dan persediaan untuk rakyat. Kementerian Kesihatan Rusia akan mengkaji maklumat mengenai barisan pemasangan pam dan mengemukakan cadangan untuk menyediakan semua yang memerlukan. Dan Kementerian Tenaga Kerja - untuk mengkaji masalah penubuhan kecacatan untuk kanak-kanak tanpa pemeriksaan semula sehingga 18 tahun.

Menurut Tatyana Golikova pada hari Khamis, "data operasi Kementerian Kesehatan sangat membimbangkan, yang mana, mulai 1 Januari 2019, hanya 28% anak-anak yang memerlukan (9.4 ribu) dengan diagnosis diabetes diberikan pompa insulin..

- Dalam hal ini, saya menganggap disarankan untuk memerintahkan Roszdravnadzor untuk melakukan pemeriksaan tidak berjadual dari badan-badan eksekutif serantau dengan tujuan untuk menyediakan alat diagnostik dan persediaan untuk dispenser insulin pam kepada warga, khususnya anak-anak dengan diabetes mellitus,. Pada masa yang sama, saya mencadangkan agar Kementerian Kesihatan menganalisis keperluan memasang pam insulin di kalangan kanak-kanak yang menghidap diabetes dan mengemukakan cadangan untuk menyediakan semua orang yang memerlukan, kata Timbalan Perdana Menteri..

Seperti yang dinyatakan oleh Tatyana Golikova, pada akhir tahun 2017, 5 juta orang didiagnosis menghidap diabetes, yang merangkumi sedikit lebih daripada 3% penduduk Rusia.

Hidup bukan gula: Bintang Rusia yang menghidap diabetes

Edita Pieha

Pada bulan Mei 2018, artis itu dimasukkan ke hospital kerana bronkitis kronik. Kemudian dia melaporkan bahawa dia didiagnosis menghidap diabetes. Sehingga saat itu, dia tidak pernah melakukan ujian penyakit ini..

"Saya tidak pernah mengukur sebelumnya, tetapi kemudian saya berakhir di hospital. Pada perundingan itu, mereka mengukur dan mengatakan bahawa gula tinggi. Baiklah, selamat. Saya tidak akan mati! Saya akan mengikuti diet yang bergantung pada diabetes. Tidak apa-apa, ”kata Edita Stanislavovna, yang kemudian berusia 80 tahun.

Alexander Semchev

Aktor itu, yang terkenal dengan perannya dalam film "Hari Pemilihan" dan "Pernikahan", mengakui: "Saya menghidap diabetes jenis 2, ia tertekan. Tuhan melarang sesiapa sahaja membawa diabetes dan akibatnya. Kini penyakitnya telah reda. "

Alexander mula memantau dietnya dan bergerak lebih banyak. Dia tidak mahu kehilangan pekerjaannya: "Rakan-rakan saya mula mengatakan bahawa, mereka berkata, lelaki tua, anda berubah menjadi watak kartun, dan bagaimana untuk bekerja dengan anda sekarang, kerana anda harus menulis peranan secara berasingan. Oleh itu, ia mengambil 40 kilogram. " Tetapi dia tidak berhenti di situ dan terus menurunkan berat badan. Dalam beberapa peringkat, pelakon itu membuang sekitar 90 kilogram.

Mark Rudinstein

Wartawan EG sekali semasa wawancara memuji pengarah mengenai penampilan dan penurunan berat badannya. Yang dijawab oleh sutradara: "Saya menghidap diabetes, dan saya menurunkan berat badan. Sudah 10 tahun menggunakan insulin. Selalunya saya di hospital. Ini tidak mungkin, tidak mungkin - siapa yang memerlukan kehidupan seperti itu? Jadi kadang-kadang saya membiarkan diri saya kelemahan kecil - ais krim misalnya ".

Yuri Solomin

Pada bulan Mac 2015, sebuah pesan berita muncul tentang kemasukan ke hospital dari bintang filem "Bat", "Adjutant of His Excellency" dan sejumlah filem Soviet lainnya, Yuri Solomin.

Cucu perempuan seniman itu kemudian memberitahu wartawan bahawa kerabat bintangnya diperhatikan berkaitan dengan penyakit kronik: “Beberapa tahun yang lalu dia didiagnosis menderita diabetes. Sekarang dia secara berkala menjalani rawatan di hospital ”.

Alla Pugacheva

Pada tahun 2010, artis secara peribadi mengakui bahawa dia sakit. Dia bertemu dengan ayah Vladimir. Paderi itu menawarkan anggur gereja Pugacheva, tetapi dia terpaksa menolak, menjelaskan ini dengan diabetes. Pakar percaya bahawa penyebab penyakit artis adalah kekurangan zat makanan, yang menyebabkan berat badan berlebihan. Kini artis dengan ketat mengawasi dietnya, sehingga dia dapat menurunkan berat badan dengan serius.

Mikhail Boyarsky

Pelakon dan penyanyi, pelakon peranan D'Artagnan dalam salah satu filem Rusia yang paling popular, telah menderita diabetes selama lebih dari 25 tahun. Pada mulanya, dia mengabaikan cadangan doktor, yang menyebabkan perlunya melakukan suntikan insulin setiap hari. Juga, Mikhail Sergeevich mematuhi diet yang ketat.

Bintang seperti Faina Ranevskaya, Eldar Ryazanov, Lyudmila Zykina, Natalya Krachkovskaya juga menderita diabetes. Vyacheslav Innocent bahkan terpaksa mengamputasi kaki kirinya pada tahun 2005, dan setahun kemudian - kanannya.

Isteri ditinggalkan kerana strok oleh Alexei Yanin

12 Mac, pelakon Alexei Yanin berusia 37 tahun. Benar, percutian itu masih dibayangi keluarga artis dengan keadaannya setelah mengalami strok lima tahun lalu. Isterinya Daria, yang baru pindah dari rumah pelakon, datang untuk mengucapkan tahniah kepada Alexei.

Baca pada Hawa

Kandungan Berkaitan

Alexey Yanin bersama isterinya sebelum mengalami strok

Alexey Yanin yang menawan menjadi terkenal kepada orang ramai setelah berperanan dalam siri Club and Students. Dia bermain di teater, membintangi beberapa projek sekaligus, dan pada tahun 2013 dia menjadi ayah: isterinya Daria melahirkan anak pelakon. Tetapi pada tahun 2015, tragedi berlaku dengan Alexei: dia mengalami strok dan dalam keadaan koma untuk masa yang lama. Setahun kemudian, pelakon itu pulang ke rumah, tetapi keadaannya masih sukar: dia tidak dapat bergerak secara bebas dan sukar bercakap. Artis diberikan kecacatan kumpulan pertama. Namun, keluarga itu tidak putus asa dan meneruskan pemulihan: setiap hari Alexei dan ibunya mengunjungi pusat-pusat khas yang membantu memulihkan pertuturan dan pergerakan, dan juga belajar di rumah.

"Halo, rakan-rakan kami yang dekat dan penyayang! Saya memutuskan untuk menulis kerana hari jadi anak saya adalah pada hari Sabtu. Lima tahun kami berjuang untuk mengembalikan Alyosha ke kehidupan normal. Ini adalah tahun-tahun yang sukar: kejayaan dan sogokan, kemahiran dan pergerakan baru. Baik di rumah dan di pelbagai pusat pemulihan, kami mengadakan kelas harian dari pagi hingga petang. Terima kasih banyak kepada semua orang yang mengingati Alyosha, mengunjunginya, membantu. Ini memberi kita peluang untuk membeli ubat-ubatan yang baik, mengadakan lebih banyak kelas, menyediakan semua yang anda perlukan! " - menulis ibu Alexei di rangkaian sosial.

Alexey Yanin dengan ibunya sekarang

Sehingga baru-baru ini, pelakon dan isterinya Daria tidak pergi. Seorang peserta dalam projek Star Factory mengakui bahawa pemulihan sukar bukan sahaja untuk pasangan, tetapi juga untuk dirinya sendiri, kerana melihat lelaki yang dicintainya dalam keadaan menyedihkan tidak dapat ditanggung. Namun, Daria baru-baru ini memutuskan untuk meninggalkan rumah ibu mertuanya, di mana Alexey kini tinggal. Dia menjelaskan keputusannya dengan keperluan untuk membawa anaknya ke sekolah: anak lelaki itu tahun lalu menjadi anak kelas satu. Daria berpindah ke ibu kota agar tidak membuang masa dalam perjalanan panjang ke institusi pendidikan.

"Doktor sudah lama tidak memberikan ramalan. Keadaan Lesha stabil, seboleh-bolehnya bagi orang yang mempunyai kumpulan kecacatan pertama. Masih sangat sukar untuk menerima dan menyedari apa yang telah berlaku. Pertama sekali, kami cuba menyokongnya secara moral, kerana ini adalah perkara yang paling penting sekarang. Iman, sokongan dan kasih sayang yang memberi kekuatan. Alex tinggal bersama ibunya di negara ini, di mana kami kerap datang bersama anaknya dan menghabiskan masa bersama seluruh keluarga. Dia sering mengunjungi pusat pemulihan; pada masa lain, pelatih di rumah bekerja dengannya - semuanya di sebuah kompleks. Dalam apa jua keadaan, anda perlu mencari kekuatan untuk mempercayai yang terbaik, untuk menjadi contoh yang baik untuk anak lelaki anda! " - kata Daria.

"Selama lima tahun kami berjuang untuk kembali ke kehidupan normal Alyosha": Ibu Yanina tentang keadaan anaknya yang lumpuh

Pada tahun 2015, bintang rancangan TV Club mengalami strok dan setelah beberapa siri operasi yang rumit jatuh dalam keadaan koma. Doktor secara harfiah menyeret Alexei Yanin dari dunia lain. Tetapi penyakitnya masih belum reda - pelakon itu masih terus menjalani pemulihan.

Pada 14 Mac, Alexey Yanin akan berusia 37 tahun. Untuk menghormati acara ini, ibu pelakon, Olga Andreyevna, menghubungi peminat, yang, bagaimanapun, sangat jarang berlaku.

"Halo, rakan-rakan kami yang dekat dan penyayang! Saya memutuskan untuk menulis kerana hari jadi anak saya adalah pada hari Sabtu. Lima tahun kami berjuang untuk mengembalikan Alyosha ke kehidupan normal. Ini adalah tahun-tahun yang sukar: kejayaan dan sogokan, kemahiran dan pergerakan baru. Baik di rumah dan di pelbagai pusat pemulihan, kami mengadakan kelas harian dari pagi hingga petang. Terima kasih banyak kepada semua orang yang mengingati Alyosha, mengunjunginya, membantu. Ini memberi kita peluang untuk membeli ubat-ubatan yang baik, mengadakan lebih banyak kelas, memberinya segala yang diperlukan. Saya memeluk semua orang, ”wanita itu berpaling kepada mereka yang peduli.

Ioannina diberikan kecacatan kumpulan pertama. Dia menerima pencen 15 ribu rubel, yang, bagaimanapun, sangat sukar untuk tinggal di ibu kota. Tetapi saudara-mara pelakon itu bertahan, berharap pemulihannya cepat. “Kami masih terus berjalan, bercakap dengan lancar dan baik. Nasib baik, Alyosha mempunyai pasukan yang hebat di rumah. Kami juga berada di pusat pemulihan yang sangat baik. Lesha tidak mudah, tetapi dia mempunyai keinginan untuk hidup dan bekerja, ”kata Olga Andreevna.

Alexei mempunyai seorang isteri - ahli "Star Factory" Daria Klyushnikova. Anak lelaki Andrei sudah masuk darjah satu. Daria berusaha keras untuk menolong suaminya sekurang-kurangnya. Namun, baru-baru ini dia tinggal berasingan dengan anaknya.

"Doktor sudah lama tidak memberikan ramalan. Keadaan Lesha stabil, seboleh-bolehnya bagi orang yang mempunyai kumpulan kecacatan pertama, ”kata Dasha. - Masih sangat sukar untuk menerima dan menyedari apa yang berlaku. Pertama sekali, kami cuba menyokongnya secara moral, kerana ini adalah perkara yang paling penting sekarang. Iman, sokongan dan kasih sayang yang memberi kekuatan. Alex tinggal bersama ibunya di negara ini, di mana kami kerap datang bersama anaknya dan menghabiskan masa bersama seluruh keluarga. Dia sering mengunjungi pusat pemulihan; pada masa lain, pelatih di rumah bekerja dengannya - semuanya di sebuah kompleks. Dalam apa jua keadaan, anda perlu mencari kekuatan untuk mempercayai yang terbaik, untuk menjadi contoh yang baik untuk anak lelaki anda ”.

Anak seorang pakar pediatrik meninggal dunia akibat rawatan diabetes dengan kaedah "perubatan timur"

Mahkamah Daerah Kuybyshevsky di St. Petersburg menjatuhkan hukuman mati selama sepuluh bulan di Irna Strashinskaya, seorang pakar pediatrik, yang anaknya meninggal pada Januari tahun ini. Anak lelaki itu mati, kerana ibu berharap dapat menyembuhkan anak diabetes jenis 1 dengan kaedah alternatif perubatan oriental. Wanita itu tidak membuat suntikan insulin penting kepada anaknya, dengan harapan dapat menjalani "latihan urut dan pernafasan".

Telah diketahui bahawa Strashinsky, bersama dengan puteranya S., datang ke St. Petersburg dari Yaroslavl pada 10 Januari 2018. Tujuan lawatan, seperti yang dinyatakan dalam pernyataan oleh khidmat akhbar bersama pengadilan kota, "kononnya untuk menyembuhkan S. dengan menggunakan kaedah alternatif perubatan oriental dengan mengurut dan gimnastik pernafasan dari penyakitnya ".

Ingatlah bahawa dalam perubatan berasaskan bukti moden kaedah "menyembuhkan" diabetes mellitus jenis 1 tidak diketahui. Penyakit ini berkembang akibat kematian sel pankreas yang menghasilkan insulin, dan terapi penggantian yang disebut adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk menyelamatkan nyawa pesakit. Maksudnya, kekurangan insulin dalam badan harus sentiasa diisi dengan pengenalan hormon ini dari luar. Sekiranya tahap insulin turun di bawah nilai kritikal, pesakit akan mengalami koma diabetes, dan kemudian dia akan mati - itulah yang berlaku dengan anak lelaki Strashinsky pada hari ketiga menginap di asrama.

Sebagai pakar pediatrik, Strashinskaya harus meramalkan akibat yang tidak dapat dielakkan dari pengambilan insulin tanpa izin. Namun, pengadilan mendapati bahawa terdakwa bertindak “oleh kecuaian, menunjukkan kerahsiaan”. Ini juga diambil kira kurangnya keyakinan wanita itu dan kehadiran dua anak kecil.

Wanita itu mengaku bersalah dan bertaubat. Dia meminta maaf kepada mangsa, yang, menurut pernyataan yang sama dari layanan pers, "tidak bersikeras untuk menjatuhkan hukuman yang ketat ke atas Strashinsky." Identiti mangsa tidak didedahkan, tetapi biasanya dalam kes jenayah yang melibatkan kematian, saudara terdekat si mati dianggap sebagai pihak yang cedera - tetapi, tentu saja, bukan mereka yang tindakannya menyebabkan kematian.

Mahkamah mendapati Straszynska melakukan kesalahan di bawah Bahagian 1 Art. 109 Kanun Jenayah "Menyebabkan kematian kerana kecuaian." Dia dijatuhkan hukuman buruh selama 10 bulan dengan potongan dari gaji 10% dari pendapatan negara.

Kehidupan tanpa gula. Bagaimana untuk tidak kehilangan diabetes pada kanak-kanak

Dari mana bayi tanpa keturunan yang teruk mendapat diabetes dan bagaimana belajar bagaimana hidup dengannya

"Belgorodskaya Pravda" membincangkan hal ini dengan ahli endokrinologi kanak-kanak bebas dari wilayah Belgorod Lidia Petrova.

Maksimki yang berusia dua tahun didiagnosis menghidap diabetes jenis 1. Ibunya menimbulkan rasa panik ketika merasakan bayi itu berbau aseton. Selain itu, keracunan, atau suhu tinggi, ketika keracunan tubuh paling sering muncul, tidak berlaku. Ambulans membawa budak itu ke hospital - ternyata tahap glukosa dalam darahnya adalah 32 unit. Doktor memberitahu ibu bapa: jika mereka tidak membangkitkan penggera, anak lelaki mereka mungkin mengalami koma diabetes.

Cuaca mesti dipersalahkan

Semuanya bermula dengan kenyataan bahawa Maxim mula menulis dalam seluar dalam lagi dan lebih kerap daripada biasa diminta untuk minum. Sebelum ini, ibu bapa mengeluarkan tiket ke tadika, ibu saya menghitung hari sebelum pergi bekerja. Kanak-kanak itu bersedia untuk tadika: dia sendiri meminta periuk dan melakukan tanpa lampin. Dan inilah musibah dengan seluar basah.

"Dia berubah dari anak berkulit tebal menjadi anak kurus, tapi kami pikir itu normal, dia tumbuh. Dia mula minum lebih banyak, tetapi kami suka garam dan memberikannya, oleh kerana itu segala sesuatu dalam keluarga disejukkan dengan air, ”kata ibu bayi Olesya Osipova. - Kami tidak tahu bahawa ini adalah tanda diabetes. Dan tidak pernah berlaku kepada anak anda bahawa ini boleh berlaku. ".

Bahawa anak lelaki itu tidak takut akan penyakit, ibunya tidak ragu-ragu. Maxim dilahirkan sepanjang masa, disusui, penyakit paling serius yang pernah dihidapinya sebelum ini adalah selesema biasa. Di kalangan saudara terdekat, tidak ada yang menghidap diabetes jenis 1. Diagnosis itu mengejutkan keluarga.

"Situasi seperti itu tidak jarang berlaku," kata Lidia Petrova, ketua jabatan pediatrik hospital klinikal kanak-kanak. - Ibu bapa tidak boleh mengabaikan beberapa perubahan tingkah laku anak. Dia tiba-tiba bangun selera makan yang meningkat, dia selalu ingin makan, lebih banyak bahagian makanan dimakan daripada biasa, tetapi anak itu menurunkan berat badan. Atau dia mula minum banyak air, beberapa kanak-kanak kekurangan 5-6 liter sehari, mereka bangun untuk minum pada waktu malam. Tidak ada ibu yang akan kehilangan perkara seperti itu, tetapi, seperti yang ditunjukkan oleh latihan, pada musim panas, banyak yang menganggap penyebab dahaga menjadi panas. Orang tua mungkin diperingatkan oleh bau aseton, tetapi gejala diabetes jenis 1 ini adalah ciri tinggi penyakit ini. ".

Insulin jatuh

Sedikit orang akan terkejut dengan penyakit ini sekiranya saudara mara menderita diabetes - datuk nenek, ibu bapa, ibu saudara dan paman. Tetapi selalunya pada kanak-kanak yang sakit, seperti Maxim, tidak ada faktor keturunan.

"Penyebab diabetes jenis 1 selalu kerosakan genetik pada tahap kromosom," jelas Lidia Mikhailovna. - Ini adalah penyakit autoimun apabila tubuh secara salah mengambil sel berguna untuk menyerang mikroba. Dalam kes ini, sel yang diserang adalah sel beta yang terletak di pankreas. Pecah dan kematian mereka berlaku. Apabila kadar kematian sel beta mencapai 80-90%, tahap insulin - hormon yang mengatur kepekatan glukosa dalam darah - turun dengan malapetaka. Hyperclycemia bermula - peningkatan glukosa darah yang mendadak.

Pada diabetes jenis 2, semuanya berlaku sebaliknya: banyak insulin dihasilkan, tetapi tidak diserap oleh sel, sensitiviti tisu badan terhadap tindakan insulin dikurangkan dengan ketara.

Sudah tidak biasa

Jenis diabetes yang kedua, dan menyumbang kira-kira 90% daripada mereka yang menderita penyakit ini, yang paling kerap berkembang setelah 40 tahun. Jenis pertama adalah takdir orang muda; bukan untuk apa-apa tetapi ia juga disebut pemuda.

"Sekiranya sebelumnya jenis diabetes pertama dikesan terutama pada remaja, hari ini kanak-kanak di bawah sembilan tahun menyumbang 60% kes. "Kami mempunyai banyak pesakit pada tahun pertama kehidupan mereka, dan bahkan kanak-kanak dengan diabetes neonatal yang sakit sejurus dilahirkan," kata Lidia Petrova. - Diabetes diabetes tipe 1 memerlukan terapi insulin seumur hidup, kerana sel-sel pankreas secara praktikal tidak menghasilkannya. Tetapi jangan takut, diabetes bukanlah hukuman. Anda boleh hidup sepenuhnya dengan penyakit ini dengan mengubah tabiat anda. ".

Pesakit diabetes mellitus tipe 1 tidak hanya menjalani terapi insulin, tetapi juga belajar di sekolah diabetes, yang dianjurkan di jabatan pediatrik hospital. Kanak-kanak dan ibu bapa mereka dijelaskan cara mengira jumlah unit roti dalam pinggan dengan betul, apa yang harus dilakukan sekiranya tahap glukosa darah meningkat dengan mendadak atau sebaliknya. Dan juga bagaimana membina semula kehidupan anda untuk mengelakkan komplikasi. Malangnya, terdapat lebih banyak pelajar sekolah ini setiap tahun..

“Ketika saya mula bekerja, seorang anak dengan penyakit ini jarang terjadi. Hari ini, setiap minggu, kami menjumpai dua atau tiga kes diabetes jenis 1 yang awalnya didiagnosis pada kanak-kanak, "kata Lidia Mikhailovna.

Psikik tidak akan membantu

“Anak saya didiagnosis ketika berusia empat tahun. Ketika kami keluar dari hospital, kami tidak menyuntik insulin, kami menjalani diet ketat selama beberapa bulan, ”kata Olga, ibu Denis yang berusia lima tahun. - Untuk mencari penyembuh dan teknik moden, kami pergi ke Moscow, terbang ke Novosibirsk, menghabiskan lebih dari 100 ribu rubel untuk makanan tambahan yang menjanjikan penyembuhan. Nasihat saya kepada ibu bapa: jangan buang wang anda, sia-sia, anda akan kembali ke janji doktor anda juga ".

Olga dan Denis baru-baru ini adalah pesakit jabatan, doktor memilih dos insulin yang tepat untuk mereka. Ibu banyak mengajar, tetapi anak itu berjaya. Dia menggunakan jarum pena sendiri dan menyuntik insulin ke dalam perutnya..

“Ibu bapa sering enggan mempercayai bahawa bayi mereka yang sihat dan ceria baru-baru ini mempunyai penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Tetapi masa berlalu, dan mereka menjadi pembantu utama doktor, kerana kesejahteraan anak bergantung pada tingkah laku mereka yang betul, ”kata Lidia Petrova.

Menurut ibu Denis, kehidupannya hari ini adalah pengiraan karbohidrat yang berterusan:

"Anda makan sandwic, bubur, epal dan melupakannya, tetapi saya perlu memikirkan berapa beratnya, jumlah karbohidrat dan berapa banyak unit insulin yang saya perlukan untuk memasukkan anak saya. Dan kawalan seperti itu siang dan malam, kerana kebetulan saya harus memeriksa tahap gula pada waktu malam. Sangat sukar, saya tidak akan menyembunyikannya, tetapi apabila saya melihat bahawa anak saya ceria dan aktif, saya faham bahawa semua usaha dan malam tanpa tidur tidak sia-sia. ".

Apa yang harus menyedarkan ibu bapa:

Kanak-kanak itu mengalami kehausan yang berterusan, dia minum hingga 5-7 liter air sehari

Kanak-kanak itu menurunkan berat badan walaupun dengan selera makan meningkat

Anak cepat letih, mudah marah

Apa yang dilihat oleh pelakon strok 5 tahun yang lalu seperti pelakon Alexei Yanin

Isteri artis Daria Klyushnikova berada di sebelahnya

Pelakon Alexei Yanin lima tahun lalu mengalami strok dan koma yang sukar. Pada 14 Mac, artis akan berusia 37 tahun. Mengenai bagaimana perasaan Alex di Facebook memberitahu ibunya Olga.

"Hari lahir Alexei adalah pada hari Sabtu, 14 Mac. Anak lelaki saya akan berusia 37 tahun. Lima daripadanya, kami berjuang untuk kembali ke kehidupan normal Alyosha," tulisnya.

Menurut Olga, ini adalah tahun-tahun yang sukar. "Kejayaan dan sogokan, kemahiran dan pergerakan baru. Baik di rumah dan di pelbagai pusat pemulihan, kelas harian dari pagi hingga petang," berkongsi ibu artis.

Olga mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang peduli dengan penyakit Alexey. "Terima kasih kepada semua orang yang membantu kami. Ini memberi Lesha peluang untuk membeli ubat-ubatan yang baik, mengadakan lebih banyak kelas, memberikan semua yang diperlukan kepadanya," tulis Ioannina.

Olga melampirkan gambar anaknya yang baru-baru ini. Dalam gambar, pelakon kelihatan lebih baik. Dilihat dari bingkai, isteri Alexei Daria Klyushnikova berada di sebelahnya.

Ingatlah bahawa Alexey Yanin menjadi terkenal berkat siri "Lebih kuat daripada takdir", "Ahead of the Shot", "Windy Woman", "Club", "Balzac Age, atau All Men Are Your Own..." dan "Univer".

Mustahil untuk mengetahui: ibu kepada pelakon lumpuh Alexei Yanin menunjukkan anaknya

Pelakon Alexei Yanin sedang berusaha untuk sembuh dari penyakit serius. Ingat bahawa pada tahun 2015 dia menderita strok dan segera dimasukkan ke hospital. Kira-kira enam bulan, pelakon itu menghabiskan koma buatan, sehingga dia lumpuh. Kini pasukan doktor berusaha untuk memulihkan kesihatannya, seperti yang dilaporkan oleh ibu Olga, Olga Yanina di Facebook.

Menurut Olga Yanina, keluarga mereka mempunyai masa yang sukar, tetapi mereka tetap maju.

"Kita sama ada maju atau mundur. Dan kita akan mula berjalan, untuk bercakap dengan baik dan lancar. Nasib baik, kami mempunyai pasukan hebat yang bekerja dengan Alyosha di rumah. Kami juga berada di pusat pemulihan yang indah. Lesha tidak mudah. Tetapi hari ini dia mempunyai keinginan untuk hidup dan bekerja untuk mencapai pemulihan. Terima kasih sekali lagi kepada semua orang atas bantuan dan sokongan mereka. Tuhan memberkati anda, ”tulis Olga di rangkaian sosial.

Dalam beberapa gambar yang diterbitkan oleh ibu Alexei, anda dapat melihat bagaimana penampilan pelakon berusia 36 tahun itu sekarang. Di samping itu, dia menyiarkan video di mana Alex, dengan bantuan doktor, cuba keluar dari kerusi roda. Ini jelas bahawa ini tidak mudah baginya, tetapi dia masih dapat meluruskan badan dan terus berdiri di sana selama beberapa waktu..

Pelakon Aleksey Yanin terkenal dengan projek filemnya "Balzac Age, atau All Men Are Your Own...", "Ahead of the Shot", "Windy Woman", "Stronger than Fate", "Mereka Tidak Berpisah dengan Kekasih", "Furtseva" dan lain-lain.

Pelakon ibu Alexei Yanin memberitahu bagaimana dia pulih setelah meninggalkan koma

29 September 2019 12:46 PM ["Hujah Minggu Ini"]

Pelakon ibu Alexei Yanin Olga memberitahu bagaimana anak itu pulih dari koma.
Selama hampir empat tahun, saudara dan doktor Alexey telah memperjuangkan kesihatannya.

Pada tahun 2015, Yanin mengalami strok dan jatuh koma. Dia kembali sadar beberapa bulan kemudian, tetapi akibat penyakit otaknya rusak parah, pelakon itu lumpuh sebagian. Doktor tidak memberikan ramalan positif.
Kini Alex menjalani pemulihan. Menurut ibunya, dia baru-baru ini mendapatkan pergerakan kaki dan tangan kirinya. Olga mengakui bahawa pemulihan sedang berjalan dengan sangat perlahan, tetapi mereka percaya bahawa Alexey akan dapat kembali ke kehidupan penuh.

"Kami akan mula berjalan, untuk berbicara dengan baik dan lancar. Nasib baik, kami mempunyai pasukan hebat yang bekerja dengan Alyosha di rumah. Kami juga mengunjungi pusat-pusat pemulihan yang indah. Lesha tidak mudah. ​​Tetapi hari ini dia mempunyai keinginan untuk hidup dan bekerja untuk mencapai pemulihan, "kata Olga.

Isteri Alexei Daria bekerja untuk menjaga suaminya. Untuk Yanin, ubat-ubatan yang mahal dan jururawat diperlukan. Anak mereka bersekolah tahun ini..

Sokong kami - satu-satunya sumber alasan dalam masa sukar ini

Baca Mengenai Faktor Risiko Diabetes